Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2014

σε πτώση ο εσωτερικός τουρισμός, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση της πληρότητας, μικρές αυξήσεις στις τιμές των διανυκτερεύσεων, βλέπει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με ανάρτηση στο http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231336958

Σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό, ο εσωτερικός τουρισμός συρρικνώνεται, δείχνει μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 18,6% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 74% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν πήγε διακοπές το 2013.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ίδια τάση δείχνει να συνεχίζεται και το 2014 υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η εποχικότητα του εσωτερικού τουρισμού είναι μικρότερη από την εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού. Ωστόσο η εποχικότητα του τουρισμού γενικά είναι υψηλότερη σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ, τον Μάιο του 2013 εργάζονταν στα ελληνικά ξενοδοχεία 93.523 άτομα και τον Αύγουστο 121.557. Σε σχέση με το 2012, η απασχόληση τον μήνα Μάιο εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,9% και τον Αύγουστο αυξημένη κατά 1,3%. Τα ποσοστά μεταβολής της απασχόλησης δείχνουν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί ως ανάχωμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για το σύνολο της οικονομίας, κατά το γ' τρίμηνο του 2013 η απασχόληση μειώθηκε κατά περίπου 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Από το 2008 έως το 2013, στον κλάδο καταλύματος- εστίασης χάθηκαν συνολικά 20,4 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,6%. Αυτό το ποσοστό είναι το τέταρτο μικρότερο ποσοστό μείωσης της απασχόλησης μεταξύ των τομέων της οικονομίας.

Τέλος, τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δείχνουν ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 η Ελλάδα διέθετε 9.677 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 773.445 κλινών.

Το 2013, πάνω από το 63% των ξενοδοχείων ήταν ενταγμένο στις τρεις ανώτερες κατηγορίες, ενώ το 2009 αυτό το ποσοστό ήταν περίπου 60%. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων παρουσιάζει σταθερά αυξητική πορεία: το 1990 ήταν 35 δωμάτια, το 2009 ήταν 40,1 και το 2013 ήταν 41,4.

Θετικά, αλλά όχι εντυπωσιακά, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2014 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής (ΕΞΑΑ). Η πληρότητα αυξήθηκε από 55,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2013 σε 68,3% φέτος, ενώ αύξηση κατά 4,9% σε ετήσια βάση εμφανίζει και η μέση τιμή δωματίου (ARR), η οποία σύμφωνα με το «European Benchmark», ανέβηκε από τα 79,75 ευρώ το 2013 Αθήνα στα 83,69 το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η Ένωση επισημαίνει ότι στο πρώτο εξάμηνο η Αθήνα παρέμενε η πιο προσιτή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι αντίστοιχες τιμές των ανταγωνιστών ήταν: Ρώμη 146,55 ευρώ, Βαρκελώνη 119,32 ευρώ, Μαδρίτη 84,22 ευρώ, Κωνσταντινούπολη 135,65 ευρώ, Άμστερνταμ 136,10 ευρώ, Παρίσι 248,14 ευρώ, Λονδίνο 167,17 ευρώ, Μόναχο 115, 67, Βιέννη 94,16 ευρώ.


Ο Ιούνιος έκλεισε με μέση πληρότητα αυξημένη κατά 18,4% έναντι του 2013, ενώ καλύτερα δείχνουν πως είχαν κινηθεί οι τάσεις ανόδου τους προηγούμενους μήνες.

Ένωση λεμβούχων Θήρας – συνεχίζει την ναυπήγηση του νέου της σκάφου «Σαντορίνη» μετά και την δυνατότητα να εκτελεί δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των γειτονικών νησιών της Σαντορίνης

Την άνοιξη του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση και να ξεκινήσει η δρομολόγησή του στην εξυπηρέτηση των αναγκών των  επιβατών των κρουαζιεροπλοίων αλλά και εκτέλεση δρομολογίων στα νησιά της «επαρχίας Θήρας», του νέου σκάφους της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης που συνεχίζει να ναυπηγείται στις εγκαταστάσεις της στην Βλυχάδα κατά το πρότυπο του αμέσως προηγούμενου σκάφους, του «Γαρμπή».

Το νέο σκάφος -μετά την ολοκλήρωση την Άνοιξη του 2013 του «Γαρμπή» και την δρομολόγησή του για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων καθώς και εκδρομών που πραγματοποιούνται σε γειτονικά νησιά της Σαντορίνης- ξεκίνησε να ναυπηγείται τον Νοέμβριο του 2013 απο την δραστήρια και δημιουργική Ένωση Λεμβούχων της Σαντορίνης.

Το νέο σκάφος αναμένεται να ονομαστεί «Σαντορίνη» και να αποτελέσει το νέο, δίδυμο απόκτημα, της Ε.Λ.Σ. στον στόλο των 25 σκαφών της, καθώς θα έχει το ίδιο μέγεθος (αν και θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο) και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Γαρμπή» ενώ έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται με την υποστήριξη της ομάδας του ναυπηγού κ. Ελευθεράκη στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας στην Βλυχάδα.

Το νέο σκάφος αναμένεται να ολοκληρωθεί, εγκαινιαστεί και να δρομολογηθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2015, στις ίδιες υπηρεσίες όπως και ο «Γαρμπής», για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων καθώς και για προγραμματισμένα δρομολόγια καθ όλη την διάρκεια του χρόνου στα νησιά της Επαρχείας Θήρας, μετά και τις πρόσφατες αισιόδοξες και ενθαρρυντικές εξελίξεις με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αλλά και του αρμόδιου υπουργείου.

Το νέο σκάφος θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 200 επιβάτες, η ταχύτητά του θα ξεπερνά τους 20 κόμβους, ενω θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα που θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει ακόμη και με δύσκολους χειμωνιάτικους καιρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Λεμβούχων Θήρας είναι σταθερά μια από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Σαντορίνη που συνεχίζουν να ακολουθούν αναπτυξιακό πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενες πάντοτε έγκαιρα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας παρέχει λεμβουχικές (θαλάσσιες μεταφορικές) υπηρεσίες στην περιοχή της Σαντορίνης με τα ιδιόκτητα σκάφη της και με το μόνιμο προσωπικό της να ξεπερνά τα 70 άτομα.


Ένα από τα κύρια αντικείμενά της είναι η ασφαλής και γρήγορη μεταφορά των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν τον όρμο των Φηρών, μιας και το νησί δεν διαθέτει λιμένα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, εξ αιτίας της έλλειψης του οποίου, προέκυψε άλλωστε και η ανάγκη δραστηριοποίησης ενός σύγχρονου στόλου πλοιαρίων για την από-επιβίβαση στην Σαντορίνη των επιβατών των πλοίων της κρουαζιέρας.

υπηρεσίες αερομεταφορών και αεροξεναγήσεων με ελικόπτερα από την ifly και στην Σαντορίνη

Υπηρεσίες αερομεταφορών και αεροξεναγήσεων ξεκίνησε να προσφέρει από το φετινό καλοκαίρι και στην Σαντορίνη η εταιρία http://www.ifly.gr/el/ με έδρα το όμορφο ελικοδρόμιο που δημιούργησε στις πάντοτε εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Santo Wines στην καλντέρα του Πύργου της Σαντορίνης.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στην Σαντορίνη στις πτήσεις της προς την Αθήνα, δεκάδες άλλους νησιωτικούς και όχι μόνο, με ένα ελικόπτερο τύπου Bell 206 Ranger .

Η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Σαντορίνη μέχρι στιγμής κρίνεται θετική.

Η εταιρία δραστηριοποιείται σε Αμοργός, Σαντορίνη, Μύκονο, Costa Navarino, Αντίπαρος, Ιθάκη, Ελούντα, Φολέγανδρο, Μυκήνες – Ναύπλιο, Μύκονος - Σύρος - Τήνος – Πάρος, Μετέωρα, Μύκονος - Πάρος - Ίος - Σαντορίνη – Νάξο και άλλους 152 συνολικά προορισμούς.


Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια ή τις αεροξεναγήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται στην σελίδα : info@ifly.gr και να ενημερώνονται στο τηλέφωνο 210 6235080

από 25.7 οι αιτήσεις για την επιδότηση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας, 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 25/7/2014

Σας ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 ο Παιδικός Σταθμός Επισκοπής Γωνιάς και ο Παιδικός Σταθμός Οίας συμμετέχουν στην δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακή και Επαγγελματικής Ζωής».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μητέρες νηπίων, εναλλακτικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι πατέρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνοι που βρίσκονται σε χηρεία.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για χρηματοδότηση των μητέρων μπορούν να υποβάλλονται προς την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) από τους δικαιούχους το χρονικό διάστημα 25/7/2014- 4/8/2014.

Σας καλούμε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον και να συμμετέχετε με αιτήσεις σας.

Πληροφορίες:

1.Η Αίτηση Συμμετοχής των ενδιαφερομένων γυναικών, θα ξεκινήσει να διατίθεται ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.Τ.Α.Α (www.eetaa.gr ), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr ) και του ΕΠΑΝΑΔ (www.epanad.gov.gr ), από τις 25/7/2014.
2.για πληροφορίες: Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. : τηλ.:210 5214600, 213 1320600   

προκήρυξη θέσεων καθαριστριών από την σχολική επιτροπή Α/Βάθμιας εκπαίδευσης

Την πλήρωση θέσεων καθαριστών/ριών για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το διδακτικό έτος 2014-15 των παρακάτω σχολικών μονάδων :

Δημοτικό Σχολείο  Φηρών, Ειδικό Σχολείο Φηρών , 3ο Νηπιαγωγείο Φηρών , Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου , Νηπιαγωγείο Καρτεράδου

Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Θήρας στα Φηρά (άνωθεν των ΕΛΤΑ),  από τις 25/7/2014 έως και 24/08/2014, στον υπεύθυνο γραμματειακής υποστήριξης της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά :

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:
1.Να έχουν υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επελέγησαν.
2.Πρόσφατο Πιστοποιητικό υγείας (από Δημόσιο Νοσοκομείο, κέντρο υγείας) .
3.Εντοπιότητα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
1.Έγγραφη αίτηση με πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου.
2.Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου με άδεια παραμονής.
3.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πρόσφατης έκδοσης, προκειμένου για υποψήφιους που έχουν ανήλικα τέκνα.
4.Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν έχει συνάψει σύμβαση με άλλο σχολείο.
5.Φωτοτυπία πρόσφατης βεβαίωσης ανεργίας του ΟΑΕΔ  (ανανεωμένη κάρτα ανεργίας).
6.Φωτοαντίγραφο Φορολογικής Δήλωσης & Εκκαθαριστικού Σημειώματος Δ.Ο.Υ.


Για περαιτέρω διευκρινίσεις  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22860-27053.

Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

πολίτες Οίας - ενημέρωση για την συζήτηση για τον Αιγιαλό που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2014 στο ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το Σάββατο 19/07/2014, στον συνεδριακό χώρο του ΔΑΠΠΟΣ, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία των Πολιτών της Οίας, συζήτηση για το κατατεθέν νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Οριοθέτηση διαχείρισης και προστασίας αιγιαλού και παραλίας».

Στην συζήτηση συμμετείχαν:
1) ο πρόεδρος της ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ, κος Σιγάλας Νίκος και ο διευθύνων σύμβουλός της, κος Βάιλας Γιώργος ,
2) εκ μέρους του Δήμου Θήρας, ο Αντιδήμαρχος κος Μάρκος Καφούρος,
3) εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας και του ΕΠΑΜ Θήρας,
4) εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης «ΕΜΕΙΣ»,
5) εκπρόσωποι του συλλόγου «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», της συντονιστικής επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond, του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας που εδρεύει στο Εμπορείο.

Θα θέλαμε, από την πλευρά μας, να τονίσουμε ότι προσκαλέσαμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τα δύο(2) τοπικά ΜΜΕ και αρκετούς φορείς και συλλόγους της Σαντορίνης και για το λόγο αυτό θεωρούμε την συμμετοχή στην συζήτηση ανησυχητικά μικρή για ένα θέμα τόσο σημαντικό.
Η εκπρόσωπος των Πολιτών της Οίας κάλεσε τον Δήμο Θήρας και όλους τους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν στο κίνημα για την σωτηρία του αιγιαλού και της παραλίας με αίτημα την απόσυρση του καταστροφικού νομοσχεδίου.

Οι εκπρόσωποι της ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ μας ενημέρωσαν για το νομοσχέδιο, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίδραση τους αφού, όπως υποστήριξαν, σχεδιάζεται η μεταβίβαση της διαχείρισης του αιγιαλού και της παραλίας από τον Δήμο στην κεντρική κυβέρνηση, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ανεξέλεγκτη χρήση τους από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επισήμαναν, ωστόσο, ότι εδώ και δύο(2) χρόνια γίνεται καταπάτηση Δημοσίου Κτήματος από επιχειρηματίες της Σαντορίνης, που τοποθετούν δίχως την απαραίτητη άδεια, ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες του νησιού. Η ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ καταγράφει τις παραβάσεις και τις στέλνει στην Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου αλλά το μόνο αποτέλεσμα είναι καθυστερημένες δίκες που επιβάλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Ο κος Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι ενώ δεν είχε ενημερωθεί μέχρι πρότινος για το θέμα του αιγιαλού, ωστόσο ενημερώθηκε τις τελευταίες ημέρες και η άποψή του ταυτίζεται με την άποψη της ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ. Μας επισήμανε ότι ίδια είναι και η θέση του Δημάρχου Θήρας ο οποίος έχει ήδη στείλει έγγραφο στους αρμόδιους Υπουργούς εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του σχετικά με το νομοσχέδιο. Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι στόχος των κυβερνώντων είναι το ξεπούλημα της χώρας μας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας τόνισε ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο θα καταστρέψει το νησί μας και αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα με το ποιος θα διαχειρίζεται τον αιγιαλό και την παραλία, δηλαδή ο Δήμος ή η κεντρική κυβέρνηση. Κάλεσε, επιπλέον, τον Δήμο να πάρει πιο δυναμική θέση. Τέλος, εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για την υδρόλυση των χημικών της Συρίας νότια της Κρήτης, κάτι που αν ολοκληρωθεί θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στις θάλασσες μας.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης» και της συντονιστικής επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond υποστήριξε ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο είναι τρομακτικό αφού προβλέπει νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μπάζωμα παραλιών, περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, δόμηση του χώρου της παραλίας και τόνισε ότι αν εμείς αποδεχθούμε την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας τότε οι γενιές που ακολουθούν θα την θεωρήσουν δεδομένη. Ζήτησε, επιπλέον, από τον Δήμο να γίνει μία διαμαρτυρία ώστε να στείλουμε το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τους πολίτες της Σαντορίνης.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» δήλωσε την αντίθεση του σε κάθε παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας η οποία δεν ελέγχεται από τον Δήμο Θήρας και ζήτησε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα αφού θεωρεί ότι μόνο ο Δήμος μπορεί αποτελεσματικά να εξασφαλίσει την καθαριότητα της παραλίας και την ασφάλεια των λουομένων.

Η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «ΕΜΕΙΣ» δήλωσε τις αντιρρήσεις της για το νομοσχέδιο και πιθανολογεί ότι λόγω της έντονης αντίδρασης, το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση των κυβερνώντων προς τους δανειστές και ότι δεν είναι αποκομμένο από την γενικότερη καταστροφή του εθνικού μας πλούτου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Κάλεσε τον Δήμο Θήρας να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της Σαντορίνης μέσα από τα ΜΜΕ και παράλληλα ζήτησε να γίνουν κινητοποιήσεις ώστε να αποτραπεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ Θήρας ζήτησε από την ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ να δημοσιοποιεί με Δελτία Τύπου τους ελέγχους που κάνει στις παραλίες καθώς και τις παραβάσεις που εντοπίζει ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Υποστήριξε ότι ήδη έχουν γίνει καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας καθώς και άλλες παραβιάσεις του νόμου και εκτίμησε ότι η βασική διαφορά μεταξύ του νόμου 2971/2001, που ισχύει σήμερα, και της τελικής μορφής του νέου νομοσχεδίου θα είναι ότι θα δίνεται υπερεξουσία στον Υπουργό Οικονομικών. Δήλωσε, επίσης, ότι βάσει του ήδη ψηφισμένου νόμου 3986/2011 (νόμος ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί ήδη να παραχωρηθεί ο αιγιαλός και η παραλία για 50 χρόνια σε κάθε επίδοξο επενδυτή. Τέλος, επισήμανε ότι υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στην Σαντορίνη που είναι υπέρ του νομοσχεδίου γιατί έχουν την αυταπάτη ότι θα ωφεληθούν και κάλεσε τον Δήμαρχο Θήρας να ανακοινώσει ότι όσοι υπουργοί και βουλευτές έχουν υπογράψει τους μνημονιακούς νόμους τα τελευταία 4 χρόνια είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας.

Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας που εδρεύει στο Εμπορείο θεώρησε υπεύθυνη την Δημοτική Αρχή που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα οι πολίτες ενώ παράλληλα χαρακτήρισε προδότες όσους ψηφίζουν τέτοια νομοσχέδια. Κάλεσε τους φορείς να συντονιστούν ώστε η αντίδραση να είναι μαζική και πρότεινε να γίνει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο που θα οργανώσει κινητοποιήσεις.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε, ως Πολίτες της Οίας, ότι η πρωτοβουλία μας αυτή σχετικά με τον αιγιαλό ολοκληρώθηκε μετά από μια ήρεμη και αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ενημερώνουμε, επίσης, την Δημοτική Αρχή ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το κατατεθέν νομοσχέδιο, παρουσία  των τοπικών ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να τοποθετηθούν άμεσα όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

Με εκτίμηση, Οι Πολίτες της Οίας

politesoias@gmail.com Facebook: “OIA γωνιες μας”  

η μελέτη του Δημήτρη Τσιργή, (MSc Σχεδίαση Διαδραστικών Συστημάτων Δημόσιας Υγείας) για την λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας

Την μελέτη με τίτλο «ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΘΗΡΑΣ» απέστειλε (22.7) στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ και συγκεκριμένα υπόψη της κ. Κίτσου, ο κ. Δημήτρη Τσιργή, MSc Σχεδίαση Διαδραστικών Συστημάτων Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με το κείμενο του συντάκτη της μελέτης,

Αγαπητή κα Κίτσου,
Σε συνέχεια προηγούμενων επικοινωνιών μας, σας προωθώ το τελικό κείμενο της Μελέτης, για τη δική σας επεξεργασία και την έκδοση πιθανής σύνοψης.
Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι για το σχέδιο της μελέτης έχουν χρησιμοποιηθεί επικαιροποιημένα στοιχεία με χρήση οικονομοτεχνικών εργαλείων.
Το οικονομοτεχνικό μέρος της μελέτης  -κατά την κρίση μου- εμφανίζει υψηλό δείκτη εγκυρότητας και αξιοπιστίας.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετικό.

Μελέτη για την Αναπτυξιακή Λειτουργία της Νοσοκομειακής Μονάδας Θήρας, Ιούλιος 2014
ΠΡΟΛΟΓΟΣ του Συντάκτη

Η παρούσα εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου προσφέρεται εθελοντικά στα μέλη της  Επιτροπής Στήριξης του Νοσοκομείου Θήρας και κατ ́επέκταση στο σύνολο της Θηραϊκής κοινωνίας, πέρα από οποιαδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα.
Ως συντάκτης της μελέτης αυτής, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία τα μέλη της Επιτροπής Στήριξης και ιδιαιτέρως τη Σοφία Κίτσου, η οποία υπήρξε πρόσωπο επικοινωνίας και διασύνδεσης.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Αντώνιο Σιγάλα, επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης «Σαντορίνη-Θηρασία-Ενότητα-Αλλαγή» και της μείζονος μειοψηφίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας, για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας. Για το πολιτικό ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών και την εν γένει διακριτική του στάση.

Η μελέτη αυτή ασφαλώς - μέσω της Επιτροπής Στήριξης – δεν μπορεί, παρά να απευθύνεται και στα εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας και στον αξιότιμο Δήμαρχο, τον Αναστάσιο - Νικόλαο Ζώρζο, τον οποίο επίσης ευχαριστώ για τη διαχρονική συνεργασία.
Τέλος ευχαριστώ τους πρώην συναδέλφους και φίλους στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου και τις λοιπές Υγειονομικές Μονάδες για τη διάθεση των επεξεργασμένων στοιχείων. Χάρις τη δική τους συμβολή εξοικονομήθηκε πολύτιμος χρόνος και αυξήθηκαν οι δείκτες εγκυρότητας και αξιοπιστίας της μελέτης.

Σύμφωνα με τον ΠΡΟΛΟΓΟ της Επιτροπής Στήριξης του Νοσοκομείου Θήρας για το ιστορικό δημιουργίας της και παρουσίαση του συντάκτη της μελέτης,

Τον Δεκέμβριο του 2011, όταν τελείωσε η κατασκευή και η προμήθεια εξοπλισμού του Νοσοκομείου, έγινε ανοικτή πρόσκληση στους πολίτες της Θήρας να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε αυτό, παρουσία των τοπικών ΜΜΕ. Εξακόσιοι – επτακόσιοι πολίτες περίπου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και μετά την ξενάγηση πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση, όπου και προτάθηκαν τα μέλη της παρούσας Επιτροπής. Σκοπός της σύστασης της Επιτροπής Στήριξης ήταν να ενεργήσουν τα δέοντα, ως αντιπρόσωποι των πολιτών, παράλληλα με τους θεσμικούς παράγοντες, ώστε να ανοίξει άμεσα το Νοσοκομείο Θήρας, το οποίο θα πρέπει να διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα.

Η Επιτροπή έκτοτε συνεδριάζει τακτικά, συμμετέχει από κοινού με τους θεσμικούς παράγοντες σ ́ όλες τις συσκέψεις στα αρμόδια Υπουργεία, συνομιλεί με τον Μητροπολίτη Θήρας, που εκπροσωπεί την Εκκλησία (δωρητής του οικοπέδου) και την ΑΕΜΥ καταθέτοντας τεκμηριωμένες απόψεις. Προτείνει λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές ιδιαιτερότητες υπό τις συνθήκες της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η άμεση έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Η Επιτροπή επίσης έχει προβεί σε δημοσιοποίηση του θέματος στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο και συνεχίζει να «κρατά» το θέμα στην επικαιρότητα, ώστε η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί τη σημασία που θα έχει, όχι μόνο για την ικανοποίηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της τοπικής κοινωνίας (που ούτως ή άλλως οφείλει να λάβει υπόψη), αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού των Κυκλάδων, η άμεση αναπτυξιακή λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας.

Η Επιτροπή συνέλεξε σε μικρό χρονικό διάστημα 5.000 υπογραφές πολιτών, ώστε να δείξει τη βούληση των κατοίκων της Σαντορίνης, οι οποίοι θέλουν το Νοσοκομείο να λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα.

Η Επιτροπή Στήριξης και η Δημοτική Παράταξη «Σαντορίνη-Θηρασία-Ενότητα- Αλλαγή» επιθυμεί να ευχαριστήσει δημόσια τον Δημήτρη Τσιργή για την κατάθεση της μελέτης στις τοπικές αρχές του νησιού της Θήρας και την εθελοντική προσφορά του. Η συμβολή του Δημήτρη είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού η μελέτη αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επιχειρηματολογίας για όλους εμάς στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την άμεση έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.
Τα μέλη της Επιτροπής με τη διακριτική διαμεσολάβηση του Αντώνη Σιγάλα, ήρθαν σε επαφή με τον Δημήτρη Τσιργή, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είναι ειδικευμένος επαγγελματίας στη Δημόσια Υγεία με ποικίλες μεταπτυχιακές σπουδές και πολλαπλές ειδικεύσεις στους τομείς εφαρμογών της υγείας και της πολιτικής παροχής υπηρεσιών.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, είναι ότι ο Δημήτρης ζει και εργάζεται μόνιμα στα Κυκλαδονήσια για περισσότερο από 14 χρόνια. Έχει διατελέσει Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου & Νάξου, έχοντας υπό την εποπτεία του το σύνολο των Υγειονομικών Μονάδων των Κυκλάδων και έχει εργαστεί στην πράξη για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στο παρόν διάστημα εργάζεται ως Υγειονομικός Επιθεωρητής στο Σώμα Επιθεώρησης Κυκλάδων του Υπουργείου Εργασίας με έδρα τη Σύρο και κατόπιν δικής του δήλωσης παραμένει στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη η θεσμικού εκπροσώπου επιθυμεί να συζητήσει μαζί του και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την παρούσα σχεδιαστική πρόταση.

Σύμφωνα με σημεία της μελέτης,

H σχεδιαστική πρόταση για την άμεση έναρξη λειτουργίας και τη διαχειριστική βιωσιμότητα του Νοσοκομείου Θήρας συνδέεται με την αναγκαιότητα της τελικής αξιοποίησης της σύγχρονης υφιστάμενης νοσοκομειακής κτιριακής υποδομής και των διαθέσιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.
Το παραγόμενο προϊόν της παρούσας περιεκτικής μελέτης είναι η παρουσίαση ενός οικονομοτεχνικού σχεδίου με παράλληλη ένταξη των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, τη χρήση και το παραγόμενο υγειονομικό υλικό για την αποτελεσματική και ορθή λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας. Τελικοί αποδέκτες της ενέργειας είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Θήρας και των Κυκλάδων, αλλά και οι πολίτες/επισκέπτες, ως χρήστες των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, η σχεδίαση αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση του συστήματος των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη νησιωτική Θήρα, διαμέσου της εξισορρόπησης της σχέσης «κόστος - αποτέλεσμα».
Με πιο απλά λόγια αποσκοπεί στο να “παράγει αποτελεσματική υγεία”.
Τέλος η περιεκτική μελέτη έχει σαν στόχο να αποτελέσει ένα πιλοτικό πεδίο εφαρμογής ως δυναμικό εργαλείο διοίκησης (τοπικών Οργανισμών - Υπηρεσιών και συνεπώς Συστημάτων), το οποίο περιλαμβάνει αναπόσπαστα ως κύριους διαχειριστικούς συμμέτοχους τους Φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Στα ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2, 3 και 4: αναφέρονται τα εξής θέματα :  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΘΗΡΑΣ (ΝΜΘ)  / 2.1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΘΗΡΑΣ (ΝΜΘ) ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / 2.2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ /3.1 ΠΦΥ και ΔΦΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΜΘ / 3.2 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΑΠΑΝΗ – ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΜΘ / 3.2.1 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ / 3.2.2 Η ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / 3.2.2.1 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ / 3.2.2.1.1 ΚΟΣΤΗ / 3.2.1.1.2 ΕΣΟΔΑ / 3.2.3 ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ / 3.2.4 ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ / ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ / 4.1 ΠΗΓΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ / 4.1.1 ΕΚΤΙΜ/ΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ / 4.1.2 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΧΡΗΣΗΣ / 4.1.2.1 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΥ ΘΗΡΑΣ / 4.1.2.2 ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΜΘ / 4.1.2.3 ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Σύμφωνα με μέρος του κεφαλαίου 2,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΜΘ / 2.1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ  / ΜΟΝΑΔΑΣ ΘΗΡΑΣ (ΝΜΘ) ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), έχει ολοκληρώσει την ανέγερση της Νοσοκομειακής Μονάδας στα Φηρά της νήσου Θήρας, η οποία είναι δυναμικότητας 50 κλινών και συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ. Το έργο υλοποίησε η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ Α.Ε. που αποτελεί και τον Φορέα λειτουργίας της μονάδας.
Το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή του «Αγίου Νικολάου» με την προϋπόθεση την υγειονομική εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Θήρας σύμφωνα με του κανόνες της προσβασιμότητας στο σχηματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) αποτελεί Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Ιδρύθηκε με το Ν.3293/2004 (ΦΕΚ 231, τ. Α ́) αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και από τον Υπουργό Υγείας κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.3429/2005 περί λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Πρωταρχική βασική δραστηριότητα της ΑΕΜΥ ΑΕ αποτέλεσε η λειτουργία και αξιοποίηση των υποδομών της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, η οποία αποτελεί εποπτευόμενο φορέα της.
Η ΑΕΜΥ Α.Ε. εποπτεύει και διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας – Κ. Πρίφτης και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.
Οι καταστατικοί σκοποί ίδρυσης και λειτουργίας της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. είναι: - η πιλοτική ανάπτυξη της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, - η κατάρτιση προγραμμάτων υποστήριξης αθλητών και η παροχή υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας - περίθαλψης, - η ανάπτυξη νέων μορφών φροντίδας υγείας, - η παροχή πρόσθετων και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, όπως η κατ' οίκον νοσηλεία, η προληπτική ιατρική, η αποκατάσταση και η αποθεραπεία, - η ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, - η εν γένει προαγωγή των επιστημών υγείας, - η εξασφάλιση τρόπων άμεσης πρόσβασης των εν Ελλάδι ευρισκόμενων ημεδαπών και αλλοδαπών ασθενών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, - η εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,- η προαγωγή της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας.

Σύμφωνα με το προφίλ της εταιρείας και το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της, το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας δίνει τη δυνατότητα, μέσα από το θεσμικό και καταστατικό του πλαίσιο, παροχής υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένων και αποδοτικών υπηρεσιών υγείας παράλληλα με τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα τους.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. εστιάζει στην ανάπτυξη σύγχρονων και εξειδικευμένων υπηρεσιών με στόχο το ευρύτερο κοινωνικό όφελος και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Το μοντέλο λειτουργίας της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. μπορεί να αποτελέσει μια απάντηση στα αιτήματα της καθολικότητας ως προς το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους, της αποτελεσματικότητας ως προς την ικανότητα διαχείρισης των πόρων και των υποδομών, της ευελιξίας και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Για την επίτευξη δε, των στόχων αυτών, προωθείται η αξιοποίηση σύγχρονων επιχειρηματικών και χρηματοδοτικών μεθόδων, καθώς και η υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών (όπως π.χ. η μεθοδολογία των συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα) με σκοπό την υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας μεγάλης εμβέλειας.

Η λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού στο πλαίσιο της Α.Ε.Μ.Υ.  Α.Ε. αποτελεί μια πρωτοπόρο παρέμβαση που προσανατολίζει τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Αποκατάστασης προς την κατεύθυνση της βέλτιστης κάλυψης των σύγχρονων απαιτήσεων υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών, με την υιοθέτηση διεθνών προτύπων παροχής υπηρεσιών.
Πόροι της Εταιρείας είναι έσοδα από το κεφάλαιό της, τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου, τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού και προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή άλλους διεθνείς Οργανισμούς, δωρεές,  επιχορηγήσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας και τέλος την εκμετάλλευση του ενεργητικού της από τη λειτουργία της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έχει εγκρίνει με βάση το Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του έτους 2012 -2015 και το Υπουργείο Υγείας (απόφαση Υφυπουργού με αριθμό πρωτ. οικ.50/24.01.2012) με σκοπό να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στην υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού και στην ζήτηση των υπηρεσιών υγείας, λόγω του αυξημένου εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.

Στο Νοσοκομείο Θήρας περιλαμβάνονται τα εξής τμήματα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας, Απεικονιστικά Εργαστήρια, Βιοπαθολογικά Εργαστήρια, Παθολογικό τμήμα, Μαιευτικό τμήμα, Χειρουργικό τμήμα, Νοσηλευτικές Μονάδες (32 κλινών), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ( 5 κλινών), Μονάδα Εμφραγμάτων (5 κλινών) , Εσωτερικό Χειρουργικής Αίθουσας Είσοδος Χειρουργείου και C-ARM , Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Στην αρχική υπογραφείσα Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ της ΑΕΜΥ ΑΕ, του Υπουργείου Υγείας, της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου και του ΓΝ Σύρου προβλεπόταν η επιχορήγηση της ΑΕΜΥ ΑΕ για τα πρώτα τρία έτη λειτουργίας της, με απώτερο σκοπό η Νοσοκομειακή Μονάδα να καταστεί βιώσιμη και αυτοτελής.

Η συμφωνία αυτή δεν υλοποιήθηκε λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να συνεισφέρει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού στο αρχικώς εκτιμητικό προϋπολογισθέν ποσό.
Το προηγηθέν προτεινόμενο διαχειριστικό μοντέλο, το οποίο εξάλλου είχε αναλυτικά μελετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε καμία των περιπτώσεων δεν απαξιώνεται, αλλά αντιθέτως κρίνεται θετικά και αποτελεί θεμέλιο πάνω στο οποίο δύναται να οικοδομηθεί η νέα προγραμματική συμφωνία με την εισαγωγή στη σύμπραξη αυτή, του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού με τη διαχειριστική ευθύνη και εγγύηση του Δήμου Θηραίων.
Συνεπώς και εν τάχει προτείνεται η σύμπραξη των εξής φορέων για την πιλοτική λειτουργία του Νοσοκομείου της Θήρας:

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - 2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΑΙΓΑΙΟΥ-ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ, ΑΕΜΥ ΑΕ , ΙΔΡΥΜΑ ΝΟΜΙΚΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ .

Οι υποχρεώσεις των συμπραττόντων φορέων αναλύονται πιο κάτω

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ  Εποπτεύει τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας και προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις, όταν τεκμηριωμένα παρίσταται ανάγκη, με κύριο σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονάδας.  Διαθέτει και μετακινεί το αναγκαίο ιατρικό και λοιπό προσωπικό σύμφωνα με τις κατά περίπτωση διαμορφωμένες συνθήκες από άλλες δομές ή ΝΠΔΔ που εποπτεύει, χωρίς να διαταράσσεται το καθεστώς εργασιακής σχέσης του διατιθέμενου προσωπικού, μετά από σχετική ανακοίνωση – προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετακινήσεων ή αποσπάσεων με την ευθύνη κάλυψης ιατρικών εφημεριών, εξαιρέσιμων και ωρών υπερωριακής απασχόλησης όταν πρόκειται για νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.  Συνεχίζει τις προκηρύξεις και τοποθετήσεις θέσεων ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου, τόσο για τη νήσο Θήρα, όσο και τα ΠΠΙ και ΠΙ που στονπαρόντα χρόνο το ΚΥ Θήρας εποπτεύει με προκαλούμενη δαπάνη του προϋπολογισμού του. Εντάσσει τη Νοσοκομειακή Μονάδα στο σχηματισμό του ΕΣΥ και σε περίπτωση που οι βεβαιωθείσες απαιτήσεις εσόδων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν αποδίδονται, επιχορηγεί μέρος των μη εισπραχθέντων για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας, όπως πράττει στις περιπτώσεις αυτές για τα λοιπά Νοσοκομεία της Επικράτειας. Συνεχίζει να καταβάλει κάθε δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού) που υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ ή προσλαμβάνεται για το σκοπό αυτό μέσω ειδικών προκηρύξεων εκ του ΥΥ με έδρα –φορέα υποδοχής το Νοσοκομείο της Θήρας.  Μεταφέρει τους ετήσιους οικονομικούς πόρους του προϋπολογισμού που χρησιμοποιούνται στο ΚΥ Θήρας, μέσω της 2ης ΔΥΠΕ και του ΓΝ Σύρου, στο συμπράττοντα φορέα που ασκεί την οικονομική διαχείριση, δηλαδή την ΑΕΜΥ ΑΕ σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και συνεπώς εξασφαλίζει τη  ροή εκταμίευσης του εγκριθέντος προϋπολογισμού του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €) σε ετήσια βάση. Η αναγκαία προκύπτουσα οικονομική εγγραφή περιγράφεται αναλυτικά στο κεφ. 3

2. 2η ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
 Η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου χορηγεί ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με τις κατά περίπτωση διαμορφωμένες συνθήκες, χορηγεί τον κινητό και πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του ΚΥ Θήρας για τη μετεγκατάστασή του στην κτιριακή υποδομή του Νοσοκομείου. Μεταφέρει τους ετήσιους οικονομικούς πόρους του προϋπολογισμού που χρησιμοποιούνται στο ΚΥ Θήρας, μέσω του ΓΝ Σύρου, στο συμπράττοντα φορέα που ασκεί την οικονομική διαχείριση

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου κατά τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας του Νοσοκομείου της Θήρας, παρέχει τεχνογνωσία μέσω του υπηρετούντος ανθρώπινου δυναμικού του, κυρίως σε θέματα διαχείρισης λογιστικού οικονομικού, προμηθειών και συμβάσεων, εφαρμογής διπλογραφικού και αναλυτικής λογιστικής, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και συστημάτων πληροφορικής της ιατρικής της υγείας (SLA).   Χορηγεί τον κινητό και πάσης φύσεως ξενοδοχειακό και λοιπό εξοπλισμό (γραφεία, υπολογιστές, μηχανήματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κτλ) του ΚΥ Θήρας στη νέα Νοσοκομειακή Μονάδα. Μεταφέρει τη μισθοδοσία του υπηρετούντος προσωπικού του ΚΥ Θήρας στην ΑΕΜΥ ΑΕ χωρίς να διαταράσσονται οι υφιστάμενες σχέσεις εργασίας του.  Στις περιπτώσεις που έχουν υπογραφεί συμβάσεις συντήρησης εξοπλισμού, διοικητικοοικονομικής υποστήριξης ή πληροφορικής συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργία τους και για τη Νοσοκομειακή Μονάδα της Θήρας για το υπόλοιπο διάστημα και έως τη λήξη των συμβάσεων.  Μεταφέρει τους ετήσιους οικονομικούς πόρους του προϋπολογισμού του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του ΚΥ Θήρας στο συμπράττοντα φορέα που ασκεί την οικονομική διαχείριση

4. Α.Ε.Μ.Υ ΑΕ
Η ΑΕΜΥ λειτουργεί με τους κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας για χάρη του δημόσιου υγειονομικού συμφέροντος.  Αναλαμβάνει τη διοικητικοοικονομική διαχείριση της Μονάδας. Διασφαλίζει τη λογιστική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Θήρας, χωρίς την επιβάρυνση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Προσλαμβάνει κατόπιν προκηρύξεων ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και καταβάλλει κάθε δαπάνη μισθοδοσίας που προκύπτει από τις προσλήψεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εφημεριών, των εξαιρέσιμων και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης. Συντονίζει, ελέγχει, εποπτεύει και διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό της Μονάδας, ανεξαρτήτως της σχέσης με την οποία αυτό υπηρετεί και το χρόνο πρόσληψής τους. Εισπράττει κάθε αποδιδόμενο πόρο, συνάπτει συμβάσεις με όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον ΕΟΠΥΥ και τιμολογεί με βάση τον ενιαίο κατάλογο των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) και των ημερησίων νοσηλίων. Τιμολογεί και αποδέχεται την ασφαλιστική κάλυψη με την ως άνω εφαρμοζόμενη τιμολόγηση μέσω ΚΕΝ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η ιατρονοσηλευτική εξυπηρέτηση με κάλυψη της προκαλούμενης δαπάνης μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών δύναται να ακολουθεί, είτε την ενιαία τιμολόγηση μέσω ΚΕΝ (DRGs), είτε την τήρηση διακριτού τιμοκαταλόγου για ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιώτες μη ασφαλισμένους σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης κατόπιν σχετικής έγκρισης ειδικής από τη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ.

5. ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ
Εγγυάται την κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών λειτουργίας επιχορηγώντας το συμπράττοντα φορέα που ασκεί την οικονομική και διοικητικολογιστική διαχείριση με το ποσό έως του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €) ανά έτος και για τα τρία έτη της πιλοτικής παρούσας εφαρμογής.  Συμμετέχει στην Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης με το νόμιμο εκπρόσωπό του ή με ορισθέν μέλος του κατόπιν απόφασης του ΔΣ

6. ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΙΩΝ
Παρέχει, ως διαχειριστικός αποδέκτης μέρους των εσόδων του Ιδρύματος Νομικού, εγγύηση για την ως άνω ετήσια επιχορήγηση. Συνεισφέρει στην υποστήριξη λειτουργιών της Νοσοκομειακής Μονάδας με την ανάπτυξη και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και πράξεων μέσω ΕΣΠΑ και νέου ΕΣΠΑ.

Το πλήρες κείμενο της μελέτης μπορείτε να το δείτε εδώ :

«ποιος θα ανελκύσει το ναυάγιο του Sea Diamond;» - ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής,

Παρακολουθώντας αυτές τις ημέρες την τελική ανέλκυση και απομάκρυνση του Costa Concordia από το μικρό νησάκι Giglio στην Τοσκάνη της Ιταλίας, σκεφτόμαστε ποιος τελικά θα ανελκύσει το πολύ μικρότερο Sea Diamond, από την μοναδική και πασίγνωστη Καλντέρα της Σαντορίνης.

Πέρασαν 7 χρόνια και τέσσερις μήνες από το ναυάγιο του Sea Diamond, και τελικά η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό: ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND, ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟΣ Ο ΓΥΑΛΟΣ. Άλλωστε και η πλοιοκτήτρια δήλωσε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, χωρίς μέχρι σήμερα να κάνει λόγο για προσφυγή στον Άρειο Πάγο.

Έστω και αν οι ποινές μειώθηκαν, έστω και αν οι ένοχοι λιγόστεψαν, η ουσία είναι πάλι η ίδια: Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ SEA DIAMOND ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟ, ΤΟΝ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Είτε το ναυάγιο προκλήθηκε από πρόθεση, είτε από αμέλεια, η πραγματικότητα είναι πάλι η ίδια: ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

Και το ερώτημα είναι πλέον ένα και μοναδικό: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ; Στη γειτονική μας Ιταλία, έγινε η ανέλκυση του έξι φορές μεγαλύτερου Costa Concordia και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μεταφορά του στη Γένοβα για τη διάλυση και την ανακύκλωσή του. Όλη η επιχείρηση ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και από τη μέρα του ναυαγίου πέρασαν μόλις δυόμισι χρόνια. Οι αρμόδιες αρχές υποχρέωσαν την πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική της εταιρεία να πληρώσουν όσα απαιτούνται για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προ του ναυαγίου κατάστασή του, χωρίς να σκεφτούν πόσο αυτές μπορεί να ζημιωθούν. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, εφτά χρόνια μετά, ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο και παρά το ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ήδη τρείς φορές εις βάρος της πλοιοκτήτριας, κανένας εκ των αρμοδίων αρχών δεν συζητά για την ανέλκυση του Sea Diamond!

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας και Αιγαίου, κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος, κυρία Υπουργέ Τουρισμού, η Σαντορίνη που για το 2014 ψηφίστηκε ως πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως χρειάζεται την προστασία σας και την προσοχή σας. Δεν αρκεί να την τοποθετείτε στη βιτρίνα του Ελληνικού Τουρισμού, δεν αρκεί να ποζάρει πρώτη σε κάθε αφίσα για την τουριστική καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, δεν αρκεί μόνο η διαφήμιση της όμορφης Καλντέρας της. Απαιτείται και η προστασία της μέσω της τήρησης του Ελληνικού Συντάγματος, μέσω της εφαρμογής των Νόμων που εσείς ψηφίσατε και μέσω της εφαρμογής των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΑΝΕΛΚΥΣΤΕ ΤΟ SEA DIAMOND ΠΡΙΝ ΝΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ! ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

Μετά τιμής                            
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond
e-mail: savesantorini@gmail.com       

παραχωρήθηκε το γήπεδο της «Λάβας" στον Δήμο Θήρας για αξιοποίηση

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας,  http://thirasport.gr/football/lava/item/379-megalo-vima-gia-lava
Έγινε το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Λάβας στην έδρα της.

Μια πολύ σημαντική είδηση μας περίμενε χθες στα e-mail μας μιας και δια στόματος του νέου Δ.Σ. της Λάβας Εμπορείου ενημερωθήκαμε πως έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επιστροφή της Λάβας Εμπορείου στη φυσική της έδρα.

Το ενημερωτικό mail τονίζει πως ''άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή της ομάδας μας στο γήπεδο της στο Εμπορείο''!

Η Λάβα ακολούθησε το πρότυπο του Πανθηραϊκού και παραχώρησε το μέχρι πρότινος ιδιόκτητο οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το γήπεδο στον Δήμο Θήρας.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι άνθρωποι της ομάδας τονίζουν πως ''ευχαριστούμε τον Δήμο Θήρας για την επίσπευση των διαδικασιών και όλους όσους βοήθησαν για να γίνει αυτό το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανακατασκευή και τοποθέτηση χλοοτάπητα στο Δημοτικό, πλέον, γήπεδο του Εμπορείου''.

Το πιο μεγάλο ευχαριστώ στην ανακοίνωση ανήκει στην κ. Ειρήνη Γρίβα η οποία προχώρησε στη δωρεά του οικοπέδου της στο οποίο βρίσκεται σήμερα το γήπεδο της Λάβας Εμπορείου.


Με αυτή της την κίνηση η κ. Γρίβα, αν και εικάζουμε πως σίγουρα δεν ηταν αυτός ο σκοπός της, γράφει το όνομα της με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Λάβας Εμπορείου, του Θηραϊκού ποδοσφαίρου και του Σαντορινιού αθλητισμού γενικότερα μιας και η επιστροφή της ομάδας στην φυσική της έδρα σε συνδιασμό με το υπερδραστήριο νέο Δ.Σ. της ομάδας σηματοδοτεί την έναρξη ενός λαμπρού μέλλοντος για το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης μιας και πια θα μπορέσει να ''τρέξει'' οργανωμένα και σοβαρά τις ακαδημίες του στο μέλλον που είναι και το σημαντικότερο.

Παναγιώτης Ρήγας Τροπολογία- ρύθμιση για την πληρωμή των εργαζομένων του Νεωρίου ..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων,

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον κόσμο απολυμένο χωρίς ευρώ στην τσέπη για να αντλήσει ψήφους, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νεώριο Σύρου.

Δείτε την Εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, για την πληρωμή των εργαζομένων του Νεωρίου, κατά την μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις». του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Βουλή 24.07.2014  http://www.prigas.gr/?p=main



Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας καταγγέλλοντας πως «η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κλείσει και η τελευταία επιχείρηση στην χώρα μας».

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται» είπε ο κ. Ρήγας για να προσθέσει «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον κόσμο απολυμένο χωρίς ευρώ στην τσέπη για να αντλήσει ψήφους».

Αφορμή αποτελεί η στάση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νεώριο Σύρου το οποίο όπως είπε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «η κρισιμότερη βιομηχανία του νησιωτικού χώρου διέρχεται σοβαρή κρίση και πρέπει και οφείλουμε να το στηρίξουμε γιατί το οποιοδήποτε ατυχές συμβάν σημαίνει ακαριαίο θάνατο της τοπικής οικονομίας».


Πέραν αυτού, ο βουλευτής Κυκλάδων ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή βουλευτική τροπολογία που κατέθεσε η οποία προτείνει να μην κατάσχονται οι πληρωμές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς το Νεώριο για την επισκευή δύο δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού ώστε με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Ν. Συρμαλένιος : ομολογία του εμπαιγμού των εργαζομένων του Νεωρίου, η για τρίτη φορά εντός ενός χρόνου ψήφιση σχετικής τροπολογίας

Σε σχέση με την τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα ομόφωνα στη Βουλή, με την οποία ανοίγει επιτέλους η δυνατότητα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του Νεωρίου, ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε:

"Για τρίτη φορά μέσα σ/ ένα χρόνο ήλθε προς ψήφιση στη βουλή τροπολογία που αφορά το Νεώριο. Το γεγονός και μόνο ότι ήλθε και πάλι εσπευσμένα από τον κ. Ρήγα τροπολογία, επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που επίμονα ζητούσε να διασφαλιστεί η κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζομένων, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει παρών στις δύο προηγούμενες τροπολογίες.
Ο κ. Ρήγας και ο κ. Βρούτσης, θα πρέπει να απολογηθούν γιατί, παρά τα εκατομμύρια που εξασφάλισε η εργοδοσία του ναυπηγείου όλο αυτό το διάστημα, μόνο ψίχουλα δόθηκαν στους εργαζόμενους, τη στιγμή που τα οφειλόμενα προς αυτούς είναι συνολικά περίπου έξι μήνες αποδοχές και δύο χρόνια υπερωρίες.
Αντί λοιπόν ο κ. Ρήγας να συκοφαντεί με άθλιο τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι θέλει να κλείσει το Νεώριο και όλες τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας, για να εξαργυρώσει σε ψήφους την απελπισία των ανθρώπων, ας δώσει εξηγήσεις γιατί η συγκυβέρνηση δεν εξασφάλισε εδώ και ένα χρόνο από την πρώτη τροπολογία, την πληρωμή των εργαζομένων, εξωθώντας τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Εκείνο που τώρα έχει σημασία, είναι επιτέλους να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διασφαλιστεί μια πορεία ανάκαμψης του Νεωρίου στα πλαίσια μιας επεξεργασμένης εθνικής πολιτικής για την ναυπηγοεπισκευή, κάτι που χρόνια τώρα έχει εγκαταλειφθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εργάζεται εντατικά προς μια τέτοια κατεύθυνση, που άλλωστε αποτελεί και συστατικό στοιχείο της προγραμματικής μας πρότασης και θα παρακολουθεί στενά το θέμα μέχρι την τελική αποπληρωμή των εργαζομένων".

Μπορείτε να δείτε το βίντεο στο: http://youtu.be/Of581xuTefo

υπαναχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου για τις "άγονες" γραμμές μετά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου,

Μετά την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πήρε πίσω την παράγραφο 2 της επίμαχης τροπολογίας που είχε καταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, δηλαδή την αζημίως λύση των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας, με την οποία κινδύνευαν πολλά νησιά για 9-10 μήνες το χρόνο να μείνουν χωρίς πλοία.

Ο βουλευτής Κυκλάδων και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας, Νίκος Συρμαλένιος, τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του, απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει ευθέως εάν θα μείνουν τα νησιά χωρίς πλοία για μεγάλα διαστήματα κατά τη χειμερινή περίοδο και τι θα γίνει με τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των ναυτικών σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων.

Τοποθετούμενος αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Μάιο 2014 καταγράφουν αύξηση αφίξεων 12,6% σε σχέση με το Μάιο 2013, όμως οι εισπράξεις αυξάνονται οριακά μόνο κατά 0,8%, και τόνισε ότι το τουριστικό μοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση, έχει τρεις στόχους:
α) Παρέχεται από ισχυρά συμφέροντα σε μεγάλους παίκτες, β) αποξενώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από το δημόσιο χώρο (ακτές, παραλίες κλπ) και γ) συνθλίβει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης απαξιώνει το περιβάλλον, που αποτελεί την πιο αξιόπιστη παράμετρο της τουριστικής ανάπτυξης και που ως συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί οικονομικό, και όχι μόνο, οικολογικό μέγεθος. Αυτό γίνεται τόσο με τη χωροθέτηση μαρινών σε αρχαιολογικούς και προστατευόμενους χώρους και με τη δυνατότητα αύξησης των χερσαίων χώρων των μαρινών από 20 σε 50 στρέμματα, κάτι που για τα νησιά δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τη φέρουσα ικανότητα, ούτε με τα μεγέθη και τα ευαίσθητα οικοσυστήματά τους. Επίσης, απαξιώνει το περιβάλλον με τη σκανδαλώδη διάταξη για δέσμευση και κατασκευή προβλητών, εξεδρών κλπ, σε αιγιαλούς και παραλίες, έμπροσθεν τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με 150 κλίνες και πάνω. Ακόμα η διάταξη για τα ναύδετα (ρεμέτζα), αποσκοπεί προφανώς να επιβάλλει νέα χαράτσια σε χιλιάδες βαρκάρηδες και μικρά σκάφη που αγκυροβολούν στα λιμανάκια ανά την επικράτεια, ενώ θα αποτελέσει ουσιαστικό αντικίνητρο στο θαλάσσιο τουρισμό, αφού θα υποχρεώνει τα σκάφη που αναζητούν ήρεμους και απόμακρους όρμους, να πληρώνουν τέλος αγκυροβολίου.

Τέλος, επεσήμανε ότι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, είναι ο ποιοτικός τουρισμός, με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας στο: http://youtu.be/GyRbr7SGn0Yν