Παρασκευή, Απριλίου 24, 2015

6ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ από το «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης» (Santorini Arts Factory) «Τα παιδιά γνωρίζουν τον Αλέξη Ακριθάκη δημιουργώντας μία κατασκευή με ανακυκλώσιμα υλικά» (25-26.4)

Το «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης» (Santorini Arts Factory) προσκαλεί τα παιδιά του Δημοτικού που αγαπούν την ζωγραφική ,  να συμμετέχουν στο έκτο εικαστικό εργαστήρι.

Το έκτο από τον κύκλο των έξι εργαστήριων, έχει σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση  των παιδιών με  την σύγχρονη τέχνη, και συγκεκριμένα την δημιουργία μίας κατασκευής με ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Αλέξη Ακριθάκη και το έργο του μέσα από τη προβολή οπτικού υλικού. Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση, με σκοπό τα παιδιά να κατανοήσουν, να εμπνευστούν, και τέλος να δημιουργήσουν  έργα μέσα από τη δική τους ματιά.

Οργάνωση και εισήγηση:    
Μαρία Βασαριώτου – Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων
Ελένη Παλλέ- Εικαστική θεραπεύτρια

Στ’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 

Σάββατο 25 Απριλίου  2015          
Για παιδιά τάξεων: Δ-Ε-Στ’ Δημοτικού 
Ώρες: α’ τμήμα 16.00-17.30  Προσέλευση  15.45    
Ώρες: β’ τμήμα 18.00-19.30  Προσέλευση  17.45   

Κυριακή 26 Απριλίου 2015
Για παιδιά τάξεων: A-Β-Γ Δημοτικού
Ώρες: α’ τμήμα 10.30-12.00    Προσέλευση 10.15
Ώρες: β’ τμήμα  12.30-14.00   Προσέλευση 12.15
                            
                          
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά εργαστήριο: 15 άτομα
Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο:  6€

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο περιορισμένος αριθμός θέσεων καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή των παιδιών στο εργαστήριο, χωρίς τη προηγούμενη και έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

SANTORINI ARTS FACTORY | ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
T: 6971 828108, 22860 85141 E: info@santoriniartsfactory.gr  W: www.santoriniartsfactory.gr


4ο νησί στον κόσμο και πρώτο στην Ευρώπη η Σαντορίνη σύμφωνα με τα βραβεία 2015 Travelers Choice Awards που ανακοινώνονται κάθε χρόνο από το Trip Advisor αναδεικνύουν τα ομορφότερα νησιά

Φέτος η Σαντορίνη αναδείχθηκε το ομορφότερο νησί της Ευρώπης και το 4ο ομορφότερο στον κόσμο από τους αναγνώστες της δημοφιλούς σελίδας  Trip Advisor στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου διαγωνισμού «2015 Travelers Choice Awards».

Σε ότι αφορά την παγκόσμια δεκάδα των νησιών η Σαντορίνη αποτελεί την μοναδική ελληνική συμμετοχή «τερματίζοντας» στην 4η θέση, ενώ σε ότι αφορά την κατηγορία των καλύτερων Ευρωπαϊκών νησιών η Σαντορίνη κατέκτησε την πρωτιά με την Κρήτη να βρίσκεται στην τρίτη θέση και να την ακολουθεί η Ζάκυνθος στην τέταρτη.

Τα βραβεία βασίζονται σε έναν αλγόριθμο που υπολογίζει την ποσότητα και ποιότητα των κριτικών και σχολίων για τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα για ένα έτος.

Τα ομορφότερα νησιά της Ευρώπης για το 2015: 1. Σαντορίνη 2. Μαδέρα – Πορτογαλία 3. Κρήτη 4. Ζάκυνθος 5. Φουερτεβεντούρα – Κανάρια Νησιά Ισπανία 6. Τζέρσεϊ – Βρετανία 7. Μαγιόρκα – Ισπανία 8. Κάπρι – Ιταλία 9. Τενερίφη – Ισπανία 10. Κορσική – Γαλλία

Τις διακρίσεις μπορείτε να τις δείτε εδώ :


Σε ότι αφορά την Σαντορίνη το Travelers' Choice αναφέρει τα εξής :


Even if you’ve never been to this Cyclades island in the Aegean Sea, you’d still recognize it immediately: candy-colored houses carved into cliffs, sapphire waters, gleaming white buildings topped with half-spheres the color of a stormy sky. Here, in this year’s #4 Travelers’ Choice Island in the world, you’ll find peace as you roam the black sand beaches or the streets of a provincial village like Imerovigli. Beautiful Oia is world-famous for its sunsets, which seem tinted with every shade of an artist’s palette. 

μονάδα Αφαλάτωσης, ένα σημαντικό έργο για το νησί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας διακηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου με τίτλο: "Εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης - Θέση Αγίας Παρασκευής Δήμου Θήρας", με προϋπολογισμό 11.565.200,00 ευρώ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.)

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα σχετικά με την αφαλάτωση, λόγω της έκτασης του και δυναμικότητας του και περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης που θα μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Το εργοστάσιο αυτό θα μπορεί να παράγει 5.000 κυβικά πόσιμου νερού την ημέρα, με δυνατότητα να φτάσει μελλοντικά στα 7.500 κυβικά, κάτι που σημαίνει μια πολύ δυναμική παραγωγή.

Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται η πρόσληψη νερού από την ανοικτή θάλασσα μέσω αγωγού που θα βρίσκεται υποθαλάσσια, το αντλιοστάσιο υδροληψίας και ο καταθλιπτικός αγωγός, δηλαδή ο αγωγός που μεταφέρει το θαλασσινό νερό στο γήπεδο της μονάδας αφαλάτωσης.

Τέλος θα υπάρχει και ένα αντλιοστάσιο που θα μεταφέρει το πόσιμο πλέον νερό προς τους οικισμούς που θα εξυπηρετούνται από αυτό και προς τα καταθλιπτικά δίκτυα ύδρευσης έως τις εγκαταστάσεις ύδρευσης της ΔΕΥΑΘ που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Το έργο θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί τις ανάγκες ύδρευσης των οικισμών Μεσαριάς, Βόθωνα, Αγίας Παρασκευής, Μονόλιθου, Καμαρίου, Μέσα Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης και Μεγαλοχωρίου Θήρας.

Πληροφορίες σχετικά με τη διακήρυξη του διαγωνισμού μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο:  https://drive.google.com/file/d/0B6cFUP9k5xATSmlqNEsxU0lkU1Q1bmROZU9GNkFHaHpmWmNJ/view?usp=sharing


συνεδρίαση Δ.Σ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ (29.4 10.00) – θέματα

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 239, 240 και 244 του Δ.Κ.Κ  (Ν.3463/2006) σας καλούμε την 29η του μήνα Απριλίου  ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη   και  ώρα 10:00 σε τακτική  συνεδρίαση , στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (πρώην Κοινότητα Θήρας) για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διατάξεως:

α/α       Θέματα της  Ημερήσιας Διάταξης.
1.                     Έγκριση πρακτικών Πρόχειρου Διαγωνισμού ενοικίασης σκάφους.
2.         Έγκριση πρακτικών Πρόχειρου Διαγωνισμού Διαχείρισης Φύλαξης Βλυχάδας.
3.         Έγκριση πρακτικών Πρόχειρου Διαγωνισμού προμήθειας Πίλλαρς.
4.         Επανάληψη πρόχειρου διαγωνισμού Διαχείρισης Φύλαξης Βλυχάδας.
5.         Λήψη απόφασης για ενοικιασμένα ακίνητα και χώρων ΔΛΤ Θήρας.
6.         Δημιουργία χώρου Στάθμευσης στο ΚΕΑΛΕ
7.         Αδειοδότηση παιδικής χαράς Μονολίθου.
8.         Παραλαβή σχεδίου Περιοσιολογίου και παράτασης σύμβασης.
9.         Παράταση Σύμβασης μετατροπής ΔΛΤ Θήρας σε Ανώνυμη Εταιρία.
10.       Παράταση σύμβαση Κ/Ξ Ατσαλάκης Μιχάλης
11.       Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2015.
12.       Έγκριση όρων πρόχειρου διαγωνισμού για τον καθαρισμό των Λιμενικών ζωνών της Νήσου Θήρας.
13.       Έγκριση όρων πρόχειρου διαγωνισμού για τον καθαρισμό των Λιμενικών ζωνών της Νήσου Θηρασιάς.
14.       Έγκριση όρων πρόχειρου διαγωνισμού για τον καθαρισμό των κτιρίων και των χώρων υγιεινής του ΔΛΤ Θήρας.
15.       Επικύρωση πρακτικού 1 από την συνεδρίαση της επιτροπής χωροθέτησης σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας.


Ο Πρόεδρος, Πελέκης  Ηλίας


προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ΣτΕ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατά των προβλέψεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για την αναγκαστική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και λοιπών φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος προς επένδυση.

Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το βράδυ της Τετάρτης, στην Ρόδο. Συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής από τις Κυκλάδες, Αντιπεριφερειάρχες κκ Γιώργος Λεονταρίτης, Στέλιος Μπρίγγος και Γιάννης Μαργαρίτης.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο και να στραφεί κατά των εκτελεστών διοικητικών πράξεων, που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώπιον όλων των αρμοδίων δικαστηρίων.
Η απόφαση θα προωθηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία είναι κατά τον νόμο αρμόδια να καθορίσει την σχετική διαδικασία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά την ενημέρωση των μελών της για το ζήτημα από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έκρινε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας για το θέμα, δεν ήταν καθόλου επαρκείς και ικανοποιητικές.  Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάλει ευθέως κατά της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και είναι κατάφωρα αντισυνταγματική.  Συνιστά ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς η υποχρεωτική μεταφορά των πόρων αυτών στην Τράπεζα της Ελλάδος προς επένδυση, αποστερεί, εν προκειμένω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από οποιαδήποτε δυνατότητα προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων, πρωτοβουλιών και έργων κάθε είδους, ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχει συγχρηματοδότηση από πόρους της ΕΕ.


Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου – τα αποτελέσματα συνάντησης στην Αθήνα με θέμα την «νησιωτική πολιτική» - ψήφισμα – απόφαση από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων

•           Τη Δευτέρα 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προσυνεδριακή συνάντηση, με αντικείμενο τη νησιωτική πολιτική και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους αιρετούς των νησιών μας.
            Το προσυνέδριο αυτό οργανώθηκε από την Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της, με θέμα: «Η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά» που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Μαΐου 2015, στη Χαλκιδική. Στον προσυνεδριακό αυτό διάλογο συμμετείχαν οι αιρετοί από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
•           Την ίδια ημέρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης της Κ.Ε.Δ.Ε. πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή των περισσότερων Δημάρχων των Νησιών μας
      Κύρια θέματα συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό και το επικείμενο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος Γ., ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη για τις ενέργειες που έχει προβεί η Περιφέρεια και για τις προτάσεις που έχει καταθέσει προς την Κεντρική Διοίκηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας από την παράνομη εισροή μεταναστών σε αυτά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε γνωστή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), με τίτλο: ‘’Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος’’, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 41/20-4-2015. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΠΝΠ, οι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού υποχρεούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών τους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση repos, για τον δανεισμό του Κράτους.
Το σύνολο των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και ο παριστάμενος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, διατύπωσαν την πλήρη αντίθεση τους για την έκδοση της προαναφερθείσας ΠΝΠ, η οποία ουσιαστικά οδηγεί στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και των Περιφερειών. Η απόφαση αυτή πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού της αυτοδιοίκησης, θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών των δήμων, ανατρέπει πλήρως τον προγραμματισμό ακόμη και των βραχυπρόθεσμων των δραστηριοτήτων μας και τέλος αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία του προσωπικού σε βάθος μηνών.
•           Το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε να υπάρξει άμεση αντίδραση των συλλογικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (Π.Ε.Δ., Κ.Ε.Δ.Ε.& Ε.Ν.Π.Ε.) και τη συμμετοχή στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 21 Απριλίου. Στη συνεδρίαση αυτή, συμμετείχε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κος Χατζηδιάκος Φώτης Δήμαρχος Ρόδου και ένας σημαντικός αριθμός δημάρχων από το Νότιο Αιγαίο.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος προσπάθησε να αιτιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ, υποχρεώνοντας τους δήμους να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι εξηγήσεις του κ. Υπουργού δεν απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι και που αφορούσαν κύρια την αντισυνταγματικότητα της ΠΝΠ, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία ουσιαστικά θα οδηγήσουν στην αναστολή της λειτουργίας των δήμων, στην απώλεια έργων, αλλά και στην μη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες, τις οποίες έχουν σήμερα μεγάλη ανάγκη λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκδόθηκε ψήφισμα – απόφαση από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , το οποίο υιοθετήθηκε και από τις Π.Ε.Δ., οι οποίες συμμετείχαν στην προαναφερόμενη διαδικασία και στο οποίο αναλυτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
1.         Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2.         Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3.         Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
4.         Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.
5.         Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
6.         Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
7.         Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.»
Ως Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου καλούμε τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μας, να υιοθετήσουν το προαναφερόμενο ψήφισμα – απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. 
Η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει με το παραπάνω στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, δεχόμενη δραματική μείωση των πόρων της, σε ποσοστό πλέον του 65%. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στους δήμους και όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική διοίκηση.
Καλούμε τους δημότες των νησιωτικών μας δήμων να σταθούν στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι η ενέργεια της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τους πόρους μας, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δήμους, στην υλοποίηση των προγραμματισθέντων και υλοποιούμενων έργων και κοινωνικών δράσεων και πολιτικών και θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών μας κοινωνιών. 
Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου


ομιλία του Αντώνη Συρίγου, βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Ολομέλεια της Βουλής στις 16/4 κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις»

Το link  της ομιλίας του Αντώνη Συρίγου, βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέλος της Επιτροπής (Εσωτερικών Θεμάτων) Κανονισμού της Βουλής, μπορείτε να το δείτε εδώ :  https://www.youtube.com/watch?v=lrZ5wkZ_9Zc   

συνάντηση των τριών βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων

Την Τρίτη 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών βουλευτών των Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, κ. Πασχάλη Συρίγο, τον Αντιπρόεδρο, κ. Δημήτριο Κομιτόπουλο, τη Γενική Γραμματέα, κα Άννα Γιαννακού-Πάσχου, και τον Ταμία της Ομοσπονδίας, κ. Φραγκίσκο Ράμφο στην Αθήνα σε αίθουσα της Βουλής. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η περιφερειακή σύμβουλος Άννα Μαυρουδή.

Θέμα της συνάντησης αυτής ήταν η πορεία της οργάνωσης της Ημερίδας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων με θέμα «Ο Πρωτογενής τομέας πυλώνας ανάπτυξης της βιώσιμης οικονομίας των μικρών νησιών». Κεντρικά ζητήματα είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών για τη νησιωτική κτηνοτροφία και γεωργία και την περιφερειακή πρωτογενή ανάπτυξη. Από τους βασικούς σκοπούς της ημερίδας μεταξύ άλλων είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων στα νησιά μας για να εργασθούν στον τόπο καταγωγής τους παίρνοντας την ανάπτυξή του στα χέρια τους.


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμβουλή και υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών. Στην ημερίδα θα συμμετάσχει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίου που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτής. Προσκεκλημένοι θα είναι μεταξύ άλλων αναπτυξιακοί και αυτοδιοικητικοί φορείς των Κυκλάδων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων κ.ά.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ανακοίνωση για το μεταναστευτικό και την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Μεσόγειο

Οι νέες ανθρωπιστικές τραγωδίες τις τελευταίες μέρες στο χώρο της Μεσογείου αναδεικνύουν την επιτακτική πλέον ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων από την Ε.Ε. και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η μετατροπή της Μεσογείου σε μια θάλασσα - νεκροταφείο για εκατοντάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τον θάνατο και την φτώχεια συγκλονίζει ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο - και δυστυχώς όχι για πρώτη φορά - το συγκεκριμένο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα διεθνών διαστάσεων, αξιοποιείται για να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου και χάους στην Ελλάδα με απαράδεκτους ισχυρισμούς από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως ενδεικτικά, ότι οι πρόσφυγες προκαλούν πλήγμα στον τουρισμό και ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία... Η αντιπολίτευση έχει φτάσει στο σημείο να ισχυρίζεται με δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η άμεσα υπεύθυνη για το αυξημένο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, παραβλέποντας ακόμη και το γεγονός ότι ειδικά για το ζήτημα και για πρώτη φορά, συστάθηκε από ελληνική κυβέρνηση η θέση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και δήμαρχοι εκμεταλλευόμενοι το υπαρκτό πρόβλημα προσπαθούν να αφυπνίσουν  φοβικά αντιμεταναστευτικά  σύνδρομα των κατοίκων και να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου για τους πρόσφυγες, σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες, που με αυτοθυσία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Η μετανάστευση στην περιφέρειά μας γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης και των πολέμων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή. Και παρόλο που η χώρα μας αποτελεί βασικό σημείο εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε., οι κατάλληλες υποστηρικτικές υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, αφήνοντας αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε., παρά και τις σχετικές ενημερώσεις – μέσω της Ύπατης Αρμοστείας - ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις και έκρηξη των φαινομένου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπονεί έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού. Το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί παρεμβάσεις για την κάλυψη του υγειονομικού ελέγχου στα νησιά και αυτές τις μέρες κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτεται τη Ρόδο, την Τήλο και τη Λέρο.

Η σχεδιαζόμενη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης έχει λάβει την αναγνώριση από το αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς σε σχετική ανακοίνωσή του "καλωσορίζει το σχέδιο της νέας Κυβέρνησης της Ελλάδος για μια συνολική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 8 Φεβρουαρίου 2015." ενώ "εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προγραμματικές δηλώσεις (5 Φεβρουαρίου 2015) της Αναπληρώτριας Υπουργού για την Μετανάστευση Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις."

Η ανθρωπιστική αντιμετώπιση εξαθλιωμένων και κυνηγημένων ανθρώπων είναι προφανώς αδιαπραγμάτευτη για την Αριστερά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας του ευρωπαϊκού Βορρά και να μετατραπεί σε χώρα - φυλακή για εγκλωβισμένους μετανάστες.


Την Πέμπτη 23 Απριλίου πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό μετά τις εκκλήσεις κυβερνήσεων του Νότου της Ε.Ε, πρωτοστατούντων του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Προσδοκούμε ότι στη σύνοδο αυτή, με δεδομένο ότι η πολιτική της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό έχει ανεπαρκή και ολέθρια αποτελέσματα, θα γίνει η αρχή για μια άλλη προσέγγιση και θα υπάρξει ολοκληρωμένος ευρωπαϊκός σχεδιασμός, ώστε να δοθεί διέξοδος στις τραγικές καταστάσεις που συνδέονται με την τύχη και την παρουσία μεταναστών στη χώρα μας και να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.

Τετάρτη, Απριλίου 22, 2015

συμμετοχή Δημαρχου στη συνεδριαση ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, και αποφαση ΚΕΔΕ για τα αποθεματικα των Δημων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

O Δήμαρχος Θήρας την 20η  Απριλίου συμμετείχε στο προσυνέδριο που οργανώθηκε από την Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας)  και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με αντικείμενο συζήτησης την νησιωτική πολιτική και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους αιρετούς των νησιών.
Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης ο Δήμαρχος εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας  με τις διοικητικές αλλαγές που έφερε ο «Καλλικράτης»  και τα προβλήματα δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις αναγκαιότητες του νησιού κυρίως  λόγω έλλειψης προσωπικού.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Κ.Ε.Δ.Ε. ακολούθησε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων) στην οποία επίσης συμμετείχε ο Δήμαρχος Θήρας ως μέλος.
Την ίδια μέρα η κυβέρνηση γνωστοποίησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) σύμφωνα με την οποία οι Ο.Τ.Α. (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) υποχρεούνται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στη Τράπεζα Ελλάδος, κάτι που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τους Δήμους και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.
Ο Δήμαρχος συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου με θέμα την αντίδραση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προαναφερθείσα Π.Ν.Π..
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αυτής  εκδόθηκε ψήφισμα-απόφαση από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. η οποία υιοθετήθηκε από Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) και ΕΝ.Π.Ε. (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος) και την οποία μπορείτε να δείτε στο συνημμένο αρχείο :
Την Παρασκευή 24 Απριλίου θα τεθεί θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης σχετικά με τα ανωτέρω.

Την απόφαση – ψήφισμα της ΚΕΔΕ μπορείτε να δείτε εδώ :


το πάθος της τέχνης ή η τέχνη του πάθους: διάλεξη με τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου

Προσκαλεσμένος από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Τ.Ε.Ε.Τ.) της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο γνωστός συλλέκτης χαρακτικής Γιάννης Παπακωνσταντίνου έδωσε διάλεξη στη Φλώρινα την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015.

Τίτλος της διάλεξης ήταν «Το πάθος της τέχνης ή η τέχνη του πάθους - Η Τέχνη του Συλλέγειν και ο Συλλέκτης Έργων Τέχνης», όπου παρουσιάστηκαν δύο αιώνες νεοελληνικής χαρακτικής από τη Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

Την πρωτοβουλία της πρόσκλησης είχε η χαράκτρια Δήμητρα Σιατερλή, Ειδική Επιστήμονας στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διετέλεσε με επιτυχία καλλιτεχνικός διευθυντής και υπευθυνος του ετήσιου φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης για 8 χρόνια.


τα 5 καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σύμφωνα με το helpmetravel.gr


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει,

Στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης εκτός από την απίστευτη φυσική ομορφιά της και τη διασκέδαση, μπορείτε να απολαύσετε εξίσου και πολύ καλό φαγητό, το οποίο θα συμπληρώσει με τον πιο γευστικό τρόπο τις διακοπές σας. Το νησί είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής γαστρονομίας και έχει να προσφέρει εξαίσια πιάτα στους επισκέπτες στα διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες που μπορείτε να συναντήσετε σε όλο το νησί.
Αλλά επειδή οι επιλογές που έχει κανείς είναι πάρα πολλές αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε τα 5 καλύτερα εστιατόρια τα οποία πρέπει να επισκεφθείς.

1. Μεταξύ Μας
Καταπληκτικά υλικά από την ελληνική γη συνθέτουν ένα gourmet μενού σε άψογες τιμές. Ένας χώρος ζεστός τόσο μέσα όσο και έξω, στη μικρή αυλή που διαθέτει, σας περιμένουν να απολαύσετε τις παραδοσιακές γεύσεις με επιρροές από τη ντόπια αλλά και την κρητική κουζίνα.
2. Ανώγι
Στο Ανώγι θα συναντήσετε ένα ωραίο φιλικότατο περιβάλλον το οποίο συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Το υπέροχο φαγητό το οποίο οι chef επιμελούνται με μεράκι αγγίζει την τελειότητα και όλα αυτά χρησιμοποιόντας μόνο αγνά ντόπια υλικά.

3. To Psaraki
Ένα εστιατόριο με υπέροχη θέα στην θάλασσα και στο λιμανάκι της Βλυχάδας. Οι γεύσεις των πραγματικά υπέροχα γευστικών πιάτων του και ειδικά των θαλασσινών, ξεφεύγουν από τις κλασικές γεύσεις μιάς συνηθισμένης ταβέρνας
4. Argo Restaurant
Ίσως το πιο όμορφο εστιατόρια στα Φηρά με την πιο υπέροχη θέα. Οι παραδοσιακές σαντορινιές γεύσεις μαγειρεμένες με αγάπη και το ντόπιο κρασί σίγουρα θα σας προσφέρουν μία αξέχαστη γευστική εμπειρία.
5. La Maison
Το La Maison είναι ένα από τα γνωστά εστιατόρια του νησιού το οποίο επισκέπτονται τόσο έλληνες αλλά καί ξένοι τουρίστες. Δοκιμάστε και εσείς τα υπέροχα gourmet πιάτα του με φόντο την εκπληκτική θέα του νησιού!


Ν. Συρμαλένιος : ΥΠΕΘΑ : Σημαντικός ο ρόλος του στη στήριξη της δημόσιας υγείας στα νησιά και στη ναυπηγική βιομηχανία

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών και άμυνας που έγινε σήμερα 22/4 στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Συρμαλένιος στη σύντομη τοποθέτηση του, έθεσε το θέμα του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου του υπουργείου σε σχέση με ζωτικά ζητήματα της νησιωτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δυνατότητες του ΥΠΕΘΑ στη στήριξη των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά, αναδεικνύοντας τόσο το ρόλο του στις διακομιδές, όσο και στην ενδεχόμενη υπηρέτηση γιατρών πουν υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία ιδιαίτερα μικρών νησιών.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών ναυπηγείων με παραγγελίες αμυντικών εξοπλιστικών μέσων και τόνισε ιδιαίτερα τις δυνατότητες του Νεωρίου Σύρου που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και έχει επιτελέσει συγκεκριμένο έργο σ/ αυτόν τον τομέα. Με αυτόν τον τρόπο το ΥΠΕΘΑ θα συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, όπως επιχειρεί και με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. 

ορκωμοσία δύω νέων Περιφερειακών Συμβούλων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Ενώπιον του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, η ορκωμοσία των νέων Περιφερειακών Συμβούλων κκ  Θανάση Μπαράκα και Λουκά Κωτσαδάμ.

Ο μεν κ. Θανάσης Μπαράκας καταλαμβάνει την θέση του παραιτηθέντος κ. Μιχάλη Κόκκινου, στην παράταξη «Νησιωτική Ανατροπή», ο δε κ. Λουκάς Κωτσαδάμ την θέση της παραιτηθείσας κας Λίλας Καφαντάρη, στην παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αμέσως μετά την ορκωμοσία, καλωσορίζοντας τους δύο νέους Περιφερειακούς Συμβούλους,  δήλωσε:
«Καλωσορίζω τα νέα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι εποχές είναι ιδιαίτερες και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες. Και οι δύο είναι πολύ έμπειροι, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια  στα κοινά, καλοί γνώστες όλων των θεμάτων και των προβλημάτων του τόπου και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Εύχομαι και στους δύο καλή δύναμη, καλή θητεία  και καλή συνεργασία».

Ο κ. Θανάσης Μπαράκας στις πρώτες του δηλώσεις ως Περιφερειακός Σύμβουλος αναφέρθηκε στο θέμα της νησιωτικότητας, λέγοντας ότι τα νησιά μας ζουν ένα μόνιμο μνημόνιο και πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. «Σε αυτό θα είμαστε σύμμαχοι της Περιφερειακής Αρχής, για να συγκρουστούμε με το αθηνοκεντρικό κράτος που έχει αφήσει στο έλεος του Θεού τα νησιά μας. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πρέπει να πετύχουμε. Αν δεν πετύχουμε αυτήν την πενταετία, θα έχει αποτύχει πλήρως η νησιωτικότητα» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Λουκάς Κωτσαδάμ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε σαν παράταξη την ίδια πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα. Επιδίωξή μας είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα  της λαϊκής οικογένειας, να ενισχύσουμε την συνείδηση των εργαζομένων, ότι του ανήκει ο πλούτος τον οποίο παράγει». Αναφορά έκανε και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης, ως χαρακτηριστική της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και των στόχων που αυτή εξυπηρετεί.


συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α. (28.4) – θέματα

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σας καλούμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28/04/2015 και ώρα 11:00 με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας  στη Σύρο (Πλατεία Τσιροπινά) και στη Ρόδο (Πλατεία Ελευθερίας 1), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 175 και 177 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/7-6-2010) και την διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 4071/11-04-2012  με το οποίο αντικαθίσταται το άρθρο 176 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα :

1. Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την κατασκευή προθηκών που θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά των εκθεμάτων του Μουσείου του Λούβρου στην Ρόδο.
2. Έγκριση τευχών δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου: «Κέντρο Νοτιοπελαγίτικης Οινογαστρονομίας».
3. Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Παλαιοντολογικού Μουσείου Αρχαγγέλου».
4. Έγκριση χορήγησης 5ης παράτασης εκτέλεσης των εργασιών του έργου: «Ολοκλήρωση εργασιών βελτίωσης – διαπλάτυνσης εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου από Φαληράκι έως Κολύμπια».
5.  Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού».
6.  Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας».
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: «Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου Προφήτη Ηλία - Κατασκηνώσεις».
8. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: «Αποπεράτωση περιβάλλοντα χώρου και βελτίωση ανελκυστήρα δημοτικού σχολείου Απερίου».
9. Έγκριση χορήγησης παράτασης συνολικής προθεσμίας εκπόνησης της μελέτης του έργου: «Τεχνικές μελέτες επέκτασης λιμένος Πηγαδίων Καρπάθου».
10. Έγκριση πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Φολεγάνδρου (2014)».
11. Έγκριση πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου: «Σήμανση – ασφάλεια οδικού δικτύου Ν. Θήρας».
12. Έγκριση πρακτικού δημοπρασίας για την: «Μίσθωση μηχανημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πλημμύρων, καταπτώσεων κτλ, στο οδικό δίκτυο των Π.Ε. Σύρου – Μυκόνου - Πάρου».
13. Ορισμός Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής Υπηρεσιών για την «Μίσθωση μηχανημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πλημμυρών, καταπτώσεων κτλ, στα οδικά δίκτυα των Π.Ε. Τήνου, Άνδρου Νάξου και Κέας».
14. Εκδίκαση ένστασης για την έκπτωση της εταιρείας ΘΕΣΤΩΡ ΑΤΕ αναδόχου του έργου: «Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς Νήσου Θήρας».
15. Απόρριψη της από 07-04-2015 ένστασης του Δ. Πανάχραντου ΕΔΕ κατά του πρακτικού διαγωνισμού του έργου: ‘’Συντήρηση – οδικού δικτύου Ν. Ίου’’ και κατακύρωση αυτού στην εταιρεία Α.Φ. Κοπανιτσάνος και ΣΙΑ Ε.Ε. 
16. Έγκριση για διάθεση πίστωσης για «Προμήθεια ψυχρού ασφαλτομίγματος  για την Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου» και αίτημα για την έγκριση της απ΄ ευθείας ανάθεσης της προμήθειας και της Επιτροπής Παραλαβής. 
17. Έγκριση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσίας «Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, έτους 2015».
18. Έγκριση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσίας «Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Κώ, έτους 2015».
19. Έγκριση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσίας «Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου, έτους 2015».
20. Έγκριση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσίας «Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου, έτους 2015».
21. Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού για την: «Προμήθεια υλικών εξοπλισμού εθελοντικών οργανώσεων ΠΕ Κυκλάδων».
22. Έγκριση διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την: «Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών για το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Σικίνου».
23. Έγκριση μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Π.Ε. Μυκόνου.
24. Έκθεση Πεπραγμένων και Διαχειριστικός Απολογισμός εξαμήνου της επιτροπής διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείο της Π.Ε. Σύρου.
25.  Δικαστικές Υποθέσεις.
26. Έγκριση Δράσεων Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
27. Έγκριση Δράσεων Αθλητισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
28. Έγκριση Δράσεων του τμήματος Δια βίου Μάθησης & Παιδείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
29. Έγκριση δαπανών έργων τα οποία είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οικονομικού έτους 2015 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
30. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
31. Εγκρίσεις μετακινήσεων κ. Περιφερειάρχη.
32. Εγκρίσεις μετακινήσεων   κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών.

33. Εγκρίσεις μετακινήσεων   κ.κ. Περιφερειακών Συμβούλων.

Γ. Χατζημάρκος για ΠΝΠ: «Αλλάζει στο διηνεκές το σύστημα χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης»

« Ομολογία Δ. Μάρδα ότι η συγκεκριμένη πράξη ήταν απαίτηση των δανειστών. Δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμο δανεισμό  αλλά για 15θήμερο διάστημα παροχής ρευστότητας στην Αυτοδιοίκηση. Δεν προκύπτει καμία δέσμευση επιστροφής των χρημάτων»


Μεγάλο πολιτικό, πολιτειακό και οικονομικό  θέμα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιώργος Χατζημάρκος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για την αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προς επένδυση.
Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τετάρτης, μετά και τις κοινές αποφάσεις ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ που ελήφθησαν χθες,  Τρίτη,  για το ζήτημα,  κ. Χατζημάρκος μίλησε για «μαύρη μέρα στην ιστορία αυτής της χώρας» και έθεσε θέμα ποιότητας και περιεχομένου της Δημοκρατίας και σεβασμού του Συντάγματος.

«Δεν ξέρω σε τι μπορεί να ελπίζει μια χώρα, όπου το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο προαιρετικό και έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται ο εκάστοτε κυβερνήτης τις συγκυρίες, κι όλα αυτά να λέγονται την 21η Απριλίου», σχολίασε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι οι συγκυρίες που υπαγόρευσαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποκαλύπτονται από την κυβέρνηση, αφού ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των Περιφερειαρχών, λέγοντας ότι δεν είναι ανακοινώσιμες. 

Ο Περιφερειάρχης ανάφερε ότι κάτι ανάλογο με την σημερινή ΠΝΠ έχει να συμβεί στην χώρα από το 1951. «Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θέλει να μείνει στην ιστορία ως Αλέξης Πλαστήρας, αλλά ως Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζημάρκος στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το θέμα, αγνοώντας και αιφνιδιάζοντας την αυτοδιοίκηση, αντί να ζητήσει την βοήθειά της στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, για να σχολιάσει ότι «δεν είναι δυνατόν να υφίσταται τέτοια μεταχείριση η Αυτοδιοίκηση, από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή». 

«Προσωπικά δήλωσα στον κ. Μάρδα ότι έπρεπε να είναι στην ΕΝΠΕ στις 19 Απριλίου (μια μέρα πριν την υπογραφή της ΠΝΠ). Αν μας έλεγε ότι η χώρα κρέμεται από μια κλωστή, δεν υπάρχει κανένας που δεν θα έδινε την βοήθειά του και μάλιστα απλόχερα. Άλλωστε, αυτή είναι η απόφαση που πήραμε οι Περιφερειάρχες, ακόμα και μετά από αυτόν τον βάρβαρο, παράνομο και προσβλητικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε. Θα δώσουμε την βοήθειά μας. Δεν συζητάμε καν ότι θα αφήσουμε την χώρα μας αβοήθητη» ανέφερε. 

Σχετικά με την ενιαία στάση της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ όπως τα δύο όργανα εκφράστηκαν μέσα από τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, ο Περιφερειάρχης  ανέφερε ότι οι αντιδράσεις είναι οριζόντιες, από όλους τους συμμετέχοντες στον α΄ και β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. «Αυτό πρέπει να γίνει σαφές, διότι κυκλοφορούν ακόμη ανάμεσά μας… αφισοκολλητές που ονειρεύονται ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Μέλη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, και στον α΄ και στον β΄βαθμό αυτοδιοίκησης, ήταν πολύ πιο σκληροί στις τοποθετήσεις και στις προτάσεις τους για τους τρόπους αντίδρασης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» τόνισε.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη ΠΝΠ δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί επισήμως  στις Περιφέρειες, ενώ είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών που λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τις Περιφέρειες, χωρίς οι ίδιες να ενημερώνονται, παρά μόνο μέσα από διαρροές και πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Σχετικά με το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι η αναφορά περί ταμειακών «διαθεσίμων» είναι παντελώς αυθαίρετος, ενώ αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική είναι όλη η διαδικασία.

«Είναι ψευδές ότι πρόκειται περί βραχυπρόθεσμου δανεισμού, όπως είναι ψευδές ότι θα έχει διάρκεια δύο μηνών. Από το κείμενο δεν προκύπτει καμία δέσμευση επιστροφής των χρημάτων.  Η ΠΝΠ έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο: έρχεται να αλλάξει στο διηνεκές το σύστημα χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Το κείμενο της ΠΝΠ θα μπορούσε κάλλιστα – όπως παραδέχτηκε ο υπουργός -  να περιέχει σαφή χρονικό ορίζοντα ισχύος της μεταφοράς των διαθεσίμων, όμως σκοπίμως ο νομοθέτης δεν το κάνει» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στην διάρκεια της σύσκεψης ότι «η δέσμευση των διαθεσίμων των φορέων της αυτοδιοίκησης ήταν πάγια απαίτηση των δανειστών»,  που  έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Επιπλέον ο κ. Χατζημάρκος αποσαφήνισε ότι ψευδώς και με τρόπο παραπλανητικό γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης λόγος για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αφού στην πραγματικότητα «πρόκειται για 15θήμερο διάστημα παροχής ρευστότητας» τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπούς Οργανισμούς των οποίων τα διαθέσιμα δεσμεύονται.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της εφαρμογής της ΠΝΔ ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι «παγώνουν» όλα τα έργα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα την πλήρη αδράνεια και  ακινησία της, ενώ καθίσταται αδύνατος ακόμη και ο στοιχειώδης προγραμματισμός. «Η μάχη που δίνει η Αυτοδιοίκηση είναι για να μείνει ο τόπος μας όρθιος. Προσπαθούμε να σώσουμε την αξιοπρέπεια των θεσμών. Ας συνειδητοποιήσουν ότι λαϊκή εντολή δεν έχουν μόνο οι κυβερνώντες, λαϊκή εντολή έχουν και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επανέλαβε την απόφαση των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ να μην προχωρήσουν στην μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕ, πριν γίνει η συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δήλωσε αντίθετος με το κλείσιμο δήμων και περιφερειών ως αντίδραση στην ΠΝΠ «διότι έτσι τιμωρούνται ακόμη περισσότερο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης».

Τέλος, έκανε γνωστό ότι το απόγευμα σήμερα (Τετάρτη) θα συνέλθει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να αποφασιστεί η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας συνεδριάζει και η Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑΙ.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ από την Π.Ν.Α

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑI) και η Αναπτυξιακή της Εταιρία, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ν.Α. οργανώνουν δημόσια διαβούλευση για τη Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη του Νομού Δωδεκανήσου, που διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο», με ακρωνύμιο ΕΝΕΡΓΕΙΝ, το οποίο υλοποιείται υπό το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013. Σκοπό της διαβούλευσης αποτελεί η ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και   η συμμετοχή των πολιτών για το σχεδιασμό της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης στο Νομό Δωδεκανήσου, μέσω της καταγραφής των προτάσεων και απόψεών τους. Τα στοιχεία αυτά θα εξετασθούν για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου δράσης της ΠΝΑΙ.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Γιάννη Φλεβάρη,  της Περιφερειακής Συμβούλου κας Χαρίκλειας Γιασιράνη, εντεταλμένης Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και εκπροσώπων της εταιρείας ΕΞΕΛΙΞΙΣ, αναδόχου του έργου προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση των δράσεων της  διαβούλευσης και τον σχεδιασμό περαιτέρω ενεργειών.

Η βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα που εστιάζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κύριοι άξονες κατευθύνσεων της περιφερειακής πολιτικής αποτελούν :
- Προώθηση ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια & μεταφορές.
- Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υποδομών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου.
- Αποτελεσματική αξιοποίηση δυναμικού ΑΠΕ και Συμπαραγωγής.
- Αξιοποίηση και βέλτιστη διαχείριση εγχώριων πόρων.
- Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας.
Το στρατηγικό σχέδιο δράσης της Περιφέρειας θα καταρτισθεί με βάση τις πολιτικές, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτεραιότητες σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο (Στρατηγική Ευρώπη 2020, πολιτικής συνοχής, κτλ), καθώς και τις ανάγκες και προτεραιότητες σε περιφερειακό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούνται εκπρόσωποι φορέων και πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους δημόσια για την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, ούτως ώστε να αποτυπωθούν σε ρεαλιστική βάση τα εντοπιζόμενα εμπόδια, τυχόν ανασταλτικοί παράγοντες, αλλά και οι διαφαινόμενοι τομείς ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα παρουσιασθούν σε ημερίδα που θα υλοποιηθεί στη συνέχεια.

Στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας (www.pnai.gov.gr ) έχει αναρτηθεί το ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης, όπου όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταχωρήσουν τις θέσεις τους για τα σχετικά ζητήματα.  

«Νησιωτική Ανατροπή» για μεταναστευτικό και πρόσφυγες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης,

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας
Να συζητηθεί το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σίφνο. 

3.500 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν το 2014 και περίπου 1.600 μέχρι σήμερα για το 2015 στη Μεσόγειο . Λαμπεντούζα, Μάλτα, Τατζούρα,  Φαρμακονήσι, Ρόδος και ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς.  Μόνο μεταξύ τουρκικών παραλιών και ελληνικών νησιών έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κάπου 2000 άνθρωποι. Εκτιμάται  ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πάνω από 30.000 ζωές στη Μεσόγειο.
Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετοί  για να αφυπνίσουν κάθε συνείδηση και φυσικά δεν προσφέρονται για καμιά είδους εκμετάλλευση. Οι κραυγές αγωνίας πολλές και από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι εθελοντικές οργανώσεις και οι πολίτες με στοιχειώδη αισθήματα ζητούν να σταματήσει αυτή η ντροπή για την ανθρωπότητα.
 Οι διαστάσεις του προβλήματος  δείχνουν όμως  και το μέτρο με το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη  πρέπει να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και να διασφαλίσουν ότι καμιά ανθρώπινη ψυχή δε θα χαθεί στη Μεσόγειο από ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και βρίσκουν το θάνατο. Είναι όμως και ανάγκη  να αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες της μαζικής αυτής φυγής που δεν είναι άλλες από τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Οι ανεπτυγμένες λοιπόν χώρες και οι ισχυροί της γης δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Τα τελευταία 2 χρόνια έχει αλλάξει η σύνθεση αυτών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ΕΕ με την μεγαλύτερη πλειοψηφία να είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη λοιπόν  θα πρέπει:
-           να οργανώσουν επιχειρήσεις διάσωσης ώστε να μην κινδυνεύουν άνθρωποι στην Μεσόγειο
-           να δημιουργήσουν νόμιμες οδούς εισόδου στην ΕΕ για τους πρόσφυγες κι όσους χρειάζονται προστασία γιατί απειλείται η ζωή τους
-           να ενισχύσουν μέσω προγραμμάτων αναπτυξιακής και οικονομικής βοήθειας τις δυνατότητες παραμονής στην περιοχή τους τόσο για όσους βρίσκονται σε διάσπαρτα κέντρα προσφύγων όσο και για όσους ζουν και περιοχές που καταρρέουν
-           να επικεντρώσουν στην επίλυση των συγκρούσεων, εμφυλίων και κρίσεων που έχουν γενικευτεί στην ευρύτερη περιοχή και οδηγούν στο μεγαλύτερο κύμα υποχρεωτικής μετακίνησης πληθυσμών στα επίπεδα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.  Περισσότερη έμφαση πρέπει να δοθεί  στις μεγάλες οικολογικές και κοινωνικές καταστροφές που συντελούνται αλλά και στις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως επισημαίνει και ο ΟΗΕ.
-           Να βοηθηθούν οι χώρες που δέχονται τις μεταναστευτικές πιέσεις να ανταποκριθούν στο ανθρωπιστικό τους καθήκον, να μοιραστούν δίκαια οι ευθύνες ανάμεσα στα κράτη μέλη και να υιοθετηθούν απλούστερες διαδικασίες για αίτηση ασύλου, όπως άλλωστε έχει ζητήσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 
Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά θα πρέπει  να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και με τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά και οι τοπικοί φορείς και πολίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Η ιδέα για δημιουργία Δομών Πρώτης Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη περιοχή μας που πολεμήθηκε τόσο πολύ  φαντάζει τώρα πλέον μια ρεαλιστική απάντηση για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση του θέματος. Χρειάζονται επομένως πρωτοβουλίες και από τις τοπικές αρχές για την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων δομών στα νησιά που δέχονται τα κύματα των ταλαιπωρημένων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα  για τη δημιουργία και κατάλληλη στελέχωση των Δομών Πρώτης Υποδοχής όσο και για την ενίσχυση  της Υπηρεσίας Ασύλου, σε κεντρικό επίπεδο και στην περιφέρεια, προκειμένου να λειτουργήσουν γρήγορα και επαρκώς και να αναληφθούν πλήρως οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από το δίκαιο για το άσυλο και τους πρόσφυγες αλλά και από την ανάγκη ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών.  Ανάμεσα στα άλλα χρειάζεται και αλλαγή προτεραιοτήτων στην διάθεση των πόρων που διατίθενται στη χώρας μας με έμφαση στην λειτουργία των δομών και υπηρεσιών υποδοχής, προσωρινής διαμονής και κοινωνικής ένταξης, αποτρέποντας οποιαδήποτε φαινόμενα διασπάθισης χρημάτων και ελέγχου από κυκλώματα μέσω της διαφάνειας και δημοσιότητας των διαφόρων χρηματοδοτήσεων.
Και επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι ευρωπαϊκό,  η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη ώστε να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως μέσα σε ένα κλίμα καλλιέργειας φόβου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και εν τέλει εχθρότητας εναντίον τους κινδυνεύει να χαθεί η ουσία και να ενισχυθούν  τα φοβικά αντιμεταναστευτικά  σύνδρομα των κατοίκων.  Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η κατάσταση θα επιδεινώνεται αν δεν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Η Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνοντας το δικό της μερίδιο, να συμβάλλει και να συνδράμει τη συνδρομή των υγειονομικών υπηρεσιών  ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες για όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και για να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να παρέχονται συνθήκες ασφάλειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, να γίνεται διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες και ανάλογη διαχείριση αυτών των πληθυσμών. 
Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες διαφορών εικασιών και αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων. Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου μίλησε για «υγειονομική βόμβα», την οποία φέρουν αλλοδαποί με μεταδιδόμενα νοσήματα επικαλούμενος στοιχεία που ποτέ δε δημοσιοποίησε. Επικαλέστηκε έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας σε αλλοδαπές ιερόδουλες, σε μια περιοχή της Ρόδου και είπε «30%, νομίζω, είναι» όσες βρέθηκε πως ήταν φορείς του AIDS… Στο σύνολο πόσων ελεγχθέντων δεν μας είπε.
Σε άλλο δημοσίευμα ηλεκτρονικού Μέσου το  30%  που επικαλέστηκε ο  Περιφερειάρχης γίνεται 50%. Σύμφωνα με αυτό, «από τις δυο αλλοδαπές γυναίκες που εξετάστηκαν η μία είναι φορέας του AIDS…».  Επιπρόσθετα, μιλώντας ο ίδιος το μεσημέρι του Σαββάτου σε αθηναϊκό  ραδιοσταθμό είπε, μεταξύ άλλων, πως του είναι άγνωστο το ποσοστό των οροθετικών ιεροδούλων, καθ’ όσον δεν έχουν θεσμοθετηθεί συστηματικές ιατρικές εξετάσεις. Ζήτησε πάντως από όλους μας «να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» και να αποδεχθούμε ότι η «υγειονομική βόμβα» είναι εδώ και απειλεί την υγεία των κατοίκων του  Νοτίου Αιγαίου. Τελικά ποια είναι η αλήθεια;
Η διασφάλιση της υγείας των νησιωτικών πληθυσμών αλλά και των εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών θα προέλθει από σωστή οργάνωση των ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών και για τους ντόπιους και για τους εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι με αναπόδεικτες φοβίες που δεν δικαιολογούνται από τα διαθέσιμα στοιχεία. Φυσικά θεωρούμε αναγκαίο να γίνονται οι κατάλληλοι εμβολιασμοί και ιατρικές εξετάσεις με σεβασμό στον όρκο του Ιπποκράτη και στο ιατρικό κώδικα δεοντολογίας. 


Η ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ αντιμετωπίζοντας το θέμα με τη  σοβαρότητα  που του αναλογεί, θέτοντας σε προτεραιότητα και την ανθρωπιστική του διάσταση, προτείνει να συζητηθεί σε όλη του τη διάσταση και με το χρόνο που θα χρειαστεί, ως θέμα «εκτός ημερήσιας διάταξης», στο προγραμματισμένο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο το Σάββατο 25 Απριλίου.

πολλές και ελκυστικές οι προσφορές ελληνικών τουριστικών γραφείων σε κατοίκους της χώρας για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος στην Σαντορίνη

Πολλές και ελκυστικές εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα οι προσφορές ελληνικών τουριστικών γραφείων στο εγχώριο κοινό για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος σε ότι αφορά προτάσεις διακοπών στην Σαντορίνη.

Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία ενημερώνοντας κι επικαιροποιόντας τις προσφορές τους προτείνουν την Σαντορίνη μεταξύ των επιλογών τους σε ότι αφορά τα ταξίδια για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος το διάστημα 29.5- 1.6.2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου η εσωτερική τουριστική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί υποτονική μέχρι στιγμής και σε ότι αφορά τις κρατήσεις, πλην όμως χαρακτηρίζεται από αποφάσεις της «τελευταίας στιγμής» μιας και οι εσωτερικές μετακινήσεις είναι εύκολες και δεν απαιτούν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, ενώ οι όποιες «απώλειες» ισοσκελίζονται από την αυξημένη κινητικότητα, τον ενδιαφέρον, την ζήτηση αλλά και τις κρατήσεις από το εξωτερικό, που αποτελεί άλλωστε και το «κοινό στόχο» του ελληνικού τουρισμού.