Παρασκευή, Μαΐου 09, 2014

οι Κυκλάδες τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός στις “ημέρες γαστρονομίας” στο Μουσείο Μπενάκη (9-10-11.5) με την υποστήριξη του επιμελητηρίου Κυκλάδων

Ο φετινός Μάιος έχει έντονη τη γεύση από Κυκλάδες. Γεύση από φως, βράχο, μελτέμι και μνήμη πελάγους. Για πρώτη φορά έρχεται μια διοργάνωση που ζωντανεύει σε όλο του το μεγαλείο ένα απαράμιλλο οικοσύστημα μεγάλων και μικρών γαστρονομικών παραδείσων, από την ατίθαση Άνδρο μέχρι τη σαγηνευτική Φολέγανδρο, στις Ημέρες Γαστρονομίας, στις 9,10,11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Η φετινή διοργάνωση των Ημερών Γαστρονομίας εξυμνεί τις Κυκλάδες μέσα από το θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού και υπόσχεται ένα τριήμερο συναρπαστικών δοκιμών, συναντήσεων, επαφών και δημιουργικών συνεργειών που θα αναδείξουν τη μακραίωνη γαστρονομική κληρονομιά του πιο διάσημου νησιωτικού συμπλέγματος της Μεσογείου. Μέσα από το πολύχρωμο καλειδοσκόπιο αυθεντικών τοπικών συνταγών, γεύσεων, δεκάδων αφιερωμένων παράλληλων εκδηλώσεων - συνδεδεμένων τόσο με την αντιπροσωπευτική κουζίνα της περιοχής όσο και με τον πολιτισμό και την παράδοση που την επηρεάζει - ενώ στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν τα υψηλής διατροφικής αξίας μοναδικά προϊόντα που συνθέτουν την «αφρόκρεμα» του Κυκλαδικού terroir (πχ. ΠΟΠ τυριά, κρασιά, όσπρια, ηδύποτα, αρωματικά φυτά, εδέσματα, αρτοποιήματα, γλυκίσματα κ.α.).

Κυκλάδες: ένα ταξίδι, χίλιες γεύσεις
Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά, να δοκιμάσουν και να απολαύσουν διαλεχτά και διάσημα Κυκλαδικά προϊόντα από τις εταιρείες που συμμετάσχουν εκθέτοντας τα προϊόντα τους στο Αίθριο του Μουσείου:

1/ Αμόργιον από την Αμοργό (Παραδοσιακά ηδύποτα - ρακόµελο και ψηµένη)
2/ Νερά Σάριζα από την Άνδρο (Φυσικό επιτραπέζιο νερό, ανθρακούχο νερό, σόδα)
3/ Παραδοσιακά Εδέσματα από τη Μήλο (Σπιτικά γλυκά, πίτες, σκινοπαξιμάδια, γλυκά κουταλιού)
4/ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ τυροκομείο από τη Νάξο (Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., γραβιέρα από πρόβειο γάλα κ.α. γαλακτοκομικά)
5/ Κουφόπουλος τυροκομείο από τη Νάξο (Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., κοπανιστή Π.Ο.Π., ξινοτύρι, κ.α. γαλακτοκομικά)
6/ Μπαμπούνης τυροκομείο από τη Νάξο  (Κεφαλοτύρι, Αρσενικό, Τουλουμοτύρι, Μυζήθρα)  
7/ Organic Islands από τη Νάξο  (Βιολογικά αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά και βότανα)
8/ Ο Ξυλόφουρνος από την Πάρο  (Παραδοσιακά αρτοποιήματα )
9/ Aegean Essence από την Τήνο  (Τουρσιά, οινοπνευματώδη, τυροκομικά, παξιμάδια κ.α.)
10/ Το ντουλάπι της γιαγιάς από την Τήνο (Ζυμαρικά, μεζέδες, τουρσιά, σάλτσες, παξιμάδια κ.α.)
11/ Χάλαρης από την Τήνο  (Παραδοσιακά τοπικά γλυκά και ζαχαροπλαστική)
12/ Κάναβα Ρούσσος Οινοποιείο από τη Σαντορίνη  (Συλλογή λευκών, κόκκινων, ροζέ οίνων)
13/ Santo – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων από τη Σαντορίνη (Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. οίνοι, τοματάκια, Π.Ο.Π. φάβα, κάππαρη κ.α. προϊόντα )
14/ Σιγάλας Οινοποιείο από τη Σαντορίνη  (Συλλογή Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. λευκών, κόκκινων, ροζέ οίνων)
15/ Νομικός Γιάννης από τη Σαντορίνη  (Π.Ο.Π. Φάβα Σαντορίνης)
16/ Volkan Beer από τη Σαντορίνη  (Artisanal μπύρα)
17/ Άρωμ από τη Σύρο  (Xειροποίητες μαρμελάδες φρέσκων φρούτων)
18/ Συκουτρή Λουκούμια από τη Σύρο  (Παραδοσιακά λουκούμια, χαλβαδόπιτες, σπιτικά λικέρ, γλυκά κ.α.)
19/ Σύρου Εδέσματα από τη Σύρο  (Γλυκά κουταλιού, μαραθόπιτες κ.α. εδέσματα)

Τα προϊόντα θα προβληθούν μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο, υψηλής αισθητικής, σύστημα προβολής που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με
γνώμονα την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας.
Για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα Κυκλαδικά προϊόντα που θα εκτεθούν στις Ημέρες Γαστρονομίας μπορούν να τα αναζητήσουν μέσω των καναλιών διανομής της κάθε εταιρείας ή και του ηλεκτρονικού καταστήματος www.greek-e-shop.gr
  
Κυκλάδες: ένα σύμπλεγμα, χίλια πρόσωπα
Η τοπική γαστρονομία των Κυκλάδων και η επιστροφή στη γη αποτελούν τόσο ένα στοίχημα οικονομικής ανάπτυξης όσο κι ένα πλούσιο πεδίο συνεχούς ανακάλυψης, ενεργούς δράσης και ορθής αξιοποίησης ενός συναρπαστικού πολιτισμού γεύσης.

Η διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχουν σχεδιάσει 14 εκδηλώσεις, ομιλίες, εργαστήρια, πάνελ συζήτησης, προβολές και δρώμενα και 11 live cookings συνθέτουν τα φετινά αφιερώματα στις Κυκλάδες: «Γευσίπλους: Χαρτογραφώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου», «Γαστρονομικός τουρισμός: Μια επίκαιρη συζήτηση για την προοπτική αξιοποίησης ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη», «Αφιέρωμα στο τυρί των Κυκλάδων: Μια νησιώτικη παλέτα γεύσεων με ονομασία προέλευσης, μακραίωνη γαστρονομική ιστορία και προοπτική ανάπτυξης», «Holy Terroir! Αφιέρωμα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα», «Culinary botany: Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας», «Workshop γευσιγνωσίας: Αρωματικά φυτά και βότανα, «Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου», «Προβολή του πολυβραβευμένου Ντοκιμαντέρ «Η Βάρδια του Πελεκάνου» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)», «Aegean pan - Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση διαδικτυακής γαστρονομικής περιήγησης με άρωμα Κυκλάδων», «Μελωδίες γευσιγνωσίας με άρωμα Αιγαίου!», «Επίγευσις - Θεματική μουσική βραδιά κυκλαδικού οίνου και ζύθου», «Κυκλάδες live cooking sessions: Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου και η Μυρσίνη Λαμπράκη μας ταξιδεύει στις γεύσεις και τον πολιτισμό των Κυκλάδων του 15ου αιώνα με… Μάτια Ερμητικά Κλειστά..! 

το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με θέμα το Δίκτυο Aegean Cuisine  

Στα live cooking sessions Chefs in Residence οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια πανδαισία μαγειρικής τέχνης και απόλαυσης με ονομασία προέλευσης Aegean Cuisine. Στo κεντρικό live cooking stage θα ανέβουν καταξιωμένοι άνθρωποι της μαγειρικής τέχνης της περιοχής εκπροσωπώντας γαστρονομικούς νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων:

Ο Βασίλης Ζαχαράκης από την Σαντορίνη και το εστιατόριο «Νυχτέρι»
Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Μύκονο και το εστιατόριο «Bakalo»
Η Σοφία Παπαδημητρίου από το εστιατόριο «Νικόλας της Σχοινούσας»
Ο Στέφανος Στεφανίδης από τη Σέριφο και το εστιατόριο «Μεταλλείο»
Η Λίνα Φουρνιστάκη από τη Σύρο και το εστιατόριο «Αλλού Γυαλού» 
Ο Γιάννης Βάσιλας από την Νάξο και το εστιατόριο «Αξιώτισσα»
Η Αντωνία Ζάρπα από την Τήνο και το εστιατόριο «Θαλασσάκιι»
Ο Νίκος Φραζέσκαρος από την Σίφνο και το εστιατόριο «Τσικάλι»
Ο Βασίλης Παπίκινος από την Μήλο και το εστιατόριο «Αλευρόμυλος»
Ο Κώστας Μπουγιούρης από τη Σύρο και το εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα»

Τέλος, ένα ιδιαίτερο ραντεβού με την ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική της Νάξου μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και το ζαχαροπλαστείο – catering «Ραντεβού» Κυκλάδες: ένα πνεύμα, χίλιες δημιουργίες Στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Σέργιο Φωτιάδη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και δημιούργησαν, ειδικά για το αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στις Κυκλάδες, πρωτότυπα σκεύη εμπνευσμένα από το Κυκλαδικό πνεύμα και τη λιτή Κυκλαδική αισθητική.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα δημιουργήματα αυτά σε πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ.

Η καρδιά του Aegean Cuisine χτυπά στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με κεντρικό θέμα το νέο προγραμματικό σχεδιασμό για το πρότυπο Δίκτυο Aegean Cuisine, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Δικτύου Aegean Cuisine και θα φιλοξενηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του χώρου καθώς και πάνελ συζήτησης με σημαντικές και αγαπημένες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας.

Το Δίκτυο Aegean Cuisine που παρουσιάζεται στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας αποτελεί έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας ως καταλυτικός παράγοντας στην εδραίωση ενός ενιαίου γαστρονομικού ταξιδιωτικού προορισμού.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τους Νίκο Κατσαρό, π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Δημήτρη Σκάλκο, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αριστοτέλη Καρβέλα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ), Γιώργο Καλώστο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων & συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ενώ θα  πραγματοποιηθεί και πάνελ συζήτησης με τους Γιάννη Οικονομίδη, Διευθυντή πιστοποίησης της TUV Hellas, Αλέξη Τσιάντη, Διευθυντή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας: τον Ηλία Μαμαλάκη, τη Νταιάνα Κόχυλα, τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, και τον Νίκο Σαράντο.  

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα πολύπλευρο ακροατήριο όπου αναμένονται να επισκεφθούν το Μουσείο Μπενάκη δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, από υφιστάμενα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας, οινολόγοι, chefs, food bloggers, restaurateurs, food buyers, εμπορικοί διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops προϊόντων, ερευνητές, επενδυτές, μέχρι εκπρόσωποι εξαγωγικών δικτύων, στελεχών μάρκετινγκ τροφίμων –ποτών, της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και το ευρύ κοινό, μικροί και μεγάλοι λάτρεις της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας.

Ημέρες Γαστρονομίας: Δημιουργώντας μια νέα κοινότητα γεύσης

Οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας - μια ομάδα νέων δημιουργών με αποστολή την προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης - έχουν ως πηγή έμπνευσης τον ανεξάντλητο πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας. Στόχος τους οι Ημέρες Γαστρονομίας να γίνουν το σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής δίνοντας τη δυνατότητα συνάντησης σε όλους όσους ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας.
Οι Ημέρες Γαστρονομίας τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κάθε χρόνο παρουσιάζουν τον γαστρονομικό πολιτισμό μιας περιοχής παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών, γαστρονομικών προορισμών κ.α.

Το τριήμερο Φεστιβάλ πλαισιώνεται από δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού, γεύσης και τέχνης και όχι μόνο. Παρουσιάζει επίσης για πρώτη φορά έναν διεθνή κινηματογραφικό θεσμό αφιερωμένο στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών από 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες όπως: Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Χόνγκ Κόνγκ –Κίνα, το Athens International Culinary Film Festival πραγματοποιείται για πρώτη φορά δημιουργώντας ένα αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών από όλο τον κόσμο, το οποίο πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά με τη συμμετοχή γνωστών chefs, δημιουργών και καλλιτεχνών.

Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός: ένα αφιέρωμα, χίλιες ιστορίες

Μέσα από τις τοπικές συνταγές, τις γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, τα προϊόντα, τις ιστορίες και τις παραδόσεις του μωσαϊκού των νησιών που συνθέτουν το αυθεντικό  Κυκλαδίτικο πνεύμα και συναίσθημα, οι Ημέρες Γαστρονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα μοναδικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της γαστρονομίας μιας εμβληματικής περιοχής, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων της γεύσης, του πολιτισμού, της τέχνης, των γραμμάτων και της καινοτομίας.
Ένα ανεπανάληπτο τριήμερο που δεν πρέπει να χάσουν οι λάτρεις της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας και του Κυκλαδικού πολιτισμού. 

Επιμελητήριο Κυκλάδων, Σύρος, Τηλ: 22810 82346


Επιμελητήριο Κυκλάδων : 9 + 1 λόγοι γιατί δεν πρέπει να λείπετε από το Μουσείο Μπενάκη 9, 10 & 11 Μαΐου …

9+1 λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει κανείς να λείψει από την εκδήλωση για την παρουσίαση των Κυκλαδίτικων γεύσεων στο Μουσείο Μπενάκη το τριήμερο 9,10 και 11 Μαίου, συνέταξε και παρουσιάζει το Επιμελητήριο Κυκλάδων. 

Σύμφωνα με αυτούς,  

1.Γιατί θα «γευτείτε» το πιο διάσημο σύμπλεγμα νησιών της Μεσογείου, το οποίο και είναι ο φετινός Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας»!  Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

2.Γιατί θα γνωρίσετε από κοντά 19 παραγωγούς των Κυκλάδων και τα μοναδικά τους προϊόντα που συνθέτουν την  «αφρόκρεμα» της Κυκλαδικής γης!

Θα ανακαλύψετε και θα απολαύσετε Π.Ο.Π. προϊόντα , διάσημα τυριά, εκλεπτυσμένα κρασιά, μοναδικά όσπρια, σπιτικά ζυμαρικά, ιδιαίτερα ηδύποτα, σπάνια αλμυρά εδέσματα, βιολογικά αρωματικά φυτά, χειροποίητες μαρμελάδες από σπίτι,  παραδοσιακά αρτοποιήματα, ξεχωριστά γλυκίσματα, πρωτότυπα γλυκά, φυσικά νερά κ.α.

3. Γιατί θα απολαύσετε 14 ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις αφιερωμένες στις Κυκλάδες!
«Γευσίπλους: Χαρτογραφώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου», «Γαστρονομικός τουρισμός: Μια επίκαιρη συζήτηση για την προοπτική αξιοποίησης ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη»,  «Αφιέρωμα στο τυρί των Κυκλάδων: Μια νησιώτικη παλέτα γεύσεων με ονομασία προέλευσης, μακραίωνη γαστρονομική ιστορία και προοπτική ανάπτυξης», «Holy Terroir! Αφιέρωμα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα», «Culinary botany: Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας», «Workshop γευσιγνωσίας: Αρωματικά φυτά και βότανα, «Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου», «Προβολή του πολυβραβευμένου Ντοκιμαντέρ - Η Βάρδια του Πελεκάνου - στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)», «Aegean pan - Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση διαδικτυακής γαστρονομικής περιήγησης με άρωμα Κυκλάδων», «Μελωδίες γευσιγνωσίας με άρωμα Αιγαίου!», «Επίγευσις - Θεματική μουσική βραδιά κυκλαδικού οίνου και ζύθου», «Κυκλάδες live cooking sessions: Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου και η Μυρσίνη Λαμπράκη μας ταξιδεύει στις γεύσεις και τον πολιτισμό των Κυκλάδων του 15ου αιώνα με… Μάτια Ερμητικά Κλειστά!

4.Γιατί θα εμπνευστείτε μέσα από 11 ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής με την υπογραφή της κουζίνας του Αιγαίου! Live cooking sessions – Chefs in Residence με καταξιωμένους ανθρώπους της μαγειρικής τέχνης της περιοχής: Ο Βασίλης Ζαχαράκης από την Σαντορίνη και το εστιατόριο «Νυχτέρι», ο Γιάννης Γαβαλάς από την Μύκονο και το εστιατόριο «Bakalo», η Σοφία Παπαδημητρίου από το εστιατόριο «Νικόλας της Σχοινούσας», ο Στέφανος Στεφανίδης από τη Σέριφο και το εστιατόριο «Μεταλλείο», η Λίνα Φουρνιστάκη από τη Σύρο και το εστιατόριο «Αλλού Γυαλού», ο Γιάννης Βάσιλας από την Νάξο και το εστιατόριο «Αξιώτισσα», η Αντωνία Ζάρπα από την Τήνο και το εστιατόριο «Θαλασσάκι», ο Νίκος Φραζέσκαρος από την Σίφνο και το εστιατόριο «Τσικάλι», ο Βασίλης Παπίκινος από την Μήλο και το εστιατόριο «Αλευρόμυλος», ο Κώστας Μπουγιούρης από τη Σύρο και το εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» συν ένα ιδιαίτερο ραντεβού με την ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική της Νάξου μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο  και το ζαχαροπλαστείο – catering «Ραντεβού».

5. Γιατί θα θαυμάσετε πρωτότυπα σκεύη σχεδιασμένα από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εμπνευσμένα από την αισθητική και τον πολιτισμό  των Κυκλάδων! Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον Σέργιο Φωτιάδη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και δημιούργησαν πρωτότυπα χρηστικά έργα γαστρονομικού ενδιαφέροντος ειδικά για το αφιέρωμα των «Ημερών Γαστρονομίας» στις Κυκλάδες. 

6.Γιατί θα ενημερωθείτε για το Δίκτυο Aegean Cuisine στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας! Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, στις 16:00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με κεντρικό θέμα το νέο προγραμματικό σχεδιασμό για το πρότυπο Δίκτυο Aegean Cuisine, όπου θα  παρουσιαστεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Δικτύου και θα φιλοξενηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του χώρου καθώς και πάνελ συζήτησης με σημαντικές και αγαπημένες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας.

7.Γιατί θα παρακολουθήσετε το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ, το Athens International Culinary Film Festival, αφιερωμένο στη γαστρονομία και στη γεύση! 30 μεγάλου & μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες όπως:  Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Χόνγκ Κόνγκ –Κίνα. Ένα γευστικό μενού ιστοριών από όλο τον κόσμο, το οποίο πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά με τη συμμετοχή γνωστών chefs, δημιουργών και καλλιτεχνών.

8.Γιατί θα δείτε από κοντά τις μεγαλύτερες προσωπικότητες και όλους τους μέτοχους της Ελληνικής γαστρονομίας! Διάσημοι και ανερχόμενοι chefs, food bloggers, restaurateurs, food buyers, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας, οινολόγοι, εμπορικοί διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops προϊόντων, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες, επενδυτές, εκπρόσωποι εξαγωγικών δικτύων, στελέχη μάρκετινγκ τροφίμων – ποτών, της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και το ευρύ κοινό, λάτρεις, όλων των ηλικιών, της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας!

9. Γιατί θα ζήσετε το κορυφαίο Φεστιβάλ στο είδος του με περισσότερες από 70 συνολικές παράλληλες εκδηλώσεις! Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» είναι η μοναδική διοργάνωση που φέρνει στο πιάτο σας… live cooking sessions από διάσημους chefs, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καινοτόμα επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του food new media & technology, διαδρομές γαστρονομικού τουρισμού, branding προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων δημιουργών και γραφείων design, επιτυχημένα μοντέλα συνέργειας, δικτύωσης και εξαγωγών, συζητήσεις για την διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, παρουσιάσεις arte de la table, food styling & photography, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις όπως master classes και workshops,  μουσικές θεματικές βραδιές και mixology – cocktail party nights από βραβευμένους bar-chefs, παρουσιάσεις ευρηματικών μαγειρικών συνταγών εμπνευσμένων από δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες, συζητήσεις για το γαστρονομικό σινεμά με τη συμμετοχή δημιουργών και κριτικών κινηματογράφου.
και …. 

10. Γιατί αν είσαστε λάτρεις της καλής αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας και του Κυκλαδικού πολιτισμού θα είναι η πρώτη φορά που θα δείτε στην Αθήνα ένα τόσο αντιπροσωπευτικό δείγμα της γαστρονομίας του Αιγαίου με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων της γεύσης, του πολιτισμού και της καινοτομίας!

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ο Συνεδρίου Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, το πρόγραμμα των Παράλληλων Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και των Εκδηλώσεων Αφιερωμένων στον Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό, Κυκλάδες, καθώς και το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου (AICFF), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=30173


«Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» (9-11.5 στην Τεχνόπολις) με την συμμετοχή των “Κουκούμαυλος” και “Σελήνη” από πλευράς Σαντορίνης

Το 3ο φεστιβάλ του Αθηνοράματος «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις», σε συνεργασία με την«Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων, ανοίγει τις πύλες του το απόγευμα της Παρασκευής 9 Μαΐου στην Τεχνόπολις στο Γκάζι και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαΐου το βράδυ.

Εκατόν είκοσι εξαιρετικοί Έλληνες μικροί παραγωγοί και τα προϊόντα τους, γευσιγνωσίες, εργαστήρια γεύσης, μαθήματα μαγειρικής, ανοιξιάτικες σπεσιαλιτέ και πρωτότυπο ελληνικό street food από διάσημους σεφ και εστιατόρια, βραβεία κοινού, καινοτομίας και συσκευασίας, έκθεση φωτογραφίας, live μουσικές και θεατρικά δρώμενα. Η γεύση και ο πολιτισμός πάνε χέρι-χέρι.

Σώμα και καρδιά του φεστιβάλ, 120 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων μικρών παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του www.athinoramaumami.gr , η οποία θεωρείται η πιο έμπειρη και καταξιωμένη στην Ελλάδα. Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων ελληνικών γεύσεων θα ξεδιπλωθεί στην Τεχνόπολη. Το φεστιβάλ αυτό ξεφεύγει από τη μαζική τυποποίηση, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και αποτελεί πλέον ένα μεγάλο γαστρονομικό-πολιτιστικό event.

Εκτός όμως από την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της χώρας μας, τις ανακαλύψεις νέων γεύσεων και προϊόντων, τις γευσιγνωσίες και τα μαθήματα, το κοινό που θα επισκεφθεί το φεστιβάλ θα απολαύσει και πολιτιστικά happenings. Δύο διακεκριμένοι στο χώρο της γαστρονομίας φωτογράφοι, ο Γιώργος Δρακόπουλος και ο Βαγγέλης Πατεράκης, θα εκθέσουν τα εξαιρετικά έργα τους στο ατμοσφαιρικό κτιρίο των Παλαιών Φούρνων. Ταυτοχρόνως, τονίζοντας το χαρούμενο, γιορταστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ, στον υπαίθριο χώρο θα παρουσιάζονται θεατρικά δρώμενα, και μουσικά χάπενινγκ από μπάντες ταλαντούχων μουσικών που θα παίζουν από κλασική και τζαζ μέχρι ροκ.

Το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2014» αγκαλιάζουν συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις του αγαπημένοι και καταξιωμένοι σεφ, συγγραφείς μαγειρικής, τηλεοπτικοί παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, οινολόγοι και γευσιγνώστες που θα παρουσιάσουν μαθήματα μαγειρικής, θα καθοδηγήσουν μοναδικές γευσιγνωσίες και υπογράφουν τις πρωτότυπες street food σπεσιαλιτέ που θα πωλούνται στο υπαίθριο εστιατόριο.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ οι παράλληλες εκδηλώσεις, το πρόγραμμα του «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2014» θα είναι ακόμη πιο πλούσιο και θα αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους εκδηλώσεων: μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες και μαέστρος της παράδοσης.

«Είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενούμε ως special guest τον Ελληνοαυστριακό σεφ Konstantin Filippou, τον μοναδικό Έλληνα σεφ εκτός Ελλάδας με αστέρι Michelin. Το ομώνυμο εστιατόριό του θεωρείται –από τον έγκυρο οδηγό Falstaff– το 3ο καλύτερο στη Βιέννη και ο ίδιος σεφ της χρονιάς στην Αυστρία. Με το γνήσιο ελληνικό ταμπεραμέντο του, θα μαγειρέψει την Κυριακή 11/5 (2.30 μ.μ.) στο πλαίσιο των μαθημάτων μαγειρικής του φεστιβάλ.

Στα μαθήματα μαγειρικής οι σεφ έχουν ως θέμα τους την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» και μας μαθαίνουν τα μυστικά τους. Συμμετέχουν οι Έκτωρ Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s»), Λευτέρης Λαζάρου («Βαρούλκο»), Χριστόφορος Πέσκιας («Π Box»), Σωτήρης Ευαγγέλου («Tudor Hall»), Κώστας Τσίγκας («Vespa Rossa»), Γκίκας Ξενάκης («Aleria»), Αθηναγόρας Κωστάκος («Bill & Coo», Μύκονος), Μιχάλης Νουρλόγλου («Abovo»), Ολιβιέ Καμπανά («F+W by Olivier Campanha»).

Σε ζεστό, παρεΐστικο κλίμα, στον κύκλο Μαέστρος της Παράδοσης θα μάθουμε να φτιάχνουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Ξεναγοί μας, καταξιωμένοι δημιουργοί, σεφ, αρχιμάστορες και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων όπως η Ντίνα Νικολάου, ο Διονύσης Αλέρτας («Ivoire Patisserie»), η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο τροφοσυλλέκτης Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ο Ανδρέας Λαγός, η Έφη Γιαλούση («Pavlova - Ό,τι καλύτερο»), η Εβίτα Παπαχαραλάμπους («Μπισκότο από σπίτι»), o Άρης Γιαννακόπουλος (αρχιαρτοποιός της αρτοποιίας Βενέτης) και ο σεφ ζαχαροπλαστικής του «Tudor Hall» Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

Πρωτότυπες γευσιγνωσίες, που συνδυάζουν τη χαρά της απόλαυσης με τη γνώση, θα γίνονται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Γεύσης. Στο γευστικό αυτό «σχολείο» θα ασχοληθούμε με θέματα όπως η ποικιλία των ελληνικών τυριών, αλλαντικών και αλιπάστων, τα κρασιά και τις μπίρες που φτιάχνουν ντόπιες μικροζυθοποιίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες, οινολόγοι, σομελιέ (ο Ηλίας Μαμαλάκης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Θάλεια Τσιχλάκη, ο οινολόγος Αργύρης Τσακίρης, ο δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς και οι ειδικοί του καφέ Ντίνος Δρακούλης και Γιάννης Ταλούμης).

Στο εστιατόριο που θα στηθεί γύρω από την υψικάμινο τα ερεθιστικά εδέσματα συντονίζονται με τις ανερχόμενες γευστικές τάσεις στον πλανήτη εστιάζοντας στο ψαγμένο street food: σουβλάκι προβατίνας («Τηλέμαχος») και μαρινάτου σε γιαούρτι κοτόπουλου (Ευαγγέλου «Tudor Hall»), γύρος χοιρινού λαιμού («Κουκούμαβλος», Σαντορίνη), πρωτότυπα σάντουιτς με ψητές σαρδέλες (Λαζάρου, «Βαρούλκο»), ντοματοκεφτέδες με φάβα σε πίτα («Σελήνη», Σαντορίνη), ρεβιθοκεφτέδες (Μποτρίνι, «Etrusco», «Botrini’s») και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Στην Κεντρική Αυλή της Τεχνόπολης, θα δημιουργηθεί ζαχαροπλαστείο με οικοδεσπότη τον Βενέτη, που θα μας γλυκάνει με παραδοσιακά γλυκίσματα και καινούργιες δημιουργίες από τη νέα σειρά Christiano V.

Προωθώντας την ανάπτυξη της δημιουργικότητας η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ θα δώσει Βραβεία Καινοτομίας αξιολογώντας τα προϊόντα των εκθετών που βγήκαν στην αγορά από τον Απρίλιο του 2013 τα οποία και θα εκτίθενται σε ειδικό χώρο. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ μπορούν να ψηφίζουν τα καλύτερα από τα προϊόντα που δοκίμασαν κερδίζοντας πλούσια δώρα – στα τρία προϊόντα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα απονεμηθούν Βραβεία Κοινού. Επίσης μια τριμελής επιτροπή industrial designers θα απονείμει Βραβεία Συσκευασίας στα καλύτερο packaging.

Η επίσκεψη στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» είναι μια ολοκληρωμένη ανοιξιάτικη απολαυστική πρόταση ψυχαγωγίας για όλους και για ένα διαφορετικό σαββατοκύριακο στην πόλη», αναφέρουν οι διοργανωτές.

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρασκευή 9/5, 4-9 μ.μ.
Σάββατο 10/5, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Κυριακή 11/5, 10 π.μ. – 9 μ.μ.

Γενική είσοδος: € 6 (με ποτήρι γευσιγνωσίας)
Εισιτήριο διαρκείας 3 ημερών: € 10
Μέλη «α» club: Ένα εισιτήριο για δύο άτομα
Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548


https://www.facebook.com/ElladaGiortiGefseisAthinorama?ref=nf&filter=3

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των διοργανωτών,

Αυτό το week end θα είμαστε όλοι στη μεγάλη γιορτή της γεύσης που οργανώνει το αθηνόραμα στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, 9-11 Μαΐου. Δεν είναι μόνο το κύριο θέμα του φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2014, δηλαδή μια πανδαισία ποιοτικών ελληνικών γεύσεων περισσότερων από 120 εκθετών, που περιμένουν να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους.

Είναι, συγχρόνως, μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσετε διάσημους σεφ να ετοιμάζουν μπροστά σας πρωτότυπα πιάτα με καλοκαιρινό χρώμα και να σας εμπιστεύονται τα μυστικά τους (μαθήματα μαγειρικής) ή να μπείτε στην παρέα, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι και να συμμετέχετε στην ετοιμασία εδεσμάτων με ρίζες στην παράδοση -από μαρμελάδες, new wave γλυκά του κουταλιού ή σουμάδα μέχρι παρασκευές με ντομάτα, τυρί, ζύμωμα ψωμιού, ελληνικά χόρτα- από τους εξπέρ κάθε είδους (μαέστρος της παράδοσης).

Ακόμα, να παρακολουθήσετε γευσιγνωσίες με θέμα το κρασί, τη μπίρα, τον καφέ, το τυρί -μεταξύ άλλων- (εργαστήρια γεύσης). Γύρω από την Υψικάμινο θα σας περιμένει street food με ελληνικό χρώμα (σε συνταγές γνωστών σεφ) και κάθε στιγμή μπορεί να εμφανίζεται μπροστά σας ένα μουσικό happening! Αυτά είναι λίγα μόνο, μπείτε στο Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2014 και οργανώστε την επίσκεψή σας... 

επίσκεψη σε αστυνομικές και πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε Δωδεκάνησα και Σαντορίνη του Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας  συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 9 Μαΐου 2014,  Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δωδεκανήσου (Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Κάσο) και των Κυκλάδων (Σαντορίνη).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους συσκέψεις με τους Διοικητές των αστυνομικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, όπως και συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας ενόψει της τουριστικής περιόδου και την πυρόσβεση.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Παρασκευής ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Σταθμό της Αστυπάλαιας, ενώ συναντήθηκε και με εθελοντές πυροσβέστες του νησιού, παρουσία της Αντιδημάρχου, κας Μαρίας Καμπούρη.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας μετέβη στην Κάρπαθο, όπου επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, παρουσία του Διευθυντή της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, Ταξίαρχου Αντώνιου Βλαχάκη και του Αστυνομικού Διευθυντή Τάξης  Δωδεκανήσου, Ταξίαρχου Φώτιου Νικολόπουλου.

Η επίσκεψη του κ. Υπουργού σε νησιά της Δωδεκανήσου ολοκληρώθηκε με την Κάσο, όπου επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Σταθμό και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Δημήτριο Ερωτόκριτο και  με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Κουριαντάκη. 

Κατά τις επισκέψεις του στις αστυνομικές υπηρεσίες των νησιών ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο κάθε ένα από αυτά και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει για τον τουρισμό, όπως και για την τοπική ανάπτυξη γενικότερα, ο τομέας της δημόσιας ασφάλειας.    

Ο κ. Υπουργός, μιλώντας στους πυροσβέστες της Καρπάθου, συνεχάρη το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, ενώ αναφερόμενος   στα αποτελέσματα της περσινής αντιπυρικής περιόδου σε ολόκληρη τη χώρα επισήμανε ότι οι καμένες εκτάσεις μειώθηκαν κατά περίπου 50%, χάρη στην τεράστια προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι ο πήχης για την τρέχουσα  αντιπυρική περίοδο έχει τοποθετηθεί ψηλά και ζήτησε  από το προσωπικό να συνεχίσει να επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο και κατά την τρέχουσα, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία που έχουν η κατάλληλη οργάνωση και ο απαραίτητος συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτελεσματική διαχείριση και της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Τελευταίος προορισμός των σημερινών επισκέψεων του κ. Υπουργού ήταν η Σαντορίνη, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο – Νικόλαο Ζώρζο, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας και τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας.

Σημειώνεται ότι  η βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας είναι μέχρι τον Ιούλιο να έχει πραγματοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός επισκέψεων σε Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ακριτικών περιοχών, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις και κενά που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά την θερινή  περίοδο και να υπάρξουν εγκαίρως βελτιωτικές ενέργειες. 


συνάντηση - συγκέντρωση γυναικών της Σ.Ε.Π. (9.5, 20.30)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Οι γυναίκες της Σαντορίνης συναντούν την "Ενωτική Πορεία" του Γ. Α. Χάλαρη στη συγκέντρωση γυναικών στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 και ώρα 20:30. Ο επικεφαλής του συνδυασμού που ενώνει την Σαντορίνη θα αναπτύξει τις θέσεις του προγράμματος που αφορούν την γυναίκα, τη μάνα, την εργαζόμενη, την νοικοκυρά, την γυναίκα ενεργό πολίτη . Η πολυδιάστατη παρουσία της γυναίκας στην κοινωνία μας και η επιβεβλημένη παρουσία της στα κοινά παράλληλα με όλες τις άλλες δραστηριότητες, αξιώνει ιδιαίτερης μνείας και συζήτησης.


Για τους λόγους αυτούς ο υποψήφιος Δήμαρχος Σαντορίνης Γιώργος Χάλαρης και επικεφαλής του συνδυασμού "ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ", σας προσκαλεί στη συγκέντρωση γυναικών που θα γίνει στο Οινοποιείο του Κουτσογιαννόπουλου την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 και ώρα 20:30. Ο κ. Γιώργος Χάλαρης θα περιμένει όλες τις γυναίκες και συνδημότισσές του για μια όμορφη συζήτηση, στα πλαίσια της οποίας θα γνωριστούν από κοντά και θα συζητήσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.

επισκέψεις στα χωριά της Σαντορίνης από το ΕΜΕΙΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το ΕΜΕΙΣ  -Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών από το απόγευμα 09/05/14 σαλπάρει.. για τα χωριά της Σαντορίνης σε ένα ταξίδι επικοινωνίας και διάλογου.

Για να συναντήσει τους πολίτες από κοντά,
Για να αφουγκραστεί τον προβληματισμό τους με αφορμή τις δημοτικές εκλογές της 18 Μαίου,
Για να τους συστηθεί,
Για να τους ακούσει,
Για να τους προτείνει ιδέες και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν όλους μας,
Για μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα στα χωριά μας, στους δρόμους, στους ελευθέρους χώρους του νησιού μας,
Για μια πιο άμεση επικοινωνία με τους ηλικιωμένους, με τις εργαζόμενες μητέρες, με τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους που αγωνίζονται σε καθεστώς υποβαθμισμένων εργασιακών σχέσεων, αλλά και με  όλους εκείνους που πλήττονται από τις πολιτικές της λιτότητας, ακόμα και σε τουριστικούς τόπους όπως είναι η Σαντορίνη.

Καλή αντάμωση και  καλό ταξίδι στον αγώνα

Υ.Σ. Ξεκινάμε σήμερα 9.5 από το Καμάρι και αύριο συνεχίζουμε στο Εμπορείο.


ΕΜΕΙΣ  -Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών

με την παρέλαση των αθλητών ξεκίνησε χθες Πέμπτη 8/5/14 στη 13.00 στο Κλειστό Γυμναστήριο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοάμυνας και Πολεμικών Τεχνών 2014 παρουσία επισήμων

Με επιδείξεις αυτοάμυνας, 27 αγώνες σε ring και 3 knock down ξεκίνησε η δράση στο ΔΑΠΠΟΣ!
Με την παρέλαση των αθλητών ξεκίνησε χθες Πέμπτη 8/5/14 στη 13.00 στο Κλειστό Γυμναστήριο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοάμυνας και Πολεμικών Τεχνών 2014 παρουσία επισήμων.

Οι αποστολές των 30 χωρών που συμμετέχουν στους αγώνες παρέλαβαν αναμνηστικά και τιμητικές πλακέτες.

Στην τελετή έναρξης μίλησαν ο κ. Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας, ο κ. Καντζέλης, Πρόεδρος Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και υπεύθυνος της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Μάϊνας καθώς και ο Αντιπρόεδρος της WPKA και Παγκόσμιος Πρόεδρος του αθλήματος Kowat Alrami κ. Κassas και ο Αντιπρόεδρος της ISDO.

Το πρόγραμμα των αγώνων άρχισε στις 14.00 με επιδείξεις αυτοάμυνας, όπου προκρίθηκαν αθλητές από τον Λίβανο, την Ιταλία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.

Στους 27 αγώνες σε ring που ακολούθησαν, από τις 15.00 έως τις 20.30,  συμμετείχαν αθλητές από την Ισπανία, τον Λίβανο, το Κατάρ, την Ιορδανία, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αυστραλία, την Αλγερία, το Νεπάλ, την Τσεχία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.

Για σήμερα Παρασκευή 9/5/14 οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 12.00 έως και τις 21.00. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν οι Παπαϊωάννου Παναγιώτης, Διακογεωργίου Άγγελος, Ορφανός Ιωάννης, Στρατήγης Δημήτριος, Λιβανός Ιωάννης, Λιβανός Νίκος, Δρακόπουλος Δημήτριος, Μουνγκός Παναγιώτης, Θεοδωρόπουλος Νίκος και Ασημομύτη Μαρία.

Το βίντεο της έναρξης του πρωταθλήματος καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση,  μπορείτε να δείτε εδώ :

ανακοίνωση του απερχόμενου ΔΣ του Α.Ο. Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το απερχόμενο Δ.Σ.  του Αθλητικού  Ομίλου Θήρας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει:
Όλες τις αθλήτριες του Ομίλου και το προπονητικό team για την υποδειγματική  συνεργασία και  την απαράμιλλη αγωνιστική  ευσυνειδησία που υπέδειξαν καθ όλη την διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την πραγματικά αξιοθαύμαστη πορεία της ομάδας που την οδήγησαν στα σαλόνια της Α1 Εθνικής  Κατηγορίας volley  Γυναικών.

Τον Δήμο Θήρας  και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο ,   το ΔΑΠΠΟΣ  και όλους τους χορηγούς της ομάδας  που την στήριξαν οικονομικά  και την βοήθησαν τα μέγιστα για να για να πραγματοποιήσει  το άπιαστο όνειρο της ανόδου στην Α1 Εθνική κατηγορία.

Πάνω απ όλους όμως αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλον τον φίλαθλο κόσμο της Σαντορίνης  που αγκάλιασε ενωμένος την ομάδα  και την    στήριξε τόσο   στους εντός  όσο και στους εκτός έδρας αγώνες της .

Η στήριξη τους ήταν πραγματικά πολύτιμη  και τους αναλογεί ένα μεγάλο μερίδιο από τις επιτυχίες του συλλόγου.

Τέλος  σαν απερχόμενο Δ.Σ.  ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην ομάδα και να διατηρήσει την μέχρι τώρα ανοδική της πορεία.

Το απερχόμενο Δ.Σ  του Α.Ο  Θήρας

Συνολάκης  Γεώργιος   πρόεδρος
Σιγάλας  Γεώργιος        Αντιπρόεδρος
Μέντας  Αθανάσιος       Γ. Γραμματέας
Γκινοσάτης  Δημήτρης   Ταμίας

Οι εκλογές στον Α.Ο. Θήρας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7.5

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών πρώτος σε ψήφους αναδείχθηκε ο Γιώργος Σκοπελίτης, δεύτερος ο Γιώργος Σπυριδάκης, ενώ ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Συνολάκης στην έκτη θέση.

Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ως εξής :
1. Σκοπελίτης Γεώργιος, 2. Σπυριδάκης Γεώργιος, 3. Πρέκα Τριτιανή, 4. Συρίγος Ιωάννης, 5. Γκινοσάτης Δημήτριος, 6. Συνολάκης Γεώργιος, 7. Μέντας Αθανάσιος, 8. Σιγάλας Γεώργιος

Οι αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ. θα γίνουν την Παρασκευή 9.5  

συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών – ανοιχτή επιστολή για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, προς όλους τους υποψήφιους των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες υποψήφιοι,

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οι κάτοικοι της Σαντορίνης συνεχίζουμε να συμβιώνουμε δίπλα σε ένα τοξικό ναυάγιο.
Εδώ και επτά χρόνια από τη βύθιση του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η Ελληνική Πολιτεία αδιαφορούν επιδεικτικά απέναντι στο σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Στα επτά χρόνια που κύλισαν, πέρασαν από το νησί μας πολλοί υπουργοί Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος αλλά και βουλευτές. Παράλληλα επισκεφθήκαμε προσωπικά στα γραφεία τους πολλούς αρμόδιους της πολιτείας.
Από όλους πήραμε υποσχέσεις που δυστυχώς καμία δεν υλοποιήθηκε. Το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να διαβρώνεται και να ρυπαίνει τη θάλασσά μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανέλκυση και απομάκρυνση του τοξικού ναυαγίου. Αγωνιώντας για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, παρακαλούμε μεταξύ των άλλων εξαγγελιών σας, να διατυπώσετε και τις προθέσεις σας για τη διαχείριση του σχετικού ναυαγίου.
Θα σας είμαστε ευγνώμονες εάν μετά την επιτυχή εκλογή σας, υλοποιήσετε το μόνιμο αίτημά μας, της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του Sea Diamond.
Σας ευχόμαστε ευόδωση των όποιων προσπαθειών μας.

Μετά τιμής,
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

μηνιαίος απολογισμός της αστυνομικής διεύθυνσης Ν. Αιγαίου στα θέματα οδικής ασφάλειας

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στα θέματα Οδικής Ασφάλειας, αναφέρονται τα εξής :  

Μείωση καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και το μήνα Απρίλιο στα τροχαία ατυχήματα και τους παθόντες
Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 9.600 τροχονομικοί έλεγχοι τον Απρίλιο του 2014
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Νοτίου Αιγαίου, το μήνα Απρίλιο 2014 σημειώθηκαν 6 λιγότερα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (11 το 2014 έναντι 17 το 2013).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών το μήνα Απρίλιο 2014 καταγράφηκαν 5 λιγότεροι  παθόντες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (14 το 2014 έναντι 19 το 2013). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
Επισημαίνεται ότι, οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι: Η υπερβολική ταχύτητα, Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, Η παραβίαση της προτεραιότητας. 

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Απρίλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν (9.655) απλοί και σύνθετοι τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (569) παραβάσεις.
Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι, το μήνα Απρίλιο του 2014 συγκροτήθηκαν (72) κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθησαν (948) οδηγοί και βεβαιώθηκαν (66) παραβάσεις.
Επίσης από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, (540) αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν (31) παραβάσεις. 

Πέμπτη, Μαΐου 08, 2014

αγιασμός νέου νηπιαγωγείου Ακρωτηρίου

Τη λειτουργία του σε ένα νέο και όμορφο χώρο συνεχίζει από σήμερα το Νηπιαγωγείο του Ακρωτηρίου, μετά την τέλεση αγιασμού στο κτίριο που κατασκευάστηκε από το Δήμο Θήρας σε οικόπεδο που δώρισε η Αικατερίνη Ρούσου στη μνήμη της Παγώνας και του Μηνά Αρβανίτη.


Η θεμελίωση έγινε το 2012 υπό την προεδρεία του αείμνηστου Παρασκευά Μπάϊκα, ο οποίος έθεσε την κατασκευή του Νηπιαγωγείου έργο πρώτης προτεραιότητας για την Τοπική Κοινότητα Ακρωτηρίου.Στον Αγιασμό παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο Αντιδήμαρχος Θήρας Ανδρέας Ζώρζος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανάργυρος Μαυρομμάτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Επιφάνειος Σιγάλας.

την Σαντορίνη επισκέφθηκε ο Γιάννης Μαχαιρίδης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψή του,

Στη Σαντορίνη του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων πραγματοποιεί σειρά επαφών ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο Θήρας, κ. Αναστάσιο Νικόλα Ζώρζο, τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καμαρίου, καθώς και με δεκάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων και κατοίκους του γραφικού νησιού των Κυκλάδων.

Με την άφιξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, στη Σαντορίνη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αναστάσιο Νικόλα Ζώρζο, με τον οποίο συνομίλησαν για τα θέματα που αφορούν το νησί και απασχολούν τους κατοίκους του, καθώς και με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καμαρίου, οι οποίοι του γνωστοποίησαν τις δράσεις που αναπτύσσουν προάγοντας στους μαθητές το αίσθημα της ενεργούς συμμετοχής. Η επίσκεψη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη στο νησί της Σαντορίνης συνεχίστηκε με επισκέψεις στον Πύργο, στον Εμπορειό, στη Μεσαριά, στην Περίσσα, το Καμάρι και την Οία.

Σε όλους τους παραπάνω οικισμούς και περιοχές, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι και του ανέπτυξαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και με δεκάδες πολίτες. Κάτοικοι και καταστηματάρχες του νησιού, τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, στηρίζοντας την προσπάθειά του και ευχόμενοί του καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές της 18ης Μαΐου 2014. 

Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, περιόδευσε την Τετάρτη 8 Μαΐου, και στο εμπορικό κέντρο της Θήρας, ερχόμενος σε επαφή μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα με καταστηματάρχες και πολίτες του νησιού.

συνεδρίαση ΔΣ λιμενικού ταμείου Θήρας (9.5 , 19.00) – θέματα

Σύμφωνα με πρόσκλησή του στις 9.5 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού λιμενικού ταμείου Σαντορίνης με τα εξής θέματα :

1.Aναμόρφωση προϋπολογισμού οικ. έτους 2014.   
2.Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3.Συγκρότηση επιτροπής συντήρησης και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων έργου.
4.Σύσταση πάγιας προκαταβολής για το οικ. έτος 2014.
5.Όροι διακήρυξης παραχώρησης της χρήσης των δύο γραφείων πληροφοριών στο λιμάνι του Αθηνιού.
6.Παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

εκδηλώσεις στην Σαντορίνη για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19.5)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ.32/Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.
Ο φετινός εορτασμός, θα γίνει την 11 Μαΐου 2014 ημέρα Κυριακή, σύμφωνα με το υπ’ αριθ.: 15290/15-04-2014 έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών.
Ο εορτασμός αυτός σκοπό έχει να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο φετινός Εορτασμός θα γίνει την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, το δε πρόγραμμα του Εορτασμού περιλαμβάνει:


1. Σημαιοστολισμό των δημοσίων υπηρεσιών 2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών & Κοινοτικών Καταστημάτων, 3. Τέλεση μνημόσυνης ακολουθίας την Κυριακή 11η Μαΐου 2014 και ώρα 10:00 π.μ στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας και ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη, Εκπαιδευτικό. 4. Μετά το τέλος της ακολουθίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο, που βρίσκεται στην πλατεία δίπλα στο Λιμεναρχείο Θήρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών από τις Αρχές του τόπου. 

«Νησιωτική ανατροπή» : να αποσυρθεί το εγκληματικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», πολλές διατάξεις του οποίου ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές και με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρους οικονομική τους εκμετάλλευση, υποστηρίζει η παράταξη «Νησιωτική ανατροπή»

Στόχος, η εξυπηρέτηση μεγαλοσυμφερόντων μέσα από την καταστροφή των παραλιών μας. Εν τω μέσω αντιδράσεων από χιλιάδες πολίτες, οργανώσεις πολιτών, δημοτικές αρχές, ακόμη και κυβερνητικούς βουλευτές, η διαβούλευση για το εν λόγω νομοσχέδιο (η οποία αρχικά έληγε στις 2 Μαΐου) παρατάθηκε έως τις 13 Μαΐου.

Ενώ η δημόσια διαβούλευση προσδίδει μια επίφαση δημοκρατικότητας στη διαδικασία, ήδη η Κυβέρνηση πέρασε στα κρυφά τις πρώτες διατάξεις για το ξεπούλημα του αιγιαλού, μέσα από τροπολογία κρυμμένη στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες που υπερψηφίστηκε στις 28 Απριλίου. Είναι το άρθρο 172 για τον αιγιαλό του Νόμου 4261 (ΦΕΚ Α 107/5-5-2014) με τον τίτλο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων… και άλλες διατάξεις».

Ενώ λοιπόν, τα πρώτα βήματα για το ξεπούλημα των ακτών μας αποτελούν τετελεσμένο γεγονός, το προς διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως καταγγέλλουν πολιτικοί φορείς και περιβαλλοντικές ομάδες (πχ WWF):

•Προωθεί την πλήρη και μη αντιστρεπτή καταστροφή του μοναδικού ελληνικού παράκτιου τοπίου και δρομολογεί μια χωρίς προηγούμενο διατάραξη των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων
•Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, καθώς θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας»
•Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
•Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
•Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
•Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
•Ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις, όπως π.χ. τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
•Βάζει βόμβα στα θεμέλια του μοναδικού ίσως τομέα στον οποίο ελπίζει ακόμα η Ελλάδα, δηλαδή τον τουρισμό.
•Απαξιώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ακτών, αφού για παράδειγμα, ο Υπουργός μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη του, χωρίς την έκφραση γνώμη ή της έγκρισης της αυτοδιοίκησης, να «παραχωρεί εκτάσεις» ακόμα και αν «περιλαμβάνονται κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι ή προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ευπαθή οικοσυστήματα…» (Άρθρο 10, παρ.4)

Υιοθετούμε λοιπόν για μια ακόμα φορά μοντέλα που αποδείχθηκαν καταστροφικά για άλλες τουριστικές χώρες  αφού κατέστρεψαν οριστικά τις ακτές και παραλίες τους. Τα ίδια και χειρότερα επιχειρείται να γίνουν και στη χώρα μας αφού πλέον για κάθε κλίνη επιτρέπεται να επιχωματωθούν 5 τ.μ θαλάσσιου χώρου. Δηλαδή ένα ξενοδοχείο 1.000 κλινών θα μπαζώσει 5 στρέμματα θάλασσας. Αυτό όμως όπως και η δόμηση στον αιγιαλό είναι μη αναστρέψιμες ενέργειες με μακροχρόνιες επιπτώσεις.


Η Νησιωτική Ανατροπή ζητά μαζί με εκατοντάδες άλλους φορείς την απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνει ότι θα συνταχθεί στο πλευρό των πολιτών και φορέων στην προσπάθειά τους να το ακυρώσουν. Οι εγκληματικές του διατάξεις αφορούν άμεσα όλα τα νησιά μας  αλλά και ιδιαίτερα περιοχές που το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να ξεπουλήσει όπως το Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο.

η "Ενωτική Πορεία" σε Πύργο και Καμάρι

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,  

Στα πλαίσια της συζήτησης - διαβούλευσης του προγράμματος σε όλα τα χωριά των νησιών μας, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" Γ. Α. Χάλαρης μαζί με τους Δημοτικούς και Τοπικούς υποψήφιους, πραγματοποιούν περιοδεία ενημέρωσης και συζήτησης τόσο στις θέσεις που αφορούν σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Τα προβλήματα του Πύργου και του Καμαρίου είναι το αντικείμενο των συναντήσεων οι οποίες θα γίνουν στον Πύργο στο Johnny cafe (Σίκακας) πλατειά Πύργου στις 17.30 και στο Καμάρι στις 20.00 στο Coralli (Fix) έναντι Villagio cinema.

Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε όλους και καλούνται όλοι οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου να την παρακολουθήσουν και να τοποθετηθούν εκφράζοντας την άποψη τους σε όλα τα θέματα.




οι θέσεις της Νησιωτικής Ανατροπής για τα στερεά απόβλητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Τα προβλήματα
Ο τουρισμός και η αλλαγή συνηθειών στα νησιά μας οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της ποσότητας των σκουπιδιών, με σοβαρότατες συνέπειες  για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση  των αποβλήτων. Μερικές μόλις δεκαετίες πριν οι νησιωτικές κοινωνίες ήξεραν να χρησιμοποιούν σοφά και να ανακυκλώνουν όσα «απόβλητα» παράγονταν. Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών είναι πλαστικά, μέταλλα και γενικά υλικά συσκευασίας.

 Όχι μόνο μικρά αλλά και μεγάλα νησιά έχουν ακόμα ως κύρια «λύση» την απόρριψη των σκουπιδιών σε πρόχειρους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ ή χωματερές) , με τους  κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον να εντείνονται αλλά και με επιβολή υψηλών προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των αποβλήτων κάθε είδους στα περισσότερα νησιά, προκαλεί σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας και της τροφικής αλυσίδας, υποσκάπτει την ανθρώπινη υγεία και απειλεί μακροχρόνια τους φυσικούς πόρους των νησιών (γη και νερά) αλλά και τα προϊόντα τους (ιδιαίτερα τα ζωικά).

Ακόμα όμως και στα νησιά όπου υπάρχει υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ), αυτό δεν είναι λύση. Οι χώροι αυτοί γεμίζουν γρήγορα αφού γίνεται ταφή του συνόλου των απορριμμάτων και γρήγορα προκύπτει η ανάγκη για εξεύρεση νέων χώρων. Από την άλλη πολύτιμα υλικά δεν αξιοποιούνται ενώ η ταφή των οργανικών αποβλήτων επιτείνει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Εξάλλου σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η ταφή απορριμμάτων  σημαίνει πλέον  περαιτέρω επιβολή τελών που φυσικά θα καταλήξει στους πολίτες.

Η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ευρώπη των 27 για τις επιδόσεις της στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων (Screening of Waste Management Performance of EU Member States) με γνώμονα 18 κριτήρια σε τομείς όπως η συνολική ποσότητα των αποβλήτων που ανακυκλώνονται, η τιμολόγηση της διάθεσης απορριμμάτων και οι παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τα ποσοστά ανακύκλωσης  δεν ξεπερνούν το 17-18%, κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων το 3%, ενώ το ποσοστό ταφής, 82%, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη των 27.

Οι αδυναμίες μας περιλαμβάνουν ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες πολιτικές πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης –εκπαίδευσης –ευαισθητοποίησης και παροχής κινήτρων για να μην οδηγούνται τα απόβλητα στους ΧΥΤΑ (υγειονομική ταφή) ή ακόμα και σε ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτη διάθεση)  και ανεπαρκείς  υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων. Η ισχυρή εξάρτηση από την υγειονομική ταφή σημαίνει ότι σημειώνεται συστηματικά υστέρηση αξιοποίησης καλύτερων επιλογών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της  Επιτροπής  εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της Νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα θα εξοικονομούσε ποσό  €72 διςκατ’ έτος, θα αύξανε τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης κατά € 42 δις και θα δημιουργούσε περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας το 2020. 
Ενώ λοιπόν η διαχείριση των απορριμμάτων μαζί με την επεξεργασία των λυμάτων θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για μια βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προωθήθηκε, στο βαθμό που είναι αναγκαίο και παντού, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).

Οι λύσεις
Η «Νησιώτικη Ανατροπή» στοχεύει στο να προωθήσει, μέσα από ουσιαστικό διάλογο ΚΑΙ σε συνεργασία με τους Δήμους, ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο  Εναλλακτικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων, ένα οδικό χάρτη δηλαδή με στόχο ‘μηδενικά απόβλητα’ μέχρι το 2020 και  με βάση τους παρακάτω άξονες:

Εφαρμογή στην πράξη της ιεραρχίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων: μείωση παραγωγής απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση (μέσα από προγράμματα που θα θέτουν με συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους), ανακύκλωση – κομποστοποίηση. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προωθηθεί η διαλογή στη πηγή με ξεχωριστά ρεύματα (χαρτί, πλαστικά, γυαλί, συσκευασίες, οργανικά απορρίμματα και υπολείμματα) σύμφωνα και με την οδηγία 98/2008 και το Ν. 4042/2012.

Εκπαίδευση των πολιτών για μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση των υλικών με συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, αλλά και για μείωση της χρήσης επικίνδυνων υλικών και συσκευασιών, όπως  οι πλαστικές σακούλες

Ενθάρρυνση ίδρυσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε κάθε νησί για τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης, συγκέντρωσης και προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία οι ίδιοι οι πολίτες και επιχειρηματίες θα προσκομίζουν. Με τον τρόπο αυτό θα μένουν τα οφέλη της ανακύκλωσης στα νησιά και θα προωθηθεί η ενεργοποίηση των κατοίκων 

Διαδημοτική συνεργασία και εμπλοκή των κατοίκων των νησιών: δημιουργία διαδημοτικών επιχειρήσεων κομποστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης μεταξύ γειτονικών νησιών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας ώστε να υπάρχει από κοινού διαχείριση των ανακυκλώσιμων, ανταλλαγή εμπειριών και αξιοποίηση καλών πρακτικών..

Εμπλοκή των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως ξενοδοχείων και εστιατορίων στις δράσεις μείωσης αλλά και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα π.χ. από τη δημιουργία κινήτρων / αντικινήτρων (διατάξεις στον εσωτερικό κανονισμό καθαριότητας με υποχρέωση διαλογής στην πηγή, κ.λ.π.) για τους επιχειρηματίες. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για στις περιοχές με ισχυρό τουριστικό ρεύμα και μεγάλο πληθυσμό. Για παράδειγμα, η Ρόδος και η Κως παράγουν το 54% των συνολικών Αστικών Αποβλήτων σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

Συνεργασία με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες και εταιρίες μεταφορών για μειωμένο κόστος μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών με αξιοποίηση των περιόδων και ημερών χαμηλής πληρότητας
Συνεργασία και υποστήριξη όλων των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αλλά και ενθάρρυνση ίδρυσης νέων συλλογικών συστημάτων με τη μορφή Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για την εναλλακτική διαχείριση για όλες τις κατηγορίες ειδικών αποβλήτων: α) ελαστικά, β) ορυκτέλαια και συσκευασίες τους, γ) μαγειρικά λάδια από τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δ) οχήματα, ε) μπάζα, στ) μπαταρίες, ζ) συσσωρευτές και ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά είδη.  Ενθάρρυνση ίδρυσης μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) 

Το αποτέλεσμα
Η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα ελαχιστοποιήσει τα απορρίμματα που οδηγούνται ανεπεξέργαστα σε ταφή, που είναι η χειρότερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, απαιτεί μεγάλο κόστος κατασκευής και λειτουργίας και συναντά μεγάλες δυσκολίες χωροθέτησης στο ευαίσθητο  νησιωτικό περιβάλλον. Θα συμβάλλει έτσι και στην αποφυγή προστίμων και τελών από τη χώρα μας από τη μη τήρηση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, πρόστιμα που τελικά καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Επίσης, θα οδηγήσει σε νέες, πράσινες θέσεις εργασίας στα νησιά και θα συνεισφέρει στη βελτίωση της εικόνας των νησιών μας και κατ’ επέκταση στον τουρισμό που προέρχεται από χώρες όπου οι παραπάνω πρακτικές είναι καθημερινή πραγματικότητα. Τέλος, θα καταστήσει οικονομικά ασύμφορη την περιβαλλοντικά επικίνδυνη και πανάκριβη (για τους δήμους και επομένως για τους δημότες) τη «λύση» της καύσης απορριμμάτων.

Η εφαρμογή της αρχής της αειφορίας στο σχεδιασμό κάθε νησιωτικής δραστηριότητας δεν είναι πολυτέλεια αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την περιβαλλοντική αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των νησιών μας. 

Τετάρτη, Μαΐου 07, 2014

ο Συριζα Σαντορίνης στηρίζει την πρωτοβουλία ΕΜΕΙΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θήρας ανακοινώνει ότι στηρίζει τον αγώνα της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Θηραίων Πολιτών –ΕΜΕΙΣ- με υποψήφιο δήμαρχο τον Αντώνη Κωνσταντινίδη που παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές της 18 Μάιου 2014 στην Σαντορίνη.

Επίσης στηρίζει, στις περιφερειακές εκλογές  τον συνδυασμό της «νησιωτικής ανατροπής» με υποψήφιο περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, τον Μπενέτο Σπύρου,και την αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων του συνδυασμού Άννα Μαυρουδή.

Γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ  Θήρας

προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα

Στην Γαλλική Alstom Grid. κατακυρώθηκε η τρίτη φάση του διαγωνισμού.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, που εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια και που σημαίνει κατάργηση των ντιζελομηχανών στα κυκλαδίτικα νησιά που  επιβαρύνουν το περιβάλλον, και κοστίζουν στην τσέπη της Επιχείρησης και των καταναλωτών.

Σε ότι αφορά το έργο της διασύνδεσης, το διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ αποφάσισε (7.5.2014) την ανάθεση του υποέργου (Ομάδα Γ), που αφορά  στον Υ/Σ Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου καθώς και 3 Υ/Σ Υποβιβασμού 150 kV/ΜΤ στις νήσους Σύρο – Πάρο – Μύκονο, στην μειοδότρια εταιρεία Γαλλική εταιρία ALSTOM Grid S.p.A.
Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί μετά τον προσυμβατικό έλεγχο που απαιτείται από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Με την παραπάνω ανάθεση έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα τρία υποέργα των Ομάδων Β, Γ και Δ και απομένει η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της Ομάδας Α, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού για τη χώρα έργου.


Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ενημέρωση, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί και η σχετική διαγωνιστική διαδικασία της Ομάδας Α.

δήλωση υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου Ιωάννας Βαμβακούρη – Βαρβαρήγου με το συνδυασμό «Θηραϊκή Πολιτεία» για τη Δημοτική Ενότητα Οίας

Σύμφωνα με το κείμενο,

Φίλες και φίλοι,
Σε λίγες μέρες καλούμαστε να αναδείξουμε τη νέα Δημοτική Αρχή, που βασιζόμενη στη θέληση των κατοίκων της Θήρας και της Θηρασίας, θα χαράξει την πορεία του Δήμου Θήρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πορεία αυτή, θα καθορίσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι περιστάσεις καθιστούν  τη συμμετοχή μας στα κοινά αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρόταση του Δημάρχου Θήρας κ. Αναστασίου Νικολάου Ζώρζου να είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος του Συνδυασμού «Θηραϊκή Πολιτεία» για τη Δημοτική Ενότητα Οίας.

Έχω επιλέξει τη Σαντορίνη για να δημιουργήσω την οικογένειά μου και να ασκήσω το επάγγελμα που αγαπώ με σεβασμό στη θηραϊκή γη. Αφιερώνω προσωπικό χρόνο και ενέργεια στην υποστήριξη θεμάτων που βελτιώνουν τη ζωή στα νησιά μας.

Αποφάσισα να στηρίξω την πρόταση του Αναστασίου Νικολάου Ζώρζου, ο οποίος με δημοκρατικότητα, εντιμότητα και ενθουσιασμό υλοποιεί ενέργειες που στοχεύουν στην ανάδειξη και την αειφορία του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης. Δίνοντας βήμα και χώρο θετικής δράσης σε κάθε μέλος της θηραϊκής κοινωνίας, προωθεί με σταθερότητα πολιτικές που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά μας. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Απέκτησα το Εθνικό Δίπλωμα Οινολογίας (DNO) του Πανεπιστημίου Paul Sabatier Toulouse III, όπως και την πρώτη μου εργασιακή εμπειρία ως οινολόγος, στη Γαλλία. Από το 2004 ζω και εργάζομαι στη Σαντορίνη αρχικά ως υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου στη Santo Wines. Από το 2006 έως σήμερα είμαι οινολόγος του Οινοποιείου Σαντορίνης της Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική ΑΕ.
Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων, των Οινολόγων Γαλλίας και των Ελληνίδων του Κρασιού.
Είμαι έγγαμη με το Νικόλαο Βαρβαρήγο και έχουμε αποκτήσει δύο μικρά αγόρια.

Παρακολουθώ μαθήματα πιάνου και απολαμβάνω το διάβασμα λογοτεχνικών κειμένων, το θέατρο και τις μουσικές συναυλίες.

δήλωση του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Θήρας, κ. Ηλία Μάινα, για την υποψηφιότητά του με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του Γιάννη Μαχαιρίδη

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αρχές στη ζωή μου ήταν ανέκαθεν η εντιμότητα, η ανιδιοτελής προσφορά και η εργατικότατα. Στόχος μου, η φροντίδα για τα νησιά μας .
Ζητώ ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη σας στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, συστρατευόμενος και πάλι με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», προκειμένου να συνεχίσουμε μαζί με τον αξιότατο Περιφερειάρχη μας, Γιάννη Μαχαιρίδη, την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ανοδική πορεία των νησιών μας σε όλους τους τομείς. Αξιοποιήσαμε τη ψήφο σας με έργα και μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια χωρίς κανένα δισταγμό.

Με τιμή
Ηλίας Μάινας, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» 

ευχαριστήριο Πανιωνίου για το Final 4 ΕΣΚΚ 2013-2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αθλητικού συλλόγου που κατέκτησε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Κυκλάδων στο μπάσκετ ανδρών,

Για την μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού αρχικά ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στο κλειστό γυμναστήριο Θήρας.

Συγχαρητήρια στην ομάδα της Νάξου ‘’ΑΠΑΣ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ’’ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας , το ταξίδι να συνεχιστεί έτσι ώστε οι Κυκλάδες να έχουν αυτό που πραγματικά τους αξίζει.

Σεβασμός και εκτίμηση στο προπονητή μας και στους παίχτες της ομάδας μας,  καθώς αφιλοκερδώς συμμετείχαν στο πρωτάθλημα , παραμελώντας οικογένεια και δουλεία ,καταφέρνοντας να κατακτήσουν  την 2η θέση στις Κυκλάδες εκπροσωπώντας  επάξια το νησί μας, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση και όρεξη όλα μπορούν να συμβούν.

Μπράβο στις ομάδες της Σύρου Αο Ερμούπολης και Άρη Σύρου για την μαχητικότητά τους και την θετικότατη στάση που κράτησαν και βοήθησαν με τον τρόπο τους στην διεξαγωγή του final4 στην Σαντορίνη.

Θερμά ευχαριστήρια:

•Στις cheerleaders της κα Πατσιλινάκου Κέλλυ όπου έκλεψαν την παράσταση από την πορτοκαλί θεά, και με τα χορευτικά τους έδωσαν μια άλλη εικόνα στο Final 4 δωρίζοντας στις ανάπαυλες των αγώνων  στους μικρούς και μεγάλους φίλους του αθλήματος 15 μπάλες μπάσκετ.
•Στον κ Σιγάλα Μανώλη (multimedia events) όπου έντυσε μουσικά και με το κατάλληλο φωτισμό την εκδήλωση αυτή δίνοντας λάμψη και χρώμα στο πρωτάθλημα των Κυκλάδων.
•Τον κ. Χρίστο Αντωνιάδη ο οποίος αποθανάτισε όλες τις στιγμές του final4 για να μπορεί κάθε παίχτης από όλες τις ομάδες να τις κρατήσει, και να θυμάται το υπέροχο αυτό διήμερο ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
•Tον κ Αριστοτέλη Μάστακα ιατρός μας σε όλους τους αγώνες του final 4.
•Τον κ. Αργυρό Γιώργο για την προσφορά του στη δωρεάν μετακίνηση των αθλητών
•Την Κάβα Λυγνός για την προσφορά σε δωρεάν χυμούς και νερά για της cheerleaders και όλες τις ομάδες.
•Τον κ Πετρόπουλο Σταύρο για την προσφορά του σε δωρεάν γεύμα αθλητών της ομάδας
•Τον κ. Δεναξά Αρτέμη & Νικό (Εστιατόριο Πύργος) για την συμβολή τους στο πλούσιο γεύμα που παρέθεσε η ομάδα μας μετά την λήξη του final 4  σε όλες τις αποστολές, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη για το μπάσκετ μας ενώνει!!
•Την Ένωση Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων για την προσφορά που μας παρείχε δωρεάν.
•Tον κ Παναγιώτη Μυτιληναίο, Ρίζο Μυτιληναίο για την βιντεοσκόπηση όλου του Final 4.
•Την κα Σταματίνα Ξιάρχου για την συνδρομή της στην εκδήλωση, όπου κορίτσια ντυμένα με την παραδοσιακή στολή του νησιού παρέδιδαν τα μετάλλια και τα έπαθλα στους επισήμους.
•Tους “Volcans” που παραβρέθηκαν στο πλευρό της ομάδας μας και τείνουν να αποτελέσουν συνώνυμο της υποστήριξης του αθλητισμού στο νησί μας.

Ξεχωριστά ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: την κα Άννα Δακουτρού, τον κ. Κουκούλη Βαγγέλη, τον κ. Βαγγέλη Φουστέρη, τον κ Μανώλη Δαμίγο, τον κ. Νίκο Χατζάκη, τον κ. Αρτέμη Ξαγοράρη , τον κ Πέτρο Νομικό , και την Κοινοπραξία Πλοίων, όπου με την πολύτιμη βοήθεια τους διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία η γιορτή του μπάσκετ.

Κλείνοντας την όμορφη αυτή γιορτή,  την τιμητική τους στην ανάπαυλα του μεγάλου τελικού είχαν ο πρώην πρόεδρος και πλέον επίτιμος πρόεσρος του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης κ Ηλίας Μαϊνας  καθώς και ο πρώην παίχτης, προπονητής, γραμματέας, ταμίας, το πολυεργαλείο της ομάδας μας στο παρελθόν κ Γιάννης Καβαλλάρης. Δύο ξεχωριστοί άνθρωποι στην ιστορία της ομάδας μας, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της  και του αθλήματος στην Σαντορίνη.

Μια βράβευση που είχε καθυστερήσει  1,5 χρόνο περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι του final 4 θα ήθελε να ευχαριστήσει  θερμά την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη Γρυπάρη ό οποίος συνέβαλε στα μέγιστα για την μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε στο νησί της Σαντορίνης.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Θήρας και την Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων  για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε καθώς επίσης και την Διοίκηση και το προσωπικό του ΔΑΠΠΟΣ για την πολύτιμη βοήθεια και κατανόηση που επέδειξε .


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου