Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2008

Ανοίγει το Κλειστό.


  • 1995 – 2008. Δεκατρία χρόνια. Σίγουρα πολλά για την κατασκευή ενός Γυμναστηρίου. Κι'όμως ήταν ο χρόνος που απαιτήθηκε από τις πρώτες εκσκαφές μέχρι την οριστική ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας.
    Ίσως το πιο πολύπαθο έργο που ολοκληρώθηκε στην Σαντορίνη. Ένα έργο που απογοήτευσε και δίχασε αρκετές φορές τον κόσμο του νησιού με τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις και διακοπές των εργασιών του, έφτασε στο τέλος του και αποδίδεται στο κοινό. Πλέον, και έχοντας ξημερώσει η επόμενη μέρα στην ιστορία του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας, η ευχή όλων είναι ο χώρος να λειτουργήσει και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ικανοποιώντας τις ανάγκες και καλύπτοντας τις προσδοκίες του κόσμου του νησιού.


  • Για το ιστορικό αλλά και τις διαδικασίες των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην ολοκλήρωση του έργου μιλήσαμε με τον ο Έπαρχο Θήρα κ. Χρύσανθο Ρούσσο ο οποίος και απάντησε στις ερωτήσεις μας.
    Ο έπαρχος μας είπε ότι :
    οι εργασίες για την ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου ξεκίνησαν το 1995 με μελέτη η οποία παρουσίαζε και «αυτοσχεδιασμούς» στην επίβλεψη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την διάλυση της εργολαβίας, δεδομένου ότι εκτός των άλλων διαπιστώθηκε ότι το κτήριο χτιζόταν σε διαφορετικό οικόπεδο απ' αυτό που είχε παραχωρήσει η Ι.Μ. Θήρας. Ο τότε προϋπολογισμός του έργου ήταν 1δις 624 εκ. 945 χιλιάδες ευρώ. Με την παλιά εργολαβία, πριν την πολυετή διακοπή των εργασιών του έργου, είχαν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και ο σκελετός (μπετά) του κυρίως κτηρίου και είχαν απορροφηθεί 534.245 χιλιάδες ευρώ.

    Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Επαρχιακού Συμβουλίου, οπότε και συντάχθηκε νέα λεπτομερείς και ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία παρά το γεγονός ότι περιέκοψε αρκετά τμήματα της προηγούμενης, ανέβασε τον προϋπολογισμό του έργου στα 2εκ. 825χιλ. ευρώ. Με αυτόν τον προϋπολογισμό συντάχθηκε τεχνικό δελτίο ελέγχου το οποίο εγκρίθηκε από την Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Η λειτουργικότητα του κτηρίου και όλων των υποστηρικτικών μελετών και η εντολή το έργο να δημοπρατηθεί με αυτόν τον προϋπολογισμό, εγκρίθηκαν με την προϋπόθεση ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου θα καλυπτόταν οικονομικά από το Υπουργείο Αθλητισμού ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα κάλυπτε το υπόλοιπο ποσό. Η εν λόγο σύμβαση υπογράφηκε στις 3.12.2004 μετά από την δημοπράτηση του έργου και με προϋπολογισμό 1εκ. 875χιλ. ευρώ.
    Έκτοτε, οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου προχώρησαν χωρίς καθυστερήσεις και διακοπές παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην πληρωμή των λογαριασμών της κατασκευάστριας εταιρίας.
    Η ολοκλήρωση του έργου έγινε στις 26.5.2008 με την παράδοση των ολυμπιακών διαστάσεων και προδιαγραφών εγκαταστάσεων που αποτελούνται από μια αίθουσα 800 μέτρων για αθλητική και πολιτιστική χρήση.
    Αυτήν την περίοδο (τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου) και από την ολοκλήρωση του έργου -εδώ κι ένα σχεδόν μήνα- πραγματοποιούνται έλεγχοι και δοκιμές στον χώρο από τον Δήμο Θήρας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και την εργολήπτρια εταιρία με την ολοκλήρωση των οποίων θα υπογραφεί το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής σύμφωνα με το Π.Δ. 609/85 άρθρο 56. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου το έργο θα ανήκει ιδιοκτησιακά και διαχειριστικά στον Δήμο Θήρας ο οποίος θα μπορεί να κάνει χρήση του έργου ενώ θα έχει και την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του. Μάλιστα, ο Έπαρχος Θήρας μας είπε ότι αυτές τις ημέρες μεταξύ Δήμου και Επαρχείου γίνονται οι απαραίτητες συζητήσεις ώστε να διοργανωθεί η τελετή των εγκαινίων (υπολογίζεται στα μέσα Ιουλίου) η οποία ,σύμφωνα με τον Έπαρχο, θα πρέπει να είναι ισάξια του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου.

    Με την ολοκλήρωση των εργασιών αυτού του πολύπαθου -είναι η αλήθεια- έργου που απογοήτευσε πολλές φορές και δυσαρέστησε τους πολίτες της Σαντορίνης αλλά και όλους όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολήθηκαν ενεργά μαζί του, ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος, εκφράζει στην Santorini Times την ικανοποίησή του που το έργο τελικά παραδίδεται πλήρες στους πολίτες της Σαντορίνης, σημειώνοντας ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, ενώ εύχεται το Κλειστό γυμναστήριο να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της νεολαίας και των πολιτών του νησιού.

  • Για τις εγκαταστάσεις , τον εξοπλισμό και δυνατότητες του Κλειστού Γυμναστηρίου ρωτήσαμε τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου Θήρας κ. Σαββόπουλο ο οποίος μας ενημέρωσε με τα στοιχεία που ακολουθούν.
    Το Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας κατασκευάστηκε και είναι εξοπλισμένο για την διεξαγωγή αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, και πετοσφαίρισης. Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από δύο κτήρια, το πρώτο που αποτελεί τον κυρίως αγωνιστικό χώρο -το γήπεδο- και ένα ξεχωριστό κτήριο σε τρία επίπεδα που στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους. Στο πρώτο επίπεδο του κτηρίου των βοηθητικών χώρων -που βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο, στο ίδιο επίπεδο με την αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου- έχουν κατασκευαστεί τα αποδυτήρια των αθλητών, ντούζ ανδρών και γυναικών, τα γραφεία των διαιτητών, χώρος ιατρείου, γραφείο συντηρητών και αποθήκη. Στο δεύτερο επίπεδο έχει κατασκευαστεί το κυλικείο καθώς και ο χώρος συνάντησης των θεατών, ενώ στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης και τα γραφεία αθλητικών σωματείων.
    Ο κυρίως χώρος του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας, ο χώρος του γηπέδου, είναι ολυμπιακών προδιαγραφών ενώ για τον εξοπλισμό του έχουν αγοραστεί μηχανήματα και έχει χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνολογία.
    Ο κυρίως χώρος του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας έχει διαστάσεις 45Χ28 μέτρα και αποτελείται από 800 κερκίδες – καθίσματα κάτω από τις οποίες υπάρχει χώρος προετοιμασίας αθλητών.
    Για την διεξαγωγή των αγώνων ο χώρος καλύπτεται από παρκέ, ενώ ο βασικός του εξοπλισμός αποτελείται από μπασκέτες, ηλεκτρονικούς πίνακες αναγραφής των σκορ, χρονόμετρα 24 δευτερολέπτων, μικροφωνική εγκατάσταση, συστήματα εξαερισμού, συστήματα προβολής εικόνας, τραπέζι γραμματείας, πάγκους ομάδων, πάγκους αποδυτηρίων, ένα πλήρες σετ αντένας για τους αγώνες βόλεϊ, σκάλα διαιτητή καθώς και εστίες για τους αγώνες πετοσφαίρισης.
    Σε ότι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, έξω από την κύρια πρόσοψη του κτηρίου του γηπέδου η περιοχή έχει ασφαλτοστρωθεί ενώ έχουν προβλεφθεί και κατασκευάζονται παρτέρια και νησίδες για φύτευση. Όλα τα κτήρια του Κλειστού Γυμναστηρίου φωτίζονται εξωτερικά από προβολείς ενώ πολύ σημαντική ήταν η απόφαση οι περιμετρικοί τοίχοι να χτιστούν και να «ντυθούν» με πέτρα για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Τέλος, αξίζει να πούμε ότι όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι έχουν ράμπες για την πρόσβαση και μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

  • Για τον τρόπο λειτουργίας και μοντέλο διοίκησης του Κλειστού Γυμναστηρίου ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Θήρας κ. Άγγελο Ρούσσο, μιας και ,όπως είναι γνωστό, με την ολοκλήρωση του έργου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, το Κλειστό Γυμναστήριο παραδίδεται στον Δήμο Θήρας που ορίζεται υπεύθυνος για την λειτουργία και διαχείρισή του. «Πρόκειται για μεγάλη ευθύνη και πρόκληση της δημοτικής αρχής να θέσει τις σωστές βάσεις για την ομαλή λειτουργία του πολύ σημαντικού αυτού έργου» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ρούσσος στην ερώτηση για τον τρόπο διοίκησης και το μοντέλο λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας. Η φιλοσοφία που διέπει το μοντέλο διαχείρισης του Γυμναστηρίου είναι η αυτονομία στην λειτουργία του και η αυτάρκεια σε ότι αφορά τους πόρους, μιας και όπως σημείωσε ο κ. Ρούσσος πρόκειται για ένα πολυδάπανο ως προς τα λειτουργικά έξοδά του χώρο, που θα πρέπει να βρεί τους πόρους να συντηρηθεί μόνος του.
    Σχετικά με το μοντέλο διοίκησης ο κ. Ρούσσος δήλωσε στην Santorini Times οτι το Γυμναστήριο θα διοικηθεί από ένα ευέλικτο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και που θα προκύψει ύστερα από εισηγήσεις συνεργατών και ειδικών συμβούλων του με κριτήριο τις γνώσεις των προτεινόμενων προσώπων στους τομείς του αθλητισμού, των πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και του τουρισμού. Παράλληλα ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για την νομική μορφή που θα εχει το Γυμναστήριο με γνώμονα να είναι όσο το δυνατό πιο ευέλικτο στην λειτουργία του.
    Ο Δήμαρχος Θήρας μας ενημέρωσε ότι αυτές τις μέρες υπάρχει συνεργασία μεταξύ
    του Δήμου και του Επαρχείου για τον τελικό έλεγχο του έργου που περιλαμβάνει δοκιμές στον εξοπλισμό του καθώς και τον εντοπισμό λεπτομερειών για την σωστή λειτουργία του, ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου περιλαμβάνει κονδύλι για την αγορά μεταφραστικού κέντρου που θα εγκατασταθεί στον χώρο, αγορά η οποία θα γίνει το προσεχές διάστημα, ενώ μας είπε επίσης ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δύο φορέων για την τελετή διοργάνωσης των εγκαινίων του Κλειστού που υπολογίζεται ότι θα γίνουν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και η δενδροφύτευση των εξωτερικών χώρων του Γυμναστηρίου καθως και η εγκατάσταση του δικτύου ποτίσματος, δουλειές που αποτελούν τις τελικές πινελιές πριν από το επίσημο άνοιγμα και την παρουσίαση του Γυμναστηρίου στο κοινό.

    Τέλος ο Δήμαρχος Θήρας, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια στην ολοκλήρωσή του, ενώ έκανε λόγο για ένα έργο που θα δώσει ένα νέο σημαντικό κίνητρο άθλησης στην νεολαία του νησιού ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του νησιού με την φιλοξενία σημαντικών εκδηλώσεων.

Tο κείμενο γράφτηκε για λογαρισμό της εφημερίδας Santorini Times του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης και δημοσιευεται στο φύλλο Ιουλίου.
  • Τον γλιτώσαμε τελικά τον καύσωνα (αν και είχαμε προετοιμαστεί..)
    Στους 36 σήμερα ο υδράργυρος οι άνεμοι βόρειοι στα 5 μποφόρ.


  • Σε ημερίδα παρουσίασης της Νέας Διαδικτυακής Πύλης της Θηρασιάς που βρίσκεται στο : www.thirasiaisland.gr μας καλεί η κοινότητα της Οίας – Θηρασιάς την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008, και ώρα 8 μ.μ.στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Θηρασίας.
    Αναχώρηση λάντζας από το Αμμούδι: 7:00μ.μ.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι στόχοι του έργου, οι λειτουργίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Νέας Πύλης, ειδικές παρουσιάσεις σχετικά με το Internet & e-Business, και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.
    Η Διαδικτυακή Πύλη είναι μια πρωτοβουλία η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μέτρου 9 «Τόνωση της τοπικής οικονομίας με καινοτόμες δράσεις» του Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ανάπτυξη της υπαίθρου και ενίσχυση νησιών και περιοχών χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης» του Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου 2000-2006.
    Αποσκοπεί στην τόνωση και υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας διαμέσου της προβολής της περιοχής και των τοπικών επιχειρήσεων, της διαφήμισης και διάθεσης των προϊόντων και υπηρεσιών τους, της παροχής ολοκληρωμένης πληροφόρησης και της διαχείρισης αιτήσεων για συναλλαγές.
    Η πρωτοβουλία ανήκει στην Κοινότητα Οίας, ενώ το έργο και οι υποδομές αυτού υλοποιήθηκαν από την εταιρία ΣΑΪΜΠΕΡΣ Α.Ε.



  • Από την Αναπτυξιακή κοινοτική επιχείρηση της Οίας μας ενημερώνουν ότι για τις ανάγκες γυρισμάτων Φιλιππινέζικης ταινίας μεγάλου μήκους που θα πραγματοποιηθούν στην Οία, κατά το διάστημα 17 έως 21 Ιουλίου 2008, ζητούνται βοηθητικοί ηθοποιοί.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008, από 8:00μ.μ. έως 9:00μ.μ. στα γραφεία της Αναπτυξιακής Κοινοτικής Επιχείρησης Οίας (δίπλα στο Κ.Ε.Π. Οίας).


  • Σοβαρές ελλείψεις έχουν εννιά λιμάνια των Κυκλάδων τα οποία αποτελούν -«παγίδες» για τους ναυτικούς μας. Εννιά σημεία, με σημαντικές έλειψες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα και τα οποία, για αυτόν τον λόγο, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για τα επιβατηγά σκάφη, το συνηθέστερο πρόβλημα η ελλιπής φωτοσήμανση.





Τρίτη, Ιουλίου 08, 2008

Θυμόσαστε το πείραμα με το σιδηροβακτηρίδιο που ξεκίνησε το 1998;
Επρόκειτο για έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα της ΝΑΣΑ στην Σαντορίνη με την πολύτιμη βοήθεια των –τότε- μαθητών του Γυμνασίου των Φηρών με την βοήθεια της καθηγήτριάς τους κ. Γερασιμίνας Καφούρου.
Το θέμα ανακινήθηκε και επιστρέφει στην επικαιρότητα και πάλι με αφορμή την προγραμματισμένη για το 2010 επανδρωμένη αποστολή της ΝΑΣΑ στον πλανήτη Άρη, οπότε και τα αποτελέσματα των ερευνών που είχαν γίνει στο άφθονο στην Σαντορίνη βακτηρίδιο επανεξετάζονται.
«το ναυάγιο του Sea Diamond θα βγει, το απαιτούμε όλοι»

Αναρτήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην καλντέρα της Σαντορίνης και συγκεκριμένα στον δρόμο του Αθηνιού, το πανό διαμαρτυρίας που κατασκευασε η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας με σκοπό την ανέλκυση του Sea Diamond. Το πανό αναγράφει «το ναυάγιο του Sea Diamond θα βγει, το απαιτούμε όλοι», και τοποθετήθηκε απο ακτιβιστές και αναερίτες τα ξημερώματα του Σαββάτου στην καλντέρα της Σαντορίνης. Στο εξής, το συγκεκριμένο σύνθημα θα υποδέχεται τους τουρίστες που φθάνουν στο νησί.
Απο την πλευρά του ο Δήμος Θήρας με έγγραφό του προς τον υφυπουργό, κ. Παναγιώτη Καμμένο, ζητάει σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιταχυνθεί η μελέτη και η διαδικασία ανάληψης του έργου. Ο Δήμος Θήρας δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του, μιας και κρίνει την κατάσταση «στάσιμη».


Σε ευρωπαικό πάντως επίπεδο υπάρχουν αισιόδοξες εξελίξεις μιας και ύστερα από εισήγηση του έλληνα Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Στάυρου Δήμα, είναι πολύ πιθανό το ναυάγιο να χαρακτηριστεί τοξοκό απόβλητο, γεγονός που συνεπάγεται την επιβολή προστίμων σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί και παραμένει στον βυθό. Η απόφαση για τον χαρακτηρισμό πάντως αποτελεί ένα ακόμη μέσο πίεσης για την απομάκρυνσή του.
  • Έκπληξη και αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης ,και πόσο μάλλον στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα πρανή της Καλντέρας, δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία ,ύστερα απο δικαστική απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αποδείξουν ότι… είναι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους. Οι νέες εξελίξεις σε αυτήν την οδυνηρή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Καλντέρα υπόθεση παρακολουθούνται από νομικούς της Σαντορίνης,
    ενώ η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται από τον Άρειο Πάγο.
    Σύμφωνα πάντως με τα δημοσιεύματα με ημερομηνία 7.7.2008 και 6.7.2008 της Ναυτεμπορικής και του Ελευθέρου Τύπου αντίστοιχα –τα οποία υπογράφει συντάκτης με το ίδιο επώνυμο- «γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο».


    http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1535639
    Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι τα «γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο».

  • Ανατρεπτική δικαστική απόφαση βάζει «φραγμό» στους καταπατητές ενός από τα ακριβότερα ελληνικά νησιά, της Σαντορίνης, παγκοσμίως γνωστής για την ιδιαίτερη ομορφιά της. Η απόφαση υποχρεώνει τους «μεγαλοκαταπατητές» πανάκριβων οικοπέδων να αποδείξουν αυτοί και όχι το Δημόσιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ότι είναι κύριοι μεγάλης έκτασης (85 στρεμμάτων), που χαρακτηρίζεται «φιλέτο».

    Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή (51/2007) το Εφετείο Αιγαίου, που συγκροτήθηκε από τον πρόεδρο Εφετών Ελευθέριο Μάλιο, τον Εφέτη Γεώργιο Ευσταθίου (εισηγητής) και τον Εφέτη Σάββα Κυριακίδη, αναγνωρίζει το ελληνικό Δημόσιο ως κύριο επίδικης έκτασης, εμβαδού 85 στρεμμάτων. Αντίδικος του ελληνικού Δημοσίου ήταν ιδιώτες και ανώνυμη εταιρεία.

    Παράλληλα, το σκεπτικό της απόφασης, στο οποίο τονίζεται ότι τα «γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο» παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρεται και στις ιστορικές ιδιαιτερότητες που διαμόρφωσαν ξεχωριστό νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

    - Το ελληνικό Δημόσιο απέκτησε την κυριότητα στα ευρισκόμενα στην περιοχή κτήματα των Οθωμανών, τα οποία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα (έως τις 3.2.1830) και είχε δημεύσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης, και σ' εκείνα τα οποία κατά το χρόνο της υπογραφής των Πρωτοκόλλων είχαν εγκαταλειφθεί από τους άλλοτε κυρίους τους Οθωμανούς, που απεχώρησαν και δεν εξουσιάζονταν πλέον από αυτούς. Έτσι το ελληνικό Δημόσιο δεν έγινε καθολικός διάδοχος των Οθωμανών, αλλά διαδέχτηκε το τουρκικό Δημόσιο.

    - Από το συνδυασμό πολλών διατάξεων προκύπτει ότι, τα κτήματα αυτά ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο περιήλθαν ως «εθνική γη δικαιώματι πολέμου»:

    - Η διαδοχή του ελληνικού Δημοσίου στο τουρκικό Δημόσιο είναι ιστορικά αποδεδειγμένη.

    - Η νήσος Θήρα (Σαντορίνη) καταλήφθηκε το 1537 από τον Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα και αποτέλεσε μέρος του υπό τον Ιουδαίο Ιωσήφ Νάζη δουκάτου του Αιγαίου Πελάγους. Μετά το θάνατό του το επόμενο έτος, η Θήρα έγινε αμέσως τουρκική κτήση απολαμβάνοντας, όμως, πολλών εξαιρετικά ευνοϊκών προνομίων, αρχής γενομένης από τον Μουράτ τον τρίτο, τα οποία ουσιαστικά την κατέστησαν σχεδόν ανεξάρτητη. Την 5η Μαΐου 1821, επέτειο της πολιούχου της νήσου Αγίας Ειρήνης, ο τότε επίτροπος Ευάγγελος Ματζαράκης, ο οποίος εστάλη εκεί από τον πρίγκιπα Δημήτριο Υψηλάντη, ύψωσε τη σημαία της ελευθερίας και κατέλυσε τις υπάρχουσες τουρκικές αρχές.

    - Οι συνθήκες μεταξύ των Ενετών κατακτητών των νησιών και του Σουλτάνου υπήγαγαν ειρηνικά την νήσο στο Σουλτάνο. Συνεπώς, η άποψη των εναγομένων, σύμφωνα με την οποία οι νήσοι αυτές δεν περιήλθαν στην Οθωμανική κυριαρχία και στο τουρκικό Δημόσιο, είναι αβάσιμη και προσκρούει στα υπάρχοντα κείμενα των διεθνών συνθηκών. Η ιστορική αυτή ιδιαιτερότητα διαμόρφωσε και ένα ξεχωριστό νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες. Έτσι, η κυριότητα των υπολοίπων καθαρής ιδιοκτησίας γαιών παρέμεινε, όπως είχε πριν από τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, αλλά οι γαίες των νησιών αυτών χαρακτηρίσθηκαν, κατά τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, ως ιδιωτικές.


  • «Γκρεμνά της Σαντορίνης»
    Τα γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι στα γκρεμνά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτησίες, ούτε είχε επιτρέψει κάτι τέτοιο το ελληνικό Δημόσιο και κανένας ιδιώτης δεν άσκησε σε αυτά οποιαδήποτε διακατοχική πράξη. Οι υπάρχουσες κλίσεις των γκρεμνών, η σύσταση του εδάφους, οι πνέοντες στην περιοχή δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι, πλήττουν χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο, με ένταση τις απότομες επιφάνειες των γκρεμνών της νήσου Θήρας, σε συνδυασμό, άλλωστε, με την οφειλόμενη στην επίδραση των φυσικών παραγόντων (βροχή, άνεμος, διαφορά θερμοκρασίας κ.ά.), διάβρωση και διολίσθηση των εδαφών αυτών, καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε αγροτική εκμετάλλευση.

    - Τα γκρεμνά αποτελούν μοναδικότητα με επιδεικνυόμενο τεράστιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και ουδέποτε ασκήθηκαν σ' αυτά διακατοχικές πράξεις.

    - Στην επίδικη περιοχή έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα που βρίσκονται στο στάδιο της τοιχοποιίας, μέχρι που σταμάτησαν οι εργασίες, γεγονός, άλλωστε, που προκύπτει από τις προσκομιζόμενες από το ελληνικό Δημόσιο φωτογραφίες.
    Γ. ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ


    85 στρέμματα στο Δημόσιο
    Κυριακή, 06.07.08
    http://www.e-tipos.com/newsitem?id=43366
  • Δικαστική απόφαση, που ανατρέπει τα νομολογιακά δεδομένα και βάζει φραγμό στους καταπατητές ενός από τα ακριβότερα ελληνικά νησιά, της Σαντορίνης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΕΤ.Κ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι με την απόφαση αυτή υποχρεούνται από τούδε και εις το εξής οι «μεγαλοκαταπατητές» οικοπέδων να αποδείξουν αυτοί και όχι το Δημόσιο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ότι είναι οι πραγματικοί κύριοι των εκτάσεων. Με την απόφαση 51/2007 το Εφετείο Αιγαίου αναγνωρίζει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριο επίδικης έκτασης, εμβαδού 85.281 τ.μ., την οποία διεκδικούσαν ιδιώτες και ανώνυμη εταιρία. Οπως αναφέρεται στην απόφαση:

    - Το Ελληνικό Δημόσιο απέκτησε την κυριότητα στα ευρισκόμενα στην περιοχή κτήματα των Οθωμανών και που είχε δημεύσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης, και σ’ εκείνα τα οποία κατά το χρόνο της υπογραφής των πρωτοκόλλων είχαν εγκαταλειφθεί από τους άλλοτε κυρίους τους Οθωμανούς, που απεχώρησαν και δεν εξουσιάζονταν από αυτούς. Ετσι, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έγινε καθολικός διάδοχος των Οθωμανών, αλλά διαδέχτηκε το Τουρκικό Δημόσιο.
    - Από συνδυασμό διατάξεων προκύπτει ότι τα κτήματα αυτά ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, περιήλθαν ως «εθνική γη δικαιώματι πολέμου».
    - Η διαδοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο Τουρκικό Δημόσιο είναι ιστορικά αποδεδειγμένη.
    - Οι συνθήκες μεταξύ των Ενετών κατακτητών των νησιών και του σουλτάνου υπήγαγαν ειρηνικά τη νήσο στο σουλτάνο. Συνεπώς, η άποψη των εναγομένων, σύμφωνα με την οποία οι νήσοι αυτές δεν περιήλθαν στην οθωμανική κυριαρχία και στο Τουρκικό Δημόσιο, είναι αβάσιμη και προσκρούει στα υπάρχοντα κείμενα των διεθνών Συνθηκών. Η ιστορική αυτή ιδιαιτερότητα διαμόρφωσε και ένα ξεχωριστό νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες. Ετσι, η κυριότητα των υπόλοιπων καθαρής ιδιοκτησίας γαιών παρέμεινε όπως είχε πριν από τον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά οι γαίες των νησιών αυτών χαρακτηρίσθηκαν, κατά τον ιερό μουσουλμανικό νόμο ως ιδιωτικές.
    - Τα γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι στα γκρεμνά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτησίες ούτε είχε επιτρέψει κάτι τέτοιο το Ελληνικό Δημόσιο. Οι υπάρχουσες κλίσεις των γκρεμνών σε συνδυασμό με τη διάβρωση των εδαφών, καθιστούν αδύνατη την αγροτική εκμετάλλευση. Εξαιρούνται μόνο τα σημεία τα οποία και εντοπίζονται στο πόδι του πρανούς, διά του εκτεινομένου ομαλού αιγιαλού, όπου η κλίση είναι ήπια και όπου καταλήγει το χώμα από τη διάβρωση.
    - Τα γκρεμνά αποτελούν μοναδικότητα και ουδέποτε ασκήθηκαν σ’ αυτά διακατοχικές πράξεις.
    - Στην επίδικη περιοχή ανεγείρονται παράνομα κτίσματα μέχρι που σταμάτησαν οι εργασίες, γεγονός, άλλωστε, που προκύπτει από τις προσκομιζόμενες από το Ελληνικό Δημόσιο φωτογραφίες.

    Οι εναγόμενοι, προκειμένου να παρουσιάσουν διακατοχικές πράξεις των δήθεν απώτερων δικαιοπαρόχων τους, αναφέρονται σε εξορύξεις που γίνονται στην επίδικη έκταση.
    Του Νίκου Γερακάρη