Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2012

εκδήλωση για το ηφαίστειο


Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (Ι.Μ.Π.Η.Σ.) και με την υποστήριξη της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε, διοργανώνει τετραήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 23,24,25 & 26 Ιανουαρίου 2012, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, με ώρα έναρξης 18.30.
Πρόθεση των οργανωτών είναι οι εκδηλώσεις αυτές να καθιερωθούν σε ετήσια βάση, στη διάρκεια του χειμώνα και να απευθύνονται και σε κοινό εκτός νησιού, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Θήρας να καθιερωθεί η Σαντορίνη και ως χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Δευτέρα, 23/1/2012
Τα δίκτυα παρακολούθησης του ηφαιστείου Σαντορίνης
Μιχάλης Φυτίκας, Κώστας Παπαζάχος, Γιώργος Βουγιουκαλάκης
Ιστορικές εκρήξεις στη Σαντορίνη
Γιώργος Βουγιουκαλάκης,
Ο υποθαλάσσιος χώρος του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης
Παρασκευή Νομικού

Τρίτη, 24/1/2012
Ηφαίστεια και κλίμα – Ηφαίστεια και άνθρωπος
Γιώργος Βουγιουκαλάκης
Το ηφαίστειο ως παράγων πολιτισμού
Χρίστος Ντούμας

Τετάρτη, 25/1/2012
Η έκρηξη του ηφαιστείου El Hierro που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σχέδια Πολιτικής Προστασίας στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας.
Σταύρος Μελετλίδης
Πολιτική προστασία της Σαντορίνης
Μάρκος Καφούρος

Πέμπτη, 26/1/2012
Σκάρος: Η πρωτεύουσα της ενετοκρατούμενης Θήρας
Κλαίρη Παλυβού
Σαντορίνη: Ένας μοναδικός, προσβάσιμος και επισκέψιμος ηφαιστειακός γεώτοπος
Μιχάλης Φυτίκας
Σχεδιασμός και λειτουργία ηφαιστειολογικού μουσείου: Το παράδειγμα της Νισύρου
Μιχάλης Φυτίκας, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Ελένη Βρετζάκη
Βραβεύσεις

Ομιλητές
(με αλφαβητική σειρά)

Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Ηφαιστειόλογος, Δρ Ερευνητής ΙΓΜΕ, Συντονιστής Επιστημ.Επιτροπής ΙΜΠΗΣ
Ελένη Βρετζάκη, Αρχιτέκτων Μουσειογράφος, Ομάδα Τέτραγκον.
Μάρκος Καφούρος, Αντιδήμαρχος Θήρας
Σταύρος Μελετλίδης, Centro Geofνsico de Canarias del Instituto Geogrαfico Nacional  (I.G.N.), Spain
Παρασκευή Νομικού, Λέκτορας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χρίστος Ντούμας, Δντής Ανασκαφών Ακρωτηρίου, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κλαίρη Παλυβού, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΑΠΘ
Κώστας Παπαζάχος, Σεισμολόγος, Καθηγητής ΑΠΘ, Μέλος ΔΣ ΙΜΠΗΣ
Μιχάλης Φυτίκας, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Γεωλογίας, Πρόεδρος ΙΜΠΗΣ

«εστία» και αθλητικός όμιλος Πύργου, ετήσια γιορτή


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας και ο Αθλητικός Όμιλος Πύργου Θήρας, σας προσκαλούν στην ετήσια χοροεσπερίδα τους, που θα γίνει το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012 στις 20.30 στην Ταβέρνα ΠΥΡΓΟΣ.
Θα μας κρατήσει συντροφιά το μουσικό συγκρότημα «9 μποφόρ, με τους Δημήτρη Κυρτάτα και Μαρία Σιγάλα ,με νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα.
Σας περιμένουμε και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση.

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου 20.1.2011


Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαντορίνης στις 6 το απόγευμα.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής: 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 12/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ».
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΕΤΟΥΣ 2012.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ  ΜΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ  ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 47/2011 ΚΑΙ 118/2011 ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ».
ΣΥΣΤΑΣΗ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ «Αegean Portal ΥΠΟΕΡΓΟ 2. ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ  ¨ΕΞΟΡΙΑ¨ ή ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ».
ΕΓΚΡΙΣΗ   «ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΑΓΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.

πιτούλα, Οίας ..


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του  Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Οίας μας προσκαλούν την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Κοινότητας Οίας που θα γίνει την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 11:00 στο Κοινοτικό Κατάστημα Οίας.

στο "μακάρι"


Στην μουσική σκηνή "μακάρι" στα Εξάρχεια θα πραγματοποιηθεί το επόμενο live των Κωσταντίνου Πελεκάνου και Χριστόφορου Γαβαλά, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, με ώρα έναρξης στις 23.00

το επιμελητήριο Κυκλάδων στην πρωτοπορία…


Δημόσια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της ελλάδας συνέταξε και απέστειλε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για τις πρωτοφανείς δοκιμασίες, σε οικονομικό επίπεδο, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής, που, σε συνδιασμό με το "κυκλοφορούν χρήμα στην αγορά το οποίο μειώνεται διαρκώς" έχουν οδηγήσει την αγορά σε κατάσταση αφυξίας.
Στην επιστολή αναφέρεται το αίτημα για μέριμνα επι των παραπάνω καθώς κι αυτό για μείωση στο ελάχιστο της χρονικής διάρκειας της κρίσης.
Η επιστολή είναι γραμμένη σε "σκληρή" γλώσσα στην οποία δεν μας είχε συνηθίσει τουλάχιστο ο εν λόγο φορέας.
Η επιστολή κοινοποιείται στους υπουργούς και Υφυπουργούς Ελληνικής Κυβέρνησης, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και στα επιμελητήρια ολόκληρης της χώρας…

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως Επιμελητήριο Κυκλάδων παρακολουθούμε με αγωνία τις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας εξελίξεις και όσα συμβαίνουν γύρω μας, γνωρίζοντας πως, στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ποτέ άλλοτε οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν δοκιμάστηκαν τόσο.
Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας των Κυκλάδων, νοιώθουμε την υποχρέωση να σας μεταφέρουμε το αίσθημα της αγανάκτησης και βαθειάς απογοήτευσης για τον τρόπο που η κεντρική πολιτική εξουσία χειρίζεται αυτήν την τόσο ιδιάζουσα και ευαίσθητη κατάσταση, αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη εντύπωση των απλών πολιτών ότι η πορεία που ακολουθούμε οδηγεί σε αδιέξοδο.
Το κυκλοφορούν χρήμα στην αγορά μειώνεται διαρκώς και οι τράπεζες –με την ανοχή της Κυβέρνησης– ενδιαφέρονται μόνο για τη διάσωση των του οίκου τους, «στραγγαλίζοντας» την επιχειρηματικότητα.
Η διοχέτευση των πόρων του ΕΣΠΑ προς την αγορά και την πραγματική οικονομία έχουν αδικαιολόγητα «παγώσει», ενώ το δυσχερές και αβέβαιο κλίμα αποθαρρύνει τους επίδοξους –Έλληνες και ξένους– επενδυτές, οδηγώντας τους σε γειτονικές οικονομίες.
Οι υποχρεώσεις αυξάνονται αθροιστικά, ενώ η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται λόγω των νέων μέτρων που επιβάλλονται -ολοένα και συχνότερα- τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τους επιχειρηματίες, οι οποίοι πλέον ασφυκτιούν.
Η αγορά θυμίζει πλέον «μαύρη τρύπα», καθώς καταρρέει μέσα στον ίδιο της τον εαυτό, ενώ οι πολιτικοί, με προκλητική απάθεια, δε δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της χώρας.
Οι προσωπικές και κομματικές στρατηγικές κυριαρχούν έκδηλα και χωρίς κανένα προφανές αίσθημα συστολής εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει σύμπνοια, συσπείρωση και ενότητα, προκειμένου η χώρα μας να βρει τη δύναμη να κάνει το άλμα που θα τη βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει πεισθεί ότι, τα «Μνημόνια» λειτουργούν όχι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά προς το συμφέρον των δανειστών της και του διεθνούς κερδοσκοπικού συστήματος, λέξεις όπως «αγανάκτηση», «κατάντια», «ανευθυνότητα», «προδοσία» ακούγονται ολοένα και συχνότερα, ολοένα και δυνατότερα, από τα στόματα των απλών πολιτών, δημιουργώντας ένα καζάνι που βράζει, ένα απόστημα που, αν σπάσει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση και τις συνέπειες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του έργου που –οικειοθελώς και προς τιμήν σας- έχετε αναλάβει και, πιστοί στο θεσμικό μας ρόλο ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας των Κυκλάδων, αλλά και ως σύμβουλοι του Κράτους, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην οδηγηθεί οριστικά η χώρα προ αμετακλήτων και τετελεσμένων γεγονότων που θα την οδηγήσουν σε έναν οικονομικό Μεσαίωνα με άγνωστο ορίζοντα επανάκαμψης.
Τα μέλη της Κυβέρνησης θα πρέπει να αφυπνισθούν και να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι οι καιροί επιτάσσουν συσπείρωση και εθνική ομοψυχία κι όχι μικροπολιτικές ιδιοτέλειες και ψηφοθηρικές πρακτικές. Καθώς για τους περισσότερους πολίτες και επιχειρηματίες πρόκειται πλέον για αγώνα καθημερινής επιβίωσης, οι πολιτικοί –η πλειοψηφία των οποίων, άλλωστε, ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση– θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η χρονική διάρκεια της κρίσης αυτής.
Σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θέτει τις δυνάμεις του στη διάθεσή σας με την ελπίδα και την πεποίθηση πως υπάρχει ακόμα διέξοδος για τη χώρα και για όλους εμάς.

αντίθετοι στην κατάργηση της ΓΓ Αιγαίου


Κοινή δήλωση για το θέμα της κατάργησης της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής υπέγραψαν οι περισσότεροι νησιώτες βουλευτές του Πασοκ. 
Σύμφωνα με αυτην,

Δηλώνουμε αντίθετοι στην αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επειδή: 
αφαιρεί από τον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου ένα θεσμικό κεκτημένο, και ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού
περιορίζει την δυνατότητα διαμόρφωσης και εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής,
στερεί τα νησιά από μια κρατική δομή που παρεμβαίνει εξειδικευμένα και άμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η διαχείριση των υδατικών πόρων.
εξαφανίζει την εμβληματικού χαρακτήρα παρουσία του κράτους στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου.

Η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τον χαρακτήρα ενός βεβιασμένου οριζόντιου μέτρου με απροσδιόριστο δημοσιονομικό όφελος.
Υπηρετεί μάλλον ποσοτικούς και στατιστικούς στόχους και σε καμιά περίπτωση τον στόχο της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού και επιτελικού κράτους.
Ισχυριζόμαστε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, του εξορθολογισμού και της ποιοτικής αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, πρέπει, αφού αξιολογηθεί και επαναπροσδιοριστεί με σαφήνεια ο ρόλος της να της ανατεθούν πρόσθετες αρμοδιότητες στον τομέα της εκπόνησης, της παρακολούθησης και αξιολόγησης των νησιωτικών πολιτικών (π.χ. λειτουργία του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, Νησιώτικο Παρατηρητήριο κ.λ.π.).
Με βάση τα παραπάνω, αντί της κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επιβάλλεται η αναδιάρθρωση των οργανικών της μονάδων και η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της προκειμένου να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στο ρόλο της.
Αξιώνουμε να σταματήσει κάθε ενέργεια που αποβλέπει στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και να ακολουθήσει άμεσα ουσιαστική διαβούλευση με την συμμετοχή μας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το κείμενο υπογράφουν οι : Βαρδίκος Πυθαγόρας, Ζωίδης Νικόλαος,
Κασσάρας Γεώργιος, Κρεμαστινός Δημήτριος, Παπαμανώλης Γεωργιος,
Ρήγας Παναγιώτης, Τσουρή Ελπίδα.

back to the routine…(;)


Από ανακοίνωση σχετικά με την προγραμματισμένη δραστηριότητα του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, ενημερωνόμαστε ότι,

Ο κ. Βρούτσης πραγματοποίησε και θα πραγματοποιήσει σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων από την Παρασκευή 13/1 έως και το Σάββατο 4/2 στα ακόλουθα νησιά των Κυκλάδων:

Σύρος, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012. Παρέστη στην κοπή της Βασιλόπιτας της Ν.Δ. Σύρου που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.
Σύρος, Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012. Ο Βουλευτής συμμετείχε, με στελέχη της Ν.Δ. στη διευρυμένη σύσκεψη της ΝΟΔΕ Κυκλάδων.  
Νάξος, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012, ο κ. Βρούτσης θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε χωριά του νησιού, μαζί με τον Γραμματέα Προγράμματος της Ν.Δ. και Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Νάξος, Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο και στη συνέχεια στο Δήμαρχο Νάξου κ. Μ. Μαργαρίτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Νάξου, με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα Προγράμματος της Ν.Δ. και Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης ο Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού κ. Κώστας Τσιμάρας και ο Περιφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Παντάκης.
Πάρος, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην εκδήλωση που διοργανώνουν στη Νάουσα οι τοπικοί σύλλογοι Α.Μ.Ε.Α.Ι. Πάρου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης θα παραστεί και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Πάρου. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Σαντορίνη, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012. Ο Βουλευτής θα παραστεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Σαντορίνης. Στην εκδήλωση επίσης θα συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής ο Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ. και Βουλευτής Ν. Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μύκονος, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012. Ο κ. Βρούτσης θα παραστεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Μυκόνου. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ως κεντρικός ομιλητής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και Βουλευτής Ν. Ευβοίας, κ. Κώστας Μαρκόπουλος.

οικονομική επιτροπή ΠΝΑ - αποφάσεις (κυρίως, σχετικά με την στέγαση υπηρεσιών της..)


Στη συγκέντρωση των υπηρεσιών και στη μείωση του κόστους στέγασης τους, προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς εγκρίθηκαν από την Οικονομικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, οι μισθώσεις ακινήτων σε Νάξο, Τήνο και Σύρο.
Η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε κατά πλειοψηφία την προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση ενός ακινήτου στη Νάξου, στο οποίο θα στεγάζονται πλέον το σύνολο των υπηρεσιών που έως τώρα ήταν διάσπαρτες σε έξι κτήρια του νησιού.
Η Περιφέρεια έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του κόστους στέγασης των υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και η μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης των υπηρεσιών της και στην Περιφερειακή Ενότητα Τήνου, με την οποία επιτυγχάνεται πολύ σημαντική μείωση των δαπανών.
Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε τη μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης των Διευθύνσεων Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Νομού Κυκλάδων, αλλά και τα πρακτικά δημοπρασίας για το έργο επισκευής Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Άνδρου.
Σημειώνεται ότι σε όλα τα παραπάνω κτήρια η Περιφέρεια έχει θέσει ως απαράβατο όρο την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών για την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

συνεργασία ΠΝΑ - ομάδας δράσης της Ε.Ε.


ή, μια ακόμη -φιλότιμη- προσπάθεια να πάρουν τα πράγματα (νερά – λύματα – απορρίμματα...) μπρός....

Πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ιδίου, η συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη με την εκπρόσωπο της Ομάδα Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα Ζορζέτα Λάλη και συνεργάτες της.
Ο Περιφερειάρχης αφού ανέλυσε τους τρεις τομείς που αποτελούν προτεραιότητες για το Νότιο Αιγαίο, και συγκεκριμένα, την ακτοπλοΐα – συγκοινωνίες, την υγεία και το τρίπτυχο "νερά – λύματα – απορρίμματα', ζήτησε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για παροχή τεχνογνωσίας και «καλών πρακτικών» που ακολουθούνται σε άλλες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης προκειμένου να επιλυθούν τα αντίστοιχα προβλήματα.

Η κα Λάλη και οι συνεργάτες της διαβεβαίωσαν τον κ. Μαχαιρίδη ότι η Ομάδα θα είναι στη διάθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή.
Σαν πρώτο βήμα, προγραμματίζεται συνάντηση και συνεργασία της Ομάδας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με σκοπό να περιοριστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες (αδειοδοτήσεις κλπ) που καθυστερούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα στα νησιά μας.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προγραμματιστούν συναντήσεις με ειδικούς σε θέματα υγείας και ακτοπλοΐας από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με  γνώση και εμπειρία στους συγκεκριμένους τομείς.
«Η συνεργασία με την Ομάδα Δράσης στην Αθήνα έγινε σε καλό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη» δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης, που διαπίστωσε την πρόθεση και διάθεση της κας Λάλη και των συνεργατών της να συνδράμουν το έργο της Περιφέρειας, αναγνωρίζοντας και αυτοί τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες μιας νησιωτικής περιοχής.

Ν. Συρμαλένιος, ενωτικές πρωτοβουλίες της αριστεράς


Άρθρο του σχετικά με την "ενωτική πρόταση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την πολιτική πρωτοβουλία μεγάλης εμβέλειας πριν και μετά τις εκλογές" συνέταξε και δημοσίευσε στην εφημερίδα "Αυγή" της Κυριακής (8.1.2012) ο Νίκος Συρμαλένιος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και
περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου (εν τω μεταξύ, παρακαλάμε την "αυγή" να οργανώσει έτσι το ηλεκτρονικό της αρχείο ώστε να εντοπίζουμε παλαιότερα κείμενα και γνώμες...)

Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να περπατάει στη ζωή το ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία του αντιμνημονιακού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου με στόχο την ανατροπή του μνημονίου και το άνοιγμα της διαδικασίας για μια άλλη προοδευτική πορεία του τόπου.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, των εργαζομένων και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, η πρόταση αυτή γίνεται αποδεκτή με ανακούφιση και προσδοκία, σημαντικό τμήμα των διαφοροποιημένων από το ΠΑΣΟΚ την προσεγγίζει με ειλικρινές ενδιαφέρον, ενώ αντιδράσεις και ενστάσεις διαφορετικής ουσίας και ποιότητας, εκφράζονται από τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους-Πράσινους, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Βεβαίως όλα αυτά είναι αλληλένδετα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας, όμως αυτοί οφείλουμε να επαναπροσδιοριστούν στη βάση των εξελίξεων που κάθε μέρα και με ραγδαίους ρυθμούς διαμορφώνονται. Άλλωστε ούτε η ηγεσία του ΚΚΕ, βάζει ως άμεσο ζήτημα την αποδέσμευση της χώρας από το ευρώ, παρά μόνο όταν κατά την άποψη του θα έλθει η ώρα της λαϊκής εξουσίας. Στο κάτω κάτω, πάντα ο λαός είναι αυτός που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για όλα. Άρα τι μας εμποδίζει να πορευτούμε στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος σωτηρίας και να αφήσουμε τις διαφορές μας στην μπάντα, οι οποίες θα επιλυθούν με το λαό στο προσκήνιο και στη βάση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων;
Τι μας εμποδίζει άραγε να πορευτούμε ενδεικτικά στη βάση των παρακάτω σημείων, που αποτελούν κοινό τόπο για όλους;
α) αποδέσμευση από τις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων
β) διαγραφή του επαχθούς (απεχθούς) μέρους του χρέους στη βάση του λογιστικού ελέγχου του και επαναδιαπραγμάτευση του υπολοίπου
γ) κοινωνικοποίηση-δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας
δ) αναδιανομή του πλούτου στη βάση ενός κοινωνικά δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος
ε) παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στήριξη και ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων (αγροτική οικονομία, ποιοτικός τουρισμός, ορυκτός πλούτος, αξιοποίηση των ΑΠΕ, στήριξη των μικρομεσάιων επιχειρήσεων, διαφύλαξη και βιώσιμη ανάδειξη του φυσικού πλούτου κλπ.)
ε) επαναθεμελίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας ως αδιαπραγμάτευτων κοινωνικών αγαθών
στ) δρομολόγηση των διαδικασιών για συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικού συστήματος ουσιαστικής δημοκρατίας και ανάδειξης του λαϊκού παράγοντα ως καθοριστικού ρυθμιστή των εξελίξεων, καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω προγραμματικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν δια περιπάτου, ή απλά και αποκλειστικά μόνο μέσα από εκλογές. Θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών, συγκρούσεων και ρήξεων σε όλα τα επίπεδα, εθνικά και ευρωπαϊκά, κινηματικά και κοινοβουλευτικά. Σε αυτή τη διαδικασία θα δοκιμάζονται και οι επι μέρους διαφορές μας και φυσικά στη λογική του δημοκρατικού δρόμου, όπου οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες θα διαμορφώνουν κάθε φορά τις προωθητικές συνθέσεις.
Γι αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί προαπαιτούμενο τίποτα από αυτά που τώρα προβάλλονται ως θέσφατα στη σημερινή συγκυρία. Ούτε βεβαίως υπάρχει κάποιος που κατέχει την απολυτη αλήθεια ή ενδεχομένως μπορεί να προβάλλεται ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης της αριστεροσύνης.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ με παρησσία το τελευταίο διάστημα έχουν επανηλειμμένα καταθέσει τις απόψεις τους. Επιδιώκουν σε όλα τα επίπεδα την ευρύτερη δυνατή ενότητα, για να μετατραπεί η αντιμνημονιακή-αντινεοφιλελεύθερη κοινωνική πλειοψηφία σε πολιτική πλειοψηφία. Οι θέσεις μας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Κόσμο, αποτελούν θέσεις διαλεκτικής ανάλυσης των εξελίξεων και των αλληλοεξαρτήσεων τους, στη βάση ότι τίποτα πλέον δεν δικαιολογεί λύσεις περιορισμένες σε εθνικό επίπεδο. Με αυτές τις θέσεις προσερχόμαστε στο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας. Πιστεύουμε ότι η σωτηρία της χώρας αποτελεί τον πρώτιστο στόχο, έναντι των όποιων στοχεύσεων κομματικής καταγραφής. Με αυτό το κριτήριο όλοι κρινόμαστε απέναντι στο λαό και στην κοινωνία. Και γι' αυτό όποιοι παραβούν αυτό τον κανόνα θα λάβουν και το αντίστοιχο αντίτιμο. Εμείς πάντως δεν θα κουραστούμε να παλεύουμε τώρα, στις εκλογές, μετά τις εκλογές για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

απολογισμοί και υδροπλάνα....


Σύμφωνα με ενημέρωσή μας απο την ΠΝΑ,

σχετικά με τα υδροπλάνα (που τα θυμηθήκατε ; ο επενδυτής έφυγε...)

Με τον υφυπουργό ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη συναντήθηκαν ο Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος και ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας.
Στην συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Γιώργος Βελισσαρίου και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διασύνδεση των νησιών αλλά και την προώθηση της κρουαζιέρας στη Σύρο, ενω ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος ζήτησαν να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την  αδειοδότηση υδατοδρομίων και λειτουργίας υδροπλάνων και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης έργων λιμένων.

σχετικά με τον απολογισμό... 

Η προγραμματισμένη Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για την 27η Ιανουαρίου 2012 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ. στην  αίθουσα Ροδίνι του Δήμου Ρόδου με θέμα: "Απολογισμός των πεπραγμένων έτους 2011 της Π.Ν.Α."  σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 185 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης», αναβάλλεται για την 3η Φεβρουάριου 2012 ημέρα Παρασκευή στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα λόγω συμμετοχής των Δημάρχων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 27-28 Ιανουαρίου 2012.

Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2012

Π. Ρήγας για σχέδιο Π.Δ. «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεις γης»


Σε ενημερωτική ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων Π. Ρήγα σχετικά με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις «κατηγορίες και το περιεχόμενο των χρήσεων γης», διαβάζουμε ότι, μετά από ερωτήσεις που κατατέθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την αναστολή της εκτός σχεδίου δόμησης, αντιθέτως επιχειρεί να ρυθμίσει νομοθετικά το εν λόγο θέμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σε απάντηση των ερωτημάτων αλλά και των διαμαρτυριών που λάβαμε σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε από την δημοσίευση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεις γης» σας ενημερώνουμε ότι:

Με απαντητική του επιστολή, μετά από έγγραφη ερώτηση μας, ο  αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός μας διευκρινίζει  ότι, το άρθρο 14 του σχεδίου δεν απαγορεύει την κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά αντιθέτως εξειδικεύει και κατοχυρώνει τις χρήσεις γης.
Η δυνατότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση που αφορά και στην κατοικία, δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού η εκτός σχεδίου δόμηση θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο Αναπληρωτής Υπουργό για το θέμα και θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεότερο προκύψει μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία και παρατείνεται  μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012.

Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου για σχέδιο Π.Δ. «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεις γης»


Επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Σηφουνάκη, με θέμα: «Σχέδιο Π.Δ. «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης»», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :
«Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεως γης» περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές διατάξεις σε θετική κατεύθυνση, όπως είναι οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας που αφορούν σε περιοχές που προστατεύονται με ειδικές διατάξεις (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, NATURA, κλπ.).
Το άρθρο όμως 14, με τίτλο: «Περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης των χρήσεων» απαγορεύει την ανέγερση κατοικιών σε εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923 και εκτός περιοχών που βρίσκονται υπό πολεοδόμηση. Σε αυτές τις περιοχές προβλέπεται «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης».
Η απαγόρευση δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των νησιωτών μας, γιατί οδηγεί στην οικονομική απαξίωση της περιουσίας τους, στην περαιτέρω μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας που θα εντείνει την οικονομική κρίση και προκαλεί αίσθημα αδικίας  για όλους εκείνους που κατέβαλλαν σημαντικά ποσά  και προς το Κράτος για την αγορά άρτιων οικοδομήσιμων οικοπέδων.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είμαστε αντίθετοι στην απαγόρευση οικοδόμησης  σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μετά την εκπόνηση και έγκριση των χωροταξικών σχεδίων και σε βάθος χρόνου ικανού για την αξιοποίηση των μέχρι σήμερα οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, τα οποία είναι οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η οικονομική απαξίωση των οικοπέδων αυτών και η πρόβλεψη για επαγγελματική εκμετάλλευση είναι πιθανόν να οδηγήσει στη συγκέντρωση μεγάλων εκτάσεων σε χέρια λίγων, με σκοπό την επαγγελματική τους εκμετάλλευση.
Παρακαλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο άρθρο 14 του Σχεδίου Προεδρικού διατάγματος, παρέχοντας τουλάχιστον τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών να μπορούν να τα αξιοποιήσουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας, εντός ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος και αφού εκπονηθούν και οι αναγκαίες χωροταξικές μελέτες των οικισμών μας.» 

αυτοτελές το ΝΑΤ


Διατηρείται τελικά η αυτοτέλεια του ΝΑΤ σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων Γιώργου Παπαμανώλη, σύμφωνα με ανακοίνωσή του με ημερομηνία 16.1.2012, μετά και την συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό για τα θέματα της ασφάλισης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΝΑΤ ως Ασφαλιστικό Ταμείο με τη νέα του διάταξη, θα υπαχθεί στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας έτσι ώστε, να υπάρχει ενιαία παρακολούθηση της πορείας του, η λειτουργία του όμως, παραμένει αυτόνομη και ανεξάρτητη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με διάταξη που εισάγεται στο Νομοσχέδιο για τον Θαλάσσιο Τουρισμό το οποίο θα έλθει για ψήφιση στη Βουλή, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΝΑΤ, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο βουλευτών Γιώργου Ν. Παπαμανώλη και Δημήτρη Καρύδη στις 21 Οκτωβρίου.

Μετά από σύμφωνη γνώμη του κ. Γ. Κουτρουμάνη, Υπουργού Εργασίας, καταργείται προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε την ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ από 1-1-2013.
Το ΝΑΤ ως Ασφαλιστικό Ταμείο με τη νέα διάταξη θα υπαχθεί στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας έτσι ώστε, να υπάρχει ενιαία παρακολούθηση της πορείας των Ασφαλιστικών Ταμείων, η λειτουργία του όμως, παραμένει αυτόνομη και ανεξάρτητη.
Η απόφαση αυτή δικαιώνει τις διεκδικήσεις των Ναυτεργατικών Σωματείων και των εργαζομένων στο ΝΑΤ.

συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Π.Ν.Α.


Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος με σκοπό να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ν.Α.

Με την υπογραφή σήμερα στη Ρόδο πρωτοκόλλου συναντίληψης και συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τον πρύτανη Πάρι Τσάρτα επισφραγίστηκαν οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Κοινή ήταν η εκτίμηση, όπως σημειώνεται και στο κείμενο της συμφωνίας, ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για μια σύμπραξη μεταξύ των δύο πλευρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος με σκοπό να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.
Διαβεβαιώνοντας για την πρόθεσή τους να προωθήσουν μια ολοένα στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, οι κ. Μαχαιρίδης και Τσάρτας συμφώνησαν σε πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν, διαμορφώνοντας σταδιακά προτεινόμενες δράσεις σε πεδία, όπως της τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ναυτιλίας και μεταφορών, ανάπτυξης νησιών και αξιοποίησης τοπικών προϊόντων κλπ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της δημιουργίας φοιτητικής στέγης στη Ρόδο με πόρους του ΕΣΠΑ.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 16, 2012

οι Cospiramus στην Σαντορίνη


Την εμπειρία δύο καλοδουλεμένων και άρτιων σε κάθε επίπεδο παραστάσεων είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην Σαντορίνη.
Επρόκειτο για τα έργα «ο πατέρας» και «δεσποινίς Τζούλια» του Σουηδού δραματουργού Στρίνμπεργκ τα οποία συγκαταλέγονται στα θεμελιώδη της παγκόσμιας δραματουργίας και παρουσιάστηκαν από την θεατρική ομάδα “Cospiramus” στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι. 
Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Κινηματογραφικής λέσχης Θήρας και του Δήμου Θήρας.

Στις παραστάσεις συμμετείχαν οι,

Στον «πατέρα»
Διδασκαλία: Δημήτρης Ήμελλος
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Διανομή: (με σειρά εμφάνισης)                                                                                   
Λοχαγός: Χρυσοβαλάντης Φράγκος
Πάστορας: Νίκος Κρίκας
Σβερντ/Νέντ: Σάββας Κοντός
Λάουρα: Μαριάννα Ασιμή /Δήμητρα Θωμαΐδου
Γιατρός: Λευτέρης Παπακώστας
Παραμάνα: Δώρα Δημητρίου
Βέρθα: Ρεβέκκα Γκόγκου

Και στο «δεσποινίς Τζούλια»
Διδασκαλία: Δημήτρης Ήμελλος
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Κινησιολογία: Νικολέττα Ξεναρίου
Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος
Ευχαριστούμε θερμά τον Θοδωρή Αμπαζή για τη βοήθειά του.
Διανομή: (με σειρά εμφάνισης)
Δεσποινίς Τζούλια: Φανή Αποστολίδου/ Ιωάννα Μάντζαρη/ Βίκυ Τσίρου
Ζαν: Νίκος Κρίκας/ Γιάννης Μουγιάκος
Κριστίν: Νικολέτα Δάφνου/ Δέσποινα Μπιμπίκα

Δήμος Θήρας για τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου - αιτήματα για την προσβασιμότητα του χώρου σε επισκέπτες


Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής Σαντορίνης,

Η προσωρινή έστω παραλαβή του έργου της αντικατάστασης του στεγάστρου του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου αναμένεται προκειμένου να παραδοθεί για χρήση από το ευρύτερο κοινό ο χώρος. Εκκρεμούν ακόμα εγκρίσεις και πιστοποιητικά των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών για θέματα που άπτονται της ασφάλειας των μνημείων και των επισκεπτών. Αυτή είναι η ενημέρωση που έλαβε ο Δήμος Θήρας από τον Δ/ντή των Ανασκαφών, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρίστο Ντούμα.
Επιπλέον ο Δήμαρχος επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου της επισκευής του στεγάστρου.
Στο έγγραφό του ο κ. Ντούμας αναφέρει ότι οι εργασίες από πλευράς Αρχαιολόγων έχουν ολοκληρωθεί εν μέρει και ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν να εισηγηθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού το άνοιγμα του χώρου, που επί έτη αναμένεται εναγωνίως. Οι δικές τους εξάλλου επεμβάσεις δεν πρόκειται να παρεμποδίζουν την κίνηση των επισκεπτών στις προκαθορισμένες, όπως υπογραμμίζεται διαδρομές.   
Ο Δήμος συνεχίζει και θα συνεχίσει τις πιέσεις του προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου.

η ανακύκλωση στον Δήμο Σαντορίνης


Από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2011 απεστάλησαν στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών από το νησί μας 465.530 κιλά ανακυκλώσιμα υλικά.
Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο είχαν μεταφερθεί από τη Σαντορίνη 139.770 κιλά σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του  233%.

Επίσης κατά τη διάρκεια του 2011 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:
Αποκτήθηκε το νέο ειδικό απορριμματοφόρο ανακύκλωσης χωρητικότητας 16m3
Τοποθετήθηκαν πάνω από 50 καινούριοι κάδοι ανακύκλωσης στο νησί μας.
Το δίκτυο των μπλε κάδων χαρτογραφήθηκε και αριθμήθηκε.
Τα δρομολόγια της ανακύκλωσης έγιναν τακτικά ανά εβδομάδα.
Σε συνεργασία με επιχειρήσεις – μεγάλους παραγωγούς πραγματοποιούνται ξεχωριστά δρομολόγια αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών μεγάλου όγκου. 
Μοιράστηκαν σε σχολεία και στους κατοίκους του νησιού μπλε τσάντες ανακύκλωσης κατά τη διάρκεια ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Ο Δήμος Θήρας θέλει να ευχαριστήσει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού που με τη συμμετοχή και συνεργασία τους συνέβαλλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεσμεύεται επίσης για την συνέχιση και περεταίρω αύξηση της ανακύκλωσης το 2012 με ημερίδες ενημέρωσης, στοχευμένες δράσεις και συνεργασίες.

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης, η ετήσια γιορτή..


Η ανακοίνωση της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο θα αναρτηθεί την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, με την αποστολή της από την γραμματεία της Ένωσης.
Τα μέλη της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης, μιας από τις πολυπληθέστερες Ενώσεις του νησιού αριθμούν 480 περίπου οικογένειες, καταμετρημένες με τον παλαιό Νόμο που προσμετρούσε ως πολύτεκνες τις οικογένειες με 4 παιδιά, ανήλικα και ενήλικα και όχι τον νέο, που προσμετρά ως πολύτεκνες τις οικογένειες με 4 ανήλικα παιδιά.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών για τις σχολικές τους επιδόσεις καθώς και οι γονείς τους. 

η αξιολόγηση των στοιχείων απο τις έρευνες στο ηφαίστειο του Κολούμπου, συνεχίζεται


Ένα κείμενο σχετικά με την πορεία των ερευνών και την μελέτη των στοιχείων καθώς και των δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν στις υποθαλάσσιες έρευνες του ηφαιστείου του Κολούμπου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, και που πραγματοποιήθηκαν τα καλοκαίρια του 2006 και του 2010 από Έλληνες και Αμερικανούς επιστήμονες κρατικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,
μπορείτε να διαβάσετε εδώ:


Το κείμενο, γραμμένο στα Αγγλικά, αναφέρεται στην τεκμηρίωση των θέσεων των επιστημόνων σχετικά με τα ευρήματα και την έρευνά τους, ενώ έχει υιοθετηθεί και παρουσιαστεί σε έγκυρα περιοδικά διεθνή περιοδικά του χώρου της Γεωλογίας και της Ηφαιστειολογίας.

a leading figure of Santorinian wine..


Ένα κείμενο σχετικά με την πρόσφατη απώλεια του Σαντορινιού οινοποιού Γιάννη Αργυρού συνέταξε και ανάρτησε στο διαδίκτυο ο κ. Νίκος Μάνεσης που ασχολείται με την προβολή των ελληνικών οίνων στο εξωτερικό.
Το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στην αγγλόφωνη σελίδα του  www.greekwineworld.net

Σύμφωνα με το κείμενο,

A leading figure of Santorinian wine died December 12, 2011. He was 64. Argyros was the antithesis of the ego-driven winemaker. Man of few words, modest. Not easy to get much out of him, either. Disciplined and hard-working. He let his wines do the talking. His grandfather founded Canava Argyros in 1903. When Yannis took over, in 1974, Santorinian wine fortunes had been in decline since the 1956 earthquake, when a large chunk of the middle class emigrated to Athens, or abroad. Born into a farming family, they did not only grow grapes. Tomato paste was big back then, as witnessed by the nine now defunct canneries that lie abandoned, or have been converted into night clubs and beach bars.

For 17 years I visited his vineyards and Canava. Clam-like, he slowly opened up. Eventually, in a measured and frank manner, we spent precious hours tasting from dozens of Vinsanto casks and older vintages of bone-dry wines. However, it was his profound understanding of the shrinking Santorinian sub-regions – Akrotiri, Megalochori, Pyrgos, Episkopi, Imerovigli – that was truly impressive. He also knew who the best farmers were. These were some of the fascinating aspects of this self-taught winemaker. His legacy lives on in the stunning collection of Vinsanto. In fact, it was this man’s persistence and continuous investment that singlehandedly repositioned Santorini Vinsanto as Greece’s top sweet wine. One of the great dessert wines to find anywhere in the world, it is expensive to produce and requires extensive ageing. Rewards include a searing acidity and a unique mineral character. His son Mattheos (29) has been groomed to continue this family business, now in its fourth generation.


Χ. Κόκκινος, ανακοίνωση για την υγεία


Ανακοίνωση με θέμα την υγεία στα νησιά των Κυκλάδων εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος.

 Στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «τριτοκοσμικό το επίπεδο της δημόσιας υγείας στα νησιά της περιφέρειας» ενώ, κάνει λόγο για «δομές υγείας χωρίς προσωπικό, φάρμακα, και θέρμανση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,                                

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες οδηγείται η δημόσια Υγεία στα νησιά μας. Η υποβάθμιση, η παρακμή και η οπισθοδρόμηση στο σημαντικότερο αγαθό, δεν έχει τέλος. Ο κατήφορος συνεχίζεται και οι κυβερνώντες αδιαφορούν προκλητικά.
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται είναι πρωτόγνωρα όπως πρωτόγνωρη είναι και η ανικανότητα των υπευθύνων να δώσουν λύσεις. 
Συγκεκριμένα στις Κυκλάδες:
-Στο Νοσοκομείο της Σύρου επί 48 ώρες οι ασθενείς και οι συνοδοί τους «ξεπάγιασαν» λόγω της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης! Τους μοίρασαν επιπλέον κουβέρτες προκειμένου ν αντιμετωπίσουν το κρύο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών
που επικρατούσαν στο νησί. Θυμίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα.
-Στις Δυτικές Κυκλάδες, τα Κέντρα Υγείας που δημιουργήθηκαν με πόρους του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου την περίοδο 2004-2009, παραμένουν χωρίς  επαρκή στελέχωση προσωπικού. Με «μερεμέτια»  οι υπεύθυνοι προσπαθούν να καλύψουν τα προβλήματα. Η μεταφορά αγροτικού γιατρού από το Κ.Υ. της Σερίφου στη Σίφνο αποτελεί μία από τις τελευταίες ενέργειες που αναδεικνύουν την προχειρότητα των κυβερνητικών επιλογών.
-Στην Πάρο, το νησί έχει μείνει μόνο με έναν ιδιώτη παιδίατρο ενώ το Κ.Υ., παρά τις εκκλήσεις  της τοπικής κοινωνίας παραμένει «αποψιλωμένο» σε ιατρικό προσωπικό.
-Στην Αμοργό, οι γιατροί αποτελούν πια «είδος πολυτελείας»  για το Κ.Υ. Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που προκύπτουν.
Στα Δωδεκάνησα:
-Στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ο διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ διοικητής κος Μιχάλης Κόκκινος, παραιτείται επιβεβαιώνοντας  την «διάλυση» που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική ακόμα και στον τομέα της Υγείας.
Οι υποσχέσεις των κυβερνώντων για την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου αποδεικνύονται για άλλη μια φορά ψεύτικες.
-Στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, τα προβλήματα στον τομέα Υγείας διογκώνονται. Το Νοσοκομείο υπολειτουργεί. Το Κ.Υ. Αντιμάχειας παραμένει κλειστό και αγνοείται ημερομηνία έναρξης της υλοποίησης του νέου Νοσοκομείου στο νησί.
Η κατάσταση παραμένει τραγική και στα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας μας,  τόσο στα μεγαλύτερα (Νάξο, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο) αλλά και στα μικρότερα. Η εγκατάλειψη των νησιωτών μας είναι εμφανής.