Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2010

8η ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ

Για την
8η ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ
μας ενημερώνει το τμήμα Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχίας Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Ο θεσμός της Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών, μείζον πολιτιστικό γε-γονός για τα νησιά των Κυκλάδων, κορυφώνεται φέτος με την 8η Συνάντηση, που θα πραγματο-ποιηθεί στη Σύρο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2010, με πρωτοβουλία της Νο-μαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

Ήδη, στα πλαίσια των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Άνδρο, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί οι λαϊκοί ορ-γανοπαίκτες απ’ όλα τα Κυκλαδονήσια που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, φλογέρα, σουραύλι, κλαρίνο κ.ά.).

Στις μέρες μας, «η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι είναι όργανα αναγεννημένα, με νέα παιδιά να ασχολούνται, να μαθαίνουν, να τραγουδούν και να παίζουν. Αυτή η αναγέννηση του μουσικού λαϊκού πολιτισμού των νησιών μας οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στις Παγκυκλαδι-κές Συναντήσεις».

Παράλληλα, οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις έχουν γίνει η αφορμή για επιστημονική έρευνα, η οποία έχει δώσει καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών (διδακτορικές δια-τριβές, πτυχιακές εργασίες, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε δι-εθνή συνέδρια κ.λπ.).

Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η συστηματική καταγραφή του σχετικού υλικού (ηχογράφηση, φωτο-γράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη και μιας ομάδα νέων εθνομουσικολόγων, φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών τους οποίους συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

Στον φετινό πανηγυρικό πρόγραμμα θα προβληθεί η ταινία - ντοκιμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτο-διοίκησης Κυκλάδων, σε σκηνοθεσία Πάνου Καρκανεβάτου, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις προηγούμενες μουσικές Συναντήσεις και από ποικίλα δρώμενα στα νησιά των Κυκλάδων, με τα λαϊκά πνευστά να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα. Είναι ο θεσμός που αναγέννησε τα όργανα που διασκέδασαν τους Κυκλαδίτες χωρίς υ-περβολή για χιλιάδες χρόνια. Θεσμός που, στους τόπους όπου πραγματοποιήθηκε, οι νησιώτες θα τον θυμούνται για χρόνια. Θεσμός σχεδιασμένος στην ανθρώπινη κλίμακα, σ’ αντίθεση με το κιτς και το φολκλόρ που δυστυχώς κυριαρχεί στην εποχή που ζούμε.

Οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις είναι ένας θεσμός που πραγματικά παράγει και προάγει τον πολι-τισμό.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση και της φετινής 8ης Συνάντησης γίνεται με ευθύνη του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, με την ε-πιστημονική συνεργασία του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων και με τη συμ-μετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονο-μιάς) των Δήμων Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, καθώς και πολιτιστικών φορέων του νησιού.


Σύμφωνα με το Πρόγραμμα,

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου,
15.30- 19.00 Διαδοχική άφιξη των μουσικών από τα νησιά τους στη Σύρο
09.30΄- 16.00 Σταθμός ομάδας των συμμετεχόντων στην Κέα. Λαϊκό γλέντι
20.30- 22.00 Άνω Σύρος Καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού.
Προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ «Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου» παραγωγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων
22.30- 24.00 Μουσικός περίπατος στην Πιάτσα της Άνω Σύρου
Παρασκευή 1η Οκτωβρίου
10.30- 13.30 Ποσειδωνία, προαύλιος χώρος Δημαρχείου - Ανοιχτή συζήτηση των μουσικών και της ομάδας μουσικολόγων της Συνάντησης. Αποτίμηση του έργου που έχει συντελεστεί κατά τη διάρκεια των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων. Μουσική παρουσίαση των λαϊ-κών πνευστών του Αιγαίου.
18.00- 19.30 Περιήγηση και ξενάγηση στην Ερμούπολη
20.30 - 24.00 Πάγος: Πανηγυρική μουσική και χορευτική βραδιά

Σάββατο 2 Οκτωβρίου
10.00- 11.30 Πρώτες αναχωρήσεις μουσικών για τα νησιά τους
12.00΄- 14.30 Αποχαιρετισμοί με λαϊκό γλέντι σε παραλιακό χωριό του νησιού
14.30΄- 15.30 Λιμάνι Ερμούπολης Κατευόδιο και αναχωρήσεις


Αξίζει να συμπληρώσουμε οτι φέτος συμμετέχει για 3η φορά η Σαντορίνη με τον δάσκαλο μουσικής
κ. Γιάννη Πανταζή και την παρέα των φίλων μουσικών και μαθητών του σε συνεργασία με ιστορικό ερευνητή. Ο κ. Πανταζής είναι μουσικός, παίζει και κατασκευάζει τσαμπούνα.
Ευχή των συμμετεχόντων είναι η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Σαντορίνη.
 

Στην Σαντορίνη το φετινό Σούπερ Καπ μεταξύ των 2 αιώνιων...

Γράφουν για «μας» κι εμείς τα … αναδημοσιεύουμε! Νο2


Στην Σαντορίνη θα διεξαχθεί το φετινό Σούπερ Καπ στις 15 Οκτωβρίου. Αντίπαλοι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός στο Πρωτάθλημα Βόλευ της Α1 κατηγορίας. Την Τετάρτη 6/10 θα γίνει σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας.

Μπορεί να πέρασε από... χίλια κύματα, ωστόσο τελικά το Σούπερ Καπ θα διεξαχθεί και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Ο λόγος για τη Σαντορίνη, η οποία στις 15 Οκτω-βρίου θα φιλοξενήσει τον αγώνα ανάμεσα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον κυπελλούχο Πα-ναθηναϊκό. Οι δύο «αιώνιοι» θα δώσουν τη δική τους «μάχη» για τον πρώτο τίτλο της σεζόν στο κλειστό γυμναστήριο Σαντορίνης, σε ένα ματς που θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί τηλεο-πτικά από τη Nova.

Κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό θεωρείται -και όχι άδικα- υψίστης σημασίας, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών επεισοδίων. Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, την Τετάρτη 6/10 στις 09:00 θα διεξαχθεί σύσκεψη για τα θέματα ασφαλείας, παρουσία εκπροσώπων της ΕΣΑΠ, των δύο ομάδων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Νάξου και του Δήμου Θήρας.

"Santorini Blue" - Deirdre Lorenz

«Santorini Blue» 

Γράφουν για «μας» κι εμείς τα … αναδημοσιεύουμε!
(έστω και με καθυστέρηση, για να τα έχουμε ,κάπου, στο δικό μας αρχείο..)

Εμείς πάντως σας προτείνουμε να μπείτε στην σελίδα του περιοδικού να δείτε κι άλλες όμορφες φωτογραφίες από τα γυρίσματα…

Την (πανέμορφη) σελίδα της ταινίας μπορείτε να δείτε εδω
Ενώ πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
καθώς και στο facebook εδώ

Προ ημερών το περιοδικό Big Fish της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε και ανάρτησε στην ηλεκτρονική του σελίδα την είδηση για την ταινία με τίτλο «Santorini Blue» της Deirdre Lorenz που, όπως καταλαβαίνουμε κι από τον τίτλο, κινηματογραφήθηκε στην Σαντορίνη η οποία αποτελεί το φυσικό της σκηνικό και τον τόπο από τον οποίο η σκηνοθέτιδα και παραγωγός εμπνεύστηκε την ταινία της.


Το «Πρώτο Θέμα» έγραψε ότι,

Μια Greece’s Lover στο Santorini Blue


Ηθοποιός, μοντέλο, παραγωγός ταινιών, η εντυπωσιακή Deirdre Lorenz ήρθε πριν από πέντε
χρόνια στην Ελλάδα για να γυρίσει μια ταινία στη Σαντορίνη. Το αποτέλεσμα είναι μια αισθημα-τική κομεντί με τίτλο «Santorini Blue», η οποία διεκδικεί μια τύχη στον κινηματογραφικό ήλιο.



«Φτάσαμε στη Σαντορίνη με 2 σεντς στην τσέπη και μια ιδέα στο μυαλό». Ακόμη και μέσω ηλε-φώνου, ακόμη και με την απόσταση -μισό πλανήτη μακριά- που μας χωρίζει από τη Νέα Υόρκη, νιώθω την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό της Ντίρντρι Λορένζ. Την ίδια αποφασιστικότητα με την οποία η καλλονή από το Ορεγκον πήρε την καριέρα της στα δικά της χέρια, αντί να α-γωνίζεται για κάποιον μικρό ρόλο στην τηλεόραση όπως αυτοί στους «Sopranos» και στο «Law&Order», όπου έχει εμφανιστεί.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (αλλά και στην περίφημη δραματική σχολή της Στέλα Αντλερ), η ηθοποιός δημιούργησε τη δική της εταιρεία παραγωγής ονόματι «Thira Films». Το όνομα είναι ένας προφανέστατος φόρος τιμής στη Σαντορίνη, τόπο γυ-ρισμάτων της πρώτης ταινίας της εταιρείας, με τίτλο «Santorini Blue».

Μια ταινία που χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί (τόσο κάνουν να αβγατίσουν τα «2 σεντς»), αλλά εδώ και μερικούς μήνες διεκδικεί την τύχη της σε μια σειρά από μικρά φεστιβάλ ανεξάρτητου σινεμά, όπως αυτό του Χόμποκεν στο Νιου Τζέρσι (όπου απέσπασε το βραβείο κοι-νού) ή το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Τορόντο (το γνωστό και ως Toronto Indy), στο οποίο συμμετείχε την περασμένη Κυριακή.

«Είχαμε βρεθεί ξανά μαζί στη Σαντορίνη, καλεσμένοι σε έναν γάμο και είχαμε μαγευτεί από το τοπίο. Ηταν ιδανικό σκηνικό για ταινία, ένας υπέροχος τόπος για να ξαναερωτευτείς κάποιον».

Αυτή η ιδέα έγινε σενάριο: η ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού Νεοϋορκέζων το οποίο περνά κρίση. Οταν εκείνος την απατά, εκείνη τον εγκαταλείπει και ταξιδεύει στη Σαντορίνη για να βρει τον εαυτό της ατενίζοντας τη θάλασσα από την Καλντέρα και φλερτάροντας.

Με την τριπλή ιδιότητα της παραγωγού, πρωταγωνίστριας και συν-σεναριογράφου, η Ντίρντρι είχε να αντιμετωπίσει δεκάδες δυσκολίες, με πρώτη και σημαντικότερη την ανεύρεση πόρων για τα γυρίσματα - αλλά και την προσαρμογή στον «ελληνικό τρόπο» δουλειάς.



«Εχω συνηθίσει σε πολύ διαφορετικές συνθήκες», θυμάται γελώντας. «Αλλα ωράρια, άλλους ρυθμούς. Χρειάστηκε όλοι να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς για να τα βρούμε στη μέση, αλλά τα πράγματα κύλησαν θαυμάσια. Το ελληνικό συνεργείο έδειξε μεγάλο επαγγελματισμό και όλοι έβαλαν πολύ προσωπική δουλειά για να τα καταφέρουμε». Θυμάται χαρακτηριστικά ένα γύρισμα στην Καλντέρα που παραλίγο να καταστραφεί, όταν μια ξαφνική βροχή απείλησε να τινάξει τα πάντα -με πρώτο τον προϋπολογισμό- στον αέρα.



Ανάμεσα σε εκείνους που δούλεψαν για την ταινία, φιγουράρουν τα ονόματα -και τα πρόσωπα- του μισού καστ της σειράς «Νόμος και Τάξη»: του Νταν Φλόρεκ, του Ρίτσαρντ Μπέλζερ, του (γνωστού ράπερ) Ice-T και της Νταϊάν Νιλ. Τυχαίο; Καθόλου. Τόσο η Λορένζ όσο και ο Πανεπί-ντο έχουν εμφανιστεί στη δημοφιλή σειρά σε μικρούς ρόλους και κατάφεραν να πείσουν τους φί-λους τους να παίξουν στην ταινία τους -ειδικά ο Φλόρεκ (ο οποίος στο «Law & Order» υποδύεται τον διοικητή Κρέιγκεν) είναι και παραγωγός της ταινίας.



Θα περίμενε κανείς ότι το ελληνικό κράτος, που την εποχή εκείνη, μέσω του υπουργείου Τουρισμού, θεωρούσε πως η κινηματογραφική βιομηχανία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί η Ελλάδα, θα έσπευδε να υιοθετήσει το «Santorini Blue».

Κι όμως, όπως ομολογεί στωικά η Ντίρντρι, κανείς δεν βρέθηκε στον δρόμο της για να τη βοηθήσει, ούτε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ούτε τώρα που η ταινία αναζητά την τύχη της στα φεστιβάλ ψάχνοντας διανομή. «Εχουμε κάνει αίτηση και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν μας έχουν απαντήσει ακόμη», λέει χωρίς να παραπονιέται και συνεχίζει: «Νιώθω πολύ τυχερή που κατάφερα να κάνω πράξη το όνειρό μου, να γυρίσω αυτήν την ταινία σε αυτό τον μαγικό τόπο, να γνωρίσω τόσους υπέροχους ανθρώπους και τώρα είμαι έτοιμη να δείξω το αποτέλεσμα στον κόσμο».



Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές: «Αυτό που μου λένε όλοι είναι ότι η ταινία είναι μια καρτ-ποστάλ, μια ερωτική επιστολή στην Ελλάδα». Και η αλήθεια είναι ότι, ειδικά αυτό τον καιρό, έχουμε μεγάλη ανάγκη από μια ερωτική εξομολόγηση.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

Μετά και το μπαράζ εγγραφών, μεταγραφών και συνεργασιών ανθρώπων του νησιού -ο καθένας με την δική του προσωπικότητα, ιδέες και προσφορά στα κοινά- στον ισχυρότερο όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα συνδιασμό που θα διεκδικήσει τον Δήμο Θήρας στις εκλογές, η ευχή θα μπορούσε να είναι, η νέα ομάδα που δημιουργείται, να διαμορφώσει τις κατάλληλες ισορροπίες, να βρεθεί ο ρόλος και το αντικείμενο που ταιριάζει στον καθένα -και δεν λέμε καρέκλες!- ώστε όλοι οι άνθρωποι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Να κάνουν αυτό που τους αρέσει, με την πολύ καλή την έννοια….

Δες το κι έτσι….
Σχετικά τώρα με τις “Αυτοδιοικητικές εκλογές” όπως τις λέει κι ο Αθηναϊκός Τύπος, δεν τις αφήνετε, εσείς οι κύριοι των υψηλόβαθμων κλιμακίων, να αυτορυθμιστούν, να κάνει δηλαδή ο καθένας αυτό που θέλει, να κρατήσουν μερικές κάποιες αποστάσεις τα κόμματα και πιο συγκεκριμένα τα μεγάλα κόμματα που τις έχουν παιχνιδάκι κι από “κοντά” και πεδίο αναμέτρησης (και συνήθως τις καπελώνουνε..) μπάς και δεί στην Αυτοδιοίκηση μια ελπίδα ο κοσμάκης, διότι γενικότερα η επικαιρότητα -δεν ακούγεται τουλάχιστο- και πολύ αισιόδοξη…
Συμπληρωματικό και επίκαιρο του προηγούμενου κειμένου….

ή, κούνια που μας κούναγε….
Τώρα, φταίω εγώ που το συνδυάζω; …

Το ότι μια μέρα μετά την συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο πρόεδρος -περιχαρής- δηλώνει ότι ….
«οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο διεθνής ηγέτης στην παροχή βοήθειας»;

Φταίω εγώ που σκέφτομαι ότι ενδεχομένως ο Αμερικανός πρόεδρος να εμπνεύστηκε από τον δικό μας;
Υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια σε χώρες που δυσκολεύονται να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά, δίνοντας βάρος στη σωστή διακυβέρνησή τους και στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας την νέα προσέγγιση της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη.
(την δική τους φυσικά, αφού εκείνοι θα δανείζουν, εκείνοι θα εισπράττουν τους τόκους και τα επιτόκια, εκείνοι θα σκέπτονται πως θα αναπτυχθούν με τα λεφτά των άλλων…)
Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίον χορηγούν βοήθεια οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη που θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διοχετεύουν βοήθεια ειδικά σε περιοχές που δυσκολεύονται να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του εστίασε στο θέμα της ανάπτυξης και όχι της εξάρτησης. Επέμενε, ωστόσο, ότι η βοήθεια προς τα φτωχά κράτη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς του για να βελτιωθούν οι συνθήκες για εκατομμύρια φτωχούς.



Αλλά και πιο ευρωπαϊκά να το δεις, ακόμη και οι πλέον ευρωσκεπτικιστές (είναι αυτοί οι άνθρωποι που στήριζαν το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα) πρόεδροι και πρωθυπουργοί (εκλεγμένοι δηλαδή από τον λαό) χωρών της Ε.Ε. αρχίζουν πλέον και σκέφτονται σοβαρά και προβληματίζονται σχετικά με το μέλλον της (και το παρόν της..) εκφράζοντας από δυσαρέσκεια μέχρι αμφισβήτηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει ειπωθεί ότι το παρόν και το μέλλον ,σε κάθε επίπεδο, των χωρών της Ε.Ε. δεν το αποφασίζουν οι εκλεγμένοι ηγέτες της κάθε χώρας, αλλά οι γραφειοκράτες και οι τραπεζίτες των Βρυξελών, άνθρωποι που δεν έχουν εκλεγεί από τους λαούς αλλά από κλειστές ομάδες….

Χαρακτηριστική κι αυτή η σημερινή δήλωση του προέδρου της Τσεχίας…

Κατά του ευρώ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τάχθηκε από τις ΗΠΑ ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.
Σε ομιλία του προς σπουδαστές διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ο Τσέχος πρόεδρος είπε ότι “το ευρώ είναι αποτυχημένο πείραμα” προβλέποντας ότι στο προσεχές μέλλον οι χώρες της Ευρώπης θα εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν, ενώ χαρακτήρισε την ιδέα της παγκόσμιας διακυβέρνησης «μία από τις πιο επικίνδυνες ιδέες των τελευταίων ετών».

αυτό κι αν αξίζει... ή, έλα τώρα που δεν γινότανε αλλιώς..

Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.

«Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».
Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου!

Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.

Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα. «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!

Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε. 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.
Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

Αμ' έπος αμ' έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων!
Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!

Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί - η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη - με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.

Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό - δηλαδή στο 10% - τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.

Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».
Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.

«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.


Πηγή : http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_8037.html 
Το κείμενο είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά αξίζει να κάνετε κλίκ στο παραπάνω λίνκ και να το διαβάσετε ολόκληρο.

πάλι "νούμερο" θα μας κάνουνε Νο2...

Σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ που έγιναν και στην Σαντορίνη "παρέα" με τηλεοπτικά συνεργεία της Γερμανικής τηλεόρασης (για να δούν οι Γερμανοί τουρίστες οτι δεν τους κλέβουμε;;  ή για να αισθανθούμε εμείς οι -υπο επιτήρηση- έλληνες ακόμη πιο υπόλογοι απ οτι αισθανόμαστε;;...) η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "πρώτο θέμα" έγραψε οτι...
(να το διαβάσετε μέχρι κάτω - κάτω, λέει και για την Σαντορίνη...)


ΣΕ REALITY SHOW με ακούσιους πρωταγωνιστές Έλληνες πολίτες και επαγγελματίες μετατράπηκαν φορολογικοί έλεγχοι σε περιοχές της Αθήνας και σε κοσμοπολίτικα νησιά, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τη γερμανική κοινή γνώμη ότι καταβάλλει ειλικρινείς και αποτελεσματικές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδέχτηκε αίτημα του ΔΝΤ και Γερμανών αξιωματούχων ώστε σε κλιμάκια του ΣΔΟΕ για φορολογικούς ελέγχους να υπάρχει παρουσία και στελεχών του Ταμείου -πιθανόν και αξιωματούχων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών-, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών από γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εφοριακοί συνοδεύονταν σε κάποιες περιπτώσεις από κάμερες του ZDF και σε άλλες από αυτές του RTL, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για παρουσία δημοσιογράφων του «Der Spiegel».

Οι έλεγχοι αυτοί άρχισαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες και τα «μικτά» συνεργεία επισκέφθηκαν δεκάδες επιχειρήσεις στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πάρο και αλλού. Από τη Γερμανία εστάλησαν τουλάχιστον τρία τηλεοπτικά συνεργεία, που ολοκλήρωσαν το… έργο τους στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Επελέγησαν νησιά πασίγνωστα στη διεθνή κοινή γνώμη για προφανείς λόγους και υπήρξε δέσμευση ότι θα προβληθεί στη γερμανική τηλεόραση σχετικό ντοκιμαντέρ, με στόχο να καθησυχάσουν οι Γερμανοί πολίτες ότι τα χρήματα που έδωσαν μέσω του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας πιάνουν τόπο. Το αίτημα για να στηθεί το παράδοξο και για πολλούς προσβλητικό για τους Ελληνες φορολογουμένους σκηνικό υπεβλήθη στην κυβέρνηση, η οποία το αποδέχτηκε, υπό το βαρύ κλίμα αμφισβήτησης που έχει κυριαρχήσει στους κόλπους του ΔΝΤ για την ικανότητα της Αθήνας να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Αλλωστε στην τελευταία έκθεση του Ταμείου για την υλοποίηση του μνημονίου επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή.

Στη Σαντορίνη το κλιμάκιο έμεινε τέσσερις μέρες και ήλεγξε περίπου είκοσι επιχειρήσεις: από ξενοδοχεία και μπαράκια μέχρι καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων και από χώρους εστίασης σε παραλιακές και πολυπληθείς περιοχές μέχρι την Κοινοπραξία Πλοίων Θήρας, που εκμεταλλεύεται καΐκια, τα οποία κάνουν ημερήσιες εκδρομές! Ανάλογοι είναι και οι έλεγχοι στα άλλα νησιά, με προτεραιότητα στις επιχειρήσεις τουρισμού. Η διαδικασία αυτή ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως είναι λογικό, από πολλούς επαγγελματίες, που θεώρησαν πως καταπατούνται τα ατομικά τους δικαιώματα και παραβιάζονται συνταγματικές πρόνοιες για την προστασία του φορολογικού απορρήτου.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν επίσημες καταγγελίες στις φορολογικές ή άλλες αρχές, αφού οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι τυχόν έντονη αντίδρασή τους σε αυτή τη μέθοδο ελέγχων θα τους προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης κ. Νίκος Νομικός είπε ότι αντιλήφθηκε ελέγχους με την παρουσία ξένων, πιθανόν υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όμως δεν του έγιναν καταγγελίες για να ερευνήσει την υπόθεση.
Σε πολλές περιοχές, όπως και στην Σαντορίνη, υπήρξε και το αίσθημα της εθνικής προσβολής και μάλιστα σε κάποιον έλεγχο ειπώθηκε ότι «οι γερμανικές κάμερες θα έπρεπε να πάνε πρώτα να πάρουν πλάνα από τα μνημεία στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα, όπου οι Γερμανοί σκότωσαν εκατοντάδες Ελληνες, και μετά να έχουν το θράσος να εισβάλλουν στις ελληνικές επιχειρήσεις»!
΄
(έλα μου ντέ, αλλά ποιός τους άνοιξε την πόρτα;...  ή,  άλλος "Πάγκαλος" μας βρήκε...)

τέλος (;) αχθοφορικών δικαιωμάτων στην Σαντορίνη Νο2...

Στο ίδιο θέμα, των τελών των αχθοφορικών δικαιωμάτων που εισπράτονται όπως υποστηρίζουν οι ακτοπλοικές εταιρίες δικαιολόγητα, αναφέρεται σε δημοσίευμά της με ημερομηνία 22 Σεπτεβρίου η εφημερίδα "Ημερησία"

Στο κείμενο αναφέρεται οτι,
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο όμιλος της Attica ζητώντας την κατάργηση των μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο λιμενάρχης Σαντορίνης έχει επιτρέψει στους αχθοφόρους να ελέγχουν οι ίδιοι τα εισιτήρια των επιβατών.  Και παρά το γεγονός ότι δεν παρέχονται αχθοφορικές υπηρεσίες επέβαλε πρόστιμα για όσα εισιτήρια είχαν εκδοθεί, χωρίς να επιβαρύνονται με το συγκεκριμένο τέλος.
Εκτός από τον όμιλο της Αttica και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν σταματήσει να χρεώνουν στο επιβάτη τα συγκεκριμένα τέλη σε λιμάνια όπως η Σαντορίνη και η Πάρος. Η εταιρεία αναφέρει ότι σε μία στιγμή που ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις διέρχονται μεγάλη κρίση, είναι παράνομη η επιβάρυνση των τιμών των εισιτηρίων υπέρ σωματείων «σφραγίδων».

τέλος (;) αχθοφορικών δικαιωμάτων στην Σαντορίνη Νο1...

Φίλος, καλός παρατηρητής και αναγνώστης ειδησεογραφικών σελίδων του διαδυκτίου, μας ενημερώνει για τις παρακάτω αναρτήσεις που αναφέρονται στην επιβολή "φόρου αχθοφορικών δικαιωμάτων" στα ακτοπλοικά εισητήρια της Σαντορίνης, ρωτώντας παράλληλα για το τι συμβαίνει τελικά με τα αχθοφορικά δικαιώματα που επιβάλλονται στα εισητήρια στο λιμάνι της Σαντορίνης; καθώς και για το οτι "μήπως δεν πρέπει να προκαλούμε κι άλλο σε περιόδους οικονομικής κρίσεως; και "ποιες υπηρεσίες προσφέρουμε επιπλέον επιβάλλοντας αυτό το φόρο στους επισκέπτες μας και σε εμάς τους ίδιους;"



Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του TVXS:
 
Το εισιτήριο των επιβατών που το καλοκαίρι ταξίδεψαν από και προς τη Σαντορίνη επιβαρύνθηκε με αχθοφορικά τέλη χωρίς όμως να υπάρχουν αχθοφόροι!


Τα τελευταία χρόνια, η κατάργηση των αχθοφορικών τελών αποτελεί μόνιμο αίτημα εταιρειών ακτοπλοίας αλλά και Ενώσεων Καταναλωτών επειδή αυξάνουν το ύψος της τιμής των εισιτηρίων, ενώ η υπηρεσία δεν προσφέρεται πλέον. Υπενθυμίζεται ότι οι διάφορες κρατήσεις υπέρ τρίτων επιβαρύνουν τα εισιτήρια περισσότερο από 30%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ναύλων φθάνουν μέχρι το 45%.

Αλγεινή εντύπωση έχει δημιουργήσει, σε κατοίκους και παραθεριστές, η επιμονή του λιμενάρχη Σαντορίνης να χρεώνει τους επιβάτες των πλοίων με τα περίφημα τέλη αχθοφόρων, παρ ότι στο λιμάνι του νησιού δεν προσφέρεται παρόμοια υπηρεσία. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά από ανακοίνωση της εταιρείας Attica group, που διαμαρτύρεται για την επιβολή πρόστιμου εναντίον της.


Με κλίκ στις λέξεις με κόκκινο μπορείτε να διαβάσετε ολοκλήρα τα δημοσιεύματα όπως αναρτήθηκαν στην σελίδα του tvxs.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

Πολιτείες της Θάλασσας - 24-25-26 Σεπτεβρίου - Santo Wines

Με νεότερη ανακοίνωσή της, και λίγες μέρες πριν απο την έναρξη του τριήμερου φεστιβάλ "Πολιτείες της Θάλασσας" που θα πραγματοποιηθεί 24-25-26 Σεπτεβρίου στις αυλές της Santo Wines, η διοργανώτρια Santorini Events μας ενημερώνει οτι,


Το 2010 μας οδήγησε σε ένα κρίσιμο σημείο, σ' αυτό της περισυλλογής για το μέλλον του τόπου μας, της παρατήρησης και της αυτοκριτικής. Μας οδήγησε στην ανάγκη για θετικές σκέψεις, με στόχο την ανάπτυξη προς ένα μέλλον που όλοι θα θέλαμε.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η εταιρεία μας είχε την τιμή ν' αναλάβει την διοργάνωση μιας τριήμερης θεματικής εκδήλωσης, εξ ολοκλήρου αφιερωμένης στην Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων και στα μοναδικά προϊόντα της.

Προϊόντα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανθρώπων, προϊόντα που με την ιδιαίτερη Θηραϊκή τους γεύση και ταυτότητα άφησαν τη σφραγίδα τους στην μνήμη μας, προϊόντα που οι παλιοί Σαντορινιοί ναυτικοί και καπεταναίοι «σ' ένα σκαρί όλοι μαζί», τα μετέφεραν στα τότε εμπορικά λιμάνια· και ήταν ακριβώς αυτοί οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι που άρχισαν να διαμορφώνουν σιγά-σιγά τις «Πολιτείες της Θάλασσας»!

Στις εκδηλώσεις μας, σε συνεργασία με την Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων, άνθρωποι με κατάρτιση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην «γαστρονομία» ως μέσο ανάπτυξης του τουρισμού, θα σας παρουσιάσουν τα Θηραϊκά προϊόντα από μια άλλη σκοπιά, με τρόπο διαφορετικό και πρωτόγνωρο, δημιουργώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα που θα φτάσει σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Και αυτό γιατί πιστεύουμε πως η πορεία προς την δημιουργία ενός «Γαστρονομικού Προορισμού» όχι ως προϊόν αλλά ως ιδέα και ως κουλτούρα με αρχές, θ' αποτελέσει στα επόμενα χρόνια τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τις «Πολιτείες της Θάλασσας»!

Συνοδοιπόροι μας σε αυτή την προσπάθεια, είναι μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, καθώς και καταξιωμένοι ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι από τον χώρο του τουρισμού, της γαστρονομίας, του εμπορίου και της διαφήμισης.

Με την σκέψη· ότι σήμερα το Θηραϊκό προϊόν δεν αφορά μόνο στην κουζίνα και στο καθημερινό φαγητό, αλλά και σε μεγάλο φάσμα της τοπικής οικονομίας, που εμείς πρώτοι πρέπει να στηρίξουμε, θα θέλαμε να σας καλέσουμε σ' αυτή μας την προσπάθεια και να κοινοποιήσουμε όλοι μαζί -εμείς ως οργανωτές και εσείς ως Χορηγοί- την δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι Θηραϊκές γεύσεις και πώς η γαστρονομία μας μπορεί ν' ανοίξει νέους δρόμους στον πολιτισμό, στο εμπόριο και στην οικονομία γενικότερα.


Το κείμενο υπογράφει για την Santorini Events η κ. Ευαγγελία Παλαμά Μενδρινού.

κι οτι μας ενώνει είναι αυτό που δεν θα γίνει ποτέ...

"Άμα στην επόμενη επίσκεψη βρέχει ή άμα βρέχει στις εκλογές, θα πάμε με ομπρέλες" δήλωσαν οι Θηρασιώτες κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης sτο νησί του υποψηφίου δημάρχου κ. Ζώρζου.
“Θέλω να μπω σε κάθε σπίτι, σε κάθε ταβέρνα, σε κάθε φούρνο” δήλωσε ο κ. Ζώρζος κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο μικρό νησί, κρίνοντας προφανώς ότι κάτι τέτοιο είναι ευκολο, γιατί όλοι κι όλοι οι κάτοικοι του νησιού είναι δεν είναι καμιά διακοσαριά.
"Αραία αραία να φαινόμαστε καμιά 40αραία" ήταν το σύνθημα που επικράτησε κατά την διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης.

Ο κ. Ζώρζος επισκέφθηκε την Θηρασιά με αφορμή την γιορτής της Παναγιάς της Γιάτρισσας που είναι η μεγαλύτερη στο γειτονικό μας νησί.




Ακόμη γυρεύουν υποψήφιο Δήμαρχο στο τοπικό Πασοκ. (κατάσταση τρέχα γύρευε δηλαδή..) κι απ ότι φαίνεται θα ψάχνουν για πολύ ακόμα….

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοπική οργάνωση του Πασοκ Θήρας σκέπτεται στην πρόταση που καταθέτει προς του υποψήφιους να ενσωματώσει κι ένα πακέτο με δώρα που θα κάνουν την πρόταση πιο δελεαστική. Στο εν λόγο πακέτο όπως συζητιέται υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθούν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια απο και προς διάφορους προορισμούς σε συνεργασία με τοπικά τουριστικά γραφεία, εκπτώσεις στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις με αποτέλεσμα να έχει ο δήμαρχος την εικόνα όλων των περιοχών του νησιού μας, καθώς και ενα αυτοκινητάκι, μικρό, πόλης όπως τα λένε, οικολογικό στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, προς διευκόλυνση του δημάρχου και αυτό.
Σύμφωνα τώρα με άλλη άποψη, καλό θα ήταν να κληθεί υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές, ώστε αυτές να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αίγλη και δημοσιότητα…. Πως λέμε "απο την Εκάλη στην Σαντορίνη.."

Νωρίτερα, είχαν ακουστεί τα ονόματα των κυρίων Μανόλη Ορφανού, Αντώνη Σιγάλα και Μακάριου Σκοπελίτη ως επικεφαλής υποψηφίων.


"Ο Ιμπεριαλισμός (σσ η αυτοκρατορική φαντασία) σας μάρανε          -πανάθεμά σας- με τέτοια σοβαρά προβλήματα στο νησί" , θα ήθελαν να πουν αλλά δεν λένε,
γιατί όπως έχουμε πεί χίλιες φορές αυτά τα πράγματα δεν τα λένε οι πολιτικοί αλλά απο τον απλό κοσμάκη όλο και κάτι τέτοια ακούς, μέλη του συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ αλλά μετέχουν σε αυτόν και άνθρωποι που ανήκουν (άκου ανήκουν..!) σε άλλα κόμματα όπου δεν μιλούν για ιμπεριαλισμό αλλά λένε πιο πρακτικά (υποτίθεται..) πράγματα...


Επικεφαλής του ψηφοδελτίου έχει τεθεί η κ. Μαρία Αργυρού, ενω σύμφωνα με πληροφορίες το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο και η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη.

 

πάλι "νούμερο" θα μας κάνουνε.... ή, έλεγχοι μετά -Γερμανικής- μουσικής


Το ενδιαφέρον -σίγουρα- θα είναι να δούμε τα ρεπορτάζ...

Τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο θα γίνει η περιγραφή που πώς οι αρμόδιες αρχές κάνουν ελέγχους στην αγορά και τους επαγγελματίες αλλά και το πώς αντιδρούν εκείνοι στο αντίκρισμα των ελεγκτών. Πόσο μάλλον στο ενδεχόμενο ενός προστίμου…

Μου το είπατε και στην αρχή δεν το πίστεψα. (Εδώ που τα λέμε, όλα πρέπει να τα διασταυρώνει κανείς σε αυτήν τη ζωή…) Ότι πολλοί από τους οικονομικούς – φορολογικούς ελέγχους που έγιναν φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη από «αθηναϊκά» γκρουπ ελεγκτών, συνοδεύονταν σε κάποιες περιπτώσεις από τηλεοπτικό συνεργείο της γερμανικής τηλεόρασης. Στην αρχή ξαφνιάστηκα. Έβαλα με το μυαλό μου το κακό. Κοίτα να δεις ,σκέφτηκα, που χουνε (πάλι) σκοπό να μας κάνουνε ρεζίλι και να βγαίνουνε να λένε και να γράφουν για το πόσο «νταήδες και απείθαρχοι» είμαστε. Μετά όμως το σκέφτηκα και διαφορετικά. Μπορεί λέω να πούν καλά λόγια. Ότι γινόμαστε όλο και πιο τυπικοί … κατόπιν των συστάσεων του Δυο Νου Του βεβαίως βεβαίως… κι ότι κόβουμε αποδείξεις κι ότι χαμογελάμε και κάνουμε υποκλίσεις και κερνάμε και καφεδάκι όταν βλέπουμε τους ελεγκτές να έρχονται να κοιτάξουνε άμα κόβουμε σωστά τις αποδείξεις κι άμα τα βιβλία του μαγαζιού μας είναι καλογραμμένα και τυπικώς σωστά…

«Βλέποντας και κάνοντας…» όπως μας είπε χτές ένας εκ των Τροικανών….

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του K/Z Sea Diamond μας ενημερώνει και μας καλεί,

την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Ευάγγελο Γιδαράκο, θα παρουσιάσει την 3η έκθεση αποτελεσμάτων στα πλαίσια της μελέτης που πραγματοποιεί υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κυκλάδων με θέμα: «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών από το ναυάγιο του Sea Diamond - Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές». Σας προσκαλούμε να είστε όλοι εκεί. Μας ενδιαφέρει όλους.

καθώς και
την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στην μαζική κινητοποίησή μας στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και θα καταθέσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό. Πρέπει για άλλη μια φορά να δώσουμε όλοι το δυναμικό παρόν μας, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, σημειώνοντας οτι "για μία φορά ακόμη θα δοκιμαστεί το κουράγιο μας και η αντοχή μας. Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε ενεργά με την παρουσία μας στις παραπάνω εκδηλώσεις. Πρέπει να διαπιστώσουν οι υπεύθυνοι ότι όσο και αν το θέλουν, εμείς δεν ξεχνάμε το ναυάγιο του Sea Diamond. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πει τη φράση ότι είναι πλέον αργά."