Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2014

«Σαντορίνη Ενωτική Πορεία» - η αλήθεια για τα απορρίμματα και η απάντηση του Δήμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Διευκρινιστικά και σε συνέχεια όσων ανέφερε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" κ. Γ. Α. Χάλαρης στην ραδιοφωνική εκπομπή του Π. Μυτιληναίου, δίνουμε στην δημοσιότητα το απαντητικό έγγραφο του Δημάρχου Θήρας σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού έδωσε στη δημοσιότητα, πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση και την μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του 2008, που ήδη έχει πληρώσει με χρήματα του ο Σαντορινιός πολίτης και μένει αναξιοποίητη στα συρτάρια του Δήμου.

Για να γίνει ξεκάθαρο το θέμα στη συνέχεια, ο κ. Χάλαρης με έγγραφο του στις 26 Φεβρουάριου 2014 είχε ζητήσει τις εξής απαντήσεις από τον κ. Δήμαρχο:

 Σαντορίνη 26 Φεβρουαρίου 2014   Προς: Δήμαρχο Θήρας

Θέμα: Ενημέρωση για το ζήτημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Κύριε Δήμαρχε όπως είναι γνωστό σε όλους και ιδιαίτερα σε εσάς, το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά μας είναι ένα από τα σημαντικότερα που απασχολούν και ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους εκπροσώπους, που έχουν υποχρέωση να διαχειριστούν και να επιλύσουν το πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε σκόπιμο και ζητάμε να μας ενημερώσετε ώστε και εμείς ως συνδυασμός να λάβουμε γνώση επίσημα από εσάς για τα ακόλουθα:
α) Αν λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ, (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).
β) Αν υπάρχει μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Θήρας.
γ) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα ανωτέρω.
δ) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη Διαχειρίσεις των Απορριμμάτων.
Με εκτίμηση, Γεώργιος Α. Χάλαρης  Υποψήφιος Δήμαρχος Σαντορίνης

Η απάντηση από το γραφείο του Δημάρχου ήρθε στις 28 Μαρτίου 2014 και αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Απάντηση σε επιστολή σας με τίτλο "Ενημέρωση για το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων"

Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε συνέχεια της επιστολής σας με θέμα "Ενημέρωση για το ζήτημα της      Διαχείρισης των Απορριμμάτων", σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Θήρας Θηρασιάς έχει καταργηθεί σύμφωνα με την 384/2013 απόφαση Δ.Σ. Δήμου Θήρας.
Σχετικά με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Θήρας, ο Δήμος Θήρας έχει ήδη υποβάλει την πρόταση "Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση 'Αλωνάκι' και Εγκατάσταση Συνοδών Έργων Διαχείρισης Αστικών Στερεών Απόβλητων Δήμου Θήρας" στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, η οποία και έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση καθώς και την πρόταση "Εφαρμογή Προγράμματος Διαλογής στην Πηγή και κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης Δήμου Θήρας" στο ΕΠΠΕΡΑΑ της οποίας η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη.

Με την έγκριση των δύο αυτών προτάσεων σε συνδυασμό με τις μελέτες οι οποίες έχουν εκπονηθεί, είναι δυνατή η ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Θήρας σε συμφωνία με την οδηγία 98/2008 της Ε.Ε.