Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2013

με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης

 Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγο της ιδιαιτερότητας του οικισμού, με τα πολλά από τα παλιά υπόσκαφα σπίτια να βρίσκονται κάτω από τους στενούς δρόμους που γίνονται οι εργασίες, σε συνδυασμό με το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αιτίας αυτού του γεγονότος καθώς και του μικρού εύρους των δρόμων του οικισμού, οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με χειροκίνητα κρουστικά μηχανήματα…



Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου του 2014.

Το έργο εκτελείται από την ΔΕΗ και εργαζομένους της επιχείρησης, και γίνεται στο πλαίσιο των ανταποδοτικών ωφελημάτων του νησιού για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που γίνονταν στα μέσα του φετινού Αυγούστου λόγο σοβαρής ζημιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Μονόλιθο.

Οι εργαζόμενοι που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο έχουν μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα έργα, μιας και έχουν εργαστεί για την υπογειοποίηση των καλωδίων σε ολόκληρο τον οικισμό της Οίας που διήρκησε 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2004, στην υπογειοποίηση των καλωδίων στον Μανωλά της Θηρασιάς που ολοκληρώθηκε το 2008 καθώς και σε ανάλογα έργα σε περιοχές της Αθήνας.

Αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι στο έργο ανοίγουν με μηχανήματα τα χαντάκια απ όπου θα περάσουν τα καλώδια της ηλεκτροδότησης, με την συγκεκριμένη φάση να είναι από τις δυσκολότερες μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις και λόγο της ιδιαιτερότητας του οικισμού, η δουλειά γίνεται η ολοκληρώνεται με χειροκίνητα μηχανήματα.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών του έργου αλλά και του ανθρώπινου κόπου που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του είναι ότι σε πολλά σημεία του οικισμού είναι αδύνατη η χρήση μικρών ερπυστριοφόρων κρουστικών οπότε και οι εργασίες πραγματοποιούνται με χειροκίνητα κρουστικά μηχανήματα.

Το έργο αναμένεται να διακοπεί για δέκα μέρες κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς και να συνεχιστεί αδιάκοπα μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Μάρτιο του 2014.

Σύμφωνα με την επιχείρηση οι καταναλωτές σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε κάθε αντίστοιχη δεν επιβαρύνονται με τα κόστη των συνδέσεων των του σπιτιού τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας θα αποκατασταθεί το πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας του οικισμού, ενώ με την απομάκρυνσή τους οι κολόνες του δημόσιου φωτισμού θα αντικατασταθούν από καλαίσθητα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν σε τοίχους γύρω από την πλατεία καθώς και κατά μήκος των κεντρικών και όχι μόνο δρόμων του χωριού.

Σύμφωνα με την επιχείρηση με την ολοκλήρωση του έργου στο Μεγαλοχώρι, η υπογειοποίηση των καλωδίων σε περιοχές της Σαντορίνης ως ανταποδοτικό όφελος στις διακοπές στην ηλεκτροδότηση τον Αύγουστο του 2013, αναμένεται να ξεκινήσει σε περιοχές των Φηρών και του Εμπορείου.

Η συνολική δαπάνη για την ολοκλήρωση των εργασιών υπογειοποίησης καλωδίων στις περιοχές του νησιού που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

















μπαζάρ παιχνιδιών 14 –15.12, 12.00 – 19.00

Σύμφωνα με την πρόσκληση των διοργανωτών, μπαζάρ παιχνιδιών θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου στον χώρο του “Κτήμα Ωκεανίδες” στην παραλία της Έξω Γωνιάς. Στο μπαζάρ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να βρούν ολοκαίνουργια παιχνίδια σε τιμές εως και 80% κάτω από τις αναγραφόμενες. 

το πρόγραμμα της φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας την Κυριακή 15.12

Κάλαντα Χριστουγέννων και τραγούδια θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας την Κυριακή 15.12.2013

Οι μουσικοί της φιλαρμονικής θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στις κεντρικές πλατείες των δημοτικών διαμερισμάτων της Σαντορίνης  στις εξής περιοχές και ώρες : στο Μεγαλοχώρι 10.30, Εμπορείο 11.00, Πύργος 11.30, Γηροκομείο 12.00, Καμάρι 12.30, Μεσσαριά 13.00, Βόθωνας 13.30, Φηρά 14.00 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου με γεύσεις Σαντορίνης (15.12)

Σύμφωνα με πρόσκληση του Δήμου Θήρας,

Ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ  σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», σας προσκαλούν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11:00 έως 18:00, στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου στην οδό Σκουφά 58 στην Αθήνα.

Οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου θα απολαύσουν τοπικά εδέσματα και γεύσεις της ηφαιστειακής θηραϊκής γης και θα μπορούν να επιλέξουν εξαιρετικά βιβλία σε ειδικές εκπτωτικές τιμές.

Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους μοναδικούς οίνους της Σαντορίνης που προσέφεραν τα οινοποιεία Santo Wines, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου και Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Οπτικοακουστικό υλικό για τη Σαντορίνη και το γαστρονομικό της δυναμικό και εικόνες της Αμπελόεσσας Σαντορίνης, που έχει αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Ταλιάνη, θα μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της Σαντορίνης στο κέντρο της χριστουγεννιάτικης Αθήνας.

ΕΛΚΕΘΕ: από το ναυάγιο του Sea Diamond δεν προκύπτει μόλυνση

Σύμφωνα με ανάρτηση του http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231280236 (12.12.2013)

Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο πετρελαϊκής ρύπανσης, διαπιστώνει σχετική έκθεση του Eλληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, που για έκτη χρονιά, πραγματοποίησε μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας.

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, το 2013, βρέθηκαν σε όλους τους σταθμούς και βάθη ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης.

Το ΕΛΚΕΘΕ, αμέσως μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.

Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό και με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Πρόσφατα τοποθετήθηκε και σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων του ΥΠΕΚΑ.
Ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ και αναφερόμενος στο θέμα του ναυαγίου, είπε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι τον συγκεκριμένο οργανισμό που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της κυβέρνησης και της Πολιτείας, θα πρέπει όλοι να τον σεβαστούν.

Ανέφερε επίσης, ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.

ιατρική αποστολή στην Ανάφη από τον όμιλο Rotaract Αθηνών (7-8.12)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Όμιλος Ροταράκτ Αθηνών ως μια βαθιά κοινωνικά ευαισθητοποιημένη οργάνωση, γνωρίζοντας τα τεράστια υγειονομικά προβλήματα του νησιού της Ανάφης, το Σαββατοκύριακο 7/8-12-2013 βρέθηκε στο νησί και πραγματοποίησε μια διήμερη δράση με κλιμάκιο ιατρών με επικεφαλή τον τ. Υφυπουργό Υγείας, καθηγητή Χειρουργικής κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο και μέλη του ομίλου Rotaract Αθηνών.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμός των μαθητών του νησιού, ελήφθησαν αιμοληψίες καθώς και ηλεκτροκαρδιογράφημα σε όσους εξετάστηκαν, μοιράστηκαν παιχνίδια στα παιδιά και έγινε μελέτη αγγειακού συστήματος των ενηλίκων με συσκευές υπερήχων και διανεμήθηκαν μετρητές ζαχάρου και ηλεκτρονικά θερμόμετρα ως δωρεά σε άτομα που τα είχαν ανάγκη επίσης έγινε κατ’ οίκον νοσηλεία σε δυο ασθενείς του νησιού.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ανάφης κ. Ιάκωβο Ρούσσο και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου,κ. Ιωάννη Χάλαρη, στην οποία συζητήθηκαν καίρια προβλήματα του νησιού και εκφράστηκε η πρόθεση για τη συνέχιση των δράσεων από την πλευρά του Ομίλου μας και τα επόμενα χρόνια. Ο όμιλος Rotaract Αθηνών δεσμεύτηκε για τη δημιουργία για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, ενός προτύπου κέντρου αναφοράς για τον τοπικό πληθυσμό, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει στα μέγιστα σε αυτή την προσπά-εια.

Στη δράση μας συνέβαλλε σημαντικά η BlueStarFerries, με την προσφορά μείωσης κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων των ατόμων που στελέχωσαν την αποστολή, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με την παραχώρηση πλωτού μέσου για την μεταφορά της αποστολής από την Σαντορίνη προς την Ανάφη και το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών για την πραγματοποίηση των αιματολογικών εξετάσεων.

Στόχος της δράσης του Ομίλου Ροταράκτ Αθηνών ήταν να φέρει μια ανακούφιση στα προβλήματα υγει-νομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει το νησί λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού  και να συνεχιστεί η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2011 με τη δωρεά ιατρικών οργάνων στο Περιφερειακό ιατρείο του νησιού της Ανάφης.


Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ροταράκτ Αθηνών, Μιχαήλ - Άγγελος Άλμπαν, Ιατρός, Ειδικευόμενος Χειρουργός ΓΝΑ Λαϊκού

άμεση επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και αναστολή διακοπών ηλεκτροδότησης για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,         

Καλούνται οι δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των Κοινωνικών και Προνοιακών Δομών του Δήμου μας καθώς και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις  ένταξης στις προαναφερθείσες Δομές, αλλά για διαφόρους λόγους δεν έχουν ενταχθεί, και τους έχει γίνει ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ να το δηλώσουν στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Δημάρχου Θήρας.

Σκοπός μας είναι, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., να επιτευχθεί η επανασύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος το ταχύτερο δυνατό.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2286360101, 2286360109 και 2286360110.

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» της ΔΕΗ

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους πολίτες του ότι με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Δ.Ε.Η. παρέχεται προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα:
•με χαμηλό Οικογενειακό Εισόδημα μικρότερο των 12.000 €
•Τρίτεκνους με Οικογενειακό Εισόδημα μικρότερο των 23.500 €
•Μακροχρόνια Ανέργους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών
•με Αναπηρία 67% και πάνω
•που χρήζουν Μηχανικής Υποστήριξης
Αίτηση για υπαγωγή στο Κ.Ο.Τ. μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει.
Καλούνται οι δημότες που θεωρούν ότι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις και χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια για την υποβολή της αίτησης να επικοινωνήσουν με το Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου στα τηλέφωνα 2286360101, 2286360109 και 2286360110.
Σχετικά με τους δικαιούχους, τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης,μ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στην σελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr


ανακοίνωση της Ένωσης πολύτεκνων Θήρας

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης ενημερώνει τους άπορους που έχουν καταθέσει  χαρτιά για να συμπεριληφθούν στις λίστες των τροφίμων ότι επειδή μέσα στο Δεκέμβριο θα δοθούν τρόφιμα για να αποφύγουν την ταλαιπωρία να ενημερωθούν πρώτα αν έχει εγκριθεί η αίτηση τους .Τα αποτελέσματα του Υπουργείου βρίσκονται αναρτημένα στο γραφείο της Ένωσης Πολυτέκνων. 

με επιτυχία η συμμετοχή των νησιών της Π.Ν.Α. στη διεθνή έκθεση τουρισμού TRAVEL TURKEY IZMIR 2013 (5-8.12)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση τουρισμού TRAVEL TURKEY IZMIR 2013  που  πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2013.

 Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος, όχι μόνο από τη  προσέλευση του κοινού, αλλά και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι τούρκοι τουριστικοί πράκτορες και φορείς, ιδιαίτερα για τα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Στο εκθεσιακό χώρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν από τις Κυκλάδες, η Ίος, η Κέα, η  Μήλος, η Μύκονος και η Φολέγανδρος και από τα Δωδεκάνησα, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κως, η Λέρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σύμη και η Χάλκη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο κ. Πουσσαίος είχε συναντήσεις με τουριστικούς επαγγελματίες και φορείς της Τουρκίας, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις νέες προοπτικές, που μόνο αισιοδοξία μπορούν να προκαλέσουν όσον αφορά στην ολοένα και αυξανόμενη τουριστική ροή των Τούρκων επισκεπτών στους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου.

Στη θεματολογία της  ατζέντας των επαφών του Αντιπεριφερειάρχη κυριάρχησαν η επέκταση της συνεργασίας του Επιμελητηρίου Σμύρνης με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η διευκόλυνση της συγκοινωνίας (ακτοπλοϊκής και αεροπορικής) και  με τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων καθώς και η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού.

Η αναγκαιότητα της περαιτέρω συνεργασίας επισφραγίστηκε  στη συνάντηση του κ. Πουσσαίου με τον Πρόεδρο κ. Riza Gencay  και τον Αντιπρόεδρο κ. Ali Hersen του Συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων TÜRSAB Σμύρνης. Προς το σκοπό αυτό προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα, η πραγματοποίηση τεχνικής σύσκεψης ανάμεσα στις δύο πλευρές  με στόχο τη διεύρυνση του ανοίγματος των νησιών του Αρχιπελάγους στη νέα δυναμική τουριστική αγορά  της γειτονικής χώρας.

Η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa σε υπηκόους τρίτων χωρών που προέρχονται από την Τουρκία, που εφαρμόζεται ήδη σε έξι νησιά του Αιγαίου  και σε άλλα νησιά, όπως Μύκονο και Σαντορίνη, ήταν μεταξύ άλλων το θέμα στο οποίο δόθηκε προτεραιότητα στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του τουριστικού ρεύματος κατά τη συνάντηση του κ. Πουσσαίου με την εκπρόσωπο του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη κα Αλίκη Βρυεννίου.

Ο κ. Πουσσαίος παραχώρησε συνεντεύξεις στα Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τονίζοντας ότι  η συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

δεξίωση για την πρωτοχρονιά από την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων (1.1.2014)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος σας καλεί να παραστείτε στη δεξίωση που θα παρατεθεί την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2014 στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων στην Πλατεία Τσιροπινά για την κοπή της βασιλόπιτας  και την ανταλλαγή ευχών,  αμέσως μετά το πέρας της Δοξολογίας  για την πρώτη του έτους .

έκτακτη συνάντηση για αεροπορικά θέματα των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας του Νομού Κυκλάδων

Πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της ΥΠΑ, κ. Δημητρίου Κούκη, του Υποδιοικητή της ΥΠΑ, κ. Γρηγορίου Νανίδη καθώς και τεχνικού κλιμακίου της ΥΠΑ, του Διευθυντή Διοίκησης και Υπηρεσιών Εδάφους της Aegean, κ. Ιωσήφ Μαστοραντωνάκη, του Υπεύθυνου Πτητικών Θεμάτων της Olympic Air,  κ. Αθανασίου Μάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γεώργιου Πουσσαίου, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Δεκαβάλλα και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσου, ως επόμενο βήμα στις πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Από πλευράς των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη της βελτίωσης των υποδομών των αεροδρομίων του Νομού, υποδομές οι οποίες δημιουργούν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες περιοχές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις γραμμές δημοσίου συμφέροντος. 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον κ. Μάρκου πλήρες και τεκμηριωμένο σχέδιο της Olympic Air για τη συνέχιση των απαιτούμενων ενεργειών στα αεροδρόμια Μήλου, Νάξου, Πάρου και Σύρου, στα οποία εκτελούνται δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας με στόχο είτε την αύξηση θέσεων στα αεροπλάνα Dash 8 (37 θέσεων) ή την υποδοχή μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκαφών Q400 (78 θέσεων). 

Πέραν των όσων ενεργειών έχουν δρομολογηθεί από πλευράς ΥΠΑ και αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης ανά αεροδρόμιο έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια σαφέστερη εικόνα,  ο Διοικητής της ΥΠΑ, κ. Κούκης εξέφρασε τη βούληση της υπηρεσίας να προβεί σε άμεση ενημέρωση των φορέων για να συντονιστούν από κοινού περαιτέρω ενέργειες.

Από πλευράς φορέων εκφράστηκε η πρόθεση και ετοιμότητα της με κάθε τρόπου υποστήριξης των παραπάνω ενεργειών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επίσης παροτρύνουν και στηρίζουν την αλλαγή της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Οlympic Air ώστε να δηλωθεί ως εναλλακτικό μέσο το αεροσκάφος Q400 (78 θέσεων). Μόλις  ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, το προκύπτων αποτέλεσμα θα είναι η άμεση δρομολόγηση του Q400 στο αεροδρόμιο της Σύρου, με αρχικά λιγότερους επιβάτες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες βελτίωσης για να αυξηθούν οι θέσεις. Για τη Σύρο ζητήθηκε επιπλέον η ασφαλτόστρωση του υπάρχοντος αεροδιάδρομου μέχρι τα 1200 μέτρα.

Τελικός στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι το Q400 να μπορεί να προσγειώνεται σε όλα τα αεροδρόμια δημόσιας υπηρεσίας του Νομού. Το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτείται καθώς και οι ιδιαιτερότητες του κάθε αεροδρομίου θα καθορίσουν τη χρονική σειρά δρομολόγησης του συγκεκριμένου αεροσκάφους στα εκάστοτε αεροδρόμια.

"Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Πουσσαίος ζήτησε να ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση με θέμα τα ελικοδρόμια των Κυκλάδων και τις διαδικασίες αδειοδότησης των υδατοδρομίων του Νομού".
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης του Βουλευτού Κυκλάδων, κ. Παναγιώτη Ρήγα με τον Διοικητή της ΥΠΑ, κ. Κούκη. Ο κ. Ρήγας ανέλαβε το συντονισμό των ενεργειών για την επιτάχυνση των διαδικασιών όπου απαιτείται από πλευράς της Πολιτείας. 

τα νέα των oινοποιείων Μπουτάρη σύμφωνα με το τελευταίο για το 2013 newsletter τους

Το νέο newsletter των οινοποιείων Μπουτάρη στο οποίο αναφέρονται ειδήσεις σχετικές με την εταιρία και τα προϊόντα της μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση : http://www.boutari.gr/newsletter.php?nt=21
Στο περιεχόμενό του αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :

Κλείνοντας το 2013 θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να μοιραστούμε τις σημαντικότερες διακρίσεις που απέσπασε η εταιρία μας και τα κρασιά μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και κάνουν περήφανους τους ανθρώπους μας, τους πελάτες, συνεργάτες και φίλους μας, δηλαδή όλους εσάς, αλλά και ολόκληρο το ελληνικό κρασί.

Μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων για την εταιρία Μπουτάρη κατά την διάρκεια του 2013 αναφέρονται τα εξής :              
                               
Τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διάκριση στη μακρόχρονη ιστορία της  απέσπασε πρόσφατα η Νάουσσα Μπουτάρη από το παγκοσμίου φήμης, αμερικάνικο περιοδικό οίνου, Wine Spectator. Το εν λόγω περιοδικό ξεχώρισε την Νάουσσα Μπουτάρη 2009 ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά του 2013, δίνοντας της την εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία των 90 βαθμών.

Ο τίτλος «Οινοποιείο της Χρονιάς» από το πολύ έγκυρο Αμερικάνικο περιοδικό στο χώρο του κρασιού και των ποτών, «Wine & Spirits», είναι ένας τίτλος πολύ σημαντικός για ένα ελληνικό οινοποιείο. Η κατοχή του τίτλου αυτού για 17 χρόνια, δηλώνει την αξία και συνέπεια μιας οινοποιητικής εταιρίας στο αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς του κρασιού. Η εταιρία Μπουτάρη είναι η μοναδική ελληνική εταιρία που κατέχει τον τίτλο αυτό για 17 έτη και κατατάσσεται ανάμεσα στις τρεις καλύτερες του κόσμου.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ

Το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη απέσπασε Τιμητικό Έπαινο στην κατηγορία «Επώνυμο Ελληνικό Προϊόν» της πρώτης διοργάνωσης του θεσμού Made in Greece. Έτσι, προστέθηκε άλλη μία πολύ σημαντική βράβευση στην ήδη πλούσια συλλογή διακρίσεων του προϊόντος που από το 1996 πρωτοστατεί στα οινικά δρώμενα της Ελλάδας, αλλά και διαπρέπει σε πάνω από 25 χώρες διεθνώς. Ο θεσμός Made in Greece συστάθηκε για πρώτη φορά το 2013 και αποτελεί μία αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να προαχθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής παραγωγής.


χωρίς ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος για την ανασφάλιστη εργασία και για την καταγραφή της ανεργίας στις Κυκλάδες

 «Η κατάσταση στον εργασιακό τομέα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό χώρο, τις τελευταίες δεκαετίες είναι από ανεξέλεγκτη ως ασύδοτη σε ότι αφορά στην τήρηση της νομοθεσίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους και άρα στην αδήλωτη και μαύρη εργασία. Αφορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή με την πολιτική της κυβέρνησης πλήττονται και έχουν κλείσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κατά χιλιάδες στις Κυκλάδες», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία. 

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι οι Κυκλάδες αναπτύχθηκαν όπως και όλη η νησιωτική Ελλάδα με ένα στρεβλό τρόπο ανάπτυξης που οδήγησε εκ των πραγμάτων σε νησιά εποχιακής διαβίωσης και κατά συνέπεια εποχιακής απασχόλησης, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα μικρά και μεσαία νησιά. 
Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης τα δυο-τρία τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών χειροτέρεψε σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες οι οποίες καταργήθηκαν. Και πρόσθεσε: «Γραφεία του ΙΚΑ στα νησιά και πολλές επιθεωρήσεις εργασίας έμειναν μόνο στη Σύρο και σε δυο-τρία νησιά ακόμα για τις Κυκλάδες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αδήλωτη εργασία. Αυτά λένε τα στοιχεία της έρευνας. Βέβαια, στις Κυκλάδες έγιναν έλεγχοι μόνο σε τρία νησιά, Σύρο, Νάξο κι Άνδρο.

Το θέμα, όμως, δεν είναι ότι έγιναν έλεγχοι μόνο σε τρία νησιά, αλλά ότι έγιναν περίπου σε μία εποχή εκτός τόπου και χρόνου, αφού όπως γνωρίζετε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ελάχιστα νησιά στις Κυκλάδες, πλην Σαντορίνης και Μυκόνου, έχουν τουριστική περίοδο και κατά συνέπεια μαγαζιά ανοιχτά. Το κυριότερο, όμως, είναι, ότι πολλά νησιά, όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Κίμωλος, η Σαντορίνη, η Ίος, δεν έχουν κανέναν υπάλληλο για Επιθεώρηση Εργασίας ή αν είχαν μέχρι πρόσφατα, έστω κι έναν, είτε συνταξιοδοτήθηκε είτε πλέον δεν υπάρχει.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, να μιλάμε για έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας - ό,τι έχει απομείνει από τη συνολική κατεδάφισή της- όταν δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας και κανένας υπάλληλος, στη Σαντορίνη, που είναι ένας από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς με χιλιάδες επιχειρήσεις και στη Μήλο, όπου υπάρχει μία μεγάλη εξορυκτική μεταλλευτική επιχείρηση και δραστηριότητα -περίπου πολυεθνική επιχείρηση, γνωρίζετε πολύ καλά- η S&B, με διακόσιους πενήντα έως τριακόσιους μονίμους εργαζόμενους.

Πέραν αυτών, όπως διαβάσαμε στην έκθεση, ελέγχθηκαν μαγαζιά τα οποία ήταν κυρίως του χώρου της εστίασης, αλλά και πρατήρια βενζίνης, λιανικού εμπορίου κ.λπ. Δεν έγινε όμως έλεγχος στη Σύρο, στον κατεξοχήν, δηλαδή, εργασιακό πυρήνα που είναι τα Ναυπηγεία του Νεωρίου. Και ξέρετε τι γίνεται στα Ναυπηγεία του Νεωρίου; Δουλεύουν συστηματικά εργολαβικές εταιρείες με ανασφάλιστους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, κυρίως οικονομικούς μετανάστες, σε βάρος και της μόνιμης, σταθερής, απασχόλησης, στην οποία έπαιρναν Συριανούς εργαζόμενους». 

Αναφορικά με την ανεργία, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι στις Κυκλάδες λειτουργούν τέσσερα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης, ΚΠΑ, του ΟΑΕΔ τα οποία εξυπηρετούν είκοσι από τα είκοσι τέσσερα κατοικημένα νησιά, μαζί με υπηρεσίες της Παλλήνης, του Πειραιά και του Λαυρίου. Σε ελάχιστα μόνο νησιά υπάρχει τοπικός ανταποκριτής, οι δήμοι μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ με αντιμισθία για ανταποκριτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση της Μυκόνου, όπου η τοπική ανταποκρίτρια του δήμου παρέλαβε πεντέμισι χιλιάδες αιτήσεις μόνο για το μήνα Μάιο 2013.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ σημαίνει ότι δεν καταγράφεται η πραγματική ανεργία στα νησιά κι επιπλέον αυτό σημαίνει –όταν οι δείκτες ανεργίας και απασχόλησης δεν αποτυπώνουν την αληθινή κατάσταση- ότι από όποιες δράσεις προκηρύσσονται για αύξηση απασχόλησης, εξαιρούνται οι Κυκλάδες.

Τέλος, επεσήμανε ότι έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση με την οποία ζητά από το Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να θεσμοθετήσει ένα γραφείο στην έδρα τουλάχιστον κάθε περιφερειακής ενότητας ή τουλάχιστον να ανταποκριθεί σε κάθε νησί έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική καταγραφή και όχι διαρροή των δεικτών της ανεργίας.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας στο Link: http://youtu.be/VRgX80Pr8RM 

ερώτηση με θέμα την σύσταση ταμείου για την προστασία των ναυτικών

Ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Ναυτιλίας κατέθεσαν 6 βουλευτές του Συριζα με θέμα την εφαρμογή στην Ναυτιλία της Οδηγίας 2002/74/ΕΚ, η οποία προβλέπει την σύσταση ειδικού ταμείου για την «προστασία των εργαζόμενων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη».

Σύμφωνα με το κείμενο,

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ναυτικών, που εργάζονται σε ακτοπλοϊκά, αλλά και ποντοπόρα πλοία και εγκαταλείπονται από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, μένοντας απλήρωτοι για πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού των ιδίων και των οικογενειών τους.

Ωστόσο, το θέμα της εγκατάλειψης ναυτικών από αφερέγγυους πλοιοκτήτες, δεν εμφανίζεται κατά την παρούσα κρίση, αλλά έχει απασχολήσει και στο παρελθόν πολλά κράτη της Ευρώπης. Επισημαίνεται, ότι έχουν εκδοθεί δύο Οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πιο πρόσφατη την Οδηγία 2002/74/ΕΚ, που τέθηκε, από τις 8 Οκτωβρίου 2005, σε ισχύ, η οποία προβλέπει τη σύσταση ειδικού ταμείου, για την «προστασία των εργαζόμενων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη».

Στην ουσία, η εφαρμογή της Οδηγίας στο χώρο της ναυτιλίας, προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ταμείου, που θα τροφοδοτείται με εφοπλιστικές εισφορές, για την αντιμετώπιση περιστατικών εγκατάλειψης ναυτεργατών.

Ωστόσο, το ταμείο αυτό, δεν συστάθηκε ποτέ, παρότι είχε εξαγγελθεί το 2005, από τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας, μετά από την εγκατάλειψη απλήρωτων ναυτικών, από την εταιρεία ΔΑΝΕ. Αιτία της μη σύστασης του Ταμείου, αποτέλεσε η σφοδρή αντίδραση των εφοπλιστών, η οποία «πείθει» τους Υπουργούς να μην εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία, την οποία οι ίδιοι επικαλούνται σε άλλες περιπτώσεις και ειδικά, όταν αυτή, συνδέεται με τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων.

Η υφιστάμενη νομοθεσία, προβλέπει στις περιπτώσεις εγκατάλειψης απλήρωτων ναυτικών, τη δυνατότητα εξόφλησης δεδουλευμένων τριών μηνών. Αυτή η διάταξη, έχει εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ναυτικών ποντοπόρων πλοίων και πρόσφατα στους απλήρωτους ναυτικούς του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Πηνελόπη Α.».
Στην ουσία, όμως, αυτή η ρύθμιση αποτελεί μια προσωρινή λύση και ακολούθως το ΝΑΤ, οφείλει να διεκδικεί τα χρήματα που κατέβαλε.

Επειδή, τα περιστατικά εγκατάλειψης ναυτικών, μελών πληρωμάτων, ακτοπλοϊκών, αλλά και ποντοπόρων πλοίων, παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση.
Επειδή, το ΝΑΤ και κατ’ επέκταση το Δημόσιο, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται τις οφειλές αφερέγγυων πλοιοκτητών, αφού μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό να έχει εισπράξει κάποια χρήματα, από αυτά τα οποία έχει πληρώσει.
Επειδή, ριζική λύση στο πρόβλημα θα έδινε η σύσταση ειδικού ταμείου, για την προστασία των ναυτεργατών από αφερέγγυους πλοιοκτήτες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1.     Για ποιο λόγο δεν έχουν εφαρμοστεί στη Ναυτιλία οι διατάξεις της Οδηγίας 2002/74/ΕΚ, η οποία προβλέπει την σύσταση ειδικού ταμείου, για την «προστασία των εργαζόμενων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη»; Έχει ζητηθεί εξαίρεση για τους ναυτικούς και για ποιο λόγο; Προτίθενται να συστήσουν ειδικό ταμείο, για την προστασία των ναυτικών από αφερέγγυους πλοιοκτήτες, με βάση και τις διατάξεις της Οδηγίας 2002/74/ΕΚ;
2.     Πόσα χρήματα έχει καταβάλλει το ΝΑΤ για την αντιμετώπιση περιστατικών ναυτικών, που έχουν εγκαταλειφθεί απλήρωτοι από αφερέγγυους πλοιοκτήτες από το 2004 και εντεύθεν και πόσα από αυτά τα χρήματα διεκδίκησε και εισέπραξε το Ταμείο από τους πλοιοκτήτες; 

καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων στις Κυκλάδες στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης προς τους Υπ. Εργασίας και Εσωτερικών,

Σε όλη την Ελλάδα είναι πολλαπλά τα προβλήματα με τις πληρωμές των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, οι εργαζόμενοι σε διάφορα νησιά δεν έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013, μόλις πριν λίγες μέρες πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα Απριλίου-Αυγούστου και έχουν λάβει την προφορική υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα τους καταβληθούν ο Σεπτέμβριος και οι τρεις πρώτοι μήνες του έτους, ενώ είναι άγνωστο πώς και πότε θα γίνει η μισθοδοσία για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο. Παράλληλα, λειτουργικές δαπάνες, όπως τα καύσιμα για τα οχήματα δεν μπορούν να καλυφθούν,

Ταυτόχρονα, η σύμβαση εργασίας τους λήγει την 30η/09/2014 σύμφωνα με το υπ’αριθμ. ΦΕΚ 216/11-10-2013 τεύχος Α΄ του Ν. 4199. Σύμφωνα με την παρ. ΣΤ του ιδίου άρθρου, «για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υλοποίησης του Προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» για το χρονικό διάστημα από 01-10-2013 έως 30/09/2014 μεταφέρονται πόροι α) από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) μέχρι το ύψος των 35 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο από τη μηνιαία εξόφληση των δομών του Ν. 4019/2011, β) από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ειδικότερα του Ειδικού Φορέα 33−220, γ) από πόρους του άρθρου 259 του ν. 3852/2010 του Υπουργείου Εσωτερικών και δ) από πόρους της ειδικής εισφοράς ασφαλισμένων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», ύψους έως 5 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο από τη χρηματοδότηση των δικαιούχων του προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που εξυπηρετούνται από άλλους παρόχους».

Δυστυχώς, οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις τροπολογίες και οι υπό αίρεση χρηματοδοτήσεις δημιουργούν ένα πλαίσιο ασάφειας, αδιαφάνειας των χρηματορροών και ανασφάλειας ως προς τη συνέχιση του προγράμματος. Εντέλει, ο εμβαλωματικός τρόπος αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων όπως οι προνοιακές υπηρεσίες, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Με δεδομένο ότι
1.Ο νόμος για την μετεξέλιξη του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε καμιά περίπτωση δεν κατοχυρώνει το εργασιακό μέλλον των ανθρώπων που εργάζονται εδώ και χρόνια στο πρόγραμμα.
2.Είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μη γνωρίζοντας πότε θα πληρωθούν
3.Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με διαχειριστή την ΕΕΤΑΑ
4.Οι δωρεάν παροχές υγείας και πρόνοιας είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ευρωπαϊκού κράτους ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τη Eurostat, η φτώχεια έφτασε το 35,8% το 2011 και το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από τις 9 βασικές ανάγκες τους ανήλθε σε 33,7% το 2012 με πρώτους τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Είναι δεδομένο ότι τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 έχουν επιδεινωθεί.

Ερωτάται  ο Υπουργός:
1.Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων των υπαλλήλων του προγράμματος; Τι ποσοστό επί των συνολικών δαπανών καλύπτει η συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια;
2.Σε ποιες άμεσες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την άρση των όποιων γραφειοκρατικών και μη εμποδίων για την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας;
3.Προτίθενται να μετατρέψουν το «Βοήθεια στο σπίτι» σε μόνιμη και σταθερή δομή πρόνοιας όπως ζητούν Δήμοι και εργαζόμενοι;
Παρακαλούμε επίσης να μας κατατεθούν:
1.Ο κατάλογος των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» που λειτουργούν στις Κυκλάδες.
2.Οι ετήσιες δαπάνες σε κάθε δομή ανά κατηγορία (λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσία, διοικητικά βάρη, κτλ).
3.Οι οφειλές οικονομικού έτους 2013 για τις ως άνω δομές.                                                                           


νέα αποτελέσματα και στοιχεία από την «εργάνη»

Τα νεότερα στοιχεία του προγράμματος «εργάνη» παρουσίασε το Υπ. Εργασίας.

Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο συλλογής διοικητικών στατιστικών δεδομένων και, παράλληλα, έναν κομβικό μηχανισμό για την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα με τεράστιες αναλυτικές και επιχειρησιακές δυνατότητες για τη δημόσια διοίκηση και τους φορείς άσκησης πολιτικής.

Κάθε μήνα και από την 1η Μαρτίου 2013, οπότε και «γεννήθηκε» το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές του μισθωτού προσωπικού των επιχειρήσεων, αποτυπώνοντας τις ροές μισθωτής απασχόλησης. Σήμερα, όμως, και με αφορμή την ολοκλήρωση της δίμηνης (15.9.2013 έως 15.11.2013) διαδικασίας κατάθεσης καταστάσεων προσωπικού από το σύνολο των επιχειρήσεων και οργανισμών που απασχολούν εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου στη χώρα μας, αναδεικνύεται μια ακόμη πρωτοποριακή εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»: η αναλυτική καταγραφή της συνολικής μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο ετήσιο δελτίο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» καταγράφεται – για πρώτη φορά στη χώρα μας - το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων (ιδιωτικού δικαίου), αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους.

Με δυο λόγια, έχουμε πλέον ως χώρα μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, μια «ακτινογραφία» της μισθωτής αγοράς εργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε συνδυασμό δε με την αντίστοιχη καταγραφή των ροών εισόδου και εξόδου (προσλήψεις και αποχωρήσεις) είναι εφεξής εφικτή η συνεχής και διαρκής παρακολούθηση των μεγεθών της μισθωτής απασχόλησης από μήνα σε μήνα, από ημέρα σε ημέρα, ακόμη και από ώρα σε ώρα.

 Η «ΕΡΓΑΝΗ», μαζί με όλα τα άλλα σύγχρονα εργαλεία και πληροφοριακές υποδομές που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Υπουργείο Εργασίας («ΗΛΙΟΣ», «ΑΡΙΑΔΝΗ», «ΕΣΤΙΑ», «ΑΡΤΕΜΙΣ») ή αναπτύσσονται σήμερα («ΑΤΛΑΣ»), αποτελούν καινοτόμες, στέρεες δομές και θεσμούς που θα μείνουν, καθώς ενισχύουν το στρατηγικό και παρεμβατικό ρόλο της πολιτείας προς όφελος της οικονομίας και, κυρίως, του κόσμου της εργασίας. 

το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για χωροταξικό σχεδιασμό στις ευρωπαϊκές θάλασσες μέχρι το 2018

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε σήμερα τη νομοθετική έκθεση του για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η οποία αν αποσπάσει τη συμφωνία των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών μέσα στο 2014, θα σημαίνει πως όλες οι θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης θα πρέπει να καταρτίσουν σύγχρονα χωροταξικά σχέδια για τις θάλασσές τους μέχρι το 2018.

Ως εισηγητής των Σοσιαλιστών του ΕΚ για το θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης υπογράμμισε τα οφέλη της προτεινόμενης Οδηγίας κατά την εισήγησή του. Συγκεκριμένα, στάθηκε στο γεγονός πως θα απλοποιήσει και θα διευκολύνει τις επενδύσεις σε νέους θαλάσσιους κλάδους όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 1.5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Οδηγία θα προτάξει επίσης μέτρα για μία πιο συστηματική διαχείριση των παράκτιων ζωνών ώστε μεταξύ άλλων να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των χρήσεων της θάλασσας και των ακτών. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών μεταξύ άλλων φέρνει τους ίδιους τους κατοίκους των παράκτιων ζωνών (200 εκατομμύρια στην Ε.Ε.) στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων μέσα από διαβουλεύσεις για τα παράκτια μέτωπα.

Μετά από εισήγηση του Σ. Δανέλλη, το τελικό κείμενο του ευρωκοινοβουλίου περιλαμβάνει ως επίσημο στόχο και τη προστασία της δημόσιας πρόσβασης στη θάλασσα. Επιπλέον, με τροπολογίες του, ο έλληνας ευρωβουλευτής προσδιόρισε πως οι γειτονικές χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να βαδίσουν προς ένα κοινό όραμα για τη χρήση των κοινών τους θαλάσσιων λεκανών.

Για να τεθεί σε ισχύ η Οδηγία, θα πρέπει πρώτα να υιοθετήσουν τη θέση τους επί της πρότασης και οι κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών. Την επόμενη βδομάδα το ΕΚ θα δώσει στη γερμανίδα εισηγήτρια Gesine Meissner την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τα Κράτη Μέλη. Συνεπώς, η πρόοδος του νομοθετικού φακέλου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει η Ελληνική Προεδρεία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, με σκοπό τον ενιαίο συντονισμό των αυξανόμενων χρήσεων του θαλασσίου χώρου, την προστασία των περιοχών Natura 2000, και τη δημόσια διαβούλευση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Ο χωροταξικός σχεδιασμός στη θάλασσα εγκαθιδρύει καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις και διευκολύνει την εξέλιξη νέων και αναπτυσσόμενων κλάδων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η θαλάσσια βιοτεχνολογία.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 11, 2013

3ημερη προσκυνηματική εκδρομή στην Μυτιλήνη από τον Ι.Ν. Αναλήψεως Σωτήρος του Καρτεράδου (8 – 10.1)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσκύνημα  στην Ι. Μονή Αγ. Ραφαήλ, στον Ταξιάρχη Μανταμάδου, στην Παναγία της Αγιάσου, Ι.Μ. Λειμώνος, Ι.Μ.Υψηλού, και σε άλλα ιστορικά  προσκυνήματα του νησιού.

Πληροφορίες στο τηλ. 6973387465.
Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες!


(Αναχώρηση 8/1 στις 11:00π.μ και επιστροφή 10/1 στις 19:00 με απευθείας πτήσεις από και προς την Σαντορίνη)

το πρόγραμμα των μπαράζ για τα playoff από το ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΠΠΟΣ,

Αυτή την Κυριακή 15/12/13 θα διεξαχθούν οι αγώνες μπαράζ για τα playoff του Τουρνουά ΔΑΠΠΟΣ 2013-2014.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
17:00 Λιμεναρχείο – Πυγολαμπίδες
19:00 Παλαίμαχοι Πανιωνίου – Αετός Θήρας 1

αναφορά προς τον Υπ. Παιδείας από 6 βουλευτές του Συριζα για τα κενά στα ειδικά σχολεία Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου

Θέμα: «Σχετικά με τη διακοπή προσλήψεων εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) στα Ειδικά Σχολεία και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου»

Κατατίθεται με Αναφορά η Αρ. Πρωτ.: 75/4-12-2013 επιστολή του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α – ΣΤΕΛΛΑ) προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου.

Με την επιστολή γνωστοποιείται η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ & Σ.Μ.Ε.Α.Ε)  των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου. Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα τεράστια κενά των δομών Ε.Α.Ε. στις εν λόγω περιφέρειες, αποτέλεσμα αφενός της διακοπής σε αυτές της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) διαμέσου του κρατικού προϋπολογισμού, και αφετέρου της διακοπής των προσλήψεων αναπληρωτών από Προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς επίσης και οι επιπτώσεις της υποστελέχωσής τους.
Εφόσον δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των δύο Περιφερειών, οι επιπτώσεις για τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, θα είναι αξεπέραστες.

Σύμφωνα με το κείμενο του συλλόγου ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής,
Θέμα: «Σχετικά με τη διακοπή προσλήψεων εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) στα Ειδικά Σχολεία και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου»
Αξιότιμε κε Υπουργέ, Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

με την παρούσα επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ & Σ.Μ.Ε.Α.Ε)  των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, καθόσον αφού πρώτα διεκόπη σε αυτές η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) διαμέσου του κρατικού προϋπολογισμού, εδώ και λίγο καιρό επίσης διεκόπησαν και οι προσλήψεις αναπληρωτών από Προγράμματα ΕΣΠΑ.

Οι συνέπειες της υποστελέχωσης μέχρι τούδε αυτών των δομών έχουν σημαντικά δυσμενή αντίκτυπο στην κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των οικογενειών τους και στην εύρυθμη λειτουργία των αντίστοιχων πλαισίων. Ενώ λοιπόν εντός ολίγου θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ των 2 αυτών Περιφερειών μέχρι και σήμερα είναι ανέφικτο να λειτουργήσουν οι διεπιστημονικές ομάδες, που είναι αρμόδιες για την αξιολόγηση, διάγνωση και υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, λόγω  παντελούς -σε αρκετά εξ αυτών - έλλειψης εκπαιδευτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π).

Η δραματική αυτή κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός πως στο παρόν χρονικό διάστημα, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ εκ του νόμου πρέπει να προβούν σε αξιολογήσεις μαθητών Λυκείου με μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να τους χορηγηθεί Γνωμάτευση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2014.

Επιπροσθέτως,  τα Ειδικά Σχολεία των 2 αυτών Περιφερειών είναι άκρως υποστελεχωμένα σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π).
Πιο συγκεκριμένα είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως η Στερεά Ελλάδα με τα 17 Ειδικά Σχολεία, τα 5 ΚΕ.Δ.Δ.Υ και τα 80 κενά σε Ε.Ε.Π(Ψυχολόγους, Κοιν.Λειτουργούς, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Παιδοψυχιάτρους, Σχολικούς Νοσηλευτές), αυτή τη στιγμή διαθέτει ΜΟΝΟ 19 μονίμους και ΜΟΝΟ 4 Αναπληρωτές Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π), εκ των οποίων μόνον μια(1) Εργοθεραπεύτρια, έναν(1) Σχολικό Νοσηλευτή, τρείς(3) Λογοθεραπεύτριες, κανέναν Φυσικοθεραπευτή, κανέναν Παιδοψυχίατρο κ.ο.κ.

Παρόμοια τραγική υποστελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής παρατηρείται και στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με τα 101 κενά. (Λείπουν 27 Ψυχολόγοι, 21 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 25 Λογοθεραπευτές, 14 Εργοθεραπευτές, 7 Φυσικοθεραπευτές, 5 Σχολικοί Νοσηλευτές, 2 Παιδοψυχιατροί στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ και στα Ειδικά Σχολεία).

Επιπλέον, ούτε οι Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ) μπορούν να λειτουργήσουν, με τα σημερινά δεδομένα, δίνοντας έτσι το τελειωτικό χτύπημα στη δυνατότητα στοιχειώδους επιβίωσης των δομών Ειδικής Αγωγής , των  δυο αυτών Περιφερειών της χώρας.

Αξιότιμε κε Υπουργέ, Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
αν δεν προβείτε τάχιστα στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης, οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, τα Ειδικά Σχολεία και οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ  της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου, εντός ολίγου θα αποτελούν παρελθόν.

Αν δεν δώσετε άμεσα λύση, οι επιπτώσεις για τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, θα είναι αξεπέραστες.
Έχει ήδη παρέλθει το 1/3 της φετινής σχολικής χρονιάς. Σας καλούμε, έστω και σ’ αυτή τη χρονική στιγμή,  να πράξετε τα δέοντα ώστε να διευκολύνετε, ως προς τα ελαχίστως απαραίτητα, το ουσιαστικό έργο που οφείλει η ελληνική πολιτεία να διασφαλίζει στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
 Με τιμή,  
Για το Δ.Σ  Ο Πρόεδρος  Βασίλειος Βούγιας, η γραμματέας  Σοφία Μαχαίρα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α –ΣΤΕΛΛΑ)
www.seepea-stella.blogspot.gr/
Π.Μπακογιάννη 2, 35 100 Λαμία, τηλ: 22310/66588, fax: 22310/25226, κιν: 6974714206

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας – ανακοίνωση στάσης εργασίας

Το ΔΣ του Συλλόγου, στη σημερινή (10.12)  συνεδρίασή του, υλοποιώντας απόφαση (ΑΠ:437/26-11-2013) του ΔΣ της ΔΟΕ με την οποία «κηρύσσει τρίωρη Στάση Εργασίας για κάθε φορά που πραγματοποιούνται σεμινάρια για την αξιολόγηση σε οποιονδήποτε Σύλλογο της Ελλάδας» και για τους λόγους που αναφέρονται σ’ αυτήν, προσδιορίζει ημερομηνία και ώρα

Κηρύσσει

Τρίωρη Στάση Εργασίας για την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 και από ώρα 11:00΄ έως την  λήξη του ωραρίου για τους συναδέλφους των Δημοτικών Σχολείων  Φολεγάνδρου, Σικίνου, Θηρασίας και Ανάφης και για την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 από ώρα 11:00΄ έως την  λήξη του ωραρίου για τους συναδέλφους του Δημοτικού Σχολείου Ίου.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Υπ. Εργασίας : πρόγραμμα επιδότησης πλήρους απασχόλησης επιχειρήσεων

Υπογράφτηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση η υπουργική απόφαση που αφορά στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη άνεργων νέων που είχαν ενταχθεί στις στοχευμένες δράσεις του υπουργείου «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέου έως 29 ετών» και «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στο κλάδο τουρισμού».

Πρόκειται, ουσιαστικά για τη δεύτερη φάση των παραπάνω επιτυχημένων δράσεων και σκοπός είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης και πλήρους απασχόλησης από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι νέοι μέχρι 29 ετών που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας» ενώ ωφελούνται και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση.

Οι δικαιούχες επιχειρήσεις επιχορηγούνται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.
Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ωφελούμενων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Επίσης, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα απασχόλησης ωφελούμενων άνω των 25 ετών ανέρχεται στα 18 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Τα ποσά επιχορήγησης καλύπτουν τμήμα του μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 6 μήνες.

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας) - νομικός πολιτισμός και πολιτική νομιμότητα

Σύμφωνα με κείμενο του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας με αποδέκτες το ΥΠΑΙΘ,  την ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, και τα ΜΜΕ,

Με έγγραφό του ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου ζητά από τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, να μη χορηγούν άδεια στους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στις ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία.

Η ενέργεια αυτή του κ. Σ. Κεδίκογλου προκαλεί αγανάκτηση και διαχέει καχυποψία, ως προς τις προθέσεις του, στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δικαίως θεωρούν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της συν-κυβερνητικής επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο και είναι σαφώς εκδικητική για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Στο άνω έγγραφό του ο Υφυπουργός επικαλείται «το συμφέρον των μαθητών και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων» και στηρίζει νομικά την απόφασή του στο  άρθρο 16, παρ. 3 του ν. 1264/82.  Η επιλεκτική χρήση όμως νομικών αποσπασμάτων αποδεικνύει την έλλειψη νομικών ή και άλλων επιχειρημάτων. Και εν προκειμένω νομικά ή και άλλα επιχειρήματα είναι όχι μόνο το άρθρο 16, παρ. 3 του ν. 1264/82 και η διά πάσαν χρήσιν φράση  «το συμφέρον των μαθητών και η ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων» αλλά και άλλα άρθρα του Νόμου (αναφέρονται….)

Κατόπιν τούτων καλούμε τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σ. Κεδίκογλου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του και τα ανωτέρω, να επανεκτιμήσει την απόφασή του και να αποσύρει την εν λόγω εγκύκλιο, τους δε αρμόδιους Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ, να συνεχίσουν να χορηγούν κανονικά τις συνδικαλιστικές άδειες για τις επόμενες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, αφού αυτό επιτρέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλέγμα και τη διοικητική πρακτική των προηγούμενων χρόνων.