Σάββατο, Σεπτεμβρίου 06, 2014

αναβολή της παράστασης θεάτρου σκιών στην Κάναβα Ρούσσου (13.9)

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της "Κάναβα Ρούσσου" η προγραμματισμένη για τις 13.9 παράσταση θεάτρου σκιών, αναβάλλεται.  

απονομή επαίνων και συμβολική οικονομική ενίσχυση των εισαχθέντων σε Α.Ε.Ι από την Σαντορίνη, από το ίδρυμα «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού» (τελεφερίκ)

Την καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες απονομή επαίνων και συμβολική οικονομική ενίσχυση των εισαχθέντων σε Α.Ε.Ι από την Σαντορίνη, θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ίδρυμα «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού» (τελεφερίκ)

Η προσφορά του Ιδρύματος είναι μια από τις πολλές που πραγματοποιεί σε τοπικό επίπεδο για την επιβράβευση των προσπαθειών κατοίκων του νησιού.

συνεχίζονται οι εγγραφές στο «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» - δημόσιο απογευματινό γυμνάσιο για ενήλικες

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ανακοινώνεται ότι οι εγγραφές για το Σχολικό έτος 2014-2015 συνεχίζονται.

Το Σ.Δ.Ε. λειτουργεί για στο νομό μας, με έδρα τη Σύρο και τμήματα στα νησιά Νάξο και Σαντορίνη.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας:

- Απευθύνεται μόνο σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και έχουν απολυτήριο Δημοτικού.
- Παρέχεται τίτλος ισότιμος με το απολυτήριο Γυμνασίου, σε 2 χρόνια,
- Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα ως Παρασκευή.
- Τα μαθήματα και οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται στο Σχολείο.
- Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων, στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων.
- Η φοίτηση είναι δωρεάν.

Για εγγραφές και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται :
Δήμος Θήρας στο 2286360100, γραμματεία Δημάρχου
ΣΔΕ Σύρου στο 2281087660 

εθελοντικές εργασίες στο Επαρχείο Θήρας

Εθελοντικές εργασίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό του κτηρίου του Επαρχείου Θήρας ύστερα από ιδέα και παρότρυνση της νέας έπαρχου Θεώνης Λειβαδάρου.

Οι εργασίες έχουν σκοπό να ανανεώσουν την εικόνα του .. ηλικιωμένου κτηρίου και να το κάνουν φιλόξενο στους χρήστες του καθώς και στο κοινό που θα το επισκέπτεται.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται με την εθελοντική υποστήριξη νέων του νησιού.  

«Πολίτες Οίας» – ενστάσεις για τις πτήσεις ιδιωτικού ελικοπτέρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τους «Πολίτες Οίας» (politesoias@gmail.com ) με θέμα : ΠΤΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ,

Την σαιζόν που διανύουμε, παρατηρήθηκε ιδιωτικό ελικόπτερο, το οποίο κατόπιν αντιτίμου, επιβιβάζει τουρίστες, και τους κάνει τον γύρο του νησιού. Χρησιμοποιεί δε σαν χώρο στάθμευσης, το ελικοδρόμιο Οίας στην περιοχή Αφαλάτωσης, και το ελικοδρόμιο που βρίσκεται στον Πύργο, στην περιοχή του Συνεταιρισμού.

Ζητάμε :
1)    Τον έλεγχο ύπαρξης αδείας των συγκεκριμένων πτήσεων. Σημειώνεται ότι σε συζήτηση συμπολίτη μας με τον Δήμαρχο, ο τελευταίος παραδέχθηκε την μη ύπαρξη αδείας. Σε τέτοια περίπτωση, ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ οι πτήσεις αυτές.
2)    Αν υπάρχει άδεια, να μας γνωστοποιηθεί, καθώς και η ύπαρξη σχεδίων και ωραρίων πτήσης, όπως αυτά οφείλουν να κατατεθούν στην υπηρεσία σας.
3)    ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, την παύση υπερπτήσεων του ελικοπτέρου πάνω από τον  οικισμό ΟΙΑ - ΦΟΙΝΙΚΙΑ, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα όχλησης των κατοίκων και των τουριστών που διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής, ηχορύπανσης, αλλά και προσβολής προσωπικών δεδομένων, καθώς παραβιάζεται από αέρος το οικογενειακό άσυλο. Τέλος, λόγω της χαμηλής πτήσης του εν λόγω ελικοπτέρου, έχει παρατηρηθεί στην περιοχή Αμμουδίου - Αγ.Νικόλα - Αρμενάκι, το φαινόμενο της κατολίσθησης βράχων, λόγω συντονισμού με τον θόρυβο του έλικα του ελικοπτέρου, πράγμα τουλάχιστον επικίνδυνο.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ, ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ.

Οία, 17/08/2014
Πολίτες της Οίας

Το παραπάνω έγγραφο κοινοποιείται προς την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, τον ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ - ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


«σίριαλ» χαρακτηρίζεται η λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών και η ερώτηση του βουλευτή Ν. Κακλαμάνη

«Σίριαλ» χαρακτηρίζεται η λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας σε ανάρτηση (1.9.2014)  της σελίδας http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/489896/sirial-i-leitoyrgia-toy-nosokomeioy-thiras

Σύμφωνα με το κείμενο,

Το σίριαλ με το νέο γενικό νοσοκομείο Θήρας συνεχίζεται, δυστυχώς, σε βάρος των 15.000 μόνιμων κατοίκων αλλά και των περίπου 2 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται το δημοφιλές νησί κάθε χρόνο.
Παρόλο που το νέο νοσοκομείο είναι έτοιμο, με πλήρη εξοπλισμό, από το 2011, παραμένει κλειστό, καθώς η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας «αρνείται» να το στελεχώσει με προσωπικό, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με το κόστος λειτουργίας του.

Το θέμα έφερε ξανά στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, στις 28 Αυγούστου.

Μία ημέρα νωρίτερα, ξεκινούσε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, με πρωτοβουλία κατοίκων του νησιού, για το άνοιγμα του νοσοκομείου.

«Από το 2011, ένα καινούριο νοσοκομείο κατασκευάστηκε στη Σαντορίνη, όμως ακόμη δεν λειτουργεί, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να επιλυθεί το πρόβλημα. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο διάσημα, τουριστικά νησιά της Ελλάδας, φημισμένη για την ομορφιά της, ψηφισμένη πολλές φορές ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ευρώπης και του κόσμου από ταξιδιωτικά περιοδικά και οργανισμούς. 15.000 μόνιμοι κάτοικοι ζουν στο νησί όλο το χρόνο, ενώ τη Σαντορίνη επισκέπτονται περίπου 2 εκατ. τουρίστες. Παρόλα αυτά, στο νησί παρέχονται μόνο βασικές υπηρεσίες περίθαλψης, από ένα δημόσιο κέντρο υγείας και ένα ιδιωτικό (και πολύ ακριβό) ιατρικό κέντρο. Σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών, οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν με το δημοτικό αεροσκάφος σε νοσοκομείο της Αθήνας ή της Κρήτης. Οι κάτοικοι του νησιού στερούνται επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης, οι γυναίκες αναγκάζονται να μετακομίσουν στην Αθήνα για να γεννήσουν, οι άνθρωποι στερούνται της στοιχειώδους ασφάλειας της ζωής τους, επειδή δεν υπάρχει νοσοκομείο στο νησί. Το καινούριο νοσοκομείο, που είναι κλειστό, είναι πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει μαιευτικό τμήμα, χειρουργικές αίθουσες, τμήμα επειγόντων, εργαστήρια κτλ, έτοιμο για να μπει σε λειτουργία!!!». Με αυτά τα λόγια, κάτοικοι του νησιού και το Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης, ζητούν τη συνδρομή του κοινού, ως ένα ακόμα τρόπο να τους ακούσει η κυβέρνηση (https://secure.avaaz.org/en/petition/The_Greek_Government_Open_the_Hospital_of_Santorini_island/?sfPCkib ).

Ο κ. Κακλαμάνης, από τη μεριά του, τόνισε με την ερώτησή του στη βουλή, μία σειρά από πλευρές του ζητήματος, που ζητούν άμεση απάντηση:

«Κύριε Υπουργέ, Στις 30 Ιανουαρίου 2013, είχα καταθέσει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο τόσο για την πορεία δημιουργίας, όσο και λειτουργίας του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Στην απάντηση που έλαβα από τον κ. Α. Λυκουρέντζο στις 6 Μαρτίου 2013, παραδεχόταν τη σημαντική καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του έργου τόνιζε όμως, ότι υπολείπονταν περίπου 1,6 εκ. ευρώ (από τα 13,9 εκ της χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) προκειμένου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το νοσοκομείο, αφού είχαν απομείνει μόνο «μικρής κλίμακας εργασίες».

Μετά από 1,5 χρόνο επισκέφτηκα εκ νέου τη Σαντορίνη και ρώτησα τι έχει γίνει με το νοσοκομείο κι αν ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα, ώστε να τεθεί στη διάθεση του κοινού. Τότε πληροφορήθηκα μετά λύπης μου ότι:

Μετά από 18 μήνες, ακόμη δεν έχει παραληφθεί! Η εταιρεία ο οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου και παράλληλα είναι και ανάδοχος οδικού έργου στο νησί, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της για το νοσοκομείο, χρησιμοποιεί τους χώρους του ως γραφεία για τις άλλες δραστηριότητές της καθώς και τα δωμάτια του οικήματος ως χώρο στέγασης των εργαζομένων της! ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ πότε επιτέλους, θα γίνει η παραλαβή του νοσοκομείου;

Έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του 1,6 εκατ. ευρώ, που απέμενε όπως με είχε πληροφορήσει ο κ. Α. Λυκουρέντζος. Κι αν όχι για ποιο λόγο; Τι έχει συμβεί με τα «έργα μικρής κλίμακας» που υπολείπονταν, ώστε να τελειώσει το έργο; Έχετε ενημερωθεί για τη χρησιμοποίηση των χώρων του νοσοκομείου, είτε ως γραφεία, είτε ως κοιτώνες για εργαζόμενους; Έχει δοθεί σχετική άδεια για κάτι τέτοιο στην ανάδοχη εταιρεία; Υπάρχει πλήρες χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου (π.χ. πρόσληψη προσωπικού;)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με επιστολή του τον Αύγουστο του 2013 στο δήμαρχο Σαντορίνης, ζητούσε από τη δημοτική αρχή να καλύψει η ίδια το κόστος λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, για να στείλει ο υπουργός προσωπικό, αλλιώς θα μετέφερε τον εξοπλισμό και θα περνούσε το νέο νοσοκομείο Θήρας στο ΤΑΙΠΕΔ. Αρκετούς μήνες μετά, τις προθέσεις του τότε υπουργού, που ήταν να λειτουργήσει το νοσοκομείο ως ΣΔΙΤ, αποκάλυπτε στη βουλή η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Όπως ανέφερε στην ερώτησή της, σκοπός του νοσοκομείου για τον κ. Γεωργιάδη, αντί να είναι η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού, είναι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

«Με άλλα λόγια εκβιάζει τους Σαντορινιούς να δεχθούν τη λειτουργία του νοσοκομείου τους από επιχειρηματία ή άλλως το δημόσιο αυτό νοσοκομείο θα βγει στο σφυρί από τον κ. Στουρνάρα! (..) Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο υπουργός Υγείας ηθελημένα και συστηματικά εφαρμόζει μιαν εκβιαστική πολιτική ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε βάρος της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοβελώνη.

Η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα και να στελεχώσει επιτέλους το νοσοκομείο Θήρας με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες νοσοκομειακές υπηρεσίες, όπως άλλωστε δικαιούνται.



δήλωση του Ν. Συρμαλένιου για την καταγγελία σύμβασης από την ΝΕΛ

Με αφορμή την καταγγελία της σύμβασης που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου, αλλά και τη  δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών, στην οποία  προχώρησε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και η Θυγατρική της «Σι Λινκ Φέρρις» προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Νίκος Συρμαλένιος, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας και βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:

«Όπως είχαμε εδώ και μήνες επισημάνει, οι κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της ακτοπλοΐας θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αμήχανο παρακολουθεί τις παραπαίουσες οικονομικά  ακτοπλοϊκές εταιρείες με έναν στόλο που έχει σημαντικά μειωθεί και δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια, να σύρονται από τον έναν στον άλλο τραπεζικό όμιλο, ζητώντας διαρκώς «ενέσεις» ρευστότητας.

Τρανταχτό παράδειγμα η υπόθεση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, η οποία επί μήνες ανεμπόδιστη εκτελούσε πλημμελώς τα δρομολόγια στις γραμμές που είχε αναλάβει,  δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους επιβάτες, αλλά και στους κατοίκους των νησιών. Η απόφαση της ΝΕΛ να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση με το δημόσιο και να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, χωρίς να είναι γνωστό τι θα γίνει με τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην εταιρεία, ήταν αναμενόμενη και αποτελεί την επιβεβαίωση της αποτυχίας του ολιγοπωλιακού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στον τομέα της ακτοπλοΐας, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η ακτοπλοϊκή αγορά ανήκει αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες. Αφού λοιπόν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εισέπραξαν τα οφέλη της θερινής περιόδου, με τα πανάκριβα εισιτήρια, τώρα αποφασίζουν να καταγγείλουν  τις συμβάσεις τους, αφήνοντας στη μοίρα τους χιλιάδες κατοίκους.  

Επαναλαμβάνουμε αυτό που είχαμε πρόσφατα δημόσια καταγγείλει: Ο υπουργός Ναυτιλίας, αν είχε πολιτική βούληση, θα μπορούσε να δώσει λύσεις, ακόμα και στο πλαίσιο του ούτως ή άλλων προβληματικού θεσμικού πλαισίου που ισχύει σήμερα. Εμείς θεωρούμε την ακτοπλοΐα αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό προτείνουμε τη σύσταση του δημόσιου - κοινωνικού φορέα, που με συνεργασία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναλάβει κατά κύριο λόγο τις λεγόμενες άγονες γραμμές.  Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες λύσεις με ασφαλή, αξιόπιστη και τακτική συγκοινωνιακή διασύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα».    


παράρτημα Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. – επιστολή με θέμα την Έγκριση –συγκεκριμένης χρήσης- λειτουργίας καταστημάτων

Επιστολή προς τον  Υπουργό Πολιτισμού κο Κωνσταντίνο Τασούλα, σχετικά με την «Έγκριση λειτουργίας Καταστημάτων», έστειλε ο τ. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:   

«Με την παρούσα επιστολή μου ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θέλω να σας εκθέσω ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, αλλά και οι δήμοι μας, με αφορμή διάταξη του ν. 3028/2002, σύμφωνα με την οποία για να αδειοδοτηθεί η ίδρυση και λειτουργία καταστήματος – επιχείρησης σε ιστορικούς τόπους  απαιτείται και έγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου σας.

Ειδικότερα ο μελλοντικός επιχειρηματίας στις προαναφερθείσες περιοχές θα πρέπει να έχει μισθώσει το ακίνητο στο οποίο θ΄ αναπτύξει την επαγγελματική του δραστηριότητα, να φροντίσει για την έκδοση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του, καταθέτοντας τ΄ απαιτούμενα δικαιολογητικά στο δήμο. Μεταξύ των δικαιολογητικών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου σας.
Η διαδικασία αυτή απαιτεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να υφίστανται σημαντικές οικονομικές ζημιές, ενώ παράλληλα οι δήμοι μας και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Ζητούμε λοιπόν να υπάρξει τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Ειδικότερα σας προτείνουμε :

Α) Την εκχώρηση αρμοδιοτήτων για απλά θέματα απευθείας στις Εφορείες του Υπουργείου σας.
Β) Τη σύντμηση προθεσμιών στις οποίες θα είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο να απαντά, με το ξεκαθάρισμα ότι οι προθεσμίες θα είναι δεσμευτικές και όχι ενδεικτικές.
Γ) Την υποχρέωση τακτικότερης συνεδρίασης των αρμοδίων Συμβουλίων (Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και Τοπικών Συμβουλίων).
Τέλος, επανερχόμεθα στην πρότασή μας για άμεση λειτουργία της Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού που έχει συσταθεί με νόμο και προβλέπεται να γίνει στη Σύρο, αφού αυτή έχει μείνει στα χαρτιά εδώ και αρκετά χρόνια.»


έκθεση για τη γέννηση και τη δηµιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου στο Ίδρυµα Ευγενίδου (3.9 – 23.10)

Mία μεγάλη έκθεση για την πιο όμορφη θάλασσα, τη δημιουργία των νησιών και των γεωλογικών θησαυρών της από τα βάθη του γεωιστορικού χρόνου ως το σήμερα.

Μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές παρουσιάσεις, εμφανίζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων που διαμόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή.

Η έκθεση, πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκομίζει ο επισκέπτης της τη δύναμη των τοπίων και της ομορφιάς του Αιγαίου πελάγους μέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέματα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει 3 Σεπτεβρίου – 23 Οκτωβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο. 


Μία σηµαντική έκθεση για τη γέννηση και τη δηµιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου φιλοξενείται στο Ίδρυµα Ευγενίδου. Η έκθεση παρουσιάζει µε έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις µορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόµενα για την ερµηνεία των οποίων ο άνθρωπος δηµιούργησε µύθους και τέχνη.

Μέσα από σπάνια εκθέµατα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις, παρουσιάζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσµατα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάµεων που διαµόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασµα εκατοµµυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή.

Η κεντρική ενότητα, «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος -που µέρος του ήταν η σηµερινή Ελλάδα- στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της µυθικής Αιγηίδας, έως τη σηµερινή µορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα πανέµορφα νησιά του, τα εντυπωσιακά πελάγη του, τα γεωλογικά µνηµεία και η πολυµορφία των γήινων σχηµατισµών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

Το µεγαλύτερο µέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαίστεια, µερικά από τα οποία είναι ακόµα και στις µέρες µας ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων.

Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης, «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα», παρουσιάζει τις γεωδυναµικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισµικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάµεις που µέσα από συνεχή επανάληψη εκατοµµυρίων ετών δηµιούργησαν το ιστορικό Αρχιπέλαγος.
Στην ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον µύθο στην επιστήµη» παρουσιάζεται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστηµάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατοµµυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωµάτων, µορφές σύγχρονων δέντρων µε τις αντίστοιχες απολιθωµένες προγονικές µορφές και αναπαραστάσεις ζώων, δηµιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από το χρόνο.

∆ιαδραστικές εφαρµογές και µουσειο-παιδαγωγικά προγράµματα παρουσιάζουν τις διαδικασίες εξέλιξης της ζωής και τις δυνάµεις που διαµόρφωσαν την απολίθωση του υποτροπικού δάσους. Η έκθεση, πέρα από την επιστηµονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκοµίζει ο επισκέπτης της τη δύναµη των τοπίων και της οµορφιάς του Αιγαίου πελάγους µέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέµατα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.

Πληροφορίες:
Χώρος: Ίδρυµα Ευγενίδου
Ώρες λειτουργίας για σχολεία: ∆ευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 ανά µία ώρα
Σχολικές οµάδες θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ µε κράτηση στα τηλέφωνα 210 94 69 631-2
Ώρες επικοινωνίας: ∆ευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00
Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τετάρτη-Παρασκευή:17:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-20:00
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας
Οι χώροι είναι φιλικοί σε ανθρώπους µε αναπηρία και εµποδιζόµενα άτοµα
Προσαρµοσµένος χώρος υγιεινής για ΑµεΑ
Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι
∆υνατότητα διερµηνείας στην Ελληνική Νοηµατική Γλώσσα µε
sms στο 6936 177 143 ή mail στο pr@eugenfound.edu.gr

Το ενημερωτικό βίντεο για την έκθεση μπορείτε να το δείτε εδώ :


Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 05, 2014

ένα ακόμη θετικότατο δημοσίευμα για τα κρασιά της Σαντορίνης !

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας : http://punchdrink.com/articles/santorini-rediscovers-its-forgotten-wines/ η Σαντορίνη ανακαλύπτει ξανά τα «ξεχασμένα» κρασιά της…

Σύμφωνα με το καλογραμμένο κείμενο της Zachary Sussman το οποίο συνοδεύουν οι εξαιρετικές φωτογραφίες του Κλέαρχου Καπούτση,

Santorini Rediscovers Its Forgotten Wines

The dominant style of Santorini white wines—brisk, acid-driven and clean—are actually a very modern creation. Zachary Sussman explores a crop of producers reinterpreting a pre-industrial, barrel-fermented style known as “Nykteri"—a far more accurate representation of the island's winemaking past.

SEPTEMBER 2, 2014  story: ZACHARY SUSSMAN  photo: KLEARCHOS KAPOUTSIS

When Homer famously wrote of the “wine-dark sea”—a poetic turn of phrase that recurs throughout the Illiad and the Odyssey—he didn’t specify the kind of wine he had in mind. The sea in question, of course, is the Aegean, which surrounds the tiny island of Santorini, but a lot has changed since the Trojan War. Today, the area has been receiving attention mostly for its whites, which taste of the sea, even if they don’t resemble it.

In many ways, Santorini entered the critical spotlight in the typical manner, hailed as one of the latest little-known wines to be “discovered” by adventurous sommeliers and journalists. Read any article on the subject—by now, there are dozens—and you’re bound to encounter the same basic talking points. At the risk of redundancy, here’s a brief summary:

Unlike just about everywhere else in Europe, Santorni’s sandy, volcanic soils miraculously resisted the 19th-century phylloxera epidemic that wiped out most of the continent’s vines. As a result, the island survives as one of the few European growing areas still using its original, un-grafted rootstock. Adding to this sense of geographical uniqueness—and as if specifically designed for journalistic photo-ops—the island’s growers adopt a unique training system called kouloura, whereby vines are woven into nest-like baskets close to the ground to retain moisture and shelter the grapes from wind.
All of this, the argument goes, combined with the native Assyrtiko grape’s inherent mineral cut, distinguishes Santorini as one of the Mediterranean’s most distinctive wines: a crisp yet deeply textured white that faithfully translates its inimitable place of origin.

On the basis of “geek factor” alone, the wines couldn’t help but appeal to a younger, more curious generation of drinkers, for whom the region’s idiosyncratic backstory has quickly become a cult fascination. Yet whenever the industry champions something new—or to put it more precisely, new to them—it never fails to make comparisons to more familiar wines.

Where Santorini is concerned, the reference point to which everyone keeps returning is none other than Chablis. The following comments from New York Times critic Eric Asimov exemplify this tendency: “These wines [from Santorini] in particular show pure briny, mineral flavors, as if they were the concentrated essence of millions of tiny seashells. Not once but several times during the blind tasting a comparison was made to Chablis, which cuts a similarly saline profile.”


Το πλήρες άρθρο και το δημοσίευμα μπορείτε να δείτε εδώ : http://punchdrink.com/articles/santorini-rediscovers-its-forgotten-wines/

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 04, 2014

θετικότατα δημοσιεύματα για την Σαντορίνη, αυτή τη φορά από την Leora Novick

Όπως έχει αναφερθεί σε αρκετές προηγούμενες αναρτήσεις της σελίδας, δεκάδες είναι το φετινό καλοκαίρι τα δημοσιεύματα, οι αναρτήσεις, τα κείμενα και τα φωτορεπορτάζ ταξιδιωτών και επισκεπτών του νησιού από χώρες του εξωτερικού που κυριολεκτικά υμνούν το νησί, τις υπηρεσίες φιλοξενίας και την ομορφιά του.

Μερικά ακόμη είναι αυτά της δημοσιογράφου του διεθνούς ταξιδιωτικού ρεπορτάζ Leora Novick η οποία υμνεί με τις όμορφες φωτογραφίες και τα καλογραμμένα κείμενά της, την Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες η κ. Novick έχει αναρτήσει τα ρεπορτάζ και το υλικό της από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Σαντορίνη στην προσωπική της ταξιδιωτική σελίδα http://anamericangirlintransit.com/2014/08/18/santorini-greece-a-photo-journey/ στο «θέμα» με τίτλο : Santorini, Greece: A Photo Journey ,
καθώς και στην δημοφιλέστατη αμερικανική εφημερίδα huffingtonpost με την οποία συνεργάζεται.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την εφημερίδα huffingtonpost η κ. Novick ανάρτησε το κείμενο – ρεπορτάζ με τίτλο : Planning an International Bachelorette Trip? Santorini, Greece Inspiration Here  (http://www.huffingtonpost.com/leora-novick/santorini-greece_b_5681437.html ) στο οποίο αναφέρεται και χαρακτηρίζει την Σαντορίνη ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς όχι μονο για τον γάμο των ζευγαριών, αλλά και για τα καθιερωμένα και πολύ συνηθισμένα στις Η.Π.Α. προγαμιαία πάρτυ… !

Τα δημοσιεύματα έχουν ως εξής :

A Day Trip To Oia, Santorini, Greece: What Not To Miss

While I thoroughly recommend spending as much time as possible in Santorini, sometimes all you have is the option of one day. If you find yourself island hopping throughout Greece, here is your itinerary for exploring Oia, on the island of Santorini.

1. Swimming in Amoudi Bay
Start your day with a cool dip in Amoudi Bay. The walk down to the water will leave you hot and sweaty and ready to enjoy all that Santorini has to offer-including a cliff dive! The path to the bay is a bit tricky, with a rocky path and narrow drops, but it makes the arrival all the more enjoyable as you take in the rising volcanic cliffs from below.
2. Taking a donkey ride back up
After all that activity you are going to be a bit tired, so spare your legs and rent a donkey to carry you up the sharp incline. You'll be able to enjoy the surrounding views without dodging the donkey droppings that line the stone stairs. Just make sure to hold on tight, and try to breathe through your mouth.
3. Lolita's Gelato
Although you may be expecting Italy to be the leader of Gelato, this Greek Yogurt based confection is truly unmissable. Try the Greek Viagra for a yogurt/honey confection that will have you coming back a few hours later for another taste. Enjoy in their soothing all white courtyard, or lick this sticky street as you stroll through the winding streets.
4. Perissa Black Sand Beach
Home to white, red, and black sand beaches, the seaside views in Santorini are each unique and breathtaking at once. Since the island is made of volcanic rock, it's black sand beaches are a definitely unmissable emblem. Head to Perissa beach for a sea of striped chaises and straw umbrellas. Hungry? Walk to the end of the beach to Afros, where the welcoming owner will let you point and pick your fish of choice.
5. Photo Break
Lets admit it, one of the main reasons you came to Greece was for the killer Instagram photos. Save some time to just wander the island, camera or iPhone in hand. The light changes the island's color, bathing its white stones in a soft warm glow, but the finale of sunset is a showstopper. An endless sea of reds, pinks, and yellows dance across the sky, providing a gorgeous burst of color against the white and blue of the island.
6. Dinner with a sunset view
During the peak tourist season it's advisable to make a reservation if you are looking for a meal with a view. Ask for the window seats to enjoy the sunset with a glass of ouzo and a taste of tzatziki.
Follow Leora Novick on Twitter: www.twitter.com/@leoranovick

Santorini, Greece: A Photo Journey  2014-07-23 08.44.13

A picture may be worth a thousand words, but the vistas of Santorini, Greece truly left me speechless. From the brightest blues of the Mediterranean to the rough hewn edges of the volcanic island, the colors and textures of Santorini made for the postcard perfect views from every angle. I had to restrain myself from spending my entire trip peering out from behind my camera lens. Instead, I forced myself to take some time to just sit, be in the moment, and enjoy the searingly beautiful view on my own.

(την συγκεκριμένη ανάρτηση στην προσωπική ταξιδιωτική σελίδα της κ. Novick συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό )


Planning an International Bachelorette Trip? Santorini, Greece Inspiration Here
Posted: 08/19/2014 2:05 pm EDT Updated: 08/19/2014 2:59 pm EDT

Every time I visit a new country there is usually a different reason behind that particular place. Sometimes I am sent on a press trip, other times I chose it for its affordable flights and beautiful views, and sometimes I visit places because of happy events. My recent trip to Santorini, Greece was to celebrate the upcoming wedding of a dear friend in a fabulous European bachelorette weekend.
With Santorini providing the most magnificent backdrop, we decided to create photos and memories that we would never forget. For the actual bachelorette night, all of us bridesmaids donned white dresses and flower crowns, a la Tatiana Santo Domingo's celebration, while the bride to be stood out in pink. Then, to capture the moment in editorial worthy images we brought along a photographer to help our many iPhones get a rest from the postcard views and memories being made.

*Photos by me and Florian Zenk

ο Τουρισμός πρώτο θέμα στην ατζέντα της Περιφερειακής Αρχής

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α. ,

Με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος σηματοδοτώντας τη θέση που κατέχει ο τουρισμός στην σειρά προτεραιότητάς του. Η επένδυση στον τουρισμό μέσω σύγχρονων και εναρμονισμένων με την εποχή δράσεων, αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους πυλώνες του σχεδίου δράσης της νέας Περιφερειακής Αρχής, γεγονός που αποτυπώθηκε στην κοινή απόφαση του Περιφερειάρχη Ν.Α. κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για σύσταση Οργάνου Διαχείρισης Κρίσεων και Δομή Στρατηγικών αποφάσεων.

«Ο Τουρισμός είναι πηγή ελπίδας και πρώτη προτεραιότητα. Η στροφή στην αντίληψη και την λειτουργία σηματοδοτείται από την πρώτη και άμεσα συνάντηση εργασίας με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Συνεργαζόμαστε, συναποφασίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και κινούμενοι άμεσα προς αυτό: Πρώτες αποφάσεις, κοινές, η επένδυση στο διαδίκτυο, η σύσταση, μετά και τα τελευταία γεγονότα, Οργάνου Διαχείρισης Κρίσεων και η δομή στρατηγικών αποφάσεων μετά την διενέργεια έρευνας Market Perception. Υπηρετούμε την τουριστική βιομηχανία και τις τάσεις της αγοράς, οι ρυθμοί της οποίας απαιτούν αμέσως και γρήγορες κινήσεις», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.


Στην συνάντηση παραβρέθηκαν, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ.  Κόκκινος, ο κ. Γεώργιος Τσέλιος – Αντιπρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ.,  ο  κ. Μανώλης Μαρκόπουλος – Ταμείας της Ε.Ξ.Ρ., ο κ.Παναγιώτης Ιωαννίδης – Γραμματέας Οργανωτικού της Ε.Ξ.Ρ., καθώς και ο κ.Νίκος Καντής – Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος Διοικητικού Περιβάλλοντος της Ε.Ξ.Ρ.

Ιταλική Προεδρία και Τουρισμός: Ο Μ. Κύρκος θέτει τα προβλήματα των μικρών νησιών και την απουσία ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον τουρισμό

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, επισήμανε στον εκπρόσωπο της Ιταλικής Προεδρίας πως τα ελληνικά μικρά νησιά ανήκουν κατεξοχήν στους τόπους που βρίσκονται έξω από τις κύριες διαδρομές των υποδομών, οι οποίες αναφέρονται στο πρόγραμμα της Προεδρίας. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά αυτά (έλλειψη φτηνών μεταφορών, ενέργειας, πόσιμου νερού) χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

"Τα ελληνικά μικρά νησιά ακούγονται όλο και περισσότερο και εντάσσονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Η απομόνωση των περιοχών αυτών δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το αίτημα του Κοινοβουλίου σχετικά με δημιουργία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών 2014-2020 ειδικού προγράμματος για τον τουρισμό, δεν είχε γίνει δεκτό από το Συμβούλιο. Αν θέλουμε να παραμείνει η Ευρώπη πρώτος παγκόσμιος προορισμός θα πρέπει η Ε.Ε. να στηρίξει με περισσότερα κονδύλια τον τουρισμό", δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Frenceschini απάντησε πως τα μικρά νησιά στα οποία αναφέρθηκε ο κ Κύρκος είναι πράγματι πολύ σημαντικό ζήτημα και πρέπει να δοθεί η κατάλληλη υποστήριξη και τα κίνητρα για την ανάπτυξή τους και την ενσωμάτωση τους στην κοινή αγορά της ΕΕ.

Για το θέμα του προϋπολογισμού σημείωσε πως δίνεται πλέον η νομική βάση για επενδύσεις στον τουρισμό και αναφέρθηκε σε σχετικές με τον τουρισμό δράσεις της Επιτροπής, όπως το πρόγραμμα Eden που στοχεύει στην προώθηση εξεχόντων ανερχόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τον ΕΝΦΙΑ : Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Ένας ακόμη ε(ν)φιάλτης!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το χαράτσι της ΔΕΗ, από προσωρινό, διετές μέτρο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ το 2011 από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι μόνο δεν καταργήθηκε υπέρ ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φόρου ακινήτων, όπως μας είχε υποσχεθεί το 2012 προεκλογικά ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, σε ένα από τα πολλά “Ζάππεια”, αλλά μέσω του ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται, επεκτείνεται και επιβαρύνει άμετρα τους έλληνες φορολογούμενους. Ο ΕΝΦΙΑ είναι στην ουσία ένας φόρος επί της ακίνητης περιουσίας 2 σε 1!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται ετησίως, δεν αποτελεί εφάπαξ φορολόγηση, αλλά είναι μία μόνιμη και άδικη επιβάρυνση του οικογενειακού μας προϋπολογισμού!
Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο όριο, αποτελεί "κεφαλικό φόρο" και καταργεί κάθε έννοια προοδευτικότητας!
Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτημένα κτίρια και στα αγροτεμάχια!
Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται στις ήδη φορολογικά εξουθενωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται πλέον σε οριστική αδυναμία αποπληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η επιβάρυνση που επιφέρει στο σύνολο των φορολογουμένων θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα φέρει ακόμη περισσότερους πολίτες αντιμέτωπους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται χωρίς ουσιαστική προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αφού για να απαλλαγούν κατά 50% του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρούν και τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1ον να έχουν οικογενειακό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, 2ον να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ποιος άραγε δεν χρωστάει;) και 3ον αθροιστικά τα κτίσματα που κατέχει να μην ξεπερνούν τα 150 τ.μ. (στα κτίσματα περιλαμβάνονται και οι στάβλοι, τα κελιά, κλπ)!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί έκτοτε μέχρι και 70%!
Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται δυσανάλογα βαρύτερα στη μικρή και μεσαία περιουσία, φοροελαφρύνοντας προκλητικά την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αφού οι βιομηχανικές, ξενοδοχειακές και αθλητικές εγκαταστάσεις άνω των 500 τ.μ. φορολογούνται αναλογικά λιγότερο σε σχέση με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.
Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη!
Για μια ακόμη φορά η εφαρμογή μνημονιακών νόμων ενισχύει την απόγνωση και την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών, που προάγουν την αφαίμαξη των πολλών και την προνομιακή διαχείριση των λίγων! Θα εφαρμόσει επιτέλους στην αυτονόητη και από το Σύνταγμα προβλεπόμενη αρχή της φορολογικής ισότητας, με βάση την οποία “Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.” (Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθ. 4, παρ. 5)

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων καλεί κάθε ενεργό και χειμαζόμενο πολίτη στον δίκαιο και ελπιδοφόρο αγώνα που θα φέρει:
•           την πτώση της μνημονιακής κυβέρνησης
•           την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών
•           την ανασύσταση των κοινωνικών δομών και
•           την ανάταση της ελληνικής οικονομίας.  


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2014

τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα των αγώνων – νέα σελίδα για τον Α.Ο. Θήρας

Τις επόμενες ημέρες και οχι  στις 6.9 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί -λόγο της αποχώρησης απο την Α1 ομάδας η οποία πρέπει να αντικατασταθεί- αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των αγώνων του Α.Ο. Θήρας στην Α1, πλέον, εθνική κατηγορία.

Ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί η επίσημη σελίδα στο διαδίκτυο του Α.Ο. Θήρας, στην διεύθυνση  http://www.aothiras.gr/ , μέσα από την οποία οι φίλοι της ομάδας θα ενημερώνονται για τα νέα, τις επιδόσεις, τα αποτελέσματα των αγώνων και τις δραστηριότητές της.

Παράλληλα θα λειτουργήσει και ο λογαριασμός @aothiras στο twitter  για αμεσότερη ενημέρωση αλλά και σχόλια. 


Την δική του περιγραφή για τον Α.Ο. Θήρας λίγο πριν το ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου, πραγματοποίησε η σελίδα coppa.gr .

Στο μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της ομάδας, τις φετινές μεταγραφές, τους στόχους κ.α.


Την αρχική ανάρτηση μπορείτε να την δείτε εδώ : http://www.coppa.gr/news/21546/san-ifaisteio-poy-xypna

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 02, 2014

ορισμός Αντιδημάρχων του Δήμου Θήρας και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  260 /2014

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΘΗΡΑΣ  έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/ 2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α' 87), αναφορικά με τον ορισμό των Αντιδημάρχων και την αναπλήρωση του Δημάρχου.
2. Την υπ. αρ. 15150/15.04.2014 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι ΟΤΑ της χώρας με το νόμο 3852/2010» όπως ισχύει.
3. Το γεγονός ότι ο Δήμος. εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 59, παρ. 2, του Ν. 3852/ 2010 και επομένως μπορεί να ορισθούν 4 Αντιδήμαρχοι.
4. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 ε' άρθρου 3 ν.4051/2012 (Α' 40), αναφορικά με τον ορισμό αντιδημάρχων οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία.
5. Την με αρ. 23/12-06-2014 απόφαση του Πολυμελές Πρωτοδικείου Νάξου, όπως συμπληρώθηκε με την όμοια 26/20-6-2014 του ίδιου δικαστηρίου.
6. Το υπ. αρ. 774/24.08.2014 Πρακτικό Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας.
7. Τις διατάξεις της εγκυκλίου 43/2014 με αριθ. Πρωτ.30565/06.08.2014 του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκεντρωμένης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η θητεία των Αντιδημάρχων κατά τη Δημοτική Περίοδο  από 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως 31η Αυγούστου 2019 δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2,5 ετών.
8. Τον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Θήρας (ΦΕΚ 2966/22.11.2013 τεύχος Β).
9. Τις υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Ορίζει τους εξής δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ως Αντιδημάρχους του Δήμου Θήρας, με θητεία   από 02-09-2014 έως 28-02-2017 και τους  μεταβιβάζει αρμοδιότητες ως εξής:

 Καμπουράκης Νικόλαος, αναλαμβάνει:

1.         Την ευθύνη των Διοικητικών θεμάτων και ιδίως:
•           Εποπτεία και ευθύνη των Διοικητικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου και συγκεκριμένα  των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Γραμματείας Οργάνων Διοίκησης, Ληξιαρχείου, Δημοτολογίου, Δημοτικής Κατάστασης, Πρωτοκόλλου & Διεκπεραίωσης. 
•           Εποπτεία του Διοικητικού προσωπικού του Δήμου.
•           Έκδοση πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής   
      κατάστασης των δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνιμης  κατοικίας.
•           Έκδοση των πράξεων των υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού.
•           Τη  χορήγηση αδειών του προσωπικού.
•           Τη λειτουργία των ΚΕΠ.
•           Τη διαφάνεια και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
•           Τη λειτουργία του προγράμματος Διαύγεια.
•           Την εποπτεία και ευθύνη έκδοσης και υπογραφής όλων των αποφάσεων, εγγράφων και  δικαιολογητικών που σχετίζονται με τις πιο πάνω ανατιθέμενες αρμοδιότητες.
•           Την εποπτεία και ευθύνη έκδοσης και υπογραφής όλων των αποφάσεων, εγγράφων και  δικαιολογητικών που σχετίζονται με τις πιο πάνω ανατιθέμενες αρμοδιότητες.
2.         Καταστημάτων, επιχειρήσεων  και εμπορίου: 
•           τον έλεγχο καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
•           Την εποπτεία και ευθύνη έκδοσης και υπογραφής πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία  επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
•           Την εποπτεία και ευθύνη έκδοσης και υπογραφής πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία  οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης, οργανισμού, φορέα.
•           τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος.
•           τη λειτουργία Δημοτικών και λαϊκών αγορών, την άσκηση υπαίθριων εμπορικών.
     δραστηριοτήτων και τη χορήγηση των σχετικών αδειών.
•           τη Διαφήμιση, και τους χώρους για την τοποθέτηση πλαισίων προβολής
     υπαίθριας διαφήμισης.
•           την επιβολή πρόστιμων για τα παράνομα πλαίσια και τις παράνομες πινακίδες.
     (ν.2946/2001, ΦΕΚ 224Α'/2001).
•           γενικά τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση
     αποφάσεων, την επιβολή προστίμων των ανωτέρω αρμοδιοτήτων καθώς και   
     την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των φορέων και την ευθύνη λειτουργίας  
     των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.

3.         Κυκλοφοριακού και ιδίως:
•           Τους χώρους  στάθμευσης, καθώς και τον έλεγχο της στάθμευσης των αυτοκινήτων.
•           Τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον καθορισμό πεζοδρόμων, μονοδρομήσεων και κατευθύνσεων της  κυκλοφορίας, την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων και γενικότερα τη λήψη μέτρων για την αποφυγή δυσμενών επιδράσεων στην ασφάλεια της  κυκλοφορίας, τις αρμοδιότητες στον τομέα των μεταφορών.
•           Τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή 
            κυρώσεων για τις ανωτέρω περιπτώσεις.
•           Τη συντήρηση και λειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
•           Ο καθορισμός των αστικών γραμμών λεωφορείων, της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος των αντίστοιχων γραμμών, καθώς και ο καθορισμός των προδιαγραφών των στάσεων και των στεγάστρων αναμονής επιβατών αστικών και υπεραστικών γραμμών.
4.         Την ευθύνη για την ακίνητη περιουσία του Δήμου και την εποπτεία του αντίστοιχου γραφείου της λειτουργίας.
5.         Ορίζεται υπεύθυνος για τη Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς και Μεσαριάς καθώς και για τις Τοπικές Κοινότητες Μεγαλοχωρίου και Έξω Γωνιάς.
6.         Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του.


Καφούρος  Μάρκος, αναλαμβάνει:
1.         Την ευθύνη για τον τομέα της παιδείας και ειδικότερα τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων, την συντήρησή τους και τον προγραμματισμό για την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων, καθώς και την διαδικασία κατασκευής νέων σχολείων σε συνεργασία με τους υπεύθυνους οργανισμούς και θεσμούς (ΟΣΚ, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση).
2.         Την εποπτεία και την ευθύνη επί των θεμάτων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων και τον έλεγχο των σχετικών προμηθειών. Σε περίπτωση εκτάκτου συμβάντος αναγομένου στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, περιέρχονται στη δικαιοδοσία του και την ευθύνη του όλο το διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό καθώς και τα απαραίτητα μηχανικά μέσα για την αντιμετώπιση του εκτάκτου γεγονότος.
3.         Την εποπτεία των Νομικών Προσώπων του τομέα Κοινωνικής Μέριμνας & Παιδείας.
4.         Την ευθύνη για την Αγροτική ανάπτυξη και αλιεία.
5.         Την ευθύνη της λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης.
6.         Την ευθύνη και οργάνωση του τομέα Πληροφορικής και Μηχανοργάνωσης του Δήμου και την λειτουργία του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Θήρας www.thira.gr
7.         Την ευθύνη για τη συνεργασία του Δήμου με την εκκλησία.
8.         Την παρακολούθηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στα όρια του Δήμου και τη συνεργασία με το σύλλογο Εμπόρων και τα επιμελητήρια.
9.         Την ευθύνη για τη σύνταξη μελετών για την τοποθέτηση κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Δημόκριτο ή άλλους επιστημονικούς φορείς.
10.       Ορίζεται υπεύθυνος για τη Δημοτική Κοινότητα Εμπορείου και Καρτεράδου καθώς και για τις Τοπικές Κοινότητες Βουρβούλου και Ημεροβιγλίου.
11.       Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του. 


Κυριαζής Γεώργιος,  αναλαμβάνει:
1.         Την ευθύνη της καθαριότητας όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου και της οργάνωσης και διάθεσης των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτούνται κάθε φορά σε κεντρικό επίπεδο.
2.         Την αποκομιδή και διαχείριση των στερεών απόβλητων σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατάστασης υφισταμένων ΧΑΔΑ.
3.         Την επίβλεψη μελετών και έργων Πρασίνου.
4.         Την ευθύνη του τομέα Ενέργειας και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, έρευνας  και τεχνολογίας.
5.         Τις δράσεις για τα αδέσποτα ζώα. 
6.         Την εποπτεία και ευθύνη των δημοτικών κοιμητηρίων.
7.         Την ευθύνη για τη σήμανση και σηματοδότηση του οδικού δικτύου.
8.         Την ευθύνη της ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας Κεντρικής Αποθήκης του Δήμου Θήρας.
9.         Την ευθύνη όλων των προμηθειών που διενεργούνται από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
10.       Την επιμέλεια της συντήρησης και του εξοπλισμού των κοινοχρήστων χώρων αναψυχής και των παιδικών χαρών.
11.       Την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων μη φερόντων πινακίδες κυκλοφορίας από δημοτικούς χώρους ή χώρους όπου προκαλείται αισθητική ρύπανση.
12.       Το κλάδεμα όλων των δέντρων, θάμνων δεντροστοιχιών του Δήμου και η αποκομιδή αυτών.
13.       Τη μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων  και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.
14.       Την τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
15.       Την ίδρυση και λειτουργία αμαξοστασίου και γραφείου κίνησης οχημάτων.
16.       Τη συντήρηση και επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας καθώς και των λοιπών μηχανημάτων του Δήμου.
17.       Την ευθύνη των συνεργείων συντήρησης οδών, οδοστρωμάτων, πλατειών, πεζοδρομίων και λοιπών  κοινοχρήστων χώρων.
18.       Την εισήγηση για κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίων καθώς και την τήρησή αυτού και του κανονισμού καθαριότητας από τους Δημότες.
19.       Ορίζεται υπεύθυνος για τη Δημοτική Κοινότητα Οίας καθώς και για την Τοπική Κοινότητα Θηρασίας.
20.       Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Μπελλώνια – Μενδρινού Ρούλα,  αναλαμβάνει:
1.         Τον τομέα υγείας και κυρίως:
•           Την ευθύνη για το τομέα της υγείας καθώς και την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
•           Την ευθύνη για την οργάνωση και τη πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων των κατοίκων και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
•           Την οργάνωση και πραγματοποίηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών.
•           Την οργάνωση και τη πραγματοποίηση ομιλιών και ημερίδων αφορούντων τα θέματα της υγείας.
2.         Την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου και την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Υποχρεωτικά θα συνεργάζεται με τον εντεταλμένο ή τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους που θα οριστούν με απόφαση Δημάρχου και θα αναλάβουν ειδικότερα καθήκοντα.
3.         Τον τομέα του πολιτισμού και κυρίως:
•           Την ευθύνη για το τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα για τη συνεργασία με Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. σε ότι αφορά τον τομέα αυτό.
•           Την ίδρυση και λειτουργία δημοτικής πινακοθήκης.
4.         Την τέλεση πολιτικών γάμων και την παρακολούθηση του αντιστοίχου γραφείου, καθώς και την υπογραφή των εγγράφων προερχόμενα από το γραφείο αυτό.
5.         Την οργάνωση επιτροπών και το συντονισμό τους για την ονομασία οδών, πλατειών και την αρίθμηση και την οδοσήμανσή τους.
6.         Την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.
7.         Ορίζεται υπεύθυνος για τη Δημοτική Κοινότητα Θήρας καθώς και για τις Τοπικές Κοινότητες Ακρωτηρίου, Βόθωνα και Πύργου.
8.         Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του.


Οι ανωτέρω Αντιδήμαρχοι υπογράφουν όλα τα έγγραφα της αρμοδιότητας τους και οι αρμοδιότητες αυτές εκτελούνται σύμφωνα με τις διοικητικές διαδικασίες που ισχύουν κάθε φορά στο πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων του Δήμου.

Οι ανωτέρω κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.

 Τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ. Καμπουράκη Νικόλαου που απουσιάζει ή κωλύεται ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Καφούρος Μάρκος, ενώ τις αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ. Κυριαζή Γεώργιου που απουσιάζει ή κωλύεται ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Καμπουράκης Νικόλαος.

Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντα του ορίζεται να ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Καμπουράκης Νικόλαος, που αναπληρώνει το Δήμαρχο, και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα του Δημάρχου θα ασκούνται από τον Αντιδήμαρχο κ. Καφούρο Μάρκο.

 Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού.  (αν δεν υπάρχει ημερήσια, σε μια εβδομαδιαία της πρωτεύουσας του νομού) και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου.

Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι ανακλήσεως της με νεότερη απόφαση του Δημάρχου.

Ο Δήμαρχος Θήρας

Αναστάσιος  - Νικόλαος  Ζώρζος