Παρασκευή, Ιουνίου 05, 2015

μήνυμα Δημάρχου Θήρας για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2015

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή, μέρα που δεν αντιστοιχεί όμως σε γιορτές και πανηγυρισμούς αλλά σε βαθύτερες σκέψεις και προβληματισμό. Όσο περνούν τα χρόνια, το περιβάλλον- με ευθύνη δική μας - όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται. Ο άνθρωπος δεν είναι ανεξάρτητο μέλος, αλλά κομμάτι αυτού που εννοούμε ως περιβάλλον. Συνεπώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε λόγο για την υποβάθμιση του ίδιου του ανθρώπινου είδους.

Η σημερινή μέρα θεσπίστηκε για να μας υπενθυμίζει αυτό ακριβώς:  ο άνθρωπος έχει ευθύνη  να προστατεύσει το σπουδαίο αυτό κληροδότημα, που του επιτρέπει την ομαλή ύπαρξη του στον πλανήτη και χρέος να εξασφαλίσει συνθήκες διαβίωσης και στις επόμενες γενιές.

Είναι ευθύνη όλων μας, αλλά και του καθενός ξεχωριστά.  Η περίφημη φράση «Σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά» επίκαιρη όσο ποτέ, επισημαίνει την αναγκαιότητα της συλλογικής σκέψης και της ατομικής δράσης. Τον τόπο μας χρειάζεται να τον αντιμετωπίζουμε ως δικό μας θέμα και όχι ως θέμα των άλλων.

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Μας αφορά. Η ρύπανση. Μας αφορά. Η έλλειψη νερού. Μας αφορά. Η αποδάσωση. Μας αφορά. Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Μας αφορά. Το περιβάλλον. Μας αφορά.

Και από την στιγμή που αναφερόμαστε στο περιβάλλον  και με αφορμή τη σημερινή ημέρα, αξίζει να αναφερθεί και το σημαντικό ζήτημα του νησιού μας, η διαχείριση των απορριμμάτων , ένα θέμα του οποίου η επίλυση είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας και για αυτό το λόγο είναι χρέος του κάθε πολίτη στη Σαντορίνη να απαιτήσει να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο. Χρέος προς το τόπο μας, χρέος προς τα παιδιά μας.

Είναι ήδη αρκετά αργά πλέον να επανορθώσει ο άνθρωπος απέναντι στη φύση, αυτό όμως αποτελεί έναν ακόμα λόγο εγρήγορσης και αφύπνισης, κόντρα στη λανθασμένη νοοτροπία που έχουν εγκλωβιστεί οι καταναλωτικές κοινωνίες μας. « Η φύση χρησιμοποιεί το λιγότερο δυνατόν από οτιδήποτε», το ίδιο πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος.

Με ευθύνη, με σκέψη, με ωριμότητα, ας προσπαθήσουμε για τη βελτίωση, ας παλέψουμε για την αναγέννηση, ας εξασφαλίσουμε το αύριο. Κάθε κίνηση, μικρή ή μεγάλη είναι πολύτιμη.

Νίκος Ζώρζος,  Δήμαρχος Θήρας                                                    

μήνυμα Επάρχου Θήρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επάρχου Θήρας, 

Η 5η Ιουνίου έχει θεσπισθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήδη από το Δεκέμβριο του 1972 ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Περισσότερο από ποτέ στις εποχές που ζούμε η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί ημέρα προβληματισμού και όχι γιορτής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η κινητοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι στη φύση και το περιβάλλον για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Προγραμματίζουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που αφορούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, δημιουργούμε υποδομές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και διαμορφώνουμε μέσα από την εκπαίδευση περιβαλλοντική συνείδηση, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αύριο, με σεβασμό στην φύση που μας περιβάλει.

Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε στον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος και η συμβολή του καθενός από εμάς είναι πολύτιμη.


Η  ΕΠΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ  ΘΕΩΝΗ  ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ

μήνυμα του Αντιπεριφερειάχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με το κείμενο,

«H 5η Ιουνίου εκτός από ημέρα εορτής ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» θα πρέπει να αποτελέσει ταυτόχρονα και αφετηρία προβληματισμού για όλους μας. Ο άνθρωπος αντλεί από το Περιβάλλον τη δυνατότητα να ζει και να δημιουργεί. Η αρμονική αυτή ισορροπία επέτρεψε τη δημιουργία του πολιτισμού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το Περιβάλλον είναι πηγή πλούτου και ευημερίας και ταυτόχρονα το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει κάθε τόπος.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει αντιληφθεί το οικολογικό αδιέξοδο της εποχής μας, και έχει αρχίσει να κινητοποιείται για την αντιμετώπισή του. Τις τελευταίες δεκαετίες ευαισθητοποιήθηκε σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.  Παρόλα αυτά οι προσπάθειες τόσο των αρμόδιων φορέων, όσο και της Παγκόσμιας Κοινότητας, συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια, επειδή διακυβεύονται ισχυρά  συμφέροντα. Έτσι παρατηρείται αδυναμία συνεννόησης και ως εκ τούτου, αποτυχία των διεθνών προσπαθειών που αφορούν στο περιβάλλον.

Σε περιόδους οικονομικά δυσμενείς, όπως η τρέχουσα για τη χώρα μας, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τρόπο αποτελεσματικό, αποτελεί ιστορική πρόκληση και συνάμα, ευκαιρία για αειφόρο ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, του εγχώριου επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού και μια νέα νοοτροπία αποτελεσματικής διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων, η οποία θα αποτελέσει σημαντική διέξοδο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη.

Οι ολοκληρωμένες πολιτικές, με ουσιαστική συμμετοχή των επαγγελματικών, παραγωγικών, επιστημονικών κλάδων και των τοπικών κοινωνιών, κρίνονται ως επιτακτική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.


Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, απευθύνω ένα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες του Αρχιπελάγους να ενώσουμε μαζί τις προσπάθειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε αειφόρο ανάπτυξη και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τις γενιές που έρχονται. Στη μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, τον πιο καθοριστικό ρόλο έχει ο απλός πολίτης. Ο καθένας από εμάς. Οφείλουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση  και να το αποδεικνύουμε σε κάθε πτυχή της ζωής και της δραστηριότητάς μας».

περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου: «Η Γη είναι στα χέρια μας!» - μεγάλη γιορτή του Περιφερειακού Φυτωρίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Με Παιδικές φωνές, χρώματα και αρώματα γέμισε σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που ήρθαν να γιορτάσουν  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  στην μεγάλη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου, το τμήμα Περιβάλλοντος, το τμήμα Δια βίου Μάθησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου! 

Η μοναδική  πρωτοβουλία του Περιφερειακού Φυτωρίου να  ευαισθητοποιήσει  το κοινό για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο μέσα από τις ομιλίες των ειδικών του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΝΑΙ και του Επόπτη του Φυτωρίου κ. Νϊκου Ρένεση όσο και μέσω ενημερωτικού εντύπου, βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό το οποίο αγκάλιασε για ακόμη μία φορά τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τα περιβαλλοντικά θέματα. 

Με χαμόγελα και ενθουσιασμό οι μικροί μαθητές αλλά και πλήθος κόσμου δοκίμασαν  φυσικούς χυμούς και γλυκά που δημιούργησε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου., πήραν το δικό τους γλαστράκι για να στολίσουν την τάξη και το σπίτι τους και έμαθαν πως η «Γη είναι στα χέρια τους» και πως πρέπει να την αγαπούν και να την προστατεύουν.

Κατά τη διάρκεια της 3ωρης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας μπροστά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος τοου Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλης Μπαριανάκης αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πρόσθεσε «Το Περιβάλλον, το φυσικό μας «σπίτι» είναι στα χέρια μας. Με αγάπη, σεβασμό και φροντίδα μπορούμε και οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η απαρχή μιας σειράς δράσεων του Περιφερειακού Φυτωρίου  Νοτίου Αιγαίου οι οποίες θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα σε όλη την επικράτεια της περιφέρειάς μας. Ξεκινώντας από τα σχολεία μας σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της ΠΝΑΙ και τον κ. Άγγελο Ανανία αλλά και το ευρύτερο κοινό, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΝΑΙ και τον Αντιπεριφερειάρχη κ Γιάννη Φλεβάρη στόχος μας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το πώς όλοι μας αλλάζοντας μικρά καθημερινά πράγματα θα καταφέρουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα ασφαλές «σπίτι». Τέλος ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Νίκο Χριστοφόρου για την πολύτιμη βοήθεια της Λέσχης η οποία σταθερά βρίσκεται δίπλα σε όλες τις δράσεις μας.»

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και Γιάννης Φλεβάρης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. κ. Άγγελος Ανανίας, Χρήστος Μπάρδος, Χαρούλα Γιασηράνη και Χρήστος Ευστρατίου.


ΜΗΝΥΜΑ ΑΣΚΟΥΝΤΟΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σύμφωνα με το κείμενο,

Η  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε ως  μία από τις πιο σημαντικές ημέρες όπου λαμβάνονται αποφάσεις για θετικές περιβαλλοντικά δράσεις,  μας βρίσκει για άλλη μια φορά θεατές των επιλογών μας.

Ζώντας μέσα σε πλανητικά όρια, η υπερεκμετάλλευση και η σπατάλη των φυσικών πόρων, η ρύπανση της στεριάς και της θάλασσας, η «επέλαση» καλλιεργειών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, η εκπομπή βλαβερών αερίων και συνεπακόλουθα τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν καθημερινά τον πλανήτη, συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα για το περιβάλλον. Πραγματικότητα που μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.

Όσον αφορά στο Αιγαίο, βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα, η ορθολογική διαχείριση των λεκανών απορροής και η συγκράτηση των υδάτων, η πιστή εφαρμογή, συνεχής βελτίωση και επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμάτων. Μέριμνα της πολιτείας αλλά και δική μας θα πρέπει επίσης να είναι η απλούστευση και κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και η ολοκλήρωση σύνταξης των δασικών χαρτών και του δασολογίου πριν την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Βασική στρατηγική για την εξασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος είναι η σωστή και διαρκής ενημέρωση του κοινού για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όταν το οικολογικό μας αποτύπωμα - οι ανάγκες μας δηλαδή σε ενέργεια και νερό - υπερβαίνουν τη φέρουσα βιολογική ικανότητα της γης. Πρέπει οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά της χρήσης φυσικών πόρων δεν είναι απαραίτητο υποπροϊόν της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας βοηθούν σημαντικά στην αειφορική διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων και μόνο μέσα από αυτή θα προκύψει η βιώσιμη ανάπτυξη.
Πέρα όμως από τα εργαλεία αυτά και την απαιτούμενη συλλογική δράση, είναι απαραίτητη και η ατομική προσπάθεια στη διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση μας με το περιβάλλον.


ευχαριστήρια επιστολή στον λιμενάρχη Ίου από την έπαρχο Θήρας

Σύμφωνα με την επιστολή,

Αγαπητέ κύριε λιμενάρχη,

Για μια ακόμη φορά το σώμα της Λιμενικής αρχής πρωτοστατεί και άμεσα και αποτελεσματικά επεμβαίνει για τη σωτηρία συνανθρώπων μας.

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα, λοιπόν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά, το λιμενοφύλακα κ. Φάνη Βιγκόπουλο, τον κ. Ηλία Τριαντάφυλλο, τον κ. Γιάννη Τριαντάφυλλο, τον κ. Θεολόγο Τριαντάφυλλο και τον κ. Νώντα Ραχούτη για την παρέμβασή σας, στο συμβάν που συνέβηκε στις 31 Μαΐου 2015, πιάνοντας φωτιά σκάφος σε μακρινή απόσταση από την νήσο Ίο με κίνδυνο να χαθούν ζωές, όταν πλήρωμα του σκάφους και επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Συμμετάσχοντες στην επιχείρηση διάσωσης, με την πράξη σας αυτή δείχνετε την προσήλωση σας στο καθήκον ανά πάσα στιγμή και την αγάπη σας προς τον συνάνθρωπό, αδιακρίτως και ανιδιοτελώς.

Σας αξίζει κάθε τιμή και ευχαριστούμε για την πολύτιμη, για την ανθρώπινη ζωή, παρέμβασή σας, και ευχόμαστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο το έργο σας και να αποτελείτε πάντα παράδειγμα μίμησης για μας.


Την ευχαριστήρια επιστολή μπορείτε να δείτε εδώ : https://docs.google.com/document/d/1UDajogbg-Vn5yd74a_5qoqlo3JAhiRstX0hPlKrl4RI/edit?usp=sharing


η πρώτη ανακοίνωση του διεθνούς συμποσίου «η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών» (5-7.11 Σαντορίνη)

Την πρώτη ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η θεματολογία καθώς και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση του συνεδρίου, μπορείτε να δείτε εδώ :

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ - ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ στο Υπ. Οικονομικών - απαίτηση των νησιωτών να συμπεριληφθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου στις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης – συμφωνήθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος με αυτό το θέμα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Την δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα μεταφέρει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο την πρόταση να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, απέσπασαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των φορέων του Αιγαίου, που συμμετείχαν στην σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, το βράδυ της Πέμπτης, με θέμα την διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του Αιγαίου.

Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους, ζητώντας να αποτραπεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που εφόσον συμβεί, θα οδηγήσει σε μαρασμό ολόκληρη την νησιωτική Ελλάδα με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα, λόγω της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που από την αρχή έκανε σαφές στους εκπροσώπους του Αιγαίου ότι,  εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές,  η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η δήλωση  του κ. Βαρουφάκη ότι το ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου, θεωρείται λήξαν για την κυβέρνηση,  προκάλεσε την έντονη  αντίδραση του συνόλου των εκπροσώπων των φορέων, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να απαντά στον Υπουργό Οικονομικών πως το γεγονός ότι η νησιωτικότητα δεν αποτελεί “κόκκινη γραμμή” στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αποδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν την υπερασπίστηκε ως όφειλε, αφού δεν πιστεύει σε αυτή. Αντιθέτως έδειξε να υιοθετεί τα  επιχειρήματα όσων συστηματικά λοιδορούν και κατασυκοφαντούν τα νησιά και τους κατοίκους τους, επικαλούμενοι μεμονωμένα και ακραία παραδείγματα.

Στο επιχείρημα του Υπουργού Οικονομικών ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προσδοκώντας έσοδα στα ταμεία του κράτους, οι εκπρόσωποι του Αιγαίου απάντησαν με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα νησιά και την οικονομία της χώρας γενικότερα, αφού το πλήγμα που θα δεχτεί η ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής Ελλάδας  θα επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία, η οποία  δεν μπορεί να αποτιμηθεί με βάση την επιβάρυνση και  μόνο από την αύξηση των φορολογικών  συντελεστών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αφού κατέστησε σαφές στον κ. Βαρουφάκη ότι οι εκπρόσωποι των νησιών στέκονται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μάχη που δίνει η χώρα για να επιστρέψει στην ομαλότητα,  πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσουν οι φορείς του Αιγαίου συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να μην υποστούν τα νησιά την απώλεια ενός μέτρου που για καταστατικούς λόγους της ΕΕ, εάν καταργηθεί,  δεν μπορεί να επανέλθει.

Ο κ. Χατζημάρκος ευχήθηκε η κυβέρνηση να επιδείξει, έστω και την τελευταία στιγμή, την ίδια υπεύθυνη στάση και να υπερασπιστεί το Αιγαίο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, για να μην μπει ταφόπλακα στην νησιωτική Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη, μέχρι την Δευτέρα σύσσωμοι οι φορείς του Αιγαίου να ετοιμάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ  και δεσμεύτηκε  ότι θα μεταφέρει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο την πρόταση να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την εναλλακτική οικονομική πρόταση προς τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τους φορείς του Αιγαίου να ενισχύσουν και πολιτικά τον αντίλογο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη απόφαση να διενεργηθεί δημοψήφισμα σε όλο το Αιγαίο, ώστε η συμβολή και των νησιωτών στον αγώνα για την διατήρηση της νησιωτικότητας να λάβει τον κοινά συμφωνημένο, απαραίτητο, κινηματικό χαρακτήρα.



Στη συνάντηση έλαβαν μέρος  οι:

•           Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
•           Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου 
•           Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) και Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος
•           Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου
•           Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος
•           Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αντώνης Καμπουράκης
•           Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Μιχαήλ Μιχαήλ
•           Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής
•           Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Μπαρούτης
•           Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς
•           Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Θρασύβουλος Καλογρίδης

•           Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Νίκος Μανιός, Αγλαΐα Κυρίτση, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος.  

ανακοίνωση Επιμελητηρίου Κυκλάδων: κορυφώνεται η μάχη και σύσσωμοι οι Κυκλαδίτες βάζουμε την «κόκκινη γραμμή» του Φ.Π.Α. μαζί με όλους τους κατοίκους του Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπ. Οικ. Γ. Βαρουφάκη για τον νησιωτικό Φ.Π.Α., αναφέρονται τα εξής :

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με βουλευτές του Σύριζα και τους Προέδρους των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), και  των Επιμελητηρίων Βορείου & Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συντεταγμένη παρουσία όλων των συλλογικών οργάνων του Αιγαίου και τη συνεχιζόμενη συσπείρωση και κινητοποίησή τους σε συνέχεια της αυξανόμενης αγανάκτησης όλων των πολιτών στα νησιά που απειλούνται με την άρση του μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α.

Στη συνάντηση, τόσο οι Περιφερειάρχες όσο και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ και Πρόεδροι των Επιμελητηρίων επισήμαναν για μια ακόμα φορά – με τεκμηριωμένες αναλύσεις - ότι το υποθετικό προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος που αναμένουν οι δανειστές από την αύξηση του νησιωτικού Φ.Π.Α. δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, και μάλιστα απέχει κατά πολύ από τις εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, ενώ ταυτόχρονα οι επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της συρρίκνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας θα είναι καταστροφικές για τα νησιά μας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, απευθυνόμενος σε όλους τους Κυκλαδίτες πολίτες, δηλώνει:

«Μετά τη χθεσινή συνάντηση, όπου όλοι οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς τοποθετήθηκαν για άλλη μια φορά με επιτακτικότητα και υπευθυνότητα, το θέμα της διατήρησης του κεκτημένου του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά μας παίρνει διαστάσεις Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.
Μας αφορά ΟΛΟΥΣ τους νησιώτες στο Αιγαίο, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς πρόκειται για την άρση ενός μέτρου που έχει θεσπιστεί σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μέσο στήριξης των νησιωτικών περιοχών για την κάλυψη των ανισοτήτων. Η άρση του στο Αιγαίο δεν έχει καμία νομιμοποίηση και καταρρίπτει και το τελευταίο ψυχολογικό οχυρό για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των νησιών μας.

Ενόψει της τελικής μάχης που δίνεται τις ώρες αυτές όλοι οι πολίτες, φορείς και συλλογικά όργανα στα νησιά μας πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν άμεσα στις συντονισμένες ενέργειες που σχεδιάζονται τις επόμενες ώρες, ώστε η πίεση που όλο αυτό το διάστημα εκφράζεται από τους πολίτες στα συλλογικά τους όργανα, να διοχετευθεί ενιαία προς τη σωστή κατεύθυνση και το μήνυμα να ακουστεί.

Παράλληλα, τα τοπικά ΜΜΕ, οφείλουν να αναδείξουν τις διαστάσεις του ζητήματος και να διατηρήσουν το θέμα στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης έως την επίλυσή του.
Αυτή την κρίσιμη ώρα συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε και να αντιδρούμε ως ένα σώμα,  όλοι μαζί,  δημιουργώντας μια ισχυρή γραμμή πυρός, για να ανατρέψουμε την άρση του μοναδικού – ίσως – μέτρου που έχει απομείνει ως ένδειξη δημοκρατίας και ισότητας στα νησιά μας».


ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης επισκέφθηκε τη Ρόδο και την Κω

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης επισκέφθηκε σήμερα (5.6.2015) τη Ρόδο και την Κω, ολοκληρώνοντας το διήμερο των επισκέψεών του σε νησιά του Αιγαίου.

Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου Υποστράτηγος Γεώργιος Σκανδαλάκης και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης.

Αρχικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός μετέβη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής, Πύραρχος Βασίλειος Κοκμοτός. Εκεί, ο κ. Πανούσης συναντήθηκε και συνομίλησε με το προσωπικό για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την προσφορά τους και τους διαβεβαίωσε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, γίνονται προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αμέσως μετά, ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε την Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής, Ταξίαρχος Φώτιος Νικολόπουλος. Εκεί, συναντήθηκε με το αστυνομικό προσωπικό και με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τους στόχους του Υπουργείου. «Η Αστυνομία πρέπει να λειτουργεί σωστά και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό όμως δεν συνδυάζεται με άσχημες συμπεριφορές», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι στόχος του είναι η συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός μετέβη στην Κω και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής, Πύραρχος Γεώργιος Τσάμης και συναντήθηκε με το προσωπικό. «Γνωρίζουμε τα προβλήματά σας. Τα ξέρουμε και γνωρίζουμε πώς πρέπει να κινηθούμε. Θέλουμε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό των δομών και των υπηρεσιών, κυρίως όσον αφορά στους ενστόλους σε ζητήματα αναδρομικών και επιμέρους προβλημάτων», τόνισε.

Εν συνεχεία, επισκέφθηκε τη Β’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, όπου συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο, Αστυνομικό Διευθυντή Γεώργιο Γεωργακάκο και το προσωπικό. Κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία αλλά και θέματα μετανάστευσης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, τέλος, μετέβη στο Δημαρχείο της Κω, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο, κ. Γιώργο Κυρίτση με κύριο θέμα τη μετανάστευση. Ειδικότερα, συζητήθηκαν ζητήματα αποσυμφόρησης των εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενούνται μετανάστες, τρόποι επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών με την ενίσχυση προσωπικού και μέσων. Στο πλαίσιο αυτό δίδεται προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και στους μετανάστες με προσφυγικό προφίλ (Σύριοι με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα).


«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό με ανθρωπισμό και πολιτισμό. Θα συνεχίσουμε να το χειριζόμαστε με ευαισθησία – ο κάθε Υπουργός στον τομέα που έχει αναλάβει. Χρειάζονται λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στη διάσωση των μεταναστών, στη στέγασή τους και στη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών τους υποθέσεων το ταχύτερο δυνατό. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρξουν συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στενή συνεργασία της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός. 

ερώτηση της βουλευτή του ποταμιού ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΑΧΙΑΟΥ σχετικά με την ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ των ΝΗΣΩΝ του ΑΙΓΑΙΟΥ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δεκάδες νησιά της χώρας, στα οποία κάτοικοι και τουρίστες αναμένεται να πουν από αύριο το «νερό–νεράκι», καθώς η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στα διαδικαστικά της υδροδότησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος έλλειψης νερού. Η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την διακοπή υδροδότησης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Η Χριστίνα Ταχιάου τονίζει ότι σε περισσότερα από 10 νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα,  όπως η Πάτμος, η Λέρος και το ακριτικό Καστελόριζο, η μεταφορά νερού σταμάτησε, ενώ τα αποθέματα νερού που διαθέτουν τα νησιά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των τουριστών για διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών. Σε κάποια νησιά μάλιστα, οι βρύσες των σπιτιών και των ξενοδοχείων θα στερέψουν σε λιγότερο από δύο ημέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μαρτύριο της σταγόνας.

Η βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας προέκυψε επειδή το υπουργείο δεν προχωρά στην εξόφληση του ποσού της σύμβασης που έχει συνάψει με την εταιρία που  δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, καθώς μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία και το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτουν υδροφόρες. Η εταιρεία που μεταφέρει το νερό σταμάτησε σήμερα τα ναυτικά δρομολόγια, καθώς το Υπουργείο δεν έχει πληρώσει τις τελευταίες δύο συμβάσεις, παρ’ όλο που οι δαπάνες έχουν εγκριθεί. Η συμβαλλόμενη εταιρία παρουσιάζει εξ αυτού του λόγου οικονομική αδυναμία και διεκδικεί την νόμιμη πληρωμή της.

Η Χριστίνα Ταχιάου σημειώνει ότι η υδροδότηση των νησιών από το Πολεμικό Ναυτικό έχει αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρή για το κράτος λόγω του μικρού μεγέθους των υδροφόρων που διαθέτει, αλλά και του εξοπλισμού και της επάνδρωσης των πλοίων. Επιπλέον οι υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να προσεγγίσουν μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής δηλώνει άγνοια για την εξέλιξη του θέματος και  προσπαθεί να εφεύρει λύσεις που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ η νέα σύμβαση για την υδροδότηση βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν έχει προβεί ακόμη στις απαραίτητες ενέργειες.

Η βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς για το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υδροδότησης των νησιών που δεν διαθέτουν σύστημα αφαλάτωσης, τονίζοντας ότι «Σήμερα το Καστελόριζο εξαντλεί τα τελευταία αποθέματα νερού. Ακολουθεί η Κίμωλος, η Αμοργός και άλλα νησιά τα οποία δεν διαθέτουν συστήματα αφαλάτωσης. Ωστόσο προβλήματα υδροδότησης παρουσιάζουν και νησιά που έχουν συστήματα αφαλάτωσης, τα οποία δεν συντηρούνται ορθά. Τα παραπάνω είναι σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί και δεν κινείται άμεσα για την επίλυση τους. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και οι τουρίστες καλούνται να αντιμετωπίσουν τριτοκοσμικές καταστάσεις».

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης,  


Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θέμα: Τα νησιά εκπέμπουν σήμα κινδύνου από την έλλειψη νερού

Τα νησιά του Αιγαίου κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού. Το 2015 συζητάμε για λειψυδρία στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στα διαδικαστικά της υδροδότησης των νησιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται, ήδη από σήμερα, σοβαρότατο πρόβλημα από την έλλειψη του νερού. Σε περισσότερα από 10 νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα,  όπως η Πάτμος, Λέρος και το ακριτικό Καστελόριζο, η μεταφορά νερού σταμάτησε, ενώ τα αποθέματα νερού που διαθέτουν τα νησιά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των τουριστών για διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών. Σε κάποια νησιά μάλιστα, οι βρύσες των σπιτιών και των ξενοδοχείων θα στερέψουν σε λιγότερο από δύο ημέρες.  Μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μαρτύριο της σταγόνας.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας  προέκυψε, επειδή το υπουργείο δεν προχωρά στην εξόφληση του ποσού της σύμβασης που έχει συνάψει με την εταιρία που  δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, καθώς μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία και το πολεμικό ναυτικό διαθέτουν  υδροφόρες. Η εταιρεία που μεταφέρει το νερό, σταμάτησε σήμερα τα ναυτικά δρομολόγια, καθώς παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα  προκειμένου να λάβει τα ποσά που της οφείλονται, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να τα εκταμιεύσει.
Σημειώνεται ότι η υδροδότηση των νησιών από το Πολεμικό Ναυτικό έχει αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρή για το κράτος λόγω του μικρού μεγέθους των υδροφόρων που διαθέτει, αλλά και του εξοπλισμού και της επάνδρωσης των πλοίων. Επιπλέον οι υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού δεν προσεγγίζουν μικρά και απομακρυσμένα νησιά.
Η εταιρία η οποία διαθέτει τις υδροφόρες,  λαμβάνει μέρος σε διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου υδροδότησης των νησιών.
Με αυτήν την εταιρία η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς συνεργασίας και από τις διετείς συμβάσεις μετά από διαγωνισμό, επέλεξε την απευθείας ανάθεση, αλλά για διάστημα ενός μήνα η κάθε ανάθεση. Η τελευταία σύμβαση απευθείας ανάθεσης αφορούσε την υδροδότηση των νησιών με 49.000 κυβικών μέτρων νερού μέχρι την 08/06/2015. Την 04/06/2015 μετά την τελευταία παράδοση στην Πάτμο, ολοκληρώνεται η συμβατική υποχρέωση της εταιρίας. Η νέα σύμβαση για την υδροδότηση βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν έχει προβεί ακόμη στις απαραίτητες ενέργειες. Επιπλέον, το Υπουργείο δεν έχει πληρώσει τις τελευταίες δύο συμβάσεις καίτοι έχουν εγκριθεί οι δαπάνες. Η συμβαλλόμενη εταιρία παρουσιάζει εξ αυτού του λόγου οικονομική αδυναμία και διεκδικεί την νόμιμη πληρωμή της.
Πέρα από το γεγονός αυτό δεν νομιμοποιείται για περαιτέρω υδροδότηση σε κανένα νησί χωρίς νέα σύμβαση.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής δηλώνει άγνοια για την εξέλιξη του θέματος, ενώ προσπαθεί να εφεύρει λύσεις που όμως δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Σήμερα το Καστελόριζο εξαντλεί τα τελευταία αποθέματα νερού. Ακολουθεί η Κίμωλος, η Αμοργός και άλλα νησιά τα οποία δεν διαθέτουν συστήματα αφαλάτωσης. Ωστόσο προβλήματα υδροδότησης παρουσιάζουν και νησιά που έχουν συστήματα αφαλάτωσης, τα οποία δεν συντηρούνται ορθά.
Τα παραπάνω είναι σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί και δεν κινείται άμεσα για την επίλυση τους. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και οι τουρίστες καλούνται να αντιμετωπίσουν τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1)      Πώς θα υδροδοτηθούν το Καστελόριζο, η Κίμωλος, η Αμοργός, η Σύμη, και τα άλλα νησιά που δεν διαθέτουν σύστημα αφαλάτωσης και με τι μέσα?

2)      Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των νησιών αυτών, οι οποίες είναι αυξημένες μεσούσης της τουριστικής περιόδου;

Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2015

ανακοίνωση κύρωσης δικτύου κοινοχρήστων χώρων Δ.Κ. Μεσαριάς - νέα καταληκτική ημερομηνία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Στο πλαίσιο της σύμβασης του Δήμου Θήρας με θέμα «ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΙΑΣ», παρακαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους όπως προσκομίσουν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θήρας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1.         Πλήρη στοιχεία ιδιοκτητών (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και επικοινωνίας, τηλέφωνο κ.α.).
2.         Συμβολαιογραφικές πράξεις παραχώρησης εδαφικών λωρίδων σε κοινή χρήση, καθώς και πιστοποιητικό μεταγραφής τους.
3.         Το διάγραμμα που  συνοδεύει τις παραπάνω πράξεις (εγκεκριμένου η μη).
4.         Τα στελέχη των οικοδομικών αδειών (αν υπάρχουν) και τα τοπογραφικά διαγράμματα αυτών.
5.         Φωτογραφίες των χώρων, όπου θεωρείται αυτό σκόπιμο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Τα παραπάνω προσκομιζόμενα έγγραφα απαιτείται να είναι γνήσια αντίγραφα των πρωτοτύπων και θα πρέπει να κατατεθούν υπό μορφή αίτησης στο πρωτόκολλο του Δήμου (22860-22814) έως τις 19 Ιουνίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία μας στο
τηλ. 22863 60167 (κα Βλάχου Σπυριδούλα).

Με εντολή Δημάρχου,
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Τ.Υ.Δ. Θήρας,

ΒΡΑΝΤΖΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Οι αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών για τη φιλοξενία νηπίων σχολικής περιόδου 2015-2016 στους δύο Παιδικούς Σταθμούς Επισκοπής – Γωνιάς και Οίας θα γίνουν από 8 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου 2015.

Για πληροφορίες, έντυπα αιτήσεων και κατάθεση αιτήσεων:

Γραφείο Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας & Παιδείας (κλειστό γυμναστήριο ΔΑΠΠΟΣ, Καρτεράδος) τηλ.: 22860 33829, 31075 Δευτέρα-Παρασκευή 9:30 έως 14:30.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν παιδιά ηλικίας 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στο Νηπιαγωγείο.

Πληροφορίες και αιτήσεις για την συμμετοχή στην χρηματοδότηση μητέρων από τη Δράση "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής"(ΕΣΠΑ) θα βρείτε στο

Η Πρόεδρος Δ.Σ. Όλγα Γραβάνη


ανακοινώσεις του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. για το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και το 5χ5 Ημεροβιγλίου

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις,

Ολοκληρώθηκαν για τη φετινή σχολική περίοδο οι επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δημοτικού Αθλητικού Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Οργανισμού Σαντορίνης που βρίσκεται στην περιοχή του Βουρβούλου.

Συνολικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής παρακολούθησαν 280 παιδιά των νηπιαγωγείων και των δημοτικών απ' τα σχολεία του Καμαρίου, των Φηρών, του Καρτεράδου, του Βουρβούλου, του Ημεροβιγλίου και της Μεσσαριάς.

Οι μαθητές διδάχτηκαν από τον κο Μάρκο Αλεφραγκή σε θεωρητικό επίπεδο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του νηπιαγωγείου του Βουρβούλου τρόπους σωστής οδικής συμπεριφοράς σαν πεζοί, αλλά και σαν επιβάτες Ι.Χ ή λεωφορείου, ήρθαν σε επαφή με ορισμένα βασικά σήματα της τροχαίας κι ακόμα έμαθαν να διαβάζουν τις διαγραμμίσεις στην άσφαλτο.

Φυσικά όμως το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής τους ήταν πρακτικό, καθώς μετά την ολοκλήρωση της θεωρίας οι... οδηγοί του μέλλοντος μετέφεραν τις γνώσεις τους στο τιμόνι, οδηγώντας αυτοκινητάκια και ποδήλατα στην πίστα του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή και των δασκάλων τους, φεύγοντας πραγματικά ενθουσιασμένα έπειτα από κάθε επίσκεψη τους.  

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κο Μάρκο Αλεφραγκή για την πραγματικά πολύτιμή και ανιδιοτελή βοήθειά του στην προσπάθειά μας να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη σημαντικότητα της κυκλοφοριακής αγωγής και να μάθουν ν' αντιμετωπίζουν την οδήγηση και την κυκλοφορία με υπευθυνότητα.

Ο Δημοτικός Αθλητικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σας ενημερώνει πως το γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στην περιοχή του Ημεροβιγλίου θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης. Παρακαλείστε να μην εισέρχεστε στο χώρο κατά το διάστημα εκτέλεσής τους προς αποφυγή τραυματισμού.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.

Με τιμή, Ο Πρόεδρος Τζούρος Ελευθέριος


συναντήσεις Επάρχου Θήρας στην Φολέγανδρο (3.6) και σύσκεψη στο επαρχείο για τον ΦΠΑ (4.6)

Συνάντηση με το Δήμαρχο Φολεγάνδρου στο Δημαρχείο του νησιού είχε χθες Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 η Έπαρχος Θήρας κ. Θεώνη Λειβαδάρου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν την Φολέγανδρο όπως η υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων στο νησί, η συντήρηση του οδικού δικτύου , η χρηματοδότηση με 16.000 ευρώ του ΧΥΤΑ Φολεγάνδρου, η σύνταξη μελέτης για το γήπεδο 5Χ5.

Η Έπαρχος Θήρας κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Φολέγανδρο συμμετείχε στα γυρίσματα της γνωστής εκπομπής του ALPHA 60΄΄ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ μίλησε στον παρουσιαστή και δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση για τον τουρισμό στην Φολέγανδρο και γενικά στα νησιά μας και για τις προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον.


Η Έπαρχος Θήρας επέστρεψε σήμερα Πέμπτη 4 Ιουνίου στη Σαντορίνη προκειμένου να οργανώσει την έκτακτη σύσκεψη με θέμα την επικείμενη κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά μας , η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Επαρχείο 14:00 και στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των φορέων του νησιού.

«πράσινη» Επιχειρηματικότητα και τις Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» - εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (29.5)

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διακρατικής συνεργασίας  “FIREMED” – Καινοτόμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον τομέα της Ενέργειας, στην περιοχή της Μεσογείου και σε συνέχεια προηγούμενων ενημερωτικών ενεργειών, πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, με θέμα την  «Πράσινη» Επιχειρηματικότητα και τις Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», παρουσία εκπροσώπων των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς.

Η παρουσίαση έγινε με «ζωντανή» σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο όπου συμμετείχαν επιχειρηματίες με ενδιαφέρον είτε στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας είτε σε χρηματοδοτικά θέματα. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προσανατολισμού του σύγχρονου «επιχειρείν» σε τρόπους λειτουργίας φιλικότερους προς το περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Μαραγκός, υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαικών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακών Έργων, παρουσίασε το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας FIREMED, βασικός στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μεσογείου στη διαδικασία εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης για εφαρμογές Ενεργειακής Αποδοτικότητας και ΑΠΕ.

Ο κ. Γιάννης Γεραγωτέλλης, εκπρόσωπος της εταιρείας Kinno Consultants, παρουσίασε εν συντομία τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πλατφόρμα του προγράμματος FIREMED, στην οποία οι ενδιαφερόμενους επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν πληροφόρησης για τις πηγές χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Ενέργεια και την εξοικονόμηση, παρουσιάστηκαν από την κα Αγγελική Παλαιολόγου, ενώ οι Ενεργειακοί Πόροι, οι Στόχοι για την Ενέργεια και τα σχετικά Περιφερειακά Προγράμματα αναλύθηκαν από την κα. Ιωάννα Νίκου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ανάπτυξης  και Ενέργειας.

Το project του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τίτλο «Πράσινα Νησιά», παρουσιάστηκε από τον κ. Κώστα Βάλβη, συνεργάτη του φορέα.

Στη συνέχεια η συνάντηση ασχολήθηκε με τα τρέχοντα προγράμματα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ξεκινώντας από το Τοπικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Αλιευτικών περιοχών, το οποίο παρουσίασε η κα Νατάσα Κλήμη από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων.

Η κα Μαβίκα Ηλίου από την Δ/νση Green Banking της Τράπεζας Πειραιώς, ανέλυσε την περιβαλλοντική πολιτική, τους στόχους, τα έργα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας, ενώ ο κ. Σπύρος Φλώρος, Δ/ντης Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχ/σεων τη Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» και «Jeremie» καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Παππάς από την εταιρεία Green Evolution, ειδικός σε θέματα Τουρισμού, παρουσίασε προγράμματα και μεθόδους εξοικονόμησης Ενέργειας για τουριστικές – κυρίως – επιχειρήσεις.


Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π) Κυκλάδων ευχαριστούν τις επιχειρήσεις, τους εισηγητές και τους λοιπούς συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της συνάντησης.  

τοποθέτηση της Π.Ν.Α. για την αναμενόμενη έκδοση Κ.Υ.Α. για την ίδρυση μονάδων οικοτεχνίας

Σε ανακοίνωση επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Ζαννετίδη προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αναμενόμενη έκδοση Κ.Υ.Α. για την ίδρυση μονάδων οικοτεχνίας, αναφέρονται τα εξής :

Μετά από τις προσπάθειες μας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γίναμε αποδέκτες αφενός ενθουσιωδών μηνυμάτων από Έλληνες και ξένους καταναλωτές που δοκίμασαν τα προϊόντα μας και αφετέρου μηνυμάτων απελπισίας από μικρότερους παραγωγούς που παραμένουν στην αφάνεια ή στο έλεος των μεσαζόντων με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

 Η Περιφέρεια μας λόγω των ιδιαιτεροτήτων κάθε νησιού παράγει μια πλειάδα τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που θα μπορούσε να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την ήδη τεράστια ελληνική ποικιλομορφία των γεύσεων. Οι παραγωγοί των μικρών νησιών παράγουν ποιοτικά προϊόντα σε μικρές ωστόσο ποσότητες που τους είναι σχεδόν αδύνατον να επενδύσουν στη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αποτέλεσμα όλος αυτός ο πλούτος να μένει στην αφάνεια ή τα προϊόντα αυτά να διακινούνται χωρίς τις αναγκαίες νόμιμες προϋποθέσεις. Εξάλλου τα νησιά μας εκτός από το μοντέλο της θάλασσας και του ήλιου επιδιώκουν να προβάλουν και τον γαστρονομικό τους πλούτο αφού οι απαιτήσεις των τουριστών πλέον έχουν επεκταθεί και σε αυτό τον τομέα.

Δημιουργείται λοιπόν ένα τεράστιο κενό όσο αφορά την διάθεση παραδοσιακών προϊόντων γεωργικής προέλευσης από μικρές αγροτικές επιχειρήσεις των νησιών. Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θεωρούμε ότι βρίσκεται στην ίδρυση μονάδων οικοτεχνίας μέσω των οποίων οι παραγωγοί αυτοί θα διαθέτουν πλέον μόνοι τους τα προϊόντα τους, τα οποία όμως θα καλύπτουν και τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής. Με χαρά δεχτήκαμε την ανακοίνωση σας , ότι σύντομα θα υπογραφεί η σχετική  ΚΥΑ που θα περιγράφει την προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων δομών, σε εφαρμογή του Νόμου 4235 του 2014. 

Δεδομένου αφενός του έντονου ενδιαφέροντος από πολλούς παραγωγούς να ιδρύσουν οικοτεχνικές μονάδες και αφετέρου των επικείμενων επενδυτικών προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν στο άμεσο μέλλον θεωρείται κρίσιμο το γεγονός ότι η εν λόγω ΚΥΑ θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον υπάρχουν παραγωγοί που επιθυμούν να ιδρύσουν οικοτεχνικές μονάδες σε τουριστικές περιοχές και αγωνιούν να προλάβουν την παρούσα τουριστική περίοδο.

Κύριε Υπουργέ ,


 θεωρούμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις θα δώσουν διέξοδο σε ένα μεγάλο αριθμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα αλλά θα βοηθήσουν επίσης σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος εμπλουτίζοντας το γαστρονομικά. Είμαστε στη διάθεση σας για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες έκδοσης της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

κείμενο – παρέμβαση δέκα συνέδρων - πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης

Το κείμενο – παρέμβαση δέκα συνέδρων - πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης με τίτλο: «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΡΑ ή ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ - Στη ζωή δεν υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν επιλογές», σχετικά με την με την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού φορέα, ενόψει του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που ξεκινάει αύριο στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου,  μπορείτε να το δείτε εδώ :

ενημερωτική εκδήλωση στην Ρόδο σχετικά με συνταξιοδοτικά ζητήματα αμερικανών πολιτών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,



Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2015

μέσω CNN η τουριστική προβολή του Νοτίου Αιγαίου διεθνώς - η TASK Group – CNN στην Ρόδο τέλη Ιουνίου για την οριστικοποίηση του πλαισίου συνεργασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Η δυνατότητα συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το μεγαλύτερο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξετάστηκε σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον Αντιπρόεδρο του CNN International,  Antonio Canto, την Τρίτη στο Λονδίνο.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέτα Παπαβασιλείου – Βακιάνη και στελέχη του CNN που ασχολούνται, ειδικότερα, με τον τουρισμό, τόσο σε επίπεδο παραγωγών, όσο και σε επίπεδο στρατηγικής.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πρόταση συνεργασίας προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έγινε από το ίδιο το CNN, αναγνωρίζοντας ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται ορισμένοι από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια που συνεργάζεται με το CNN, το τηλεοπτικό δίκτυο των 291 εκατομμυρίων συνδρομητών σε όλον τον πλανήτη, το οποίο έχει την δυνατότητα σχεδιασμού στοχευμένων προγραμμάτων προβολής ανά χώρα ή ομάδα καταναλωτών.

Το ραντεβού του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με στελέχη του CNN όσο και με την TASK Group του τηλεοπτικού δικτύου που χαράσσει στρατηγικές για τον τουρισμό, ανανεώθηκε για το τέλος Ιουνίου, στο γραφείο του κ. Χατζημάρκου στην Ρόδο, οπότε  θα εξετασθούν τα προτεινόμενα σενάρια στρατηγικής για την προβολή του Νοτίου Αιγαίου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Μετά την συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του CNN International, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που συνεργάζεται με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN,  το οποίο έχουν εμπιστευτεί δεκάδες μεγάλες χώρες ανά τον κόσμο για την τουριστική τους προβολή. Η συνεργασία με στρατηγικούς οργανισμούς  του μεγέθους και του βεληνεκούς του CNN δείχνει την μεγάλη δυναμική και προοπτική της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αναδεικνύει την ανάγκη, η δυναμική αυτή, να στηριχθεί μέσα από συνέργειες με τους διεθνώς κορυφαίους».

ανακοίνωση των «ΕΜΕΙΣ» με θέμα την υγεία στην Σαντορίνη

Σε ανακοίνωση της ομάδας πολιτών «ΕΜΕΙΣ» - Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών με θέμα την υγεία στην Σαντορίνη και τίτλο «ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ», αναφέρονται τα εξής,

Οφείλει μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε θέματα υγείας να εξασφαλίζει όλες τις κτιριακές υποδομές που καθορίζει ο νόμος;

Οφείλει η Αστυνομική αρχή κάθε τόπου να εφαρμόζει τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων;

Οφείλουν τα Ελληνικά Δικαστήρια να συνυπολογίζουν στις αποφάσεις τους την κοινωνική διάσταση των θεμάτων που καλούνται να εκδικάσουν;

Αν σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι ναι μετά βεβαιότητας, η τοπική κοινωνία με τη σειρά της οφείλει να κρατήσει τη ψυχραιμία της, και να περιμένει την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολυϊατρείου Θήρας, θα γίνει εντός 10 ημερών.

Η υγεία των πολιτών είναι θέμα υψίστης σημασίας πέρα από κάθε αμφιβολία. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης ανησυχούν, ύστερα από την απόφαση του Εφετείου του Πειραιά να σφραγίσει τμήματα του Πολυϊατρείου της Σαντορίνης. Αν στο τοπίο προσθέσουμε την υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας του νησιού, μπορούμε να φανταστούμε τους λόγους ανασφάλειας των κατοίκων. Το ιδιωτικό πολυϊατρείο ήταν μια κάποια λύση.

Η ασφάλεια που παρείχε στους κατοίκους η ύπαρξη του ιδιωτικού κέντρου υγείας δεν ήταν βέβαια για όλους. Αφορούσε αυτούς που είχαν να καταβάλουν το αντίτιμο των εξετάσεων τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Νοσοκομείο Θήρας που είναι έτοιμο να υποδεχτεί, το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο αυτών που είναι σε θέση να πληρώσουν, να ανοίξει τις πόρτες του το συντομότερο δυνατόν.

Οι τελευταίες πληροφορίες μας πάντως είναι  ότι το Νοσοκομείο θα ανοίξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό θα είναι μια νίκη για τη Σαντορίνη και τον κόσμο της.


ΕΜΕΙΣ ΘΗΡΑΣ

ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Σαντορίνης της ΟΓΕ σχετικά με το πολυιατρείο της Σαντορίνης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο νησί

Στην ανακοίνωση της Οµάδας Γυναικών Σαντορίνης της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ), αναφέρονται τα εξής :

Τα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα στο νησί μας, ανακοίνωσαν το κλείσιμο του ιδιωτικού πολυιατρείου. Αμέσως δημοσιεύτηκαν ανακοινώσεις επαγγελματικών συλλόγων και πολιτικών προσώπων για την ενέργεια αυτή «τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ανοίξει ακόμα το νοσοκομείο της Σαντορίνης». Κάποιες ανακοινώσεις ανάφεραν και το «πρόβλημα» των τουριστικών πρακτόρων που το έχουν βάλει στις συμφωνίες που έχουν κάνει με τα γραφεία του εξωτερικού.

Δεν θα σχολιάσουμε τις ανακοινώσεις ή την ενέργεια της αρμόδιας αρχής. Δεν γνωρίζουμε καν, αν το ιδιωτικό πολυιατρείο έχει άδεια λειτουργίας ή αν στεγάζεται σε κατάλληλο κτίριο. Δεν είναι αυτό ακριβώς που μας ενδιαφέρει.

Θα θυμίσουμε όμως κάποια ζητήματα που -τουλάχιστον εμείς - δεν θέλουμε να ξεχνιούνται.

1. Το Κέντρο Υγείας Θήρας, το βασικό κύτταρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους κατοίκους των νησιών μας, είναι υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο. Δεν έχει τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την υγεία των κατοίκων του νησιού – ΧΕΙΜΩΝΑ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ούτε καν αυτές που προβλέπονται στον κανονισμό του. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα δεν έχει βασικά ιατρικά αναλώσιμα τα οποία οι ασθενείς πηγαίνουν και αγοράζουν από τα φαρμακεία!

2. Τα αγροτικά ιατρεία λειτουργούν περιστασιακά (ανοίγουν κάποιες ημέρες την εβδομάδα, αν και όταν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός) με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και την ανεπαρκέστατη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλα τα χωριά!

3. Υπάρχουν ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για εξέταση ασθενών και συνταγογράφηση με τα γνωστά επακόλουθα (πληρωμή επίσκεψης 40-60 ευρώ ακόμα και για συνταγές ή αυτορύθμιση (!) της θεραπείας από τους «μη έχοντες»).

4. Κανένας μικροβιολόγος δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Όλες οι εξετάσεις πρέπει να πληρώνονται.

5. Κανένας ιδιώτης οδοντίατρος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, γυναικολόγος, ακτινολόγος, ορθοπεδικός, δερματολόγος, φυσιοθεραπευτής, ψυχολόγος κλπ που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Όποιος έχει χρήματα μπορεί να τους χρησιμοποιεί.

6. Η συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική δεν είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ και οι τιμές για τις υπηρεσίες της είναι πολύ υψηλές.

Για όλα αυτά, καμιά ανακοίνωση. Καμιά διαμαρτυρία.

Κάποιοι κουνάνε το κεφάλι. Με σημασία ή μοιρολατρία.

Άλλοι αναμένουν ως πανάκεια τη λειτουργία του νοσοκομείου – άραγε πότε και πώς, με ποιούς όρους;

Άλλοι αναμένουν γενικώς και αορίστως.

Εμείς, αντιπαλεύουμε τη πολιτική των ελάχιστων παροχών και δικαιωμάτων στην Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή φροντίδα Υγείας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια με πλήρεις σύγχρονες υπηρεσίες για όλο το λαό.

Οµάδα Γυναικών Σαντορίνης

Σαντορίνη, 1 Ιουνίου 2015

διεξαγωγή Εξετάσεων Αξιολόγησης του Ε.Φ.Ε.Τ. στη Σαντορίνη (3-4.6) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα,

Σε συνέχεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) που υλοποιήθηκαν από το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο νησί της Σαντορίνης το τελευταίο διάστημα, σας ενημερώνουμε για τις εξετάσεις αξιολόγησης των εκπαιδευομένων:

Γραπτή Αξιολόγηση από τον ΕΦΕΤ
Γραφείο Επιμελητηρίου Κυκλάδων της Σαντορίνης

Τετάρτη 03 και Πέμπτη 04 Ιουνίου
Ώρες προσέλευσης: από 09:00 έως 14:00

Διάρκεια γραπτής αξιολόγησης: 15 λεπτά

Για την συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία απαιτούνται:
Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο, προσωπικό ΑΦΜ και στυλό
Η ημερομηνία και οι ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων είναι αυστηρώς καθορισμένες και δεν επιδέχονται αλλαγής.

Ο συνολικός χρόνος εξέτασης είναι αυστηρώς προγραμματισμένος για κάθε τμήμα. Η ακριβής ώρα προσέλευσης θα σταλεί μέσω προσωπικού sms σε κάθε εξεταζόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το επίσημο πιστοποιητικό του Ε.Φ.Ε.Τ. χορηγείται μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της προβλεπόμενης γραπτής αξιολόγησης, στην οποία είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν όλοι όσοι εκπαιδεύθηκαν σύμφωνα με την Υ.Α 14708/2007.