Παρασκευή, Απριλίου 01, 2011

ο σεισμός..

"Γερό το κούνημα..." όπως άλλωστε ανέφεραν οι επιστήμονες πριν απο λίγο, ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Σαντορίνη πριν απο λίγο, ήταν μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, έγινε στις 16.29 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, 50 χλμ δυτικά της Καρπάθου.

Σαντορίνη, Γαστρονομικός Προορισμός - το "ρεπορτάζ"

Με έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ ενός πολυσυλλεκτικού ακροατηρίου ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία "ηλιότοπος" στους χώρους του εστιατορίου "σελήνη" με θέμα την παρουσίαση των κρασιών της φετινής βεντέμας (2010) απο τα οινοποιεία του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου και ήταν ανοιχτή στο κοινό του νησιού. Το διάστημα 12.00-18.00 έγινε η παρουσίαση και δοκιμή των νέων κρασιών που σημείωσε μεγάλη ανταπόκριση απο πλευράς κόσμου, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Σαντορίνη, Γαστρονομικός Προορισμός".

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι κύριοι Βασίλης Ζαχαράκης πρόεδρος των εστιατόρων της Σαντορίνης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Νυχτέρι", Κώστας Κωνσταντινίδης πρόεδρος του ομίλου "Ηλιότοπος", Ματθαίος Δημόπουλος διευθυντής της "Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων", Νίκος Ζώρζος δήμαρχος Σαντορίνης, Πάρις Σιγάλας οινοποιός, ιδιοκτήτης του οινοποιείου "Κτήμα Σιγάλα" και Γιώργος Χατζηγιαννάκης εστιάτορας ιδιοκτήτης του εστιατορίου "σελήνη". Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στο οτι η Σαντορίνη μετά απο πολύχρονες και συλλογικές προσπάθειες έχει καταφέρει να κατοχυρώσει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως γαστρονομικός προορισμός, γεγονός το οποίο οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει συλλογικά. Απο όλους τους βασικούς ομιλητές τονίστηκε οτι θα πρέπει να υποστηρίζονται τα τοπικά παραγόμενα προιόντα ως βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο "ντόπιο" κρασί, και στην υποστήριξή του ως ποιοτικού προϊόντος.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ. Ζαχαράκης αναφέρθηκε στην λειτουργία και τις δραστηριότητες του «συλλόγου εστιατόρων Σαντορίνης» σημειώνοντας ότι τα τοπικά προιόντα έχουν πολύ σημαντική θέση στο τραπέζι των περισσοτέρων εστιατορίων.
Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και οφείλουν να συνεχιστούν σε νέες βάσεις και οργάνωση για την στήριξη της τοπικής κουζίνας, ο κ. Δημόπουλος στην παραγωγή και «διείσδυση» στην τοπική και ελληνική αγορά των προϊόντων της Santo Wines καθώς και γενικότερα σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την παραγωγή τοπικών προϊόντων, ο δήμαρχος κ. Ζώρζος μίλησε για έναν πολύ χρήσιμο διάλογο που είναι απαραίτητος να γίνεται για την στήριξη της τοπικής κουζίνας και οικονομίας ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δήμου της Σαντορίνης τα εστιατόρια που λειτουργούν υπολογίζονται στα 700 (σ.σ. πρόκειται για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος).
Ο κ. Σιγάλας μίλησε για την κατάσταση του Σαντορινιού αμπελώνα «διεθνοποιώντας» το θέμα και «συγκρίνοντας» τον με καλλιέργειες και κρασιά του εξωτερικού, κρίνοντας ότι τα κρασιά της Σαντορίνης έχουν μεγάλο ποιοτικό πλεονέκτημα και περιθώρια βελτίωσης τόσο της παραγωγής όσο και της προώθησης τους, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται στο εξωτερικό για την υποστήριξη των Σαντορινιών κρασιών.
Ενώ τέλος ο κ. Χατζηγιαννάκης επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της τοπικής κουζίνας και των ανάλογων πρωτοβουλιών για την προβολή της σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα και τα όποια προβλήματα της αγοράς.
Η συζήτηση, και προς τιμήν της, είχε κι ενα σοβαρό "εμπορικό" χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει οτι εντοπίστηκαν οι δυσαρμονίες μεταξύ των καλών προθέσεων όλων των επαγγελματιών και των -διαμορφούμενων- κανόνων της αγοράς, με το "τελικό" συμπέρασμα να λέει οτι, όπως και η αγορά, έτσι και οι ... συνειδήσεις είναι ελεύθερες να επιλέγουν τα υλικά καθώς και τους τρόπους που θα λειτουργεί ο κάθε επαγγελματίας την κουζίνα του και γενικότερα την επιχείρησή του. Πλήν όμως, όλοι οι επαγγελματίες και παραγωγοί συμφώνησαν στο οτι φαινόμενα παραπλάνησης σχετικά με την προέλευση και ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, είναι καταδικαστέα. Έτσι ώστε να έχει ο καταναλωτής την δυνατότητα να επιλέξει "που θα φάει και τι" έντιμα ενημερωμένος χωρίς να αισθάνεται οτι κάπου, κάπως εξαπατήθηκε. (βλέπε, «ντόπιο» αλλά από την .. Βραζιλία..!)
Κατά κοινή ομολογία πάντως, η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και η πρωτοβουλία μια απο αυτές που αξίζει να επαναλαμβάνονται για να μας υπενθυμίζουν αυτά που.. πρέπει να ξέρουμε!

δήμος Σαντορίνης - ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Στην διεύθυνση http://www.thira.gov.gr/portal/page/portal/thira/   μπορείτε να βρείτε το νέο πόρταλ του Δήμου Σαντορίνης, να εξυπηρετηθείτε απο τις on line υπηρεσίες, να ενημερωθείτε για ανακοινώσεις, προκηρύξεις κλπ. Καλαίσθητο, ενημερωμένο και χρήσιμο.

δεν τα κατάφερε ο Πανθηραικός

οχι τόσο επίκαιρο, αλλά, γεγονός..

Δεν τα κατάφερε ο Πανθηραικός στο ντέρμπι του με τον Πανναξιακό την Κυριακή 27 Μαρτίου να προκριθεί στην 4η Εθνική κατηγορία.
Το παιχνίδι έληξε 1-2 υπέρ της ομάδας των φιλοξενουμένων μιας και ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο (-δαπανηρώς- ανακαινισμένο..) γήπεδο του Καμαρίου. Ο αγώνας έγινε σε καλό αθλητικό κλίμα ενώ κατά κοινή παραδοχή ο Πανναξιακός ήταν καλύτερος σε όλους τους τομείς, κι ως εκ τούτου, κέρδισε δίκαια..
επίλογος. δύσκολο πράγμα σε αυτήν τη ζωή να αλλάζεις κατηγορία....

ενα σχόλιο για την φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ναι, πριν απο 10 χρόνια, το γεγονός θα με εξέπληττε σε σχέση με σήμερα, όπως και τους περισσότερους φαντάζομαι, ενώ δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να είχαμε και δημόσιες αντιπαραθέσεις ακόμη και σε επίπεδο αιρετών της Αυτοδιοίκησης! (μην κοιτάτε τώρα που δικτυωθήκαμε και τσακωνόμαστε στο διαδίκτυο μέσω κόμεντ.. κρίμα πάντως γιατί οι διάζωσης τσακωμοί είναι πάντα πιο ενδιαφέροντες, "τι λέτε κυρία μου, μην το κάνω εδω μέσα της Λούκας...." ή, σαν την διαφήμιση με το ερίφιο, τον χασάπη και την πελάτισσα..!)
Βέβαια, μέσα σε μια 10ετία έχουν αλλάξει πολλά, -εδω θα μου πείτε σε έναν χρόνο κοντεύει να μας ξεμάθει οτι ξέραμε η "τρόικα"- οι νοοτροπίες μας, οι αντιλήψεις, τα "πιστεύω", οι ανάγκες, έχουν αλλάξει...Οπότε, πόσο μάλλον σε αυτήν την -σκληρή- εποχή του adjustment σκέπτεσαι, "ε, δεν χάλασε κι ο κόσμος, ούτε χάσαμε ούτε κερδίσαμε τίποτε" (αυτό είναι το ζητούμενο πλέον..) Τι κι αν ομάδα νεαρών αθλητών με πρωτοβουλία ιδιωτικού συλλόγου, συμμετείχε με σημαία του αθλητικού συλλόγου στην πρόσφατη παρέλαση για την εθνική γιορτή στην Σαντορίνη, κάτι που μάθαμε επειδή σχολιάστηκε στο ίντερνετ;
Ας το σκεφτόντουσαν κι άλλοι κι ας το κάνανε, στο κάτω κάτω. (όσο κι αν τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά..) Δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα να δούμε π.χ. να παρελαύνουν με σύλλογοι, επιχειρήσεις ιδιωτικές και δημόσιες, εταιρίες, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κλπ. (!) Το γεγονός, θα μπορούσε άλλωστε να αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία για διαφήμιση. Μαζεύεις 5 υπαλλήλους, παίρνεις και το λογότυπό σου (βεβαίως βεβαίως...) και ακολουθείς. Η συμμετοχή άλλωστε είναι ελεύθερη.
Οι προθέσεις σαφώς δεν ήταν κακές. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Ένας αθλητικός σύλλογος αισθανόμενος την ανάγκη να εκφράσει την εθνική του συνείδηση και περηφάνια συμμετείχε στην παρέλαση. Όπως στο παρελθόν έχουν κάνει κι άλλοι. Και προφανώς θα ακολουθήσουν και στο μέλλον.
Οπώτε, εντοπίζω τις όποιες ενστάσεις στο ότι μάλλον δεν το έχουμε συνηθίσει ακόμη..
Υ.Γ. Μου άρεσε πάντως το οτι το γεγονός σχολιάστηκε στο ίντερνετ. Γιατί οχι δηλαδή..
 Κατα κοινή ομολογία η φετινή διοργάνωση της παρέλασης ήταν καλύτερη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2011

επιτροπή πολιτών για το sea diamond - πέρασαν 4 χρόνια - διαμαρτυρία

Με ανακοίνωσή της, η ομάδα των πολιτών που υποστηρίζουν την απομάκρυνση και ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond καλεί τους πολίτες του νησιού σε διαμαρτυρία την Τρίτη 5 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία των Φηρών έξω από τα γραφεία της Δ.Ο.Υ. Θήρας, με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων απο την ημέρα του ναυαγίου.

Σύμφωνα με το κείμενο με το οποίο μας καλούν στην διαμαρτυρία,


Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND και δυστυχώς το κουφάρι του πλοίου συνεχίζει να παραμένει στα γαλανά νερά της καλντέρας της Σαντορίνης. Δυστυχώς οι μέχρι σήμερα αγώνες και εκκλήσεις του Θηραϊκού λαού για την απομάκρυνση του ναυαγίου δεν εισακούστηκαν από την Πολιτεία, η οποία προκλητικά αδιαφορεί και προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Μετά από τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που υλοποιήθηκαν και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης οφείλουμε να μην παραιτηθούμε του δικαιώματός μας να ζούμε σε ένα καθαρό και υγειές φυσικό περιβάλλον.
Διεκδικούμε μία Σαντορίνη απαλλαγμένη από περιβαλλοντικές απειλές και κινδύνους,
Διεκδικούμε μία Σαντορίνη με μέλλον και προοπτική για τις επόμενες γενιές.
Έχουμε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουμε τον τόπο μας και να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας, από τα οποία τον δανειστήκαμε.

Ο Δήμος Θήρας, η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών και φορείς της Σαντορίνης, σας καλούμε να πάρετε ενεργά μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουμε για το σκοπό αυτό, εν όψει της μαύρης επετείου των 4 χρόνων από τη βύθιση του Sea Diamond, απαιτώντας και διεκδικώντας από την πολιτεία να μας προστατεύσει και να απομακρύνει το επικίνδυνο αυτό σκουπίδι από την καλντέρα μας.

Σας καλούμε την: ΤΡΙΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
Στην πλατεία των Φηρών έξω από τα γραφεία της Δ.Ο.Υ. Θήρας στις 12 το μεσημέρι.
Όλοι εμείς, φορείς, κάτοικοι, γονείς και νεολαία του νησιού οφείλουμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση του Πανθηραϊκού αιτήματος μας, της ανέλκυσης του Sea Diamond.
Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου το SEA DIAMOND ανελκυστεί από το βυθό και αποτελέσει παρελθόν για το μέλλον της Σαντορίνης.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια απραξίας, αδιαφορίας, κοροϊδίας και εμπαιγμού από πλευράς πολιτείας. Ήλθε η ώρα επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι υπεύθυνοι φορείς, η πολιτεία, οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλώνουμε ανοιχτά ότι δεν ξεχνάμε όσο και αν κάποιοι επιμένουν να ξεχαστεί και ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης.

Περιφέρεια - ενημέρωση

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία (30.3) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ένα απο τα θέματα που απασχόλησαν εκτενώς την συνεδρίαση ήταν αυτό της "απογραφής της Περιφέρειας" το οποίο και εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία μετα και τις ενστάσεις της μειοψηφίας.
Στην κριτική της μειοψηφίας απάντησαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακριωνίτης που υπεραμύνθηκαν του πολύχρονου και επίπονου έργου των υπηρεσιακών παραγόντων και περιφερειακών συμβούλων προκειμένου έγκαιρα και εμπρόθεσμα να ολοκληρωθεί η απογραφή.
«Εάν σ' ένα τέτοιο τυπικό ζήτημα όπως είναι η απογραφή εκφραζόμαστε με τέτοιο τρόπο, και μιλάμε για αναξιοπιστία, τότε σε άλλα θέματα τι θα λέμε; Υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και διαφωνίες» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαχαιρίδης, συμπληρώνοντας:
«Ας μην κακίζουμε τους συναδέλφους οι οποίοι δούλεψαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η απογραφή. Θα συμπορευθούμε με όλες τις δυνάμεις που βάζουν μπροστά το συμφέρον του τόπου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην παρέμβασή του και ο κ. Μακριωνίτης, λέγοντας:
«Η απογραφή ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, για το οποίο δούλεψαν 13 επιτροπές αποτελούμενες από υπηρεσιακούς παράγοντες και περιφερειακούς συμβούλους. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε στην πορεία της διαδικασίας."

Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2011.
Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν βάζουμε στην κατανομή των πόρων το πληθυσμιακό κριτήριο. Θα κάνουμε πρόγραμμα καινούριο από το 2012 και μετά. Ελπίζω να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, που συνολικά είναι περίπου 100 εκατομμύρια.

Για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη, αποφασίστηκε η αναβολή της επαναληπτικής ψηφοφορίας, ώστε μετά από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων, το θέμα να συμπεριληφθεί πρώτο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα κληθούν να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους όσοι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση.

νέα εποχή - ενημέρωση

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα μέλη του συνδιασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας» την Τετάρτη 30.3 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Σύρο, με θέματα:
Την πορεία του «Καλλικράτη» και της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την πορεία των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις απαιτούμενες πολιτικές λύσεις.

Επίσης,
Σε δηλώσεις του μετα και την συνεδρίαση του Π.Σ. ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κόκκινος χαρακτηρίζει "ανεπαρκή, ανακριβή και αναξιόπιστη την απογραφή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου" καθώς επίσης και "αντιαναπτιξιακό και οπισθοδρομικό τον πρώτο "καλλικρατικό" προυπολογισμό".
Ο συνδυασμός "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας" κατήγγειλε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς το ως αντιαναπτυξιακό, σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός οπισθοδρομεί τον τόπο και σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των νησιωτών και συμπληρώνοντας οτι,
Δεν έχουν ακόμα κοστολογηθεί οι αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειών.
Δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κριτήρια και την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και η κυβέρνηση διανείμει τους ΚΑΠ «κατά το δοκούν».
Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.» με εξαγγελμένο προϋπολογισμό 4 δις ευρώ και δέσμευση εφαρμογής από 1.1.2011 (σε αντικατάσταση του επιτυχημένου προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» που βίαια τερματίστηκε το 2010) δεν έχει προχωρήσει ακόμα.
Η περιφερειακή αρχή παρουσίασε προϋπολογισμό με «λογιστικά τρικ» και προχειρότητα. Ενώ οι ΚΑΠ της περιφέρειάς μας έχουν μειωθεί ραγδαία από τα 35 εκ ευρώ το 2010 στα 23 εκ. ευρώ το 2011, η περιφερειακή αρχή (πιθανώς με οδηγία της κυβέρνησης) προσέθεσε στον ίδιο κωδικό 19,5 εκ. ευρώ που στην πραγματικότητα αντιστοιχούν στη μισθοδοσία του προσωπικού.
Οι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων περιορίζονται από τα 17 εκ. ευρώ το 2010 στα 15 εκ. ευρώ το 2011, περιορίζοντας ταυτόχρονα την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας.
Δεν λειτούργησε η «Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης», παρά τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα έναν προϋπολογισμό που αγνοεί τις πραγματικές απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας.
Πληθώρα έργων του παρελθόντος μεταφέρονται από χρήση σε χρήση και δεσμεύουν πιστώσεις σε βάρος των αναπτυξιακών αναγκών των νησιών μας.

ΤΕΔΚ για (δυσλειτουργίες) "καλλικράτη" - επιστολή στον υπ. εσωτερικών

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας  με θέμα την "Άρση των δυσλειτουργιών από την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"  στην οποία αναφέρει τα εξής:
Η ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων από πολύ νωρίς (Αύγουστο 2010) είχε επισημάνει τις δυσλειτουργίες οι οποίες θα προέκυπταν από την εφαρμογή του προγράμματος ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ στα Μικρά Νησιά.
Ήδη σήμερα αντιμετωπίζουμε το πρώτο σοβαρό πρόβλημα, όσον αφορά την τοπική δημοκρατία στα πέντε μικρά νησιά που συνενώθηκαν με τα μεγαλύτερα νησιά της Νάξου και της Θήρας.
Σε εφαρμογή των άρθρων (2 παρ.3 και 207 του Ν. 3852/2010,) ο τοπικός αντιδήμαρχος προεδρεύει του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας. Με την αρ. 2497/2601-2011 εγκύκλιο δόθηκαν οι ερμηνείες στην εφαρμογή αυτών, με αποτέλεσμα ολόκληρα νησιά να διαθέτουν μόνο Αντιπρόεδρο στην Δημοτική τους Κοινότητα, και σε αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Δήμος σε θέματα που αφορούν τα νησιά αυτά να εκπροσωπούνται στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Αντιδήμαρχο τον οποίο έχει ορίσει ο Δήμαρχος και όχι από τον εκλεγμένο εκπρόσωπό τους. Ακόμη και κατά την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων του ο τοπικός αντιδήμαρχος θα βρίσκεται σε άλλο νησί από αυτό που θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του.
Στην περίπτωση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ούτε οι δύο επιπλέον αντιδήμαρχοι που προβλέπονται από το νόμο (εξαιτίας της πολυνησιακής τους δομής) είναι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από τα νησιά, αλλά σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί στη Νάξο και διαμένουν στη Νάξο.
Η αρχή της εγγύτητας δεν πρέπει να έχει εφαρμογή στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των μικρών νησιών; Πως θα πείσουμε τους κατοίκους τους να παραμείνουν σε αυτά εάν θα πρέπει να αναμένουν την έλευση του αντιδημάρχου από άλλο νησί για την επίλυση θεμάτων καθημερινής λειτουργίας της Δημοτικής Ενότητας (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών) αφού πολλές φορές έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα μετάβασης σε αυτά Η νησιωτικότητα δεν είναι μόνο μια γραμματική αποτύπωση του συντακτικού νομοθέτη. Έχει εφαρμογή στην καθημερινότητα αλλά και στην τοπική δημοκρατία.

Π. Ευθυβουλίδης για την υγεία στις Κυκλάδες


Ανακοίνωση με θέμα την κατάσταση στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες εξέδωσε ο Παναγιώτης Ευθυβουλίδης, πρώην πρόεδρος της ΔΥΠΕ Ν. Αιγαίου και μέλος του τομέα υγείας της ΝΔ.
Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση -κι απ οτι καταλαβαίνουμε γράφτηκε με αφορμή- σε δημοσιεύματα του Τύπου που εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των Κυκλάδων (το μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα) να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και να επισκέπτονται την Αθήνα για την αντιμετώπιση περιστατικών υγείας, ακόμη και των χαρακτηριζόμενων ως "απλών" που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά.
Στο κείμενο παρουσιάζονται επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του π. Διοικητού του νοσοκομείου Σύρου τον Δεκέμβριο του 2010 αναφορικά με τις εξηγήσεις που είχαν δοθεί στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και προφανώς (??) στην πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ η έρευνα για την αποδοτικότητα των νοσοκομείων με λάθος δείγμα, μέθοδο, και χωρίς παρεμβάσεις στην νησιωτική πραγματικότητα, να εμφανίζεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (27/3/2011) με το ΓΝ Σύρου πρώτο στην «μαύρη λίστα απόδοσης» και τους κυκλαδίτες κατά 67% να φεύγουν στην Αθήνα για λόγους Υγείας . Δημοσίευμα που προφανώς εξοργίζει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό όταν βλέπει τους αγώνες που δίνει για την καθημερινή υγειονομική θωράκιση του νομού να εξανεμίζονται, και σίγουρα προκαλεί απορία στην νέα διοίκηση που προσπαθεί να αντιστρέψει τα αρνητικά δεδομένα της Κυβέρνησης αναφορικά με την πραγματικότητα που έχει περιέλθει η υγεία στον νομό.
Έκπληξη βέβαια δεν αποτελεί το γεγονός ότι οι «..λογιστές της Αριστοτέλους..» δεν είχαν ούτε εδώ την παραμικρή ευαισθησία ώστε να εξηγήσουν και στους κυκλαδίτες (ώστε να μην νομίζουν ότι έχουν το χειρότερο νοσοκομείο της Ελλάδας) αλλά και σε όσους δημοσιεύουν αυτές τις έρευνες ότι:

· Το ΓΝ Σύρου έχει επιβαρυνθεί με όλα τα λειτουργικά και λοιπά έξοδα 7 Κέντρων Υγείας και τριπλάσιων Περιφερειακών Ιατρείων που στην νησιωτική Ελλάδα λειτουργούν σαν μικρές νοσηλευτικές μονάδες, όταν από αυτά δεν εισπράτουν ούτε ένα ευρώ (τουλάχιστον την περίοδο που έγινε η έρευνα) και από το 2008 έχουν σχεδόν σταματήσει και οι επιχορηγήσεις.
· Το ΓΝ Σύρου νοσηλεύει δύσκολα περιστατικά από όλο τον νομό (ακόμα και από το ΓΝ Νάξου) περιστατικά που πολλαπλασιάζονται κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
· Δεν υπάρχουν στις Κυκλάδες σε δημόσια νοσοκομεία ή Κ.Υ. βασικές ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος ή αγγειολόγος. Ακόμα και ότι η πρόσβαση στην Αττική είναι πιό εύκολη από ορισμένα νησιά από ότι στην Σύρο.

Οι παραπάνω είναι μερικές λογικές (θα μπορούσαμε να μπούμε σε περαιτέρω επιστημονικές εξηγήσεις) που αιτιολογούν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μελέτες δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο αναβάθμισης ή υποβάθμισης του ΓΝ Σύρου από την πολιτική ηγεσία.
Αντιθέτως η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αφήσει τις «θεωρίες μελετών υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών».. (που από ότι φαίνεται δεν μπορεί να τις χειριστεί), και να ασχοληθεί περισσότερο με τις άμεσες λύσεις των καθημερινών προβλημάτων σε συνεργασία με τους φορείς που βιώνουν την πραγματικότητα.
Είναι απαράδεκτο:
Να αποτελεί κυβερνητική πολιτική η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα υγείας και ο κ.Υπουργός να απαξιώνει την συνεργασία με τον Δήμαρχο Πάρου ώστε να λυθούν φλέγοντα ζητήματα για το νησί. Μήπως δεν αισθάνεται ότι το γεγονός ότι δεν έχουμε διαλυθεί τελείως οικονομικά σαν κράτος να το οφείλουμε λίγο και στην Πάρο (έσοδα τουριστικού προϊόντος).
Να μην έχουν συνεννοηθεί οι Υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών μεταξύ τους για το τι θα γίνουν τα υγειονομικά αεροσκάφη Σαντορίνης και Πάρου σε σχέση με το ΕΚΑΒ, και τον κ. Ραγκούση να προτείνει απίθανα πράγματα (γιατί άραγε το υγειονομικό της Σαντορίνης να ενταχθεί στο ΕΚΑΒ όταν η λειτουργία του και η διαχείρηση του είναι ξεκάθαρη? Πώς μπορεί να λειτουργήσει έδρα ΕΚΑΒ στην Πάρο όταν τις πτήσεις του ΕΚΑΒ τις πραγματοποιεί η Πολεμική Αεροπορία??)
Να μην υπάρχει συνεχής δημοσία ενημέρωση για το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, όταν εύλογα θα ενδιαφέρονται να μάθουν οι φορολογούμενοι πολίτες του επαρχείου Θήρας και όχι μόνο: πότε θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου?? υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών στον εργολάβο και εάν όχι πότε θα παραδοθεί το έργο ?? ποία θα είναι η νομική μορφή του νοσοκομείου?? ποίος θα είναι οργανισμός του και πώς θα λειτουργήσει? Τι θα γίνει με το υπάρχον κέντρο υγείας?
Δυστυχώς τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση στο τομέα υγείας είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Η υγεία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, συνεχή παρουσία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, κοινωνική ευαισθησία και σχεδιασμό με όραμα.
Και για να μην προλάβει κάποιος από τους ....λογιστές.... να απαντήσει για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας θα φρεσκάρω λίγο τις μνήμες:
« Λεφτά υπάρχουν!!» « Η υγεία και η παιδεία δεν θα πειραχθούν!!»

Βρούτσης για υγεία (στην Πάρο)

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην παροχή των υπηρεσιών υγείας των νησιών Πάρου και Αντιπάρου, εκφράζειο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης  Βρούτσης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης.
Στο κείμενο της ερώτησης τουαναφέρεο ότι "τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της Υγείας είναι πλέον σοβαρά, με αποτέλεσμα η λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων των δυο νησιών να παρουσιάζει αρρυθμίες και οργανωτικές αδυναμίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Η επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας είναι πρωτοφανής και εύλογα έχει προκαλέσει το θυμό, την έντονη ανησυχία και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων των δυο νησιών.
Για το λόγο αυτό ζητώ από τον αρμόδιο υπουργό να ενισχύσει άμεσα το Κ.Υ. Πάρου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νησιού».

Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

 Μια πολύ .. νόστιμη πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος "Εστία" του Πύργου καλώντας την Κυριακή 27 Μαρτίου σε συνεστίαση τα μέλη του στο εστιατόριο "σελήνη" με την υποχρέωση όμως να έχουν μαγειρέψει νωρίτερα και να έχουν φέρει το φαγητό μαζί τους, ώστε άπαντες να απολαύσουν μια κοινή γευστική εμπειρία, δοκιμάζοντας ο ένας το φαγητό του άλλου. Η λέξη «συνεστίαση» δηλαδή βρήκε το νόημά της!

Το ίδιο, ίσχυσε και για το κρασί, όπου κάθε οικογένεια έφερε το κρασί της δικής της «οικογενειακής παραγωγής. Σε ότι αφορά το δεύτερο, το κρασί, οι παρευρισκόμενοι είχαν την σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «συλλεκτικά», πολύ καλής ποιότητας και περιορισμένης παραγωγής, όλα από τους αμπελώνες του Πύργου.

Σε ότι αφορά το φαγητό, ο μοναδικός περιορισμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ήταν να χρησιμοποιηθούν τοπικά προϊόντα και υλικά σε μια -ακόμη- προσπάθεια, να στηριχθεί η τοπική κουζίνα και καλλιέργεια.
Οι ανταποκρινόμενοι (και η ανταποκρινόμενη!) στην πρόσκληση είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν «σουπιά με μαύρο ρίζυ» ένα πιάτο που έφτιαξε ο πρόεδρος του συλλόγου «εστία» Μάκης Ζώρζος, σε συνταγή της συζύγου του, πλήν όμως την συγκεκριμένη συνταγή εκτέλεσε ο ίδιος, με μεγάλη επιτυχία κατά κοινή ομολογία. Κατά την διάρκεια της συνεστίασης είχαμε την όμορφη και «παρείστικη» ευκαιρία να δοκιμάσουμε πατάτες φούρνου με χταποδάκι ψητό -συνταγή που επίσης εκτελέστηκε από τον σύζυγο- καθώς επίσης τυρόπιτα και σπανακόπιτα (νηστίσιμη παρακαλώ..) από την οικογένεια του Ηλία Φύτρου.

Από τον ίδιο μπουφέ είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε «σκορδομακάρονα» (σ.σ. πρόκειται για μια «κατοχυρωμένη» τοπική συνταγή) «χορτοκεφτέδες», όπου, απ ότι κατάλαβα επρόκειτο για μια παραλλαγή των δημοφιλών -και τουριστικά- «ντοματοκεφτέδων» φτιαγμένων με ντόπια χορταράκια μεταξύ των οποίων και καρδαμίδες (σε αυτές θα πρέπει να αφιερώσουμε μια «σπέσιαλ» ανάρτηση!), κοφτό μακαρονάκι με χταποδάκι (ντόπιο παρακαλώ..) καθώς και ριζότο με μικρές γαριδούλες.


Εκτός από τους «φιλοξενούμενους» μαγείρους, τις δικές του δημιουργίες προσέθεσε στον μπουφέ και το εστιατόριο που φιλοξένησε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας το δικό του «ρολό λαχανικών», «πατατοσαλάτα» και « σαλάτα πράσινη» κερδίζοντας για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις!

Πάμε τώρα και στο κρασί, μιας και αξίζει να πούμε ότι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νόστιμα σπιτικά κρασιά, μεταξύ των οποίων το «σπιτικό» του καπετάνιου Γιώργου Δαρζέντα, το «ροζέ του προέδρου!» Μάκη Ζώρζου, καθώς και το νοστιμότατο «το δικό μας» από τους αμπελώνες Φύτρου που φτιάχνεται με τον χυμό από όλων των ειδών τα σταφύλια και από λιαστά (όχι τίποτε άλλο μιας και κάποιοι αναγνώρισαν «γερές» δόσεις βινσάντο!). Το συγκεκριμένο κρασί οινοποιείται στο οινοποιείο «Χατζηδάκη» και εμφιαλώνεται στην Santo Wines, «αποδίδοντας» ένα καλό «14άρι» όπως συμπέραναν όσοι το δοκίμασαν..
Με το τέλος του συμποσίου, μπορεί να συνέβαλε σε αυτό και το κρασάκι.., οι συμποσιαζόμενοι κατέληξαν στο ότι «εμείς οι ίδιοι πρέπει να στηρίζουμε το φαγητό μας».
Πριν το τέλος όμως είχε και γλυκά. Δοκιμάσαμε χαλβά και κουφέτο. Και τα δυό πετυχημένα και .. γλυκά!

Υ.Γ. Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η σελίδα εξελίσσετε σε .. συνταγολόγιο (!) δεν ευσταθούν…Πολύ απλά, μας αρέσει (πολύ!) να δοκιμάζουμε -και να δοκιμάζουμε να γράφουμε- για καινούργια πράγματα και για νόστιμες πρωτοβουλίες.
Σε κάθε περίπτωση, και σε ότι αφορά την συγκεκριμένη συνεστίαση, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις των συνδετημόνων, αναμένεται σύντομα το .. δευτερο μέρος και η συνέχεια!
Υ.Γ. Νο2 Η σελίδα είναι «ανοιχτή» σε ανάλογες προσκλήσεις. Καλό κρασάκι να υπάρχει, κι εμείς είμαστε … μέσα! 

Μαρμίτα - πρόσκληση

Το εστιατόριο "Μαρμίτα" στο Μεγαλοχώρι μας ενημερώνει οτι απο την Τετάρτη 30 Μαρτίου ξεκινά ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων με μικρά θεατρικά δρώμενα. Η Στέλλα Καραμπεροπούλου  μας παρουσιάσει το μονόπρακτο το "Πανηγύρι" του Ζάν Κοκτώ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπέλλου. Παράλληλα, θα γίνει δοκιμή των νέων γευσεων απο το νέο ανανεωμένο μενού της "Μαρμίτας". Τιμή με φαγητό και κρασί 18 ευρώ το άτομο. Ώρα προσέλευσης, 21.00.
Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες, 22860 81603

ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Ιακ. Καμπανέλη

Με την επιστολή που ακολουθεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Γιώργος Γκούφας αποχαιρετά τον Ιάκωβο Καμπανέλη, τον "συμπατριώτη" όπως τον χαρακτηρίζει μιας και η καταγωγή του ήταν απο την Νάξο.

Το κείμενο αναφέρει οτι,
Είχαμε τη Δωρεά Θεού εμείς οι Ναξιώτες, να γεννηθεί στην γη μας , ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο εστεμμένος Ποιητής και Μέγας Θεατρικός Συγγραφέας της Σύγχρονης Ελλάδας.
Παιδικά χρόνια δύσκολα, ζωή βασανισμένη, μεγάλωσε και θέριεψε και κατέκτησε τον κόσμο όλο, με το ελεύθερο πνεύμα του, το ήθος, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια, τα βαθειά δημοκρατικά του αισθήματα, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του, το πάθος του, την μεγαλοσύνη και μεγαλοψυχία του, το αξεπέραστο και απαράμιλλο συγγραφικό και ποιητικό του έργο.
Μοναδικός λειτουργός των Ελληνικών Γραμμάτων, Θρύλος στην Ιστορία της Τέχνης, ακούραστος Εργάτης του Πολιτισμού, ξεχωριστός Φίλος, Ανεκτίμητος Σύντροφος, εκπληκτικός Πατέρας και ένας υπέροχος Παππούς.
Φωτεινή παρουσία στους μίζερους καιρούς μας, θαυμαστός Υμνογράφος του Ουμανισμού, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αγάπησε την Ελλάδα πολύ, αγάπησε τη Νάξο περισσότερο.
Σπάνια περίπτωση πνευματικού Ανθρώπου που έτυχε της ευρύτερης αποδοχής όλων των ομότεχνών του και όχι μόνο, και τιμήθηκε όσο λίγοι στην ζωή , εντός και εκτός συνόρων.
Δύσκολα αποχαιρετάς έναν Δάσκαλο τέτοιου μεγέθους και συγχρόνως τόσο σεμνό και διακριτικό Άνθρωπο. Γιατί όπως έλεγε και ο Σεφέρης «…… όταν αραιώνουν οι τάξεις, χαμηλώνουν οι φωνές…»

στην Ρόδο ο Κουβέλης

Τον Φώτη Κουβέλη δέχθηκε στις 29.3 ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών συναντήσεων που πραγματοποιεί στη Ρόδο ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
Παρουσία τοπικών στελεχών του κόμματος έγινε συζήτηση για τη λειτουργία της Περιφέρειας όπως και για διάφορα κοινωνικά προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κρίση.
Ο κ. Κουβέλης, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, διαβεβαίωσε για τη στήριξη της περιοχής από τον πολιτικό του χώρο, με τον αντιπεριφερειάρχη να τον ευχαριστεί για την διάθεσή του να είναι πάντα κοντά στις διεκδικήσεις για τα συμφέροντα του τόπου.

δήμος Σαντορίνης - ανακοίνωση

Ο Δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι,
από την Τετάρτη 30/03/2011 έως και την Παρασκευή 01/04/2011, πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες επί της κεντρικής οδού Φηρών – Ημεροβιγλίου, από το ύψος της κεντρικής πλατείας έως το Δημοτικό Σχολείο Φηρών, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου "Αντικατάσταση Κεντρικού Αγωγού Ύδρευσης Φηρών".
Για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών απαιτείται μερική διακοπή της διέλευσης των οχημάτων από το ύψος της κεντρικής πλατείας έως το Δημοτικό Σχολείο Φηρών.
Επίσης θα απαιτηθεί σταδιακή διακοπή υδροδότησης από τις 08.00 έως τις 12.00.

τελωνειακοί υπάλληλοι Κυκλάδων - Σάμου - διαμαρτυρία

Την διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι τελωνειακοί υπάλληλοι των Νομών Κυκλάδων και Σάμου.
Στην ανακοίνωσή τους με αποδέκτη το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων σημειώνουν οτι,
οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους βιώνουν μια ανευ προηγουμένου επίθεση στις ασφαλιστικές παροχές υγείας και την αξιοπρέπειά τους. Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας απο τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι σε συνδιασμό με το γεγονός οτι εδω και 20 μέρες τα φαρμακεία δεν τους χορηγούν φάρμακα εκτός κι εαν τα πληρώσουν απο την τσέπη τους.

Περιφέρεια - ανακύκλωση

Στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου «Καλλιπάτειρα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου η εκστρατεία για την ανακύκλωση χαρτιού που οργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Αναλυτικό Εργαστήριο Δημήτρη Οικονομίδη και την εταιρεία μεταφορών «Μακεδονικές Γραμμές». Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνει από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις κλπ.

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011

Santo Wines - ενα "γεμάτο" δημοσίευμα

Ένα πολύ ωραίο κείμενο υπο τον (αινιγματικό;!) τίτλο "Γεμάτος χρήμα ο... λάκκος της φάβας" δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στο Κυριακάτικο φύλλο της (27.3), με την υπογραφή του Παναγιώτη Υφαντή. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα τοπικά προιόντα της Σαντορίνης, αφορμή για την συγγραφή του φέρεται η πρόσφατη αναγνώριση της φάβας ως προιόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, ενω γίνεται μια πολύ καλή προσέγγιση στο ιστορικό, την πορεία και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων, ευρύτερα γνωστής ως Santo Wines.
Κατα την κρίση μας, πρόκειται για ενα απο τα πλέον καλογραμμένα και ουσιαστικά κείμενα που έχουν γραφτεί στον Τύπο για τα προιόντα της Σαντορίνης το οποίο έρχεται επιπλέον σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία.
Για την ενημέρωση ευχαριστούμε την Santo Wines.

Σύμφωνα με ενα μέρος του δημοσιεύματος (ολόκληρο μπορείται να το διαβάσετε με κλίκ επάνω στον τίτλο του άρθρου, παραπάνω)

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Σαντορίνη βρισκόταν σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Με το τσουνάμι της τουριστικής ανάπτυξης, οι κάτοικοι εγκατέλειπαν παραδοσιακές -και μοναδικές σε όλο τον κόσμο- παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες (φάβα, ντοματάκι) αναζητώντας εύκολο χρήμα από τον τουρισμό.
Ετσι, η Ενωση Συνεταιρισμών του νησιού βυθιζόταν στα χρέη. Ο,τι συνέβαινε, δηλαδή, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού της Σαντορίνης σκέφθηκαν ότι ο τουρισμός ήρθε για να μείνει στο νησί κι αποφάσισαν να τον εκμεταλλευθούν όσο μπορούν προκειμένου να βρουν πελάτες για τα προϊόντα τους. «Στα τέλη της δεκαετίας του '80 αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια», λέει ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo), Ματθαίος Δημόπουλος.
Το «άλογο» που εκλήθη να βγάλει το κάρο του συνεταιρισμού από το τέλμα ήταν τα αμπέλια του νησιού που αντιπροσωπεύουν το 85% της γεωργικής παραγωγής του νησιού. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης θεωρείται μοναδικός παγκοσμίως για τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας (κουλούρα), ενώ είναι ο μόνος που διασώθηκε από τον ευρωπαϊκό αμπελώνα όταν εκείνος καταστράφηκε από την αρρώστια «φυλλοξήρα». Ετσι, η ιστορία των αμπελιών που μεγαλώνουν στο νησί φθάνει τα χιλιάδες χρόνια.
Το 1992 δημιουργήθηκε σύγχρονο οινοποιείο επιφάνειας 4.000 τ.μ., με δυνατότητα παραγωγής 4.000 τόνων κρασιού και το 1997 ήταν το πρώτο οινοποιείο του νησιού που εμφιάλωσε σαντορινιό κρασί. Τα έσοδα που άρχισαν να έρχονται από το κρασί και τα άλλα προϊόντα του νησιού, σε συνδυασμό με το οικονομικό «νοικοκύρεμα» της Ένωσης ανέστρεψαν πλήρως την κατάσταση.
«Το 1995 έπρεπε να καλύψουμε ένα συνολικό "άνοιγμα" 1,5 δισ. δρχ., δηλαδή 4,5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά μας, που αυξάνονταν από χρόνο σε χρόνο, επέτρεψαν να αρχίσουμε να διαγράφουμε σταδιακά τις υποχρεώσεις μας και το 2007 εξοφλήσαμε όλα τα δάνεια και τα χρέη μας. Από τότε οι ισολογισμοί μας είναι κερδοφόροι», λέει ο Μ. Δημόπουλος.

Μετά το κρασί, σειρά για να έλξουν το κάρο του συνεταιρισμού πήραν η φάβα και τα παραδοσιακά ντοματάκια της Σαντορίνης, η καλλιέργεια των οποίων έφθινε μέχρι το 2000. Από το 2005 άρχισε να προετοιμάζεται ο φάκελος για να πιστοποιηθεί η φάβα ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), με τη συνεργασία του καθηγητή Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Σέρκο Χαρουτουνιάν. Η διεύρυνση της Ε.Ε., όμως, έδωσε προτεραιότητα στην πιστοποίηση προϊόντων των νέων χωρών, ενώ άλλαξε και ο κανονισμός. Ο σχετικός φάκελος ξαναφτιάχτηκε από την αρχή και τελικά η φάβα Σαντορίνης απέσπασε την πολυπόθητη πιστοποίηση στις 8 Οκτωβρίου 2010. Ηδη, συγκροτείται ο φάκελος για να πιστοποιηθεί και το ντοματάκι Σαντορίνης ως προϊόν ΠΟΠ.

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης θεωρούνται μοναδικά χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού αλλά δεν μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Η καλλιέργειά τους έφθινε, επειδή η στρεμματική απόδοση είναι μικρή και το έσοδο για τους παραγωγούς περιορισμένο. Οι υπεύθυνοι της Ενωσης αναζήτησαν τρόπους ώστε να παρακινηθούν περισσότεροι παραγωγοί και να αυξηθεί η καλλιέργεια. Αρχικά έπρεπε να δοθούν κίνητρα και να εξασφαλιστεί καλύτερη τιμή για τα προϊόντα.
Ετσι, αξιοποιήθηκε ένας ευρωπαϊκός κανονισμός μέσω του οποίου επιδοτείται η διατήρηση μοναδικών και απειλούμενων με εξαφάνιση φυσικών αγροτικών τοπίων (για την αμπελοκαλλιέργεια). Παράλληλα, αξιοποιήθηκε ένα πρόγραμμα που επιδοτεί τη διατήρηση καλλιεργειών στα μικρά νησιά. το αποτέλεσμα ήταν ότι οι καλλιέργειες άρχισαν να αυξάνουν.
Το άλμα, όμως, έγινε την τελευταία τριετία μέσω μάρκετινγκ. Οργανώθηκε η τυποποίηση της φάβας, η οποία μπήκε σε μοντέρνα συσκευασία με την επωνυμία του παραγωγού. Παράλληλα, προετοιμάζεται ο εκσυγχρονισμός της μοναδικής μονάδας που λειτουργεί στο νησί για να συσκευάζει τα άλλα προϊόντα του νησιού (ντοματάκι, κάπαρη, καπαρόφυλλα, γλυκά του κουταλιού). Ταυτόχρονα, τα προϊόντα διανέμονται σε ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα και μέσω των σουπερμάρκετ Carrefour. Ετσι, άρχισε να αυξάνει και η ζήτηση.
Με αυτές τις κινήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά οι καλλιέργειες, ενώ αυξήθηκε και η τιμή που εισέπρατταν οι παραγωγοί. Το 2008, φάβα καλλιεργούσαν 113 παραγωγοί του νησιού σε 960 στρ., ενώ το 2010 οι παραγωγοί είχαν αυξηθεί σε 195 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είχαν φθάσει τα 1.695 στρέμματα. Αντίστοιχα, το 2008 καλλιεργούσαν ντοματάκι Σανορίνης 57 παραγωγοί σε 152 στρέμματα, ενώ το 2010 οι καλλιεργητές είχαν φθάσει τους 112 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τα 400 στρέμματα. Οι κινήσεις μάρκετινγκ άυξησαν κατακόρυφα τη ζήτηση και οι πωλήσει φάβας έφθασαν από τις 15.000 συσκευασίες (400 γρ.) το 2007 στα 30.0000 τεμάχια το 2010.
Συν τω χρόνω αυξήθηκαν τα χρήματα που έβαζαν οι παραγωγοί στην τσέπη τους. Από τα 7 ευρώ ανά κιλό που εισέπρατταν το 2006 οι παραγωγοί φάβας, η τιμή αυξήθηκε στα 10 ευρώ και τώρα έχει σταθεροποιηθεί στα 9 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, η τιμή για τα ντοματάκια αυξήθηκε από το 0,30 ευρώ το κιλό στο 0,70 ευρώ ανά κιλό. Ετσι, στο νησί υπάρχουν σήμερα 1.100 ενεργοί παραγωγοί προϊόντων και ο τζίρος από την πώληση των προϊόντων ξεπερνά τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Η Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo) είναι σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση του νησιού με 1.100 παραγωγούς-μέλη και κύκλο εργασιών 4,5 εκατ. ευρώ.
Απασχολεί 65 εργαζόμενους. Διαθέτει γραφείο στην Αθήνα, απ' όπου γίνεται η διανομή των προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Από το εκθετήριο-πωλητήριο που έχει δημιουργήσει στην Οία της Σαντορίνης περνούν κάθε χρόνο 200.000 επισκέπτες.
Τα προϊόντα της κυκλοφορούν με τα δύο εμπορικά σήματα. Τα κρασιά έχουν την επωνυμία Santo Wines, ενώ υπό το όνομα Santo Gourmet κυκλοφορούν όλα τα υπόλοιπα: δηλαδή η φάβα, τα ντοματάκια, ο πελτές ντομάτας, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα και τα γλυκά του κουταλιού.

Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

η ομιλία του Μάρκου Καφούρου για τα αγροτικά προιόντα της Σαντορίνης

Με αφορμή το παραπάνω κείμενο δημοσιεύουμε σήμερα την ομιλία του προέδρου της Ένωσης Συναιτερισμών Αγροτικών Προιόντων - Santo Wines κ. Καφούρου που πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Ρόδο στις 2 Μαρτίου με πρωτοβουλία του συνδιασμού "Οικολογικός Άνεμος" με θέμα την αγροτική παραγωγή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στο συνέδριο η Ένωση Συναιτερισμών Αγροτικών Προιόντων εκπροσωπήθηκε απο τον διεθυντή της κ. Δημόπουλο και τον πρόεδρό της κ. Καφούρο.
Η ομιλία μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ σημαντική μιας και παρουσιάζει σειρά στοιχείων σχετικά με τα παραδοσιακά προιόντα της Σαντορίνης, την καλλιέργειά τους και την προώθησή τους, ζητήματα που πρωτίστως αξίζει να γνωρίζουν και μάλιστα με αρκετές λεπτομέρειες, οι κάτοικοι και καλλιεργητές του νησιού. Για τον λόγο αυτό η ομιλία δημοσιεύεται ολοκληρη.

Σύμφωνα με αυτην,

Η Σαντορίνη, γέννημα της λάβας και της φωτιάς, μοναδική και ασυνήθιστη διατηρεί ένα μοναδικό φυσικό αγροτικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς και αξίας.
Διασώζει έναν μοναδικό φυτογεννετικό πλούτο, αποτελούμενο από τις πολυάριθμες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, από την φάβα Σαντορίνης , την κάπαρη, το κριθάρι, την άσπρη μελιτζάνα και τη μικρόκαρπη τομάτα.
Οι καλλιέργειες αυτές ευδοκίμησαν στα μικρά πεζούλια και στις αναβαθμίδες του νησιού, που φτιάχτηκαν από τη λάβα και από τον ιδρώτα των κατοίκων εδώ και 3500 χρόνια.
Η γεωργία αποτελούσε μέχρι και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 την κύρια οικονομική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Προκειμένου όμως να γίνει δυνατή η ανάπτυξη της γεωργίας, έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές αντιξοότητες, όπως:
- Το έντονα ξηροθερμικό κλίμα , που ήταν απαγορευτικό για πολλές καλλιέργειες.
- Τους ισχυρούς ανέμους που μαστίγωναν με μανία το νησί, από όλες τις διευθύνσεις.
- Τις ηφαιστειακές βολίδες και τη λάβα του ηφαιστείου που ήταν σκορπισμένα παντού και έκαναν αδύνατη την καλλιέργεια του εδάφους.
Επιστρατεύτηκε η ευφυΐα, η εργατικότητας και η εφευρετικότητας των κατοίκων του νησιού, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της φύσης.
- Οι πέτρες μία προς μία μαζεύτηκαν και δημιουργήθηκαν οι ξερολιθιές, που αποτέλεσαν καταφύγιο σωτηρίας για την άγρια χλωρίδα και πανίδα του νησιού.
Κατασκευάστηκαν υπόσκαφες ομβροδεξαμενές συλλογής των όμβριων υδάτων, δαμάζοντας τη μανία των ορμητικών χειμάρρων και περιορίζοντας τη διάβρωση των εδαφών.
Επιλέχθηκαν φυτικά είδη και ποικιλίες που μπόρεσαν να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν στο ξηροθερμικό και άνυδρο περιβάλλον.
Αναπτύχθηκαν πρότυπες καλλιεργητικές τεχνικές, φιλικές στον άνθρωπο και στο περιβάλλον που ενίσχυσαν την προσαρμοστικότητα και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, παράδειγμα η κουλούρα το παραδοσιακό κλάδεμα Σαντορίνης.
Η γεωργία βρήκε το δρόμο της, οι παραγωγές επαρκούσαν πια όχι μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού, αλλά και για να εξαχθούν πέρα από τα στενά όρια του νησιού.
Πολύ γρήγορα λοιπόν, η οικονομία του νησιού στηρίχθηκε στην γεωργία και χάριν σ’ αυτήν αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η ναυπηγική και η ναυτιλία.
Οι κύριες καλλιέργειες που αναπτύχθηκαν στο νησί, ήταν η άμπελος, η φάβα, η τομάτα το κριθάρι και το βαμβάκι.
Ανάλογα με τη ζήτηση των καιρών, κάποια καλλιέργεια από αυτές έπαιρνε τα πρωτεία στην παραγωγή, αν και το αμπέλι διαχρονικά ήταν η κύρια καλλιέργεια.
Η Σαντορίνη αποτέλεσε προ και μεταπολεμικά μεγάλο περιφερειακό αγροτοβιομηχανικό κέντρο με μεγάλες μεταποιητικές μονάδες.
Λειτουργούσαν 9 εργοστάσια παραγωγής τοματοπολτού, 3 εργοστάσια επεξεργασίας βάμβακος και δεκάδες μικρά και μεγάλα οινοποιεία.
Όλα αυτά μέχρι το 1956, την εποχή του μεγάλου σεισμού, που κατέστρεψε τις υποδομές και άρχισε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα και ερήμωσε το νησί.
Την ίδια εποχή ξεκινούσαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αρδεύσεις, οι χημικές λιπάνσεις και η χρήση φυτοπροστατευικών σκευασμάτων με έμφαση στην ποσοτική παραγωγή και δευτερευόντως στην ποιότητα.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες, οι μικρές παραγωγές της Σαντορινιάς γης φαίνεται ότι δεν είχαν καμία τύχη, αφού δεν μπορούσαν πια να στηρίξουν το εισόδημα του παραγωγού.
Για τρεις ολόκληρες δεκαετίες ο πρωτογενής τομέας ήταν σε συνεχή συρρίκνωση.
Ο τουρισμός μάλιστα που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 70, υποσχόμενος το εύκολο, γρήγορο και κυρίως ξεκούραστο κέρδος, φάνηκε να λειτουργεί πλήρως ανταγωνιστικά προς την γεωργία, αφού απορρόφησε το ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως όλα συμβαίνουν κατά τύχη και χωρίς πρόγραμμα στην χώρα μας, έτσι είχαμε και την ραγδαία και αλόγιστη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στη Σαντορίνη, μία ανάπτυξη όμως όχι χωρίς κόστος.
Το πρώτο πλήγμα το δέχθηκε το περιβάλλον. Με την αλόγιστη δόμηση το φυσικό αγροτικό τοπίο και ο αρχαιότερος αμπελώνας του κόσμου κατακλύστηκε από μπετόν.
Είχαμε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού με την εξαφάνιση των παραδοσιακών τάξεων, των αγροτών των ψαράδων και των κτηνοτρόφων.
Ξεθώριασε το ντόπιο λαογραφικό στοιχείο και υποβαθμίστηκε το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού..
Αποπροσανατόλισε τη νεολαία αφού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ελάχιστα παιδιά εισάγονταν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ελκυόμενα από το ROOMS TO LET, που υποσχόταν άνετη και ξεκούραστη επιβίωση.
Στην πορεία του χρόνου ήρθαν οι μεταπτώσεις του τουρισμού. Ο κορεσμός και η αβεβαιότητα μεγάλωσαν. Οι προσδοκίες κόντυναν. Ήρθε η ανησυχία και η αναζήτηση.
Κάτω από αυτές τις πιέσεις, φαίνεται να αφυπνίστηκαν ορισμένες συνειδήσεις και να δημιουργηθούν ανάγκες για:
Νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.
Ποιοτικότερη προσέγγιση του τουρισμού.
Για νέες μορφές τουρισμού πχ αγροτουρισμός.
Ανάπτυξη του Πολιτισμού.
Διαμόρφωση ενός τοπικού διατροφικού πολιτισμού.
Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρο ανάπτυξη.
Γρήγορα έγινε κατανοητό, ότι η ικανοποίηση των νέων αναγκών, περνούσε μέσα από την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και των παραδοσιακών καλλιεργειών, με έμφαση στην ποιότητα στην αυθεντικότητα και στην αξιοπιστία.
Οι βάσεις για τον νέο προσανατολισμό, μπήκαν δυστυχώς όχι από μια οργανωμένη στρατηγική, αλλά μέσα από το όραμα λίγων ανθρώπων.
Οι νέες αρχές:
Διάσωση και αξιοποίηση του ντόπιου γενετικού υλικού,
Σεβασμός στην παραδοσιακή τεχνική.
Έμφαση στην Ιδιαιτερότητα και την Μοναδικότητα.
Έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Σεβασμό στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.
Σεβασμό στην Επιστημονική θεώρηση και τη συνεργασία με τα Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στα πέτρινα χρόνια διέσωσε όλο τον αγροτικό πλούτο του νησιού, αφού έμεινε μόνη να στηρίζει τη φάβα, τη τομάτα και το αμπέλι. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ορισμένοι καλοί επαγγελματίες του τουρισμού, που συνέβαλλαν στο αρμονικό πάντρεμα του Τουρισμού και του Αγροτικού τομέα και στη σύνδεσή τους σε σχέσεις κατανόησης και αλληλεξάρτησης.

Στα 75.000 στρέμματα της συνολικής επιφάνειας της Σαντορίνης καλλιεργούνται σήμερα:
- 13.000 στρέμματα αμπελώνων, όπου διασώζονται περίπου 30 σπάνιες γηγενείς Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.
- 2.000 στρέμματα σιτηρών (κυρίως κριθάρι).
- 1.500 στρέμματα φάβας Σαντορίνης
- 1.500 στρέμματα κηπευτικών
- 350 στρέμματα τοματάκι Σαντορίνης.

Τα παραγόμενα προϊόντα είναι ιδιαίτερα, υψηλής ποιότητας, επώνυμα, εύκολα αναγνωρίσιμα και διατίθενται στην αγορά τυποποιημένα, απολαμβάνοντας σχετικά υψηλές τιμές, και λέμε σχετικά υψηλές τιμές, γιατί οι άνυδρες καλλιέργειες του νησιού, έχουν μικρές στρεμματικές αποδόσεις.
Οι δράσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, για την ανάπτυξη ήταν:
- Κατασκευή σύγχρονου οινοποιείου και εφαρμογή της σύγχρονης οινοποίησης με σεβασμό στην παραδοσιακή τεχνική.
- Εκσυγχρονισμό και λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου κονσερβοποίησης της μικρόκαρπης τομάτας της Σαντορίνης.
Νομοθετική κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων, κρασί, τομάτας και φάβα, ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Σύγχρονη τυποποίηση της φάβας με πιστοποιημένη παραλαβή, επεξεργασία και συσκευασία που φέρει το όνομα του παραγωγού.
Συνεργασίες με τα ερευνητικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη διάσωση και βελτίωση του μοναδικού ντόπιου γενετικού πλούτου.
Ενδεικτικά αναφέρω το Πρόγραμμα συνεργασίας της ΕΣΘΠ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και του ΕΘΙΑΓΕ για την διάσωση και βελτίωση της τομάτας, της φάβας, της άσπρης μελιτζάνας, της κάπαρης και του κρόκου.
Πρόγραμμα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την κλωνική επιλογή των ντόπιων ποικιλιών αμπέλου. Πρόγραμμα που ήδη έχει κατατεθεί στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και περιμένουμε από την νέα Διοικητική Δομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να το προωθήσει.
Πρόγραμμα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της οινοποίησης.
Επενδύσεις στην έρευνα και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Σχεδίαση και παραγωγή νέων προϊόντων με βάση την παράδοση, σε σύγχρονες συσκευασίες, εναρμονισμένων στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς. Πχ τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, που αποτελεί μοναδικό προϊόν στην αγορά.
Σεβασμό στην ποιότητα και την αυθεντικότητα των παραγόμενων παραδοσιακών προϊόντων και τις επακόλουθες τιμητικές διακρίσεις αυτών.
Εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγωγών μελών της Οργάνωσης, στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
Ανάπτυξη Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός της ΕΣΘΠ, για την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με όφελος την ανάπτυξη των υποδομών, (κατασκευή σύγχρονου οινοποιείου) και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών μέσω των οικονομικών ενισχύσεων.
Με την δημιουργία φυτωρίου αμπέλου μόνο με ντόπιο πιστοποιημένο γενετικό υλικό, χωρίς αμερικάνικα υποκείμενα.
Με τον σεβασμό για τον άνθρωπο παραγωγό και την εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που θα επιτρέψουν στον παραγωγό να ζήσει αξιοπρεπώς ή να εξασφαλίσει ένα δεύτερο συμπληρωματικό εισόδημα.
Με τη λειτουργία σύγχρονου κέντρου προβολής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, εντός του χώρου του οινοποιείου.
Με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων προβολής και εμπορίας των προϊόντων της.
Με τη λειτουργία της Συνεταιριστικής Οργάνωσης στις βάσεις μιας σύγχρονης και ποιοτικής επιχείρησης, προς όφελος του παραγωγού, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του κομματισμού και των σκοπιμοτήτων.
Με την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ της Οργάνωσης, των μελών παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού.

Από τους ανθρώπους του τουρισμού, οι βάσεις της ανάπτυξης μπήκαν με:
Την οργάνωση θεματικών συνεδρίων με θέμα τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, που επέτρεψαν να γίνουν γνωστά τα Θηραϊκά προϊόντα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Με την ικανότητα πολλών επαγγελματιών του νησιού να αναπτύξουν υψηλή γαστρονομική κουλτούρα με βάση τα ντόπια προϊόντα, παντρεύοντας τα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης με τις σύγχρονες γεύσεις. Με απλά λόγια έκαναν μόδα τα αυθεντικά προϊόντα της Σαντορίνης.
Με την εμπιστοσύνη και προτίμηση στα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και την προώθησή τους από τους επαγγελματίες του νησιού.
Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της Σαντορίνης τα έχουν καταξιώσει στην συνείδηση του καταναλωτή.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει έξω από τα στενά όρια του νησιού, μάλιστα το κρασί Σαντορίνη ήδη έχει βγει έξω από τα σύνορα της Χώρας μας και έχει πλέον παρουσία σε όλον σχεδόν τον κόσμο.
Μάλιστα στα πλαίσια του Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού προώθησης και προβολής του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό το κρασί της Σαντορίνης, λόγω ποιότητας, θα αποτελέσει έναν από τους τέσσερεις πρεσβευτές μας στο εξωτερικό.

Παρά ταύτα:
- "Καινοτόμες", αγροτικές επενδύσεις, με κύρια χαρακτηριστικά:
1. την καταπάτηση της Παραδοσιακής τεχνικής,
2. την αλλοίωση της μορφής του αμπελώνα της Σαντορίνης
3. την νόθευση του ντόπιου γενετικού υλικού με την παράνομη φύτευση ξένων ποικιλιών,
4. την εφαρμογή αρδευόμενης αμπελοκαλλιέργειας,
5. την σταδιακή εξαφάνιση των παραγωγού,
Αλλά και τις θεμελιώδεις αδυναμίες της αγοράς και των μηχανισμών ελέγχων της να αποτρέψουν τη νοθεία σε βάρος των επώνυμων προϊόντων, με κίνδυνο τη δυσφήμισή τους και την αδυναμία διάθεσής τους.
Είναι αιτίες ικανές να γκρεμίσουν μια για πάντα, ότι δημιουργήθηκε και διασώθηκε, αιώνες τώρα, από τον κόπο και το ιδρώτα των απλών ανθρώπων της γης.
Είμαι σίγουρος ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες και οράματα, όσο υπάρχουν άνθρωποι που ποτίζουν τη γη με τον ιδρώτα τους, η ελπίδα και η προοπτική θα υπάρχουν.

εκτός "τοπικής" αλλά της επικαιρότητας κι αυτό..

Πρόκειται για μια πολύ καλή τεχνικά και στο περιεχόμενό της δουλειά, που αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και του χρήματος για .. αρχάριους!
Εντυπωσιακό δεν το γεγονός, (άλλωστε πρόκειται για την "έκδοση" με τους ελληνικούς υπότιτλους) οτι στα σχόλια εμείς οι έλληνες, είμαστε πρώτοι!
Αξίζει να τα δείτε, σας ανοίγουν εδω και εδω .

lost dog..

Σκυλάκι πεκινουά, αρσενικό, μικρόσωμο, καστανό με φουντωτή γούνα και ένα λευκό πόδι χάθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου στην περιοχή της Μεσσαριάς. Όποιος έχει δει τον Ντάντυλαϊον παρακαλείται να επικοινωνήσει με την Ευαγγελία στο 6970546808

Small size pekingese male dog with a long chestnut fur and a white front leg was lost on Saturday 26 March in the area of Messaria. If you have seen Dandylion please contact Evangelia at 6970546808



διαχείρηση απορριμάτων (once more..) σε επίπεδο περιφέρειας

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτης Χατζημιχάλης ανακοινώνει ότι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει τεχνική σύσκεψη με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΟΡΦΕΑΣ» (Πλατεία Ελευθερίας) στην Κω στις11:00 π.μ.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η παρουσίαση του σχεδίου για το κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Δήμαρχοι του νομού Δωδεκανήσου και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ανάλογη σύσκεψη για το νομό Κυκλάδων στη Νάξο.

πλήρες team ευρωβουλευτών στην Αθήνα. θέμα; οι προοδευτικές πολιτικές σε επίπεδο πόλης..

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που με τους 185 Ευρωβουλευτές της αποτελεί την μεγαλύτερη προοδευτική πολιτική Ομάδα του Σώματος, θα πραγματοποιήσει τριήμερη συνεδρίαση στην Αθήνα.
Στην αποστολή εκπροσωπούνται και τα 27 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊικής Ένωσης.
Οι εργασίες της συνεδρίασης άνοιξαν την Δευτέρα 28 Μαρτίου, με συζήτηση για τις προοδευτικές πολιτικές στο επίπεδο της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ευρωβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

οικολογικός άνεμος - συναντήσεις (ή, τι θα συζητάμε εαν λύσουμε το πρόβλημα με τα απορρίμματα;...)

(ή, ακόμη πιο εναλλακτικός τίτλος,
μεγάλη "πολυτέλεια" να εκλέγεσαι δήμαρχος στην Ελλάδα. τις μισές -και παραπάνω...- μέρες συζητάς για τα σκουπίδια....)

Σειρά επαφών στην Νάξο είχε την Κυριακή 27 Μαρτίου ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Στο πλαίσιο επίσκεψής του συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα "ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων", διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση” που διοργάνωσαν την Κυριακή 27/3 στην Νάξο οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο Δήμος Νάξου, η Ένωση Ξενοδόχων και ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης "Φιλοξένια” του νησιού. Συναντήσεις με ανάλογα θέματα έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν κατα την διάρκεια των προσεχών επισκέψεων του επικεφαλής του "οικολογικού ανέμου" σε Πάρο και Σύρο.

επαγγελματίες Καμαρίου - πρόσκληση

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ "ΚΑΜΑΡΙΟΥ" ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΗΔΙΩΤΙΣΣΑΣ.

περιφέρεια - ενημέρωση

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μας ενημερώνει οτι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλους φορείς, θα υποβάλλει αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ζωντανών Εργαστηρίων (ENoLL) για την σύσταση ενός οργανισμού καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης, του Ζωντανού Εργαστηρίου του Νοτίου Αιγαίου (South Aegean Living Lab).
Η δημιουργία του τοπικού "ζωντανού εργαστηρίου", και η ένταξή του στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο μέχρι σήμερα αριθμεί 212 μέλη από 20 χώρες της Ευρώπης και 10 χώρες εκτός αυτής, θα διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους άλλους αντίστοιχους φορείς, και θα ενδυναμώσει την προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την δημιουργία και ολοκλήρωση της «ηλεκτρονικής περιφέρειας».
Οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας συζητήθηκαν σε συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, από τους οποίους ζήτησε να επιταχύνουν παράλληλα και την υλοποίηση του σχεδίου για ανάπτυξη όλων των μορφών τηλεματικής στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης η γραμματεία της Περιφέρειας μας ενημερώνει οτι κληθείς να σχολιάσει τη μορφή διαμαρτυρίας που επέλεξαν μαθητές της Σύρου, κατά την παρέλαση στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε πως «η αυθόρμητη και ειρηνική αυτή μορφή διαμαρτυρίας των παιδιών ήταν για μένα ένα ηχηρό μήνυμα, ακόμα πιο ηχηρό από άλλες μορφές καταγγελίας και διαμαρτυρίας, που ίσως χαρακτηρίζονται ή εκλαμβάνονται ως ακραίες.
Έτσι θα αντιδρούσα και εγώ στην ηλικία τους. Όμως, αυτόν τον αυθορμητισμό και το πάθος των παιδιών, καλό είναι να μην τον εκμεταλλεύεται κανείς».

Τέλος, στην σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Σύρο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Ρόδο (28.3) , τονίζοντας πως στη σύσκεψη των φορέων αναδείχθηκαν οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού μας χώρου και όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών και την ποιότητα της καθημερινότητας των νησιωτών.

συμπαραστάτης του πολίτη - πρόταση

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την εκλογή του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης», ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κόκκινος, με επιστολή του στον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου τον καλεί -πριν απο την συνεδρίαση- να αναζητήσουν απο κοινού το καλύτερο δυνατό πρόσωπο που θα υπηρετήσει το νέο θεσμό.
Στην επιστολή του αναφέρει οτι,
Πρόθεσή μας είναι η επιλογή ενός προσώπου με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, πέρα από παραταξιακές σκοπιμότητες. Η διαδικασία εκλογής επιβάλλει την συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων, έτσι ώστε το πρόσωπο που θα υπηρετήσει το θεσμό να λειτουργεί υπεράνω κομμάτων και συνδυασμών, προς όφελος των πολιτών.

δεν προλάβαμε να αναφερθούμε στα ευχάριστα..

Εαν χρησιμοποιούσαμε μελάνι θα επικαλούμασταν την γνωστή φράση οτι "δεν πρόλαβε να στεγνώσει..." αναφερόμενοι στις γρήγορες εξελίξεις.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την βράβευσή του απο τον Εμπορικό Σύλλογο Θήρας για την πολυετή και συνεπή προσφορά του στον χώρο (παρακάτω μπορείτε να δείτε την σχετική ανάρτηση) έφυγε απο την ζωή το πρωί του Σαββάτου 26.3 ο Μανόλης Δαμασκηνός, ενας απο τους μακροβιότερους ανθρώπους στο νησί και την Ελλάδα.
Ο Μανόλης Δαμασκηνός γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι το 1909 και μεταξύ των άλλων διακρίσεων που είχε λάβει απο συγχωριανούς του, το 2011 τιμήθηκε απο τον Σύλλογο των Εμπόρων ως ενας απο τους πρώτους και με την μεγαλύτερη διάρκεια δραστηριότητας, καταστηματάρχες του νησιού.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλα χωριά του νησιού, η απουσία μερικών ανθρώπων κάνει τα μέρη αυτά να μοιάζουν και να είναι φτωχότερα. Σε όλους τους κατοίκους του χωριού είναι βέβαιο οτι θα λείψει η παρουσία του μιας και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν δραστήριος και αεικίνητος κάνοντας το καθημερινό του πέρασμα στο χωριό. Μάλιστα, η καλή του φυσική κατάσταση σε σχέση με την ηλικία του ήταν αντικείμενο θαυμασμού των περισσοτέρων.