Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2011

τροποποιείται το διάταγμα σχετικά με τις χωροθετήσεις στην Σαντορίνη ..

Διαγωνισμό ... συντομογραφίας επιχειρεί ο Δήμος της Σαντορίνης μιας και απο τις λακωνικότατες ανακοινώσεις του, μόνον οι έμπειροι δημοσιογράφοι μπορούν να βγάλουν άκρη. Διαβάζοντας δηλαδή οτι,
"το Υ.Π.Ε.Κ.Α. διαβίβασε στο Δήμο το σχέδιο τροποποίησης του ΦΕΚ 139/Δ΄/90 προκειμένου ο Δήμος να γνωμοδοτήσει εντός του νομίμου χρόνου. Οι προσπάθειες του Δήμου Θήρας να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για τη λύση χρονιζόντων προβλημάτων απέδωσαν καρπούς. Ο Δήμος Θήρας θα συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει"

πρέπει να καταλάβουμε οτι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα χωροθέτησης που είχε ο ΟΤΑ τα πολλά τελευταία χρόνια. Με την απόφαση αυτή ο Δήμος της Σαντορίνης θα μπορέσει να προωθήσει, μεταξύ άλλων, το θέμα της λειτουργίας ενός νόμιμου ΧΥΤΑ. Τελεία...

θέλω να γίνω κι εγώ εθελόντρια ... I wanna be a volunteer ..!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της Σαντορίνης,

Στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας και για την καλύτερη αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την υγεία και τις περιουσίες των πολιτών, ο Δήμος Θήρας συγκρότησε εθελοντικές ομάδες σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες, τις οποίες εξοπλίζει με τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό, ώστε οι εθελοντές να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά τους.
Ο ατομικός εξοπλισμός (κράνη, γιλέκα, αδιάβροχα, γάντια, μάσκες, σφυρίχτρες κλπ) αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία παραδίδονται στις εθελοντικές ομάδες, όπου με ευθύνη των Προέδρων θα φυλάσσονται στα κατά τόπους κοινοτικά γραφεία.
Σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε επικαιροποίηση και σύνταξη των Σχεδίων έκτακτης ανάγκης στα σχολεία, καταγραφή και συντήρηση των προβλεπόμενων υλικών, (πχ αναγόμωση πυροσβεστήρων).

οι αντιδράσεις για το τέλος των ακινήτων στην Σαντορίνη

Κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους της Σαντορίνης και Θηρασιάς απευθύνει ομάδα πολιτών΄η οποία έχει συγκροτηθεί σε Επιτροπή Αγώνα, μέσω κυρίως επιστολών που διακινούνται χέρι με χέρι (αφού έτσι γίνεται, πως αλλιώς να το γράψουμε...) σχετικά με τις δυνατότητες αντίστασης και.. μη πληρωμής του νέου τέλους των ακινήτων. Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της επιτροπής, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο σχετικά με τις δυνατότητες και επιλογές που έχει ως προς την μη καταβολή του συγκεκριμένου φόρου.

Στην επιστολή τους αναφέρουν οτι,

Τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε όλοι μια ολομέτωπη επίθεση από τους κυβερνώντες ενάντια στο εισόδημά μας αλλά και την αξιοπρέπειά μας.
Με αφορμή την επιβολή του τελευταίου άδικου και παράνομου μέτρου για χαράτσι στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώσουμε, αποφασίσαμε
να αντισταθούμε.
Συγκροτήσαμε Επιτροπή Αγώνα με διάθεση και απόφαση να παλέψουμε ενάντια σε όλα όσα μας ετοιμάζουν. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν αντισταθούμε τώρα θα ακολουθήσουν και άλλα χειρότερα.
Η επίθεση των κυβερνώντων εναντίον μας είναι ευθεία και απροκάλυπτη. Και η αντίστασή μας θα είναι ευθεία και ξεκάθαρη.
Άμεσα πληρώνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος χωρίς το χαράτσι. Υπογράφουμε υπεύθυνες δηλώσεις για τακτοποίηση του λογαριασμού μας και τις καταθέτουμε στη ΔΕΗ.
Δημιουργούμε εθελοντικές ομάδες που θα εμποδίζουν κάθε προσπάθεια διακοπής ηλεκτροδότησης στο νησί. Είμαστε σε ετοιμότητα για συμπαράσταση και στήριξη σε όποιον χρειαστεί.
Πολεμάμε το φόβο με την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Τηλ. Επικοινωνίας : 6945900474 (Γιώργος), 6944514234 (Μαρία)

οι τοποθετήσεις του κ. Πουσσαίου στο παγκόσμιο forum ενώσεων Περιφερειακών Αρχών

Για τις ιδιαιτερότητες της εδαφικής συνοχής και της ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ενώσεων Περιφερειακών Αρχών Fogar, ο Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος εκπροσώπησε στη σημαντική αυτή διοργάνωση το Νότιο Αιγαίο.

Στο φόρουμ με τίτλο «Χαράσσοντας το δρόμο για παγκόσμια πολιτική προς την ισόρροπη ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή» συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ δεκάδες ήταν οι συμμετοχές εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωματών και δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων αναφερόμενος στην Περιφέρεια μας επεσήμανε πως «η μεγάλη απόσταση από τα ευρωπαϊκά κέντρα ανάπτυξης, η έλλειψη των συνόρων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής μας γενικότερα, καθιστούν το Νότιο Αιγαίο μια απομονωμένη περιοχή της Ευρώπης».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ενημέρωσε παράλληλα τους συμμετέχοντες πως για την Περιφέρεια μας κάθε νησί έχει αξιολογηθεί χωριστά ως ενιαία εδαφική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική μονάδα, η οποία απαιτεί την ίση μεταχείριση όσον αφορά την προώθηση της ανάπτυξης.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευκολύνει και να υποστηρίξει τις εθνικές και περιφερειακές αρχές που σχηματίζουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο», τόνισε ο κ. Πουσσαίος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δραματική μείωση των κονδυλίων προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά τις ιδιαιτερότητές της εξ αιτίας της νησιωτικότητας και τις διαφορές ανάπτυξης μεταξύ των νησιών μας.
Αναφερόμενος στις μεταφορές ο κ. Πουσσαίος παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΝΑ, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον σύστημα μεταφορών πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να επανασχεδιαστεί, με στόχο την ισότητα των νησιωτικών και ηπειρωτικών μεταφορών, με βάση το κόστος, την ποιότητα και την προσβασιμότητα όλο το χρόνο.
Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφεριάρχης πρότεινε τη δημιουργία σε περιφερειακό επίπεδο, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταφορών συμπεριλαμβανομένων των εναέριων, θαλάσσιων και των χερσαίων μέσων για την παροχή επαρκούς μεταφοράς, ενώ μίλησε για την ανάγκη εξασφάλισης οικονομικών πόρων για τον προγραμματισμό νέων πορθμείων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους εκπροσώπους των νησιωτικών περιοχών, να συστήσουν από κοινού μια επιτροπή με κύριο στόχο την μελέτη, την ανταλλαγή γνώσεων και την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα.

συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Πρέσβη της Ελβετίας

Το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του να επισκέπτονται τη Ρόδο και άλλα νησιά της περιοχής μας, και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, εξέφρασε ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Λορέντζο Άμπεργκ στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στις 8 Δεκεμβρίου.

Όπως εξήγησε ο πρέσβης, άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο πολιτισμός, η ιστορία του τόπου μας, το περιβάλλον κλπ, μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό Ελβετών που αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες στις διακοπές τους.

Ο κ. Μαχαιρίδης ανέλυσε τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη από τους τοπικούς φορείς για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, λέγοντας πως «όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι κρίμα μια υποδειγματική τουριστική υποδομή να μην αξιοποιείται περισσότερους μήνες κάθε χρόνο».

«Ανέκαθεν, αλλά και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα νησιά μας αποτελούν προορισμούς ελκυστικούς και προσιτούς» είπε ο Περιφερειάρχης, ενώ ο Ελβετός πρέσβης εκτίμησε πως πράγματι υπάρχουν προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας που θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αφίξεις από τη χώρα του, οι οποίες φέτος ανήλθαν στις 30.000.

Στη συνάντηση όπου ήταν παρούσα και η πρόξενος της Ελβετίας στη Ρόδο κα Παραδείση, οι κ. Μαχαιρίδης και Άμπεργκ αναφέρθηκαν και στη συνεργασία των δύο χωρών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα…


Λεζάντες.....

Στην φωτό νούμερο ένα,

Σε πρώτο πλάνο, ο κ. Μαχαιρίδης κοιτάει την όμορφη διερμηνέα, αλλά επειδή μια τέτοια.... προοπτική δεν είναι και πολύ comme il faut, εμείς θα ισχυριστούμε οτι κοιτάζει το μέλλον της Ελλάδος... Του πρέσβη πάντως ματιά δεν του ρίχνει.

Ο δε πρέσβης της Ελβετίας με παρουσιαστικό, ύφος καθώς και κινησιολογία που παραπέμπει σε ψυχίατρο της κεντρικής Ευρώπης ή της Νέας Υόρκης, κοιτά ευθέως την κάμερα τονίζοντας την σημαντικότητα της στιγμής.

Στο φόντο δύο αγαλματάκια (μπα, αβγατίσανε..;) μοντέρνας τεχνοτροπίας απο αυτά που δεν καταλαβαίνεις ποιό είναι το επάνω μέρος και πιο το κάτω..
(σ.σ. -έλα να με βοηθήσεις γιατί δεν καταλαβαίνω πως πάει...
-πεζέ, δεν έχεις καθόλου αισθητική....
-μπορεί να μην έχω αισθητική, ναι αλλά εγώ σας ταΐζω εδώ μέσα...)
καθώς επίσης το γνωστό κάδρο με τα γεφυράκια, μια βιβλιοθήκη με σπάνια αρχεία και ντοκουμέντα και μια οθόνη έλ-σι-ντί.

Σε γκρό πλάν, ενα λεμόνι που συμβολίζει την ξινίλα που μας έχει πιάσει απο τα μέτρα της "κυβερνήσεως εθνικής ενότητος" καθώς επίσης και την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα (σ.σ. φυτέψτε καμιά λεμονιά, μπας και την βγάλουμε έστω με λεμονίτες... )

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οπαδός αντίπαλης παράταξης του ΠΣ επιχείρησε να του το πετάξει νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας, αλλά εκείνος, πεπειραμένος γάρ καθώς και παλαίμαχος αμυντικός της ομάδας του "πανροδιακού" το απέκρουσε με μπλοζόν, ενώ παράλληλα το έπιασε και στον αέρα.
Σχετικά με το περιστατικό, και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του για το θέμα, μας εμπιστεύθηκε οτι, "Θα το πάω στην γυναίκα μου, για να μην πάει χαμένο, να το στύψει στο αποψινό λεμονάτο..."
Μάλιστα, ο κ. Μαχαιρίδης είπε πως, την επόμενη φορά που κάποιοι θα θελήσουν να του πετάξουν κάτι, ας του πετάξουν κανέναν μπακαλιάρο καλύτερα, ο οποίος πέραν του γεγονότος οτι έχει πολύ φώσφορο, είναι θρεπτικός και κάνει ωραιότατη σούπα, παραλλήλως όμως, έχει ακριβύνει επικίνδυνα, οπότε, ότι σου πετάει κανείς αυτήν την εποχή, καλοδεχούμενο είναι..

Στην φωτογραφία νούμερο 2
Σε πρώτο πλάνο, τα προφίλ των Περιφερειάρχη – Πρέσβη σε ένα σπάνιας και μοναδικής αξίας ενστανέ κατά την διάρκεια ανταλλαγής των εθιμοτυπικών δώρων. Ο κ. Μαχαιρίδης έδωσε στον κ. Άμπεργκ ένα βιβλίο με φωτογραφίες των νησιών ενώ ο κ. Άμπεργκ ανταπέδωσε με ένα ρολόι swatch για να βλέπει την ώρα και να τον θυμάται. Από τις εκφράσεις τους πάντως κατανοούμε ότι άπαντες έμειναν ευχαριστημένοι.

Στο φόντο της φωτογραφίας Νο2 η καρέκλα στην οποία θα κάθονται οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι θα εντοπίζονται απο τις αρμόδιες υπηρεσίες να φοροδιαφεύγουν. Οι φοροφυγάδες θα δένονται και θα εγκαταλείπονται στην καρέκλα μέχρις ότου δεσμευθούν οτι θα πληρώσουν τα χρέη τους.....

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Περιφέρειας 12.12 - θέματα

Την Δευτέρα 12.12 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπήςτης Περιφέρειας με τα εξής θέματα :

Έγκριση όρων δημοπράτησης για την :«Προμήθεια ειδών κομποστοποίησης και ανακύκλωσης»,
«Προμήθεια μηχανημάτων ανακύκλωσης», « Προμήθεια δύο μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού» του Πιλοτικού Προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων Ανάφης – Χάλκης.
Έγκριση διακύρηξης για το έργο «Δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας (destination brand) για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»οικονομικού έτους 2011.
Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Γ’ τριμήνου 2011.
Απομαγνητοφώνηση Πρακτικών Περιφερειακού Συμβουλίου για το έτος 2012.
Διακήρυξη για την καθαριότητα των χώρων και υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Μυκόνου, Μήλου, Πάρου, Κέας-Κύθνου, Τήνου, Νάξου, Άνδρου και Θήρας για το οικ.έτος 2012.
Ανάθεση εργασιών ηχητικής κάλυψης εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το έτος 2012.
Ανάθεση προμήθειας υλικών καθαριότητας για το έτος 2011.
Ανάθεση για την προμήθεια αναψυκτικών και πρόχειρων εδεσμάτων στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το έτος 2012.
Εισήγηση για ανάθεση σε Προμηθευτές έπειτα από διαπραγμάτευση ειδών γραφικής ύλης για το έτος 2011 σε συνέχεια της με αριθμ. 304/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.
Ανάθεση σε εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Προμήθεια εργαλείου μαζικής προτεινόμενης προσαρμογής του Ηλεκτρονικού Μητρώου του ανθρώπινου δυναμικού (Ν.4024) για την εφαρμογή της μισθοδοσίας.
Έγκριση Παράτασης Προθεσμίας του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση Οδικού Δικτύου νήσου Σικίνου».
Ανάθεση των έργων « Θεομηνία 03-02-2011 – Επείγουσα αποκατάσταση δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου νήσου Κέας» και « Θεομηνία 03-02-2011 – επείγουσα αποκατάσταση παραλιών νήσου Κέας.
Έγκριση Πρακτικών δημοπρασίας του έργου «Συντήρηση και κατασκευή ράμπας και wc ΑΜΕΑ στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρόδου». Προϋπολογισμού 100.000,00€.
Εισήγηση για παράταση περαίωσης των εργασιών του έργου : «Αντιπλημμυρικά έργα στο Φονιά (Β’ Φάση)».
Έγκριση δράσεων της Δνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ν.Α.Περί ανάθεσης δικαστικών υποθέσεων.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εγκρίσεις μετακίνησης κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.

πρωτοβουλία στήριξης αναξιοπαθούντων στην Ρόδο

Πρωτοβουλία στήριξης των αναξιοπαθούντων εν όψει και των Χριστουγέννων, αναλαμβάνουν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, προσφέροντας τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τα τρόφιμα θα παραδοθούν στον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, το Σάββατο (10/12) στις 12 το μεσημέρι στους χώρους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Παράλληλα, με επιστολή της προς τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων της Ρόδου, η εντεταλμένη σε θέματα Κοινωνικής Μέριμνας περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Μουτάφη απευθύνει έκκληση να συνεισφέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που και φέτος θα στηρίξει δεκάδες συνανθρώπους μας. Στην επιστολή της, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι στο νησί της Ρόδου εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, για την ανακούφιση 200 και πλέον άπορων οικογενειών (ανάμεσά τους και 90 ανήλικα) καθώς και άπορων μοναχικών ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.
Δικαιούχοι είναι όσοι η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από αίτησή τους και βάση στοιχείων επιλέγει ως ευρισκόμενους σε κατάσταση ένδειας.
Τα τρόφιμα, είδη βασικής διατροφής (λάδι, γάλα, όσπρια, ζυμαρικά κ.α), διατίθενται δωρεάν στους δικαιούχους και προσφέρονται εθελοντικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από το σύνολο της κοινωνίας μας.

παραγωγή τσικουδιάς, αλλά, για μέρα μονο; ...

Ερώτηση σχετικά με το «δικαίωμα απόσταξης τσίπουρου-τσικουδιάς για οικογενειακή χρήση» κατέθεσε ομάδα βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος μεταξύ των οποίων ο κ. Παπαμανώλης που υποστήριξε το αίτημα κατοίκων της περιοχής των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την ερώτηση και το σκεπτικό της,

Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας παρατηρείται το φαινόμενο απόσταξης τσίπουρου για προσωπική και οικογενειακή χρήση χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα πολλές φορές την παραγωγή αφενός κακής ποιότητας προϊόντος και αφετέρου την απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα η απαγόρευση απόσταξης για προσωπική και οικογενειακή χρήση, περιορίζει την ανάδειξη ενός πατροπαράδοτου ποτού, ταυτισμένου με τις παραδόσεις, τα έθιμα αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων πολλών περιοχών της χώρας. Πέρα απ' αυτό, η συγκεκριμένη απαγόρευση οδηγεί τους πολίτες στο να καταναλώνουν εισαγόμενα ποτά με αποτέλεσμα να δαπανώνται μεγάλα ποσά για εισαγωγές σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια ρύθμιση μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Να προωθηθεί το δικαίωμα μια συγκεκριμένη μέρα το χρόνο, πολίτες που έχουν καζάνι απόσταξης τσίπουρου να μπορούν να παράγουν μικρή ποσότητα αποκλειστικά και μόνο για οικογενειακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση θα τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ποιότητας του προϊόντος και παράλληλα θα υπάρχει αντίστοιχος έλεγχος για τη σωστή τήρηση της ρύθμισης. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να θεσπισθεί ως φόρος ένα συγκεκριμένο ποσό που θα αποδίδεται στον αντίστοιχο Καλλικρατικό Δήμο από κάθε ενδιαφερόμενο.

Με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες νόμιμες άδειες είναι πολύ λίγες, οι ποσότητες που παράγονται δεν επαρκούν, σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν χωρίς άδεια ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν έσοδα για την ενίσχυση των Δήμων, ερωτάστε,
Σκέφτεστε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ή παρόμοιας ρύθμισης όπως περιγράφεται παραπάνω; Παρακαλώ να αξιολογηθεί η πρόταση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2011

ο επίλογος του λαϊκού χαριστικού/ανταλλακτικού παζαριού

Σε ανακοίνωση του συλλόγου "Θηραίων δράσεις" σχετικά με την πρώτη, πρόσφατη, πρωτοβουλία του για την διοργάνωση "λαικού χαριστικού-ανταλλακτικού παζαριού" αναφέρεται οτι,

Έπειτα από την συγκινητική συμμετοχή των απλών Θηραίων πολιτών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους έκαναν την ιδέα μας μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς γενικότερα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον Θηραίο πολίτη.
Ο πάγκος περισυλλογής Φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού για τους ''Γιατρούς του Κόσμου'' (Ελληνική αντιπροσωπεία) κατάφερε να μαζέψει το ποσό των 376.28ευρώ, το οποίο κατατέθηκε στον λογαριασμό της Οργάνωσης στις 7.12.11. Αναμένουμε το αποδεικτικό της Δωρεάς το οποίο θα το κοινοποιήσουμε στην σελίδα μας για να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο μόλις το παραλάβουμε. Τα φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα έφυγαν στις 6.12.11 με την ευγενική χορηγία της μεταφορικής εταιρείας Θηραϊκής εξπρές , περίπου 100 τεμάχια (κούτες σακούλες και καροτσάκι μπεμπέ) φορτώθηκαν σε 3 παλέτες και ταξίδεψαν με σκοπό να βοηθήσουν οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη στην χώρα μας.
Ο χαριστικός/ανταλλακτικός πάγκος επίσης σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς και η κίνηση ήταν συνεχής.
Ευχαριστούμε πάλι όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε, εθελοντές και φίλοι, το ΔΑΠΠΟΣ για την παραχώρηση του χώρου, εξοπλισμού και συμμετοχής του, το IWOS, το SAWA, την Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, την Θηραϊκή Express Μεταφορική και την εταιρία MarouCreations για την συνεργασία, υποστήριξη και συμμέτοχη τους.
Ελπίζουμε στο επόμενο Λαϊκό Χαριστικό/Ανταλλακτικό Παζάρι Ανθρώπινης Αλληλεγγύης η προσέλευση του κόσμου να είναι μεγαλύτερη.
Για την ενημέρωση ιδεών και δράσεων: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003116067515  


Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και μια ζεστή νέα χρονιά για όλους.

πόσιμο νερό στα μικρά νησιά της Περιφέρειας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με προϋπολογισμό 611 χιλ. €.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια 32 μονάδων με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία και βελτίωση του νερού που παρέχεται από τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης είκοσι τριών (23) νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, το οποίο θα διατίθεται στους καταναλωτές ως πόσιμο σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που έχει στόχο την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος έλλειψης πόσιμου νερού και που παράλληλα θα έχει αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά οφέλη, δεδομένου ότι θα περιορίσει δραστικά την κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών εμφιαλωμένου νερού.
Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 6.000 λίτρων πόσιμου νερού ημερησίως και συνολικά προβλέπεται να εξυπηρετούνται οι πάνω από 25.000 κάτοικοι των 23 νησιών και φυσικά οι επισκέπτες τους.

Αναλυτικά τα νησιά και οι μονάδες που θα εγκατασταθούν ανά νησί έχουν ως εξής: Αγαθονήσι, Αμοργός (2), Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ίος (2), Κάσος, Κέα (2), Κίμωλος, Κουφονήσι, Κύθνος (2), Μεγίστη, Νίσυρος, Πάτμος (3), Σέριφος (2), Σίκινος, Σίφνος (2), Σύμη (2), Σχοινούσα, Τήλος και Φολέγανδρος.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και το Ελληνικό Δημόσιο.

στο Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης

Η απεμπλοκή των διαδικασιών για την καταβολή των πιστώσεων για έργα της Περιφέρειας και Δήμων της περιοχής μας που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν το αντικείμενο των επαφών που είχε σις 7.12 στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για ληξιπρόθεσμες οφειλές του υπουργείου προς την Περιφέρεια, που αφορούν σε έργα προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στον Περιφερειάρχη δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η σχετική απόφαση για την εξόφληση των οφειλών θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

ερωτήσεις νησιωτών βουλευτών της ΝΔ για θέματα ενέργειας στο Αιγαίο

Ερωτήσεις προς τον Υπ. περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσαν οι βουλευτές νησιών του Αιγαίου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος Β΄Αθηνών, Γιάννης Βρούτσης Κυκλάδων, Μίκα Ιατρίδη Δωδεκανήσου, Σπύρος Γαληνός Λέσβου και Κώστας Μουσουρούλης Χίου, σχετικά με τον σχεδιασμός του υπουργείου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών του Αιγαίου καθώς και τις ενδεχόμενες εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας σε θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ερωτήσεις,

Σε διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και σε άλλα αφιερώματα των ΜΜΕ, αναφέρονται αντιφατικά στοιχεία για τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών του Αιγαίου, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στα νησιά αυτά.
Επειδή το συγκεκριμένο θέμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους κατοίκους των περιοχών αυτών και ταυτόχρονα αγγίζει και θέματα Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ερωτάται ο υπουργός,

Ποιος ο σχεδιασμός της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Αιγαίου για το 2012, το 2013 και τα έτη που θα ακολουθήσουν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο κορύφωσης της τουριστικής κίνησης;
Ποιες πρόνοιες έχουν ληφθεί για να καλυφθούν θέματα Εθνικής Ασφάλειας, ιδιαιτέρως, των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, τα οποία μπορεί να προκύψουν από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας;
Έχουν γίνει προτάσεις από πλευράς Τουρκίας, κρατικών ή ιδιωτικών φορέων, για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νησιών του Αιγαίου; Αν έχει συμβεί αυτό, από ποιους έγιναν οι σχετικές προτάσεις, πότε έγιναν και ποιες απαντήσεις έδωσε το ΥΠΕΚΑ;
Υποβλήθηκε ποτέ ανάλογη πρόταση σε συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας ή υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ με την Τουρκική πλευρά; Υπήρξε μήπως ανάλογη πρόταση από την πλευρά ενεργειακών εταιρειών Τουρκικών συμφερόντων;

Με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες νόμιμες άδειες είναι πολύ λίγες, οι ποσότητες που παράγονται δεν επαρκούν, σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν χωρίς άδεια ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν έσοδα για την ενίσχυση των Δήμων.
Σκέφτεστε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ή παρόμοιας ρύθμισης όπως περιγράφεται παραπάνω; Παρακαλώ να αξιολογηθεί η πρόταση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.


Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και άλλοι αρμόδιοι για τα ενεργειακά θέματα κρατικοί αξιωματούχοι της γείτονος -κατά καιρούς- κάνουν λόγο, σε δηλώσεις τους , για «χρέη της Ελλάδος προς την Τουρκία πολλών εκατομμυρίων ευρώ», που αφορούν στα θέματα ενέργειας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός,

Ποιες -οικονομικής ή άλλης φύσεως- εκκρεμότητες έχει η Ελλάδα προς την Τουρκία και αφορούν σε θέματα ενέργειας;
Είναι πραγματικά τα στοιχεία, που επικαλούνται οι Τούρκοι αρμόδιοι; Εάν όχι, ποια είναι τα αληθή στοιχεία;
Ανεξαρτήτως των χρεών ή άλλων εκκρεμοτήτων, ποιες δοσοληψίες ή συναλλαγές, σε επίπεδο ενεργειακών σχέσεων, έχει σήμερα η χώρα μας με την Τουρκία;
Ποιος μελλοντικός σχεδιασμός υπάρχει σήμερα από το ΥΠΕΚΑ για τις σχέσεις – σε θέματα ενέργειας- των δύο χωρών;
Έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ η συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας στα θέματα ενέργειας;

"νέα εποχή για τα νησιά" για την συνεδρίαση (5.12) του Π.Σ.

Σε ανακοίνωση του συνδιασμού "νέα εποχή για τα νησιά" σχετικά με την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα τον προυπολογισμό του 2012, αναφέρεται οτι,

Ο προϋπολογισμός του 2012 που συζητήθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο και εγκρίθηκε οριακά από την πλειοψηφία της Περιφερειακής αρχής, οδηγεί τα νησιά μας στην ύφεση και στην οπισθοδρόμηση. Η παράταξή μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» αλλά και οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2012, προϋπολογισμός των περικοπών και της υποβάθμισής μας.
Τα μέλη μας Χ.Κόκκινος και Γ.Παπαμανώλης στην Οικονομική Επιτροπή στις 7-11-2011 ζήτησαν να αλλάξει ο αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός του 2012 πριν οδηγηθούμε στη συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή, δεν το έπραξε.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012 που ήρθε καθυστερημένα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον τελευταίο μήνα του 2011 και όπως επεσήμαναν οι εισηγητές της παράταξής μας κοι Χ.Κόκκινος, Γ.Παπαμανώλης, Μ.Δαδάος και Κ.Μπιζάς:
Απουσιάζουν οι αναπτυξιακές δράσεις. Μεταφέρονται έργα από το 2011 χωρίς να προγραμματίζονται καινούρια.
Από σύγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2012 με το αντίστοιχο του 2011, προκύπτει ότι το απογοητευτικό συμπέρασμα ότι η απορρόφηση των πιστώσεων για επενδύσεις κατά το τρέχον έτος είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Το μέγεθος του προϋπολογισμού είναι παραπλανητικό καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά μεταφερόμενων έργων από το 2011.
Σε μια περίοδο ύφεσης που η αγορά και η κοινωνία διψά για επενδύσεις, αντί η περιφέρεια να επιταχύνει την απορρόφηση των πιστώσεων καθυστερεί αδικαιολόγητα. Το ταμειακό υπόλοιπο της περιφέρειας αυξάνεται καθώς τα χρήματα συσσωρεύονται αντί να απορροφούνται στα προϋπολογισθέντα έργα.
Δεν προηγήθηκε ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, κατά παράβαση του άρθρου 268 του Ν. 3852/2011. Είναι πρακτικά αδύνατη η σύνταξη ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού για το 2012 αν δεν έχει προηγηθεί ο έλεγχος της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011.

- Είναι αδιανόητο, σε περίοδο κρίσης, να μην παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του προϋπολογισμού από τα αρμόδια όργανα και ειδικά από την Οικονομική Επιτροπή
Δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τους περιφερειακούς παραγωγικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Συζητάμε το δεύτερο προϋπολογισμό της περιφέρειας και ακόμα οι δύο πρώην νομαρχίες συντάσσουν δικούς τους προϋπολογισμούς, με διαφορετική κωδικοποίηση εσόδων και εξόδων.
Δεν διευκρινίζονται οι εκκρεμότητες που προκύπτουν από την μεταφορά υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
Δεν αξιοποιούνται πόροι για την τουριστική προβολή. Στο «ψυγείο» βρίσκονται από το τέλος του 2009, αναξιοποίητα 3 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν την τουριστική προβολή.
Από το πρακτικό της Εκτελεστικής Επιτροπής της περιφέρειας, προκύπτει ότι το σύνολο του προϋπολογισθέντος ποσού 1 εκ. ευρώ για Κοινωνική Πρόνοια στα Δωδεκάνησα, θα το διαχειριστεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της ΓΑΛΗΝΟΣ. Αυτό το γεγονός αποτελεί εκχώρηση αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής και του περιφερειακού συμβουλίου και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Το 2011 , από τις 400.000 ευρώ που είχαν διαθέσιμες για προνοιακές δράσεις, αξιοποιήθηκαν μόνο 40.000 ευρώ στη Δωδεκάνησο και 396 ευρώ στις Κυκλάδες!!!

Τέλος , αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ μείωσε τους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προεκλογικές του υποσχέσεις αποδείχτηκαν «κάλπικες». Το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, που θα ξεκινούσε από τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τις υποσχέσεις των Κων Παπανδρέου και Ραγκούση, δεν εκταμίευσε ούτε ένα ευρώ.
Περικοπές υπάρχουν και στους ΚΑΠ.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2011

Λαϊκή Συσπείρωση N.Αιγαίου για την συνεδρίαση (5.12) του ΠΣ

Κατά την 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, οι παρεμβάσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου είχαν ως εξής,

Σχετικά με την ενημέρωση του περιφερειάρχη προς το περιφερειακό συμβούλιο για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο ενημερωτικής τριήμερης επίσκεψής αντιπροσωπείας περιφερειαρχών και δημάρχων της χώρας, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου τόνισαν ότι οι ισχυρισμοί του περιφερειάρχη πως οι επισκέψεις περιφερειακών οργάνων συμβάλλουν στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Σήμερα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του λαού μας αντιλαμβάνεται ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει, δεν οφείλονται στις «στρεβλώσεις» της πολιτικής της ευρω - ένωσης και στο δήθεν «αθηνοκεντρικό» κράτος, αλλά ακριβώς στην εφαρμογή της πολιτικής που συναποφασίζουν τα όργανα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος των λαών της Ευρώπης, πολιτική που εφαρμόζουν τόσο η κεντρική όσο και η τοπική διοίκηση. Οι ισχυρισμοί αυτοί του περιφερειάρχη αποδείχνουν την πλήρη στοίχιση της πλειοψηφίας με την πολιτική αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήθεν πρόθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την προστασία των υπό εξαφάνιση ειδών στο Αιγαίο, όπως εκφράστηκε από την αρμόδια επίτροπο κ. Δαμανάκη, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πολιτική εξόντωσης των ψαράδων από την μια και της προκλητικής ενίσχυσης των επιχειρηματιών της ιχθυοκαλλιέργειας από την άλλη, σε βάρος τόσο των πραγματικών διατροφικών αναγκών του λαού, όσο και του περιβάλλοντος.

Για το θέμα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2012, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ- ΛΑΟΣ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για τους ενοποιημένους προϋπολογισμούς Δήμων και Περιφερειών, για το σύνολο δηλαδή των εσόδων και εξόδων τους, προβλέπεται ένα έλλειμμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα μετακυλιστεί στο λαό μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, τους φόρους και τα πρόστιμα. Αυτή η συνειδητή επιλογή οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην υπολειτουργία τομέων ή στην παράδοσή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε η μείωση του κονδυλίου για μισθούς των εργαζομένων, μείωση ακόμη και σε σχέση με το 2011 των μεγάλων περικοπών σε μισθούς, την ίδια ώρα που κατά ομολογία της πλειοψηφίας η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι καταφανής. Ήδη, όπως γνωρίζουν και οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης, με βάση το νόμο 4024/2011 προβλέπεται το «κούρεμα» των υπηρεσιών κατά 30 % και η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων. Έρχονται δηλαδή αυτοί που μείωσαν με τον «Καλλικράτη» τις οργανικές θέσεις των πρώην νομαρχιών περίπου στο ένα τρίτο, και εξαγγέλλουν νέα μείωση προσωπικού ( ! ) με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων που σκόπιμα άφησαν κενές μερικούς μήνες πριν ( !!!)

Επίσης έχουμε δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων, μείωση που έρχεται να προστεθεί στην μείωση του 2011, ενώ καταγράφεται και η μείωση στις ήδη καθηλωμένες δαπάνες για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των υπαλλήλων πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία της διοίκησης που όπου απαιτείται επιτόπου παρουσία, αναστέλλεται, προφανώς για να στηριχτεί η άποψη ότι απαιτείται η ανάθεση των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες …..
Ταυτόχρονα ενώ έχουμε σαφή εντολή για καλυμμένες απολύσεις ( εφεδρείες) και για μείωση απολύτως απαραίτητου προσωπικού, μείωση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, έχουμε και την διαιώνιση της « αξιοποίησης» των Ανωνύμων Εταιριών τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής διοίκησης προκειμένου να διοχετεύσουν κονδύλια και να ανοίξουν τον δρόμο για την πανάκριβη (για τον λαό) ιδιωτικοποίηση ….
Για την δίκαιη απόδοση των ευθυνών των σε τοπικών παραγόντων, θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ έχουμε ένα προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και σε επίπεδο περιφέρειας, από την άλλη όπως κατ΄ επανάληψη έχει καταγγείλει η Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε την ανάθεση με υπέρογκα ποσά «έργων» τύπου «διαδικτυακή πύλης» των 750.000 € και «ψηφιακών υπηρεσιών» των 1.770.000 € ( !!!) αντίστοιχης ωφελιμότητας (!) προκειμένου, όπως έχουν δηλώσει οι παράγοντες της πλειοψηφίας «να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τα νησιά»…

Για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι φανερό ότι οι εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Άλλωστε, μέσα στις συνθήκες της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, όλα τα σχετικά παραμύθια του συνόλου των δυνάμεων του «ευρω – μονόδρομου» , είτε σήμερα συγκυβερνούν είτε καμώνονται στην «αντιπολίτευση» έχουν καταρρεύσει με πάταγο !

Με αφετηρία την παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων, απ' το να μην πληρωθούν τα χαράτσια μέχρι την κατοχύρωση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων, μπορεί να ξεκινήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κάθε κλάδο, τόπο δουλειάς και κατοικίας, με ξεκάθαρο προσανατολισμό για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, και εργατική λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το κρατικό χρέος.

Με αυτό το σκεπτικό οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν το προϋπολογισμό και κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους στα νησιά να συμπορευτούν στο δρόμο που προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ , για να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και να προχωρήσει ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας.
Για το θέμα της μη εκλογής, για πολλοστή φορά, δήθεν λόγω έλλειψης απαρτίας- στην ουσία λόγω μη απόδοσης των «διαπραγματεύσεων» μεταξύ των παρατάξεων της συγκυβέρνησης, του λεγόμενου «συνηγόρου του πολίτη και της επιχείρησης», οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, τόνισαν πως αποδείχνεται ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου θεσμού ως εργαλείο επιβολής της λεγόμενης συναίνεσης, δηλαδή της υποταγής των κοινωνικών αναγκών στην «επιχειρηματικότητα», δηλαδή την ασυδοσία του κεφαλαίου. Καμία σχέση δεν έχει ο συγκεκριμένος θεσμός με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων!
Τέλος οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για το θέμα της έγκρισης πρόσληψης με σύμβαση δύο μηνών ( !!!) κτηνιάτρου, κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας που βαφτίζει «έκτακτες» πάγιες και διαρκείς ανάγκες ( πρόκειται για κτηνίατρο που καλείται να καλύψει τα νησιά ( επτά τον αριθμό ) του πρώην επαρχείου Καλύμνου) προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ για ελαστικές θέσεις εργασίας. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου τόνισαν την αναγκαιότητα στελέχωσης των υπηρεσιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες με μόνιμο προσωπικό. Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Περδικάρης , καταδείχνοντας το έωλο επιχείρημα περί εκτάκτων αναγκών και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, υπενθύμισε πως σε αντίστοιχη περίπτωση, στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδ/σου , τελικά προσέλαβαν γεωπόνο καθώς δεν έβρισκαν κτηνίατρο…

"πολίτες κόντρα στον καιρό" για την συνεδρίαση (5.12) του Π.Σ.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 5/12/2011 στη Σύρο, οι εκπρόσωποι του συνδιασμού "πολίτες κόντρα στον καιρό" Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

Καταρχήν κατέθεσαν εκ νέου την πρόταση για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης του θέματος της Ακτοπλοϊας, με τις τρείς διαστάσεις 1) Σύσταση δημόσιου-κοινωνικού φορέα ακτοπλοϊας, 2) Ενδοεπικοινωνία, 3) Στήριξη του ναυπηγείου του Νεωρίου στον κατασκευαστικό-επισκευαστικό τομέα.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Επίσης σχετικά με την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη των πρόσφατων συναντήσεων που είχαν οι Περιφερειάρχες της χώρας με τους αρμόδιους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες, επισήμαναν ότι για όλα τα θέματα όπως το ΕΣΠΑ ή τα ζητήματα της αλιείας, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στο Περ. Συμβούλιο και τα πορίσματα της να αποτελούσαν στόχους-διεκδικήσεις της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής για το Ν. Αιγαίο.

Στο θέμα της επικύρωσης του πρακτικού της 12ης συνεδρίασης του π.σ., ζήτησαν την ακύρωση του πρακτικού ως προς την ψήφιση Ψηφίσματος Συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Περιφέρειας, αφού η συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ, λόγω της μονομερούς κήρυξης λήξης του συμβουλίου από τον πρόεδρο, εν μέσω αντεγκλήσεων του Περιφερειάρχη και εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης και ενώ οι εκπρόσωποι της παράταξης μας είχαν ζητήσει το λόγο, που δεν τους δόθηκε ποτέ.

Στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2012, τον καταψήφισαν, με το σκεπτικό ότι, ο προυπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αντανακλά στη δική μας περιοχή το συνολικό δράμα που ζει όλη η χώρα, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που επέβαλλαν το μνημόνιο, η τρόϊκα και η κυβερνητική πολιτική. Επισήμαναν ακόμη ότι, σήμερα καλούμαστε να υπερψηφίσουμε έναν προυπολογισμό αφενός μεν κουτσουρεμένο ελέω μνημονίου, αφετέρου δε διεκπεραιωτικό, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πολιτική και περιφερειακή στόχευση, κυρίως όμως έναν προυπολογισμό που λόγω αδιαφορίας της Περιφερειακής Αρχής καταρτίστηκε ερήμην της Κοινωνίας και χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών. Επίσης σήμερα λειτουργούμε ως κακέκτυπο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και της κεντρικής εξουσίας, με ελάχιστους πόρους και υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ειδικά δε σε πολλά νησιά ανύπαρκτες κυριολεκτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι,έχουμε μείωση σε όλους τους τομείς, μείωση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μείωση στις υπηρεσίες υγείας, μείωση 75% περίπου στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, μείωση στιςυπηρεσίεςΓεωργίας,Κτηνοτροφίας ,Αλιείας και Εγγείων Βελτιώσεων. Ειδικά σε μία περιφέρεια που τα ¾ είναι θάλασσα ο προυπολογισμός για την αλιεία είναι στην ουσία 0. Τόνισαν τέλος ότι, η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας διαχειρίζεται το 3,3 % του ΑΕΠ έναντι του 11,50 % που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε

Στη συζήτηση για το θέμα του προϋπολογισμού ο Παύλος Χρυσαφίδης αναφέρθηκε στο τέλος- "χαράτσι" που επωμίζονται χρόνια τωρα οι κατοικοι της Θήρας της Ιου και της Ανάφης όταν κάνουν συμβόλαια (αγοραπωλησίες ,δωρεές,γονικές παροχές) ενώ οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου ορθώς ουδέποτε υποχρεώθηκαν να πληρώσουν. Πρόκειται για ενα παράνομο τέλος που είχε επιβληθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αφορά την γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής που ανήκει στην Αποκεντρωμένη περιφέρεια. Είπε επίσης ότι στην αρχή της θητείας της αιρετής περιφέρειας ενημέρωσε σχετικά των Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσαίο και εκείνος ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα έδωσε εντολή να μην εισπράττεται το τέλος αυτό.  Ομως ο Περιφερειάρχης όταν πληροφορήθηκε το γεγονός επανέφερε την παράνομη τακτική.
Σε απάντηση του ο Περιφερειάρχης παραδέχτηκε το γεγονός και είπε ότι όσο την γραμματειακή υποστήριξη την έχει η Περιφέρεια το τέλος θα εισπράτεται κανονικά (ασχέτως αν είναι παράνομο) και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προσφύγει κάποιος κάτοικος της περιοχής εναντίον του

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καθιέρωσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, που πρέπει να προκύπτει μετά από διαβούλευση με τους Δήμους των νησιών, καθώς και με τους βασικούς κοινωνικούς φορείς. Τουλάχιστον το έργο αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, που κατά το νόμο θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο.

Στα θέματα που αφορούσαν την 3η τροποποίηση του ΠΔΕ με έργα των Κυκλάδων ( Καταφύγιο αλιευτικών σκαφών στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου, Ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου, Κατασκευή τοιχείου, διαπλάτυνση εισόδου του λιμανιού του Αθηνιού της Σαντορίνης), την εκμίσθωση λατομείου αδρανών υλικών στην περιοχή Λουκάτου Δ.Δ. Καλλιθέας Ρόδου, την υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για έργα που αφορούν τα μικρά νησιά, για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης στο Κουφονήσι, για την εκπόνηση μελέτης του δρόμου Απεράθου-Μουτσούνας, την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Χάλκης για προμήθεια αφαλάτωσης, την υποβολή πρότασης έγκρισης στο ΕΣΠΑ των παραπάνω μονάδων αφαλάτωσης, των λιμενικών έργων της Ψάθης Κιμώλου, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Κουφονησίου και Κάσου, την έγκριση Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου για την επισκευή-συντήρηση του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου, τη συντήρηση εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, την αναβάθμιση της οδού Ρόδου-Καλλιθέας-Φαληράκι, τις Υπηρεσίες ωρίμανσης και παρακολούθησης των έργων Γ' ΚΠΣ και ΕΣΠΑ Δωδεκανήσου, καθώς και έργα και ενέργειες του πρωτογενούς τομέα στα Δωδεκάνησα, ψήφισαν υπέρ.

Ψήφισαν επίσης κατά, στο θέμα της πρόσληψης με σύμβαση έργου δύο μηνών ενός κτηνιάτρου στη Δ/νση Κτηνιατρικής στα Δωδεκάνησα, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι με την πλήρωση θέσεων απαραίτητ ων ειδικοτήτων, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσλήψεις μόνο για δύο μήνες, τη στιγμή που απαιτείται κάλυψη θέσεων μόνιμης και σταθερής απασχόλησης.

"οικολογικός άνεμος" για την συνεδρίαση (5.12) του Π.Σ.

Τις τοποθετήσεις του συνδιασμού "Οικολογικός Άνεμος" σχετικά με τις επιλογές -πολιτικές σαφώς αλλά με χαρακτηριστικές τεχνοκρατικές αποχρώσεις..!- του προυπολογισμού του 2012 της Π.Ν.Α. μπορείτε να διαβάσετε εδω.

Σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής του συνδιασμού που κατα την συνεδρίαση ήταν απών,

Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011 είχαμε τονίσει την ανάγκη ο προϋπολογισμός να συνοδεύεται από δείκτες αξιολόγησης που να δείχνουν την προοπτική βιωσιμότητας όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό, να μπορούμε να διαπιστώσουμε επίσης αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τα θέματα σύγκλισης στο εσωτερικό της περιφέρειας, τα θέματα κοινωνικής συνοχής αλλά και απασχόλησης. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε φαίνεται καν ως σκέψη.

Εξετάζοντας τα οικονομικά στοιχεία μπορούμε να πούμε ότι το 2012 η Περιφέρεια Ν Αιγαίου μάλλον θα επιβιώσει οικονομικά, γιατί θα φάει από τα «έτοιμα», τα ταμειακά υπόλοιπα της προηγούμενης χρονιάς. Στο μεταξύ η κρίση απλώνεται και στο Ν Αιγαίο, αλλά και οι δραματική μείωση των πόρων του κεντρικού κράτους θα έχει επιπτώσεις ακόμα πιο σοβαρές μέσα στο 2012-2014. Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια μένει εντελώς ευάλωτη, αφού – η κύρια παρατήρηση και διαπίστωσή μας – δεν έχει πόρους και άρα το οικονομικό της μέλλον θα είναι δυσοίωνο, αν δεν κινητοποιηθεί προς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με το παρελθόν. Παρόλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή μοιάζει να μην έχει καταλάβει ότι το σκάφος βυθίζεται. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό για το διάστημα 2012-2014 που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Για να επιβιώσει η Περιφέρεια χρειάζεται να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, και κυρίως σε νέους τρόπους και εργαλεία χρηματοδότησης, εργαλεία πιο πράσινα (πχ πράσινα ομόλογα) και σε δικούς τους πόρους. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να επεξεργαστεί μια στρατηγική διεξόδου από την κρίση, με έμφαση στην αποτελεσματική οργάνωσή της, την αναβάθμιση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της, την προώθηση βιώσιμων μορφών οικονομίας στο Ν Αιγαίο που θα της αποφέρουν και έσοδα, την ανάπτυξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης – κάτι διαφορετικό από την λογική πληρωμής επιδομάτων πρόνοιας ή επιδομάτων ανεργίας – που θα εξισορροπήσει σε κάποιο βαθμό την τεράστια απώλεια εισοδημάτων .
Ο προϋπολογισμός ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τους αριθμούς που παραθέτει δείχνει και τη συνολική οργάνωση του οργανισμού αλλά και τους προσανατολισμούς και τη στρατηγική που αυτός έχει (ή αδυνατεί να διαμορφώσει). Το πλαίσιο, επίσης, μέσα στο οποίο ο οργανισμός κινείται, ένα πλαίσιο που συνήθως θεσπίζει η κεντρική διοίκηση, διαμορφώνει εν πολλοίς και τις λειτουργίες, τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του φορέα. Όμως, την εποχή της κρίσης η Περιφερειακή Αρχή θα κριθεί από την πραγματική δυνατότητά της να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση, τουλάχιστον για την περιφέρεια Ν Αιγαίου έστω και εάν το πλαίσιο είναι περιοριστικό.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εξαγγέλθηκε και πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανηγυρικών διακηρύξεων και τυμπανοκρουσιών για ένα διαφορετικό 2ο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα είχε καθοριστικές αρμοδιότητες και μεγάλες δυνατότητες. Σήμερα, φαίνεται ότι ξεφουσκώνει και προσγειώνεται στην σκληρή πραγματικότητα που θέλει την κεντρική εξουσία να έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει στην ουσία τη «λάντζα» και αυτά που δε θέλει ή δεν μπορεί να κάνει η κεντρική διοίκηση. Όμως, μια τέτοια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι περιττή και προκαλεί απλά περισσότερες δυσλειτουργίες και λειτουργικές δαπάνες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Τις αρμοδιότητες θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ο Πρώτος Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εάν θέλουμε να έχουμε ένα Δεύτερο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να ασχολείται με συντηρήσεις και δακοκτονίες μόνο, τότε βαδίζουμε σαφώς σε λάθος δρόμο. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει στρατηγικό ρόλο, με τη χάραξη και την προώθηση συγκροτημένης περιφερειακής πολιτικής.
Σήμερα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση περιορίζεται σε ένα διαχειριστικό- διακοσμητικό ρόλο ακριβώς όπως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέχρι τις 31/12/2010

Περιφερειακό Συμβούλιο 5.12 – αποφάσεις

Τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το οικονομικό έτος 2012 ενέκρινε κατά πλειοψηφία μεταξύ άλλων το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε πως οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια είναι περιορισμένοι, προσθέτοντας παράλληλα ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια να λυθούν σημαντικά προβλήματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που αφορούν στο τρίπτυχο νερά-λύματα-απορρίματα.
«Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός όπως δύσκολη είναι η κατάσταση της χώρας. Υπάρχουν προγράμματα που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε, υπάρχει το ΕΣΠΑ που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται η εικόνα που παρουσιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Δεν υπάρχει νησί που να μην εκτελείται κάποιο έργο. 342 -μικρά ή μεγάλα- έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Μαχαιρίδης διευκρίνισε ότι στόχοι της Περιφέρειας είναι να μην υπάρχει χρέος, να μην υπάρχει ανάγκη δανεισμού και να μην υπάρχει έλλειψη σε ότι αφορά τη λειτουργία της Περιφέρειας και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Επιπλέον, τόνισε πως η Περιφέρεια πρέπει να σταθεί αρωγός στη στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός Νοτίου Αιγαίου δίνει βαρύτητα σε θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιβάλλοντος και Κατάρτισης.
«Ο προϋπολογισμός κρίνεται υγιείς και θα επιτρέψει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να μην έχει αρνητικό πρόσημο στο τέλος του έτους, παρά τον περιορισμό των παρεχόμενων πόρων», τόνισε ο κ. Μακρυωνίτης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση στήριξης από πλευράς Περιφέρειας των μικρών νησιών.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για:
-την τεχνική υποστήριξη από την ΠΝΑ για έργα που αφορούν τα μικρά νησιά
-την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο ΕΣΠΑ του έργου “Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου – κατασκευή συνοδών έργων”
-την παραχώρηση της αρμοδιότητας από την ΠΝΑ προς το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την εκπόνηση μελέτης έργου “Επαρχιακής οδού Απεράθου Μουτσούνας”.

Ακόμα, εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Χάλκης για το έργο “Προμήθεια Αφαλάτωσης Χάλκης και συνοδών έργων”, καθώς και η υποβολή πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Κουφονησίου και Κάσου.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου No1 - ολοκληρώνονται τα πρώτα βήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Φώτη Χατζημιχάλη, επιταχύνεται και ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την υιοθέτηση καινοτόμων προγραμμάτων λογισμικού στους τομείς της οικονομίας, της διοίκησης και της μισθοδοσίας των υπηρεσιών της ΑΔΑ.

Με την εφαρμογή του νέου λογισμικού αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και αμεσότητα της παροχής υπηρεσιών στους νησιώτες, αναβαθμίζεται η ποιότητα εξυπηρέτησής τους, οργανώνεται αποτελεσματικότερα η συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της ΑΔΑ καθώς και ο έλεγχος τους σ’ ολόκληρο το Αιγαίο.

Ειδικότερα, με την ενεργοποίηση της εφαρμογής της οικονομικής διαχείρισης παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών προς όφελος των προμηθευτών των υπηρεσιών της ΑΔΑ σε πραγματικό χρόνο σ’ ολόκληρο το Αιγαίο. Επίσης, με την ενεργοποίηση των εφαρμογών μισθοδοσίας και διοικητικής διαχείρισης ενισχύεται η συνδυαστική λειτουργία τους προς όφελος των υπαλλήλων και των πολιτών. Ενώ ήδη με την εφαρμογή του «Διαύγεια» όλες οι αποφάσεις της ΑΔΑ είναι άμεσα στη διάθεση του συνόλου των ενδιαφερομένων. Η εφαρμογή των καινοτόμων αυτών πρακτικών δημιουργούν αποσυμφόρηση χρόνου στις υπηρεσίες της ΑΔΑ, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη νησιωτική ιδιαιτερότητα και αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που απαιτείται στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της, μπαίνει δυναμικά στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εφαρμόζοντας το ενιαίο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Με την εφαρμογή του ενιαίου ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου κάθε νησιώτης από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο θα μπορεί να καταθέτει άμεσα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες τα αιτήματά του προς τις υπηρεσίες της ΑΔΑ και στη συνέχεια να παρακολουθεί την εξέλιξή τους.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας των υπηρεσιών της ΑΔΑ ώστε να ενταχθούν, σε δεύτερο στάδιο, ως δικαιούχοι στο ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που διαμορφώνεται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΑΔΑ, την αύξηση της αποδοτικότητας και λειτουργικότητας των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των φορέων και των πολιτών του Αιγαίου. Η σύνδεση μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης με όλες τις υπηρεσίες, τους φορείς, τους Δήμους και τις Περιφέρειες του Αιγαίου θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου No2 - πρωτοβουλία για την απεμπλοκή έργων και επενδύσεων

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, αρχίζει η καταγραφή επενδύσεων των οποίων η υλοποίηση καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών, διοικητικών ή άλλων εμπλοκών που έχουν σχέση με τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, ώστε να απεμπλακούν το συντομότερο δυνατό. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνεργασία της Ομάδα Εργασίας Απεμπλοκής Επενδύσεων με την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης και τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού καθώς και τους Γενικούς Γραμματείς ΕΟΤ και Ολυμπιακής Αξιοποίησης.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στα γραφεία της Αντιπροεδρίας υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο με τη συμμετοχή των επτά Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και των Γενικών Γραμματέων των συναρμόδιων Υπουργείων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση των πρωτοβουλιών εκείνων, πολιτικών, διοικητικών, νομοθετικών που είναι αναγκαίες για την άμεση απεμπλοκή των επενδύσεων, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την ευρύτερη συνεργασία, στο θέμα των μπλοκαρισμένων επενδύσεων, έχει ήδη δημιουργηθεί από το γραφείο της Αντιπροεδρίας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης και καταγραφής των επενδύσεων, στην οποία θα πρέπει να εισάγονται τα στοιχεία των κολλημένων στη γραφειοκρατία επενδύσεων.

Για το λόγο αυτό στελεχώνεται από τον Γενικό Γραμματέα ΑΔΑ ειδικό γραφείο καταγραφής, παρακολούθησης και απεμπλοκής των όποιων επενδύσεων έχουν μπλοκάρει στο Αιγαίο. Μέσω του συγκεκριμένου γραφείου θα ενημερώνεται η Ομάδα Εργασίας Απεμπλοκής Επενδύσεων, και ταυτόχρονα θα καταβάλλεται προσπάθεια από την ΑΔΑ για την επιτάχυνση των διαδικασιών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προώθηση κάθε επένδυσης. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες του Αιγαίου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

μονάδα ΚΤΕΟ στη Νάξο

Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων και συγκεκριμένα στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το ΚΤΕΟ έχει δυνατότητα να ελέγχει οχήματα μέχρι 3.5 τόνους, ενώ δημιουργείται υποδομή ελέγχου και δικύκλων.

Πλέον και στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων υπάρχει η δυνατότητα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, όπως συμβαίνει ήδη στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από την αρχή της λειτουργίας του ΚΤΕΟ, ο αριθμός των οχημάτων που προσέρχονται για έλεγχο προσεγγίζει στο 100% της δυναμικότητάς του.
Ο τυπικός τεχνικός έλεγχος περιλαμβάνει εξέταση των συστημάτων πέδησης, διεύθυνσης, φωτισμού, έλεγχο στο σύστημα καυσαερίων καθώς και γενικό έλεγχο του οχήματος όπως σκουριές, φθορές, εξωτερικά χτυπήματα κ.ά.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 προβλέπεται η λειτουργία ΚΤΕΟ στη Σύρο, με δυνατότητα ελέγχου βαρέων οχημάτων και δικύκλων. Επίσης, προχωρά η δημιουργία μονάδας σε Πάρο και Σαντορίνη. Τα συγκεκριμένα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου έχουν αδειοδοτηθεί από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για όλα τα αυτοκίνητα του κάθε νησιού στο οποίο λειτουργεί μονάδα ΚΤΕΟ.

στις Βρυξέλλες Πουσσαίος – Μακρυωνίτης


Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπεί στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ενώσεων Περιφερειακών Αρχών Fogar, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος. Ο κ. Πουσσαίος συμμετείχε στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 5.12 ως εισηγητής του θέματος για τη Νησιωτικότητα.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την Τρίτη 6.12 ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, προσκεκλημένος του Ευρωβουλευτή κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου. Κατά την επίσκεψη του ο κ. Μακρυωνίτης ενημερώθηκε και συμμετείχε σε εργασίες πάνω σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης.

"αρχιπέλαγος" και Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδραιώνουν τη συνεργασία τους στο Αιγαίο

Σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της περιβαλλοντικής έρευνας και της διεπιστημονικής συνεργασίας στο Αιγαίο αποτελεί η εδραίωση της συνεργασίας ανάμεσα στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Έπειτα από πολύμηνη προεργασία υπογράφτηκε στις αρχές Νοεμβρίου, και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και από το ΔΣ του Αρχιπελάγους, συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων, η οποία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη παγκοσμίως της μοναδικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου και να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις νησιωτικές μας κοινωνίες.

Η συνεργασία προεκτείνεται σε όλο το πεδίο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της περιβαλλοντικής πολιτικής καθώς και στον διεπιστημονικό διεθνή διάλογο. Το πρόγραμμα συνεργασίας θα υλοποιηθεί με τη μορφή διεθνών συνεργασιών για την οργάνωση μαθημάτων, ερευνών πεδίου, σεμιναρίων και επιστημονικών ημερίδων στη Σάμο και άλλα νησιά του Αιγαίου σε όλη την διάρκεια του έτους. Οι σχετικές δραστηριότητες τοποθετούνται κάτω από τον κοινό τίτλο «The Samos International Project”.

Με αφετηρία το νησί της Σάμου, και το «Μανιάκειο» κτίριο στη πόλη της Σάμου, ως χώρο στέγασης ενός Διεθνούς Κέντρου Σπουδών και έρευνας, ανοίγει μία νέα σελίδα στον τομέα της εφαρμοσμένης εκπαίδευσης στις περιβαλλοντικές επιστήμες και τον διεπιστημονικό διάλογο, που συνδυάζει την ακαδημαϊκή εμπειρία των επιστημόνων του Πανεπιστημίου, πλειάδας ξένων πανεπιστημίων από όλες σχεδόν τις Ηπείρους του πλανήτη και τις δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας που υλοποιεί επί μια δεκαετία το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο Αιγαίο.
Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση ερευνητικών δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού του Αρχιπελάγους και του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει σημαντικά το δίκτυο συνεργασιών που διατηρεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με πανεπιστημιακά ιδρύματα του της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το «Μανιάκειο» είναι ένα ιδιαίτερης αξίας νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σάμου. Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ έχει αναλάβει τον εξοπλισμό και την επισκευή του κτιρίου, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές φθορές, καθώς επί χρόνια είχε μείνει αναξιοποίητο. Με αρκετό μεράκι, καθημερινή εργασία ερευνητών και εθελοντών του Αρχιπελάγους και …αυτοχρηματοδότηση το «Μανιάκειο» αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του νέου έτους. Το κτίριο θα διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας, συνεδρίων, εργαστήρια, γραφεία κλπ

Για τον σκοπό της ενίσχυσης αυτών των συνεργασιών, συνεργάτες του Ινστιτούτου βρίσκονται αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιούν σειρά ομιλιών και συναντήσεων με εκπροσώπους κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων (Harvard, Yale, Columbia, Princeton, George Mason, Rutgers κ.α.) με αντικείμενο την υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε νησιά του Αιγαίου. Οι συνεργασίες αυτές θα τοποθετήσουν αυτόματα τις περιοχές όπου κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, βόρεια Δωδεκάνησα) στον παγκόσμιο χάρτη με τους πιο αξιόλογους προορισμούς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Υπογραμμίζεται ότι οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που θα προκύψουν δεν συνεπάγονται δαπάνες από δημόσιους πόρους, καθώς πρόκειται για απόλυτα αυτοχρηματοδοτούμενες δράσεις.
Η συνεργασία των δύο οργανισμών αποτελεί ένα ενιαίο project το οποίο διευθύνεται από τριμελή Επιτροπή Διαχείρισης Έργου την οποία αποτελούν εκπρόσωποι της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Αρχιπελάγους και της Εταιρείας Αξιοποίησης και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Α.Ε., υπό την επιστημονική εποπτεία του Ομότιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Μαν. Σοφούλη.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2011

πέτυχε το πρώτο "Λαϊκό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι" στην Σαντορίνη

 Η καρδιά της Σαντορίνης, καθώς επίσης του εθελοντισμού και της προσφοράς, χτύπησε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στον Καρτεράδο, έξω από κλειστό Γυμναστήριο.


Εκεί δηλαδή όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο στην Σαντορίνη "Λαϊκό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι" ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης.



Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση του «παζαριού» ανήκει στην νεοσύστατη ομάδα πολιτών «Θηραίων Δράσεις» που αποτελείται απο νέους κυρίως ανθρώπους με γνώσεις και ενδιαφέροντα στο κομμάτι του εθελοντισμού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές την ημέρα του «παζαριού» συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 100 τσάντες και κούτες με ρούχα για ενήλικες και παιδιά, και περισσότερες από 50 κούτες με τρόφιμα και φάρμακα, ενώ στο ταμείο για την ενίσχυση της οργάνωσης «γιατροί του κόσμου» συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 500 ευρώ.
Χαρακτηριστική ήταν η ανταπόκριση πολλών ανθρώπων που προσέφεραν κυρίως ρούχα, ολοκαίνουργια και καθαρότατα, με τις σακούλες που συγκεντρώθηκαν να είναι εντυπωσιακά πολλές.

Ενδιαφέρον όμως είχε και ο «ανταλλακτικός» χαρακτήρας της εκδήλωσης μιας και δεν ήταν λίγα τα είδη που ανταλλάχθηκαν ή σχεδόν .. ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους, με αρκετό κόσμο να μην διστάζει να πάρει κάποιο ρούχο από αυτά που βρίσκονταν στους πάγκους προσφέροντας, κυριολεκτικά, ότι είχε ο καθένας .. ευχαρίστηση! Κάποια δικά του ρούχα αντίστοιχα ή χρήματα στα ταμεία για τους γιατρούς του κόσμου και της Ένωσης Ζοωφίλων Θήρας.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μέλη της Ένωσης Ζοωφίλων Θήρας και του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης καθώς και οι δραστήριες προεδρίνες τους, μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond που ενημέρωναν τον κόσμο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, καθώς και πολλοί εθελοντές που βοηθούσαν στην ταξινόμηση και τοποθέτηση στους πάγκους των ειδών που προσφέρονταν.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι και τις επόμενες ημέρες και μέχρι σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου οπότε και τα πράγματα θα μεταφερθούν αφιλοκερδώς με την βοήθεια μεταφορικής εταιρίας στην Αθήνα, οι προσφορές ειδών συνεχίζονταν. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν θα προσφερθούν στην οργάνωση "γιατροί του κόσμου".

Σύμφωνα με ομάδα «Θηραίων Δράσεις» το "Λαϊκό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι" θα επαναληφθεί την Άνοιξη, οπότε και με αυτήν την ανακοίνωση μας δίνεται η δυνατότητα να .. οργανωθούμε καλύτερα και να ψάξουμε τις ντουλάπες και τα συρτάρια μας!

Όσο για την συντάκτρια, (και για να μην γράφω σε 3ο πρόσωπο για ... τον εαυτό μου!) "χτύπησα" κι εγώ με την σειρά μου ωραιότατα κομμάτια, μεταξύ των οποίο ενα πανέμορφο δερμάτινο μπουφάν -χαρακτηριστικό είναι δε το οτι μου δόθηκε στο χέρι πριν καν ..πλησιάσει στον πάγκο!- που πάντοτε θα μου θυμίζει οτι η προσφορά είναι μια πολύ σημαντική αξία στη ζωή μας που στα σίγουρα μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Στο παζάρι όμως με περίμενε και μια ακόμη έκπληξη μιας και στον πάγκο της Ένωσης Ζοωφίλων της Σαντορίνης όπου πωλούνταν κάρτες με φωτογραφίες απο το νησί, σε μια απο αυτές, με μεγάλη μου χαρά, αναγνώρισα το .. σπίτι μου! Γεγονός που με έκανε να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου, γιατί μπορεί στο δημοφιλές και πολυφωτογραφημένο μας νησί πολλά σπίτια καθώς και οι ιδιοκτήτες τους να έχουν συνηθίσει στα φλάς, εμένα πάντως μου έτυχε για πρώτη φορά, να δω το -πολύχρωμο- σπιτάκι μου σε .. δημοπρασία φωτογραφιών!

στρώστε τραπέζι.... ή, new game in town.

Ένα κείμενο με τίτλο : στρώστε τραπέζι.... ή, new game in town. the "Pasok Hold' em"
μπορείτε να διαβάσετε εδω: http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html

εκδήλωση με θέμα "το μέλλον του ελληνικού τουρισμού" - ομιλία δήμαρχου Σαντορίνης

Ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού» με ομιλητή τον Γιώργο Δρακόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου σε αίθουσα της Santo Wines.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος ανέφερε οτι,
Η σημερινή εκδήλωση-ομιλία έχει σκοπό να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα του Ελληνικού τουρισμού, τις προοπτικές που έχει και αν και πως μπορούμε να τις επηρεάσουμε σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας της οικονομίας του νησιού μας.
Έχουμε όμως επι πλέον το προνόμιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα, ο τουρισμός μας να μη στηρίζεται και να μην εξαρτάται κατά κύριο λόγο από στο προϊόν «ήλιος και θάλασσα».
Η φύση μας χάρισε μια γεωλογική ιδιαιτερότητα, το ηφαίστειο, που με τη σειρά του φρόντισε για όλα αυτά που σήμερα κάνουν τη Σαντορίνη να ξεχωρίζει και να πρωτεύει.
Φρόντισε να έχουμε
Τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς από τη θάλασσα
Τον αρχαίο οικισμό του Ακρωτηρίου - σχεδόν ανέπαφο- και που σε λίγο καιρό θα είναι και πάλι επισκέψιμος στο κοινό.
Ένα μοναδικό και ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό σύστημα, που δημιουργεί μια εξαιρετική οικολογική ισορροπία κα διαμορφώνει ένα σπάνιο αγροτικό τοπίο.
Ιδιαίτερους , πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο και αναρίθμητες άλλες αποκλειστικότητες συγκεντρωμένες μαζί σε ένα τόπο, σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών.
Οι κάτοικοι αυτού του νησιού φρόντισαν για αιώνες το φυσικό περιβάλλον –γνήσιοι φροντιστές του περιβάλλοντος.
Αξιοποίησαν τη γη για να παράγουν αγροτικά προϊόντα που σήμερα θεωρούνται κορυφαία και που με αιχμή του δόρατος το κρασί της Σαντορίνης συνδιαμορφώνουν την θετική εικόνα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω σε αυτά χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού με αποτέλεσμα σήμερα περήφανα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.
Θεωρεί επίσης ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη από σχεδιασμό μακράς πνοής, μακρυά από μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές.
Η συλλογική προσπάθεια είναι μονόδρομος και σε αυτό σκοπεύουμε να επενδύσουμε ώστε ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων μας, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την απασχόληση του καθένα μας.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η γνώση και η κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας στο χώρο του τουρισμού σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και η ενημέρωση γύρω από τις πιθανές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι προϋποθέσεις για κάθε σχεδιασμό είτε βραχυπρόθεσμο είτε μακροπρόθεσμο.

οι παραστάσεις και οι δράσεις του "κέντρου βιωματικής μουσικής" της Μαρίζας Κωχ

H Μαρίζα Κωχ και το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής έρχονται να γεμίσουν τα κυριακάτικα απογεύματα των παιδιών με τη μουσική παράσταση «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια». Το μουσικό παραμύθι, που μέσα από το τραγούδι ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στις δύο επιτυχημένες παραστάσεις του Μουσείου Μπενάκη, φιλοξενείται στο κινηματοθέατρο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων, στάση Βικτώρια) από τις 6 Νοεμβρίου και για είκοσι παραστάσεις, κάθε Κυριακή στις 4.00μ.μ..

Πρόκειται για μια αλλιώτικη μουσική παράσταση που κάνει το γύρω της Ελλάδας μέσα από το τραγούδι. Η Μαρίζα Κωχ μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν όλοι μαζί τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών ενός πολύτιμου παπλώματος. Σε αυτό έχουν κρύψει οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα πιο γνωστά παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα.

Το πάπλωμα αυτό φυλασσόταν για πολλά χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Όμως μια νύχτα του χειμώνα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα, όταν ο δράκος του πηγαδιού του Μουσείου το άρπαξε και προσπάθησε να το σύρει μαζί του στο πηγάδι. Ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη εμπιστεύτηκε το πάπλωμα με τα χίλια χρυσά κουδούνια στην Μαρίζα Κωχ και στα παιδιά που θα βρεθούν κοντά της για να φανερώσουν αυτόν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό και έτσι να σωθεί για πάντα.

Πληροφορίες: 210 8215469, Γενική είσοδος: 10€

Απόσπασμα επιστολής για την παράσταση «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια»

«Το Μουσείο Μπενάκη εμπιστεύεται στα παιδιά την πιο σπάνια συλλογή παιδικών παραδοσιακών τραγουδιών. Βρίσκονται στα κουδούνια που είναι στερεωμένα επάνω στο βελούδινο πάπλωμα, που θα βρείτε διπλωμένο μέσα στο πακέτο που σας στέλνουμε. Τις μελωδίες των τραγουδιών έκρυψαν μέσα στα κουδούνια οι μουσικοί του περασμένου αιώνα για να μην ξεχαστούν. Αυτό το βελούδινο πάπλωμα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα και μαζί με αυτό και τα τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών του. Ήταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα, όταν ο δράκος που ζει κρυμμένος στο πηγάδι της αυλής του Μουσείο μας βγήκε όπως το είχε συνήθειο. Την προσοχή του τράβηξε το πάπλωμα... »


Σχετικά με το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου - Μαρίζα Κωχ»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δημιουργήθηκε από την Μαρίζα Κωχ για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με σκοπό να τα εισάγει στον κόσμο της μουσικής μέσω της βιωματικής διδασκαλίας.
Το Κέντρο δραστηριοποιείται σε δύο Εργαστήρια, ένα στην οδό Προπυλαίων 31 Ακρόπολη που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και ένα στο Ωδείο Αθηνών για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι της οδού Προπυλαίων 31 Ακρόπολη απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως και έξι ετών. Εδώ, τα παιδιά ασκούνται στη συνειδητή ακρόαση του ήχου, τη λογοπεδική, τη σωστή άρθρωση του λόγου, τη διαφραγματική αναπνοή, τα μουσικά διαστήματα με «σολφέζ στον αέρα» (μέθοδος Kodaly), τη μουσικοθεατρική κίνηση και έκφραση. Η άμεση επαφή τους με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα παιχνιδοτράγουδα και το παραδοσιακό τραγούδι βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη σημασία του ρυθμού στη μουσική, το λόγο και την κίνηση.

Τα παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής συνεχίζουν τη φοίτηση τους στο Ωδείο Αθηνών και δημιουργούν την Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού της Μαρίζας Κωχ. Ο κεντρικός στόχος της παιδικής χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού είναι να αναπτύξουν τα παιδιά πλούσια συναισθήματα και να αποκτήσουν αισθητική μνήμη. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η αισθητική και παιδαγωγική αντίληψη με επίκεντρο την ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού ατομικά, αλλά και ως μέλους της ομάδας. Το παιδί νιώθει απελευθερωμένο και ικανό να βιώσει τη μουσική με όλες του τις αισθήσεις.

Η διδακτική ύλη που χρησιμοποιείται δημιουργήθηκε από τη Μαρίζα Κωχ ειδικά για τις ανάγκες του Κέντρου και έχει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για ένα υλικό δημιουργημένο μετά από πολύχρονη εργασία με τα παιδιά και προσαρμοσμένο τις ανάγκες τους. Παρουσιάζεται από τη Μαρίζα Κωχ σε ημερίδες του Υπουργείου Παιδείας και σε επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού αυτού υλικού που έχει εκδοθεί σε σειρά cds, καθώς και το βιβλίο για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας μέσω της μουσικής με τίτλο «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω» αποτελούν σημαντικά εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών. Το υλικό αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων Πανεπιστημίων που έχουν έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστήμιου Cornell της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει τιμήσει την Μαρίζα Κωχ ως «γυναίκα δημιουργό» για την μουσική της προσφορά.

Το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής δραστηριοποιείται στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο με την παρουσίαση μουσικοθεατρικών παραστάσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επιμορφωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στα Εργαστήρια του η Μαρίζα Κωχ πλαισιώνεται από μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικούς παραδοσιακών οργάνων και ηθοποιούς, που συνεργάζονται μαζί της επί σειρά ετών.

η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στο «3ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας»

ή, ζήτω ο πρωτογενής τομέας! ζήτω οι μελισσοκόμοι!

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του «3ου Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας», που έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 2 έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2011.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βραβεύθηκε ως τιμώμενη περιοχή της Ελλάδας με το χρυσό βραβείο της Επιτροπής του 3ου Φεστιβάλ, το οποίο παρέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Σωτήρης Παμπάκας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε δυναμική παρουσία στο περίπτερο της, όπου φιλοξενήθηκαν πάνω από 40 εκθέτες, παραγωγοί και έμποροι μελιού και προϊόντων μέλισσας, εκπροσωπώντας την παραγωγή των περισσοτέρων νησιών της Περιφέρειας μας. Ενδεικτικά, στο περίπτερο συμμετείχαν εκπρόσωποι του μελισσοκομικού κόσμου από Ρόδο, Κάρπαθο, Σύρο, Αμοργό, Κύθνο, Ίο, Φολέγανδρο, Αστυπάλαια, Λέρο, Σέριφο, Άνδρο, Νάξο, Κάσο, κλπ.
«Η αναγνώριση αυτή επιβεβαιώνει και επιβραβεύει τους παραγωγούς των νησιών μας» τονίζει ο κ. Παμπάκας, δεσμευόμενος ότι η περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει να τους ενθαρρύνει και να τους στηρίζει με παρεμβάσεις και πολιτικές που θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν την ποιότητα των προϊόντων τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική εξέλιξη για τον μελισσοκομικό κόσμο της περιοχής μας είναι η δημιουργία του εργαστηρίου ταυτοποίησης Νοτιοπελαγίτικου μελιού, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια των εγκαινίων του φεστιβάλ.

Το μελισσοκομικό εργαστήριο, δημιουργήθηκε φέτος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λειτουργεί στην Ρόδο και συνεργάζεται με τα εργαστήρια μελιού που λειτουργούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στα Χανιά.
Το περίπτερο επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Δριβελέγκας Ιωάννης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κος Νικητιάδης Γεώργιος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Ζωίδης Νικόλαος και Κασσάρας Γεώργιος, ο βουλευτής Κυκλάδων Ρήγας Παναγιώτης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος και αρκετές χιλιάδες κόσμου.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη κου Σ. Παμπάκα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ.κ Δριβελέγκα, Ζωίδη και Ρήγα, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Γκούφα Γεώργιου και του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Κέας-Κύθνου Κοκιασμένου Αντώνη.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα του πρωτογενή τομέα και προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.
Τέλος, ο κος Παμπάκας συναντήθηκε με τον κ. Πασχάλη Χαριζάνη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσία του προέδρου του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Δωδεκανήσου κ. Γιμούκη, με τον οποίο συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας καταφυγίου για την Ελληνική μέλισσα και εργαστηρίου βασιλισσών σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου.