Πέμπτη, Ιουλίου 08, 2010

πάντοτε παρουσιάζονται εξαιρετικές δουλειές στο Art Space... ...με χρώμα, με λευκό και με πολύ Σαντορίνη. ενας χώρος που επιμένει να προσφέρει στην Σαντορίνη και τους επισκέπτες της. ένας χώρος που αφήνει πλήρως ικανοποιημένους τους επισκέπτες του με τις καλύτερες εντυπώσεις, δίνοντάς τους περισσότερα απο αυτά που έχουν να περιμένουν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση να επισκεφθούν εναν εκθεσιακό χώρο. Απο τα μέρη στην Ελλάδα που έχουν "ψυχή". που μπορείς να διακρίνεις και σέβεσαι την προσωπική δουλειά και το μεράκι του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος είναι πάντοτε παρόν και με ΑΓΑΠΗ γι αυτό που κάνει, ξεναγεί, συζητάει και φιλοξενεί - με όλην την έννοια της λέξης- τους επισκέπτες του. απο τα πιο όμορφα, τρυφερά και ουσιαστικά μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο νησί....










Το παραπάνω σχόλιο είναι το σημερινό μου στην διευθυνση του Art Space στο διαδίκτυο. Το Art Space είναι ενας εκθεσιακός χώρος - οινοποιείο που όπως αναφέρω και πιο πάνω εχει καταφέρει να ικανοποιεί πλήρως τους επισκέπτες του, χρόνια τώρα, αφήνοντάς τους τις καλύτερες εντυπώσεις. στην σελίδα του χώρου στο ίντερνετ  παρουσιάζονται πολλά απο τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην φετινή ομαδική έκθεση που φιλοξενεί ο χώρος.




Ενω, για να προλογίσω την ανακοίνωση για την φετινή έκθεση που έχουμε λάβει εδω και καιρό αλλά δυστυχώς δεν δημοσιευθηκε σε αυτην την σελίδα, μπορώ να πώ οτι προφανώς στην εποχή μας ο "δαίμονας του τυπογραφείου" έχει εξελιχθεί σε "δαίμονα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας"!







Από τις αρχές Απριλίου 2010, το ART SPACE στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης, είναι έτοιμο και δέχεται, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, καθημερινά τους επισκέπτες του. Στους χώρους του προβιομηχανικού οινοποιείου του 1861, οι επισκέπτες θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στους δρόμους της τέχνης και του κρασιού.





Μέσα στο παλιό οινοποιείο, σε μια από τις μεγαλύτερες γκαλερί της Ελλάδας, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν και να επιλέξουν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σημαντικών Ελλήνων και ξένων σύγχρονων δημιουργών.







Παράλληλα, η περιήγηση του παλιού οινοποιείου προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να γνωρίσουν πώς παράγονταν και παλαίωναν την προβιομηχανική εποχή τα φημισμένα σαντορινιά κρασιά: το ονομαστό «απάτητο» νυχτέρι και το εξαίσιο «λιαστό» βινσάντο. Κάναβες, πατητήρια και ληνά θαρρείς ανέγγιχτα απ’ τον χρόνο μαρτυρούν την αληθινή ιστορία του σαντορινιού κρασιού.

Το παλιό ρακιδιό, ακριβώς στην ίδια θέση εδώ και δύο αιώνες, μαρτυρά τον τρόπο που γινόταν η τσικουδιά, το ούζο και το περίφημο σαντορινιό κονιάκ. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το μοναδικό σωζόμενο προβιομηχανικό ντοματάδικο.

Επιπλέον, το ART SPACE έχει να επιδείξει και ένα σύγχρονο οινοποιείο, υψηλής τεχνολογίας, κάθετης οινοποίησης. Παράγονται κρασιά υψηλής ποιότητας που παλαιώνουν σε υπόσκαφα κελάρια, 11 μέτρα κάτω απ’ τη γη και κάτω από παχύ στρώμα ελαφρόπετρας. Εφέτος, τα κρασιά του Art Space Winery είναι: το «Νυχτέρι» παραγωγής 2008, το «Vinsanto» του 2005, το «Vinsanto» του 2001 καθώς και 2 καινούρια ιδιαίτερα λευκά κρασιά, ο «Άγιος Αύγουστος» και ο «Άγιος Αύγουστος βαρέλι». Οι επισκέπτες καλούνται να δοκιμάσουν και να επιλέξουν το κρασί της αρεσκείας τους.


Περισσότερες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ART SPACE: www.artspace-santorini.com

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 2010
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


1. ADAMO NORA
2. CALL JON
3. CARRERAS PONS SANDRA
4. DONATELLI ROBERTO
5. GROETZ GERD
6. IGLI JORGO
7. KLASSEN GABRIELE
8. RETZAS
9. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ10. ΒΛΑΧΙΩΤΗ ΜΑΙΡΗ
11. ΓΕΩΜΠΡΕ ΛΙΖΑ
12. ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΝΑ
13. ΔΙΒΑΡΗ ΕΥΑ
14. ΔΗΜΟΥ ΤΑΣΟΣ
15. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
16. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
17. ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
18. ΛΕΟΥΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
19. ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
20. ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
21. ΜΗΤΑΛΑ ΕΥΑ
22. ΜΟΥΣΟΥΡΗ ΚΥΒΕΛΗ
23. ΝΟΜΙΚΟΥ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΑ
24. ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
25. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΓΕΥΣΩ
26. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
27. ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ΚΑΛΛΗ
28. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΝΑΝΩΛΗΣ
29. ΣΟΛΙΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
30. ΤΑΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
31. ΤΣΑΜΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
32. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΙΛΙΑ
33. ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΓΛΥΠΤΙΚΗ
34. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
35. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
36. ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ
37. ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
38. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΛΥΠΤΙΚΗ – ΚΕΡΑΜΙΚΗ

39. ΜΠΑΚΑΤΣΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΚΟΛΛΑΖ
40. KLUEVER MICHAELA
41. SCHMIEDEL LEONI
42. ΒΕΝΙΕΡΗ ΕΛΕΝΑ ΙΝΕΖ

Τρίτη, Ιουλίου 06, 2010

Έχουμε ανακοινώσεις. Έρχονται εκλογές. Τυχαίο; (όπως λέει και το σποτάκι)
Μπορεί και ναι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι ο συσχετισμός που ενδιαφέρει. Σημασία έχει οτι υπάρχει κινητικότητα (κι οτι έψαχνα για τίτλο να κάνω τις ανακοινώσεις λίγο πιο ενδιαφέρουσες...!)

Απο την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Θήρας ενημερωθήκαμε επίσης για την επαναλειτουργία ,σε νέο πιο οργανωμένο πλαίσιο, της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας απο τον φετινό Φλεβάρη υπό την εποπτεία του αρχιμουσικού κ. Σκορδαλού Σωτήριου και των συνεργατών του. Απο την ίδια ανακοίνωση μάθαμε οτι η Φιλαρμονική έκανε το «ντεμπούτο» της ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων στο Μεγαλοχώρι.
Για κάθε πληροφορία σχετική με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην Φιλαρμονική μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΔΗΚΕΘ.


Απο την ίδια Δημοτική Επιχείρηση μας ενημερώνουν για την λειτουργία του «Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής» στον Βουρβούλο που θα παραμένει ανοικτό για το κοινό από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2010 το πρωί 9.00-12.00 και το απόγευμα 17.00 – 21.00.
Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν τα παιδιά τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα ποδήλατα ή να φέρνουν τα δικά τους οχήματα (μην πάτε με κανα μεγάλο -υδροφόρες κλπ!- ούτε με κανα πάνακριβο και καινούργιο
-πόρσε κλπ!- για να παίξετε συγκρουόμενα!)
Το πρόγραμμα των συναυλιών της για το καλοκαίρι του 2010 ανακοίνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσής της φέτος το καλοκαίρι θα δούμε και θα ακούσουμε στην Σαντορίνη τον Γιάννη Χαρούλη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρήστο Θηβαίο, και το συγκρότημα Τρίφωνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΔΗΚΕΘ,

Σε μία εποχή γενικευμένης κρίσης, η Τέχνη και ιδιαιτέρως το τραγούδι, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Έχοντας λοιπόν ως στόχο μας να προσφέρουμε ποιοτικές βραδιές τραγουδιού, γεμάτες φως, χρώμα, δημιουργία και συναίσθημα, ήθος και κουλτούρα, σας παρουσιάζουμε το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα εκδηλώσεων.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ
Με το λαούτο του ανά χείρας και την χαρισματική φωνή, που θυμίζει τον…μεγάλο Νίκο Ξυλούρη, ο Γιάννης Χαρούλης δηλώνει έτοιμος να μας «ταξιδέψει» μέσα από τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, αλλά και πολλών άλλων αγαπημένων κομματιών, τόσο στην πατρίδα του, την Κρήτη, όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μία παράσταση όπου αξίζει να παρακολουθήσετε τη συνάντηση του «ηλεκτρισμού» με το λαούτο, του παλιού με το καινούργιο και του κόσμου με τον ερμηνευτή.
Την συναυλία θα ανοίξει η συμπατριώτισσα μας Χρυσού Φλώρα η οποία πρόσφατα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ "Νικόλας Άσιμος" στην Κοζάνη ...

19 Ιουλίου 2010, ώρα: 21.30, Canava Roussos
Είσοδος: 10 €


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο καλλιτέχνης με την χαρακτηριστική φωνή και τις αγαπημένες συνθέσεις παίρνει την κιθάρα του στον ώμο και ετοιμάζεται για καλοκαιρινή περιοδεία. Με τη σκηνή να αντικαθιστά το δωμάτιό του, θα δημιουργήσει ηχητικά τοπία, παίζοντας ακουστικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία αμφίδρομη και πολύ ζωντανή σχέση με το κοινό, προδιαθέτοντάς μας όχι μόνο για μία μοναδική μουσική εμπειρία.

2 Αυγούστου 2010, ώρα: 21.30, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Είσοδος: 15 €


ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ
Όταν αναφερόμαστε στον Θάνο Μικρούτσικο τα πολλά λόγια είναι… περιττά.
Περιστοιχισμένος από τον καταπληκτικό Χρήστο Θηβαίο, ο οποίος θα ερμηνεύσει τόσο τραγούδια του Θάνου, όσο και προσωπικές του αγαπημένες επιτυχίες, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης μας υπόσχεται μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Μελωδίες του Θάνου, τραγούδια του Χρήστου, λόγος του Καββαδία, του Αναγνωστάκη, του Αλκαίου, του Ελευθερίου, του Τριπολίτη, αλλά και τραγούδια των Κατσιμιχαίων, του Ανδρέου και άλλων, συνθέτουν μια βραδιά… όνειρο.

19 Αυγούστου 2010, ώρα: 21.30, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Τιμή Εισόδου: 15 €


ΤΡΙΦΩΝΟ
Η Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης & ο Δημήτρης Υφαντής, συνεχίζουν το ταξίδι τους στην μουσική με συνέπεια σε ότι οραματίστηκαν, προσφέροντας απογειωτικές τριφωνίες, σύγχρονη ματιά σ’ ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλαμβάνει τραγούδια από Pink Floyd, Beatles και Σαββόπουλο, μέχρι Χατζιδάκι, Θεοδωράκη έως και παραδοσιακά και φυσικά την καινούργια τους δισκογραφική δουλειά, στην οποία συνεργάστηκαν η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Νίκος Αντύπας, ο Goran Brecovic, ο Leonard Cohen, η Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να πούμε αντίο στο φετινό καλοκαίρι…

26 Αυγούστου 2010, ώρα: 21.30, Canava Roussos
Τιμή Εισόδου: 10 €



Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις:
Δ.Ε.Υ.Α. Θ.
Hondos Center Σαντορίνης
Villagio Cinema
Pelican Travel
Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Internet cafe -bar lounge Oxygen
το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην Σαντορίνη
το οινοποιείο Σαν...τωρινή
η κοιποπραξία τουριστικών σκαφών
η Κάναβα Ρούσσος στην Μέσα Γωνιά
και το κέντρο γραφικών Τεχνών Fish
Η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Κουλούμπου συνεχίζεται.


Η ωκεανογραφική έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι το 2006 με το Ω/Κ σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Ω/Κ σκάφος 'Endeavor" στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, αναμένεται να συνεχιστεί φέτος από το Ω/Κ «Nautilus» μετην άριστη συνεργασία-συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επιστημόνων.
Το δεύτερο μέρος της ωκεανογραφικής έρευνας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 με το σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε συνεργασία με τους ξένους επιστήμονες στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, αναμένεται να συνεχιστεί φέτος.

Συγκεκριμένα, από τις 29 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου 2010 θα πραγματοποιηθεί ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης με το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» στα πλαίσια του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010» των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ι.Γ.Μ.Ε.

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπεύθυνη είναι η ωκεανογράφος Δρ. Νομικού Παρασκευή η οποία συμμετείχε και στον προηγούμενο ερευνητικό ωκεανογραφικό πλόα τον Μάιο-Ιούνιο του 2006 με το Ω/Κ σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης σε συνεργασία με τους ξένους επιστήμονες. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Prof. Steve Carey, Prof. Robert Ballard και Drs Katherine Croff Bell. Το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» του O.E.T. διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules, Argus, Diana και Echo τα οποία και θα εξερευνήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και τα ανατολικά πρανή του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Το πλοίο διαθέτει ένα υψηλού εύρους ζώνης δορυφορικό σύστημα το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) στο URI Graduate School of Oceanography and Exploration, ενώ δίνεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών.

Το ωκεανογραφικό ταξίδι του «Nautilus» ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες παρουσιάζουν βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.
Ερώτηση με θέμα την ύπαρξη και λειτουργία ραντάρ σε προστατευόμενη περιοχή δίπλα απο το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος.


Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το Γραφείο του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου,
Διευκρινήσεις για τη νομιμότητα της λειτουργίας στρατιωτικού ραντάρ σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, ζητά από την Κομισιόν με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Το συγκεκριμένο ραντάρ εγκαταστάθηκε από τη δικτατορία το 1970 για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή του Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 (GR4220003). Βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής (μόλις 20μ) από το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, επιβαρύνοντας με ακτινοβολία τους μοναχούς και τους επισκέπτες.
Οι μοναχοί έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του ραντάρ και επικαλούνται, μάλιστα, επιστολή της Πρεσβείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το ραντάρ δεν ενδιαφέρει πλέον το ΝΑΤΟ και είναι θέμα του Υπουργείου Άμυνας να το καταργήσει.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Έχουμε ένα σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, μια ευαίσθητη και προστατευόμενη φυσική περιοχή και μια μάλλον άχρηστη στρατιωτική εγκατάσταση που εξακολουθεί να επιβαρύνει όλο τον περίγυρό της με ισχυρή ακτινοβολία. Δεν μπορούμε πια να δεχόμαστε ότι ο στρατός αρχίζει εκεί που σταματά η λογική. Είναι καιρός να απαιτήσουμε οι στρατιωτικές λειτουργίες να οριοθετούνται και αυτές από την κοινή λογική και το πλαίσιο προστασίας για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, καθώς και την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά».
Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Θέμα: Στρατιωτική εγκατάσταση σε περιοχή NATURA στη Σαντορίνη

Η περιοχή του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη έχει κηρυχθεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας Natura 2000 (GR4220003).

Μέσα στη ζώνη προστασίας λειτουργεί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στρατιωτική εγκατάσταση ραντάρ, εγκατεστημένη από το 1970 (υπό το τότε καθεστώς δικτατορίας), η οποία αποτελεί έκδηλη παραφωνία τόσο με το υπό προστασία οικοσύστημα, όσο και με το ορθόδοξο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο κτισμένο το 1711, από το οποίο απέχει μόλις 20 μέτρα (!). Το 1998 η μονή χαρακτηρίστηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ακτίνα προστασίας 500 μέτρα γύρω από αυτό.
H λειτουργία του ραντάρ επιβαρύνει με ακτινοβολία τους μοναχούς και τους επισκέπτες του μοναστηριού. Με ενέργειές τους οι μοναχοί ζητούν την απομάκρυνση του ραντάρ (1). Άλλες κεραίες τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ήδη έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ για τη συγκεκριμένη στρατιωτική εγκατάσταση οι μοναχοί της μονής παρουσιάζουν στοιχεία ότι δεν ενδιαφέρει πλέον το ΝΑΤΟ (1).
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θεωρεί συμβατή τη διατήρηση μιας τέτοιας εγκατάστασης εντός ενός Τόπου Κοινοτικής Σημασίας;
Αν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε η Ελλάδα να απομακρύνει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση;

Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η Ελευθεροτυπία καθώς και η σελίδα http://thesvitis.blogspot.com/p/radar.html
Στα δικά μας κι από τις ειδήσεις «αριστερά»

Το εργαλείο της Google φαίνεται πολύ χρήσιμο στην εύρεση και παρουσίαση ειδήσεων σχετικών με την Σαντορίνη που αναγράφονται στον ημερήσιο Τύπο.

Μέσα από αυτό αναδημοσιεύουμε στην σελίδα και για λόγους αρχείου τα εξής:

Ναυάγιο του Sea Diamond
Οι μετρήσεις δείχνουν τώρα βελτίωση

Η φύση φαίνεται πως δίνει από μόνη της λύση στη θαλάσσια ρύπανση που είχε προκαλέσει το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» τον Απρίλιο του 2007 στο προστατευόμενο οικοσύστημα της Καλδέρας, στη Σαντορίνη. Μάλιστα, η ανάκαμψη του οικοσυστήματος, με αύξηση των ειδών αλλά και του αριθμού τους, επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Θήρα, τη Θηρασιά και την Καμένη και όχι μόνον στη ζώνη που είχε επηρεαστεί άμεσα από το ατύχημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε συμφωνήσει να μη γίνει η ανέλκυση του πλοίου, πριν από τις τελευταίες μετρήσεις.
Τα ενθαρυντικά στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για λογαριασμό των συναρμόδιων υπουργείων και είναι η τρίτη που εκπονήθηκε μετά το περιστατικό και τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που είχε δημιουργηθεί λόγω της διαρροής 450 τόνων καυσίμου. Να σημειωθεί ότι πριν από τις τελευταίες μετρήσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε συμφωνήσει με την πρόταση να μη γίνει η ανέλκυση του πλοίου, όπως ζητούν φορείς του νησιού.
Εχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μετρήσεις που έγιναν με τη βύθιση κλωβών με μύδια κοντά στο ναυάγιο και σε άλλα απομακρυσμένα σημεία της Καλδέρας ώστε να υπάρχει σύγκριση. Τα μύδια θεωρούνται αντιπροσωπευτικός βιοδείκτης, αφού κατά τον βιολογικό τους κύκλο απορροφούν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού και δείχνουν την παρουσία βαρέων μετάλλων, τα οποία λόγω οξείδωσης διαφεύγουν με την πάροδο του χρόνου από το κρουαζιερόπλοιο.

Η σύγκριση των στοιχείων που καταγράφηκαν τα τρία τελευταία χρόνια έδειξαν τα εξής:
**Εντοπίζονται μεγάλες τιμές βιομάζας και ζωοπλαγκτού, που είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές του Νοεμβρίου του 2008, ενώ πολύ ικανοποιητικός θεωρείται ο δείκτης βιοποικιλότητας, δείγμα ότι οι επιπτώσεις αρχίζουν να μειώνονται. Μάλιστα, κοντά στο ναυάγιο τον Ιανουάριο του 2010 βρέθηκαν 42 είδη, έναντι 26 τον Νοέμβριο του 2007.
* Καταγράφονται υψηλές αλλά όχι επικίνδυνες τιμές ψευδαργύρου και σιδήρου, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, μετά τη Λάρυμνα, ανάμεσα σε πέντε περιοχές της χώρας (Θερμαϊκός, Σαρωνικός, Καλλονή Μυτιλήνης, Λάρυμνα Φθιώτιδας και Καλδέρα Σαντορίνης).
* Διαπιστώνεται ότι οι τιμές του χαλκού είναι μεγαλύτερες από αυτές που ανιχνεύονται στα παράλια της Κρήτης, αλλά μικρότερες από αυτές που μετρώνται σε Θερμαϊκό και Σαρωνικό.
* Προβληματίζουν οι οργανικοί ρύποι, που προέρχονται κυρίως από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι είναι δέκα φορές λιγότεροι σε σχέση με τις μετρήσεις του 2008. Οι τιμές είναι υψηλότερες κοντά στο ναυάγιο σε σχέση με αυτές που μετρώνται σε πιο απομακρυσμένα σημεία, αλλά σε κάθε περίπτωση μικρότερες από αυτές σε ζώνες που δέχονται έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις, όπως ο Θερμαϊκός και ο Σαρωνικός.
* Παρουσιάζονται χαμηλές τιμές στα ανόργανα θρεπτικά άλατα και τον οργανικό φώσφορο, για τον οποίο υπάρχει μικρή αύξηση κοντά στην έξοδο του βιολογικού σταθμού της Σαντορίνης, όπου εντοπίστηκε υψηλό οργανικό άζωτο.
Ποιός υπονομεύει ποιόν; Αγαπητέ (μου) κ. πρωθυπουργέ…
ή (τίτλος είναι αυτό) μια επιστολή στον πρωθυπουργό (που σιγά μην την διαβάσει, του τα λένε κι άλλοι, πολλοί, και πιο «δικοί του»...)
ή με αφορμή το μνημόνιο που φαίνεται ότι κάθεται στον λαιμό πολλών ελλήνων…
ή τέλος, ένα κείμενο για τα πολιτικά (μας;) αντανακλαστικά....

Θυμάμαι πολύ καλά ότι πριν απο 3 περίπου χρόνια οπώτε και ο σημερινός πρωθυπουργός ζητούσε επιμόνως από τους φίλους και οπαδούς του να τον ψηφίσουν για να γίνει πρόεδρος και αρχηγός στο κόμμα του, είχε βρει μια πολύ ωραία λέξη για να περιγράψει το «εναντίων» του κλίμα που -αισθανόταν ότι- επικρατούσε από πλευράς των αντιπάλων του (όπερ μεθερμηνευόμενο του κ. Βενιζέλου, και του κ. Σκανδαλίδη). (μας) έλεγε λοιπόν ότι τον «υπονομεύουν». Μάλιστα, το λέγε και το ξανάλεγε τόσο πολύ, με την συχνότητα που στην συνέχεια (μας) έλεγε κι έλεγε ένα γύρω ότι «δεν υπάρχει μία» κι ότι η χώρα κινδυνεύει «να πάει φούντο», που το πιστέψαμε (το πρώτο, με την υπονόμευση) και μετά τους αστειισμούς με την λέξη τον «λυπηθήκαμε»(!) και τον υποστηρίξαμε και δεν τον υπονομεύσαμε όπως οι σύντροφοί του…
Που πήγα και το θυμήθηκα τώρα το περιστατικό που χουν περάσει τόσα -όμορφα- χρόνια από τότε; Μα εξαιτίας της λέξης. Της «υπονόμευσης» που μου ήρθε στο μυαλό σκεπτόμενη τα περί του «μνημονίου». Του γνωστού. Αυτού σύμφωνα με το οποίο μας δανείσανε αλλά θα μας τσεκάρει κάθε τρεις και λίγο η γνωστή τριάς… μπας και ατασθαλέψουμε και πέσουμε και τα φάμε λάχανο τα δανεικά…
Αυτή η λέξη μου ήρθε στο μυαλό, γιατί τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνω (και δεν τα καταλαβαίνω…) , περί του Ασφαλιστικού και των ταμείων κλπ, τα δανεικά όμως, εδώ, να εδώ, μου κάθονται. Μπορεί και να φταίνε τα όσα ακούω και διαβάζω, απόψεις δηλαδή ανθρώπων που ξέρουν πολύ περισσότερα σε αυτόν τον τομέα και λένε ότι θα τα χρυσοπληρώσουμε αυτά τα δανεικά κι ότι θα μας φτάσουν στο αμήν τα τοκοχρεολύσια. Κι έτσι, τα πράγματα γίνονται χειρότερα με την αυτήν την καινούργια την υπονόμευση που δεν μας έλαχε αλλά την επιλέξαμε, που δεν την επιλέξαμε δηλαδή, αλλά κάποιοι μας την «κούμπωσαν» …
Κι αυτή η υπονόμευση, γιατί εγώ έτσι την βλέπω, δεν μου αρέσει καθόλου…
Ορισμένοι δε γνωστοί μου, επίσης «φαντασιόπληκτοι»(!) περί των δημοσίων υποθέσεων μου λένε ότι έχει «υποθηκευτεί» η χώρα (σ.σ. τα βουνά, τα ποτάμια, τα δάση, τα αγροκτήματα -που θα τα πάρει κι αυτά καθώς φαίνεται η Αρόζα- τις βουνοπλαγιές με τις μεζονέτες, τις παραλίες με τις ομπρέλες κ.ο.κ.) πράγμα που σημαίνει ότι άμα δεν πληρώσουμε τις δόσεις θα έρχονται οι δανειστές (όπως οι τράπεζες) και αφού θα λιάζονται πρώτα, στην συνέχεια θα παίρνουν κι ένα κομμάτι αμμουδιάς (ένα κομμάτι από τον Μονόλιθο να υποθέσω;!)
Κι αυτό είναι άδικο, γιατί άμα το κράτος είχε στάντ μπάι (εντελώς μπάι) την περιουσία του ας την νοίκιαζε σε μας να του δίναμε νοίκι κι όχι δανεικά… λέμε τώρα.
Κάποιοι πάντως αποφάσισαν να μπει η χώρα σε αυτήν την διαδικασία, κι αυτό είναι που χει σημασία σήμερα…
Αυτές μου τις ιδέες πολύ μου τις διασκεδάζει ο Λάκης λαζόπουλος που τα λέει με πολύ ωραίο τρόπο, διασκεδαστικό, και γελάει και λίγο το –απορημένο- χειλάκι μας…
και κρίμα που ορισμένοι σοβαροφανείς δημοσιογράφοι τον κατηγορούσαν οτι "ασκεί πολιτική" και "προπαγανδίζει". κρίμα γιατί και να γελάμε πρέπει και να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά. αλλά είπαμε τι φταίει..