Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

"δράσεις και αποδράσεις" Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου

Για την έκδοση του πρώτου τεύχους για την φετινή σχολική του περιοδικού "Δράσεις κι Αποδράσεις" του Δημοτικού Σχολείου του Εμπορείου μας ενημέρωσε ο διευθυντής του κ. Φραγκίσκος Λάβαρης.
Στην ύλη του περιοδικού παρουσιάζονται εργασίες των μαθητών, στογμές απο δραστηριότητες μέσα κι εξω απο την τάξη, ενω αναφέρονται θέματα όπως αυτό της σημασίας της ανακύκλωσης, της σχολικής βιβλιοθήκης και άλλα.
Το πρώτο τεύχος για την φετινή σχολική καθώς και το αρχείο όλων των περιοδικών μπορείτε να το διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή στην σελίδα του σχολείου στην διευθυνση : http://dim-empor.kyk.sch.gr/index.htm 
Το περιοδικό ανοίγει σε pdf εδω

Σύλλογος Κρητών - αποκριάτικο πάρτυ για παιδιά

Ο Σύλλογος των Κρητών Σαντορίνης μας ενημερώνει και μας καλεί στο Αποκριάτικο πάρτυ που διοργανώνει για τα παιδιά, την Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου στις 16.00 στο Club Enigma. Για τους μικρούς τους φίλους θα είναι εκεί ο Mickey Mouse, o Asterix και ο Ovelix!

Tango Argentino Santorini - 1st year anniv. Milonga

Η ομάδα του Tango Argentino Santorini γιορτάζει -και μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί της- τον 1ο χρόνο λειτουργίας της και διοργανώνει 1st YEAR ANNIVERSARY MILONGA!!


Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στις 21.30 στο MOJITO CAFE στο Εμπορικό Κέντρο του Καρτεράδου.



ένωση Κυκλαδικού Τύπου - προσκλήσεις

Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου ενημερώνει τα μέλη της οτι καλούνται σε τακτική Γενική Συνελευση που θα γίνει την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο ξενοδοχείο "Αμαλία" στο Σύνταγμα.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν : Απολογισμός ΔΣ 2010, προγραμματισμός δράσεων 2011, έκθεση ελεγκτικής επιτροπής για το 2010, οικονομικός προυπολογιμσός 2011.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την Κυριακή 13.2 στις 12.00 στα γραφεία της ΕΚΥΤ, Μάρνη 33.
Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΚΥΤ μας καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 19.30 στο ξενοδοχείο "Αμαλία".

Τις προσκλήσεις υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΚΥΤ Μανώλης Λιγνός και η ΓΓ Χαρίκλεια Ζαμάνου - Χιόνη.

Κινηματογραφική Λέσχη - Μέγαρο Yacoubian

Το Σάββατο 5 Φεβουαρίου (ήμερα)  στις 20:45 στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας θα προβάλλει την ταινία "Μέγαρο Γιακουμπιάν".

Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί επίκαιρη μιας κι εκτός του οτι πρόκειται για αιγυπτιακή παραγωγή, το θέμα της είναι : το Κάιρο. Ένα μέρος όπου συνυπάρχουν όλες οι κοινωνικές τάξεις...
Ένα μέρος όπου πίσω από κλειστές πόρτες κρύβονται ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τα πάθη τους.
Αυτό το μέρος θα ανοίξει τις πόρτες του και θα αποκαλύψει τα μυστικά του. Θα αποκαλύψει τις αληθινές ιστορίες και το τι μπορούν να προκαλέσουν οι ανάγκες στους ανθρώπους, ανάγκη για χρήματα, ασφάλεια, αγάπη, έρωτα, δύναμη και εκδίκηση, για όλα και για τίποτα.
Αυτό το μέρος είναι το Μέγαρο Γιακουμπιάν, ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων που χτίστηκε στο Κάιρο στο τέλος της δεκαετίας του '30. Στη μεγάλη ακμή του το Κάιρο συναγωνιζόταν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε πλούτο, χλιδή και κομψότητα. Εκείνη την εποχή στο Μέγαρο Γιακουμπιάν κατοικούσαν οι ισχυρότεροι και πλουσιότεροι άνθρωποι της πόλης.
Μισόν αιώνα αργότερα από την επανάσταση του 1952, στη διάρκεια του 1ου Πόλεμου του Κόλπου, η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει αλλάξει δραματικά. Το κτίριο διαθέτει ακόμα τη γοητεία και τη φήμη του, αλλά τα σημάδια της παρακμής και της εγκατάλειψης είναι παραπάνω από εμφανή.

Η ταινία είναι παραγωγής του 2006 σε σκηνοθεσία Μαρουάν Χαμέντ με τους: Adel Imam, Nour El-Sherif, Youssra, ενω έχει λάβει το βραβείο Επιτροπής του São Paulo International Film Festival 2006.

Τιμή Εισόδου: 7.00 ευρώ (για μέλη 5.00 ευρώ)
Για πληροφορίες: www.kileth.blogspot.com

Μακρυωνίτης - επίσκεψη Σαντορίνη


Απο το γραφείο της γραμματείας του αντιΠεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Μακρυωνίτη,

(υπεύθυνου για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, προϋπολογισμού, επιχειρησιακών σχεδίων, ΕΣΠΑ καθώς και επί των αρμοδιοτήτων της Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.... -  όλ'αυτά, τα οποία επειδή είναι αρχή ακόμη και σιγά σιγά μαθαίνουμε την οργάνωση της περιφέρειας, τα αναφέρουμε ώστε να τα εμπεδώνετε κι εσείς σιγά σιγά..)


ενημερωθήκαμε για την επίσκεψή του στην Σαντορίνη το διήμερο 2-3 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας,
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μακρυωνίτης συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Υπαπαντής του Σωτήρος.
Ο αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του νησιού, με αντικείμενο θέματα αρμοδιότητάς του. Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε τα έργα που πραγματοποιούνται στο νησί, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας κ. Ηλία Μάινα και είχε επαφές με το δήμαρχο Αναστάσιο Ζώρζο, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και παράγοντες της περιοχής. Ο κ. Μακρυωνίτης ενημερώθηκε για την πορεία των υπό εξέλιξη έργων και των προγραμματισμένων, όπως το ΤΕΕ, το Γυμνάσιο Μεσσαριάς, το δρόμο Αεροδρομίου – Φηρά – Οία, την αντιστήριξη των πρανών, το νέο Λιμάνι, έργα περιβάλλοντος κ.α.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Θήρα, ο κ. Μακρυωνίτης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, με στόχο την επίλυσή τους. Η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν ένα από τα προβλήματα που καταγράφησαν ως η «Αχίλλειος πτέρνα» του νησιού. Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του προβλήματος, ο αντιπεριφερειάρχης, συζήτησε με τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, την αναγκαιότητα ο δήμος να προχωρήσει άμεσα σε γενικευμένη ανακύκλωση και σε κομποστοποίηση των απορριμμάτων, ένα εγχείρημα, που όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει ουσιαστική και μεγάλη απόδοση, αφού μπορεί να μειώσει τον όγκο τους σε ποσοστό πάνω από 50%». Ο κ. Μακρυωνίτης αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το περιβάλλον εστίασε το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.
Τέλος, ο κ. Μακρυωνίτης επισκέφθηκε γραφεία, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας και συζήτησε με υπαλλήλους ζητήματα που τους αφορούν.

Ποδηλατικός Όμιλος Σαντορίνης - ποδηλασίες - πιτούλα


Σε πολύ καλή φόρμα βρίσκεται ο Ποδηλατικός Όμιλος Σαντορίνης λίγους μήνες μετα την ίδρυσή του, έχοντας δημιουργήσει μια πολύ καλή παρέα ποδηλατών που διοργανώνουν τακτικότατα ποδηλασίες σε ολόκληρο το νησί.
Απο την σελίδα του Ομίλου μαθαίνουμε οτι η τελευταία ποδηλατική βόλτα έγινε την περασμένη Κυριακή  30/1/2011, όπου μια δυναμική ομάδα ποδηλατών του Αθλητικού Ποδηλατικού Ομίλου Σαντορίνης Α.Π.Ο.Σ ,έφυγε από το Καμάρι για μια ποδηλατική βόλτα έως τα Φηρά και επιστροφή.


Επίσης απο την ίδια πάντοτε σελίδα μαθαίνουμε οτι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 έγινε η κοπή την Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Αθλητικού Ποδηλατικού Ομίλου Σαντορίνης.
Οι ποδηλάτες του Α.Π.Ο.Σ συναντήθηκαν στο Γήπεδο Καμαρίου, αλλά λόγω βροχής έγινε αλλαγή των σχεδίων και η πίτα κόπηκε σε γνωστό παραλιακό κατάστημα του Καμαρίου.
Η συνάντηση ήταν επιτυχημένη και οι Ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της Ποδηλασίας στην Σαντορίνη και να επεξεργαστούν διάφορες ιδέες σχετικά με την θεωρητική κατάρτιση τους σε προπονητικά θέματα αλλά και σε τρόπους διάδοσης της Ποδηλασίας στο νησί.
Ο Α.Π.Ο.Σ υπόσχεται σε όλα τα μέλη του Ποδηλατικού Ομίλου ότι θα υπάρξει μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση της ποδηλασίας στην Σαντορίνη και στα γύρω νησιά.

Εμείς, ευχόμαστε καλές βόλτες και γιατί οχι αθλητικές επιτυχίες!

Κυκλαδικοί Πλόες - τέλος εποχής

Με ένα σύνομο ηλεκτρονικό μήνυμά της η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία μας ενημερώνει για την ολοκλήρωση του "κύκλου" της έκδοσης της εφημερίδας "Κυκλαδικοί Πλόες".

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του για το τελευταίο τευχος ο έχον διατελέσει επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία, Νίκος Συρμαλένιος, με πεδίο δράσης τις Κυκλάδες, στα πλαίσια του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ολοκλήρωσε κι αυτη τον κύκλο της, σημειώνει μεταξύ άλλων οτι,

".....Μπροστά μας ξεκινάει μια νέα περίοδος με την Αιρετή Περιφέρεια να αντικαθιστά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την "Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία" να παραδίδει τη σκυτάλη στους "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό", αφού αναγκαστικά οι Κυκλάδες ενώθηκαν με τα Δωδεκάνησα. Τώρα τα κατοικημένα νησιά μας από 24 έγιναν 51, η περιοχή ευθύνης μας απλώθηκε από την Τζιά μέχρι το Καστελλόριζο..."

Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής έχει ως εξής,

Τα πάντα ρεί. Αυτή είναι καλώς ή κακώς η αμείλικτη πραγματικότητα της ζωής, που εκφράζεται ακόμα πιο έντονα τελευταία στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και σε ότι αυτές περικλείουν. Καρπός αυτών των εξελίξεων είναι και το τέλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η έλευση του μνημονίου, η προϊούσα φτώχεια μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, οι συντελούμενες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Μπροστά μας ξεκινάει μια νέα περίοδος με την Αιρετή Περιφέρεια να αντικαθιστά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και με τον κίνδυνο να υποκατασταθεί οριστικά αυτή καθεαυτή η θεσμική της οντότητα, ως θεσμός διοικητικής διαίρεσης που είχε κατοχυρωθεί ιστορικά από την ίδρυση περίπου του ελληνικού κράτους.
Εν πάση περιπτώσει ο κόσμος αλλάζει, η οικονομία αλλάζει, η παγκοσμιοποίηση συνθλίβει τον κόσμο της εργασίας υπέρ του κεφαλαίου, οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας και όπως βλέπουμε δυστυχώς ή ευτυχώς, καλώς ή κακώς τα παλιά παραδοσιακά καφενεία δίνουν τη θέση τους στα internet cafe, καταδείχνοντας ότι η ιστορία δεν γυρίζει πίσω.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον και ειδικότερα στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, δεν θα ήταν δυνατόν εμείς να παραμείνουμε αλώβητοι. Το καλλίτερο θάταν να προσαρμοστούμε στο σήμερα κρατώντας το χθές, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους προς το μέλλον. Όμως η “Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία” έφυγε κι' αυτή, παραδίδοντας τη σκυτάλη στους “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”, αφού αναγκαστικά οι Κυκλάδες ενώθηκαν με τα Δωδεκάνησα, προσαρμοζόμενη στο ενιαίο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τώρα τα κατοικημένα νησιά μας από 24 έγιναν 51, η περιοχή ευθύνης μας απλώθηκε από την Τζιά μέχρι το Καστελλόριζο, δηλαδή από τα όρια της Αττικής σχεδόν στα σύνορα της Τουρκίας.

Οι ευθύνες μεγάλωσαν και μαζί οι απαιτήσεις για δράση, για παρεμβάσεις, για παρουσία. Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας, οι “Κυκλαδικοί Πλόες”, συμπλήρωσε οκτώ (8) χρόνια ζωής και κυκλοφόρησαν τριάντα (30) 16σέλιδα τεύχη. Κατά γενική ομολογία κέρδισε την εμπιστοσύνη όχι μόνο των 3.700 περίπου παραληπτών του, αλλά και το γενικότερο κύρος όσων ενδιαφέρονταν για τον κυκλαδικό τύπο. Ασχολήθηκε με πολλά μικρά και μεγάλα θέματα των νησιών μας, ανέδειξε εκατοντάδες προβλήματα και πρότεινε λύσεις από τη σκοπιά της δικής μας οπτικής, εξασφάλισε την ενημέρωση σε χιλιάδες φίλους μας αλλά και αντικειμενικούς αναγνώστες όχι μόνο στα πέρατα των 24 νησιών μας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού από την Κύπρο μέχρι τη Μεγάλη Βρεττανία.
Μπορεί να πάψουμε να το βλέπουμε τυπωμένο, αλλά θα αισθανόμαστε την ίδια χαρά, όταν το ηλεκτρονικό πλέον έντυπο μας θα το διαβάζουν με ένα κλικ, χιλιάδες αναγνώστες και μάλιστα στα πέρατα της γης. Δεν σταματάμε λοιπόν, παραδιδόμαστε στις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, συνεχίζουμε. Φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε όχι μια περιοδική τρίμηνη ή μηνιαία έκδοση, αλλά μια συνεχώς ανανεούμενη, ρέουσα ηλεκτρονική εφημερίδα με ειδήσεις, παρεμβάσεις, ρεπορτάζ, αρθρογραφία. Κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, που θα προσελκύει τους πιο απαιτητικούς, τους πιο μαχητικούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες, νέους και μεγαλύτερους, αυτούς που με τη γνώμη τους και τις προτάσεις τους θα μπορούν να ανοίγουν δρόμους και να πλέουν “Κόντρα στον Καιρό” ακόμα και στις πιο μεγάλες φουρτούνες.

Περιφεριάρχες - Κυβέρνηση 1-1 (αλλά θα έχει και επαναληπτικό...)

Το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μας ενημερώνει για την νέα συνάντηση των Περιφερειαρχών -και συγκεκριμένα των νησιωτικών περιοχών- με τον υπουργό Εσωτερικών καθώς και την συνάντησή τους με τον υπ. Τουρισμού.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης οτι θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών των νησιωτικών Περιφερειών, μετά από πρόταση του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.
Την επόμενη Πέμπτη, οι Περιφερειάρχες θα συναντηθούν με τον Υπουργό Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2011

έφυγε ο Δημήτρης Γκλαβάς


Ένα σπουδαίο μυαλό, ένας πολύ καλός άνθρωπος, έφυγε απο κοντά μας πριν απο λίγες ημέρες. Πρόκειται για τον Δημήτρη Γκλαβά, έναν άνθρωπο που πέρα απο την καλοσύνη του χαρακτήρα του, τα αρκετά τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο περιβάλλον του για τα χιουμοριστικά και σκωπτικά ποιήματα τα οποία έγραφε και διανέμονταν μεταξύ φίλων και γνωστών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, πρωταγωνιστές αυτών των εμπνευσμένων και καλόγουστων ποιημάτων ήταν πρόσωπα που ασχολούνται με τα "κοινά" του νησιού, οι οποίοι και τα αντιμετώπιζαν με θαυμασμό για τον ευστοχία των παρατηρήσεών του.

Ο Δημήτρης Γκλαβάς ήταν ένας "πολύ διαβασμένος" άνθρωπος και μάλιστα σε ενα ευρύτατο πεδίο γνώσεων, φιλομαθής μέχρι του τέλους, είχε πάντοτε ενα έξυπνο σχόλιο ή μια ιστορία να αφηγηθεί σε σχέση με με οτι συζητιόταν ή έβλεπε. Ακόμη, αυτό που θυμάμαι, είναι η ανάγκη του για δικαιοσύνη και η αυστηρή προσωπική του ηθική. Απόλυτος σε πολλά θέματα δεν ήταν όμως εύκολο να διαφωνήσεις μαζί του εκτός κι αν ήσουν καλά προετοιμασμένος να τον αντιμετωπίσεις, ώστε να μην  .. δικαιώσεις τις απόψεις του.
Ένα χαρακτηριστικό του Δημήτρη Γκλαβά είναι οτι νοιαζόταν και εμπιστευόταν τους νέους ανθρώπους, ενω μπορούσε να νιώθει τις αγωνίες και τα αδιέξοδά τους.

Αυτό που σκέφτομαι τούτη την ώρα, κι ενδεχομένως να μην είναι και ο πλέον κατάλληλος επίλογος είναι πως,
κάποια μέρη, χωρίς την παρουσία κάποιων ανθρώπων, μοιάζουν άδεια. Λείπουν δηλαδή η ματιά και ο τρόπος που αντιμετώπιζαν, κι αυτό που είχαν να πουν, για τα πράγματα.
Νομίζω οτι η Σαντορίνη είχε, κι έχει, τον ποιητή της, τον δικό της Γεώργιο Σουρή.
Γι αυτόν, πολύ εύστοχα κι απο πολύ καλές πένες, έχουν γραφτεί φράσεις που θεωρώ οτι αξίζει να συνδεθούν με την μνήμη του Δημήτρη Γκλαβά, μιας και ο τρόπος που "έβλεπαν" τα πράγματα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες.

".......ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα, και ένας από τους μεγαλύτερους σατιρικούς ποιητές της νεώτερης Ελλάδας. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε και ως «ο σύγχρονος Αριστοφάνης». Ένας σοφός πανεπιστήμονας, που μας άφησε ένα μεγάλο έργο, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, και ένας έξοχος τεχνίτης του λόγου, με τέλεια αίσθηση του ρυθμού και του μέτρου, με άψογες φαρμακερές και συνάμα λυτρωτικές ομοιοκαταληξίες..."

"....Χαρά να σε παίρνει ο Σουρής και να σε πηγαίνει από τον Εμπεδοκλή στον Δημόκριτο, κι από τον Θαλή στον Ηράκλειτο, από τον Πυθαγόρα και τον Πλάτωνα στον Επίκουρο, από τον Αδάμ και την Εύα, στον Ιωσήφ, στον Μωυσή και στους Χαλδαίους, από τον Βούδα και τον Προμηθέα, στον Αριστοφάνη, στον Σαίξπηρ, στον Σοπενχάουερ, στον Διογένη. Χαρά να φέρνει στην Αθήνα τον Δον Ζουάν, να τον ανυψώνει και να τον καταποντίζει, μαζί με τους θαυμαστές και τις θαυμάστριές του, μαζί με κέρατα και γαλόνια, ο πικρόγλωσσος και στο βάθος πονόψυχος Γεώργιος Σουρής.
Χαρά να φτάνεις στα μικρότερα ποιήματά του, όπου δεσποτάδες και παπαδιές, αξιωματικοί και κοκότες, βουλευτές και καλόγριες, κι ακόμα αυτός ο ίδιος ο ποιητής, σατιρίζονται, ήτοι φανερώνουν τον σάτυρο που κρύβουν μέσα τους, ή που τον έχουν θυσιάσει χάριν της ματαιοδοξίας, της φιλαργυρίας, των αξιωμάτων, της επίδειξης, της βλακείας. Άλλοτε ως Φασουλής και Περικλέτος, ο Σουρής, άλλοτε ως Μεφιστοφελής, μ’ εξαίσιους στίχους, ξαναφτιάχνει την ιστορία της ανθρωπότητας, μπάζοντας μέσα της το αρχέγονο πνεύμα του χάους. Γελώντας. Μιλώντας με θάρρος για όσα καλώς γνωρίζει, αλλά μένοντας πάντα, όπως αρμόζει στην ύψιστη σοφία, αγνωστικιστής για όσα δεν γνωρίζει..."




Ένα κείμενο που έγραψε για τον μπαμπά της, μας κάνει την μεγάλη τιμή να μοιραστεί μαζί μας, η κόρη του Δημήτρη Γκλαβά, Μάντυ Γκλαβά.

Κι επειδή η "εισαγωγή" μοιάζει απαραίτητη, στο κείμενό της η κ. Γκλαβά αναφέρεται στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του πατέρα της, στα αναγνώσματά του, στις πεποιθήσεις του αλλά και στο δύσκολο τέλος.

Την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010 στις 8:20 το πρωί, έφυγε ήσυχα από κοντά μας ο πατέρας μου Δημήτριος Γκλαβάς του Δημητρίου. Είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο και είχε μείνει ορφανός από πατέρα σε βρεφική ηλικία. Έζησε στην Αθήνα όπου τελείωσε το γυμνάσιο και την τεχνική σχολή του Ο.Τ.Ε. στον οποίο και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του με εργατικότητα και ήθος. Παντρεύτηκε τη Σούλα το γένος Χρυσού από τον Πύργο και έκανε δύο παιδιά τη Μάντυ και το Διονύση. Από τη συνταξιοδότηση του και μετά έζησε στη Σαντορίνη για να είναι κοντά στα παιδιά του και τον εγγονό του. Του άρεσε να απασχολείται σε ένα μικρό χωραφάκι στον Προφήτη, να φυτεύει ντοματάκια και να μαζεύει κάπαρη.

Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος, καλός σύζυγος, άψογος πατέρας και τέλειος παππούς. Σαν άνθρωπος πάντα γελούσε και αγαπούσε όλο τον κόσμο. Δεν του άρεσε να βγαίνει, να πίνει ή να καπνίζει. Από μικρό παιδί διάβαζε πολύ και είχε ιδιαίτερη έφεση στην ιστορία. Καθώς είχε εξαιρετική μνήμη θυμόταν γεγονότα, ονόματα και ημερομηνίες σαν ένα ζωντανό βιβλίο. Συχνά, όταν άρχιζε διηγήσεις για μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως τη Μάχη του Μαραθώνα, το Μ. Ναπολέοντα, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κλπ, ξεχνούσε να σταματήσει. Θαύμαζε τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά και άλλους σοφούς, τους «Μεγάλους Μύστες» όπως τους έλεγε, από άλλες θρησκείες και άλλους πολιτισμούς. Απ’ ότι μας είχε πει, όταν ήταν μικρό παιδί, μια πλούσια Ζακυνθινιά κυρία η «Λομβάρδαινα» για την οποία εργάζονταν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, τον φρόντιζε και τον άφηνε να τριγυρίζει στο σπίτι της. Εκεί είχε βρει μια πλούσια βιβλιοθήκη όπου περνούσε τις ώρες του. Ακόμα, ήταν θαυμαστής του Λιαντίνη και είχε διαβάσει όλα του τα βιβλία.
Σαν γνήσιος Ζακυνθινός αγαπούσε την ποίηση και εκφραζόταν κι ο ίδιος από ανέκαθεν με τετράστιχα, με τα οποία σατίριζε τα κακώς κείμενα ή απλώς πείραζε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς. Παρ’ όλο που είχε γράψει πάρα πολλά ποιήματα, τα θυμόταν όλα ανεξαιρέτως απέξω και μπορούσε να ανασύρει από τη μνήμη του και απαγγείλει ευθύς αμέσως, όποιο κι αν του το ζητούσαν. Είχε παντού πολλούς φίλους και ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τους αγαπούσε. Όλοι περίμεναν με χαρά κάποιο καινούριο του ποίημα και πολλοί τα μάζευαν και τα αρχειοθετούσαν. Εμείς, η οικογένειά του ήμασταν πιο αυστηροί κριτές και δεν του δίναμε συχνά αυτή τη χαρά. Μας ενοχλούσε η εμμονή του να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της επίσημης Εκκλησίας και πολλές φορές τον μαλώναμε γι αυτό. Κάποια στιγμή, όπως θα ήθελε και ο ίδιος, ελπίζω να μπορέσουμε να τα εκδώσουμε.
Τα τελευταία χρόνια έκανε αιμοκάθαρση, καθώς έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια. Περίμενε με αγωνία να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Santorini Renal ώστε να βρίσκεται κοντά μας και του οποίου η λειτουργία καθυστέρησε πάρα πολύ καιρό για διαφόρους λόγους. Τον Αύγουστο, ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν εκεί αιμοκάθαρση και απ’ ότι μας έλεγε, ήταν πιο σύγχρονο από την Αθήνα, ενώ το προσωπικό του ήταν άψογα καταρτισμένο και φιλικό και το χάρηκε και τον χαρήκαμε κι εμείς για τουλάχιστον 3 μήνες . Στις αρχές Νοέμβρη μεταφέρθηκε στην Αθήνα καθώς είχε κάποιες μικροενοχλήσεις. Μετά από 21 μέρες νοσηλείας στον Ευαγγελισμό – όπου δεν του είχαν διαγνώσει κάτι ιδιαίτερο – και αφού τον υπέβαλλαν κάθε μέρα σε εξονυχιστικές εξετάσεις, έπαθε ανακοπή την ώρα της αιμοκάθαρσης. Αν και μία ολόκληρη εβδομάδα παρέμεινε στην εντατική όπου δεν μας είχαν δώσει πολλές ελπίδες, μετά συνήλθε και το μυαλό του ξεκαθάρισε πλήρως μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας στο δωμάτιο. Συνέχεια γελούσε, ήταν καλοδιάθετος, πείραζε τις νοσηλεύτριες, αστειευόταν, και φυσικά απήγγειλε ποιήματα. Δυστυχώς όμως, ο οργανισμός του ή η θέλησή του είχαν εξασθενήσει, και δεν καταφέραμε να τον κάνουμε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Έτσι, από την κατάκλιση, η πνευμονία που παρουσίασε μετά την εντατική και η οποία είχε αντιμετωπισθεί επιτυχώς στην αρχή με αντιβίωση υποτροπίασε κι έτσι έφυγε ήσυχα κι αθόρυβα στον ύπνο του. Όπως φαντάζομαι συμβαίνει σε όλους όσους χάνουν κάποιον άνθρωπο, η απώλειά του για την οικογένειά του είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Θα τον θυμόμαστε πάντα με απέραντη αγάπη που ελπίζουμε να την απολάμβανε όσο ήταν κοντά μας και ξέρουμε ότι με αγάπη θα τον θυμόνται πάντα και όσοι τον είχαν γνωρίσει.
Επειδή τα πάντα τα αντιμετώπιζε με χιούμορ και ποτέ σοβαρά θα του αφιερώσουμε δύο ποιήματα. Ένα δικό του, που το έγραψε το 1967 όταν πρωτοήρθε στην πατρίδα της γυναίκας του, τη Σαντορίνη και ένα του Κώστα Βάρναλη, που του άρεσε πολύ και που το απήγγειλε στον Ευαγγελισμό όταν του το ζήτησα, αμέσως όταν βγήκε από την εντατική, μπροστά στους έκπληκτους γιατρούς και νοσοκόμες:
(Σπέης, Κοκκαλιάς, Κελεπούρης, Τσερκέζης, Μελάς, Μάλλιος κλπ κλπ)

Πρωτοχρονιάτικο

Σαράντα σβέρκοι βωδινοί με λαδωμένες μπούκλες
σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες
ξετσίπωτοι, ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι
ντυμένοι στα μαλάματα κι επίσημοι κι ωραίοι.
Σαράντα λύκοι με προβιά (γι αυτούς χτυπά η καμπάνα)
καθένας γουρουνόπουλο, καθένας νταμιτζάνα!
Κι επά ρεβάμενοι βαθιά ξαπλώσανε στο τζάκι,
κι αβάσταγες ενιώσανε φαγούρες στο μπατζάκι.
Οξ ο κοσμάκης φώναζε: «Πεινάμε τέτοιες μέρες»
γερόντοι και γερόντισσες, παιδάκια και μητέρες
κι οι των επίγειων αγαθών σφιχτοί νοικοκυρέοι
ανοίξαν τα παράθυρα και κράξαν: «Είστε αθέοι».

Κώστας Βάρναλης (1884-1974)

(πάντα ευαίσθητος, στο σημείο που λέει «παιδάκια και μητέρες, η φωνή του λύγιζε και πάντα δάκρυζε)


Η γνωριμία με τη Σαντορίνη

Όνειρο κάμποσων ετών, θα σας ομολογήσω,
σήμερα έχω την τιμή να πραγματοποιήσω.
Να επισκεφτώ τον τόπο σας, που πιο ‘μορφο δεν είδα
τη Σαντορίνη σύγχρονα κι αρχαία Ατλαντίδα.

Η ιστορία του νησιού, μου έχει γίνει κτήμα
σε όλη την πορεία της στο κάθε της το βήμα
κι ας πω ΘηραΪκέ Λαέ, γενναίε και μεγάλε,
οι ένδοξοι προγόνοι σου, τι ήτανε το πάλαι.

Πριν τη χρονολογία μας την Πέμπτη χιλιετία
στο Ακρωτήρι οργάνωσαν την πρώτη πολιτεία
που πήρε ο εγκέλαδος στης θάλασσας τον πάτο
και ίχνη τώρα φαίνονται χάρις στο Μαρινάτο.

Καλλίστη λέγαν το νησί στους προ Χριστού αιώνες
του πρώιμου πολιτισμού έδεσε τους κανόνες
Απ’ το Λακεδαιμόνιο που θα την αποικίσει
με Θήρα, νέο όνομα, στη δόξα θα βαδίσει.

Απόγονοι των Σπαρτιατών, τέχνες πολλές γνωρίζουν
και χτίζουν θόλους που γεροί σεισμοί δεν τους γκρεμίζουν.
Βρέθηκαν χάλκινα, χρυσά και πέτρινα εργαλεία,
που μαρτυράνε του νησιού τ’ αρχαία μεγαλεία.

Η Θήρα υπήρξε ναυτική βάση των Πτολεμαίων
κι είχε Μαντείο ξακουστό το «Έπος των Θηραίων»
Οι Ενετοί την πάτησαν, την είπαν Σαντορίνη
και από τότε τ’ όνομα αυτό της έχει μείνει.

Ο τόπος σήμερα γνωστός για την καλή του φάβα
ντομάτα και γλυκό κρασί από ηφαιστείου λάβα,
μέσα στα τόσα του καλά καταχωρώ κι ετούτο
παράγει και φραγκόσυκα, το πιο ωραίο φρούτο.

Εδώ, που είμαστε ψηλά, στον καθαρό αέρα,
πάνω στα όμορφα Φηρά και κάνουμε βεγγέρα,
ξεχνάς των τρένων τη βοή, των αμαξιών το κλάξον
και να φωνάξεις σούρχεται, ντέλαξον ντε, ντέ λάξον !!!

Δημήτριος Γκλαβάς
(20/7/1967)

πρόγραμμα αλιείας - αιτήσεις (one more time..)

Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνει οτι  σύμφωνα με πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Δράσεων Ε.Π . ΑΛΙΕΙΑΣ του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας,
γίνονται δεκτές αιτήσεις που αφορούν:
Επανεκδήλωση ενδιαφέροντος από ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αιτήσεις από
1-1-2007 μέχρι 31-12-2009 στη Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπ. Α. Α.Τ , στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2000- 2006 και δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Οι αιτήσεις επανεκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν στην Υπηρεσία μας μέχρι και 21-2-2011.

Ρήγας για σύνδεση Κυκλάδων με Δίκτυο ΔΕΗ Ηπειρωτικής Ελλάδας

Απο την γραμματεία του Υφυπουργού Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτη Ρήγα έχουμε την ενημέρωση για την δημοπράτηση του έργου της Διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο,

Εντός του Μαρτίου, η ΔΕΗ προχωρεί στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της Διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσω Λαυρίου και με την Ν. Εύβοια.

Το έργο είναι απολύτως ώριμο. Έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση χρηματοδότησης, από την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, και τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα.
Έχει προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την κάλυψη της συνολικής αδειοδότησης του έργου και η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει τα τεύχη Δημοπράτησης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 363 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 127 αποτελούν δημόσια δαπάνη, η οποία θα καλυφθεί από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Το έργο είναι μείζονος αναπτυξιακής σημασίας. Διασφαλίζει την απρόσκοπτη μελλοντική τροφοδότηση των Κυκλάδων με ηλεκτρική ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη επέκτασης των τοπικών ΑΣΠΕ στα νησιά που διασυνδέονται.
Επίσης, εξυπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης των ΑΠΕ (Ανανέωση Πηγών Ενέργειας) στα νησιά των Κυκλάδων και ενισχύει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Οικολογικός Άνεμος για Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο με στόχο την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου,  για την αποτροπή των δυσμενών εξελίξεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως αποτέλεσμα των επιλογών του Υπουργείου Παιδείας απέστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους του Οικολογικού Ανέμου Ν. Αιγαίου.
Σύμφωνα με την επιστολή,
Όπως γνωρίζετε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα συνέχισης της λειτουργίας του μετά τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που περιέκοψε σημαντικά τον προϋπολογισμό του. Επίσης, ενώ υποχρέωσε το Πανεπιστήμιο να έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό, το Υπουργείο από την πλευρά του δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του και μείωσε και τις πιστώσεις για τους Συμβασιούχους Διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Χρίστος Ντούμας για την διατροφή στην Προιστορική Θήρα

Σπεσιαλιτέ 4.000 ετών ή (ο τίτλος του "έχουμε και λέμε")
οι νοστιμιές των αρχαίων -ημών- Θηραίων!

Της Μαίρης Αδαµοπούλου για  την εφημερίδα "τα Νέα"

Το πρώτο πιάτο περιλαµβάνει πίτα και µια εξέχουσα λιχουδιά, χοχλιούς. Για δεύτερο σερβίρεται σουβλάκι κατσικίσιο ή γίδα βραστή, ενώ για απεριτίφ προτείνεται χυµός από εξωτικό ρόδι ή σταφύλι.

Το µενού δεν είναι έµπνευση ενός ακόµη master chef από εκείνους που έχουν κατακλύσει την τηλεοπτική οθόνη, αλλά οι αγαπηµένες γεύσεις των κατοίκων που έζησαν τη 2η χιλιετία π.Χ. στην προϊστορική Θήρα. Φαγητά, υλικά και σκεύη (από σουβλάκια έως χύτρες) που «πάγωσαν» κάτω από την ηφαιστειακή λάβα καικατάφεραν να αντέξουν ώς τιςµέρες µας γιανα αποκαλυφθούν από τη σκαπάνη του Χρίστου Ντούµα σ’ έναν από τους σηµαντικότερους οικισµούς τού προϊστορικού Αιγαίου, του Ακρωτηρίου. Και τα οποία παρουσίασε σε διάλεξη που έδωσε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του συνεδρίου του IMIC, µε θέµα «Από την ανάγκη στην απόλαυση. Οι διατροφικές συνήθειες στο Ακρωτήρι της Εποχής του Χαλκού».

«Η πόλη του Ακρωτηρίου ήταν δηµιούργηµα µιας κοινωνίας οικονοµικά εύρωστης και µε επαφές που της προσέδιδαν χαρακτήρα κοσµοπολίτικο. Και η ποικιλία εδεσµάτων και ποτών που άµεσα ή έµµεσα αποκαλύπτουµε το επιβεβαιώνει.
Μόνο µια εύπορη κοινωνία µπορεί όχι να ανταποκριθεί αποτελεσµατικά στην κάλυψη των καθηµερινών αναγκών αλλά και να µετατρέψει την κάλυψη της βασικής ανάγκης σε απόλαυση, χωρίς να φτάσει στη χλιδή» επισήµανε ο ανασκαφέας του κλειστού από το 2005 αρχαιολογικού χώρου µετά την κατάρρευση του βιοκλιµατικού στεγάστρου,του οποίου η αποκατάσταση αναµένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου. Εφευρετικοί οι κάτοικοι της προϊστορικής Θήρας, αναγκάστηκαν να µπουν στην κουζίνα µε τα λιγοστά υλικά που τους έδινε το άνυδρο νησί. Τα αιγοπρόβατα κατείχαν την πρώτη θέση σε ποσοστό 80%, τα χοιρινά ακολουθούσαν µε 19% ενώ µόλις 1% της διατροφής κάλυπταν τα ζώα από κυνήγι και τα βοοειδή που δεν µπορούσαν να εκτραφούν στη φτωχή σε λιβάδια Θήρα.

Κυδώνια, χτένια, αχινοί, πεταλίδες, πορφύρα – καταναλωνόταν και ως τροφή εκτός από τη χρήση της για παραγωγή χρώµατος – και βεβαίως ψάρια φρέσκα και παστωµένα είχαν βασικό ρόλο στη διατροφή. Σύκα και αµύγδαλα ήταν επίσηςψηλά στις προτιµήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να γνώριζαν και το µέλι, όπως δείχνει το κερί που είχε χρησιµοποιηθεί ως µονωτικό υλικό για τη στεγανοποίηση πιθαριών.

Κι αν το κριθάρι –σπανιότερα το στάρι –, το λαθούρι, τα µπιζέλια, η φάβα και οι φακές ήταν τα κατεξοχήν σιτηρά και όσπρια που έτρωγαν οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου, εντυπωσιακό είναι πως δεν έτρωγαν ελιές. «Η απουσία ολόκληρων ελαιοπυρήνων από τις αποθήκες του Ακρωτηρίου δείχνει ότι ο καρπόςτης ελιάς δεν φυλασσόταν ως διατροφικό είδος. Αντίθετα, η πληθώρα θρυµµατισµένων ελαιοπυρήνων µαρτυρεί σύνθλιψη και πολτοποίηση του καρπού για εξαγωγή ελαιολάδου» τόνισε ο κ. Ντούµας.
Στις εξωτικές γεύσεις δε, συµπεριλαµβάνονται το ρόδι που ήρθε από την περιοχή της Κασπίας και το κρασί, το οποίοεισήχθη από τη Γεωργία στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Στη Θήρα η παραγωγή του είχε µια πρωτοτυπία: τοποθετούσαν ένα κοφίνι ασβέστηµέσα στον ληνό, ως ένα είδος φίλτρου καθαρισµού του µούστου.

το Αρκάδι, η φετινή γιορτή

Στην φετινή γιορτή του μας καλεί ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι» το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην ταβέρνα Πύργος στον Πύργο, σε μια μουσική βραδιά με τους Γιώργο και Χάρη Παντερμάκη.
Τιμή πρόσκλησης 35 ευρώ.

Βρούτσης για νέα φορολογική νομοθεσία και περαίωση

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή το άρθρο 13 του Προσχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόβλεψη του Προσχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη μη υποχρέωση των φορολογικών ελεγκτικών οργάνων να δεσμεύονται από τη φορολογική νομοθεσία για τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, αποτελεί «βόμβα» στο οικοδόμημα του Φορολογικού μας Συστήματος.

Με την εισαγωγή τέτοιων αναχρονιστικών αντιλήψεων, η κυβέρνηση μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν ο υπολογισμός του φόρου γινόταν με το «ζύγι, με το μάτι ή κατά το δοκούν».
Αυτές οι πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, καταστρατηγούν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας και νομιμοποιούν την αυθαιρεσία στο Φορολογικό μας Σύστημα.


Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την συνέχιση της διαδικασίας της περαίωσης
αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες:

«……Σήμερα, ανακοινώνουμε μια γενναία ρύθμιση. Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν. Όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα…..»
Υπουργός Οικονομικών (Βουλή 30/09/2010)

Σχετκά με την συνέχιση της διαδικασίας της περαίωσης ο κ. Βρούτσης διερωτάται,

Ποια η σκοπιμότητα της επέκτασης ενός μέτρου που νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή και στερεί τελεσίδικα πολλούς κρίσιμους φορολογικούς πόρους από τα Δημόσια Οικονομικά ;
Και μάλιστα όλα αυτά, λίγες μέρες πριν κατατεθεί ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο, στον πυρήνα του οποίου υποτίθεται ότι βρίσκεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση, με την επαναφορά της περαίωσης, δεν αποκαλύπτει μόνο την ανακολουθία των δεσμεύσεών της. Αντίθετα, στέλνει -για μια ακόμη φορά- μήνυμα σε όσους φοροδιαφεύγουν, ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, πάντα σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και των εσόδων του κράτους».

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2011

Αθλητικός Σύλλογος Σαντορίνης 1oς χρόνος λετουργίας

Με μεγάλη για τα χαρακτηριστικά και τα μεγέθη του νησιού επιτυχία ξεκίνησε η πρώτη χρονιά λειτουργίας και μαθημάτων πολεμικών τεχνών του “Αθλητικού Συλλόγου Σαντορίνης” με έδρα το εμπορικό κέντρο στον επαρχιακό δρόμο Μεγαλοχωρίου – Εμπορείου, μετά την διασταύρωση προς Ακρωτήρι.


Στον Αθλητικό Σύλλογο Σαντορίνης διδάσκονται τα αθλήματα καράτε και Μούι Τάι με προπονητές τον Μιχάλη Δρόσο και τον Αρτέμη Καραμολέγκο και επιστημονική υπεύθυνη την Μαρία Αβραμίδου.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά, Δευτέρα – Σάββατο, απογευματινές ώρες και απευθύνονται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Καραμολέγκο στο τηλέφωνο 6973 834559 και στις διευθύνσεις: www.hellas-ifmamuaythai.com  και santorinimuaythai@gmail.com  

Η Σχολή μας ενημέρωσε και για το πρόγραμμα των μαθημάτων της που έχει ως εξής:

Τμήμα Καράτε 1 : Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 18.00 – 19.00
Τμήμα Καράτε 2 : Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 19.30 – 20.30
Τμήμα Μούι Τάι Γυναικών : Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 21.00 – 22.00
Τμήμα Μούι Τάι 1 : Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο 19.30 – 20.30
Τμήμα Μούι Τάι 2 Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο 21.00 – 22.00

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Δρόσου και της κ. Αβραμίδου σχετικά με το άθλημά τους μπορείται να διαβάσετε .εδω

χρήσιμα εργαλεία στην αναζήτησή σας

Η ηλεκτρονική εφημερίδα "έχουμε και λέμε" ενημερώνει τους αναγνώστες της οτι έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν ολόκληρο το αρχείο των κειμένων και δημοσιευμάτων της, χωρίς να μπαίνουν στην χρονοβόρα διαδικασία να αναζητούν άρθρα στα εβδομαδιαία "πακετάκια" απο το 2006,  αλλά, απλά και μονο πληκτρολογώντας την λέξη ή τις λέξεις που τους ενδιαφέρουν στο κουτάκι της αναζήτησης (στην στήλη αριστερά)
Επίσης, όλες οι αναρτήσεις μπορούν να ανοίγουν στην οθόνη σας ή στο μέιλ σας με την εγγραφή σας στα διάφορα εργαλεία του RSS Feed. Αυτό, είναι το εργαλειάκι που διαχειρίζεται,  συγκεντρώνει και μπορεί να διενείμει, την κάθε νεότερη, αλλά και όλο το αρχείο των αναρτήσεων μια σελίδας που "πατάει" στον blogger.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

Βρούτσης για Μνημόνιο και νέο φορολογικό νόμο

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τις δεσμευσεις του Μνημονίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, όμηρος των δεσμεύσεων του Μνημονίου και στη γεμάτη αγωνία προσπάθειά της για ανεύρεση 13 δις ευρώ για το 2012 – 14 εφευρίσκει νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα. Στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο ενσωματώνονται διατάξεις που παραβιάζουν την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας, ενώ δημιουργούν μια ιδιότυπη φορολογική ομηρεία των επιχειρήσεων απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Με την νέα διαδικασία ο υπολογισμός του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, όταν διεξάγεται φορολογικός έλεγχος, θα γίνεται αυθαίρετα. Αυτό σημαίνει νέα φορολογική αφαίμαξη για τις επιχειρήσεις με πρόσχημα τον έλεγχο στο ΦΠΑ».

Παράλληλα, και με αφορμή το υπό διαβούλευση Προσχέδιο του Νέου Φορολογικού Νόμου,

σημείωσε οτι,

«Στην πιο κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, η φορολογική πολιτική θα έπρεπε να αποτελεί βασικό πολιτικό εργαλείο για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα και Ανάπτυξη.
Ωστόσο, η ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, παρουσίασε προς διαβούλευση, μετά από τόσους μήνες ετοιμασίας, όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, αλλά ένα προσχέδιο με πολλά σημεία στα οποία υπάρχουν γενικές αναφορές προθέσεων και όχι συγκεκριμένες διατάξεις επί των οποίων μπορούν να τοποθετηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Το Προσχέδιο έχει σοβαρά μειονεκτήματα διότι :
- Δεν αποτελεί ένα αυτοτελές φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά μια συρραφή διατάξεων σε συνέχεια προηγούμενων που προστίθενται περιοδικά στα 9 μέχρι σήμερα νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση με φορολογικές διατάξεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από το υπό διαβούλευση Προσχέδιο του Νέου Φορολογικού Νόμου αφαιρέθηκαν ήδη 4 διατάξεις του, όπως αυτή περί αυτοφώρου, σαν αποτέλεσμα, όχι διαλόγου, αλλά πολιτικών ισορροπιών.
- Οι όποιες θετικές ιδέες περιέχει, ακυρώνονται από τον τρόπο που εξειδικεύονται ή από τη γενικότητά τους.
- Δεν προβλέπει συστηματική και μεθοδευμένη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Δεν διευκολύνει την ανάπτυξη και δεν βοηθά την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τη φορολογική γραφειοκρατία.

Υπάρχουν και θετικές διατάξεις οι οποίες, όμως, δεν εφαρμόζονται σωστά. Όπως, για παράδειγμα, η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών επιχειρήσεων, που -με βάση το προσχέδιο αυτό- θα εφαρμόζεται μόνο για τους ξένους επενδυτές, ενώ θα έπρεπε να ισχύει και για τους Έλληνες. Θέση η οποία υποστηρίζεται σταθερά από τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά.

Με βάση τα παραπάνω η επισήμανση της Ν.Δ. για απουσία, από την πλευρά της κυβέρνησης, σοβαρής και με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό Φορολογικής Πολιτικής δικαιώνεται πλήρως.

12 και 13 Φεβρουαρίου φέτος τα Διονύσια

12 και 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν φέτος τα "Διονύσια" η κορυφαία καταναλωτική έκθεση κρασιού στην Ελλάδα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Φεβρουαρίου (11:00-20:00), στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών.
Όπως και στα προηγούμενα Διονύσια, η συμμετοχή οινοποιείων απ’ όλη την Ελλάδα αναμένεται μεγάλη ενω φέτος θα συνοδευτεί και από εταιρείες εισαγωγής οίνων. Κάθε επισκέπτης της έκθεσης θα λαμβάνει ένα αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και στη συνέχεια θα μπορεί να δοκιμάζει ελεύθερα όσα κρασιά επιθυμεί, συνομιλώντας με τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς και τα στελέχη τους. Το εισιτήριο της έκθεσης κοστίζει 10€ και ισχύει και για τις 2 ημέρες διεξαγωγής της.

Οικολογικός Άνεμος για συνεδρίαση 31.1

Ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις του Συνδιασμού "Οικολογικός Άνεμος" στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 31.1 μας έστειλε η γραμματεία του Συνδιασμού.

Σύμφωνα με αυτή την πληροφόρηση,

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσόγελος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου: “Η επεξεργασία ενός Σχεδίου Στρατηγικής για την Οικονομική, Κοινωνική και Οικολογική Βιωσιμότητα στο Ν. Αιγαίο δεν μπορεί να σημαίνει απλώς την εκπόνηση (άλλης) μιας μελέτης. Η συμμετοχή Περιφερειακών Συμβούλων σε διάφορες επιτροπές δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά αλλά στο πλαίσιο της εκπροσώπησης συγκεκριμένων πολιτικών και πρακτικών. Αν θέλει το Περιφερειακό Συμβούλιο να παίξει τον ρόλο του που του αναλογεί σε θέματα στρατηγικής και πολιτικού σχεδιασμού, πρέπει οι εκπρόσωποί του σε επιτροπές που διαμορφώνουν την καθημερινότητα να εκπροσωπούν συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές σε θέματα όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, η θαλάσσια πολιτική, η ανέλκυση ναυαγίων (όπως πχ του SEA DIAMOND κα).
Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης μπορείτε να το διαβάσετε εδω www.ecoanemos.wordpress.com
Παράλληλα με ανακοίνωσή του ο Συνδιασμός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα προβλήματα που υπάρχσουν στη λειτουργία του Παν. Αιγαίου από τη μείωση των πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου από 108 σε 91, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2010-2011. Η σύγκλητος του Παν. Αιγαίο ανακοίνωσε ότι εάν το Υπουργείο δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα του θα προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του στην αρχή του εαρινού εξαμήνου 22-23 Φεβρουαρίου 2011.



Πολίτες Κόντρα στον καιρό παρεμβάσεις σε συνεδρίαση 31.1

Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις του Συνδιασμού "Πολίτες Κόντρα στον καιρό" στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μας παρείχε η γραμματεία του Συνδιασμού.

Σύμφωνα με αυτη την πληροφόρηση,

Οι εκπρόσωποι της παράταξης κύριοι Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης ζήτησαν απαντήσεις σε έξι (6) θέματα που είχαν θέσει σε επιστολή τους, σχετικά με τη λειτουργία του Περιφ. Συμβουλίου και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης συνολικά, που απορέουν από την εφαρμογή του νόμου. Τα θέματα αυτά αφορούν: α) τον κανονισμό λειτουργίας του π.σ. β) τη διευκόλυνση λειτουργίας των παρατάξεων γ) την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε περιφερειακούς συμβούλους δ) τη συγκρότηση των δύο θεματικών επιτροπών ε) τη συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης και την ανάδειξη του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη στ) τον Οργανισμό και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Στις απαντήσεις του, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο προσαρμογής που θα μας πάει μέχρι το καλοκαίρι, ότι στα περισσότερα θέματα υπάρχουν ασάφειες ως προς την εφαρμογή τους και ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή και του Υπουργείου Εσωτερικών για συγκεκριμένες διευκρινήσεις. Για τον Κανονισμό λειτουργίας ανέφερε ότι, γίνεται ήδη διαβούλευση και ότι ζητά από τις παρατάξεις να του κατατεθούν προτάσεις, ενώ για τον Οργανισμό είπε ότι, θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση τους αμέσως επόμενους μήνες. Τέλος για τη διευκόλυνση λειτουργίας των παρατάξεων, ανέφερε ότι στη Σύρο υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες ανεύρεσης χώρων, ενώ για τη Ρόδο ότι ήδη έχουν διατεθεί χώροι για τη μείζονα και την α΄ελάσσονα αντιπολίτευση, κάτι το οποίο εμείς δεν γνωρίζαμε.

Οικολογικός Άνεμος επισκέψεις σε Νάξο και Σύρο

Η γραμματεία του Συνδιασμού "Οικολογικός Άνεμος" στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μας ενημερωνει οτι,

Ο επικεφαλής του "Οικολογικού Άνεμου" και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Χρυσόγελος επισκέφθηκε στις 29 -30 Ιανουαρίου την Νάξο και την Σύρο όπου και συζήτησε τις προτάσεις του Συνδιασμού του για την οργάνωση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην Νάξο μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Τοπική Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων και έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Στην εκδήλωση, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Πολυκρέτης, η επικεφαλής των "Πολιτών για τα νησιά μας" και Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Θέκλα Κίζη, ο πρόεδρος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου, Μάκης Συμεώνογλου, ο αντιπρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Μιχάλης Μαστρογιαννόπουλος, φίλοι και μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο κ. Χρυσόγελος έχει ζητήσει απο το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει τον “οδικό χάρτη ενεργειών της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου μέχρι  με δεδομένο ότι ήδη μερικές ημερομηνίες παρέρχονται.

Για περισσότερες πληροφορίες, http://ecoanemos.wordpress.com 

Κόκκινος για ζημιές απο κακοκαιρία

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος συνοδευόμενος από στελέχη του συνδυασμού του επισκέφθηκε τις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Ρόδου: Αφάντου ,Καλλιθέας, Αρχαγγέλου και Λάρδου, όπου και διαπιστώθηκαν οι μεγάλες καταστροφές που οφείλονται, εκτός από την ένταση των καιρικών φαινομένων, στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων αλλά και στην μη ολοκλήρωση σημαντικών έργων όπως αυτό της κατασκευής της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου, όπου υπέστη μεγάλες καταστροφές.
Στις συναντήσεις του με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών εκφράστηκε η αγωνία και η αναγκαιότητα για την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Παράλληλα, και σύμφωνα με την ενημέρωσή μας ο κ. Κόκκινος, κατέθεσε πρόταση για συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την έκδοση ψηφίσματος.

2 Φεβρουαρίου - της Υπαπαντής και της "Σέργενας"

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η λειτουργία και η γιορτή για την πολιούχο Μητρόπολη των Φηρών της Σαντορίνης, της Υπαπαντής. Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε απο τον Μητροπολίτη Θήρας κκ Επιφάνιο παρουσία πλήθους κόσμου ενω ο καιρός βοήθησε για την πραγματοποίηση της λιτάνευσης της εικόνας συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την .. καθιερωμένη ενημέρωσή μας απο τον Σύλλογο φίλων της εκκλησίας της Παναγίας της Σέργενας στο Βόθωνα, η λειτουργία για τον εσπερινό θα ξεκινήσει σήμερα (2.2) το απόγευμα στις 4, ενω θα ακολουθήσει το .. δυναμικό πανηγύρι πού όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης ημέρας. Ο Σύλλογος φίλων της εκκλησίας της Παναγίας της Σέργενας καλεί τους παλιούς του αλλά και καινούργιους φίλους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να συμμετάσχουν στην γιορτή. Αυτός που έχουμε να σημειώσουμε είναι οτι το φυσικό τοπίο αλλά και η αρχιτεκτονική της εκκλησίας είναι μοναδικά και αξίζουν να τα φωτογραφίσετε!

ΤΕΔΚ - συνάντηση με τον ΓΓ του Υπ. Εσωτερικών για μετά Καλλικράτη εποχή..

Το Γραφείο Τύπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Κυκλάδων μας ενημερώνει σχετικά με την συνάντηση του προέδρου της ΤΕΔΚ και δήμαρχου Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλα με τον ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών. Θέμα της συνάντησης, οι αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους Δήμους απο την καταργηθείσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενω ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης των λειτουργικών εξόδων των εργοστασίων αφαλάτωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,



Ο κ. Δεκαβάλλας έθεσε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών  Δημήτρη Στεφάνου το θέμα της συνέχισης της χρηματοδότησης των λειτουργικών εξόδων των εργοστασίων αφαλάτωσης. Ο Δήμαρχος Σύρου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων επεσήμανε στον Γενικό Γραμματέα, ότι σε περίπτωση κατά την οποία το Υπουργείο διακόψει την χρηματοδότηση, όπως φημολογείται έντονα τελευταία στο πλαίσιο της περικοπής των κρατικών δαπανών, οι συνέπειες για τους Δήμους και τις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά κυρίως για τους δημότες θα είναι ανυπολόγιστες, σε μια στιγμή μάλιστα που τα λαϊκά στρώματα πλήττονται ιδιαίτερα από την εφαρμογή αυστηρότατων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών έδειξε να κατανοεί πλήρως το πρόβλημα και υποσχέθηκε στον Δήμαρχο, ότι το Υπουργείο θα κάνει ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα ο κ. Στεφάνου φάνηκε να κατανοεί απόλυτα, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο θα γονατίσει οικονομικά τους ΟΤΑ που έχουν εργοστάσια αφαλάτωσης, αλλά θα οδηγήσει και σε τεράστια ύψη την τιμή του νερού.

Περιφέρεια - προτάσεις για έργα - αποκατάσταση λαογραφικού μουσείου Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσή μας απο την γραμματεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
δημοσιεύτηκε η ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 στον τομέα Επεξεργασίας Υδάτων – Λύματα.

Η πρόσκληση απευθύνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στους Δήμους των Μικρών Νησιών & των Περιοχών Χαμηλής Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς και στην “Εγνατία Οδός ΑΕ” για την υποβολή προτάσεων έργων κατασκευής, επέκτασης, βελτίωσης εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων καθώς και κατασκευής, αντικατάστασης, αναβάθμισης και επέκτασης δικτύων αποχέτευσης, ακαθάρτων και όμβριων.
Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη αναγκών σε έργα αποχέτευσης, επεξεργασίας & διάθεσης λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων με έντονες τουριστικές και οικιστικές πιέσεις λόγω των οποίων υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος ή του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την εν λόγω πρόσκληση ανέρχεται σε 8.000.000 € και προέρχεται από πόρους του ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους.



Επίσης, έχουμε την ενημέρωση σύμφωνα με την οποία,
με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτη Χατζημιχάλη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το έργο «Ιστορικό λαογραφικό μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου» προϋπολογισμού 2,7 εκ. €
Το έργο αφορά σε επεμβάσεις αναστηλωτικού χαρακτήρα, συντήρησης και αποκατάστασης, παραδοσιακού διατηρητέου κτηρίου στο κέντρο της Ερμούπολης.
Σκοπός του έργου είναι η διαμόρφωση των απαραίτητων χώρων για τη δημιουργία και λειτουργία ολοκληρωμένου σύγχρονου ιστορικού λαογραφικού μουσείου το οποίο θα στεγάσει αξιόλογη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και θα συμβάλλει στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της πρώτης πόλης της νεώτερης Ελλάδας, της Ερμούπολης.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2011

Κόκκινος - περιοδεία Μύκονος Ρόδος

(εδω που τα λέμε, τι ωραία που είναι τα νησιά... ακόμη κι όταν τα επισκέπτεται κανείς για πολιτικούς λόγους....!)

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου μας ενημερώνει για τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε Μύκονο και Ρόδο το 2ήμερο 28-29 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του,

στην Μύκονο είχε συναντήσεις με το δήμαρχο του νησιού κ. Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα, με τους επικεφαλής των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου κ. Ανδρέα Φιορεντίνο και Αντώνη Κουσαθανά καθώς επίσης με μέλη του δημοτικού συμβουλίου όπου αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία του «Καλλικράτη». Το βράδυ της ίδιας μέραςπαρευρέθηκε στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Οργάνωσης ΝΔ Μυκόνου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου μετέβη στη Ρόδο όπου παρευρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, παρουσία του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ κ. Νότη Μηταράκη και πλήθος κόσμου.

Στις ομιλίες του ο κος Κόκκινος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία διογκώνονται, στις κυβερνητικές παλινωδίες και στην έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης , στα αντιλαϊκά μέτρα που «φορτώνουν» στους πολίτες και στις επικίνδυνα αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει η ακρίβεια , η ανεργία και η ύφεση.
Τέλος , όσον αφορά τη λειτουργία του «Καλλικράτη» , η μέχρι τώρα πορεία αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα κυβερνητικής προχειρότητας, με απουσία επαρκών οικονομικών πόρων και με θολό θεσμικό πλαίσιο.

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, ο κ. Κόκκινος συνοδευόμενος από μέλη του συνδυασμού του, περιόδευσε στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Ρόδου και στη συνέχεια αναχώρησε για τη Σύρο όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

καθαριότητα - ανακοίνωση

Απο το Δημοτικό διαμέρισμα του Καρτεράδου λάβαμε την ενημέρωση προς του κατοίκους, οτι μετά απο συννενόηση με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Ζώρζο, τα ογκώδη απορρίμματα τα οποία δε γίνεται να μεταφέρονται με τα απορριμματοφόρα οχήματα, θα συλλέγονται απο ειδικό όχημα, κάθε Τετάρτη, οπότε και οι κάτοικοι παρακαλούνται να βγάζουν τα ογκώδη αντικείμενα απο τα σπίτια τους κάθε Τρίτη βράδυ.

Σύλλογος Μεγαλοχωριανών Αθήνας - πρόσκληση

Απο την σελίδα του στο facebook και για την ενημέρωση των μελών και φίλων του Συλλόγου ο κ. Γιώργος Δαμασκηνός μας ενημερώνει οτι,
το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών καλεί τα Μέλη του σε Συνέλευση που θα γίνει στο Ίδρυμα της Αγίας Σκέπης ( Δημοσθένους και Κορίνθου ) στον Κολωνό την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011. Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Ιδρύματος θα ακολουθήσει προσφορά εδεσμάτων από τις Κυρίες του Συλλόγου και θα ακολουθήσει η κοπή της Βασιλόπιτας.
Θα γίνει ο απολογισμός των πεπραγμένων από την Πρόεδρο του Συλλόγου Λούλα Συρίγου και ο οικονομικός Απολογισμός από την Ταμία Θεώνη Σαλιβέρου, ενώ θα ακολουθήσουν εκλογές για την Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 11.00 και θα τελειώσει στις 14.00.
Όσοι θέλουν να προσφερουν τις υπηρεσίες τους στο Συλλογο σαν μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου να το δηλώσουν στα τηλέφωνα: 210-9818993 , 210-2626531 , 210 -8543203

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών εύχονται στους απανταχού Μεγαλοχωρίτες και στους Φίλους του Συλλόγου Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2011.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος, Λούλα Συρίγου και ο Γενικός Γραμματέας Ιωσήφ Πέρρος .

κοινότητα Οίας - πρόσκληση

Η τοπική Κοινότητα της Οίας με πρόσκλησή της μας καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της που θα γίνει την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 11:00 στο Κοινοτικό Κατάστημα Οίας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Οίας.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δήμο της Σαντορίνης στο 22860 22231 και μετο γραφείο της κοινότητας στο 22860 71840




Disco Party - Casablanca

Το δεύτερο Disco Party για φέτος τον χειμώνα διοργανώνει την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου η ομάδα του
club Casablanca, στα Φηρά και πιο συγκεκριμένα, στα σοκάκια των Φηρών. Ώρα έναρξης 22.00
Εμείς, σας ενημερώνουμε και.. ευχομαστε καλή επιτυχία στην διοργάνωση.





Νέα Σαντορίνης - πρόσκληση

Η ηλεκτρονική εφημερίδα www.neasantorinis.gr  με πρόσκλησή της μας καλέι στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτάς της που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00 στον πολύ - χώρο ΥΦΕΝ ( δίπλα στο βενζινάδικο των Φηρών). Αμέσως μετά την κοπή της πίτας θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Karaoke με πλούσια δώρα για τους νικητές και νικήτριες. Είσοδος 10 ευρώ.


(desperately..) asking for home

ΕΙΜΑΙ ΘΗΛΥΚΟ ΚΟΚΕΡ ΚΑΙ ΦΟΡΑΩ ΡΟΖ ΛΟΥΡΑΚΙ.
ΜΕ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΤΗΛ. : 6948523066.



I AM LOOKING FOR MY WAY BACK HOME
I AM A FEMALE COCKER SPANIEL WITH A PINK COLAR.
I WAS FOUND AT KAMARI WITH A BROKEN LEG AND I DESPERATELY WANT TO FIND MY HOME.
I HOPE SOMEONE ASKS FOR ME SOON AT : 6948523066.
 
Ενημέρωση, Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κολούμπου - παρουσίαση Πανεπιστήμιο

Στα πλαίσια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας,  διοργανώνεται διάλεξη με θέμα "Εξερευνώντας το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη"
Στην διάλεξη θα παρουσιαστούν τα πρώτα Ερευνητικά αποτελεσμάτων απο τον Ωκεανογραφικό πλόα "Nautilus 2010" που πραγματοποιήθηκε τον Αυγουστο του 2010.
Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στη αίθουσα
Γ14 του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας. Ώρα έναρξης 12:00.
Για την ενημέρωση ευχαριστούμε την κ. Εύη Νομικού, καθηγήτρια Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ακόμη γιορτές..


 Εφόσον κόβονται ακόμη βασιλόπιτες ..
αξίζει έστω και αρκετά ετεροχρονισμένα να αναφερθούμε σε ορισμένες απο τις γιορτινές .. γιορτές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.

Οι 3 πρώτες φωτογραφίες είναι απο την γιορτή που διοργάνωσε τον Δεκέμβριο το τμήμα "ζωγραφικής" του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαντορίνης (Εμπορείου) στην αίθουσά του, όπου παρουσιάστηκαν οι χειροτεχνίες των παιδιών (ημερολόγια, διακοσμιτικά κλπ) καθώς και μια μίνι θεατρική παράσταση με γιορτινό θέμα.
Η γιορτή συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, άρεσε στο κοινό της, ενω όλα τα δώρα που είχαν κατασκευαστεί για την γιορτή πουλήθηκαν.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος οι 3τάξεις του Νηπιαγωγείου του Εμπορείου παρουσίασαν τις γιορτινές παραστάσεις που είχαν προετοιμάσει με θέμα τα Χριστούγεννα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν όλες απογευματινές ώρες το διάστημα 18-21 Δεκεμβρίου.

Τέλος στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε φέτος (πέρσυ δηλ!) η γιορτή του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού της Έπισκοπής Γωνιάς. Την γιορτή παρακολούθησαν όλοι οι γονείς των παιδιών ενω δεν έλλειψαν και οι εκπρόσωποι φορέων και της Αυτοδιοίκησης του νησιού.
Επίσης ο Παιδικός Σταθμός της Επισκοπής Γωνιάς μας ενημέρωσε οτι έκοψε την πίτα του στις 20 Ιανουαρίου, η γιορτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ των παιδιών, ενω ο Σταθμός ευχαριστεί τον κ. Χιώνη για την προσφορά της βασιλόπιτας απο την επιχείρηση φούρνος "Γρηγόρης".

Και μιας κι αναφερθήκαμε στις γιορτές αξίζει να πούμε οτι την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 19.00 έκοψε την πίτα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας στην αίθουσά του στο Εμπορείο, μαζί με το νεοεκλεγέν προεδρείο της Δημοτικής Κοινότητας.

Οι 2 τελευταίες φωτογραφίες θα μπορούσαν να έχουν τίτλο "πολυπολιτισμικότητα και στα.. κάλαντα" και μας έρχονται απο τον Καρτεράδο της Σαντορίνης, όπου την παραμονή των Χριστουγέννων ομάδες παιδιών έλεγαν τα κάλαντα. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει το ενδιαφέρον της μιας και όλα τα πιτσιρίκια έχουν καταγωγή απο χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για παιδιά οικονομικών, κυρίως, μεταναστών που ζούν στην Ελλάδα και καθώς φαίνεται αποκτούν τις  συνήθειες και τα έθιμά της.
 Στους  συγκεκριμένους πιτσιρικάδες πάντως αξίζουν τα χίλια μπράβο για την άνεσή τους, μιας και δε δίστασαν ούτε στιγμή, να κεραστούν, να δεχθούν να φωτογραφηθούν, και να μας μιλήσουν -με μπόλικες μάλιστα λεπτομέρειες-! για το τι σχεδιάζουν να κάνουν με τα χρήματα που θα μαζέψουν απο τα κάλαντα.