Σάββατο, Μαρτίου 05, 2011

τα (super!) πηδήματα του Doyle στην Σαντορίνη

Για το γεγονός είχαμε ενημερωθεί, δυστυχώς όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε απο κοντά το φθινόπωρο που μας πέρασε οπώτε και μαζί με τους συνεργάτες του επισκέφθηκαν την Σαντορίνη για να βιντεοσκοπήσουν τα .. δημοφιλή του πηδήματα!
Ο λόγος γίνεται για τον πολύ πολύ διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο Ryan Doyle ο οποίος βγάζει το ψωμάκι του πηδώντας απο ταράτσα σε ταράτσα και απο κτήριο σε κτήριο σε ολόκληρο τον κόσμο! Στην δε Σαντορίνη όμως είχε την σπάνια ευκαιρία να πηδήξει απο .. θόλο σε θόλο, πράγμα δύσκολο αλλά και επικίνδυνο. Καθώς φαίνεται όμως στο βίντεο δεν πρέπει να δυσκολευτηκε και πολύ (καλά, δεν είμασταν και στις πρόβες..) ίσα ίσα μοιάζει να το ευχαριστήθηκε. Άλλωστε, η θέα και το όλο σκηνικό είναι μο-να-δι-κά, κάτι που μοιάζει να ενέπνευσε τον Ryan. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι αυτό που κάνει, και το λένε "parkour", είναι δύσκολο, οπώτε και μην σας μπεί η ιδέα να το επιχειρήσετε απροετοίμαστοι, ακόμη κι αν σας ..κυνηγάνε!

Το πολύ καλής παραγωγής βιντεάκι έγινε για λογαρισμό της εταιρίας αναψυκτικών Red Bull και μπορείται να το δείτε εδω.
Ένα απο τα δημοφιλέστερα πάντως σχόλια των βίντεό του στο youtube αναφέρει οτι,
Ryan, you're a perfect inspiration to everyone, everywhere. Never stop what you're doing because you have no idea on how much belief you put into the young hearts out there!
Δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε!

ΔΑΟΣ - τελετή αλλαγής διοίκησης

Με ανακοίνωσή του ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι
η τελετή παράδοσης παραλαβής του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 στις 10:30 στα γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού. Στην τελετή έχουν προσκληθεί ο Δήμαρχος Θήρας, ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος σε θέματα Αθλητισμού, το νέο και Προεδρείο και Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, οι απερχόμενοι Σύμβουλοι, όλα τα Σωματεία και Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο ΔΑΟΣ όπως επίσης και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού.
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος θα αναφερθεί επιγραμματικά στην απολογιστική δράση του ΔΑΟΣ για την χρονιά που πέρασε καλωσορίζοντας το νέο Δ.Σ.

Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

αρχίζει η δίκη για το στέγαστρο του Ακρωτηρίου


Το ρεπορτάζ και το κείμενο ανήκουν στην εφημερίδα "Καθημερινή"

Υστερα από έξι χρόνια και αρκετές αναβολές ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στη Νάξο η δίκη για την υπόθεση της κατάρρευσης του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Περισσότεροι από πενήντα μάρτυρες θα κληθούν τους επόμενους μήνες να καταθέσουν την άποψή τους, σχετικά με το τραγικό συμβάν, που κόστισε τη ζωή σε έναν άτυχο Ουαλλό τουρίστα. Στο μεταξύ, ύστερα από πολλές κωλυσιεργίες, η αποκατάσταση του στεγάστρου έχει πλέον ξεκινήσει με στόχο ο αρχαιολογικός χώρος να ανοίξει και πάλι τις πύλες του στους επισκέπτες το 2012.
Η δίκη για την απόδοση ευθυνών για το τραγικό συμβάν αναβλήθηκε τρεις φορές, αλλά την Τετάρτη επιτέλους ξεκινά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου.
Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, μελετητές και κατασκευαστές του έργου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος: ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, φθορά μνημείου και παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής. Λόγω του πλημμεληματικού τους χαρακτήρα οι κατηγορίες θα έπρεπε να παραγραφούν στα 5 χρόνια, ωστόσο η προθεσμία παρατάθηκε κατά 3 έτη, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δίκη έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές και τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ περιορισμένα. Δεν πρόκειται πάντως να είναι μια σύντομη διαδικασία. Οπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, θα κληθούν να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, ενώ η δικογραφία είναι τόσο μεγάλη που καταλαμβάνει... ένα ολόκληρο δωμάτιο! Για τους κατηγορούμενους, το διακύβευμα δεν είναι ποινικό, καθώς οι ποινές είναι πλημμεληματικές και αναστέλλονται, αλλά θέμα κύρους, καθώς πολλοί από αυτούς είναι επιφανείς αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ.

Η εκδίκαση δεν είναι το μόνο σε αυτή την υπόθεση που καθυστέρησε τραγικά. Το ίδιο και η διαδικασία αποκατάστασης της ζημιάς στο στέγαστρο, η οποία πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να εγκριθεί. Μάλιστα στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς σημειώθηκε σοβαρή εμπλοκή, καθώς η Πολεοδομία Θήρας αρνούνταν να εγκρίνει την οικονομική άδεια για τις εργασίες αποκατάστασης. Τελικά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, η μελέτη πήρε το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ και την Πολεοδομία και οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, με σκοπό να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012. Η διαδικασία πάντως δεν είναι διόλου απλή: σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να «ξηλωθεί» όλη η οροφή του στεγάστρου και κατόπιν να αφαιρεθούν οι κολόνες, προκειμένου η ανακατασκευή να ξεκινήσει από τα εφέδρανα που είναι τοποθετημένα στη βάση τους. Το βιοκλιματικό στέγαστρο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999 και όταν κατέρρευσε το 2005 είχε κατασκευαστεί κατά 95%.

Ρήγας - συνάντηση με συλλόγους

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) συναντήθηκε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, στο Γραφείο του στο Υπουργείο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο προσδιορισμός της διαδικασίας και των θεμάτων που μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο μιας ουσιαστικής και επωφελούς για το νησί συνεργασίας.

Βρούτσης για την απώλεια των αστυνομικών

Ανακοίνωση για την απώλεια των δυο νέων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ εξέδωσε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης αναφέροντας ότι,
«Ολόκληρη η Ελλάδα, αποχαιρετά συγκλονισμένη τους δυο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, τα δυο νέα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.
Σε μια περίοδο δύσκολη, όπου η εγκληματικότητα αυξάνεται, υπάρχουν κάποιοι που αγωνίζονται, ως άγρυπνοι φρουροί, για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Είναι πια καιρός, έμπρακτα η πολιτεία και οι πολίτες να στηρίξουμε με κάθε μέσο την Αστυνομία και το έργο της.

Περιφερειακό - ανάπτυξη αγροτικού τομέα

 Αμαρτία εξομολογούμενη, ουκ εστίν αμαρτία...

Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας, και μάλιστα στα γρήγορα, τα κείμενα και τις εισηγήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (3.3) σχετικά με την ανάπτυξη του «πρωτογενή αγροτικού τομέα» είναι ότι «αυτά» κάπου τα έχουμε ξανακούσει.. Τις θεωρητικές δηλαδή τοποθετήσεις σχετικά με τα μορφολογικά, και τα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά και δεδομένα της νέας "Αυτοδιοικητικής μας περιοχής". Υπάρχει βέβαια και μια ακόμη αίσθηση που δημιουργείται… Αυτή της διάστασης μεταξύ της θεωρίας (με βάση την οποία μπορούν να συμφωνούν και να διαφωνούν όσο θέλουν και τους αρέσει οι ομιλητές..) και της πραγματικότητας…
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την «Ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα» στα νησιά μας.

Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Πάμπακας αναφέρθηκε αναλυτικά στα δημογραφικά δεδομένα της Περιφέρειας, στα κοινά προβλήματα των νησιών, στα κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στα φυσικά του μειονεκτήματα, στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, στην έννοια της αειφορίας, στην υφιστάμενη κατάσταση των παραγωγικών τομέων της περιοχής, στην φυτική και ζωική παραγωγή και τα χαρακτηριστικά τους, στην ενίσχυση του τουρισμού και την απασχόληση, στην πιστοποίηση των προϊόντων κλπ.
Συνοπτικότερος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης αναφερόμενος στο ίδιο θέμα είπε μεταξύ άλλων οτι,
«Το κριτήριο για τον σχεδιασμό των δράσεών μας στον κατακερματισμένο νησιωτικό χώρο της Περιφέρειάς μας πρέπει να είναι ένα μοντέλο που θα αποβλέπει στο αντιστάθμισμα μόνιμων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως είναι η εδαφική ασυνέχεια, τα μικρά μεγέθη εκτάσεων, κλπ., και την μετατροπή τους σε πλεονεκτήματα. Διότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα νησιά μας δεν ξέφυγαν -αναλογικά πάντα- από το παράδοξο αυτής της χώρας, να εισάγουν διπλάσιας αξίας αγροτικά προϊόντας.
Για παράδειγμα, να βρίσκει κανείς στην αγορά της Ρόδου ντομάτες από τα Σκόπια, τυποποιημένες, στη μισή τιμή από τη δική μας ντομάτα. Να παραδεχθούμε επίσης ότι διατέθηκαν τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις αλλά και κατασκευή υποδομών στον πρωτογενή τομέα, με αρνητικά αντί θετικά αποτελέσματα, και σε ότι αφορά την παραγωγή και σε ότι αφορά την ποιότητα.
Θα πρέπει να απαντήσουμε επίσης στο ερώτημα, γιατί οι γεωπόνοι μας υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν, σε μεγάλο βαθμό, την ύπαιθρο και τις καλλιέργειες, κάνοντας τους γραφειάδες και διαχειριστές επιδοτήσεων. Είναι λοιπόν η ώρα της αλλαγής προσανατολισμού με συγκεκριμένους στόχους.
Λαμβάνοντας πάντα υπόψη, ότι κάθε νησί της Περιφέρειάς μας είναι ένας μικρόκοσμος, με ιδιαίτερο ευπαθές οικοσύστημα, και γι’ αυτό η πολιτική μας πρέπει να ανταποκρίνεται και στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης. Γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αναπτύξουμε οικονομίες κλίμακας.

Πιο "μετρημένος" στα λόγια του ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις που θα καταστήσουν το Νότιο Αιγαίο ένα «παραγωγικό νησιωτικό σύμπλεγμα», πάνω στους βασικούς άξονες της γεωργίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, ενώ τόνισε τη σημασία της αποκέντρωσης στην όλη διαδικασία, με εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, συμπληρώνοντας οτι για την στήριξη και προώθηση της ντόπιας παραγωγής δημιουργείται Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με τη σύμπραξη όλων των φορέων, ώστε «να μην έχουν θέση οι πάσης φύσεως μεσάζοντες».

Στην ίδια συνεδρίαση και για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος πολιτικής επιτροπής Ν.Δ Χαράλαμπος Κόκκινος, στην τοποθέτησή του άσκησε δριμεία κριτική στη αγροτική κυβερνητική πολιτική που παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Ρήγας και στη γενικόλογη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,
«Το Πασοκ με μια σειρά από λαθεμένες πολιτικές επιβάρυνε τους αγρότες:
Αύξησε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες κατά 6,1%, αύξησε το ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 9% στο 13%, αύξησε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, περιόρισε τις ζημιογόνες αιτίες που καλύπτονται από τον Οργανισμό, μείωσε τις αποζημιώσεις των παραγωγών και καθυστερεί τις καταβολές τους. Καθώς επίσης και ότι έκλεισε τις στρόφιγγες της ΑΤΕ, κορόιδεψε τους αγρότες με υποσχέσεις για «πράσινη ανάπτυξη». Παρέσυρε 6.200 αγρότες σε μελέτες και δαπάνες για φωτοβολταϊκά, τάζοντάς τους επιδοτήσεις, αλλά απέκλεισε ήδη τα 2/3 από αυτούς, αφήνοντάς τους με άδειες τσέπες, ενώ άφησε ακάλυπτη τη φυτική και ζωική παραγωγή, εδώ και ενάμιση χρόνο, με τη μη έκδοση των νέων κανονισμών ασφάλισης αγροτικών προϊόντων.
Αναφερόμενος στη συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Υπουργείων θύμισε ότι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν έχει μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες αλλά στα Υπουργεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νήσων Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά.

Ο ίδιος Συνδυασμός μας ενημέρωσε παράλληλα και για την εισήγηση του Περιφερειακού του Συμβούλου κ. Δαδάου, σύμφωνα με την οποία,
Τα σοβαρά θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν άμεσα είναι η σύνταξη τομεακών και λοιπών προγραμμάτων, έργων υποδομής για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η πρόταση για την ένταξή τους σε τομεακά εθνικά προγράμματα, η λύση του έντονου προβλήματος της υφαλμύρωσης, η συνεχής μείωση του απασχολούμενου στον πρωτογενή τομέα ανθρώπινου δυναμικού, η δημιουργία και στήριξη ομάδων παραγωγής κ.α.

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2011

Δίκτυο νησιών Αιγαίου "Δάφνη" - πρόσκληση σε ημερίδα

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου"Δάφνη" διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ευρωπαϊκή Ημερίδα με θέμα «Το Σύμφωνο των Νησιών και ο ρόλος των νησιωτικών αρχών στον ενεργειακό σχεδιασμό», το Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 09:00 με 15:00 στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το Σύμφωνο των Νησιών (www.islepact.eu ) αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% έως το 2020. Αποτελεί μια προέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων και απευθύνεται μόνο σε νησιωτικές αρχές οι οποίες επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για συμβολή στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα υπογραφεί και η σχετική διακήρυξη από όσους Δημάρχους ελληνικών νησιών το επιθυμούν. Με τη συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία οι νησιωτικοί Δήμοι δεσμεύονται να καθορίσουν και να αναπτύξουν Νησιωτικά Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε επίπεδο νησιού καθώς και να προτείνουν ενεργειακές επενδύσεις προς υλοποίηση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Η πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Νησιών» υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα Ευρωπαϊκά νησιά καλούνται να συμμετάσχουν, υπογράφοντας τη σχετική διακήρυξη. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περίπου 30 Ευρωπαϊκά νησιά, οι εκπρόσωποι των οποίων θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου 2011 για μια τιμητική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ημερίδα, θα ανακοινωθούν σημαντικά θέματα όπως τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ωρίμανση των έργων που θα συμπεριληφθούν στα νησιωτικά σχέδια δράσης που θα αναπτύξουν οι συμμετέχοντες στο Σύμφωνο των Νησιών, καθώς και οι σχετικές πρωτοβουλίες του δικτύου ΔΑΦΝΗ, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Ενέργειας, ενός προγράμματος κατάρτισης στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα ενέργειας. Με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν την ευκαιρία να μπουν δυναμικά στη νέα εποχή που ξεκινάει για την τοπική αυτοδιοίκηση και να αποτελέσουν πρωτοπόρους σε θέματα πράσινης ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Hμερίδα μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210 8848055-6 και στο email info@aegean-energy.gr
Πολύ σύντομα και με την παραλάβη του απο την γραμματεία του Δικτύου Δάφνη, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα των ομιλητών.

κοινότητα Καμαρίου - ανακοινώσεις

Η Κοινότητα Καμαρίου μας ενημερώνει ότι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου και τον «Παγκράτιο Πολιτιστικό Σύλλογο Καμαρίου» διοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 6 Μαρτίου στην μία το μεσημέρι, στον κεντρικό δρόμο έξω από την εκκλησία της Παναγίας της Μυρτυδιώτισσας. Η γιορτή θα περιλαμβάνει μπουφέ, πλήν όμως όσες κυρίες και οικογένειες ενδιαφέρονται, μπορούν να φέρουν και τα δικά τους φαγητά!

Επίσης, η πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίου μας ενημερώνει ότι την Παρασκευή 5 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν φέτος το καλοκαίρι στα όρια της Κοινότητας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της εκκλησίας της Παναγίας της Μυρτυδιώτισσας.

Ευθυβουλίδης - επίσκεψη στην Σαντορίνη

Η Δημοτική Οργάνωση της ΝΔ Σαντορίνης με ανακοίνωσή της μας ενημερώνει οτι την Τέταρτη 2/3/2011 επισκέφθηκε την Σαντορίνη ο κ. Παναγιώτης Ευθυβουλίδης, μέλος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν.Δ. Κατα την διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Οργάνωσης Ν.Δ Θήρας και συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα για τα προβλήματα του χώρου της Υγείας στο Νησί.
Ο κ. Ευθυβουλίδης υποσχέθηκε να ενημερώσει τους αρμόδιους παράγοντες του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Κόκκινος - πρόσκληση

Πρόσκληση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απευθύνει ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, για την συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του «Ακταίον» στην πόλη της Ρόδου.

(να φτιάξουμε) μια τριμελή επιτροπή με πέντε μέλη, ρε παιδιά!

Η παραπάνω φράση αποδίδεται σε παλαιότερης γενιάς έλληνα ποδοσφαιριστή, δεν θυμάμαι το όνομά του, πλήν όμως για την εποχή της -πιο αθώος ο κόσμος βλέπεται- ήταν χαρακτηριστική. Συνηθιζόταν δε για ενα διάστημα να αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου απ'αρχής πολλά πράγματα έδειχναν οτι δεν θα προχωρήσουν.. (πως λέμε, άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες...)
Ας μην το πάμε όμως τόσο μακριά, οι προβλέψεις και οι συνειρμοί δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα, πολύ απλά η φράση μου ήρθε στο μυαλό με την ανακοίνωση απο τον Δήμο της Σαντορίνης των νέων διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο ΔΑΟΣ θα διοικείται απο 15μελές συμβούλιο με πρόεδρο τον Αντώνη Καντζέλη και αντιπρόεδρο τον Παρασκευά Ξαγοράρη. Μέλη του συμβουλίου ορίστικαν οι : Ασιμής Χριστόφορος, Βαζαίος Νικόλαος, Κουτσογιαννοπούλου Καλιόπη, Μαϊνας Ελευθέριος, Κρεμύδας Δημήτριος, Μυτιληναίου Αντωνία, Καραμολέγκος Εμμανουήλ, Τζούρος Ελευθέριος, Καφιέρη Μαρία, Γαλαίου Μαρία, Λειβαδάρος Μανώλης, Δρόσος Σπύρος και Παπαλέξης Γεώργιος.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας θα διοικείται απο 15μελές συμβούλιο με πρόεδρο την Ειρήνη Κώχ και αντιπρόεδρο την Όλγα Γραβάνη. Μέλη του συμβουλίου ορίστικαν οι : Νομικός Γεώργιος του Αντωνίου, Νομικός Γιάννης (πρόεδρος ΤΚ Έξω Γωνιάς), Νομικός Γεώργιος, Κραντίνος Ελευθέριος, Βενετσάνου Αναστασία, Δαρζέντας Αργύρης, Πέσιου Κωσταντίνα και από την μειοψηφία : Γρατσίας Γιάννης και Σιγάλα Μπουλιέρη Λαμπρινή.
Σε οτι αφορά την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, αναμένεται να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα μετα τις διεργασίες θα που θα γίνουν σε όλους τους Συλλόγους του νησιού για τον ορισμό ενός εκπροσώπου τους.

Τέλος, θα σχολιάζαμε οτι,
Σε ...σχολείο (και μάλιστα "κολέγιο") εξελίσεται ο Δήμος Σαντορίνης... με πολλές τάξεις και πάρα μα πάρα πολλά μαθήματα (και καλούς μαθητές!)
Στο μοντέλο με το οποίο λειτουργούσε ο συνδυασμός «Θηραϊκή Πολιτεία» με τακτικότατες προγραμματισμένες συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του, βλέπουμε οτι λειτουργεί και η ομάδα της Δημοτικής Αρχής.
Οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται πριν απο κάθε δημοτικό συμβούλιο, με την συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων και μελών του Συνδιασμού είναι μερικές μόλις απο τις πολλές που διοργανώνονται απο, είτε με, την συμμετοχή μελών της δημοτικής αρχής.
Στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν ως προς τους στόχους και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν και οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σε κλίμα ήρεμο και δημιουργικό.

Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2011

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου - εκδήλωση - νέα πρόεδρος

Στο ξενοδοχείο «Αμαλία» πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.). Πριν από τη Γενική Συνέλευση συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ένωσης, προς το οποίο υπέβαλε την παραίτησή του ο Πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Λιγνός, λόγω φόρτου απασχολήσεών του.
Ακολούθησε συζήτηση και εκλογή νέου προεδρείου για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας του Δ.Σ. Η νέα σύνθεση έχει ως εξής: Πρόεδρος: Χαρίκλεια Ζαμάνου – Χιόνη. Αντιπρόεδρος: Αντώνιος Χωριανόπουλος. Γεν. Γραμματέας: Τατιανή Αναγνωστοπούλου. Ταμίας: Ιωάννης Στεφανόπουλος. Έφορος: Νικόλαος Αλιπράντης. Μέλη: Αντώνιος Τζιώτης και Στέφανος Λέπουρας.

Στη Γενική Συνέλευση, με Πρόεδρο τον επίτιμο δικηγόρο κ. Γεώργιο Πούλιο, εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του 2010 της διοίκησης της Ένωσης, ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρός της ο κ. Εμμανουήλ Λιγνός και συζητήθηκε η τροποποίηση του καταστατικού, προκειμένου να περιληφθούν στην Ε.ΚΥ.Τ. και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες των Κυκλάδων.
Ακολούθησε η εορταστική εκδήλωση και η κοπή της πίττας έγινε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, με την παρουσία και την εμπνευσμένη ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου κ.λ. κ. Δωροθέου Β΄, τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Ρήγα, του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιώργου Παπαμανώλη, των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, Λάζαρου Θεόφιλου και κ. Νίκου Συρμαλένιου, του Δημάρχου Κιμώλου κ. Θεόδωρου Μαγκανιώτη, παρισταμένων επίσης της Δημοτικής Συμβούλου Γαλατσίου κ. Μαρίας Αλιμπέρτη – Κατσάνη, της πρώην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου και εκπροσώπων Κυκλαδικών Δήμων και Οργανώσεων. Την εκδήλωση έκλεισε ο εκ Σίφνου λογοτέχνης κ. Αντώνης Τρούλλος με δύο βραβευμένα ποιήματά του.

Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών - εκδήλωση - αρχαιρεσίες

Στις 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, κατά την οποία έγινε απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης από τον Πρόεδρο κ Στέφανο Ήμελλο και οικονομικός απολογισμός από τον Ταμία κ. Εμμανουήλ Λιγνό, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκδοση του 20ού τόμου της Επετηρίδας της Εταιρείας, 520 σελίδων, που επιμελήθηκε Συντακτική Επιτροπή υπό την προεδρία του, στην οποία συμμετείχαν οι κ. κ. Νικόλαος Αλιπράντης, Χαράλαμπος Μπαμπούνης και Στέφανος Ψαρράς. Επίσης ευχαρίστησε την χορηγό της έκδοσης κ. Χρυσή Κοσκόρου, χάρη στην προσφορά της οποίας πραγματοποιήθηκε η έκδοση της Επετηρίδας. Τέλος, δήλωσε ότι, μετά από 20ετή θητεία στην Προεδρία της Εταιρίας, αποχωρεί από τη διοίκησή της.

Ακολούθησαν εκλογές, κατά τις οποίες εξελέγησαν, με αλφαβητική σειρά, οι εξής: Α. Διοικητικό Συμβούλιο: Αλιπράντης Νικόλαος (Πάρος), Δαρδανός Γεώργιος (Άνδρος), Κόμης Κωνσταντίνος (Σίφνος), Κορρές Δημήτριος (Νάξος), Κουτρουμπής Νικόλαος (Ίος), Λιγνός Εμμανουήλ (Θήρα), Μαρμαράς Εμμανουήλ (Πάρος), Μπαμπούνης Χαράλαμπος (Μήλος), Ναυπλιώτης Ιάκωβος (Νάξος), Νομικός Στέφανος (Αμοργός), Ξυπνητός Νικόλαος (Κέα), Παλαιοκρασσά Λυδία (Άνδρος), Φλωράκης Αλέκος (Τήνος), Χρυσού – Καρατζά Κυριακή (Θήρα), Ψαρράς Στέφανος (Νάξος). Αναπληρωματικοί: Αμιραλής Γεώργιος (Τήνος), Μουζάκης Στυλιανός (Κέα), Ρούσσος Μάρκος ( Σύρος). Β. Ελεγκτική Επιτροπή: Ζαμάνου – Χιόνη Χαρίκλεια (Ίος), Λέπουρας Στέφανος (Κέα), Φραγκουλόπουλος Βασίλειος (Νάξος). Αναπληρωματικός: Καρυστιναίος Νικόλαος ( Φολέγανδρος ).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της Επετηρίδος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών (Τόμος 20, 2006 - 2010, Πεντηκονταέτηρος) από τους κ.κ. Ιάκωβο Ναυπλιώτη και Αλέκο Φλωράκη.
Αποφασίστηκε αντιπροσωπεία του νέου Δ.Σ. να επιδώσει αντίτυπο του τόμου, υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη του στην κ. Χρυσή Κοσκόρου, που, λόγω ασθενείας, δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
Ακολούθησε αναγόρευση του Καθηγητή κ. Στέφανου Ήμελλου σε Επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας και επίδοση αναμνηστικού μεταλλίου από τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Ξυπνητό. Για την προσωπικότητα και το έργο του τιμηθέντος μίλησε ο κ. Στέφανος Ψαρράς.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακήρυξη, με απόφαση του Δ.Σ., της Δρος Φωτεινής Ζαφειροπούλου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε επίτιμο Μέλος της Εταιρείας, για την πολύτροπη και πολύχρονη προσφορά της στις Κυκλάδες.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κυκλαδικών

Πρόεδρος: Καθ. Νικόλαος Ξυπνητός, Αντιπρόεδρος: Καθ. Δημήτριος Κορρές, Γενικός Γραμματέας: Εμμανουήλ Λιγνός, Ταμίας: Δρ. Κυριακή Χρυσού – Καρατζά, Κοσμήτωρ: Ιάκωβος Ναυπλιώτης, Μέλη: Νικόλαος Αλιπράντης, Γεώργιος Δαρδανός, Καθ. Κωνσταντίνος Κόμης, Νικόλαος Κουτρουμπής, Καθ. Εμμανουήλ Μαρμαράς, Καθ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Στέφανος Νομικός, Καθ. Λυδία Παλαιοκρασσά, Δρ. Αλέκος Φλωράκης, Δρ. Στέφανος Ψαρράς.

Βρούτσης (one more time..) για φορολογικό..

Δουλειά του είναι άλλωστε, το ξέρει το "μαγαζί", οπώτε η επεξεργασία των στοιχείων θα ναι όσο να 'ναι υπόθεση ρουτίνας .. (η δικιά μας η ζωή έχει χάσει την ρουτίνα της μ'αυτά που μας κάνουνε τελευταία...)
Μια ακόμη ανακοίνωση σχετικά με τα "φορολογικά" (που μόνο φορο-λογικά δεν μοιάζουν να είναι..) μας έστειλε ο κ. Βρούτσης, ως αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα όσα μας γράφει,
«Την ώρα που στη Βουλή διεξάγεται η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την υπερποινικοποίηση ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση με πρωτόγνωρη προχειρότητα και ερασιτεχνισμό δεν φροντίζει να τακτοποιήσει «τα του οίκου της».
Το Υπουργείο Οικονομικών - παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το μήνα Ιανουάριο κατά 9% - εξακολουθεί να ολιγωρεί.
Η εξέλιξη αυτή, μετατοπίζει κατά ένα περίπου μήνα το χρόνο είσπραξης των προγραμματισμένων από τον προϋπολογισμό εσόδων. Όλοι γνωρίζουν, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου ήταν ανέτοιμες. Δεν είχαν αποστείλει εμπρόθεσμα ούτε τα έντυπα Ε1 και Ε2, ούτε το βιβλιαράκι των οδηγιών για τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ, παράλληλα, η ηλεκτρονική πύλη Taxisnet όχι μόνο δεν ήταν κατάλληλα ενημερωμένη αλλά είχε και αδυναμία υποδοχής δηλώσεων.

"έθος ενάλιον" - ακροάσεις

Συνάντηση για την ακρόαση ανδρών ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στην νέα παράσταση που ανεβάζει ο σκηνοθέτης κ.Μπέλλος πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, στον χώρο "Άκρον Art Center" στο Μεγαλοχώρι. Για όσους ενδιαφερόμενους δεν είχαν ενημερωθεί, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Η θεατρική ομάδα του κ. Μπέλλου "έθος ενάλιον" έχει ανεβάσει μέχρι στιγμής 5 παραστάσεις στην Σαντορίνη με τελευταία "το Γάλα" του Βασίλη Κατσικονούρη που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και σχόλια απο όσους την παρακολούθησαν το τριήμερο που παρουσιάστηκε στο Μπελλώνειο στα Φηρά. Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 22860 82002

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

Ρήγας - Παπαμανώλης επισκέψεις εργασίας στην Σαντορίνη

Την Σαντορίνη επισκέφθηκαν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου οι κύριοι Ρήγας και Παπαμανώλης, υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Κυκλάδων της κυβέρνησης αντίστοιχα.

Κατα την διάρκεια της παραμονής του ο κ. Ρήγας είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορείς της Σαντορίνης.
Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Ζώρζο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν τα θέματα αιχμής και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί και αφορούν στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, κυρίως σε θέματα έργων Περιβάλλοντος όπως είναι αυτά των απορρυμμάτων, των λυμμάτων και του νερού.
Επίσης, συζητήθηκε η ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών του νέου Νοσοκομείου της Σαντορίνης, ζήτημα για το οποίο ο κ. Ρήγας επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του σχετικά με την ομαλή χρηματοδότησή του προκειμένου να παραδοθεί εγκαίρως και ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την λειτουργία του.
Παράλληλα, συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης σημαντικών έργων για το νησί, όπως είναι αυτά της σχολικής στέγης της Β/θμιας Εκπ/σης για τα οποία εκφράστηκε η ικανοποίηση του υφυπουργού, σχετικά με την απεμπλοκή του έργου του Γυμνασίου της Μεσαριάς, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει κανονικά από τους πόρους του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, καθώς και η συνέχιση των εργασιών του ΕΠΑΛ Σαντορίνης που χρηματοδοτείται απο το ίδιο πρόγραμμα.
Επίσης, ο κ. Ρήγας ανακοίνωσε οτι αναμένεται η δημοπράτηση του έργου της οδού "Αεροδρομίου Οίας", καθώς και η παράκαμψη των Φηρών, που όπως είπε αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενω δεσμεύτηκε για την εξέταση της δυνατότητας χρηματοδότησης των έργων αναβάθμισης του Αεροδρομίου Σαντορίνης.
Τα ίδια θέματα κυριάρχησαν και στη συνάντηση του υφυπουργού με τον Σύμβουλο Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Ηλία Μάινα.
Για το θέμα του λιμανιού, κανονίστηκε και θα πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τη συμμετοχή των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις, σχετικά με τη χωροθέτηση του λιμανιού στη Σαντορίνη, μιας και όπως ανέφερε ο υφυπουργός τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίησή του, δεν είναι οικονομικά.
Στη συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, ο υφυπουργός συζήτησε γενικότερα προβλήματα του νησιού και τα ειδικότερα που απασχολούν τον κόσμο της αγοράς της Σαντορίνης, με κυρίαρχο τη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Ρήγας δεσμεύτηκε για την άμεση επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ταμείου, κ. Βουδούρη, με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Σημαντική ήταν και η συνάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τα μέλη του Σωματείου Λεμβούχων Σαντορίνης, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα και το μέλλον του συγκεκριμένου σωματείου, ενόψει των αλλαγών στη λειτουργία και τη διοίκηση των λιμανιών. Ο Πρόεδρος του σωματείου, κ. Κανακάρης, διατύπωσε τις επεξεργασμένες και ιδιαίτερα ρεαλιστικές προτάσεις του σωματείου και υπήρξε συμφωνία για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, με αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα.

Κατα την διάρκεια της παραμονής του ο κ. Παπαμανώλης είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορείς της Σαντορίνης.
Ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Σαντορίνης με τον οποίο συζήτησαν τις αλλαγές και τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του "Καλλικράτη", το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και των δυσκολιών στην πρόσληψη προσωπικού, τους περιορισμούς και τις καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, τα προβλήματα που δημιούργησε σε δημόσιες υποδομές η πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και το γεγονός της υλοποίησης σημαντικών έργων για το νησί (νέο Νοσοκομείο, δρόμος Αεροδρομίου - Οίας) και σχολικής στέγης της Β/θμιας Εκπ/σης (Επάλ - Γυμνάσιο Μεσαριάς).
Τα ίδια θέματα κυριάρχησαν και στη συνάντηση του βουλευτή με τον Σύμβουλο Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Ηλία Μάινα, καθώς και το ζήτημα της αναγακαιότητας κατασκευής ενός νέου ασφαλούς λιμανιού.
Ο κ. Παπαμανώλης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων, όπως μεταξύ άλλων, με τους ιδιοκτήτες φορτηγών με τους οποίους συζήτησε το θέμα των περιορισμένων ακτοπλοικών δρομολογίων και των ακριβών εισητηρίων.


Το βράδυ του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου και οι οι κύριοι Ρήγας και Παπαμανώλης παρακολούθησαν μέρος της γιορτής που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι".

Και απο αυτό το event όμως βγήκαν -πολιτικές- ειδήσεις... (άμα δεν γράφαμε και "τέτοια" θα είμασταν ... γραφείο Τύπου..!)
Να μια -ακόμη- "πολιτικού χαρακτήρα" διαφορά της Αθήνας με την Περιφέρεια. Και δεν αναφερόμαστε σε "επαρχία" μιας και η λέξη θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς. "Όλοι μαζί και πειθαρχημένα" μαθαίνουμε οτι κινούνται τον τελευταίο καιρό και ανταποκρινόμενοι στις διάφορες προσκλήσεις για γιορτές και εκδηλώσεις κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κάποιους, προκειμένου να παρουσιάσουν μιαν εικόνα ομοψυχίας -καθώς και ανωτερότητας..-, σύμφωνα με κάποιους άλλους, πιο φιλύποπτους και .. πολεμοχαρείς στο σκεπτικό, προκειμένου στο ενδεχόμενο μιας αιφνίδιας αντίδρασης κάποιου παρευρισκόμενου (τα μαχαιροπίρουνα παγίως θεωρούνται άκρως επικίνδυνα αντικείμενα..) να αντιδράσουν ομαδικώς υπέρ του συναδέλφου τους (φάγατε τα λεφτά δηλαδή, ήρθατε να μας φάτε και τα μπριζολάκια..)
Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το σκεπτικό ή το ενδεχόμενο της ύπαρξης μιας οδηγίας από πλευράς κυβέρνησης (πχ. παρακαλείσθε να κινείσθε ομαδικώς, προς αποφυγήν κλπ…) γεγονός είναι πάντως, όπως προαναφέραμε, οτι οι κυβερνητικοί αποφεύγουν τελευταίως να κινούνται κατά μόνας. Σε αντίθεση με την Περιφέρεια (πάντα...) όπου όπως παρατηρούμε και μαθαίνουμε οι εκπρόσωποι του Έθνους κινούνται κατα πως βολευει και αρέσει του καθενός.

Το παραπάνω σχόλιο έγινε με αφορμή την επιλογή των αιρετών κυβερνητικών να καθήσουν όπου ήθελε ο καθένας και με διαφορετική συντροφιά το βράδυ της γιορτής κι όχι "αντάμα" όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν και άρεσε πολύ στον κόσμο αλλά πολύ περισσότερο στους φωτογράφους που απαθανάτιζαν ιδιαιτέρως χαρισματικά ενστανέ.
Οι Κρητικοί της Σαντορίνης πάντως το συγκεκριμένο βράδυ το καταεφχαριστήθηκαν, όπως και κάθε συνάντησή τους άλλωστε, και με την αποχώρηση "όσων μιλάνε" συνέχισαν να χορευουν μέχρι τις 5 το πρωί. Λίγο μοιάζει να τους επηρέασε το χωροταξικό των καθήμενων.

Την ίδια ώρα, το πιθανότερο είναι οτι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήταν στο κρεβάτι του με το λάπτοπ στα γόνατα και θα διάβαζε κάποιο ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με το πως αντικατοπτρίζονται στον Τύπο τα δρώμενα στην χώρα, ή θα έστελνε μέιλ στους υπουργούς του, τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία, σχετικό με το τι πρέπει να κάνουν την επομένη. Ή έστω μεθεπομένη μέρα.
Για τους υπολοίπους της κυβερνώσας παράταξης, δεν είμεθα σε θέση να γνωρίζουμε τι έκαναν την -όμορφη- εκείνη ώρα...

Επίλογος
Ζήτω – ζήτω ο Ανδρέας Λοβέρδος! (καλά, μην τρελαίνεστε κιόλας, οι μισοί τον βρίζουν…)
Αυτή η κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν, δεν μας αφήνει να βαριόμαστε και να λέμε «μια από τα ίδια». Έχει σκοπό να αλλάξει την καθημερινότητά μας και γενικώς, ότι ξέραμε… (εμ, τι νομίζατε, ότι το «άλλαξέ τα όλα» θα άλλαζε τα "όλα" κατά το πώς βόλευε τον… καθέναν; αλίμονο…)
Το παραπάνω σχόλιο αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μας προστατέψει, εμας και τα ρούχα μας, και να μην μας επιτρέπει να καπνίζουμε στον ίδιο χώρο που τρώμε.
Το γεγονός αναμένεται να σχολιαστεί εκτενέστερα, όπως άλλωστε και η εν λόγο απόφαση.
Τα καθαριστήρια ρούχων πάντως, δεν έχουν έχουν κάνει κάποια ένσταση. (πτώση του τζίρου κλπ)...

οικολογικός άνεμος - ερωτήσεις εν όψει Π.Σ.

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη και τους Αντιπεριφερειάρχες κ Γ.Πουσσαίο και Γ. Μακρυωνίτη για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση της χωματερής της Άνδρου, των προβλημάτων από τις χωματερές της Μυκόνου, της Καλύμνου και της Σαντορίνης αλλά και γενικότερα σε σχέση με την απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στο Ν. Αιγαίο κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του "Οικολογικού Ανέμου" και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.


Ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Ρόδο, στις 3/3/2011, ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε, επίσης, ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Περιφέρεια για το ναυάγιο του Sea Diamond μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της διαμεσολάβησης από τον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και των συμπερασμάτων της μελέτης «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του ναυαγίου του «Sea Diamond» – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές» που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου.

πολίτες κόντρα στον καιρό - προτάσεις εν όψει της συνεδρίασης (3.3) του Π.Σ.

Την πρότασή του για την συγκρότηση 2 ακόμη θεματικών επιτροπών -όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία- κατέθεσε ο Συνδιασμός "Οικολογικός Άνεμος" εν όψει της επόμενης συνεδρίασης (3.3.11) του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η πρόταση του Συνδιασμού αφορά στην συγκρότηση, της Επιτροπής επεξεργασίας θέσεων για τη Νησιωτικότητα και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με το σκεπτικό οτι για την εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών για το νησιωτικό χώρο, απαιτούνται συγκεκριμένες επεξεργασίες πολιτικών σε όλους τους τομείς.


Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Συνδιασμός μας ενημερώνει οτι έχει θέσει 3 ερωτήσεις υπόψη του Π.Σ., τις εξής,

Σχετικά με το θέμα του ενδεχομένου άρσης του μειωμένου ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές, προτείνοντας στο περιφερειακό συμβούλιο, να πάρει θέση υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος ευνοϊκής φορολογίας για τους κατοίκους των μικρών νησιών 3.100 κατοίκων και κάτω.
Σχετικά με το Λιμενικό έργο των Πολλωνίων της Μήλου, αν έχει ξεπεραστεί η εκκρεμότητα με την Κτηματική Υπηρεσία ώστε να μην υπάρξει οριστική απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ.
Σχετικά με συμβάσεις που είχαν υπογραφεί απο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων όπως η εκπόνηση μελέτης του λιμένα των Καμαρών Σίφνου, η προγραμματική σύμβαση διάβρωσης των ακτών της Σίφνου, κ.α., ερωτώνται οι αρμόδιοι αν πρόκειται να προχωρήσουν και πώς.

Ρήγας - δημοπρατήσεις λιμανιών

Για την δημοπράτηση 2 νέων λιμανιών, Πολωνίων Μήλου και Σχοινούσας μας ενημερώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο του υφυπουργού κ. Ρήγα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Ο συντονισμός της δράσης ανάμεσα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την διαχειριστική και τα αρμόδια Υπουργεία και η πολιτική βούληση που εκφράστηκε έμπρακτα από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τον Υφυπουργό Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτη Ρήγα, οδήγησαν σε αίσια κατάληξη τα δύο λιμενικά έργα.
Έτσι, με την προκήρυξη του μέτρου του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στις λιμενικές υποδομές, θα γίνει η ένταξη των δύο έργων και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες δημοπράτησής τους.

Το λιμάνι της Σχοινούσας και ο περιφερειακός δρόμος σύνδεσής του με το χωριό πέρασε από πολύχρονη δοκιμασία, μέχρις ότου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή τους.
Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υφυπουργός Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, για την ανταπόκριση και την ουσιαστική συμβολή τόσο των εμπλεκομένων υπηρεσιών όσο και των πολιτικών προσώπων στη θετική κατάληξη δύο σοβαρών εκκρεμοτήτων για τις Κυκλάδες.

Βρούτσης για (νέο) φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιχειρούμενη, από το Φορολογικό Νομοσχέδιο, υπερποινικοποίηση της φορολογικής συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων, σε μια οικονομικά χειμαζόμενη και απογοητευμένη κοινωνία, δεν έχει να προσθέσει τίποτα επιπλέον στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων.
Το μόνο που προσθέτει είναι φοβία, αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον, καθώς επίσης και άλλη μια αναποτελεσματική διάταξη.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είναι μια επίπονη και διαρκής προσπάθεια, που δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα και αντιλήψεις αυστηροποίησης των ποινών. Απαιτεί δέσμη μέτρων, τα οποία σήμερα απουσιάζουν από την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χρειάζεται :
Ένα απλό και αναπτυξιακό Φορολογικό Σύστημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση προωθεί το 9ο κατά σειρά νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολυδαίδαλο, γραφειοκρατικό και εχθρικό για την επιχειρηματικότητα φορολογικό σύστημα, που υποθάλπει τη φοροδιαφυγή και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Αντίθετα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ως απαραίτητο στοιχείο μιας νέας αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής, παραμένουν δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα.
Μέτρα που να μην παραβιάζουν τη θεμελιακή συνταγματική αρχή της αναλογικότητας των ποινών (άρθρ. 25 του Συντάγματος). Αντίθετα, η κυβέρνηση με την αυστηροποίηση των ποινών δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο:
• Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για νέους διορισμούς σε υπό σύσταση Φορείς, όπως το Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) και ο Φορέας Αξιοποίησης του “Ελληνικού”.
• Επιχειρείται η δημιουργία στρατού κομματικών ημετέρων, χωρίς κριτήρια, με υποκειμενισμό και με αδιαφανή τρόπο, κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο Επανασύσταση Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
• Ενισχύεται προκλητικά η αδιαφάνεια, με την εισαγωγή διάταξης που προβλέπει, ότι δεν θα είναι πλέον αναγκαίο να φανερώνεται ποιος χρηματοδοτεί και με ποιο ποσό τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).
• Μοιράζονται, με προκλητικό τρόπο, “δωράκια 2 εκατ. € σε ετήσια βάση” στην ΕΛ.ΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), που μέχρι χθες η κυβέρνηση κατήγγειλλε ως ανυπόληπτη και αναξιόπιστη.

ΤΕΔΚ - συνεδρίαση για "Καλλικράτη" - ΦΠΑ - περιορισμούς στην δόμηση

Μια απο τις τελευταίες του συνεδριάσεις πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κυκλάδων, πριν την ολοκλήρωση του "κύκλου" της ως θεσμού για την συνεργασία και υποστήριξη των ΟΤΑ της περιοχής.
Μετά και τις αλλαγές που έφερε στον Αυτοδιοικητικό χάρτη ο "Καλλικράτης" και την κατάργηση της έννοιας της Νομαρχίας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την συγκρότηση ενός αντίστοιχου αντικειμένου οργάνου με γεωγραφική περιοχή λειτουργίας την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση, τελούμε εν αναμονή της έκδοσης του Π.Δ. για την σύσταση των Νέων "Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων".
Μεταξύ των θεμάτων τα οποία απασχόλησαν το Δ.Σ. ήταν και αυτό της σύστασης διαδημοτικών επιχειρήσεων και αποφασίστηκε να ζητηθεί η τροποποίηση του Νόμου ο οποίος δεν επιτρέπει πλέον την ύπαρξη τους. Θέληση των μελών του Δ.Σ. είναι η συνέχιση της λειτουργίας των τυχόν υφιστάμενων διαδημοτικών επιχειρήσεων και η δυνατότητα σύστασης νέων στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης πλέον νησιωτικότητας.
"Η ένωση των δυνάμεων των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού θα είναι αυτή η οποία θα καταστήσει αυτές τις επιχειρήσεις εύρωστες και οικονομικά υγιείς, οι οποίες κάτω από μια προσεγμένη οικονομική διαχείριση θα γίνουν μοχλοί ανάπτυξης σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική περίοδο. Είναι μια ευκαιρία που δίνεται στο ΥΠΕΣΑΗΔ ώστε η ιδιαιτερότητα των νησιών μας να μην μείνει μια απλή συνταγματική διατύπωση αλλά να έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα στην εφαρμογή των νομοθετημάτων" αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην συνεδρίαση.

Άλλο θέμα συζήτησης, ήταν η έγκριση απολογισμού της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων για το οικονομικό έτος 2010 ο οποίος έκλεισε με θετικό πρόσημο, χωρίς να υπάρχει καμία παρατήρηση εκ μέρους της εξελεγκτικής επιτροπής κατά την διενέργεια του ελέγχου του.

Τέλος αποφασίστηκε όπως σε συνέχεια του εγγράφου που υπογράφουν οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι Δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου σχετικά με την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% στα νησιά μας αποσταλεί έγγραφο τόσο στον Υπουργό Οικονομικών όσο και στον Υπουργό ΥΘΥΝΑΛ.


Επίσης, η γραμματεία της ΤΕΔΚ μας ενημερώνει οτι εστάλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη σχετικά με τους περιορισμούς στη δόμηση στην Κύθνο.
Σύμφωναμε πληροφορίες του Τύπου, πρόθεση του κ. Σηφουνάκη -αναπληρωτή υπουργού ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής-, είναι η επαναφορά των διατάξεων του Π.Δ. 931/2002, όσον αφορά τους όρους δόμησης στην Κύθνο αλλά και σε άλλα 27 νησιά, στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ιάκωβος Λιγνός - κείμενο

Ένα οικονομικού περιεχομένου κείμενο σχετικά με την «έξοδο της Ελλάδας από τα δεσμά του μνημονίου καθώς και την ανάπτυξη της οικονομίας της», μας έστειλε ο κ. Ιάκωβος Λιγνός, μέλος της δημοτικής οργάνωσης της Ν.Δ. Σαντορίνης.

Εμείς, δημοσιεύουμε σήμερα ένα μέρος του κειμένου,
(με την σημείωση οτι ....καλό -και νομοτελειακό...- είναι να "τα λένε" και οι νεοδημοκράτες στην κυβέρνηση. μην τα περιμένετε και όλα απο τους "πασόκους"....)

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε τροχιά ελεγχόμενης πτώχευσης και ξένης κατοχής .Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται καθημερινώς από τη βαθειά ύφεση ,τον πληθωρισμό, την καλπάζουσα ανεργία και τον άκρατο δανεισμό . Η χαοτική αυτή εικόνα συμπληρώνεται από την κατάργηση των συνόρων από τις συνεχείς παραβιάσεις των γειτόνων και την επέλαση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, οι οποίοι περιβάλλονται από σειρά ευεργετημάτων, όπως στεγαστικά δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο ,επιδοτούμενα ενοίκια κατοικίας από τους δήμους ,δωρεάν παιδεία ,υγειονομική περίθαλψη και ταχύρρυθμες ελληνοποιήσεις, προς αλλοίωση του εκλογικού σώματος και της επιβίωσης των ελλήνων. H σημερινή κυβέρνηση ,συνεχίζει με όλες της τις δυνάμεις το ξεπούλημα της χώρας, στην υπηρεσία της παγκοσμιοποιήσεως και Νέας Τάξης πραγμάτων, με την βοήθεια των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης και συνδικάτων. Ο συνεχής δανεισμός , η φτώχεια και η υποτέλεια, μας επεβλήθη ως τρόπος ζωής, χωρίς κανείς από τους κυβερνώντες , να προτρέπει στην παραγωγή και την δημιουργία πλούτου. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει την ανάταξη της οικονομίας μας, την οικονομική ανάπτυξη, την δημιουργία πλεονάσματος για την αποπληρωμή του ψευδοχρέους μας, διότι τα εργαλεία της δημοσιονομικής (φόροι δημόσιες δαπάνες) και νομισματική πολιτική (εκδοτικό προνόμιο) βρίσκονται στα χέρια των ξένων κατακτητών μας. Είναι όμως απολύτως βέβαιο, ότι θα επιτύχει την πλήρη αφαίμαξη της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των ελλήνων γράφοντας θλιβερό επίλογο με τα συντρίμμια που θα αφήσει και την πιθανή απώλεια, μέρους του εθνικού μας κορμού.

Στο κείμενό του ο κ. Λιγνός αναφέρεται και σε προτάσεις για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό αδιέξοδο -όπως το χαρακτηρίζει- μεταξύ των οποίων είναι αυτή για την «επαναφορά του Εθνικού Νομίσματος και τα συνοδεύοντα αυτό εργαλεία ασκήσεως δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Είναι γνωστό ότι από τον 7ον αιώνα π.Χ.., η εκχώρηση του Εθνικού Νομίσματος μίας χώρας συνεπάγεται την υποτέλεια και την πτώχευση αυτής.»

lost dog..

Χάθηκε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, ο "πιτσιρικάς" που βλέπετε στην φωτογραφία. Είναι καφέ κυνηγόσκυλο, ράτσας "βίζλα" και χάθηκε στην περιοχή Άγιος Νικόλαος (πριν το Εμπορείο). Όποιος γνωρίζει κάτι μπορεί να επικοινωνεί στα τηλ 6982130282 ή 6981828158.

A brown vizla hunting dog was lost on Saturday 26 February in the area of Agios Nikolaos (before Emborio). Who ever has seen it can contact 6982130282 or 6981828158.

περιβαλλοντική ημερίδα στην Νάξο

Για την διοργάνωση ημερίδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Νάξο με θέμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση και τοπική κοινωνία» που συνδιοργανώθηκε απο τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, μας ενημέρωσε η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθές Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στη Σχολή Ουρσουλίνων και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς καθώς και το κοινό της Νάξου.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν,
Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης (υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων) « Στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η συμβολή της περιβαλλοντικής εκπ/σης»,
Ελένη Μόρφα (υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων),
«Συμβολή στην ανάπτυξη συστημικής σκέψης κατά τη μελέτη των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων: σχεδιασμός, υλοποίηση και αποτίμηση μιας διδακτικής προσέγγισης»
Μελίτα Λαζαράτου (περιβαλλοντολόγος-Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων) «Προσεγγίσεις του ζητήματος των ζώων μέσα κι έξω από την τάξη», Χριστίνα Ευθυμιάτου(χημικός μηχανικός)-Στέλιος Ευριπιώτης "Το περιβάλλον στη Νάξο:προβλήματα και προοπτικές", Βασίλης Κοντοπίδης (Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου-ΠΕ.ΚΙ.Ν) «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη Νάξο».