Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2012

« Η Ατλαντίδα δεν χάθηκε ποτέ» του Γιώργου Κουκουλά

Μια ανθρώπινη ιστορία και μια επιστημονική περιπέτεια που διαδραματίζονται στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου του 2012, η περιγραφή των δραματικών διαδικασιών και των ετοιμασιών των κατοίκων για την εγκατάλειψη της πόλης τους λόγο του επικείμενου μεγάλου σεισμού του 1600 π.Χ. , κι όλ αυτά με «φόντο» τον «μύθο της χαμένης Ατλαντίδας», (ο οποίος με βάση κείμενα του Πλάτωνα εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης), είναι το «σκηνικό» που συνθέτει το πολύ όμορφο βιβλίο «Η Ατλαντίδα δεν χάθηκε ποτέ» του πρωτοεμφανιζόμενου στον χώρο του βιβλίου, Γιώργου Κουκουλά.



Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη συγγραφική προσπάθεια, που έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ καλό βιβλίο, στο οποίο περιγράφονται και συνυπάρχουν δύο τρυφερές ανθρώπινες ιστορίες -μια που ανήκει στο σήμερα και μια στο παρελθόν της αρχαίας πολιτείας- σε συνδιασμό, με την αγωνία για μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που θα αλλάξει τα δεδομένα των ιστορικών προσεγγίσεων που έχουν γίνει σχετικά με τον αφανισμό και την ιστορία της αρχαίας πολιτείας, αλλά και των περιγραφών των τελευταίων ημερών εγκατάλειψής της, εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού.

Αυτό δε που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι η προϊστορική πολιτεία περιγράφεται στο βιβλίο ως μια ιδιαίτερα ακμάζουσα πόλη, με σημαντικές καινοτομίες στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών και των εμπορικών σχέσεων με τις σημαντικότερες πόλεις της Μεσογείου.
Στο βιβλίο μάλιστα αναφέρονται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών,  τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης καθώς και τα σχέδιά τους για το αβέβαιο μέλλον τους, τις ώρες που συγκεντρώνουν τα υπάρχοντά τους και εγκαταλείπουν τα σπίτια και το νησί τους.
Σε ότι αφορά την ιστορία που εξελίσσετε στον παρόντα χρόνο, αφορά στο ενδεχόμενο αποκάλυψης ή ερμηνείας ενός αρχαιολογικού ευρήματος το οποίο θα αλλάξει ριζικά τα όσα γνωρίζουμε για την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας πόλης. 

Το βιβλίο, που χαρακτηρίζεται ιστορικό μυθιστόρημα, είναι πολύ πιθανό, σε κάποιους να θυμίσει (και μπορεί να τα καταφέρει αξιολογότατα..) την λογοτεχνία της «σχολής του Dan Brown», με την ιστορία που εξελίσσεται σήμερα να προσπαθεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ιστορικού παρελθόντος.
Σε άλλους πάλι, το βιβλίο μπορεί να θυμίσει μιαν άλλη λογοτεχνική επιτυχία, αυτή του βιβλίου «οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας» και σε ότι αφορά τις περιγραφές εγκατάλειψης της προϊστορικής πόλης και του πολιτισμού της αρχαίας Σαντορίνης.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που στηρίζει την πλοκή του στις αναφορές του Πλάτωνα για την «χαμένη Ατλαντίδα» εντοπίζοντας εκείνη την πολιτεία στο νησί που σήμερα ονομάζουμε Σαντορίνη.

Με βάση τα παραπάνω, δεν μοιάζει καθόλου απίθανο, το βιβλίο να ξαναγραφτεί (να διασκευαστεί δηλαδή..) με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελέσει το σενάριο μιας εγχώριας ή ακόμη καλύτερα Χολιγουντιανής ταινίας, με το σήμερα και το παρελθόν της διάσημης πολιτείας της Ατλαντίδας και του μύθου που την συνοδεύει, να αποτελούν το βασικό στόρυ….

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δυό ενδιαφέροντα παραρτήματα, στο πρώτο περιέχονται αυτούσια όλα τα αποσπάσματα κειμένου απο τους διαλόγους του Πλάτωνα «Κριτίας και Τιμαίος» όπου αναφέρονται στοιχεία και γίνονται περιγραφές για την Ατλαντίδα, τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία της σημερινής Σαντορίνης ως την αρχαία Ατλαντίδας, ενω, στο δεύτερο παράρτημα παρατίθενται εικόνες απο τις τοιχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί στην προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου, καθώς και μακέτες σχετικά με την αλλαγή στο σχήμα και την μορφολογία της Σαντορίνης ως αποτέλεσμα των κατά περιόδους εκρήξεων του ηφαιστείου.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα Ελληνικά και στα Αγγλικά το καλοκαίρι του 2012 και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία του νησιού, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα,  έναντι 16 ευρώ ενώ από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της "πρωτοπορίας" μπορείτε να το αγοράσετε με 14 ευρώ και 40 λεπτά.

Ο Γιώργος Κουκουλάς γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα και τα τελευταία 6 χρόνια ζει και εργάζεται στην Σαντορίνη.
Στην όμορφη σελίδα www.atlantisneverlost.com  μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στα Ελληνικά και Αγγλικά σχετικά με το βιβλίο, να «ανοίξετε» τα πέντε πρώτα κεφάλαιά του, να του κάνετε like στο facebook καθώς και να γράψετε τα σχόλιά σας!


 Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου,

«…σε αυτή τη νήσο της Ατλαντίδος ήταν μια μεγάλη και απίστευτη αυτοκρατορία…» (Πλάτωνας, Τίμαιος)

Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν η κοσμοπολίτικη Σαντορίνη με τη χαμένη Ατλαντίδα;
Δυο ιστορίες που τις χωρίζουν χιλιάδες χρόνια αλλά τις ενώνουν πολλά περισσότερα. Στη Σαντορίνη του σήμερα μια ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη ιστορία για πάντα. Στο ίδιο νησί, αλλά τρεις χιλιάδες πεντακόσια χρόνια πριν στη μυθική Ατλαντίδα, μια αγωνιώδης περιπέτεια για να σωθεί ένας λαός και ο πολιτισμός του.

Οι ιστορίες και οι ήρωες τους εκτυλίσσονται παράλληλα, περιπλέκονται και συνδέονται συνεχώς με κοινή αφετηρία τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο της πόλης του Ακρωτηρίου. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα.

Ένα γοητευτικό ταξίδι σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και μια αγωνιώδης περιπέτεια αναμέτρησης με το χρόνο στην μινωική εποχή, τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό της ιστορίας του πλανήτη.

Το μυθιστόρημα αυτό, αποτέλεσμα ερευνητικής προσπάθειας, είναι ένα σαγηνευτικό κυνήγι της αλήθειας για τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδος.

Ένας αρμονικός συνδυασμός του πραγματικού με το φανταστικό, του παρόντος με το παρελθόν, που κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα…


Σύμφωνα με το σημείωμα του συγγραφέα σχετικά με το έργο του,

Δεδομένης της ευρείας χρήσης πραγματικών και τεκμηριωμένων επιστημονικών γνώσεων, ευρημάτων και γεγονότων μέσα στο μυθιστόρημα θεωρώ χρέος μου να αποσαφηνίσω την πραγματικότητα από τη φαντασία.
Αυτό το ξεκαθάρισμα της πραγματικής επιστημονικής πληροφορίας και των αληθινών γεγονότων, μέσα στη μυθοπλασία, θα διευκολύνει και τον αναγνώστη να διαμορφώσει πληρέστερα τη δική του προσωπική άποψη σχετικά με την πιθανότητα η Σαντορίνη να υπήρξε πράγματι η ρίζα του μύθου της χαμένης Ατλαντίδος.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν τους τομείς της Γεωλογίας, Φυσικής, Βιολογίας, Αστρονομίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας και παρουσιάζονται στο βιβλίο στα κεφάλαια που αφορούν τη σύγχρονη εποχή, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και προέρχονται ύστερα από εκτεταμένη έρευνα. Βασίζονται εξολοκλήρου σε έγκυρες διεθνείς πηγές και βιβλιογραφία.

Οι περιγραφές που αφορούν την εποχή της Ατλαντίδος, το φυσικό περιβάλλον, τα ανάκτορα, τα κτίσματα και τον πολιτισμό, είναι βασισμένες και επηρεασμένες από αρχαιολογικές και ιστορικές μελέτες, που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς, σχετικά με τον μινωικό πολιτισμό. Προέρχονται από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές εκείνης της περιόδου στην Κρήτη, κυρίως στις τοποθεσίες της  Κνωσού και της Φαιστού και στον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση έχουν διανθιστεί με περιγραφικά στοιχεία που αναφέρει ο Πλάτωνας, στους δύο διάλογους του, Τίμων και Κριτίας, σχετικά με την Ατλαντίδα.

Οι τοιχογραφίες που αναφέρονται και περιγράφονται στο μυθιστόρημα αποτελώντας βασικό στοιχείο της πλοκής, είναι όλες τους υπαρκτές. Ίσως υπάρχουν μικρές αμελητέες διαφοροποιήσεις από τα πρωτότυπα κατά την περιγραφή τους στο βιβλίο. Οι τοιχογραφίες αυτές στο σύνολό τους έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές της Κρήτης, του Ακρωτηρίου και ένα μικρό μέρος τους στην Αίγυπτο. Όλες έχουν τη ρίζα της δημιουργίας τους χρονολογικά στη μινωική περίοδο.

Η ανακάλυψη των στηλών με τις πληροφορίες για την Ατλαντίδα και την προφητεία, όπως είναι λογικό, υπάρχουν μόνο στη φαντασία του συγγραφέα. Επίσης, ο πολιτισμός και η κοινωνική οικονομική δομή στην εποχή της Ατλαντίδος είναι αποκύημα της φαντασίας του. Η δημιουργία τους όμως είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις αναφορές του Πλάτωνα για τον πρωτόγνωρο και αξιοθαύμαστο πολιτισμό της Ατλαντίδος, καθώς και από τις γενικότερες φιλοσοφικές πεποιθήσεις του φιλοσόφου με άξονα το έργο του Πολιτεία.
Αδιάσειστες αποδείξεις για το αν πράγματι υπήρξε η Ατλαντίδα δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι πως το μυστήριο του θρυλικού μύθου της χαμένης Ατλαντίδος έχει σαν μοναδική αξιόπιστη αναφορά, μονάχα του διάλογους του Πλάτωνα. Ο συγγραφέας είναι πεπεισμένος πως εάν όντως υπήρξε κάποτε ο πολιτισμός αυτός που ο Πλάτωνας αναφέρει ως Ατλαντίδα, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να περιέγραφε τον ευρύτερο μινωικό πολιτισμό σε ολόκληρο το Αιγαίο και το απότομο τέλος του που προήλθε με την κατακλυσμιαία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Καμία προσπάθεια είτε λογοτεχνική είτε επιστημονική δεν είναι ποτέ ατομική και δεν δημιουργείται από το μηδέν. Ακριβώς με αυτή τη φιλοσοφία βασίστηκα σε έρευνες και στοιχεία που άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες, αλλά και ρομαντικά εμπνευσμένοι ερασιτέχνες ερευνητές, συγκέντρωσαν σε μία απύθμενη δεξαμενή γνώσεων. Θέλω να πιστεύω πως με αυτό το μυθιστόρημα βοήθησα στην ανάδειξη, με ένα διαφορετικό αλλά εξίσου αποτελεσματικό τρόπο, των προσπαθειών, των κόπων, αλλά κυρίως του οράματος αυτών των αξιόλογων ανθρώπων.

Τέλος, θεώρησα σκόπιμo στα παραρτήματα να περιλάβω τη μεταφρασμένη έκδοση των αποσπασμάτων από τους διάλογους του Πλάτωνα, Τιμαίος και Κριτίας που αναφέρονται στην Ατλαντίδα. Επίσης συμπεριέλαβα φωτογραφίες από αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και τοιχογραφίες που αναφέρονται στο μυθιστόρημα. Ευελπιστώ πως θα δώσουν τη δυνατότητα στους αναγνώστες, να διαμορφώσουν οι ίδιοι την προσωπική τους άποψη και θεώρηση για τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδος. 

τραγουδάμε για το φεγγάρι;

«Το Cultural Village Santorini of the past» μας καλεί στις 3 Αυγούστου 2012 στην Μουσική Βραδιά  "Τραγουδάμε για το Φεγγάρι" με το συγκρότημα «A CAPELLA».

Οι A Capella ξεκίνησαν τα μουσικά τους ταξίδια στις αρχές του 2009 πραγματοποιώντας μια σειρά εμφανίσεων σε γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας. Το μεγάλο εύρος του ρεπερτορίου τους και τα πολλά μουσικά είδη από τα οποία αντλούν τις επιλογές τους, είναι τα στοιχεία που τους έκαναν να ξεχωρίσουν και να πραγματοποιήσουν πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Με το μουσικό αφιέρωμα «Τραγουδάμε για το φεγγάρι», οι A Capellα πραγματοποιούν ένα ταξίδι μέσω των τραγουδιών που μιλούν και υμνούν το Φεγγάρι!

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εστιατόριο « ΣΕΛΗΝΗ», ώρα έναρξης 21.00. Είσοδος με φαγητό 10 ευρώ.

«η Γιορτή της Βεντέμας» στις 4.8 απο την Santo Wines

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων μας προσκαλούν το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012, στις 20:00 μ.μ,
στον χώρο του Οινοποιείου SantoWines, στον Πύργο Θήρας, στην εκδήλωση
«Η Γιορτή της Βεντέμας».  
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον οίνο «Vinsanto» που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια θεσμικής κατοχύρωσής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

το πανηγύρι του Πύργου

Ο Πολιτιστικό Σύλλογος ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ ΘΗΡΑΣ, σας προσκαλεί στο λαϊκό πανηγύρι που θα γίνει στο χωριό, κάτω από τα Γραφεία της πρώην Κοινότητας, την Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012 και ώρα 21:00, παραμονή της γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Θα μας κρατήσει συντροφιά το μουσικό συγκρότημα του Σπύρου Βασσάλου «τα Αηδονάκια».
Τα χορευτικά σχήματα του Συλλόγου μας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.
 Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2012

ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η μουσική του παρέα, στις 2 Αυγούστου στην Σαντορίνη

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, στο πλαίσιο της φετινής του περιοδείας θα βρεθεί και θα τραγουδήσει στην Σαντορίνη, την Πέμπτη 2 Αυγούστου, μαζί με τους φίλους του Δημήτρη Σταρόβα και Ζηνοβία Αρβανιτίδη.


Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο οινοποιείο «Κουτσογιαννόπουλου» στις 21.00 με είσοδο 15 ευρώ. 
O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πραγματοποιεί και στην φετινή καλοκαιρινή του περιοδεία μία δυνατή συνεργασία με καταξιωμένους Ελλήνες και ξένους καλλιτέχνες προσφέροντας εξαιρετικές και αγαπημένες μελωδίες, αμίμητα αστεία σε μια παράσταση που τα έχει όλα…!
Οι περιοδείες στην Ελλάδα πραγματοποιούνται στον απόηχο της μεγάλης συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου στο «Καλλιμάρμαρο», με την συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η συναυλία στην Σαντορίνη διοργανώνεται από τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι».

ο «Οδυσεβάχ» στην κάναβα Ρούσσου

Η θεατρική παράσταση «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου θα παρουσιαστεί για μία και μοναδική παράσταση στο θέατρο της «Κάναβα Ρούσσος» στην Επισκοπή Γωνιάς, την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 21.15.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται ο Πάνος Βλάχος, η μουσική της παράστασης είναι του Διονύση Σαβόπουλου ενω η σκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Γάκη.

Το «Θέατρο του Βορρά» ανοίγει τα πανιά του και ο θρυλικός πια Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου κάνει για πρώτη φορά στην τριαντάχρονη ιστορία του το γύρο της Ελλάδας.
Η παράσταση που έχει μαγέψει εκατομμύρια θεατές, φιλοδοξεί  να παρασύρει μαζί της στο ταξίδι νέους, μικρούς - και όχι μόνο - φίλους της να φάνε μαζί το λωτό…και να ξεχάσουν να μεγαλώσουν.
Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την «Οδύσσεια», από τις «Χίλιες και μία Νύχτες», και πολλά άλλα αγαπημένα παραμύθια .
Η σκηνή μετατρέπεται σε καράβι και όλοι μαζί σαλπάρουμε για να γνωρίσουμε τον Κύκλωπα Αρχισαλαχάρ, που όταν τραγουδάει η γη ταρακουνιέται, την Λαριζάντ, την πριγκίπισσα που με την ομορφιά της μπορεί να σε βγάλει από το δρόμο, τη μάγισσα Κιρκίλα που πετάει, τους πειρατές, τη γοργόνα, τους λωτοφάγους και άλλους τόσους ήρωες που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε το ταξίδι!. Οδηγός μας ο Παραμυθάς , ο πιο αγαπημένος φίλος των παιδιών. Την παράσταση συνοδεύει ζωντανή μουσική με κιθάρα , ακορντεόν και κρουστά.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Γάκης, ο οποίος  τιμήθηκε με το βραβείο "Δημήτρης Χορν" το 2006 για την ερμηνεία του στην παράσταση "Κατσαρίδα", ενώ τη μουσική υπογράφει ο  Διονύσης  Σαββόπουλος .
Στο ρόλο του Οδυσσεβάχ  ο Πάνος Βλάχος γνωστός από τις αγαπημένες σειρές Βασιλιάδες (Λεωνίδας), Ζωή της Άλλης (Τζώρτζης) κ.α.
Ο Οδυσσεβάχ έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκκορού,  η κίνηση του Χρήστου Παπαδόπουλου, η μουσική διδασκαλία  της Μαρίας Δελλή.
Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Αβραμίδης Γιώργος, Αντωνίου Σοφία, Καβάλη Αμαλία,  Μπιμπής Κώστας, Σοφολόγης Γιάννης. Ζωντανή μουσική: Χαρά Σαββίδου

Η θεατρική παράσταση «Οδυσσεβάχ» θα βρίσκεται στη Σαντορίνη για μία μοναδική παράσταση  την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 9:15 μ.μ.  Θέατρο ΚΑΝΑΒΑ Ρούσσος στην Επισκοπή-Μέσα Γωνιά .
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6945 978340 9:30π.μ.- 2:00μ.μ. & 5:30 -10:00μ.μ.

Η προπώληση των εισιτηρίων για την παράσταση ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 9:15 μ.μ. στο θέατρο ΚΑΝΑΒΑ Ρούσσος στην Επισκοπή-Μέσα Γωνιά,  
γίνεται στα Φηρά στο Βιβλιοπωλείο Βook store and more και στην  ΚΑΝΑΒΑ Ρούσσος στην Επισκοπή-Μέσα Γωνιά .

Τιμή προπώλησης:10€
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος  12€ 

Τηλ. Επικοινωνίας :  6947 70 69 72   

Full moon party, at Theros

Full moon party, διοργανώνει για απόψε το βράδυ το club Theros, στην περιοχή Χανάδες στην Βλυχάδα. Κατα την διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιάσει το show της η ομάδα AQAURIUS FAMILY  & AERIAL SKILLS PERFORMANCE WITH CONTEMPORARY DANCE SHOW.
Ώρα έναρξης 23.00

αποδεκτή η παραίτηση του κ. Βαρβαρήγου από την θέση του αντιδημάρχου

Αποδεκτή έγινε από τον Δήμο της Σαντορίνης η παραίτηση του, πρώην, πλέον,  Αντιδημάρχου κ. Βαρβαρήγου, για επαγγελματικούς λόγους, όπως αναφέρει στην σύντομη επιστολή του.

Σχετικά με το γεγονός, αυτό που αξίζει να σχολιάσουμε, κι ενδεχομένως αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ένα "θεωρητικό κειμενάκι" ως προς το θέμα, είναι το ότι, ενώ πριν από λίγο καιρό, το άκουσμα μιας τέτοιας ανακοίνωσης θα προκαλούσε αμέσως-πλήν σαφώς…-  πολιτικούς συνειρμούς («τσακωθήκανε..» «καποιανού το "εγω" πληγώθηκε..» κλπ…) πλέον, καθίσταται σαφές, και κοινωνικά κατανοητό, το ότι μπορεί κανείς να παραιτηθεί από την ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση για επαγγελματικούς λόγους, και, προκειμένου να υπηρετήσει καλύτερα τα επαγγελματικά του συμφέροντα, καθώς και αυτά των συναδέλφων του. 
Αυτό δε που κρίνεται ως πολύ πιθανό στο μέλλον, είναι να βλέπουμε, παρά τις συγχωνεύσεις στην Αυτοδιοίκηση που προκάλεσε ο Καλλικράτης, ανάλογες αποφάσεις αιρετών της Τ.Α. σε διάφορες περιοχές της χώρας….

Σύμφωνα με το κείμενο του κ. Βαρβαρήγου προς τον Δήμο της Σαντορίνης,

Κύριε Δήμαρχε,
Οι απροσδόκητες εξελίξεις στον χώρο της ATEBANK στην οποία ανήκω και από την οποία έχω λάβει υποχρεωτική ειδική άδεια άνευ αποδοχών, δημιουργούν έντονα ανασφαλές περιβάλλον για το προσωπικό της.
Οι εξελίξεις με αναγκάζουν να υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Αντιδημάρχου Θήρας, και να επιστρέψω στην θέση μου, προκειμένου να αγωνιστώ για το εργασιακό μου μέλλον.
Δηλώνω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω το έργο της παράταξής μας, και θα παραμείνω στο πλευρό σας ως δημοτικός σύμβουλος, ή από όποια άλλη θέση εσείς επιθυμείτε, αγωνιζόμενος για την Σαντορίνη που οραματιζόμαστε.
Παρακαλώ όπως προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αποδοχή της παραίτησής μου.  

πετυχημένα τα εγκαίνια της Santorini Biennale 2012

Πέτυχαν τους στόχους τους τα χθεσινά (1.8) εγκαίνια της 1ης Biennale Τέχνης της Σαντορίνης που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Cultural VillageSantorini of the past, στον Πύργο.

Με την συμμετοχή αρκετών κατοίκων αλλά και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν με έργα τους, τα εγκαίνια της Santorini Biennale 2012 ξεκίνησαν με τις σύντομες ομιλίες των μελών της οργανωτικής ομάδας καθώς και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και του χωριού που την φιλοξενείς φέτος, και ολοκληρώθηκαν με σύντομους χαιρετισμούς απο πλευράς ορισμένων απο τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν.

Την παρουσίαση της βραδιάς με παράλληλες ομιλίες στα ελληνικά και αγγλικά, ανέλαβε και επιτυχημένα έφερε εις πέρας η κ. Λίλα Κωσταντινίδη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεβρίου.
Για την ενημέρωσή σας σχετικά με τα έργα και τους χώρους που εκτίθενται, μπορείτε να απευθύνεστε πρωινά και απογεύματα στο γραφείο της biennale, στην πλατεία του Πύργου.  

συλλήψεων, για παράνομες «εξόδους», συνέχεια…

Όπως στα περισσότερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας , έτσι και σε αυτό της Σαντορίνης, και σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,
Συνελήφθησαν έξι (6) αλλοδαποί στο αεροδρόμιο της Θήρας, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για Ιταλία,  χθες (01.08.2012) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας.

τέρμα η .. έξοδος…!

Και για να δίνουμε και την ευχάριστη συνέχεια των ανακοινώσεων που δημοσιεύουμε σχετικά με τα «χαμένα σκυλάκια της Σαντορίνης» αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σκυλιά που είχαν χαθεί πριν από λίγες ημέρες σε περιοχή στα σύνορα του Βουρβούλου με την Οία, βρέθηκαν, σώα και αβλαβή από κάτοικο της περιοχής και παραδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.

Ν. Συρμαλένιος για το πλωτό πολυιατρείο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης και Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσαν  στις 31 Ιουλίου, ερώτηση στη Βουλή, που απευθύνεται στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας του πλωτού πολυϊατρείου στα απομακρυσμένα νησιά του νοτίου Αιγαίου.
Στη γραπτή τους ερώτηση, οι δύο βουλευτές ανέφεραν την πολύπλευρη και σημαντική δραστηριότητα του πλωτού πολυϊατρείου και τη σημασία του για τον πληθυσμό των νησιών.  Το συγκεκριμένο θέμα, αφορά στο «Δελφίνι της ζωής και της Ελπίδας που είναι άρτια εξοπλισμένο με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα, παρέχοντας σημαντικές πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες στα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

θετικές εξελίξεις για τη χρηματοδότησης Κοινωνικών Δομών

Τη θετική εξέλιξη στο θέμα της συνέχισης της συγχρηματοδότησης των δράσεων για την απασχόληση σην Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Έπειτα από τις παρεμβάσεις και τις συντονισμένες ενέργειες, φαίνεται πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εξάντλησης των πόρων, προκειμένου να συνεχίσουν να ενισχύονται από το ΕΣΠΑ οι κοινωνικές δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα  ΚΔΑΠ ΜΕΑ, για το σχολικό έτος 2012-2013, καθώς και να υλοποιηθούν τα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης ανέργων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΤοπΣΑ και ΤΟΠ ΕΚΟ).

εκτελεστική επιτροπή ΠΝΑ – οι αποφάσεις

Συνεδρίασε την 1.8  υπό τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Γιώργου Πουσσαίου, Φώτη Χατζηδιάκου, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, Δέσποινας Διακοσταυριανού και Σωτήρη Παμπάκα.

Κυρίαρχο θέμα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες, αποτέλεσε η οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα περικοπής των ΚΑΠ κατά 68%.

Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως, παρά την τεράστια αυτή μείωση, η έως τώρα διαχείριση και ειδικά η μείωση των λειτουργικών δαπανών και των μισθωμάτων επιτρέπει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ανταπεξέλθει. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε πως βασικός στόχος της Περιφέρειας είναι να εξοικονομηθούν πόροι, ακόμα και κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έτσι ώστε να στηριχθούν οι κοινωνικές δομές στα νησιά.

Επίσης εξετάστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή η μελέτη του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποφασίστηκε η προώθησή του λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Π. Ρήγας - εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν

Σε ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Πασοκ με τίτλο «εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν..» αναφέρεται ότι,

Ειλικρινά πίστευα ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια που σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο βιώνουμε τις συγκλονιστικές εμπειρίες της βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, θα γινόμαστε  πιο ώριμοι, πιο συνεπείς, πιο υπεύθυνοι στην συμπεριφορά μας αλλά κυρίως στην εκφορά του δημόσιου λόγου μας.
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, σχετικά με το θέμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώνω με απογοήτευση ότι δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν διδαχθεί το παραμικρό από όσα κοσμογονικά συντελούνται γύρω μας, μέσα και έξω από την χώρα.
Ο ίδιος διχαστικός, δογματικός και ξύλινος λόγος. Τα ίδια τετριμμένα και ξεπερασμένα επιχειρήματα ενός παρωχημένου λαϊκισμού.
Ο ίδιος άγονος τοπικισμός, οι ίδιοι μικροκομματικοί υπολογισμοί, η ίδια κενολογία. 

Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να συμμετέχω για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στο μέλλον των νησιών μας, σε αυτό το άχαρο πιγκ πογκ των ανακοινώσεων. Όταν «ανοίξει» με σοβαρό και ουσιαστικό τρόπο ο διάλογος για την αξιολόγηση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης θα συμμετέχω με ολοκληρωμένες προτάσεις  και θα καταθέσω με σαφήνεια τις απόψεις μου όπως το έχω κάνει μέχρι σήμερα.
Τούτη την ώρα που η χώρα μας παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί όρθια κάθε ενέργεια και κάθε δήλωση που διαιρεί και διχάζει είναι εγκληματική και καταδικαστέα.
Ας το λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη

Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2012

αυλαία για το φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012 σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 1η Αυγούστου στις 21:00, με μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Αναμνήσεις», στην οποία συμμετέχουν οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί. 
Με ζωγραφικά έργα τους συμμετέχουν οι ζωγράφοι Χρύσα Βέργη, Τάσος Δήμος, Πέτρος Καραβέβας, Ανδρέας Κοντέλλης, Χρήστος Παλλαντζάς και Έλενα Παπαδημητρίου, ενώ με γλυπτά έργα τους συμμετέχουν οι γλύπτες Αγγέλικα Κοροβέση και Άγγελος Παναγιωτίδης.

Μια έκθεση εικαστικών έργων όπου το φως, η θάλασσα, ο ήλιος, η φύση, το τοπίο, οι νεκρές φύσεις, αλλά και τα πορτρέτα, η γυναικεία παρουσία, το γυμνό και η ερωτική διάθεση, είναι όλα θέματα που συγκεντρώνονται για να συνθέσουν τις «Αναμνήσεις» αυτής της αυγουστιάτικης ομαδικής έκθεσης, ένα εικαστικό ταξίδι στο συναίσθημα, τη μνήμη και τους ελεύθερους συνειρμούς. Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης παντρεύονται με τις στέρεες γλυπτικές φόρμες και μορφές, με γλυπτικές συνθέσεις όπου η ελιά, τα φύλλα, τα στεφάνια, τα ψάρια, τα στάχυα, τα χελιδόνια, ο χώρος, ο χρόνος, ο ήχος, η κίνηση, η ισορροπία συγκροτούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα υψηλής γλυπτικής τεχνικής.

Το πλήρες πρόγραμμα των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων του "Μεγάρου Γκύζη" έχει ως εξής: 
Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με το ξεχωριστό σύνολο AXA: One Piano, Six Hands. Τρεις πιανίστριες σ’ ένα πιάνο, έξι χέρια που εξερευνούν τα όρια «του αινιγματικού κουτιού με τις μακριές χορδές», όπως κάποτε χαρακτήρισε το πιάνο ο συνθέτης Άλφρεντ Σνίτκε. Η Γερμανίδα Anne Salié, η Ελληνίδα Ξένια Κουρκουμέλη και η Ουκρανή Alina Pronina είχαν διαγράψει η καθεμία αξιόλογη πορεία με σπουδές και σημαντικές διακρίσεις, προτού συστήσουν στη Γερμανία το 2004 το σύνολο “Some handsome hands”, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε AXA: One Piano, Six Hands. Το τρίο έχει δώσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι τρεις πιανίστριες συνδυάζουν την κλασική και τη σύγχρονη μουσική προσφέροντας στο κοινό μια πρωτότυπη εμπειρία για τα μάτια και τα αυτιά.

Στις 7/8 το φεστιβάλ συνεχίζεται με μια απρόβλεπτη μουσική έκπληξη  από την Έλλη Πασπαλά και τον Τάκη Φαραζή, ένα πρόγραμμα πιάνο-φωνή με τίτλο «Rainbows, Moons and Bicycles» από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες που θα μας ταξιδέψουν σ' έναν κόσμο που γνωρίζουν και αγαπούν πολύ, τον  κόσμο του αγγλόφωνου ερωτικού (και όχι μόνο) τραγουδιού, αναβιώνοντας τη γοητεία μιας άλλης εποχής ταγμένης στο όνειρο του σήμερα! Άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε εκρηκτική, η μοναδική Έλλη Πασπαλά, μαζί με τον δεξιοτέχνη πιανίστα Τάκη Φαραζή, μας ξυπνάει αναμνήσεις από έρωτες που ζήσαμε και ζούμε. Το χθες και το σήμερα του αγγλόφωνου τραγουδιού από δύο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

Στις 10/8 ξετυλίγεται μια παιδική αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Αλήθεια είναι ή ονειρεύτηκα;» με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, η οποία έχει επηρεάσει με το στυλ της τις νεότερες γενιές αφηγητών. Η ψυχοπαιδαγωγός Σάσα Βούλγαρη είναι πολύ γνωστή για την ενασχόλησή της εδώ και 20 χρόνια με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης, ιδιαίτερα σε μουσειακούς χώρους όπως τα Μουσεία Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Τέχνης, τα Ιδρύματα Μιχάλη Κακογιάννη, Μείζονος Ελληνισμού κ.α. Η πολύχρονη εμπειρία της την οδηγεί και της επιτρέπει μια διαφορετική προσέγγιση του υλικού της, ακόμα πιο αυτοσχεδιαστική, με πειραματισμούς που παραπέμπουν σε μια πιο σύγχρονη μορφή performance.                                                                                              

Στις 13/8 ο Νότης Μαυρουδής, γιορτάζοντας πέντε δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι «Στου χρόνου τις καταπακτές»! Θα απολαύσουμε τραγούδια του Νότη Μαυρουδή από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα, ψιθύρους και σκιρτήματα. Συνοδοιπόροι του Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα είναι η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος στο τραγούδι, ο Γιώργος Τοσικιάν στην κιθάρα και ο Μάνος Αβαράκης στις φυσαρμόνικες-πνευστά. Αναζητώντας την επικοινωνία μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την ευαισθησία μας ... μέσα στις καταπακτές του χρόνου!

Στις 17/8 παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για βιολί και πιάνο από το DUO EDAN, τις δύο έξοχες δεξιοτέχνες σολίστ από τη Βιέννη, την ουγγρικής καταγωγής σπουδαία βιολονίστρια Édua Zádory και την ουκρανικής καταγωγής πιανίστρια Anastasiia Dombrovska. Η Édua και η Anastasiia δημιούργησαν ένα ντουέτο με πάθος, προσωπικότητα και μια εκπληκτική ομοιογένεια, όπου η έντονη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία της Zadory είναι σε τέλεια καλλιτεχνική αρμονία με το φλογερό και ορμητικό παίξιμο της Dombrovska.

Στις 20/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το Takis Barberis Group σε μια ξεχωριστή και συγχρόνως ιδιόρρυθμη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, όπου η jazz συναντά μαγικά τη funk, το rock αλλά και την ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική. Ο Τάκης Μπαρμπέρης στην κιθάρα, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τζαζίστες, ερμηνεύει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του με τον Μάνο Σαριδάκη στο πιάνο, τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και τον Μιχάλη Καπηλίδη στα τύμπανα.
                                                    
Στις 23/8 το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται με το τρίο του Χρήστου Ραφαηλίδη και το «Point Two», μια συνάντηση δύο Ελλήνων μουσικών «του κόσμου», του κορυφαίου διεθνώς βιμπραφωνίστα και συνθέτη Χρήστου Ραφαηλίδη, ιδρυτή του γνωστού jazz γκρουπ “Manhattan Vibes”, και του σημαντικού νεώτερου κοντραμπασίστα και συνθέτη Πέτρου Κλαμπάνη, με καλεσμένο τους τον κορυφαίο δεξιοτέχνη των κρουστών Bodek Janke. Μέσα από το πρίσμα των εμπειριών τους, θα ερμηνεύσουν δικές τους συνθέσεις καθώς και διασκευές από το “The Great American Songbook”. Μια ισορροπημένη δυναμική ακρόαση μεταξύ λυρισμού, πάθους, γνώσης και δεξιοτεχνίας είναι αυτό που υπόσχονται οι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί της τζαζ από τη Νέα Υόρκη.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Ώρα έναρξης: 21:00
Περισσότερες λεπτομέρειες: www.megarogyzi.gr 

Εκτός Φεστιβάλ:
Την Δευτέρα 27 Αυγούστου θα εγκαινιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ η έκθεση ζωγραφικής του Πέπου (Βαγγέλη Ρούσσου) με τίτλο «Η Σαντορίνη μου με άλλη ματιά».
Ο Σαντορινιός καλλιτέχνης Πέπος εμπνέεται τα εικαστικά του θέματα από την αρχιτεκτονική και την καθημερινότητα του νησιού του και χρησιμοποιώντας μια δική του εικαστική γραφή απεικονίζει με έντονα συναισθήματα και χρώματα τη Μούσα του, τη Σαντορίνη! Θα εκτεθούν περισσότερες από 25 υδατογραφίες των τελευταίων πέντε ετών. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012, ώρα 21:00.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Αυγούστου - 29 Σεπτεμβρίου 2012. 

Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ, 847 00 Φηρά, Σαντορίνη
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου
Τηλ. 22860 23077, e-mail: info@megarogyzi.gr

Santorini Biennale 2012 – την 1η Αυγούστου τα εγκαίνια


Την Τετάρτη 1η Αυγούστου στις 22.30  στους χώρους του Μουσείου "Cultural Village - Santorini of the past" στον Πύργο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 1ης Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης.

Η πρώτη «Biennale Santorini of Arts 2012» πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Δήμου Θήρας, σε συνεργασία με το εστιατόριο « ΣΕΛΗΝΗ»  και με την Εστία Πύργου Καλλίστης.
Από 1 Αυγούστου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2012 στα πλαίσια του διαγωνιστικού μέρους της Santorini Biennale of Arts 2012, θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου «Cultural Village - Santorini of the past» ένα μεγάλο μέρος των μικτών εκθέσεων της Biennale που αφορά σε έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής, τέχνης από χαρτί, εικονογράφησης, γραφιστικής και σχεδίου. 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές των εκθέσεων και εκδηλώσεων, από την επομένη ημέρα των εγκαινίων και καθ’όλη την διάρκεια του Αυγούστου θα παρέχεται η δυνατότητα σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες να ξεναγούνται στους χώρους που εκτίθενται τα έργα.

Για πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Παπαδόπουλο, στο τηλέφωνο 69 55 66 77 73 

Σύλλογος Μεσαγωνιατών Σαντορίνης – πρόγραμμα εκδηλώσεων καλοκαίρι 2012

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για το φετινό καλοκαίρι ανακοίνωσε ο Σύλλογος Μεσαγωνιατών Σαντορίνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις διευκρινήσεις που το συνοδεύουν,

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας της Επισκοπής. Καθημερινά από την 1η έως τις 13η Αυγούστου όλοι μας παρακολουθούμε με ευλάβεια και κατάνυξη τις ακολουθίες των Ιερών Παρακλήσεων κάθε βράδυ στις 7 μ.μ.
Την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί από το Καμάρι για την πρώτη παράκληση και θα περπατήσουμε μέχρι την Επισκοπή. Συνάντηση στις 6.15μ.μ. στην πλατεία του Καμαρίου.
Στις 2 Αυγούστου αμέσως μετά την παράκληση θα συναντηθούμε στην Καμάρα για να τραγουδήσουμε την 1η πανσέληνο του Αυγούστου.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου θα κάνουμε περίπατο-περιήγηση των μνημείων μας από το μοναστήρι του προφήτη Ηλία μέσω της διαδρομής από το βουνό προς την Κατευχιανή και με κατεύθυνση τη Περίσα. Ώρα αναχώρησης από το Καμάρι με πούλμαν 6.00π.μ. και η επιστροφή θα γίνει πάλι οργανωμένα για όλους μας είτε από την θάλασσα είτε από την στεριά.

Στις 7 Αυγούστου στο πολιτιστικό κέντρο του προφήτη Ηλία θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Η μουσική παιδεία στην ανατροφή των παιδιών». Η οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει από την μουσικό κα Ματίνα Κοτσιφού , η οποία θα παρουσιάσει το θέμα θεωρητικά αλλά και με την συναυλία μαθητών της αλλά κυρίως με τη συμμετοχή όλων των παιδιών τα οποία θα ευρίσκονται στο χώρο.

Στις 8 Αυγούστου θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου με ξενάγηση από την ομάδα του καθηγητή κ. Ντούμα

Στις 11 Αυγούστου θα κάνουμε το απογευματινό μας περίπατο από τον Πύργο στο Παλιό χωριό. Ώρα αναχώρησης με πούλμαν από την πλατεία στο Καμάρι 6.00 μ.μ. Ο περίπατος θα τελειώσει στην αυλή της Αγίας Τριάδας όπου θα θυμηθούμε τα παλιά.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου τα αρχαιότερο πανηγύρι της Επισκοπής με φάβα , φασόλια και κρασί και πάλι θα μας ενώσει και θα μας δυναμώσει. Η θαυματουργός εικόνα της Γλυκοφιλούσας δώρο ου αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού στην Επισκοπή τον 11ο αιώνα , μας περιμένει και εφέτος για να γλυκάνει τις πίκρες μας και να ευλογήσει την ζωή μας. Κυρίαρχο στοιχείο του πανηγυριού η μαζική συμμετοχή όλων των πιστών στη προετοιμασία και το μαγείρεμα του φάβα και των μαυρομάτικων.
Στις 15 Αυγούστου θα γίνει όπως κάθε χρόνο ο καθιερωμένος χορός του συλλόγου μας με παραδοσιακή μουσική.

Στις 18 Αυγούστου θα γίνει ο πολυαναμενόμενος ποδοσφαιρικός αγώνας των παλαιμάχων στο γήπεδο Καμαρίου. Όλοι μαζί να ζωντανέψουμε της εξέδρα του γηπέδου και να απονείμουμε τα μετάλλια στους νικητές.
Με τη «πετσέτα μας» στου Παντελή στις 23 Αυγούστου για να ξυπνήσουμε και πάλι μνήμες του παλιού χωριού και να απολαύσουμε την βραδιά.

Θα γίνουν και εφέτος οι καθιερωμένες λειτουργίες στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Επίσης προγραμματίζουμε κρουαζιέρα-περιήγηση στη καλντέρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Ομιλίες στο πολιτιστικό κέντρο του προφήτη Ηλία στο Καμάρι:
Ομιλία από την αρχαιολόγο κ. Μάγια Ευσταθίου με θέμα οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Καμαρίου και η ιστορία τους.
Ομιλία με θέμα «Προληπτική Ιατρική» από του ιατρούς κ. Γεώργιο Αργυρό, κ. Ιωάννη Αργυρό, κα Ευαγγελία Καραμολέγκου, κα Μαρία Ακύλα, κα Παρασκευή Αργυρού.
Ομιλία με θέμα τα ζώα η φροντίδα τους και τα δικαιώματα τους από τις Μαρία Δανέζη και Νεφέλη Ρούσου.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί για το σύλλογο μας την ύψιστη συμπεριφορά αλληλεγγύης και αγάπης. Ο πολυβραβευμένος κ. Μηνάς Μάινας είναι ο επικεφαλής, ο ιδρυτής, ο συνεχιστής αλλά και η ψυχή της εθελοντικής αιμοδοσίας για εμάς. Είναι λίγα αυτά που μπορούμε να πούμε όμως οι πράξεις του αποτελούν ατράνταχτα θεμέλια για να μπορούν γνωστοί και άγνωστοι ασθενείς να ιαθούν επειδή υπήρξε την στιγμή της ανάγκης υπήρχε διαθέσιμο αίμα. Ευχαριστούμε και όλους τους εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι τηρούν την συνήθεια τους για τακτική αιμοδοσία .

σχετικά με την επιλογή του (νέου..) χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων

Αποφασισμένη να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με την διαχείριση των απορριμμάτων του, και υπό την απειλή προστίμων, εμφανίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν από τους συντάκτες της, τα συμπεράσματα μελέτης σχετικά με τους «υποψήφιους» χώρους στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος επεξεργασίας απορριμμάτων.
Οι περιοχές που εξετάστηκαν είναι οι : «ορυχείο Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, «Άσπρα Χώματα 1» στα Φηρά, «Άσπρα Χώματα 2» σε περιοχή που ανήκει γεωγραφικά όρια των Φηρών και του Βουρβούλου, «Αγία Άννα» στο Μεγαλοχώρι, «Καμπιά» στο Ακρωτήρι, «λατομείο Ζαράνη» στο Καμάρι καθώς και η περιοχή «ρέμα Μπερετάδος».

Από την εξέταση και αξιολόγηση με των παραπάνω υποψηφίων θέσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια της νομοθεσίας, οι δύο θέσεις – περιοχές που εμφανίζουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα για την δημιουργία χώρου επεξεργασίας των απορριμμάτων, είναι η περιοχή «Άσπρα Χώματα,2» στα όρια μεταξύ Φηρών και Βουρβούλου, καθώς και η περιοχή του πρώην «λατομείου Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, οι οποίες «συναγωνίζονται» ουσιαστικά μεταξύ τους μιας κι εμφανίζουν αντίστοιχο αριθμό θετικών και αρνητικών στοιχείων σε οτι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των χαρακτηριστικών τους.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις των μελετητών καθώς και του Δήμαρχου κ. Ζώρζου, αξιολογήθηκαν οι θέσεις που είχαν αξιολογηθεί και στο παρελθόν, σε μια νέα προσπάθεια να επικαιροποιηθούν οι μελέτες που είχαν γίνει και υπάρχουν για το θέμα.

Ξεκινώντας την παρουσίασή τους οι μελετητές (σ.σ. οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς τους σε σχέση με τις υπό εξέταση περιοχές, λες κι έξω απο την αίθουσα της συνεδρίασης γινόταν ... διαμαρτυρία κατοίκων..!) ανέφεραν –και για προετοιμάσουν το .. κλίμα- οτι παραδόξως, η Σαντορίνη είναι μια απο τις ελάχιστες και συγκεκριμένα 5 ή 6 περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχουν χωροθετήσει σημείο διαχείρισης των απορριμμάτων τους, γεγονός που στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ενέχει τον άμεσο κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της επικαιροποίησης της μελέτης σχετικά με την χωροθέτηση σημείου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Σαντορίνη, οι μελετητές, ανέφεραν πως για την αξιολόγησή τους χρησιμοποιήθηκε το σύστημα βαθμολόγησης της νομοθεσίας, που βασίζεται σε χωροταξικά, περιβαλλοντικά (κόστους γης, στοιχείων μικροκλίματος, μετεωρολογικά, μορφολογίας, συμπεριφοράς εδάφους κ.α.) κριτήρια, που εμφανίζουν αξιοπιστία.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μελετητές, η θέση «Άσπρα Χώματα 2» σε περιοχή που ανήκει στα γεωγραφικά όρια των Φηρών και του Βουρβούλου, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα μιας και βρίσκεται αρκετά μακριά από σπίτια, ενώ έχει την δυνατότητα επέκτασης καθώς και επάρκεια υλικού επικάλυψης.

Σχετικά με την θέση «ορυχείο Μεταξά» αναφέρθηκε οτι έρχεται σταθερά πρώτη σε ότι αφορά τα πλεονεκτήματα που εμφανίζει, ότι έχει καλή απόκρυψη καθώς και ότι βρίσκεται σε ικανοποιητική απόσταση από τα όρια της πόλης. Το σημαντικό όμως μειονέκτημα της περιοχής είναι πως ο χώρος έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός και, ουσιαστικά, αξιολογήθηκε στην εν λόγο μελέτη κατ’ εξαίρεση, καθώς για την οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση του θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (κάτι που ως συμπληρωματική αναφορά ανέφερε και ο Δήμαρχος σε σχετική υπενθύμιση του αντιδημάρχου Ανδρέα Ζώρζου)

Σχετικά με την θέση «Άσπρα Χώματα» στην περιοχή των Φηρών, ως πλεονεκτήματα αναφέρθηκαν το γεγονός ότι κοντά λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ότι ο χώρος έχει δυνατότητα επέκτασης -στην περίπτωση που απαιτηθεί- ενώ ως μειονέκτημα κρίθηκε ότι βρίσκεται σχετικά κοντά σε σπίτια.

Σχετικά με την θέση «Καμπιά» αναφέρθηκε ότι πρόκειται για μια «αξιόλογη» περίπτωση κυρίως λόγο της απομόνωσής της, πλήν όμως ως σοβαρά μειονεκτήματα εμφανίστηκαν το ότι δεν υπάρχει περιθώριο επέκτασης του διαθέσιμου χώρου, ούτε επάρκεια υλικού γι την επικάλυψη .. Σχετικά δε με την θέση «Μπερετάδος» στην περιοχή της Αγίας Άννας κρίθηκε ότι το σημαντικότερο μειονέκτημά της είναι πως στην περιοχή υπάρχει ρέμα καθώς και ότι η περιοχή είναι αρκετά επικλινής…
Σχετικά με την θέση του πρώην λατομείου «Ζαράνη» αναφέρθηκε ότι βαθμολογήθηκε κατ εξαίρεση μιας και ναι μεν έχει καλή απόκρυψη, πλήν όμως έχει προβλήματα εξ αιτίας της μορφολογίας της, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής του Καμαρίου..

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος, από πλευράς της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Σιγάλας ανέφερε ότι «κακώς και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει χωροθέτηση» συμφωνώντας με την δημοτική αρχή ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ενώ, αναφέρθηκε και στο ιστορικό της υπόθεσης κατά την διάρκεια της θητείας ως Αντιδήμαρχος, οπότε και είχε ζητήσει να «ανοίξει» το θέμα και να παρθούν αποφάσεις. Ο κ. Σιγάλας χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση κακή, ενώ συμφώνησε στο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν στην δημοτική αρχή πρόστιμα εξ αιτίας της διαχείρισης των απορριμμάτων στον χώρο που γίνεται σήμερα. Τέλος, ο κ. Σιγάλας είπε ότι εμπιστεύεται την μελέτη καθώς και ότι προκύπτει από αυτήν.

Ενστάσεις σχετικά με τα «πλεονεκτήματα» που σύμφωνα με τους μελετητές εμφανίζει ο χώρος «Άσπρα Χώματα, 2» στην περιοχή του Βουρβούλου, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Καφούρος, εστιάζοντας κυρίως στο ερώτημα του «γιατί εξετάστηκαν οι δύο περιοχές Άσπρα χώματα 1 και 2, ξεχωριστά, μιας και βρίσκονται κοντά μεταξύ τους» ενώ εξέφρασε και επί μέρους απορίες σχετικά με τα κριτήρια βαθμολόγησης των περιοχών, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν οι μελετητές.

ο απολογισμός του κ. Χατζημιχάλη....

Σύμφωνα με την ευχαριστήρια επιστολή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ, 

Ως απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και δημόσια τους δύο Περιφερειάρχες και όλους τους Δημάρχους και τους φορείς  Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για τη συνεργασία τους, τους πολίτες των νησιών για την κατανόησή τους, το προσωπικό της υπηρεσίας μας για τη συμβολή του καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ για το ενδιαφέρον τους.

Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε προσπαθήσαμε, μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, να στήσουμε και να λειτουργήσουμε εκ του μηδενός την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, έναν νέο θεσμό που δημιουργήθηκε με τον «Καλλικράτη». Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο προϋπολογισμό συγκροτήσαμε και στελεχώσαμε με το κατάλληλο προσωπικό την έδρα της ΑΔΑ στον Πειραιά, ενοποιήσαμε τις υπηρεσίες των πρώην κρατικών περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ώστε να λειτουργούν με ενιαίο τρόπο, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε, παρά τις δυσκολίες στο πρώτο αυτό μεταβατικό διάστημα, να μην ανακοπεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και των φορέων του Αιγαίου.

Στη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας της ΑΔΑ, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, πολιτικών ανακατατάξεων, κοινωνικών εντάσεων και δύο εκλογικών αναμετρήσεων, προσπαθήσαμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προσδιόριζε η νομοθεσία να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, και να στήσουμε μια σύγχρονη υπηρεσία με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και των φορέων του Αιγαίου.

Η προσπάθειά μας ήταν συλλογική, χωρίς επικοινωνιακές εξάρσεις, συνθηματολογίες, πολιτικές σκοπιμότητες και μεροληπτικές συμπεριφορές. Θέσαμε από την αρχή μετρήσιμους στόχους και εργαστήκαμε για την υλοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτής προσπάθειας ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω μεταξύ άλλων ότι:

•           διαχειριστήκαμε με αποτελεσματικότητα και χωρίς καθυστερήσεις το ΕΣΠΑ σε συνεργασία εξαρχής με τους δύο Περιφερειάρχες κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της ΑΔΑ, ενώ παράλληλα υλοποιούσαμε τον Αναπτυξιακό Νόμο,
•           στηρίξαμε πολλούς Δήμους στην προσπάθειά τους για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων,
•           συγκροτήσαμε την Επιτροπή Απεμπλοκής Επενδύσεων, η οποία έχει συνεισφέρει στην απεμπλοκή επενδύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ στο Αιγαίο,
•           μειώσαμε το κόστος των μισθωμάτων των κτιρίων της ΑΔΑ κατά 320.000€ ετησίως,
•           δημιουργήσαμε υποδομές για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ΑΔΑ,
•           αρχίσαμε τη συγκρότηση υπηρεσιών μιας στάσης για τους μετανάστες στο Αιγαίο,
•           εγκρίναμε 148 εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
•           αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος,
•           ξεκινήσαμε τη συστηματική καταγραφή των 1.300 κληροδοτημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο,
•           εφαρμόζουμε με το ΥΠΕΚΑ προγράμματα για την προστασία και ανάπτυξη των δασών,
•           προετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
•           θεσμοθετήσαμε τη συνεργασία της ΑΔΑ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
•           συμμετέχουμε σε πέντε Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στο Αιγαίο,
•           διεκπεραιώσαμε πάνω από 30.000 αιτήματα πολιτών και φορέων που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες μας.

Φυσικά παρατηρήθηκαν αδυναμίες, καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες και λάθη όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ζωντανή και μάχιμη υπηρεσία. Ελπίζω στην πορεία λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όλα αυτά να ξεπεραστούν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια της νέας Γ. Γ. της ΑΔΑ, κας Χριστιάνας Καλογήρου, για την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου και την ευημερία των πολιτών τους που το δικαιούνται και το αξίζουν.

Φώτης Χατζημιχάλης

συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου με τον Υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη

Τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τα ζητήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, υιοθέτησε ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο.

Στην πολύωρη συνάντηση, ο κ. Πουσσαίος παρουσίασε στον Υπουργό το σχέδιο της Περιφέρειας για τις συνδυασμένες μεταφορές με ανταποκρίσεις όλων των μεταφορικών μέσων (αεροπλάνα – υδροπλάνα - πλοία κορμού), καθώς και την ανάγκη αξιοποίησης των Διεθνών Αεροδρομίων Θήρας και Μυκόνου αλλά και των 4 άλλων (Μήλου-Πάρου-Νάξου-Σύρου) από τα γειτονικά νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων προϋποθέτει την αξιοποίηση του συνόλου του νησιωτικού χώρου και όχι μεμονωμένα του κάθε νησιού, με έμφαση στον σχεδιασμό ανταποκρίσεων μεταξύ των νησιών, τη διασύνδεση αλλά και την εκμετάλλευση των μέσων μεταφοράς που υπάρχουν κυρίως στα μεγαλύτερα και πιο ανεπτυγμένα νησιά.

Στη συνέχεια, ο κ. Πουσσαίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστα Μουτζούρη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα λιμάνια. Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών για την αποκατάσταση, όπου είναι αναγκαίο, των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και η αξιοποίηση των συγκεκριμένων υποδομών.

συνάντηση Περιφερειάρχη με γονείς από τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ του Δήμου Ρόδου

Με γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ του Δήμου Ρόδου συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος έγινε αποδέκτης της αγωνίας για το μέλλον των συγκεκριμένων κέντρων, μετά την πρόσφατη δυσάρεστη εξέλιξη της εξάντλησης των πόρων για τη λειτουργία των δομών υγείας στις Περιφέρειες του Στόχου 2, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.
Οι γονείς, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, περιέγραψαν στον Περιφερειάρχη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις ειδικές ανάγκες που έχουν τα παιδιά τους, ζητώντας τη συνδρομή του. 
Λόγω της θεσμικής αδυναμίας να συμβάλλει η Περιφέρεια στην οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων δομών, ο κ. Μαχαιρίδης επικοινώνησε με το Υπουργείο Εργασίας, αποσπώντας τη δέσμευση ότι εντός δεκαπενθημέρου θα έχει δοθεί λύση στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δομών. 

χάθηκαν τα σκυλιά..

Σύμφωνα με ανακοίνωση,
ΧΑΘΗΚΑΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 2 ΣΚΥΛΙΑ 24/07 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ – ΣΤΕΝΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΙΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ.ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΑΚΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΠΟΥΛΙΑ.
ΦΟΡΑΝΕ  ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΤΟ ΗΜΙΑΙΜΟ  ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΛΕΙΩ.

ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΜΟΙΒΗ 200 ΕΥΡΩ

Για κάθε πληροφορία μπορείται να επικοινωνείται στα τηλέφωνα, 22860 25331 και  6948523066 κ. Χέλγκα

IF YOU SEE THESE 2 DOGS, THE MIXED SHEPARD HAS ALSO A NAME TAG WITH PHONE ONE
PLEASE CALL (0030) 22860 25331 OR MOBILE 6948523066 Helga


επιστολή Μαχαιρίδη στο ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναθεώρηση του Περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού....

Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ομάδα παρακολούθησης της μελέτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ζητεί με σημερινή του επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Είναι γνωστό σε εμάς ότι έχει ήδη ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων προσφάτως όμως περιήλθε σε γνώση μας από το Υπουργείο σας (Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος) ότι συγκροτείται επιτροπή παρακολούθησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτού του στόχου. Στην επιτροπή αυτή η οποία είναι πρωταρχικής σημασίας για την πορεία των μελετών και η σύνθεση της οποίας μας είναι άγνωστη, δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων δηλαδή των Περιφερειών της χώρας. Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο μας βάζει σε προβληματισμούς.
Οι Περιφέρειες της χώρας από την ίδια της φύση τους αλλά και θεσμικά από το Ν. 3852/10, είναι οι κατ’ εξοχήν φορείς προγραμματισμού και ανάπτυξης. Ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι εξ΄ορισμού το «μέσον» για την επίτευξη αυτού του στόχου εντός των διοικητικών τους ορίων, σε συνέργεια με τα υπερκείμενα ή υποκείμενα επίπεδα. Για το λόγο αυτό, ρητά προβλέπεται στο Ν. 3852/10 αρθ. 188 ότι «στα συλλογικά όργανα της Διοίκησης που καταρτίζουν τα προγράμματα για την περιφερειακή ανάπτυξη, τη χωροταξία και την αειφόρο ανάπτυξη μετέχουν υποχρεωτικά και εκπρόσωποι των περιφερειών».
Επομένως η μη συμμετοχή των Περιφερειών σε όλη τη διαδικασία επίβλεψης – παρακολούθησης (και όχι μόνο στο τελικό στάδιο που αποτελεί η προβλεπόμενη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου) μέχρι την ολοκλήρωση – θεσμοθέτηση των ως άνω σχεδίων, αποτελεί θεσμικό ατόπημα.
Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για την ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειάς μας (και κατ΄ επέκταση όλων των Περιφερειών της χώρας) δια εκπροσώπων της στην επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορά στο Νότιο Αιγαίο καθώς και σε κάθε παρέμβαση πολεοδομικού – περιβαλλοντικού – αρχιτεκτονικού ή αναπτυξιακού περιεχομένου που προγραμματίζεται από το ΥΠΕΚΑ και που αφορά στην Περιφέρειά μας”.

περιπατητική εκδήλωση παράδοσης μονοπατιών (στην Σύρο) από την Περιφέρεια..

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Με μεγάλη ικανοποίηση σας ενημερώνουμε πως τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας που οργανώνει η ΕΛΙΞ, με αντικείμενο τη διάνοιξη, καθαρισμό και σηματοδότηση  μονοπατιών στο νησί, ολοκληρώνονται με μεγάλη επιτυχία. Τα προγράμματα υλοποιούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από την Οργάνωσή μας, και υποστηρίχθηκαν από το Δήμο Σύρου, τον Νεανικό Εκπαιδευτικό Όμιλο Σύρου και την Μητρόπολη Σύρου.

Ευελπιστούμε ότι η ανάδειξη των μονοπατιών  θα δώσει μια προοπτική λειτουργικής επανένταξης των παραδοσιακών μονοπατιών της Σύρου στην καθημερινότητα των ντόπιων και εξοικείωσης με παλιές σχεδόν ξεχασμένες συνήθειες και χρήσεις. 

περιπατητική εκδήλωση παράδοσης μονοπατιών (στην Νάξο) από την Περιφέρεια..

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνουμε πως τα προγράμματα για την αποκατάσταση διέλευσης μονοπατιών στην κεντρική και ορεινή Νάξο, που διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από κοινού με την Οργάνωση Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον ΕΛΙΞ, ολοκληρώνονται με μεγάλη επιτυχία.
Τα προγράμματα αυτά υποστηρίχθηκαν από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τοπικούς φορείς. 
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι θα δώσει μια προοπτική λειτουργικής επανένταξης των παραδοσιακών μονοπατιών της Νάξου στην καθημερινότητα των ντόπιων και εξοικείωσης με παλιές σχεδόν ξεχασμένες συνήθειες και χρήσεις.

στην Μήλο ο Ν. Συρμαλένιος

Διήμερη περιοδεία (30-31/7) στη Μήλο πραγματοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος. Κατά την παραμονή του στο νησί, συμμετείχε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου επανέλαβε την αυτονόητη στήριξη του σε προώθηση λύσεων για τα θέματα της Μήλου, ενώ σε σχετική συζήτηση για ενδεχόμενη επένδυση έρευνας και εκμετάλλευσης χρυσού, που πρόσφατα ανακινείται από υποψήφιους επενδυτές, ενημέρωσε ότι σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της συγκεκριμένης εταιρείας στην Αθήνα, τους μετέφερε την ομόφωνη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό λόγο τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η μέθοδος της κυάνωσης στη διαδικασία εξόρυξης.

Συναντήθηκε επίσης με το Δήμαρχο Γ. Δαμουλάκη και τον αντιδήμαρχο Στ. Τσιριγώτη, όπου έγινε εκτεταμένη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων του νησιού. Ειδικότερα η συζήτηση περιστράφηκε στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και τη δημιουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, στο λιμάνι των Πολλωνίων, στην αποχέτευση των Πολλωνίων και του Αδάμαντα, στη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού, στην υδροδότηση και τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, στην αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, στη λειτουργία του αεροδρομίου, στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση κατά τη χειμερινή περίοδο, στο Χωροταξικό και την πορεία του ΣΧΟΟΑΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στην ανάγκη διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου. 

Μ. Βουτσίνος, αναπληρωτής υπευθυνος του τομέα Ναυτιλίας

Στη θέση του αναπληρωτή υπεύθυνου στον Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τοποθετήθηκε ο πολιτευτής Κυκλάδων Μάριος Βουτσίνος, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του κινήματος Μιχάλη Γιαννάκη και του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  Κώστα Μαρκόπουλου.
Σε σχετική δήλωση που έκανε επεσήμανε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους μου εμπιστευτήκαν τη θέση του αναπληρωτή υπεύθυνου στον Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ελπίζω μαζί με την υπεύθυνη του Τομέα και δραστήρια βουλευτή Δωδεκανήσων, Μίκα Ιατρίδη, τον έτερο αναπληρωτή Απόστολο Χαρουπάκη και όλα τα αξιόλογα μέλη του Τομέα, που είναι είτε νησιώτες, είτε άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί ενεργά με το κομμάτι της Ναυτιλίας, να συμβάλουμε για να υπάρξει σοβαρός και ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Ο τομέας της Ναυτιλίας είναι πολύ σημαντικός σε εθνικό επίπεδο και άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή στη νησιωτική Ελλάδα. Δυστυχώς, απαξιώθηκε όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που ασκήθηκαν. Ο πολυπόθητος στόχος της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση, περνάει και μέσα από τον τομέα της ναυτιλίας. Γι αυτό και σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν πολιτικές με αναπτυξιακή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ναυτιλίας, που θα συμβάλουν ακόμη και στην αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της χώρας».

εκτελεστική επιτροπή Π.Ν.Α. (1.8)

Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη συνεδριάζει σήμερα (1.8) η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας με τα εξής θέματα:
Οικονομική κατάσταση Περιφέρειας μετά τα νέα δεδομένα περικοπής των ΚΑΠ.
Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Μεταφορά προσωπικού της εταιρείας «ΚΕΚ Κυκλάδων» στην Περιφέρεια.