Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

Για μια ακόμη χρονιά, με προσωπικές και καλόγουστες προσκλήσεις -και με εγκάρδιους χαιρετισμούς όπως ιδιοχείρως σημειώνει- η οικογένεια του κ. Χρήστου Μακρογιαννέλη μας καλεί και φέτος στον εορτασμό του Ιερού Ναού του Αγίου Αριστείδη που βρίσκεται στον δρόμο προς τον Έξω Γυαλό των Φηρών.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Κυριακή 12 Σεπτεβρίου στις 19.00 θα γίνει ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και στις 20.30 με την λήξη του Εσπερινού θα μοιραστεί πανήγυρη και άφθονο Σαντορινιό κρασί.

Ενω την Δευτέρα 13 Σεπτεβρίου ημέρα της εορτής του Αγίου Αριστείδη θα τελεστεί ο όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η περιφορά της εικόνας του Αγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ Επιφανίου. Μετά την λειτουργία θα προσφερθούν καφές και γλυκά απο τους εορτάζονες.

Η οικογένεια στην πρόσκλησή της ευχαριστεί τον Σαντορίνη 106.4 για την κάθε χρόνο προβολή της γιορτής.

Αξίζει να αναφέρουμε οτι σχεδόν κάθε χρόνο απ όταν λειτουργεί η εκκλησία η οικογένεια που την γιορτάζει καλεί χορευτικά σχήματα και συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής απο την Αθήνα κάνοντας την βραδιά του Εσπερινού ένα ξεχωριστό γεγονός για το νησί. Η γιορτή στο πέρασμα των χρόνων έχει γίνει γνωστή στην τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα στον εσπερινό να συρρέουν εκατοντάδες κόσμου απο όλα τα χωριά του νησιού.

Πέμπτη, Αυγούστου 19, 2010

Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά φέτος η Κοινότητα της Οίας και η Κοινοφελής Επιχείρηση της Οίας. 

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πανυγηρόσπιτο του Αγ Γεωργίου Οίας απο τις 21 Αυγούστου ως τις 29 Αυγούστου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 21:00.

Στην έκθεση μας τιμούν με τη συμμετοχή τους οι ακόλουθοι καλλιτέχνες: Αληθινή, Κάτωνας Ασιμής, Χριστόφορος Ασιμής, Σταύρος Γαλανόπουλος, Άννα Γρηγορίου, Κατερίνα Ιωαννίδου, Μελάς Καραγιάννης, Δημήτρης Κολιούσης, Βασίλης Κύρκος, Παντελής Λεούσης, Ναυσικά Νούσια, Αντώνης Νταγαδάκης, Μαρία Ξαγοράρη, Λία Σταμοπούλου, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Ελένη Στύλιου, Φωτεινή Χαμιδιελή, Michael Grigg, Jean-Luc Jankowski.
Ματαιώθηκαν 2 προγραμματισμένες εκδηλώσεις Συλλόγων του νησιού λόγο σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 17 Αυγούστου στην περιοχή του Ακρωτηρίου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός νέου με καταγωγή από το Εμπορείο.
Η πρώτη εκδήλωση που δεν έγινε ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης 17 Αυγούστου στην παραλία του Έξω Γιαλού στα Φηρά από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών ψαράδων Σαντορίνης, ενώ η δεύτερη ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 20 Αυγούστου στην πλατεία του Εμπορείου απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας.

Τετάρτη, Αυγούστου 18, 2010

(παμε με τον ίδιο πρόλογο...)
Σίγουρα ναι, η επικαιρότητα του νησιού έχει αρκετές ειδήσεις τις οποίες πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά και να παρουσιάσουμε και απο αυτην την σελίδα, πλήν όμως,
"σοκαριστικά" είναι τα στοιχεία που δημοσιευει -και- σήμερα ο Τύπος σχετικά με το σκάνδαλο ,όπως χαρακτηρίζετε, στον Δήμο Μυκόνου με την (μη τελικώς..) πληρωμή των ανταποδοτικών τελών απο τους επιχειρηματίες στον Δήμο. Οι οποίοι όπως αποδεινκύεται, και να πλήρωναν, τα λεφτά δεν έμπαιναν το ταμείο του Δήμου...
Η Συριανή εφημερίδα "κοινή γνώμη" έχει -και προς τιμήν της- ασχοληθεί σε πολλά της φύλλα  με την υπόθεση αποκαλύπτοντας πρώτη πολλά και σημαντικά στοιχεία απο τον Δεκέμβρη του 2009 οπώτε και πρωτοδημοσιοποιήθηκε η υπόθεση (που δεν "κρατιόταν" άλλο..) , πλήν όμως το πλέον αναλυτικό άρθρο φιλοξενεί σήμερα η "καθημερινή". το βρίσκετε εδω

Τακτική μας δεν είναι να αναφερόμαστε σε περιστατικά, πόσο μάλλον τέτοιου είδους, σε άλλα νησιά απο την στιγμή που δεν καλύπτουμε την ειδησεογραφία τους, πλήν όμως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη ξεπεράσει τα -στενά- όρια του νησιού.
Σίγουρα ναι, η επικαιρότητα του νησιού έχει αρκετές ειδήσεις τις οποίες πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά και να παρουσιάσουμε και απο αυτην την σελίδα, πλήν όμως, μόλις διάβασα ενα συνοπτικότατο σχόλιο για τον φετινό τουρισμό σε αξιόλογη και αξιόπιστη σελίδα, γι αυτον τον λόγο και με εξέπληξε το .. ποδοσφαιροποιημένο σχόλιο!
Προκειται για την σελίδα του ΣΕΤΕ, του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην οποία σε σημερινό της σχόλιο αναφέρεται πως: 

Ενόψει της νέας «ποδοσφαιρικής» περιόδου...
Η ομάδα έχει συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις, χειμώνα – καλοκαίρι, κυρίως όμως το καλοκαίρι. Παίζει στο εσωτερικό πρωτάθλημα, αλλά το prestige και τα φράγκα έρχονται από το εξωτερικό.
Οι προπονητές σε αυτή την ομάδα συνηθίζουν να αλλάζουν πολύ συχνά τη σύνθεση, αλλά ποτέ κανείς τους δεν βρήκε την ιδανική ενδεκάδα.
Ο τωρινός προπονητής βάζει έναν από τους καλούς του παίκτες από την αρχή του αγώνα, αλλά αυτός είναι κρύος, δεν πατάει καλά στο γήπεδο, δεν έχει την ψυχολογία του αγώνα. Ο προπονητής προβληματίζεται: να τον αλλάξει ή να τον κρατήσει; Κι αν τον αλλάξει, έχει 2 προβλήματα: ποιον να βάλει στη θέση του και πως θα αντιμετωπίσει τη γκρίνια.

Εν τω μεταξύ η εξέδρα «βράζει», έχει φθάσει στα όριά της…

Μιλώντας για "εξέδρα" η σελίδα -προφανώς- αναφέρεται στην "μαρίδα" του τουρισμού, στις χιλιάδες δηλαδή τουριστικές επιχειρήσεις, που ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα φέτος, την ίδια ώρα που το κράτος επιμένει να ζητά.... (τα λεφτά που πήραν οι λίγοι εις βάρος των πολλών και την πληρώνουν ως γνωστό οι πολλοί...)

Αξίζει πάντως σε κάθε περίπτωση να δείτε την σελίδα, παρουσιάζει ενδιαφέρουσες πληροφορίες...

Τρίτη, Αυγούστου 17, 2010

Την Πέμπτη 19 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία που διοργανώνει η δημοτική Επιχείρηση ΔΗΚΕΘ με τους Θάνο Μικρούτσικο και Χρήστο Θηβαίο στο Οινοποιείο Κουτσογιανόπουλου στον δρόμο προς Καμάρι. Τιμή εισητηρίου στα 15 ευρώ. Η προπώληση των εισητηρίων έχει ήδη ξεκινήσει  στον χώρο τησ συναυλίας.
Έκθεση των ζωγραφικών έργων της με τίτλο "Μποριανές Εκρήξεις" πραγματοποιεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο η Φλώρα Καραμολέγκου το 5θήμερο 16- 20 Αυγούστου. Η έκθεση είναι επισκέψιμη πρωινές και απογευματινές ώρες.


Ενω σύμφωνα με ενημέρωση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας κ. Ιωάννας Βάλβη η ετήσια καλοκαιρινή γιορτή του συλλόγου στην πλατεία του Εμπορείου θα γίνει την Παρασκευή 20 Αυγούστου. Κατά την διάρκεια της γιορτής θα παρουσιαστούν τα χορευτικά σχήματα του συλλόγου ενω δεν θα λείψουν οι μεζέδες και το κρασάκι. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.
Σύλλογος Μεσαγωνιατών Θήρας
Οι εκδηλώσεις των επομένων ημερών.


Ο Σύλλογος Μεσαγωνιατών Σαντορίνης σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Επισκοπής διοργανώνει αυριο Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 20.30 στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας της Επισκοπής συναυλία με την Μαρίζα Κώχ και τον Χρόνη Αηδονίδη. Η συναυλία έχει τίτλο «ψάλλοντας και τραγουδώντας στην Επισκοπή» εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Στο βιολί θα συνοδευσει τους ερμηνευτές ο Νίκος Οικονομίδης και το μουσικό σχήμα που έχουν δημιουργήσει με την κ. Κώχ. Μαζί τους ο Θωμάς Δρόσος στο κλαρίνο. Θα τραγουδήσουν επίσης οι Ηλίας Βαμβακούσης, Ελένη Μπράτου και Μαρία Κλεάρχου. Επίσημος καλεσμένος θα είναι ο Χρόνης Αηδονίδης με τους συνεργάτες του, την Νεκταρία Καραντζή στο τραγούδι, την Σοφία Λαμπροπούλου στο κανονάκι, τον Ηλία Πιλάλη στο ούτι και τον Οδυσσέα Στεφανή στα κρουστά. Η είσοδος θα είναι ελευθερη. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Αργυρό στο 6974 441375



Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του συλλόγου Μεσαγωνιατών είναι για την Πέμπτη 19 Αυγούστου στις 10 το βράδυ στην παραλία του Καμαρίου στην περιοχή της Καμάρας όπου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο ολονύκτιο πάρτυ της νεολαίας με την ελευθερη συμμετοχή όλων των νέων της Σαντορίνης. Σύμφωνα με την πρόσκληση που έχουμε λάβει, καλούνται όλοι οι νέοι και οι γνωστοί τους να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να κολυμπήσουν και να συζητήσουν τα ... δικά τους.



Η επόμενη εκδήλωση εχει προγραμμαιστεί για τις 20 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα στην Αρχαία Θήρα στο Μέσα Βουνό, και στην Αρχαία Οία στο Καμάρι όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση απο την αρχαιολόγο Μάγια Ευσταθίου και τους συνεργάτες της. Θα παρουσιαστούν οι αξιόλογοι αρχαιοελληνικοί πολιτισμοί της Αρχαίας Θήρας στο Μέσα Βουνό και της Αρχαίας Οίας στο Καμάρι. Επι τόπου θα συζητηθεί η πρόταση του συλλόγου για την ανάπλαση και ανάδειξη του χώρου της Καμάρας και των ανασκαφών της αρχαίας Οίας στο Καμάρι.



Η επόμενη πρόσκληση είναι για το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 6μμ στο γήπεδο του Καμαρίου με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων των «νέων» και των «παλαιμάχων» αθλητών της ομάδας της «θύελλας» Καμαρίου. Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος ημειώνει οτι με αυτην την πρωτοβουλία θα εγκαινιαστεί ο νέος τάπητας του γηπέδου που τοποθετήθηκε πρόσφατα.



Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει επίσης τις καθιερωμένες λειτουργίες στα 2 μοναστήρια της Σαντορίνης , στην Μονή του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Νικολάου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα., ενω την Δευτέρα 23 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί λειτουργία για τα 9ήμερα της κοίμησης στον ναό της Επισκοπής.



Αξίζει επίσης να αναφέρουμε οτι ο Σύλλογος των Μεσαγωνιατών με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Θήρας (ως αντιστάθμισμα της δωρεάν παραχώρησης στους ακτήμονες Δημότες Θήρας όλων των κτημάτων της Επισκοπής) διοργάνωσε τον φετινό εορτασμό της Παναγίας της Επισκοπής καθώς το πανηγύρι που ακολούθησε, καθώς και τον ετήσιο χορό του Συλλόγου ανήμερα της γιορτής της Παναγίας τις 15 Αυγούστου στην Canava Roussos στην Μέσα Γωνιά.

Το διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Μεσαγωνιατών αποτελείται απο τους :
πρόεδρος Γιάννης Αργυρός, Αντιπρόεδρος Καλλιόπη Καραμολέγκου, Γραμματέας Πέτρος Καραμολέγκος, ειδικός Γραμματέας Μανώλης Καραμολέγκος, μέλη:  Λευτέρης Καραμολέγκος, Μηνάς Αργυρός, Άννα Συρίγου Πρέκα, Θεώνη Καραμολέγκου - Πρέκα
Κλιμάκιο Σαντορίνης : Γιάννης Αργυρός, Αρτέμης Μάινας, Βαγγέλης Βαμβακούσης

Για πληροφορίες σχετικά με τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών "Παναγία η Επισκοπή" μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 211 2216674, 210 6039659 και στο μέιλ smt@gmail.com
Ένα ζήτημα από αυτά που δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι ως κάτοικοι -πόσο μάλλον μόνιμοι-! των νησιών των Κυκλάδων θίγει σήμερα η εφημερίδα “Καθημερινή” αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα της απουσίας ΧΥΤΑ (χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) από τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων.
Από το δημοσίευμα προκύπτει πως οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών των έργων βαρύνουν πολλές πλευρές μα κυρίως τις … ίδιες τις διαδικασίες.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο στα μεγάλα, πυκνοκατοικημένα και δημοφιλή νησιά του Κυκλαδικού συμπλέγματος, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Σαντορίνη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το δημοσίευμα βάζει τα πράγματα στην θέση τους, αναφέροντας το που προσκρούει η εκτέλεση των έργων σε κάθε περίπτωση, ενώ σε ότι αφορά την Σαντορίνη, όπως είναι γνωστό και πολλαπλώς ανακοινωθέν, το πρόβλημα παραμένει εξ αιτίας της υφιστάμενης νομοθεσίας που δεν προβλέπει στις ζώνες οικιστικού ελέγχου υποδομές σύγχρονων τεχνολογιών (στις οποίες εντάσσονται οι ΧΥΤΑ), με το ζητούμενο στην περίπτωσή μας να είναι η αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος που τις απαγορεύει, κάτι που θα ερχόταν ως αποτέλεσμα μπόλικων υπουργικών αποφάσεων…

Σύμφωνα με το άρθρο,
Την εικόνα των ωραίων κυκλαδίτικων νησιών εξακολουθούν να αμαυρώνουν οι χωματερές που λειτουργούν ακόμα, αλλά κι εκείνες οι οποίες έκλεισαν και δεν έχουν αποκατασταθεί. Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα μικρά νησιά διαθέτουν ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων (π.χ. Νάξος, Ανδρος κ.ά.) δεν έχουν. Ετσι, από τους 22 ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που υπήρχαν στις Κυκλάδες, οι τρεις έχουν κλείσει και αποκατασταθεί ολοκληρωτικά, ενώ τουλάχιστον δέκα-δώδεκα έχουν σταματήσει να λειτουργούν αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων υφίσταται ακόμα στην Τήνο και τη Σαντορίνη, όπου η νομοθεσία δεν προβλέπει στις ζώνες οικιστικού ελέγχου υποδομές σύγχρονων τεχνολογιών (στις οποίες εντάσσονται οι ΧΥΤΑ). Κατά συνέπεια, τόσο στη Σαντορίνη όσο και στην Τήνο εξακολουθούν να λειτουργούν χωματερές. Επιπλέον, στασιμότητα στο θέμα χωροθέτησης ΧΥΤΑ παρατηρείται σε Νάξο, Ανδρο και την Κέα. Ειδικότερα, στη Νάξο η κατασκευή ΧΥΤΑ καθυστερεί, καθώς ενώ υπάρχει αδειοδότηση, η διαδικασία δεν προχωρεί λόγω προσφυγής που εκκρεμεί στο ΣτΕ. Στην Ανδρο υπάρχει μελέτη για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ αλλά το θέμα προσκρούει στην πλήρη απουσία συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας.
Τα περισσότερα κυκλαδονήσια διαθέτουν ΧΥΤΑ, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώτοι που λειτούργησαν ήταν στα πιο μικρά νησιά, όπως η Ανάφη και η Κίμωλος. Επίσης, σε όσα λειτουργούν πλέον ΧΥΤΑ, δηλαδή σε Σύρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κύθνο, Σίφνο, Σέριφο, Σίκινο, Φολέγανδρο, έχουν κλείσει οι χωματερές και στις περισσότερες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης. «Το θέμα είναι ότι από την παύση λειτουργίας μιας ανεξέλεγκτης χωματερής μέχρι την αποκατάστασή της υπάρχει μια διαδικασία και συχνά η χρηματοδότηση αυτών των έργων μοιάζει με γολγοθά», λέει στην «Κ» ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Π. Πολυχρονάκης. Και συμπληρώνει ότι για την κατασκευή ΧΥΤΑ σε ορισμένα μικρά νησιά ασκήθηκαν πιέσεις από τους τακτικούς επισκέπτες τους, όπως στη Φολέγανδρο. «Στην Πάρο κλείσαμε τρεις χωματερές και εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί ένας ΧΥΤΑ για Πάρο και Αντίπαρο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πάρου, κ. Χρ. Βλαχογιάννης.
Στη Μύκονο, γύρω στα 200 μέτρα από τον καινούργιο ΧΥΤΑ (λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο) βρίσκεται η παλιά χωματερή, στην οποία κάποιοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους, ακόμα και να βάζουν φωτιές. «Πρόκειται για ένα βουνό από χώμα και σκουπίδια. Περιμένουμε να ενταχθεί η μελέτη αποκατάστασης του πρώην ΧΑΔΑ στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Αθ. Κουσαθανάς-Μέγας.
Μετά από μια μικρή ....αγρανάπαυση(!) συνέπεια της κινητικότητας αλλά και της …κόπωσης της εποχής (τουλάχιστο έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε διακοπές στον τόπο μας!) επιστρέφουμε με ειδήσεις σχετικές με το νησί, ελπίζουμε ενδιαφέρουσες για το κοινό που τις διαβάζει.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στην αριστερή στήλη της σελίδας, στο εργαλείο που μας .. βρίσκει ειδήσεις σχετικές με την Σαντορίνη, την επόμενη προσπάθεια του να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ του θα κάνει φέτος τον Νοέμβριο στο νησί ο 39χρονος πιλότος των Αυστριακών Αερογραμμών Χέρμπερτ Νιτς που θα επιχειρήσει τον ερχόμενο να καταδυθεί σε βάθος 300 μέτρων!

O 39χρονος παγκόσμιος ρέκορντμαν θα προσπαθήσει να βουτήξει 86 μέτρα βαθύτερα από τα 214 μέτρα που έφτασε τον Ιούνιο του 2007 στις Σπέτσες. Ο Χέρμπερτ Νιτς είναι παλιός... γνώριμος των ελληνικών θαλασσών. Το περασμένο καλοκαίρι στη Λίνδο βούτηξε με σκανδαλόπετρα βάρους 11 κιλών στα 107 μέτρα. Επτά μέτρα βαθύτερα από τη βουτιά στα 100 μέτρα που είχε κάνει το 2006 στα Πηγάδια της Καρπάθου ο... συνταξιούχος πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής της ελεύθερης κατάδυσης Ιταλός Ουμπέρτο Πελιτζάρι. Το εγχείρημα του Χέρμπερτ Νιτς εντάσσεται στην κατηγορία «no limits».

Στο εγχείρημα αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα “τα Νέα”.