Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

η βάρδια του Πελεκάνου - πρεμιέρα στην Σαντορίνη

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα στην Σαντορίνη της ταινίας - ντοκυμαντέρ «η βάρδια του Πελεκάνου» με θέμα τον αμπελώνα του νησιού και την διατήρηση της οινοποιητικής παραδοσιακής διαδικασίας.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο cine Villagio 3D Cinema στο Εμπορικό Κέντρο Καμαρίου παρουσία της δημιουργού και σκηνοθέτη του Lea Binzer, του πρωταγωνιστή της Νίκου Πελεκάνου καθώς και πολλών άλλων συντελεστών και φίλων της ταινίας.
Το φίλμ έχει ταξιδέψει και διαγωνιστεί σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού στα οποία έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνοδευει το φίλμ, μια µικρή κοινότητα στην Σαντορίνη έχει ένα µοναδικό χρέος. Να διατηρήσει την παράδοση της αµπελουργίας. Το θέµα είναι πώς ορίζεται αυτή η παράδοση, πώς µετριέται η αγάπη και ποια είναι η σχέση του Θεού µε όλα αυτά. Όλες οι αντιφατικές ιδέες καλλιεργούνται µαζί µε τα αµπέλια και καταλήγουν τσαµπιά στα τοπικά οινοποιεία. Παρ’ όλα τα εµπόδια, η κοινότητα καταφέρνει να συνυπάρχει αρµονικά µέσω µιας κοινής πραγµατικότητας: αυτήν της οινοποιίας και της οινοποσίας.
A small community on the island of Santorini has a unique duty. Το preserve the tradition of wine making…
Η ταινία θα συνεχίσει να προβάλλεται στο Villaggio 3D Cinema στο Εμπορικό Κέντρο Καμαρίου με το εξής πρόγραμμα : Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 14,15 και 16 Οκτωβρίου στις 20.00 και 22.00 και Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 17,18,19 Οκτωβρίου στις 21.15.

Σκηνές απο την ταινία μπορείτε να δείτε εδω

μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου της Σαντορίνης

Επιστρέφουμε στο γεγονός μιας και αξίζει να αναφέρουμε οτι εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου της Σαντορίνης στον φιλικό αγώνα μπάσκετ με καρότσι, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού. Στον αγώνα συμμετείχαν οι αθλητές της Ροδίτικης ομάδας «Δωδεκάνησος» καθώς και ο Σαντορινιός Μιχάλης Δαμασκηνός ο οποίος καταφέρνει να προπονείται μαζί τους στην Ρόδο. Όλοι οι αθλητές κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου για τις ικανότητες και την προσπάθειά τους γεγονότα στα οποία αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο προπονητής της ομάδας και η πρόεδρος του οργανισμού της Δωδεκανήσου για την στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα η Σαντορίνη τους άρεσε πολύ ενω εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το οτι κατάφεραν να επισκεφθούν αρκετά μέρη της.  

φύγανε οι αφίσσες ..

Το είδαμε και μας άρεσε. Εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Σαντορίνης απομάκρυναν τις προηγούμενες ημέρες αφίσες και διαφημιστικά εκδηλώσεων του καλοκαιριού που βρίσκονταν τοποθετημένα σε κορμούς δέντρων, κολώνες, τοίχους και διάφορα άλλα σημεία του νησιού. Δεν το ρωτήσαμε, αλλά προφανώς θα προηγήθηκε ανάλογη απόφαση. Μακάρι και εν όψει της ερχόμενης χρονιάς, να απαγορευθεί (με την επιβολή προστίμων κλπ) η τοποθέτηση ενημερωτικού υλικού σε αυτά τα σημεία... Στο κάτω κάτω, δεν είναι και κάτι όμορφο και καλόγουστο...

απόφαση η στήριξη των πρανών της καλντέρας

Ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την άρση των καταπτώσεων στα πρανή της Σαντορίνης, πραγματοποιήθηκε χθές Τρίτη 11.10 υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη, και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου, του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη, του δημάρχου Σαντορίνης Νίκου Ζώρζου και του ειδικού Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Αλεξόπουλου.
Λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου έγινε διεξοδική συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, και αποφασίστηκε για τα σημεία που έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των παρεμβάσεων στο ΕΣΠΑ.
Τα έργα θα αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., με τη δέσμευση να ξεκινήσει άμεσα ο προγραμματισμός για τη δημοπράτησή τους, ώστε μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν, να έχουν αντιμετωπιστεί, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τα κατολισθητικά φαινόμενα στα πρανή της καλντέρας.

Δήμος Σαντορίνης – ενημέρωση για την ανακύκλωση

Ο Δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει ότι τον Σεπτέμβριο 2011 απεστάλησαν στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών από το νησί μας 77.830 κιλά ανακυκλώσιμα υλικά, η μεγαλύτερη μηνιαία ποσότητα που έχει στείλει ποτέ το νησί μας μέχρι σήμερα.
Κατά τους μήνες της τουριστικής αιχμής Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη στάλθηκαν αναλυτικά:  Μάιος 54,03 (τόνοι), Ιούνιος 201120,26 , Ιούλιος 29,28 , Αύγουστος 48,87 , Σεπτέμβριος 77,83 , Σύνολο 230,27 τόνοι.

Επίσης το αρμόδιο γραφείο του δήμου μας ενημερώνει οτι τοποθετήθηκαν 50 νέοι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού και λοιπών συσκευασιών σε διάφορα σημεία του νησιού με σκοπό την περεταίρω ανάπτυξη του προγράμματος της ανακύκλωσης. Ο Δήμος Θήρας θέλει να ευχαριστήσει τους πολίτες, οι οποίοι στηρίζουν την ανακύκλωση, και τις επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες συμβάλλουν με την ξεχωριστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην μείωση του συνολικού όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων. Επίσης καλεί όσους πολίτες δεν συμμετέχουν στην διαδικασία της ανακύκλωσης να το πράξουν, καθώς είναι ευθύνη όλων μας να σεβόμαστε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

parkour the.. results!

Αυτή είναι φωτογραφία! Τα δικαιώματα της οποίας ανήκουν στο www.gazzetta.gr/


Απο το κείμενο της ίδιας σελίδας και σχετικά με τους πρόσφατους αγώνες parkour που πραγματοποιήθηκαν στην Σαντορίνη αντιγράφουμε οτι,

Το Σάββατο (8/10) στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε ένας μοναδικός αγώνας από αθλητές parkour και freerunnig με τον τελικό του Red Bull Art of Motion να τραβάει τα βλέμματα.

Η καλντέρα της Σαντορίνης είχε την τιμητική της για το Red Bull Art of Motion, καθώς αθλητές από 11χώρες βρέθηκαν στο μαγευτικό νησί του Αιγαίου και όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα δεν έμειναν απογοητευμένοι. Ο Pavel Petkuns ήταν ο νικητής στο parkour λέγοντας: Είμαι πολύ ενθουσιασμένος, ήταν για μένα μια απίστευτη εμπειρία σε μια μαγική πίστα. Σήμερα νιώθω ότι είμαι κυρίαρχος του κόσμου, νιώθω ότι πετάω!» Από ελληνικής πλευράς ο 19χρονος Zaza Markoulia ήταν το μέλος της ομάδας ΝSA που κατέκτησε την 15η θέση και δήλωσε για τον αγώνα:«Ήταν κάτι μοναδικό, υψηλού επιπέδου αθλητές, δύσκολη πίστα και πανέμορφο τοπίο. Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος που ήμουν μέρος αυτού του αγώνα».
Tον αγώνα παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές, καθώς υπήρχε η δυνατότητα της Live εικόνας μέσω Web Streaming.

Τα αποτελέσματα: 1. Pavel Petkuns (ΛΕΤ), 2. Yoann Leroux (ΓΑΛ), 3. Gaetan Bouillet (ΒΕΛ), 4. Jason Paul (ΓΕΡ), 5. Paulo Tavares (ΕΛΒ), 6. Marcus Gustafsson (ΣΟΥ), 7. Kie Willis (ΜΒΡ), 8. Pip Andersen (ΜΒΡ), 9. Sergio Cora (ΙΣΠ), 10. Luis Alkmin (ΠΟΡ), 11. Christian Harmat (ΕΛΒ), 12. Pablo Lopez (ΙΣΠ), 13. Tunc Leech Uysaler (ΑΥΣ), 14. Aral Roca Gomez (ΙΣΠ) , 15. Zaza Markhulia (ΕΛΛ)

Όσο για τις φωτογραφίες του δικού μας ρεπορτάζ που εστιάζουν κυρίως στην γεμάτη θεατές καλντέρα (ευφάνταστα γεμάτης θα λέγαμε απο νεανικό κοινό, μιας και είχαν κατακλήσει κάθε τοίχο, ταράτσα, μπαλκόνι και αυλή της-!- στο Φηροστεφάνι) μπορείτε να τις δείτε παρακάτω..
















κατάστημα MobiakCare - προσφορά στην ένωση πολυτέκνων

Για μια σημαντική πρωτοβουλία της επιχείρησης ειδών ιατρικού εξοπλισμού - αναλώσιμων και ειδών Home Care «MobiakCare» που βρίσκεται στο νέο Εμπορικό Κέντρο Καρτεράδου, μας ενημέρωσε η υπεύθυνη της επιχείρησης κ. Ξαγοράρη.

Η MobiakCare και η κ. Πόπη Ξαγοράρη δείχνοντας πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον όσον αναφορά την ανθρώπινη συνεισφορά σε όσους το έχουν ανάγκη και θέλοντας να συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των Πολυτέκνων, προσφέρει στην Ένωση Πολυτέκνων Θήρας, δωρεάν 40 (σαράντα) χειμερινά ζεύγη υποδημάτων.
Η MobiakCare Σαντορίνης στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας του καταστήματος Ιατρικών και Ορθοπεδικών ειδών από τις αρχές του 2010, έχει πραγματοποιήσει τις εξής δωρεές κοινωνικού χαρακτήρα προς τους:
I.W.O.S. Σύλλογος Γυναικών – Χορηγία και αρθρογράφηση ιατρικής θεματολογίας στη μηνιαία έκδοση του «Santorini Times»
Πανθηραϊκός – Δωρεά τσάντας φαρμακείου με πλήρη υλικό Πρώτων Βοηθειών
Πνευμονολογικό 3μέρο (Ιούνιος 2010) – Σε συνεννόηση με το νοσοκομείο Χανίων και το Σύλλογο Στήριξης του Κ.Υ. Θήρας εξετάσθηκαν δωρεάν από ειδικό πνευμονολόγο και διατέθηκε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για εξετάσεις αναπνευστικών παθήσεων ενώ για πρώτη φορά στην Σαντορίνη διενεργήθηκε μελέτη εργαστηρίου ύπνου.
ΔΑΟΣ – Συμβολή στον εξοπλισμό του ιατρείου του ΔΑΟΣ
Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» - Δωρεά ενός μεταφερόμενου λουτήρα για τις ανάγκες κατακεκλιμένων συνανθρώπων μας.
Κέντρο Υγείας Θήρας – Δωρεά ενός τροχήλατου υδραργυρικού Πιεσόμετρου
Θύελλα Καμαρίου – Υλικό Πρώτων Βοηθειών
Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης – Συμβολή στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 2011
Καθώς επίσης και σε λοιπούς συλλόγους Θήρας.
Η MOBIAKCARE υπόσχεται, όπως έχει μέχρι σήμερα αποδείξει, ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των συνανθρώπων που χρήζουν βοήθειας.

Μαχαιρίδης για τις ανάγκες στελέχωσης της Περιφέρειας

Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα συναντήθηκε στις 11.10 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος εξέφρασε την προσωπική του δυσφορία, όπως και του συνόλου των συναδέλφων του Περιφερειαρχών, για τη συνεχιζόμενη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την αιρετή Περιφέρεια, κάτι που προσκρούει τόσο στο πνεύμα του νομοθέτη («Καλλικράτης»), όσο και στον Ευρωπαϊκό χάρτη για τις Περιφέρειες.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε στον υπουργό την πάγια θέση του, ότι έστω και υπό τις παρούσες δύσκολες συγκυρίες, «επιβάλλεται να αποκεντρωθεί το κράτος και να ενισχυθεί ο λόγος και ο ρόλος των Περιφερειών, που μπορούν να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση».

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος παρέπεμψε από την πλευρά του ο κ. Ρέππας, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν διορθώσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αιρετή Περιφέρεια, πάντα σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη.
Ο κ. Μαχαιρίδης, αφού παρέδωσε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό, τεκμηρίωσε το αίτημά του για εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την πρόβλεψη για κατάργηση των οργανικών θέσεων, τονίζοντας πως συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες είναι από τις χειρότερα στελεχωμένες.

Σύμφωνα με το υπόμνημα,

Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από σαράντα οκτώ (48) κατοικημένα νησιά, με πληθυσμό 302.686 κατοίκων. Απαρτίζεται από 12 Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν στις πρώην έδρες των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και των πρώην Επαρχείων Άνδρου, Θήρας, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Καλύμνου, Καρπάθου και Κω.
Διαθέτει υπηρεσίες σε δεκαέξι (16) νησιά γεγονός που εξομαλύνει ως ένα βαθμό τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των νησιωτών αφού τους παρέχει τη δυνατότητα της επιτόπιας εξυπηρέτησης χωρίς την ανάγκη μετακίνησης σε οργανωμένα αστικά κέντρα.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες αιρετές Περιφέρειες είναι από τις χειρότερα στελεχωμένες. Σήμερα αριθμεί συνολικά 528 υπαλλήλους. Την τελευταία τριετία οι ήδη υποστελεχωμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσου απώλεσαν σημαντικό αριθμό του υπαλληλικού δυναμικού τους (με μετάταξη, συνταξιοδότηση ή παραίτηση). Συνολικά αποχώρησαν περίπου 256 υπάλληλοι. Το προσωπικό αυτό δεν αντικαταστάθηκε αφού οι δημοσιονομικές ανάγκες δεν επέτρεψαν προσλήψεις.
Γνωρίζετε ότι οι οργανισμοί των Περιφερειών που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών κατέγραφαν ως οργανικές θέσεις μόνο αυτές που αντιστοιχούσαν στον προσωπικό που υπηρετούσε στις Ν.Α. Για την καταγραφή αυτή δεν ελήφθη υπόψη καμία μελέτη αναφορικά με τις αρμοδιότητες που οι Περιφέρειες καλούνται να ασκήσουν, τον αριθμό των διευθύνσεων και τμημάτων τους, και εν γένει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του γεωγραφικού τους χώρου.
Οι ανάγκες μας σε προσωπικό ειδικοτήτων έχουν ήδη καταγραφεί και αποσταλεί έπειτα από τεκμηριωμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Η.Δ. στο πλαίσιο του ετησίου προγραμματισμού προσλήψεων.
Για να είναι δυνατή η αξιοπρεπής λειτουργία της Περιφέρειας απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός υπαλλήλων από αυτούς που σήμερα υπηρετούν. Για τη λειτουργία πολλών υπηρεσιών μας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων εργάζεται με παράλληλα καθήκοντα σε 2 ή και 3 διευθύνσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Δ/νση Τουρισμού της Π.Ν.Αιγαίου υπηρετεί ένας υπάλληλος ενώ σε δυο ακόμη έχουν ανατεθεί παράλληλα καθήκοντα για την υποστήριξη της υπηρεσίας αυτής.
Ειδικά για το Νότιο Αιγαίο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα έτσι ώστε να εξαιρεθεί η Περιφέρεια από τη σχετική διάταξη περί κατάργησης κενών οργανικών θέσεων. Επίσης οι σημερινές πενήντα επτά (57) κενές οργανικές θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα από πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών.

λαική συσπείρωση για την 11η συνεδρίαση του Π.Σ.

Ανακοίνωση σχετικά με την 11η συνεδρίαση του Π.Σ. Ν. Αιγαίου εξέδωσε η παράταξη «Λαική Συσπείρωση».

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της,
Κατά την 11η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι το Συμβούλιο, με ευθύνη, κύρια, της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και συνευθύνη και των άλλων παρατάξεων του ευρω-μονόδρομου, αποτελεί εργαλείο εφαρμογής και διευκόλυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται απόλυτα τόσο από την έγκριση των απολογισμών άγριας λιτότητας, ως προς τις λαϊκές ανάγκες, των πρώην νομαρχιών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όσο και από την στάση των παρατάξεων αυτών στα υπόλοιπα βασικά θέματα που συζητήθηκαν.
Οι παρεμβάσεις των εκλεγμένων συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου εστιάστηκαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Νοτίου Αιγαίου.
Βασικές παράμετροι των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου είναι :1.Η διαχείριση και η ανακύκλωση των απορριμμάτων αποκλειστικά από υπηρεσίες των ΟΤΑ και των Συνδέσμων τους και όχι επιχειρήσεις. 2. Να αποκλειστεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και η χρήση των φορομπηχτικών αποκαλούμενων «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» ( ΣΔΙΤ) που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι όπου εφαρμόστηκαν. 3. Αποκλειστική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκλειόμενης της ψευδεπίγραφης φορομπηχτικής «ανταποδοτικότητας» που ήδη έχει σωρεύσει δυσβάσταχτα βάρη στον εργαζόμενο λαό με τα υπέρογκα τέλη καθαριότητας.
Για την συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό.
Στην συζήτηση για την συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό αναδείχτηκαν ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές για τον τουρισμό. Αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αντιλαμβάνεται τον τουρισμό ως αναφαίρετο δικαίωμα πρώτα και κύρια του εργαζόμενου λαού για αναψυχή και ανάπαυση, με εργαζόμενους στον τουρισμό, με σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
Για το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Με το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Αιγαίου η Περιφέρεια «βάζει πλάτη» για την υλοποίηση του εκτρωματικού νόμου - πλαισίου της κυβέρνησης με βασικό στόχο την διαμόρφωση της Παιδείας της «αγοράς». Σύμφωνα με την πολιτική αυτή τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με πελάτες από την μια, φοιτητές και γονείς ως πελάτες που θα αγοράζουν ως εμπόρευμα γνώσεις και δεξιότητες, είτε άλλες επιχειρήσεις και φορείς που θα αγοράζουν υπηρεσίες.

πολίτες κόντρα στον καιρό για μέτρα κυβέρνησης - αποφάσεις ΠΣ

Μέγα λάθος, οχι του τυπογραφείου, αλλά της βιασύνης και της απροσεξίας κάναμε την περασμένη εβδομάδα αναφέροντας οτι η διαμαρτυρία για τα μέτρα της κυβέρνησης ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου (κάτι που θα ήταν πραγματικά αρκετά «προχωρημένο»..). Η λανθασμένη ανάρτηση αποσύρθηκε άμεσα, πλήν όμως και για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, οφείλουμε να πούμε οτι το κείμενο της διαμαρτυρίας ανήκει στον συνδιασμό «πολίτες κόντρα στον καιρό» και προτάθηκε για συζήτηση στο Π.Σ. η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με το κείμενο, ο συνδιασμός διαμαρτύρεται έντονα για τα συνεχιζόμενα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες.
Τα τελευταία χαράτσια, οδηγούν χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση αφού ήδη έχουν εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώρια αντοχής τους.
Η ανεργία καλπάζει, οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται, όλο και περισσότερα μαγαζιά βάζουν λουκέτο, ενώ η οικονομική ύφεση οδηγεί μαθηματικά σε οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία.
Δηλώνουμε ότι θα συνταχθούμε με τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σ’ αυτά το χαράτσια και αντιστέκονται στις εκβιαστικές λογικές που φθάνουν μέχρι τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τους πολίτες θα αγωνιστεί για την ανατροπή των μέτρων αυτών και θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών για αξιοπρεπή διαβίωση.


Σχετικά με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Τουρισμού και Επεξεργασίας του Οργανισμού της Περιφέρειας ο ίδιος συνδιασμός αναφέρει οτι,
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού, Δια Βίου Μάθησης κλπ, που έγινε στις 29/9 στη Ρόδο με αποκλειστικό θέμα τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας (destination brand) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποστηρίξαμε ότι, σύμφωνα με τις εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων του Τουρισμού αλλά και την πολύχρονη εμπειρία που έχει συσσωρευθεί, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τουριστικός προορισμός η Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου ως σύνολο, αφού μέχρι σήμερα κατοχυρωμένοι και παγκόσμια προβεβλημένοι προορισμοί είναι το κάθε νησί ξεχωριστά. Η προσπάθεια να θεωρηθεί το Ν. Αιγαίο συνολικά ως τουριστικός προορισμός, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην τουριστική αγορά και να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια δεν συμφωνούμε με την Εισήγηση. Με αυτή την έννοια το κονδύλι των 100.000 € που προορίζεται για τον ανάδοχο ενός τέτοιου έργου, θεωρούμε ότι λίγο πολύ είναι πεταμένα λεφτά.

Ενω, σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας της Περιφέρειας (της υπ΄αρ. 91/30-8-2011 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Ν.Αιγαίου - κανονισμός λειτουργίας Περ. Συμβ.) ο συνδιασμός "πολίτες κόντρα στον καιρό" κατέθεσε διοικητική προσφηγή υποστηρίζοντας οτι,

Προσφεύγουμε στην επιτροπή σας κατά της με αριθμό91/30-8-2011 απόφασης του ΠΣΝΑ με την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο κανονισμός λειτουργίας του Π.Σ και λάβαμε γνώση αυτής τουλάχιστον ο τρίτος εξ ημών από την δημοσίευσή της στην ιστοσελίδα της περιφέρειας την 22 Σεπτεμβρίου 2011 πολλές μέρες αργότερα από την επιταγή του νόμου.

Οι κυριότερες ενστάσεις αναφέρονται σε παρατυπίες (σοβαρές καθυστερήσεις) στην ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων σχετικά με τα θέματα των συνεδριάσεων, στον .. υπολογισμό της ψήφου συμβούλων οι οποίοι αν και παρόντες στην έναρξη των συνεδριάσεων στην συνέχεια αποχωρούν καθώς και στο τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τις ερωτήσεις και επερωτήσεις που έχουν δικαίωμα να κάνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και στον χρόνο που αυτές θα πρέπει να απαντώνται.

οικολογικός άνεμος για 11η συνεδρίαση του Π.Σ.

Ανακοίνωση σχετικά με την 11η συνεδρίαση του Π.Σ. Ν. Αιγαίου εξέδωσε η παράταξη «οικολογικός άνεμος».

Σύμφωνα με αυτήν και υπο τον τίτλο «οι θέσεις του οικολογικού ανέμου για όσα συζητήθηκαν ή δεν συζητήθηκαν» διαβάζουμε οτι (αναφερόμαστε στα σημαντικότερα σημεία)

Για πρώτη φορά συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο σχεδόν όλα τα θέματα που είχαν τεθεί στην ημερήσια διάταξη της 11ης συνεδρίασης του. Δυστυχώς δεν συζητήθηκαν πολλά, σημαντικά και επείγοντα που είχε προτείνει ο οικολογικός άνεμος. Συγκεκριμένα, με δυο επιστολές του ο επικεφαλής του είχε ζητήσει να μπουν είτε στην ημερήσια διάταξη ή και εκτός ημερήσιας διάταξης μια σειρά θεμάτων που είναι πολύ σημαντικά για την περιφέρεια μας και αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη εστίασης, η διαμόρφωση από κοινού από την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο των προτάσεων και προτεραιοτήτων που θα πρέπει να κατατεθούν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ Joh. Hahn, η υλοποίηση του σχετικού ψηφίσματος του ΠΣ για το ναυπηγείο Νεόριο Σύρου, τα τεράστια προβλήματα στις υποδομές υγείας καθώς και το θέμα της “σύνθετης τουριστικής κατοικίας”.

"Παραμένει ζητούμενο η ενασχόληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή" επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον οικολογικό άνεμο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να περιορίζεται στα μικρά και διεκπεραιωτικά θέματα. Είναι υποχρεωμένο να χαράσσει και να υλοποιεί περιφερειακές πολιτικές για τα μεγάλα και σημαντικά θέματα του Ν. Αιγαίου, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η οικονομία, η κοινωνική συνοχή, η απασχόληση, το περιβάλλον, οι συγκοινωνίες, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία, τα απόβλητα. Διαπιστώσαμε ότι αυτά είναι θέματα που και ο Περιφερειάρχης, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα ήθελε να συζητηθούν αφού τελειώσουμε όπως είπε με τα διαδικαστικά θέματα. Όμως αυτά δεν τελειώνουν ποτέ, επομένως δε θα πρέπει να μπούμε ποτέ στη χάραξη πολιτικής για την Περιφέρεια και επιμέρους πολιτικών για το Ν. Αιγαίο;

Αναλυτικά για τις παρεμβάσεις και θέσεις του συνδιασμού, μπορείτε να ενημερωθείτε εδω: http://ecoanemos.wordpress.com

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Περιφέρεια - ενημέρωση

Συνέντευξη στo ενημερωτικό site www.aftodioikisi.gr  παραχώσε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει οτι,

Το Νότιο Αιγαίο με τους παραδοσιακούς και καθιερωμένους τουριστικούς του προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Μύκονος κλπ, όχι μόνο άντεξε σε μια δύσκολη χρονιά, αλλά έκανε «πρωταθλητισμό» με επιδόσεις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και για την επόμενη σεζόν.
Το μεγάλο μας στοίχημα, από την 1η Ιουλίου που η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης του ΕΣΠΑ, είναι να «ωριμάζουμε» έργα και δράσεις που υλοποιούμε, απορροφώντας πολύτιμα κονδύλια. Είμαστε από τις δύο ή τρεις Περιφέρειες της χώρας που οι ρυθμοί απορρόφησης κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουμε αξιοποιήσει το 50% των πόρων.

(ερώτηση) Πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, παρακολουθήσαμε μία άνευ προηγουμένου ένταση, με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Καφαντάρη περί δικτατορικής σας νοοτροπίας και του κ. Χρυσόγελου για αντιδημοκρατικές διαδικασίες στις ενέργειες σας. Τι απαντάτε στις συγκεκριμένες κατηγορίες; Πως θα χαρακτηρίζατε παράλληλα το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκούν οι «αντίπαλοί» σας;

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, την 1η Ιανουαρίου του 2011, είχα εκφράσει δημοσίως την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις που είχαν εκτεθεί στις εκλογές. Εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό. Επειδή όμως οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, όλοι αξιόλογοι άνθρωποι, είναι και ενεργά πολιτικά στελέχη των κομμάτων που εκπροσωπούν, όπως η κα Καφαντάρη και ο κ. Χρυσόγελος, συχνά επιδιώκουν και επιχειρούν να μετατρέψουν το Περιφερειακό Συμβούλιο σε Βουλή των Ελλήνων.
Αυτό που οφείλουν να κατανοήσουν είναι ότι σε ένα αιρετό περιφερειακό όργανο, που έχει την υποχρέωση να «χτίσει» έναν νέο θεσμό σε μια ευαίσθητη νησιωτική περιοχή, δεν επιτρέπεται να περνάμε την εντύπωση στους πολίτες ότι η αίθουσα του οργάνου μετατρέπεται σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Ότι γίνεται, δηλαδή, το «βήμα» για να περνάει τις θέσεις του το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Όλοι έχουμε άποψη για ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όμως προέχει η ζωή και το πρόβλημα του Δωδεκανήσιου και του Κυκλαδίτη.


Με τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κυρίους Σάββα Χατζησάββα και Νίκο Τριπολίτη, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ενημερώθηκε για το φαινόμενο, ξενοδόχοι της περιοχής να μην καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που απασχολούν.
Ο Περιφερειάρχης, ταυτιζόμενος απόλυτα με τις ανησυχίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας του τόπου και του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, απευθύνει για μία ακόμα φορά έκκληση προς τους ξενοδόχους της Ρόδου και άλλων νησιών της Περιφέρειας, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους.


Στις εργασίες του 9ου Φόρουμ «Διάλογος Πολιτισμών» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε τον επικεφαλής του Φόρουμ, κ. Βλαδιμίρ Γιακούνιν, για το γεγονός ότι επιμένει να είναι το Νότιο Αιγαίο και η Ρόδος το «βήμα» ενός ουσιαστικού διαλόγου για μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα.
Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ανέφερε οτι, «Είμαι βέβαιος ότι από τις εργασίες του 9ου Φόρουμ θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως: Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά και πώς θα αντιδράσουμε απέναντι σε κάθε μορφής αδικία. Αυτά τα αιτούμενα είναι επίκαιρα και πιεστικά όσο ποτέ, αυτήν τη χρονική συγκυρία της παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας. Είναι ζητούμενα που ξεπερνούν πολιτικές ή φυλετικές διαφορές και γεωγραφικά σύνορα. Θα ήταν μάταιος κόπος να συζητάμε για Ειρήνη, Ευημερία και Προοπτική, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις για μια Κοινωνία Δικαιοσύνης, για μια Πολιτική Αξιών, για μια Οικονομία που δεν θα αποθεώνει τους αριθμούς, για Θεσμούς στέρεους που δεν θα αμφισβητούνται, για μια Δημοκρατία που να θωρακίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για Πολίτες ενεργούς, έτοιμους να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

Τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας και πρώην αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ, ευχαρίστησε και συνεχάρη ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αμέσως μετά την τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Φόρουμ, που καυτηρίασε τη στάση των ισχυρών της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό» είπε ο κ. Γκούζενμπαουερ, προσθέτοντας: «Οι ισχυροί δάνειζαν μέχρι πέρυσι την Ελλάδα για να προμηθεύεται υλικά και μέσα (πχ οπλικά συστήματα) από τις χώρες αυτές, και όταν διαπίστωσαν πως δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, θέτουν σήμερα δυσβάσταχτους όρους στη χώρα».

ο νέος "καζαμίας"..

Ο νέος "φθινοπωρινός" καζαμίας στο πλαίσιο του "έχουμε και λέμε" ετοιμάστηκε και αναρτήθηκε όπως μπορείτε να τον διαβάσετε εδω: http://www.exoumekaileme.com/p/2011.html
Ευχόμαστε, αν μη τι άλλο, να τον απολαύσετε...
Πρόκειται για κείμενα με χιούμορ κι ακόμη περισσότερη φαντασία.., άλλοι πάλι τα λένε "σύγχρονα κοινωνικά παραμύθια"..

πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης

H Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνει ότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύχθηκε η 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών πουλερικών, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων , οίνου, οπωροκηπευτικών , ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η έναρξη ισχύος της πρόσκλησης ξεκίνησε στις 7-10- 2011. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στο www.agrotikianaptixi.gr  και www.minagric.gr  και να αποστείλουν τυχόν ερωτήματά τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση agrotikianaptixi@mou.gr  Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης είναι η 28η/12/2011.