Παρασκευή, Δεκεμβρίου 14, 2012

Ε.Σ.Θ.Π. ανακοίνωση για την πληρωμή των αποζημιώσεων

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανακοινώνει προς τους Παραγωγούς – μέλη της ότι το συμπληρωτικό ποσό της   αποζημίωσης  του ΕΛΓΑ  342.000 ευρώ για  την ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ  του ΑΠΡΙΛΙΟΥ  έχει κατατεθεί  στον προσωπικό λογαριασμό του κάθε παραγωγού στην ΑΤΕ ΘΗΡΑΣ.Κατόπιν τούτου το συνολικό ποσό της αποζημίωσης για την ΘΗΡΑ – ΘΗΡΑΣΙΑ τελικά διαμορφώνεται στα 1.210.000 €  και αφορά περίπου χίλιους παραγωγούς.

σε διαθεσιμότητα δέκα οκτώ υπάλληλοι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου - Γ. Μαχαιρίδης: Κλείνουν υπηρεσίες, κενό γράμμα η νησιωτικότητα, εντολή για προσφυγή στο ΣτΕ

Τον ορατό πλέον κίνδυνο να κλείσουν υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επεσήμανε από τη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης στα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων των περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου, που ζήτησαν να τον συναντήσουν, μετά την απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τεθούν σε διαθεσιμότητα δέκα οκτώ (18) υπάλληλοι της Περιφέρειας, παρά τις σχετικές προ ημερών διαβεβαιώσεις και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σχετικά στοιχεία που απεστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης πρόκειται για μια εξέλιξη αποτέλεσμα μιας απλής εγκυκλίου η οποία οδηγεί στην ανεργία δέκα οκτώ ανθρώπους και κυριολεκτικά στο κλείσιμο υπηρεσιών, καθώς η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, με τις απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθούν, δεν φαίνεται να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας περιφέρειας και το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Ήδη από το πρωί έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έγιναν παρεμβάσεις προς το Υπουργείο, ενώ ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη και συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη, προκειμένου να αποτραπεί η απόλυση, ουσιαστικά, εργαζομένων με πολύτιμη εμπειρία και οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε πως είναι στο πλευρό των εργαζομένων κάνοντας γνωστό ότι έδωσε εντολή στον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας να διερευνηθεί η δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς, παρά τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 101 του Συντάγματος για το νησιωτικό χώρο, αυτές αποδεικνύονται συνεχώς και συστηματικά κενό γράμμα για τους εκάστοτε κυβερνώντες. 
«Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι αυτές οι πρακτικές ακολουθούνται σε ένα χρονικό σημείο που εγκαινιάζεται η διαβούλευση για τη ρήτρα νησιωτικότητας προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους» υπογράμμισε ο κ. Μαχαιρίδης.

 Για τις ενέργειες που έγιναν και θα ακολουθήσουν με σκοπό να εξαιρεθεί η νησιωτική μας Περιφέρεια από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων στα Δωδεκάνησα Αντώνη Κλαδογένη, τον Γραμματέα Αντώνη Γκίκα, τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μιχάλη Λυριστή, το στέλεχος της Περιφέρειας Τριαντάφυλλο Καραγιάννη και τον πρόεδρο των υπαλλήλων στις Κυκλάδες Κώστα Μουρσελά, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

ο Συριζα για τον τουρισμό και τον ΕΟΤ

Σύμφωνα με την δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης «Υπεκφυγές, ασάφειες και σύγχυση προκάλεσε η τοποθέτηση της Υπουργού Τουρισμού στην Ολομέλεια της Βουλής».

Μετά από δύο αναβολές της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για την επικοινωνιακή στρατηγική στον τομέα του τουρισμού, η Υπουργός Τουρισμού αντί να απαντήσει στα πολύ καίρια ερωτήματα που ετέθησαν και τίθενται εδώ και καιρό, επέλεξε να λασπολογήσει ενάντια στους αγώνες του ελληνικού λαού και το ΣΥΡΙΖΑ.
Στα συγκεκριμένα δε ερωτήματα η υπουργός έδωσε ελάχιστες απαντήσεις που έβριθαν αντιφάσεων και υπεκφυγής.

Επειδή, ουσιαστικά εκχωρείται σε ιδιωτικά συμφέροντα, όχι μόνο η τουριστική προβολή, αλλά και η ίδια η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ένα κομβικό τμήμα της επικοινωνιακής στρατηγικής του τουρισμού και επειδή περισσότερες απορίες γεννήθηκαν από την τοποθέτηση της κας Υπουργού, μήπως επιτέλους μπορεί να μας απαντήσει:
Αν ο ΕΟΤ δεν έχει καμία απολύτως θεσμική ή στρατηγική δέσμευση από τα συμφέροντα του ΣΕΤΕ, γιατί η υπουργός δεν ακυρώνει το άρθρο του νόμου 4070/2012 που νομιμοποιεί μια απεχθή για το Δημόσιο σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα;
Αν, παρά τις σχετικές και αντίθετες δηλώσεις του πρωθυπουργού, υπάρχει όντως εθνική στρατηγική στον τουρισμό, ποια είναι αυτή – πόσο μάλλον όταν η ίδια η υπουργός δήλωνε σήμερα ότι ακόμα και η τουριστική καμπάνια είναι υπό επεξεργασία;
Αν η σχέση του ΕΟΤ με τη MARKETING GREECE A.E. περιοριστεί μόνο σε συμπράξεις και συνέργειες, ποιοι όροι, προϋποθέσεις και δράσεις θα εμπεριέχονται σε αυτές και πότε θα ανακοινωθούν;
Αν ο ΕΟΤ δε συμμετέχει στην MARKETING GREECE A.E. λόγω εξοικονόμησης πόρων, πως έχει επαρκείς πόρους, μετά τις συνεχείς περικοπές δαπανών, για να χαράξει και να υλοποιήσει την επικοινωνιακή στρατηγική – δηλαδή να ανταποκριθεί στο ρόλο του; Και ειδικότερα, πως δικαιολογείται ο σχεδιασμός και υλοποίηση του πολυδάπανου και αμφίβολης αισθητικής flash mob βίντεο στο Λονδίνο, αξίας 75.000€, το οποίο αποσύρθηκε εντός ολίγων ημερών, μετά από διαμαρτυρίες πολιτών και τη γενική κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Τέλος, προτείνουμε στην κα Yπουργό να διακόψει άμεσα τις διακηρύξεις περί «κοινωνικής ειρήνης», ως δήθεν καταλυτικού χαρακτήρα για την ανάπτυξη, τη στιγμή που και αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση έχει κηρύξει, με τις πολιτικές της, πόλεμο στους εργαζόμενους και τον διχασμό στην κοινωνία.

Στα παρακάτω Link μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:


ο Συριζα για το ΕΣΠΑ

Το θέμα των τεράστιων περικοπών των κοινοτικών κονδυλίων που θα υπάρξουν για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 σε σχέση με  την περίοδο 2006-2013 αλλά και το θέμα της αποχώρησης επιχειρήσεων από την Ελλάδα παρά την τραγική μείωση του μισθολογικού κόστους,  έθεσε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα με αφορμή τη συζήτηση για την ανάπτυξη στην Ε.Ε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής στην παρέμβασή του, αφού τόνισε ότι τα αίτια της κρίσης είναι η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μοντέλων και πολιτικών, αναφέρθηκε στα ανωτέρω ζητήματα επισημαίνοντας «τα οξύμωρα και τα αντιφατικά των πολιτικών που υποτίθεται ότι βοηθούν την ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα τόνισε ότι :
«Σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό σύμφωνο που προτάθηκε για την Ελλάδα, μια χώρα που έχει χάσει 25% του ΑΕΠ λόγο της ύφεσης και έχει 26% ανεργία, περικόπτονται κατά το μισό περίπου τα ΕΣΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2006-2013. Η Κομισιόν επικαλείται ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά επειδή δεν της το επιτρέπουν οι κανονισμοί για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Όμως αυτούς τους κανονισμούς μπορούσατε να τους αλλάξετε και δεν το κάνατε. Πως μπορεί να περιμένει αναπτυξιακή ώθηση μια τέτοια χώρα;» .
Συνεχίζοντας και σε σχέση με τις αποχωρήσεις επιχειρήσεων από την Ελλάδα επισήμανε ότι :
«Στην Ελλάδα παρά την εσωτερική υποτίμηση, παρά την περικοπή των μισθών οι επιχειρήσεις φεύγουν λόγο περιορισμένης ζήτησης που προκαλεί η μείωση των εισοδημάτων και λόγο των εφαρμοζόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών. Επομένως αυτές οι πολιτικές είναι αναποτελεσματικές. Πρέπει να ακολουθηθούν διαφορετικές πολιτικές γιατί με τις ακολουθούμενες δεν θα πετύχουμε καμία ανάπτυξη, αντίθετα οδηγούμαστε σε βαθύτερη ύφεση».
Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε την παρέμβαση :

ένα σχόλιο με ημερομηνία 14.12.2012 ...

μετά τις "υπεραξίες", καθώς φαίνεται, καταρρέουν και τα "υπερεγω".. τώρα καλό είναι αυτό; κακό είναι; εκτός πάντως απο φτωχός λαός (το καταλάβαμε, το καταλάβαμε .. θα ζούμε -;- απο αυτά που παράγουμε...) οδηγούμαστε ολοταχώς στο να γίνουμε ενας ταπεινωμένος λαός... σε οτι αφορά δε τα "υπερεγώ", την κατάρρευσή τους μοιάζει να την αποδέχονται πιο ήπια, συνεσταλμένα και ψύχραιμα οι "μικρούληδες", σε αντίθεση με τους πιο "μεγάλους", οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ιδρύουν και ενασχολούνται με κόμματα...

Ν. Συρμαλένιος – αναφορά για την λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές στoν νομό Κυκλάδων – η επιστολή που υπογράφουν οι εμπορικοί σύλλογοι

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, με θέμα τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι τα αυξημένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη χειμαζόμενη αγορά, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφουν οι εμπορικοί Σύλλογοι των Κυκλάδων,  

Σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και ψυχολογίας του ΄Ελληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες αιφνιδιαστικές «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, αποδομούν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει καταστρέφουν ότι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, το τελευταίο ανάχωμα διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Δεν έχετε αντιληφθεί, ή δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αντιληφθείτε, ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές.
Στις συνελεύσεις μας συνηθίζουμε να λέμε «….χρόνος υπάρχει αρκετός για το καταναλωτικό κοινό, λεφτά δεν υπάρχουν».
Στηρίζουμε και θα αγωνιστούμε για τις τεκμηριωμένες  θέσεις της   Συνομοσπονδίας μας γιατί. 
Το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα.
Το ωράριο των καταστημάτων είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005.  Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο.  Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.
Γιατί ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα. 
Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές.  Η μετατροπή της Κυριακής σε «καθημερινή» θα ακυρώσει την μόνη ημέρα ξεκούρασης που απομένει στον έλληνα, την μόνη ημέρα που μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστα στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει με τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους του και να καλλιεργήσει τις μόνες κοινωνικές σχέσεις που του έχουν απομείνει στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας.  Επιπλέον, οι επιπτώσεις ντόμινο που θα έχει η κατάργηση της αργίας και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ισορροπούν την αγορά, θα επιτρέψει την μονοπώλησή της και την επικράτηση των τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα.

Γιατί η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έμπορο.  Στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι.  Έτσι όπως τίθεται, το άνοιγμα την Κυριακή είναι μονόδρομος αν θέλουν να επιβιώσουν από τον δριμύ ανταγωνισμό των μεγάλων και εύρωστων οικονομικά επιχειρήσεων.  Δεδομένα όμως, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν θα αντέξουν την αυξημένη πίεση μίας εβδομάδας χωρίς ξεκούραση και θα εξοντωθούν οργανικά, με τελικό και βέβαιο αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα λουκέτα στην αγορά και επιπλέον διόγκωση της ανεργίας.
Γιατί τα αυξημένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις. 
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων την Κυριακή δεν πρόκειται να θιγεί.  Θυμίζουμε όμως ότι το σχετικό κόστος απασχόλησης των μισθωτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο:  Προσαύξηση 75% της αναλογίας του μισθού στην ημέρα και παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη μέρα της εβδομάδας.  Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος αυτές τις εποχές και άρα είναι και οι μόνες που θα ανοίξουν αποτελεσματικά.  Η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία της χειμαζόμενης αγοράς, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν.

Γιατί είναι ψέματα ότι ο περιορισμός των 250 τμ προφυλάσσει τους μικρομεσαίους.
Η διάταξη εξαιρεί τις αλυσίδες και τα shop in the shop αλλά δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός του όρου «αλυσίδα» ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει και σε ποιους αναφέρεται και επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά από την δυνατότητα ανοίγματος τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, τα οποία νοικιάζουν χώρους στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω των 250 τμ. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για καθολικό άνοιγμα.

Γιατί το άνοιγμα των καταστημάτων θα απαξιώσει τις παραδοσιακές αγορές της Κυριακής. 
Στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων λειτουργεί μία ολόκληρη οικονομία από εξειδικευμένα καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλες δραστηριότητες, που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο χαρακτήρα της Κυριακής ως ημέρας ξεκούρασης, χαλάρωσης και διασκέδασης.  Μέσα σε μία πολύβουη κανονική ημέρα, με πλήρες κυκλοφοριακό, έλλειψη θέσεων στάθμευσης, ανοιχτά μαγαζιά και πάγκους μικροπωλητών παντού, αυτές οι αγορές χάνουν το χαρακτήρα τους, τα παραδοσιακά κέντρα υποβαθμίζονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο, αυξάνοντας τα λουκέτα και οδηγώντας ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στην ανεργία.

Πρότασή μας κ. Υπουργέ, είναι να ακούσετε και να εμπιστευθείτε , έστω και την τελευταία στιγμή, τους θεσμοθετημένους Φορείς του εμπορίου, δίνοντας στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν αυτοί τη λειτουργία της αγοράς τους, μέσα σε πλαίσιο που εσείς θα ορίσετε, και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους, κάποιες Κυριακές το χρόνο, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
                                      

Με εκτίμηση
ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΜΟΡΓΟΥ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΦΗΣ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΡΑΣ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΊΟΥ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ
•           ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΗΛΟΥ
•           ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΞΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΟΥ
•           ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΕΑΣ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΥΘΝΟΥ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΡΧΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

σύλληψη για οφειλές (1,5 εκ.) στην Ίο

Σύμφωνα με Δ.Τ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,  
Συνελήφθη στην Ίο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ίου, ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο, με το ύψος των οφειλών ανέρχεται στο ποσό των 1.135.000 ευρώ.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13, 2012

το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων της Blue Star απο και προς την Σαντορίνη

Το χειμερινό πρόγραμμα των δρομολογίων της, που ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου, ανακοίνωσε η Blue Star Ferries.

Σύμφωνα με αυτό, και σε οτι αφορά την Σαντορίνη, τα δρομολόγια διαμορφώνονται ως εξής:
Δευτέρα και Τετάρτη αναχώρηση απο Σαντορίνη στις 20.00 και άφιξη στον Πειραιά στις 05.15
Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο και Κυριακή αναχώρηση απο την Σαντορίνη στις 19.30 και άφιξη στις 05.15

Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε και τις εκπτώσεις που ισχύουν γι αυτήν την περίοδο κι έχουν ως εξής:
20% στις καμπίνες, 10% στην διακεκριμένη θέση, 20% στην special οικονομική για περιορισμένο αριθμό θέσεων, ενω για τους κατόχους της κάρτας sea smile  ισχύουν εκπτώσεις 30% στα Ι.Χ. 

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης - ανακοίνωση

Η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης ανακοινώνει ότι θα μοιραστεί  φέτα,  γαλοπούλα και CD (αυτό, δεν .. τρώγεται, αλλά, ακούγεται και μάλιστα.. ευχάριστα!)   στους Πολύτεκνους που ανήκουν στην ένωση μας.

Η διανομή θα γίνει  ως εξής :
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/12/2012 και Κυριακή 16/12/2012 από τις 10:00 πμ.-15:00 μμ. στον Βόθωνα στο γήπεδο του μπάσκετ. Επειδή δεν υπάρχουν ψυγεία θα δοθούν μόνο αυτές τις μέρες και ώρες.
Καλείστε να έχετε μαζί σας την κάρτα πολυτέκνων σας .
Διευκρίνηση: Η γαλοπούλα και το CD είναι προσφορά από την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης. Με τις ευχές μας για καλές γιορτές.

οι αγώνες στο κλειστό γυμναστήριο

Σχολικοί αγώνες volley γυμνασίων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 09.00 – 14.00 στο κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης.  
Παράλληλα, από την σελίδα του γυμναστηρίου διαβάζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Καλαθοσφαίρισης της ΕΣΚΚ με το εξής πρόγραμμα.:

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/12/2012
ΑΣΣ  ΑΤΛΑΝΤΑΣ – ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ ΑΟΝ 16.30
ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΣΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ  19.00

Το ΣαββατοΚύριακο 15 - 16/12/12 στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες της 3ης Αγωνιστικής του Τοπικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης με τους εξής αγώνες και ώρες.:

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Σαββάτο    15/12/12     20:30      Αετός 1 - Άτλαντας 1
Κυριακή     16/12/12    14:30      Βουρβούλος - Two Brothers
Kυριακή     16/12/12    16:00      Αετός 2 -  Κιfines
Κυριακή     16/12/12    17:30      Αφρός - Παλαίμαχοι Πανιώνιου
Κυριακή     16/12/12    19:00      Πανιώνιος - Λιμεναρχείο
Κυριακή     16/12/12    20:30      Houston Rockets - Επαλαίμαχοι
Ρεπό.:  Άτλαντας 2 

τα κάλαντα από την φιλαρμονική

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός σας ενημερώνει ότι την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 η Φιλαρμονική του δήμου μας θα παιανίζει χριστουγεννιάτικους σκοπούς στα κεντρικά σημεία των παρακάτω χωριών:

Μεγαλοχώρι 10:00 πμ, Εμπορείο 10:30 πμ, Πύργος  11:00 πμ, Γηροκομείο 11:30 πμ,
Καμάρι  12:00 μμ, Φηρά 12:30 μμ.

νέες επιτυχίες για τους «λέοντες» της Σαντορίνης

Με δύο μετάλλια, ένα χρυσό για την Χριστίνα Φουστέρη και ένα χάλκινο για την Νικολέτα Αλεφραγκή, επέστρεψε η ομάδα «λέοντες» της Σαντορίνης από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό χωριό στους Θρακομακεδώνες το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Ικανοποιημένος από την προσπάθεια των αθλητών του που συμμετείχαν στους αγώνες δήλωσε ο προπονητής του συλλόγου Γιάννης Ζαρκάδας.

μέλι νόστιμο, μυρωδάτο και .. Σαντορινιό..!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο κ. Αντωνιάδης πέτυχε τον στόχο του να παράγει ντόπιο, Σαντορινιό, μέλι από τις κυψέλες του που βρίσκονται στην περιοχή του Βουρβούλου.
Σύμφωνα με τα όσα ,μας έχει πεί -και διαπιστώσει..- το περιβάλλον και η χλωρίδα της Σαντορίνης μπορούν να δώσουν πολύ καλής ποιότητας μέλι, μιας και τα μελίσσια έχουν την δυνατότητα να θρέφονται με τους χυμούς από θυμάρι ,θρούμπι, ευκάλυπτο, λυγαριά, κρινάκι, δεντρολίβανο, και πολλά μικρά λουλουδάκια! αλλά το θυμάρι είναι η πιο μεγάλη ποσότητα!
Από τις φωτογραφίες, εκ των πραγμάτων, μπορείτε να διαπιστώσετε την ομορφιά και την καλαισθησία των κυψελών, ενώ για πληροφορίες και παραγγελίες, σας παραπέμπουμε στην σελίδα στο facebook :

με "το μέλι" ολοκληρώνονται οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης Θήρας για το 2012

Με την Τουρκική ταινία «το μέλι» παραγωγής του 2010 ολοκληρώνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου τις προβολές της για το 2012 η κινηματογραφική λέσχη Θήρας.

Η ταινία έχει τιμηθεί με την Χρυσή Άρκτο, καθώς και με το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής Μπερλινάλε.
Οι προβολές πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι με ώρα έναρξης στις 20.45 

Η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας στη φετινή Berlinale, “Το Μέλι” έκανε την εμφάνιση της στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2010. Πρόκειται για την τελευταία ταινία της “Τριλογίας του Γιουσούφ”, του Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου. Είναι μια ταινία με πολλή ευαισθησία και η αργή πλοκή της δίνει τη δυνατότητα στην εμβάθυνση των συναισθημάτων ενός προβληματικού παιδιού, τόσο στο σχολείο όσο και στην ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του. Όταν είναι μόνος με τον πατέρα του, ξεπερνά τα προβλήματα δυσλεξίας που αντιμετωπίζει και επικοινωνεί καλύτερα μαζί του. Συγκινητική είναι η προσπάθεια του δασκάλου και των συμμαθητών του να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες του. Με αφορμή την αναζήτηση του μελισσοκόμου πατέρα του στα δάση του Πόντου, εμφανίζονται εικόνες της σύγχρονης κοινωνίας της Τουρκίας σε περιοχές όπου έζησαν οι πρόγονοι μας. Μέσα στην ταινία παρουσιάζονται θαυμάσιες εικόνες της καλλιέργειας του τσαγιού σε περιοχές ανατολικά της Τραπεζούντας, καθώς και η παραγωγή πανάκριβου μελιού, που είναι ονομαστό ως μέλι Ανζέρ. Θεαματικές είναι οι εικόνες από τα ορεινά βοσκοτόπια, τα λεγόμενα “Παρχάρια” με τα γλέντια,τα φαγητά και τους ποντιακούς χορούς.

ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά, σπίτι σας..!

Μια πολύ ωραία ιδέα υλοποιεί για πρώτη φορά στην Σαντορίνη μια ομάδα νέων από νησί, δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς να καλέσουν στο σπίτι τους τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά, να παραλάβουν το γράμμα με το δώρο που θα ζητήσει από τον … γενναιόδωρο Άγιο το κάθε παιδί και στην συνέχεια, και ύστερα από συνεννόηση και ραντεβού με τους γονείς, ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά θα παραδώσουν στο κάθε παιδί το δώρο του, -το οποίο θα έχουν επιλέξει και αγοράσει οι γονείς- στο σπίτι του!
Πρόκειται για μια πολύ ωραία ιδέα – έκπληξη που στα σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά.
Για πληροφορίες και επικοινωνία με την ομάδα μπορείτε να καλείται στο τηλέφωνο 22860 24407 και στο κινητό 698-3930-951 μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

υπάρχει Αη Βασίλης! και βρίσκεται στο Υφεν …

Σύμφωνα με τους διοργανωτές,

O Αϊ Βασίλης ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε μικρούς και μεγάλους και σας καλεί να βοηθήσετε τα ξωτικά του να βάλουν σε λειτουργία τα εργαστήρια των δωματίων του...
Τα δωμάτια περιλαμβάνουν δωμάτιο γλυκών απολαύσεων, μιας και ποιός λέει όχι στους λουκουμάδες, στο σιντριβάνι σοκολάτας, στο μαλλί της γριάς και σε άλλους γλυκούς πειρασμούς, δωμάτιο παραμυθιών, το εργαστήρι του Τζεπέτο με την βοήθεια του οποίου τα παιδιά θα φτιάξουν ξύλινες κατασκευές, Face Painting, κατασκευής ευχετήριας Κάρτας, ενώ τα παιδιά θα μπορέσουν να φωτογραφηθούν με τον Άγιο βασίλη.
Παράλληλα ο χώρος παρέχει την υπηρεσία φύλαξης παιδιών.

Ωρες λειτουργίας για τα δωμάτια των εργαστηρίων
Για τα σχολεία: 8:00-14:00, Για μικρούς μεγάλους:17:00-20:00
Ωρες λειτουργίας σπιτιού Αη Βασίλη  08:00-21:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας:22860-24600, 6976266691
Τιμή εισητηρίου:4 €

Η μεταφορά των μαθητών των σχολείων προς και από το ΥΦΕΝ είναι μια προσφορά του ΚΤΕΛ Θήρας.

κανονικά λειτουργεί ο Δήμος Θήρας..

Κανονικά λειτουργεί ο Δήμος Θήρας, τόσο σε ότι αφορά τις υπηρεσίες όσο και τον τομέα της καθαριότητας, παρά τις 48 ωρες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο της ΠΟΕ ΟΤΑ κόντρα στις αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να επικαιροποιήσει τη βάση δεδομένων της απογραφής των υπαλλήλων, διαγράφοντας από τη λίστα και θέτοντας σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου).

Η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει επίσης κηρύξει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη προβλέπεται συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.


ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του Δήμου Θήρας για την καθαριότητα

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του Δήμου Θήρας  για την καθαριότητα με την ανάδειξη αναδόχου για το έργο «Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Θήρας».
Το έργο κατοχυρώθηκε για την εταιρία «Helesi - Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων».

Σύμφωνα με την εταιρία,

Η HELESI μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Η Helesi διοικείται από μια πολύ μεγάλη και δυνατή ομάδα, με Γενικό Διευθυντή τον κ.Σακη Ανδριανόπουλο, ο οποίος διακρίνεται για την 15ετή εμπειρία του στον συμβουλευτικό τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων για δημόσιους και δημοτικούς φορείς.

Η HELESI παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων όπως: εκμετάλλευση μονάδων ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών,  εργασίες μεταφόρτωσης και μεταφοράς προς χώρο τελικής διάθεσης αστικών απορριμμάτων (ογκώδη ή οικιακά απορρίμματα), εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων πόλεων, λαϊκών αγορών, ακτών, κτιριακών εγκαταστάσεων, εργασίες οδοκαθαρισμού με μηχανικά μέσα, εργασίες πλύσης κάδων με ειδικά οχήματα πλυντήρια, εργασίες χειρωνακτικού οδοκαθαρισμού με πεζοπόρα συνεργεία και λοιπές δραστηριότητες που αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και εμπορία και τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων, εκτυπώσεις πλαστικών προϊόντων και συντήρηση κάδων απορριμμάτων.

Η εταιρία παρέχει υπηρεσίες συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. 

θρησκευτικές γιορτές στην Σαντορίνη…(του Αγίου Σπυρίδωνα)

Με τον πολύ του κόσμο γιόρτασε χθές τον πολιούχο Άγιό του, τον Άγιο Σπυρίδωνα,  το πολυπληθέστερο χωριό του νησιού, το Εμπορείο της Σαντορίνης. Στην δοξολογία χοροστάτησαν ο ιερέας της Ενορίας π. Νικόλαος Σιγάλας και ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και νήσων κ.κ. Επιφάνιος.
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα με το όμορφο καμπαναριό του που λόγο και της θέσης του ξεχωρίζει σε όλο τον οικισμό και την περιοχή, έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και βρίσκεται δίπλα και κάτω από το μεγάλης αρχαιολογικής αλλά και πολιτιστικής αξίας, Καστέλι του Εμπορείου, το οποίο συνεχίζει να «ζεί» μιας και ακόμη κατοικείται από αρκετές οικογένειες που έχουν επιλέξει τον χώρο λόγο της ομορφιάς του..

Κατά την διάρκεια της γιορτής, πραγματοποιήθηκε περιφορά της εικόνας του Αγίου, ενώ μοιράστηκε και νόστιμη «πανήγυρη» με μακαρονάκι και σουπιά…
Ανήμερα της γιορτής του Αγίου πολιούχου της περιοχής, δεν λειτούργησαν τα νηπιαγωγεία και το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού.

Γιορτές εκκλησιών του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο, ο ναός βρίσκεται δίπλα από την «Εστία» και στην Μεσαριά.

σύσκεψη για την Αμοργό

Ευρεία σύσκεψη με επίκεντρο τα θέματα που αφορούν στο νησί της Αμοργού, πραγματοποιήθηκε (12.12) υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου και με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμοργού, Νικήτα Ρούσσου, του Διοικητή Νοσοκομείου Νάξου κ. Λάμπρου, του Διευθυντού της ΠΕΔ Κυκλάδων κ. Ι. Τομαή καθώς και Περιφερειακών Συμβούλων και εκπροσώπων των διευθύνσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι συγκοινωνίες, η υγεία και τα έργα υποδομών τέθηκαν ως ζητήματα πρωταρχικής σημασίας από τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος επεσήμανε πως “είναι αδιανόητο τα μικρά νησιά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μητροπολιτικό τους κέντρο, τη Σύρο”.

Τονίστηκε η ανάγκη να συνδεθεί η τουριστική ανάπτυξη της Αμοργού με τον πρωτογενή τομέα, κάτι το οποίο απαιτεί τη δημιουργία υποδομών, ενώ έγινε σαφές πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν αποκλεισμοί των νησιωτών κυρίως από τις παροχές υγείας.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, διευκρίνισε πως η Αμοργός μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσω συγκεκριμένων επιλογών. “Η Περιφέρεια καταβάλει προσπάθειες ώστε να επισπευσθούν τα θέματα υποδομών και η ολοκλήρωση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη”, τόνισε ενώ αναφορικά με τη σύνδεση των νησιών ο κ. Πουσσαίος επανέλαβε την πρόταση για ανάπτυξη της διασύνδεσης εσωτερικού δικτύου, έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα επικοινωνίας των νησιών.  Επιπρόσθετα, ο κ. Πουσσαίος επεσήμανε το ενδεχόμενο αδυναμίας εξασφάλισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες στην περίπτωση που, ιδιαίτερα οι μικροί Δήμοι, θα αναλάβουν από την 1 Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με το Ν. Καλλικράτη, τις αρμοδιότητες. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό η επανεξέταση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων, ιδιαίτερα για την νησιώτικη Ελλάδα.

Ο κ. Πουσσαίος δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα ωρίμανσης μελετών για έργα της Αμοργού από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

επί τάπητος τα προβλήματα και οι προοπτικές του Νοτίου Αιγαίου στις επαφές του Περιφερειάρχη με τους Επιτρόπους της «Κομισιόν» Γ. Χαν και Μ. Δαμανάκη

Τα προβλήματα, οι ιδιαιτερότητες και οι προοπτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε την Τρίτη (11.12) ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης στις Βρυξέλες με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.


Στις συναντήσεις από ελληνικής πλευράς μετείχαν και οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης, αντίστοιχα, Ελευθερία Φτακλάκη και Αντώνης Χατζηιωάννου, καθώς και οι κύριοι Γιάννης Ρώτας, Επιστημονικός Σύμβουλος της Περιφέρειας, και Λευτέρης Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής στο Συμβούλιο της Ε.Ε.
Η αντιπροσωπεία του Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε στον Επίτροπο την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νότιο Αιγαίο και την πορεία των έργων που υλοποιούνται στην περιοχή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ στην παρούσα προγραμματική περίοδο. Επίσης αναλύθηκαν οι προοπτικές που διαγράφονται τόσο στην παρούσα όσο και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Τονίστηκε για άλλη μια φορά στον Επίτροπο με τεκμηριωμένα στοιχεία μελέτης που είχε ετοιμάσει η Περιφέρεια, και η οποία παραδόθηκε στον Επίτροπο, πως τα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνονται υπόψη από την ευρωπαϊκή μεθοδολογία υπολογισμού της κατανομής πόρων για της περιφέρειας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της Περιφέρειας εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε στον Επίτροπο ότι πέραν του ΑΕΠ πρέπει να ληφθούν υπόψη και μια σειρά από άλλους δείκτες που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της Περιφέρειας, όπως η νησιωτικότητα, η απόσταση από την ηπειρωτική χώρα και από τις ευρωπαϊκές αγορές, το υψηλό κόστος υλοποίησης υποδομών στα νησιά, η ανάγκη χρηματοδότησης πολλαπλάσιων βασικών υποδομών στα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα κλπ.

Επίσης αναλύθηκαν οι δυσκολίες στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος στο Νότιο Αιγαίο λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, των εργοληπτικών εταιρειών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα, των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις από κεντρικούς φορείς και υπουργεία, καθώς και της εμπλοκής πολλών έργων λόγω προσφυγών πολιτών στη δικαιοσύνη.

Εξασφάλιση πόρων
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε επίσης από τον Επίτροπο κ. Χαν την κατανόηση και την στήριξη της Περιφέρειας, ο οποίος αναγνώρισε τα προβλήματα στο Νότιο Αιγαίο και εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν μπορούν οι στατιστικοί δείκτες, που σήμερα λαμβάνονται υπόψη, να αλλάξουν.
Όμως, όπως τόνισε, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής που είναι σε εξέλιξη. Για το σκοπό αυτό θα έχει συνεργασία και με την Ελληνική κυβέρνηση καθώς, όπως δήλωσε ο Επίτροπος, η Επιτροπή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν οι υποδομές που υπολείπονται ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου σε περιφέρειες με υψηλή τουριστική κίνηση, τόσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους αλλά και για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στα μάτια των εκατομμυρίων ευρωπαίων επισκεπτών, με το σκεπτικό ότι γίνεται από την Ευρώπη μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και ότι οι πόροι των ευρωπαίων φορολογουμένων πιάνουν τόπο.

Επίσης ο Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο δράσεις που έχουν σχέση με την προσπελασιμότητα, όπως η ναυπήγηση πλωτών μέσων, όπως και η ηλεκτρονική περιφέρεια, θα έχουν τη θετική υποστήριξη της Επιτροπής.
Ο Επίτροπος ζήτησε τη συνέχιση των επαφών και της αλληλοενημέρωσης διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι Περιφέρειες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης προγραμματικής περιόδου και πως θα είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τις περιφερειακές αρχές του Νοτίου Αιγαίου.
Επεσήμανε, τέλος, ότι απολογείται και ο ίδιος στο Ευρωκοινοβούλιο για τα έργα του Γ’ ΚΠΣ, που παρά την παράταση που δόθηκε δεν ολοκληρώθηκαν, και ζήτησε να καταβληθεί προσπάθεια το έργο αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών Αστυπάλαιας που είναι το μοναδικό ανολοκλήρωτο στην ΠΝΑ, με φορέα υλοποίησης το Λιμενικό Ταμείο Κω, να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Μαρτίου 2013 οπότε λήγει και η σχετική παράταση.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Επίτροπο για τη συνάντηση, το προσωπικό του ενδιαφέρον, αλλά και για τη στήριξη του.

Συνάντηση με τη Μ. Δαμανάκη
Στη συνάντηση που ακολούθησε με την κα Μαρία Δαμανάκη, ο Περιφερειάρχης την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων που προηγήθηκαν με τον Επίτροπο Hahn και ακολούθως παρουσίασε, με τη συνοδεία έντυπου τεύχους, στην Επίτροπο Αλιείας συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα την ενημέρωσε, ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπονται οι ανάλογες αρμοδιότητες για την αιρετή Περιφέρεια, ως προς την κατεύθυνση της άσκησης θαλάσσιας πολιτικής, αν και ως κατ’ εξοχήν νησιωτική και
θαλασσινή Περιφέρεια διεκδικούμε την μεταφορά αρμοδιοτήτων, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις υποδομές, για τις οποίες η Επίτροπος δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει, όπως π.χ. μικρές λιμενικές εγκαταστάσεις και αλιευτικά καταφύγια.
Από την πλευρά της η Επίτροπος ενημέρωσε ότι η καταστροφή των αλιευτικών σκαφών, μετά την απόσυρσή τους, δεν βασίζεται σε ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά αποτελεί εθνική απόφαση. Ακολούθως σε ότι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, πεποίθηση της Επιτρόπου είναι η εντονότερη ενεργοποίηση των τοπικών αρχών.
Η κ. Δαμανάκη δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την πρόταση για ειδική μέριμνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Νότιο Αιγαίο. Επίσης εξέφρασε την αγωνία και την λύπη της για την έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας σε ότι αφορά τη θάλασσα και την αλιεία, καθώς και τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας να απολέσει σημαντικούς πόρους, απαραίτητους για τη χώρα, τους αλιείς και τους ασχολούμενους με τη θάλασσα, τόσο σε ότι αφορά τη διαχείριση, όσα και την προστασία. Παρεκάλεσε για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορέων, τονίζοντας την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.            
Στη συζήτηση επίσης αναδείχθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της αλιείας, η ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών πεδίων, καθώς και του τεράστιου περιβαλλοντικού θέματος που προκύπτει από τις δραστηριότητες στον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο.
  
Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με την Διευθύντρια της DG Mare κ. Beate Gminder, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για την Στρατηγική της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, τη Μπλε Ανάπτυξη (Blue Growth) και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν στους τομείς του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, της Αλιείας, του Παράκτιου Τουρισμού, των ΑΠΕ και δράσεων οι οποίες θα συνδυάζουν πολλούς  παραγωγικούς τομείς.
Η κα κ. Beate Gminder ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Περιφερειάρχη για διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας στο Ν. Αιγαίο για θέματα Μπλε Ανάπτυξης (Blue Growth).

Στήριξη στο νησιωτικό χώρο
Τέλος ακολούθησε, τις νυκτερινές ώρες της Τρίτης, συνάντηση με την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ), όπου ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρέσβη και τους συνεργάτες του, σχετικά με τις συναντήσεις με τους Επιτρόπους Γ. Χαν και Μ. Δαμανάκη και τις προτάσεις που κατατέθηκαν.
Οι χειριστές της ΜΕΑ παρουσίασαν τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-20 τις θέσεις της Ελλάδας, καθώς και τις θέσεις που διαμορφώνονται στα ζητήματα συνεργασίας με άλλες χώρες κοινών προβλημάτων.

Η ΜΕΑ εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρξει σε μόνιμη βάση εκπροσώπηση των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο θα βοηθήσει πολύ τόσο τις Περιφέρεις, όσο και τη χώρα μας. Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επαφή και ενημέρωση με την ΜΕΑ, στην οποία θα πρέπει να ενημερώνεται για τα θέματα της Περιφέρειας, αναφορικά με την εξεύρεση χρηματοδοτικών μέσων και προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ΜΕΑ δεσμεύτηκε, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου, να συνεχίσει να υποστηρίζει τις θέσεις που έχουν υιοθετηθεί και προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το νησιωτικό χώρο. Η θετική στάση του Επιτρόπου κ. Hahn στο θέμα της ιδιαιτερότητας του Νοτίου Αιγαίου, είναι μία καλή βάση να ξανατεθεί το ζήτημα στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον πρέσβη κ. Βούλγαρη για τον χρόνο και την ενημέρωση, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις τόσο στα θέματα της διεύρυνσης, του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, τις ποσοστώσεις, καθώς και της μακρο-περιφέρειας και τις διασυνοριακές συνεργασίες. Επίσης για τη δέσμευση να είναι υψηλά στην ατζέντα της ΜΕΑ, τα προβλήματα του νησιώτικου χώρου.    

συνάντηση Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών

Η κατανομή των πόρων στις Περιφέρειες και το μείζον ζήτημα της εφεδρείας θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως αύριο Παρασκευή 14.12.2012, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Μαχαιρίδης.

Ο Περιφερειάρχης τονίζει πως πρόκειται για ένα «κρίσιμο ραντεβού», μόλις λίγες ημέρες από την προηγούμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, όταν οι Περιφερειάρχες εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για την μη απόδοση πόρων που είχαν δεσμευτεί για τις δράσεις και τη λειτουργία του θεσμού.

η ερώτηση της ΤΕΔΚ και η απάντηση του υπουργείου για το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων συγκεκριμένων κατηγοριών καταστημάτων

Μετά από ερώτημα που υπέβαλλε το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, προς το Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα την «επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων που ορίζονται στο άρθρο 20 του Ν. 2539/1997 και λειτουργούν εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα ή όμορα αυτής», εκδόθηκε η με αρ. 51 εγκύκλιος του Υπουργείου, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2539/97 όπως ισχύει, στην περιφέρεια των δήμων που εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, επιβάλλεται υποχρεωτικά τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων συγκεκριμένων κατηγοριών καταστημάτων (καταστήματα πώλησης φαγητού, καφέδων, κλπ), ενώ στην περίπτωση που δεν ισχύει το ως άνω σύστημα, η επιβολή του τέλους εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του οικείου δήμου, απαιτούμενης σχετικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο. Αν το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ισχύει για τμήμα μόνο της περιφέρειας του δήμου, στο τέλος υπόκεινται ευθέως από το νόμο (υποχρεωτικά) μόνο τα καταστήματα που λειτουργούν στο τμήμα αυτό.
Κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου μπορεί επίσης να επιβάλλεται το ανωτέρω τέλος και σε πρόσθετες κατηγορίες καταστημάτων που περιοριστικά αναφέρονται στις ανωτέρω διατάξεις, όπως καταστήματα τουριστικών ειδών, ειδών λαϊκής τέχνης, κλπ.
Κατά πάγια νομολογία το ανωτέρω τέλος, παρά το χαρακτηρισμό του, συνιστά στην πραγματικότητα φόρο που επιβάλλεται υπέρ του οικείου δήμου για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας του και την αύξηση των εσόδων του προς επίτευξη του σκοπού και του προορισμού του. Δε συναρτάται συνεπώς με την υποχρέωση παροχής ειδικής ωφέλειας προς τους βαρυνόμενους με την επιβολή του, όπως ισχύει για τα ανταποδοτικά τέλη (2817/2000 ΣτΕ).
Όπως προκύπτει δε από το περιεχόμενο των ανωτέρω διατάξεων, η υποχρέωση ή ευχέρεια του δήμου να επιβάλλει το συγκεκριμένο τέλος συναρτάται άμεσα με την εδαφική του περιφέρεια, καθόσον συνδέεται με το σύστημα που ισχύει για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων στα επιμέρους τμήματα αυτής. Κατά τα οριζόμενα δε στο άρθρο 10 του ν. 3463/2006 (ΚΔΚ), κάθε δήμος έχει ενιαία εδαφική περιφέρεια και κάθε τμήμα της Χώρας ανήκει στην περιφέρεια ενός δήμου.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι τα καταστήματα που βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης των λιμένων καθώς και πλησίον ή όμορα αυτής υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής του ανωτέρω τέλους σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προαναφερθείσες διατάξεις και όπως ισχύει για όλα τα αντίστοιχα καταστήματα της χώρας.
Τονίζεται δε ότι για την επιβολή του συγκεκριμένου «φόρου», το ειδικό νομικό καθεστώς που διέπει τις χερσαίες ζώνες λιμένων (Β.Δ. 14/19-01-1939 ΦΕΚ Α΄24, ν. 3153/2003, 2971/2001, 2575/1998) είναι εν προκειμένω αδιάφορο, καθόσον αυτός αποτελεί θεσμοθετημένο έσοδο των ΟΤΑ α΄ βαθμού και η βάση επιβολής του (φορολογική βάση) είναι τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριότητα συγκεκριμένων νομικών και φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως της περιοχής που αυτά εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται.
Άλλωστε κατά πάγια αρχή οι φορολογικές διατάξεις ερμηνεύονται στενά και ως εκ τούτου κάθε ερμηνεία περί απαλλαγής των εν θέματι καταστημάτων από το συγκεκριμένο τέλος, καθόσον δεν προβλέπεται ρητά από τη σχετική νομοθεσία, αφενός αντίκειται στις διατάξεις του ν. 2539/1997, αφετέρου συνεπάγεται άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ ομοειδών καταστημάτων, με γνώμονα τη θέση τους, ενός ή εκτός ζώνης λιμένα (δηλαδή βάσει «γεωγραφικού κριτηρίου», μη προβλεπόμενου από τις σχετικές διατάξεις)».

Η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με το προαναφερόμενο θέμα, ξεκαθαρίζει το θέμα της χωρικής αρμοδιότητας των δήμων, σε ότι αφορά «την είσπραξη του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων που λειτουργούν εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα ή όμορα αυτής» και καθιστά υπεύθυνους τους δήμους για την είσπραξη του προαναφερόμενου θεσμοθετημένου εσόδου, ιδιαίτερα στην υφιστάμενη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. 

δράση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων – εκδήλωση από την περιφέρεια

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Αναπτυξιακή της Εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ν.Α.», διοργανώνουν την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ., Δράση Ευαισθητοποίησης για την Ενεργειακή Απόδοση στον κατασκευαστικό τομέα / Εργαστήριο Ανταλλαγής Γνώσης για τοπικούς φορείς στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Έργου «SCORE - Αειφόρος Κατασκευή για την Ενεργειακή Απόδοση σε Αγροτικές και Ευαίσθητες Περιοχές». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου).

Το έργο SCORE έχει ως στόχο την ενίσχυση της υλοποίησης των ολοκληρωμένων πολιτικών για την αειφόρο ενέργεια στον κατασκευαστικό τομέα, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των ευαίσθητων περιοχών του Μεσογειακού Χώρου. Επιδιώκει να αξιοποιήσει δυνητικές δράσεις οικολογικής καινοτομίας και να προάγει τη χρήση τεχνικών αειφόρου κατασκευής και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, συνδυάζοντας τη χρήση των τυπικών στοιχείων των παραδοσιακών κατασκευών κτιρίων στον χώρο της Μεσογείου με καινοτόμους «πράσινες» τεχνολογίες.

Κεντρικοί στόχοι της εκδήλωσης είναι η εξοικείωση του κοινού με τo έργο SCORE, η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των τοπικών φορέων πάνω σε αυτό αντικείμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ενεργειακή Απόδοση στον κατασκευαστικό τομέα είναι μια έννοια ήδη ευρεία και ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη στην πράξη στην Ευρώπη παρουσιάζοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

σύγχρονα ασθενοφόρα σε νησιά του Νότιου Αιγαίου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το έργο «Προμήθεια 11 ασθενοφόρων και 1 κινητής μονάδας για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» με προϋπολογισμό 870 χιλ. ευρώ. 
Τα 12 ασθενοφόρα οχήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στη Ρόδο (5), τη Σύρο (1), την Πάρο (2), τη Σαντορίνη (1), τη Μύκονο (1), την Τήνο (1) και την Άνδρο (1).

Χ. Κόκκινος – ανακοίνωση και προτάσεις για την στήριξη του τουρισμού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού «νέα εποχή για τα νησιά»,

Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν προσεχτικές και αποτελεσματικές ενέργειες που θα σταματήσουν την ύφεση και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η στήριξη του Τουρισμού, της "βαριάς βιομηχανίας"  των νησιών μας πρέπει να είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες για την περιφερειακή αρχή της ΠΝΑ.
Για την περίοδο που διαρκεί το ΕΣΠΑ 2007-2013 είχαν δεσμευτεί 3,5 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή των νησιών μας, που αποτελούσαν συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε κατά την περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ το 2004, που διατέθηκαν με επιτυχία και διαφάνεια 3,1 εκ. ευρώ- για πρώτη φορά- από την ΠΝΑ για τον ανωτέρω  σκοπό.
Το 2010 και ενώ είχαν απορροφηθεί-αξιοποιηθεί 0,5 εκ.ευρώ , σταμάτησε από τον τότε Γ.Γ. της ΠΝΑ κο Μπρακουμάτσο, η Τουριστική προβολή της Περιφέρειας, σταμάτησαν οι διαδικασίες προετοιμασίας στον διεθνή διαγωνισμό για τα εναπομείναντα 3 εκ. ευρώ αλλά και μια σειρά από καινοτόμες δράσεις  ("πλωτά σεμινάρια" κλπ).
Από την 1η Ιουλίου του 2011 μεγάλο κομμάτι  της διαχείρησης του ΕΣΠΑ πέρασε στην αιρετή περιφέρεια, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική αξιοποίηση των περίπου 3 εκ. ευρώ για την Τουριστική προβολή. Πραγματοποιήθηκαν αποσπασματικές ενέργειες και αλλαγές όπως αυτή του περιβόητου  "λογότυπου" που μάλλον έφεραν σύγχυση παρά αποτέλεσμα. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν γιατί η  περίοδος του ΕΣΠΑ (2007-2013) ολοκληρώνεται, ο Τουρισμός μας πρέπει να στηριχθεί , τα διαθέσιμα ποσά πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Την ίδια ώρα η περιφερειακή αρχή του  Νοτίου Αιγαίου οφείλει να λειτουργήσει εύρυθμα και σε τακτά χρονικά διαστήματα την επιτροπή Τουρισμού της ΠΝΑ. Η μόλις  τέσσερις (4) συνεδριάσεις της καθόλη τη διάρκεια του έτους , δείχνουν προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού.
Επισημαίνουμε επίσης οτι η διαβούλευση με τους φορείς του Τουρισμού πρέπει να έχει αποτελέσματα και να υπάρχει σύνθεση απόψεων ενώ απαραίτητη είναι και η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Οι  επικοινωνιακές τακτικές δε βοηθούν πλέον κανέναν. Το "χειροπιαστό" έργο εινια η σύγχρονη αναγκαιότητα.
Τέλος θυμίζουμε οτι παρά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2012 , δε συστάθηκε και δεν λειτούργησε ο ΠΟΤ (Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού).
Στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ( 15 Δεκεμβρίου 2012 στη Ρόδο) , με καθυστέρηση δύο (2) ετών από τη λειτουργία της "Καλλικρατικής"  περιφέρειας και με καθυστέρηση έξι (6) μηνών από τη κατάθεση της πρότασης του Περιφερειακού Συνδυασμού μας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ , η περιφερειακή Αρχή φέρνει επιτέλους προς συζήτηση την παρουσίαση της στρατηγικής της ΠΝΑ για τον Τουρισμό και το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την Τουριστική Προβολή.
Εμείς θα είμαστε εκεί με θέσεις και προτάσεις , έχοντας προηγουμένως συνομιλήσει με τους κοινωνικούς φορείς που έχουν κοινές αγωνίες και κοινή στόχευση. Ελπίζουμε η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου να λάβει επιτέλους υποψη της τις απαιτήσεις και τα μηνύματα των καιρών. Να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων, τη χάραξη και την εφαρμογή Στρατηγικής για τον Τουρισμό. 

ο Συριζα για την Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του Συριζα,

Οι χθεσινές (12.12.12) κινητοποιήσεις εργαζομένων και αιρετών στη Βουλή, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά το χάσμα της μνημονιακής κυβέρνησης με την κοινωνία.  Ιδιαίτερα δε,  οι συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο της Βουλής, τους δύο συναρχηγούς της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, και τους υπουργούς Στυλιανίδη, Σταϊκούρα, κατέδειξαν το θέατρο του παραλόγου που ζούμε. Οι τρεις πρώτοι «διατράνωσαν» την ιδιαίτερη ανάγκη στήριξης σήμερα του θεσμού, την αμέριστη συμπαράσταση και κατανόηση στους αιρετούς και άλλα πολλά!!! Σαν να μην κυβερνούν αυτοί, αλλά κάποιοι άλλοι, οι γνωστοί πλέον σε όλους, αντιπολιτευόμενοι – συμπολιτευόμενοι. Οι καθ΄ύλην αρμόδιοι υπουργοί βέβαια, επιβεβαίωσαν ότι τα ήδη μειωμένα, προβλεπόμενα από τις υπουργικές αποφάσεις, υπόλοιπα πόρων για το 2012 (308 εκ. € ), εκλαμβάνονται πλέον ως διεκδικούμενα και παροχές. «Δεσμεύθηκαν» για την απόδοσή  τους, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν ούτε στο δωδεκατημόριο του Δεκεμβρίου. Αποτέλεσμα, η μισθοδοσία των περισσοτέρων δήμων να είναι στον αέρα, οι δε εξαγγελίες για τόνωση της αγοράς από την απόδοση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ, για άλλη μια φορά, λόγια του αέρα.

Καλούμε τους αιρετούς να αντισταθούν στις νομοθετικές πρακτικές δημοκρατικής εκτροπής, να σταθούν αλληλέγγυοι  στους αγώνες των εργαζομένων και να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, για τη διαδήλωση της Τετάρτης 19/12, που στοχεύει στην υπεράσπιση των στοιχειωδών δημόσιων κοινωνικών δομών και παροχών. Καλούμε την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, να τηρήσει τουλάχιστον τις αποφάσεις του Συνεδρίου που η ίδια ψήφισε.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2012

freedom for Santorini!

Ένα πολύ ωραίο, καλογυρισμένο και καλομονταρισμένο, βίντεο για την Σαντορίνη, υπό τον όμορφο τίτλο freedom, δημιούργησε και ανέβασε στο vimeo η ομάδα Aegean Films.

Για την δουλειά της η ομάδα σημειώνει πως,

(free μτφ..!)  Πάντοτε ήθελα να κινηματογραφήσω την όμορφη Σαντορίνη. Σε αυτό το φίλμ προσπάθησα να δείξω πως παρά την τρέλα της καθημερινότητάς μας σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν ακόμη γωνιές στον πλανήτη, στις οποίες μπορεί να τρέξει κανείς για να ξεχάσει -τα δυσάρεστα-  «πράγματα»..

I have always wanted to film beautiful Santorini. In this film, I tried to show that despite all the modern day craziness in this world, there are still corners of this globe one can run to, to forget about 'things'.
Each cliff-side town dotted throughout the island faces the sun at a different angle, this meant that the rising sun would sweep through some towns faster then others, something that required observation when calculating the time-lapses within.
Special thanks to Tamas & Angela Uhelszki for helping out in this shoot. Also thanks to Brisbane boys Darren Hayes and Daniel Jones of Savage Garden for the soundtrack.

Το κλιπάκι μπορείτε να το δείτε εδώ: http://vimeo.com/17955137   

αφιέρωμα για τη Σαντορίνη στην ιταλική τηλεόραση

Σύμφωνα με δημοσίευση (10.12.2012) της σελίδας www.traveldailynews.gr και κείμενο της Βίκυς Καραντζαβέλου,
με πρωτοβουλία, οργάνωση και συντονισμό του Γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας, ο ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός LA7 και η εκπομπή «Αtlantide – Storie di Uomini e di Mondi» θα πραγματοποιήσουν την άνοιξη του 2013, αφιέρωμα στην Σαντορίνη, στο πλαίσιο της προώθησής της ως τουριστικού προορισμού.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Σαντορίνη συνολικής διάρκειας δύο ωρών για την δημιουργία του οποίου ομάδα επτά στελεχών της παραγωγής επισκεύθηκαν το νησί για γυρίσματα, την περίοδο απο 3 εως 7 Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με το κείμενο,
Πρόκειται για μια ενημερωτική - ψυχαγωγική εκπομπή απο τις δημοφιλέστερες της ιταλικής τηλεόρασης στον τομέα της, όπου με φόντο το μοναδικό παγκοσμίως γεωλογικό, αρχαιολογικό περιβάλλον της Σαντορίνης, ο χαρισματικός παρουσιαστής – γεωλόγος και ερευνητής του CNR (Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών) Mario Tozzi, με την παρουσία ειδικών εγνωρισμένου κύρους, οδηγεί τον τηλεθεατή, μέσω ονειρικών διαδρομών, με οδηγό την επιστημονική έρευνα, εκεί οπου η φυσική και η ανθρώπινη ιστορία είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους και αναλύοντας τη μεγάλη ηφαιστειακή εκρηξη που έσβησε έναν ολόκληρο πολιτισμό και άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Η προβολή του αφιερώματος έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2013. Το εν λόγω πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 21:10 με ταυτόχρονη μετάδοση απο την WEB TV του τηλεοπτικού σταθμού LA7, αλλά και σε διάφορες επαναλήψεις, ενώ καταλαμβάνει μερίδιο ακροαματικότητας της τάξεως του 4% (600.000 τηλεθεατές).

Η εν λόγω δράση αποτελεί συνέχεια υλοποίησης ενεργειών προβολής ελληνικών τουριστικών προορισμών που οργάνωσε και συντόνισε το Γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας μέσω ιταλικών τηλεοπτικών Προγραμμάτων (RAI 3 -Alle Falde del Kilimangiaro, Marco Polo TV - Diario di Viaggio, Νautica Channel TV - Sailing woman alle Cicladi, RETE 4 TV- Pianetta Mare, CANALE ITALIA TV, S.M.I. TV etc.) κατά το τρέχον ετος.

Η εν λόγω παραγωγή πραγματοποιήθηκε χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ΕΟΤ και είναι προϊόν δημιουργικής συνεργασίας του γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας (ΜΙ), του Δήμου Σαντορίνης και της Aegean Air, που υποστήριξε την αερομεταφορά των συντελεστών και του υλικού της παραγωγής. 

Δήμος Θήρας : ημερίδα ΟΛΠ και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Στην Ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Συνεδριακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ)  με θέμα: "Η Νησιωτικότητα ως ευκαιρία -  Μια ολοκληρωμένη Αναπτυξιακή Πρόταση για να νησιά την περίοδο 2014 -2020" παρέστη και έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος στις 10 Δεκεμβρίου 2012.

Συνάντηση επίσης είχε με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο όπου συζήτησαν σχετικά με  τη λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου.
Στη συνάντηση παρέστη και ο Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος.

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης – ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης,  

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων  και η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης  σας ανακοινώνουν  ότι θα μοιραστεί φέτα στους  τρίτεκνους, στους άπορους και στους παλιούς πολύτεκνους που έφτιαξαν όλα τα χαρτιά τους μέσα στην προθεσμία που είχε ορίσει το Υπουργείο.

Η διανομή θα γίνει  ως εξής :
Τετάρτη 12/12/2012 , Πέμπτη 13/12/2012  και Παρασκευή 14/12/2012  από τις 10:00 πμ.-15:00 μμ. στο Βόθωνα στο γήπεδο του μπάσκετ.
Επειδή δεν υπάρχουν ψυγεία θα δοθούν μόνο αυτές τις μέρες. 
Καλείστε να έχετε μαζί σας τις αστυνομικές ταυτότητες και των δυο συζύγων .
Για τους Πολύτεκνους θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Γ. Βρούτσης – ομιλία στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ «people in crisis» (10.12)


Σύμφωνα με τα όσα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Υπ. Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων με την ΝΔ σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα «people in crisis»,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.
Μια εκδήλωση με ιδιαίτερα επίκαιρη και κρίσιμη θεματολογία.
Γιατί, μπορεί μεν τα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη και οι απογοητευτικοί αριθμοί της κρίσης να έχουν μονοπωλήσει το δημόσιο ενδιαφέρον.
Δηλαδή, το ποσοστό ανεργίας που από το 7,5% το 2008 εκτοξεύτηκε στο 26%.
Οι περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Αλλά το βαρύ φορτίο και το επώδυνο τίμημα αυτής της κρίσης, το υφίστανται στην πραγματικότητα οι άνθρωποι. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπιχειρηματίες και, κυρίως, οι άνεργοι.
Οι νέοι – και ειδικά οι νέες γυναίκες – που βλέπουν τη διαδρομή τους από το σχολείο και το Πανεπιστήμιο στην απασχόληση, να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Με μακροχρόνιες παγίδες ανεργίας και υποαπασχόλησης.
Οι απολυμένοι μεγαλύτερης ηλικίας που αποθαρρυμένοι από την προσπάθεια επανένταξής τους, αποσύρονται οριστικά από το εργατικό δυναμικό.
Οι εργαζόμενοι σε ανασφαλείς και περιστασιακές θέσεις δουλειάς.  
Και, κυρίως, οι 1.300.000 άνεργοι που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης. 
Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, δεν ήρθα σε αυτή την εκδήλωση για να κάνω διαπιστώσεις. Το μέγεθος και τα τεκμήρια της κρίσης θα αναλυθούν, ούτως ή άλλως, από το πάνελ των εκλεκτών ομιλητών που συμμετέχουν στην εκδήλωσή σας.
Εξάλλου, όλοι αναγνωρίζουμε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και η εργασία.
Το ζήτημα είναι ότι κάποιοι αρκούνται στο ρόλο του αφ’ υψηλού θεατή  απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.
Με τη λογική της εξέδρας και, συχνά με την αναμονή κομματικής εξαργύρωσης.
Δεν είναι αυτή η πολιτική στάση και συμπεριφορά που αρμόζει σε υπεύθυνους πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας δύο πράγματα.
Αφενός μια περισσότερο ψύχραιμη και, κατά κάποιο τρόπο, περισσότερο αισιόδοξη οπτική της σημερινής κατάστασης στην ελληνική οικονομία και ειδικά στο πεδίο της απασχόλησης.
 Αφετέρου, να ενημερώσω συνοπτικά σχετικά με τις ενεργητικές παρεμβάσεις του Υπουργείου για την εξομάλυνση και αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας. 

Τόσο οι πρόσφατες εξελίξεις όσο και τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, υποδηλώνουν ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας είναι κοντά.
Η πρώτη θετική αναστροφή των αναπτυξιακών ρυθμών ενδεχομένως να επιτευχθεί από το τέλος του 2013. Χρονιά που θα έχουμε, ξανά ύστερα από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.  
Η εκταμίευση της δόσης και η διοχέτευση μεγάλου μέρους της στην πραγματική οικονομία θα τονώσει τη ρευστότητα της αγοράς το αμέσως επόμενο διάστημα.
Έστω και με καθυστέρηση – καθώς έπρεπε να προηγηθούν των όποιων αλλαγών στα εργασιακά – προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών,
Προχωρά το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και οι οργανωμένες προσπάθειες προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων.
Η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως χώρα και οι πρώτες κινήσεις επενδυτικής εμπιστοσύνης (σύμπραξη Hewlett Packard-Cosco-ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλάζουν σταδιακά την ψυχολογία και τις προσδοκίες της αγοράς. 
Στην αγορά εργασίας, διαμορφώνεται σταδιακά ένα απλό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Καταπολεμούνται τα συμπτώματα παραβατικότητας στο χώρο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Μπαίνει ένα «νοικοκύρεμα» και στα οργανωτικά ζητήματα του υπουργείου Εργασίας.
Όλα, μάλιστα, δείχνουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, θα επιτευχθεί πλήρως.
Και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Ο στόχος θα επιτευχθεί, στο 16% όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη ενδιάμεση Έκθεσή της, με την ωρίμανση και πλήρη εφαρμογή των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει.
Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη συμπίεση του κόστους εργασίας ως βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική ανταγωνιστικότητας.
Το αντίθετο. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, εξωστρεφούς και δυναμικού που θα παράγει αξία, ποιότητα και απασχόληση.
Και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της οικονομίας.
Η απομάκρυνση των στρεβλώσεων  του παρελθόντος. Η ανακατεύθυνση των πόρων σε παραγωγικές χρήσεις. Αυτές ακριβώς είναι οι προτεραιότητες πολιτικής της κυβέρνησης.
Από την άλλη, η συγκράτηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ήταν μια προσωρινή, αναπόφευκτη λύση.
Για την άμεση κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας της τελευταίας, πριν την κρίση,  δεκαετίας.
Ήταν μια λύση που μας δίνει χρόνο και ανάσες να προβούμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Παρότι, η ανοδική τάση της ανεργίας εξελίσσεται πλέον με επιβραδυνόμενο ρυθμό, κυμαίνεται ήδη σε υψηλά, απαράδεκτα επίπεδα.
Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας δεν κατασκευάζονται ούτε με νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις, ούτε και με επιβολή στις επιχειρήσεις.
Δημιουργούνται από μια ακμαία και εξωστρεφή οικονομία με αναπτυξιακό δυναμισμό.
Αυτόν ακριβώς τον τύπο οικονομίας που σήμερα χτίζουμε από την αρχή. Με τις  αλλαγές που υλοποιούμε στη διάρθρωση της οικονομίας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα και απελευθέρωση των επαγγελμάτων,  τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η κρίσιμη παρέμβαση της πολιτείας αυτή την περίοδο στο πεδίο της απασχόλησης έχει, αναγκαστικά, υποστηρικτικό και επικουρικό χαρακτήρα.
Πρώτον, με την απομάκρυνση όλων των θεσμικών και διοικητικών εμποδίων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Και δεύτερον, με την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων (ιδίως κοινοτικών),
προκειμένου να δοθούν στους ανέργους ευκαιρίες δουλειάς, ευκαιρίες επαφής με την αγορά εργασίας.

Ας περάσουμε στη δέσμη παρεμβάσεων για τη στήριξη των ανέργων. Είναι γνωστό ότι, όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνεργοι παραμένουν εκτός απασχόλησης, τόσο πιο πολύ απαξιώνονται οι δεξιότητές τους.
Συνεπώς η επανένταξή τους θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ακόμη και όταν η οικονομία ξεκινήσει ξανά τον ανοδικό της κύκλο.
Σε αυτό το πνεύμα, ξεκινά τον επόμενο μήνα ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη περισσότερων από 55.000 νέων να κάνουν το «πρώτο βήμα» εισόδου στην αγορά εργασίας.
Πρόκειται για ένα «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει αφενός ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, αλλά και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στην αγροτική παραγωγή.
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στη γνωστή  «πρωτοβουλία Μπαρόζο» για την απασχόληση των νέων και ευθυγραμμίζονται με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (π.χ. «εγγύηση για τη Νεανική εργασία») για την ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία.