Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2011

Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων - δραστηριότητες

Ένα πολύ ενδιαφέρον ενημερωτικό - ηλεκτρονικό "πακετάκι" σχετικά με τις δραστηριότητες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων μας έστειλε ο υπευθυνος του προγράμματος κ. Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης (Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων).


Πρόκειται για 2 απο τις 4 εκδόσεις του περιοδικού "Οικο-Κυκλάδες" (το 4ο τευχος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο) που εκδίδει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και το "Περιβαλλοντικό ημερολόγιο 2011" που εκδόθηκε με την φροντίδα της ίδιας Διεύθυνσης.

Το περιοδικό μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στην σελίδα του στο internet στην διευθυνση: http://oikokyklades.blogspot.com/

Εμείς, απο τον μεγάλο όγκο του υλικού που λάβαμε, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε σήμερα
τα μηνύματα (άλλοι θα τα έλεγαν editorial!) του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την έκδοση του περιοδικού "Οικο-Κυκλάδες"
καθώς και
τα ονόματα των μαθητών των οποίων οι ζωγραφιές βραβεύθηκαν και αποτελούν το "Περιβαλλοντικό Ημερολόγιο 2011" που εξέδωσε ίδιο Τμήμα.
Σε επόμενη ανάρτησή μας θα παρουσιάσουμε τις διακρίσεις των μαθητών των Κυκλάδων που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς ζωγραφικής.

«Να ακούμε τα παιδιά»
Tο τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και εξοικονόμηση νερού, ως προτεραιότητα, καθώς και τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας για το νερό που εξασφαλίζει μακροχρόνια καλή ποιότητα και επαρκή ποσότητα νερού όχι μόνο για τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και των οικοσυστημάτων, προέβει σε δράσεις, με αποτέλεσμα την έκδοση του ημερολογίου 2011.
Ευχόμαστε κάθε παιδί , κάθε άνθρωπος να ακολουθήσει το λαμπερό αστέρι της προστασίας του οικοσυστήματός μας ….
Με σταθερά βήματα πάντα μπροστά και ψηλά….
Ευχόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι να έχουμε την ικανότητα και τη δύναμη να ακούμε, να βλέπουμε, να νιώθουμε, να δεχόμαστε όπως είναι και να στηρίζουμε όλα τα παιδιά σε κάθε τους βήμα….
Ειρήνη Βλαστάρη, Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων

«Ευαισθητοποίηση για την αειφορία»
Tο Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, πολύμορφες και διεπιστημονικά/διαθεματικά προσανατολισμένες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργού συμμετοχής (σεμινάρια, παρουσιάσεις, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς ακτών, επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, κ.α) , με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.
Το ημερολόγιο του 2011 φιλοξενεί βραβευμένες φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα μαθητών, που έλαβαν μέρος στο φετινό παγκυκλαδικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Το νερό».
Η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η ευαίσθητη παιδική προσέγγιση του θέματος, μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και μας προ(σ)καλεί συνάμα να συμπαραταχθούμε στον αγώνα ,που ξεκινά και μέσα από το σχολείο, για έναν καλύτερο κόσμο.
Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Για το "Περιβαλλοντικό Ημερολόγιο 2011" έχουν ζωγραφίσει οι:
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Μαρουσώ Κρητικού (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ- ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ ΠΑΡΟΥ)

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Ερίσα Καρασάλη  (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΔΑΜΑΝΤΑ ΜΗΛΟΥ)

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Πιτσικάλης Παναγιώτης  (Δ’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΡΗΣ-ΜΑΝΝΑ ΣΥΡΟΥ )

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Λαγκιώνη Χρυσοβαλάντου-Ειρήνη (Γ’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΟΥΛΙΔΑΣ ΚΕΑΣ)
Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Βασίλης Ζουμής (Γ2 ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ)

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Νταμιάν Ζόγιτα (Γ’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΟΥΛΙΔΑΣ ΚΕΑΣ)

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
(Ε1 ΤΑΞΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ)

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Βισκόλι Σταύρος ( ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ)
Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
(Ε1 ΤΑΞΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ)

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
(ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΗΣ-ΜΑΝΝΑ ΣΥΡΟΥ)

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Αγγελική Μανδηλαρά (ΣΤ’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΕΡΑΘΟΥ ΝΑΞΟΥ)

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
(ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ)

Συρμαλένιος - επισκέψεις σε Κώ και Κάλυμνο - συναντήσεις με αιρετούς

Το διήμερο 26 και 27/1 ο επικεφαλής της παράταξης "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό"  Νίκος Συρμαλένιος, επισκέφθηκε τα νησιά Κώ και Κάλυμνο.

Στην Κώ μαζί με τους Ηλία Καματερό, Στέφανο Μπουζιώτα και Μανώλη Αγαπητό, έδωσαν συνέντεξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκαν στα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ενώ εκτεταμένη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις των περικοπών λόγω μνημονίου και κυβερνητικής πολιτικής στους τομείς της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της ακτοπλοϊας. Επίσης αναφέρθηκαν αναλυτικά στις θέσεις του Συνδιασμού για την εκτός σχεδίου δόμηση και τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή κατάργηση της.


Στη συνέχεια ο κ. Συρμαλένιος συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Κώ κ. Καϊσερλη, με τον οποίο συζήτησαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, όπου συμφώνησαν στη βασική θέση για το ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη χάραξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και στην αντιμετώπιση και προώθηση λύσεων της καθημερινότητας από τους Δήμους. Επίσης ο Δήμαρχος της Κώ έκανε ειδική αναφορά στους δύο άξονες πολιτικής του Δήμου, ο πρώτος σχετικά με την οργάνωση της διοίκησης και των υπηρεσιών μέσω της εκπόνησης ενός νέου Οργανισμού στο πρώτο δίμηνο της θητείας και ο δεύτερος σχετικά με την τοπική ανάπτυξη μέσω ενός δικτύου κοινωνικής-συνεργατικής οικονομίας μικρών επιχειρήσεων.

Στην Κάλυμνο μαζί με τους Γιάννη Παπαδημητρίου και Παναγιώτη Μαρκαντωνάκη επισκέφθηκαν το Δήμαρχο κ. Διακομιχάλη, με τον οποίο είχαν μια ενημερωτική συζήτηση για τους στόχους του Δήμου. Ανάμεσα στα πρωτεύοντα προβλήματα αναδείχθηκαν ήταν η επισκευή και η βελτίωση των λιμενικών έργων για τη δυνατότητα πρόσδεσης μεγαλύτερων πλοίων, η μελέτη για τη διάθεση του νερού των ομβρίων, η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης με αξιοποίηση και των ΑΠΕ, η άμεση διερεύνηση του θέματος διάθεσης των απορριμάτων λόγω της απένταξης του έργου του ΧΥΤΑ, η από μηδενική βάση εκκίνηση του χωροταξικού. Από την πλευράς του Συνδιασμού "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" υπήρξε η διαβεβαίωση για τη διάθεση συνεργασίας με όλους τους Δήμους του Ν. Αιγαίου και η ανάδειξη των επι μέρους προβλημάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υποστήριχθηκε επίσης η διαμόρφωση κοινής στρατηγικής βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Γιάννης Παπαδημητρίουσε συνεντεύξεις τους στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην οργάνωση και τους στόχους της παράταξης την επόμενη περίοδο, καθώς και σε βασικά ζητήματα που απασχολούν την Κάλυμνο, ανάμεσα τους η έλλειψη του καθηγητή πληροφορικής στο 5ο Δημοτικό, που είναι και ένα από τα 800 πιλοτικά όλης της χώρας. Αναφέρθηκαν επίσης στην κρίση και στη σύνθλιψη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των νέων από τις ασκούμενες πολιτικές, αναφέρθηκαν στις εναλλακτικέ προτάσεις διεξόδου από την κρίση και κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους πολίτες να βγούν στους δρόμους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα της ζωής τους.

Βρούτσης - επισκέψεις σε νησιά

Στο πλαίσιο της ενημέρωσής μας σχετικά με τις δραστηριότητες του Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση έχουμε την πληροφόρηση οτι,

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 θα παραστεί ως ομιλητής στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. στην Μύκονο.
Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 θα παραστεί ως ομιλητής στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. στην Τήνο.
Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 θα παραστεί ως ομιλητής στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. και ΝΟΔΕ στην Σύρο.
Στη διάρκεια των επισκέψεων του θα παραστεί σε Θρησκευτικές εκδηλώσεις ενω θα συναντηθεί        διαδοχικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τοπικούς φορείς, στελέχη της Ν.Δ. και κατοίκους των νησιών.

Μαχαιρίδης - Ραγκούσης - διοικ. ΙΚΑ

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας απο το γραφείο του Περιφεριαρχή Ν. Αιγαίου,

Με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση συναντήθηκε χθες (Παρασκ. 28.1) ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υπουργού για συνάντησή του με όλους (13) τους Περιφεριάρχες.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν διοικητικά και οικονομικά θέματα που αφορούν την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).

Σύμφωνα απο το ίδιο κείμενο μαθαίνουμε οτι ο κ. Μαχαιρίδης είχε στην Ερμούπολη σειρά επαφών για θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τα μέλη της διαχειριστικής αρχής εξετάζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.
Ενω, είχε επίσης συνεργασία με τους αντιπεριφερειάρχες κ. Πουσσαίο και Μακριωνίτη, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες των Διευθύνσεων Διοίκησης, Οικονομικών και Προγραμματισμού.

Ο κ. Μαχαιρίδης παρέστη επίσης στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Νοσοκομείου της Σύρου, όπου σημείωσε ότι οι συντονισμένες προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα, αποκαθιστώντας την αδικία εις βάρος των νοσηλευτικών μονάδων της Ερμούπολης και της Ρόδου, ενω ανέφερε οτι δρομολογείται η προμήθεια του απαραίτητου υλικού και εξοπλισμού, κι ότι μέσα στο επόμενο διάστημα οκτώ οχήματα του ΕΚΑΒ θα διατεθούν στο Νότιο Αιγαίο.

Σήμερα (Σάββατο 29.1) ο κ. Μαχαιρίδης θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Κόκκινος - επισκέψεις σε Πάρο και Νάξο - δηλώσεις

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Κόκκινος επισκέφθηκε στις 22 και 23 Ιανουαρίου την Νάξο και της Πάρο.

Σύμφωνα με την γραπτή ενημέρωση που μας παρείχε,

Ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις παρευρέθηκε και μίλησε

Σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που αφορούσε το ασφαλιστικό, στην Νάξο
Σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Νέων των Τριπόδων Νάξου
Σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Οργάνωσης της Ν.Δ. Νάξου
Σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Αιμοδοτών Πάρου
Σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Οργάνωσης της Ν.Δ. Πάρου.

Κατά την παραμονή του είχε συναντήσεις με τους δημάρχους των δυο νησιών κ. Μαργαρίτη και κ. Βλαχογιάννη, τους επικεφαλής των μειοψηφιών των δημοτικών συμβουλίων κ. Μαράκη και κ. Πρωτολάτη καθώς επίσης με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, παραγωγικούς φορείς και πολίτες .

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του κ. Κόκκινου,

Διαπιστώθηκε η καθημερινή υποβάθμιση της ζωής των νησιωτών μας.
Η απουσία αναπτυξιακών δράσεων, η ακρίβεια, η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας την ώρα που η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας της Υγείας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη!!!
Στις δομές Υγείας της Νάξου και της Πάρου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και καθημερινά διακυβεύεται η υγεία των πολιτών. Οι κυβερνητικοί παράγοντες «λάμπουν» δια της απουσίας τους και αποδεικνύουν την αδυναμία τους να διοικήσουν και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των νησιωτών.

ΝΔ Σαντορίνης - πίτα

Η Δημοτική οργάνωση ΝΔ Σαντορίνης διοργανώνει την εκδήλωση για την κοπή της πίτας της το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 18.00 στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Δαίδαλος" στα Φηρά της Σαντορίνης.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2011

ξενοδοχείο "κάπαρη" στο Ημεροβίγλι - βραβείο αρχιτεκτονικής

Σε θεσμό εξελίσσονται τα ετήσια βραβεία αρχιτεκτονικής «Δομές» από την ομώνυμη, διεθνή επιθεώρηση που απονεμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 143 συμμετοχές. Σχεδόν οι μισές (76) αφορούν μη υλοποιημένες μελέτες της περιόδου 2008-2010 και αυτό ίσως μας λέει κάτι για την απόσταση ανάμεσα στις καλές προθέσεις ταλαντούχων επαγγελματιών και στην «πραγματική» αρχιτεκτονική έξω στους δρόμους των ελληνικών πόλεων.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο» απέσπασαν οι αρχιτέκτονες Κωνστάντιος Δασκαλάκης και Μαρίνα Στασινοπούλου για μια μικρή μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα. Ακολούθησε η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Γλυφάδας από τις Ασπασία Κουζούπη, Νέλλα Γκόλαντα (γλύπτρια τοπίου) και την Κωνσταντίνα Καραλή. Τους δεύτερους επαίνους μοιράστηκαν ο βρεφονηπιακός σταθμός «Cocoon» στον Ρωμανό Μεσσηνίας (Πολυάννα-Πηνελόπη Παρασκευά) και δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο Αττικής (Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα).


Κορυφαίο έργο στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο» αναδείχθηκε η επισκευή και αναστήλωση διατηρητέου κτιρίου και μετατροπή σε κατοικία, στη Θηρασιά της Σαντορίνης (Μαίρη Καβάγια).

Η ίδια αρχιτέκτονας απέσπασε τον δεύτερο έπαινο για ένα ακόμα έργο στη Σαντορίνη (ξενοδοχείο «Κάπαρη» στο Ημεροβίγλι). Με τον πρώτο έπαινο έφυγαν η Ιωάννα Βολάκη και η Αναστασία Δουκακάρου για έναν επαγγελματικό χώρο στον Βύρωνα.

Πηγή, εφημερίδα Καθημερινή.

Μουσική Σχολή Θήρας - δωρεάν μαθήματα προσχολικής μουσικής αγωγής

Η Μουσική Σχολή Θήρας και η υπεύθυνη σπουδών κ. Μαργαρίτα Πελέκη μας ενημερώνουν οτι ξεκίκησαν οι εγγραφές για τα δωρεάν μαθήματα προσχολικής μουσικής αγωγής που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας απο 4 εως 8 ετών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Στην σχολή μας το μουσικό ταξίδι αρχίζει απο την ευαίσθητη ηλικία των τεσσάρων ετών όταν οι νότες μαθαίνονται σαν λέξεις...
Γι αυτό, σας καλούμε να ενημερωθείτε απο την γραμματεία της Σχολής στο τηλ. 22860 32797  καθημερινά 18.00 - 20.00 και τα Σάββατα 10.00 -13.00 σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες των μαθημάτων.
Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι αυστηρά ολιγομελή.
Η Σχολή βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, στην Έξω Γωνιά και είναι αναγνωρισμένη απο το Κράτος.

Μαθήματα ζωγραφικής - αγιογραφίας

Την ενημέρωση για την έναρξη μαθημάτων ζωγραφικής και αγιογραφίας λάβαμε απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καρτεράδου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα μαθήματα που απευθύνονται σε παιδιά θα περιλαμβάνουν την εκμάθηση κατασκευής χειροτεχνιών, ζωγραφικής, αγιογραφίας και της τέχνης του ψηφιδωτού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα των μαθημάτων θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές της ζωγραφικής, τα είδη, τις τεχνοτροπίες,  τα χρώματα και τα υλικά.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων αγιογραφίας θα διδαχθούν θεωρία της αγιογραφίας, κατασκευή εικόνων και αγιοκατάταξη.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων ψηφιδωτού θα διδαχθούν θεωρία και κατάταξη ψηφιδωτού, κατασκευή ψηφιδωτών.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων των χειροτεχνιών θα διδαχθούν διάφορες κατασκευές καθώς και η κατασκευή κομποσχοινιών.
Επίσης, ανάλογα με την εποχή και τις γιορτές θα διδάσκονται διάφορες χειροτεχνίες και κατασκευές όπως χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και στολίδια, ημερολόγια, θεατρικό παιχνίδι με σκέτσ, κατασκευές χαρταετών και αποκριάτων αξεσουάρ, πασχαλιών δώρων, λαμπάδων, φιγούρων του θεάτρου σκιών, θέατρο σκιών κ.λ.π.
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενημερωνόμαστε οτι με την ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας έργων θα γίνεται έκθεση για την παρουσίασή τους.
Παράλληλα μαθαίνουμε οτι ενω κατα την διαρκεια των μαθημάτων τα παιδιά θα "ζωγραφίζουν" παραμύθια τα οποία θα γίνει προσπάθεια με το τέλος της χρονιάς να εκδοθούν.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείται να επικοινωνήσετε με την κυρία Ευφροσύνη Κολάρου
στο τηλ.  6973920319 και στο μέιλ gemaxal.e@gmail.com

Εγγραφές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 12.00 με 16.00 στο πανηγυρόσπιτο της Παναγιάς της Κόκκινης.
Για όσους ενδιαφέρονται θα δημιουργηθούν και τάξεις ενηλίκων για αγιογραφία.

Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων - ανάγκη στελέχωσης υπηρεσιών ΕΟΤ

Επιστολή με θέμα "Στελέχωση ΠΥΤ (υπηρεσιών του ΕΟΤ)  Κυκλάδων" απέστειλε η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων (www.fede.gr , www.cyclades.in ) στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, στον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, στον Πρόεδρο του ΕΟΤ και στον Γ.Γραμματέα.

Στην επιστολή αναφέρεται οτι,

Στη ΠΥΤ Κυκλάδων υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων. Αντί για 23 υπαλλήλους, έχει μόνο 5. Οι υπάλληλοι με STAGE έφυγαν πλέον και η υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, όταν έχει τέτοιο φόρτο εργασίας. Μόνο τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας είναι πάνω από 3.500, συν τα ξενοδοχεία, συν τα τουριστικά γραφεία, συν τα ενοικ.αυτοκίνητα κλπ.
Έχει μείνει μόνο μια μηχανικός και για να ελεγχθεί ένας φάκελος μπορεί να περάσει και ένας χρόνος.
Οι υπάλληλοι είναι ευσυνείδητοι και ιδιαίτερα εξυπηρετικοί, αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πενταπλάσια ! καθήκοντα. Παρακαλούμε φροντίστε για τη στελέχωση της υπηρεσίας.

Κυκλαδική Ομοσπονδία - ενημέρωση για 2 επιδοτούμενα προγράμματα

H ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ μας ενημερώνει για 2 επιδοτούμενα προγράμματα που αφορούν το κλάδο
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας, στο κεφάλαιο ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Αντώνης Καρατάσος.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στα τηλ. 2281084470, fax.2281085769, email. omospondiaCyclades@gmail.com
www.fede.gr , www.cyclades.in

Τα προγράμματα και οι επιδοτήσεις αφορούν:


· Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός»: διαφοροποίηση και ανάπτυξη


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοινώνει την προδημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής για την Πράξη ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ που εμπίπτει στο πεδίο των Κρατικών Ενισχύσεων του Τομέα Τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ.
Μέσω της Πράξης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν πριν από την 01.01.2010, σε όλη τη Χώρα και οι οποίες δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην παροχή υπηρεσιών Εναλλακτικού Τουρισμού και ειδικότερα στα ακόλουθα πεδία:
Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
Πολιτιστικός Τουρισμός
Θαλάσσιος Τουρισμός
Τουρισμός Υπαίθρου
Γαστρονομικός Τουρισμός
Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας

Οι προτάσεις (επενδυτικά σχέδια) που δύνανται να χρηματοδοτηθούν, αφορούν στην προμήθεια συστημάτων και εξοπλισμού για την άσκηση της εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας, στη διαμόρφωση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, στο σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση ενεργειών προβολής και προώθησης των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων και, τέλος, στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε €15.000 – €400.000, ενώ η Δημόσια Χρηματοδότηση θα αποτελεί ποσοστό 40% του σχεδίου, με ειδική προσαύξηση επιπλέον 5% στις περιπτώσεις των μικρών νησιών (με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων). Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν προβλέπεται να τονώσουν τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών που αναπτύσσουν εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες και να βελτιώσουν το ποιοτικό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένα νέο Πρόγραμμα με τίτλο «Πράσινος Τουρισμός», ύψους Δημόσιας Δαπάνης 30 εκατ. ευρώ, προδημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχειακά ή λοιπά τουριστικά καταλύματα.
Επιλέξιμες Επιχειρήσεις
Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να είναι Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα. Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο τα παρακάτω κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως κατηγορίας:
Ξενοδοχεία κλασικού τύπου.
Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων.
Ξενοδοχεία μικτού τύπου (κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων).
Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια.
Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων.
Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
Τουριστικές επαύλεις.
Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).

Για πληροφορίες http://www.visitgreece.gr/, http://www.gnto.gr/
Της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ, http://www.antagonistikotita.gr/)
Του ΕΦΕΠΑΕ http://www.efepae.gr/

Γενική Απογραφή 2011 - αιτήσεις ενδιαφερομένων

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας μας ενημερώνει οτι,

Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Τομεάρχες στις Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού Κατοικιών 2011 και είναι Απόφοιτοι Λυκείου, ηλικίας 20-60 ετών, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στο site της Υπηρεσίας Στατιστικής Νομού Κυκλάδων www.statistics.gr 
Θα απασχοληθούν για 4 περίπου μήνες και η αμοιβή τους θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Στατιστικής Νομού Κυκλάδων στα τηλέφωνα: 2281085129 και 2251085134


"ο τουρίστας" στο Villagio

Την ταινία "ο τουρίστας" υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ταινίας, Ά γυναικείου ρόλου και Ά ανδρικού ρόλου στις "Χρυσές Σφαίρες"  προβάλει απο χθές Πέμπτη 27.1 και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου το σινέ Villagio στο Καμάρι. Πρωταγωνιστούν οι Johny Deep και η Angelina Jolie.
Ώρες προβολών 20.30 και 22.40

Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2011

Χρίστος Ντούμας - διάλεξη

Απο την σελίδα του πολύ καλού και ενημερωμένου συνεργάτη, δημιουργού του "Καλλιστορώντας" στο Facebook ενημερωθήκαμε για την διάλεξη του αρχαιολόγου - καθηγητή, διευθυντή των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Σαντορίνης Χρίστου Ντούμα. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Σκαλκώτα.
Το θέμα της διάλεξης είναι : 
" Από την Ανάγκη στην Απόλαυση. Οι διατροφικές συνήθειες στο Ακρωτήρι της Εποχής του Χαλκού".

Την διοργάνωση της διάλεξης έχει αναλάβει η "Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προιστορικής Θήρας".

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συνεδρίου : ΙMIC 2011 : Δίνοντας Αξία στην Εμπειρία του φαγητού.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδω.

Οικολογικός Άνεμος - θέσεις μετά μουσικής..

Ο Οικολογικός Άνεμος και ο επικεφαλής του και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Νίκος Χρυσόγελος μας καλούν στην παρουσίαση των θέσεων του Οικολογικού Ανέμου για την οργάνωση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου. "Επιδίωξή μας", όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση "είναι να γίνει μια δημόσια συζήτηση για το θέμα και να ακουστούν οι σχετικές προτάσεις των φορέων και των πολιτών, η συμβολή των οποίων είναι αναγκαία για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε υγιή βάση".
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00.  Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με μουσικούς που ζουν στο νησί .  Τηλέφωνο επικοινωνίας: Βασιλική Νάκου - 6983903061

Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης - το "ρεπορτάζ" της φετινής γιορτής

Λίγες μόλις μέρες μετά την πολύ πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης για να τιμήσει για μια ακόμη χρονιά τους πολύτεκνους - μέλη της, με ανακοίνωσή της μας ενημερώνει για τα .. δρώμενα της γιορτής. Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Χαράλαμπος Δαρζέντας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που λάβαμε,

Η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης πραγματοποίησε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μπελώνειου Πολιτιστικού Κέντρου στα Φηρά στις 23 Ιανουαρίου 2011 την κορυφαία εκδήλωσή της που περιελάμβανε τα εξής :


• Κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας κκ. Επιφάνειου και με πλούσια δώρα για τους τυχερούς .
• Ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης στην οποία απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι Πολύτεκνοι της τοπικής Ένωσης όσο και οι Πολύτεκνοι όλης της χώρας, προτείνοντας ταυτόχρονα τρόπους αντιμετώπισης τους με σοβαρές παρεμβάσεις από την Πολιτεία .Έγινε ενημέρωση για τη γενική συνέλευση της ΑΣΠΕ και διάβασε επιστολή προς τους τρεις βουλευτές του νομού με την οποία καλούνται να συμπαρίστανται για την επίλυση κάθε προβλήματος των πολυτέκνων .
• Χαιρετισμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας κκ. Επιφάνειο , το Δήμαρχο Θήρας κο Ζώρζο Νικόλαο κ.α.
• Διαβάστηκαν χαιρετισμοί : των βουλευτών Κυκλάδων Ρήγα Παναγιώτη , Γεώργιου Παπαμανώλη , Ιωάννη Βρούτση του περιφερειάρχη κου Μαχαιρίδη Ιωάννη και του προέδρου του οργανισμού Θεόφιλος .
• Απονομή επαίνων σε τέκνα πολύτεκνων οικογενειών που αρίστευσαν στα Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ και σε μαθητές και μαθήτριες που πέτυχαν στα ΤΕΙ και ΑΕΙ. Οι βραβευθέντες έλαβαν έπαινο και συμβολικό χρηματικό ποσό.

Τα παιδιά που αρίστευσαν ήταν : Καραμολέγκου Καλλιόπη του Ευαγγέλου, Καραμολέγκου Θεολογία του Χαράλαμπου, Πελεκάνου Αντωνία του Δημητρίου, Αναπλιώτης Εμμανουήλ του Αρτεμίου (πατέρας τεσσάρων παιδιών).
Τα παιδιά που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν : Βαρβαρήγος Θεόδωρος – Παντελής του Νικολάου , Δρόσος Χρυσόστομος του Ελευθερίου , Δρόσου Θεοδοσία του Ευσταθίου , Κατσίπης Δημήτριος του Σπυρίδωνα , Γιούκα Μαριάνθη του Εμμανουήλ , Δανασή Ραφαηλία του Πέτρου ,Δανασή Δήμητρα του Πέτρου ,Καραμολέγκος Νικόλαος του Χαράλαμπου , Καφούρος Ιωάννης του Εμμανουήλ , Πελεκάνου Αντωνία του Δημητρίου .

Απονομή τιμητικών διακρίσεων : για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο , στην Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου και στους Καφιέρη Δημήτριο και Γρατσία Ιωάννη , για την προσφορά τους στην ΕΠΣ στον πατέρα Κωνσταντίνο Κοντό και στον Λειβαδάρο Πέτρο . Επίσης βραβεύτηκε μια υπερπολύτεκνη , η κα Μαρία Καρρά .

• Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτικό νησιώτικο πρόγραμμα με χορευτικά του Δήμου Θήρας και τη δασκάλα τους Σταματίνα Ξιάρχου .
• Ετήσια γενική συνέλευση , απολογισμός για το έτος 2010, ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τους πολύτεκνους ,προγραμματισμός δραστηριοτήτων για τη νέα χρονιά.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά πλούσιων δώρων σε όλα τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών.

Ήφαιστος - αγώνες

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ήφαιστος και συγκεκριμένα το τμήμα volley μας ενημερώνει οτι την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στο κλειστό Γυμναστήριο θα αντιμετωπίσει την ομάδα του "Φοίνικα" Σύρου στα πλαίσια του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Κυκλάδων.  Οι ομάδες του Ήφαιστου διεκδικούν την πρώτη θέση και στις 2 κατηγορίες.
Η είσοδος στο γυμναστήριο είναι δωρεάν.

Οι αγώνες θα γίνουν: 10.00 ομάδα παγκορασίδων , 12.00 ομάδα γυναικών

Ερυθρός Σταυρός (παράρτημα Σαντορίνης) - πίτα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Παραρτήματος Σαντορίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μας προσκαλεί στην εκδήλωση της κοπής της πίτας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 στις 6μμ στο Μπελλώνειο.

Η Ρόδος θα βλέπει ψηφιακά, Digea δηλαδή

(με το καλό, και στα δικά μας..)

Εν όψει της ψηφιακής μετάδοσης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας στη Ρόδο, από τις 25 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της εταιρείας DIGEA συναντήθηκαν σήμερα με τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο.
Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 21161/08, θα ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής «Monte Smith» της Ρόδου, καλύπτοντας την πρωτεύουσα του νομού Δωδεκανήσων και φέροντας το ψηφιακό σήμα σε περίπου 80.000 κατοίκους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός, παρουσία της υπεύθυνης μάρκετινγκ, Ιωάννας Κολιάδου, εξήγησε στον αντιπεριφερειάρχη αναλυτικά τις προετοιμασίες που έγιναν και οι οποίες θα ακολουθήσουν, ώστε η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεοπτική εποχή για τη Ρόδο να γίνει ομαλά.

απο τα καλύτερα της ημέρας, και γενικώς..



Ακολουθώντας το λινκ εδω θα δείτε κάτι πανέμορφο.
Είναι ενα απο τα καλύτερα μέιλ που εχω λάβει σήμερα, και γενικά. Ο τίτλος του, "απλά πανέμορφο, όπως οι γυναίκες". κι ο τίτλος βέβαια, είναι ενδεικτικός του περιεχομένου..
Ευχομαι να το απολαυσετε.



IMIC - 2011 - εντυπωσιακό πρόγραμμα - Σαντορίνη, μια ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα

Η διοργανώτρια εταιρία του φετινού Συνεδρίου IMIC - 2011 μας ενημερώνει σχετικά με το Συνέδριο οτι,

56 ειδικοί επιστήμονες, marketiers, διακεκριμένοι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, δημοσιογράφοι, γνώστες των social media, food bloggers και πολλοί άλλοι, θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα του συνεδρίου, σε προφορικές εισηγήσεις και σε στρογγυλά τραπέζια.
Οι ομιλίες θα κινηθούν σε πέντε βασικούς άξονες: ταυτότητα και μάρκετινγκ, αυθεντικότητα και καινοτομία, δίκτυα και επικοινωνία, δημιουργία και προσφορά, βιωσιμότητα και ποιότητα. Τα θέματα που θα συζητηθούν στο IMIC 2011 δεν έχουν αποτελέσει πεδίο συζήτησης τα τελευταία χρόνια σε κανένα συνέδριο τουρισμού στην Ελλάδα.
 
Η Σαντορίνη στο συνέδριο..
 
Η Σαντορίνη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει μια ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και να προσελκύει υψηλού επιπέδου τουρίστες από όλο τον κόσμο. Πώς αυτό σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε;
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο του IMIC πάνω στο θέμα.
Τις απόψεις τους και την πολυετή εμπειρία τους θα καταθέσουν οι:
Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας, Ματθαίος Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ηλιότοπου, Σοφία Πέρπερα, All About Greek Wine, Πάρις Σιγάλας, Οινοποιός και Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιάτορας. Στόχος είναι να αναλυθούν οι παράμετροι της επιτυχίας και της προσπάθειας και να μπορέσουν και άλλοι προορισμοί να πάρουν στοιχεία και να αξιοποιήσουν την εμπειρία της Σαντορίνης.
 
Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείται να το ανοίξετε και να το διαβάσετε εδω

"τα / την(!) είπε" ο Περιφερειάρχης στον -αρμόδιο- Υπουργό ..

Ενημέρωση (και μάλιστα περιεκτικότατη και πληρέστατη) μας παρείχε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (email: press@pnai.gov.gr ) σχετικά με τις παρεμβάσεις του κ. Μαχαιρίδη στην συνάντησή του  με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοίδη (σ.σ. η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τους όλους Περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑ.)

Εναλλακτικός τίτλος της ανάρτησης, ή σχόλιο,
"μια χαρά τα / την λένε οι πολιτικοί της Αυτοδιοίκησης. απο κοντά και ο Τύπος..."
Το κείμενο, η ομιλία του κ. Μαχαιρίδη πάντως, συγκεντρωτικά -και μαζεμένα- όπως αναφέρει τα προβλήματα της περιοχής και τις αλληλησυγκρουόμενες εμπλοκές πολλών καταστάσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως "το -σκληρό- μανιφέστο του πολιτικού της Αυτοδιοίκησης..." (!)

(συμπληρωματικό) ένας ακόμη καλύτερος τίτλος θα μπορούσε να είναι το : "κοίτα Μιχάλη μου το χάλι μου..."

Σύμφωνα με το κείμενο, απο το οποίο αναφερόμαστε τα σημαντικότερα σημεία χάριν συντομίας,

Στο ακανθώδες θέμα της εκχώρησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων σε νευραλγικούς τομείς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως ο τουρισμός, αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης στη συνάντηση των δέκα τριών Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισήμανε ότι «το αθηνοκεντρικό κράτος αρνείται να αποκεντρωθεί και να εμπιστευτεί την Περιφέρεια», υπογραμμίζοντας την ανάγκη, οι Περιφέρειες να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη χάραξη των κατευθύνσεων και της αξιοποίησης των πόρων, «ώστε να δρομολογηθούν μεγάλα έργα υποδομής, και όχι δρομάκια ή ασφαλτοστρώσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μαχαιρίδης ανέφερε τα παρακάτω:

«Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Εγώ κατανοώ την αγωνία σας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, θα σας πω όμως κ. Υπουργέ ότι το ΕΣΠΑ δεν το συντάξαμε εμείς. Δε συμμετείχαμε στη διαμόρφωσή του. Μας ήρθε από πάνω και μας είπαν ότι «αυτοί είναι οι άξονες, μέσα σ’ αυτούς θα κινηθείτε». Άρα δικαίως διεκδικούμε την αναθεώρησή του και να αποφασίσουμε εμείς πού πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι.
Γιατί όπως είπατε προηγουμένως δε νοείται, και μιλάω τώρα για το Νότιο Αιγαίο, δε νοείται εν έτει 2011, όλα τα νησιά, τα μικρά νησιά να μην έχουν λύσει το κρίσιμο τρίπτυχο νερά – λύματα – απορρίμματα. Γιατί;
Γιατί ποτέ δεν έγινε ένα πρόγραμμα και να πουν ότι οι πόροι θα πάνε μόνο γι ‘αυτό το σκοπό. Παρά μόνο δρομάκια, επεκτασούλες, πλακόστρωτα.
Πρέπει κ. Υπουργέ να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα με έναν κεντρικό φορέα και όχι διάσπαρτα. Τώρα το Υπουργείο Αιγαίου προγραμματίζει να κάνει αφαλατώσεις - προγραμμάτιζε εδώ και 10 χρόνια, αφαλατώσεις στα μικρά νησιά. Και αφαλάτωση δεν υπάρχει πουθενά. Ένα είναι αυτό.

Ένα δεύτερο: Κατανοώ την αγωνία σας, όμως το πρόβλημα κ. Υπουργέ δεν είναι στους Περιφερειάρχες. Το πρόβλημα είναι στα αντίστοιχα Υπουργεία. Παράδειγμα πρώτο: Τομέας υγείας: Δε μπορεί να εκτελεστεί κανένα έργο γιατί εγώ έστειλα πριν λίγες μέρες έγγραφο στον υπουργό και ζητάω να μου εγκρίνει τη σκοπιμότητα ενός Πολυδύναμου Ιατρείου, να μου εγκρίνει το κτιριολογικό πρόγραμμα, να μου εγκρίνει την κατασκευή και να εγκρίνει να είμαι εγώ φορέας εκτέλεσης του έργου. Και λέω να είμαι εγώ, γιατί μας στερήσανε και αυτή τη δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή εμείς δε μπορούμε να είμαστε φορείς υλοποίησης αυτών των έργων. Υπάρχει όμως άξονας υγείας στο πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου. Δεν πρόκειται να κατασκευαστεί κανένα έργο. Μιλάω με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, λέει «εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», το Υπουργείο.

Δεύτερο παράδειγμα, ο ΟΣΚ: Για να μπορέσει να κατασκευασθεί ένα σχολείο στην περιφέρειά μου, και σας πληροφορώ ότι ως Νομάρχης έχω κατασκευάσει δεκάδες, μου λέει ότι πρέπει να έρθει ένας εκπρόσωπος από τον ΟΣΚ να δει το οικόπεδο στο οποίο εγώ θα κατασκευάσω το σχολείο. Για να έρθει ο υπάλληλος αυτός, κάνει 3-4 μήνες. Ένας υπάλληλος. Ενδεχομένως να είναι και νέος υπάλληλος.
Δεύτερον: Για να κατασκευάσω σχολείο, βάσει κτιριολογικού προγράμματος που εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να εγκρίνει η Υπουργός. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε μ’ αυτές τις διαδικασίες και πρέπει ν’ αναθεωρηθεί στο σύνολό του αυτό το σύστημα.

Εάν πραγματικά η πολιτεία εμπιστεύεται τους αποκεντρωμένους φορείς, την Αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια, τους Δήμους και την περιφέρεια, πρέπει αυτά να τελειώνουν. Δεν κατάλαβα, ένας συνάδελφος του ΟΣΚ Μηχανικός είναι καλύτερος από τους δεκάδες, εκατοντάδες Μηχανικούς που έχουμε εμείς και μπορούν να κάνουν αυτοψία και να δουν αν το οικόπεδο είναι ή δεν είναι κατάλληλο;

Δεύτερο πρόβλημα κ. Υπουργέ και ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί πρέπει να το πω, είστε ο πρώτος Υπουργός, που κάλεσε τους Περιφερειάρχες σε συζήτηση, παρόντων βεβαίως και των Γενικών Γραμματέων. Κι εγώ πρέπει να δηλώσω ότι στην περιφέρεια τη δική μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το Γενικό Γραμματέα, από την πρώτη στιγμή που ήρθε είπε «διαχειριστείτε τα, εδώ είμαστε, σε συνεργασία».
Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης μου για το ΕΣΠΑ έχει εγκατασταθεί και δουλεύει σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άρα να μην εντοπίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους Γενικούς Γραμματείς.

Να πω όμως κάτι κ. Υπουργέ: Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομίας, μας έχει δώσει πραγματικά εξουσίες, μας έχει δώσει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, μας έχει δώσει τη σύνταξη του αναπτυξιακού μας σχεδίου, μας έχει δώσει το στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης, μας έχει δώσει και τα εργαλεία, τον αναπτυξιακό νόμο.

Αλλά ρωτάω κ. Υπουργέ: Εγώ ο οποίος είμαι σε μια περιοχή η οποία είναι κατ’ εξοχήν τουριστική, η ναυαρχίδα του τουρισμού, το Νότιο Αιγαίο και πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη, και βεβαίως η ανάπτυξη σχεδιάζεται με βάση τον τουρισμό και είμαστε και από τις περιοχές που πάμε καλά, ξέρετε κ. Υπουργέ ότι δεν έχω μία αρμοδιότητα για τον τουρισμό; Ούτε μία.
Τι ανάπτυξη να προγραμματίσω να σχεδιάσω όταν δεν έχω μία αρμοδιότητα; Πώς θα σχεδιάσω την ανάπτυξη αν δεν έχω καμία αρμοδιότητα; Και μου λένε ότι ο αρμόδιος Υπουργός μαζί με τον άλλον αρμόδιο Υπουργό κάποια στιγμή θ’ αποφασίσουν ν’ αποκεντρώσουν αυτές τις αρμοδιότητες.

Να πω ένα δεύτερο παράδειγμα: να μας δίνετε τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούμε πραγματικά και με την απασχόληση.
Κύριε Υπουργέ, πρώτον, το Υπουργείο Εργασίας στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει έναν υπάλληλο και βεβαίως εγώ πρέπει ν’ αντιμετωπίσω χιλιάδες προβλήματα και από την άλλη πλευρά δε μου λέει κανένας πώς πρέπει να δράσω εγώ για να τονώσω την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.

Βλέπετε λοιπόν ότι το πρόβλημα δεν είναι σ’ εμάς, το πρόβλημα είναι στο αθηνοκεντρικό κράτος το οποίο δεν αποφασίζει να αποκεντρωθεί. Όλοι κρατάμε και ένα κομμάτι της εξουσίας και μας φέρνουν κάθε μέρα, η μισή Ελλάδα μετακινείται προς την Αθήνα για την επίλυση των προβλημάτων, είτε αυτά είναι θέματα γραφειοκρατικά είτε είναι θέματα υγείας, γιατί και εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα.

Γι’ αυτό λέω κ. Υπουργέ, εμείς σας ευχαριστούμε αλλά πρέπει να μας δώσετε τη δυνατότητα, τα λίγα χρήματα, οι λίγοι πόροι που θα έχουμε από 1η Ιουλίου, να μπορέσουμε να τους κατευθύνουμε εμείς εκεί που πρέπει να κατευθυνθούν και ναι είναι και παραγωγικοί και αποδοτικοί.
Δε χρειάζονται ούτε δρομάκια ούτε επεκτάσεις ούτε ασφαλτοστρώσεις. Χρειάζονται επενδύσεις παραγωγικές και κυρίως επενδύσεις που θα φέρνουν και θέσεις εργασίας.

Περιφέρεια - δενδροφυτεύσεις - πρόσκληση σε φορείς

Ενημέρωση για την παραλαβή 10.000 δενδριλλίων στο φυτώριο της 12νήσου καθώς και για διανομή τους στους ενδιαφερόμενους φορείς, μας ενημερώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Παρελήφθησαν σήμερα (26.1) από τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο δέκα χιλιάδες (10.000) δενδρύλλια, που μεταφέρθηκαν στο Φυτώριο Δωδεκανήσου με την ευγενική χορηγία της μεταφορικής εταιρείας Μακεδονικές Γραμμές του κ. Δ. Τσιμενίδη και της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ.
Πρόκειται για μέρος της συνολικής ποσότητας των εξήντα χιλιάδων (60.000) δενδρυλλίων που θα παραληφθούν από τα φυτώρια του Δασαρχείου Αθηνών, στα οποία είχαν αποσταλεί οι σπόροι από το Φυτώριο Δωδεκανήσου.
Παρουσία του αρμοδίου Γενικού Διευθυντή Γιάννη Πουλή, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου απηύθυνε έκκληση προς τους φορείς, τα σχολεία και κάθε ευαισθητοποιημένη ομάδα συμπολιτών μας να δηλώσουν συμμετοχή για το σχεδιασμό και προγραμματισμό των δενδροφυτεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Φυτώριο είναι διαθέσιμα ακόμα εξήντα χιλιάδες δενδρύλλια, με τον κ. Χατζηδιάκο να υπογραμμίζει πως «για μία ακόμα φορά οφείλουμε να επιδείξουμε σαν κοινωνία την ετοιμότητα και την περιβαλλοντική μας ευαισθησία».

Κοινότητα Εμπορείου - Πολιτιστικός Σύλλογος - πίτα..

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 19.00 θα κόψει την πίτα της η Δημοτική Κοινότητα του Εμπορείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαντορίνης, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Βρούτσης για φορολογικό (νέο φορολογικό..)

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση, σήμερα εξαγγέλλει το 9ο κατά σειρά - μέσα σε 15 μήνες - Νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις.
Για ακόμη μια φορά, στη λογική του «ράβε – ξήλωνε», προωθεί με αποσπασματικό τρόπο πιο επώδυνα φορολογικά μέτρα.
Μέτρα, που επιβεβαιώνουν αφενός την αδυναμία της να χαράξει μια σταθερή, απλή και αποτελεσματική Φορολογική Πολιτική και αφετέρου την αποτυχία της στην υλοποίηση των εσόδων του Προϋπολογισμού για το 2010.

Συγκεκριμένα:
• Παραμένει προσηλωμένη σε εμμονές υπερφορολόγησης
• Δημιουργεί νέους θεσμούς αμφίβολης αποτελεσματικότητας
• Επανασυστήνει τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών, με αδιαφανή και ασαφή κριτήρια
• Δημιουργεί ασυμμετρία στο Ποινικό Δίκαιο, με την ετεροβαρή σχέση που δημιουργεί μεταξύ ποινής για φοροδιαφυγή και ποινής για σοβαρά εγκλήματα.
• Διευρύνει το πεδίο αναζήτησης φορολογικών εσόδων, ακόμη και σε πάρα πολύ μικρά ποσά (το κόστος βεβαίωσης και είσπραξης μεγαλύτερο από το έσοδο).

Καλούμε την κυβέρνηση, να σταματήσει επιτέλους τους πειραματισμούς και να χαράξει μια σοβαρή, αναπτυξιακή και αποτελεσματική φορολογική πολιτική».

Πρόγραμμα για αγρότες

Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτης Χατζημιχάλης μας ενημερώνουν οτι,

δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την υποβολή Αιτήσεων Ενίσχυσης για τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007–2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με (συνολικό) προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης ύψους 285.000.000 ευρώ, το οποίο κατανέμεται για τις Περιοχές  μας σε 35.000.000 € (Περιφέρειες: Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης).

Πιο συγκεκριμένα:

Το Μέτρο 121 του ΠΑΑ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», προσφέρει τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνολικές τους επιδόσεις και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές, με ποσοστό ενίσχυσης που κυμαίνεται για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους σε 75% και για τα υπόλοιπα (εκτός Μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους) σε 40 έως 60 %, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας /έδρας του.
Οι δαπάνες που θεωρούνται επιλέξιμες προς ενίσχυση αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, εξοπλισμό αρδευτικών συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος, καθώς και εξοπλισμό αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης, κλπ. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Μέτρου, προβλέπεται και η δυνατότητα καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι νέοι γεωργοί, γεωργοί και λοιποί γεωργοί.
Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης προβλέπεται να γίνεται ηλεκτρονικά με ημερομηνία έναρξης την 18η Φεβρουαρίου 2011 και λήξης την 18η Απριλίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν και ιστοσελίδα http://www.agrotikianaptixi.gr
και πιο συγκεκριμένα εδω

Περιφέρεια - θέματα συνεδρίασης Περιφ. Συμβουλίου - 31/1

Η Γραμματεία της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και Διοίκησης του Τμήματος Συλλογικών Οργάνων μας ενημερώνει σχετικά με τα θέματα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31/1/2011 στις 11.00 σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμούπολης. Για πληροφορίες μπορείται να επικοινωνήσετε στο mail : ddtso@1730.syzefxis.gov.gr

Τα θέματα είναι τα εξής,

ΘΕΜΑ : 1 Μεταβίβαση προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αρμοδιότητας που αφορά σε γνωμοδότηση για έγκριση ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)
Εισηγητής: κ. Μακρυωνίτης Γεώργιος

ΘΕΜΑ : 2 Ορισμός μέλους Περιφερειακού Συμβουλίου με τον αναπληρωτή του για συμμετοχή στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων  Εισηγήτρια : κα. Αριστείδου Ευμορφία

ΘΕΜΑ : 3 Ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με τους αναπληρωτές τους, για συμμετοχή στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων & Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου.
Εισηγήτρια : κα. Αριστείδου Ευμορφία

ΘΕΜΑ : 4 Καθορισμός σειράς των ισοψηφισάντων αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής
Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εισηγητής : κ. Γκούφας Γεώργιος
ΘΕΜΑ : 5 Ορισμός εκπροσώπων Περιφερειακού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους για συμμετοχή στις Επιτροπές των Λιμενικών Αρχών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εισηγητής : κ. Γκούφας Γεώργιος
ΘΕΜΑ : 6 Ανάθεση σε εταιρεία του έργου απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και παροχή εξουσιοδότησης στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διενέργεια των νομίμων, επιλογής και ανάθεσης.
Εισηγητής: κ. Γκούφας Γεώργιος

ΘΕΜΑ : 7 Ανάθεση για την εκπόνηση Μελέτης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου για τις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων με σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Εξουσιοδότησης στην Οικονομική Επιτροπή για έλεγχο των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης και στον Περιφερειάρχη για υπογραφή.
Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης

ΘΕΜΑ : 8 Προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού τρέχοντος έτους 2011.
Εισηγήτρια: κ. Αριστείδου Ευμορφία

ΘΕΜΑ : 9 Α) Λήψη απόφασης ορισμού υπευθύνων για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων και Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου.
Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης

ΘΕΜΑ : 10 Λήψη απόφασης για τις εκτός έδρας Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και παροχή εξουσιοδότησης στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου περί ορισμού κατά την κρίση του, του τόπου των Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Εισηγητής : κ. Χατζηδιάκος Φώτιος

Πολίτες Κόντρα στον Καιρό για δημιουργία forum

Με ανακοίνωσή του ο συνδιασμός Πολίτες Κόντρα στον Καιρό μας ενημερώνει οτι μέσω του blog www.politesna.blogspot.com  δημιούργησε group στο internet στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται και να καταθέτουν απόψεις και προβληματισμούς σε διάφορα θέματα.
Ως πρώτα θέματα επιλέγονται η Λειτουργία της Παράταξης, Δόμηση εκτός Σχεδίου, Ακτοπλοϊκό κ.α.


Σύμφωνα με την ενημέρωση - πρόσκληση,
 
Φίλες, φίλοι, πολίτες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Αφού σας ξαναευχαριστήσουμε που μας εμπιστεύτηκατε για τις θέσεις και τις προτάσεις μας, και μας δώσατε τη δύναμη να συνεχίσουμε μέσα από την παρουσία μας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, θα θέλαμε να σας καλέσουμε για να φτιάξουμε μαζί ένα Πλαίσιο Αρχών Λειτουργίας της Παράταξής μας. Αυτό το Πλαίσιο θα περιλαμβάνει ποικιλία θεμάτων, από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας των μελών της Παράταξης, μέχρι τα συγκεκριμένα εκείνα βήματα στρατηγικής που θα προβάλουν τη δουλειά μας στις τοπικές κοινωνίες και θα χτίσουν εκείνες τις εστίες αντίστασης αλλά και δημιουργικής παρέμβασης για τα διάφορα προβλήματα των νησιών μας.

Το Πλαίσιο Αρχών θα βασιστεί στην Εκλογική Διακήρυξη της Παράταξης http://www.politesna.blogspot.com  και θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και αλληλοτροφοδότησης.

Ο διάλογος αυτός μπορεί να γίνει, τόσο με "παραδοσιακά" μέσα (διαζώσης επικοινωνία, τηλεφωνική επικοινωνία κ.λπ.) ή με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (e-mail, κατάθεση απόψεων/προτάσεων στο ιστολόγιό (blog)μας κ.λπ.

Ως πρώτο βήμα της αλληλοτροφοδότησης αποφασίστηκε στην πρόσφατη Συνάντηση της Παράταξης στις 15/1/2011 στην Αθήνα, και δημιουργήθηκε μια ομάδα-Google (Google-group) μέσω της οποίας θα μπορούν να εγγράφονται μέλη και να κατατίθενται απόψεις και προβληματισμοί, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα διαρκές δίκτυο αλληλοενημέρωσης και επικοινωνίας, που να διασφαλίζει κατά το δυνατόν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών και των φίλων στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων.
Σε πρώτη φάση προτείνεται να κουβεντιάσουμε οργανωτικά θέματα της Παράταξης, όπως "δομή και λειτουργία", "όργανα αποφάσεων", "θεματικές επιτροπές/ομάδες", "τρόποι επικοινωνίας", "υπεύθυνοι νησιών" κ.λπ.

Η εγγραφή στην ομάδα-Google είναι εύκολη, αρκεί να δημιουργηθεί (για όσους/ες δεν έχουν) ένας λογαριασμός η-ταχυδρομείου (e-mail) στο Google (η διαδικασία παίρνει μόνο λίγα λεπτά).

Κατόπιν, μέσω της υπερ-σύνδεσης στο Blog μας (ή με αποθήκευση της ιστοσελίδας στα "Αγαπημένα" του φυλλομετρητή (browser) του/της καθενός/μιάς από εμάς) μπορούμε να μπαίνουμε στην ομάδα-Google, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία που χρησιμοποιούμε για να δούμε την η-αλληλογραφία μας (δηλ. όνομα χρήστη & κωδικό).

Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων για εξαίρεση απο Αναπτυξιακό Νόμο

Σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Αντώνης Καρατάσος η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων σε συνεργασία με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών  Ενοικιαζομένων Δωματίων Ελλάδας με έδρα την Αθήνα, εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την Εξαίρεση του κλάδου των Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων από τον Νέο Επενδυτικό Νόμο.
Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Σύμφωνα με την επιστολή,
Μετά τις συνεχείς προσπάθειές μας από τις 15/10/2010 μέχρι και σήμερα που επικοινωνούμε μαζί σας με την παρούσα επιστολή μας για να έχουμε συνάντηση για το μείζον ζήτημα της εξαίρεσής μας από το σχέδιο νόμου για την Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή συνοχή, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας και να εντάξετε τον κλάδο μας στον επενδυτικό νόμο για τους παρακάτω λόγους.

Σας ενημερώνουμε ότι ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων αντιπροσωπεύει το 50% των τουριστικών κλινών της χώρας και είναι αυτός που στηρίζει στο μέγιστο την περιφερειακή οικονομία, εφόσον οι δικοί μας πελάτες είναι περιηγητές και επισκέπτονται καθημερινά τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα σούπερ και μίνι μάρκετ, τα μανάβικα, τα καφενεία, κάνουν θαλάσσια σπορ, ενοικιάζουν αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, πηγαίνουν ημερήσιες εκδρομές και κρουαζιέρες και πραγματοποιούν πολλές άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Σε πλήρη αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών των μεγάλων ξενοδοχείων που λόγω των προγραμμάτων του all inclusive περνούν όλες τις ημέρες των διακοπών τους εντός των ξενοδοχείων για λόγους ελεύθερης κατανάλωσης φαγητών και ποτών, με αποτέλεσμα να έρχονται και να φεύγουν χωρίς στην πλειοψηφία τους να γνωρίσουν τον προορισμό που επισκέφθηκαν.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι οι πελάτες των δικών μας καταλυμάτων ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και ως εκ τούτου, το κράτος εισπράττει περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους (Φ.Π.Α.). Ταυτόχρονα η περιφερειακή οικονομία ευημερεί, στηρίζοντας έτσι τα εισοδήματα των κατοίκων των νησιών και της ευρύτερης ελληνικής περιφέρειας και ενισχύοντας την ισότιμη κοινωνική συνοχή.

Για αυτό σας παρακαλούμε να στηρίξετε το αίτημά μας και να συμπεριληφθούν και οι δικές μας επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν στις κατηγορίες των τριών και τεσσάρων κλειδιών.
Ενημερωτικά επισημαίνουμε ότι από το σύνολο των 40.000 επιχειρήσεων του κλάδου μας μόνο το 1,9% ανήκουν στην κατηγορία των 4ων κλειδιών και περίπου το 14% στην κατηγορία των 3ων κλειδιών.
Από μόνα τους τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη ένταξης και των τουριστικών καταλυμάτων στον επενδυτικό νόμο.

Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων
 
τηλ.2281084470, fax.2281085769, email. omospondiaCyclades@gmail.com
www.fede.gr , www.cyclades.in

Πολίτες κόντρα στον καιρό - συλλυπητήρια για Φάνη Γαβαλά

Οι "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" και ο επικεφαλής του Συνδιασμού κ. Νίκος Συρμαλένιος σε μήνυμά τους εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την απώλεια του ακαταμάχητου αγωνιστή της αυτοδιοίκησης Φάνη Γαβαλά.

Σύμφωνα με το κείμενο,


Ο κυρ Φάνης αγωνίστηκε για πολλές δεκαετίες στο μετερίζι της αυτοδιοίκησης και για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας της Ηρακλειάς. Από τη θέση του προέδρου με τους ακαταπόνητους αγώνες του κατάφερε να είναι η μικρή Ηρακλειά πάντα στο προσκήνιο. Κόντρα σε χίλιες δυσκολίες και στην αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας, πραγματοποίησε σημαντικό έργο, με πενιχρά μέσα και χρήματα. Γι΄αυτό και όλη η κοινωνία, ανεξάρτητα πολιτικών απόψεων, αναγνώρισε την ανιδιοτελή προσφορά του. Στους δικούς του, αλλά και σε όλους τους συμπατριώτες του Ηρακλειανούς, απευθύνουμε και πάλι τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Οικολογικός Άνεμος για "μεταφορικό ισοδύναμο"

Ανακοίνωση με θέμα το "μεταφορικό ισοδύναμο" στην ακτολποία εξέδωσε ο Συνδιασμός "Οικολογικός Άνεμος Νοτίου Αιγαίου" με επικεφαλής τον εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο τον κ. Χρυσόγελο, με αφορμή την ανακίνηση του θέματος απο την υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Ελπίδα Τσουρή.
Ο "Οικολογικός Άνεμος" κρίνει θετική την εξαγγελία σημειώνοντας οτι θα πρέπει να εφαρμοστεί στηνξ πράξη.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης,

Κατ' αρχή θετική, αν δεν μείνει μόνο στις μελέτες και στα λόγια, θεωρούν ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου και ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Β. Αιγαίου την εξαγγελία της υφυπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ελπίδας Τσουρή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις άγονες γραμμές. Βέβαια από τα λόγια μέχρι την εφαρμογή στην πράξη μπορεί να υπάρξει τεράστια απόσταση. Επίσης, το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου πρέπει να απασχολήσει στο επόμενο διάστημα την ελληνική πολιτική για το νησιωτικό χώρο για όλα τα νησιά και όχι μόνο για τα νησιά των άγονων γραμμών. Παράλληλα, το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί ένα υποσύνολο της πολιτικής για τη νησιωτικότητα που θα πρέπει να συγκροτήσει η ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ με στόχο το χρηματοδοτικό μέσο που θα διαδεχθεί το ΕΣΠΑ, το 2014, να περιέχει συγκροτημένη πολιτική για τη νησιωτικότητα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην ελληνική ακτοπλοΐα, με έμφαση στα δρομολόγια άγονων γραμμών και το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας θα επιλέξει μεταξύ τριών ελληνικών εταιρειών για να κοστολογήσει ξεχωριστά κάθε άγονη γραμμή.
Σε κοινή δήλωσή τους ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Ν. Αιγαίου, Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και ο Ηλίας Γιαννίρης, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Β. Αιγαίου, τόνισαν σχετικά:

«Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει να προωθήσει μια δίκαια πολιτική στα θέματα των συγκοινωνιών και των συνδέσεων των νησιών μεταξύ τους και με τα σημαντικά λιμάνια της χώρας. Είναι κατ΄ αρχή θετική η εξαγγελία ότι κάτι πρόκειται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της άρσης των ανισοτήτων, με την προώθηση του μεταφορικού ισοδυνάμου στις άγονες γραμμές. Σημασία, βέβαια, έχει και το πώς εννοεί η κυβέρνηση το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου, πώς σκέφτεται να το εφαρμόσει, σε ποιες περιπτώσεις και πότε. Επίσης, πώς εντάσσει το μεταφορικό ισοδύναμο στην ευρύτερη πολιτική για τη νησιωτικότητα που έχει κάθε συμφέρον να συγκροτήσει και να προωθήσει προς την ΕΕ. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποφασίσει μόνη της για αυτά. Επειδή τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οι νησιωτικές Περιφέρειες, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου πρέπει να απαιτήσουν να συμμετάσχουν από την αρχή, με εξουσιοδοτημένους εκπρόσωπους των Περιφερειακών Συμβουλίων, στις προδιαγραφές και στα σενάρια που θα εξετάσουν οι μελετητές αλλά και να έχει ουσιαστικό ρόλο στην επεξεργασία των τελικών αποφάσεων. Εξάλλου, οι μεταφορές δεν μπορεί παρά να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομία και το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να υπάρξει στο Αιγαίο αλλά και να συμπλέουν με τις συνολικότερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές που απαιτούνται έτσι ώστε οι νησιώτες να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ποιότητα ζωής που πρέπει να έχει ένας ευρωπαίος πολίτης ανεξαρτήτως που ζει, στο ίδιο κόστος. Ως παρατάξεις θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ανεξαρτήτως τι θα κάνουν οι Περιφέρειες μας, θα συμβάλουμε στη δημόσια διαβούλευση και θα μεταφέρουμε θετικές εμπειρίες από άλλες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης».

Πληροφορίες: Ν. Χρυσόγελος, 6936672882. Η. Γιαννίρης, 6974185330
Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου ecoanemos@gmail.com       http://ecoanemos.wordpress.com

Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης - 28.1 / 27 θέματα

Σύμφωνα με πρόσκληση που λάβαμε σήμερα (25.1) απο την γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στις 16.00 στην αίθουσα ΝΟΜΙΚΟΥ του Δημοτικού Σχολείου Φηρών.
Σύμφωνα με την πρόσκληση θα συζητηθούν 27 θέματα εκ των οποίων τα κυριότερα και με δημόσιο χαρακτήρα είναι τα εξής:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΞΙΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.

 ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΟΤΑ.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΘ. 275/2010 ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.Σ. ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ».

 ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΟΙΑΣ»

ΧΟΡΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Γ.Ε.Λ. ΘΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ 9Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ – EUSO 2011».

ΛΗΨΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 438/2010 ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.Σ. ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ ΘΗΡΑΣ»

ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Γιατί οχι και Santorinistas!

Ούτως ή άλλως το νησί -απο την φύση του- είναι πολυπολιτισμικό, οπώτε και κανονικά ούτε το όνομα θα πρέπει να ξαφνιάσει ούτε η ιδέα. Οι ομάδες πολιτών με καταληκτικό σε -istas ,αρχής γενομένης απο την  Αθήνα με τους Athenistas, οργανώνονται, για την ακρίβεια αυτοοργανώνονται με σκοπό τον εθελοντικό καθαρισμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών για να ομορφύνουν και να καθαριστούν οι δημόσιοι χώροι.
Κι επειδή η μνήμη μας δεν είναι βραχεία (κοιμόμαστε καλά, σύμφωνα με τα πρόσφατα συμπεράσματα των επιστημόνων!) ανάλογες πρωτοβουλίες (απο δωρεές μέχρι φιλοξενεία ομάδων με αυτόν τον σκοπό, τον εθελοντικό καθαρισμό δηλ.) απο πολίτες ή ομάδες πολιτών έχουν παρθεί στο παρελθόν στην Σαντορίνη, πλήν όμως στην παρούσα φάση φαίνεται οτι αποκτούν σαφέστερα χαρακτηριστικά και ... επώνυμο!

Χαρακτηριστικό των εν λόγο κινήσεων και πρωτοβουλιών είναι το σημερινό άρθρο των "Νέων"
σύμφωνα με το οποίο,

Εβαλαν γάντια. Πήραν πινέλα και µπογιές. Σακούλες για να µαζέψουν τα σκουπίδια. Αλλά κυρίως είχαν µαζί όρεξη και κέφι. Ετσι, µέσα σε λίγη ώρα η παιδική χαρά πίσω από την κεντρική πλατεία στα Γιάννινα, στο Υποθηκοφυλακείο, έγινε σαν καινούργια. Αυτοί που έβαψαν και καθάρισαν την παιδική χαρά το πρωινό της 5ης ∆εκεµβρίου ήταν οι Paguristas. Μία οµάδαπολιτών από τα Γιάννινα.
«Εκλεψαν», όπως λένε, την ιδέα από τους Αtenistas στην Αθήνα. Πριν από δύο µήνες οργανώθηκαν µέσα από το Ιντερνετ -βοήθησαν το facebook και τα mails- και ξεκίνησαν δράσεις για να βελτιώσουν την πόλη τους.
Την αρχή την έκαναν οι Atenistas το περασµένο φθινόπωρο. Με σύνθηµα «Αθηναίοι στην πράξη» άρχισαν να αλλάζουν τα στραβά και ανάποδα της πρωτεύουσας. Το µότο αλλά και τις πράξεις τους υιοθέτησαν οµάδες πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς αρχηγούς, συνδροµές και περιορισµούς καθαρίζουν πλατείες, παραλίες και παιδικές χαρές. ∆ίνουν ξανά ζωή σε εγκαταλειµµένα πάρκα και παρατηµένες γειτονιές.
 
Η συνέχεια του κειμένου, εδω.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

"Πιτούλες" - ΔΑΟΣ - ΚΥ

Ε, δεν είναι και λίγες. Αν υπολογίσει κανείς 13 χωριά (δημοτικά, κοινοτικά ή τοπικά διαμερίσματα ή όπως αλλιώς τα λένε) συν οι αρκετοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι -οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συνδιοργανώνουν τις «κοπές» με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά κάποιον τρόπο ο αριθμός- συν αθλητικά και επαγγελματικά Σωματεία, συν φορείς, συν Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Υφυπουργεία συν οι εταιρίες, σύν… δεν ξέρω κι εγω τι άλλο, η... βιομηχανία της «πίτας» στην χώρα μας καλά κρατεί. Θα μπορούσε μάλιστα με την άνθιση που παρατηρείται να γίνει κι ένα ωραιότατο μάνατζμεντ (πιο οργανωμένη διαχείριση δηλαδή…) ώστε η εν λόγο διαδικασία να αποκτήσει εκτός από τοπικό και τυπικό, ακόμη και … τουριστικό χαρακτήρα. Να γίνει δηλαδή και … εξαγώγιμο προϊόν!


Ο λόγος δε γίνεται παρά για τις λογής λογής και επιλογής «βασιλόπιτες» που κόβονται στην Ελλάδα, ίσαμε τα τέλη Μάρτη(!), όπως σε αλήστου μνήμης εποχές μας είχε συνηθίσει -σε λάιβ μάλιστα μεταδόσεις- η ΕΡΤ.
Το φαινόμενο της πίτας ανθεί σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, έτσι και στον τόπο μας δεν είναι λίγες οι πιτούλες που με ή χωρίς «φλουρί» έχουν κοπεί μέχρι στιγμής.
Το τελευταίο μάλιστα Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για τις πιτούλες σημείωσαν αριθμό ρεκόρ με περισσότερες από 5-6 την ίδια μέρα, αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις του νεοεκλεγέντες τις αυτοδιοίκησης να δίνουν τον δικό του αγώνα δρόμου ο καθένας προκειμένου να προλάβουν να παραβρεθούν καθώς και να προετοιμάσουν κάτι καλό και σύμφωνο με την περίσταση για να δηλώσουν.

Από πλευράς μας δεν βλέπουμε διόλου κριτικά το φαινόμενο (αν και κάτι τέτοιο θα καλλιεργούσε ακόμη περισσότερο την πένα μας!) εξού κι έχουμε ήδη αναφερθεί στις γιορτούλες που έχουν γίνει καθώς και σε αυτές που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν. Μάλιστα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η «πιτούλες» φέτος έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς οι νεοεκλεγέντες της Αυτοδιοίκησης, αφενός γνωρίζονται με το τυπικό των διαδικασιών, αφετέρου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τους γνωρίσουμε κι εμείς και να τους ευχηθούμε καλόν αγώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος παρουσίασε η χθεσινή (Κυριακή 23.1) τελετή για την κοπή της «πιτούλας» στον Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Σαντορίνης γνωστότερο και ως «ΔΑΟΣ» λόγο και των ανακατατάξεων που αναμένονται σε επίπεδο διοίκησης του Οργανισμού, καθώς και σε ότι αφορά τον μελλοντικό προγραμματισμό του που ενδιαφέρει ,φυσικά, τους αθλούμενους του νησιού.

Εάν ο αρχισυντάκτης μου(!) μου ζητούσε να προσδιορίσω με έναν τίτλο την εκδήλωση αυτός θα ήταν «Βόρειοι και Νότιοι» μιας και στην εκδήλωση εκφράστηκαν 2 -κυρίαρχες τουλάχιστο- τάσεις. Αυτή της πλούσιας δραστηριότητας και των φιλόδοξων εκδηλώσεων και διοργανώσεων και η άλλη των περικοπών των δαπανών και των συγκρατημένων … οικονομικών.
Εναλλακτικός τίτλος της εκδήλωσης «παχιές και "κομψές" αγελάδες»…

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο απερχόμενος ,καθώς όλα δείχνουν, πρόεδρος του ΔΑΟΣ κ. Ορφανός αναφέρθηκε αρκετά αναλυτικά στα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να «τρέχουν» στο Κλειστό Γυμναστήριο καθώς επίσης στις εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που έχουν διοργανωθεί και φιλοξενηθεί στους χώρους του κατά την διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε.
Άλλωστε, όπως ανέφερε και στο ξεκίνημα της ομιλίας του, πέραν της εορταστικής φύσης της εκδήλωσης, υπάρχει και αυτή του απολογισμού. Ο κ. Ορφανός μίλησε για για τις σχολές μπάσκετ και βόλεϊ που διοργανώθηκαν, για τα τοπικά πρωταθλήματα, για τα σχολεία διαιτητών μπάσκετ και βόλεϊ που επίσης διοργανώθηκαν από τον ΔΑΟΣ, καθώς και για τις «υποχρεωτικές και απαραίτητες» όπως τις χαρακτήρισε επισκευές και εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Από πλευράς ομιλητών ο κ. Άρης Χλωρίδης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να στηρίξει κάθε αθλητική δραστηριότητα ενώ ευχήθηκε να συνεχιστούν όλα τα πρωταθλήματα.
Ο προϊστάμενος του ΔΑΟΣ αντιδήμαρχος κ. Αργυρός αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για την χώρα όσο και για το νησί ενώ σχετικά με το Κλειστό Γυμναστήριο ανέφερε ότι η λειτουργία του θα συνεχίσει κανονικά πλήν όμως δεν επιτρέπονται τα πολλά έξοδα. Ο κ. Αργυρός ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός παραλαμβάνεται με χρέος -χωρίς όμως να αναφέρει το ποσό- το οποίο θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να πληρωθεί. Σημείωσε δε ότι τα τοπικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν ενώ διαβεβαίωσε ότι το αίτημα για την παρουσία γιατρού στους αγώνες θα καλυφθεί.
Ο λιμενάρχης Σαντορίνης κ. Βασαλάκης παίρνοντας τον λόγο ευχήθηκε οι πλούσιες διοργανώσεις και δραστηριότητες του τελευταίου χρόνου να συνεχιστούν, ενώ μετέφερε -όπως είπε- την απορία πολλών νέων που αναρωτιούνται γιατί σταμάτησαν τα πρωταθλήματα.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Σιγάλας μετά την όλο νόημα αναφορά του στα «δισεκατομμύρια των Ολυμπιακών Αγώνων και στην σημερινή εικόνα εγκατάλειψης αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων» ευχήθηκε να μην σταματήσει η αθλητική δραστηριότητα του κλειστού Γυμναστηρίου. (πράγματι…!)
Η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος Ιουλία Καραμολέγκου ευχαρίστησε την εκκλησία για την δωρεά του οικοπέδου για την ανέγερση του Γυμναστηρίου και του (διπλανού) Νοσοκομείου ενώ ευχήθηκε το γυμναστήριο να συνεχίσει να λειτουργεί παραγωγικά.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Σιγάλας είπε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα ενώ υπενθύμισε τον απαραίτητο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει, κάνοντας λόγο για «αγαθό που θα πρέπει να προσφέρεται δωρεάν».
Υγεία να ‘χουμε - Κέντρο υγείας Σαντορίνης ..
Την «πιτούλα» του έκοψε και το Κ.Υ. του νησιού.
Με αφορμή την γιορτούλα, ο δήμαρχος είπε ότι εχει ενημερωθεί από τον πρόεδρο, τον διευθυντή και τον Σύλλογο στήριξης για τα προβλήματα του Κέντρου, ενημέρωσε ότι αναμένεται να δοθεί και φέτος η επιχορήγηση του Υπ. Υγείας, ενώ δήλωσε ότι έχουν γίνει βήματα για την βελτίωση των εγκαταστάσεών του εν αναμονή βέβαια της λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Ο κ. Αντώνης Σιγάλας ευχήθηκε η αντίστοιχη γιορτή του χρόνου να γίνει στο νέο Νοσοκομείο ενώ η κ. Μαρία Αργυρού μίλησε για τα άλυτα προβλήματα του ΚΥ κι αναρωτήθηκε μέχρι πότε θα συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά το τελεφερίκ τις ανάγκες που πρέπει να καλύπτει η Πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε στην υποστελέχωση και στις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλόπιτας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις ομιλίες του στα χωριά του νησιού (και λέμε χωριά για να μην μπλέξουμε με τις Καλλικρατικές ονομασίες και μπερδευτούμε) ο Δήμαρχος αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής κάνοντας μια σοβαρή προσπάθεια να αναδείξει «τα καλά» κάθε μιας απο αυτές.

Περιφέρεια - συνάνηση με Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με τον πρύτανη Πάρι Τσάρτα και μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου συναντήθηκε σήμερα στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η διάθεση και των δύο πλευρών για στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία, συμφωνώντας σε συγκεκριμένα «πεδία συνεργιών», όπως είναι η τηλεκπαίδευση, το περιβάλλον, ο τουρισμός, η καινοτομία και η επιμόρφωση στελεχών της Περιφέρειας σε εξειδικευμένα αντικείμενα.
Ο κ. Μαχαιρίδης πρότεινε, η συνεργασία να επεκταθεί και σε ζητήματα που άπτονται της νησιωτικότητας, ώστε για μια σειρά θεμάτων να κατατίθεται η επιστημονική προσέγγιση και η τεκμηριωμένη άποψη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει:
«Θέλουμε να είστε συνεργάτες και σύμβουλοί μας».
Επίσης, τέθηκε προς συζήτηση το κτιριακό της Ρόδου, θέμα για το οποίο θα συνεχιστεί ο διάλογος και με τον Δήμο του νησιού.

Περιφέρεια - συζήτηση για τον Τουρισμό

Συνεργασία είχαν το πρωί του Σαββάτου (22/1) ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού με τον υφυπουργό Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη.

Έγινε αναλυτική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την προώθηση, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως η ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Περιφέρεια - τεχνική σύσκεψη

Ευρεία και πολύωρη τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να επιβεβαιωθεί η ετοιμότητα, σε πρώτη φάση, των Τεχνικών Υπηρεσιών εν όψει της υλοποίησης του ΕΣΠΑ με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση πόρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος.
Πρώτη προτεραιότητα δίδεται στην κατασκευή των Πολυδύναμων Ιατρείων σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, που είχαν προταθεί από την (πρώην) Νομαρχία, και για τα οποία θα απαιτηθεί η τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό, κ. Μαχαιρίδης έκανε σήμερα σχετική παρέμβαση στον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη.
Πολύ ψηλά στις προτεραιότητες που τέθηκαν είναι επίσης και η Ψηφιακή Σύγκλιση, με την προώθηση της τηλεδιασύνδεσης στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας, στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας κλπ.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση των δέκα τριών Περιφερειαρχών της χώρας με τον υπουργό Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη θα παραστεί αύριο (Τρίτη) ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

έφυγε ο Φάνης Γαβαλάς

Για την απώλεια του τελευταίου προέδρου της Ηρακλειάς Φάνη Γαβαλά μας ενημέρωσε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης σε ανακοίνωσή του με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

"Από χθες οι Κυκλάδες είναι φτωχότερες"

Έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, ο ακάματος οραματιστής, τελευταίος πρόεδρος της Ηρακλειάς, Φάνης Γαβαλάς.
Υπηρέτησε με αυταπάρνηση το νησί και τους συμπατριώτες του, σε καιρούς δύσκολους και συνθήκες αντίξοες. Για είκοσι ολόκληρα χρόνια, έδινε καθημερινά τη μάχη αναδεικνύοντας τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του και αναζητώντας λύσεις.
Η μεγάλη του αγάπη για την Ηρακλειά, αποτυπώνεται στο σημαντικό έργο που άφησε πίσω του.

Ο Φάνης Γαβαλάς, θα παραμένει για μένα πάντα πρότυπο ανθρώπου, που αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια, για να υπηρετήσει αξίες προσφοράς για το συνάνθρωπό και τον ευλογημένο τόπο του.
Η εικόνα του, να περιμένει καρτερικά στο απάνεμο λιμανάκι της μικρής Ηρακλειάς, τον κάθε επισκέπτη και φίλο του νησιού, θα μείνει αναλλοίωτη για πάντα μέσα μου.
Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους του.

Καλό ταξίδι φίλε Φάνη,
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ηρακλειώτικης γης που σε σκεπάζει και που τόσα μεγαλόψυχα της πρόσφερες.