Σάββατο, Ιουλίου 05, 2014

παράσταση "Peer Gynt. No man's land" by Henrik Ibsen στο Α.K. Asimis Kolaitou Art Galleries Santorini (26.7 21.30 )


Η θεατρική ομάδα «The 3rd person theatre group» μετά τη διάκρισή της με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία, και μετά από εναν κυκλο επιτυχημένων παραστάσεων τον φετινό χειμώνα στο θέατρο Θησείον στην Αθήνα, παρουσιάζει στον χώρο του AK Κέντρου Τεχνών στην Σαντορίνη, την παράσταση «PEER GYNT, no mans land»  το Σάββατο 26 Ιουλίου στις 21:30 με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για μια διασκευή για 3 ηθοποιούς πάνω στο έργο του Henrik Ibsen, Πέερ Γκυντ. O Πεερ Γκυντ, ζει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ο Henrik Ibsen χρησιμοποιώντας το έπος, ως κώδικα δημιουργίας, στήνει τον Πεερ Γκυντ, έναν αντιήρωα στο πρότυπό του πιεστικού, ανταγωνιστικού άντρα, που με δίψα λαχταρά την επιτυχία. Η περιπέτεια του Πέερ μετατρέπεται σε ένα προσωπικό ταξίδι υποσυνειδήτου, όλα τα επεισόδια γίνονται αφηγήσεις και η πλοκή εκτυλίσσεται μέσα από 3 άξονες, Per Gynt, Όσε, Σούλβαιγ. Ο Πέερ, ως βασικός άξονας που αντιπροσωπεύει τη ζωή, ένα πλάσμα που ανταγωνίζεται τη φύση και ξεπερνά το θάνατο μέσα απ το κυνήγι της εξουσίας.
Γύρω του υπάρχει η Όσε, η μητέρα του και η Σούλβαιγ, η αγαπημένη του. Η Όσε, προσωποποίηση της μάνας γης, της πατρίδας του και η Σούλβαιγ, σύμβολο της πίστης και της συγχώρεσης, γίνονται οι 2 επιπλέον πόλοι του έργου, και υποδύονται τα πολλά πρόσωπα που εμφανίζονται στη διαδρομή του Πέερ σε ένα σύμπαν άχρονο, άτοπο, έναν μη τόπο. Ιδανικά όλοι οι τόποι.

Η ομάδα βραβεύτηκε με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία για την παράσταση “Peer Gynt, no man’s land”. Η βράβευση έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Skien της Νορβηγίας.

Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης , Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα , Εικαστικός: Μαρίκα Κωνσταντινίδου , Μουσική: Γιάννης Σαββίδης , Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου
Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος Βοηθός σκηνοθέτη: Δομνίκη Μητροπούλου
Σχεδιασμός Βίντεο παράστασης: Εύη Στάμου , Μοντάζ: Pietro Radin , Camera: Πέτρος Κέφαλος , Σχεδιασμός αφίσας: Μαγδαληνή Στεφανάτου , Σχεδιασμός promo video: Βαγγέλης Κολότσιος

Ο θεσμός των International Ibsen Scholarship
Ιδρύθηκε το 2007 από τη Νορβηγική Κυβέρνηση. Στόχος του είναι να βραβεύει καινοτόμες προτάσεις στο πεδίο του δράματος και του performing arts τα οποία διαπνέονται από κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, με θέματα παρμένα από έργα του Henrik Ibsen. Σε συνεργασία με την πολιτεία του Skien, πόλη καταγωγής του Ibsen, κάθε 4 χρόνια εκλέγεται ένα συμβούλιο που αξιολογεί τις αιτήσεις που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο, και κάνει την επιλογή για να βραβεύσει τα καλύτερες προτάσεις. Οι λόγοι που το συμβούλιο κάνει τις επιλογές κάθε χρόνο, δημοσιεύονται τη μέρα που ανακοινώνονται οι βραβευμένες ομάδες. Το ποσό που φέτος εγκρίθηκε από το υπουργείο πολιτισμού της Νορβηγίας και μοιράστηκε στις βραβευμένες προτάσεις είναι 135.000 ευρώ. Το International Ibsen Scholarship δέχτηκε για το 2013, 99 αιτήσεις από 56 χώρες. Τα κριτήρια του συμβουλίου για την επιλογή ήταν τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά. Τους απασχολούσε να υπάρχουν μέσα στις προτάσεις νέες ιδέες για το ανέβασμα έργων του Ίψεν, καθώς και να μπορεί κανείς να διαγνώσει μέσα στις προτάσεις, ανησυχίες και ερωτήματα πάνω στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που βιώνουν στη χώρα τους οι αιτούντες. Με βάση αυτά τα κριτήρια το συμβούλιο του Ibsen Scholarship 2013 βράβευσε την πρόταση Peer Gynt. No Man's Land

Η ομάδα The 3rd person theatre group δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς Βαλάντη Φράγκο, Αντιγόνη Φρυδά και Ελένη Ζαραφίδου.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και τους συντελεστές της αλλά και φωτογραφίες σχετικές με την παράσταση μπορείτε να δείτε στην σελίδα της εκδήλωσης στο facebook,   https://www.facebook.com/events/1390939317814869/?notif_t=plan_user_invited

«πρόταση Γάμου» του Άντον Τσέχωφ από την «Εστία» του Πύργου (27.7 , 21.00)

Η θεατρική παράσταση «Πρόταση Γάμου» του Άντον Τσέχωφ θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 21.00 στην πολύ όμορφη περιοχή της εισόδου του Καστελιού του Πύργου, με την υποστήριξη του Συλλόγου «Εστία» του Πύργου Καλλίστης και του «έτους πολιτισμού 2014» του Δήμου Θήρας.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Κυριακής Σπανού. Το κείμενο βασίζεται στην μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ.

Παίζουν οι ηθοποιοί : Φρόσω Ζαγοραίου και Ντίνος Ποντικόπουλος.

Μουσική : Αντώνης Σκαμνάκης.


Επιμέλεια κίνησης : Ιωάννα Βασιλακοπούλου. 

S.A.F. - RAMONA TRAVEL / Η Γη της Καλοσύνης, με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη (27.7)

Η Καρυοφιλιά Καραμπέτη κάνει μια…. στάση την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014, στη Βλυχάδα Σαντορίνης και στο SAF, με την ιδιαίτερη παράσταση της  RAMONA TRAVEL / Η Γη της Καλοσύνης.

Άλλο ένα ταξίδι. Τα ίδια πρόσωπα με άλλα ονόματα. Ένα λεωφορείο που διασχίζει τα Βαλκάνια. Άλλη γη, άλλα μέρη, οι ίδιες πάντα γδαρμένες επιθυμίες. Η «ΡΑΜΟΝΑ travel / η γη της καλοσύνης» είναι οι μνήμες, τα λόγια, οι εικόνες, τα ξόρκια, τα μαγικά δεσίματα που όλοι μας ψελλίσαμε ή ονειρευτήκαμε. Οι γκάιντες και ο Αττίκ. Τα σκυλάδικα και η Βέμπο. O Βελουχιώτης και η Παναγία της Τήνου. Η νεότερη Ελληνική ιστορία του καθενός, δηλαδή η παγκόσμια. Άλλο ένα ταξίδι της «bijoux de kant» στη χώρα του διηνεκούς ρομαντισμού. Στη χώρα που επιτελούνται θαύματα, στη χώρα που όλοι πρέπει να πιστέψουν με τη διαδικασία του επείγοντος. Η ΡΑΜΟΝΑ travel είναι ένα δημοτικό τραγούδι που υποδύεται άλλη μια παράσταση.

S.A.F.- ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Σύμφωνα με την  ανακοίνωση των διοργανωτών,

Μέσα σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη από ήχους, χρώματα, μελωδίες, στον πανέμορφο χώρο του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης , στη Βλυχάδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουλίου, η μοναδική συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη, με τίτλο «Η Δύναμη σου, Δύναμη μου…».  Μικροί και μεγάλοι , επισκέπτες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι  του νησιού για περισσότερες από  δύο ώρες συμμετείχαν ένθερμα στη μουσική εκδήλωση της αγαπημένης τραγουδίστριας. Δυνατή στιγμή της συναυλίας όταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη πήρε το μικρόφωνο και κατέβηκε από την σκηνή τραγουδώντας γνωστά τραγούδια από το ρεπερτόριο της παρέα με τον κόσμο, δημιουργώντας μια μεγάλη μουσική παρέα.

Στο τέλος της βραδιάς η καλλιτέχνης συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους θαυμαστές της μεταφέροντας τους τον ενθουσιασμό της για την πανέμορφη Σαντορίνη.


Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2014

παραδοσιακοί Χοροί στο Γήπεδο του Καμαρίου (6.7, 21.00)

Σύμφωνα με πρόσκληση του Δήμου Θήρας,


 Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Θήρας, σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 και ώρα 21.00, στο Γήπεδο του Καμαρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παραδοσιακών χορών στην οποία θα συμμετέχουν χορευτικά  από όλη την Ελλάδα.

Shaping Santorini's Future. Markos Kafouros, President of Santo Wines

Την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών της Santo Wines παρουσιάζει σε πρόσφατη ανάρτησή της η σελίδα newwinesofgreece, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Santo Wines κ. Καφούρος.

Κατά κύριο λόγο η σελίδα απευθύνεται σε αναγνώστες σε χώρες του εξωτερικού, και ως εκ τούτου η συνέντευξη είναι στα Αγγλικά.

Την ανάρτηση μπορείτε να δείτε εδώ :

Σύμφωνα με ένα μέρος της,
Born in Santorini, to a farming family, Markos Kafouros' destiny was shaped at an early age when the island was still struggling to maintain its ancient agricultural heritage as tourism was transforming his home island into one of the world's top vacation destinations. While studying Agronomy at the Agricultural University of Athens, Kafouros began his tenure at SantoWines, the Union of Cooperatives of Santorini, as a part-time employee, eventually moving up to the position of Deputy Director. But, this was just the beginning for Kafouros, since he wanted to do more to preserve the island's ancient ways that he had come to know as a young boy and SantoWines would be his vehicle. Later Kafouros would be voted onto the Cooperative's Board of Directors and eventually become its president seven years ago. The rest of this story is how, under his leadership, SantoWines, is leading the way in balancing the island's agricultural tradition with economic reality. In fact, it may actually be the island's success as a travel destination that allows Santorini's culture of wine the chance it needs to reconnect with its past glory and become the catalyst for the re-emergence of Santorini's wine industry.


ιστορικής σημασίας συμφωνία για τις εταιρείες Μπουτάρη Οινοποιητική και Κυρ Γιάννη

Ιστορικής σημασίας συμφωνία για τις εταιρείες Μπουτάρη Οινοποιητική και Κυρ Γιάννη, μέσω της πρόσφατης υπογραφής συνεργασίας με τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία τροφίμων και ποτών στην Κίνα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας : 

Μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες στην ιστορία τους, υπέγραψαν χθες οι εταιρίες Μπουτάρη Οινοποιητική και Κυρ Γιάννη. Οι δύο εταιρίες, σε συνεργασία με την εταιρία του κ. Μιχάλη Μπουτάρη, Boutari (Shanghai) Wine Co. Ltd., που εδρεύει στην Κίνα, υπέγραψαν με την COFCO Wines & Spirits Co Ltd, συμφωνία ύψους 50 εκ. δολαρίων για την ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικού οίνου στην Κίνα.

Πρόκειται για μια συμφωνία μεγάλης σημασίας για τον ελληνικό, οινικό κλάδο που ανοίγει τις πόρτες για προβολή, ανάπτυξη και περαιτέρω συνεργασίες στην κινέζικη αγορά. Το πλάνο της έχει 5ετή διάρκεια ξεκινώντας από φέτος το καλοκαίρι και εστιάζει αρχικά στην προώθηση των κλασσικών, ελληνικών ποικιλιών (Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο), με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες ποικιλίες.
Η εταιρία COFCO Wines & Spirits Co Ltd, που υπογράφει τη συμφωνία, αποτελεί τη μεγαλύτερη, κρατική εταιρία τροφίμων και ποτών στην Κίνα και η συνεργασία μαζί της εγγυάται τη μεγάλη ανάπτυξη και σωστή προώθηση του ελληνικού κρασιού στην αγορά της Κίνας.


συντονιστική επιτροπή αγώνα Θηραίων πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond : ένοχοι και πάλι οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, «ένοχους έκρινε το Εφετείο Πειραιά τους υπευθυνους για το ναυάγιο του Sea Diamond»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση :  

Την ενοχή του Πλοίαρχου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises, του Γενικού Διευθυντή της πλοιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας στον Πειραιά και του Υποπλοίαρχου του Sea Diamond αποφάσισε σήμερα το Εφετείο Πειραιά μετά την έφεση που είχε ασκήσει η πλοιοκτήτρια στην περσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά.
Ποιο συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου τιμωρήθηκε με πέντε χρόνια φυλάκισης, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων. Επίσης καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο. Το Πρωτοδικείο Πειραιά (τον Ιούλιο 2013) είχε καταδικάσει τον πλοίαρχο σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και 10 μηνών με τις παραπάνω κατηγορίες από πρόθεση ή από ενσυνείδητη αμέλεια.

Ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια. Επίσης καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 8 έτη για το ίδιο αδίκημα αλλά από πρόθεση.

Στον Ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή τους.

Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Υπέρ της μετατροπής των βαρύτερων  αδικημάτων  της ενσυνείδητης αμέλειας ή από πρόθεση σε αμέλεια είχε ταχθεί στην πρότασή του και ο εισαγγελέας της έδρας. Επίσης το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση.

Να θυμίσουμε επίσης ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το Τμήμα Ναυτικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Πειραιώς υποχρέωσε με απόφασή του την πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του Sea Diamond, να προβούν, με δικές τους δαπάνες, στην άμεση ανέλκυση του ναυαγίου από τον κόλπο της Καλντέρας της Σαντορίνης. Ταυτόχρονα τους επέβαλε να πληρώσουν προς τον Δήμο Θήρας, πρόστιμο 8.000.000 ευρώ για την προσβολή που υπέστη στη φήμη του αλλά και για την υποβάθμιση του περιβαλλοντικού ορίζοντα στον κόλπο της Καλντέρας, και άλλα 6.000.000 ευρώ πρόστιμο προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Και ενώ η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ήδη τρεις φορές εις βάρος της πλοιοκτήτριας και των υπευθύνων της, το ναυάγιο του Sea Diamond παραμένει στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης και συνεχίζει να διαβρώνεται εκλύοντας καθημερινά πετρελαιοειδή και απειλώντας σοβαρά το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής. Οι φωνές των κατοίκων για άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του τοξικού ναυαγίου φαίνεται να μην αγγίζουν τα αυτιά των πολιτικών προϊσταμένων που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την επιβολή της τάξης.

Έτσι, πλησιάζοντας στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, η παγκοσμίου φήμης Σαντορίνη με τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο, η τουριστική βιτρίνα της Ελλάδας, συνεχίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά να υποδέχεται τους επισκέπτες της δίπλα στο ναυάγιο του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, της Κυπριακής εταιρείας Louis Cruises. Δίπλα στο φράγμα της ντροπής που υποχρεωτικά παραμένει επάνω από το ναυάγιο για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή που καθημερινά αναδύονται από αυτό.

Αυτό το ναυάγιο και το φράγμα του όμως δεν ντροπιάζει τη Σαντορίνη, αλλά την Ελληνική Ναυτιλία που δέχθηκε να αφεθεί ένα κρουαζιερόπλοιο να βυθιστεί μέσα στην μοναδική Καλντέρα της Σαντορίνης, μέρα μεσημέρι, με ιδανικές καιρικές συνθήκες, ύστερα από 14 ώρες πλεύσης στα 100 μέτρα από τη στεριά. Ντροπιάζει τους κυβερνώντες μας που εδώ και επτά χρόνια επιτρέπουν την παραμονή του ναυαγίου μέσα στην κλειστή θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία περί ανέλκυσης ναυαγίων και αφήνουν την πλοιοκτήτρια και τον ασφαλιστικό της οργανισμό να αμφισβητούν τις ευθύνες τους και να ρυπαίνουν το νησί από το οποίο κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο συνεχίζοντας τις κρουαζιέρες τους. Την ίδια στιγμή στη γειτονική Ιταλία ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανέλκυση του 6 φορές μεγαλύτερου Costa Concordia που στοίχισε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ και πληρώθηκαν όλα από την πλοιοκτήτρια και το ασφαλιστικό της οργανισμό. Στην Ιταλία η αρμόδιοι αξιωματούχοι επέβαλαν τη νομοθεσία και μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια απέδωσαν τις ευθύνες σε αυτούς που τις είχαν και προχώρησαν σε αυτό που έπρεπε να κάνουν. Εδώ στην Ελλάδα, πέρασαν επτά χρόνια και ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε το προφανές!!

Το Sea Diamond συνεχίζει καθημερινά να διαβρώνεται και να απειλεί τη θάλασσά μας, την υγεία μας και το μέλλον μας, ενώ η πλοιοκτήτρια βρίσκει έφορο έδαφος να αρνείται των ευθυνών της καθώς η πολιτική ηγεσία εξωραΐζει την κατάσταση και δήθεν μας προστατεύει με περιοδικές μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, με επιφανειακά φράγματα ανάσχεσης πετρελαιοειδών και με μία πολυεστερική βάρκες των τεσσάρων μέτρων σε ρόλο «ειδικού αντιρρυπαντικού σκάφους», που φροντίζει ανελλιπώς για την παρακολούθηση της ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου…

Παρόλο που η ελληνική δικαιοσύνη αποκαθιστά την αλήθεια και επιβάλει βαριές ποινές, η πολιτική ηγεσία και κατ΄ επέκταση η εκτελεστική μας εξουσία, αρκείται σε ημίμετρα και αρνείται να αναλάβει σοβαρή δράση και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και στην εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου όπως η νομοθεσία προστάζει. Αρνείται να προστατέψει τους πολίτες της και έναν από τους βασικότερους προορισμούς της τουριστικής της βιομηχανίας.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης όμως δεν κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και δεν υποκρινόμαστε πως όλα βαίνουν καλώς… Σε βάθος χρόνου οι επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond πιθανότατα να είναι μη αναστρέψιμες. Δεν θα περιμένουμε να συμβεί το χειρότερο κακό για να δράσουμε. Απαιτούμε άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του Sea Diamond! Απαιτούμε εφαρμογή του άρθρου 24 του συντάγματος και του Νόμου 2881/2001. Η αδράνεια της πολιτείας και της εκτελεστικής εξουσίας σηματοδοτεί σημαντικές ευθύνες για τους κρατικούς λειτουργούς.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας. Και βέβαια δεν ξεχνάμε πως η ιστορία έχει πάντα τον τρόπο της να αποκαλύπτει την αλήθεια και να διαχωρίζει εκείνους που νοιάζονται για το δημόσιο καλό από εκείνους που δρουν μόνο για το ιδιωτικό τους συμφέρον!

Μετά τιμής                             

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου

Προς τον κ Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Εν κρυπτώ η διαδικασία απορρόφησης του ΤΧΣ από την ΤτΕ, με σκοπό να εξαφανιστούν τα ίχνη των πεπραγμένων του»

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ.Υπουργούς – Οικονομικών -Εθνικής Άμυνας - Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη  -Ναυτιλίας και Αιγαίου
ΘΕΜΑ: Aνάγκη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές  τις μνημονιακές περικοπές  των μισθών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.


Τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων μπορείτε να τα δείτε εδώ : www.syrmalenios.gr

απόφαση Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το θέμα των σχολικών φυλάκων

Ο Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου, και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), απέστειλε επιστολή στους δημάρχους του νομού Κυκλάδων, με θέμα: «Υλοποίηση απόφασης Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε. για επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και για τη μη προσφυγή με ένδικα μέσα από τους δήμους».
Ειδικότερα στη χθεσινή απόφασή του, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το θέμα των σχολικών φυλάκων αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ομόφωνα θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα ζητά την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και θα βεβαιώνει την αναγκαιότητα επαναφοράς άσκησης της αρμοδιότητας φύλαξης των σχολείων από τους δήμους.

Στην παραπάνω απόφαση κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι, αφού συζήτησε εκτάκτως το θέμα παρουσία των ίδιων των σχολικών φυλάκων.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους δημάρχους της χώρας, όπως έχουν πράξει μέχρι σήμερα, να συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα των σχολικών φυλάκων και να μην προχωρούν σε άσκηση ένδικων μέσων – εφέσεων μετά από πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους σχολικούς φύλακες. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει πως η στήριξη από τους δημάρχους των σχολικών φυλάκων στον δικαστικό τους αγώνα τυγχάνει της πλήρους πολιτικής στήριξης εκ μέρους της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος τονίστηκε ότι η Αυτοδιοίκηση  και οι εκπρόσωποί της από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό των σχολικών φυλάκων γιατί θεωρούν ότι ο θεσμός του σχολικού φύλακα είναι αναγκαίος για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων των πόλεων και ως εκ τούτου πρέπει να επανενεργοποιηθεί η άσκηση της αρμοδιότητας από τους δήμους της χώρας.»

ΕΜΕΙΣ – ανοιχτή γενική συνέλευση (7.7, 20.30)

Σύμφωνα με πρόσκλησή της,

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών "ΕΜΕΙΣ" καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 7/7 ώρα 8.30 μμ στα γραφεία της στον Καρτεράδο (άνωθεν S/M Δεναξά).

Ενώ, σύμφωνα με μέρος της εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης,

Αγαπητοί φίλοι και μέλη  της Δημοτικής Κίνησης  “ΕΜΕΙΣ” . Ύστερα από ένα μήνα περίπου μετά το πέρας των εκλογών, θεωρήσαμε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων μας.
Το εκλογικό αποτέλεσμα του 2% ήταν απογοητευτικό για πολλούς, αλλά παρ’ όλα αυτά  οφείλουμε να το δούμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική ερμηνεία. 


Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2014

ίδρυση και λειτουργία εσπερινού επαγγελματικού Λυκείου Θήρας από τον Σεπτέμβρη του σχολικού έτους 2014 – 2015

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΠΑΛ,                                                                                                      
Το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ  θα λειτουργήσει  στο κτήριο του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ Θήρας στον Πύργο με τους κάτωθι Τομείς- Ειδικότητες:                                                                                                                                                                                                                          
A. Oμάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
 1.-Τομέα Μηχανολογίας με τις εξής Ειδικότητες:
1)Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού
2) Τεχνικός Οχημάτων
3) Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού αερίου
2.-Τομέα Ηλεκτρολογίας με τις εξής ειδικότητες:
1) Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών    
2) Τεχνικός αυτοματισμού
3.-Τομέας Δομικών Εργων και ειδικότητα
   - Σχεδιαστής δομικών έργων και Γεωπληροφορικής
4.-Τομέας Πληροφορικής
   -Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
   -Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού.
Β. Ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας και Διοίκησης
   1. –Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας  
     1)-Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
     2)-Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό.

Οι Εγγραφές θα γίνονται στο ΕΠΑ.Λ Θήρας  στον Πύργο ως και τις 14 Ιουλίου 2014 από 09:00πμ -12:00μμ  εκτός από Δευτέρα και Τετάρτη ( 7 και 9 Ιουλίου) 
Επίσης Εγγραφές  θα γίνονται  και κάθε Πέμπτη για Ιούλιο και Αύγουστο από 09:00πμ με 12:00μμ.


Η Διευθύντρια,  Εμμανουέλλα Μανωλάκη

με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Santo Youth Contest 2014»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού οργανισμού Σαντορίνης,

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Santo Youth Contest 2014» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης. Στο τουρνουά συμμετείχαν η Κυπριακή ομάδα μπάσκετ ΑΕΚ Λάρνακας, η Ιταλική Affrico Firenze και ο Πανιώνιος Σαντορίνης με περισσότερους από 30 αθλητές κάτω των 17 ετών. Για τέσσερις μέρες το Κλειστό Γυμναστήριο έζησε σε καθαρά μπασκετικούς ρυθμούς, αφού πραγματοποιήθηκαν τρεις αγώνες μεταξύ των συλλόγων και ένας αγώνας All Star Game που περιελάμβανε μάλιστα και διαγωνισμό τρίποντων.

Τα παιδιά προπονήθηκαν μαζί, διασκέδασαν παίζοντας μπάσκετ, χωρίς το σκορ και η νίκη να είναι αυτοσκοπός. Στόχος του τουρνουά ήταν να δοθούν στους νέους ειδικά μαθήματα για καλή αγωγή στον αθλητισμό . Καλλιεργήθηκε το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας ανάμεσα στους νέους αθλητές έξω από οποιουδήποτε ανταγωνιστικού τύπου ιδανικά, και έγινε προσπάθεια για την ένταξη παιδιών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς, νοοτροπίες στην κουλτούρα που πρεσβεύει το ευ αγωνίζεσθε του κλασσικού Ελληνικού ιδεώδους.

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι οι αθλητές παρακολούθησαν σεμινάρια από το ΕΚΑΒ για πρώτες βοήθειες και διδάχθηκαν από την διαιτολόγο κα Ελευθερία Αλεφραγκή για τη σωστή διατροφή των αθλητών. Η Αντιπρόεδρος της ιταλικής συνομοσπονδίας αθλητισμού (CIDS) κα Αnne-MarieLitt τους μίλησε κατά του στησίματος αγώνων μέσω του στοιχήματος και τους τρόπους που μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, ενώ ο Σοφιάν Μεχιαουί και ο Μιχάλης Δαμασκηνός για την αναπηρία στον αθλητισμό. Οι νέοι αθλητές στην ανάπαυλα των αθλητικών δραστηριοτήτων τους άδραξαν την ευκαιρία και επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο του Ακρωτηρίου.


Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια για την εθελοντική τους προσφορά στο τουρνουά οι διαιτητές και οι κριτές των αγώνων. 

ολοκληρώθηκε (29 -30.6 και 1.7 στην Σέριφο) η 4η συνάντηση παραδοσιακής μουσικής νέων Νοτίου Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε στη Σέριφο η τέταρτη σε επίπεδο Περιφέρειας Μουσική Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου.

Μεγάλη συμμετοχή και αντιπροσωπευτικότητα είχε και η φετινή μουσική Συνάντηση, αφού συγκεντρώθηκαν στη Σέριφο πάνω από 100 νέοι μουσικοί και συνοδοί τους, από 15 αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Η διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού) με συμμετοχή του Δήμου Σερίφου και είχε την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.
Ο Συνάντηση περιλάμβανε τέσσερεις μουσικές παρουσιάσεις, στο Μέγα Λειβάδι, στην Παναγιά, στους Αγίους Αναργύρους Καλαβάτσαινας και στη Χώρα αντίστοιχα.  

Οι νέοι και οι συνοδοί τους συγκρότησαν πολύμορφα σχήματα όπου τα λαϊκά νησιώτικα όργανα (βιολί, λαούτο, τσαμπούνα, τουμπί, τουμπελέκι, σαντούρι, λύρα, και φυσικά το τοπικό σερφιώτικο όργανο, το σουραύλι) έδωσαν για άλλη μια φορά και με ποικίλους τρόπους χαρακτηριστικά δείγματα της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου. Η ανταλλαγή πλούσιων εμπειριών και οι «δυνατές στιγμές» συνεύρεσης που αλλεπάλληλα βίωνε αυτή η ιδιότυπη πολιτιστική κοινότητα των νέων του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν στο νησί μια πρωτόγνωρη, συγκινητική ατμόσφαιρα που συνεπήρε και ενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες.

Συμμετέχοντες νέοι μουσικοί :

ΑΜΟΡΓΟΣ : ΒΑΖΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Βιολί , ΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ – Λαούτο

ΑΝΔΡΟΣ : ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – Σαντούρι , ΜΑΝΕΣΗ ΜΙΚΕΛΑ – Σαντούρι, Βιολί , ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Σαντούρι , ΣΟΥΣΟΥΔΗ ΦΛΩΡΑ – Σαντούρι , ΣΟΥΣΟΥΔΗ ΕΙΡΗΝΗ – Σαντούρι , ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Βιολί , ΜΑΜΑΗ ΑΘΗΝΑ – Τουμπί         , ΜΑΜΑΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ – Τσαμπούνα, Λαούτο            , ΨΩΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – Βιολί , ΨΩΜΑ ΜΑΡΙΑ – Βιολί , ΣΤΑΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – Βιολί      
                                
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ : ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Τσαμπούνα, ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – Τουμπάκι, ΠΑΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Λαούτο

ΚΕΑ : ΤΣΟΥΡΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Τσαμπούνα , ΚΟΖΑΔΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Λαούτο , ΨΗΜΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Τουμπί

ΚΙΜΩΛΟΣ : ΓΑΛΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – Βιολί, ΓΑΛΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΗΣ – Λαούτο,

ΜΥΚΟΝΟΣ : ΑΣΗΜΟΜΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Τσαμπούνα,

ΝΑΞΟΣ  : ΜΑΝΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Βιολί, Τσαμπούνα , ΒΛΑΣΕΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Σαντούρι , ΓΕΡΟΝΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ – Τουμπάκι, ΚΡΙΜΙΤΖΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – Λαούτο , ΚΩΤΣΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ – Τουμπάκι , ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ – Βιολί, Τσαμπούνα , ΚΑΡΑΠΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Τσαμπούνα , ΑΡΓΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – Τουμπάκι , ΣΟΪΛΕΣ ΝΙΚΟΣ – Τουμπάκι , ΛΙΑΡΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – Τσαμπούνα , ΛΙΑΡΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ - Τουμπάκι

ΠΑΡΟΣ : ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ ΓΩΡΓΟΣ – Τουμπάκι           , ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – Τουμπάκι , ΡΟΥΣΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Τσαμπούνα , ΡΟΥΣΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – Τουμπάκι, Φωνή , ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ – Τουμπάκι , ΚΥΔΩΝΙΕΥΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Βιολί        , ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ – Βιολί (Καμάρες) , ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΝΟΥΡΗΣ – Τσαμπούνα , ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ – Βιολί , ΠΑΤΡΙΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ – Κιθάρα , ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ - Βιολί 
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ :             ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΡΑΦΑΗΛ – Τσαμπούνα , ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Λαούτο             
                    
ΣΙΦΝΟΣ : ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ – Βιολί , ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ – Λαούτο , ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Βιολί , ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – Λαούτο , ΚΑΡΑΒΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Βιολί

ΣΥΡΟΣ : ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ – Βιολί, Τσαμπούνα , ΖΕΡΒΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ – Τσαμπούνα, Κλαρίνο , ΖΕΡΒΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ – Τσαμπούνα , ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ – Τουμπί, Φωνή , ΝΤΑΒΛΑΣΕΒΙΤΣ ΑΛΕΞΗΣ – Τσαμπούνα , ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΕΡΟΝΙΚΗ – Τσαμπούνα, ΖΕΡΒΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ – Τσαμπούνα, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΜΕΛΙΝΑ – Τουμπί , ΦΡΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Τουμπί , ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΛΚΑΙΟΣ - Βιολί

ΚΑΣΟΣ : ΧΑΣΑΠΛΑΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ – Λύρα,Τσαμπούνα  
    
ΚΑΡΠΑΘΟΣ :  ΧΕΙΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – Λύρα , ΧΕΙΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – Λαούτο     

ΣΕΡΙΦΟΣ : ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ – Σουραύλι , ΜΟΝΟΒΑΣΙΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ – Σουραύλι , ΚΟΥΖΟΥΠΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – Τουμπί , ΣΙΝΓΚ ΓΚΟΥΡΠΡΙΤ – Σουραύλι , ΓΟΝΙΑΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – Σουραύλι , ΓΕΡΟΝΤΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – Σουραύλι , ΣΕΝΕ ΑΡΟΥΕΛΛΑ – Σουραύλι , ΣΕΝΕ ΑΡΒΙΝ – Σουραύλι , ΜΠΡΑΧΙΜΑΪ ΕΡΙΣΑ – Σουραύλι , ΛΑΤΟΛΑΡΙ ΡΕΑ – Σουραύλι , ΤΣΕΛΑΜΙ ΦΑΜΠΙΟ – Σουραύλι , ΡΕΣΟΥΛΙ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ – Σουραύλι , ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΓΙΟΥΓΙΕΤΤΑ – Τραγούδι , ΑΧΜΕΤΑΪ ΚΛΕΝΤΙΝΑ – Τραγούδι , ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΣΟΦΙΑ – Τραγούδι , ΓΑΛΑΝΟΥ ΝΙΚΗ – Τραγούδι

ΙΚΑΡΙΑ : ΚΑΡΛΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ – Βιολί


ΑΘΗΝΑ : ΧΡΗΣΤΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ – Τσαμπούνα, ΧΡΗΣΤΑΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – Τουμπάκι  , ΓΑΓΑΤΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – Ταμπουράς

Ν.Συρμαλένιος - «σε διάλυση οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης και προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών»

Στην Σύρο βρέθηκε το διήμερο 2 και 3 Ιουλίου ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου προκειμένου να παρευρεθεί στην χειροτονία του νέου Επισκόπου.

Αξιοποιώντας την παρουσία του στο νησί, ο βουλευτής Κυκλάδων, πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων σε υπηρεσίες που άπτονται θεμάτων απασχόλησης, ασφάλισης και εργασιακών σχέσεων, όπως είναι αυτές του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, όπου συνοδευόμενος από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, είχε συνομιλία με τους προϊσταμένους και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές.
Τα λειτουργικά προβλήματα τεράστια, με κοινό παρονομαστή  την υποστελέχωση και τον δυσανάλογο όγκο δουλειάς ο οποίος με το σταδιακό κλείσιμο ανάλογων υπηρεσιών στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όχι απλά πολλαπλασιάζεται αλλά δημιουργεί μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση, δύσκολα διαχειρίσιμη από τους εργαζόμενους και κυρίως εις βάρος της εξυπηρέτησης των φορολογούμενων νησιωτών πολιτών.

Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν δεν είναι βεβαίως καινοφανή και για τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που στην πλειονότητά τους έμειναν “αναπάντητες”. Το περιβάλλον όμως τείνει να γίνεται ολοένα και πιο “εχθρικό” και για τους πολίτες και για τους εργαζόμενους. Φαίνεται πως «ό,τι ελάχιστο είχε επιτευχθεί σε επίπεδο αποκέντρωσης στα νησιά, μέσα σε μόλις δύο χρόνια καταστρέφεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν στο ΙΚΑ Σύρου έχει ήδη ενσωματωθεί -με πληθώρα εκκρεμοτήτων- το ΙΚΑ Μυκόνου, όταν το ΙΚΑ Τήνου μεταφέρεται και αυτό στη Σύρο, όταν το μοναδικό ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στις Κυκλάδες, αυτό της Σύρου πρέπει να ανταποκριθεί στις αιτήσεις όλων των νησιωτών (220 άτομα πέρασαν από επιτροπή μόνο τον Ιούνιο), με τεράστιες συνέπειες και κόστος για τους ωφελούμενους/εξυπηρετούμενους από αυτές τις υπηρεσίες,
Όταν την ίδια στιγμή κλείνουν τα καταστήματα ΙΚΑ Πάρου, Μήλου και Άνδρου,
Όταν ο ΟΑΕΕ Σύρου, από τα 19 άτομα προσωπικό που υπηρετούσε πριν 2 χρόνια, καλείται σήμερα να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο με 6 άτομα, και ο ΟΑΕΕ Νάξου με 2 άτομα την Πάρο και τη Νάξο,
Όταν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στη Σύρο υπηρετούν 6 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 4, μετά από τη συρρίκνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών στα νησιά (το ΣΕΠΕ Μήλου παραμένει μόνο στα χαρτιά χωρίς υπάλληλο και στη Σαντορίνη υπηρετεί μία υπάλληλος μόνο για γραμματειακή υποστήριξη) καλούνται να κάνουν από πρωτόκολλο και γραμματειακή εργασία μέχρι ελέγχους, επιβολή προστίμων κλπ αλλά και αντικρούσεις προσφυγών και επίλυση εργασιακών διαφορών, χωρίς καμία ουσιαστική νομική υποστήριξη, για 10 νησιά των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων Μύκονος, Τήνος, Σαντορίνη, Μήλος) και 2 υπάλληλοι καλούνται να καλύψουν σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε ό,τι αφορά τους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας.

Όταν ο ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο αύξησης της ανεργίας, σε μία περιοχή -όπως οι Κυκλάδες- με έντονη την εποχικότητα στην απασχόληση, αδυνατεί να έχει πλήρη καταγραφή της ανεργίας, λόγω της λειτουργίας μόνο 4 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (στη Μύκονο, με τεράστιο όγκο συναλλαγών, δεν υπάρχει όχι μόνο ΚΠΑ αλλά ούτε ανταποκριτής αυτή τη στιγμή), λόγω της ύπαρξης ελάχιστων ανταποκριτών σε νησιά, οι οποίοι θα βοηθούσαν το έργο των ΚΠΑ (να σημειωθεί ότι κάποια νησιά, όπως η Μήλος και η Τήνος εξυπηρετούντο από το ΙΚΑ … που κλείνει, ενώ και οι Δήμοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον ΟΑΕΔ, είναι οι ίδιοι ήδη τραγικά υποστελεχωμένοι), με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση της ανεργίας στα νησιά, με συνέπεια να αποκλείονται από δράσεις και προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, και κυρίως να μην υπάρχουν τα δεδομένα για την χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών,

Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι ακολουθούμενες από τη συγκυβέρνηση πολιτικές συνιστούν απόλυτα συνειδητή επιλογή, η οποία με προκάλυμμα την περίφημες “διαρθρωτικές αλλαγές” και τον “εξορθολογισμό” στόχο έχουν την πλήρη συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, την ουσιαστική απόσυρση του κράτους.

Η συνακόλουθη ολοένα αυξανόμενη αδυναμία πρόσβασης των απασχολουμένων και των άνεργων πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στις υπηρεσίες εξυπηρέτησής τους, συνιστούν όχι μόνο καταστρατήγηση της συνταγματικής επιταγής της νησιωτικότητας αλλά και ευθεία κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων ισονομίας των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, «δεν μπορούμε να συζητάμε για άσκηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής απασχόλησης στα νησιά, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες υπηρεσίες κατ΄ ελάχιστον στα νησιά-κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων. Η διάλυση πρέπει να σταματήσει. Προτεραιότητα της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι μια πραγματική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, που θα σέβεται και θα εξυπηρετεί τον πολίτη, που θα αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης».

Σύριζα Θήρας - όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ολοκληρώνεται το έγκλημα του αιώνα – το ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από μια 15χρονη πορεία  ιδιωτικοποίησης που προωθήθηκε σταδιακά.

Tο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», δεν είναι τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση της διάλυσης και την εκχώρηση σε ιδιώτες μιας ανεκτίμητης αξίας δημόσιας περιουσίας.

Η στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, παραχωρείται στους ιδιώτες και μάλιστα μαζί με 2 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ.

H ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου παραδίδει στα κερδοσκοπικά αρπακτικά την ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες που έχουν απομείνει και μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από 3 χρόνια μνημονιακών πολιτικών,  έρχεται ό,τι πιο καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία.

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Θήρας δηλώνει ότι αυτό το έγκλημα εθνικής εμβέλειας δεν πρέπει να περάσει. Θα υπερασπιστούμε μαζί με όλη την κοινωνία το ρεύμα και το νερό ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορεύματα προς πώληση.
Συμπαραστεκόμαστε στους απεργούς της ΔΕΗ και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τους.


ο Γιώργος Χατζημάρκος θέτει στόχο την στήριξη της έκθεσης που διοργανώνεται από το Μουσείο του Λούβρου τον Νοέμβριο του 2014 και την μεταφορά της στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2015

Με εκπροσώπους του Μουσείου του Λούβρου και ομάδα δημοσιογράφων που εκπροσωπούν τα μεγαλύτερα μέσα της Γαλλίας, που βρέθηκαν στη Ρόδο στο πλαίσιο του press trip που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας με αφορμή την έκθεση που θα φιλοξενήσει το Μουσείο του Λούβρου με Ροδίτικα εκθέματα από όλον τον κόσμο, με τίτλο «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τους Αρχαϊκούς Χρόνους», συναντήθηκε σήμερα ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην Λίνδο, όπου τους παρέθεσε γεύμα για να τους καλωσορίσει στη Ρόδο.

Ο κ. Χατζημάρκος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Υπεύθυνη Προβολής του Μουσείου κα Laurence Roussel και  την Υπεύθυνη Τύπου κα Christine Cuny για την μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στη Ρόδο που θα λάβει χώρα στο Λούβρο από τις 13 Νοεμβρίου 2014 ως τις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης συζήτησε με την Επιμελήτρια της έκθεσης κα Anne Coulie, η οποία σε άπταιστα ελληνικά του παρουσίασε τις ενότητες από τις οποίες αποτελείται καθώς επίσης και τα εκθέματα τα οποία περιλαμβάνει.  Οι εκπρόσωποι των γαλλικών ΜΜΕ κ.κ. Florence Cozon από την εφημερίδα Le Monde, Eric Bietry-Rivierre από τη Le Figaro, Bruno Cot από την L’ Express και Berenice Geoffroy – Schneiter από τα Le Journal Des Artes & L’ Oeil συνομίλησαν με τον κ. Χατζημάρκο και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ρόδο, τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Στο γεύμα παρέστησαν η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Δωδεκάνησο κ. Αλίκη Μοσχή, ο Πρόδερος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κατερίνα Κεχαγιά και οι κ.κ. Μελίνα Φιλήμονος και Βάσω Πατσιαδά εκπροσωπώντας τις Υπηρεσίες της Αρχαιολογίας που συνεργάστηκαν με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο του Λούβρου για τον σχεδιασμό της έκθεσης.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στη Ρόδο τους εκπροσώπους ενός από τους πιο σημαντικούς φορείς πολιτισμού παγκοσμίως, του Μουσείου του Λούβρου, το οποίο αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την πολύ σημαντική για τον τόπο μας έκθεση τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η απόφαση του Μουσείου του Λούβρου θα δώσει τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό κοινό, λόγω του βεληνεκούς του, να γνωρίσει την πλούσια πολιτιστική ιστορία μας μέσα από μία έκθεση που για πρώτη φορά θα συγκεντρώσει εκθέματα από τέσσερα διαφορετικά Ευρωπαϊκά μουσεία. Η απόφαση μας είναι να στηρίξουμε την πρωτοβουλία του Λούβρου και να συνεργαστούμε με την διοίκηση του θέτοντας ως στόχο που ήδη παρουσιάσαμε και έγινε καταρχήν δεκτός, την μεταφορά της έκθεσης στην Ρόδο το καλοκαίρι του 2015. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος, σε μια εποχή που όλα θυσιάζονται στον βωμό της εσωτερικής κατανάλωσης. Ο πολιτισμός είναι προτεραιότητά μας και ως τέτοια θα την υπηρετήσουμε. Στόχος μας είναι να φιλοξενήσουμε την έκθεση του Λούβρου στην Ρόδο και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες μας να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αυτά εκθέματα. 

Στηρίζουμε, αγκαλιάζουμε και ενθαρρύνουμε δράσεις οι οποίες επιτυγχάνουν τον μέγιστο βαθμό προβολής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας στο εξωτερικό. Η δημιουργία αμφίδρομης σχέσης με τους παγκόσμιους φορείς πολιτισμού είναι καθοριστική. Ο πολιτισμός μας πρέπει και μπορεί να ταξιδέψει στα μουσεία του κόσμου» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος. 

οριστικοί πίνακες κατάταξης επενδυτικών σχεδίων για την ΠΝΑ

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) ανακοινώνεται ότι, εκδόθηκε η σχετική Απόφαση της ΠΝΑ, περί  «Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Βαθμολογίας Επενδυτικών Σχεδίων κατηγορίας Περιφερειακής Συνοχής», με την οποία εγκρίνονται για Χρηματοδότηση,  στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 της 1ης περιόδου Προκήρυξης έτους 2014 και μέχρι ύψους Προϋπολογισμού 3.000.000€, δέκα (10) Επενδυτικά Σχέδια, συνολικού Προϋπολογισμού 13,3 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 4,4 εκ. ευρώ. Οι δε νέες θέσεις που προβλέπονται να δημιουργηθούν ανέρχονται σε 42,67 Ε.Μ.Ε.

(Μία 1 ΕΜΕ αντιστοιχεί σε μία θέση Εργασίας με 12μηνη απασχόληση, η σε περισσότερες, αντίστοιχα αναγόμενες εποχικού χαρακτήρα, θέσεις Εργασίας).

Για τα εν λόγω Επενδυτικά Σχέδια ήδη συντάσσονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι σχετικές Αποφάσεις Υπαγωγής τους, ενώ η έναρξη Υλοποίησης των Επενδύσεων μπορεί να ξεκινήσει σύμφωνα με το Νόμο, από την ημερομηνία κατάθεσης των Αιτήσεων προς Υπαγωγή στον Επενδυτικό Νόμο.

Επίσης, από την ΠΝΑ, ανακοινώνεται ότι,  εκδόθηκε και η σχετική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ), περί  «Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Βαθμολογίας Επενδυτικών Σχεδίων», πάλι για την ΠΝΑ, αλλά «με Προϋπολογισμό ύψους άνω από 3.000.000€», βάσει  της οποίας εγκρίνονται πρόσθετα δεκαεννέα (19) Επενδυτικά Σχέδια, συνολικού Προϋπολογισμού 231,4 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 62,99 εκ. ευρώ, δημιουργώντας αντίστοιχα και νέες θέσεις, από την Υλοποίηση και των εν λόγω Επενδυτικών Σχεδίων.

Οι εν λόγω Αποφάσεις της ΠΝΑ καιτου ΥΠΑΑΝ αναρτήθηκαν ήδη :
Για μεν τις Επενδύσεις μέχρι 3.000.000€, στην Ιστοσελίδα της ΠΝΑ, http://www.notioaigaio.gr/ckfinder/userfiles/files/ΑΠΟΦΑΣΗ_ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ_ΠΙΝΑΚΑ_Α_2014.pdf
Για δε τις Επενδύσεις άνω των 3.000.000€, στην Ιστοσελίδα του  ΥΠΑΑΝ, http://www.ependyseis.gr/mis/(S(ma10vtivlu2eplfkvcboj155))/System/FrameSet0/Default.aspx,  με ημερομηνία 30/06/2014.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει καθημερινά τους ενδιαφερόμενους Επενδυτές, τόσο μέσα από την Ιστοσελίδα της, στην Διεύθυνση : 
 http://www.notioaigaio.gr/Arthro.aspx?a=3106  /  (Ενότητα Β : ΑΡΧΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ) όσο και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, στη Σύρο και στη Ρόδο και παρέχουν κάθε σχετική με Ιδιωτικές Επενδύσεις Πληροφόρηση :

Στα Τ/Φ :  22810 - 98.810 (Σύρο), 22410 - 25.852 (Ρόδο) & 

Στις Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις:  grependyton@1730.syzefxis.gov.gr & investors.dod@pnai.gov.gr

Μύκονος και Σαντορίνη: άνεμοι - έλλειψη υποδομών «διώχνουν» κρουαζιερόπλοια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα» http://www.tovima.gr/society/article/?aid=611146
Μεταξύ άλλων, και χαρακτηριστικών παραδειγμάτων, το κείμενο αναφέρει πως,

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα υποδέχεται αυξημένο αριθμό ξένων τουριστών δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες λιμενικές υποδομές για να υποδέχονται πλοία της ακτοπλοϊας, αλλά και κρουαζιερόπλοια και να εξυπηρετούνται οι επιβάτες τους.

Στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στα λιμάνια των νησιών που υποδέχονται κάθε χρόνο υπερσύγχρονα πλοία». Αναφερόμενοι στο περιστατικό στη Μύκονο σημείωναν ότι «είναι σύνηθες φαινόμενο οι δυνατοί άνεμοι στη περιοχή μεταξύ Τήνου και Μυκόνου» και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «το λιμάνι στον Τούρλο στη Μύκονο έχει κατασκευαστεί λανθασμένα καθώς οι δυνατοί πλευρικοί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια του πληρώματος ενός πλοίου να δέσει και οι πλοίαρχοι φοβούνται να το προσεγγίζουν».

Προβλήματα και στη Σαντορίνη
Ανάλογο πρόβλημα με την έλλειψη κατάλληλης λιμενικής υποδομής παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στη Σαντορίνη, καθώς τα κρουαζιερόπλοια αναγκαστικά μένουν στο αγκυροβόλιο και «κόβουν βόλτες» όπως λένε χαρακτηριστικά οι καπετάνιοι μέχρι να αναχωρήσουν. Παλαιότερα υπήρχαν ορισμένες «τσαμαδούρες» όπου έδεναν μικρότερα πλοία, ωστόσο λόγω μη συντήρησης «εξαφανίστηκαν».

Οι λιμενικές υποδομές σε αρκετά νησιά είναι αρμοδιότητας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων ωστόσο η οικονομική κρίση και η έλλειψη πόρων ουσιαστικά έχει στρέψει τους τοπικούς άρχοντες προς άλλες προτεραιότητες. Εν τω μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ δεν επιτρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση στα λιμάνια για τα οποία αναζητά ιδιώτες επενδυτές. Ενδεικτικά στη Μύκονο, όπως λένε φορείς του νησιού, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επιβατηγός σταθμός στο λιμάνι.

Επιπλέον, περίπου στις 20 Ιουλίου, αναμένεται η δημοσίευση της έκθεσης της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού σχετικά με την εικόνα των λιμενικών υποδομών και όπως λένε χαρακτηριστικά «τίποτα δεν έχει αλλάξει και ουσιαστικά θα είναι "μια από τα ίδια" με την προηγούμενη έκθεση του 2012».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα που διενήργησε η ΠΕΠΕΝ για την κατάσταση στα λιμάνια το 2012 για τη Μύκονο αναφέρονταν πως στο παλιό λιμάνι χρειάζεται  εκβάθυνση λιμενολεκάνης και τοποθέτηση προσκρουστήρων ενώ για το νέο λιμάνι σημειώνονταν πως «δεν προστατεύεται από τους Νοτιοδυτικούς-Βορειοδυτικούς ανέμους. Χρειάζεται αίθουσα αναμονής επιβατών και καλύτερες σκιάδες. Να φωτοσημανθεί η βραχονησίδα Κάβουρας. Να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι προσκρουστήρες.»

Για το λιμάνι της Σαντορίνης επισημαίνονταν ότι «επειδή ο συγκεκριμένος χώρος (Αθηνιός) είναι αδύνατον να γίνει λιμάνι λόγω του μεγάλου βάθους, είναι επιβεβλημένη η μεταφορά του λιμανιού σε άλλη περιοχή. Τα έργα που έγιναν στον Αθηνιό οπωσδήποτε βελτίωσαν την κατάσταση, δεν έλυσαν όμως το βασικό πρόβλημα του λιμανιού που είναι η ασφαλής προσέγγιση και παραμονή των πλοίων. Αυξήθηκε ο χερσαίος χώρος και θεωρητικά οι θέσεις πρυμνοδέτησης, όμως στην πράξη δεν μπορούν ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν περισσότερα από δυο πλοία λόγω του συγκλίνοντα προσανατολισμού των προβλητών. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Συχνές απώλειες αγκυρών λόγω μεγάλου βάθους και εντελώς απροστάτευτο ελλείψει λιμενοβραχίονα από Νοτιοδυτικούς-Δυτικούς ανέμους».

Ενδεικτικά ήταν και τα αποτελέσματα έρευνας για την κατάσταση στα λιμάνια που είχε διενεργήσει το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Πολυτεχνείου πριν δυο χρόνια και είχε δημοσιεύσει «το Βήμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας που έγινε σε 93 λιμάνια που «υποδέχονται» πλοία σχεδόν 7 στα 10 δεν είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια και πλοία νέας γενιάς.

Στις αρχές του χρόνου πάντως από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σημειώνονταν πως έχουν δρομολογηθεί αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις έργων για τη βελτίωση των υποδομών τους με προτεραιότητα στους λιμένες που μπορούν να «δέσουν» κρουαζιερόπλοια.