Σάββατο, Ιανουαρίου 17, 2015

σημαντική δημοσίευση στο sciencedirect.com για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου της Σαντορίνης

Δημοσιεύθηκε και αναρτήθηκε ηλεκτρονικά πριν από λίγες μέρες (10.1) μετά από την έγκρισή της από την διεθνή επιστημονική κοινότητα (1.12.2014) η μελέτη των επιστημόνων C.  Hübschera, Μ. Ruhnaua, και P. Nomikou (των Πανεπιστημίων Institute of Geophysics, Center for Earth System Research and Sustainability, University of Hamburg, Bundesstrasse. 55, D-20146 Hamburg, Germany / Department of Geology and Geoenvironment, University of Athens, Panepistimioupoli Zografou, 15784 Athens, Greece ) σχετικά με τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της επιτόπιας μελέτης τους στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου Β.Α. της Σαντορίνης.

Η μελέτη με τίτλο Volcano-tectonic evolution of the polygenetic Kolumbo submarine volcano / Santorini (Aegean Sea) δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της έκδοσης της Journal of Volcanology and Geothermal Research.

Την ανάρτηση του sciencedirect.com μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377027315000025

Η μελέτη επιγραμματικά παρουσιάζει :
3D-architecture of an explosive submarine volcano shown for the first time by reflection seismic data interpretation.
Evidence for abundant explosive underwater volcanism in the southern Aegean Sea
Hosting Anydros basin (southern Aegean Sea) opened incrementally north-west to south-east during four major pulses
Volcanic cones adjacent to Kolumbo volcano evolved along an intra-basinal fault

Στο εισαγωγικό της σημείωμα από πλευράς του sciencedirect.com αναφέρονται τα εξής :

Here we show for the first time the 3D-structural evolution of an explosive submarine volcano by means of reflection seismic interpretation. Four to five vertically stacked circular and cone-shaped units consisting mainly of volcaniclastics build the Kolumbo underwater volcano which experienced its first eruption > 70 ka ago and its last explosive eruption 1650 AD, 7 km NE of Santorini volcano (southern Aegean Sea). The summed volume of volcaniclastics is estimated to range between 13–22 km3. The entire Kolumbo volcanic complex has a height of ≥ 1 km and a diameter of ≥ 11 km. All volcaniclastic units reveal the same transparent reflection pattern strongly suggesting that explosive underwater volcanism was the prevalent process. Growth faults terminate upwards at the base of volcaniclastic units, thus representing a predictor to an eruption phase. Similarities in seismic reflection pattern between Kolumbo and near-by volcanic cones imply that the smaller cones evolved through explosive eruptions as well. Hence, the central Aegean Sea experienced several more explosive eruptions (≥ 23) than previously assumed, thus justifying further risk assessment. However, the eruption columns from the smaller volcanic cones did not reach the air and– consequently – no sub-aerial pyroclastic surge was created. The Anydros basin that hosts Kolumbo volcanic field opened incrementally NW to SE and parallel to the Pliny and Strabo trends during four major tectonic pulses prior to the onset of underwater volcanism.

Κόκκινη παραλία και Περίσσα στις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σύμφωνα με το therichest.com

Δύο παραλίες της Σαντορίνης κατατάσσει στις 10 καλύτερες της Ελλάδας η δημοφιλής Αμερικανική σελίδα www.therichest.com σε πρόσφατη (12.1.2015) ανάρτησή της, σύμφωνα με το κείμενο και τις επιλογές της δημοσιογράφου Katina Goulakos.

Οι παραλίες της Σαντορίνης κατατάσσονται μάλιστα σε πολύ καλή σειρά, με την Κόκκινη παραλία να βρίσκεται στην 3η θέση, και την Περίσσα στην 6η!

Στην πρώτη θέση βρίσκεται μια ακόμη παραλία νησιού των Κυκλάδων και συγκεκριμένα η παραλία Σαρακίνικο της Μήλου ενώ στην δεύτερη η πολυφωτογραφημένη και δημοφιλής παραλία Ναυάγιο, στην Ζάκυνθο.

Την ανάρτηση μπορείτε να την δείτε εδώ : http://www.therichest.com/expensive-lifestyle/location/the-10-most-beautiful-beaches-in-greece/

Σύμφωνα με την ανάρτηση και την μετάφραση της σελίδας http://www.newmoney.gr/article/81521/amerikaniki-istoselida-ymnei-tis-10-kalyteres-ellinikes-paralies που προέβαλε το αρχικό δημοσίευμα :

Αμερικανική ιστοσελίδα «υμνεί» τις 10 καλύτερες ελληνικές παραλίες

«Ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες είναι γνωστοί για την αυτοπεποίθησή τους, είναι γιατί προέρχονται αναμφισβήτητα από το πιο όμορφο μέρος του κόσμου», είναι ο πρόλογος του άρθρου της δημοφιλούς αμερικανικής ιστοσελίδας, TheRichest.com, για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο περιλαμβάνει μια λίστα με τις 10 πιο όμορφες ελληνικές παραλίες.
«Η Ελλάδα είναι γνωστή για πολλά πράγματα: την ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, την παράδοση, το φαγητό, τις εκκλησίες, τη νυχτερινή ζωή, την αρχιτεκτονική και πολλά άλλα.  Λέγεται ότι όταν ο Θεός δημιούργησε την Ελλάδα, ράντισε τη χώρα με ωραία νερά. Με πάνω από έξι χιλιάδες νησιά, η Ελλάδα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς χώρες του κόσμου και για καλό λόγο», αναφέρει η αρθρογράφος, Katina Goulakos.

Για τις παραλίες της Σαντορίνης αναφέρονται τα εξής :

6. Περίσσα,  Σαντορίνη
Η παραλία της Περίσσας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του Αιγαίου. Μαύρη άμμος, φτιαγμένη από λάβα εκτείνεται για περίπου 7 χιλιόμετρα σε συνδυασμό με κρυστάλλινα καθαρά νερά και έναν εκτυφλωτικό και καυτό ήλιο. Για αυτά τα χαρακτηριστικά της η Περίσσα είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Σαντορίνης.Πλήρως οργανωμένη προσφέρει δυνατότητα για διαμονή σε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και ένα κάμπινγκ, φαγητό σε πολλές ταβέρνες και μπαρ πάνω στο κύμα και μεγάλη γκάμα από θαλάσσια σπορ, από γουιντσέρφινγκ και θαλάσσιο σκι, μέχρι υποβρύχιες καταδύσεις. Μερικά δένδρα στην αμμουδιά την κάνουν ιδανική, καθώς η σκιά σπανίζει στις παραλίες του Αιγαίου.

3. Κόκκινη Παραλία, Σαντορίνη

Αναμφισβήτητα η πιο διάσημη και πανέμορφη παραλία της Σαντορίνης, η Κόκκινη Παραλία βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από το αρχαίο Ακρωτήρι. Η παραλία είναι μοναδική και όμορφη, αλλά είναι πολύ μικρή και μερικές φορές δημιουργείται πολυσύχναστη ατμόσφαιρα, ωστόσο, η ομορφιά της, την καθιστά άξια για επίσκεψη. Ο περίπατος στο δρόμο προς την παραλία είναι εντυπωσιακός. Το μοναδικό τοπίο του κόκκινου και του μαύρου ηφαιστειακού πετρώματος είναι πραγματικά ένα απίστευτο θέαμα. Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη και διαρκεί περίπου 2 λεπτά για να φτάσετε από το χώρο στάθμευσης.

Α.Ο. Θήρας – ΑΕΚ (17.1 ΔΑΠΠΟΣ)

Ο επόμενος αγώνας του Α.Ο. Θήρας στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του στην Α1 και της 12ης αγωνιστικής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17.1 με την ΑΕΚ στην έδρα του Α.Ο. Θήρας, στο ΔΑΠΠΟΣ.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της φετινής Α1 ο Α.Ο. Θήρας βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς, πίσω από τον Παναθηναικό με 30, τον Ολυμπιακό με 24, τον Πανναξιακό με 24 και την ΑΕΚ με 21.  

πρόσκληση στην κεντρική ομιλία του υπουργού εργασίας και υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση (17.1)


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 2ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (17- 18.1)

Το «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης» (Santorini Arts Factory) προσκαλεί τα παιδιά που αγαπούν την ζωγραφική, ηλικίας έξι έως έντεκα ετών να συμμετέχουν στο δεύτερο εικαστικό εργαστήρι.

Το δεύτερο από τον κύκλο των έξι εργαστήριων, έχει σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση  των παιδιών με  την σύγχρονη τέχνη, και συγκεκριμένα την pop art.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Andy Warhol και το έργο του μέσα από τη προβολή οπτικού υλικού. Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση, δίνοντας έμφαση στη βασική θεματολογία του ζωγράφου, όπως η απεικόνιση καθημερινών αντικειμένων αλλά και διάσημων προσωπικοτήτων στο έργο του.

Με αφετηρία τις δημιουργίες του καλλιτέχνη και την pop art, θα γίνει αναφορά στο Εργοστάσιο Τομάτας, με σκοπό τα παιδιά  να εμπνευστούν και να ζωγραφίσουν έργα με βασικό ήρωα την τομάτα.

Οργάνωση και εισήγηση:  Μαρία Βασαριώτου – Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων - Ελένη Παλλέ- Εικαστική θεραπεύτρια

Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015  - Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2014

Για παιδιά τάξεων: Δ-Ε-Στ’ Δημοτικού  
Για παιδιά τάξεων: A-Β-Γ Δημοτικού
Ώρες: α’ τμήμα 16.00-17.30  Προσέλευση  15.45
Ώρες: α’ τμήμα 10.30-12.00    Προσέλευση 10.15
Ώρες: β’ τμήμα 18.00-19.30  Προσέλευση  17.45 
 Ώρες: β’ τμήμα  12.30-14.00   Προσέλευση 12.15

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά εργαστήριο: 15 άτομα                 
Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο:  6€

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο περιορισμένος αριθμός θέσεων καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή των παιδιών στο εργαστήριο, χωρίς τη προηγούμενη και έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη την εταιρεία Καραμολέγκος.

SANTORINI ARTS FACTORY | ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

η καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας από την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης (18.1 16.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση κοπής  της Πίττας του συλλόγου μας  την Κυριακή  18  Ιανουαρίου 2015  και ώρα 16:00 μ.μ στο Μπελώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά .

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα  βραβευθούν οι αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων , Λυκείων ,   παιδιά πολύτεκνων οικογενειών καθώς και οι επιτυχόντες σε  ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης θα βραβευθούν προσωπικότητες του τόπου μας για την προσφορά τους στον Σύλλογό μας και την κοινωνία.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσής μας.
Στο τέλος θα δοθούν δώρα για όλα τα μικρά παιδιά των πολυτέκνων.

Η παρουσία σας στην εκδήλωσή μας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως .

 Για την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης
Ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Δαρζέντας


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης που απευθύνεται στους πολύτεκνους κατοίκους του νησιού,

Καλούνται τα παιδιά Πολύτεκνων Οικογενειών που εισήχθηκαν κατά τη φετινή χρονιά σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να το δηλώσουν στο γραφείο της Ένωσής μας , προκειμένου να συμπεριληφθούν στους βραβευθέντες κατά την επικείμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Ένωσή μας .


Δηλώσεις από 09 – 16  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ,Δευτέρα ,Τετάρτη και Παρασκευή 10:00- 12:00.

κινηματογραφική Λέσχη Θήρας – το νέο πρόγραμμα προβολών 10/01/2015 έως 14/02/2015

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας (Κ.Λ.Θ.), πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι λόγω των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών της 25/01/2015, τροποποιεί το πρόγραμμα προβολών της.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος της Κ.Λ.Θ. (από 10/01/2015 έως 14/02/2015) διαμορφώνεται ως εξής:

10/01/15, ΘΕΙΚΟ ΚΟΛΠΟ, FEELGOOD
17/01/15, ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ, STRADA FILMS
24/01/15, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ
31/01/15, Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, SEVEN FILMS
07/02/15, ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, FEELGOOD
14/02/15, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ, SEVEN FILMS

Η προγραμματισμένη για την 24/01/2015  προβολή της ταινίας ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ με προσκεκλημένο τον σκηνοθέτη Άγγελο Σπάρταλη αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί την 28/02/2015 .

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι στις 20.45.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα της Κ.Λ.Θ.:  www.kileth.gr

Η Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί το κοινό της που την στήριξε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της και την παγίωσε σαν ένα ζωντανό χώρο πολιτισμού και συνάντησης των κατοίκων του νησιού.
Το Δ.Σ. της  Κ.Λ.Θ. εύχεται το 2015 να ικανοποιήσει τους στόχους και τους πόθους σας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. , Χριστόφορος Βαμβακούσης

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΗΡΑΣ             
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ –ΘΗΡΑ
ΤΗΛ:22860-28340 ΚΙΝ: 6973235703

πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεις του Ν. Συρμαλένιου το διήμερο 18-19.1 στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα στο πλαίσιο της νησιωτικότητας και οι εργασιακές σχέσεις είναι τα θέματα που θα συζητήσει ο υποψήφιος βουλευτής του Κυκλάδων του Σύριζα Νίκος Συρμαλένιος με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Ένωσης Λεμβούχων στη Σαντορίνη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18/1/2015 και ώρα 17,30 μ.μ. στα γραφεία της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας στα Φηρά.

Κατά τη σύντομη δεύτερη προεκλογική επίσκεψη του στο νησί ο Νίκος Συρμαλένιος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων τη Δευτέρα 19/1/2015 και ώρα 9.00 π.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου VolcanoView, στην καλντέρα (ευθεία Φηρών-Πύργου).


Γραφείο  Τύπου Σύριζα

ανακοίνωση Γ. Βλάχου υποψήφιου Βουλευτή Κυκλάδων με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Είναι στιγμές που κάθε άνθρωπος πρέπει να μετρήσει μέσα του την δύναμη των επιθυμιών του και να συνειδητοποιησει πως δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αποφασίσουν οι άλλοι για εκείνον.
Να αποφασίσουν για ένα μέλλον χτισμένο στο φόβο για την αλλαγή.

Με θεμέλιο την ελπίδα όλων μας για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, έχουμε πλέον χρέος σε εμάς και στην πατρίδα να δηλώσουμε με σθένος πως έχουμε και εμείς επιθυμίες και θέλω και είμαστε εδώ ενωμένοι πια για να τις διεκδικήσουμε.

Το Ποτάμι είναι εδώ, μαζί σου, γεμάτο ανθρώπους που αποφάσισαν όπως και εσύ πως ήρθε η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δουν την Ελλάδα να βάζει σαν πρώτο στόχο να επουλώσει τα τραύματα του λαού της και να παλέψει για να γίνουν οι ελπίδες και τα θέλω του πραγματικότητα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να ζει με τα θέλω των άλλων!
Οι Έλληνες έχουν στο αίμα τους την ελευθερία!
Είναι καιρός να αφήσουμε την δύναμη των επιθυμιών μας να αποτάξει τους ζυγούς των θέλω των άλλων και να διεκδικήσουμε τα θέλω μας!
Τα θέλω του λαού μας!
Τα θέλω των παιδιών μας!
Ας ενώσουμε τα χέρια όλοι μας!
Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε την δύναμη που θα καταφέρει να φέρει τα χαμόγελά μας πίσω....

Γιώργος Ι. Βλάχος

Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων μέ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

περιοδείες των υπoψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων,

Με μεγάλη ένταση και παλμό, με πρωτοφανή συμμετοχή των πολιτών, συνεχίζονται οι περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες. Σε κάθε νησί και σε κάθε χωριό οι κυκλαδίτες ανταποκρίνονται άμεσα στις προσκλήσεις των οργανώσεων, παρακολουθούν  με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις, που έπονται όλων των εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των υποψηφίων, παρουσιάζονται οι 4 πυλώνες του άμεσου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι θέσεις του κόμματος σε διάφορους τομείς, όπως η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η υγεία, κλπ. Χαρακτηριστικό όλων των συγκεντρώσεων είναι το γεγονός ότι μετά τις τοποθετήσεις των υποψήφιων βουλευτών, οι παριστάμενοι επί πολλή ώρα προχωρούν σε πλήθος ερωτήσεων και ουσιαστικών παρεμβάσεων εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον τους. Δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούμε μαζί για την ελπίδα που έρχεται, καθώς αυτές οι εκλογές αποτελούν για όλους μας την τελευταία ευκαιρία, προκειμένου να απελευθερωθούμε από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των μνημονίων και των κυβερνητικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση της χώρας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Την Τρίτη 13/1/2014 διοργανώθηκε εκδήλωση στην αίθουσα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου με τους υποψήφιους βουλευτές Άννα Μαυρουδή και Αντώνη Συρίγο. Ο Νίκος Συρμαλένιος, αν και είχε προγραμματιστεί  να συμμετέχει, δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω του απαγορευτικού απόπλου.

Την Τετάρτη 14/1/2014 περιόδευσαν στην Τήνο οι Άννα Μαυρουδή, Δημήτρης Πολιτόπουλος και Νίκος Συρμαλένιος.  Συνομίλησαν με κατοίκους στα χωριά και στη Χώρα του νησιού και επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας και την ΔΕΔΔΗΕ, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Το βράδυ ακολούθησε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο. Στα θέματα που συζητήθηκαν μετά το πέρας των ομιλιών κυριάρχησε το ζήτημα του ΠΙΙΕΤ για το οποίο και οι 3 υποψήφιοι δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλυθεί άμεσα, επαναφέροντας το Ίδρυμα στην προηγούμενη θεσμική του κατάσταση.

Την Πέμπτη 15/1, ο Νίκος Συρμαλένιος παρέμεινε το πρωί στην Τήνο όπου συναντήθηκε με κατοίκους και φορείς του νησιού, ενώ το βράδυ συμμετείχε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ στη Σύρο.
Οι Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μάνιος πραγματοποίησαν περιοδεία στη Σύρο, στην αγορά του νησιού καθώς και σε δημόσιες υπηρεσίες, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο μελών της τοπικής οργάνωσης.

Την ίδια μέρα η Άννα Μαυρουδή περιόδευσε στην Άνδρο. Επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, τα γραφεία της Περιφέρειας και του Δήμου, όπου αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη προκειμένου να παραστεί στην κοπή πίτας των δημοτικών υπαλλήλων. Συνομίλησε με πολίτες σε Γαύριο και Όρμο Κορθίου, ενώ το βράδυ διοργανώθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στο Μπατσί. Εκτός των κυβερνητικών στόχων και ζητημάτων όπως η φορολογία, το ακτοπλοϊκό κλπ, έγινε εκτενής συζήτηση και για θέματα που άπτονται του άμεσου ενδιαφέροντος των Ανδριωτών, όπως το κλείσιμο των υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., κλπ.), τα κλειστά Περιφερειακά Ιατρεία, τα προωθούμενα από την συγκυβέρνηση Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα, κλπ.

Στις 16/1 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κεντρική προεκλογική εκδήλωση στη Σύρο με συμμετοχή όλων των υποψηφίων βουλευτών και κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, ενώ σήμερα οι υποψήφιοι θα βρίσκονται στη Νάξο, όπου στις 2:00΄μμ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση-παρουσίαση του ψηφοδελτίου στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ψήφος σου στις 25 Ιανουαρίου είναι ψήφος για την Αξιοπρέπεια, τη ∆ικαιοσύνη, τη ∆ηµοκρατία!
MAZI κάνουμε την ΕΛΠΙΔΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Παρασκευή, Ιανουαρίου 16, 2015

εκδήλωση του γραφείου νεότητας της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΗΡΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ και ΝΗΣΩΝ (30.1 18.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων σας προσκαλεί στην εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας, στα Φηρά Θήρας,

την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, στις 6:00μ.μ.

Ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης
π. Καλλίνικος Ρούσσος  με θέμα:
«Πρότυπα χριστιανικής ζωής και συμπεριφοράς κατά τους Τρείς Ιεράρχες».

Θα επακολουθήσει βράβευση μαθητών σε εργασίες τους σχετικές
με την διδασκαλία των  Τριών Ιεραρχών.

Εκ του γραφείου νεότητας.


ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με την διακίνηση αδρανών οικοδομικών υλικών σε οικοδομικά έργα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σύμφωνα με τον Kανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Θήρας απαγορεύεται η κατάληψη και η χρήση δημόσιου ή δημοτικού χώρου εάν πρώτα  δεν έχει εκδοθεί από τον Δήμο η αντίστοιχη άδεια που προβλέπεται.

Ως εκ τούτου, απαγορεύεται ρητά σε όλους τους εμπλεκόμενους σε οικοδομικές εργασίες, ιδιοκτήτες, εργολάβους, εμπόρους και μεταφορείς  η εναπόθεση οικοδομικών υλικών και αποβλήτων σε όλους τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους εάν πρώτα ο εργοδότης (ιδιοκτήτης)  δεν έχει εκδώσει  την προβλεπόμενη  άδεια από τον Δήμο και εάν ο κάθε εμπλεκόμενος εργολάβος, έμπορος ή μεταφορέας δεν έχει εφοδιαστεί με αντίγραφο της συγκεκριμένης άδειας.

Σε περίπτωση εκτέλεσης παραγγελίας, πώλησης, μεταφοράς και εναπόθεσης οικοδομικών υλικών σε δημόσιο χώρο χωρίς να έχει εκδοθεί η  προβλεπόμενη άδεια οι κυρώσεις που προβλέπονται θα επιβάλλοντα πρώτα στον εμπλεκόμενο εργολάβο, μεταφορέα, πωλητή και στη συνέχεια στον εργοδότη (ιδιοκτήτη).


Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γεώργιος Κυριαζής

ευχαριστήριο του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» στον Δήμαρχο Θήρας

Τις ευχαριστίες του στο Δήμαρχο Θήρας εκφράσει με επιστολή του ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» στον Δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο για την υποστήριξή του σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στην Σαντορίνη.

Την ευχαριστήρια επιστολή μπορείτε να δείτε εδώ :

οι εξαγγελίες Τσίπρα για τις νησιωτικές περιοχές

Σύμφωνα με κείμενο και δημοσίευμα της εφημερίδας «το Ποντίκι», http://www.topontiki.gr/article/93014/Oi-eksaggelies-Tsipra-gia-tis-nisiotikes-perioxes

Καμία αύξηση του ΦΠΑ και επανεξέταση του πλαισίου της ακτοπλοΐας, συμπεριλαμβάνονται στις βασικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις νησιωτικές περιοχές. Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη Ρόδο ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε την μέχρι σήμερα μεταχείριση του νησιωτικού τομέα, λέγοντας ότι το κεντρικό κράτος θυμάται τους κατοίκους των νησιών μόνο όταν είναι να εισπράξει αλλά ξεχνάει συστηματικά τις υποχρεώσεις του απέναντί τους, τονίζοντας ότι οι υποχρεώσεις αυτές δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και έχουν «κρίσιμες εθνικές πτυχές».

Χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων «απαράδεκτο» να χρονίζει το πρόβλημα της φτηνής και συστηματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το κέντρο κι «εγκληματικό» να πεθαίνουν άνθρωποι σε μικρά νησιά, ακόμα και στη Ρόδο, εξαιτίας ελλείψεων στα νοσοκομεία και υποτυπώδους ιατρικής κάλυψης των νησιών. Και πρόσθεσε: «Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές».  Για όλα αυτά, που αντανακλούν δεσμεύσεις προς την τρόικα διαλύοντας την τοπική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να απολογηθεί, κατέληξε.

Παρακάτω, ακολουθούν οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα νησιά:

Για ΦΠΑ 
«Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές».

Για μεταφορικό κόστος
«Θα διεκδικήσουμε αποφασιστικά την αντιστοίχηση του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά, με εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Αυτό που κωδικοποιημένα έχει ονομαστεί «μεταφορικό ισοδύναμο».  Και για το οποίο, μέχρι σήμερα, καμία σοβαρή μελέτη δεν υπήρξε.  Έτσι ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους προς αύτη την κατεύθυνση.  Γιατί ξέρουμε σήμερα – και εσείς το ξέρετε καλύτερα αφού το ζείτε- ότι το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης στα νησιά, είναι σήμερα 23% ακριβότερο από μια ίδια επιχείρηση στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Και έτσι τα νησιά εξωθούνται στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού».  

Για την ακτοπλοϊα
«Θα επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας. Γιατί το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει.  Πανάκριβο μεταφορικό κόστος στις κανονικές γραμμές.   Πανάκριβες δημόσιες επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές.  Και τα νησιά να μην έχουν πλοία.
Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά ένα νέο πρότυπο στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας. Με την συμμετοχή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.  Μελετώντας όμως πολύ σοβαρά τις αστοχίες και τις αδυναμίες παλιότερων εποχών».   

Δημόσια διοίκηση – πληθυσμιακή αποκέντρωση
«Δεσμευόμαστε ότι θα ξαναδούμε το μοντέλο δημόσιας διοίκησης, που είναι σχεδιασμένο για την ηπειρωτική Ελλάδα. Και το οποίο στην νησιωτική Ελλάδα είναι αντιλειτουργικό και δύσχρηστο για τους πολίτες.
Και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα μελετήσουμε κίνητρα μετεγκατάστασης στα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουμε την πληθυσμιακή αφαίμαξη».   

Υγεία
«Οι Δωδεκανήσιοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο που μένουν.  Το αγαθό της Υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο σε οποιονδήποτε τόπο.   Γι’ αυτό ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναμετρηθεί με την σημερινή οικτρή κατάσταση στα Νοσοκομεία της Δωδεκανήσου.  Να αποκαταστήσει την επαρκή και αποτελεσματική λειτουργία στα Νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου. Αλλά και των μονάδων υγείας στα μικρότερα νησιά.  Γιατί αυτό δεν αφορά μόνο την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων. Αφορά και για τους χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιόδου».

Τουρισμός με περιβαλλοντική προστασία
«Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, φίλες και φίλοι, δεν μπορούν να επιτευχθούν διαλύοντας τον τόπο και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής.   Και ακόμα, έχουμε υποχρέωση να σώσουμε την φυσική ομορφιά των νησιών από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ.  Από την επιθετικότητα μιας τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικά επικερδούς για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αλλά  ελάχιστα ωφέλιμης για τον τόπο.   Γιατί για εμάς ο τουρισμός πρέπει να είναι μια παραγωγική δραστηριότητα που θα είναι φιλική με την περιβαλλοντική προστασία και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.  Που δεν θα ξεκολλάει κομμάτια από τα νησιά για να τα παραδώσει στην απόλυτη κυριαρχία ιδιωτών.  Που δεν θα δημιουργεί κλειστά τουριστικά γκέτο, περιχαρακωμένα από τον υπόλοιπο τόπο.  Και που, βεβαίως, θα λειτουργεί εξασφαλίζοντας συνθήκες εργασιακής αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον τουρισμό».  

Δημόσιος χαρακτήρας των περιφερειακών αεροδρομίων

«Στην ίδια ακριβώς λογική θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων.  Γιατί το ξεπούλημα κάθε υποδομής δεν είναι ούτε πρόοδος, ούτε ανάπτυξη. Είναι επιστροφή στην φεουδαρχία.  Τότε που η ανώτατη αρχή εκχωρούσε τα περάσματα σε φίλους της, για να τους δώσει τη δυνατότητα να πλουτίσουν από την φορολογία.  Αρκετά λοιπόν με το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων.  Υπάρχει σήμερα κάποιος που να πιστεύει ότι αυτή η λεηλασία θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο;  Μόνο κέρδη για τους λίγους φέρνει, από την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών».

Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2015

Κ.Κ.Ε. Θήρας – πρόσκληση σε συνάντηση των εργαζομένων στην ΔΕΗ Θήρας (16.1 09.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΔΕΗ την Παρασκευή, 16/1/2015, ώρα 9:00 το πρωί, στο χώρο του καφέ του εργοστασίου σε μια ανοιχτή συζήτηση για τις εκλογές και την επόμενη μέρα, με το Βαγγέλη Σιγάλα υποψήφιο του ΚΚΕ στις Κυκλάδες.

Η γνώμη σου μετράει.
Η φωνή σου πρέπει να ακουστεί.
Την επόμενη μέρα το ΚΚΕ πιο δυνατό στη Βουλή και στο λαό!

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη 

ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΡΑΣ – ανακοίνωση (14.1)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριζα Θήρας,

Για ποια ασφάλεια του επιχειρηματικού κόσμου στη Σαντορίνη μιλάνε οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ ;

Η αύξηση του ΦΠΑ που ήδη είχαν προαναγγείλει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δημιουργεί κλίμα ασφάλειας στον τουρισμό και σε όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν;

Αυτά προπαγανδίζουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στις συνεντεύξεις τους οι επίδοξοι μεγαλοπαράγοντες της πολιτικής στο νησί ή μήπως εκλαμβάνουν τους μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες της Σαντορίνης, ως αφελείς, που πιστεύουν ακόμα τις προεκλογικές κορόνες Σαμαρά;
Μήπως είχανε σχέδιο για τον τουρισμό, που πράγματι φέτος έπιασε ταβάνι με τα εκατομμύρια επισκέπτες που κατέκλυσαν τη χώρα;

Άραγε είπαν στον κόσμο ότι παράγοντας της αύξησης αυτής ήταν και τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου (Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Τζιχαντιστές) που έγιναν εκατόμβες θυμάτων για τους λαούς των χωρών αυτών και χάρισαν σε μας το πλήθος των τουριστών;
Ξεχνάνε μάλλον πως, τρομοκρατημένος, ο πρωθυπουργός της ακραίας λιτότητας των μνημονίων, άρχισε να υπόσχεται λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και σταδιακή μείωση της φορολογίας από το 2016.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβρη είχε δεσμευτεί στο πρόγραμμά του της Θεσσαλονίκης για κατηγορηματικό όχι στην αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές, κρίνοντας ότι θα προκαλέσει πλήγμα στην τουριστική επιχειρηματικότητα και ανασφάλεια στους ενασχολούμενους με τον τουρισμό.

Περιμένουν με όλα αυτά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα να τους πιστέψει ο κόσμος στη Σαντορίνη;
Ξεχνούν ότι το χαράτσι στην κατοικία του Έλληνα επιβλήθηκε ως έκτακτος φόρος και μονιμοποιήθηκε ως ΕΝΦΙΑ από τον κο Σαμαρά και τους συγκυβερνώντες; Ένας άδικος φόρος που ληστεύει την ιερή πρώτη κατοικία των Ελλήνων, μετατρέποντας το κράτος σε συνιδιοκτήτη της περιουσίας τους.
Μήπως οι επιχειρηματίες του νησιού ξυπνάνε κάθε πρωί με τον τρόμο επιβολής νέου φόρου;
Στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά, πανικοβλημένη από τις δημοσκοπήσεις, απαντάει με όψιμη υποσχεσιολογία κατηγορώντας συγχρόνως τον αντίπαλό της για δημαγωγία και λαϊκισμό.

Αιδώς Αργείοι.

Όσο για το νοσοκομείο της Σαντορίνης που παραμένει κλειστό όλα τα χρόνια της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι πολιτευτές της ΝΔ, αναρωτιόμαστε, πότε έλεγαν αλήθεια στο Θηραϊκό λαό, όταν τον διαβεβαίωναν ότι αγωνίζονται για δημόσιο νοσοκομείο ή σήμερα που μιλάνε για έτοιμη πρόταση Σαμαρά για ιδιωτικοποίηση του και μάλιστα σε χέρια ξένων επιχειρηματιών;

Το χρέος κατά την άποψή τους είναι βιώσιμο. Πότε; όταν ήταν 120% ή σήμερα που είναι 170%; Λασπολογούν λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα και δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος.
Μήπως μπορούν να μας πουν πότε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διαπραγματεύτηκε πραγματικά με τους δανειστές τοκογλύφους;

Λέει ψέματα ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι Ευρωπαίοι και διεθνείς δανειστές πρέπει να ακούσουν και να υπολογίσουν την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού στην 25 Γενάρη:

Ας παραδειγματιστούν από τις τελευταίες διεθνείς οικονομικές αναλύσεις, που συμφωνούν πλέον ότι το χρέος για να είναι βιώσιμο πρέπει να κουρευτεί.
Εμείς συνιστούμε ψυχραιμία.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώτο χρόνο, όπως ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι αδιαπραγμάτευτο.

-Κατηγορηματικό όχι στην αύξηση του ΦΠΑ.
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
-Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€ και χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους.
-Φορολογικό σύστημα δίκαιο -κλιμακωτό ανάλογα με το εισόδημα του καθενός.
-Δημόσια δωρεάν Παιδεία .
-Δημόσια Υγεία για όλους σε αναβαθμισμένο ΕΣΥ.

Μέσα στον Αρμαγεδώνα της κινδυνολογίας για χρεοκοπία και των ψευτοϋποσχέσεων της τελευταίας στιγμής υπάρχει και η ΕΛΠΙΔΑ.

Την κομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν προσβλέπει ο Ελληνικός λαός που θα τον εκλέξει για να κυβερνήσει.

συνεδριάσεις Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου Θήρας (20.1) – θέματα

Την Τρίτη 20.1 στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Θήρας με τα εξής θέματα :

1.Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Οικονομικού Έτους 2015
2.Έγκριση ανταποδοτικού τέλους παροχής ρεύματος και νερού στις Λιμενικές ζώνες.
3.Έγκριση ανταποδοτικού τέλους πρόσδεσης σκαφών ημερήσιων εκδρομών.
4.Έγκριση ανταποδοτικού τέλους πρόσδεσης εισερχόμενων σκαφών επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσεως.
5.Έγκριση ανταποδοτικού τέλους χρήσεως WC και ντούζ στις λιμενικές ζώνες .
6.Παράταση ή μη σύμβασης αναθεώρησης ΣΑΛΕ.
7.Παράταση έργου «Επισκευή ύφαλης κατασκευής Λιμένα Αθηνιού». (Αίτηση Αναδόχου)
8.Συμμετοχή σε ημερίδα Πολυτεχνείου Αθηνών.
9.Παραλαβή και έγκριση μελέτης, «Τοπογραφική και Βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής Μονολίθου Θήρας».
10.Ορισμός ΥΑΛΕ.
11.Καθορισμός ανταποδοτικής τέλους ασφαλείας επιβατών κρουαζιέρας και πλοίων ακτοπλοΐας τύπου Α.
12.Παραχώρηση χώρου στο Λ/Χ Θήρας για κατασκευή υπόστεγου φύλαξης σκαφών.

Την ίδια ημέρα στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση για το 2015 με θέμα :        
1. Έγκριση Προϋπολογισμού  και Στοχοθεσίας Οικονομικού Έτους 2015

            

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α. (21.1) – θέματα

Την Τετάρτη 21.1.2015 στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη για το 2015 συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα.

1.  Δέσμευση πιστώσεων προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015 , σε ποσοστό 100%.
2. Δέσμευση  πιστώσεων προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015 σε ποσοστό 100% των ανελαστικών δαπανών.
3. Πληρωμή δαπανών οικονομικού έτους 2014 που δεν εξοφλήθηκαν εντός της χρήσης του οικ. έτους 2014 σε βάρος του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015.
4. Έγκριση παράτασης των εργασιών του έργου: «Ολοκλήρωση εργασιών βελτίωσης – διαπλάτυνσης εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου από Φαληράκι έως Κολύμπια».
5. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο στην Καρδάμαινα Κω».
6. Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: «Διαγραμμίσεις – Στηθαία Ασφαλείας, Ανακλαστήρες Οδοστρώματος κλπ, Για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων (Μήλου – Κιμώλου -  Σίφνου – Σερίφου)».
7. Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: «Βελτίωση – σήμανση οδού Χώρας – Εγγαρών Ν. Νάξου».
8. Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου:  «Σήμανση – Ασφάλεια οδικού δικτύου Ν. Θήρας».
9. Έγκριση πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου:  «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Θηρασιάς (2014)».
10. Έγκριση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την α)προμήθεια υγρών καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για την Περιφ. Ενότητα Δωδ/σου για το έτος 2015 προϋπολογισμού 37.000,00€ με ΦΠΑ, β) προμήθεια υγρών καυσίμων θέρμανσης για την   κάλυψη των αναγκών των κτιρίων των ΝΠΔΔ (ΟΑΕΔ ΡΟΔΟΥ) προϋπολογισμού 10.800,00€ χωρίς ΦΠΑ, τα πρακτικά κλήρωσης μελών επιτροπής παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών – ενστάσεων – παραλαβής προμήθειας του άνω διαγωνισμού, την έγκριση διάθεσης πίστωσης 37.000,00€ για την διενέργεια του άνω διαγωνισμού. 
11. Εισήγηση ανάθεσης έργου για την υποστήριξη της Περιφέρειας στο συντονισμό ενεργειών και τη σύνταξη φακέλου για τη δημιουργία και αδειοδότηση υδατοδρομίων στη Σύρο και τη Ρόδο σύμφωνα με το ν. 4146/2013.
12. Έγκριση πρακτικών οικονομικών προσφορών και δικαιολογητικών της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με βάση την απόφαση 288/2014 της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ για υπογραφή συμβάσεων έως 31/08/2015.
13. Έγκριση Διακήρυξης και της επιτροπής αξιολόγησης διαγωνισμού για τα άγονα δρομολόγια που προκύπτουν ύστερα από την διαπραγμάτευση της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
14. Έγκριση πρακτικών διαγωνισμού μεταφοράς μαθητών δρομολογίου Μήλου.
15. Ορθή επανάληψη της υπ΄αριθμ 452/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, θέματος: Έγκριση πρακτικών διαγωνισμών μεταφοράς μαθητών Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.
16. Έγκριση πρακτικού επιτροπής για την καταγραφή, χαρακτηρισμό καταστροφή άχρηστου υλικού των υπηρεσιών της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
17.  Δικαστικές Υποθέσεις.
18.  Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
19. Έγκριση Δράσεων Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
20. Έγκριση Δράσεων Αθλητισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
21. Έγκριση Δράσεων του τμήματος Δια βίου Μάθησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
22. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
23. Έγκριση δαπάνης για πλημμύρες και πυρκαγιές με την κάλυψη καυσίμων των εθελοντικών οργανώσεων Νομού Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τον Ν. 4172/2013.
24. Έγκριση Δαπανών προμήθειας καυσίμων ΠΕ Κυκλάδων.
25. Εγκρίσεις μετακινήσεων κ. Περιφερειάρχη.
26. Εγκρίσεις μετακινήσεων   κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών.

27. Εγκρίσεις μετακινήσεων   κ.κ. Περιφερειακών Συμβούλων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ 13.1 – οι αποφάσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου της Έξω Γωνιάς Θήρας σχετικά με την συνεδρίαση της 13.1, αναφέρονται τα εξής,

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας την 13 Ιανουαρίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 1800, κατόπιν της αριθ. 48/31-12-2014  πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν δύο παρόντες, συνεδρίασε δημόσια στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους το Τοπικό Συμβούλιο Έξω Γωνιάς Θήρας. Ο Σύμβουλος κ. ΠαναγιώτηςΡούσσος δεν προσήλθε, δηλώσας αδιαθεσία.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά.
Ακολούθως συζητήθηκαν τα εξής θέματα και λήφθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις:

ΘΕΜΑ 1ο     Αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης περί βατότητας των οδών κυκλοφορίας τουριστικού τρένου. 
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο ότι η Ε.Π.Ε. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» κοινοποίησε στην Τοπική Κοινότητα αντίγραφο της αριθ. 15223/14-10-2014 αίτησής της προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τη χορήγηση βεβαίωσης βατότητας ορισμένων οδών του νησιού μας για τουριστικό τρένο.
Όσον αφορά στο χωριό μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κυκλική διαδρομή: Καμάρι – Μέσα Γωνιά –  Έξω Γωνιά – Πύργος – Μέσα Γωνιά – ΑΒΙΣ – Καμάρι. Δεν προβλέπεται στάση στο χωριό μας.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα ότι δεν έχει αντίρρηση  για τη διέλευση του τουριστικού τρένου από τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το δρόμο Φηρών – Καμαρίου με τον Πύργο αν:
- προβλεφθεί στάση αυτού και στο χωριό μας. και 
- το μήκος του συρμού, ειδικά για αυτή τη διαδρομή, να είναι μικρό ώστε να μην προκαλούνται καθυστερήσεις στα άλλα οχήματα δεδομένου ότι o δρόμος αυτός έχει πολύ μεγάλη κλίση και πολύ κλειστές στροφές.

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα έγγραφα:
α. Αριθ.42/2-12-2014 προς το Δήμο Θήρας «Εκτέλεση εργασίας με αυτεπιστασία».
β. Αριθ. 1594/1-12-2014 ΔΕΥΑΘ «Ενημέρωση Τοπικού Συμβουλίου». 
γ. Αριθ. 44/4-12-2014  προς την ΔΕΥΑΘ «Προγραμματισμός εργασιών».
δ. Αριθ. 1/7-1-2015 έγγραφό μας προς το Δήμο Θήρας «Σήμανση του δρόμου από τον άγιο Χαράλαμπο έως το Πτωχοκομείο». 

ΘΕΜΑ 3ο     Περισυλλογή σκουπιδιών από τους δημόσιους χώρους.
Ο Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι για την καθαριότητα στο Βόθωνα, Έξω Γωνιά, Μέσα Γωνιά και  Μονόλιθο ο εργολάβος διαθέτει ένα μόνο καθαριστή, υπενθυμίζοντας ότι για πρακτικούς λόγους ο συντονισμός στον τομέα αυτόν έχει ανατεθεί στο Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ρούσσο. 
Ο Σύμβουλος κ. Γεώργιος Ρούσσος επεσήμανε ότι για λόγους διαφάνειας πρέπει να γνωστοποιηθούν στην Τοπική Κοινότητα οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου προς το χωριό μας.
Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο εργολάβος απέστειλε στο Δήμο την αριθ. 73/14/10-12-2014 απάντηση επί του αριθ. 25/20-10-2014 εγγράφου μας.
Η απάντηση του εργολάβου δεν αναφέρεται στα συγκεκριμένα ζητήματα που είχαμε θέσει. Ως διευκρινίσεις δε στην απάντηση αυτή λογίζεται φαίνεται η τηλεφωνική ενημέρωση ότι οι κάτοικοι μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 24.300  του εργολάβου καθαριότητας και να επισημαίνουν τα προβλήματα καθαριότητας. Η τοποθέτηση αυτή δεν συμπλέει με την πρόβλεψη της περίπτωσης β του άρθρου 82 του νόμου 3852/2010 ΦΕΚ Α 1785, σύμφωνα με την οποία, η τοπική κοινότητα μεριμνά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για την καλή τήρηση αυτής. 
Μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζεται ομόφωνα και ζητείται και πάλι από το Δήμο να ενεργήσει όπως ακριβώς είχαμε ζητήσει ομόφωνα και με το 2ο πρακτικό της 14 Οκτωβρίου 2014.  Δηλαδή ο Δήμος να:
α. ενεργήσει ανάλογα κατόπιν του αριθ. 13/26-9-2014 εγγράφου μας προς τον εργολάβο καθαριότητας.
β. μας ενημερώσει αν είναι δυνατή η πρόσληψη ενός ανέργου από το χωριό μας για να εκτελεί το έργο που έχει ανατεθεί στον εργολάβο καθαριότητας. και ,
γ. σε αρνητική περίπτωση να μας γνωρίσει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του εργολάβου ως προς το χωριό μας και ο τρόπος βεβαίωσης της εκπλήρωσής τους καθόσον οι προφορικές συνεννοήσεις και η αλληλογραφία δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα.

ΘΕΜΑ 4ο   Κτίσμα κας ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Μαγιούλας.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο υπόψη θέμα, δήλωσε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του εκτέλεση εργασιών για την άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου της κας ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Μαγιούλας στο χωριό μας. Κατόπιν παρέμβασής του η Προισταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου χρέωσε σε υπάλληλο το αριθ. 23/20-10-2014 έγγραφό μας, δηλώνοντάς μας ότι θα παρήγγειλε και νέα αυτοψία. Ακολούθως ρώτησε τους Τοπικούς Συμβούλους αν εκείνοι έχουν διαπιστώσει έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών για την άρση της επικινδυνότητας και έλαβε αρνητικές απαντήσεις.
Μετά από διαλογική συζήτηση εξουσιοδοτείται ομόφωνα ο Πρόεδρος να ζητήσει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να ενεργήσει για την: α. ενέργεια των απαιτούμενων για την άρση της επικινδυνότητας και β. ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής ώστε νε εξεταστεί και η περίπτωση ποινικών ευθυνών.

ΘΕΜΑ 5ο   Σήμανση αδιεξόδου στον παραλιακό δρόμο μετά το εργοστάσιο «Λοντρά» προς τις οικίες των οικογενειών Σιγάλα.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επισήμανση του κ. Τζώρτζη Σιγάλα ότι στο τέλος του δρόμου που αρχίζει από την ανατολική πλευρά του αεροδρομίου και φθάνει στην παραλία του εργοστασίου «Λοντρά» πρέπει να τεθεί σήμα αδιεξόδου προς τα αριστερά επειδή παρατηρείται ότι αυτοκίνητα περιηγητών ακολουθούν πορεία επί του παραλιακού δρόμου (προς το Βόθωνα) από όπου δεν μπορούν εύκολα να κάνουν χειρισμούς επιστροφής λόγω της στενότητας και του αδιεξόδου  του δρόμου.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης του στρογγυλού καθρέπτη που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το δρόμο Φηρών – Καμαρίου μέχρι τον Πύργο στο ύψος του δρόμου του Πτωχοκομείου (υπάρχει μόνο η βάση).
Χωρίς διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα να διαβιβασθεί σχετικό αίτημα προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

ΘΕΜΑ 6ο  Σήμανση του δρόμου από τον άγιο Χαράλαμπο έως το Πτωχοκομείο.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση του 6ου θέματος στη συνεδρίαση της 1-12-2014 για  το θέμα της χρήσης του δρόμου προς το Πτωχοκομείο αποφασίστηκε να:
- τεθεί ως όριο συνολικού βάρους 3,5 τόνων και πλάτους 2 μ. των εισερχόμενων οχημάτων.
- τοποθετηθούν εκ νέου πλαστικά κολωνάκια εκατέρωθεν του δρόμου πάνω από το Ηρώο.
- τεθεί στη συμβολή του δρόμου αυτού με το δρόμο προς τον Πύργο σήμα για το αδιέξοδο.
-  συμπληρωθεί η σήμανση για απαγόρευση στάθμευσης στα επικίνδυνα σημεία.
Εναλλακτικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μην τοποθετηθούν εκ νέου πλαστικά κολωνάκια που θα περιορίζουν το πλάτος των εισερχόμενων οχημάτων, τα οποία εύκολα αφαιρούνται,  αλλά να  κατασκευασθεί τοίχος ύψους περίπου 40 cm εκατέρωθεν της εισόδου. Σημειώνεται ότι τα τοποθετηθέντα κατά το παρελθόν πλαστικά κολωνάκια είχαν αποξηλωθεί από άγνωστο δράστη. Η εναλλακτική αυτή λύση δεν προκρίθηκε για λόγους αισθητικής.
Ως προς τη σήμανση για την απαγόρευση στάθμευσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί απαγορευτικό σήμα στην αρχή του δρόμου μετά το χώρο στάθμευσης καθώς και αμέσως μετά τη στροφή Σαλίβερου. Η σήμανση να καλύπτει και τις δύο κατευθύνσεις.
Για όλα τα ανωτέρω η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας ενημέρωσε προφορικά ότι συμφωνεί και ήδη έχει ζητηθεί απόφαση και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες σύμφωνα με τη σχετική επί του θέματος απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

ΘΕΜΑ 7ο   Εθελοντισμός
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι ο εθελοντισμός συνδέεται πρωτίστως με την ανιδιοτελή προσφορά και δευτερευόντως με την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση συνήθως κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.  Ιδιαίτερη αξία έχει η ατομική προσφορά στους τομείς αυτούς όταν ο εθελοντής δεν επιδιώκει δημοσιότητα. Πιστεύω ότι έχετε στη μνήμη σας εικόνες αρκετά ευκατάστατων Εξωγωνιατών να καθαρίζουν αφιλοκερδώς το δρόμο τους ή γυναίκες που, αν και δεν είχαν συγγενή στο Πτωχοκομείο, προσέφεραν χωρίς αμοιβή υπηρεσίες στους τροφίμους και μάλιστα τις πιο δύσκολες κ.λπ.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί προθέσεις εθελοντικής προσφοράς συγχωριανών μας στους τομείς του περιβάλλοντος, τις οποίες ενθαρρύνουμε να συγκεκριμενοποιηθούν.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο διατυπώνει ομόφωνα την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνουν οι γυναίκες του χωριού μας να συνδράμουν τους τροφίμους του Πτωχοκομείου Θήρας και δηλώνει ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις διατυπωθείσες προθέσεις προσφοράς συγχωριανών μας στους τομείς του περιβάλλοντος.