Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2012

σχετικά με τους σεισμούς


Γεγονός είναι η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην θαλάσσια περιοχή κυρίως νότια της Σαντορίνης.
Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση είναι καλό ο κόσμος να είναι ενημερωμένος και να ξέρει πως θα πρέπει να αντιδράσει στο ενδεχόμενο ενός σεισμού, καλό θα ήταν όλοι μας να ενημερωθούμε και να διαβάσουμε τις επίσημες συστάσεις και οδηγίες των αρμόδιων αρχών καθώς και να σκεφτούμε τις αντιδράσεις μας σε κάθε ενδεχόμενο και με γνώμονα την προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας.

η γιορτή του συλλόγου του Γυμνασίου του Εμπορείου


Ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου του Εμπορείου μας προσκαλεί στην ετήσια γιορτή του το Σάββατο 24.2.2012 στις 21.00 στην ταβέρνα “Μαιρούλα” στην Βλυχάδα.
Κατά την διάρκεια της γιορτής θα γίνει κοπή της πίτας και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική ενώ στην δημιουργία μιας ακόμη πιο γιορτινής ατμόσφαιρας θα συμβάλει και το ότι την επομένη μέρα ξεκινά η αποκριά! 

Γ. Βρούτσης σχετικά με την εκτός σχεδίου…


Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κυκλάδων σχετικά με την συζήτηση εν όψει την έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των χρήσεων γής, και σε ότι αφορά το άρθρο σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, σημειώνει ότι «η Ν.Δ. περιφρουρεί την ατομική ιδιοκτησία, κόντρα στο άρθρο 14 του Π.Δ. για τις χρήσεις γης».  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

«Με το από 10.01.2012 δελτίο τύπου που εξέδωσα, ενημέρωσα πρώτος τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τους συμπολίτες μου στο Νομό μας, ότι οι μεθοδεύσεις του υπουργού κ. Σηφουνάκη όπως αυτές αποτυπώνονται στο άρθρο 14 του Π.Δ. για τις χρήσεις γης, βρίσκουν ολόκληρη τη Ν.Δ. αντίθετη.
Επειδή, από τότε μέχρι σήμερα εντάθηκαν δικαιολογημένα οι ανησυχίες των κατοίκων του Νομού μας, καθώς και οι διαμαρτυρίες όλων των Δήμων και Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας.
Επειδή, την ίδια στιγμή, με καθησυχαστικές ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο παρατηρείται μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της εν λόγω κατάστασης.
Επειδή, προωθείται σκόπιμα από κάποιους -ευτυχώς πολύ λίγους- με λεονταρισμούς η ταύτιση της Ν.Δ. με αυτές τις απόψεις, λόγω της στήριξης που παρέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με στόχο να παραπλανήσουν και να αλλοιώσουν την αλήθεια ξεκαθαρίζω ότι η  Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στις ακραίες, αυθαίρετες και πρόχειρες λογικές που προωθεί ο υπουργός.
Συμπέρασμα, εγγυητής για την αποτροπή τέτοιων μεθοδεύσεων είναι μόνο η Ν.Δ. και κανένας άλλος».

Rodrigo Chaves Samudio, κ. πρέσβη μου…


Με τον πρέσβη της Βενεζουέλας Rodrigo Chaves Samudio συναντήθηκε στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Ο πρέσβης ζήτησε από τον κ. Μαχαιρίδη να αποδεχθεί την πρότασή του να είναι ένας εκ των διεθνών παρατηρητών στις επικείμενες εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα του.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στο Νότιο Αιγαίο. 

επιμελητήριο – περιφέρεια


Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο συναντήθηκε στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόταση του Επιμελητηρίου για σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές στήριξης των επιχειρηματιών, της αιγαιοπελαγίτικης διατροφής και ανάπτυξης δεικτών επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε, στην επικείμενη προκήρυξη του αντίστοιχου μέτρου (ΕΣΠΑ), να υποβληθεί κοινή πρόταση των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι για το σύνολο της Περιφέρειας.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα προγραμματιστεί συνάντηση των προέδρων των δύο Επιμελητηρίων. Τέλος, συζητήθηκε η πορεία της πρότασης για ενεργειακά αυτόνομα νησιά.

Επίσης, από πλευράς περιφέρειας μας ενημερώνουν ότι βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας εν όψει των πιθανών τροποποιήσεων του Εθνικού Χωροταξικού για της υδατοκαλλιέργειες.

Η ΠΝΑ στην ΕΝΠΕ….


Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Οργάνωσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος.
Τα μέλη της Επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Πασχαλίδη, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω θέματα:
Σύνθεση και οργάνωση της Επιτροπής
Οργάνωση και προγραμματισμός Επιτροπής – Πρόγραμμα δράσης 2012
Ειδικά θέματα
Α. επιτελικό κράτος, β. επιχειρησιακό πρόγραμμα υποστήριξης της εφαρμογής του «Καλλικράτη, γ. διαβαθμιδική συνεργασία – μητροπολιτική διακυβέρνηση

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδιάκος ως μόνος εκπρόσωπος των νησιωτικών περιφερειών, τόνισε με έμφαση τις ιδιαιτερότητες του χώρου, τις δυσκολίες και την ανάγκη ουσιαστικών ρυθμίσεων για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού, με σκοπό και στόχο την εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Περιφέρεια part 2


Τη στήριξη της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε σειρά ζητημάτων ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες, Γιώργο Πουσσαίο και Τζώρτζη Μακρυωνίτη, ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Πάρης Τσιάρτας.

Στη συνάντηση που συμμετείχε η αντιπρύτανης Αγγελική Δημητρακοπούλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Ιωάννης Δαρζέντας, συζητήθηκε το κτηριακό ζήτημα του τμήματος που εδρεύει στη Σύρο και ζητήθηκε από τους αντιπεριφερειάρχες να στηρίξουν την προσπάθεια εύρεσης κτηρίου που θα στεγάσει εργαστήρια αλλά και αίθουσες διδασκαλίας.
Οι Αντιπεριφερειάρχες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια του Πανεπιστημίου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να εξασφαλίσει το τμήμα της Σύρου δικό του χώρο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών.
Επίσης, συμφωνήθηκε η επιστημονική - τεχνολογική υποστήριξη του Πανεπιστημίου προς την Περιφέρεια, αλλά και η ευρύτερη συνεργασία  σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2012

ασύρτικο – κτήμα Σιγάλας, μια ακόμη δοκιμή

Ένα πολύ ενδιαφέρον, οικιακό και αμερικάνικο, βίντεο μας έστειλε το οινοποιείο “κτήμα Σιγάλας” που βρίσκεται στους Μπεξέδες της Οίας Σαντορίνης, σχετικά με την δοκιμή του λευκού της Ασύρτικου. Το home video αναφέρεται στις εντυπώσεις, που είναι πολύ καλές, από την δοκιμή του κρασιού. Τα home videos αποτελούν την νέα τάση στις ΗΠΑ μιας κι εκτός από την μεγάλη τους δημοτικότητα μετρούν και ικανοποιητική επιρροή, όντας αποστασιοποιημένα από μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες κι εκφράζοντας την αντικειμενική άποψη και κρίση του πολίτη.

Το βίντεο σχετικά με το Σαντορινιό “Ασύρτικο – κτήμα Σιγάλας” μπορείτε να το δείτε εδώ.

κατάργηση του μαθήματος της θεατρικής αγωγής;

Την διαμαρτυρία της για την κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φραγκίσκος Λάβαρης και η γραμματέας Κωσταντίνα Σταυροπούλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε το υπ’ αρ. πρωτ. 124662/Γ2/1-11-2011 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. με θέμα « Έγκριση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πιλοτική τους εφαρμογή στο επιστημονικό πεδίο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», όπου αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα της Μουσικής και των Εικαστικών τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής δεν εντάσσεται στο Πρόγραμμα ως διακριτό γνωστικό αντικείμενο και υποβαθμίζεται σε δραστηριότητα τέχνης πραγματοποιούμενη από ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό της οικείας σχολικής μονάδας.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών θεωρούμε ότι η ένταξη του Θεάτρου και άλλων Τεχνών στο πρόγραμμα των σχολείων είναι μια σημαντική αλλαγή στη γνωστή, συμβατική καθημερινότητα της σχολικής ζωής. Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής αφενός είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά καθώς τους επιτρέπει να εκφραστούν και να αναπτύξουν τη φαντασία, τις ιδιαίτερες δεξιότητες και την προσωπικότητά τους, αφετέρου είναι συνυφασμένο με την έννοια της βιωματικής μάθησης και της διαθεματικής προσέγγισης στη μάθηση, έννοιες που το ίδιο το Υπουργείο υποτίθεται ότι θέλει να προωθήσει και να ενσωματώσει στο σύγχρονο σχολείο. Η διαθεματικότητα απαιτεί την ενασχόληση των παιδιών με όλα τα γνωστικά αντικείμενα, αυτού της Θεατρικής Αγωγής μη εξαιρουμένου, και το οποίο μπορεί να διδάσκεται μόνο από θεατρολόγους, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Τέλος, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενους μίας χρήσης και να τους χρησιμοποιεί όπως το εξυπηρετεί, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Για τούτο εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη υποβάθμιση -κατάργηση του μαθήματος και αγωνιζόμαστε από κοινού με τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής, ζητώντας:

Την ανάκληση της σχετικής απόφασης.
Τη συνέχιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής ως διακριτού γνωστικού αντικειμένου.
Τη σύσταση οργανικών θέσεων και το διορισμό μόνιμων, εξειδικευμένων στο αντικείμενο του Θεάτρου, εκπαιδευτικών.

επιστολή (και) Παπαμανώλη σχετικά με την ανεργία…

Με αφορμή την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα η οποία αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της εκάστοτε κοινωνίας, ο βουλευτής Ν. Κυκλάδων Γιώργος Ν.Παπαμανώλης μαζί με 12 ακόμη βουλευτές, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία,

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η ανεργία από μήνα σε μήνα αυξάνεται δραματικά.
Ειδικότερα ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τις 903.525 άτομα τον περασμένο Οκτώβρη φτάνοντας στο 18,2% έναντι του 17,2% του Σεπτέμβρη του 2011 και 13,5% του Οκτώβρη του 2010.

Επειδή η πολιτική κινδυνεύει να περιορισθεί μονοσήμαντα σε οικονομικά θέματα εκτιμούμε ότι παράλληλα πρέπει να δραστηριοποιηθεί και στα κοινωνικά ζητήματα.
Για τους ανωτέρους λόγους προτείνουμε όσα άτομα κατά τα έτη 2009 και 2010 είχαν προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και απώλεσαν την δυνατότητα αυτή λόγω της ανεργίας να τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα αν το 2011 κάλυψαν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων που απαιτείται από τον νόμο.

θετικές εξελίξεις για το νοσοκομείο Σαντορίνης


Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ρήγα,

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης.
Ο αρμόδιος υφυπουργός υγείας κ. Τιμοσίδης,  υπέγραψε το Επιχειρησιακό Σχέδιο – Προϋπολογισμό της ΑΕΜΥ ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Σαντορίνης ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ
Ήδη από τις 24-01-2012 ο προϋπολογισμός διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών που εποπτεύει τις ΔΕΚΟ προκειμένου να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση.
Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΜΥ Φώτης Σερέτης σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΝΟΜ, προχωρούν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα συμπληρωματικά έργα των δυο δεξαμενών και την διαμόρφωση του υπογείου χώρου του Νοσοκομείου, με στόχο να εκτελεστούν άμεσα και να γίνει και τυπικά η παραλαβή του έργου.
Ταυτόχρονα, συντάσσεται το Τεχνικό Δελτίο για την προμήθεια και εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου προϋπολογισμού 450.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, μετά την αποδοχή του σχετικού αιτήματος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, η ΑΕΜΥ εξουσιοδοτείται να προχωρήσει στην προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ τεσσάρων Διευθυντικών θέσεων για το Νοσοκομείο, προκειμένου να επιλεγούν οι επικεφαλής των τεσσάρων Διευθύνσεων οι οποίοι και θα έχουν και την ευθύνη για την στελέχωση των οργανικών μονάδων του Νοσοκομείου.
Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνεται και η κατάρτιση της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί από την ΑΕΜΥ και την ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου,  προκειμένου το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης να διατεθεί στο Νοσοκομείο. Διευκρινίζεται ότι η διάθεση του προσωπικού θα γίνει δίχως να θιγούν το υπηρεσιακό καθεστώς και οι αποδοχές των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας.

νεότερα σχετικά με την (υπο συζήτηση) εκτός σχεδίου


να χτίσουμε μπορούμε. το θέμα είναι να υπάρχουν χρήματα....

Σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο βουλευτής Κυκλάδων του πασοκ Παναγιώτης Ρήγας, σχετικά με το άρθρο 14 του προς θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις χρήσεις γης για την εκτός σχεδίου δόμηση, οι προσπάθειες του ίδιου καθώς και άλλων συναδέλφων του, εστιάζονται στο να επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών (στις προβλεπόμενες χρήσεις γης..) στις εκτός σχεδίου περιοχές. 
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρήγας μας ενημερώνει οτι το νομοθετικό κείμενο βρίσκεται αυτην την εποχή σε επεξεργασία ενω διευκρινίζει τηυ υποχρέωση της χώρας να ολοκληρώσει τον χωροταξικό της σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σας ενημερώνω επιπρόσθετα για τα εξής:
Με αίτημα μας, το οποίο έκανε αποδεκτό ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, θα έρθει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το επίμαχο Π.Δ., αμέσως μετά τις 31/01/2012.
Το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ. στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι δυνητικές χρήσεις γης για την εκτός σχεδίου περιοχή, θα αποτελέσει δεσμευτικό πλαίσιο –«μπούσουλα», στο οποίο οφείλουν να προσαρμοστούν οι μελλοντικοί πολεοδομικοί σχεδιασμοί (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, Ρυθμιστικά Σχέδια, Ρυθμιστικά Σχέδια Πόλης κ.λ.π.) που θα θεσμοθετηθούν μετά την θέση  σε ισχύ του συζητούμενου Π.Δ.
Επομένως, η μη πρόβλεψη και αναφορά της χρήσης κατοικία στο αρθρο14 του Π.Δ. υποχρεώνει κάθε μελλοντικό χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό να μην συμπεριλαμβάνει την συγκεκριμένη χρήση στις δυνητικές χρήσεις γης.
Το πρόβλημα δηλαδή θα δημιουργηθεί σε όσες περιοχές δεν έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα οι χρήσεις γης και στις οποίες εφαρμόζεται για την εκτός σχεδίου δόμηση το Π.Δ. 270Δ/1985.
Συμπερασματικά, εν όψη της υποχρεωτικής ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας η θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου Π.Δ. είναι απαραίτητη προκειμένου να προβλεφθούν όλες οι σύγχρονες χρήσεις γης για τις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές.
Επομένως, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι επιβεβλημένη και απόλυτα αναγκαία
Αυτό που είναι μη αποδεκτό και χρήζει άμεσης ρύθμισης είναι η παράληψη της κατοικίας ως δυνητικής χρήσης στην εκτός σχεδίου περιοχή.
Ως εκ τούτου,  η πρόταση μας θα αφορά στην συμπλήρωση του άρθρου 14 του προτεινόμενου σχεδίου Π.Δ. με την προσθήκη της κατοικίας στις προβλεπόμενες χρήσης γης.

βιολογική γεωργία - πρόσκληση ενδιαφέροντος


Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι  έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά τη Δράση 1.1 "Βιολογική Γεωργία" του Μέτρου 2.1.4 "Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις" του Άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι καλλιεργητές βιολογικών μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως 29.02.2012.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241055926 και 55927, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828, και 228198833 καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  
Ολόκληρη η πρόσκληση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr


Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2012

παράρτημα Σαντορίνης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – πιτούλα


Το Δ.Σ. του περιφερειακού παραρτήματος Σαντορίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μας προσκαλεί στην καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της πίτας του, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στις 18.00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

έρευνα για τις συνήθειες των διακοπών…


Έρευνα με θέμα τις “συνήθειες των διακοπών” πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στις Κυκλάδες και την Σαντορίνη, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Στα ερωτήματα καλείται να απαντήσει συγκεκριμένο δείγμα ερωτηθέντων ενώ το διάστημα αναφοράς είναι από τον 10ο του 2010 εως τον 2ο του 2011 (σ.σ. φρεσκάρουμε την μνήμη μας και θυμόμαστε που είχαμε πάει, όταν -ενδεχομένως- είχαμε .. περισσότερα χρήματα..!)
Σύμφωνα με την Ε.Σ.Υ.Ε., όσοι πολίτες περιλαμβάνονται στο δείγμα καλούνται να ανταποκριθούν θετικά στην έρευνα και να απαντήσουν στα ερωτήματα των απογραφέων.
Η έρευνα είναι τηλεφωνική.

Γ. Βρούτσης για την μη, τελικά, κατάργηση της Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση,

«Από την πρώτη στιγμή, η Ν.Δ. αντέδρασε με τον πιο έντονο και πιο κατηγορηματικό τρόπο απέναντι στο ενδεχόμενο της κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Άλλωστε είναι γνωστή η θέση μας περί επανασύστασης του καταργηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, υπήρξε σύμπτωση απόψεων περί της αναγκαιότητας διατήρησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για εθνικούς, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και συμβολικούς λόγους.
Γι’ αυτό λοιπόν, με διαβεβαίωσε ότι τελικά το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση της».

Ενώ, σχετικά με τις νεότερες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σημειώνει πως,

«Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επί 2 και πλέον χρόνια «έσπειρε φόρους και σήμερα θερίζει ύφεση και φοροδιαφυγή». Κινήθηκε με τελείως αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο, γεγονός που συνέβαλε στην μετατροπή του φορολογικού συστήματος από αναπτυξιακό εργαλείο – όπως θα έπρεπε να είναι – σε καθαρά «φορομπηχτικό» που στηρίζεται στην πρωτοφανή υπερφορολόγηση, σε έκτακτες εισφορές και χαράτσια».

oργάνωση ΝΔ Σαντορίνης, πιτούλα…

Σύμφωνα με πρόσκληση της δημοτικής οργάνωσης Ν.Δ Θήρας,

Το Σάββατο 28/1/2012 και ώρα 18:30 η Δημοτική Οργάνωση Ν.Δ Θήρας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο κεντρο ΥΦΕΝ που βρίσκετε στο Δ.Δ Φηρών.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο τομεάρχης ναυτιλίας της Ν.Δ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ κ. Γιάννης Βρούτσης και ο περιφερειάρχης νοτίων Κυκλάδων της Ν.Δ κ. Ευάγγελος Ρέτζιος.

ενδιαφέρον των νέων αγροτών και επιστημόνων για τον πρωτογενή τομέα

Το έντονο ενδιαφέρον νέων αγροτών και επιστημόνων για την δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα διαπίστωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Μέλη των τριών υπό σύσταση ομάδων παραγωγών διαφόρων ειδικοτήτων (αγρότες, γεωτεχνικοί, γεωπόνοι, κλπ) ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα διάθεσης αγροτικής γης, στο πλαίσιο του οποίου επιθυμούν να ασχοληθούν ενεργά με τον αγροτικό τομέα στη Ρόδο, με τον κ. Μαχαιρίδη να σημειώνει πως είναι σημαντικό να παράγονται αγαθά τα οποία θα προορίζονται στην ντόπια κατανάλωση και την κάλυψη των αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας να στηριχθούν οι νέοι , οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον και για ιδιωτικές εκτάσεις που είναι εγκαταλειμμένες επί πολλά χρόνια, ώστε να αναλάβουν την εγκατάσταση διαφόρων εκμεταλλεύσεων (ελαιώνες, αμπελώνες κλπ).
Οι νέοι παραγωγοί ενημερώθηκαν επίσης για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για εκτάσεις που θα παραχωρηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης, ομάδα παραγωγών εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την δημιουργία τυποποιητηρίου μελιού στη Ρόδο, και προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν την τεχνική στήριξη της Περιφέρειας.

Παράλληλα από την Περιφέρεια έχουμε την ενημέρωση ότι αυτήν την εποχή πραγματοποιούνται συσκέψεις με αντικείμενο τον σχεδιασμό για την αλιεία και συγκεκριμένα της σύνταξης του «Στρατηγικού Σχεδίου για την Αλιεία 2014 – 2020»

Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

Ε. Λέκκας: δεν υπάρχει άμεσος φόβος για μεγάλο σεισμό στη Σαντορίνη


Στη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Σαντορίνη αναφέρθηκε την Τρίτη ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει ιδιαίτερος φόβος για το άμεσο μέλλον για μεγάλη σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη, με τα ελληνικά σεισμολογικά ινστιτούτα να παρακολουθούν την κατάσταση.
«Και το ‘92 στη Μήλο, και το ‘96 στη Νίσυρο, αλλά και στη Σαντορίνη αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει υπάρξει σεισμική έξαρση» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε πρόκειται για μικρούς και επιφανειακούς σεισμούς στην Καλντέρα και σε περιοχές κοντά στην Καλντέρα, αλλά δεν οδηγούν αυτόματα σε κάτι μεγάλο από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας.



Σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Από το απόγευμα της Δευτέρας, έχουν καταγραφεί συνολικά 25 σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους.
Οι μεγαλύτερες από αυτές είναι : μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Τρίτης 24.1
καθώς και μεγέθους 3.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 11.51 πμ. της Τρίτης 24.1 μεγέθους, σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σαντορίνης, σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

  

Στο «μικροσκόπιο»  σεισμολόγων, γεωλόγων και ηφαιστειολόγων βρίσκεται τους τελευταίους μήνες  το νησί της Σαντορίνης. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του  υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου  προβληματίζει τους επιστήμονες  οι οποίοι μελετούν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που έχουν.  
Ήδη στην περιοχή  τις προηγούμενες εβδομάδες βρέθηκαν Ιταλοί ηφαιστειολόγοι οι οποίοι ερεύνησαν  τη δραστηριότητα του ηφαιστείου ενώ αυτή την περίοδο στο νησί της Καλντέρας βρίσκεται το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του ηφαιστείου.  
Σύμφωνα με σεισμολόγους υπάρχουν ενδείξεις για κάποιες  ανωμαλίες χωρίς όμως αυτό να είναι  ανησυχητικό. Οι σεισμοί που γίνονται είναι της τάξης των 2 με 3 Ρίχτερ, μεγέθη πολύ συνηθισμένα για την  Ελλάδα. Αλλά και οι τοπικοί φορείς δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία καθώς πολύ συχνά έχουν σεισμούς τέτοιου μεγέθους. 

Το υποθαλάσσιο  ηφαίστειο του Κολούμπου βρίσκεται  περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά  της Σαντορίνης. 
Έχει ελλειπτικό σχήμα, υψώνεται 300 m από το βυθό και στο κέντρο του και στο κέντρο του υπάρχει μία καλδέρα διαμέτρου 3 km και βάθους 500 m. Εκτός από το κεντρικό ηφαίστειο υπάρχουν άλλοι 12 περίπου μικρότεροι κώνοι.

Η έκρηξη του 1650 
Το ηφαίστειο του  Κολούμπου έδωσε το Σεπτέμβριο του 1650 τη μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από το χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης.  
Προηγήθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Σταδιακά η  ήπια έξοδος μάγματος οικοδόμησε ένα  υποθαλάσσιο ηφαίστειο διαμέτρου 30 km και ύψους 300 m, του οποίου η κορυφή μόλις ξεπρόβαλε από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακολούθησε μία τεράστια και βίαιη έκρηξη, η οποία εκτίναξε περίπου 2 km3 τέφρας σε ύψος χιλιάδων μέτρων. Η ελαφρόπετρα που επέπλεε έκανε τη γύρω θάλασσα να μοιάζει με στεριά. Η στάχτη ταξίδεψε ανατολικά μέχρι τη Μικρά Ασία. Το κεντρικό τμήμα του ηφαιστείου κατακρημνίστηκε στον άδειο μαγματικό θάλαμο και σχηματίστηκε μία υποθαλάσσια καλδέρα διαμέτρου 3 km και βάθους 500 m. Η μικρή νησίδα που είχε μείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας διαβρώθηκε γρήγορα από τα κύματα. Σήμερα, το ψηλότερο σημείο του ηφαιστείου βρίσκεται 18 m κάτω από τη θάλασσα. 
Η δημιουργία της  καλδέρας προκάλεσε τεράστια τσουνάμι ύψους 10 m που σάρωσαν τις ακτές της Σαντορίνης και του Αιγαίου. Εκείνο όμως που προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες ήταν τα ηφαιστειακά αέρια.  
Τεράστιες ποσότητες  υδροθείου απελευθερώθηκαν και  προξένησαν το θάνατο 70 κατοίκων της  Θήρας και πάνω 1000 ζώα. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης για να ξορκίσουν το κακό έχτισαν κοντά στο ακρωτήριο του Κολούμπου την εκκλησία της "Παναγιάς του Καλού". Η έκρηξη του Κολούμπου είναι η μεγαλύτερη έκρηξη που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο την τελευταία χιλιετία.

Το 2006 μία αποστολή του NOAA Ocean Explorer (National Oceanic and Atmospheric Administration) αποκάλυψε ότι στον πυθμένα του καλδερικού κρατήρα υπάρχει ένα σημαντικό υδροθερμικό πεδίο.  
Από τους υδροθερμικούς  πόρους εξέρχονται υπέρθερμα υδροθερμικά ρευστά με μετρηθείσες θερμοκρασίες έως και 224 oC. Τα ρευστά αυτά έχουν αποθέσει πολυμεταλλικά σουλφίδια και θειικά άλατα και έχουν οικοδομήσει καμινάδες ύψους έως και 4 m. Επιπλέον, οι υδροθερμικοί πόροι είναι καλυμμένοι με ένα παχύ στρώμα από βακτηρίδια.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2012

το ηφαίστειο της Θήρας και ενα ενδεχόμενο μπαμ...



ή, μεταφυσικά φαινόμενα στην Σαντορίνη .....
ή, θέλω κι εγώ να γίνω Όρσον Ουέλς..... (ναι, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις πολύ....)

Έντονη δραστηριότητα εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες το όμορφο, δημοφιλές και ακριβοπληρωμένο -απο τους κατοίκους του καθώς και τους παραθεριστές- "ηφαίστειο της Σαντορίνης" δημιουργώντας ανησυχίες στον τοπικό πληθυσμό, πολύ περισσότερες απ όταν το πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα τα πολλά τελευταία χρόνια σε αντικειμενικές αξίες και σε εσχάτως σε "τέλη ακινήτων".
Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, οι κάτοικοι του νησιού που κόντεψαν να πάθουν συγκοπή αντικρίζοντας τις τιμές του τέλους ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν για την θέα του ηφαιστείου,  είναι λίγοι λιγότεροι απο όσους τρέμουν καθημερινώς υπο τον φόβο ενός -ή και πολλών- ενδεχόμενων μπάμ του δημοφιλούς και πολυφωτογραφημένου κρατήρα...
Ως εκ τούτου, και πληρώνουμε, και φοβόμαστε (φοβερός συνδιασμός, αυτό, δεν θα το σκεφτόταν ούτε η τρόικα...) 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Τύπου, γιατί οι επιστήμονες άλλα λένε, το ηφαίστειο της Θήρας θα κάνει μπάμ, αλλά, δημοσιογράφοι είναι, δεν μπορούνε να μας ενημερώσουνε για το πότε... (να μας το πείτε, να φύγουμε....)
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νερά γύρω απο το ηφαίστειο έχουν πάρει κόκκινο χρώμα, (σ.σ. πρόκειται για οφθαλμαπάτη; ενα ακόμη δηλ. μεταφυσικό φαινόμενο;....), ενώ απο τον κρατήρα του ηφαιστείου φαίνεται να βγαίνουν αόρατοι πυκνοί καπνοί....
Το γεγονός (σ.σ. με την κόκκινη -λαό- θάλασσα..)  έχει ικανοποιήσει την κομματική οργάνωση του ΚΚΕ που υποστηρίζει οτι οχι μόνο η θάλασσα έγινε κόκκινη, αλλά σε λίγο θα γίνει και το ηφαίστειο κόκκινο, προκειμένου ο κόσμος να συνειδητοποιήσει οτι η μόνη διέξοδος απο την κρίση είναι η αντιμνημονιακή στάση και η ψήφος στο ΚΚΕ....
Οι δε πασόκοι (το 14% δηλ. και λιγότερο..)  υποστηρίζουν οτι μπορεί η θάλασσα να έγινε κόκκινη, πλήν όμως έχει μερικές πράσινες -έστω φαιοκόκκινες...- κηλίδες που υπενθυμίζουν οτι το πασόκ μπορεί τελευταία να μοιάζει με διάσπαρτη πετρελαιοκηλίδα στον ωκεανό, πλήν όμως είναι υπαρκτό και μπορεί να μολύνει τις ακτές....Οι πασόκοι συμπληρώνουν επίσης πως, σε λίγες μέρες, και εν όψει εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου, το πράσινο χρώμα στην θάλασσα θα γίνει πιο έντονο, ενώ υπάρχουν και όσοι υποστηρίζουν οτι το ηφαίστειο της Θήρας θα κάνει "μπάμ" μετά την εκλογή νέου προέδρου, γιατί τότε θα έχουνε να σκάσουνε πολλά βαρελότα....
Οι νεοδημοκράτες κοροϊδεύουν τους πάντες υποστηρίζοντας πως "κάντε όνειρα..., η θάλασσα ήταν και θα παραμείνει μπλε..."
Ο υπουργός οικονομικών υποστηρίζει οτι μπροστά στο ενδεχόμενο να εκραγεί το ηφαίστειο και να γεμίσει όλο το νησί θειάφι (σ.σ. και να τρελαθούμε μετά εμείς στο σκούπισμα...) θα μειώσει τους φόρους σε τοπικό επίπεδο, ενω ο υφυπουργός οικονομικών υποστηρίζει οτι τώρα είναι που θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι μπροστά στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας των Θηραίων απο την πώληση του θειάφι (πάντα σε ομοψυχία η κυβέρνηση...)

Σύμφωνα με τον Τύπο το ηφαίστειο, τις νύχτες, που δεν το βλέπει κανένας, πετάει διάφορα αντικείμενα, εξ’ου και οι ακτές του νησιού είναι -κατά καιρούς έστω- γεμάτες τενεκεδάκια, βατραχοπέδιλα, σαμπρέλες, ομπρέλες, ψυγεία, κουμπιά, πλαστικά μπουκάλια του νερού, τενεκεδάκια των αναψυκτικών που πετάνε οι τουρίστες στον κρατήρα του, παλαιά t-shirt κλπ.
Θέση στο θέμα κλήθηκαν να πάρουν μέντιουμ (σ.σ. στην Αμερική τους λένε μένταλιστ...) σύμφωνα με τους οποίους "οι Θηραίοι, φαίνονται -στα όνειρά τους...- να τρέχουν μαζικά προς ένα μέρος..." , αλλά, ποιό είναι αυτό, δεν φαίνεται καθαρά... στην εφορία τρέχουν; στο αεροδρόμιο τρέχουν; σε μαραθώνιο τρέχουν; κανείς δεν μπορεί να πεί με ασφάλεια.... Τα μέντιουμ καταλήγουν πως για ασφαλέστερες προβλέψεις, καλό θα είναι να κάνει ο δήμος μια σύμβαση μαζί τους για μια απευθείας γραμμή προβλέψεων (090....) σε 24 βάση και με ετήσια χρέωση, εάν θέλει να ενημερώνεται σχετικά με όλες τις νεότερες προβλέψεις.....

Τα παραδοξολογικά, παραλογικά και μεταφυσικά φαινόμενα όμως που συμβαίνουν στο ηφαίστειο της Θήρας δεν σταματούν εκεί, αλλά λαμβάνουν χώρα και σε δεκάδες σπίτια του νησιού στα οποία συμβαίνουν πράγματα τα οποία κανείς δεν έχει κάνει και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά, συμβαίνουν απο μόνα τους. Σύμφωνα με αποκλειστικές και αξιόπιστες μαρτυρίες, έχει παρατηρηθεί οτι σε αρκετές οικίες του νησιού, παιδικά παιχνίδια εξαφανίζονται απο μόνα τους ή αλλάζουν θέση, οικοσκευές και είδη οικιακής χρήσεως εξαφανίζονται και μετακινούνται απο μόνα τους (-εσύ την έβαλες εδώ την φραουλίτσα; -οχι εγώ, απο μόνη της...., ποιός ζούληξε στραβά την οδοντόκρεμα;! - οχι εγώ, απο μόνη της....., ποιός έβγαλε το λουρί απο τον σκύλο; - οχι εγώ, απο μόνο του......) ενώ ανεπηρέαστοι απο την όλη κατάσταση δεν έχουν μείνει ούτε οι άνθρωποι τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις ρωτάς "που ήσουν και τι έκανες;" και απαντούν "μπα, πουθενά, τίποτε ιδιαίτερο..."

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες απο τον δήμο του νησιού, απο φέτος κιόλας το καλοκαίρι θα καλέσουμε τους επισκέπτες να ζήσουν μια εμπειρία παραπάνω απο το να περπατάνε στου ηφαιστείου την ολόμαυρη ράχη, θα τους καλούμε να ζήσουν την μοναδική εμπειρία να επισκεφθούν το μοναδικό στον κόσμο ηφαίστειο που κουνιέται και βρυχάται. Κάποιοι, αμερικανόφιλοι, υποστηρίζουν πως για να ενισχύσουμε την ιδέα αυτήν θα πρέπει να εγκαταστήσουμε στο ηφαίστειο μικροφωνική και ηχεία καθώς και μηχανήματα παραγωγής καπνού (σαν τα βίντεο κλίπ των '80's..) ώστε να γίνει η εμπειρία της επίσκεψης στο ηφαίστειο ακόμη πιο extreme....  Κάτι σαν το Jurassic Park, ας πούμε...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που σε αποκλειστικότητα έχει μόνον η σελίδα μας το ηφαίστειο θα σκάσει απο την στεναχώρια του, επειδή αντί για μνημείο, όλοι το υπολογίζουν σαν ... κουμπαρά! Η εφορία το κοστολογεί, οι αρχές το κοστολογούν, οι επιχειρηματίες το κοστολογούν, και γενικώς κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνο παρά μόνον για την εικόνα του. Έτσι λοιπόν και το ηφαίστειο, περνώντας την φάση "είμαι αντιστάρ" αποφασίζει να κάνει μπάμ και να εξαφανιστεί!
Όλες οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν μεμιάς, και οι ζοε επίσης, ενώ εκατομμύρια επισκεπτών συρρέουν απο όλον τον κόσμο για να μελετήσουν την "εξαφάνιση του θλιμμένου ηφαιστείου", όπως χαρακτηριστικά λένε για το φαινόμενο...
Οι δε κάτοικοι, αναρωτιούνται, τελικά, εμείς, θα πληρώσουμε το -χωρίς ηφαίστειο- τέλος ακινήτων, ή οχι.....
  

Υ.Γ. το χιουμοριστικό κείμενο γράφτηκε με αφορμή, κατά κύριο λόγο, των 4ήμερων εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα 23.1.2012 και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 26.1.2012 με θέμα το ηφαίστειο της Σαντορίνης, με την υποστήριξη του δήμου Σαντορίνης και την συμμετοχή ελλήνων επιστημόνων από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας,
και δευτερευόντως, ως «απάντηση» σε σχόλια του ηλεκτρονικού τύπου στο ενδεχόμενο ενός επερχόμενου.. «μπάμ» του..

σύσταση ομάδας εθελοντών από τον δήμο Σαντορίνης


Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής,

Ο Δήμος Θήρας προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εθελοντών.
Μέλη της ομάδας εθελοντών μπορεί να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου επιθυμούν και υποβάλλουν αίτηση. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην εθελοντική ομάδα.
Σκοπός της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Θήρας είναι η παροχή, διά μέσου των μελών της, υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία, ο καθαρισμός παραλιών και κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος κλπ.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο κατά τις εργάσιμες ώρες και μέρες.
Πληροφορίες: Ιζαμπέλα Φύτρου (τηλ. 22863 60109 & 101)

γενική συνέλευση γονέων γενικού λυκείου Σαντορίνης


Σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 16.00 σε αίθουσα του σχολείου,  καλεί τους γονείς των μαθητών του Γενικού Λυκείου Σαντορίνης, ο σύλλογος γονέων του σχολείου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της συνεχιζόμενης αποχής πολλών μαθητών από τα μαθήματά τους, από την περασμένη Τρίτη 17.1 οι οποίοι επικαλούνται διαφόρων αιτημάτων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου τους. Πρόθεση του συλλόγου γονέων είναι να ενημερώσει τους γονείς ότι οι μαθητές που απέχουν από τα μαθήματά τους, επιβαρύνονται με απουσίες, μιας και οι καθηγητές και ορισμένοι μαθητές πραγματοποιούν τα μαθήματά τους.

Σαντορίνη, στροφή, στην πράξη, στην πράσινη ανάπτυξη..


Σε αντίθεση με την θεώρηση οτι η Σαντορίνη ζει απο τον τουρισμό, την φήμη και την δημοφιλία της ως διεθνούς τουριστικού προορισμού, έντονη και μεγάλης έκτασης είναι την τελευταία διετία η δραστηριοποίηση πολλών, κυρίως, ντόπιων και νέων ανθρώπων, στην διατήρηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Σημαντική παράμετρος στην κοινωνική αλλά και επιχειρηματική φυσιογνωμία του τόπου, είναι η στροφή όλο και περισσότερων, κυρίως ντόπιων και νέων ηλικιακά ανθρώπων, στην καλλιέργεια της γής, είτε αυτό αφορά παραδοσιακές καλλιέργειες όπως αυτές του αμπελιού, της μικρόκαρπης ντομάτας και της φάβας, είτε όλων των ειδών των κηπευτικών ή ακόμη και πειραματικές καλλιέργειες όπως οι βιολογικές, του μελιού ή και σαλιγκαριών.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν τόσο η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων όσο και οι απαιτήσεις της αγοράς, όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νησί είναι οικολογικά και δεν γίνεται χρήση χημικών φαρμάκων.
Η τάση αυτή που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια έχει δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, μιας και παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους επισκέπτες να γεύονται στα περισσότερα εστιατόρια προϊόντα που παράγονται στην γη του νησιού.
Σύμφωνα με τους αγρότες του νησιού αλλά και τους επιστήμονες που εδώ και χρόνια έχουν μελετήσει και παρουσιάσει σε συνέδρια στο νησί αλλά στο εξωτερικό τις ιδιότητες της γής της Σαντορίνης, το χώμα του νησιού θεωρείται εξαιρετικά καλής ποιότητας για την καλλιέργεια όλων των ειδών των κηπευτικών εξ αιτίας της περιεκτικότητάς του σε στοιχεία με τα οποία το έχει εμπλουτίσει το ηφαίστειο.

Στο ίδιο περιβάλλον κινείται και η κτηνοτροφία του νησιού, με τις ποσότητες γάλακτος αλλά και τυροκομικών να εμφανίζουν συνεχή αύξηση αλλά και τα προϊόντα να βρίσκουν μια αξιόλογη θέση και ζήτηση στην τοπική αγορά.
Όσο για τα μουλάρια, αυτά στα σίγουρα θα πρέπει να θεωρηθούν ως τα πιο σκληρά εργαζόμενα ζώα στο νησί, μιας και τα καλοκαίρια εργάζονται στον όρμο των Φηρών στην υπηρεσία των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων για την μεταφορά τους απο το λιμάνι στην πόλη, ενώ τους χειμώνες φορώντας τις «χειμωνιάτικες στολές εργασίας» τους, ανά ζεύγος (σ.σ. απο εδώ προκύπτει και η λέξη ζευγάρισμα) οργώνουν την γη.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε οτι όλο και περισσότερα είναι τα εστιατόρια που λειτουργούν στο νησί και τα οποία προσφέρουν στους πελάτες τους τοπικά παραγόμενα προϊόντα και κρασιά, γεγονός που έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε αγρότες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι αυτές τις ημέρες, μετά και τις βροχές που καθυστέρησαν αρκετά φέτος, οργώνουν με τα μουλάρια τα χωράφια τους ή εκτάσεις που έχουν ενοικιάσει, στην περιοχή του Ακρωτηρίου προκειμένου να σπείρουν φάβα.









αναφορά στην βουλή για την αναγκαιότητα λειτουργίας του νοσοκομείου Σαντορίνης


Αναφορά στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν στην βουλή βουλευτές του Συριζα με θέμα την «Αναγκαιότητα λειτουργίας Νοσοκομείου Σαντορίνης.»

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσαν Αναφορά την επιστολή της «Επιτροπής κατοίκων για τη στήριξη του Νοσοκομείου Σαντορίνης», με την οποία τονίζουν  πως «το κτίριο που προορίζονταν για νοσοκομείο έχει ολοκληρωθεί, εξοπλιστεί και είναι έτοιμο να λειτουργήσει» και «πως αποτελεί απαίτηση του λαού της Σαντορίνης η άμεση ολοκλήρωση του Οργανισμού λειτουργίας του ως Νοσοκομείου και όχι ως Κέντρου Υγείας»,
αναφέροντας πως «για το έτος 2010 το Κ.Υ. Θήρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει πάνω από 58.000 περιστατικά και το 2011 ακόμη περισσότερα…καθώς και πως κατά τη θερινή περίοδο το νησί μετατρέπεται σε μια πόλη των 150.000 κατοίκων αφού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο» 

Με την αναφορά τους οι βουλευτές του Σύριζα ζητούν «την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, τονίζοντας πως η κατασκευή και ο εξοπλισμός του κόστισαν περί τα 14εκ. ευρώ και δεν μπορεί να παραμένει κλειστό και σε αχρηστία». 

πιτούλες paranormal, συνέχεια….


Είπαμε κι εμείς να γράψουμε σχετικά με την δραστηριότητα των τοπικών βουλευτών μας οτι -μάλλον- "επιστρέφει στην γνώριμη, την προ κρίσης, καθημερινότητά της" πλήν όμως οι εξελίξεις μας διέψευσαν. Συν τοις άλλοις, σκεπτόμαστε οτι, (there is no "normal" any more...) ποτέ πια η ζωή δεν θα είναι όπως ήταν....(!)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το περιστατικό με τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Νάξο του τοπικού βουλευτή κ. Βρούτση, αναφέρεται ότι,

Ιδιαίτερα «θερμή» ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Νάξου στους βουλευτές της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση, οι οποίοι επισκέφθηκαν το νησί στο πλαίσιο περιοδείας στην Παροναξία.
Ομάδα πολιτών, μόλις αντιλήφθηκε τους βουλευτές άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά της κυβέρνησης και να τους αποδοκιμάζει, αποκαλώντας τους, με προσβλητικές εκφράσεις. Μάλιστα οι κάτοικοι πολιόρκησαν επί δύο ώρες και το δημαρχείο του νησιού, εκφράζοντας την οργή τους κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των πολιτικών.

το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδω

Ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης ΝΔ Νάξου,

Εννέα άτομα καταδικάζουν μόνιμα μια ολόκληρη τοπική κοινωνία.
Τα ίδια 9 άτομα, που ακύρωσαν με τις αντιδράσεις τους στο  παρελθόν σημαντικά αναπτυξιακά έργα της Νάξου π.χ απώλεια 17 εκ. ευρώ για τη κατασκευή του κεντρικού λιμανιού της Νάξου καθώς και του λιμανιού του Απόλλωνα, συνεχίζουν με τη συμπεριφορά τους να συκοφαντούν το νησί μας και να υπονομεύουν το μέλλον του.
Κάθε φορά, που η τοπική κοινωνία μας παίρνει την πρωτοβουλία να αναδείξει και να αναπτύξει το νησί, αυτά εμφανίζονται για να στρεβλώσουν την πραγματικότητα και να υπονομεύσουν το μέλλον του νησιού μας. Το ίδιο έκαναν και χθες κατά την επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ. στο Δήμο Νάξου για να κάνουν την προπαγάνδα τους μέσα από τα Blogs αλλοιώνοντας την αλήθεια.
Αυτοί οι εννέα δεν εκφράζουν την κοινωνία της Νάξου. Δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο μας. Υπηρετούν μόνο τα μικροκομματικά τους συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Η τοπική κοινωνία αυτή τη φορά δεν πρόκειται να μείνει αδρανής στις υβριστικές, καταστροφικές για  το νησί και συκοφαντικές επιθέσεις των εννέα προβοκατόρων.  


ένταξη λιμενικών έργων στην Κίμωλο


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το έργο «Λιμενικά έργα Ψάθης Κιμώλου» με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €.

Το έργο περιλαμβάνει:
την επέκταση της προβλήτας στην οποία γίνεται ο ελλιμενισμός των επιβατικών και των εμπορικών πλοίων κατά 90 μέτρα (το πλάτος της προβλήτας θα είναι 10 μέτρα)
την κατασκευή κρηπιδωμάτων για τον ελλιμενισμό αλιευτικών σκαφών που θα έχουν συνολικό μήκος 84 μέτρα
καθώς και όλες τις απαιτούμενες για τη λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβριων υδάτων και πυρόσβεσης.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

σε «σύμφωνο νησιών» σε επίπεδο ΕΕ κατέληξαν οι πρωτοβουλίες του «δάφνη»


Σύμφωνα με ανακοίνωση του νησιωτικού δικτύου "δάφνη",

Με Ελληνική πρωτοβουλία έγινε η υιοθέτηση του "Συμφώνου των Νησιών" ως επίσημης Ευρωπαϊκής Δράσης.
  
Μεγάλη επιτυχία για την νησιωτική πολιτική της ΕΕ και την αειφορία αποτελούν οι 388 υπογραφές των Ευρωβουλευτών με τις οποίες πέρασε η Γραπτή Δήλωση 37/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σχετικά με την υιοθέτηση του "Συμφώνου των Νησιών" ως Επίσημης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας.

Το «Σύμφωνο των Νησιών» (Pact of Islands), το οποίο υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου 2011 με σημαντική Ελληνική συμμετοχή, αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών της Ευρώπης  για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% έως το 2020. Αποτελεί μια προέκταση του «Συμφώνου των Δημάρχων» και απευθύνεται μόνο σε νησιωτικές αρχές οι οποίες επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για συμβολή στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η διαδικασία συλλογής υπογραφών ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη και άλλων τεσσάρων Ευρωβουλευτών από νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Στην συντονισμένη αυτή προσπάθεια συνέβαλαν μεταξύ άλλων:

Το Γραφείο του Κύπριου Ευρωβουλευτή κ. Κυριάκου Μαυρονικόλα
Το Γραφείο της Γενικής Γραμματέως της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) κας Ελένης Μαριάννου
Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) με τον Πρόεδρο Γιάννη Γλυνό, Δήμαρχο Άνδρου και τον Ηλία Ευθυμιόπουλο, Συντονιστή
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Πουσσαίο
Ο Συντονιστής του Islenet κ. Πάνος Κορογιαννάκης

Στην Γραπτή Δήλωση  τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:

1) τα νησιά εξαρτώνται ιδιαίτερα από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζουν υψηλότερες δαπάνες στον τομέα των καυσίμων, αλλά αποτελούν επίσης μια ευκαιρία για έρευνα, επίδειξη και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και δράσεων στον τομέα της αποτελεσματικότητας της ενέργειας,
2) είναι ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές λόγω των υψηλών τους επιπέδων βιοποικιλότητας και ευαίσθητων οικοσυστημάτων,
3) οι ανανεώσιμες πηγές είναι διαθέσιμες σε αφθονία και ότι η ανάπτυξή τους μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ανακούφιση των μόνιμων διαρθρωτικών μειονεκτημάτων των νησιών, παρέχοντας κοινωνικοοικονομικά οφέλη στους κατοίκους τους,
Περαιτέρω, υπογραμμίζεται η ανάγκη για εξεύρεση πρόσφορων οικονομικών πόρων ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της διαδικασίας του Συμφώνου των Νησιών (ΣτΝ) με βάση το μοντέλο του Συμφώνου των Δημάρχων, των Έξυπνων Πόλεων και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η αναγκαιότητα ξεχωριστών και σαφών αναφορών στην αειφορία των νησιών στα κείμενα πολιτικής της Ε.Ε. - σύμφωνα με το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Τέλος, συγχαίρουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες οι οποίες είναι ήδη μέλη του ΣτΝ και καλούν την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της στις νησιωτικές κοινότητες της Ευρώπης, με σκοπό να επιτύχει τους στόχους αειφορίας της Ε.Ε., αλλά  και να ενθαρρύνει και άλλα νησιά της Ε.Ε. να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Πληροφορίες: Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ)
www.dafni.net.gr  τηλ. 210-8848055  e-mail: info@dafni.net.gr