Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2015

Ν. Συρμαλένιος : «η κυβέρνηση επιδιώκει προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο, παρά τις αντίξοες συνθήκες»

Για έναν προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Βουλή, κατά τη συζήτηση του προσχέδιου προϋπολογισμού.

Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι η ΝΔ εμφορείται από μια καθεστωτική νοοτροπία, καθώς δεν μπορεί να απαλλαγεί από το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός Κυβέρνησης, μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015, τις οποίες έχασε. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά: «Έχετε μέρος της εξουσίας, δεν υπάρχει αμφιβολία και αυτό το δείχνει και η κυρία Σαββαΐδου και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στα βαθιά έγκατα του Κράτους, αλλά είναι γεγονός, ότι το καθεστώς αυτό εμείς θέλουμε να το αποτινάξουμε, όχι με ανορθόδοξες μεθόδους της λογικής του κομματικού κράτους, δηλαδή, να χτίσουμε ένα νέο κομματικό κράτος, γιατί αυτό το έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1982, αλλά σήμερα μέσα από θεσμικούς τρόπους και σεβασμού λειτουργίας της Δημοκρατίας, εμείς θα οικοδομήσουμε ένα άλλο δίκαιο κράτος, κράτος δικαίου απέναντι στους πολίτες, με στόχο, κυρίως, τα αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού».

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 ήταν πρωτόγνωρη και πρωτοφανής και εσωτερικά και εξωτερικά, τα ταμειακά διαθέσιμα έφταναν μέχρι τέλος Φλεβάρη για μισθούς και συντάξεις, η δε χρηματοπιστωτική ασφυξία, το κλείσιμο της στρόφιγγας, ήταν αυτή που καθόρισε και την επιτυχία ή την αποτυχία των επόμενων μηνών μέσα στο 2015. Μέσα, λοιπόν, σε αυτές τις τρομερά αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση κατάφερε με τους ελάχιστους πόρους να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τον προϋπολογισμό, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει και να ικανοποιήσει στο βαθμό που ήταν εφικτό κάποιες κοινωνικές ανάγκες, όπως την ανθρωπιστική κρίση, την ελάχιστη αύξηση στα κονδύλια της Δημόσιας Υγείας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κάλυψη 100% των έργων του ΕΣΠΑ, 2007 - 2013, εγγράφεται ακόμα ως μια σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, τα αναθεωρημένα στοιχεία της ύφεσης και από τους θεσμούς στο 1,3% για το 2015, από το 2,4%, δείχνουν το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας παρά τις τεράστιες δυσκολίες. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, ο οποίος σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, παρά την αντίθετη προπαγάνδα που έγινε, η οποία μιλούσε για χιλιάδες ακυρώσεις στα ξενοδοχεία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα αεροδρόμια. Παρά ταύτα όμως, υπάρχουν νησιά, στα οποία η τουριστική αύξηση ξεπέρασε φέτος ακόμα και το 35% σε σχέση με το 2014.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τον προϋπολογισμό του 2016 με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να έχει κοινωνικό πρόσημο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και μερικά επώδυνα μέτρα που προέκυψαν από τη συμφωνία του Ιουλίου που ψηφίστηκαν από όλα σχεδόν τα κόμματα τον Αύγουστο. Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης και επειδή γίνεται αυτές τις ημέρες τεράστια προπαγάνδα για φοροεπιδρομή, για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος κ.λπ., υπάρχουν μερικά θετικά σημεία που μπόρεσε η κυβέρνηση να περάσει μέσα στην πρόσφατη, συμφωνία:

1.Διαγραφή οφειλών έως 20.000 ευρώ μέσω δικαστηρίων για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

2.Αύξηση φορολογίας στα πλοία, φόρος χωρητικότητας και συνέχιση φόρου εθελοντικής εισφοράς από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

3. Αύξηση εσόδων με επιβολή φόρου 30% στις μηχανές VLT (φρουτάκια).

4. Άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου.

5. Ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.

6. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έπρεπε να έχει γίνει από το 2007.

7. Αύξηση εσόδων με επιβολή φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

8. Κατάργηση της επιβάρυνσης για σύνταξη κρατικών συμβολαίων.

9. Κατάργηση ειδικού φόρου για τους κινηματογράφους.

10. Διατήρηση και για το 2015 της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

11. Κατάργηση του δημοτικού φόρου στα Δωδεκάνησα και για τους επιτηδευματίες.

12. Κατάργηση ειδικού φόρου δημοσίων θεαμάτων.

13. Κατάργηση επιβάρυνσης 3% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

14. Πρόγραμμα εθελοντικής συμμόρφωσης για την αποκάλυψη εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσίας.

15. Έλεγχος της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

16. Έλεγχος των ενδο-ομιλικών συναλλαγών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών 


Καταλήγοντας, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Φυσικά η λογική της ελαστικότητας και της ρευστότητας των οικονομικών μεγεθών που θα καθορίσουν και τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού, θα κρίνουν και την οριστική διαμόρφωση της εφαρμογής των φορολογικών και των ασφαλιστικών μέτρων. Η εισροή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η αποπληρωμή κάποιων ληξιπρόθεσμων σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της διευθέτησης των «κόκκινων δανείων» θα δώσουν εκείνη την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η οικονομία και η χώρα. Κεφαλαιώδη ζητήματα, η ελάφρυνση του χρέους, καθώς και η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, διότι, ζητούμενο και για το θέμα της ελάφρυνσης της φορολογίας, αλλά και για το θέμα της εξέλιξης του ασφαλιστικού συστήματος σε θετική κατεύθυνση, είναι η ανάπτυξη. Βεβαίως, όλα αυτά μαζί με το χτύπημα της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. Με αυτές τις προϋποθέσεις - εάν υπάρξουν - η κυβέρνησή μας, όχι μόνο δεν θα αποτελέσει παρένθεση - όπως εύχεται το παλαιοκομματικό, διαπλεκόμενο σύστημα - αλλά θα χαράξει και τις στέρεες βάσεις για το λαό και τη χώρα ανοίγοντας δρόμους για μια νέα εποχή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».


23/10/2015

έργα προστασίας του περιβάλλοντος από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε Μύκονο και Σίκινο

Με σκοπό την περιβαλλοντική θωράκιση των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ενέκρινε την προέγκριση δημοπράτησης σημαντικών περιβαλλοντικών έργων στα νησιά των Κυκλάδων, Μύκονο και Σίκινο.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και την διαδικασία προκήρυξης του έργου της Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δήμου Μυκόνου, συνολικού προϋπολογισμού 1.738.965,51 ευρώ,

Επίσης, ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και την διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο της προμήθειας μηχανήματος hooklift και ενός επιπλέον κοντέινερ απορριμμάτων με συμπιεστή, συνολικού προϋπολογισμού 173.260,00 ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Σικίνου.


Τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη ( ΠΕΡΑΑ) 2007 – 2013. 

λαϊκή συσπείρωση Ν. Αιγαίου – ανακοίνωση για το ακτοπλοϊκό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πολιτικής παράταξης,

Νέα “κατορθώματα”  της ασυδοσίας των ακτοπλόων εφοπλιστών με την κάλυψη της “για δεύτερη φορά “αριστερής” κυβέρνησης : αποκλεισμός της Σαντορίνης από Σύρο και Κρήτη  !  Στο μέσο του φθινοπώρου οι κάτοικοι της Σαντορίνης μπορούν να ταξιδέψουν για Σύρο ή την Κρήτη  μόνο με διανυκτέρευση και μέσω Πειραιά ( με το αντίστοιχο κόστος) ! 

Προφανώς η “ανάπτυξη” που εξασφαλίζουν για χρόνια οι εφοπλιστές, δεν αρκεί για στοιχειώδη συγκοινωνία μεταξύ των  νησιών μας ούτε και χωράει τις ανάγκες των νησιωτών.... Αρκεί η “αρπαχτή” του καλοκαιριού ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο οι νησιώτες ας  ... μεταναστεύσουν .

Η πρόσφατη ( ελέω μνημονίου 3) κατάργηση των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ, δηλαδή ενός από τα ελάχιστα μέτρα που προβλέπονταν ως αντιστάθμιση της πολιτικής που θεωρεί τα νησιά ως τουριστικά ταμεία  χωρίς εργαζόμενους, δείχνει την αντίληψη και της σημερινής, δήθεν αριστερής, κυβέρνησης. Δείχνει ακόμη και την υποκρισία των τοπικών αιρετών ( βουλευτών,δημάρχων, περιφερειάρχη κλπ) που διαμαρτύρονται για τα προβλήματα, αλλά στηρίζουν την πολιτική που τα γεννάει !

Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτε είναι προϊόν των μνημονίων και της κρίσης που ζούμε, αλλά διαμορφώθηκε μέσα σε μια δεκαετία από την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ( κανονισμός  Ε.Ε. 3577/92 « για την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές») και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με αρχή τον νόμο 2932/01. Οι παρεμβάσεις αυτές χαιρετίστηκαν από  τα κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» με τα γνωστά παραμύθια του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», του  ανταγωνισμού με κανόνες, της υγιούς επιχειρηματικότητας κ.λ.π. Θεσμοθετήθηκε έτσι η  εφοπλιστική ασυδοσία και μάλιστα με το αζημίωτο της κρατικής επιχορήγησης που έφτασε να ξεπερνά τα  εκατό ( 100) εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

   Η ζωή, δυστυχώς,  δικαιώνει πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αποτελέσματα που φέρνει  η πλήρης παράδοση του πλαισίου λειτουργίας της ακτοπλοΐας  στα εφοπλιστικά συμφέροντα, με την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα   της ανεπαρκούς σύνδεσης των νησιών και των πανάκριβων εισιτηρίων, που το χειμώνα για τα περισσότερα νησιά παίρνει δραματικές διαστάσεις. Οι εφοπλιστές και τα συμφέροντά τους αποκλείουν τα νησιά μας, ακόμη και το καλοκαίρι, και όχι οι αγώνες των ναυτεργατών, όπως ισχυρίζεται το μαύρο μέτωπο των προσκυνητών της «αγοράς» και της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

 Με αφορμή την πραγματικότητα της ιδιωτικής ακτοπλοΐας, όλοι και ειδικά οι νησιώτες πρέπει να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα για το που οδηγεί η παράδοση των λιμανιών , των εθνικών οδών και γενικά των υποδομών κοινής ωφέλειας στους ιδιώτες που εφαρμόζει ταχύτατα η  συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ  με την στήριξη ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, είτε απευθείας είτε με «αναπτυξιακές» κοινοπραξίες.
   
  Μοναδική λύση για τους νησιώτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι  ο αγώνας στην κατεύθυνση  που προτείνει το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση  : ο Δημόσιος Ενιαίος Φορέας Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που  στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας θα λειτουργεί με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Ο φορέας αυτός, μαζί με τον αντίστοιχο Δημόσιο  Ενιαίο Φορέα Ναυπηγοεπισκευής, στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, μπορούν  να δώσουν απάντηση στον ιδιότυπο αποκλεισμό που επιβάλουν  οι εφοπλιστές – ειδικά τον χειμώνα – και να βοηθήσουν  στην ολόπλευρη ανάπτυξη των νησιών.


Ρόδος 23-10-2015

ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τον Φ.Π.Α. στα νησιά

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έχει ως εξής :

Με αυτή την ανακοίνωση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε επιχειρηματία και πολίτη των Κυκλάδων, σχετικά με το επίμαχο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, για τις ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων μέχρι σήμερα, καθώς και για τις τρέχουσες κινήσεις και διεκδικήσεις μας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόθεση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών έκανε την εμφάνισή της πολύ πριν το 2015, από την αρχή της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, βρισκόμαστε σε μια διαρκή ανησυχία και κινητοποίηση, προετοιμάζοντας και υποβάλλοντας πλήθος τεκμηριωμένων υπομνημάτων, προτάσεων και παρεμβάσεων, πραγματοποιώντας παράλληλα, σειρά συναντήσεων με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, σε συνεργασία και άλλους φορείς του νομού. Αν και εν μέρει επιτύχαμε, με τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που διεκδικούσαμε, αφού από την 1η Οκτωβρίου 2015, χάθηκε (καταρχήν για τα έξη πρώτα νησιά), το μοναδικό πλεονέκτημα που είχαν οι νησιωτικές περιοχές απέναντι σε ένα πλήθος μειονεκτημάτων που επηρεάζουν τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την καθημερινότητα κάθε πολίτη των Κυκλάδων.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. για τα έξι πρώτα νησιά (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Ρόδος, Σκιάθος), το Επιμελητήριο Κυκλάδων – χωρίς περιττή προβολή και δημοσιοποίηση των κινήσεών του - έχει ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών ενεργειών και συναντήσεων προκειμένου να ανασχεθεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά.

Στον πρώτο κύκλο ενεργειών που έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, εντάσσονται επαφές με εξειδικευμένους στο θέμα νομικούς, καθώς και συναντήσεις στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων για θέματα Φ.Π.Α. θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων και σε αντίθεση με τη φημολογία της τελευταίας περιόδου, ήταν η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία για μειωμένο Φ.Π.Α. σε νησιωτικές περιοχές είναι σε ισχύ. Συνεπώς, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, εφόσον έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα με την προσφυγή στο ΣτΕ που έχει πραγματοποιηθεί υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα συνεχίσει από την πλευρά του να αναδεικνύει το ζήτημα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προγραμματίζοντας τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Insuleur), κατά την επόμενη συνεδρίαση του, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ενέργειες αυτές υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) και με την Oμοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, από την οποία εκπροσωπούνται οι Εμπορικοί Σύλλογοι των νησιών.

Στο εσωτερικό της χώρας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και προς όλες τις κατευθύνσεις, για να διατηρηθεί το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, «ανοικτό» και υπό διεκδίκηση.
Στην προσπάθεια αυτή, επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς.
Σε διάστημα περίπου ενός μηνός από την παρούσα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα οργανώσει σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και την Oμοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, συνάντηση στις εγκαταστάσεις του και στα 8 νησιά (Σύρο, Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, Σαντορίνη), μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας όλους τους Φορείς των Κυκλάδων, με σκοπό αφενός την παροχή συνολικής ενημέρωσης επί του θέματος, αφετέρου τη χάραξη της στρατηγικής μας για να απαιτήσουμε καθολικά και συντονισμένα από την Κυβέρνηση, την απόσυρση του μέτρου, βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν από το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του στα έξη πρώτα νησιά, ως πραγματικά δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν τις μελέτες του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως καταδεικνύεται και από τα συμπεράσματα αυτών των μελετών οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέτρο είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια περιοχή, το τελικό αποτέλεσμα εσόδων, απέχει κατά πολύ από το προσδοκώμενο. Αυτό καθιστά την ανάγκη για αντίδραση ακόμα πιο επιτακτική, καθώς πέρα από την αδικία που δημιουργεί για το νησιωτικό χώρο η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, η εκτέλεσή τους προβλέπεται να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων παραμένει με συνέπεια στην πρώτη γραμμή των δίκαιων διεκδικήσεών μας σε συνεργασία και με τους λοιπούς φορείς, προκειμένου να ανακτήσουμε το κατοχυρωμένο ευεργέτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές, ως αντισταθμιστικό μέτρο, έναντι του πλήθους των ανισοτήτων και μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, ως επιχειρηματίες, πολίτες και καταναλωτές.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

συνάντηση με θέμα το περιβάλλον και τον τουρισμό στην Ρόδο

Τα νησιά του Αιγαίου είναι από κάθε άποψη ξεχωριστά και αποτελούν μοναδικό προορισμό για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το φυσικό τους περιβάλλον, η σπάνια χλωρίδα και πανίδα, οι ζωντανοί οργανισμοί που ζουν πάνω ή γύρω απ’ αυτά δημιουργούν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα σε κάθε νησί. Το περιβάλλον και ο τουρισμός τις περισσότερες φορές συνδέονται καθώς ο τουριστικός προορισμός που είναι πιο ελκυστικός από τους άλλους, είναι αυτός με ένα ζωντανό και πλούσιο περιβάλλον.

Για τα θέματα αυτά και το πάντρεμα φύσης και τουρισμού είχαν προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννης Φλεβάρης και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου με τον Πρόεδρο κ. Κώστα Κατσίβα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Σάββα Παγωνάκη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Ο κ. Φλεβάρης αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου για τις επιτυχημένες προσπάθειές της στον χώρο του τουρισμού απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της Ένωσης τουριστικών γραφείων Ρόδου, τους οποίους χαρακτήρισε ως ακούραστους εργάτες του τουρισμού μας και βασικούς παράγοντες δημιουργίας του τουριστικού ονόματος της Ρόδου που επί δεκαετίες κυριαρχεί στο χώρο του Ελληνικού τουρισμού. 

Στη συνέχεια, ζήτησε τη συνεργασία ο Αντιπεριφερειάρχης της Ένωσης και γενικότερα των ανθρώπων του τουρισμού για την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και του μοναδικού περιβάλλοντος της Ρόδου με τις σπάνιες ομορφιές που μπορούν πέραν των συνηθισμένων μορφών τουρισμού να προβάλλουν το Alter Ego της Ρόδου. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φλεβάρης στη μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου που με την εξασφάλιση και λειτουργία γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες τα νησιά μας έχουν παρουσία στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Είπε ότι είναι επίσης πολύ σημαντική η παρουσία της κ. Χαρούλας Γιασιράνη που ως εντεταλμένη περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων παρακολουθεί και στηρίζει ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.


Η κ. Παπαβασιλείου μίλησε για τα σπάνια φυτά και βότανα της Ρόδου που ως μορφή θεματικού τουρισμού μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Ο πρόεδρος κ. Κατσίβας δήλωσε ότι «Εδώ στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου νιώθει ως μέλος μιας οικογένειας που αγαπά τον τουρισμό, εργάζεται για αυτόν και η Περιφέρεια θα έχει την αμέριστη στήριξη και συνεργασία της Ένωσης». Ο κ. Σάββας Παγωνάκης τόνισε τη σημασία που έχει για όσους μετέχουν στον κλάδο του τουρισμού η επιτυχία της έκθεσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου με τη συμβολή του Μουσείου του Λούβρου και τίτλο «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής». Τέλος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας ζήτησαν να συνεχιστούν οι συναντήσεις εργασίας με την Ένωση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος γιατί όπως είπε ο κ. Φλεβάρης «Η ισχύς εν τη ενώσει».

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α. (30.10) – θέματα

Την Παρασκευή 30.10 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

1. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Ολοκλήρωση στεγαστικού προγράμματος κατοικιών Κώ».
2. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Συντήρηση οδικού δικτύου Καλύμνου».
3. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Άνδρου (2014)».
4. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Μυκόνου (2014)».
5. Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαιώσεως του έργου: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Σίφνου (2014)».
6. Έγκριση παράτασης εργασιών του έργου: «Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Κέας».
7. Έγκριση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την Παροχή Ταχυδρομικών υπηρεσιών για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου για το έτος 2015 προϋπολογισμού 65.805 € με ΦΠΑ, τα πρακτικά κλήρωσης μελών επιτροπής παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών – ενστάσεων - παραλαβής προμήθειας του άνω διαγωνισμού, την έγκριση διάθεσης πίστωσης 65.805,00 € προ φπα για τη διενέργεια του άνω διαγωνισμού.
8. Έγκριση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την «Αποκατάσταση βιβλιοδεσίας  των φθαρμένων βιβλίων Κτηματολογίου Ρόδου», προϋπολογισμού: 50.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., τα πρακτικά κλήρωσης μελών επιτροπής παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών – ενστάσεων – παραλαβής, προμήθειας του άνω διαγωνισμού.
9. Έγκριση  Πρακτικού  2ου ΣΤΑΔΙΟΥ Αποσφράγισης Οικονομικών προσφορών του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού  για την  ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου για το σχολικό έτος 2015-2016.
10. Έγκριση του πρώτου πρακτικού της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού με την διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού για την πράξη «Προμήθεια εξοπλισμού Δημοτικού σχολείου ΙΟΥΛΙΔΑΣ ΚΕΑΣ» - Ομάδα 1 : Έπιπλα, προϋπολογισμού 37.303,00€ συν Φ.Π.Α.
11. Έγκριση διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την πράξη «Προμήθεια εξοπλισμού Δημοτικού σχολείου ΙΟΥΛΙΔΑΣ ΚΕΑΣ» - Ομάδα 2 : Όργανα Γυμναστικής, προϋπολογισμού 3.620,00€ συν Φ.Π.Α.
12. Έγκριση διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την πράξη «Προμήθεια εξοπλισμού Δημοτικού σχολείου ΙΟΥΛΙΔΑΣ ΚΕΑΣ» - Ομάδα 3 : Επιστημονικός Εξοπλισμός,  προϋπολογισμού 6.032,00€ συν Φ.Π.Α.
13. Έγκριση διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την πράξη «Προμήθεια εξοπλισμού Δημοτικού σχολείου ΙΟΥΛΙΔΑΣ ΚΕΑΣ» - Ομάδα 4 : Ηλεκτρονικού Υπολογιστές, προϋπολογισμού 19.530,00€ συν Φ.Π.Α.
14. Έγκριση διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την πράξη «Προμήθεια εξοπλισμού Δημοτικού σχολείου ΙΟΥΛΙΔΑΣ ΚΕΑΣ» - Ομάδα 5 : Οπτικά Μέσα, προϋπολογισμού 11.080,00€ συν Φ.Π.Α.
15. Έγκριση του πρακτικού κατακύρωσης του Διαγωνισμού της Γραφικής Ύλης για το 2015 καθώς και την ανάδειξη οριστικών μειοδοτών ανά ομάδα και περιφερειακή ενότητα (της έδρας συμπεριλαμβανομένης), Π.Ε. Κυκλάδων.
16. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για τη μεταφορά μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Κυκλάδων για το σχολικό έτος 2015 – 2016 λόγω αλλαγής στο Φ.Π.Α. 
17. Έγκριση τροποποιήσεων δρομολογίων μεταφοράς μαθητών σχολικού έτους 2015-2016 και επιδομάτων γονικής μέριμνας, Π.Ε. Κυκλάδων.
18. Έγκριση αχρεωστήτως εισπραχθέντων.
19. Καταβολή ΕΝΦΙΑ 2015 – Β΄ Δόση, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 
20. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για τον εκ νέου υπολογισμό από 16% σε 23% Φ.Π.Α. σε δαπάνες και έργα, Π.Ε. Δωδεκανήσου.
21. Έγκριση δαπανών έργων και έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρεώσεων έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
22. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
23. Έγκριση Δράσεων Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
24. Έγκριση Δράσεων Αθλητισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
25. Δικαστικές Υποθέσεις (διάθεση πίστωσης για το έργο «Φράγμα του Γαδουρά» σύμφωνα με την απόφαση 3109/2013 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, Μεταβατική Έδρα Ρόδου).
26. Λήψη απόφασης επί των αναβληθέντων θεμάτων μετακίνησης Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και εξέταση νέων μετακινήσεων.
27. Εγκρίσεις μετακινήσεων κ. Περιφερειάρχη.
28. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών.

29. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ.κ. Περιφερειακών Συμβούλων.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2015

συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας (25.10) – θέματα

Την Κυριακή 25.10 στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με τα εξής θέματα :

ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΟΡΕΙΑ  ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. ΜΠΕΛΛΩΝΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ.
ΔΡΟΜΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ-ΟΙΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ

«Να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί» : ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή

Ένα από τα πιο ρηξικέλευθα νομοσχέδια, τα οποία έρχονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, το οποίο έρχεται για να βάλει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο για δυόμισι δεκαετίες ήταν σχεδόν ασύδοτο και διαπλεκόμενο, χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις άδειες τηλεοπτικών μέσων ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή.  Όπως επεσήμανε, γι' αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει σφοδρή αντίδραση από τη μεριά της Αντιπολίτευσης.

 Ο Ν. Συρμαλένιος έθεσε το ζήτημα των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: «Από τη στιγμή που γίνεται μια επαναστατική τομή για τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς πρέπει να εξαιρεθούν, προς το παρόν, τα περιφερειακής εμβέλειας ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, γιατί εκεί ισχύουν και πρέπει να ισχύσουν άλλα κριτήρια. Καταρχήν, πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ Εθνικής, Περιφερειακής και Τοπικής εμβέλειας. Στο νομοσχέδιο υπάρχει μόνο μια διάκριση μεταξύ Εθνικής και Περιφερειακής εμβέλειας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, πιθανόν και το Βόρειο Αιγαίο και αλλού, δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν αυτή τη μεγάλη εμβέλεια που να καλύπτουν Περιφερειακή κλίμακα. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει η διάκριση και σε Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, που να εκπέμπουν σε επίπεδο επαρχίας ή επαρχείου είτε περιφερειακής ενότητας.

Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι οι Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία, προσθέτοντας: «Αυτοί οι σταθμοί πραγματικά έχουν αναδείξει επανειλημμένως όλα αυτά τα χρόνια, τα οξυμένα προβλήματα της Περιφέρειας, έχουν αναδειχθεί έτσι και αλλιώς σε χώρους διαλόγου και Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν γίνεται με τον τρόπο που πρέπει να γίνεται στα Εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα και επόμενος η ύπαρξή τους είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες».


Ο Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο αυτό οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και να υπάρξει μια ρύθμιση, η οποία θα γίνει μέσα από ενδελεχή διάλογο και διαβούλευση. Εάν, ωστόσο, οι σταθμοί αυτοί περιληφθούν στο παρόν νομοσχέδιο, αυτό θα πρέπει να γίνει με κριτήρια τέτοια, που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και συγκεκριμένα, να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις απασχόλησης και την οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών, που μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ενημέρωση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ: ΑΜΟΙΒΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Από το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σχετικά με την εργασία κατά την 28η Οκτωβρίου αναφέρονται τα εξής:
 
Κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 2 του Β. Δ. 748/1966, η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη για το 2015, περιλαμβάνεται στις ημέρες προαιρετικής αργίας (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ισχύουσα ΣΣΕ, Δ. Α., ή Νόμο). Επομένως, ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή.

Για τον υπολογισμό της αμοιβής εργασίας κατά την ημέρα αυτή ισχύουν τα εξής:

1. Για τους αμειβόμενους με μισθό,
- Αν απασχολούνται σε επιχείρηση που λειτουργεί συνήθως την 28η Οκτωβρίου, η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.
- Αν απασχολούνται σε επιχείρηση που παραμένει συνήθως κλειστή κατά την 28η Οκτωβρίου και αποφασίζεται εκτάκτως η λειτουργία της, τότε οφείλεται αμοιβή (1 επιπλέον καταβαλλόμενο ημερομίσθιο, αφού πρόκειται για εργασία σε μη εργάσιμη ημέρα που δεν έχει συμπεριληφθεί στον μηνιαίο μισθό) και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

2. Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο οφείλεται το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νομίμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή.
Τέλος, σε περίπτωση μη απασχόλησης κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, στους αμειβόμενους με μισθό καταβάλλεται κανονικά ο συμφωνηθείς μισθός, ενώ στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.


Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2015

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θήρας (23.10) – θέματα

Την Παρασκευή 23.10 θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Θήρας με τα εξής θέματα :

1. Έγκριση Πρακτικών διαγωνισμού του έργου Διαπλάτυνση δρόμου Αγ. Τριάδας Πύργου.
2. Έγκριση Πρακτικών διαγωνισμού του έργου Διαμόρφωση πλατείας Εμπορείου.
3. Έγκριση Πρακτικών διαγωνισμού παροχής υπηρεσίας «Συμμετοχή του Δήμου Θήρας σε τουριστικές εκθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
4. Ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης και ψήφιση δαπάνης Ανακατασκευής Δημοτικής Διαδικτυακής πύλης Δήμου Θήρας.
5. Ανατροπή προτάσεων ανάληψης υποχρέωσης.
6. Καθορισμός όρων διαγωνισμού προμήθειας οικοδομικών υλικών, σκυροδέματος και ασφαλτικού υλικού.

7. Δέσμευση και ανάληψη υποχρεώσεων διαφόρων δαπανών του Δήμου.

εκ νέου πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Σαντορίνη ο κ. Ορφανός – τα μέλη του νέου Δ.Σ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Σας ενημερώνουμε ότι από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2015 στα γραφεία του Συλλόγου για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους εκλεγμένους της 18ης Οκτωβρίου 2015, ανέλαβαν οι εξής :

•           ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ                                 
•           Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ      
•           Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ       
•           ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    ΜΕΤΑΞΑΚΗ ΜΑΡΙΑ       
•           ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      ΖΥΜΒΡΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ         
•           ΤΑΜΙΑΣ                                     ΝΑΞΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ       
•           ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑ       ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ       

Με τα τιμής για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Α.Ο. Θήρας – Λάρισα (24.10 19.00)


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ (26.10) – θέματα

Την Δευτέρα 26.10 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του λιμενικού Ταμείου Θήρας με τα εξής θέματα :

1.         Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2015

2.         Αίτημα του Μπάρκα Ιωάννη για τις χρεώσεις Νερού & Ρεύματος στο Λιμενικό Καταφύγιο της Βλυχάδας
3.         Έγκριση Πρακτικών Διαγωνισμού με τίτλο «Διαμόρφωση Χώρου στο Αμμούδι Οίας σε Αίθουσα Αναμονής Επιβατών,Κοινόχρηστων Χώρων WC και Αναψυκτηρίου»
4.         Αίτημα για διάλυση Σύμβασης «Κ/Ξ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΠΕ»


Ο Πρόεδρος Πελέκης  Ηλίας

πρόγραμμα 2ης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2015-2016"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.,

Σε τρεις δόσεις, όπως άλλωστε και οι περισσότερες αγωνιστικές της φετινής περιόδου, θα διεξαχθεί η δεύτερη εβδομάδα του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2015-16".


Την... αυλαία της αγωνιστικής θα ανοίξει αύριο η αναμέτρηση των αντρών της Α.Ε.Σ με το Λιμεναρχείο σ' ένα παιχνίδι με ξεκάθαρο φαβορί, ενώ το Σάββατο αναμένεται να κάνουν επιτέλους ντεμπούτο οι Sharks, οι οποίοι θα βρουν απέναντί τους τον εξαιρετικό Αετό 2.

Ο... μαραθώνιος της Κυριακής ξεκινάει με το παιχνίδι ανάμεσα στους Houston Rockets που με το ηθικό τους στα ύψη μετά τη νίκη τους επι των Επαλαίμαχων θ' αντιμετωπίσουν τους εφήβους της Α.Ε.Σ και στη συνέχεια πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει ο Πήγασος που θα παρουσιάσει την φετινή του ομάδα απέναντι στους ανανεωμένους και πολλά υποσχόμενους Utah Jazz.

Στα άλλα ματς της ημέρας, Λύκοι κι Επαλαίμαχοι κοντράρονται με φόντο την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα, ενώ το... νήμα της αγωνιστικής θα "κόψουν" οι παίδες της Α.Ε.Σ που θα βρουν απέναντί τους τον "λαβωμένο" απ' την βαριά ήττα της πρεμιέρας Αετό 1.


Αναλυτικά το πρόγραμμα της 2ης Αγωνιστικής έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 22/10/2015 Α.Ε.Σ Άντρες - Λιμεναρχείο (21:30)
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10/2015 Αετός 2 - Sharks (14:30)
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015
Houston Rockets - Α.Ε.Σ Εφηβικό (15:00)
Πήγασος - Utah Jazz (16:45)
Επαλαίμαχοι - Λύκοι (18:30)
Α.Ε.Σ Παίδες - Αετός 1 (20:15)


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Βαθμοί/ Νίκες-Ήττες/ Πόντοι/Διαφορά Πόντων
1. Αετός 2                    2/ 1-0/ 58-36/ +22
2.Πήγασος                   2/ 1-0/ 20-0/+20
3. Houston Rockets     2/ 1-0/ 55-49/ +6
4. Λιμεναρχείο            2/1-0/ 55-48/ +7
5. Utah Jazz                2/ 1-0/ 52-48/ +4
6. Λύκοι                      1/ 0-1/ 48-52/ -4
7. Επαλαίμαχοι           1/ 0-1/ 49-55/ -6
8. Α.Ε.Σ Παίδες          1/ 0-1/ 48-55/ -7
9. Α.Ε.Σ Έφηβοι         1/ 0-1/ 36-58/ -22
10. Αετός 1                 1/ 0-1/ 25-69/ -44
11. Sharks                   0/ 0-1/ 0-20/ -20

12. Α.Ε.Σ Άντρες       2/ 1-0/ 69-25/ +44

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: " Η κυβέρνηση βαφτίζει μεταρρύθμιση το γκρέμισμα των επικουρικών συντάξεων"

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακοίνωσε χθες τελείως αιφνιδιαστικά την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της πατρίδας μας.

Εκεί που έταζε “λαγούς με πετραχήλια”, δηλαδή χορήγηση 13ης σύνταξης, αυξήσεις συντάξεων, μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, 10 μήνες μετά, κατέληξε όχι μόνο σε οριζόντιες περικοπές σε κύριες (2%) και επικουρικές (6%) συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά ανακοίνωσε ακόμη και την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
Η αναξιοπιστία και η ασυνέπεια σε όλο της το μεγαλείο.

Υπενθυμίζεται, ότι η επικουρική ασφάλιση στη χώρα μας από το 1934 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχει συμπληρωματικό και ενισχυτικό ρόλο σε σχέση με την κύρια ασφάλιση και έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Συνεπώς, η κατάργησή της σήμερα από την κυβέρνηση αποτελεί ενέργεια πρωτοφανή. Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλλει και που συνεχίζουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, έχουν δικαιώματα.

Η κυβέρνηση “κατεδαφίζει” το ΕΤΕΑ, το οποίο με 2.300.000 ασφαλισμένους και 1.066.930 συνταξιούχους αποτελεί το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας μας με βιώσιμη αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων (2,16/1). Το ταμείο αυτό, στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και σήμερα έχει αποθεματικά ύψους 2,1 δις ευρώ.
Τέτοιες αποφάσεις, όμως, χωρίς κοινωνικό διάλογο και με απουσία της γνώμης των κοινωνικών εταίρων δεν οδηγούν πουθενα.

Η Ν.Δ. μαζί με την κοινωνία δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την κατάργηση ενός βασικού πυλώνα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Πολύ περισσότερο δε την “απαλλοτρίωση” των αποθεματικών του ΕΤΕΑ.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν. Αιγαίου ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ : «Πολιτικοί φορείς και αγορά μαζί. Αυτό είναι το μήνυμα που χρειάζεται η χώρα σήμερα»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος συμμετείχε στο  14ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» με τίτλο: «Τουρισμός: Η Κιβωτός της Ελληνικής Οικονομίας» που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου 2015 στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα.
Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την επίδραση του τουρισμού στην τοπική οικονομία, όπου ο κ. Χατζημάρκος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την νέα φιλοσοφία και οπτική με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσεγγίζει το κεφάλαιο «τουρισμός» και να μεταφέρει απτά παραδείγματα των επιτυχημένων δράσεων που αναλήφθηκαν  τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας για «εμπειρίες που αφορούν τις μικρές ή μεγάλες νίκες που τα νησιά μας έκαναν, το τελευταίο διάστημα, σε τομείς όπως η επιμήκυνση της περιόδου, ο θεματικός τουρισμός και τα κοινά τουριστικά πακέτα».
Τέτοια δείγματα γραφής είναι το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Ρόδο των 7.000 Αυστριακών συνταξιούχων (περί τις 62.000 διανυκτερεύσεις), τα κοινά τουριστικά πακέτα με την Τουρκία, που αφορούν περί τους 72.000 επισκέπτες στους μήνες εκτός σεζόν (περίπου 200.000 διανυκτερεύσεις), αλλά και στην επιτυχημένη μεταφορά στην Ρόδο εκθεμάτων από το μουσείο του Λούβρου, απτό παράδειγμα ενίσχυσης μιας μορφής θεματικού τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, σε συνάρτηση με την εξωστρέφεια που αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας.
«Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη ως χώρα να παρουσιάσουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο στους μεγάλους στόχους που θέτουμε, αλλά και σε μικρότερους, που όμως τα οφέλη τους λειτουργούν πολλαπλασιαστικά» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι οι επιτυχίες αυτές, οφείλονται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους και στέλνουν ένα σαφές μήνυμα.
«Το μήνυμα είναι ότι για πρώτη φορά, εμείς, ως πολιτικά πρόσωπα, κάναμε την υπέρβαση να δουλέψουμε, τοποθετώντας τον πολιτικό φορέα στην θέση που πρέπει να έχει μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια, μια θέση που πρέπει να είναι συντονιστική, υποστηρικτική, σε στρατηγικό επίπεδο, δίπλα στην αγορά. Νομίζω πως ήρθε πια οι ώρα - οι συνθήκες το επιβάλλουν -  να λέγεται δημόσια και δυνατά ότι δεν μπορούν οι πολιτικοί φορείς, ανεξαρτήτως επιπέδου, να φέρουν αποτελέσματα στην οικονομία, χωρίς να πορεύονται σε αυτόν τον δρόμο μαζί με τους φορείς της αγοράς. Πολιτικοί φορείς και αγορά μαζί. Αυτό είναι το μήνυμα που χρειάζεται η χώρα σήμερα, που έχει δραματική ανάγκη από αύξηση του ΑΕΠ και θέσεις εργασίας, αυτό είναι το «χαλί» πάνω στο οποίο θα πρέπει να πατήσουν όλες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες» ανέφερε και πρότεινε μάλιστα η συνεργασία πολιτικών φορέων και αγοράς να αποτελεί, δεσμευτικά, προϋπόθεση για όλες τις χρηματοδοτήσεις.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  τόνισε: «Στην πράξη και όχι στα λόγια κερδίζονται ένα-ένα όλα τα στοιχήματα του Ελληνικού τουρισμού, με τον πολιτικό φορέα που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον ρόλο που της αρμόζει, τον σχεδιαστικό, υποστηρικτικό και συντονιστικό δίπλα πάντα και σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Συνεχίζουμε…»

χρηματοδοτικό κενό, ΕΣΠΑ και μεταναστευτικό, στην ατζέντα του Περιφερειάρχη, σε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας Α. Χαρίτση

Συνάντηση  με τον υφυπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, την Τρίτη στο Υπουργείο. Την συνάντηση “έκλεισε” ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και παρευρέθη.
Η συζήτηση η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, περιεστράφη πρωτίστως γύρω από το χρηματοδοτικό κενό στο τρέχον ΕΣΠΑ που παρουσιάζει Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπολογίζεται στα 62 εκατ. ευρώ, καθώς και την ανάγκη κάλυψής του από εθνικούς πόρους, προκειμένου να αποτραπεί η απένταξη έργων με την λήξη του Προγράμματος στις 31/12/2015.

Ο υφυπουργός κατανόησε και αναγνώρισε το πρόβλημα και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης και εξέφρασε την πολιτική βούληση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού  στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με πόρους του συγχρηματοδοτούμενου ΠΔΕ του 2016.

Σημειώθηκε, ωστόσο, ότι το ποσό των 62 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος στο Νότιο Αιγαίο, σε συνδυασμό με το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα της κυβέρνησης να το καλύψει στο σύνολό του. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει εντατικοποίηση, από πλευράς των φορέων υλοποίησης, της προσπάθειας ολοκλήρωσης όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και που έχουν πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το οποίο λήγει στις 31/12/2015, ούτως ώστε, το ποσό που θα απαιτηθεί την 01/01/2016, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, να είναι το μικρότερο δυνατό.
Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη δύο φλέγοντα θέματα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Της γενικότερης χρηματοδότησης της Περιφέρειας λόγω Στόχου ΙΙ,  το οποίο η Περιφερειακή Αρχή ετοιμάζεται να θέσει κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που θα γίνει στις Βρυξέλλες εντός του 2016, όπως επίσης και της ανάγκης άμβλυνσης των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Και στα δύο ζητήματα υπήρξε κατανόηση και πλήρης ταύτιση απόψεων.

Αποφασίστηκε, στο άμεσο μέλλον να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης της αλλαγής του χρηματοδοτικού πλαισίου που αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 Ως προς το μεταναστευτικό, η στάση του υφυπουργού Οικονομίας ήταν θετική στο αίτημα για την συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην κατανομή των κοινοτικών πόρων, για την διαχείριση τόσο αυτού καθαυτού του μεταναστευτικού προβλήματος, όσο και για την αντιμετώπιση  των επιπτώσεων στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. 

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2015

αποτελέσματα 1ης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2015 - 2016"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.,

Με φόρα από πέρυσι κατέβηκαν στην πρώτη αγωνιστική του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2015-16" οι Houston Rockets, οι οποίοι αφού "κλείδωσαν" το στόχο τους στο τέλος τον... κατέρριψαν επικρατώντας με 55-49 των Επαλαίμαχων.

Σ' ένα παιχνίδι για γερά νεύρα με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι - χέρι μέχρι το φινάλε, οι Houston διατήρησαν τη ψυχραιμία τους και με οδηγούς τους Κελίδη (13π.) και Παντζιαρίδη (11π) κατάφεραν να σημειώσουν μία νίκη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης και η πρεμιέρα των Utah Jazz, που "δάμασαν" τους Λύκους με 52-48 χάρη στην εκπληκτική εμφάνιση του Καφούρου (35π.). Οι αντίπαλοί τους προσπάθησαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για τη νίκη, αλλά τελικά προδόθηκαν απ' την κούραση και τις απουσίες.

Στο μεταξύ, εξαιρετικό ήταν και το παιχνίδι ανάμεσα στο Λιμεναρχείο και τους Παίδες της Α.Ε.Σ. Οι... πιτσιρικάδες κοίταξαν στα μάτια τους αντιπάλους τους, που ήταν ανίκανοι να σταματήσουν τον Μπουραντά (24π.), όμως τα αβίαστα λάθη στο φινάλε, απόρροια της κούρασης του ταξιδιού τους, είχαν ως αποτέλεσμα και την ήττα με 55-48.

Όσον αφορά στον Αετό ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στις τάξεις του συλλόγου. Ο Αετός 1 αντιμετώπισε την Α.Ε.Σ γνωρίζοντας βαριά ήττα με 69-25, ενώ ο Αετός 2 επικράτησε άνετα με σκορ 58-36 απέναντι στους εφήβους της Α.Ε.Σ.

Τέλος, το παιχνίδι ανάμεσα στον Πήγασο και τους Sharks κατοχυρώθηκε άνευ αγώνα (20-0) στους πρωταθλητές, καθώς οι αντίπαλοί τους δεν προσήλθαν.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους κανονισμούς του πρωταθλήματος όποια ομάδα δεν αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια αυτομάτως αποβάλλεται απ' την διοργάνωση.

Αναλυτικά τ' αποτελέσματα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/10/2015

Utah Jazz - Λύκοι (52-48)
(Διαιτητές: Πεταλωτής - Ποιμενίδης)

Sharks - Πήγασος (00-20 Α.Α)
(Διαιτητές: Γαβαλάς - Βελώνιας)

Αετός 1 - Α.Ε.Σ Άντρες (25-69)
(Διαιτητές: Πεταλωτής - Ποιμενίδης)

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/10/2015

Λιμεναρχείο - Α.Ε.Σ Παίδες (55-48)
(Διαιτητές: Κλαδιανός - Γαβαλάς)

Α.Ε.Σ Έφηβοι - Αετός 2 (36-58)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Βελώνιας)

Επαλαίμαχοι - Houston Rockets (49-55)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Γαβαλάς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ομάδα / Βαθμοί/ Νίκες-Ήττες/ Πόντοι/Διαφορά Πόντων
1. Αετός 2                    2/ 1-0/ 58-36/ +22
2.Πήγασος                   2/ 1-0/ 20-0/+20
3. Houston Rockets     2/ 1-0/ 55-49/ +6
4. Λιμεναρχείο            2/1-0/ 55-48/ +7
5. Utah Jazz                2/ 1-0/ 52-48/ +4
6. Λύκοι                      1/ 0-1/ 48-52/ -4
7. Επαλαίμαχοι           1/ 0-1/ 49-55/ -6
8. Α.Ε.Σ Παίδες          1/ 0-1/ 48-55/ -7
9. Α.Ε.Σ Έφηβοι         1/ 0-1/ 36-58/ -22
10. Αετός 1                 1/ 0-1/ 25-69/ -44
11. Sharks                   0/ 0-1/ 0-20/ -20

12. Α.Ε.Σ Άντρες       2/ 1-0/ 69-25/ +44

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων σας ενημερώνει εκ νέου για το Βοήθημα Ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (Ο.Α.Ε.Ε., Ε.Τ.Α.Π., Μ.Μ.Ε.). Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε..Ε και Ε.Τ.Α.Π. –Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και μετά.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε συνδεθείτε μέσω του παρακάτω link, με το portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων:

1o Πανελλήνιο Συνέδριο «ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΙΝΟΥ - Προοπτικές και δυνατότητες» (14 -15.11)

Το συνέδριο“ Εξαγωγές Οίνου, προοπτικές & δυνατότητες” καλύπτει το κενό της ενημέρωσης για τον κλάδο του κρασιού και των αποσταγμάτων. Τονίζει θέματα όπως προετοιμασία εταιρείας και προϊόντος για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα, τιμολόγηση προϊόντος, κατοχύρωση εμπορικού σήματος, μεταφορές εξαγωγικών προϊόντων, ασφάλιση εξαγωγικών κινδύνων, χρηματοδότηση εξαγωγών, export branding κατακτήστε τις διεθνείς αγορές με “όπλο” την εικόνα, ιδιαίτερες απαιτήσεις εργαστηριακών αναλύσεων ανά εξαγωγικό στόχο, κ.ά.
Αναλυτικότερα θα εξεταστούν θέματα όπως:
- Τελωνιακές-Δασμολογικές απαιτήσεις
- Εξαγωγικό marketing
- Branding προϊόντος
- Διαπολιτισμική επικοινωνία
- Τρόποι & ενέργειες προώθησης προϊόντος σε αγορές εξωτερικού και πολλές ακόμη επιχειρησιακές ιδέες για δυναμική εξωστρέφεια των προιόντων της αμπέλου
- Brand και εξαγωγικό Βranding, όροι που τους ακούμε τελευταία ολοένα και συχνότερα και, ίσως, ο καθένας μας εννοεί διαφορετικά πράγματα όταν τους σκέφτεται
- Διαδικαστικά-δασμολογικά θέματα Κίνας, Ρωσίας, Αμερικής
- Έννοιες όπως προετοιμασία εταιρείας και προϊόντος για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα, τιμολόγηση προϊόντος, inco terms-διασφάλιση πληρωμής

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 14-15 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel-Αθήνα. Κόστος συμμετοχής 40 ευρώ/άτομο (10:00 πμ – 18:00 μμ) για τις 2 μέρες

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ για να ενημερωθείτε από ειδικούς με προτάσεις και ιδέες για το ποιες είναι οι προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών σας. Το συνέδριο απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία, παραγωγό, οινοποιό, έμπορο οίνου και αποσταγμάτων. Μέσα από αυτό θα ανοίξετε μια καινούργια προοπτική και για την δική σας εταιρεία. Θα ακούσετε νέες προτάσεις για άμεση εφαρμογή στην δική σας επιχείρηση.

Για την συμμετοχή σας μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο: http://synedrio-oinou.agrorama.com/forma-endiaferontos/
Πηγή : http://agrorama.com/  


εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία από το νέο ΕΣΠΑ, για το σχολικό έτος 2015 – 2016

Για την στήριξη και την ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης  μαθητών με αναπηρία για το σχολικό έτος 2015-2016, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης  της Πράξης «Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για το σχολικό έτος 2015-2016» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης- Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού»,  του Ε.Π.Νοτίου Αιγαίου 2014 - 2020.

Η Πράξη, η οποία υλοποιείται με την χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αφορά στη στελέχωση των μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νότιο Αιγαίο με το αναγκαίο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, καθώς και με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης.
Η εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη είναι μία έμπρακτη εφαρμογή προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ΑμεΑ κοινωνικά στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου και κατ’ επέκταση στη σχολική κοινότητα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Πράξη θα υλοποιηθεί από το Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων και αφορά την σχολική χρονιά 2015 – 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα προσληφθούν, 14 άτομα ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και 3 άτομα ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό  για τους μαθητές που χρήζουν σχετικής υποστήριξης. Η πρόσληψη του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων.


Φορέας χρηματοδότησης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η  δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 208.000 € .

υποτροφίες Σπουδών από την Π.Ν.Α. για φοίτηση στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο `ΞΥΝΗ΄ προσφέρει τη δυνατότητα 7 υποτροφιών για φοίτηση, που θα χορηγηθούν με κοινωνικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια παρέχεται :

 Μία ( 1 ) πλήρης – τριετής – υποτροφία στο MEDITERRANEAN COLLEGE, σε πρόγραμμα επιλογής των δικαιούχων.
 Μία ( 1 ) πλήρης – διετής – υποτροφία στο Ι. ΙΕΚ ΞΥΝΗ, σε όποιον από τους 19 Τομείς Σπουδών επιλέξουν οι δικαιούχοι.
 Πέντε ( 5 ) πλήρεις – ετήσιες – υποτροφίες στο ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ ( Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 1 ), επίσης σε πρόγραμμα που θα επιλέξουν οι δικαιούχοι. (απευθύνεται και σε αποφοίτους Γυμνασίου)
Η έντυπη αίτηση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων χορηγούνται από το site της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
http://www.pnai.gov/Arthro.aspx?a=6553

Πληροφορίες στη  Δ/νση Διά Βίου Μάθησης –   Τηλ. 22413 64705

 Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως και τις 27/10/2015

Οι φάκελοι των υποψηφίων μετά το πέρας της ανωτέρω ημερομηνίας θα αποσταλούν από τις Δ/νσεις Ανάπτυξης των Π.Ε. στη Δ/νση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  , προκειμένου να γίνει μοριοδότηση από επιτροπή που θα συσταθεί.
Υποβάλλεται πρωτότυπη, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση μαζί με τα ακόλουθα
Δ ι κ α ι ο λ ο γ η τ ι κ ά :
1. Τίτλος Σπουδών
2. Aντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου.
3. Αποδεικτικό μονίμου κατοικίας.
4. Aντίγραφο τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος
   (οικονομικό έτος 2015 ).
5. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ειδικών λόγων (πολυτεκνία, μονογονεϊκή οικογένεια ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο επιθυμεί να καταθέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος σχετικά με την απόδειξη της οικονομικής και της κοινωνικής του κατάστασης).
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συνταχθεί κατάλογος αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και των επιλαχόντων και θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.
Τα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων προορίζονται για χρήση μόνο από την Επιτροπή επιλογής των δικαιούχων, δεν θα υποστούν περαιτέρω επεξεργασία και θα τηρηθεί αυστηρά το απόρρητο. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ο φάκελος των δικαιολογητικών θα είναι στη διάθεση των αιτούντων.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η μη προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί λόγο αποκλεισμού από το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Τομείς Σπουδών :

 ΙΕΚ ΞΥΝΗ – ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ Αθήνας: Πατησίων 31, τηλέφωνο 210 5279500.