Σάββατο, Σεπτεμβρίου 13, 2014

αντιπρόεδρος της International Boatmen’s Linesmen’s Association (IBLA) εξελέγει ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης, Μάκης Κανακάρης

Κατά την διάρκεια της φετινής της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεβρίου στην Καλαβρία της Ιταλίας, η International Boatmens Linesmens Association (IBLA) πραγματοποίησε τις εκλογές της στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγει αντιπρόεδρος ο πρόεδρος της «Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης» κ. Κανακάρης με ευρεία μάλιστα διαφορά έναντι των συνυποψήφιών του κι έχοντας νωρίτερα την πλήρη αποδοχή τους.

Πρόεδρος εξελέγει ο Marco Mandirola από πλευράς της χώρας που φιλοξένησε την Γενική Συνέλευση.

Η εκλογή του κ. Κανακάρη από ελληνικής πλευράς στην θέση του αντιπροέδρου της IBLA κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική μιας και πέρα από την Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, αναμένεται να εκπροσωπήσει αντίστοιχες ενώσεις στην Ελλάδα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τάσεις σε διεθνές επίπεδο στον χώρο και ενημερώνοντάς τες γι αυτές καθώς και να θέσει ζητήματα που τις απασχολούν.

Στην (IBLA) συμμετέχουν ενώσεις λεμβούχων και λιμενεργατών από την Αμερική, το Βέλγιο, την Κροατία, την Αγγλία, την Φιλανδία, την Γαλλία την Γερμανία, την Ιταλία, την Μάλτα, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Σκωτία, την Ισπανία, την Σουηδία και άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών της αλλά και του ενδιαφερόμενου κοινού η IBLA είχε αναφερθεί στην ναυπήγηση του «Γαρμπή» αναρτώντας το ακόλουθο βίνετο : http://www.ibl-association.com/4/the_union_boatmen_of_santorini_lauches_a_new_motorboat_garbis_6917377.html

Πηγή : http://www.ibl-association.com/4/ International Boatmen’s Linesmen’s Association (IBLA)



συνάντηση δημάρχου Θήρας με τον Πρέσβη του Καναδά (12.9)

Σύμφωνα με την ανάρτηση του δημάρχου Θήρας στην σελίδα https://www.facebook.com/zorzosnik?fref=ts

«Δέχτηκα σήμερα στο γραφείο μου την επίσκεψη του Πρέσβη του Καναδά κ. Robert Peck. Συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την εξυπηρέτηση των Καναδών πολιτών που επισκέπτονται την Σαντορίνη καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης των υδροπλάνων ως μέσο διασύνδεσης των νησιών της περιφέρειας μας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert Peck πραγματοποιεί σειρά επαφών με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης νησιωτικών, κυρίως, περιοχών με σκοπό την συζήτηση του θέματος της ανάπτυξης των υδροπλάνων ως μέσο διασύνδεσης των νησιών, με δεδομένο ότι η χώρα του έχει μακρά και μεγάλη εμπειρία στην χρήση του συγκεκριμένου μέσου σε δυσκολότερες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, κλιματολογικές συνθήκες σε σχέση με αυτές της νησιωτικής Ελλάδας.

Παράλληλα στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρονται ζητήματα συνεργασίας σε επίπεδο τουρισμού, με τον Καναδά να θεωρείται «ανερχόμενη δύναμη» σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα των πολιτών του στην Ελλάδα.

Σχετικά με την δρομολόγηση των υδροπλάνων σε παλαιότερη ανάρτηση έχουν αναφερθεί τα εξής : http://www.exoumekaileme.com/2014/08/blog-post_94.html


οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ορίζονται ως εξής:

Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα: Ζαννετίδης Φιλήμονας
Τουρισμού: Παπαβασιλείου Μαριέττα
Πολιτισμού: Μπρίγγος Στέλιος
Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων: Φλεβάρης Γιάννης
Κοινωνικής Μέριμνας: Ζωγραφίδης Ηλίας
Αθλητισμού: Δαδάος Μάρκος

Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ορίζονται ως εξής:

Δημόσιας Υγείας: Καραμαρίτης Νίκος
Επιχειρηματικότητας:  Κουνάκης Παναγιώτης
Δια Βίου Μάθησης: Ανανίας Άγγελος
Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (πλην ΕΣΠΑ): Γιασιράνη Χαρούλα

Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ορίζεται ο  Ζαννετίδης Φιλήμονας

Οπότε και η πλήρης σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής μετά την εκλογική διαδικασίας της 8ης Σεπτεμβρίου και τον ορισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη ως Προέδρου αυτής από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής:

Από την πλειοψηφία: Μπάρδος Χρήστος, Ευστρατίου Χρήστος, Νάκη Ευρυδίκη, Γιασιράνη Χαρίκλεια, Πάπιτση Χριστιάννα
Από τη μειοψηφία: Σβύνου Ειρήνη, Μακρυωνίτης Γιώργος, Μαυρουδή Άννα 


«Η σημερινή ανακοίνωση των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, των Εντεταλμένων Συμβούλων και το Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής αποτελεί την απαρχή μιας ανηφορικής, απαιτητικής αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικής περιόδου κατά την οποία οι συνεργάτες μου και εγώ με προσήλωση στο στόχο, συγκεκριμένο σχέδιο και σκληρή δουλειά,  θα δώσουμε τη μάχη για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. 

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θήρας (16.9) – θέματα

Την Τρίτη 16.9 στις 18.00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με τα εξής θέματα  : (δεν αναφέρονται τα θέματα που αφορούν την έκδοση αδειών καταστημάτων και τις επιστροφές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες)

1. ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Ε.Δ. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2019.
4. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟ».
5. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΑΝΩΛΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΟ ΘΗΡΑΣΙΑΣ».
6. ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΘΗΡΑΣ».
7. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ ΚΑΙ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ».
8. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙΟΥ».
9. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ-ΟΙΑΣ».
10. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΕΤΟΥΣ 2014.
11. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΠΟΡΙ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #30.402,00# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
12. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΠΟ ΛΙΘΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΙΑ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #7.110,94# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
13. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ » ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #19.905,60# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
17. ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
18. TΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 10/2014 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ Ν.Π.Δ.Δ. (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΛΗΡΩΣΗ).
19. TΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 68/2014 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014».
20. TΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 69/2014 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ :«ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ, ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014».
21. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
22. ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΙΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ» ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΥΤΗΣ.
23. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ.
24. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΑΛΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ»- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
25. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #11.890,66# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
26. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΟΥ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Ε.Ε.Λ. ΦΗΡΩΝ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #153.000,00# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
27. ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΘΗΡΑΣ.

28. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΘΗΡΑΣ.

δήλωση του Γ. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρου για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σπύρου για το γεγονός,

Με την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα» που έλαβε χώρα την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των Κυκλάδων της τελευταίας 20ετίας, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.  Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της Σύρου, της Πάρου, της Τήνου, της Μυκόνου και της Νάξου ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία μέσα στο 2016.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδωνπαρευρέθηκε  την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση για την υπογραφή του έργου«Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα»και δήλωσε σχετικά πως «το μεγάλο αυτό έργο της ζεύξης των νησιών των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρικής ενέργειας των τουριστικών νησιών μας, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον αφού που θα μειώσει την ρύπανση από την καύση του πετρελαίου».

Επίσης τόνισε πως με την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα «θα δοθεί επίσης η δυνατότητα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα νησιά μας από ανανεώσιμες πηγές και θα τονωθεί αισθητά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα το έργο «θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αφού η μείωση του κόστους ενέργειας υπολογίζεται στα 100 εκατ. Ευρώ ετησίως».

Τέλος, υπογράμμισε πως πρόκειται για «ένα έργο συνολικής δαπάνης 240 εκατομμυρίων ευρώ που αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαφαίνονται για την χώρα μας και μειώνει την ανεργία στα νησιά μας μέσω της απορρόφησης εργατικού δυναμικού κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου ».


επιμελητήριο Κυκλάδων: επίσκεψη Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε Πάρο και Σύρο (12.9)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,    
                                   
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στα νησιά Πάρο και Σύρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενασχόλησης του Υπουργείου με τα αεροδρόμια των άγονων γραμμών του νομού (Μήλου, Νάξου, Πάρου και Σύρου), δεδομένου ότι τα αεροδρόμια των νησιών Μήλου και Νάξου απαιτούν μεγαλύτερες και πιο χρονοβόρες διαδικασίες, σε σχέση με αυτά των νησιών Πάρου και Σύρου.

Η επίσκεψη του κ. Υπουργού ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου από την Πάρο, όπου πραγματοποιήθηκε επιτόπια σύσκεψη στο εργοτάξιο του νέου αερολιμένα, παρουσία του Δημάρχου της Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου, λοιπών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Υπουργού ήταν η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του αεροδιαδρόμου, αλλά κυρίως η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που υπήρξε - καθώς ο αεροδιάδρομος θα ολοκληρωνόταν χωρίς να υπάρχουν βοηθητικά κτίρια εντός του αερολιμένα – δίνοντας σοβαρές ελπίδες για τη λειτουργία του νέου αερολιμένα με διάδρομο μήκους 1.400 μ. από το ερχόμενο καλοκαίρι.  

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός μετέβη στη Σύρο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και στελέχη του Επιμελητηρίου. Το πρωί της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η προγραμματισμένη σύσκεψη στον αερολιμένα της Σύρου, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Νίκος Βασιλικός, η προϊσταμένη της ΥΠΑ κα Τσούκα, ο τοπογράφος – μηχανικός της ΥΠΑ, κ. Παγουρόπουλος και ο κ. Αθανάσιος Μάρκου υπεύθυνος Πτητικών Θεμάτων της Olympic Air.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση διαδικασία ανάθεσης της μελέτης – κατασκευής επέκτασης κατά 140 μέτρα, του υπάρχοντος αεροδιαδρόμου ώστε να φθάσει στο  απαραίτητο μήκος για την πρόσβαση αεροσκαφών τύπου Q-400 (78 περίπου θέσεων). Το έργο θα αναλάβει ειδική υπηρεσία του Υπουργείου, σε συνεργασία με μελετητική εταιρεία, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών και την επίτευξη του βέλτιστου χρονικού αποτελέσματος.

Μετά την σύσκεψη και την αποχώρηση του κ. Υπουργού, ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου, εκπροσώπων της Κτηματικής Υπηρεσίας και της ΥΠΑ, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των διαδικασιών που απαιτούνται για το έργο επέκτασης του αεροδρομίου.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμεί να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για τις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού για τη βελτίωση των αερολιμένων και στα τέσσερα νησιά της άγονης γραμμής, τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Π. Ρήγα για τη συμβολή του στο συντονισμό των ενεργειών και των επαφών με την ΥΠΑ από τον Νοέμβριο του 2013. Ειδικότερα για τη Σύρο, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για τη μεσολάβηση και το ενδιαφέρον του σχετικά με το θέμα, και τέλος τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την άμεση και ουσιαστική αντίδρασή του με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών. 

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11, 2014

Ν. Συρμαλένιος – ερώτηση με θέμα : λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης με δημόσιο χαρακτήρα

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή του Συριζα με αποδέκτη τον Υπ. Υγείας,

Έχουν ήδη περάσει αρκετοί μήνες από τη σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου Θήρας και εκπροσώπων των φορέων της Σαντορίνης με τον τότε υπουργό Υγείας, κατά την οποία είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με δημόσιο χαρακτήρα, αφού ληφθεί υπόψη και η άποψη του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος είναι ότι το νοσοκομείο που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από εθνικούς πόρους με το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ, ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), η οποία εποπτεύεται από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των φορέων του νησιού για συγκεκριμένες απαντήσεις, το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να πάρει σαφή θέση και εξακολουθεί να κρατά μια παρελκυστική τακτική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος, οι φορείς, αλλά και η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, η οποία δώρισε και το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το νοσοκομείο, έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο δημόσιας λειτουργίας και χρηματοδότησης του, τόσο με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και με τοπικούς πόρους.

Επειδή έχουν πλέον περάσει πάνω από τρία χρόνια, από τότε που το νοσοκομείο έχει ολοκληρωθεί και επιπλέον διαθέτει πλήρη εξοπλισμό, επειδή η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, που κατακλύζεται από εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, επειδή το νησί διανύει ακόμα την τουριστική περίοδο που τα περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακή κάλυψη πληθαίνουν, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί

Α) Πότε επιτέλους θα αποφασίσουν να λειτουργήσει το νοσοκομείο;
Β) Με δεδομένο ότι δεν απαιτείται περαιτέρω κρατική χρηματοδότηση, πέραν αυτής που δίδεται για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας, ποια είναι τα προβλήματα που καθυστερούν την οριστική λήψη απόφασης για τη λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα;    
                                                                                     
Ο ερωτών βουλευτής,  Nίκος Συρμαλένιος 

ρεπορτάζ του γαλλικού france24.com για το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και συγκεκριμένα «σύμβολο» της «εποχής της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» αναφέρει το ζήτημα της μη λειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης η δημοφιλής γαλλική σελίδα france24.com σε ρεπορτάζ της για το θέμα με τίτλο : A childbirth odyssey in austerity-hit Greece, (μτφ. Η οδύσσεια ενός τοκετού στην ελλάδα της λιτότητας) το οποίο αναφέρεται παράλληλα στην ιστορία της Γεωργίας Ν. και στις οικονομικές της, μεταξύ άλλων και κατά συνέπεια, περιπέτειες, κατά την διαδικασία των τοκετών της, που υποχρεωτικά γίνονται μακριά από τον τόπο διαμονής της, την Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το κείμενο,

A childbirth odyssey in austerity-hit Greece

The island of Santorini, located in the Cyclades archipelago in southern Greece, is often said to be one of the world's most beautiful. But although it may be paradise on earth for tourists, it is less so for local residents. Our Observer there explains that she will be forced to give birth on the faraway mainland because Greece’s drastic austerity policies have severely diminished the medical services available on the island.

Georgia N. is a Greek resident of Santorini. When she was pregnant with her first child in 2011, she discovered that she suffered from gestational diabetes, a type of diabetes that appears during pregnancy.

The construction of a 50-bed hospital began in 2008. It was supposed to be operational for the birth of my first child and to have all the required equipment: several maternity and delivery rooms, examination rooms… everything that someone like me, who was diagnosed with pregnancy-related diabetes, would need. I waited until the last moment, but when I saw that the hospital was still not open, I decided to travel to Athens to give birth. I spent a month under observation in order to take all the tests, but if I had been able to give birth in Santorini, I would only have had to stay for a week at most. At the time, I figured that at least my next child would be born on Santorini.

Now, four years later, I am pregnant with my second child, with an expected due date of January 2015 — and history is repeating itself. The hospital has still not opened due to cuts in public health funding and a lack of doctors. Because of my diabetes, I need to take blood tests every three weeks with a specialised doctor. I must take a boat or a plane to travel to Athens to take these tests. I’ve calculated that each new baby costs me about 5,000 euros.

“Even a urinary tract infection can be catastrophic for a newborn in Santorini”

What’s scary is that the slightest medical complication can have serious ramifications here. When he was a month old, my first child developed a urinary tract infection. We had to make an emergency flight to Athens in order for him to receive the appropriate medical care.

There is a private clinic in Santorini, but it is not adapted for giving birth and is horrifically expensive for a Greek person. The only people who can actually get treated there are tourists, but only for “small” problems. If, for instance, they have a car accident, they can’t be operated there and instead have to be evacuated to Athens.

Santorini hospital, a symbol of the country's budget cuts

The budget for the Ministry of Health was drastically cut as a result of the austerity programme launched by the Greek government in 2009. Between 2009 and 2011, public hospitals’ budgets were sliced by 25% and a third of all hospitals were on the brink of shutting down. In fact, Greece has become one of the European Union countries with the lowest health spending per capita. As a result, doctors have publicly protested several times in the last few years in Greece.
Santorini is not the only Greek island that lacks a health centre and that relies on evacuations to Athens to treat patients. However, it is the only such island that has a brand new hospital—albeit one that never opened.

In 2008, Greece's health minister, Dimitris Avramopoulos, decided to build this hospital as a response to the growing medical needs of the island’s 15,000 Greek inhabitants as well as those of the many visiting tourists. In 2007, 92,000 patients had visited the island’s now-closed medical centre, which was completely overwhelmed by the demand.


Since then, however, the hospital project has completely fallen through, to such an extent that a group of residents, of which Georgia Nomikou is a part, launched an online petition demanding its opening. The group is hoping to collect 15,000 signatures -- one for each resident of Santorini.

Γ. Βρούτσης – δηλώσεις με την υπογραφή του έργου «Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα»

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης παρευρέθηκε την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στην εκδήλωση για την υπογραφή του έργου «Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα» και δήλωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι πραγματικά τυχερός, τόσο ως μέλος της Κυβέρνησης αλλά και ως βουλευτής Κυκλάδων, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην παρουσίαση και υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής στην ιστορία του Νομού Κυκλάδων.

Για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια στασιμότητας, ξεκινούν οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Επιτέλους το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.
Σήμερα επιβεβαιώνεται έμπρακτα, με την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες προχωράει μπροστά, προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της Σύρου, της Πάρου, της Τήνου, της Μυκόνου και της Νάξου ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία μέσα στο 2016. Η συνολική δαπάνη του έργου έχει εκτιμηθεί στα 240 εκατομμύρια ευρώ. Η ηλεκτρική ζεύξη των μεγάλων Κυκλαδίτικων νησιών με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα είναι ένα φιλικό στο περιβάλλον έργο που προσφέρει τεράστια οφέλη για όλους τους κατοίκους των περιοχών.

Πέρα από την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, εξασφαλίζεται οριστικά η σταθερή και ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών, αλλά και ενισχύονται σημαντικά οι τοπικές οικονομίες και η τουριστική τους ανάπτυξη, αφού ποτέ πια τα νησιά αυτά, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους, δεν θα απειληθούν - όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν - από διακοπή ρεύματος.

Και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό, με  την ολοκλήρωση του έργου, 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα εξοικονομούνται μέσα από τους λογαριασμούς τους της ΔΕΗ για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Στη συνέχεια σειρά έχει η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης, που θα αποφέρει επιπλέον εξοικονόμηση άλλων 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Όλα αυτά αποδεικνύουν στην πράξη, ότι όταν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση ξεπερνώνται όλα τα εμπόδια. Όπως ακριβώς, δηλαδή, έγινε και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, όπου η πολιτική του ηγεσία, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, η ΑΔΜΗΕ και όλα τα στελέχη εργάστηκαν μεθοδικά και ολοκλήρωσαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. 

στην Ρόδο για τα εγκαίνια δύο σχολείων ο Υπ. Παιδείας (12.9)

Στα εγκαίνια του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου στις 12:00μ.μ. και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού στις 13:30μ.μ. την Παρασκευή 12.9 θα παρευρεθεί ο Υπ. Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Νωρίτερα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Το βορειοδυτικό άκρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το νησί της Κέας, επέλεξε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για να παρευρεθεί στον αγιασμό της έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η πρώτη μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής επίσκεψη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, σε νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έγινε στην Κέα  για λόγους σημειολογικούς και για να σηματοδοτήσει την πρόκληση σε σχέση με την έκταση και τα χαρακτηριστικά, της δυσκολότερης ελληνικής περιφέρειας, αλλά και την πολιτική σε σχέση με την σύγκλιση και την ίση αντιμετώπιση όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

αιτήσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013 / Μέτρα για την προσαρμογή του Αλιευτικού Στόλου

Από το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανακοινώνεται ότι:

Α. Σύμφωνα με την αριθ. 1240/14-8-2014(ΦΕΚ 2335/Β/29-8-2014)    Πρόσκληση- απόφαση του  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για υποβολή Αιτήσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Αλιείας 2007  –  2013   του  ΄Αξονα  Προτεραιότητας  1- Μέτρα για την προσαρμογή του Αλιευτικού Στόλου – Μέτρο 1.3 : «Επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων» γίνονται δεκτές αιτήσεις μέχρι 31-10-2014

Ελάχιστες προϋποθέσεις για την υποβολή των αιτήσεων:
-δικαιούχοι: Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους  -επενδύσεις με προϋπολογισμό τουλάχιστον 3.000 ευρώ(εκτός της δράσης 8 που δεν προβλέπεται ελάχιστος προϋπολογισμός).  -ποσοστό Ιδιωτικής συμμετοχής από ιδία μη δανειακά κεφάλαια τουλάχιστον 5%.  -ηλικία σκάφους τουλάχιστον 5 έτη.

Για οποιαδήποτε  επιπλέον πληροφορία ή για την αποστολή του ΦΕΚ δημοσίευσης των αποφάσεων, οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να απευθύνονται   στο Τμήμα Αλιείας  της  Δ/νσης  Αγροτικής  Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων της  Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου, (ΣΥΡΟΣ) στα τηλέφωνα 22810-98829,98830 & 98836 και e-mail: daokkta@1730.syzefxis.gov.gr


πουλούσαν ως κορυφαίας ποιότητας φθηνά κρασιά ..

Περισσότερες από 165.000 φιάλες φτηνού κρασιού κατέσχεσε η οικονομική αστυνομία στην Ιταλία, οι οποίες πωλούνταν ως κορυφαίας ποιότητας ερυθρός οίνος της Τοσκάνης.

Η Γκουάρντια ντι Φινάντσα της Σιένας ανακοίνωσε πως ένας άνδρας, ο οποίος εμφανιζόταν ως σύμβουλος τοπικών οινοπαραγωγών, πλαστογράφησε έγγραφα και ηλεκτρονικές πιστοποιήσεις ώστε να μπορεί είτε να πωλεί χαμηλής ποιότητας σταφύλια στους παραγωγούς, είτε να διοχετεύει στην αγορά φτηνό κρασί ως κορυφαίο προϊόν.

Οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας, ενεργώντας έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν από την κοινοπραξία των τοπικών οινοπαραγωγών, κατέσχεσαν περίπου 75.000 λίτρα πλαστού Μπρουνέλο ντι Μονταλτσίνο -μία από τις κορυφαίες ιταλικές ονομασίες προέλευσης- και 90.000 λίτρα πλαστού Ρόσο ντι Μονταλτσίνο.

Τα πρόσφατα χρόνια έχουν γίνει στην Ιταλία πολλές έρευνες για απάτες με το κρασί. Το Μάιο, οι αρχές κατέσχεσαν 30.000 λίτρα συνηθισμένου ερυθρού που είχαν ετικέτες καλού Κιάντι και Μπρουνέλο ντι Μονταλτσίνο και πωλούνταν στο δεκαπλάσιο της πραγματικής αξίας του.

ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

Ο Υπουργός Υγείας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου αποκαλύπτει αυτό που πραγματικά σκέφτεται! Για αυτόν και για τη μνημονιακή κυβέρνηση τα Νοσοκομεία και οι δομές Υγείας είναι εμπορικά καταστήματα που η επιβίωσή τους υπόκειται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς! 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωταρχικό καθήκον Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ολοκληρωμένου  Δημόσιου Συστήματος  υγείας, πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, που θα παρέχει δωρεάν  ΣΕ ΟΛΟΥΣ την ελεύθερη – έγκαιρη - ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και αποτελεσματικές  δημόσιες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διασώσει και θα αναβαθμίσει όλες τις δημόσιες δομές υγείας με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

 Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και η εγγυημένη χρηματοδότηση όλων των δομών υγείας θα γίνεται  από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. 

μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Κάθε καινούριο ξεκίνημα συνοδεύεται από ελπίδες και προσδοκίες, αλλά και από εύλογες ανησυχίες και φόβους.

Ιδιαίτερα για σας, τους μαθητές και τις μαθήτριες, που το σχολείο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, αφού συνδέεται όχι μόνο με την καθημερινότητά σας, αλλά και με τα όνειρά σας για το μέλλον, είναι φυσικό, η πρώτη μέρα του σχολικού έτους να είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνιστά μια νέα αφετηρία γεμάτη στόχους, προσδοκίες και όνειρα στο δύσκολο αλλά συναρπαστικό δρόμο των μαθητών προς την κατάκτηση της γνώσης.

Ξεκινά και πάλι μια σχολική χρονιά που θα είναι γεμάτη αγωνίες, απαιτήσεις, υποχρεώσεις και προσδοκίες. Θα είναι όμως και μία χρονιά με γνώσεις, εμπειρίες ενώ παράλληλα θα ανοιχθούν καινούργιοι πνευματικοί δρόμοι.

Κοινός στόχος όλων μας, μαθητών – εκπαιδευτικών – γονιών και Αυτοδιοίκησης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ποιοτικό και ανταγωνιστικό, που να εξασφαλίζει στους νέους μας, όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ικανοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, αλλά και να ενταχθούν ομαλά και επιτυχημένα στον απαιτητικό κόσμο των ενηλίκων.

Στο νέο κύκλο γνώσεων που ανοίγει, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ακόμη μία φορά, έτσι ώστε από κοινού όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Εύχομαι σε όλες και όλους, τόσο στους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και στους εκπαιδευτικούς, που για ακόμη μία χρονιά ετοιμάζονται να προσφέρουν τη γνώση, την εμπειρία, αλλά και την ευαισθησία τους στα παιδιά μας μέσα σε αντιξοότητες και ελλείψεις, καλή και δημιουργική σχολική χρόνια!

Ας ξεκινήσουμε με υψηλούς στόχους και οράματα κι ας καταβάλλουμε όλοι μαζί την μέγιστη δυνατή προσπάθεια, για να πραγματοποιηθούν.


«λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα..» - ανακοίνωση του Συριζα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Νέοι και νέες, γονείς, εκπαιδευτικοί,

Μπορούμε, πρώτη μέρα εφέτος στο σχολείο, να ονειρευτούμε για μια στιγμή;
Να αφήσουμε στο παρελθόν τα λειψά χρήματα για την παιδεία, που μας έχουν φέρει στην τελευταία θέση στην Ευρώπη. Να μη σκεφτόμαστε πια το πολύμηνο κυνηγητό των εκπαιδευτικών που διαρκώς λείπουν από τα σχολεία, τις πολυπληθείς σχολικές τάξεις, τις παγωμένες αίθουσες του χειμώνα, τα παιδιά που καθημερινά υποσιτίζονται. Να ξεχάσουμε το βραχνά των φροντιστηρίων και να επικεντρωθούμε σε ένα δημόσιο σχολείο που θα παρέχει όλα τα αναγκαία μορφωτικά εφόδια, γλωσσομάθεια, πληροφορική, καλές τέχνες, χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Να εξασφαλίσουμε δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για κάθε παιδί, ολοκλήρωση της μόρφωσής του με δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και στη συνέχεια ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα ή μεταλυκειακή τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση. Να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να πραγματώνουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες ανάπτυξής της, εφαλτήριο της συλλογικής μας προσπάθειας για μια Ελλάδα της προόδου και της δημιουργίας.

Μπορούμε, με το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, να φανταστούμε το ανέφικτο;
Ένα σχολείο με μαθήματα που τα απαιτεί ή ίδια η ζωή και όχι οι ανάγκες της αγοράς. Ένα σχολείο που θα μαθαίνει δημιουργικά και δεν θα εξετάζει εξοντωτικά. Μια διδασκαλία που σέβεται την προσωπικότητα και το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού και δεν το κακομεταχειρίζεται με ύλη και βιβλία που δεν αντιστοιχούν στην ηλικία του. Ένα σχολικό πρόγραμμα που συνδυάζει αρμονικά την καλλιέργεια του σώματος και του πνεύματος, που αναζητά την ομορφιά στην τέχνη και στη δημιουργία, και πλάθει πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους, σέβονται τον συμπολίτη, προστατεύουν το περιβάλλον, αγωνίζονται για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Ένας εκπαιδευτικός σχεδιασμός που γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του τόπου και σύμφωνα με τα πορίσματα των επιστημών, όχι κατά τις επιταγές της Τρόικας και του ΟΟΣΑ.

Μπορούμε, με το πρώτο μάθημα στην τάξη,  να αρχίσουμε να διεκδικούμε το ασύλληπτο; 
Ένα δημόσιο σχολείο που δεν θα αποδιώχνει αλλά θα αγκαλιάζει κάθε παιδί, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μια πλούσια σχολική ζωή που δεν θα διχάζει με το μίσος και το ρατσισμό, αλλά θα ενώνει με την αλληλεγγύη και την αποδοχή. Μια παιδαγωγική που δεν θα ταξινομεί και δεν θα αποκλείει με «τράπεζες θεμάτων» και συνεχείς εξεταστικές δοκιμασίες, αλλά που θα στηρίζει το παιδί στις δυσκολίες του και θα το βοηθάει να αξιοποιήσει κάθε ταλέντο και ικανότητά του. Μια μαθησιακή διαδικασία που δεν θα βασίζεται στην αποστήθιση και στο φροντιστήριο, αλλά θα στοχεύει στην ουσιαστική γνώση, στην κριτική σκέψη και στη δημιουργική αμφισβήτηση.

Μπορούμε, από την πρώτη συνεδρίαση του συλλόγου εκπαιδευτικών, να κυνηγήσουμε την ουτοπία;
Να αφήσουμε πίσω μας την εκπαιδευτική πολιτική που καταργεί βασικούς τομείς της γνώσης και ολόκληρες ειδικότητες, που καταδικάζει εκπαιδευτικούς στη φτώχεια, την ανέχεια και την επισφάλεια, στη διαθεσιμότητα και τελικά στην απόλυση. Να χτίσουμε την εκπαίδευση που θέτει στο επίκεντρο του σχολείου τον/την εκπαιδευτικό και τον/την θεωρεί πρωτεργάτη στο χτίσιμο του σχολείου που χρειάζεται η νέα γενιά. Να πούμε όχι στην πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την «αξιολόγηση» και την «υπακοή» μόνο και μόνο για να χειραγωγήσει κάθε ανοιχτό πνεύμα και να πνίξει κάθε δημιουργική προσπάθεια. Και να αναδείξουμε την εκπαιδευτική πρακτική που εμπνέει και πείθει με την ορθότητα των στόχων και των μεθόδων της. Στη θέση των ελαστικών και φτηνών εργασιακών σχέσεων να θέσουμε τη σταθερή εργασιακή και παιδαγωγική σχέση, την αποκλειστική δέσμευση των εκπαιδευτικών στην ευθύνη  του έργου τους και την ολόπλευρη στήριξή τους.

Εμείς, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμαστε για όλα αυτά. Δεσμευόμαστε μέσα από το πρόγραμμά μας για την παιδεία, που θα αποτελέσει τη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, με όλη την κοινωνία. Δεσμευόμαστε πως με την ενεργό συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα ανοίξουμε το δρόμο που θα κάνει πράξη τα οράματα της ελληνικής κοινωνίας.

Μπορεί σήμερα τέτοιοι στόχοι να μας φαίνονται μακρινοί και ανέφικτοι. Αυτό συμβαίνει γιατί η μίζερη τωρινή πραγματικότητα μας αφήνει ελάχιστα περιθώρια να φανταστούμε ένα σχολείο διαφορετικό. Και έχουν οδηγήσει σκόπιμα την εκπαίδευση σε αυτό το κατάντημα, γιατί γνωρίζουν καλά πως κλείνοντας τους μορφωτικούς ορίζοντες της νέας γενιάς ανοίγουν το δρόμο για την απεριόριστη εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας και την ανεξέλεγκτη δική τους κερδοφορία τους.

Το «νέο Λύκειο», που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση σταδιακά από πέρυσι, δείχνει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις τους. Ελάχιστη γενική παιδεία και ουσιαστική μόρφωση, αλλεπάλληλες σκληρές εξεταστικές δοκιμασίες, κατάταξη και ταξινόμηση παιδιών, εκπαιδευτικών και σχολείων. Μόνο στην πρώτη τάξη εφαρμόστηκε ως τώρα, και η αύξηση των μετεξεταστέων, ιδίως στις πιο φτωχικές περιοχές, είναι δραματική. «Νέο Λύκειο» σημαίνει λιγότεροι στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο, και περισσότεροι στη φτηνή και πρόωρη κατάρτιση, στη μαθητεία και στην εκμετάλλευση της εργοδοσίας. Με δυο λόγια, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μετατρέπει τους πιο φτωχούς σε εκπαιδευτικά «αποτυχημένους», οικονομικά εκμεταλλεύσιμους, κοινωνικά αδύναμους και πολιτικά χειραγωγήσιμους.

Νέοι και νέες, γονείς, εκπαιδευτικοί,
Το σχολείο στο οποίο εμπιστευόμαστε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τα παιδιά μας, το μέλλον του τόπου μας, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, όσο ακολουθούμε αυτή την καταστροφική πολιτική που μας επιβάλλει η κυβέρνηση, με τις εντολές της Τρόικας. Η σημερινή εκπαιδευτική πολιτική είναι μια ακόμα όψη της πολιτικής των μνημονίων, που έχει εξουθενώσει την ελληνική οικογένεια φορτώνοντάς τη με δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια, ενώ από την άλλη πλευρά μας αποστερεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη: υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα και φροντίδα, υγιεινό και ανθρώπινο περιβάλλον. Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που ξεπουλάει ξεδιάντροπα αντί πινακίου φακής το δημόσιο πλούτο, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, τις δημόσιες εκτάσεις, τις παραλίες, τα μνημεία και τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Καιρός να πούμε: Φτάνει πια!
Η οργή ξεχείλισε. Όλοι μας έχουμε πλέον αντιληφθεί ότι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της είναι προϋπόθεση για την επιβίωση όλων μας. Η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει αυτή την πολιτική στο φόβο. Η δική μας απάντησή μας στο φόβο πρέπει να είναι η ελπίδα. Η ελπίδα και όχι ο φόβος είναι που θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή. Στην κοινωνία και στην εκπαίδευση.
Ο σημερινός υπουργός παιδείας εξακολουθεί να προβλέπει τη χειρότερη χρονιά, όπως είχαν δηλώσει και οι προκάτοχοί του.

Εμείς όμως δεσμευόμαστε ότι αυτή την παράδοση θα τη σπάσουμε στην πράξη. Και το ξεκίνημα της ανατροπής πρέπει να γίνει τώρα, στην αφετηρία της νέας σχολικής χρονιάς.   


Σεπτέμβρης 2014 - Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

ανακοίνωση για τους μαθητές των γενικών λυκείων από την ΚΝΕ

Σύμφωνα με το κείμενο,

Μαθητή, μαθήτρια,
Η σχολική χρονιά που είναι μπροστά μας, είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Να μη συμβιβαστούμε και να μην παραιτηθούμε από τα όνειρά μας μπροστά στα εμπόδια που μας βάζουν στο δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.
Δεν είναι πολυτέλεια οτιδήποτε μας λείπει. Είναι οι ανάγκες μας που μας στερούν, είναι τα δικαιώματά μας.

Είδαμε το «νέο σχολείο» που ετοίμασε η κυβέρνηση. Ξεσκαρτάρισμα των μαθητών ανάλογα με την τσέπη των γονιών τους, πανελλαδικές εξετάσεις από την Α’ Λυκείου και φροντιστήρια από πιο νωρίς και στο βάθος…. «Τράπεζα Θεμάτων» και χιλιάδες μαθητές μετεξεταστέοι. Ατέλειωτο τρέξιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσπαθώντας να περάσουμε σε κάποια σχολή.

Για την κατάσταση που ζούμε στο σχολείο και στο σπίτι δεν φταίει η «κακή μας τύχη». Το σχολείο που φτιάχνουν οι κυβερνήσεις που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακριβό για το λαό, φτηνό για το κράτος. Μετατρέπουν την Παιδεία σε εμπόρευμα για όποιον βαστάει η τσέπη του, ενώ ταυτόχρονα χτυπούν ότι μορφωτικό δικαίωμα μας είχε απομείνει, πλασάροντας σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με το τι υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Θέλουν να μας μάθουν από τη μία να ζούμε με μειωμένες απαιτήσεις και από την άλλη θέλουν να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος θα πιάσει μία θέση στον ήλιο…
Όσο τους αφήνουμε, μας ετοιμάζουν ένα μέλλον γεμάτο ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Όμως γίνεται και αλλιώς… Ξεκινάμε από τώρα μέσα σε κάθε σχολείο, μέσα σε κάθε τάξη…

«Δίνουμε ζωή στο σχολείο… Κάνουμε τη ζωή σχολείο»
 Μετατρέπουμε την τάξη σε χώρο συλλογικότητας από χώρο ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών που θέλουν να φτιάξουν.
Μαζί έχουμε τη δύναμη… Μας είναι εντελώς εχθρική η αρχή αυτού του συστήματος «ο θάνατός σου, η ζωή μου…». Δίνουμε προβάδισμα στο «όλοι για έναν και ένας για όλους»
 Κατακτάμε τη γνώση. Η γνώση για μας είναι δύναμη. Αυτή την γνώση απαιτούμε και παλεύουμε να την κατακτήσουμε. Μαθαίνουμε να κρίνουμε και να μην τα καταπίνουμε όλα «αμάσητα» να ενισχύουμε τις γνώσεις μας και με εξωσχολικά βιβλία.
Παλεύουμε για την μόρφωση που μας αξίζει….
Κόντρα στο ‘’νέο’’ λύκειο που αποτελεί ένα πανάκριβο και ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Που είναι ταυτισμένο με την παπαγαλία, την ημιμάθεια και μας υποχρεώνει και σε φροντιστήριο.
Στην τράπεζα θεμάτων που μας πετάει έξω από το σχολείο. Για αυτό τα στελέχη του Υπουργείου λένε ότι: «είναι λογικό το 10 – 15% να μην τελειώνει το λύκειο».
Κόντρα στην τυποποιημένη γνώση των άπειρων SOS.
 Ενισχύουμε τη συλλογική δραστηριότητα στο σχολείο. Για να δώσουμε ζωντάνια στη δημιουργία, στην έκφραση. Στήνουμε με τους συμμαθητές μας ομάδες δημιουργίας μέσα και έξω από τα σχολεία. Διοργανώνουμε αθλητικά τουρνουά, συναυλίες, μουσικές – κινηματογραφικές ομάδες, μουσικά εργαστήρια, φτιάχνουμε site, εφημερίδες.
 Εκφράζουμε τις σκέψεις και τα όνειρά μας, συζητάμε για την κατάσταση, για το τι θα κάνουμε. Δυναμώνουμε το συλλογικό και κοινό αγώνα με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις. Για να γίνουμε πιο ικανοί στη διεκδίκηση εκλέγουμε αγωνιστικά 15μελή και 5μελή που θα εκφράζουν τις αγωνίες μας, τη συλλογική δράση του σχολείου και όχι όσους θέλουν να είναι το μάτι και το αυτί του διευθυντή, ο σύνδεσμος με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τους εμπόρους ναρκωτικών.
 Πολεμάμε το δηλητήριο του φασισμού – ναζισμού. Δεν αφήνουμε τόπο να σταθούν οι Χρυσαυγίτες, νοσταλγοί του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Όλα αυτά θα τα αντιπαλέψουμε, θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα

Παλεύουμε – Διεκδικούμε:

● Ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
● Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
● Να μην πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας ούτε 1€ για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης.
● Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς καθηγητές και βιβλία! Διορισμοί μόνιμων καθηγητών για την κάλυψη των αναγκών.
● Έκτακτο κονδύλι για τους Δήμους ώστε να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος σε όλα τα παιδιά.
● Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας.
● Όλες οι εκδρομές, μονοήμερες και πολυήμερες να επιχορηγούνται από το κράτος, να είναι δωρεάν, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός τουριστικού γραφείου.
● Κανένα παιδί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύνδεση των δημοσίων μονάδων υγείας με τα σχολεία της γειτονιάς.
● Τα σχολεία να μένουν ανοιχτά για να γίνονται αθλητικές δραστηριότητες καθημερινά.
● Να πραγματοποιούνται αθλητικά προγράμματα δωρεάν ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ειδικό προσωπικό, φύλακες, γυμναστές κλπ. Δωρεάν είσοδος των μαθητών σε δημοτικούς κινηματογράφους, θέατρα. Δημιουργία υποδομών για τη στήριξη της μαθητικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκράτηση όσων σηκώνουν κεφάλι. Μας εξοργίζει η ποινικοποίηση συμμαθητών μας για συμμετοχή σε καταλήψεις – κινητοποιήσεις με την ευθύνη και διευθυντών που συνεργάστηκαν με την αστυνομία.
Έλα μαζί μας, γνώρισε την ΚΝΕ. Είσαι ένας από μας και είμαστε μαζί σου. Η γνώμη, η σκέψη, και η συμβολή ΟΛΩΝ μας είναι όρος για να δυναμώσει η αντίσταση στα χειρότερα που ετοιμάζουν. Υπάρχει λύση και είμαστε όλοι μέρος της.
Παλεύουμε για Ενιαίο 12χρονο σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, που θα εξασφαλίζει ολόπλευρη μόρφωση. Ένα σχολείο που θα βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν τη φύση, τον κόσμο και την κοινωνική εξέλιξη, τους ετοιμάζει να αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία και τη ζωή όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν.
Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής, για τη ζωή που μας αξίζει!
Έλα να παλέψουμε για μία ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Με προβάδισμα στην ολόπλευρη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Σε καλούμε να έρθεις μαζί μας σ’ αυτόν τον αγώνα για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

11/09/2014

στην διάθεση των καταναλωτών οι κατάλογοι με τα επιτρεπόμενα στα σχολεία είδη διατροφής

Ενόψει της έναρξης  νέας σχολικής περιόδου 2014-2015 το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού  Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε πολυσέλιδη ανακοίνωσή του ενημερώνει αναλυτικά για τα επιτρεπόμενα και μη είδη που μπορούν να διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων.

Μεταξύ άλλων απαγορευονται τα αναψυκτικά, τα αλλαντικά και οι τσίχλες, ενώ προτείνεται και ενισχύεται η πώληση φρούτων (φρέσκων ή αποξηραμένων) και λαχανικών σε μερίδες ή ως συνοδευτικών των τόστς ή σνάκς.

Μεταξύ άλλων, επιτρέπονται τα ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.

Απαγορεύονται τα πολύ σκληρά τυριά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλοιφώδη υφή.

Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα. Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου. Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών. Καφές μόνο για το προσωπικό. Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Ο παραπάνω κατάλογος προϊόντων έχει συνταχθεί (και ενημερώνεται όποτε χρειαστεί) από επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου υγείας με δύο κυρίως κριτήρια:

Αυτό της ασφάλειας, δηλαδή να πρόκειται για τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα και διατηρούνται στις περιορισμένες συνθήκες του κυλικείου αποτελεσματικά και με διαιτολογικά   κριτήρια, δηλαδή να πρόκειται για τρόφιμα που συμβάλουν σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Οι υπεύθυνοι των κυλικείων πρέπει να εξασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας.

Οι ίδιοι και οι εργαζόμενοι στα σχολικά κυλικεία να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικά υγείας και να είναι εκπαιδευμένοι στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων (έγκυρος τίτλος σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων )

συνεδρίαση Περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου (16.9) – θέματα

Στις 16.9 στις 11.00 στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο Εκλογή εκπροσώπων του Περιφερειακού Συµβουλίου Νοτίου Αιγαίου στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ.
ΘΕΜΑ 2ο Σύναψη προγραµµατικής σύµβασης µε το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Μυκόνου για την ανάληψη από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αδειοδότησης και κατασκευής υδατοδροµείου νήσου Μυκόνου.
ΘΕΜΑ 3ο  Ορισµός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συµβουλίου µε τους αναπληρωτές τους σε εταιρείες και ΝΠΙ∆ στις οποίες µετέχει η Περιφέρεια.
ΘΕΜΑ 4ο Ορισµός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συµβουλίου µε τους αναπληρωτές τους στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες – Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑ∆ΩΝ», «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» (Κως), και «∆ΙΟ∆ΟΣ» (Ρόδος).
ΘΕΜΑ 5ο Στρατηγική µελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.  
ΘΕΜΑ 6ο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025.
ΘΕΜΑ 7ο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Υποδοµές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020
ΘΕΜΑ 8ο Έκθεση αποτελεσµάτων εκτέλεσης Π/Υ Β΄ τριµήνου 2014.
ΘΕΜΑ 9ο Ορισµός εκπροσώπου του Περιφερειακού Συµβουλίου στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.
ΘΕΜΑ 10ο Ορισµός µελών του Περιφερειακού Συµβουλίου µε τους αναπληρωτές τους στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων και ∆ωδεκανήσου.
ΘΕΜΑ 11ο Ορισµός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συµβουλίου µε τους αναπληρωτές τους στις γνωµοδοτικές επιτροπές των λιµενικών αρχών, αρµόδιες για θέµατα ανέλκυσης, αποµάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων.
ΘΕΜΑ 12ο Ορισµός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συµβουλίου µε τους αναπληρωτές τους στις επιτροπές των λιµενικών αρχών, αρµόδιες για θέµατα χαρακτηρισµού των παραλιών ως πολυσύχναστων,  εξέτασης αιτηµάτων προς χορήγηση αδειών εκµίσθωσης µέσων αναψυχής κλπ.
ΘΕΜΑ 13ο Ορισµός εκπροσώπου του Περιφερειακού Συµβουλίου µε τον αναπληρωτή του στο διοικητικό συµβούλιο του Φορέα ∆ιαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας.
ΘΕΜΑ 14ο Λήψη απόφασης για την παράταση του έργου «Προγραµµατική σύµβαση πρ. Ν.Α. Κυκλάδων και ΥΠΠΟ & Τουρισµού για τη συνέχιση ανασκαφών στο Λιµάνι της Σχοινούσας».
ΘΕΜΑ 15ο Συγκρότηση επιτροπών της παρ.4 του άρθρου 13 του Π∆ 242/1996 για κάθε Π.Ε. (µισθώσεις ακινήτων).  

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΩΜΑΣ ΣΩΤΡΙΛΛΗΣ