Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

οι γιορτές στον Πύργο

 Την ετήσια, καθιερωμένη και κάθε χρόνο καλύτερα οργανωμένη γιορτή του "Χριστού" στην κεντρική πλατεία του χωριού και έξω απο τα γραφεία της πρώην κοινότητας, πραγματοποιεί, απόψε, 6 Αυγούστου ο Σύλλογος των Πυργίων Σαντορίνης "η Εστία".
Η γιορτή που περιλαμβάνει πλούσιο μπουφέ αναμένεται να ξεκινήσει στις 20.30 με ελευθερη προσέλευση για .. όσους ενδιαφέρονται!

Πολλές γυναίκες του χωριού καθώς και γειτονικών οικισμών συγκέντρωσε και φέτος η λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του "Χριστού" στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού του Πύργου, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου. Ενω, μια απο τις χαρακτηριστικότερες εικόνες που πολλές κυρίες είπαν οτι "βλέπουν για πρώτη φορά" ήταν οι πολλοί, υγιέστατοι και "καρδαμωμένοι(!)" βασιλικοί μέσα σε μεγάλες γλάστρες που στόλιζαν το εσωτερικό της εκκλησίας.

Η δε περιήγηση αρκετών επισκεπτών με το τέλος της λειτουργίας στα σοκάκια του οικισμού στα οποία χρόνο με τον χρόνο λειτουργούν όλο και περισσότερα καλόγουστα και μικρά καταστήματα και καφέ, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σχετικά με το πώς μπορεί ενας οικισμός με αρκετά εγκαταλελειμένα σπίτια να αποκτήσει και πάλι "ζωή", κινητικότητα και ενδιαφέρον.

"Εν πλώ στην Καλντέρα - Τραγούδια στη θάλασσα" - 6 χρόνια μετά

Την πραγματοποίηση της συναυλίας "Εν πλώ στην Καλντέρα - Τραγούδια στη θάλασσα" που για τελευταία φορά ανέβηκε (κυριολεκτικά!) το 2006 στο πλοίο "Νήσος Θηρασία" και ταξίδεψε τους ακροατές της στην μουσική και την θάλασσα, διοργανώνει και πάλι φέτος η βασική ομάδα των μουσικών που την είχε πρωτοπαρουσιάσει πριν αρκετά καλοκαίρια.

Η πρόσκληση απευθύνεται στους παλιούς και νέους φίλους της ομάδας των μουσικών που όπως μας είπαν αποφάσισαν να επαναλάβουν το "μουσικό - ταξιδιωτικό" εγχείρημά τους, ύστερα και απο παροτρύνσεις φίλων και γνωστών τους που τους είχαν απολαύσει μερικά χρόνια πριν.

Η μουσική παράσταση "Εν πλώ στην Καλντέρα - Τραγούδια στη θάλασσα" θα γίνει την Τετάρτη 10 Αυγούστου στο F/B Νήσος Θηρασία την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Στην συναυλία θα συμμετάσχουν οι : Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα/τραγούδι, Χριστόφορος Γαβαλάς - κιθάρα, Νίκος Σουλιώτης - κρουστά, Λουκάς Κερκύρας - κοντραμπάσο. Μαζί τους: Τάκης Τζουνάκος - πιάνο/τραγούδι, Βασίλης Παναγιωτίδης - κιθάρα/φυσαρμόνικα/τραγούδι.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει δικά του τραγούδια καθώς και επιλογές από τους Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Ορφ. Περίδη, Χρ. Θηβαίο, Δ. Ζερβουδάκη, Τρύπες, Δ. Σαββόπουλο, Ν. Άσιμο, Π. Σιδηρόπουλο, Tim Buckley, Bob Dylan κ.α.

Η αναχώρηση του πλοίου θα γίνει στις 19:00 από τον Αθηνιό και στις 19:15 από το Λιμάνι των Φηρών και η επιστροφή στις 22:30.
Η εισοδος είναι στα 25,00 ευρώ με μεζέδες και κρασί, ενω εισητήρια μπορείτε να προμηθεύεστε απο το Pelican Travel στα Φηρά, τηλ. 22860 22220

δημοτικό συμβούλιο 8.8 - θέματα

Την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης.
Στο σύνολό τους τα θέματα που θα συζητηθούν είναι 30 τα σημαντικότερα εκ των οποίων τα εξής:

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΟΙΑΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ :ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ (16) ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΙΑΣ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΑΝΩΛΑ ΕΩΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ Ν. ΘΗΡΑΣΙΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ ΑΠΟ ΛΙΘΟΔΟΜΗ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΑΘΗΝΙΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #63.342,00# €-
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #11.889,83# €-
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #67.710,51# €- ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ ΘΗΡΑΣ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #19.998,19# €.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΓΩΝΙΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #2.350,24# €-
ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΦΗΡΩΝ».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 1/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κ. ΔΡΟΣΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΟ. Δ.Σ.Α. ΘΗΡΑΣ.
ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ κ. ΗΛΙΑ ΖΩΡΖΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 16/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ : « ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ 2011».
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #400# € ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΟΤ ΑΘΗΝΑΣ , ΜΙΛΑΝΟΥ-ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #4.000# € ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣΙΑΣ», ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ 23-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΤΕ ΘΗΡΑΣ.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ ΘΗΡΑΣ.
ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ Β΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Δ.Μ.Η.Δ.) ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.

ανακύκλωση στην Σαντορίνη - στοιχεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμοδίου τμήματος του Δήμου Σαντορίνης,
από τον Ιανουάριο 2011 έως και τον Ιούνιο 2011 απεστάλησαν στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών από την Σαντορίνη 220 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά, με μέση μηνιαία ποσότητα τα 36.641 κιλά.
Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούλιος 2010 έως και Δεκέμβριος 2010) παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 78,24%.
Ο Δήμος Θήρας θέλει να ευχαριστήσει τους πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία της ανακύκλωσης αλλά και τις επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες με την ξεχωριστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συμβάλλουν στην μείωση του συνολικού όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων.

Α.Τ. Σαντορίνης - ενημέρωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Ενημέρωσης της Αστυνομικής Διευθυνσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Συνελήφθησαν στις 5-8-2011 από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, ένας 40χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας και ένας 34χρονος ομοεθνής του, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και διακεκριμένες κλοπές.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 34χρονος και επέβαινε ο 40χρονος διαπιστώθηκε να κατέχουν αλβανικές άδειες ικανότητας οδηγήσεως, αμφιβόλου γνησιότητας.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που ακολούθησε εξιχνιάστηκαν:
μια (1) απόπειρα κλοπής που διέπραξαν οι συλληφθέντες την Πέμπτη 4-8 βραδινές ώρες, σε οικία ημεδαπής στη Θήρα, επτά (7) κλοπές που διέπραξαν οι συλληφθέντες το τρίμηνο Μάιος - Ιουνίος - Ιουλίος, κατά τις ώρες λειτουργίας σε κατάστημα SUPER-MARKET της Θήρας, από το οποίο αφαίρεσαν τμηματικά φιάλες διαφόρων οινοπνευματωδών ποτών και άλλα αντικείμενα, συνολικής χρηματικής αξίας 4.630 ευρώ.

Παράλληλα έχουμε την ενημέρωση για την σύλληψη το απόγευμα της 6ης Αυγούστου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, ενός 31χρονου αλλοδαπού υπήκοος Αλβανίας και ενός 29χρονου αλλοδαπού υπηκόου Βελγίου, οι οποίοι κατηγορούνται για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Περιφέρεια - ενημέρωση

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου η προκήρυξη για την πρόσληψη εξήντα συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων για την κάλυψη εποχικών αναγκών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την κάλυψη με οκτάμηνη σύμβαση 39 θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 20 θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και μιας θέσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ζήτησαν οι Περιφερειάρχες της χώρας από τους Ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, με τους οποίους συναντήθηκαν την Πέμπτη 4.8 στα γραφεία της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας).
Οι Περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τους αυτοκινητιστές ότι στη διαβούλευση με το Υπουργείο Μεταφορών οι Περιφερειάρχες θα είναι παρόντες και με άποψη, με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για αποκέντρωση της αρμοδιότητας χορήγησης των αδειών στις Περιφέρειες, πάντα με κανόνες, καθώς «εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απαντώντας σε σχόλια που ακούστηκαν από συνδικαλιστές του κέντρου, τόνισε πως «πρέπει να κατανοηθεί απ’ όλους η στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί σας στα νησιά, από τη στιγμή που οι καλοκαιρινοί μήνες είναι, ουσιαστικά, η περίοδος που εργάζονται».

Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας, με αντικείμενο την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα ή προτείνονται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, είχε την Παρασκευή 5 Αυγούστου στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τον Δήμαρχο της Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, και με υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Προγραμματισμού και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (1-5.8) στο πρώην επαρχείο Νάξου με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γιώργου Γκούφα και του πολιτικού προϊσταμένου των υπηρεσιών του περιφερειακού διαμερίσματος Νάξου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες της περιφέρειας στο νησί και τα προγράμματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το στεγαστικό ζήτημα, για το οποίο αποφασίστηκε η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε κτήρια όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, ενω αναλύθηκε το θέμα του ΧΥΤΑ Νάξου. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του λιμανιού της Νάξου, για το οποίο υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι ανεξάρτητα εαν υπάρχει προοπτική ένταξης σε αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί με τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις, έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ.

Σειρά σημαντικών ζητημάτων εξέτασε την Παρασκευή 5.8 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας  η οποία συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.
Η επιτροπή συζήτησε συνολικά 26 θέματα και ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά δημοπράτησης του έργου συντήρησης του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ρόδου προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση αποδοχής αναδόχου για το έργο “Αποκατάσταση και μέτρα αναχαίτισης των καταπτώσεων στον Επαρχιακό Δρόμο Κόρωνου -Σκαδού και Κορωνίδας – Ελιγμού στη Νάξο”, έργο το οποίο αναμένεται να περαιωθεί εντός 40 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.
Θετικά αποφάσισε και για την αποδοχή χρηματοδοτήσεων έργων ΕΣΠΑ, όπως το έργο που αφορά στο ΤΕΕ Θήρας, ύψους περίπου 345.000 ευρώ, καθώς και για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή Λάρδου της Ρόδου, ύψους 900.000 ευρώ και Αφάντου Ρόδου, ύψους 300.000 ευρώ.
Επίσης, η επιτροπή ενέκρινε:
- Την ανάθεση του έργου βελτίωσης και συντήρησης του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Σικίνου.
- Τους όρους δημοπράτησης για τη συντήρηση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Πάρου.
- Τη μελέτη, τη δημοπράτηση και τον ορισμό επιτροπής του έργου για τη βελτίωση οδικού δικτύου της Λέρου.
- Τα πρακτικά δημοπρασίας του έργου “Κατασκευή γέφυρας στο Χείμαρρο Φονιά”, προϋπολογισμού 725.000,00€.
- Τα πρακτικά δημοπρασίας του έργου “Κατασκευή γέφυρας στο χείμαρρο Κηπηριώνα”, προϋπολογισμού 773.000,00€.
- Τη μελέτη, τη δημοπράτηση και τον ορισμό επιτροπής του έργου: “Συντήρηση οδικού δικτύου Πάτμου”.

Τα θερμά τους συγχαρητήρια εξέφρασαν με επιστολή τους Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας για την κατάκτηση της εθνική ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Σαγκάη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος Γιώργος Γκούφας και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Τις ευχαριστίες του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Olympic Air Θάνο Πασχάλη, μετά την απόφαση της εταιρείας να συνεχίσει τα αεροπορικά της δρομολόγια από και προς τη Σύρο, εξέφρασε με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέροντας οτι,
«Οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη θετική ανταπόκριση της Olympic Air στο αίτημά μας για τη συνέχιση του δρομολογίου Αθήνας-Σύρου-Αθήνας, διασφαλίζοντας έτσι την αεροπορική σύνδεση της Σύρου με την πρωτεύουσα της χώρας.

Τον αντιπρόεδρο της Aegean Airlines Ευτύχιο Βασιλάκη δέχθηκε την Παρασκευή 5.8 στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Δέσποινας Διακοσταυριανού.
Τον κ. Βασιλάκη συνόδευαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και Άρης Σουλούνιας, όπως επίσης ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Μπάμπης Παλογιαννίδης και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Aegean, Ρούλα Σαλούτση.
Κατά τη συνάντηση, που είχε κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.  Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αναγκαιότητα αναβάθμισης του αερολιμένα «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», της μείωσης των τελών και της σύνδεσης της Ρόδου με την Κωνσταντινούπολη.

Την αυστηρή του προειδοποίηση στο θέμα των αποκλίσεων των τιμών των καυσίμων εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, μετά από σχετικές διαπιστώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
«Ύστερα από συνεργασία των Υπηρεσιών Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς και κατόπιν τιμοληψιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφέρειάς μας, παρατηρείται απόκλιση των μέσων και υψηλών τιμών καυσίμων από τις αντίστοιχες τιμές του Νομού Αττικής, δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στους καταναλωτές.
Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί προσπάθεια αυτοσυγκράτησης από τους συντελεστές διαμόρφωσης λιανικών τιμών καυσίμων (κατόχους αδειών πώλησης υγρών καυσίμων και εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων), σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστούν άμεσα τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του Ν.3054/2002 (Πλαφόν - ΑΤΚ)».

αντιδράσεις στο θέμα της δημόσιας υγείας - Νο1

Εκτός απο προσδοκίες, σημαντικές αντιδράσεις προκάλεσε η συζήτηση του θέματος σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση αλλά το "πρόγραμμα για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου", που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Απο την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινος -και τοποθετούμενος στα όσα περί παροχών υγείας επιπέδου "Ελβετίας" ακούστηκαν απο πλευράς Γ.Γ. του Υπ. Υγείας- ρώτησε τα εξής :

Ποιός είναι ο προγραμματισμός για στελέχωση των μονάδων υγείας στο Νότιο Αιγάιο;
Γιατί δεν προχωρούν τα έργα της υγείας (Νοσοκομείο Πάρου, Θήρας, Κω, Καρπάθου κ.ά.);
Γιατί δεν δίνονται κίνητρα για την τοποθέτηση και παραμονή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά μας;
Γιατί δεν εφαρμόζεται η τηλεϊατρική στα νησιά μας;
Πως θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ για τις διακομιδές ασθενών στο Νότιο Αιγαίο;
Γιατί παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στις μονάδες υγείας των νησιών μας;
Πότε σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να επικαιροποιήσει και να εγκρίνει τους Οργανισμούς Λειτουργίας των μονάδων υγείας;

Ο κ. Χ. Κόκκινος ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα, το "πλωτό πολυϊατρείο" που παρέχει υπηρεσίες υγείας στα Δωδεκάνησα, να μετακινείται και να παρέχει υπηρεσίες και στις Κυκλάδες, μέχρι η Περιφέρεια να αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση πλωτών υγειονομικών μέσων.
Επίσης απαίτησε να μην γίνει καμία ενσωμάτωση - συγχώνευση μονάδων υγείας στο Νότιο Αιγαίο, όπως αυτή που φημολογήθηκε για το Νοσοκομείο Νάξου, ενω κατέθεσε τη διαφωνία του στην πρακτική καταβολής εισιτήρίου στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Τέλος, ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να λειτουργήσει διεκδικητικά και όχι παθητικά απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του και αναφερόμενος στην πλήρη εφαρμογή του "μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος" ο κ. Κόκκινος σημειώνει οτι,
αντιτείθεται στην περικοπή των αναδρομικών από 1-7-2011 του 50% του κινήτρου απόδοσης των δημοσίων υπάλληλων αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι "τα χειρότερα… έρχονται"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  
Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική δια του «μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος» εφαρμόζεται, με πρώτο μέτρο τις νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Τα ασθενέστερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα συνεχίζουν να πληρώνουν τις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης του Πασοκ.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, περικόπτεται αναδρομικά από 1-7-2001 κατά 50% το κίνητρο απόδοσης. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στο γαϊτανάκι των αντιλαϊκών μέτρων και στο κύμα ακρίβειας που μειώνει τους μισθούς κατά 40% τους τελευταίους 22 μήνες.
Ακολουθούν: αύξηση της ανεργίας, φορομπηχτική καταιγίδα, αύξηση του ΦΠΑ, καλπασμός της ακρίβειας και της ύφεσης.
Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και ελπίδα για την έξοδο από την κρίση.
Η περιφερειακή μας παράταξη με ανακοινώσεις της είχε καταρρίψει τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και τα… περί «εθνικής σωτηρίας» λόγω της ένταξης της χώρας στο «μνημόνιο» και στο «μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα». Είχαμε διαμηνύσει με παρρησία ότι αυτή η λανθασμένη πολιτική συνταγή φέρνει φτώχεια ακρίβεια, ανεργία και ύφεση και τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το σύνολο της κοινωνίας σε επαγρύπνηση και κινητοποιήσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Καταγγέλουμε στους νησιώτες την κυβέρνηση Παπανδρέου, την κυβέρνηση του ενδοτισμού, της αλαζονείας και του αυταρχισμού.

αντιδράσεις στο θέμα της δημόσιας υγείας - Νο2

Στο ίδιο θέμα, σχετικά με την "Δημόσια Υγεία στα νησιά", ο επικεφαλής της παράταξης "πολίτες κόντρα στον καιρό" ζήτησε να υπάρξει ρητή δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι δεν θα προχωρήσει στη συγχώνευση του Νοσοκομείου-ΚΥ της Νάξου με το Νοσοκομείο της Σύρου.

Στις τοποθετήσεις τους οι κύριοι Συρμαλένιος και Χρυσαφίδης μεταξύ των άλλων τόνισαν οτι:

"... με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου δεν υπήρξε ουσιαστική δέσμευση ότιο δεν θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τους κυβερνητικούς παράγοντες που αυτοδιαψεύδουν κάθε λίγο τον εαυτό τους, όταν μέσα στο Μάϊο, στο προσχέδιο της ΥΠΕ υπήρχε κατηγορηματική δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, ενώ λίγες μέρες αργότερα το γραπτό κείμενο μιλούσε για το αντίθετο. Αν επρόκειτο για την κατάργηση μιας θέσης Διοικητή θα μπορούσαμε και να την αποδεχθούμε. Εδώ πρόκειται για κατάργηση κλινών, κατάργηση κλινικών, μείωση του προσωπικού, συρρίκνωση του προϋπολογισμού. Ηδη στο νοσοκομείο της Σύρου από το 2010 υπάρχει μείωση κατά 70% και στο νοσοκομείο-Κ.Υ. της Νάξου μείωση 65%..
Η κατάσταση με βάση την αντικειμενική πραγματικότητα και τα αντικειμενικά δεδομένα είναι από απαράδεκτη έως τραγική. Η δημόσια υγεία στα νησιά είναι βαριά ασθενής.

Εκατοντάδες συζητήσεις έχουν γίνει σε άπειρες συνεδριάσεις νομαρχιακών, δημοτικών συμβουλίων, κινητοποιήσεις στα νησιά, αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες, υπομνήματα, ερωτήσεις στη Βουλή, παρόλα αυτά ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, πλην ίσως τη δημιουργία και βελτίωση των κτιριακών υποδομών, που φυσικά δεν αρκούν για να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας και παροχής της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας. Υπουργοί, Διοικητές, κυβερνητικοί παράγοντες έρχονται και παρέρχονται και όμως η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις πάει από το κακό στο χειρότερο.
Τα στοιχεία της Εισήγησης επιβεβαιώνουν τα αντικειμενικά δεδομένα, ενώ το ίδιο συμβαίνει από τα στοιχεία που συλλέξαμε στις περιοδείες της Παράταξης μας από τις αρχές του χρόνου στη Μήλο, στη Σίφνο, στη Ρόδο, στην Κώ, στην Κάλυμνο, στη Σαντορίνη, στη Νάξο, στην Πάρο κλπ.
Η ελληνική πολιτέια, οι ελληνικές κυβερνήσεις αγνόησαν συστηματικά τη δημόσια υγεία στη νησιωτική Ελλάδα.
Προβλήματα σχεδιασμού, επεξεργασίας εξειδικευμένων πολιτικών για τη στελέχωση, την τεχνολογική υποστήριξη, την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, την άσκηση πολιτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλες τις εκφάνσεις της (πρόληψη, περιβάλλον, διατροφή), σύστημα διακομιδών κ.α., όχι μόνο αγνοήθηκαν προκλητικά, αλλά τώρα με την ανάλγητη πολιτική των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου, των συγχωνεύσεων κλπ, οδεύουμε βαθμιαία στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και στην ανάθεση των υγειονομικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
Κοινός παρανομαστής της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι νησιώτες είναι η μεγάλη έλλειψη γιατρών και ιδιαίτερα κάποιων ειδικοτήτων όπως καρδιολόγοι, παιδίατροι κλπ, η ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η σοβαρή έλλειψη των υποδομών του ΕΚΑΒ (έλλειψη ασθενοφόρων, οδηγών κλπ), η τριτοκοσμική πολλές φορές διακομιδή έκτακτων περιστατικών, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, η έλλειψη εξοπλιστικών μέσων αλλά και στοιχειωδών υλικών πρώτης ανάγκης (γάζες κλπ).
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η υποκατάσταση της θεσμοθετημένης πολιτείας από τους Συλλόγους και τα Ιδρύματα Στήριξης των ΚΥ, που σε πολλά νησιά φροντίζουν για την προμήθεια υλικών πρώτης ανάγκης με δικά τους έξοδα.
Είναι γνωστή η διαμορφωμένη κατάσταση τόσο στα νοσοκομέια, όσο και στα ΚΥ της Περιφέρειας, τόσο της Δωδεκανήσου, όσο και των Κυκλάδων. Είναι γνωστή η πολύμηνη κινητοποίηση των γιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου για τις εφημερίες αλλά και την επανένταξη στη Ζώνη Γ' (αλήθεια έχει υπογραφεί;), η επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο της Κώ, οι δυναμικές κινητοποιήσεις του λαού της Πάρου και της Αντιπάρου για τη λειτουργία και τη στελέχωση του ΚΥ, η κραυγή απόγνωσης από σχεδόν όλα τα νησιά (Μήλο, Σίφνο, Αμοργό, Τήνο, Σέριφο, Σύμη, Κάσο, Κάρπαθο κ.α) οι έντονες διαμαρτυρίες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της Σύρου, του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, η αναταραχή στο νοσοκομείο-ΚΥ της Νάξου για τις εφημερίες και τώρα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου.
Από όλη αυτή την τραγικότητα σταχυολογούμε: την εφημέρευση του μοναδικού γιατρού Γενικής Ιατρικής του ΚΥ Μήλου για 30 μέρες το μήνα, την ύπαρξη ασθενοφόρου στη Σίφνο χωρίς σύστημα παροχής οξυγόνου, την έλλειψη λειτουργίας ΜΕΘ ή ΜΑΘ στο νοσοκομείο της Σύρου, την μη λειτουργία του ΚΥ της Αντιμάχειας στην Κώ, που εδώ και χρόνια παραμένει κενό κτίριο χωρίς καμιά στελέχωση, την μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και του ακτινολογικού στο ΙΚΑ της Κώ, λόγω έλλειψης προσωπικού, την έλλειψη υλικών χειρουργείου στο χειρουργείο του νοσοκομείου-ΚΥ της Νάξου, καθώς και την εγκατάλειψη των Πέριφερειακών Ιατρείων πολλών μικρών νησιών και ορεινών περιοχών.

Οι Στόχοι, τα Αιτήματα, οι Διεκδικήσεις είναι λίγο πολύ γνωστοί, κοινοί και καθολικής αποδοχής από όλους τους φορείς των νησιών. Όλοι διεκδικούμε είτε διακηρυχτικά, είτε επειδή το πιστεύουμε και το εννοούμε:
α) πλήρη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
β) σύσταση και λειτουργία Περιφερειακών ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες και ένταξη σε αυτά κατάλληλα εξοπλισμένων πτητικών και πλωτών μέσων καθώς και την υπαγωγή των λειτουργιών των επίγειων ΕΚΑΒ (όπου υπάρχουν) στα αντίστοιχα νοσοκομεία ή Κ.Υ. Να αξιοποιηθεί το πλωτό “Δελφίνι της Ελπίδας” της Δωδεκανήσου
γ) εγκατάσταση και λειτουργία δομών τηλεϊατρικής σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες και σύνδεση τους σε 24ωρη βάση με ειδικά κέντρα στα μεγάλα νοσοκομεία.
δ) δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας με αύξηση των δημόσιων δαπανών, για ουσιαστική κάλυψη των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας. Κάλυψη των δαπανών για εφημερίες, υπερωρίες, εξοπλιστικά μέσα και υγειονομικό υλικό. Κατάργηση του εισιτηρίου των 5€, που μπαίνει καπέλο στις κρατήσεις των ασφαλισμένων.
ε) βαθμιαία μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των ΥΠΕ στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, ανάλογα με την πορεία μεταφοράς των αντίστοιχων πόρων. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που αντικειμενικά βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών, μπορεί και πρέπει να ασκήσει τις αρμοδιότητες αυτές, εφόσον βεβαίως της δοθούν και οι ανάλογοι πόροι.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές ευθύνες. ΄Η με τον δρόμο του αγώνα και τις προτάσεις μας, κρατάμε ζωντανό το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι αυτό σημαίνει για το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα, ή με τη στάση μας γινόμαστε συνένοχοι στην οριστική διάλυση του ΕΣΥ και στην παράδοση του αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα...”

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χρυσαφίδης ανέφερε οτι:
α) Πίσω από το Νοσοκομείο της Σύρου βρίσκεται ενα μεγάλο κληροδότημα το Πρώιο με περιουσία γύρω στα 2 εκατομύρια ευρώ και καλό θα ήταν να υπήρχε μια ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το κληροδότημα αυτό, τι έκαναν οι διοικούντες ή τι δεν έκαναν και ίσως να αναληφθεί πρωτοβουλία εκπόνησης μελέτης για την καλύτερη εξιοποίηση της περιουσίας του.
β) Σαν περιφερειακός Σύμβουλος Μήλου θα ήθελα να κατεγγείλω στο Περιφερειακό συμβούλιο ότι 1480 μόνιμοι κάτοικοι Σερφιώτες, βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια και την απαξίωσή τους ως πολίτες. Το πολυδύναμο κατ΄ευφημισμό κέντρο Υγείας, χρόνια τώρα στερείται παθολόγου ή γενικού ιατρού ακόμη και αυτών των 2 επιπλέον αγροτικών ιατρών που προβλέπονται.

αντιδράσεις στο θέμα της δημόσιας υγείας - Νο3

Στο ίδιο θέμα, σχετικά με την "Δημόσια Υγεία στα νησιά", ο επικεφαλής της παράταξης "οικολογικός άνεμος" ζήτησε την άμεση καλύψη των αναγκών στις υποδομές υγείας καθώς και τον σχεδιασμό "Περιφερειακής Πολιτικής Υγείας για το Ν. Αιγαίο".

Σχετικά με το θέμα ο Νίκος Χρυσόγελος σχολίασε:
“Η 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου θα μπορούσε να είχε συνεισφέρει στο να διαμορφωθεί και να προωθηθεί συντονισμένα μια ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική για την υγεία στο Ν. Αιγαίο, δυστυχώς όμως, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, αναδεικνύοντας τα προβλήματα ταυτότητας που χαρακτηρίζουν ακόμα τον θεσμό της Περιφέρειας. Έτσι, αντί για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την υγεία, το Περιφερειακό Συμβούλιο απλώς ανέδειξε για άλλη μια φορά τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές υγείας σε όλα νησιά.

για τις διακοπές υδροδότησης στην Κίμωλο

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας και Β΄Αθηνών Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσαν αναφορά προς τoν Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία τον ενημερώνουν για την έντονη αγανάκτηση και απογοήτευση των αρχών, καθώς και των μόνιμων κατοίκων, επαγγελματιών, αλλά και επισκεπτών και φίλων της Κιμώλου για τις συχνές διακοπές υδροδότησης του νησιού εν μέσω και τουριστικής περιόδου.

Πουσσαίος - Ρόβλιας - Μπεγλίτης ή .. "αγάλι αγάλι"..χωρίς να είμαστε σίγουροι οτι το αποτέλεσμα θα αναδείξει "μέλι"...

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια και τον υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη είχε την Τρίτη 2.8 ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, στα αντίστοιχα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πουσσαίος κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία “Τράπεζας Μελετών”, η οποία θα διατηρεί και διαχειρίζεται τις μελέτες που εκπονούνται για λογαριασμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανάμεσά τους και η Περιφέρειες, με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μελετών και τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου.
Επίσης, αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και η πρόταση του κ. Πουσσαίου για απλοποίηση των διαδικασιών στον τομέα των αδειοδοτήσεων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πάταξη της γραφειοκρατίας και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση με την οποία ζητεί μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε συνδυασμό με την εφαρμογή ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Επίσης, ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν στη συνάντηση ήταν η ανάπτυξη σε κάθε νησί της τηλεματικής με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών αλλά και τη μείωση του κόστους των μετακινήσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να εξετάσει το υπουργείο το ενδεχόμενο να εξοπλιστεί η Περιφέρεια με δυο ταχύπλοα σκάφη που θα αναλάβουν μεταξύ άλλων τη μετακίνηση των υπαλλήλων της Περιφέρειας στα νησιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη και του εξέθεσε πρόταση για συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αναλάβουν την κάλυψη των αναγκών διακομιδής ασθενών με πλωτά μέσα από τα νησιά. Η πρόταση προέκυψε έπειτα από την καταγραφή των προβλημάτων στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στις διακομιδές ασθενών.
Στη συνέχεια ο κ. Πουσσαίος ζήτησε να γίνουν όλες οι ενέργειες έτσι ώστε τμήμα του Στρατοπέδου της Σύρου να παραχωρηθεί για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό από τον κ. Μπεγλίτη.
Τέλος, προτάθηκε στον υπουργό να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνολικά 125 φάρων που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια (το μεγαλύτερο δίκτυο φάρων στην Ευρώπη) εκμεταλλευόμενοι πόρους ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΕΣΠΑ - έργα στις Κυκλάδες

Συνάντηση με τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του Δ.Σ. Ιπποκράτειου Ιδρύματος στην Κω, Αριστοτέλη Παυλίδη είχε την Τετάρτη 3.8 ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου. Αντικείμενο της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κ. Αντώνης Βουτσίνος, ήταν οι εργασίες στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, καθώς και το ενδεχόμενο και οι προϋποθέσεις ένταξης πρωτοβουλιών του Ιδρύματος στο ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπερφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη και των διευθυντών των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, με αντικείμενο την πορεία των έργων των Κυκλάδων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Συζητήθηκε διεξοδικά το σύνολο των έργων και διαπιστώθηκε πως τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρούν απρόσκοπτα, ενώ αυτά που πρόκειται να δημοπρατηθούν έχουν πλήρη ωριμότητα.
Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη για την υλοποίηση περίπου 20 έργων στο νομό Κυκλάδων και μέχρι σήμερα από τα εννέα έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις ύψους περίπου δεκαεπτά εκατομμυρίων και απορρόφηση περίπου έξι εκατομμυρίων.

ΔΣ της Ενεργειακής Αναπτυξιακής Νοτίου Αιγαίου

Συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα (1-5.8) το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» στα γραφεία της Προέδρου του, κ. Ελευθερίας Φτακλάκη.

Το Διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε από την Πρόεδρο για το ρόλο της νέας αναπτυξιακής εταιρίας της Περιφέρειας και τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να συμβάλλει δυναμικά στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ καθώς και των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό έγινε αναλυτικός προγραμματισμός ούτως ώστε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να είναι έτοιμη για να συμμετάσχει στα Ευρωπαϊκά προγράμματα της νέας διαχειριστικής περιόδου στα πλαίσια του ENPI 2nd call, του MED Capitalization, του SEE 4th call, του Leonardo da Vinci, κ.α.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε πλήρης ενημέρωση του Δ.Σ. από τον διευθυντή της εταιρίας, κ. Χαραλάμπη Εμμανουήλ για τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει η εταιρία, η οποία με απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί την αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας με σκοπό την επιστημονική και τεχνική στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, την προώθηση δράσεων για την επιχειρηματική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και την συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους : Ελευθερία Φτακλάκη (Περιφερειακή Σύμβουλος) πρόεδρος, Μαργάρας Βασίλειος (Περιφερειακός Σύμβουλος), Παλαιολόγου Μιχαήλ (Αντιδήμαρχος Λινδίων), Νικηταράς Θεοδόσιος (Αντιδήμαρχος Κω), Χαράλαμπος Κόκκινος (Περιφερειακός Σύμβουλος- επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας)

Γ. Βρούτσης για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με το θέμα των ηλεκτρονικών τιμολογίων έκανε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων υπάρχει στη χώρα μας εδώ και πέντε χρόνια.
Και όμως!
Στήθηκε ολόκληρη κυβερνητική φιέστα για την… υιοθέτηση του “ηλεκτρονικού τιμολογίου”.
Η αλήθεια είναι ότι δεν επιχειρείται τίποτε άλλο, παρά μόνο μια προσαρμογή σε νεότερη κοινοτική οδηγία που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει στο Εθνικό μας Δίκαιο, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Θα αποτελούσε, πάντως, ουσιαστική συνέχεια η σύνδεση του ηλεκτρονικού τιμολογίου με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Δυστυχώς, όμως, η έκδοση της σχετικής απόφασης καθυστερεί αδικαιολόγητα, εδώ και 16 μήνες !!! Όπως και δεκάδες άλλες.
Η Χώρα μας έχει υιοθετήσει την συγκεκριμένη Κοινοτική Οδηγία θεσπίζοντας διατάξεις σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση από το 2004. Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται σε Νόμο που ορίζει, μεταξύ άλλων, και πιθανούς τρόπους διαβίβασης των τιμολογίων με ηλεκτρονικά μέσα, με τη χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών υπογραφών.

18 Περιφερειακοί Σύμβουλοι για την σύνθετη τουριστική κατοικία

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας απο τις παρατάξεις "πολίτες κόντρα στον καιρό" και "οικολογικός άνεμος" σχετικά με το θέμα της προώθησης του νομοσχεδίου για την "σύνθετη τουριστική κατοικία" μαθαίνουμε οτι 18 είναι μέχρι στιγμής οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που έχουν υπογράψει το κείμενο με το οποίο ζητούν:
(α) ουσιαστικό διάλογο, σε βάθος και για όλες τις διαστάσεις του νομοσχεδίου και γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλων των νησιωτικών δημοτικών συμβουλίων επί του θέματος πριν προωθηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής,
(β) από τους βουλευτές που εκλέγονται από τον νησιωτικό χώρο να καλέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλιώς να δεσμευτούν ότι θα το καταψηφίσουν,
(γ) τη διοργάνωση ημερίδας με ευθύνη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων που θα επηρεαστούν αλλά και δήμων από άλλες χώρες που έχουν σχετική εμπειρία, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ευρωβουλευτών και επαγγελματικών και τουριστικών φορέων για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα της «σύνθετης μαζικής τουριστικής κατοικίας»
(δ) η “τουριστική κατοικία” να προωθηθεί μόνο σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, με μακροχρόνιες μισθώσεις και ανακαινίσεις κτιρίων που ήδη υπάρχουν και δε χρησιμοποιούνται πια. Σε πολλά νησιά λόγω αστοχιών, κακού σχεδιασμού ή της κρίσης υπάρχουν ήδη χιλιάδες εγκαταλελειμμένες κλίνες που ανήκουν σε μικροϊδιοκτήτες. Αυτές θα μπορούσαν με συγκεκριμένες πολιτικές να ανακαινισθούν ή να αλλάξουν χρήση και να αναβαθμισθούν ενεργειακά και αισθητικά, ώστε να φιλοξενούν επισκέπτες που ενδιαφέρονται για μορφές βιώσιμου τουρισμού. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να ανήκουν επίσης τα περισσότερα ΞΕΝΙΑ, που συνδυάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία με προνομιακές τοποθεσίες, εγκαταλειμμένα σπίτια σε παραδοσιακούς οικισμούς καθώς και μικρά ξενοδοχεία.
Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, στις 30 Αυγούστου, αλλά και να προωθήσουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διαβούλευσης με τις νησιωτικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση στο Ν Αιγαίο.

Τα παραπάνω αιτήματα μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει οι :
ΗΛΙΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΣΒΥΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΒΑΡΚΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΑΔΑΟΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΙΟΥΛΙΑ, ΚΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΛΟΤΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΠΙΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ.
Σχετικά με το νομοσχέδιο μπορείτε να ενημερωθείτε εδω.

seeking home..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που λάβαμε,
Είμαι ο μικρός κύριος της φωτογραφίας και είμαι περίπου τριών μηνών. Με βρήκαν να περιπλανιέμαι στον Καρτεράδο φωνάζοντας για βοήθεια. Με μάζεψαν και με πήγαν σε ένα σπίτι. Δεν έβλεπα αλλά καταλάβαινα ότι υπάρχουν κι άλλες γάτες στην αυλή. Μου έδωσαν φαγητό, νερό, χαπάκι για τα σκουλήκια και με ψέκασαν για να ξεφορτωθώ επιτέλους τους ψύλλους που τόσο πολύ με ενοχλούσαν. Τώρα, ύστερα από 3 εβδομάδες είμαι ακμαιότατος και έτοιμος να ανακαλύψω όλο τον κόσμο (δηλ το σπίτι που μένω προσωρινά ,για αρχή). Μην σας τρομάζει το γεγονός ότι δεν βλέπω καθόλου. Ακούω, αισθάνομαι, μυρίζω, γεύομαι και είμαι έτοιμος να εξερευνήσω τα πάντα!! Η οικογένεια που με φιλοξενεί έχει ήδη αρκετά (έως πολλά) ζωάκια και απ' ότι ακούω να λένε, τους είναι πολύ δύσκολο να συντηρήσουν κι εμένα. Δεν θέλω να τους γίνομαι βάρος γι' αυτό το λόγο ζητώ μια οικογένεια. Δεν έχω απαιτήσεις! Απλά χρειάζομαι ένα σπίτι, λίγο φαγητό και πολύ πολύ αγάπη. Σας υπόσχομαι να μην σας ταλαιπωρήσω καθόλου. Θα σας αγαπάω με όλη μου την καρδιά και θα είμαι κοντά σας όποτε με χρειάζεστε, μια και δεν μπορώ να βγαίνω πολύ έξω (πολλοί κίνδυνοι, καταλαβαίνετε...).
Αν λοιπόν θέλετε να με αποκτήσετε, παρακαλώ επικοινωνήστε με την προσωρινή μαμά μου στα παρακάτω τηλέφωνα:  2286021668 (9:30-14:30, 17:30-21:00)  και 6978581702
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας κούρασα! Είναι για καλό σκοπό!

Hello, I am the little Mister you see on the photos. I am 3 months old, a male and very handsome, as you may notice…I was found in Karterados crying for help. They took me home, gave me water, food and anti-worm pill. I also got rid of the so annoying flees. Now, after 3 weeks, I’m feeling good and ready to discover the world. Even though I cannot see, I can smell, taste, hear, feel and Ι’m ready to give you some love!!! I don’t have a lot of demands. I just need a home, some food and water and lots of love! I promise I will love you with all my heart and be there for you whenever you need me.
So if you want to adopt me, please contact the numbers below: 2286021668 (9:30-14:30, 17:30-21:00) -  6978581702

Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

από Σεπτέβρη (του 2011..) το «μικρό» ΕΣΥ για το Νότιο Αιγαίο ή, Γιάννης Μαχαιρίδης αλά... Φιντέλ Κάστρο (!)

..πόσα θα πεί ακόμη; τρισίμιση ώρες τον ακούμε....
 ή, και πολλά και ... σοσιαλιστικά..!

Με βασικό θέμα συζήτησης την Υγεία στα νησιά, συνεδρίασε την Δευτέρα 1η Αυγούστου στη Νάξο το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία του γενικού γραμματέα υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκου Πολύζου, των βουλευτών Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα και Ιωάννη Βρούτση, του διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Γιάννη Ροτζιώκου, των δημάρχων Νάξου και Αμοργού, εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ειδικού συστήματος υγείας για το Νότιο Αιγαίο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα πρόταση του Περιφερειάρχη σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η διεκδίκηση περιφερειακού συστήματος υγείας προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου.
Η πρόταση προβλέπει:
Ένα νησιωτικό ΕΣΥ με προσαρμογή των δομών υγείας στις ανάγκες των νησιών με πλήρη στελέχωση των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, με ανάπτυξη νέων κλινικών, όπως εντατικές μονάδες θεραπείας και μονάδες εμφραγμάτων, ακτινοθεραπείας που θα αντιμετωπίζουν παθήσεις που οδηγούν σήμερα τους νησιώτες στην Αθήνα.
Τη στελέχωση των μικρών νοσοκομείων με ανάπτυξη των κλινικών που θα καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες λαμβάνοντας υπόψη, κυρίως στα τουριστικά νησιά, την αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι.
Μικρά νοσοκομεία που θα λειτουργούν ως μονάδες υποδοχής περιστατικών που δεν αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα ιατρεία.
Πλήρη ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση των μικρών νησιών με κέντρο αναφοράς τα μικρά νοσοκομεία (όπου υπάρχει τέτοια αξιολόγηση), των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, και με βασικό κέντρο αναφοράς το 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Αντικατάσταση των αγροτικών ιατρών με γιατρούς ειδικότητας στα πολυδύναμα ιατρεία των μικρών νησιών.
Επιστημονική στήριξη των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.
Δημιουργία δυο πλωτών κέντρων υγείας Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα μικρά νησιά, όπως το πλωτό Πολυιατρείο “Δελφίνι της ζωής και της ελπίδας”.
Μοριοδότηση με ποσοστό που θα φτάνει το 50% για πρόσληψη στο ΕΣΥ, γιατρών ειδικότητας που θα έχουν υπηρετήσει για τρία χρόνια σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
Προγραμματισμός για τελειόφοιτους ιατρικών σχολών που θα δεσμεύονται να υπηρετήσουν στα νησιά, να ενταχθούν άμεσα στα προγράμματα εκπαίδευσης για απόκτηση ειδικότητας.
Δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδών ασθενών, πλωτά και εναέρια μέσα Νοτίου Αιγαίου, υγειονομικό ελικόπτερο super puma και πλωτά υγειονομικά μέσα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, στην εισήγησή του με θέμα “Παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα υγείας και τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ανά νησί, επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και μη προσωπικό.
Ο κ. Πουσσαίος έθεσε ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης προς τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιωτικού συμπλέγματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ στους επιμέρους στόχους ενέταξε την ελαχιστοποίηση των περιφερειακών ανισοτήτων στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς και την αναδιάρθρωση των μηχανισμών διοίκησης.
“Έχουμε ευθύνη για ένα γόνιμο διάλογο”, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως”με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δρομολογήσουμε λύσεις στο θέμα της υγείας”.
Έγινε πληρέστατη παρουσίαση των ζητημάτων που άπτονται των διακομιδών αναφέροντας το υπέρογκο κόστος που μόνο το 2009 στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο 17.869.965 ευρώ, ενώ μέσα σε τρία χρόνια από το 2007 έως το 2010 το κόστος διπλασιάστηκε.
Ο κ. Πουσσαίος έκανε λόγο για την ανάγκη νέου σχεδιασμού του ΕΚΑΒ και πρότεινε τη δημιουργία πλωτών μέσων πλήρως εξοπλισμένων για την εξυπηρέτηση των περισσότερων ασθενών, ενώ τόνισε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία και διακομιδή ασθενών στο νοσοκομείο Ηρακλείου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, παρουσίασε τις προτάσεις της Περιφέρειας για τον τομέα της υγείας ζητώντας άμεσα την κάλυψη των αναγκών, λαμβάνοντας νομοθετικά μέτρα για το θέμα των άγονων διαγωνισμών για την πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού. Επίσης, προτάθηκε μεταξύ άλλων παροχή κινήτρων προσέλκυσης ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νίκος Πολύζος, δεσμεύτηκε πως η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου θα αποτελέσει το πρόπλασμα επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Υγείας για το Νότιο Αιγαίο.
Ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε στην πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για τη δημιουργία άμεσα ενός μικρού εθνικού συστήματος για το Νότιο Αιγαίο, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, με στόχο να μπει μπροστά από τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα,
Το Περιφερειακό ενέκρινε κατά πλειοψηφία την 2η τροποποίηση προϋπολογισμού του 2011 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για το ίδιο έτος.
Το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Ακόμα, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:
-η πρόταση στο ΕΣΠΑ για την “Προμήθεια ειδών εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρίες στο Νότιο Αιγαίο”.
-υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων και υποβολής προτάσεων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” των έργων για “Παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
-επιδότηση αγοράς κατοικίας σε προβληματική περιοχή με βάση τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.2085/1992.
Η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στη Ρόδο.

Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2011

κοινή επιστολή των παρατάξεων "οικολογικός άνεμος" και "πολίτες κόντρα στον καιρό"

Ενδεχομένως η κίνηση να εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα της εποχής που δημιουργεί την ανάγκη για ερχομό κοντά των υγειών δυνάμεων -και πολιτικών δυνάμεων- της κοινωνίας, και οποσδήποτε έγινε δεκτή απο εμάς με ειλικρινή χαρά. Με μια δόση ειρωνικής διάθεσης θα λέγαμε οτι, σε άλλο επίπεδο, μπορεί η περιβόητη κυβερνητική έκκληση για "συναίνεση" να μην γίνεται αποδεκτή, πλήν όμως η εποχή επιβάλει την δημιουργία υγειών "παρεών", και πολιτικών.
Οι αναφορές μας γίνονται με αφορμή την κοινή επιστολή και τοποθέτηση των επικεφαλής "Νίκων" των παρατάξεων της περιοχής του Ν. Αιγαίου "οικολογικός άνεμος" και "πολίτες κόντρα στον καιρό" στο θέμα της προώθησης απο κυβερνητικής πλευράς του νομοσχεδίου σχετικά με την "σύνθετη τουριστική κατοικία". Εμείς, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να πνεύσει "άνεμος κόντρα στον καιρό" να δούμε δηλαδή να υπάρχουν, όπου και εαν είναι δυνατό, κοινές τοποθετήσεις και οποσδήποτε κλίμα καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο παρατάξεων, για τις οποίες κρίνουμε οτι στην παρούσα φάση είναι περισσότερα τα όσα τις ενώνουν παρά τα όσα τις κρατούν σε απόσταση.
Στο θέμα του νομοσχεδίου σχετικά με την "σύνθετη τουριστική κατοικία" είχαμε αναφερθεί και λίγες ημέρες νωρίτερα με αφορμή επιστολή του "οικολογικού ανέμου" στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου με το οποίο το καλούσε να τοποθετηθεί εκτάκτως στο θέμα.

Σύμφωνα με την επιστολή που απευθύνεται στους δήμους και τους φορείς του Ν. Αιγαίου και που υπογράφουν και οι δύο συνδιασμοί,

Χωρίς τη γνώμη των νησιωτικών κοινωνιών προωθείται με διαδικασία εξπρές η «σύνθετη τουριστική κατοικία»

Οι περιφερειακές κινήσεις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ απευθύνονται σε εσάς για να σας ενημερώσουν σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με διαδικασίες εξπρές από τη Βουλή, χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση,το «Σχέδιο Νόμου (Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) που περιλαμβάνει διαφορετικά και σοβαρά ζητήματα, ακυρώνοντας έτσι την στοιχειώδη υποχρέωση που έχει για διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο προωθεί την μαζική κατασκευή, από μεγάλους ομίλους κυρίως, των λεγόμενων «σύνθετων τουριστικών κατοικιών», δηλαδή μικτών επενδύσεων ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών.

Σας προτείνουμε να μελετήσετε άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο αλλά και υλικό που σας στέλνουμε συνημμένα, με δεδομένο ότι μπορεί να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα, και να ζητήσετε με επιστολή σας προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υποδομών, τον Υπουργό ΠΕΚΑ και τον Υπουργό Πολιτισμού να μην εισαχθεί προς απόφαση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής, πριν πραγματικά υπάρξει διάλογος σε βάθος στον οποίο θα συμμετάσχει και η αυτοδιοίκηση. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε αυτονόητα να ζητηθεί η γνώμη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση ανακαλύπτει τα ήδη παρωχημένα στον υπόλοιπο κόσμο "σύνθετα τουριστικά καταλύματα" (mixed use resorts). Η δημοσιονομική κρίση χρησιμοποιείται ως μια δικαιολογία για να προωθηθεί η κατασκευή 700.000 τουριστικών κατοικιών με συντελεστές δόμησης που επιτρέπονταν μόνο για ξενοδοχεία, μέσα μάλιστα σε μια 7ετία. Θα προστεθούν δηλαδή σε ευαίσθητες περιοχές, νησιά, παράκτιες και φυσικές περιοχές, αριθμός «τουριστικών κατοικιών» που θα αντιπροσωπεύουν το 10% των κτιρίων που κατασκευάστηκαν στη χώρα μας σε διάστημα αιώνων.
Θυμίζουμε ότι πρωθυπουργός ξεσπάθωνε εναντίον του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) Τουρισμού, που προώθησε ο κύριος Σουφλιάς, φέρνει τώρα μια πολύ χειρότερη εκδοχή του.

Το νομοσχέδιο που θα επηρεάσει δραματικά τις νησιωτικές κοινωνίες προβλέπει:
Κάλυψη της δομημένης επιφάνειας με τουριστικές κατοικίες σε ποσοστό 35% ή στην καλύτερη περίπτωση 30%
Απαιτούνται μόλις 100 ή έστω 150 στρέμματα από κάποιον επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Μάλιστα κάποιοι όμιλοι που ήξεραν τα σχέδια των κυβερνήσεων έχουν προβεί ήδη σε αγορές και μεταβιβάσεις εκτάσεων, αναδεικνύοντας την μεγάλη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Ενώ τα Προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, τα ρυθμιστικά σχέδια, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προχωράνε με ρυθμό χελώνας, η κυβέρνηση αλλάζει στην κυριολεξία τον χάρτη και τις πολιτικές, χωρίς στοιχειώδη διάλογο με την αυτοδιοίκηση.
Δόμηση 100 ή 150 στρεμμάτων ακόμα και σε πολύ μικρά νησιά, ανατρέποντας την αρμονία δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος που πέτυχαν για αιώνες οι σοφές κοινωνίες στο Ν Αιγαίο. Αν και υπάρχει ήδη ένα τσουνάμι υπερδόμησης στα νησιά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις μέχρι τώρα στον μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο που αντιπροσωπεύουν τα νησιωτικά οικοσυστήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Ευρώπη.
Αιγιαλοί και παραλίες που έχουν την ατυχία να βρίσκονται δίπλα σε ακίνητα που ανήκουν στα ΕΤΑ χαρακτηρίζονται πλέον μέρος των "Τουριστικών Δημόσιων Κτημάτων", για να προωθηθεί η "ολοκληρωμένη" εκμετάλλευσή τους.

Μια τέτοιου μεγέθους αλλαγή στον τουρισμό, μαζική τουριστική κατοικία με μεγάλους συντελεστές κάλυψης επιφανειών:
Θα ανατρέψει για πάντα τις ισορροπίες που υπάρχουν στις νησιωτικές κοινωνίες (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές). Πιο βίαιες θα είναι οι αλλαγές για τα μικρότερα νησιά. Το πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό απόθεμα θα χαθεί μια και καλή από τα νησιά μας, που αναμένεται να είναι και ο κύριος «στόχος» των επενδύσεων του συγκεκριμένου νόμου.
Θα αφαιρέσει τουρίστες από μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες και από δραστηριότητες που ενισχύουν την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς λειτουργεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους. Η υποβάθμιση του τοπίου απογοητεύει τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και έτσι τείνει να μειώσει τη δαπάνη/ είσπραξη ανά επισκέπτη. Στην Ισπανία γκρεμίζουν κτίρια για να ανακτήσουν την ποιότητα στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ενώσεις μικρομεσαίων ξενοδόχων και στο Ν Αιγαίο - και όχι μόνο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις ή την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο, αντιλαμβανόμενοι ότι απειλείται η επιβίωσή τους.
Θα επιταχύνει φαινόμενα συγκέντρωσης του οφέλους σε πολύ λίγους (κυρίως μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και ισχυρούς τουριστικούς ομίλους) και μεταφορά του κόστους στους νησιώτες και τους πολλούς, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της γης, της καθημερινής ζωής και της απόκτησης κοινωνικών υποδομών, που είναι ήδη πολλαπλάσιο για τους κατοίκους των νησιών σε σχέση με αυτό άλλων περιοχών.
Θα μεγεθύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα στα νησιά (αύξηση ζήτησης για νερό, αποβλήτων και ενέργειας). Προσθέτοντας και άλλες πιέσεις στις νησιωτικές κοινωνίες και τους δήμους - που αδυνατούν συχνά να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες – τις οδηγούμε σε κατάρρευση. Στα μεγάλα υπερκορεσμένα νησιά όπως η Ρόδος και η Κως, όπου είναι πιο εύκολο να βρεθούν τα 100.000 ή 150.000 τ.μ, οι τουριστικές κλίνες είναι ήδη παραπάνω από τη φέρουσα ικανότητα τους. Για παράδειγμα, τα δύο αυτά νησιά παράγουν πάνω από 58,5% των στερεών αστικών απορριμμάτων του Ν. Αιγαίου, τα προβλήματα με την αποχέτευση ή την ενέργεια είναι ήδη τεράστια και οι λοιπές υποδομές σε αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, ενέργεια κλπ δεν μπορούν να καλύψουν καν τις σημερινές ανάγκες.

Αυτό το μοντέλο τουρισμού συνδέεται με διαφθορά και διάλυση του κοινωνικού ιστού μικρών κοινωνιών, όπως έχει αποδειχθεί με το ισπανικό «παράδειγμα» που σήμερα είναι συνώνυμο με εκατοντάδες χιλιάδες απούλητες τουριστικές κατοικίες, καταστροφή θαυμάσιων περιοχών, διαφθορά και τεράστια οικονομική φούσκα. Όμως, φαινόμενα μεγάλης διαφθοράς έχουν καταγραφεί στους σχετικούς τομείς και στην περιφέρεια Ν Αιγαίου, όπως ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Το σχέδιο αυτό μπορεί να επιφέρει μια καταστροφή εξίσου ή περισσότερο επώδυνη με την χρεοκοπία του κράτους.

Ποιος θα πληρώσει το κόστος για τους δρόμους, τα δίκτυα για νερό κι ενέργεια, τις υπηρεσίες και τις υποδομές για χιλιάδες επιπλέον τουριστικές κατοικίες που θα κατοικούνται ελάχιστες μέρες το χρόνο αλλά θα απλώνονται στον χώρο, αρκεί οι επιχειρηματίες να «συγκεντρώνουν» 100-150 στρέμματα;
Πώς θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα (κλοπές, διαρρήξεις κα) που συνοδεύουν περιοχές που χάνουν την συνοχή τους και μετατρέπονται σε προάστια αστικών περιοχών που τον περισσότερο χρόνο είναι ακατοίκητα, με άδεια σπίτια; Γιατί δεν διδασκόμαστε από όσα συμβαίνουν πλέον στην Μύκονο ή και σε άλλα νησιά; Θα γεμίσουν τα νησιά με κάμερες, συρματοπλέγματα και σεκιουριτάδες, φαινόμενα που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους σε κάποια νησιά;
Πιστεύουμε στη βιωσιμότητα, σε μορφές οικονομίας και τουρισμού που αποτελούν γέφυρα μεταξύ της σοφίας του παρελθόντος και ενός πράσινου/οικολογικού μέλλοντος. Υπάρχει διαφορετικός δρόμος, να αντιμετωπίσουμε την βαθιά κρίση, με κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες πολιτικές.

Υπογράψτε ως ελάχιστη συμβολή το κείμενο υπογραφών: http://www.egaio.gr/files/keimeno_sigratures_15_7.pdf

Σύλλογος Εμποριτών - ανακοίνωση

Ο Σύλλογος των απανταχού Εμποριτών και Περίσσας ο «Άγιος Σπυρίδων» μας προσκαλεί την Δευτέρα 15 Αυγούστου στις 21.00 στην συνεστίαση που διοργανώνει στο κέντρο «Αηδόνι», στον Εξωμύτη.
Θα παίξουν τα «αηδονάκια» μαζί με τον Σπύρο Βασσάλο στο βιολί, τον Γιάννη Βερύκοκο και την Άννα Μώρου στο νησιώτικο πρόγραμμα.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις δραστηριότητες και την κοινωνική προσφορά του Συλλόγου στην περιοχή και κοινότητα του Εμπορείου.
Παράλληλα, ο Σύλλογος μας ενημερώνει ότι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η λειτουργία και το πανηγύρι της «παναγίας της Μεσιανής» στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού του Εμπορείου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να προσφερθεί καλό φαγητό και άφθονο κρασί.
Το νέο ΔΣ του συλλόγου αποτελούν οι : Κατερίνα Καραμολέγκου πρόεδρος, Άννα Ζήρα αντιπρόεδρος, Μιχάλης Αναπλιώτης γραμματέας, Μαρία Βασάλου ταμίας, Φλώρα Καραμολέγκου, Μάρκος Σιγάλας και Απόστολος Καραμολέγκος, μέλη.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Συλλόγου έχει αποκατασταθεί το καμπαναριό και το ρολόι του ναού της «παναγίας του Ευαγγελισμού» στην πλατεία του οικισμού, έχει αναβιώσει το πανηγύρι της εκκλησίας «Παναγίας της Μεσιανής» στον παραδοσιακό οικισμό, ενώ πραγματοποιείται και η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στην περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα.
Για πληροφορίες και προσκλήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 699 99 24 585

Demilmar at Perissa!

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου θα κάνει το επίσημο opening το νέο lounge bar "Demilmar" στην παραλία της Περίσσας, το τελευταίο μαγαζί στην άκρη της παραλίας, κάτω απο το βουνό.
Πρόκειται για έναν ολοκαίνουργιο πολυχώρο επάνω στην άμμο, στον οποίο λειτουργούν εστιατόριο για φαγητό απο το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, μπουφές για πρωινά, καθώς και εστιατόριο a la carte, ενώ το βράδυ ο χώρος μετατρέπεται σε lounge bar on the beach με επιλεγμένη μουσική απο DJ’s και δροσιστικά ποτά που δημιουργούν μια αίσθηση άνεσης και χαλάρωσης δίπλα στην θάλασσα.
Kατά την διάρκεια ολόκληρης της ημέρας στον πολυχώρο "Demilmar" και στην παραλία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του μπορείτε να χαλαρώσετε στις ξαπλώστρες και τους άνετους καναπέδες του επάνω στην αμμουδιά.
Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα προνόμια που σας παρέχει ο πολυχώρος όπως free internet, info desk, καφέδες γλυκά και παγωτά, ένα παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, κατάστημα δώρων, υπηρεσίες μασάζ και power yoga, ντουζιέρες και αλαξιέρες, ενώ στην παραλία υπάρχουν ειδικοί χώροι για beach volley, beach racket, καθώς και για θαλάσσια σπορ όπως diving and climbing.
Στον πολυχώρο παρέχονται υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και ναυαγοσώστη ενώ για όλους τους πελάτες των υπηρεσιών του "Demilmar" παρέχετε χώρος parking.
Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22860 85070

Πρόκειται για το "γνωστό" ακίνητο που δημοσιογραφικά μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν, ιδιοκτησίας πρώην ΕΟΤ, νυν (αλλά οχι και ..αεί, αλλά, βλέπουμε...) ΕΤΑ, το οποίο ήταν εγκαταλελειμένο τα τρία τελευταία χρόνια αποτελώντας "εστία μόλυνσης και υποβάθμισης" της περιοχής -όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε- και το οποίο τελικώς νοικιάστηκε και ανακαινίστηκε προσφέροντας στους πολλούς και φανατικούς της περιοχής λουόμενους, σειρά υπηρεσιών. Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία και συνέχεια στο νέο κατάστημα.

Τετάρτη, Αυγούστου 03, 2011

κρατήσεις στο παρά 5

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις κρατήσεις για ξενοδοχεία της Σαντορίνης απο όλες τις χώρες του κόσμου, στην πολύ δημοφιλή και λειτουργική σελίδα www.booking.com
Τόσο σε οτι αφορά την επισκεψιμότητα των ξενοδοχείων όσο και τις κρατήσεις δωματίων η κίνηση είναι μεγάλη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις στο πλαίσιο του διεθνούς κλίματος της εποχής που θέλει την επιλογή του τόπου και του χρόνου των διακοπών να γίνονται στο παρά πέντε.
Γεγονός στο οποίο συμβάλουν τόσο το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, όσο και το σκεπτικό αρκετών επισκεπτών οτι "κλείνοντας" εισιτήρια και διαμονή λίγες μέρες πριν απο τις διακοπές τους, είναι δυνατό να πετύχουν καλύτερες τιμές.
Παρά πάντως την οικονομική κρίση η Σαντορίνη δείχνει οτι έχει την υποδομή και το επίπεδο της φήμης να αποτελεί σταθερά μια απο τις πρώτες και κυρίαρχες επιλογές των επισκεπτών.
Βρίσκεται δηλαδή στην πολύ ευχάριστη και προνομιακή θέση, απ' οτι αποδεικνύουν και τα στοιχεία της σελίδας, στις πρώτες προτιμήσεις των εκατομμυρίων ενδιαφερομένων επισκεπτών, οι οποίοι βλέποντας βελτίωση των οικονομικών τους ενα απο τα μέρη που επιλέγουν να επισκεφθούν είναι η Σαντορίνη.

επι του γενικότερου τουριστικού ενδιαφέροντος...

Σε υψηλά επίπεδα παρουσιάζονται οι τουριστικές αφίξεις της χώρας μας (15,87% αύξηση) σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο. Ειδικότερα, καταγράφονται 1.792.673 διεθνείς αφίξεις, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι έφθασαν τις 1.547.108. Την ίδια ώρα, στα 245 εκατ. ευρώ φθάνει η συνολική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού το Α’ τετράμηνο του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (από 13 αεροδρόμια και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών) που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των αφίξεων 9,52%.

Τρίτη, Αυγούστου 02, 2011

Σύλλογος Μεσαγωνιατών Σαντορίνης - πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των φετινών του εκδηλώσεων ανακοίνωσε ο «Σύλλογος Μεσαγωνιατών Σαντορίνης».
Σύμφωνα με αυτό :

Καθημερινά 1- 13 Αυγούστου στις 19.00 θα πραγματοποιείται η ακολουθία των ιερών παρακλήσεων για την γιορτή του 15 Αυγούστου.
Το Σάββατο 13 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο της παναγίας της Επισκοπής θα γίνει «βεγγέρα» με θέμα την καλύτερη γνωριμία με τον ναό της «Παναγίας της Επισκοπής» σε συντονισμό της εκδήλωσης από την κ. Ελένη Γκίνη – Τσοφοπούλου, έφορο βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Την Κυριακή 14 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το πανηγύρι της «Παναγίας της Επισκοπής», το αρχαιότερο βυζαντινό πανηγύρι της Σαντορίνης, με φάβα, φασόλια και κρασί. Η προετοιμασία του πανηγυριού θα γίνει με το παραδοσιακό μαγείρεμα στον χώρο της εκκλησίας από εθελοντές και με την καθοδήγηση των μαγείρων, που θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Την Δευτέρα 15 Αυγούστου στις 21.30 στην «κάναβα Ρούσσος» θα γίνει ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του Συλλόγου, στον όμορφο χώρο που κάθε χρόνο διαθέτει ο κ. Ρούσσος.
Την Τρίτη 16 Αυγούστου στον χώρο του πνευματικού κέντρου της Μονής του Προφήτη Ηλία στο Καμάρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Γιώργη Καραμολέγκο.
Την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 20.30 στον προαύλιο χώρο της παναγίας της Επισκοπής θα πραγματοποιηθεί συναυλία της νεανικής χορωδίας και ορχήστρας του «Πολιτιστικού Συλλόγου του Βουρβούλου».
Την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 22.00 μουσική εκδήλωση και .. πάρτυ της νεολαίας στην παραλία του Καμαρίου, στην περιοχή της Καμάρας, στην οποία καλούνται όλοι οι νέοι του νησιού να χορέψουν, να τραγουδήσουν να συζητήσουν ακόμη και να κολυμπήσουν.
Ενώ τέλος για την Τρίτη 23 Αυγούστου διοργανώνεται παραδοσιακή βραδιά στο «παλιό χωρίο» με τίτλο «επιστροφή στα παλιά».
Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν λειτουργίες στα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου και του Προφήτη Ηλία, καθώς επίσης και λειτουργία στα εννιάμερα της Παναγίας στον ναό της Επισκοπής.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στην Ανάφη καθώς και ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών του χωριού, στο γήπεδο του Καμαρίου.

Βρέθηκε η Φρίντα,

Βρέθηκε θηλυκό ημίαιμο σέτερ στην περιοχή της Οίας Εάν γνωρίζετε αυτόν τον σκύλο ή ενδιαφέρεστε να τον φιλοξενήσετε ή υιοθετήσετε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 6974321784
Female setter mix, white with black dashes was found in the area of Oia last week. If you know this dog please contact 0030-6974321784


εμμένουν στην στάση τους..

Σε συνέχεια των αντιδράσεων που συναντά η προαναγγελθείσα αντικατάσταση του διευθυντή του δημοτικού σχολείου του Εμπορείου απο τους γονείς των μαθητών του σχολείου, σε νεότερη επιστολή τους αναφέρουν οτι,

Ύστερα απ΄ όλες τις προσπάθειες και διαμαρτυρίες που κάναμε για την άδικη απόφαση του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων που αφορά τον Διευθυντή του Σχολείου μας, και μετά την αδιαφορία, απαξίωση και ανυποληψία που συναντήσαμε από την κ. Βλαστάρη, πρόεδρο του Συμβουλίου Επιλογής ως Σύλλογος Γονέων και μόνοι υπεύθυνοι για το καλό και το μέλλον των παιδιών μας, αποφασίσαμε να κλείσουμε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας, από την Δευτέρα 1η Αυγούστου 2011 ως ένδειξη διαμαρτυρίας ώστε να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει δοκιμές κα πειράματα στην πλάτη των παιδιών μας.

Γιάννης Κότσιρας και Δημήτρης Μπάσης στην Ίο

Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των Γιάννη Κότσιρα και Δημήτρη Μπάση στην Ίο με την υποστήριξη του Δήμου της Ίου.

φόρουμ για την ανάπτυξη στις Κυκλάδες

Το γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συνδιοργανώνουν με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Συνέδριο – Φόρουμ με θέμα : «Περιφερειακή Ανάπτυξη στις Κυκλάδες, ναυτιλία – τουρισμός – πολιτισμός»
την Παρασκευή 16 Σεπτεβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη.
Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ευρωβουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, κοινωνικών και επαγγελματικών ενώσεων, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί.
Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή ή να πάρουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να στείλουν μέιλ στην διεύθυνση : europarl@militos.org είτε να επικοινωνήσουν με την κ. Λαμπροπούλου στο 210 – 6772129

έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Συρίγου

Αναδρομική έκθεση έργων ζωγραφικής του Θηραίου ζωγράφου Γιώργου Συρίγου θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, στην οποία θα εκτεθούν περισσότερα από 30 έργα του Σαντορινιού στην καταγωγή ζωγράφου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 21.00
Τα έργα του Γιώργου Συρίγου είναι αναγνωρίσιμα και αγαπητά σε αρκετούς Σαντορινιούς μιας και οι εκθέσεις που είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του '70 συγκέντρωναν την αφρόκρεμα της κοινωνίας της εποχής.

Κυριακή, Ιουλίου 31, 2011

απελευθέρωση και για την τουριστική κατοικία;

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει στην βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με την τουριστική κατοικία, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις διαδικασίες κατασκευής και διαχείρησης τουριστικών κατοικιών.
Με δεδομένο οτι το θέμα ενδιαφέρει άμεσα την κατ' εξοχήν (κυριολεκτικά..) τουριστική περιοχή του Νοτίου Aιγαίου καθώς και κάθε ενός νησιού ξεχωριστά, ανάλογα με τα τοπικά του χαρακτηριστικά, θα προσπαθήσουμε να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε για το θέμα.
Μέχρι στιγμής πάντως και δίχως να έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση σε κεντρικό επίπεδο και συζητήσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις ή ενστάσεις ως προς τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σήμερα και ως προς το θέμα παρουσιάζουμε την τοποθέτηση της παράταξης "οικολογικός άνεμος" καθώς και την πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ, της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, που ασχολείται εντατικά τους τελευταίους μήνες με τα αλλεπάλληλα Προσχέδια Νόμου που προωθούνται σχετικά με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Συμπληρωματικό..
Κι όπως αναφέρουμε, με μπόλικο χιούμορ, στην φετινή καλοκαιρινή επιθεώρηση με τίτλο "Τρόικα - κακομοίρα" ή "της κακομοίρας" (σ.σ. το χειμώνα βγάζουμε καζαμίες, το καλοκαίρι επιθεωρήσεις..) "Σχετικά με το άμεσα προωθούμενο νομοσχέδιο για την τουριστική κατοικία,
αυτά που δεν έπαθε η κυβέρνηση απο τους ταξιτζήδες, είναι πολύ πιθανό να τα πάθει απο τους .. ρουματζήδες -!- (αμα καταλάβουνε τι τους περιμένει...) Γι αυτό, καλό είναι, οι δεύτεροι να μην τα βάζουν με τους πρώτους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν στην θέση τους, κλείνοντας τα ξενοδοχεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο επερχόμενο άνοιγμα του επαγγέλματος... Οπώτε, τότε θα είναι οι πρώτοι που θα διαμαρτύρονται οτι δεν θα έχουν κόσμο να μεταφέρουν με τα ταξί τους....


Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους έστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον "οικολογικό άνεμο" με την οποία ζητάει να συζητηθεί επειγόντως, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 1η Αυγούστου το σχέδιο της κυβέρνησης να περάσει, και μάλιστα χωρίς διαβούλευση, με διαδικασίες εξπρές από την Βουλή, το νομοσχέδιο για την μαζική προώθηση σύνθετων τουριστικών κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγελο, "στόχος της κυβέρνησης είναι η κατασκευή 700.000 «σύνθετων τουριστικών κατοικιών» σε 7 χρόνια, όσο το 10% των κτιρίων που κατασκευάστηκαν στη χώρα μας μέσα σε αιώνες, με όρους δόμησης που είναι καταστροφικοί για τα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα και τις ευάλωτες νησιωτικές κοινωνίες. Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τις προοπτικές βιώσιμων μοντέλων τουρισμού, θα αυξήσει το κόστος ζωής και τις πιέσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οι νησιωτικοί δήμοι.
Ο Νίκος Χρυσόγελος με την επιστολή του προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που να εκφράζει την αντίρρησή τους στο σχέδιο. Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη να πάρουν θέση, να μην «αδιαφορήσουν» για ένα θέμα που θα επηρεάσει δραματικά τα νησιά και τις νησιωτικές κοινωνίες. Ζητάει, όμως, και από τις νησιωτικές κοινωνίες και τους νησιωτικούς δήμους να ενεργοποιηθούν πριν να είναι αργά.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του "οικολογικού ανέμου": «Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στη συνείδησή τους, στα νησιά μας και στους νησιώτες. Δεν πρέπει να αφήσουμε - στο όνομα των δημοσιονομικών προβλημάτων - να καταστραφούν τα νησιά και να προστεθεί τεράστιο οικονομικό χρέος. Το μοντέλο της Ισπανίας μας υπενθυμίζει ότι αυτό που πάει να γίνει πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης. Είναι για την Περιφέρεια η ώρα των έργων και όχι των λόγων χωρίς αντίκρισμα.
Τώρα κρινόμαστε όλοι μας και οι πράξεις ή η αδιαφορία μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην ιστορία του Ν Αιγαίου. Οι επόμενες γενιές θα μας κατηγορήσουν όχι για μόνο για όσα κάναμε μέχρι τώρα αλλά και γιατί καταστρέψαμε το μέλλον τους άβουλοι και δειλοί.
Σχετικά το θέμα μπορείτε να ενημερωθείτε καλύτερα στην σελίδα της παράταξης : www.ecoanemos.wordpress.com

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΕΤ,

Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού ασχολείται εντατικά τους τελευταίους μήνες με τα αλλεπάλληλα Προσχέδια Νόμου σχετικά με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Στα Προσχέδια αυτά περιέχονται διατάξεις άκρως επιζήμιες για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα νησιά. Είναι πρόδηλο ότι η δημιουργία τέτοιων μεγάλων μονάδων θα πλήξει το περιβάλλον και την πολιτισμική κληρονομιά τους, που αποτελούν και την οικονομική τους βάση, και γενικότερα θα βλάψει την εθνική οικονομία.
Η ΕΛΛΕΤ έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προς τους αρμοδίους. Ένα από αυτά τα Προσχέδια Νόμου, όλως αιφνιδίως συμπεριλήφθηκε στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» μαζί πολλά ετερόκλητα άλλα θέματα και κατατέθηκε στην Βουλή, χωρίς ανοιχτή διαβούλευση.
Κρίνουμε σκόπιμο να συγκεντρώσουμε επειγόντως υπογραφές για την τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου.

«Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» Οποιοδήποτε Σχέδιο Νόμου (ΣΝ) για τον Τουρισμό έχει άμεσο αντίκτυπο στην μεγαλύτερη μας εγχώρια βιομηχανία που απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους και συνεισφέρει το περίπου 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Ζητούμε από την Κυβέρνηση να ακολουθήσει την κανονική και δημοκρατική οδό μιας διεξοδικής δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα της τουριστικής κατοικίας και να μη περάσει εσπευσμένα από τη Βουλή ένα πολυσύνθετο νομοσχέδιο που καλύπτει ετερόκλητα ζητήματα, ακυρώνοντας έτσι επανειλημμένες υποσχέσεις για διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση.
Από καιρό αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τη γενικευμένη κατασκευή τουριστικών κατοικιών, επιτρέποντας συντελεστές δόμησης των οποίων μέχρι στιγμής έχαιραν μόνο ξενοδοχεία, και σε ιδιώτες που θα προχωρούν σε μικτές επενδύσεις ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών.
Ζητούμε η Κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικότερα τις εξελίξεις στην μεσογειακή αγορά τουριστικής κατοικίας. Τουλάχιστον 500.000 τουριστικές κατοικίες μένουν απούλητες μόνο σε μια Μεσογειακή χώρα. Είναι επίσης, ευρύτερα παραδεκτό ότι η ενθάρρυνση κατασκευής κατοικιών αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα στη δημιουργία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Γιατί η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα διαφέρει;
Η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς λειτουργεί εις βάρος της ανταγωνιστικότητας τους. Η υποβάθμιση του τοπίου, απογοητεύει τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και έτσι τείνει να μειώσει τη δαπάνη/ είσπραξη ανά επισκέπτη.
Τέλος, πιστεύουμε στην ανάπτυξη αλλά στην αειφόρο ανάπτυξη, ως την μόνη που αξίζει μακροπρόθεσμα. Απαιτείται να διευρυνθούν σε βάθος οι διάφοροι παράμετροι και να υιοθετηθούν πολιτικές που θα τείνουν στην αναβάθμιση του τουρισμού και στη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος εξίσου για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μόνο έτσι η χώρα μας θα κερδίσει μελλοντικά από την τουριστική κατοικία. Και μόνον έτσι θα διατηρήσει αλώβητη την γοητεία του ελληνικού τοπίου.

Αποκαλυπτικό! οι αυθεντικοί διάλογοι!

ή, τι είπε (και τι είδε..) η Κινέζα στον Γιάννη Μαχαιρίδη..

Ένα κείμενο για ipod ή υπολογιστή, που ταιριάζει στα απομεσήμερα του καλοκαιριού...


Μαχαιρίδης : (σκυμμένος στα χαρτιά του, απορροφημένος στις σκέψεις του και κατά κανόνα ήρεμος..) Οι σκούπες και τα φαράσια κυρία μου είναι δίπλα, στην αποθήκη....
Μαχαιρίδης : Ούτε δουλειά δίνουμε εδώ. Εδώ μπαίνουνε μόνον με τον ΑΣΕΠ ("τις κλείσαμε τις πόρτες, τα παράθυρα και τις χαραμάδες..") έχω όμως έναν φίλο στο Φαληράκι που ζητάει βοηθό για την επιχείρησή του..
Χούα Ζιανχούι : (και τον έκοβα για ξύπνιο...) Μα δεν σας ζητάω δουλειά.
Μαχαιρίδης : Μήπως θέλετε άδεια για μασάζ στην παραλία; Γιατί, ούτε τέτοιες δίνουμε..
Χούα Ζιανχούι : Ούτε τέτοια άδεια θέλω... (βρέ τον άτιμο, φιρί φιρί το πάει..)
Μαχαιρίδης : Τότε τι θέλετε κυρία μου μεσημεριάτικο; Μήπως πουλάτε κάτι; Γιατί, ούτε λεφτά έχουμε...
Χούα Ζιανχούι : Το ξέρω. Γι' αυτό είμαι εδώ. Για την ακρίβεια δεν πουλάμε, αγοράζουμε. Σε χαμηλές τιμές φυσικά..
Μαχαιρίδης : Μα ούτε πουλάμε τίποτε εδώ, εδώ είμαστε υπηρεσία του κράτους ...
Χούα Ζιανχούι : Κι αυτό το ξέρω. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Καθώς επίσης και οτι θα πουλήσετε..
Μαχαιρίδης : Τι να σας πω.. Πείτε μου τέλος πάντων τι θέλετε ...
Χούα Ζιανχούι : Να συστηθούμε πρώτα;
Μαχαιρίδης : Πείτε μου ποια είστε..
Χούα Ζιανχούι : Χούα (για τους φίλους Χουανίτα) Ζιανχούι, πρέσβης της επαρχίας Χούι-Χουχούι της Κίνας. Ειδική απεσταλμένη εμπορικής αποστολής.
Μαχαιρίδης : (μικρή παύση ενώ σηκώνεται απο το γραφείο του για να την χαιρετήσει..) Με συγχωρείτε δεν κατάλαβα...(πανάθεμα το Χούι σου...)
Χούα Ζιανχούι : Δεν πειράζει. Σε εμάς τους Κινέζους δεν φαίνεται. Μοιάζουμε όλοι το ίδιο, οτι εργασία κι αν κάνει ο καθένας. Επίσης, μας ενδιαφέρει να είμαστε αθόρυβοι και αποτελεσματικοί, οτι εργασία κι αν κάνει ο καθένας... (ενώ εσείς οι Έλληνες, μες την φαντασία και την αντάρα είστε...)
Μαχαιρίδης : Μάλιστα... Καθίστε, να σας προσφέρουμε κάτι;
Χούα Ζιανχούι : Ένα τσάι, δροσερό, εάν είναι δυνατό.
Μαχαιρίδης : Μάλιστα. (δίνει την παραγγελία..) Καλωσήρθατε, καταρχήν, σε τι μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι; Μπορούμε να προγραμματίσουμε μια ξενάγηση εάν θέλετε.
Χούα Ζιανχούι : Θα γίνει κι αυτό. Μάθαμε οτι η χώρα σας αντιμετωπίζει προβλήματα και ήρθαμε να σας βοηθήσουμε. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να σας βοηθήσουμε (ε, ρε δούλεμα που έχουνε να "εισπράξουνε" τα ελληνάκια...)
Μαχαιρίδης : Με ποιόν τρόπο; Ορίστε και το τσάι σας.
Χούα Ζιανχούι : Ευχαριστώ (παράξενο.. πως γίνανε έτσι σβέλτοι οι Έλληνες..) Αγοράζοντας φυσικά.
Μαχαιρίδης : Τι μπορείτε να αγοράσετε;
Χούα Ζιανχούι : Εμείς; τα πάντα! Εξαρτάται απο το τι δίνετε εσείς, και σε τι τιμή φυσικά...
Μαχαιρίδης : Σωστά..
Χούα Ζιανχούι : Συμπατριώτες μου που έχουν έρθει εδώ για διακοπές μας έχουν πληροφορήσει, κι έχουν φωτογραφήσει μάλιστα, (ενώ εσείς νομίζατε οτι πρόκειται για χαζοτουρίστες..) πολύ ενδιαφέροντα οικόπεδα και εγκαταστάσεις.
Μαχαιρίδης : Αυτό είναι αλήθεια. Βρισκόμαστε σε πολύ ωραία περιοχή...
Χούα Ζιανχούι : Βαβαίως, καθώς και σε εποχή, αλλά, αυτό αφορά περισσότερο εμάς, όπως καταλαβαίνετε...
Μαχαιρίδης : Υπάρχουν κάποια πολυτελή και πολύ όμορφα ξενοδοχεία που γνωρίζω οτι διατίθενται και μπορώ να σας φέρω σε επαφή..
Χούα Ζιανχούι : Δεν ήρθαμε εδώ για να γίνουμε ξενοδόχοι κύριε (σοβαρεύοντας)
Μαχαιρίδης : Μα, φαντάστηκα οτι..
Χούα Ζιανχούι : Να μην φαντάζεστε κύριε. Αυτό σας έφαγε.
Μαχαιρίδης : Έχετε δει κάτι συγκεκριμένο;
Χούα Ζιανχούι : (ολόκληρο το μαγαζί..) Κάποια πράγματα..εκτάσεις, εγκαταστάσεις, διάφορα...
Μαχαιρίδης : Μα, αυτά, κατα κανόνα, δεν πωλούνται..
Χούα Ζιανχούι : Νομίζετε..
Μαχαιρίδης : Έστω, .. εγω πάντως δεν μπορώ να σας τα δώσω...
Χούα Ζιανχούι : Μα, ασφαλώς και οχι! Δεν ήρθα για να μου τα δώσετε, για να μου τα δείξετε ήρθα.. εαν έχετε την καλοσύνη φυσικά..
Μαχαιρίδης : (ρε που που μπλέξαμε, γαμώ την ατυ-χούι μου...) Να το δούμε, αλλά πρέπει να ρωτήσω φυσικά..
Χούα Ζιανχούι : Έχουμε ρωτήσει εμείς, κι έχουμε τις εγκρίσεις.. Για να καταλάβετε, εμένα, για το "τούρ" με στείλανε.
Μαχαιρίδης : Μάλιστα...
Χούα Ζιανχούι : Αυτό το κτήριο εδω που είμαστε, το δίνετε;
Μαχαιρίδης : Ε, οχι δα κυρία μου! Αυτή είναι η περιφέρεια!
Χούα Ζιανχούι : Η ποιά; όμορφο είναι πάντως, αν και λίγο παλαιό...
Μαχαιρίδης : Λοιπόν, αφήστε το, και για να μην μακρηγορούμε, θα πρότεινα, εν πάσει περιπτώσει, να κάνουμε μια βόλτα εδω γύρω, να δείτε και μου πείτε. Είστε σύμφωνη;
Χούα Ζιανχούι : Ασφαλώς απο κάπου πρέπει να ξεινήσουμε...
Μαχαιρίδης : Λοιπόν, πάμε και βλέπουμε..
Χούα Ζιανχούι : Δεν θα μου πείτε "μετά απο εσάς";
Μαχαιρίδης : Συγνώμη, είμαι λίγο συγχυσμένος... Μετά απο εσάς παρακαλώ...
Χούα Ζιανχούι : Καλοσύνη σας κύριε..

πολιτική υγείας στο Ν. Αιγαίο την εποχή της κρίσης

Ημερίδα με θέμα «Πολιτική υγείας στο Ν. Αιγαίο την εποχή της κρίσης» διοργάνωσε την Κυριακή 31 Ιουλίου στην Νάξο η περιφερειακή κίνηση "οικολογικός άνεμος" και οι "οικολόγοι πράσινοι Ν. Αιγαίου".
Στην ημερίδα παρουσίασαν τις απόψεις τους και να συμμετείχαν στον διάλογο εκπρόσωποι Δήμων, της Περιφέρειας και τοπικών φορέων, γιατροί, ειδικοί επιστήμονες, εργαζόμενοι στο χώρο υγείας, πολίτες από το Ν. Αιγαίο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα,

17.00-19.30: Α’ ενότητα: Υγεία και προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά - Προτάσεις ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού και της αυτοδιοίκησης. Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά, καταγραφή προβλημάτων και ελλείψεων ανά νησί. Πώς η κρίση επηρεάζει την υγεία. Αλλαγές στο περιβάλλον, στη διατροφή, στις συμπεριφορά και τις κοινωνικές σχέσεις και επιπτώσεις τους στην υγεία στο Ν Αιγαίο.
19.30-21.30: Β’ Ενότητα: Πολιτική υγείας στα νησιά, κρίση και «μεταρρύθμιση», ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων για μια καλύτερη υγεία στα νησιά - Πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα. Πρόσβαση νησιωτών σε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Τα οικονομικά της υγείας στο Ν Αιγαίο. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Η ημερίδα γίνεται υπό την αιγίδα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ Τεκμηρίωσης και Επιμόρφωσης.