Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2011

δήμος Σαντορίνης για τον νομο για τα αυθαίρετα - 1

ή δώσε και σώσε ..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων,

Σύμφωνα με τον Ν. 3979/2011 άρθρο 54 και την 229/2011 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας μπορούν να ρυθμίζονται και να εξοφλούνται, πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν από 1-9-2009 μέχρι 16-6-2011 κατόπιν αιτήσεως του υπόχρεου, εξαιρουμένων των προστίμων αυθαίρετων κατασκευών.
Σε γενικές γραμμές (γιατί ο νόμος έχει ενα σωρό προβλέψεις που θα σας τις εξηγήσουνε οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι μηχανικοί..) μπορείτε να "δώσετε και να σώσετε" το αυθαίρετο ακίνητό σας, με την διευκόλυνση μάλιστα της τμηματικής πληρωμής -μέχρι 20 δόσεις- του ποσού.

Π. Ρήγας για τον νομο για τα αυθαίρετα - 2

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας αναφέρει οτι,

Με σύγχρονο, τολμηρό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πνεύμα και τρόπο (σ.σ. κόψτε κάτι..) η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυο κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν επί μακρόν πολίτες, νοικοκυριά, και επιχειρήσεις. Το κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το νομοσχέδιο που αφορά αφενός στην απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για δημόσια και ιδιωτικά έργα και δραστηριότητες και αφετέρου στην μακροχρόνια τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων και αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα:
α) Με τον καινούργιο νόμο απλοποιούνται ουσιαστικά οι διαδικασίες και περιορίζονται δραστικά οι κατηγορίες έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε. )
β) Με την τακτοποίηση των αυθαίρετων η κυβέρνηση βάζει τέλος σε μια εκκρεμότητα ετών που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας και ταυτόχρονα θεσπίζει αυστηρότατες διαδικασίες και χαράζει “κόκκινες γραμμές” για την αποτροπή δημιουργίας νέων αυθαιρέτων στο μέλλον.
Οι ρυθμίσεις της τακτοποίησης των αυθαιρέτων είναι κοινωνικά δίκαιες ως προς το ύψος των προστίμων και κινούνται μέσα στα όρια του συνταγματικά επιτρεπτού ως προς την προστασία των κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων και των χώρων υψηλής περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Με το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξούμε να αφήσουμε πίσω μια εποχή που σημάδεψε ο πληθωρισμός περιβαλλοντικών μελετών και το έλλειμμα ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, μια εποχή ενός στείρου φορμαλισμού και μια ανούσιας γραφειοκρατίας (σ.σ. εκπλήσσομαι, αλλά τουλάχιστο ευχάριστα..) που ταλαιπωρούσε τους πολίτες και τους επενδυτές, ευνοούσε την συναλλαγή και την αδιαφάνεια και εμπόδιζε την ανάπτυξη χωρίς ουσιαστικά να προστατεύει το περιβάλλον.

Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν στην πράξη οι διατάξεις που ψηφίζουμε. Το κράτος πρέπει να επιβλέπει αυστηρά την τήρηση της νέας νομοθεσίας από της υπηρεσίες του, κεντρικά και περιφερειακά. Τα μαγαζάκια που στήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα με μελετητικά γραφεία, "πρόθυμους" υπαλλήλους και ασυνείδητους επενδυτές πρέπει να εξαφανιστούν. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και η βιώσιμη ανάπτυξη θα κερδιθούν από την απλούστευση και ουσιαστικοποίηση της νομοθεσία και από την αυστηρή τήρηση των νόμων»

Και με αυτά (σ.σ. τα αυθαίρετα) που βρίσκονται σε "προστατευόμενες περιοχές" και εξαιρούνται (όπως είναι οι μισές στις Κυκλάδες..) τι γίνεται;
ή συμπληρωματικό επι του ιδίου θέματος..

Για ολόκληρα νησιά των Κυκλάδων αλλά και μεγάλα τμήματα των νησιών που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι, αρχαιολογικοί χώροι ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους κλπ, στο αρχικό σχέδιο αποκλειόταν αποκάθε τακτοποίηση. Με την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, όταν το αυθαίρετο ή η αλλαγή χρήσης έγινε πριν από χαρακτηρισμό των εν λόγω περιοχών, τότε επιτρέπεται η τακτοποίηση.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας στην ομιλία του επί των άρθρων του νομοσχεδίου επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη και για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης εντός των παραδοσιακών οικισμών.

«Γνωρίζω την διαφωνία του Συμβουλίου Επικρατείας είπε στην ομιλία του, αλλά πρέπει να τολμήσουμε με πολύ αυστηρούς όρους και φερέγγυα και με αντικειμενική διαδικασία να τακτοποιήσουμε και τις αυθαίρετες κατασκευές εντός των παραδοσιακών οικισμών. Η εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών από την ρύθμιση διατηρεί την κατάσταση ως έχει, απαγορεύει τις μεταβιβάσεις ακινήτων με αυθαίρετη κατασκευή και στερεί το δημόσιο από έσοδα. Αποτελεί ακραίο φορμαλισμό και στείρα τυπολατρία (σ.σ. άντε μας πάλι τα ίδια...) η εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών από τις ρυθμίσεις πρόσθεσε». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρήγας για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ερμούπολη της Σύρου με την ακύρωση νόμιμων οικοδομικών αδειών από το Συμβούλιο Επικρατείας. «Η ασφάλεια δικαίου και η οφειλόμενη εμπιστοσύνη του πολίτη προς την διοίκηση εξασφαλίζονται με αυτές τις περιπτώσεις. Ενώ ο πολίτης ενεργεί με νόμιμη άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας, στην συνέχεια βρίσκεται εκτεθειμένος και θεωρείται παράνομος."

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΤΕ για την ικανοποίηση του αιτήματός του με το οποίο ζητούσε την διατήρηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του ΟΤΕ στα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την επιστολή,
Επιθυμώ να εκφράσω προσωπικά σε εσάς, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, τις προσωπικές μου ευχαριστίες για την θετική αντιμετώπιση του αιτήματος της διατήρησης σε λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του ΟΤΕ στα νησιά των Κυκλάδων.
Με την βεβαιότητα ότι διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων των Κυκλαδιτών σας διαβεβαιώ ότι, η απόφαση σας θα λειτουργήσει προς όφελος του οργανισμού και θα αναγνωριστεί ως πράξη ευαισθησίας και κατανόησης, από μέρους σας, των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος.

Γ. Βρούτσης για τον νομο για τα αυθαίρετα - 3

Την έντονη αντίθεση του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την άδικη και προκλητική μη τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων σε 150 χωριά των Κυκλάδων, εξέφρασε ο βουλευτής κ. Γιάννης Βρούτσης, στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή.

Ο κ. Βρούτσης, χαρακτήρισε την εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών των Κυκλάδων από τη δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης, άδικη, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χάνει τη χρυσή ευκαιρία να επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια και απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας.
Ειδικότερα, για το Νομό Κυκλάδων ανέφερε ότι: «..από τα διακόσια περίπου χωριά του Νομού, οι εκατόν πενήντα έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί. Αυτοί οι παραδοσιακοί οικισμοί, δεν παρουσιάζουν σε καμία περίπτωση ακραίες μορφές αυθαιρεσίας.
Δεν υπάρχουν κτήρια αυθαίρετα στο σύνολό τους, παρά μόνο μικροϋπερβάσεις που αφορούν μικροϊδιοκτήτες.
Αυτές οι μικροϋπερβάσεις - αυθαιρεσίες έγιναν για έναν και μόνο λόγο, για να καλυφθούν στοιχειώδεις οικογενειακές ανάγκες. Μέσα σε αυτά τα πανέμορφα χωριά των Κυκλάδων, υπάρχουν αυτές οι μικροαυθαιρεσίες, που έχουν προκληθεί δεκαετίες πριν και που εξαιρεί σήμερα ο νόμος. Εδώ όμως θα έπρεπε, αν θέλετε, να σκεφτούμε και έξυπνα και δίκαια. Ακόμη και αν αυτές οι κακοτεχνίες αλλοιώνουν την εικόνα των παραδοσιακών οικισμών, μέσα από τη διαδικασία της τακτοποίησης και με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες (π.χ. ΣΧΟΠ), θα μπορούσαν – αφού βελτιωθούν - να ενσωματωθούν αρμονικά μέσα στον αρχιτεκτονικό παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών. Έτσι, θα καταφέρναμε να επιλύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί διαχρονικά τους νησιώτες, να εισπράξουμε χρήματα για το δημόσιο και να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα των χωριών μας.
Τα 150 χωριά των Κυκλάδων, που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί, αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των χωριών της Άνδρου, της Τήνου, της Σύρου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου, της Μήλου, της Κύθνου, καθώς και τα μικρά νησιά».

για τα Σαντορινιά κρασιά..

Με μοναδικό σχόλιο πως, με την αίσθηση οτι πρόκειται για πολύ καλά ποιοτικά κρασιά, αλλά, χωρίς την ψευδαίσθηση οτι είναι και τα πιο ... δημοφιλή του κόσμου -!- (ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και γίνεται όλο και σκληρότερος..) τα κρασιά της Σαντορίνης σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνουν να μπουν σε όμορφα εστιατόρια του εξωτερικού.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την περίπτωση του οινοποιείου Σιγάλα στην Οία, το οποίο στέλνει τα κρασιά του σε πολλές χώρες του κόσμου, ενω πρόσφατα το συναντήσαμε και σε άρθρο του περιοδικού www.nytimes.com

It's a challenge for restaurants to offer exciting lists of expensive or even moderately expensive wines. It’s a far greater challenge for restaurants to offer a wide selection of captivating, inexpensive wines. It requires creativity, thoughtfulness and dedication to gather wines that may not return as big a profit as the more expensive choices on the list.

Rather than judge a restaurant by what it offers at the high end, I decided to examine wine lists from the bottom up, by evaluating their bottle selections at $50 or less. Now, $50 a bottle is not cheap. But practically speaking, the best retail values these days are in the $17 to $25 range. If you follow the conventional formula for restaurant pricing of doubling the retail price, you have a list that can offer very good values at $50 and under.
New York overflows with great lists. I’ll admit: selecting the 10 best at $50 and under was not easy. Some restaurants that I thought would be shoo-ins, like Casa Mono or Trestle on Tenth, have their greatest values at a slightly more expensive level. Nice Matin offers great inexpensive choices, but I disqualified it because I had recently written about its wine list. And the sheer profusion of Italian choices meant some would be left by the wayside. Here, then, is my somewhat arbitrary list, in alphabetical order.
(....)
GRAMERCY TAVERN, 42 East 20th Street, (212) 477-0777  Gramercy Tavern, one of the most expensive restaurants in New York? Yes! The list is brilliant from bottom to top, with great low-end choices like Préambulles, a striking, funky, sparkling wine from Causse-Marines in the southwest of France ($44); the excellent 2010 chenin blanc from Paumanok on the North Fork of Long Island ($44); the minerally 2010 Sigalas assyrtiko from Santorini ($48), and the delicious 2008 gamay from Grosjean in the Vallée d’Aoste ($40). The choices go on and on.

Παράλληλα, το περιοδικό Wine Spector, χαρακτήρισε το Ασύρτικο - Αθήρι του 2010, ως "wine of the week" σε πρόσφατο άρθρο του.

Περιφέρεια - ενημέρωση για την επίσκεψη στην Ρωσία

Συνέντευξη τύπου σε ογδόντα Ρώσους δημοσιογράφους και σε Έλληνες ανταποκριτές παραχώρησε στις 6.9 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η αντιπροσωπεία τοπικών παραγόντων από τη Ρόδο στη Ρωσική πρωτεύουσα.
Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ρόδου και των άλλων νησιών της Περιφέρειας, τα οποία καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ρώσους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Τα νησιά μας είναι ένας επίγειος παράδεισος, και αυτό το εκτιμά ο Ρώσος, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη θεαματική αύξηση των αφίξεων, ειδικά στη Ρόδο πάνω 60% αυτή τη σεζόν» είπε ο Περιφερειάρχης, ευχαριστώντας «τους πολλούς και καλούς φίλους στη Ρωσία που συνέβαλαν στο να ανοίξουν οι πόρτες και να χτιστεί αυτή η συνεργασία».
Απο την πλευρά τους οι Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν με ενθουσιασμό για τη συνειδητή επιλογή, να στραφεί το τουριστικό ρεύμα από τη χώρα τους προς τη Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου.
Επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά το έντονο ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από τις 29 Σεπτεμβρίου.

σύσταση γραφείων εξυπηρέτησης επενδυτών

Συστάθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και λειτουργούν δύο Γραφεία Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Επενδυτών, στην Σύρο και στην Ρόδο.
Η σύσταση και λειτουργία των Γραφείων Υποδοχής και Εξυπηρέτησης των Επενδυτών, αποτελεί μια από τις καινοτομίες του νέου Αναπτυξιακού νόμου.

Τα γραφεία θα έχουν την αρμοδιότητα πλέον, για την ενημέρωση των εν δυνάμει Επενδυτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων και για την παραλαβή των αιτημάτων των επενδυτικών σχεδίων, που θα υποβάλλονται στο πλαίσιο των ευεργετικών διατάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου, τις συγκεκριμένες περιόδους που ορίζει ο Νόμος (μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο).
Τέλος ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο έναρξης υλοποίησης του νέου Επενδυτικού νόμου 3908/2011, έχουν ήδη υποβληθεί για τις Κυκλάδες 2 νέες Προτάσεις (για τη Σύρο και για την Ίο) ύψους, συνολικής παραγωγικής επένδυσης 1.048.826,61€ και συνολικής επιχορήγησης ύψους 256.962,51€. Τα εν λόγω Επενδυτικά Σχέδια βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των Αξιολογήσεων, σύμφωνα με το νέο σύστημα που καθιερώθηκε, μέσω Μητρώου Αξιολογητών, του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Γ. Βρούτσης σχετικά με την εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ

Οι αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κύριοι Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την αυξηση του ΦΠΑ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της επαχθούς φορολόγησης του χώρου εστίασης με τον εξοντωτικό συντελεστή ΦΠΑ 23% άρχισαν να εμφανίζονται έντονες αρνητικές επιπτώσεις.
Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των ειδών εστίασης, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη εξασθενημένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων δια μέσου του ΦΠΑ είναι με μαθηματική βεβαιότητα -και θα αποδειχθεί σύντομα- εξωπραγματικές. Οι μέχρι σήμερα 12 φορολογικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που αύξησαν πρωτόγνωρα τους συντελεστές ΦΠΑ, είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

στο τέλος του 2015 η διασύνδεση των Κυκλάδων

Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και μετά από σχετικό αίτημα ο Γενικός Διευθυντής Μεταφοράς της ΔΕΗ Α.Ε. Σ. Βάσσος κάνει γνωστό πως η διασύνδεση των Κυκλάδων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, αφού προηγηθούν όλες οι διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης του έργου.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται οτι,
«Αναφορικά με το θέμα της περίληψης σάς πληροφορούμε ότι, το έργο της Διασύνδεσης των Κυκλάδων προκηρύχθηκε στις 10 Ιουνίου 2011 και έχει οριστεί προθεσμία για την υποβολή των προσφορών η 13η Οκτωβρίου του 2011.
Θα ακολουθήσει η Τεχνική και Οικονομική αξιολόγηση των προσφορών και η υποβολή εισήγησης στο Δ.Σ. της Επιχείρησης για την κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Η υπογραφή της σύμβασης με τον μειοδότη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2012, εκτός αν υπάρξουν εμπλοκές, όπως ενστάσεις ή προσφυγές από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.
Στα πλαίσια αυτά, η διασύνδεση των Κυκλάδων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015».

το αίτημα της ΤΕΔΚ για την διατήρηση των καταστημάτων του ΟΤΕ στις Κυκλάδες

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ο.Τ.Ε. Α.Ε. έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Δεκαβάλλας, σχετικά με την «Διατήρηση των καταστημάτων του Ο.Τ.Ε. στις Κυκλάδες» στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρει οτι:

Δεν είναι δυνατόν να φαντασθούμε όμως ότι σε νησιά τα οποία αποτελούν παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος –Πάρος- Σαντορίνη) το φωτεινό σήμα του Ο.Τ.Ε. θα σβήσει δια παντός.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας σίγουρα απαιτεί άλλους σχεδιασμούς, αλλά θα πρέπει να γίνετε γνώστες, αυτού το οποίο βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των νησιών μας. Το κόστος σε χρόνο και χρήμα προκειμένου να μετακινηθούν από το ένα νησί στο άλλο, το τι θα κοστίσει στην εταιρεία σας η μετακίνηση τεχνικών υπαλλήλων σας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, έχει προσμετρηθεί;
Είμαστε βέβαιοι ότι με τις λιγοστές αυτές παρατηρήσεις μας θα υποβοηθήσομε το έργο σας και η τελική σας απόφαση θα είναι η διατήρηση των καταστημάτων σας στα νησιά μας.»

πολίτες κόντρα στον καιρό - επισκέψεις στα νησιά

Περιοδεία στη Σύμη και στην Κάρπαθο πραγματοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης «πολίτες κόντρα στον καιρό» Νίκος Συρμαλένιος στις 1 και 2/9.

Στη Σύμη, συνοδευόμενος επισκέφθηκε τον Δήμο όπου είχαν ενημερωτική συζήτηση με το Δήμαρχο Λ. Παπακαλοδούκα και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Μ. Τσαβαρή. Στη συνάντηση ως κυριότερα θέματα που απασχολούν το νησί, αναδείχθηκαν: α) το θέμα της αθέτησης χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος του ποσού των 500.000 € σε ετήσια βάση, ποσό που κρίνεται ως απαραίτητο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των τριών μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στο νησί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν τα έξοδα προς τη ΔΕΗ, η οποία απειλεί με διακοπή της παροχής και άρα με διακοπή της λειτουργίας των αφαλατώσεων.

Χ. Κόκκινος - επίσκεψη στην Σύρο

Tην Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011, ο κ. Κόκκινος, συνοδευόμενος από στελέχη του συνδυασμού του, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με φορείς της Σύρου και υπηρεσιακούς παράγοντες:

Συναντήθηκε με στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (ΕΔΑ) της Περιφέρειας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου «Νεώριον Σύρου» όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, ενώ συμμετείχε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.
Μετά και την επίσκεψή του στο Νεώριο και την ενημέρωση για τα προβλήματα στην λειτουργία του, ανακοίνωσε ότι ζητά τη σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με βασικό θέμα τη στήριξη της εύρυθμης λειτουργίας της μοναδικής ναυπηγικής βιομηχανίας στο Νότιο Αιγαίο.

οικονομική επιτροπή της ΠΝΑ

Για περισσότερα από είκοσι θέματα έλαβε θετική απόφαση η Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑ, η οποία συνεδρίασε στις 5.9 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη.
Η επιτροπή ενέκρινε μεταξύ άλλων δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που αναπτύσσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αποφασιστεί η υλοποίηση έργου που αφορά στην προμήθεια ειδικού εξοπλισμού ΑΜΕΑ, με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας, συνολικού κόστους 848.278,30 €.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

5o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

Για πέμπτη συνεχή χρονιά οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες συναντιούνται στην Σίφνο, στο νησί του Τσελεμεντέ.
Φέρνουν μαζί τους παραδοσιακά υλικά, πολλά κεράσματα, μουσική και χορούς του τόπου τους και κυρίως την καλή τους διάθεση και τα ζεστά τους χαμόγελα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και το πρόγραμμα του φεστιβάλ,
Η Σίφνος με το ημιορεινό αλλά αρκετά εύφορο έδαφος είχε, στην αρχαιότητα, υψηλό ποσοστό μακροζωίας και ευζωίας λόγω της λαμπρής και λαγαρής ατμόσφαιρας, των γάργαρων νερών και των εκλεκτών καρπών της γης της!
Μέχρι τις μέρες μας στη Σίφνο, άφθονο το λάδι, εύγευστη η κάππαρη, σαρκώδη και γλυκά τα σύκα, πικάντικα τα άνυδρα κρεμμύδια, διάφανο το μέλι και θρεπτικό το σουσάμι.
Το γάλα από τα, ελεύθερης βοσκής, αιγοπρόβατα πήζει σε μανούρες νωπές, μανούρες γυλωμένες και ξυνομυζήθρες, το κρέας τους γίνεται φουρνιστό μαστέλο αρτυμένο με άνηθο και ντόπιο κρασί και τα σπιτικά ρεβίθια γίνονται, από τις καλονοικυράδες του νησιού, η κυριακάτικη ρεβιθάδα «παντρεμένη» με τα κρεμμύδια, το βρόχινο νερό και τα αρωματικά της γενέθλιας γης.
Εδώ, στη Σίφνο, που το φως ντύνει και γυμνώνει τη πέτρα, κάτι νόστιμο και θαυμαστό συμβαίνει αυτές τις μέρες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού θέλει να σας το κάνει γνωστό.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την συμμετοχή της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ του ΔΗΜΟυ ΣΙΦΝΟΥ και του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου:
18:30 – 21:00: Επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα
19:30 – 21:00: “Μαγειρικά παιχνίδια” από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών
21:30 Τελετή έναρξης του φεστιβάλ – Χαιρετισμοί
Παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, με το συγκρότημα «Εν τω άμα»

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου:
18:30 – 21:00: Επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα
19:30 – 21:00: “Μαγειρικά παιχνίδια” από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών
21:30: “Τα νησιά μας…παντρεύονται”: Παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και χορευτικά από τα συμμετέχοντα νησιά θα αναβιώνουν τον παραδοσιακό νησιώτικο γάμο. Θα προηγηθεί διαδρομή με παραδοσιακά όργανα των νησιών στους κεντρικούς οικισμούς της Σίφνου, η οποία θα ξεκινήσει από το χωριό του Τσελεμεντέ, τα Εξάμπελα, θα περάσει από την Απολλωνία, το Πάνω Πετάλι και τον Αρτεμώνα και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία για το γλέντι του γάμου.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου:
18:30 – 20:30: Επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα
19:00 – 21:00 Διαγωνισμός μαγειρικής
Παράλληλα «Βυζαντινών γεύσεις και αγγεία»: Παρουσίαση συνταγών από τους βυζαντινούς χρόνους σε αντίγραφα βυζαντινών αγγείων και παραδοσιακά σιφναίικα τσουκάλια από το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής – Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαροπούλου
21:00 – 21:30 Παρουσίαση από την επιτροπή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού
21:30 Χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φιλοξενούμενων νησιών - Νησιώτικο γλέντι

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, η Σίφνος υποδέχεται τα Κυκλαδονήσια με τη φημισμένη μουσικοποιητική παράσταση «Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ» από την Ομάδα «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν:
Την έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «Η Ελληνική Ενδυμασία σε Χαρακτικά του 15ου – 20ου αι» στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 23:00)
Την έκθεση με έργα της Εθνικής Πινακοθήκης «Η αθέατη πλευρά – Σύγχρονη ελληνική τέχνη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 23:00)
Την έκθεση λαογραφικού υλικού «Γιάννης Ατσόνιος» του Πολιτιστικού Συλλόγου, απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 21:30)
Την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων στο Στενό του Αρτεμώνα καθώς και την έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων Σίφνου στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου στον Αρτεμώνα (ώρες λειτουργίας καθημερινά: 18:00 – 21:30)
Στη διάρκεια του φεστιβάλ, στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου και στο Στενό θα παρουσιάζονται παραδοσιακές τέχνες (αργαλειός, επεξεργασία μαλλιού, κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική κ.ά.) και παλιά παιχνίδια (τσούνια, κύλινδροι, πλακότσουνα κ.λ.π.)
Παρασκευή σιφναίικου τυριού (μανούρα) και ρεβιθάδας του πανηγυριού
Έθιμα από νησιά των Κυκλάδων το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου: Το έθιμο του Μάη από την Κύθνο
Μουσική εκδήλωση για νέους το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, από τις 19:00 έως τις 21:30, από την Ομάδα δημιουργικής έκφρασης “Rock Angels” της καθηγήτριας πιάνου και μουσικοθεραπεύτριας Ρίκας Λαμπίρη. Την εκδήλωση «Από το Ελληνικό στο Ροκ» προσφέρει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος».

Συμμετέχουν τα νησιά Αμοργός, Άνδρος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος.
Φιλοξενούμενη περιοχή από τα Δωδεκάνησα είναι η Κάρπαθος.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μαρία Ναδαλη στο marianadali@hotmail.com  και στα τηλ. 2284033950 και 6947610783

οι Σεπτεβριάτικες εκδηλώσεις στην Σύρο - «ANIMA SYROS 4.0»

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΥΡΟΥ στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ - ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ» διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις:

08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΧΙΛΙΑ ΦΥΛΛΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ GUY
10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ του Ο. ΟΥΑΪΛΝΤ Θεατρική Ομάδα “ΟΝΕΙΡΟΠΟΡΟΙ ”
13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ έκθεσης ΔΙΑΔΡΟΜΗ του Χρήστου Παπαδούλης
19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ έκθεσης ΥΔΑΤΑ, ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ των Regina Simmel και Michelle Balcon-Βαρθαλίτου
11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΥΓΟΠΑΤΙ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάρης

Φεστιβάλ (στο φεστιβάλ) «ANIMA SYROS 4.0»
15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  "ANIMA SYROS"
4ο Διεθνές Φεστιβάλ + Forum Κινούμενων Σχεδίων www.animasyros.gr

Πέμπτη 15.09 – Φόρουμ - 14.15 Οι δώδεκα βασικές αρχές του animation
15.00 Το animation στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
16.00 Φοιτητικές εργασίες του μαθήματος «Παραστατική Κινηματογραφία»
Ομάδα φοιτητών Πανεπιστήμιο Αιγαίου (GR) - Προβολές
18.00Αφιέρωμα Anim’est Int’l Animation Festival (RO)
19.15Αφιέρωμα Int’l Animation Festival Hiroshima (JP)
21.00Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Une petite histoire de starlettes et de la croisette(FR), Little deaths(US/UK), Little heart(CA), Masouleh(IR), Dwa Kroki za(PL), El empleo(AR), Alimation(FR), Taevalaul(EE)
22.45Αφιέρωμα Be There! Corfu Animation Festival(GR)

Παρασκευή 16.09
Φόρουμ 11.15 Ο αυτοσχεδιασμός και η χρήση της ελεύθερης φόρμας ως εργαλεία για την διδασκαλία της τέχνης της εμψύχωσης
12.00Από την ματιέρα των υλικών στη δραματουργία - Γιώργος Σηφιανός, École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (FR)
14.00 Η πορεία για τη δημιουργία animation: Κάν’ το με κέφι, καν’ το σωστά! Raquel Coelho, Πανεπιστήμιο San Jose Καλιφόρνια (US)
15.00 Μικρής διάρκειας εργαστήρια ως μια αποτελεσματική μέθοδος εκμάθησης animation - Δρ. Mohamed Ghazala, Πανεπιστημio Minia (EG) - ASIFA AFRICA
18.00Αφιέρωμα Animation from Africa, ASIFA (EG)
21.30 Ταινία Έναρξης Leonardo (US)
22.00Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Things You'd Better Not Mix Up(NL), Captain Awesome: The Rumble in the concrete jungle(DK), GRABB-IT(UK), Human Nature(US/GR), Beachless(US/GR), A morning Stroll(UK), Citrouille et veille dentelles(FR/CA), Maska(PL/UK), Ambassador of Mass (DE/GR), Amar(ES), My mother’s Coat(UK/GR), Neverending Ride(US), Salma(DK), Standing up for freedom(CZ), Prayers for peace(US), Keha mälu(EE), Wallflower Tango(DE), The wonder Hospital(KR)

Σάββατο17.09
Φόρουμ ΘΕΑΤΡΟΑΠΟΛΛΩΝ, Animators & Studios
11.15 O animator ως σχεδιαστήςCassidy Curtis, Επιβλέπων δημιουργός, PDI/Dreamworks (US)
13.00 Το σενάριο και η τέχνη της εμψύχωσης Jim Capobianco, Σεναριογράφος & Δημιουργός, Pixar (US)

Προβολές :
17.00 Ένα γράμμα μια ιστορία (GR)
18.00Αφιέρωμα Anima Brussels International Animation Film Festival(BE)
19.00Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
How to make a baby(US), Luminaris(AR), Mahahula the giant rodent of happiness(GR), PIK (NL), Grand Prix(ES), The mighty hunter(SE/CN), Tooth fairy affair(BG), Brocula(GR), Istanbul'da Siradan Bir Gun(TR), Der Besuch(DE), Sp(GR), Almik(GR), Tooled(GR), Οσυμπαίκτης(GR), Deconstruction(GR), Dream of Living(GR), Anima Periplanosa(GR), The Cage(GR), Εξαρτήματα(GR), Conformis(DE)

21.00Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Engine Angelic(UK), Διαδρομές(GR), Insomnia(GR), The External World(DE/UK) Switez(PL/FR/CA/CH/DK), Paths of hate(PL), Danny Boy(PL/CH), The village(GR)
22.00Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας (US)
Κυριακή 18.09
12.00Ο Ρατατούης (US) (Μεταγλωτισμένο στα Eλληνικά)
18.00ΔιαγωνιστικόΠρόγραμμα
Last Fall (DK), Mt Featherstone(US), Locked out(US), Create(US), L’oeil du paon(BE), LAIKA(UK), Sensology(US), Kubla Khan(US), Das Haus(DE), Chroniques de la poisse (FR), Stretching(FR)
19.00 Αφιέρωμα Σπουδαστικές ταινίες, AKTO (GR)
21.00 Τελετή λήξης & Απονομή βραβείων

οι καλές προθέσεις και η (πεζή) καθημερινότητα...

Έντιμοι και με διάθεση προσφοράς άνθρωποι (καθώς επίσης ώριμοι και απολύτως συνειδητοποιημένοι..) στα γρανάζια της πιο αυστηρής γραφειοκρατίας....Αυτές οι φράσεις τουλάχιστο μου έρχονται στο μυαλό παρακολουθώντας ενα κάποιο -μικρό είναι η αλήθεια- κομμάτι απο την πρόσφατη συνεδρίαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου...
"Έντιμοι άνθρωποι -ορισμένοι μάλιστα έχουν αφήσει και σοβαρές δουλειές- "μπλεγμένοι" σε ενα εξουθενωτικό σύστημα" θα μπορούσε να είναι ενας άλλος ,εναλλακτικός (ή εναλλακτικώς..) τίτλος..
Διότι, η αυτοδιοίκηση (μπορεί να έχει ακόμη λεφτά κι είναι καλό να βρίσκεται κανείς κοντά της..) πλήν όμως, δεν είναι όπως την γνωρίζαμε. Και τι έχει μείνει άλλωστε; ..(σ.σ. όπως το γνωρίζαμε..)
Διότι, στις παρούσες συνθήκες, δεν φτάνει το να θες, αλλά να μπορείς. Να σου το επιτρέπουν δηλαδή και να σε αφήνουν να "αγιάσεις". Να κάνεις δηλαδή τα έργα σου και να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου σαν δήμαρχος.
Στην πεζή πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μιας και η αυτοδιοίκηση σήμερα ζητά απο τους ανθρώπους της να κάνουν μεγάλες προσπάθειες μπας και καταφέρουν να κάνουν "κάτι". Αφήστε δε που ωραιότατα τους "καπελώνει" κιόλας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Η Αυτοδιοίκηση σήμερα δεν είναι ενα ωραίο ταμείο γεμάτο χρήματα τα οποίο διαχειρίζονται οι δήμαρχοι κατά πως τους κάνει κέφι. Άντε, το πολύ πολύ να "διαλέξουν" (ευτυχώς ή ατυχώς) καμιά συναυλία ή να εκδώσουν κανα βιβλίο (ευτυχώς ή ατυχώς κι αυτό) και μέχρις εκεί. Διότι, όλα τα υπόλοιπα προϋποθέτουν προσωπικό, οργάνωση και δουλειά. Δύσκολα πράματα δηλαδή...

Σε οτι αφορά το "αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ" η συνεδρίαση εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς εντάσεις (δεν έγιναν δηλαδή επεισόδια εντός κι εκτός του κτηρίου..sic..) ενώ σε ήπιο κλίμα αναπτύχθηκε ενας ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της μειοψηφίας. Με την μεν δημοτική αρχή (στο "λίγο απ όλους" μιλάμε κι οχι για κάποιους ιδιαιτέρως..) να προσγειώνεται αντιλαμβανόμενη οτι κάθεται σε θέσεις ευθύνης, παρουσίασης και απολογίας των πεπραγμένων και των σχεδίων της, κι οχι σε θέσεις "πρώτο τραπέζι πίστα" και " τι καλά, μας δείχνουνε κι οι κάμερες..". Εδώ που τα λέμε, ενα διάστημα ωρίμανσης, όλοι το χρειάζονται... Ένα πάντως απο τα ατού της παρούσας δημοτικής αρχής είναι η καλή ποιοτικά ομάδα των στελεχών της καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία.
Από την άλλη, οι παρατάξεις της μειοψηφίας, στο ίδιο μήκος κύματος, και με συναίσθηση της πολιτικής τους ευθύνης, άρθρωσαν, κατά την γνώμη μας (αχ επικίνδυνες αυτές οι γνώμες...καλύτερα είναι τα δελτία τύπου...) ουσιαστικές παρατηρήσεις υπο το σκεπτικό του οτι μιλάμε γιατί έχουμε -κατά την γνώμη μας πάντα- 5 σωστά πράματα να πούμε και να συμβάλουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς διάθεση να κάνουμε φιγούρα....
Σε γενικές γραμμές οι συνεδριάσεις παίρνουν έναν όλο και περισσότερο τυπικό και γραφειοκρατικό χαρακτήρα αφήνοντας παραπονεμένους όσους ήλπιζαν σε θυελλώδεις και θεαματικές συνεδριάσεις...

ούτε φέτος μας έλειψε το Hollywood (όμως εμείς, καθώς φαίνεται, του λείψαμε..)

Αφορμή για το κείμενο στάθηκε ερώτηση φίλης σχετικά με το ποιοι να 'ναι άραγε οι επιβάτες των πολυτελών σκαφών που πέρναγαν και φέτος απο τα πέριξ της Σαντορίνης χωρικά ύδατα. Κι εδώ που τα λέμε, η απάντηση δεν είναι κι εύκολη, μιας και η ιστορία είναι "τρέχα γύρευε" σχετικά με τα ονοματεπώνυμα, τις ιθαγένειες και τις ιδιότητες των επιβατών των πολυτελών σκαφών. Πάντως, έτσι όπως τα κουβεντιάζαμε στην παραλία πίνοντας τα εξωτικά κοκτέιλς μας κι αναλογιζόμενες "τι να κάνουνε και πως να περνάνε οι πλούσιοι" εκεί μέσα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι αυτοί οι πλούσιοι Έλληνες πολιτικοί μάλλον δεν θα ήταν, γιατί, θα ήταν μάλλον προκλητικό με τέτοια κρίση να την βγάζουν μεσοπέλαγα στα γιώτ. Βέβαια, ούτε σε φουσκωτά τους είδαμε, (ψαροντούφεκο, καλάμι, πετονιά κ.οκ.) αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Έτσι, φιλοσοφώντας παραλιακώς, καταλήξαμε σε ενα άλλο συμπέρασμα, οτι μάλλον επρόκειτο για πλούσιους ξένους (τι πρωτότυπο...) είτε διάσημους Αμερικάνους σταρ του Χόλυγουντ, είτε για διάσημους Ινδούς σταρ του Μπόλιγουντ (πέφτει κι εκεί χρήμα με ουρά..), είτε για αθόρυβους Ρώσους αντιστάρ επιχειρηματίες που φτιάχτηκαν με την νέα τάξη πραγμάτων..

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα που έπεσε στο τραπεζάκι -αυτό το μικρό ανάμεσα στις ξύλινες ξαπλώστρες- ήταν να "κάνουμε έρευνα" στις εταιρίες που ενοικιάζουν τα εν λόγο σκάφη μπας και μας πληροφορήσουν περί των ενοικιαστών τους. Μάταια... Οι υπάλληλοι των εταιριών (είναι αυτό που λένε κατάσταση "ζέν"..-πιο πολύ κι απ τους επιβαίνοντες στα σκάφη..) μας είπανε οτι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και εταιρικό απόρρητο. Λογικό; Λογικό. Διότι άμα δίνεις ενα σωρό λεφτά για να ταξιδέψεις ιδιωτικώς το Αιγαίο και να κάνεις τα μακροβούτια σου μεσοπέλαγα, το τελευταίο πράμα που θες είναι να σε κυνηγάνε οι δημοσιογράφοι....

Τώρα, το να φημολογούν είναι άλλο θέμα. Ούτως ή άλλως τα λένε και στην γλώσσα τους (την τοπική ελληνική) οι δημοσιογράφοι οπότε αυτό δεν πολυνοιάζει τους ξένους σταρ οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν την νιρβάνα τους, το Αμέρικαν ντρίμ τους επί ελληνικού όμως εδάφους..
Εν πάσει περιπτώσει, ύστερα απο έντονες, κοπιαστικές και πολύ σοβαρές έρευνες που κάναμε (σε ποιους θα το στείλετε αυτό το φαγάκι;..) διασταυρώνοντας αξιόπιστες πληροφορίες, έχουμε καταλήξει στα εξής:

Στις θάλασσες της Σαντορίνης ταξίδεψε φέτος το καλοκαίρι το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ πραγματοποιώντας ταξίδι αστραπή με τον Ρώσο μεγιστάνα σύντροφό της. Νωρίτερα είχαν περάσει απο Σύμη και Κώ, όπου δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν ντόπια ταβερνάκια. "Δεν ξέρω που θα τις χρειαστούν, πάντως εγώ απόδειξη τους έκοψα" δήλωσε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ο οποίος μετά κατάλαβε οτι επρόκειτο για ζεύγος διασήμων, μιας και στην αρχή νόμισε οτι επρόκειτο για πλανόδια πωλήτρια τσαντών και αξεσουάρ απο αυτούς που αφειδώς συναντά κανείς στις παραλίες.
"Από το φιλοδώρημα την ψιλιάστηκα" δήλωσε ο περήφανος εστιάτορας ο οποίος σκέφτεται να βάλει μια φωτογραφία της στο μαγαζί μπας και αυξήσει την πελατεία του μεταξύ των Αφρικανών μικροπωλητών της περιοχής.
Στην Πάρο και πιο συγκεκριμένα στην Παροικιά βρέθηκε ο οσκαρικός ηθοποιός Τζόνι Ντεπ με τη σύζυγό του Βανέσα Παραντί. Ο φωτογραφικός φακός τους εντόπισε στην Παροικιά να τρώνε σουβλάκια και όσοι τους είδαν από κοντά μιλάνε για ένα απλό και πάρα πολύ ερωτευμένο ζευγάρι (όλα τα βλέπει αυτός ο κόσμος...) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ταξίδεψαν με σκάφος γύρω απο την Σαντορίνη.
Στο νησί όμως βρέθηκαν ο διάσημος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπερκ που έχει κάνει το "τζουράσικ πάρκ" -καθώς και άλλες αμερικανιές-, η διάσημη τραγουδίστρια Ριάνα, η οποία δεν τραγούδησε αλλά έκανε τις διακοπές της καθώς και το διάσημο μοντέλο Ανδριάνα Σκλεναρίκοβα.
Το "υπόλοιπο" 1,5 εκατομμύριο κόσμου που πέρασαν φέτος απο το νησί, ήταν άσημοι, και δεν πρωταγωνιστούσαν σε ταινίες του Χόλυγουντ.
Το κείμενο έχει μια δόση φαντασίας πλήν όμως οι πληροφορίες φέρονται ως ακριβείς.

Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης - έναρξη μαθημάτων

Ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι τα μαθήματα σκάκι για την νέα σχολική περίοδο θα ξεκινήσουν το Σάββατο 10 Σεπτεβρίου στις 11.00 στην αίθουσα του Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο στον Καρτεράδο.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μπορούν να τα παρακολουθήσουν σκακιστές κάθε ηλικίας και δυναμικότητας.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 22860 27140 και 6949 174698 στον κ. Παναγιώτη Φρεντζά.

3on3 basketball απο τον Πανιώνιο Σαντορίνης

“Φτιάξε την ομάδα σου και έλα” είναι το σύνθημα του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σαντορίνης προσκαλώντας τους φίλους του μπάσκετ να δημιουργήσουν την δική τους ομάδα και να συμμετέχουν στο τουρνουά 3on3 basketball που διοργανώνει σε συνεργασία με το κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης.
Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεβρίου στις 10.00 στο κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης.
Εγγραφές, 2-9 Σεπτεβρίου στο τηλέφωνο 6942 624814 και 6945 885602 και μέσω facebook στο “Πανιώνιος Σαντορίνης”. Ηλικίες συμμετοχής 7-18 ετών.

Αθλητικό Κέντρο PLAYLAND - έναρξη μαθημάτων

Το Αθλητικό Κέντρο PLAYLAND ενημερώνει τους Γονείς των παιδιών της Σαντορίνης ότι άρχισαν οι εγγραφές αθλητών στις ακαδημίες ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΜΠΑΣΚΕΤ - VOLLEY για αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 6 έως 15 ετών.
Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά από ώρα 18.00 έως 20.00 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛ. 6937.393841 - 22860.24008

ομάδα tango Σαντορίνης - έναρξη μαθημάτων

Η ομάδα tango Σαντορίνης σας ενημερώνει οτι οι εγγραφές ξεκινάνε απο Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα ξεκινάνε απο Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
Πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων θα δοθεί μετά την έναρξή τους. Τηλ. επικοινωνίας: 6982394635
Επίσης, η ομάδα tango καλεί όσους μένουν στο νησί κι έχουν γνώσεις του χορού να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της στο ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας.

Περιφέρεια - ενημέρωση

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 τέσσερα έργα εκπαίδευσης για το νομό Δωδεκανήσου με συνολικό προϋπολογισμό 8,4 εκ. €. Τα έργα είναι τα εξής:
2ο Γυμνάσιο ν. Κω προϋπολογισμού 2,2 εκ. €
Ανέγερση 20ου διθέσιου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου πόλης Ρόδου προϋπολογισμού 0,9 εκ. €
Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου Ρόδου προϋπολογισμού 4,5 εκ. €
Επέκταση Σχολικού Συγκροτήματος Απερίου Καρπάθου προϋπολογισμού 0,8 εκ. €

Παράλληλα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 δύο έργα εκπαίδευσης για το νομό Κυκλάδων με συνολικό προϋπολογισμό 4,3 εκ. €. Τα έργα είναι τα εξής:
Δημοτικό σχολείο Γαυρίου Δήμου Άνδρου προϋπολογισμού 3,5 εκ. € και Νηπιαγωγείο Νάουσας Πάρου προϋπολογισμού 0,8 εκ. €

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι, εγκρίθηκαν και νέες Χρηματοδοτήσεις των Συλλογικών Αποφάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 1.215.000,00€
Αναλυτικότερα, εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις Έργων και Μελετών που υλοποιούνται στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μέσω των Συλλογικών Αποφάσεων ως ακολούθως:
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΜΙΓΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ 365.000,00 €
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΑΜΙΓΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ 100.000,00 €
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 200.000,00 €
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Γ΄ΚΠΣ 250.000,00 €
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Γ΄ΚΠΣ 300.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ 1.215.000,00 €
Σημειώνεται ότι, μέσω των Συλλογικών Αποφάσεων της Περιφέρειας στη παρούσα φάση υλοποιούνται 313 Έργα και 74 Μελέτες συνολικού Προϋπολογισμού 436,0εκ. ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκαν 173 Έργα και 7 Μελέτες συνολικού Προϋπολογισμού 97,0 εκ ευρώ.

Επίσης, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 το έργο «Προμήθεια 21 αυτόνομων συστημάτων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στην Κάλυμνο» με συνολικό προϋπολογισμό 418.760,00 €.
Το έργο αφορά στην προμήθεια 21 συστημάτων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού με ενσωματωμένο σύστημα κερματοδέκτη για την διάθεση πώληση του νερού έναντι ανταποδοτικού τιμήματος.
Τα συστήματα αυτά θα δώσουν οριστική λύση στο έντονο πρόβλημα πόσιμου νερού που υπάρχει στα δύο νησιά, οι κάτοικοι των οποίων λόγω της κακής ποιότητας που έχει το νερό του δικτύου ύδρευσης αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Έτσι προβλέπεται αφενός το κόστος του πόσιμου νερού να είναι πολύ χαμηλότερο και αφετέρου να περιοριστεί σημαντικά η επιβάρυνση του περιβάλλονται από τη χρήση πλαστικών φιαλών.

συλληπητήρια του Γ. Πουσσαίου για την απώλεια του Γ.Α. Μαγκάκη

Τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Πουσσαίος.

Στο μήνυμά του αναφέρει ότι,
“Ένας υπέροχος Έλληνας, ένας υπερήφανος και αξιοπρεπής πολίτης κίνησε για τη γειτονιά των αγγέλων. Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του αγαπημένου μου φίλου, καθηγητή και πρώην Υπουργού Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη.
Ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο επιστήμονα και δασκάλου για πολλές γενιές Ελλήνων Νομικών.
Διεύρυνε τους ορίζοντες της ποινικής σκέψης και ανήγαγε τη νομική επιστήμη σε εγγυητή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Υπήρξε όμως και χαρισματικός πολιτικός, ένα φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και σταθερότητας στους στόχους, τις αρχές, την ιδεολογία του. Υπήρξε ένας γνήσιος μαχητής της δημοκρατίας, την οποία με πάθος και κινδύνους υπερασπίστηκε, αλλά και από πολλές θέσεις ευθύνης αγωνίστηκε να θωρακίσει. Πάντα διακρινόταν για τη σεμνότητα, τη μετριοπάθεια και την αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον.
Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική και πνευματική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του.
Θα τον θυμόμαστε για το πλούσιο έργο του και για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του που πρόσδιδε στην πολιτική μια βαθιά και σπάνια ποιότητα. Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον”.