Σάββατο, Απριλίου 14, 2012

το Πάσχα, ο Πύργος έχει την .. τιμητική του..

...Και δικαίως θα λέγαμε μιας και τα τελευταία χρόνια, μια αρχικά αυθόρμητη και πρόχειρα σχεδιασμένη ιδέα μιας παρέας παιδιών του χωριού να ανάβουν φαναράκια κατα την διαδρομή που ακολουθεί ο επιτάφιος, εξελίχθηκε σε ενα απο τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του "Σαντορινιού Πάσχα" με την Μ. Παρασκευή στον Πύργο να αποτελεί .. σημείο αναφοράς.

Σε οτι αφορά το "έθιμο" με τα φαναράκια, αναβίωσε και φέτος παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, μιας και απο νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ψιχάλιζε ενω ο ουρανός ήταν γεμάτος σύννεφα -γεγονός που έκανε την ανάβαση στο "Θεοτοκάκι" ακόμη πιο εντυπωσιακή (συντροφιά με φαντασία να έχει κανείς!)- ενω αργότερα ιδιαίτερα έντονοι ήταν οι νοτιάδες, που "έπαιξαν" με τις αντοχές, της φωτιάς απο παραφινέλαιο (οικολογικά και ανθεκτικά πράματα δηλαδή..!)
Σχετικά με τις φωτιές, πέρα απο την σύγχρονη και δημοφιλέστατη αναβίωσή του, το έθιμο φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν σύμφωνα και με τα όσα μας λένε, με ανανεωμένη διάθεσή κάθε χρόνο!, οι κάτοικοι του χωριού.

Και φέτος ήταν εξίσου εντυπωσιακό (πόσο μάλλον με αυτόν τον καιρό..) το να περπατά κανείς ανάμεσα στα "φλεγόμενα" στενάκια του Πύργου όσο και να βλέπει κανείς την εικόνα του χωριού, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού, με τις εκατοντάδες μικρές φωτιές να πάλλονται στον αέρα...

Άξια όμως για να την απολαύσει κανείς εστω και μια φορά στην ζωή του είναι η νεανική χορωδία του χωριού, η οποία και έψαλλε για περισσότερα απο 45 λεπτά το σύνολο των πένθιμων εγκωμίων της ημέρας. Κατά την διάρκεια των ψαλμών που προηγήθηκαν της περιφοράς του επιταφίου και ξεκίνησαν περίπου στις 8, τα φώτα της μικρής αλλά ιδιαίτερα πλούσιας σε εικονογράφηση και κειμήλια ενοριακής εκκλησίας,  έσβησαν, και ο χώρος φωτιζόταν απο τα λίγα κεριά που επιτρέπεται να είναι αναμμένα στον εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας ενα σκηνικό μεγάλης κατάνυξης.

Τόσο ντόπιοι, κάτοικοι του χωριού αλλά και κάτοικοι άλλων χωριών του νησιού ή και περιοχών της χώρας που για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την χορωδία, σχολίασαν πως η μελωδικότητα των φωνών των νέων απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα εγκώμια της ημέρας. Την χορωδία προετοίμασε και καθοδήγησε ο Σαμψών Φύτρος, ηθοποιός με καταγωγή απο τον Πύργο.
Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω; Το Πάσχα, ο Πύργος έχει την .. τιμητική του και .. δικαίως.

Με τον καθιερωμένο τρόπο πραγματοποιήθηκε η περιφορά των επιταφίων της Μ.Παρασκευής σε όλες τις ενορίες της Σαντορίνης, παρά την ασθενή βροχή αλλά και τους νοτιάδες που ήθελαν καλά ντυμένους όσους τους ακολούθησαν.
Το πρωί του Μ. Σαββάτου σε όλα τα χωριά του νησιού οι Λάζαροι "κατεβαίνουν" απο τις πλατείες στις οποίες είχαν στηθεί ενω πραγματικά πολλές νοικοκυρές και μάλιστα όλο και νεότερες, μαζεύουν τα αλισμαριά (το δεντρολίβανο, γνωστό στους περισσότερους) ώστε, αφού αφαιρέσουν τα φυλλαράκια, να τυλίξουν επάνω στο κλαράκι του τα εντόσθια απο το αρνάκι του Πάσχα.
Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για τα όμορφα Πασχαλινά έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στην Σαντορίνη είναι .. και του χρόνου, καλύτερα! 

έχουμε και λέμε - ευχές


καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Παρασκευή, Απριλίου 13, 2012

δήμος Σαντορίνης - ευχές


Santo Wines - ευχές


αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου - ευχές


Γ. Πουσσαίος - ευχές

"Τις Άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα, εύχομαι σε κάθε Κυκλαδίτη να οπλιστεί με δύναμη για την αντιμετώπιση κάθε δοκιμασίας και με αισιοδοξία να γίνει καλός αγωγός για να περάσει και η μικρότερη ικμάδας φωτός.
Με αίσθημα αγάπης, συνεργασίας και αλληλεγγύης ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους, που ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε, μοιάζουν ανυπέρβλητοι. Όμως, ίσως και να μην είναι εάν στρέψουμε το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας στο συνάνθρωπο μας και αναζητήσουμε ξανά την ουσία της ζωής που χαράζει νέους δρόμους για το αύριο. Καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά"

Χ. Κόκκινος - ευχές

Με την ευκαιρία των Άγιων Ημερών του Πάσχα, εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά , με Υγεία και Ευτυχία.
Η θυσία του Θεανθρώπου ας αγγίξει τις ψυχές όλων των ανθρώπων και ας φωτίσει με καλοσύνη και αγάπη όλες τις γωνιές της γης.
Στη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου ας αποτελέσει πηγή Δύναμης , Πίστης,
Προσωπικής Δημιουργίας και Συλλογικής Προκοπής.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2012

τον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου επισκέφθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης υποδέχθηκαν και ξενάγησαν το πρωί της Μ. Πέμπτης 12.4 τον Υπ. Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, ο δήμαρχος  Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη καθώς και η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων κ. Ευγενία Γατοπούλου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού,

Το έργο «Ανάδειξη, διαμόρφωση, και αντικατάσταση στεγάστρου αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου Θήρας» παραδόθηκε προς χρήση το απόγευμα της Τρίτης 11 Απριλίου. Η έκθεση εποπτικού υλικού η οποία γίνεται με την ευθύνη του ανασκαφέα καθηγητή κ. Χρήστου Ντούμα, θα ολοκληρωθεί στην πορεία και με τον αρχαιολογικό χώρο σε λειτουργία και η οριστική παραλαβή του έργου θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Ο Κ. Γερουλάνος κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο δήλωσε:
«Σήμερα ανοίγει ξανά για το κοινό ένας αρχαιολογικός χώρος παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν παλιότερα το Ακρωτήρι, έμειναν άναυδοι μπροστά στον πλούτο και την ομορφιά των ευρημάτων. Όσοι ήθελαν να το επισκεφθούν και δεν μπορούσαν, τώρα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στον αρχαιότερο οικισμό της Μεσογείου. Να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, στο υπέροχο νησί της Σαντορίνης. Όπως έχω ξαναπεί, η ασφάλεια των επισκεπτών είναι για μας απόλυτη προτεραιότητα. Δεν χωρούν βιασύνες και προχειρότητες σε τέτοια ζητήματα. Θέλαμε, πριν παραδώσουμε τον χώρο στο κοινό, να ελέγξουμε και την τελευταία λεπτομέρεια.

Έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τεστ που έπρεπε να γίνουν και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι οι χιλιάδες επισκέπτες του χώρου μπορούν να τον απολαύσουν άφοβα.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν και βοήθησαν για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και την τοπική κοινωνία και το Δήμαρχο, κ. Ζώρζο για τη βοήθειά του στη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου. Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως όταν βάζουμε κοινούς στόχους και δουλεύουμε μαζί για την υλοποίησή τους, το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους.»









Τετάρτη, Απριλίου 11, 2012

σήμερα ο υφυπουργός, αυριο (12.4) ο υπουργός ...

(με "δόσεις" έρχονται...;)
ή,  Πέτρου και Παύλου, η επίσκεψη....

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Σαντορίνης,

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος θα επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας την Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012, συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων κ. Ευγενία Γατοπούλου.
Μετά την επίσκεψη θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου.

θα βελτιωθούν οι δρόμοι της Ίου...

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης ανακοινώνει ότι στις 24 Απριλίου δημοπρατείται το έργο «Βελτίωση δρόμου Κάμπος - Επάνω Κάμπος και ασφαλτόστρωση δρόμων προς Αλμυρό και Λορέντζαινα Ίου» με προϋπολογισμό 3,7 εκ. €.
Το έργο που εντάχθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και θα υλοποιηθεί από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», και περιλαμβάνει βελτιώσεις σε υφιστάμενους δρόμους του νησιού συνολικού μήκους 8,7 χλμ.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

αποτελέσματα διημερίδας για τα τοπικά προϊόντα..

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές προσδοκίες από όλους τους εμπλεκομένους  φορείς και επισκέπτες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διημερίδας με θέμα «τα τοπικά προϊόντα στο τραπέζι του επισκέπτη μας, Στηρίζουμε τους Τοπικούς Παραγωγούς στη μαζική εστίαση», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Απριλίου 2012, στο ξενοδοχείο RODOS PALACE.
Μέσω της δράσης αυτής αναδείχθηκαν τα  συγκριτικά πλεονεκτήματα της γαστρονομίας που βασίζεται στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού και της περιφερειακής οικονομίας.
Σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, τα τοπικά προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της περιοχής μας αλλά και της χώρας μας στο εξωτερικό, να συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική και ανταγωνιστική εικόνα της παραγωγής μας και να γίνουν πόλος έλξης για την εστίαση και τον τουρισμό.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, η στήριξη των τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη συνεργασιών.

Οι συναντήσεις επιχειρηματιών και παραγωγών, που στέφθηκαν με επιτυχία,  ήταν μια ευκαιρία για την ευρύτερη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεργασθούν επαγγελματικά και να συνάψουν συμφωνίες με ένα καλό συνδυασμό ποιότητας των προϊόντων και προσιτών τιμών.
Την έκθεση επισκέφθηκαν το διήμερο πάνω από 750 επισκέπτες-επιχειρηματίες των κλάδων του τουρισμού και μαζικής εστίασης καθώς και αυτού του εμπορίου, για να δουν από κοντά τα 25 περίπτερα της έκθεσης. Την  εκδήλωση επισκέφθηκαν εκτός των επιχειρηματιών και αρκετά στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών επιχειρήσεων.

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου - ευχές

να επανεκτιμήσουμε τα σημαντικά και ουσιώδη στη ζωή μας...

Την Πάτμο και την Κάλυμνο θα επισκεφθεί τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος εκφράζει τις ευχές του και απευθύνει το παρακάτω μήνυμα προς τους Δωδεκανήσιους και Κυκλαδίτες:

«Οι ξεχωριστές αυτές ημέρες βρίσκουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα σε βαθιά περίσκεψη, αντιμέτωπους με ερωτήματα και διλήμματα που δύσκολα απαντιούνται. Πολλοί συνάνθρωποί μας, μέσα σε αυτήν την πρωτοφανούς έντασης και έκτασης σύγχυση, αναζητούν δρόμους και κατευθύνσεις, που μοιάζουν όμως αδιέξοδοι. Λες και δεν υπάρχουν…

Είναι όμως αυτές οι ίδιες ημέρες, του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου, που αποκαλύπτουν τις απαντήσεις, εκείνες που νομίζουμε πως δεν μπορούμε να δώσουμε από μόνοι μας. Είναι το παράδειγμά του, η θυσία και ο θρίαμβός του, που ανέκαθεν όπλιζαν τον ελληνισμό με την περίσσεια ελπίδα και την βάσιμη προσδοκία ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο.
Μαθημένοι στις δυσκολίες, και αυτές τις κρίσιμες ώρες ας παραμερίσουμε αδυναμίες και εγωισμούς. Να διαμορφώσουμε μια νέα συλλογικότητα, να ξαναχτίσουμε στέρεες ανθρώπινες σχέσεις που ίσως είχαμε παραμελήσει, να ακουμπήσουμε πάλι στην οικογένεια και στον φίλο, να δώσουμε σημασία και να φροντίσουμε τον διπλανό μας…
Η γενικευμένη αίσθηση της δικαιολογημένης απογοήτευσης, δεν πρέπει να μας στερήσει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε νέες ευκαιρίες, να βρούμε ξανά τις ισορροπίες μας και, κυρίως, να επανεκτιμήσουμε τι και ποια είναι τα ουσιώδη και σημαντικά στη ζωή μας.
Εύχομαι από καρδιάς σε κάθε Δωδεκανήσιο και Κυκλαδίτη, στους απανταχού συμπατριώτες μας, Καλή Ανάσταση».

comment by the writer... 
Κι όμως, αυτή η φωτογραφία, συνόδευε τις παραπάνω, πασχαλινές, ευχές... (άγνωστο γιατί...)
Ευχόμαστε, στο "ρεπορτάζ του Πάσχα" να μας στείλετε μιαν ίδια, τον Περιφερειάρχη δηλαδή, με την ίδια κορμοστασιά και το ίδιο ύφος (κοιτάζω στο μέλλον, αλλά, δεν βλέπω "φως"...) τραβηγμένη σε εξωτερικό χώρο, κρατώντας μιαν ολόλευκη λαμπάδα. Η οποία φυσικά, θα έχει συμβολική διάσταση (αν και κανονική στο μέγεθος) και θα συμβολίζει την ελπίδα μας για Ανάσταση (να σιγοκαίγεται, σιγά - σιγά..)
Υ.Γ. Πρώτη φορά βλέπω πασχαλινές ευχές - πρωσοπογραφία (ή έστω αδριάντα...) κι ειλικρινώς, απορώ με το σκεπτικό... (του χρόνου τις Απόκριες, με το καλό, τι θα μας στείλετε;..!)

πολίτες κόντρα στον καιρό - ευχές

ή, τι θέλει να πεί ο ποιητής ;;

Με μια φωτογραφία με δυό μαυρα πουλιά που πετούν ορμητικά στον ουρανό (κοράκια να ναι;; μπεκάτσες να ναι;;, ..) μαζί με τους παρακάτω στίχους, μας έστειλαν ευχόμενοί μας για τις γιορτές του Πάσχα, τα μέλη της παράταξης "πολίτες κόντρα στον καιρό" (εμείς πάντως, αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία είναι "δύο πουλιά κόντρα στον καιρό..."). Εαν κρίνουμε πάντως απο το δίστυχο ("δύστυχο" θα έπρεπε να λέμε κανονικά...) μάλλον θα απαιτηθεί δουλειά πολύ.....

Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή
για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή ...
(Οδ.Ελύτης)

Τις ευχές μας για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, Περιφερειακή Παράταξη "πολίτες κόντρα στον καιρό"

επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Σαντορίνης

Την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί (11.4.2012) στις 10.00 ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος συνοδεία του δήμαρχου Σαντορίνης Νίκου Ζώρζου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Πολιτισμού.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού καθώς και ο δήμαρχος Σαντορίνης αγόρασαν από τα εκδοτήρια στην είσοδο του χώρου τα πρώτα εισιτήρια που εκδόθηκαν, επτά χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου του στεγάστρου.
Στις δηλώσεις του ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του χώρου, ως του σπουδαιότερου προϊστορικού οικισμού στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου που υπερέβαλαν εαυτό ώστε με το ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού ο χώρος να μπορέσει να υποδεχθεί το κοινό.

Ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος ευχαρίστησε με την σειρά του τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Αλιβιζάτο για το άμεσο προσωπικό του ενδιαφέρον ως προς την επαναλειτουργία του χώρου ενώ δήλωσε ότι έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ θα διατεθεί προσωπικό του δήμου Σαντορίνης για την φύλαξη του χώρου και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.




Άνοιξε σήμερα Μ. Τετάρτη για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Σαντορίνης μετά την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του στεγάστρου.
Η παραλαβή του έργου «Ανάδειξη, Διαμόρφωση και Αντικατάσταση Στεγάστρου Αρχαιολογικού Χώρου Ακρωτηρίου Θήρας» έγινε από τον εργοδότη, την  «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία», ενώ το έργο παρέλαβε για χρήση ο φορέας λειτουργίας, δηλαδή η ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
«Το Ακρωτήρι είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Τον θέλουμε ανοιχτό, προσβάσιμο, εξωστρεφή αλλά και ασφαλή. Η εμπειρία της επίσκεψης στο Ακρωτήρι είναι μοναδική» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, διέθεσε προσωπικό του δήμου Θήρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως φύλακες, συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 10 π.μ. ως τις 5 μ.μ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου είναι ανοικτός στο κοινό από σήμερα το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 11 Απριλίου 2012.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το Ακρωτήρι προκειμένου να εποπτεύσει τις διαδικασίες επαναλειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου. Κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θήρας κ. Νικόλαο Ζώρζο, με τον οποίο για σημαντικό χρονικό διάστημα είχε στενή, θετική και εποικοδομητική συνεργασία προκειμένου να είναι ανοικτός ο αρχαιολογικός χώρος με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ο Δήμος Θήρας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζάτο για τις συντονισμένες ενέργειες και την επιμονή του προκειμένου να αρθούν τα ποικίλα εμπόδια για την απόδοση του χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σαντορίνης.
Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Ζώρζος συζήτησαν θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού που αφορούν στο νησί, όπως η τουριστική κίνηση, η ανταγωνιστικότητα των τιμών, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις κ.α.


Φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό του χώρου μπορείτε να δείτε εδώ:  
http://www.exoumekaileme.com/2012/04/blog-post_05.html 











επισκέψιμος απο σήμερα για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου


Ανοίγει απο σήμερα Μ. Τετάρτη για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Σαντορίνης μετά την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του στεγάστρου.
Η παραλαβή του έργου «Ανάδειξη, Διαμόρφωση και Αντικατάσταση Στεγάστρου Αρχαιολογικού Χώρου Ακρωτηρίου Θήρας» έγινε από τον εργοδότη, την  «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία», ενώ το έργο παρέλαβε για χρήση ο φορέας λειτουργίας, δηλαδή η ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
«Το Ακρωτήρι είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Τον θέλουμε ανοιχτό, προσβάσιμο, εξωστρεφή αλλά και ασφαλή. Η εμπειρία της επίσκεψης στο Ακρωτήρι είναι μοναδική» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, διέθεσε προσωπικό του δήμου Θήρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως φύλακες, συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 10 π.μ. ως τις 5 μ.μ.

εντάχθηκε το έργο «αντιστήριξη των πρανών της καλντέρας Σαντορίνης»

Σύμφωνα με σημερινή (11.4) της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 δύο νέα έργα για την αντιστήριξης των πρανών στην καλντέρα της Θήρας,  με συνολικό προϋπολογισμό  4,6 εκ €.
Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, δεδομένου ότι προβλέπεται να γίνει αντιστήριξη των πρανών στην περιοχή του Τελεφερίκ στο παλιό λιμάνι των Φηρών και στο Λιμάνι του Αθηνιού, στις οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται πολλά φαινόμενα καταπτώσεων, τα οποία αφενός θέτουν σε κίνδυνο τους διερχόμενους και αφετέρου αποτελούν αφορμή δυσφήμισης για ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα τα έργα αυτά προβλέπουν μέτρα προστασίας για την αναχαίτιση των καταπτώσεων βράχων και την αντιστήριξη των πρανών στις δύο αυτές περιοχές που σημειωτέον αποτελούν τα δύο κυριότερα σημεία άφιξης και διακίνησης προς το εσωτερικό του νησιού, και στοχεύουν στην προστασία της κυκλοφορίας των πεζών, της κυκλοφορίας και της στάθμευση των οχημάτων και της αναμονής των επιβατών.
Τα έργα θα υλοποιηθούν από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Θήρας. 
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Παναγιώτης Ρήγας… digital (!)

Για την λειτουργία της νέας του ιστοσελίδας μας ενημέρωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας. Την σελίδα μπορείτε να την δείτε εδώ: www.prigas.gr 

Γιάννης Βρούτσης – ευχές

Σύμφωνα με το ευχετήριο μήνυμα του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ,

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, η Ανάσταση του Θεανθρώπου, ας μας δώσει δύναμη και αισιοδοξία.
Η θυσία Του ας γίνει οδηγός  μας, για τη δική μας επάνοδο από την εθνική κατάθλιψη στην ελπίδα.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

οικολόγοι πράσινοι για το sea diamond – ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας (10.4.2012) από το γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου,

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου του sea diamond κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των "οικολόγων πρασίνων" Νίκος Χρυσόγελος.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, βασιζόμενος στα στοιχεία της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης, επαναφέρει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν, με στόχο να αναληφθούν επειγόντως οι απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ερώτησης, 

Καμία ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανέλκυση του Sea Diamond και την αποτροπή του κινδύνου μεγαλύτερης ρύπανσης δεν έχει σημειωθεί 5 χρόνια μετά το ναυάγιο.
Η Επιτροπή, απαντώντας στο παρελθόν σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, θεωρούσε τις επιπτώσεις «προς το παρόν αμελητέες» - βασιζόμενη σε μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ - αλλά παρακινούσε να της γνωστοποιηθούν τυχόν νεότερα στοιχεία. Σύμφωνα, όμως, με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με συμμετοχή 9 επιστημόνων και υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιδαράκο, που όχι μόνο κατέγραψε την κατάσταση μια δεδομένη χρονική στιγμή (2011), αλλά εκτίμησε και μελλοντικές περιβαλλοντικές συνέπειες: «Θεωρείται ήδη αναγκαιότητα, ότι το ναυάγιο του Sea Diamond θα πρέπει να ανελκυθεί και/ή απομακρυνθεί από την περιοχή της Καλντέρας ή να λάβει χώρα (με οποιονδήποτε τρόπο) εξουδετέρωσή του. Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην περιοχή είναι σαφής και τον μοναδικό τρόπο αποτροπής της συνέχισής της αποτελεί η απομάκρυνσή του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας».

Όπως δείχνουν οι απαντήσεις σε προηγούμενες ερωτήσεις, η Επιτροπή θεωρεί ότι το πλοίο εάν δεν ανελκυθεί και παραμείνει ως έχει, μπορεί να θεωρηθεί απόβλητο, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο πιθανής υποβάθμισης του περιβάλλοντος που μπορεί να προκαλέσει. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει το ζήτημα του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να θεωρηθεί το ναυάγιο «στερεό απόβλητο» και να υπάρχει ενδεχόμενο παράβασης της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ περί των στερεών αποβλήτων.

Η συνεχιζόμενη αδράνεια της Ελληνικής κυβέρνησης να ανελκύσει το Sea Diamond και να αποκαταστήσει την περιοχή του χώρου του ναυαγίου είναι αδιανόητη. Το ναυάγιο του Sea Diamond βρίσκεται στην κυριολεξία κρεμασμένο σε μία απότομη πλαγιά του βυθού στα 120 μέτρα, με κίνδυνο κάθε στιγμή να ολισθήσει και να φτάσει στα 280 μέτρα βάθος, με δραματικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και καθιστώντας την ανέλκυση από πιο δύσκολη έως ανέφικτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι οι ενέργειες αποκατάστασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ναυάγιο Sea Diamond είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση (π.χ. ΕΠΠΕΡΑΑ ή ΕΣΠΑ Κρήτης και Ν. Αιγαίου) χωρίς ωστόσο να έχει κατατεθεί από την Ελληνική πλευρά οποιοδήποτε σχετικό αίτημα. Χρήματα υπάρχουν, η πολιτική βούληση απουσιάζει.

Πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη καταλόγιζε αδράνεια στο ΥΘΥΝΑΛ και στο ΥΠΕΚΑ και λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή περιβαλλοντική σημασία της περιοχής του ναυαγίου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1,1 ν.μ. από περιοχή προστασίας του δικτύου NATURA 2000 (Νέα Καμένη – Ηφαίστειο), είχε προτείνει: α) το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να εξετάσει την δυνατότητα να προβεί στον χαρακτηρισμό του ναυαγίου ή τμήματος αυτού ως απόβλητο, με ταυτόχρονη ανάληψη όλων των συνακόλουθων αναγκαίων μέτρων και ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, β) να διερευνηθεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας από το αρμόδιο ΥΘΥΝΑΛ (ΣΣ καταργήθηκε στο μεταξύ) για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στις κεντρικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων ή στην νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, σχετικά με τις εγγενείς αδυναμίες των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, που επισκέφθηκε την Σαντορίνη, την Παρασκευή 6 Απριλίου, για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση των πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, δήλωσε σχετικά: «Το θέμα της ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το περιβάλλον πρέπει να αφορά όχι μόνο την κοινωνία της Σαντορίνης αλλά και την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη χώρα συνολικά. Θα πρέπει όμως να αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα απόβλητο εγκαταλειμμένο στη θάλασσα που απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής αλλά και γιατί προσφάτως συνέβη ένα παρόμοιο ναυάγιο, αυτό του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στις 14 Ιανουαρίου 2012 κοντά στην ακτή, ανοιχτά του νησιού Τζίλιο στην Ιταλία. Συνεργάστηκα με τους τοπικούς φορείς για την κατάθεση της ερώτησης αυτής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασιζόμενος στο γεγονός ότι τώρα υπάρχουν νέα επιστημονικά δεδομένα που απορρέουν από τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν για την επικινδυνότητα της κατάστασης και για το τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να το εφαρμόσουμε. Η κινητοποίηση των πολιτών είναι σημαντική γιατί έτσι αποτυγχάνει η πολιτική που ακολουθεί η κεντρική εξουσία στην Ελλάδα να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αντί να τα λύνει. Η ανέλκυση είναι μεν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά δεν είναι αδύνατη ενώ είναι δεδομένο ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο περνάει ο χρόνος. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό όπως αποδεικνύουν οι απαντήσεις της Επιτροπής για διαθεσιμότητα κονδυλίων. Η χρόνια αδράνεια από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, αποδεικνύει σε ακόμα ένα θέμα την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Καιρός να αλλάξουμε!»

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης:

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το ναυάγιο του Sea Diamond μέσα στον κόλπο της Καλντέρας της Σαντορίνης. Η Επιτροπή, απαντώντας στο παρελθόν σε ερωτήσεις συναδέλφων ευρωβουλευτών, θεωρούσε τις επιπτώσεις «προς το παρόν αμελητέες» - βασιζόμενη σε μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ [1], [2] -  αλλά παρακινούσε να της γνωστοποιηθούν τυχόν νεότερα στοιχεία. Σύμφωνα με την απάντηση στη γραπτή ερώτηση E-1944/08, η Επιτροπή θεωρεί ότι το πλοίο εάν δεν ανελκυθεί και παραμείνει ως έχει, θα θεωρηθεί απόβλητο λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο πιθανής υποβάθμισης του περιβάλλοντος που μπορεί να προκαλέσει. Από τη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [3], προκύπτει ότι τα μεταφερόμενα εντός δεξαμενόπλοιου καύσιμα καθίστανται απόβλητα κατά την έννοια των Ευρωπαϊκών Οδηγιών από τη στιγμή που διαρρεύσουν στη θάλασσα έπειτα από ναυάγιο και δεν μπορούν πλέον να είναι εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα.  Μελέτη [4] του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης  όχι μόνο κατέγραψε την κατάσταση μια δεδομένη χρονική στιγμή (2011) αλλά κι εκτίμησε μελλοντικές περιβαλλοντικές συνέπειες, έτσι ώστε να μπορέσει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία αποκατάστασης της περιοχής. Η μελέτη καταλήγει στο ότι «Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην περιοχή είναι σαφής και μοναδικός τρόπος αποτροπής της συνέχισής της αποτελεί η απομάκρυνσή του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας». Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ναυάγιο βρίσκεται κρεμασμένο σε μία απότομη πλαγιά του βυθού στα 120 μέτρα, με κίνδυνο κάθε στιγμή να ολισθήσει και να φτάσει στα 280 μέτρα βάθος, με δραματικές συνέπειες για το ιδιαιτέρου κάλλους φυσικό περιβάλλον του νησιού που αποτελεί και μοναδικό ευρωπαϊκό φυσικό πλούτο και καθιστώντας την ανέλκυση πιο δύσκολη έως ανέφικτη,

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιος είναι ο κρίσιμος χρόνος για να θεωρηθεί το ναυάγιο «στερεό απόβλητο» και να υπάρχει ενδεχόμενο παράβασης της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ [5] περί των στερεών αποβλήτων;

Θεωρεί επαρκείς τις ενέργειες των ελληνικών αρχών μέχρι σήμερα; Αν όχι, θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση – ανέλκυση του ναυαγίου ώστε να προστατευθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας;

[1] Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
[2] H-0748/08, H-0037/10, E-1944/08
[3] υπόθεση C-188/07/24.06.2008
[5] Οδηγία 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2006 περί των στερεών αποβλήτων, ΕΕ L 114 της 27.4.2006.


Δευτέρα, Απριλίου 09, 2012

«FOLK MUSIC PROJECT-FINAL CONCERT»

 Τις καλύτερες εντυπώσεις δημιούργησε και .. άφησε η συναυλία  «FOLK MUSIC PROJECT-FINAL CONCERT» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Απριλίου στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν απο 4 χώρες παρουσίασαν παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια των χωρών τους, διασκευασμένα και αποδοσμένα με σημερινό τρόπο με την υποστήριξη σύγχρονων τεχνικών μέσων. Κατα την διάρκεια της συναυλίας διάρκειας μίας ώρας παρουσιάστηκαν παραδοσιακά ελληνικά, ιταλικά, εσθονικά και νορβιγικά τραγούδια και μουσικές ερμηνευμένα απο όλους τους μουσικούς απο τις χώρες που συμμετείχαν.
Η συναυλία ήταν το τελικό αποτέλεσμα της όλης δουλειάς, των μουσικών ερευνών και των ηχογραφήσεων που πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια σε όλες τις παραπάνω χώρες.
Την τεχνική υποστήριξη της συναυλίας είχε αναλάβει και έφερε εις πέρας με εξαιρετικό αποτέλεσμα η εταιρία pro - support με έδρα την Σαντορίνη, ενω οι ηχογραφήσεις των τραγουδιών και των μουσικών πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2 - 6 Απριλίου στο studio "Black Rock" στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "FOLK MUSIC PROJECT" με στόχο την διάδοση της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, με την εφαρμογή της ιδέας να επικεντρώνεται κυρίως στους νέους μουσικούς και ερευνητές της παραδοσιακής μουσικής και στην προβολή του έργου τους.
Από τον Μάϊο του 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η χώρα μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τώρα ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έλαβε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τις χώρες-εταίρους, κάθε φορά με τρείς έως τέσσερεις νέους μουσικούς από τις Κυκλάδες. Μουσικούς που είτε ασχολούνται ερασιτεχνικά με κάποιο - κατά κύριο λόγο πνευστό - παραδοσιακό όργανο είτε βιοπορίζονται από αυτό. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των μουσικών μας εναρμονίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Οι νέοι πήραν μέρος σε μουσικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στις χώρες Ιταλία, Νορβηγία και Εσθονία. Συνεργάστηκαν με τους μουσικούς των χωρών αυτών και   ανακάλυψαν μέσα από την κοινή τους αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, νέους δρόμους προσέγγισής της, ενώνοντας διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικά ακούσματα, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους.
Ηχογραφούσαν το μουσικό υλικό που προέκυπτε μετά τις πρόβες, με την καθοδήγηση και ενθάρρυνση ειδικού μουσικού-μουσικολόγου, ενω με το τέλος των εργαστηρίων, σε κάθε διοργανώτρια χώρα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συναυλίες.

εως τις 17 Απριλίου

Συνεχίζεται στην αίθουσα της "Εστίας" του Πύργου η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Καραμολέγκου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Απριλίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά 12.00 - 20.00. Την έκθεση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας».

δεν αλλάζουν οι όροι δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές των νησιών..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή του Πασοκ κ. Παναγιώτη Ρήγα,

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη φημολογία και διάχυτη ανησυχία για την θέση σε ισχύ Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θεσμοθετούνται νέοι όροι δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή των νησιών. Σχετικά με το θέμα θέλω να κάνω γνωστά τα παρακάτω:

α) Το  ΥΠΕΚΑ επεξεργάστηκε δυο Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν το μεν ένα τον καθορισμό χρήσεων γης στην εκτός σχεδίου περιοχή και το δεύτερο τους όρους δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή των νησιών πλην Εύβοιας και Κρήτης.
β) Τα εν λόγω Προεδρικά Διατάγματα στάλθηκαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
γ) Προσωπικά, μαζί και με τους υπολοίπους συναδέλφους του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ζητήσαμε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη να σταματήσει κάθε σχετική διαδικασία και να προηγηθεί συζήτηση των συγκεκριμένων Προεδρικών Διαταγμάτων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε δημόσια και κάθε διαδικασία σχετικά με τα Προεδρικά Διατάγματα σταμάτησε.
δ) Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε παρατηρήσεις και ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ διορθώσεις και διευκρινήσεις.
ε) Το ΥΠΕΚΑ, έχοντας δεσμευτεί για την προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, δεν προχώρησε σε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Μετά τα παραπάνω, καμιά ενέργεια δεν πρόκειται να υπάρξει από την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την θεσμοθέτηση των δυο προαναφερθέντων Προεδρικών Διαταγμάτων.
Καμία αλλαγή που αφορά στους ισχύοντες όρους δόμησης για την εκτός σχεδίου περιοχή των νησιών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

"επι των άρθρων" και σχετικά με τους ΟΤΑ....

Επί των άρθρων του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.

Στην τοποθέτησή τουμεταξύ άλλων ζήτησε την ρύθμιση των ακόλουθων θεμάτων.
α) Να υπάρξει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση η έγκριση εποχικών υπαλλήλων για τους νησιωτικούς κυρίως Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το εκρηκτικό πρόβλημα της καθαριότητας εν όψη του Πάσχα και της τουριστικής περιόδου.
β) Να υπάρξει μέριμνα για την επιδότηση από τους ΚΑΠ του Δήμου Μήλου για να αντιμετωπισθεί το κόστος της υδροδότησης του νησιού από την αφαλάτωση που δεν ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο.

η Σαντορίνη τα κατάφερε, η Μύκονος οχι..

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης, επιβεβαιώνεται και "επισήμως" οτι το υποκατάστημα του ΙΚΑ της Σαντορίνης, συνεχίζει την λειτουργία του, ως ή σχεδόν "ως" είχε...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, σχετικά με το "γειτονικό" -θεωρητικά.. γειτονικό!- υποκατάστημα του ΙΚΑ της Μυκόνου, αναφέρεται οτι,

Η αυθαίρετη και αναιτιολόγητη απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ να αναστείλει τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2012, αποτελεί ενέργεια απαράδεκτη.
Η Ν.Δ., αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν σήμερα είχε αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, από απλό παράρτημα σε τοπικό υποκατάστημα.
Η συγκεκριμένη απόφαση, που ουσιαστικά καταργεί το ΙΚΑ Μυκόνου, δεν τεκμηριώνεται από καμία οικονομοτεχνική μελέτη που να επιβεβαιώνει την ορθότητά της.
Δυστυχώς, η λογική των οριζόντιων περικοπών της κυβέρνησης αγνοεί πλέον επιδεικτικά τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδος.
Μέχρι σήμερα, η Ν.Δ. με τη στάση της κατάφερε να αποτρέψει την διακοπή της λειτουργίας και άλλων υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στις Κυκλάδες, όπως αυτά της Σαντορίνης και της Νάξου.


σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ

Την απογοήτευσή του για την άκαμπτη στάση που επιδεικνύει η ΠΝΟ εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, τονίζοντας πως «η συνδικαλιστική ηγεσία των Ελλήνων ναυτεργατών δεν φαίνεται ότι μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει για τον Αιγαιοπελαγίτη να μένουν ανοικτοί οι δρόμοι επικοινωνίας του και να μη του στερείται το δικαίωμα της μετακίνησής του».
Ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος μόλις το προηγούμενο Σάββατο είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, μεταφέροντας την αγανάκτηση των κατοίκων του Αιγαίου και ζητώντας να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου, υπογράμμισε επίσης σήμερα ότι «οι νησιώτες επιβιώνουν στο Αρχιπέλαγος με πολλές θυσίες και στερήσεις, και δεν είναι μόνο το πλήγμα που δέχεται η τουριστική μας βιομηχανία. Είναι και η αναγκαιότητα για ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία αγαθών, είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας για κάθε Αιγαιοπελαγίτη.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Τσακίρη, προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας,  
Ένα ακόμη πλήγμα, ενόψει των εορτών του Πάσχα, έρχεται να προστεθεί στην ήδη ταλαιπωρημένη (ή πολύπαθη) εικόνα του ελληνικού τουρισμού, με την εξαγγελία της απεργίας των εργαζομένων στα πλοία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που κηρύχθηκε για την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη. Συγχρόνως η εξαγγελθείσα απεργία για τη Μεγάλη Πέμπτη των οδηγών των ΚΤΕΛ επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις λίγες ελπίδες τουριστικής ανάκαμψης που έχει για φέτος η Ελλάδα.
Δυστυχώς, ο συνδικαλιστικός ναρκισσισμός δεν δείχνει να έχει όρια στην χώρα μας, αφού προσβλέπει σε πρόσκαιρα  οφέλη για το στενό κλαδικό του  συμφέρον , αδιαφορώντας αν τελικά οι ενέργειες αυτές αποδειχθούν, μεσοπρόθεσμα, ότι λειτουργούν σε βάρος των δικών τους συμφερόντων. Όμως, η εξαιρετικά ζημιογόνος δράση των απεργιών αυτών στον τουρισμό, τον μοναδικό αναπτυξιακό κλάδο της χώρας  μας, επηρεάζει καίρια την απασχόληση και το περιφερειακό εισόδημα στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία για την χώρα.

ο "οικολογικός άνεμος" στην επέτειο για το sea diamond

Την Σαντορίνη επισκέφθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του σε Νάξο, Σαντορίνη και Πάρο το διήμερο 5 και 6 Απριλίου ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των “οικολόγων πρασίνων” και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον “οικολογικό άνεμο”.

Συνοδευόμενος από τους Γιάννη Παρασκευόπουλο και την Χριστίνα Ευθυμιάτου - Καρυστιναίου βρέθηκαν στην Σαντορίνη για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, με αφορμή τα 5 χρόνια από την βύθισή του στην καλντέρα του νησιού.
Στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι,

«Το θέμα της ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το περιβάλλον πρέπει να αφορά όχι μόνο την κοινωνία της Σαντορίνης αλλά και την περιφέρεια Ν Αιγαίου και τη χώρα συνολικά. Θα πρέπει όμως να αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα απόβλητο εγκαταλειμμένο στη θάλασσα. Έχω συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς για να καταθέσουμε μέσα στις επόμενες μέρες ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεδομένο ότι τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα από την μελέτη του Πολυτεχνείου τα οποία δεν μπορεί να αγνοηθούν αλλά και προσφάτως ένα παρόμοιο ναυάγιο, αυτό του κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia στις 14 Ιανουαρίου 2012 κοντά στην ακτή, ανοιχτά του νησιού Τζίλιο στην Ιταλία. Η κινητοποίηση των πολιτών είναι σημαντική γιατί έτσι δεν πετυχαίνει η πολιτική που ακολουθεί η κεντρική εξουσία στην Ελλάδα να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αντί να λύνει τα προβλήματα. Η ανέλκυση είναι μεν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά δεν είναι αδύνατη, αλλά θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο περνάει ο χρόνος. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα, υπάρχει κυρίως έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αλλά και ως περιφερειακός σύμβουλος Ν Αιγαίου θα είμαι σταθερά στο πλευρό των πολιτών και των φορέων του Ν Αιγαίου τόσο για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, όσο όμως και την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων που υπάρχουν»

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συζητήσεις με τον Δήμαρχο Θήρας κ  Ζώρζο αλλά και με ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης με τον οποίους συζήτησαν θέματα που αφορούν στα απορρίμματα, στα θέματα τουρισμού, στο βυθισμένο πλοίο SEA DIAMOND αλλά και γενικότερα σε θέματα που αφορούν στην κρίση και στις επιπτώσεις της στην νησιωτική κοινωνία.

 Στην περιοδεία του στα νησιά, και σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε, ο κ. Χρυσόγελος συμμετείχε στην Νάξο στην ημερίδα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς και σε συζητήσεις για την προετοιμασία του ψηφοδελτίου στις Κυκλάδες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις με πολίτες των νησιών.
.
Στην ομιλία του στην «ημερίδα για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες» μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,

«Στα νησιά χρειαζόμαστε αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες 12 μήνες το χρόνο κι όχι απλώς τους καλοκαιρινούς μήνες. Προϋπόθεση για την παραμονή των νησιωτών στους τόπους τους αλλά και για την προσέλκυση κι άλλων μόνιμων κατοίκων είναι οι αξιόπιστες συγκοινωνίες για όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού τουριστών που τα επισκέπτονται παράλληλα με την ενδυνάμωση των κοινωνικών υποδομών. Χρειάζεται, λοιπόν, να προωθήσουμε παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την επιβίωση των δρομολογίων τα επόμενα 1-2 χρόνια (γιατί μια χρεοκοπία των ακτοπλοϊκών εταιριών θα αφήσει τα νησιά χωρίς μέσα συγκοινωνίας), όσο και επιλογές που θα εξασφαλίσουν σε μακροχρόνια βάση τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων όλων των νησιών, με ένα λογικό κόστος για τους επιβάτες και τους νησιώτες.

Λόγω τις κρίσης και της αύξησης του κόστους των καυσίμων, είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα των δρομολογίων και οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Κατά συνέπεια, οι τοπικές κοινωνίες, η αυτοδιοίκηση και η κεντρική διοίκηση πρέπει να παρέμβουν άμεσα ώστε να αναπτυχθούν αντί να συρρικνωθούν οι συνδέσεις μεταξύ των νησιών και με το κέντρο. Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται μείωση του ΦΠΑ εισιτηρίων για επιβάτες και φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα, στο 6,5%, όχι όμως  και για τα εισιτήρια για ΙΧ (προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των τοπικών μαζικών μέσων μετακίνησης και όχι η αύξηση της χρήσης ΙΧ στα νησιά).

Η μείωση της ταχύτητας των πλοίων από τις εταιρίες με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υποχρέωση των εταιριών να ανακοινώνουν εγκαίρως την ακριβή χρονική διάρκεια του ταξιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω και η τιμή του εισιτηρίου, όταν το πλοίο ταξιδεύει με ταχύτητα συμβατικού δεν μπορεί οι επιβάτες να πληρώνουν τιμή εισιτηρίου για ταχύπλοου.

Ο κύριος παράγοντας που κάνει μη βιώσιμες τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι πλέον η αύξηση του κόστους των καυσίμων που συμβάλλουν κατά 40% τουλάχιστον στο συνολικό κόστος των δρομολογίων. Επομένως, δεν πρέπει να αγνοείται αυτός ο παράγοντας, πολύ περισσότερο που οι τάσεις δείχνουν ακόμα υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Μέρος της λύσης αποτελεί, κατά συνέπεια, η σταδιακή δρομολόγηση πλοίων ή οι ανακατασκευές των μηχανών των πλοίων ώστε να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στην βιωσιμότητα των δρομολογίων κορμού  προς όλα τα νησιά αλλά και των δρομολογίων που συνδέουν σε τακτική βάση όλα τα νησιά μεταξύ τους. Αλλά το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα μέσα, όχι το μοναδικό. Το κύριο μέσο θα πρέπει να είναι η προώθηση ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Για παράδειγμα η ανάπτυξη οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων των νησιών όχι μόνο με το κέντρο αλλά και μεταξύ τους, όλο τον χρόνο, θα δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη, για παράδειγμα, των ενδοκυκλαδικών συγκοινωνιών.

Γιώργος Πουσσαίος – εισήγηση για το Ακτοπλοϊκό δίκτυο στις Κυκλάδες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, κατά την εισήγηση του στην Ημερίδα για το Ακτοπλοϊκό δίκτυο στις Κυκλάδες, που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο αναφέρθηκε στις πολιτικές και τις προτάσεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών ανάπτυξης.

Ο Αντιπεριφεριάρχης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι,

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναγνωρίζοντας τον ρόλο της στη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής αλλά και τη θεσμική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της στον τομέα των μεταφορών, με βάση τον Καλλικράτη, προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στην υποβολή δέσμης προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις μεταφορές όπως αυτά κατεγράφησαν παραπάνω, με παράλληλη αναπτυξιακή διάσταση.

Οι προτάσεις αυτές κινούνταν γύρω από την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών (τουριστικοί και εμπορικοί λιμένες), ώστε να αποτελέσουν  επενδυτικό πόρο αξιοποίησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών αλλά και των ίδιων των επενδυτών, την παράλληλη ανάπτυξη δικτύου διασυνδεδεμένων μεταφορών, τη δρομολόγηση υδροπλάνων, τη κατασκευή πλοίων για τη παροχή δημόσιων υπηρεσιών μεταφοράς, και τη δημιουργία παρατηρητηρίου πλαισίου λειτουργίας μεταφορικών μέσων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται:

-η σύσταση ενός φορέα σε κεντρικό επίπεδο επιφορτισμένο με αρμοδιότητες σχεδιασμού, οργάνωσης, προγραμματισμού, συντονισμού και εποπτείας της διεξαγωγής του συγκοινωνιακού έργου όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, θαλάσσιων, αεροπορικών και χερσαίων , στο νησιωτικό χώρο. 
-η ανάπτυξη ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας λιμενικές εγκαταστάσεις ή ενεργοποιώντας μετά από συντήρηση και επέκταση υφισταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο των ήδη υπαρχόντων μεγάλων, θεωρείται στοιχειωδώς απαραίτητη και έχει ήδη προταθεί προς τα αρμόδια υπουργεία με θετική ανταπόκριση. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα αφορούν την εξυπηρέτηση της σύνδεσης νησιών μεταξύ κοντινών τους σημείων με την κατάλληλη κατηγορία σκαφών, που ταυτόχρονα θα διαθέτουν φιλικά προς το περιβάλλον τεχνικά χαρακτηριστικά. 
-αναγνώριση της νησιωτικότητας ως ειδικού κριτηρίου χάραξης των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Ανάληψη συστηματικών δράσεων για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που να αποσκοπούν στην καθιέρωση της νησιωτικότητας ως ειδικού κριτηρίου για τον σχεδιασμό δράσεων περιφερειακής ανάπτυξης”.

Οι παραπάνω  προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων και να αναπροσαρμοστούν έτσι ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

αναπτυξιακά προγράμματα από την ΠΝΑ ..

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας για την ενημέρωση των επενδυτών σε θέματα αναπτυξιακών προγραμμάτων σας γνωρίζουμε τα εξής:

A.      Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής φακέλου από 1 Απριλίου 2012 έως 30 Απριλίου 2012 στα πλαίσια εφαρμογής του νέου επενδυτικού νόμου, (α) σχετικό, που αφορά την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων όπως παρακάτω:
• Περιφερειακή συνοχή: επενδυτές με σχέδια που καλύπτουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
• Τεχνολογική ανάπτυξη: επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καινοτομία και να εκσυγχρονίσουν τεχνολογικά την επιχείρηση τους.
• Νεανική επιχειρηματικότητα: επιχειρήσεις νέων από 20 έως 40 ετών.
• Μεγάλα επενδυτικά σχέδια: επενδυτές με σχέδια ύψους τουλάχιστον 50.000.000€.
• Ολοκληρωμένα πολυετή επενδυτικά σχέδια: επιχειρηματίες με σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένων πολυετών (2 – 5 έτη) σχεδίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει παρέλθει πενταετία από τη σύστασή τους, άνω των 2.000.000€. Στόχος είναι ο τεχνολογικός, διοικητικός οργανωτικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός.
• Γενική επιχειρηματικότητα: για κάθε επιχειρηματία που δεν εντάσσεται σε προηγούμενη κατηγορία.
Τα είδη των ενισχύσεων έχουν μία από τις μορφές: φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση, ευνοϊκά δάνεια ή συνδυασμό των προηγούμενων.
B.      Ταυτόχρονα είναι σε ισχύ το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 10 kWp, το οποίο έχει εφαρμογή σε κτηριακές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.


Επίσης η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μας ενημερώνει ότι,

Ξεκίνησε από την 1η Απριλίου 2012 η Υποδοχή των Επενδυτικών Προτάσεων όλων των κλάδων για επιχορήγηση. Η περίοδος θα διαρκέσει μέχρι την 30η Απριλίου.

Η Υποδοχή των Επενδυτικών Προτάσεων προϋπολογισμού άνω των 3 εκ. ευρώ, γίνεται μέσω ΥΠΑΑΝ, από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Περιφέρειας Αττικής (Κοραή 4, 6ος όροφος, τηλ: 210 3258800-04).
Οι Επενδυτικές Προτάσεις υποβάλλονται στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τα στοιχεία των οποίων καταγράφονται παρακάτω.
Μέσω του www.ependyseis.gr  και των Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών οι επενδυτές μπορούν να ενημερώνονται για τις διαδικασίες ηλεκτρονικής και έντυπης υποβολής, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά και για τις λεπτομέρειες επιλεξιμότητας δραστηριοτήτων και δαπανών στο πλαίσιο των Γενικών Καθεστώτων του 3908/11:    

Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Κυκλάδων
Νέα Ηλεκτρονική Διεύθυνση grependyton@1730.syzefxis.gov.gr
Αριθμός νέου Τηλεφώνου 22810 98.810 Αλέξανδρος Σπόντης, Άρης Μπαρδάκος
       
Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Δωδεκανήσου
Ηλεκτρονική Διεύθυνση investors.dod@pnai.gov.gr
Αριθμός  Τηλεφώνου  22410 36.200, 26.182 22410 25.852  Χαριστούλα Χατζημανώλη, Κατερίνα Σαμουράκη

λαογραφικό Μουσείο Λιγνού - ευχές


Τις ευχές του για καλή Ανάσταση 
και καλό Πάσχα, 
με μια όμορφη χειροποίητη κάρτα, 
"δια χειρός" της Μερόπης Πρέκα,
στέλνει σε όλο τον κόσμο του νησιού, το 
"Λαογραφικό Μουσείο Λιγνού", στο Κοντοχώρι
και ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του,
Μανώλης Λιγνός.  

παράδοση σημαίνει συνέχεια...

Με συνέπεια, μεράκι και καλή διάθεση σήκωσαν και φέτος στην κεντρική πλατεία στο Μεγαλοχώρι, τον καθιερωμένο πλέον ως τον ψηλότερο "Λάζαρο" της Σαντορίνης, οι κάτοικοι του χωριού, το πρωινό του Σαββάτου 7 Απριλίου.
Το σήκωμα του Λάζαρου στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης αποτελεί για πολλούς κατοίκους του ενα απο τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς μιας και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ξανα - συναντηθούν μεταξύ τους με το ξεκίνημα της Άνοιξης, καθώς και για να ανανεώσουν το ετήσιο στοίχημα κατασκευής και ανύψωσης του πιο ψηλού "Λάζαρου" του νησιού.

Το έθιμο, τα πολλά τελευταία χρόνια, συνεχίζεται και μάλιστα εχει "χρεωθεί" στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πολιτιστικού συλλόγου "το Μετόχι" τα μέλη του οποίου το διοργανώνουν κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το έθιμο, για τον στολισμό του "Λάζαρου" συγκεντρώνονται κάποιες ημέρες νωρίτερα πολλά "αλισμαριά" (για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τοπική παραλλαγή του "δεντρολίβανου") καθώς επίσης και πολλά λουλούδια και στεφάνια, τα οποία ντύνουν ολόκληρη την επιφάνεια του τοξοειδούς σταυρού ύψους 13 μέτρων. Ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου, απο νωρίς το πρωί όσοι πρόκειται να ασχοληθούν με το στόλισμα του Λαζάρου, συγκεντρώνουν τα αλισμαριά, τα λουλούδια και τα στεφάνια στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου και ξεκινά η διαδικασία του στολισμού που διαρκεί αρκετές ώρες. 

Στο διάστημα αυτό, άλλα μέλη του συλλόγου φροντίζουν ώστε στα ηχεία να μεταδίδονται παραδοσιακά τραγούδια ή εκκλησιαστικοί ύμνοι της ημέρας, ενω, άλλοι πάλι, έχουν επιφορτιστεί με το στρώσιμο του τραπεζιού, για το "τσιμπολόγημα" κατα την διάρκεια του στολισμού, αλλά, κυρίως για το πανηγύρι που διοργανώνεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στο σήκωμα του "Λάζαρου" συνδράμουν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μιας και είναι σίγουρο οτι χρειάζονται ενισχυμένες δυνάμεις, ενω με την ολοκλήρωση της ανύψωσής του, τα μέλη του συλλόγου του χωριού, μοιράζουν φαγητό και κρασάκι, κατα "κανόνα" καλομαγειρεμένη φασολάδα και ασύρτικο σε όλους όσους βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.


Φέτος, την γιορτή παρακολούθησαν αρκετά μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην συναυλία "Folk Music Young Musicians- Final Concert" που πραγματοποιήθηκε στο κοντινό "Οινοποιείο Μπουτάρη" το βράδυ της ίδιας ημέρας. 





η Σαντορίνη της Ταϊλάνδης (!)

Το βλέπουμε κι αυτό…
ή, του γούστου μας ή όχι, είναι κι αυτό μια «νησιώτικη» πραγματικότητα…

Σύμφωνα με τα εγχώρια media, 

Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου στην πόλη Τσα Αμ της Ταϊλάνδης σκαρφίστηκε μια φαεινή ιδέα με άρωμα Ελλάδας, για να προσελκύσει τουρίστες. Ένα εντυπωσιακό πάρκο με καταστήματα και χώρους αναψυχής, έκτασης 60 στρεμμάτων  που ακολουθεί πιστά την αρχιτεκτονική και τα χρώματα της Σαντορίνης.
Τα επίσημα εγκαίνια του «Santorini Park» αναμένονται στις 5 Μαΐου και όπως βλέπουμε από τα πρώτα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, «στη Σαντορίνη της Ταϊλάνδης»  κυριαρχεί ο γαλανόλευκος χρωματικός συνδυασμός, τα ασβεστωμένα λευκά σπιτάκια και το επιβλητικό καμπαναριό.


10.4.2012
Σύμφωνα με ρεπορτάζ και έρευνα της εφημερίδας "τα Νέα" (9.4.2012) 

Η Σαντορινη «μετακομισε» στην Ταϊλανδη!

Μεγάλο εμπορικό πάρκο - μικρογραφία του ελληνικού νησιού άρχισε να λειτουργεί στην Ταϊλάνδη διαφημίζοντας τη χώρα μας στη Νοτιοανατολική Ασία

Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 60 στρεμμάτων και κόστισε περισσότερα από 12,2 εκατομμύρια ευρώ. Η καλύτερη και μάλιστα δωρεάν διαφήμιση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ασία είναι πλέον το «Santorini Park», το νεότευκτο εμπορικό κέντρο στην τουριστική πόλη Τσα Αμ στην Ταϊλάνδη, που διαθέτει και το όνομα και τα χρώματα του κυκλαδίτικου νησιού!
«Πνίγεται» στο γαλάζιο και στο λευκό, είναι πάρκο-μικρογραφία της Σαντορίνης. Ο ντόπιος επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης του επένδυσε περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ μόνο και μόνο για να το διακοσμήσει με αγάλματα ποπ αρτ και μοντέρνας τέχνης, για να εγκαταστήσει σιντριβάνια και τεχνητούς καταρράκτες σχεδόν σε κάθε γωνιά του. Εβαλε και ανεμόμυλο, έχτισε και καμπαναριό στην είσοδο του «Santorini Park Cha Am» www.santoriniparkchaam.com  το οποίο λειτουργεί πλέον ως εμπορικό κέντρο με επώνυμες μάρκες ρούχων, αλλά και με διάσπαρτους άλλους χώρους αναψυχής.
«Στόχος μας είναι το Πάρκο να γίνει ένα μοντέλο λιανικής πώλησης στις δύο γειτονικές τουριστικές περιοχές Χούα Χιν και Τσα Αμ. Με το σύνθημα "ψώνια και εμπειρία διασκέδασης όπως καμία άλλη" ελπίζω να εξελιχθεί σε ένα νέο τουριστικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο ταϊλανδός ιδιοκτήτης του Σουπόζ Tαντιτσιρασακούλ, ιδρυτής του ομίλου επιχειρήσεων Pena. Πριν από τρία χρόνια είχε ταξιδέψει στη Σαντορίνη και αυτό το ταξίδι έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό για τις νέες επιχειρήσεις του. «Εμεινα τόσο πολύ εντυπωσιασμένος από την ομορφιά αυτού του ελληνικού νησιού, ώστε όταν επέστρεψα στην Ταϊλάνδη η αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρά του με είχαν ήδη εμπνεύσει για να δημιουργήσω ένα έργο σαν τη Σαντορίνη - να δείχνει το ίδιο όμορφο όπως η πραγματική! Ετσι κατασκεύασα ένα ψυχαγωγικό πάρκο, για να δίνω στους ντόπιους και στους ξένους επισκέπτες του την εμπειρία των αγορών και ένα νέο μόνιμο πρότυπο ταξιδιού.

«Τυχαία πριν από λίγο καιρό, ενώ βρισκόμουν στην εθνική οδό, αριστερά πρόσεξα μια μπλε ταμπέλα με λευκά γράμματα που έγραφε "Santorini Park"! Από πίσω της ήταν τότε ένα εργοτάξιο, θυμάμαι. Κατάλαβα αμέσως ότι πρόκειται για το νησί μας, τη Σαντορίνη, αφού και η γραμματοσειρά ήταν στην κλασική αρχαία γραφή. Γυρίζοντας σπίτι πράγματι βρήκα στο Ιντερνετ ότι πρόκειται για ένα mall που κατασκευάζεται. Στην πορεία έβρισκα συνεχώς διαφημιστικές καταχωρίσεις του στο Διαδίκτυο στα ταϊλανδέζικα. Απλώς τότε ούτε που πήγε το μυαλό μου στο ότι ολόκληρη η κατασκευή θα είναι στα πρότυπα της αιγαιοπελαγίτικης», περιγράφει ο τουριστικός πράκτορας και web developer στην Ταϊλάνδη Νίκος Χειμωνίδης www.asiabethere.com  για την ώρα ίσως ο μοναδικός Ελληνας που έχει περιηγηθεί το Πάρκο.
«Ενιωσα σαν να είμαι στη Σαντορίνη! Το στήσιμό του είναι άψογο, με τη διαφορά ότι στα Φηρά τα σπίτια είναι παλαιότερα, ενώ εδώ είναι μοντέρνα, ολοκαίνουργια. Το έδαφος, πάλι, εδώ είναι επίπεδο, και βέβαια δεν υπάρχει θάλασσα και πανοραμική θέα, ούτε βρίσκεσαι σε βουνοπλαγιά. Φεύγοντας κανείς πάντως από το "Santorini Park" έχει πάρει αμέσως μια γεύση από Ελλάδα», αναφέρει. Πολλοί είναι αυτοί που κατά την έξοδό τους από την Μπανγκόκ τα Σαββατοκύριακα θα σταματήσουν επί της εθνικής οδού για να επισκεφθούν το «ελληνικό» Πάρκο, πιστεύει. «Οι Ταϊλανδοί θα το λατρέψουν! Διαπίστωσα ήδη ότι έχουν ξετρελαθεί με το να βγάζουν φωτογραφίες! Τους αρέσει πολύ να κάνουν βόλτες στη μικρή αυτή πόλη, να προσέχουν τα χρώματα και την αρχιτεκτονική της, που καμία σχέση δεν έχει με τα δεδομένα και την κουλτούρα άλλων χωρών στη Νοτιοανατολική Ασία. Και η ελληνική κουζίνα που βρίσκει κανείς εδώ επίσης αρέσει σε όλους», εξηγεί ο κ. Χειμωνίδης.