Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

επιτροπή για το sea diamond - ψήφισμα - μηνύματα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξω απο την Εφορία πραγματοποίησαν την Τρίτη 5 Απριλίου οι κάτοικοι της Σαντορίνης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία του κράτους στο θέμα του ναυαγίου του sea diamond, 4 χρόνια μετά την βύθισή του. Δεκάδες πολίτες αλλά και παιδιά, μαθητές των σχολείων,  κρατώντας πανώ με συνθήματα, έστειλαν για μια ακόμη φορά το μήνυμά τους για την απομάκρυνσή του επικίνδυνου ναυαγίου απο την Καλντέρα της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που διαβάστηκε κατα την διάρκεια της διαμαρτυρίας και που εξέδωσε η Επιτροπή Πολιτών,

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, ο Δήμος Θήρας, οι φορείς της Σαντορίνης, και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond τέσσερα χρόνια μετά τη βύθιση του Sea Diamond στα νερά της Καλντέρας μας, εξακολουθούμε να απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου.
Με τη σημερινή μας κινητοποίηση, διαβεβαιώνουμε τους υπεύθυνους ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου το αίτημα του Θηραϊκού λαού ικανοποιηθεί.
Ως Δήμος και ως Λιμενικό Ταμείο Θήρας: είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε άμεσα σε πλήρη ενημέρωση του Θηραϊκού λαού και σε κάθε επιβεβλημένη νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανέλκυση του ναυαγίου.
Ως Θηραϊκός Λαός: ζητούμε τη συνέχιση της έμπρακτης στήριξης και συμμετοχής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου στον δίκαιο αγώνα μας, και απαιτούμε την εφαρμογή της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας από τα συναρμόδια υπουργεία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ
την αδιαφορία και τον εμπαιγμό των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων και
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα έως ότου ικανοποιηθεί το Πανθηραϊκό αίτημα της ανέλκυσης του κουφαριού από τα νερά της καλντέρας της Σαντορίνης.

Το μήνυμά του έστειλε και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος υπεύθυνος για τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα σχετικά με τις επιπτώσεις του ναυαγίου στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με αυτό,

Στις 5 Απριλίου 2011 κλείνουν 4 χρόνια από την θλιβερή ημέρα του ναυαγίου του SEA DIAMOND και ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την οριστική και αποτελεσματική εξάλειψη της υφιστάμενης, αλλά και της ενδεχόμενης μελλοντικής, ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης.
Το κουφάρι του SEA DIAMOND, περιέχοντας πλήθος διαφορετικών επικίνδυνων ουσιών, παραμένει εκτεθειμένο στις επικρατούσες θαλάσσιες συνθήκες, αποτελώντας ουσιαστικά μια άκρως επικίνδυνη εν ενεργεία πηγή ρύπανσης, η οποία ενδέχεται υπό την επήρεια διαφόρων διεργασιών διάβρωσης, αλλά και του αναμφισβήτητου κινδύνου μετακίνησης αυτής σε μεγαλύτερα βάθη, να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με μη αντιστρεπτές καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Δυστυχώς τόσο το κράτος, όσο και οι υπεύθυνοι για την δεδομένη κατάσταση φορείς, συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια προκλητική αδιαφορία για την περιβαλλοντική τύχη του κόλπου της Καλντέρας, γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές ακόμη και για την χώρα μας. Αγνοώντας επίσημα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία κάνουν λόγο για σημαντικότατη υφιστάμενη, αλλά και μελλοντική επικινδυνότητα, καθώς και για αναγκαιότητα άμεσης ανέλκυσης του SEA DIAMOND, εθελοτυφλούν, αρνούμενοι να αποδεχτούν κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα κοινής λογικής, είναι οφθαλμοφανές στον τόπο του ναυαγίου και επιβεβαιώνεται από πλήθος αξιόπιστων και έγκυρων αναλύσεων.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο για μια έστω φορά να πραγματοποιηθεί το αυτονόητο και να προληφθεί μια προβλεπόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, όσο ακόμη αυτό είναι εφικτό; Είναι τόσο δύσκολο οι υπεύθυνοι να κάνουν το καθήκον τους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου της χώρας μας, της τουριστικής μας δύναμης, αλλά πάνω από όλα της ανθρώπινης υγείας, μακριά από διαφόρων ειδών συμφέροντα;
Ελπίζω πριν να είναι αργά, ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του και να πράξει ως οφείλει.

Το μήνυμά του έστειλε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδιασμό "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" κ. Χρυσαφίδης.

Στο μήνυμα μεταξύ άλλων αναφέρεται οτι,

Είμαστε πάλι εδώ για να συμπαρασταθούμε για μια ακόμα φορά στον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Σαντορίνης για την ανέλκυση του Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας.
Τέσσερα χρόνια αδιαφορίας και ψεύτικων υποσχέσεων της επίσημης πολιτείας που σε συμπαιγνία με τις επιδιώξεις της εταιρείας, συνεχίζουν να συσκοτίζουν την πραγματικότητα, νομίζοντας ότι η λήθη θα επικρατήσει και ότι όλα σιγά σιγά θα ξεχαστούν. Δεν λείπουν μάλιστα οι φωνές που ωραιοποιούν την πραγματικότητα, προτείνοντας αισχυντηλά την παραμονή του ναυαγίου στο βυθό αναδεικνύοντας το ως υποθαλάσσιο τουριστικό αξιοθέατο.
Όμως κανένα δεν μπορούν να ξεγελάσουν. Άλλωστε τα στοιχεία που αναδεικνύουν τόσο η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, όσο και η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, αποτελούν κόλαφο προς όλους αυτούς που προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι, όσο το κουφάρι παραμένει στο βυθό, τόσο η διάχυση των τοξικών ουσιών και των βαρέων μετάλλων από την αποσάθρωση, θα κινδυνεύουν να διασπαρούν και να μολύνουν όχι μόνο τη θάλασσα της Σαντορίνης, αλλά και μεγάλο μέρος του Αιγαίου.
Γι' αυτό η ανέλκυση του Sea Diamond παραμένει ο μόνος αδιαπραγμάτευτος στόχος που δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Άλλωστε τόσο η ελληνική, όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής. Ο ρυπαίνων πληρώνει και όταν αυτός διαφεύγει, η ευθύνη του κράτους είναι προφανής.
Από την πλευρά μας, ως “Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία” πριν και τώρα ως Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει αίσιο τέλος. Αυτή τη θέση υπηρετήσαμε στο νομαρχιακό συμβούλιο, αυτό συνεχίζουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αυτό κάνουμε προωθώντας ενέργειες στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, όπως και η πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, που η συζήτηση της, με ευθύνη της κυβέρνησης, για πάνω από ένα μήνα αναβάλλεται διαρκώς.
Καλούμε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους σε συστράτευση και σε συμπαράσταση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Θηραίων Πολιτών, στην οποία αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τον αγώνα που διεξάγει εδώ και τέσσερα χρόνια.
Αγαπητοί συμπατριώτες όλοι μαζί ενωμένοι θα φτάσουμε στον τελικό στόχο!

Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

"Κόψτε τον λαιμό σας!"

- θέλω κι εγω να γίνω μεγάλη δημοσιογράφος! (να γράφω και να ανεβοκατεβαίνουνε κυβερνήσεις...)
- (όπα, την ψώνισε αυτή... αυτές -θα- ανεβοκατεβαίνουνε απο μόνες τους....) ναι, αλλά μήπως δεν έχετε πάρει τον σωστό δρόμο;....

Με αφορμή την "επέτειο" για την συμπλήρωση 4 χρόνων απο το ναυάγιο του Κ/Ζ "Sea Diamond" την Καλντέρα της Σαντορίνης και την διαμαρτυρία που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτών την Τρίτη 5 Απριλίου στην πλατεία των Φηρών,
σκεφτήκαμε να ανασύρουμε ενα κείμενο που έχει γραφτεί απο τον καλό συνάδελφο Γιάννη Πρετεντέρη (επειδή το κείμενο είναι καλογραμμένο, είναι διαχρονικό! σαν να μην πέρασε μια μέρα δηλαδή...) μιας κι εκτός απο την κυβέρνηση, στην οποία επιρρίπτονται σοβαρές ευθύνες για την διαχείρηση του ναυαγίου, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου του 2007.
Οπώτε (και μιας και είναι έτοιμο..) το αναδημοσιεύουμε θέτοντάς το υπόψη των καινούργιων!

"Κόψτε τον λαιμό σας!"
Ι. Κ. Πρετεντέρης
Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει ως τώρα πολλά δείγματα ανικανότητας.(..) Εσχάτως όμως διεύρυνε το ρεπερτόριό της και στον κυνισμό. Τον αυτάρκη κυνισμό των ανθρώπων που κυβερνούν ελέω Θεού, εκτός ελέγχου, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς υποχρεώσεις.
Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

«Ας πρόσεχαν...» ήταν περίπου η επωδός του υπουργού Οικονομίας για τα Ταμεία. Μίλησε για «συνήθη πρακτική» εξήγησε περίπου ότι δεν τρέχει τίποτε, κάλεσε όσους την πάτησαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους και γενικώς αντιμετώπισε την υπόθεση με το ενδιαφέρον βρετανού κρατικού λειτουργού για τις συνθήκες υπόδησης των ιθαγενών της Ζανζιβάρης - την εποχή της αποικιοκρατίας, εννοείται... Λίγο ακόμη, θα ζητούσε και τα ρέστα!
«Ας πρόσεχαν...» ήταν η επωδός και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (σ.σ. του κ. Κεφαλογιάννη που φηφίζει "κατα συνείδηση" στην Βουλή για να μην τον πετάξει έξω απο το σπίτι η γυναίκα του... -ήμαρτον- μήπως - η κυρία- ψάχνει αφορμή; ...) για το δυστύχημα της Σαντορίνης. Μας ξεκαθάρισε ότι αυτός ήταν αρμόδιος για τη διάσωση των επιβατών και όχι για την (όποια) συνέχεια. Αν τώρα το πλοίο βυθίστηκε και αν η Σαντορίνη γεμίσει μαζούτ, αυτό θα πρέπει να απασχολεί τους ιθαγενείς της Σαντορίνης. Πρόβλημά τους. Πάντως δεν αφορά τον υπουργό.
Με άλλα λόγια, δύο διαφορετικοί υπουργοί, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, απευθύνθηκαν στους υπηκόους τους και τους προέτρεψαν «να κόψουν τον λαιμό τους». Δεν είναι δουλειά των υπουργών και ακόμη λιγότερο της κυβέρνησης να προστατεύουν την περιουσία των Ταμείων ή να αντιμετωπίζουν τη ρύπανση των θαλασσών. Αυτά είναι ζητήματα που εναπόκεινται στην αυτοσυντήρηση των υπηκόων και στη Θεία Πρόνοια.

Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Πρόκειται για αντίληψη. Είναι η πάγια αντίληψη των συντηρητικών παρατάξεων σε ολόκληρο τον πλανήτη: θεωρούν ότι η εξουσία τούς ανήκει απλώς για να την ασκούν και από την άσκηση αυτή δεν προκύπτει καμία άλλη υποχρέωση ή καθήκον. Γι' αυτούς η εξουσία δεν είναι δουλειά, είναι βραβείο. Δεν είναι σχέδιο, είναι απολαβή. Τη νέμονται ανέλεγκτα, υπεροπτικά, χωρίς πολλές πολλές κουβέντες. (...)

Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

"πολίτες" - θέσεις στο Περιφεριακό Συμβούλιο

Ενημέρωση για τις τοποθετήσεις των περιφερειακών του συμβούλων μας παρείχε ο συνδιασμός "πολίτες κόντρα στον καιρό". Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της ενημέρωσής μας στις δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις που έγιναν στη Σύρο την Τετάρτη 30/3, οι κύριοι Συρμαλένιος και  Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω,

Στην έναρξη και πριν τη συζήτηση του αποκλειστικού θέματος για την απογραφή έθεσαν ζητήματα λειτουργίας και δεοντολογίας, τα οποία προέκυψαν τόσο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύρο και ό,τι επακολούθησε, όπου μίλησαν για επιλεκτικές προσκλήσεις και αποκλεισμό των παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και από τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας.

Στο θέμα της απογραφής, δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που παρέλαβε η Περιφέρεια από τις καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, έθεσαν όμως ερωτήματα σχετικά με τις αναπτυξιακές εταιρείες και την προοπτική τους, όπως επίσης και το τι θα γίνει με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και τα έργα από τις ψηφισμένες αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων.
Καταψήφισαν τον προτεινόμενο προς έγκριση προϋπολογισμό, με το σκεπτικό πρώτον ότι η περικοπή των πόρων και η οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται αποτελεί την εφαρμογή του μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα δεν διασφαλίζεται καμιά αναπτυξιακή προοπτική, πολύ δε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο.
Ψήφισαν θετικά για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και στο Σύμφωνο των νησιών, θεωρώντας ότι ο μέχρι σήμερα ρόλος του ΔΑΦΝΗ και η προώθηση αειφορικών δράσεων, έχει λειτουργήσει θετικά και διαπαιδαγωγητικά τόσο προς τις τοπικές κοινωνίες, όσο και προς τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.
Στο θέμα του θερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, ψήφισαν θετικά, με επιφυλάξεις
Στο θέμα της συγχώνευσης και κατάργησης των σχολικών μονάδων, μίλησαν για πολιτική που υπαγορεύεται από λογιστικά κριτήρια που επιβάλλει η πολιτική του μνημονίου, για αντιπαιδαγωγικές και αντικοινωνικές λογικές που έχουν φέρει σε αναστάτωση όλη την κοινωνία και για επιλογές που γίνονται ερήμην των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και της αυτοδιοίκησης.

Στην εισήγησή του για τον προυπολογισμό ο συνδιασμός μεταξύ άλλων αναφέρει οτι,
"αντανακλά στη δική μας περιοχή το συλλογικό δράμα που ζει όλη η χώρα, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που καθορίζουν το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική. Οικονομική ασφυξία, που τα ως τώρα ορατά αποτελέσματα της είναι, η εκτίναξη του χρέους στο 150 % του ΑΕΠ και πάνω από 1.000.000 άνεργοι. Ο Καλλικράτης αποτελεί την εφαρμογή του Μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση. Με αυτή την έννοια, ο προϋπολογισμός της Περιφέρεια μας, αλλά και όλων των Περιφερειών, επιδιώκει να προσαρμόσει τη διαχείριση και την εφαρμογή αυτού του προγράμματος οικονομικής ασφυξίας και λιτότητας, λειτουργώντας ως εκτελεστικός βραχίονας της κυβερνητικής πολιτικής.
Η σύγκριση της Ελλάδας με το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. είναι αρνητικά συντριπτική. Η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, διαχειρίζεται το 3,3 % του ΑΕΠ έναντι του 11,5 % που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε., ενώ χαρακτηριστικά η αυτοδιοίκηση στη Δανία διαχειρίζεται το 70% των φορολογικών εσόδων."
Σήμερα μας φέρνετε ένα προϋπολογισμό που ισοσκελίζεται μόνο από τα ταμειακά υπόλοιπα των πρώην Ν.Α. (26 εκατ. είναι το ταμειακό υπόλοιπο). Εάν δε, διαιρέσουμε τα έσοδα δια του πληθυσμού της Περιφέρειας, βγάζουμε ένα ποσό γύρω στα 190 ευρώ ανά κάτοικο. Τόσο δηλαδή αντιστοιχεί ο προϋπολογισμός ανά κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου, όταν γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τις πολιτικές για εξοπλιστικές δαπάνες, τις μίζες της Siemens, των υποβρυχίων και τις άλλες αρπαχτές, φέσωσαν κάθε κάτοικο αυτής της χώρας με 30.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, τα έσοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα προέρχονται από το 2,4% του εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων και από το 4% του ΦΠΑ, ποσά που και αυτά αμφιβάλλουμε αν θα μαζευτούν, αν λάβουμε υπόψη μας τη μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων της χώρας. Παράλληλα η Αυτοδιοίκηση φορτώνεται μέσω ΚΑΠ τη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ σε πρόσφατη επίσκεψη της προσωρινής Ένωσης των Περιφερειών στον υπουργό Οικονομικών δεν υπήρξε καμία δέσμευση για τους παρακρατημένους πόρους.
Μιλάμε δηλαδή για ένα προϋπολογισμό, που εκτός από ανεπαρκής, είναι προσωρινός και μεταβατικός, αφού οι αρμοδιότητες που σήμερα έχει η Περιφέρεια, αλλά και αυτές που θα πάρει, δεν έχουν καν κοστολογηθεί.

Στην εισήγησή του για τις συγχωνευσεις σχολικών μονάδων ο συνδιασμός μεταξύ άλλων αναφέρει οτι, "η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά."

οικολογικός άνεμος - τοποθετήσεις

Για τις τοποθετήσεις του στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μας ενημέρωσε ο συνδιασμός "οικολογικός άνεμος".

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας,

Ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του "Οικολογικού Άνεμου" και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου καταψήφισε τον προϋπολογισμό με τα εξής επιχειρήματα,

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε στοιχεία για τους πόρους που θα διαθέσει για τον νέο θεσμό αλλά και πιο ειδικά για την περιφέρεια, ο προϋπολογισμός είναι προσωρινός και θα πρέπει να αναμορφωθεί μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πλέον του 40% των προβλεπόμενων δαπανών είναι ανελαστικές και το υπόλοιπο είναι κυρίως ουρές έργων από προηγούμενα χρόνια. Καμία δυνατότητα και πρόβλεψη για σχεδιασμό και πραγματικές πολιτικές που θα οδηγήσουν στην σύγκλιση στο εσωτερικό της περιφέρειας και στην στροφή της οικονομίας προς πράσινη και βιώσιμη κατεύθυνση, την στιγμή που η οικονομία καταρρέει και η κοινωνική συνοχή απειλείται ακόμα περισσότερο.
Με παρέμβασή του ο κ.Χρυσόγελος ζήτησε από την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη να τοποθετηθεί για τα σχέδια της κυβέρνησης να κτιστούν 700.000 παραθεριστικές κατοικίες (πολλές από αυτές πιθανότατα στα νησιά) σε 7 χρόνια για είσπραξη 35 δις για τη μείωση του δημόσιου χρέους, προκαλώντας μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Στο θέμα που συζητήθηκε μετά από επιμονή των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις υποχρεωτικές συνενώσεις, υποβαθμίσεις και κλείσιμο σχολείων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ανακληθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και να υπάρξει διαβούλευση για τα θέματα των σχολείων στη βάση όμως παιδαγωγικών και κοινωνικών κριτηρίων και σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

γάμοι Ινδών στην Σαντορίνη; γιατί οχι..

Ταξίδι εργασίας στην Ινδία πραγματοποιεί η βουλευτίνα επικρατείας και σχετικώς υπεύθυνη σε θέματα τουριστικής προβολής Μάγια Τσόκλη.
Τι μας νοιάζει; Επειδή μέρος του ταξιδιού της περιλαμβάνει επαφές με φορείς και επιχειρήσεις προκειμένου να τους ενημερώσει για την δυνατότητα να γίνονται στην Ελλάδα γάμοι, της αρεσκείας και της παράδοσης του κάθε ζευγαριού, απ' όποια χώρα κι αν προέρχονται.
Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, μάθαμε οτι ζήτησε απο επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Σαντορίνη στο κομμάτι των γάμων, να της στείλει βίντεο και υλικό με φωτογραφίες ώστε να αποδείξει τους .. ισχυρισμούς της!
Απ όσο γνωρίζουμε, έχει γίνει ένας Ινδικός γάμος - υπερπαραγωγή στην Σαντορίνη. Για άλλον δεν ξέρουμε, ο συγκεκριμένος πάντως ήταν όντως πολύχρωμος και εντυπωσιακός.... Μαθαίνουμε μάλιστα οτι θα έχουμε καλύτερη ενημέρωση σχετικά με το αντικείμενο του ταξιδιού, το επόμενο διάστημα.

Βρούτσης - δραστηριότητα (3 σε 1)

Με αφορμή επιστολή του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, προς τον Περιφερειάρχη (Νοτίου Αιγαίου) και το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Αν. Υπεύθυνος Οικονομικών της Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: (είπε πολύ περισσότερα, αλλά εμείς "ανεβάζουμε" λίγα, ίσα για να μάθουμε οτι υπήρξε τέτοια επιστολή..)
«Η επιστολή «κόλαφος» του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Καρχιμάκη προς τον Περιφερειάρχη (Νοτίου Αιγαίου) και το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνιστά ωμή κομματική παρέμβαση και παράλληλα υπονομεύει τη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης πραγματοποίησε περιοδεία στα νησιά των Κυκλάδων το διάστημα από την Παρασκευή 1/4 έως και την Κυριακή 3/4.
Την Παρασκευή 1 Απριλίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μυκόνου κ.. Κουσαθανά καθώς και με τη Δημοτική Αρχή και την ΟΝΝΕΔ Μυκόνου.
Το Σάββατο επισκέφθηκε την Πάρο όπου συμμετείχε σε εκδήλωση της Δημοτικής οργάνωσης της ΝΔ ενω την Κυριακή επισκέφθηκε τη Νάξο όπου έχει συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Μ. Μαργαρίτη.

Ενω σχετικά με την σύγκληση του Β΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών για την τοποθέτηση Τμηματαρχών δήλωσεοτι,
«Παρά την κακή πορεία των εσόδων, παρά τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις στη χάραξη της φορολογικής πολιτικής, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν αμετανόητοι και προσκολλημένοι σε τακτικές ευνοιοκρατίας και ρουσφετολογίας.
Το Β΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο που συνήλθε επιτέλους μετά από πολύμηνη ολιγωρία, στις 31 Μαρτίου 2011, κατάφερε το ακατόρθωτο. Δηλαδή, να αποφασίσει νύχτα και μάλιστα με διαδικασίες «εξπρές» την τοποθέτηση 700 Τμηματαρχών (!) στις ΔΟΥ Αττικής.

"καλλικράτης" και στις σχολικές βιβλιοθήκες;

Για την κατάθεση ερώτησης απο το σύνολο των βουλευτών του Συριζα με θέμα τον "κίνδυνο κατάργησης του θεσμού των Παιδικών Βιβλιοθηκών» μας ενημέρωσε η επιτροπή του Συριζα Σύρου και Μυκόνου.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης (που ευχόμαστε να απαντηθεί σύντομα και να έχουμε και την απάντηση..)
Από τις αρχές Μαρτίου 2010 έχει διακοπεί η λειτουργία των 28 παιδικών βιβλιοθηκών στη χώρα μας, αποτέλεσμα της επίσχεσης εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (Ο.Π.Ε.Β.). Η αιτία είναι η μακρόχρονη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, μόλις 28 άτομα, ένας σε κάθε βιβλιοθήκη, έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη του 2009 και η καθυστέρηση αυτή δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός αδυνατεί να καλύψει εγκαίρως τις οφειλές του και το Υπ. Παιδείας κωφεύει στις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών για συνέχιση της λειτουργίας των βιβλιοθηκών.
Η διοίκηση του ΟΠΕΒ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου πρότεινε να παραμείνουν σε λειτουργία υπό τον συντονισμό του όσες βιβλιοθήκες έχουν εξασφαλισμένη ιδιωτική επιχορήγηση και οι υπόλοιπες να κλείσουν. Με αυτόν τον τρόπο όμως καταδικάζονται να κλείσουν οι βιβλιοθήκες που βρίσκονται στα πιο φτωχά και απομακρυσμένα μέρη. Δυστυχώς, τις συνέπειες θα τις επωμιστούν πρωτίστως τα παιδιά, καθώς, ειδικά για όσα ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι παιδικές βιβλιοθήκες είναι οι μοναδικοί χώροι που μπορούν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να εξοικειωθούν με τα βιβλία και την τέχνη.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
Για ποιο λόγο ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οφειλές του;
Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα, ώστε να επαναλειτουργήσουν και οι 28 παιδικές βιβλιοθήκες;
Θα προχωρήσετε στην θεσμική εδραίωση και την επέκταση των παιδικών βιβλιοθηκών, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα στην ελλιπή έως ανύπαρκτη παρουσία του κράτους ως φορέα παιδείας και πολιτισμού στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της χώρας;

ο Παναγιώτης Ρήγας στην Νάξο

Τη Νάξο επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Απριλίου.
Κατά την επίσκεψή του στα χωριά της Νάξου, κ. Ρήγας, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες, με τους οποίους συζήτησε αρκετά κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη Νάξο και τις επαγγελματικές και παραγωγικές τάξεις του Νησιού.
Ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν ήταν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων της Α/θμιας Εκπ/σης.
Για το θέμα ο κ. Ρήγας, εξέφρασε την άποψη ότι «ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ποιοτικού δημόσιου Σχολείου, με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες φοίτησης των μαθητών, σε κατάλληλα σχολικά κτίρια και την ασφαλή μεταφορά τους από τόπο κατοικίας τους στη σχολική μονάδα».
Ενω, μετά από πρόσκληση εκπροσώπων των συλλογικών φορέων του νησιού, πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νάξου, του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου, του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, των ιδιοκτητών οχημάτων δημοσίας χρήσης και των εκπροσώπων των δημοτικών κοινοτήτων Χώρας Νάξου και Αγερσανίου, στο γραφείο της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου.
Στη σύσκεψη τέθηκαν προβλήματα σχετικά με τα έργα υποδομής του νησιού, τα προβλήματα μεταφοράς και, γενικότερα, της ακτοπλοΐας, της λειτουργίας της τοπικής αγοράς, θέματα σχετικά με τη λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων και τη δημιουργία υπηρεσιών και οργάνων, ενω ο υφυπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, σε συνεργασία με το Δήμο της Νάξου και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Νοτίου Αιγαίου, για την προώθηση των μεγάλων έργων του νησιού με στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

οι 12νήσιοι δήμαρχοι και οι ΧΑΔΑ (τα σκουπίδια δηλαδή..)

Τεχνική συνάντηση με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων» πραγματοποιήθηκε στην Κω, με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του σχεδίου για το κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Παρουσία δημάρχων της Δωδεκανήσου ο κ. Μαχαιρίδης επέμεινε στην άποψή του ότι κάθε νησί πρέπει να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του, ενώ αποφασίστηκε να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ μέχρι την 1η Ιουλίου, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Πράγμα που σημαίνει, ότι μέχρι την εκπνοή της συγκεκριμένης προθεσμίας οι Δήμοι της Δωδεκανήσου υποχρεούνται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
Με την άποψη αυτή συμφώνησαν οι δήμαρχοι Κω και Λειψών, κ. Κώστας Καίσερλης και Μπενέτος Σπύρου, καλώντας τους συναδέλφους τους να δοθεί οριστικό τέλος στη λειτουργία των ΧΑΔΑ. Μετά την Κω ο κ. Μαχαιρίδης θα επισκεφθεί την Κάλυμνο.

Τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο δέχθηκε την Δευτέρα 4 Απριλίου στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για τα εθνικά θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις, με αναφορές στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην τοπική κοινωνία.

θέτε να συγχωνευτούμε;
ναι, αλλά με το μαλακό....
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου 2011, μετά από διαλογική συζήτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση του κ. Μαχαιρίδη σύμφωναμε την οποία,
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη του την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, θεωρεί ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον. Η απόφαση για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρέπει να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του γεωγραφικού χώρου (νησιωτικότητα), το ανάγλυφο του εδάφους και των τοπικών κοινωνιών, με παιδαγωγικά πάντα κριτήρια».

Santo Wines - αναβολή εκδήλωσης

H Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων μας ενημερώνει ότι αναβάλει την προγραμματισμένη εκδήλωση της Πέμπτης 7 Απριλίου 2011 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, λόγω της τετραήμερης απεργίας των Σωματίων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και η προβολή των προϊόντων της Θηραϊκής γης σε πανελλήνιο και σε διεθνές επίπεδο.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σύντομα θα σας ανακοινώσουμε την νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης.

κοινότητα Καμαριού - πρόσκληση

Σήμερα Τρίτη 05-04-2011 και ώρα 19:00, η Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς καλεί τους κατοίκους και επιχειρηματίες του Καμαρίου σε συγκέντρωση στην αίθουσα κάτω από τον Ιερό Ναό Μυρτιδιώτισσας, προκειμένου να συζητηθεί ο συντονισμός και η προετοιμασία ενόψει της τουριστικής περιόδου.

επιμελητήριο - σεμινάρια

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για επιχειρηματίες μέλη του, εργαζομένους και άλλους ενδιαφερόμενους διοργανώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων τον Μάιο του 2011.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν στα 8 νησιά όπου το Επιμελητήριο διατηρεί γραφείο: Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σύρο και Τήνο.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθεί έως την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την Δικτυακή Πύλη του Επιμελητήριου Κυκλάδων: www.e-kyklades.gr  ή να απευθύνονται στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τηλέφωνο: 22810 82346

επιμελητήριο - εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων (ΕΤ.Α.Π.) στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για ενημέρωση των επιχειρήσεων του Νομού Κυκλάδων, διοργάνωσαν Ενημερωτική Εκδήλωση σε συνεργασία με την ΕΛΑΝΕΤ (Εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου) με θέμα:
Παρουσίαση της δράσης «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) – ΕΣΠΑ 2007-2013, τη Δευτέρα 4 Απριλίου  στην Ερμούπολη με ταυτόχρονη «ζωντανή» συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες χρηματοδοτικής ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ.

νέο ΔΣ κοινωφελούς επιχείρησης Οίας

Το θέμα του ορισμού νέου ΔΣ στην Κοινωφελή Επιχείρηση της Οίας συζήτησε την Δευτέρα 4 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης. Η ανακοίνωση των συμμετεχόντων, προσεχώς...