Σάββατο, Μαρτίου 13, 2010

αγαπάς τη Σαντορίνη; απόδειξη...

“Να δω τι άλλο θα μου κόψετε” φέρεται σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες να δήλωσε ο δήμαρχος Θήρας μετά και την πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών (λες και δεν ήταν δήμαρχος αυτός ο άνθρωπος, ή πάλι, επειδή ήταν, μπορεί κάτι παραπάνω να ξέρει…) να κόψει κατά 30% την ΣΑΤΑ, η οποία ΣΑΤΑ είναι μια κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους.

«Μου κόψατε το τέλος παρεπιδημούντων (απίθανη λέξη...) μου κόβετε και την ΣΑΤΑ, να δω ποιός θα πληρώνει στο τέλος τις μισθοδοσίες και τους λογαριασμούς του Δήμου» (οι δημότες φυσικά, ποιοί άλλοι..) φέρεται να συμπλήρωσε ο δήμαρχος εκφράζοντας έτσι τον προβληματισμό του σχετικά με τα μελλοντικά έσοδα του δήμου της Σαντορίνης.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο δήμαρχος του νησιού είπε οτι «αναγκαστικά θα γίνουν περικοπές στα έξοδα του δήμου (δεν πα να γίνουν, εμείς τα πέρναμε;...) ενω θα επιρρεαστούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του» χωρίς όμως να μας πεί ποιές, κι ώς εκ τούτου μπορούμε κι εμείς να φανταστούμε οτι τα σκουπίδια θα τα μαζευουν μόνο τις μονές μέρες του μήνα, τα ετήσια ασπρίσματα με ασβέστη θα καταργηθούν για να αναδείξει το νησί -ακόμη περισσότερο- το παραδοσιακό του πρόσωπο, ενω θα καταργηθούν και οι κάδοι απορριμμάτων για να μάθουμε να κάνουμε ανακύκλωση απο μονοι μας. «Ε, οχι να καταργήσουμε και τα πανηγύρια, τουλάχιστο να τρώμε μεταξύ μας» φέρετε να δήλωσε ο πρώτος πολίτης του νησιού σε στενό του συνεργάτη, κάτι όμως που δεν εχουμε διασταυρώσει ακόμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο δήμαρχος φέρεται να σκέπτεται έντονα το ενδεχόμενο σύστασης ενός αντίστοιχου ταμείου με αυτό για την σωτηρία της Ελλάδας, το «Ταμείο για την Σωτηρία του Δήμου της Σαντορίνης».
Ανάλογες πρωτοβουλίες πάντως φέρονται αποφασισμένοι να ανα-λάβουν κι άλλοι δήμαρχοι ανα την επικράτεια υποστηρίζοντας πως «μας πήρανε το γαιδαρο και μείναμε με το σαμάρι»




Ειλικρινά πάντως, απορία μου ‘χει μείνει απο την εποχή που (θα ναι κανας χρόνος τώρα) περι-κόψανε απο 2% σε 0,5% το τέλος «παρεπιδημούντων» που εισέπραταν οι δήμοι,
και θυμάμαι οτι διαμαρτύρονταν οι δήμαρχοι κι ο Τύπος (πόσο μάλλον ο τοπικός που κατα κανόνα είναι κοντύτερα στους δημάρχους)
κι αυτό που ακόμη δεν εχω καταλάβει είναι το εξής,
για τον κοσμάκη και τους επαγγελματίες που γλίτωσαν μερικά έξοδα, δεν είπε κανένας κουβέντα, «ο μόνος πόνος» που πήρε τους περισσότερους ήταν τα χαμένα λεφτά των δήμων....



Παρασκευή, Μαρτίου 12, 2010

Η φτώχια θέλει καλοπέραση (καλά αυτό είναι παλιό και προφανώς δοκιμασμένο!)
αλλά απ ότι φαίνεται θέλει και msn….

Αιχμηρό στο βασικό του κείμενο αλλά και στις «γνώμες» που φιλοξενεί σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα το ενημερωτικό πόρταλ «msn» σήμερα.
Πάρα πολύ καλές και οι φωτογραφίες του... θα μπορούσα να τις πω και γλυκόπικρες...



Χαρακτηριστικά το msn γράφει σήμερα....
http://news.gr.msn.com/crisis/

ενω φιλοξενεί και μερικές δυνατές γνώμες

δεν είμαστε φτωχοί, φτηνοί είμαστε

στα όπλα

οτι μπορείς

χαμένες ψευδαισθήσεις

τέλος εποχής ή 2 λέξεις


επίλογος
εντάξει ρε παιδιά μην το κάνετε και μανιφέστο όμως αυτό με την αγοραστική δύναμη που «τώρα που μας την (περι)κόψανε θα σκεφτόμαστε περισσότερο που θα διαθέυουμε τα λεφτά μας»
Γιατί, έτσι όπως το λέτε, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες.
μέχρι τώρα δηλαδή τα λεφτά μας τα σκορπάγαμε; (αν ναι, ας προσέχαμε)
και εν τέλει, το «σταμάτημα των αγορών» να το πάρω ως απειλή ή ως λογικό αποτέλεσμα του οτι όποιος δεν εχει λεφτά, δεν ψωνίζει. τίποτα.
πάντοτε έτσι δεν ήταν; όποιος δεν χει δεν ψωνίζει. κι όποιος δε θέλει να ψωνίσει λέει δεν εχω.
Κοίτα να δεις που από ουραγοί -καλά αυτό μας το χουνε ξαναπεί, το χουμε ξανακούσει σε άλλες εποχές με άλλα δεδομένα-, κοντεύουμε (κοντεύουμε κυριολεκτικά) να γίνουμε οι τύποι που πρώτοι ανακαλύψαμε (και σηκώσαμε αντάρτικο ενημερώνοντας για το γεγονός κι όλους τους υπόλοιπους από Γερμανία ίσα με Ινδία, κι απο Ινδία μέχρι Αμερική) οτι παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών.
Κοίτα να δεις που θα γυρίσει τόσο πολύ που από γυρολόγος(!) θα γίνει ήρωας ο Γιώργος Παπανδρέου…. (μην το γελάς καθόλου…)
Θα μπορούσα να συμφωνήσω, σε σύγκριση με τα τοπικά μας δεδομένα, με την Κοινή Γνώμη που γράφει σήμερα ότι αρκετοί ιδιωτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των χθεσινών κινητοποιήσεων στην Σύρο, καθώς κι ότι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι προτίμησαν τα πρώτα… τραπέζια στις καφετέριες, παρά το γεγονός ότι θίγονται άμεσα από τα νέα οικονομικά μέτρα.
“Καλή” πάντως μπορεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην χθεσινή κινητοποίηση που έγινε στην Σαντορίνη, σύγκριση με αντίστοιχες προηγούμενες.


Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Θήρας που σχετικά με το γεγονός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Οι εργαζόμενοι της Σαντορίνης διαδήλωσαν και βροντοφώναξαν την αντίδρασή τους στα αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν και θα έρθουν, εξαθλιώνοντάς μας ακόμα περισσότερο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε επαγρύπνηση και συντονισμό. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και τέτοια πρέπει να είναι και η απάντησή μας.»


Αξιολογότατη όμως είναι και η ανοιχτή επιστολή που στέλνει η ΕΛΜΕ Θήρας στην ΟΛΜΕ καλώντας την να .. σταθεί στο ύψος της.
Εμείς, την δημοσιεύουμε ολόκληρη!

Συνάδελφοι του ΔΣ της ΟΛΜΕ,

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες σηματοδοτούν την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος που κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά όλων των εργαζόμενων, είναι – δυστυχώς - πιο γρήγορες από τα αντανακλαστικά του συνδικαλιστικού κινήματος και του δικού μας ανώτατου οργάνου, του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Αυτό αποδείχθηκε στην τελευταία απεργία, η οποία αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση και, ως επακόλουθο, είχε τη μικρότερη συμμετοχή από όλες τις προηγούμενες παρά τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλά και οι προηγούμενες απεργίες είχαν χλιαρή συμμετοχή και απέτυχαν να δώσουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και την κοινωνία ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι σε οικονομικά και κλαδικά μέτρα που οδηγούν την εκπαίδευση και ολόκληρη την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Όπως θεωρούμε αυτονόητο ότι το «νέο σχολείο» που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να λειτουργήσει με απαξιωμένους και κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, το ίδιο αυτονόητο θεωρούμε ότι η νέα κατάσταση επιβάλει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να προσανατολιστεί ΑΜΕΣΑ σε πιο ριζοσπαστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι εικοσιτετράωρες απεργίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναλώνουν άσκοπα το ανθρώπινο δυναμικό που συμμετέχει ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα και να δημιουργούν κλίμα απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης και απογοήτευση.

Κρίνουμε ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει βαρεθεί να χάνει άσκοπα μεροκάματα σε εικοσιτετράωρες απεργίες που δεν έχουν κανένα αντίκτυπο, καμιά συνέχεια και κανένα σχέδιο δράσης.



Πιστεύουμε ότι το σύνολο των καθηγητών θα ανταποκριθεί σε κινητοποιήσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές έκτακτες καταστάσεις και σας καλούμε :

Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και του κλάδου που σας έχει εκλέξει στο ανώτατο όργανό του - όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτό.
Να απεγκλωβιστείτε από τη λογική του εφικτού, των ισορροπιών και του μετρήματος των ψήφων μέσα στο ΔΣ.
Ειδικά, συνάδελφοι της ΠΑΣΚ και τις ΔΑΚΕ, αναλογιστείτε ΤΩΡΑ την ευθύνη σας για τη λειτουργία του ΔΣ και ας καταλάβετε επιτέλους ότι οι καθηγητές σας βλέπουν, σας καταλαβαίνουν αλλά δεν σας δίνουν άλλη πίστωση χρόνου! Αποφασίστε και τοποθετηθείτε :Με ποιους είστε; Ποια συμφέροντα θα υπερασπίσετε με τη στάση και τις αποφάσεις σας στο ΔΣ; Της κυβέρνησης; Της αντιπολίτευσης; Της ευρωπαϊκής ένωσης; Της ευρωζώνης; Των τραπεζών; Μήπως αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι κυρίως τα συμφέροντα των καθηγητών που σας έχουν εκλέξει (να μην το ξεχνάτε αυτό!) στη θέση που βρίσκεστε ;;;
Να καλέσετε Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης και διεκδικητικό πλαίσιο που απαιτεί η επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι και ως εκπαιδευτικοί
Να προτείνετε και να υποστηρίξετε έμπρακτα δυναμικές κινητοποιήσεις (απεργία διαρκείας, κατάληψη σχολείων)
Να αναπτύξετε δίκτυο ενημέρωσης και ανατροφοδότησης με στόχο τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα αστικά κέντρα.
Να τολμήσετε την προώθηση και άλλων δράσεων (αποχή από εξωδιδακτικά καθήκοντα κ.ά.) που προτείνουν οι ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα και το ΔΣ επιμένει να υποτιμά και να αγνοεί.

Απαιτούμε από εσάς, από το συνδικαλιστικό μας όργανο, να ακούσετε και να εκφράσετε τον παλμό κλάδου. Την αγωνία και το θυμό, την επιμονή και το πείσμα, το όραμα και την ελπίδα. Όχι αύριο. Όχι αργότερα.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Μπροστά στα έκτακτα οικονομικά μέτρα που πολλοί πίστευαν (ή εύχονταν) ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να επιβάλει
(η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το … τόλμησε μια χαρά!)

Μπροστά σε απαιτητικές εξελίξεις και πονηρούς καιρούς που χτυπούν την πόρτα της συνείδησης και της αξιοπρέπειάς μας
(ο Μάιος και η επόμενη δέσμη μέτρων είναι πολύ κοντά )

Μπροστά σε προθέσεις κατάργησης συνολικά των δικαιωμάτων μας, προθέσεις τόσο ξεκάθαρες που μας απαγορεύουν να αδιαφορήσουμε και να διανοηθούμε ότι δεν αφορούν εμάς
(η Υπουργός Παιδείας καταθέτει προσχέδια νόμων επί παντός εκπαιδευτικού ζητήματος)

Με «άπειρους» νεοδιόριστους, «ταλαίπωρους» αναπληρωτές, «αναλώσιμους» ωρομίσθιους, «κουρασμένους» διορισμένους από παλιά και πιο παλιά

Εμείς οι εκπαιδευτικοί έξαλλοι, οργισμένοι, θυμωμένοι, τσαντισμένοι, απορημένοι, μπερδεμένοι, διστακτικοί, φορτωμένοι με στεγαστικά, με κάρτες, με δάνεια, με άγχος, με παιδιά σε κάθε ηλικία (ή και χωρίς παιδιά) …

με επιμονή και πίστη ότι το συλλογικό μπορεί να προστατέψει το ατομικό
(το αντίστροφο δεν συμβαίνει ποτέ)

με εμπιστοσύνη στις αξίες όλων των εργαζομένων

Θα επιβάλλουμε τη δική μας στάση ζωής και δράση!

ΕΛΜΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΡΑΣ
Ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος από πλευράς αθλητικού περιεχομένουαγώνας volleyball γυναικών για το πρωτάθλημα Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί αυριο Σάββατο 13 Μαρτίου στις 17.00 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού ΑθλητικούΟργανισμού Σαντορίνης
μεταξύ των ομάδων του δικού μας "Ηφαίστου" του ΣπύρουΚελμάερ (προπονητής volley Ηφαίστου) και του Παναξιακού .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΟΣ πρόκειται για ενα πολύ δυνατό παιχνίδι, ντέρμπι, των Κυκλάδων αλλά και ουσιαστικής σημασίας για την ομάδα του Ηφαίστου με βαθμολογικό ενδιαφέρον.
Η προετοιμασία των κοριτσιών της Σαντορίνης για το ματς όλη την εβδομάδα είναι μεγάλη και σύμφωνα με τον προπονητή, τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για τη νίκη.
Απομένει απο εσάς -και εμάς!- να γεμίσουμε την κερκίδα!

Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2010

Δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόσφατη δραστηριότητά του στην Σαντορίνη μας έστειλε το ΚΕΤΑ νοτίου Αιγαίου το οποίο μας ενημερώνει για την χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών του διαδικτύου στην προβολή των τοπικών προϊόντων και συγκεκριμένα του οινοπαραγωγικού κλάδου της περιοχής μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στα πλαίσια της ανοικτής διαδικασίας ένταξης επιχειρήσεων στο σύστημα AegeanCuisine, πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση παρουσίασης στο τοπικό γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σαντορίνη, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010.
Η εκδήλωση εστίασε στα ειδικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στο σύστημα στους παραγωγούς οίνου και ποτών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υπάρχουσα τεχνολογική υποδομή του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αναλαμβάνει την προβολή των μελών του συστήματος AegeanCuisine μέσω της ιστοσελίδας www.aegeancuisine.gr (/.com/.net/.eu), μέσω εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook, κ.ά.), με διαδραστικούς χάρτες και πλήρεις ηλεκτρονικούς καταλόγους επιχειρήσεων και προϊόντων.
Για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα βάση δεδομένων οίνου και οινοπαραγωγών AegeanCuisine/Snooth, η οποία εξασφαλίζει την ταυτόχρονη προβολή της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας των νησιών μας στην ιστοσελίδα του συστήματος και στο Snooth (www.snooth.com), τη μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη παγκοσμίως ιστοσελίδα οίνου.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων στα γραφεία του στη Σαντορίνη.
Εκεί, ο Διευθυντής του ΚΕΤΑ, σε συνεργασία με τα στελέχη του ΚΕΤΑ και της ΕΤΑΠ, μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης του Επιμελητηρίου, παρουσίασαν την επεξεργασία και το σχεδιασμό μιας νέας πρότασης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει ένα φάσμα σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών προβολής του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας του Νομού Κυκλάδων.
Για την διεξαγωγή της έκθεσης "Οινόραμα" μας ενημερώνουν (άμεσα και ευγενέστατα πάντοτε) από την Κάναβα Ρούσσος στην Επισκοπή Γωνιάς της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Η έκθεση Οινόραμα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ραντεβού του ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου. Είναι η μοναδική επαγγελματική έκθεση του κλάδου, που διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum κάθε ζυγή χρονιά, Φεβρουάριο ή Μάρτιο, από το 1994.

Το Οινόραμα είναι μια έκθεση σχεδιασμένη για όσους έχουν επαγγελματική σχέση με το κρασί, αλλά μπορούν να την επισκεφτούν και οι οινόφιλοι καταναλωτές. Στο Οινόραμα μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και να δείτε μηχανήματα και εφόδια για την αμπελουργία και την οινοποίηση.

Το Οινόραμα 2010 θα λειτουργήσει για πρώτη φορά 4 ημέρες, από Παρασκευή 12, έως και Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010 (Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 – 19:00 και Δευτέρα 10:00 – 18:00), δίνοντας την ευκαιρία να το επισκεφτούν περισσότεροι επαγγελματίες που τους εξυπηρετεί η Δευτέρα.
Να υπενθυμίσουμε τα “μπασκετικά”; γιατί όχι…

Αυτό που με ξετρελαίνει πάντως είναι ότι οι “αγωνιστικές” ανακοινώσεις του ΔΑΟΣ είναι όλο και πιο καλογραμμένες και αναλυτικότατες στην περιγραφή των αθλημάτων!

Ενώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΔΑΟΣ αναβάλλεται ο πρώτος αγώνας της 4ης Αγωνιστικής μεταξύ των ομάδων Αετός 2 – Νταλικέρηδες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων παιχτών της μιας εκ των δυο ομάδων. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του θα ανακοινωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Κανονικά όμως θα συνεχιστεί η 4η Αγωνιστική με τους υπόλοιπους αγώνες του Σαββάτου και της Κυριακής 13 και 14 Μαρτίου αντίστοιχα.
Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες στο www.daos.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΟΣ σχετικά με την 2η Αγωνιστική του πρωταθλήματος basket

Η 2η Αγωνιστική του τοπικού πρωταθλήματος basket πραγματοποιήθηκε το τριήμερο από Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Φεβρουαρίου με τους 8 προγραμματισμένους αγώνες των δυο Ομίλων σε κλίμα ιδιαίτερα θερμό και την κερκίδα του Κλειστού Γυμναστηρίου να φιλοξενεί όλο και περισσότερους φίλους των ομάδων.

Σημαντικό στοιχειό για τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα είναι ότι ύστερα και από την πρώτη γνωριμία της 1ης αγωνιστικής βελτιώνουν τις συνθέσεις τους και οργανώνουν καλυτέρα τους παίχτες απέναντι στους αντιπάλους με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι πλουσιότερο και τα περισσότερα παιχνίδια να μετατρέπονται σε ντέρμπι στα τελευταία τους λεπτά.

Από πλευράς διοργάνωσης ο ΔΑΟΣ παρέχει όλα τα απαραίτητα σε παίχτες και ομάδες για την καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων ενώ η Γραμματειακή υποστήριξη συμπληρώνει την άριστη εικόνα με το επαγγελματικό προφίλ που δίνει στους αγώνες. Τα …παράπονα συγκεντρώνει η διαιτησίας που επωμίζεται τον άχαρο ρόλο του κριτή στις φάσεις καταλογίζοντας τα σφάλματα όπου κι όταν υπάρχουν. Ιδιαίτερο, όμως, είναι το χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά που διαιτητεύουν χειρίζονται άψογα όλο τον κανονισμό διαιτησίας του basket που έχουν στα χέρια τους και τον συμβουλεύονται σε περιπτώσεις διχογνωμίας.

Τα αποτελέσματα της 2ης Αγωνιστικής έχουν ως εξής:

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΘΗΡΕΑΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΙΩΜΑ 41 46
ΕΠΑΛέμαχοι ΝΤΑΛΙΚΕΡΙΔΕΣ 57 26
OLD STAR ΑΕΤΟΣ- 2 38 42
KIFINES MAGIC 21 29

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΕΤΟΣ 1 ΧΑΒΑΛΕΣ 58 22
ΦΕΤΑ TEAM ΑΤΛΑΝΤΑΣ 49 56
ΚΑΜΑΡΙ AREOCCOCUS 53 17
ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ ΒΥΘΟΣ 36 53

Για τα αποτελέσματα της 3η αγωνιστικής του Β ομίλου σας παραπέμπουμε στην σελίδα του ΔΑΟΣ….
Γεγονός είναι η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του νύν (που μίλησε -έγραψε δηλαδή- πρώτος) και του τέως ΓΓ της Περιφέρειας (που απάντησε -έγραψε δηλαδή- δεύτερος ).
Η αντιπαράθεση έγινε με αφορμή την τουριστική προβολή της Περιφέρειας και το κόστος της.

Εδώ που τα λέμε πάντως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραδοσιακά αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και δόξης (; ) λαμπρό…

Εναλλακτικός τίτλος “οι πολιτικοί σε ρόλο … δημοσιογράφου!”

Η επιστολή του ΓΓ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Μπρακουμάτσου με τίτλο “το πάρτυ τελείωσε” (κι εγώ που νόμιζα ότι τώρα άρχισε… )
αναφέρει μεταξύ άλλων -και πέρα από την τουριστική θεωρία- ότι,
“Για την Τουριστική Προβολή της ΠΝΑ δεσμεύθηκαν σημαντικοί πόροι από το Γ΄ ΚΠΣ. (3.200.000 €).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την υλοποίηση του έργου της Τουριστικής Προβολής που ο τέως ΓΓ βρήκε δημοπρατημένο και έτοιμο προς υπογραφή σύμβασης προϋπολογισμού 2.3600.000€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), με συνεχείς αυξήσεις του προϋπολογισμού του κατάφερε να το φτάσει στα 3.250.000€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι, σύμφωνα και με την με Α.Π. 176/04.01.2008 εγκύκλιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η τουριστική προβολή πρέπει «να γίνεται οργανωμένα και να έχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα». Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε θεσπιστεί οι φορείς να υποβάλλουν τα διαφημιστικά προγράμματα και τις ενέργειες προβολής τους στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την παροχή σύμφωνης γνώμης. Τακτική που απέφυγε επιμελώς η Περιφέρεια σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης Προγραμματικής περιόδου που έδωσε σάρκα και οστά σε μερικές ομολογουμένως «καινοτόμες και αποτελεσματικές δράσεις προβολής».

Αναφέρουμε μερικές:
- Γέμισε της αποθήκες της ΠΝΑ με τουριστικές εκδόσεις αμφίβολης ποιότητας, με σκοπό να τροφοδοτήσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης του χαρτιού, μοιράζοντας μέσω απευθείας αναθέσεων ή πρόχειρων διαγωνισμών, «των τριών προσφορών», 224.000 ευρώ.
- Σπατάλησε με δύο (2) αναθέσεις 30.000 ευρώ, για αναβάθμιση της ιστοσελίδας (www.dreamislands.gr/www.dreamislands.com.gr), ενώ είχε την πρόθεση να διαθέσει ακόμα 15.000 ευρώ στον ίδιο ανάδοχο, αλλά δεν πρόλαβε…… Σήμερα η ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά ανενεργή, με ελλιπή / μη επικαιροποιημένα στοιχεία και μάλλον δυσφημιστικά λειτουργεί παρά ενημερώνει και προσελκύσει επισκέπτες.
- Διοργάνωσε 4 συναυλίες (45.000 ευρώ έκαστη), με καλλιτέχνες διεθνούς κλάσης και απήχησης όπως ο Γιώργος Τσαλίκης, στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και με συνολικό κόστος 180.000 ευρώ!!, ποσό επαρκές για τη στήριξη ενός αξιοπρεπούς διεθνούς φεστιβάλ
- Ενέκρινε την εκτύπωση 100 cd-rom με άχρηστο περιεχόμενο και κόστος 15.000 ευρώ
- Ενέκρινε την κατασκευή διαφημιστικών καπέλων ευτελούς ποιότητας
- Ενέκρινε την εκτύπωση κακόγουστων ημερολογίων τοίχου, για το έτος 2010.

Όλες οι παραπάνω «καινοτόμες δράσεις» απέδωσαν σε «ημετέρους», ενώ δεν γνωρίζουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που απέλαβαν η τουριστική ανάπτυξη και μέσω αυτής τα νησιά μας με την υλοποίηση αυτού του καλοστημένου master plan…

Αξίζει να επισημάνουμε τη σπουδή που έδειξε η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας στην προώθηση της τουριστικής προβολής των νησιών μας μετά την προκήρυξη των πρόσφατων εκλογών, αφού στις 16.09.2009 ανέθεσε πέντε τέτοιες δράσεις - όλως τυχαίως καθεμιά στο ύψος των 15.000 ευρώ - οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν στις 05.10.2009 (!), ενώ προσέλαβε και Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης την 01.10.2009 (!) για το διάστημα έως 31.12.2010, με αμοιβή 139.000€ (!).
Και επειδή γίνεται μεγάλη αναφορά στην διοργάνωση των «Πλωτών Σεμιναρίων», θα θέλαμε αλήθεια να μάθουμε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση αυτής της δράσης προϋπολογισμού ούτε λίγο, ούτε πολύ 250.000€, παρακάμπτοντας τη διαδικασία της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού, όπως προγραμμάτιζε να κάνει ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας;”

Ο κ. Μπρακουμάτσος κλείνει την ανακοίνωσή του αναφέροντας ότι “τα επόμενα έτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα προβληθεί αποτελεσματικά και με διαφανείς διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.”


Και η -αναμενόμενη - απάντηση

Άμεση ήταν η απάντηση του τέως ΓΓ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινου ο οποίος απευθυνόμενος στον διάδοχό του με μια προσωπικού ύφους επιστολή υπεραμύνεται των αποφάσεων και επιλογών του, ενώ χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του κ. Μπρακουμάτσου ανερμάτιστη καλώντας τον σε άμεσο και μεταξύ τους διάλογο.
Μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο κ. Κόκκινος αναφέρει,

“ από το φθινόπωρο του 2009 μέχρι το Μάρτιο του 2010 δεν προχώρησε σε δράσεις τουριστικής προβολής και σταμάτησε κάθε προγραμματισμένη δράση από την περίοδο της θητείας μου , μη αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ. (Είχαμε δεσμεύσει 3,6 εκ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013).

- Ότι έγινε από το 2004 μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 , έγινε με σχεδιασμό σε αναπτυξιακή βάση και σε συνεννόηση με τους φορείς τουρισμού και της αυτοδιοίκησης.
- Τα 2,4 εκ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την τουριστική προβολή της περιοχής , ήταν για την περίοδο 2004-2007. Οι ειρωνείες του για το brand name και για έλλειψη σχεδιασμού μάλλον αφορά την προκάτοχό μου επί ΠΑΣΟΚ κα Σημαντώνη , αφού ο συγκεκριμένος διαγωνισμός , ξεκίνησε επί ημερών της με τη σφοδρή αντίθεση από την πλευρά των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού , για τις δράσεις που προέβλεπε. Όταν ανέλαβα την Περιφέρεια (τον Απρίλιο του 2004) πραγματοποιήσαμε άμεσα ευρύτατο διάλογο και υποχρεώσαμε την ανάδοχο εταιρία να εμπλουτίσει και να τροποποιήσει τις δράσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Το Γ΄ΚΠΣ και φυσικά το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου (απ΄όπου εκταμιεύονται τα χρηματικά ποσά) είχε προγραμματιστεί αρχικά να λήξει το Δεκέμβρη του 2008 και όχι στο τέλος του 2008, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του πήρε παράταση για 6 μήνες δηλαδή για τον Ιούνιο του 2009.
Ήταν αδιανόητο να αφήσουμε χωρίς τουριστική προβολή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , με αποτέλεσμα : αφ΄ενός να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του έργου και αφ΄ετέρου , επειδή δεν προλαβαίναμε διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού, προχωρήσαμε τηρώντας ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ σε διαδικασίες που παρόμοιες πραγματοποιούνται καθημερινά στα υπουργεία .
-Το διαδίκτυο αποτελεί πηγή ενημέρωσης χιλιάδων πολιτών. Επί θητείας του έχει αυτός την ευθύνη για τον εμπλουτισμό της www.dreamislands.gr , κάτι το οποίο συστηματικά δεν πραγματοποιεί καθώς επίσης ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα λειτουργεί από το 2004..
-Οι συναυλίες που αναφέρει στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία , έγιναν με πλήρη νομιμότητα.
-Για το διαφημιστικό υλικό , οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του , απέχουν πολύ από τις θετικές εντυπώσεις όσων έλαβαν το υλικό αυτό.
- Όσον αφορά τον τεχνικό σύμβουλο , το ποσό και τη χρονική περίοδο που αναφέρει , ξεκαθαρίζω στους αναγνώστες της ανακοίνωσης οι πρόκειται για ένα πρόσωπο αλλά για εταιρία , η οποία επιλέχτηκε μετά από διαγωνισμό και που επί δεκαοχτώ μήνες , στήριζε με την τεχνογνωσία της και το προσωπικό της , σε Αθήνα και Σύρο, της προσπάθειες της Περιφέρειας.

Ο κ. Κόκκινος κλείνει την επιστολή του καλώντας τον κ. Μπρακουμάτσο να στείλει στην Δικαιοσύνη όσες ενέργειες θεωρεί παράτυπες.

Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2010

Σε αποκλειστικότητα σήμερα στο “έχουμε και λέμε” οι αυθεντικοί διάλογοι μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου!

Barak: it’s been so nice to see you! you know man, I’ve heard so many things about you, and I ve always wanted to meet you. Fortunately! I meet someone as tall as I am!
(normally they send me some short Arabians, and I find it funny to bent to shake their hands!)
George: yes.. that’s true… American people are taller than my people (in Greece)
Actually, it’s been always on my mind the great times I had here in States when we were living with my family and later, when studying and living alone…
To tell the truth, I was dreaming of reforming Greece to become like States, (then I would feel like home) cause I still feel like an alien there…
Barak: Don’t matter so much.. soon your country will look like mine…look at you, you’re at the same position as I was when I became a president … everybody was asking for money, even the bankers!, and I had nothing to give them… actually your luckier than me, you got only your people asking for money… Anyway, that’s the visit for?
George: Money! I’m joking… I came here to discus.
Barak: Didn’t you have anybody else to do ?
George: No, I feel lonely those days..
Barak: Hey, man, don’t be, I got a present for you, what are friends for!
George: What kind of present?
Barak: I decided to stop taking your people’s money for the US visa. Go tell them, they’re gonna be very happy.
George: Thank you sir! This is so kind from you! For sure they’re gonna be very happy. And also proud for me that I managed it!
Barak: Hey, don’t thank me. It’s ok, as far as you’re happy. And I got something else. What about naming your PGDM (what the hell is that?) as Democracy of Southern Macedonia?
George: This is a great idea! But I’ll have to think and discuss it.
Barak: Take your time bro, it’s ok.
George: My people would be very proud of me.
Barak: That’s ok.. that’s what are friends for. Feel like home!
George: That is for sure. Well, I’m thinking of coming back after my retirement.. maybe I can still teach then…
Barak: It’s ok.. we’ll find something for you.. Hey, have a nice time back to Greece, maybe I’ll come for a few days this summer, we’ll see…
George: Whenever you want.. it’ s gonna be my pleasure to welcome you. Thank you, it was such a long time since I last talked to a real friend.
Barak: It’s ok bro, it’s ok. Call or mail me whenever you want.
George: I will soon. Thank you
Barak: Thank you to, bye.
George: Bye.


Τρίτη, Μαρτίου 09, 2010

Άμεση ήταν η ανταπόκριση πολλών πολιτικών οι οποίοι είτε προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας, είτε να δεχθούν περικοπές απολαβών τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Με απόφαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πέραν της μέχρι τώρα μείωσης των αποδοχών των βουλευτών, προτείνεται για το έτος 2010 επιπλέον μείωση κατά 50% στο επίδομα αδείας, 50% στο δώρο Πάσχα και 50% στο δώρο Χριστουγέννων.

(Πέραν των παραπάνω περικοπών των δώρων, υπο συζήτηση τελεί το ενδεχόμενο της περικοπής των δώρων που γενικών απο-λαμβάνουν οι βουλευτές.. )


Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης προσέφερε 5.000 ευρώ στο Ταμείο Στήριξης και ενημέρωσε ότι επιστρέφει το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι θα προσφέρει 1.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει και ο βουλευτής της ΝΔ Ι.Βαρβιτσιώτης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι θα συνεισφέρει και αυτός μόλις δημιουργηθεί το ταμείο, αν και όπως δήλωσε, «είναι τέτοια τα ποσά που απαιτούνται για να σωθεί η χώρα, που με 'ασπιρίνες' δεν λύνεται το ζήτημα».

Το σύνολο της μηνιαίας βουλευτικής της αποζημίωσης, περίπου 6.500 ευρώ, προσφέρει η υφυπουργός Εσωτερικών Θ.Τζάκρη.
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ.Τασούλας επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεισφέρει.
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Γ.Γιακουμάτος προσφέρει το δώρο του Πάσχα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Β.Πολύδωρας εμφανίζεται και αυτός θετικός στην πρόταση.

Επίσης, η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια και πρώην ευρωβουλευτής Νάνα Μούσχουρη παραιτήθηκε από τη σύνταξη της ευρωβουλευτού.

Οι παραπάνω «προσφορές» είναι έγκυρες και αξιόπιστες και μπορείτε να τις τσεκάρετε και στο:
www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1112659&lngDtrID=244


Σύμφωνα όμως με νεότερες και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες της σελίδας μας
σειρά βουλευτών, πολιτικών -και όχι μόνο- φέρονται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να συνεισφέρουν στο ταμείο για την διάσωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ταμείο θα ονομαστεί «Ελλάς, Δώσε και Σώσε» ενώ για τον ίδιο πάντα λόγο θα ανοιχτούν και τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει ότι έχει ευχαρίστηση. Κάθε οικονομική προσφορά θα γίνετε δεκτή, από ένα ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.
(έγινε κι αυτό, σήμερα 9.3.2010, υπο την έγκριση της Βουλής…)

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε διαβούλευση θα τεθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας στην Βουλή, το ενδεχόμενο διενέργειας ενός 24ωρου διακαναλικού τηλεμαραθωνίου προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την σωτηρία της Ελλάδας. Πλήν όμως (και σύμφωναμε τις ίδιες πληροφορίες) τα κόμματα του Κοινοβουλίου δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, με το Πασοκ να θέλει την Ρούλα Κορομηλά (μιας και αυτή πλειοψήφησε στην ψηφοφορία που διενήργησε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπου -μεταξύ άλλων- οι “παλιοί” έδειξαν ότι υπερισχύουν αριθμητικά των νεοτέρων που ήθελαν την Ζέτα Μακρυπούλια) η ΝΔ ζητά την παρουσίαση του Τηλεμαραθωνίου να αναλάβει ο Αντώνης Ρέμος που εχει εμεπιρία στο μικρόφωνο πλήν όμως οι βαρόνοι του κόμματος επιμένουν στον Χρήστο Πολίτη που έχει πρωταγωνιστήσει στα 3526 επεισόδια της Λάμψης και εχει μεγαλύτερη εμπειρία στον φακό. Ο Σύριζα, περιέργως πώς αλλά ομόφωνα, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Καπουτζίδη, ενώ το ΚΚΕ προτείνει το δίδυμο Λιάνα Κανέλη – Απόστολος Γκλέτσος για ευνόητους λόγους.
Το δε ΛΑΟΣ θεωρεί ότι καταλληλότεροι γι αυτήν τη δουλειά είναι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Καρατζαφέρης που επίσης εχει μεγάλη εμπειρία με το φακό ενώ εχει και την ικανότητα να προκαλέσει την γενναιοδωρία του Χριστεπώνυμου πλήθους, μαζί με τον Άδωνη Γεωργιάδη που επίσης εχει κολλήσει ένσημα κι ένσημα τηλεοπτικά προσπαθώντας να πουλήσει τις εγκυκλοπαίδειές του. Σύμφωνα με πρόταση του κόμματος η εκπομπή θα μπορούσε να ονομαστεί “24 ώρες μαζί”.

Σύμφωνα όμως όπως είπαμε, με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας,
σειρά πολιτικών -και όχι μόνο- φέρονται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ταμείου «Ελλάς, Δώσε και Σώσε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,
Η Βάσω Παπανδρέου θα βγάλει σε πληστειριασμό 5 ταγιέρ (σετ - φούστα σακάκι ) 3 φορεμένα την περίοδο της υπουργείας στο πάλαι πότε Υπουργείο Βιομηχανίας πλήν όμως κλασικά οπότε και διαχρονικά στην μόδα, και 2 αφόρετα που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει γιατί τα είχε προβάρει για υπουργείο.

Η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη προτείθετε να προσφέρει στο ταμείο βγάζοντάς τα σε δημοπρασία, 3 ζευγάρια σπορτέξ παπούτσια μαζί με αντίστοιχα ζευγάρια κάλτσες, ένα ζευγάρι εκ των οποίων φορούσε στην τελετή ορκωμοσίας της ως υπουργού, ενώ υπό σκέψη βρίσκεται ως προς της δημοπρασία του σακιδίου Γκούτσι -πλήν όμως απομίμηση που αγόρασε από μια λαϊκή- που κρατούσε στην ίδια τελετή. Η τιμή εκκίνησης για τα παραπάνω είδη έχει οριστεί ,σύμφωνα με πληροφορίες, στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χρήστος Παπουτσής ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον οίκο Κρίστις προκειμένου να βγάλει σε δημοπρασία 3 κουστούμια ολοκαίνουργια που δεν τα εχει ορέσει ακόμη στη Βουλή κι ούτε πρόκειται καθώς φαίνεται.

Η Λούκα Κατσέλη θα βγάλει σε δημοπρασία τον Γεράσιμο γιατί έχει γεράσει κι όλη την ώρα κάθεται σπίτι, λύνει σταυρόλεξα και σουντόκου και γκρινιάζει κι ούτε ενα φαγητό δεν φτιάχνει. Άσε που δεν πατάει καθόλου στο Ινστιτούτυο Οικονομικών μελετών και προβληματισμού που είχε ιδρύσει. “Θα τον δημοπρατήσω κι οτι πιάσει” φέρετε να δήλωσε η κ. Λούκα σε στενούς της συνεργάτες....
Μαζί με κ. Γεράσιμο θα δωρίσει στο ταμείο 2 μπούργκες που της κάνανε δώρο στο πρόσφατο ταξίδι της στο Αμπου Ντάμπι καθώς και 5 ρολόγια που της τα δώσανε για χρυσά για να την υποχρεώσουνε αλλά με την επιστροφή της ο Καίσαρης της είπε «α, ρε Λούκα, σε κοροιδέψανε, αυτά είναι του κιλού»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το ταμείο δημοπρατώντας 5 γραβάτες από την προσωπική του συλλογή, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της ΝΔ να τοποθετήσει σε όλες τις τοπικές διάφανους κουμπαράδες στους οποίους θα μπορούν οι πολίτες να ρίχνουν τον οβολό τους και γενικώς ότι έχουν ευχαρίστηση, ακόμη και τιμαλφή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι θα δώσει στο ταμείο την συνδρομή του για 2 μήνες στο γυμναστήριο ενώ ανακοίνωσε ότι για όσους έλληνες το επιθυμούν θα τους καλύψει εκείνος τα έξοδα προκειμένου να γυμναστούν δωρεάν για 1 μήνα.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ μας γνωρίζει οτι βουλευτές του θα συμβάλουν με τον μισθό 1 μήνα στην αρωγή του ταμείου και μέχρι στιγμής αυτή είναι η πιο γενναιόδωρη προσφορά.

Με ανακοίνωσή του ο Σύριζα δήλωσε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με αυτές τις σαχλαμάρες και τους κουμπαράδες, ότι δεν προτίθεται να δώσει μία, κι ότι καλά θα κάνει η κυβέρνηση να δώσει πίσω τα λεφτά που πήρε από τους δημοσίους υπαλλήλους.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποφάσισε να δωρίσει στο ταμείο τα νοίκια του Μάρτη και του Απρίλη (3) τριών από τα 64 ακίνητα που διαθέτει, ενώ ο βουλευτής του κόμματος κ. Πλευρης δήλωσε ότι θα στηρίξει το ταμείο με την φυσική του παρουσία, παραχωρώντας του δωρεάν νομική υποστήριξη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα δημοπρατήσει 2 ολοκληρωμένες σειρές της εγκυκλοπαίδειας «Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι» τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο, ενώ όπως μας δήλωσε προτίθεται αν τελικώς αποφασιστεί να συμμετάσχει δωρεάν στον Τηλεμαραθώνιο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του ζεύγους Γεωργιάδη-Μανωλίδου η κ. Μανωλίδου επειδή συγκινήθηκε από την περιπέτεια της χώρας θα διαθέσει μέρος των εσόδων της τελευταίας της δισκογραφικής δουλειάς.

Στον επιχειρηματικό κλάδο δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμβάλουν στην στήριξη του ταμείου, με χρήματα από τις περικοπές των μισθών των εργαζομένων τους.

Μέχρι στιγμής η εκκλησία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την στήριξη του ταμείου, πλήν όμως δηλώνει πρόθυμη ως προς την οργάνωση συσσιτίων από τις κατά τόπους ενορίες με σκοπό τουλάχιστο να μην μείνει ο κόσμος -εντελώς- νηστικός…

Τέλος, την αρωγή της στο ταμείο ανακοίνωσε και η δημοφιλής διεθνής ποπ σταρ Lady Gaga η οποία δήλωσε πολύ συγκινημένη από την οικονομική περιπέτεια της Ελλάδας σημειώνοντας ότι θα διαθέσει μέρος των εσόδων του άλμπουμ της «Fame Monster» για την σωτηρία της χώρας. Συμπλήρωσε δε ότι προτίθεται για τον ίδιο λόγο να βγάλει σε δημοπρασία ένα κουστούμι της, και συγκεκριμένα αυτό με τις μπουρμπουλήθρες με το οποίο είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο περιοδικού.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο η κίνηση της Ladyς Gaga αναμένεται να βρει μιμητές από τον χώρο της διεθνούς σόου μπίζνες….


Υ.Γ. η συντάκτης πάντως του κειμένου οφείλει να εκ-δηλώσει την απορία της στο κατά πόσο η εν λόγο κίνηση θα ωφελήσει, τελικώς, την Ελλάδα, φοβούμενη, μήπως η πρωτοβουλία γυρίσει μπούμερανγκ και μας πάρουν ,τελικώς, στο ψιλό…..

Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

«Αφήστε πρώτα να δούμε τι γίνεται με τον Καλλικράτη και μετά βλέπουμε» διευκρινίζει με σημερινή επιστολή του ο πρόεδρος της Οίας Γιώργος Χάλαρης σημειόνοντας παράλληλα οτι δεν εχει κουβεντιάσει με κανέναν και τίποτα σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, στο ενδεχόμενο που ισχύσει ο Καλλικράτης και η Οία
-πιθανώς- συνενωθεί με το Δήμο του νησιού.

Με την επιστολή πάντως ο πρόεδρος της Οίας παγώνει κάθε ... μεταγραφικό θέμα αυτην την εποχή παραπέμποντάς μας για μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου και μετα και την γνώμη των κατοίκων της Οίας.
«Προτρέπω τους συντοπίτες μας να αντισταθούν στους ψευδολόγους και να δουν το μέλλον και το αύριο των νησιών μας έξω από όποιες σκοπιμότητες» αναφέρει κλείνοντας την επιστολή του ο Γιώργο Χάλαρης.


Στην φωτογραφία δεν είναι βέβαια ο πρόεδρος της Οίας (!) αλλά διαλέξαμε να βάλουμε τον Καλλικράτη , τον περί ου(!) ο λόγος...


(ευκαιρία έψαχνα!)

Με την ευκαιρία πάντως αξίζει να δούμε τις θέσεις του προέδρου της Κοινότητας της Οίας σχετικά με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε οτι ο κ. Χάλαρης ήταν ο μοναδικός αιρετός του νησιού που τοποθετήθηκε (γραπτώς και αναλυτικά, κι οχι στο μιλητό και στο περίπου) στους Αυτοδιοικητικούς σχεδιασμούς.

Το κείμενο εχει ενδιαφέρον, και αξίζει να το διαβάσετε μιας κι εκτός απο την αναλυτική τοποθέτηση του προέδρου (απέναντι) στον Καλλικράτη (σς ο κ. Χάλαρης υπεραμύνεται της διοικητικής αυτονομίας της Οίας) στο κείμενο υπάρχουν και αναφορές στην ιστορία της Οίας ως κοινότητας.

Θέση (προέδρου) Κοινότητας Οίας επί προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Με το Β.Δ. της 1ης Οκτωβρίου 1834 (ΦΕΚ 4/1835) συστήθηκε ο Δήμος Οίας, ο οποίος λειτούργησε ως αυτόνομος Ο.Τ.Α. έως και το 1997 (με εξαίρεση την περίοδο 1840-1851 κατά την οποία προσαρτήθηκε στο Δήμο Θήρας).

Είναι αξιόλογη η Ιστορία της Οίας, ναυτικός τόπος, που εξελίχθηκε από τα τέλη του 17ου αιώνα, σε μεγάλο Καπετανοχώρι, από το οποίο προέρχονται πολλοί πλοιοκτήτες και μάλιστα παγκοσμίως γνωστοί για την προσφορά τους στην Ελλάδα.

Το έμβλημα του Δήμου Οίας, που καθορίστηκε με το Β.Δ. της 30ης Οκτωβρίου 1881 (ΦΕΚ 112/1881), ήταν τρία δελφίνια κυκλωμένα και γύρω από τον κύκλο οι λέξεις Δήμος Οίας. Τα δελφίνια αυτά απεικονίζονται και στις τοιχογραφίες του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.

Αυτό είναι και σήμερα το επίσημο έμβλημα της ενιαίας Κοινότητας Οίας, η οποία συστήθηκε με το σχέδιο Καποδίστριας (Ν. 2539 ΦΕΚ 244/4.12.1997), αποτελούμενη από τις Κοινότητες: 1. Οίας και 2. Θηρασίας, οι οποίες καταργήθηκαν. Η Κοινότητα Οίας έχει δύο κοινοτικά διαμερίσματα, το Κ.Δ. Οίας και το Κ.Δ. Θηρασίας, εννεαμελές Κοινοτικό Συμβούλιο, Πάρεδρο στο νησί της Θηρασίας και έδρα της Κοινότητας τον οικισμό της Οίας.

Ο πληθυσμός της Κοινότητας ενώ τους χειμερινούς μήνες είναι 1.500 άτομα, το διάστημα των οχτώ μηνών, που διαρκεί η τουριστική περίοδος, ανέρχεται στις 15.000 έως 20.000 άτομα, ενώ ο αριθμός αυξάνεται περισσότερο με τους καθημερινούς επισκέπτες τόσο της Οίας όσο και της Θηρασίας.

Στόχος του σχεδίου Καποδίστρια ήταν η εξάλειψη των ανισοτήτων και η καλύτερη, άμεση και αποτελεσματική προσφορά και εξυπηρέτηση στον πολίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμενη, η Κοινότητα μας από το 1997 μέχρι σήμερα πέτυχε θεαματικά αποτελέσματα.

Δρομολογήσαμε μικρό σκάφος με τρία ημερήσια δρομολόγια, για τη διασύνδεση της Οίας με το νησί της Θηρασίας, λεωφορείο στη Θηρασία και λεωφορειακή γραμμή στην Οία για τη διασύνδεση του λιμανιού του Αμμουδιού με τον οικισμό της Οίας, επιτυγχάνοντας υποδειγματική λύση του προβλήματος της μετακίνησης των κατοίκων του μικρού νησιού της Θηρασίας προς το νησί της Σαντορίνης.

Απαιτήσαμε την παρουσία δύο Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα στη Θηρασία και ένα στην έδρα της Κοινότητας επιτυγχάνοντας την εξίσωση των προσφερόμενων υπηρεσιών των πολιτών μας με αυτών των μεγάλων κέντρων.

Δημιουργήθηκαν δύο υγιείς Κοινοτικές Επιχειρήσεις: Πρώτη, η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Οίας, έχει 15 εργαζόμενους, 2,5 εκατομμύρια πραγματικά έσοδα ετησίως, λειτουργεί εργοστάσιο αφαλάτωσης με παραγωγή 1200m3 νερού και βιολογικό καθαρισμό δυναμικότητας 20.000 ατόμων. Δεύτερη, η Κοινωφελής Επιχείρηση, με 1 εκατομμύριο προϋπολογισμό, υλοποιεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, από το 2003, για όλο το νησί της Σαντορίνης (Θήρας), το νησί της Θηρασιάς και το νησί της Φολεγάνδρου, από το 2005, μέσω διαδημοτικής συνεργασίας, με 10 υπαλλήλους αναλόγων ειδικοτήτων. Επίσης υποδέχεται και στηρίζει κινηματογραφικές παραγωγές και άλλες παραγωγές θεάματος και εντύπων που επιλέγουν την Οία για την μοναδικότητα της με αποτέλεσμα την προβολή της παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη της περιοχής διαφαίνεται από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των μονίμων κατοίκων, με τη δημιουργία κοινοτικού παιδικού σταθμού, δύο εξαθέσιων δημοτικών σχολείων, δύο νηπιαγωγείων, στην Οία και τη Θηρασία και ενός Γυμνασίου – Λυκείου στο νησί της Θηρασίας, γεγονότα που αποδεικνύουν την ύπαρξη και δραστηριοποίηση πολλών νέων ανθρώπων στην περιοχή μας.

Αναδείξαμε τα μνημεία, υποδεχθήκαμε και συμμετείχαμε σε διεθνή συνέδρια με θέματα Παιδείας, Τουρισμού και Γεωργίας. Αναγνωρίσαμε τη μοναδικότητα του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος και στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών οικισμών μας (αναγνωρισμένων με ΦΕΚ), πραγματοποιήσαμε την ανάπλαση και την πλήρη υπογείωση όλων των καλωδίων της Δ.Ε.Η., του Ο.Τ.Ε. κ.λ.π.

Τα καταλύματα έχουν από τις πιο μεγάλες τιμές στην χώρα και η εστίαση θεωρείται από τις καλύτερες παρουσίες. Με τα Προεδρικά Διατάγματα, ΦΕΚ 817/Δ/20.7.1993 και ΦΕΚ 1075/Δ/12.12.1997, προστατεύσαμε τις χρήσεις γης προκειμένου για τη διαφύλαξη του οικισμού της Οίας.

Στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα και ιδίως το μοναδικό αμπελώνα, την παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης, όπως τη ντομάτα, τη φάβα, κ.λ.π. Η προσπάθεια αυτή επιβραβεύτηκε με διεθνή βραβεία.

Η καθαριότητα, έργο προτεραιότητας, δέχεται τα θετικότερα σχόλια παγκοσμίως.

Εκπονήσαμε τουλάχιστον 50 μελέτες, μικρές και μεγάλες, που άλλες ήδη εφαρμόστηκαν και άλλες έχουν ωριμάσει ώστε να εκτελεστούν άμεσα έργα και δράσεις. Συμμετείχαμε και εκτελέσαμε έργα, και σύμφωνα με επίσημη καταγραφή της ΚΕΔΚΕ, για το Γ΄ Κ.Π.Σ., είμαστε η πρώτη Κοινότητα στη χώρα σε απορροφητικότητα. Αν η Περιφέρεια και η Ε.Υ.Δ. μας ενέκρινε όλα τα έργα που είχαμε υποβάλει προς ένταξη θα είχαμε πλησιάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Από τους ελάχιστους Ο.Τ.Α. της χώρας που συμμετέχουν, η Κοινότητα Οίας συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράψαμε και δεσμευθήκαμε για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε. Το απαιτούν οι κάτοικοι αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας.

Συντάξαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο, με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πλέον των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000,00) ευρώ όπως τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών συστημάτων, προμήθεια οχημάτων, φωτιστικών κ.λ.π., για την πράσινη ανάπτυξη που απαιτούν οι καιροί και πιστεύουμε σε αυτό.

Προετοιμάζουμε το φάκελο υποψηφιότητας στην UNESCO, για τον χαρακτηρισμό της περιοχής μας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Όλα αυτά όμως έγιναν με γνώμονα το σεβασμό για το περιβάλλον. Όπως ανέφερε ένα διεθνούς κύρους έντυπο, η Οία είναι η πύλη της Ευρώπης, είναι ο τόπος, που πριν πεθάνει κάποιος άνθρωπος πρέπει να επισκεφθεί και απολαύσει….

Αναθέσαμε και ολοκληρώνουμε για την περιοχή μας το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. καθώς και Κυκλοφοριακή Μελέτη προκειμένου για την αειφορική ανάπτυξη του τόπου μας.

Βασικό μέλημα ήταν η παρουσία αναλόγου επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες μας και σήμερα η Κοινότητα Οίας έχει 35 μόνιμους και 10 εποχικούς υπαλλήλους. Αναμένουμε δε ότι θα προσληφθούν ακόμα 10 για να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες ενός ΟΤΑ με υψηλές προδιαγραφές και όραμα.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη Κοινότητα στο Αιγαίο, και από τις πρώτες στην Ελλάδα, λειτουργεί ως ένας Ο.Τ.Α. της χώρας που μπορεί να είναι αυτοδύναμος και αποτελεσματικός του τρόπου λειτουργίας, για την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των χρημάτων από τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με αποθεματικό για την υλοποίηση έργων με ίδιους πόρους.

Θεωρούμε ότι οι μεγάλοι και ισχυροί απρόσωποι Ο.Τ.Α., που επικαλούνται κάποιοι ως μοντέλο, είναι αυτοί που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται αφού πολλές φορές ακούμε για κατασπαταλήσεις χρημάτων, χρέη, δάνεια, αδιαφάνεια, για όλα αυτά εξ΄ αιτίας των οποίων η κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Από έρευνα που έχει γίνει για τους Ο.Τ.Α. της Ε.Ε., αποδεικνύεται ότι στις περισσότερες χώρες ο μέσος πληθυσμός των Ο.Τ.Α. είναι κάτω από 5.000 κατοίκους σε χώρες με θετικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια, αφού έχουν μεγάλη αυτοτέλεια και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την Πρωτοβάθμια Υγεία, την Παιδεία, την Χωροταξία, την Διαχείριση του τοπικού πλούτου, κάτι που εμείς δεν έχουμε σήμερα.

Η Κοινότητά μας απαιτεί και μπορεί να έχει πλήρη οικονομική και θεσμική επάρκεια, αν της δοθεί η δυνατότητα.

Δεν είναι σωστό να μειώνεται το κύριο έσοδο της Αυτοδιοίκησης που προέρχεται από το τέλος παρεπιδημούντων μειώνοντας το ποσοστό από 5% σε 2% και τελικά σε 0,5%, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, Δεν είναι σωστό, ειδικά για την Οία, που έχει από τις μεγαλύτερες αντικειμενικές αξίας της χώρας, καθιστώντας την πρωταθλήτρια, να μην επωφελείται από αυτό.

Πιστεύουμε ότι αν είχε γίνει μελέτη αξιολόγησης των 1.034 Ο.Τ.Α. μεμονωμένα ίσως να υπήρχε διαφορετική άποψη από κάποιους που θέλουν την Αυτοδιοίκηση χειραγωγημένη από το κέντρο. Με τον τρόπο αυτό δε θα υπήρχε η λέξη ισχυρός Ο.Τ.Α. αλλά λειτουργικός και αποτελεσματικός Ο.Τ.Α.

Δεν δεχόμεθα ότι δεν έχουμε ικανή επάρκεια για να εκτελέσουμε έργα του Ε.Σ.Π.Α., όταν έχουμε εκτελέσει έργα από το Α΄, Β΄, Γ΄, Κ.Π.Σ. και μάλιστα με ελέγχους σε αυτά, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στα δήθεν οργανωμένα Υπουργεία υπήρξε μεγάλη απώλεια χρημάτων και η κατασπατάληση.

Δεν ευθυνόμαστε όταν η Κεντρική Διοίκηση δεν επάνδρωσε τις Περιφέρειες με ανάλογο προσωπικό για να στηρίξουν τους Ο.Τ.Α. και δυστυχώς κατέστη τροχοπέδη στην Ανάπτυξη των νησιών μας.

Δεν εφαρμόσθηκε το άρθρο 101, παράγραφος 4 του Συντάγματος για την νησιωτικότητα, κάτι που διαρκώς ζητούσαμε. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσμοθετήσει εξειδικευμένες πολιτικές για τα νησιά τους με μεγάλη επιτυχία.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα το Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στη Νησιωτική Περιοχή και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες θα πρέπει να πειστεί η κεντρική διοίκηση και να αλλάξει νοοτροπία και πολιτική. Πρέπει να υπάρχουν ειδικά κριτήρια, και πάντως όχι το πληθυσμιακό να είναι καθοριστικό για τους νέους Ο.Τ.Α., ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο. Λαμβάνουμε υπόψη ότι από τους 31 ΟΤΑ των Κυκλάδων, οι 11 είναι Κοινότητες, σε 9 μικρά νησιά, που φυλάνε Θερμοπύλες στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Δύο από αυτούς, η Κοινότητα Οίας και η Κοινότητα Πανόρμου Τήνου ανήκουν για ειδικούς ιστορικούς λόγους στο δίκτυο των «…ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ». Έχουν αναδείξει την αυτοφυή λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ήπια ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η χώρα έχει υποχρέωση, ιδιαίτερα αυτές τις περιοχές και τους τόπους με το τόσο πλούσιο και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την Ιστορία, να τις προστατεύσει και να τις διαφυλάξει βάσει του Συντάγματος.


Το πρόγραμμα Καποδίστριας σεβάστηκε την Ιστορία και την ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων τόπων, προστατεύοντας, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τους. Η Κοινότητα Οίας, τιμώντας την επιλογή αυτή, λειτούργησε παραδειγματικά, εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία της και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες, τις οποίες και βελτίωσε προς όφελος των πολιτών της. Ο Καλλικράτης θα πρέπει να διατηρήσει τους αποτελεσματικούς και λειτουργικούς Ο.Τ.Α. και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα που αποκομίστηκε από τον Καποδίστρια κατά περίπτωση και όχι γενικά.

Επειδή θα υπάρξουν υπηρεσίες, όπως τεχνικές και οικονομικές, που δεν θα μπορούν να ασκήσουν από μόνοι τους αυτοί οι ΟΤΑ, θα πρέπει να προβλεφθεί με νόμο η ύπαρξη διαδημοτικής συνεργασίας με τους Δήμους, νησιά, πρώην Έδρες Επαρχείων, ώστε να καλύπτονται, καθώς οι τελευταίοι θα έχουν πλήρη στελέχωση υπηρεσίες.

Όσον αφορά την Κοινότητά μας εντός του έτους θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύστασης και τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας, αφού υπάρχει το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό και παραμένει μόνο η τυπική διευθέτηση του θέματος.





Το έψαχνα το έλυνα κι αφού το ξεδιέλυνα το λάθος το σωστό….
ή το χειρουργείο πέτυχε ο ασθενής απεβίωσε....
(τα συμπεράσματα της κρίσης)

Την απόλαυσα στο Σαββατιάτικο φύλλο την πένα της Έλενας Ακρίτα, ειδικά το κομμάτι με την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε σχέση με την κρίση (μου βγήκε δηλαδή ένα κάπoιο περί δικαίου αίσθημα) πλην όμως, και σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, μου βγήκε ένα άλλο αίσθημα, αυτό της μελαγχολίας εξ αιτίας της δυσάρεστης οικονομικής συγκυρίας και των -επώδυνων- μέτρων …
Ειλικρινά δεν (θα) μπορώ για πολύ ακόμη να ακούω για δαυτα. Να πάμε και στην επόμενη μέρα. Την ψυχρολουσία την πήραμε. Ας πάμε τώρα και παρακάτω.
(άσε δε που έχω και μια απίθανη ελπίδα ότι από τον δοκιμαστικό σωλήνα θα βγούμε όλοι καλύτεροι. Πιο προσγειωμένοι και πιο ψύχραιμοι, τουλάχιστον)





Την ίδια μέρα,
Με απορία
έβλεπα ορισμένους Πασόκους -κυβερνητικούς αλλά και πιο απλούς- ελαφρώς μουδιασμένους εξ αιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας και κατ επέκταση των μέτρων. Και αναγνωρίζω οτι είναι -και φαίνονται- σαν κατεψυγμένοι βακαλάοι (!) λόγο του οτι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει τα μέτρα, κι εκείνοι επειδή είναι σοβαροί άνθρωποι αισθάνονται -μερικώς- υπεύθυνοι και υπόλογοι στον ελληνικό λαό.
Πλήν όμως, δεν καταλαβαίνω πως και δεν έχουν ακόμη “ξεπαγώσει” ξεκαθαρίζοντας οτι στην φουρτούνα που βρεθήκαμε, με τα απανωτά κύματα που μας χτυπούν, με τα υπόγεια ρεύματα που ταλανίζουν την βαρκούλα και με τα θαλασσοδάνεια που έχουμε σε εκκρεμότητα, ο καπετάνιος και το πλήρωμα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν (σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν και … τον μούτσο, γιατί άντε τώρα να τα βάλεις με νηολόγους και νηογνώμονες, βρίσκεις άκρη; δε βρίσκεις…)

Κατανοώ, είναι δύσκολο να στηρίξεις την κυβέρνηση όταν εχεις απέναντί σου
-εξαγριωμένα- συνδικάτα. Πλήν όμως ενας σοβαρός -σοσιαλιστής(!)-αυτήν την εποχή αυτό το μήνυμα οφείλει να περάσει.
Από την άλλη δε αν δεν πολιτικοποιήσουν οι πολιτικοί τα πράγματα, ποιοι θα το κάνουν; οι καπετάνιοι; σαφώς και όχι…

Θα περίμενα πάντως ορισμένους κυβερνητικούς να υποστηρίξουν σθεναρότερα την προσωπικότητα και τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου προς αποτροπή των χειρότερων …κι από την άλλη να ζητήσουν να μας πουν τι έκαναν κι οι προηγούμενοι που οδήγαγαν το βαπόρι 5 χρόνια. (ε, δεν μπορεί να φταίει μόνο ο σημερινός πρωθυπουργός που …διακονεύει -διεθνώς- πολιτική στήριξη… )
Από την άλλη -πολύ- καλά κάνουν οι συνδικαλιστές που φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Κι εγω παιδιά μαζί σας είμαι. Αλλά να ξέρουμε και που βρισκόμαστε.




σημείωση ενός ανθρώπου που του αρέσουνε και τα αστεία….
Με την ομάδα του μπορεί κι έχει κάθε δικαίωμα να τα βάζει ο πρωθυπουργός. Αλίμονο όμως αν τα βάλουμε τώρα και με τον Τύπο κι ακόμη χειρότερα με όσους με χιούμορ περιγράφουν την κατάσταση στην οποία έχουμε …περιπέσει.
Το χιούμορ άλλωστε εκτονώνει. Και ειλικρινά δεν θα ήθελα να δω δυνατές πένες και φωνές να … φοβούνται τις …”κυρώσεις” και να τα πέρνουν όλα στα σοβαρά…. Άλλωστε, ας κάνει επιτέλους ο καθένας την δουλειά του!
Και τι θέλω να πω μ αυτό; Κατανοώ τον πρωθυπουργό που -μαθαίνω ότι- είναι εκνευρισμένος με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί και τον θέλει να “γυρίζει για δανεικά” (εδώ που τα λέμε με τέτοιες πιέσεις και ταξίδια λογικό είναι να “του την έχει δώσει”) από την άλλη όμως απολαμβάνω περισσότερο παρά ποτέ (ειδικά σε τέτοιες ζόρικες εποχές) όσους περιγράφουν με άνεση και χιούμορ τις περιπέτειές μας…



Φαντάσου να μην είχε -ή να το έχανε- το χιούμορ του κι ο κ. Λοβέρδος και να μας τα έλεγε αυστηρά και “βλοσυρά”…. ζήτω που καήκαμε…


Τι άλλο φαντάστηκα το Σαββατοκύριακο;

Ότι θα πρέπει να είναι «εύκολη εποχή» για τους βουλευτές...
Όποιος τους γυρέψει χάρη (από την πιο ρουτινιάρικη μέχρι την πιο απίθανη) θα μπορούν να του λένε «τι λες ρε φίλε, τρελός είσαι; δε βλέπεις τι γίνεται; ο σώσων εαυτό σωθείτω...»

Παιδιά, το κράτος αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Αλλού να πάτε να γυρέψετε κανα φράγκο.





Αυτό, δεν το φαντάστηκα, το έζησα.
Τελικά, είμαστε λαός με δημοφιλή ιστορία. Τον Μπόμπ τον σφουγγαράκη έβλεπα και αυτοί οι τύποι έχουνε δημιουργήσει ολόκληρα επεισόδια βασισμένα στην ελληνική ιστορία! Συγκεκριμένα πριν από λίγο έβλεπα ένα με τον θεό της θάλασσας τον Ποσειδώνα ο οποίος συνεργάζεται στην κουζίνα με τον Μπόμπ (!)
Που θέλω να καταλήξω; έχουμε ιστορία. Οι άνθρωποι ξέρουνε για μας.
Για να μη θυμηθώ τους χολιγουντιανούς Ηρακλή και Ζίνα (αλήθεια, δικαιώματα ζητήσαμε;)





Το τέλος της πίστωσης(;)
ή ο κακός μας ο καιρός (μέρα που είναι σήμερα..)
ή, μεταξύ σοβαρού και αστείου…

Και λόγο της δουλειάς μου, πολλοί επαγγελματίες μου λένε τελευταία (και δεν μου “εκμυστηρεύονται”, όπως παλαιότερα) ότι δυσκολεύονται να διατηρήσουν την πίστωση που είχαν από τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό. Σε πιο απλά ελληνικά, μου λένε, ότι εκεί που μπορούσαν να παραλάβουν εμπόρευμα και να το πληρώσουν σε ένα κάποιο χρονικό διάστημα ο καθένας ανάλογα με την περίπτωση -στην δικιά μας την περίπτωση (και) με το τέλος της σεζόν-, τώρα οι προμηθευτές “ψαλιδίζουν” την πίστωση αλλά και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πληρωμή του τιμολογίου. Το γεγονός θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά, ή να το κρατήσει ο καθένας “μυστικό” για τον εαυτό του, πλήν όμως όπως διαπιστώνω -κι εδώ είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του θέματος- οτι έρχεται ως αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας κι ακόμη περισσότερο της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την ελλάδα στο εξωτερικό (σσ γιατί μιλάμε πάντα για προμηθευτές από το εξωτερικό). Κι εδώ είναι που χρειάζεται παρέμβαση. Διότι εάν το πρόβλημα ήταν δικό μας ,εσωτερικό, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε -ή να ακούσουμε να μας λένε…- για αυτορύθμιση της αγοράς. Πλήν όμως εδώ το πρόβλημα είναι … επίκτητο. Και μετακυλύετε στο ελληνικό εμπόριο λόγο… κακών συνθηκών.
Σε απλά ελληνικά θέλω να πω το εξής. Ότι οι ξένοι προμηθευτές δεν ξύπνησαν
-στραβά- ένα πρωί αποφασίζοντας να μην εμπιστεύονται πλέον τους έλληνες πελάτες τους, αλλά, μάλλον βρήκαν την ευκαιρία λόγο των αρνητικών δημοσιευμάτων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση πιέζοντας τους έλληνες επαγγελματίες. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, απ ότι μαθαίνω, οι ξένοι προμηθευτές επικαλούνται ,ευθέως, δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν τις δυσάρεστες ανακοινώσεις τους. Κι εδώ, θα το επαναλάβω, έγκειται κι ο δημόσιος χαρακτήρας του θέματος, διότι είναι κι ευθύνη της Πολιτείας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελλάδα.