Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2008



Το θέμα της ηχορύπανσης ανακινεί με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, αιτιολογώντας μάλιστα τον χρόνο που επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα αναφέροντας πως το προηγούμενο διάστημα ανέμεναν πρωτοβουλίες του Δήμου
καθώς και ότι η ανακίνηση του θέματος εν μέσω θέρους, μόνον επιπλέον προβλήματα και συγκρούσεις θα δημιουργούσε.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους επαγγελματίες του νησιού, δημιουργώντας ρήξεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, επειδή δυστυχώς δεν εχει υπάρξει ρύθμιση και έλεγχος από πλευράς Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας, κάτι που ευελπιστούμε να γίνει στο άμεσο μέλλον και σίγουρα πριν από την νέα τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που λάβαμε :

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ»

Προ περίπου δύο μηνών μας κοινοποιήθηκε καταγγελία κατοίκων και επαγγελματιών του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της καλντέρας των Φηρών.
Η καταγγελία αφορούσε την ηχορύπανση που δημιουργούν ορισμένοι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων (bar, club κ.α.) και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ αυτό το γεγονός.

Πράγματι, γνωρίζουμε τις συνέπειες που υφίστανται από αυτό το φαινόμενο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής από τους οποίους οι περισσότεροι είναι μέλη μας.
Δεν αντιδράσαμε όμως άμεσα διότι πιστεύαμε ότι ο Δήμος θα επιλαμβάνονταν εσπευσμένα ενός τόσο σοβαρού θέματος, προκαλώντας μια δημόσια συνάντηση των αρμοδίων με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες προκειμένου μα βρεθεί μια λύση.

Εμείς ως Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης τασσόμαστε αλληλέγγυοι στα μέλη μας, τα οποία χρόνια τώρα μαστίζονται από την ηχορύπανση που τα διάφορα καταστήματα παράγουν κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, δημιουργώντας προβλήματα δημόσιας υγείας και ευτελίζοντας το χώρο της περίφημης καλντέρας και γενικότερα το νησί μας.

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, που η τουριστική περίοδος έχει σχεδόν τελειώσει, ο δήμος να προκαλέσει Δημόσια Συζήτηση - Συνάντηση με όλους τους φορείς και ενδιαφερόμενους. Πιστεύουμε ότι με τον ειλικρινή διάλογο θα βρεθεί η λύση για όλους.

Ο Πρόεδρος Ευάγγελος Φύτρος, Ο Γενικός Γραμματέας Εμμανουήλ Καραμολέγκος

Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, Τηλ. 22860 22070 fax 22860 25925
E-mail: hotelsan@otenet.gr

Η Ένωση Ξενοδόχων αποστέλλει την ανακοίνωση

1. Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης , Γραφείο Υπουργού.
2 .Βουλευτές Νομού Κυκλάδων.
3 .Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γραφείο Γενικού Γραμματέα.
4 .Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, Γραφείο Νομάρχη.
5 .Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.
6 .Δήμο Θήρας, Γραφείο Δημάρχου.
7 .Κοινότητα Οίας, Γραφείο Προέδρου.
8. Αστυνομική Διεύθυνση Θήρας
9. Γραφείο ΕΟΤ Θήρας
10 .ΔΕΠΟΤΑΘ.
11. Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Θήρας.
12 .Σύλλογο Επαγγελματιών Θήρας Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ.
13. Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Καμαρίου.
14 .Σύλλογο Εστιατόρων Θήρας.
15 Σύλλογο Εμπόρων Θήρας.
16 .Διεθνή Σύλλογο Γυναικών θήρας (I.W.O.S).
17 .ΜΜΕ Θήρας.






Ομόφωνα υπέρ της ίδρυσης διεύθυνσης ΕΟΤ στην Σαντορίνη ψήφισε στην χθεσινή του συνεδρίαση το Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας.
Ο Eπαρχος Θήρας άσκησε σκληρή κριτική στην επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσου με την οποία ζητά να μην ιδρυθεί γραφείο στην Σαντορίνη για να μην διασπαστεί ο Νομός Κυκλάδων.

Για προσπάθεια κομματικοποίησης της συγκέντρωσης της 16ης Οκτωβρίου για το Sea Diamond κατηγορεί με Δελτίο Τύπου του ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης τον συνάδελφό του, του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα.
Στο Δ.Τ. ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι «Οι Σαντορινιοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις 16 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα της συγκέντρωσης, όχι μόνο ήμουνα παρών αλλά μετέφερα τις απόψεις και την ανησυχία τους συμμετέχοντας σε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των θεσμικών φορέων των Κυκλάδων και της Σαντορίνης. Η διαφορά με τον κ. Ρήγα είναι ότι εκείνος μαζί με στελέχη του κόμματός του προσπάθησαν και κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να κομματικοποιήσουν την προσυγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πριν την σύσκεψη»




Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη και τους φίλους της η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Σαντορίνης στις 5 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα της Santo Wines στον Πύργο. Στην γενική Συνέλευση θα συζητηθούν θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας ενω θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός των δράσεων του νέου γραφείου.




Η Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας ανακοινώνει ότι προκειται να προσλάβει δύο (2) Νοσηλεύτριες ΤΕ/ΔΕ, με χρονική διάρκεια έως την 31 Δεκεμβρίου 2008, με δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων κατά την έναρξη εφαρμογής των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Το ανωτέρω προσωπικό προτίθεται να στελεχώσει τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι ν. Θήρας»και «Παραρτήματα μονάδας Βοήθεια στο Σπίτι Οίας στη Θηρασία και τη Φολέγανδρο». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Αναπτυξιακή κοινοτική Επιχείρηση Οίας, από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22860 72000.



Ο Δήμος Θήρας και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης διοργανώνουν για ακόμα μια χρονιά το Τουρνουά Μπάσκετ «3 με 3», σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, στο Δημοτικό Σχολείο των Φηρών.
Στο εν λόγω Τουρνουά, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι νέοι και νέες ηλικίας 10 έως 17 χρόνων, αφού σχηματίσουν ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων και συμπληρώσουν το ανάλογο έντυπο συμμετοχής.

Θα γίνει διαχωρισμός των συμμετεχόντων (βάση ηλικίας) σε ομίλους των 8 ομάδων και κάθε όμιλος θα αναδείξει ένα νικητή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διαγωνισμό τριπόντων και ελευθέρων βολών, με πλούσια δώρα για τους νικητές. Δώρα θα λάβουν επίσης και οι παίκτες των ομάδων που θα συμμετάσχουν στους τελικούς αγώνες κάθε ομίλου.
Το παρόν θα δώσει και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας ,κος Μιαούλης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο γυμναστή κάθε σχολείου ή στα γραφεία της Δ.Ε.Πο.Τ.Α.Θ. , τηλ. 22860-23021 και φαξ. 22860-23031



Την Κυριακή 26/10 θα πραγματοποιηθεί στον Ποταμό Θηρασιάς η καθιερωμένη πανήγυρη εν όψει της γιορτής του Αγ. Δημητρίου. Ο εορτασμός θα γίνει αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον προαύλιο χώρο του ναού.



Στις 8 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας θα βραβεύσει τα έργα που έφτιαξαν οι μαθητές των σχολείων της Σαντορίνης, με θέμα το ναυάγιο του Sea Diamond. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συλλόγου στο Εμπορείο.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2008




το υποσχεθήκαμε και .. σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες απο το "2nd Santorini MX" Moto Cross που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στην Σαντορίνη, στην πίστα Κρός στον δρόμο Πύργου Εμπορείου.
Για όσους δεν είδατε απο κοντά τους αγώνες .. αρκεστείτε στις φωτογραφίες και τα πολύ σύντομα βίντεο.

εμείς, ευχόμαστε και του χρόνου τον Οκτώβρη!












Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2008

  • Απαντητική επιστολή στην Επιτροπή Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond έστειλε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου αναφέροντας ότι συμπαρίσταται στην Επιτροπή που ενώνει τη φωνή της με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης για την όσο το δυνατό συντομότερη ανέλκυση του Sea Diamond διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.



  • Δελτίο Τύπου σχετικά με το αίτημα για την κατασκευή νέου Γυμνασίου στην Μεσαριά λάβαμε από τον βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση.
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση :

    ΕTOIMO ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ ΘΗΡΑΣ.ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Σ.Κ. ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 4.950.000 ΕΥΡΩ.

    Την Τετάρτη 1-10-2008 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων η αύξηση του προϋπολογισμού του Έργου κατασκευής του σχολείου Μεσσαριάς Θήρας κατά 1.950.000 ευρώ. Γεγονός που θα επισπεύσει τη διαδικασία υπογραφής της απαραίτητης προγραμματικής σύμβασης με την Νομαρχία Κυκλάδων για την άμεση κατασκευή του έργου.

    Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που διατηρεί ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη, έθεσε στον Υπουργό την μεγάλη ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του έργου. Το συγκεκριμένο αίτημα και η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου έγιναν αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ. Συγκεκριμένα, ο αρχικός προϋπολογισμός, που είχε εγκριθεί για την κατασκευή του έργου ύψους 3.000.000 ευρώ, επαναπροσδιορίστηκε στο ύψος των 4.950.000 ευρώ, ήτοι επιπλέον 1.950.000 ευρώ.

    Μετά τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο κ. Βρούτσης τόνισε:

    «Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης Καραμανλή, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, αποδεικνύεται έμπρακτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως και στο νομό Κυκλάδων. Το Γυμνάσιο Μεσσαριάς θα λύσει το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζει η Θήρα. Οι μαθητές του νησιού δικαιούνται ένα σύγχρονο σχολείο και ίσες ευκαιρίες για να χτίσουν τις απαραίτητες βάσεις για την ατομική τους πρόοδο.»








  • Σύσκεψη με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του νησιού διοργανώνει αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου η ΔΕΠΟΤΑΘ στις 18:00 στο ξενοδοχείο Δαίδαλος.
    Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στον απολογισμό της δράσης της ΔΕΠΟΤΑΘ για τη θερινή περίοδο που πέρασε και στον προγραμματισμό για την επόμενη.



  • Μετά από αίτημα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σαντορίνης, το Επαρχείο Θήρας διοργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Μπελλώνειο, με θέμα:
    Κατασκευή νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στη Σαντορίνη.
    Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων με απόφασή του έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε, πόσο μάλλον στην σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ζητώντας από το Επαρχιακό Συμβούλιο να λάβει ανάλογη απόφαση για να στηρίξει την τοπική οικονομία.




  • Για τη νέα του συνεργασία με το Γραφείο Συμβούλων Τουριστικών Επιχειρήσεων «on Lava Group of Agencies» μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Εστιατόρων Σαντορίνης.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τη συνεργασία αυτή ο Σύλλογος ανέθεσε στην on Lava την οργάνωση του γραφείου του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης, την οργάνωση της επικοινωνίας των θεμάτων στα μέλη του Συλλόγου καθώς και την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών marketing, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, ώστε να λειτουργήσει ο Σύλλογος ως ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό όργανο των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης στη Σαντορίνη.
    Την ανακοίνωση υπογράφει για το Δ.Σ. του Συλλόγου ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας
    Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
    Η onLava εδρεύει στην Μεσσαριά 847 00 ΘΗΡΑ
    Τηλ. 22860 21275 Φαξ. 22860 21295
    info@onlava.com www.onlava.com



  • Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) έφερε η παραίτηση των μελών του πρώην προεδρείου του, του προέδρου του, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, του γενικού γραμματέα, κ. Νίκου Παπαλέξη, και του αντιπροέδρου κ. Στάθη Σκρέτα, την προηγούμενη εβδομάδα.
    Η εκλογή νέου Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Οκτωβρίου και η νέα σύνθεση έχει ως εξής:
    Πρόεδρος: Αργυρώ Φίλη (Erkyna Travel, Πάρος)
    Αντιπρόεδροι: Μάκης Ιωακειμίδης (Venus Travel, Αθήνα)
    Σταύρος Μπουζάνης (Dream Travel, Αθήνα)
    Γιάννης Παπαδάκης (Sunnydays on Crete, Κρήτη)
    Γενικός Γραμματέας: Μάριος Καμμένος (Four Ways Travel, Βόλος)
    Ταμίας: Γεώργιος Λουμίτης (New Concept Travel, Πάτρα)
    Γενικός Έφορος: Βασίλης Κοντός (Corfu Holidays Travel, Κέρκυρα)
    Μέλη: Κλωντ Αρκούρ (Travel Star, Αθήνα),
    Μιχάλης Ζορπίδης (Zorpidis Travel Services, Θεσσαλονίκη)
    Γιάννης Ευαγγέλου (Epsilon Travel, Αθήνα)
    Νίκος Παπαλέξης (ATU Ltd, Πάτρα)
    Στάθης Σκρέτας (Es Tours, Αθήνα)
    Σίμος Παπαηλίας (Grefis Holidays, Ιωάννινα)
    Βασιλική Σκάγια (Day Rise Holidays, Θεσσαλονίκη)
    Λύσανδρος Τσιλίδης (ELPA ALTIS, Αθήνα)

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά και τη νέα εκλογή ακολούθησε η παραίτηση των Κλωντ Αρκούρ, Γιάννη Ευαγγέλου, Νίκου Παπαλέξη, Στάθη Σκρέτα και Μιχάλη Ζορπίδη και από μέλη του Δ.Σ., οπότε τα αναπληρωματικά μέλη θα κληθούν να καλύψουν τις θέσεις τους.
    Τέλος, να σημειωθεί ότι η κα Αργυρώ Φίλη, ως πρόεδρος πλέον του HATTA, καταλαμβάνει αυτόματα και τη θέση αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
    Πηγή : newsletter info@santorini.net



  • Δυνατά και δυναμικά ξεκίνησαν και φέτος τον χειμώνα οι σύλλογοι της Σαντορίνης να υλοποιούν τα προγράμματα των δραστηριοτήτων που προσφέρουν στους μαθητές αλλά και ενήλικες μέλη και φίλους τους.



  • Ο Σύλλογος Ποντίων & Φίλων Ποντίων Σαντορίνης "Οι Ακρίτες" ολοκλήρωσε τις εγγραφές των χορευτικών του τμημάτων και στις 4 Οκτωβρίου ξεκίνησαν τα μαθήματα της νέας χρονιάς. Τα παιδικά τμήματα θα λειτουργούν κάθε Σάββατο στις 18:30 και τα τμήματα για αρχάριους κάθε Κυριακή 19:00 - 20:00.
    Επίσης, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν και τμήματα μουσικής παιδείας (φλογέρα, κρουστά, λύρα).




  • Ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και για τα τμήματα του Συλλόγου Κρητών "Το Αρκάδι"
    Τέσσερα δημιουργικά τμήματα που απευθύνονται σε παιδιά και σε ενήλικες θα λειτουργούν και φέτος, πρόκειται για το τμήμα εκμάθησης κρητικών και νησιώτικων χορών, το θεατρικό παιδικό εργαστήρι, τη θεατρική ομάδα ενηλίκων και το παιδικό εργαστήρι κατασκευών. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου.




  • Ταχύτητα, αδρεναλίνη, περιπέτεια και… πολύ πολύ θέαμα !
    Χάρισε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου η ΛΕ.Μ.Α.Ν.Σ (Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Σαντορίνης) στους φίλους της που συγκεντρώθηκαν στην πίστα της στον δρόμο Πύργου – Εμπορείου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Moto Cross "2nd SANTO MX 2008" αγώνα για το Πανελλήνιο Κύπελο Ελλάδας.

    Τον πανελλήνιο αγώνα διοργανώνει η Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Νήσου Σαντορίνης (ΛΕ.Μ.Α.Ν.Σ.), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας. Ο αγώνας διεξήχθει στην πίστα moto cross της ΛΕ.Μ.Α.Ν.Σ., στον δρόμο Πύργου - Εμπορείου.
    Στον αγώνα συμμετείχαν 30 περίπου αθλητές από την Κρήτη, τη Σύρο, τη Μύκονο, τον Πύργο, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.


    Χορηγοί του αγώνα ήταν :
    Ο Δήμος Θήρας και η ΔΕΠΟΤΑΘ
    το κατάστημα Φύτρος Moto
    το Lifting Car
    το Extreme wheels
    η Γετήλ _ ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
    η Υδρώ – Σύνδεσμος Εργολάβων Υδραυλικών
    το Oxygen Café
    η πιτσαρία Aquarius
    και το κατάστημα μοτοσυκλετικού εξοπλισμού Speed Service

    προσεχώς, αναμένονται φωτογραφίες, βίντεο και βέβαια τα αποτελέσματα!



    Τώρα, να δούμε και κάποιες εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες,


    Τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας και το διεθνές χορευτικό σχήμα Σαντορίνης της Σταματίνας Ξιάρχου «Κατερίνα Δαρζέντα» σε συνεργασία με το χορευτικό σχήμα από την Κύπρο «Μούσα» και τον μουσικό Μιχάλη Τερλίγκα, παρουσίασαν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στο Δημοτικό Σχολείο Φηρών μουσικοχορευτική εκδήλωση με την παρουσία πολλών φίλων των χορευτικών.

    Ενώ,
    19 αριστούχους μαθητές από σχολεία του Νομού Κυκλάδων βράβευσε και φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά η Τράπεζα Eurobank EFG συνεχίζοντας το θεσμό του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που εγκαινιάσθηκε πριν από έξι χρόνια και έτυχε ευρείας αποδοχής από την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα από την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
    Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008 για τους αριστούχους μαθητές του Νομού Κυκλάδων στο Ξενοδοχείο «Ερμής», Πλατεία Κανάρη, στην Ερμούπολη.

    Κύριος σκοπός του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των νέων ανθρώπων για την κατάκτηση της γνώσης και η αναγνώριση των ικανών και των άξιων που αποτελούν προοπτική και εγγύηση για το μέλλον. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες χορηγικές πρωτοβουλίες του Ομίλου της Eurobank EFG, που έχει επιλέξει να υποστηρίζει ενεργά τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και του Περιβάλλοντος.


    Το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» ξεκίνησε το 2003 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλύπτει όλη την Ελλάδα και αφορά περισσότερους από 230.000 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου.


    Στο πλαίσιο του προγράμματος η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους μαθητές με τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.300 Λύκεια που λειτουργούν στην Ελλάδα, δημόσια ή ιδιωτικά, πρωϊνά ή νυκτερινά. Η επιβράβευση των αριστούχων συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.


    Μέχρι το τέλος του 2008, θα πραγματοποιηθούν 31 συνολικά τελετές απονομής των βραβείων σε ισάριθμους Νομούς της χώρας, ενώ οι «πρώτοι των πρώτων» θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα, στις αρχές του νέου έτους.






Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2008

Μένουμε στο θέμα της κινητοποίησης της 16ης Οκτωβρίου στον Πειραιά, η οποία, κατά κοινή ομολογία είχε μεγάλη συμμετοχή και πολύ καλή οργάνωση,
τα αποτελέσματά της όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα σε ότι αφορά την ουσία του προβλήματος,

μιας και η πολιτική ηγεσία του Υ.Ε.Ν. όχι μόνο διατεθειμένη δεν είναι, αλλά ούτε που να ακούσει για την ανάγκη να αναλάβει το κόστος της άμεσης απάντλησης του πετρελαίου και ανέλκυσης του ναυαγίου και μετά να ζητήσει τα .. «ρέστα» από την πλοιοκτήτρια και τις ασφαλιστικές της.


  • Από δελτία Τύπου και ανακοινώσεις που εκδόθηκαν με τη λήξη της σύσκεψης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μάθαμε ότι :



  • Ο Θοδωρής Δρίτσας (Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών) και η Άννα Φιλίνη (Βουλευτής Α΄Αθήνας) εκπροσώπησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων της Σαντορίνης για την ανέλκυση του SEA DIAMOND, στη μεγάλη συγκέντρωση τους στο λιμάνι του Πειραιά και στην πορεία προς το Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. στις 16 Οκτωβρίου.

  • Μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, ο Θοδωρής Δρίτσας έκανε την παρακάτω δήλωση:

  • «Χαιρετίζουμε την μεγαλειώδη αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων της Σαντορίνης, με τη συμμετοχή όλων ανεξαίρετα των εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και των Επαγγελματικών Ενώσεων του νησιού αλλά και ολόκληρου του Κυκλαδίτικου νησιωτικού συμπλέγματος. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την μαζική παρουσία των μαθητριών και των μαθητών και την υποδειγματική οργάνωση, κορύφωση της πολύμηνης δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών.

    Απέναντι τους όμως, συνάντησαν έναν Υπουργό ο οποίος είχε προετοιμάσει μια σοβαροφανή παράσταση υποδοχής με μόνο στόχο να αποκρύψει την επί 18 μήνες απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου και ταυτόχρονα να αποφύγει κάθε σαφή δέσμευση για τη λύση του προβλήματος.

    Αυτή η Κυβέρνηση, δέσμια των εξαρτήσεων της από την οικονομική ολιγαρχία, ούτε θέλει ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, ακόμα και όταν πρόκειται για μια προφανή οικολογική απειλή, η οποία αν συμβεί θα έχει τόσο καταστροφικής έκτασης επιπτώσεις σε βάρος της Σαντορίνης και του μοναδικού κάλους της.

    Δε μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτή την Κυβέρνηση. Η κοινωνία της Σαντορίνης και των Κυκλάδων που ξεσηκώθηκε, είναι η μόνη εγγύηση. Απαιτούμε μαζί με τους Θηραίους πολίτες σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφής δεσμεύσεις για συνδυασμένη απάντληση και ανέλκυση. Ο αγώνας συνεχίζεται».






  • Δελτίο Τύπου εξέδωσε και η «Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία» και υπο τον τίτλο Sea Diamond: Ο αγώνας συνεχίζεται!
    αναφέρει τα εξής :

  • Η μαχητική, μαζική, δυναμική κινητοποίηση των Σαντορινιών και άλλων πολιτών από τις Κυκλάδες (συγκέντρωση και πορεία) στον Πειραιά με κατάληξη το ΥΕΝΑΝΠ, υπό την αιγίδα της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων πολιτών, του Μητροπολίτη Θήρας, του Δήμου Θήρας, της Κοινότητας Οίας-Θηρασιάς, του Επαρχείου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με τη συμπαράσταση βουλευτών όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (από το ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Θ.Δρίτσας και Α. Φιλίνη) και τη διακριτική συμμετοχή των βουλευτών Κυκλάδων της ΝΔ (συμμετείχαν κυρίως στη σύσκεψη που επακολούθησε στο υπουργείο), ανάγκασε την ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ να ανακοινώσει μέτρα παρέμβασης προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τις ασφαλιστικές της εταιρείες, καθώς και άλλες νομικές και πολιτικές παρεμβάσεις, που θα ‘πρεπε να έχουν δρομολογηθεί από την πρώτη μέρα του ναυαγίου και όχι 18 μήνες μετά.
    Επί της ουσίας όμως, δεν υπήρξε καμία δέσμευση, ούτε χρονοδιάγραμμα για τον τελικό στόχο της ανέλκυσης του ναυαγίου, ούτε για τη χρηματοδότηση της όλης επιχείρησης, που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
    Όπως δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, ένα είναι σίγουρο. Ο αγώνας θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη, μέχρι το κουφάρι του Sea Diamond να ανασυρθεί από το βυθό της Καλντέρας, μέχρι να σταματήσει να υπάρχει η οικολογική απειλή από τη Σαντορίνη, τις Κυκλάδες, το Αιγαίο.
    Η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία, όπως μέχρι σήμερα, θα σταθεί συμπαραστάτης σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των Θηραίων πολιτών μέχρι την εκπλήρωση του τελικού στόχου.




  • Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α στηρίζει την Κινητοποίηση των Πολιτών της Σαντορίνης για την ανέλκυση του Sea Diamond.

  • Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους πολίτες της Σαντορίνης για να δοθεί ένα τέλος στην πολύμηνη αδράνεια και απραξία που κρατάνε ακόμα το τοξικό ναυάγιο του Sea Diamond στο βυθό της Καλντέρας.
    Μετά και από τη γνωστοποίηση και διάθεση στους εκπροσώπους του Τύπου της Γνωμοδότησης του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το τοξικό ναυάγιο του Sea Diamond, δεν υπάρχουν περιθώρια για ενέργειες τρίτες, πέραν της οριστικής ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου. Τα συμπεράσματα που συνάγονται από τη Γνωμοδότηση και η αίτηση που κατέθεσε ο Σύλλογος «Δράση για τη Σαντορίνη» και το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για εφαρμογή των, κατά τον νόμο, απαραίτητων διοικητικών πράξεων δείχνουν ευκρινώς τον δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει απαρέγκλιτα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνηση.
    Οποιαδήποτε λοξοδρομία στερείται λογικής, αν θέλουμε να θεωρούμε εαυτούς πολίτες μίας ευνομούμενης πολιτείας που σέβεται το περιβάλλον, προστατεύει τη φυσική κληρονομιά και την υγεία των πολιτών της.
    Μέχρι σήμερα, η κρατική αναλγησία και τα σκιώδη επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν θέσει σε ομηρία το θαλάσσιο οικοσύστημα πέριξ της Σαντορίνης με ανεξέλεγκτες συνέπειες, για το ίδιο το θαλάσσιο περιβάλλον, τη τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα για το Αιγαίο.
    Το Αρχιπέλαγος δεν εθελοτυφλεί και κρούει επί μήνες τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση. Οι κρατούντες Αθηνών και Πειραιά είτε ποιούν την νήσσαν, είτε έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη λόγω της αυξανόμενης ηχορύπανσης, που πλήττει τα αστικά κέντρα.
    Ωστόσο, οι διαρκείς εκκλήσεις του Αρχιπελάγους και μίας μικρής, αλλά αεικίνητης και ηρωικής ομάδας Σαντορινιών φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα και να αποδίδουν καρπούς, προσελκύοντας τεράστιο τμήμα της κοινής γνώμης του νησιού.
    Οι κινητοποιήσεις της 16ης Οκτώβρη μπροστά από το Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π, εν μέσω μίας διόλου ευνοϊκής περιόδου, πιστεύουμε να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα που θα διασπάσει εν τέλει την παρούσα κατάσταση. Θεωρούμε πλέον, ότι όσοι πίστευαν στη διατήρηση της αψεγάδιαστης εικόνας του νησιού χάριν αλλότριων ή ιδίων επιχειρηματικών συμφερόντων και στην “επαγγελματική” χειραγώγηση των πολιτών της Σαντορίνης θα αναδιπλωθούν και εκ των συνθηκών θα αναγκαστούν να δώσουν χώρο σε αυτούς που πραγματικά νοιάζονται και πονάνε για το μέλλον του νησιού, στους ίδιους τους Σαντορινιούς.
    Το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πολίτες της Σαντορίνης και να στηρίζει απαρασάλευτα τις προσπάθειες τους με τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα και χωρίς καμία πρόθεση να καπηλευτεί οποιαδήποτε αξιέπαινη πρωτοβουλία. Ευχή όλων μας είναι να αποδώσουν οι επικείμενες προσπάθειες τους προσδοκώμενους καρπούς, ώστε το ναυάγιο του Sea Diamond να αποτελέσει οριστικά παρελθόν για τη Σαντορίνη και το Αιγαίο.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,


    Γιάννης Κουτελίδας
    Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α.
    http://www.archipelago.gr/ Τηλ.:22750-41070





  • Με αφορμή την κινητοποίηση της 16ης Οκτωβρίου, παρουσιάζουμε και την Γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης η παρουσίαση της οποίας έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2008 στα γραφεία του Αρχιπελάγους στην Αθήνα.

  • Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον Σύλλογο «Δράση για τη Σαντορίνη» σχετικά με την παρουσίαση της γνωμοδότησης αναφέρουμε ότι :


  • Ο Σύλλογος «Δράση για τη Σαντορίνη» και το «Αρχιπέλαγος» Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη τύπου, με θέμα την παρουσίαση της Γνωμοδότησης του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση,
    η 18μηνη παραμονή του τοξικού ναυαγίου στο βυθό της Καλντέρας συνιστά ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Σαντορίνης και του Αιγαίου.
    Η παρατεταμένη κρατική αναλγησία και η προκλητική αδιαφορία των ιθυνόντων της υπόλογης πλοιοκτήτριας εταιρείας δοκιμάζουν καθημερινά την υπομονή του λαού της Σαντορίνης, που βλέπει καθημερινά να διακυβεύεται η υγεία του και το μέλλον του τόπου από την παραμονή του Sea Diamond στο βυθό και από τη συνεχή διαρροή τοξικών ουσιών στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας.
    Το μέγεθος δε της σοβαρότητας με την οποία οι οιονεί κρατούντες αντιμετωπίζουν την κατάσταση φαίνεται από την ανάθεση της υπόθεσης στις τύχες ενός παροπλισμένου Οργανισμού, όπως είναι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας.
    Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος ύστερα από σχετική αίτηση της Κίνησης πολιτών
    «Δράση για τη Σαντορίνη» και του «Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α», γνωμοδότησε με βάση τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία περί της ισχύουσας κατάστασης.
    Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη Γνωμοδότηση, η οποία θα διανεμηθεί στους εκπροσώπους του Τύπου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Επιτάσσουν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων από την Πολιτεία, άμεσα εκτελεστών που θα θέσουν οριστικό τέλος στο 18μηνο κρατικό παραμύθι, θα οδηγήσουν στην ανέλκυση του πλοίου – τοξική βόμβα και θα επαναφέρουν το θαλάσσιο περιβάλλον στην προτέρα του ναυαγίου κατάσταση.
    Παράλληλα, οι πολίτες της Σαντορίνης έχουν αποφασίσει πως ο μοναδικός δρόμος για την οριστική ανέλκυση του Sea Diamond είναι η δυναμική αντίδραση και η άσκηση πιέσεων με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνση. Όσοι θεωρούν πως κάθε μέρα που περνάει είναι και αρωγός της λήθης για το τοξικό ναυάγιο, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η υπομονή μας έχει προ πολλού εξαντληθεί. Όσοι προσδοκούν ένα ήσυχο φθινόπωρο, απλώς βαυκαλίζονται.














  • Συνεδρίαση του κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Οίας – Θηρασιάς θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 20 του μήνα στις 17.00 στα γραφεία της κοινότητας.

  • Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής :




Αποδοχή ποσού 127.575 και πληρωμή λογαρισμών του έργου «Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Θηρασιάς»
Έγκριση δαπανών – ψήφιση πιστώσεων έτους 2008
Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 20008
Προκήρυξη 7 θέσεων μόνιμου προσωπικού
Τροποποίηση αποφάσεων 12/2008 και 13/2008 Κ.Σ. Οίας για την συγκρότηση επιτροπών καταστροφής άχρηστων αντικειμένων Κοινότητας Οίας.
Τροποποίηση απόφασης 89?2008 Κ.Σ. Οίας για το έργο «Ανάπλαση πεζόδρομων Οίας – ‘Β φάση
Ανάθεση μελέτης αποτύπωσης οικισμού Κόρφου ν. Θηρασιάς
Γνωμοδότηση επι περιβαλλοντικής μελέτης για την εγκατάσταση Σταθμού Βάσης κινητής τηλεφωνίας της Vodafone – Πάναφον Α.Ε.Ε.Τ. που είναι εγκατεστημένος επι υφιστάμενου κτηρίου του ξενοδοχείου Volcano Village στη θέση ύψωμα Μαύρο βουνό της Κοινότητας Οίας με κωδικό 1002643
Ανάθεση μελέτης αποτύπωσης οικισμού Κόρφου ν. Θηρασιάς
Προγραμματική Σύμβαση με Ν.Α. Κυκλάδων για την εκτέλεση του έργου «επισκευή επαρχιακής παραδοσιακής κλίμακας Μανωλά – Κόρφου ν. Θηρασιάς
Έγκριση πρακτικού ανοιχτής δημοπρασίας του έργου «αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης αφετηρίας λεωφορείων κοινότητας Οίας» και απ’ ευθείας ανάθεση έργου.
Εισήγηση για το έργο Κατασκευή πεζοδρομίου στον οικισμό Οίας
Παραλαβή μελέτης «τοπογραφική αποτύπωση χώρων πρώην Χ.Α.Δ.Α. στην Οία και τη Θηρασιά
Παραλαβή μελέτης «αποτύπωση οδοποιίας από οικισμό Αγριλιά εως περιοχή Χριστός»
Αποδοχή δωρεάς – Προσφοράς οχήματος
Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.
Απ΄ευθείας ανάθεση προμηθειών
Επαύξηση παροχής ρεύματος πρώην Κοινοτικού καταστήματος Θηρασιάς
Έγκριση πρακτικού προχείρου διαγωνισμού για την προμήθεια ενός ειδικού καλαθοφόρου οχήματος με ύψος εργασίας 9 μέτρων
Τροποποίηση Δ.Σ. παιδικού Σταθμού Οίας
Γνωμοδότηση Κοινοτικού Συμβουλίου βάση του άρθρου 2. πα. 42 ΦΕΚ 817/93
Προέγκριση – χωροθέτηση καταστημάτων
Προστασία αδέσποτων ζώων
Προέγκριση – Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας υπαλλήλου
Προέγκριση – Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας Προέδρου – Ανάληψη σχετικής πίστωσης για την καταβολή σ’ αυτόν οδοιπορικών εξόδων και ημερίσιας εκτός έδρας αποζημίωσης