Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2010

(Όπα) είπα λέω…

Από τα δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις που μας στέλνουν οι βουλευτές της περιοχής μας μαθαίνουμε,

Για το περιεχόμενο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με
το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην οποία παρέστησαν μέλη της ΝΔ καθώς και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Κατα την διάρκεια της συνάντησης ο Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο κοινωνικός διάλογος και ειδικά στο ασφαλιστικό ζήτημα. Εξέφρασε προβληματισμούς για το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα ανέφερε οτι,
Το κόστος της λήψης αυτών των νέων επώδυνων μέτρων δεν επιμερίζεται, δεν συμψηφίζεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση, αυτή την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική να την εξαντλεί μόνο στην ενημέρωση και όχι στο κυνήγι ενόχων, εντός και εκτός χώρας, για να καλύψει τη δική της αβελτηρία, τη δική της κωλυσιεργία, τη δική της αδυναμία.


Επίσης, με ερώτησή του στην Βουλή, ο Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την ένονη
δυσαρέσκειά του για την αδικαιολόγητη τριχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Βρούτσης, μαζί με άλλους έντεκα νησιώτες βουλευτές κατήγγειλαν την Κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσον αφορά την αδικαιολόγητη διάσπαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και για την επιπόλαιη απόφασή της να «διαλύσει» επί της ουσίας το Λιμενικό Σώμα και μάλιστα αγνοώντας επιδεικτικά τις αντίθετες εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων με τη ναυτιλία φορέων.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής Κυκλάδων «Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, ο οποίος αποφέρει ετησίως 18 δις €, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα από τη ναυτιλία αγγίζει τα 916 €. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει - ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε - να πειραματιζόμαστε με αυτήν». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα υπηρετεί με απόλυτη επιτυχία εδώ και 90 χρόνια τώρα την εμπορική ναυτιλία, συντελώντας αποφασιστικά στην ανάδειξη της σε παγκόσμια υπερδύναμη».


Ενω,
Την πλήρη αντίθεσή τους στις Κυβερνητικές προθέσεις να καταργηθεί το ισχύον καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασαν με ερώτηση (6472/23-2-2010) που κατέθεσαν στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, μαζί με τέσσερις ακόμη νησιώτες βουλευτές.

Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, αλλά και δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, ο κ. Βρούτσης εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκειά του απέναντι σε ένα άδικο, εισπρακτικού χαρακτήρα και αντιαναπτυξιακό μέτρο, το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε, εάν εφαρμοστεί, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε ολόκληρη τη νησιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει με την ερώτηση του στον Υπουργό Οικονομικών, ότι η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος, Σαμοθράκη και Θάσος) θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992) που ψήφισε η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε ουσιαστικά στο εθνικό φορολογικό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΟΚ για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών. Εξέλιξη, που αφενός αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα (λόγω της γεωγραφικής και μορφολογικής της ιδιαιτερότητας) και αφετέρου εξασφάλισε ένα ισχυρό (φορολογικό) κίνητρο, που συνέβαλε καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Ο βουλευτής Κυκλάδων υπογράμμισε, ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για πιθανή αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, φανερώνουν πρωτοφανή προχειρότητα και έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη νησιωτική Ελλάδα. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη πολιτική απόφαση, η οποία αντίκειται πλήρως με την συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 101) να λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών.


Για διαπόμπευση της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και υπέρμετρη υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση προχθες (25.02.2010) στη βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γ. Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο βουλευτής Κυκλάδων, καταλόγισε βαριές ευθύνες στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους 6 μήνες στην οικονομία, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και μάλιστα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου η Ελλάδα δίνει μια ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική μάχη.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ρενβανσισμό, μικροψυχία και επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος, αφού με διάφορα επικοινωνιακά τρυκ -όπως η διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία -προσπαθεί μάταια να κρύψει τις σοβαρές εγγενείς αδυναμίες της και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Γεγονός, που αποδεικνύεται περίτρανα από την ατολμία και αναποφασιστικότητα που επιδεικνύει -εδώ και έξι μήνες τώρα- στη διαχείριση της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, στη δίνη της οποίας βρίσκεται σήμερα η χώρα.



Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα που έφερε το υπουργείο οικονομικών με τη μορφή του κατεπείγοντος την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, εξέφρασε με ομιλία του ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, ως γενικός εισηγητής της Ν.Δ., υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει την αύξηση του ΕΦΚ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η εν λόγω ενέργεια όχι μόνο δεν θα ευνοήσει την ανάπτυξη, αλλά θα χτυπήσει άμεσα το κόστος παραγωγής στις βιομηχανίες, καθώς και το κόστος των μεταφορών (ΤΑΞΙ, μεταφορικές εταιρείες κ.α.). Γεγονός που αφενός θα κάνει την ελληνική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική και αφετέρου θα μετακυλίσει το πρόσθετο κόστος στον πολίτη-καταναλωτή, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βρούτσης δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει με τις ενέργειες και την κερδοσκοπία, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλοντας σε προγενέστερο χρόνο την αύξηση του ΕΦΚ, έστειλε ουσιαστικά μήνυμα σε όλους εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να αποθεματοποιήσουν καύσιμα με αποτέλεσμα να κερδοσκοπήσουν περί τα 37 εκατ. € σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των Ελλήνων πολιτών. Γεγονός, που απέδειξε έμπρακτα παρουσιάζοντας στοιχεία από τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες τελωνισμού καυσίμων της χώρας (Αγ. Θεοδώρων, Πειραιά και Θεσ/νικης), των οποίων ο καθημερινός Μ.Ο. των εισπράξεων από τον ΕΦΚ αυξήθηκε υπέρμετρα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

«Είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που ζητάμε απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες να βάλουν πλάτη και να δεχθούν μείωση του εισοδήματός τους, μείωση της σύνταξής τους και αύξηση της φορολογίας τους, κάποιοι να κερδοσκοπούν προκλητικά και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Βρούτσης σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση- δεν περιλαμβάνεται πουθενά η αύξηση του ΕΦΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση ρητά και κατηγορηματικά κατήγγειλε την οποιαδήποτε αύξηση του ΕΦΚ ως αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή. Ως μια αύξηση που πλήττει τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Σήμερα, αντί όπως είχε υποσχεθεί να δώσει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δίνει αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.



Απο τα Δελτία Τύπου του Παναγιώτη Ρήγα μαθαίνουμε οτι,

.... στηρίζει όσο μπορεί τον Καλλικράτη «το παλευει δηλαδή» να πείσει -μεταξύ άλλων- τους Αντιπαριανούς και γενικώς τους Κυκλαδίτες να μην τον κοιτάνε με στραβό μάτι… (οχι τον ίδιο! τον Καλλικράτη...)

(πάντως, εδω που τα λέμε, έχουν κάτι το «μεγαλειώδες» οι ανακοινώσεις του βουλευτή..... διαβάζεις πχ το παρακάτω, που λέει πως «στο περιθώριο των αυξημένων κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε τα νησιά...» και όσο να ναι αισθάνεσαι, σου δημιουργείτε δηλαδή, μια υποχρέωση. Λές, ο άνθρωπος άφησε τη Βουλή για να έρθει να με δεί ... όσο κι αν είναι Σαββατοκύριακο και ποιός θέλει να κάθεται στην Αθήνα.. πόσο μάλλον μέσα στη βουλή....)

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουμε λάβει,

O κ. Ρηγας το περσμένο Σαββατoκύριακο επισκέφθηκε την Νάξο και την Αντίπαρο, όπου συμμετείχε σε Λαϊκή Συνέλευση που οργανώθηκε με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
Ο κ. Ρήγας ενημέρωσε τους κατοίκους για την σπουδαιότητα της θεσμικής αλλαγής ενω είπε ότι η πρόταση που υιοθετεί η συντριπτική πλειοψηφία του Αντιπαριώτικου λαού για την διατήρηση της αυτoδιοικητικής αυτονομίας του νησιού πρέπει να τεκμηριωθεί με επιχειρήματα που θα αποδεικνύουν την δυνατότητα της Αντιπάρου να επιβιώσει σε ένα διαφορετικό, πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα δημιουργήσει στον χώρο της Αυτοδιοίκησης ο «Καλλικράτης».
Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας ανέφερε οτι : «Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ λειτουργώντας σε συνθήκες εθνικής κρίσης παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της Χώρας προς το γκρεμό. Μολονότι τα μέτρα αυτά είναι επώδυνα, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού τα στηρίζει γιατί τα θεωρεί δίκαια και αναμένει να είναι αποτελεσματικά.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

Μια πολύ όμορφη και καλή δουλειά (θα μπορούσαμε να πούμε πρωτοβουλία!) “τρέχει” το ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, για την οποία έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο ραδιόφωνο, και αξίζει να σας υπενθυμίσουμε κι από δω την παρουσία της.
Πρόκειται για το πρόγραμμα AegeanCuisine που σκοπεύει στην εμπορική και επικοινωνιακή ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα, ακόμη και πως μπορείτε να συνεργαστείτε μ αυτό ή να πάρετε καλές ιδέες για την κουζίνα σας (εμπορική ή οικιακή) μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση www.aegeancuisine.gr που είναι δυναμικότατη και πολύ όμορφη.

Λίγα λόγια σχετικά με το πρόγραμμα,

Η πρωτοβουλία AegeanCuisine είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, και σκοπεύει στην εμπορική και επικοινωνιακή ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανάπτυξης της πρωτοβουλίας AegeanCuisine πραγματοποιήθηκε διάπλους εκδηλώσεων ενημέρωσης και δημόσιας διαβούλευσης με θέμα τη γαστρονομική παράδοση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, από την Τζιά μέχρι το Καστελόριζο, προκειμένου να συγκεντρωθούν ιδέες, απόψεις και προτάσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες της γαστρονομίας, δηλαδή τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους, τους οινοποιούς καθώς και τους παραγωγούς και εμπόρους τροφίμων και ποτών. Η ανταπόκριση των επαγγελματιών, αλλά και των συλλογικών φορέων, ερευνητών της γαστρονομίας και της λαϊκής παράδοσης αλλά και απλών κατοίκων των νησιών στην πρόσκληση του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου ήταν εντυπωσιακή, αφού συμμετείχαν σε έναν πολύ ζωντανό διάλογο με τους εισηγητές των εκδηλώσεων, οι οποίοι αποτελούν κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της γαστρονομίας, της επιστήμης και του επιχειρείν.

Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών ήταν η δημιουργία και έκδοση του γαστρονομικού λευκώματος «Η Κουζίνα του Αιγαίου», το οποίο και σας αποστέλλουμε, στο οποίο γίνεται μια πρώτη αποτύπωση του εξαιρετικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, τις οποίες προσέγγισε με μια σύγχρονη ματιά η συγγραφέας Νταϊάνα Κόχυλα. Το βιβλίο επανεκτυπώθηκε με την ευγενή χορηγία της Aegean Airlines και διατίθεται στο ευρύ κοινό από τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου Books and More» πανελλαδικά, και σε παγκόσμια διάθεση από το ηλεκτρονικό κατάστημα www.Papasotiriou.gr

Παράλληλα, με καθημερινή ενημέρωση και επικαιροποίηση ο δικτυακός τόπος www.AegeanCuisine.gr που έχει δημιουργηθεί, παρέχει πληθώρα πληροφοριών τόσο για τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τις επιχειρήσεις και την αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία, και αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο προώθησης και προβολής της πρωτοβουλίας και των συμβεβλημένων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια των δράσεων της πρωτοβουλίας AegeanCuisine συστάθηκε η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή Γαστρονομίας εκ Προσωπικοτήτων, στην οποία συμμετέχουν ο κ. Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Γιάννης Σιφουνιός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο κ. Γεώργιος Καλώστος, Διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, και εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της οινογαστρονομίας, όπως ο κ. Λευτέρης Λαζάρου, chef & Διευθύνων Σύμβουλος του εστιατορίου “Βαρούλκο”, ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος Γαστρονομίας, ο κ. Νίκος Σαράντος, Chef, Ιδρυτής και Πρώην Πρόεδρος Της Ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων, Πρόεδρος Της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχιμαγείρων, η κα Νταϊάνα Κόχυλα, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και συγγραφέας του βιβλίου «Κουζίνα του Αιγαίου», ο κ. Γιώργος Φλούδας, Οινοχόος, ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, Καθηγητής Marketing και ο κ. Αργύρης Καλλιανιώτης, Οινοχόος - Εκδότης Της Εφημερίδας "Αμπελοτόπι".

Σκοπός αυτής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι να καθοδηγεί το ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου στην ποιοτική αξιολόγηση και ένταξη των επιχειρήσεων (εστίασης, παραγωγής τροφίμων, καταλύματα, καταστήματα τροφίμων και ποτών) σε ένα σύστημα ανάδειξης και προβολής της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας και να λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο τεχνικής υποστήριξης των συμβεβλημένων επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του AegeanCuisine, έχουν σχεδιαστεί και μπαίνουν σε εφαρμογή, τόσο ενέργειες ένταξης των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία AegeanCuisine, όσο και ενέργειες προβολής του ίδιου του συστήματος και των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτό. Το ζητούμενο είναι να ενταχθούν στην πρωτοβουλία AegeanCuisine εκείνες οι επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την ιδιαίτερα πλούσια γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου, που παράγουν και εμπορεύονται χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα ή που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες οινογαστρονομίας σε ποιοτικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, μέλη του AegeanCuisine προορίζονται να γίνουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας συνολικά και κάθε νησιού ειδικότερα. Η συμμετοχή μιας επιχείρησης στις δράσεις της πρωτοβουλίας ΑegeanCuisine θα της εξασφαλίσει μια σειρά από επικοινωνιακά και εμπορικά οφέλη καθώς και την πρόσβαση σε συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες από πλευράς του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου.

Μέσα από το σύστημα AegeanCuisine μελετούνται και σχεδιάζονται για τους προσεχείς μήνες δραστηριότητες και εκδηλώσεις προβολής τόσο στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου όσο και στην Αθήνα, όπως η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η Κουζίνα του Αιγαίου» στην Αθήνα, η διεξαγωγή εβδομάδας ενημέρωσης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αντίστοιχα, με τη συγκέντρωση πολλών επιχειρηματιών του κλάδου, η εβδομάδα έκθεσης επιλεγμένων προϊόντων και επιχειρήσεων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου σε εστιατόρια των Αθηνών ή στα ίδια τα νησιά με τη συμβολή των Δήμων και των τοπικών φορέων, και άλλες. Πιθανό θεωρείται επίσης το άνοιγμα επιλεγμένων Αθηναϊκών εστιατορίων στην αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία, με την ενσωμάτωση συνταγών από το λεύκωμα «Η Κουζίνα του Αιγαίου» στο μενού τους και ετικετών κρασιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στην κάρτα τους, όπως πρόκειται να γίνει για το μενού της Aegean Airlines στις πτήσεις εξωτερικού.


Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το KETA Νοτίου Αιγαίου,
Μάρτεν Νόρδενστρομ 4, Ερμούπολη, 84100
Τηλ.: +30 22810 89142, Φαξ: +30 22810 89145
Κιν.: +30 6936 721780
e-mail: gkal@keta-notioaigaio.gr
www.keta-notioaigaio.gr


Ενώ, μόλις προχθές αναρτήθηκε κι ένα πολύ .. νόστιμο αρθράκι σχετικά με την Σαντορινιά ΠΟΠ φάβα (η Σαντορινιά φάβα πιστοποιήθηκε!)

Με τίτλο “Η Φάβα… χωρίς λάκκο”
Διαβάζουμε ότι,
«Θρίαμβος της Φάβας». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εβδομάδας για πολλές εφημερίδες. Φάβα Σαντορίνης με τη… βούλα» γράφει η «Ελευθεροτυπία». «Η σαντορινιά έγινε προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» σημειώνουν τα «Νέα», ενώ το «Έθνος» υπογραμμίζει: «Η Φάβα Σαντορίνης είναι πλέον… ΠΟΠ!». «Το παραδοσιακό τοπικό προϊόν του αιγαιοπελαγίτικου νησιού απέκτησε προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και η αίτηση καταχώρησής του δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στο μητρώο για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε.» εξηγούν τα δημοσιεύματα. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που χαιρετίστηκε δεόντως στη Σαντορίνη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών, μίλησε για «δικαίωση των προσπαθειών», προαναγγέλλοντας νέα πρωτοβουλία για το τοματάκι.


Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2010

Κι επειδή πολλά λέγονται -άλλα δε γράφονται κιόλας- σχετικά με την αγορά ακινήτων στη Σαντορίνη, και σε σχέση και με την “κρίση” που περνάμε (αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη κουβέντα), αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ,πλέον, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα για ενοικίαση -ή και πώληση- ακίνητα στο νησί με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τον χώρο που καλύπτει τις ανάγκες τους, και μάλιστα σε προσιτή τιμή.
Και κάνουμε το σχόλιο αναλογιζόμενοι εποχές όπου οι διαθέσιμοι για ενοικίαση χώροι ήταν λιγότεροι και κατά συνέπεια το κόστος για την ενοικίασή τους υψηλότερο (πανάκριβο σε αρκετές περιπτώσεις!) και χωρίς μάλιστα πολλοί από αυτούς να πληρούν τα βασικά κριτήρια επιλογής τους ως καταστημάτων.
Μήπως ,τελικά, τα πράγματα αντί για “κρίσιμα” είναι απλά;
Ενημέρωση και ομιλίες με θέμα "Νικάμε την προκατάληψη, μιλάμε για την αυτοκτονία" διοργανώνει στην Σαντορίνη η “Κλίμακα”

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε,

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας- ΚΛΙΜΑΚΑ διοργανώνει στην Σαντορίνη ενημερωτικές ομιλίες με θέμα "Νικάμε την προκατάληψη, μιλάμε για την αυτοκτονία" την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010.

Η διημερίδα έχει στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση επαγγελματικών ομάδων που μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στην πρώιμη αναγνώριση ενός αυτοκαταστροφικού ατόμου και την έγκαιρη παρέμβαση στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα,

Παρασκευή 26/2/10
09:30-10:00 συνάντηση με τον καθολικό ιερέα Θήρας (Καθολική Εκκλησία Θήρας- Φηρά)
ώρα 10:00-10:30 συνάντηση με το Λιμενικό Σώμα (Λιμεναρχείο Θήρας- Φηρά)
ώρα 11:00- 11:30 συνάντηση με το Αστυνομικό Σώμα (Αστυνομικό Τμήμα Θήρας- Καρτεράδος)
ώρα 12:00-12:30 συνάντηση με το Πυροσβεστικό Σώμα (Πυροσβεστική Θήρας- Μεσσαριά)
ώρα 18:00 -19:30 Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς (Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο- Φηρά)
ώρα 19:30-21:00 συνάντηση με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θήρας (Κέντρο Υγείας Θήρας- Φηρά)

Σάββατο 27/2/10
12:00 -13:30 Συνάντηση με τους κατοίκους της Θήρας (Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο- Φηρά)
Εκτός από το ευρύτερο κοινό στη συνάντηση είναι προσκεκλημένοι οι ιερείς του νησιού καθώς και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών (πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Τμήμα Πρόνοιας Επαρχείου Θήρας, Κοινωνική Υπηρεσία Κέντρου Υγείας Θήρας).


Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Κωνσταντίνο Σκαρβέλη, Κλινικό Ψυχολόγο, Συντονιστή της Μονάδας Ψυχικής Υγείας νοτιοανατολικών Κυκλάδων, τηλ. 6944865075
Καθώς και με το παράρτημα Θήρας με την κ Τούμπα Παναγιώτα, Κλινική Ψυχολόγο, τηλ.: 6945531109
Τα νέα του κλειστού….

Τρέχουν” τα μαθήματα διαιτησίας στο κλειστό γυμναστήριο.
Η πρώτη πολύ σημαντική δραστηριότητα στην εκπαίδευση διαιτητών στη Σαντορίνη ξεκίνησε στο Κλειστό Γυμναστήριο με μεγάλη συμμετοχή νέων υπό την εκπαιδευτική καθοδήγηση του καθηγητή διαιτησίας της ΟΔΚΕ Μιχάλη Δούκα.
Το σχολείο διαιτησίας πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΔΑΟΣ με την Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας και αφού ολοκληρωθεί οι μαθητευόμενοι θα πάρουν τον τίτλο σπουδών του διαιτητή και θα εγγραφούν ως δόκιμοι στην ΟΔΚΕ.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχειό είναι ότι η εκπαίδευση περιλαμβάνει όλους τους νέους Ευρωπαϊκούς κανόνες στον κανονισμό της διαιτησίας και γίνεται ενημέρωση για της αλλαγές που θα γίνουν στο basket κατά την νέα αθλητική περίοδο.


Πρωτάθλημα ή τουρνουά; σημασία έχει ότι πάει πολύ καλά κι όσοι συμμετέχουν το ευχαριστιούνται (αθλούνται και περνάνε καλά!)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΟΣ,
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Αγωνιστική του Τοπικού Τουρνουά basket.

Διαστάσεις τοπικού πρωταθλήματος λαμβάνει πλέον το τουρνουά basket που στο πρώτο αγωνιστικό σαββατοκύριακο ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών με το επαγγελματικό προφίλ των αγωνιζομένων ομάδων και τις πολύ καλές εμφανίσεις τους.
Παιχνίδια με σύστημα, αμυνόμενων και επιτιθέμενων, πολλά και θεαματικά καλάθια, φάσεις με ζυγισμένες προσπάθειες και θέαμα στην κορυφή του basketικου θερμομέτρου που ξεσήκωναν την κερκίδα.
Όλα αυτά με την άρτια αγωνιστική παρουσία των παιδιών της γραμματείας και της διαιτησίας που είναι επιφορτισμένοι με το σημαντικότερο έργο της διοργάνωσης, την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των παιχνιδιών.
Η πρώτη αγωνιστική ολοκληρώθηκε με τους 8 πρώτους αγώνες των δυο ομίλων που ξεκίνησαν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και τελείωσαν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.
Η 2η Αγωνιστική θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 28.

Οι αγώνες και τα αποτελέσματα της 1ης Αγωνιστικής
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο ντέρμπι του Α΄ Ομίλου
Αετός 1 – Βυθός, 50 – 61.
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου με τρεις αγώνες του Α΄ Ομίλου,
Φέτα Team – Χαβαλές, 60 – 50,
Καμάρι – Ατλαντας, 45 – 32
και Καρτεράδος – Areoccocus, 27 – 24.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στους τέσσερις αγώνες του Β΄ Ομίλου,
Ακρωτήρι – Νταλικεριδες, 24 – 35,
Θηρέας – Αετος 2, σκορ 27 – 60,
Επαλαίμαχοι – Magic, 44 – 48
και Old Star – Kifines, 29 – 38

Στη 2η Αγωνιστική από Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες.
Β΄ Όμιλος: Θηρεας – Μπαρτσελιώμα,
Επαλαίμαχοι – Νταλικεριδες,
Old star – Αετός 2,
Kifines – Magic
Α’ Ομιλος: Αετός 1 – Χαβαλές
Φέτα Team – Ατλαντας
Καμάρι – Areoccocus
Καρτεράδος – Βυθός.

Επίσης ο ΔΑΟΣ μας ενημερώνει ότι 63 μαθητές του σχολείου του Καμαριού επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου.
Ο τίτλος του προγράμματος των επισκέψεων είναι «Γνωριμία με τα ομαδικά αθλήματα» και σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα αθλήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν στους χώρους του κλειστού με την καθοδήγηση γυμναστών ενώ έκαναν και την πρώτη τους …προπόνηση στο παρκέ του Κλειστού.
Το λάβαμε με -σχετική- καθυστέρηση, το δημοσιεύουμε όμως (κι αυτό έχει σημασία.!)

Η ετήσια γιορτή της Ένωσης Πολύτεκνων Σαντορίνης
ή, βραβεία για όλους!
(με την καλή την έννοια, για να μην παρεξηγιόμαστε κιόλας, την επόμενη δεκαετία η Ε.Π.Θ αναμένεται να μας βραβεύσει όλους, για την προσφορά μας!)

Κι όπως έχουμε πεί και γράψει πολλές φορές, οι πολύτεκνοι στη Σαντορίνη είναι πολλοί και … σίγουρα αξίζουν συγχαρητηρίων για τον καθημερινό τους αγώνα, ενω συγχαρητήρια αξίζουν και στα παιδιά των οικογενειών αυτών (θα διαβάσετε τα ονόματά τους παρακάτω)

Η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης πραγματοποίησε με κάθε επισημότητα στην κατάμεστη αίθουσα του Μπελώνειου Πολιτιστικού Κέντρου στο τέλος του Γενάρη την κορυφαία εκδήλωσή της που περιελάμβανε τα εξής :

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας με τις ευλογίες του Πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Νικόλαου Σιγάλα και με πλούσια δώρα για τους τυχερούς .
Ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης στην οποία απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι Πολύτεκνοι της τοπικής Ένωσης όσο και οι Πολύτεκνοι όλης της χώρας, προτείνοντας ταυτόχρονα τρόπους αντιμετώπισης τους με σοβαρές παρεμβάσεις από την Πολιτεία .
Χαιρετισμοί έγιναν από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας πατέρα Νικόλαο Σιγάλα, τον εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας πατέρα Νικόλαο Κοκκαλάκη , τον Έπαρχο Θήρας, τον Δήμαρχο Θήρας καθώς και από τους κυρίους Ζώρζο Νικόλαο , Μητροπία Γιώργο και Πιτσικάλη Βάλσαμο.
Επίσης, διαβάστηκαν χαιρετισμοί όλων των βουλευτών και του Νομάρχη Κυκλάδων.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν έπαινοι και δόθηκε ένα συμβολικό ποσό στα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών που αρίστευσαν σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ και σε μαθητές και μαθήτριες που πέτυχαν στα ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Τα παιδιά που αρίστευσαν ήταν Δαρζέντας Κωνσταντίνος του Χαράλαμπου, Δρόσου Μαρία του Ελευθερίου, Αδαμίδου Μαρία του Γεωργίου, Κατσίπη Φραντζέσκα του Υπατίου, Δρόσου Ευαγγελία του Μηνά, Θωμάτου Παρασκευή του Ευαγγέλου, Καραμολέγκου Θεολογία του Χαράλαμπου, Πελεκάνου Αντωνία του Δημητρίου, Καραμολέγκος Νικόλαος του Χαράλαμπου, Καφούρου Καλλιόπη του Εμμανουήλ .
Τα παιδιά που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι Συρίγος Ιωάννης του Ανάργυρου, Φύτρου Λυδία του Ευαγγέλου, Αδαμίδου Ιουλία του Γεωργίου, Γιούκα Μαριάνθη του Εμμανουήλ, Θωμάτος Αναστάσιος του Ευαγγέλου, Μακρή Ειρήνη του Χρήστου, Δρόσου Γεωργία του Νικολάου, Δρόσου Μαργαρίτα του Ιωάννη, Φύτρος Σολομών του Δημητρίου .

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο στους: Πελεκάνου Μαργαρίτα για την προσφορά της στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό παράρτημα Θήρας, Χριστόφορο Πετίνη για την προσφορά του στο Πτωχοκομείο Θήρας, Βαγγέλη Σιγάλα για την προσφορά του στην Τράπεζα Αίματος της Σαντορίνης και Καφούρο Μάρκο για την προσφορά του στους αγρότες. Επίσης βραβεύτηκαν δυο υπερπολύτεκνες , η Μαργαρίτα Δαρζέντα και η Μαρία Βάλβη με το διακριτικό χαρακτηρισμό “πρότυπο μάνας”.
Η εκδήλωση περιελάμβανε και μουσικοχορευτικό νησιώτικο πρόγραμμα με χορευτικά του Δήμου Θήρας και τη δασκάλα τους Σταματίνα Ξιάρχου
Ενώ με το τέλος της γιορτής έγινε η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης, απολογισμός για το 2009, ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τους πολύτεκνους και προγραμματισμός δραστηριοτήτων για τη νέα χρονιά.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά πλούσιων δώρων σε όλα τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2010

Υπαλλήλων συνέχεια…
ή (σας την επιστρέφουμε. την χειρονομία….. )

Δεν την (ανα)δημοσιεύω, δεν την (ανα)δημοσιεύω, δεν την (ανα)δημοσιεύω!
την φωτογραφία-κολλάζ Γερμανικού περιοδικού που συνοδεύει υποτιμητικά σχόλια για την ελλάδα και την οικονομία της.
Το γεγονός πάντως μου δημιούργησε ένα ενδιαφέρον αντανακλαστικό.
Από το να τα βάζουμε τελευταία ,και εν μέσω κρίσης, μεταξύ μας, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους ιδιωτικούς, με τους μεν να κατηγορούν τους δε και το αντίστροφο για τα “προνόμιά” τους, δεν τα βάζουμε καλύτερα με τους Γερμανούς; και γενικώς τους “έξω από δω”;
Κρίμα είναι να τρωγόμαστε μεταξύ μας…

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, όπως όλος ο κόσμος, έχω ακούσει δημόσιες αντιπαραθέσεις αλλά και ως αυτήκοη μάρτυς, σχετικά με τα “προνόμια” των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτικούς και το αντίστροφο και νομίζω ότι είναι η χειρότερη εποχή να τα βάζουμε ο ένας με τον άλλον. Άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις λένε ότι την κρίση πρέπει να την πάμε παρέα…

Σήμερα πάντως “ξέσπασε” και ο πρόεδρος της Βουλής.
Σύμφωνα με τον (ελληνικό) Τύπο,
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1109429&lngDtrID=244
Πρόσκληση στον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα απηύθυνε με επιστολή του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, στον οποίο πρόκειται να παραδώσει όλα τα προσβλητικά για τη χώρα μας δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και θα διαμαρτυρηθεί για τα ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία «κάθε άλλο παρά αντικειμενικά χαρακτηρίζονται, ενώ συχνά βρίθουν ανακριβειών και ψευδών πληροφοριών».

Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται για χιουμοριστικό ή σατυρικό περιοδικό, αλλά ότι μας απευθύνονται στα σοβαρά…

Δεν μπορώ να επιστρέψω στην ελληνική τηλεόραση” δήλωσε ο Νίκος Μαστοράκης “γιατί θα γινόμουν υπάλληλος όσων πριν από μερικά χρόνια ήταν υπάλληλοί μου”.
Οπότε κι εμείς συμπεραίνουμε ότι πρώτων, η ελληνική τηλεόραση στο σύνολό της είναι πνευματικό παιδί του Νίκου Μαστοράκη και δεύτερον ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ελληνικά ΜΜΕ έχουν υπάρξει υπάλληλοί του. Ως εκ τούτων κατανοούμε την δυσκολία του κ. Μαστοράκη να επιστρέψει στην ελληνική τιβί…
Σε ένδειξη συμπαράστασης η ελληνική τηλεόραση -στο σύνολό της πάντα- αποφάσισε να μην μεταδώσει το πρόγραμμά της για 1 εβδομάδα ενώ το σύνολό -πάντα- των εργαζομένων της αποφάσισε να κατέβει σε καθιστική διαμαρτυρία στην Ακρόπολη ,αλλά και στους γύρω λόφους, για 3 ημέρες.

Μια εξίσου καλή ιδέα και διέξοδος όμως για τον κ. Μαστοράκη θα μπορούσε να είναι η Αμερικανική τιβί στην οποία επίσης έχει δώσει τα φώτα του. Εκτός κι αν θεωρεί ότι κι εκεί ήταν ,κάποτε, όλοι υπάλληλοί του οπότε και ,αναγκαστικά, θα πρέπει να στραφεί σε άλλες ηπείρους….

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2010

Την θεατρική παράσταση “Silence” θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και μεθαύριο Τετάρτη η ομάδα “vasistas” στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.

Οι συντελεστές λένε για την δουλειά τους,
Το Silence διαπραγματεύεται τις ακραίες αντιθέσεις ανάµεσα στις αξίες, τα ‘πιστεύω’ του σήµερα, και την εσωτερική µας ροπή ή αλήθεια. Πώς βιώνουµε την σύγκρουση ανάµεσα
-αφενός- σε µία κοινωνική ή θρησκευτική ταυτότητα ή µια κοινωνική συµπεριφορά υπαγορευµένη από κοινώς αποδεκτές αρχές και αφετέρου, στη µοναδικότητά µας, τη διαφορετικότητά µας, το ένστικτο, την εσωτερική αλήθεια µας.

Πώς αποτυπώνονται οι συνέπειες αυτής της σύγκρουσης στους άλλους γύρω µας, αλλά και στον ίδιο µας τον εαυτό και τις επιλογές της ζωή µας.

Το silence είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα ¨Ο φτωχούλης του Θεού¨ του Νίκου Καζαντζάκη και τη φιγούρα του Άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Τέσσερις ηθοποιοί/ αφηγητές εναλλάσσουν την αφήγηση της ιστορίας με την ένταξή τους στη δράση. Περνούν διαδοχικά από την κεντρική φιγούρα του Φραγκίσκου, στην αναπαράσταση του κοινωνικού του περίγυρου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απόφαση αλλαγής πορείας της ζωής του.

Βασικό στοιχείο της παράστασης αποτελεί η μουσική, μέσω ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου πολυφωνικών τραγουδιών από τους ηθοποιούς επί σκηνής.

Μεταξύ άλλων θα ακουστούν οι φράσεις,

In the name of my father I will find a job in silence
In the name of friendship I will use you in silence
In the name of my career I will forget myself in silence
In the name of success I will stress my silence

Στην παράσταση ακούγονται Γαλλικά και Ισπανικά που µεταφράζονται επί σκηνής στα Ελληνικά καθώς και αρκετά αγγλικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διάρκεια της παράστασης 60 λεπτά.

Χορηγοί για την παράσταση είναι το Οινοποιείο Μπουτάρη και το Pelican Travel ενώ την οργάνωση υποστηρίζει η ΔΗΚΕΘ
Τηλέφωνα για πληροφορίες 22860 31075 (ΔΗ.Κ.Ε.Θ) 22860 81011 (Οινοποιείο Μπουτάρη)
Η ομάδα επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. του Υπουργείου Πολιτισμού

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Συγγραφή κειµένων /Δραµατουργία: vasistas, Denis Forgeron
Μετάφραση: Ευθύµης Θέου, Ρόζα Προδρόµου
Πρωτότυπη µουσική: Vasistas / Γιάννης Αγγελόπουλος
Κοστούµια: Παύλος Θανόπουλος
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Φωτισµοί: Τάσος Παλαιορούτας
Με τους: Naima Carbajal (Μεξικό), Ariane Labed (Γαλλία), Ρόζα Προδρόµου, Ευθύµη Θέου.

Κυριακή, Φεβρουαρίου 21, 2010

Τα «highlights» της εβδομάδας που πέρασε σε εθνικό επίπεδο…

Όπως στην τοπική ετσι και στην εθνική κατηγορία, την Καθαροδευτέρα μας απασχόλησε ο καιρός (αν θα σηκωθούν δηλαδή οι αετοί) και το στομάχι μας (πόσα σαρακοστιανά δηλαδή θα σηκώσει). Οι δε πολιτικοί απασχολούνταν κι από άλλα θέματα. Κλασική περίπτωση ήταν ο πρωθυπουργός που είχε βγει στην γύρα για λεφτά, ο Ανδρέας (ο Λοβέρδος) έψαχνε να βρεί σάλιο γιατί όπως μας είπε δεν υπάρχει ούτε για γραμματόσημα, ο Γιάννης (ο Ραγκούσης) έψαχνε να βρεί πως θα κόψει την Ελλάδα (να την Καλλικρατίσει δηλαδή) η Κατερίνα (η Μπατζελή) αναρωτιότανε πόσοι -και γιατί- αγρότες είναι με τέτοιο παλιόκαιρο στους δρόμους, η Λούκα (η Κατσέλη) έψαχνε να βρεί επενδυτές καθώς και τι διάολο γυρεύει σε αυτήν την κυβέρνηση που όλοι είναι νεοσειρές κι όχι «ψημένοι» σαν και του λόγου της, ενώ ο Γιώργος (ο Παπακωνσταντίνου) που φαίνεται άνθρωπος με οξεία αίσθηση του χιούμορ, έψαχνε να βρεί καμμιά καλή ατάκα να πεί στην βουλή γιατί ήξερε ότι τις επόμενες μέρες θα του την πέφτανε κι ήθελε να πεί κάτι έξυπνο.
(τελικά στο καβγαδάκι που είχανε με τον Αλέξη -σσ τον Τσίπρα- ο ένας έλεγε στον άλλον ότι η Ελλάδα μοιάζει με τον Τιτανικό που ενώ βούλιαζε η ορχήστρα έπαιζε, αλλά δεν μας είπαν ποιοι είναι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι κι ετσι έχουμε μείνει με την αγωνία για τον σύγχρονο φτωχο-Τζάκ που πνίγεται σε αντίθεση με την σύγχρονη αριστοκράτισσα-Ρόουζ που αν και κατεψυγμένη σαν μπακαλιάρος την βγάζει καθαρή)


Την Τρίτη ο Γιώργος έψαχνε για ρούβλια…
Με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε την Τρίτη που μας πέρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Απ ότι καταλάβαμε πήγε για να τους ζητήσει λεφτά, έστω δανεικά, αλλά μετά οι δημοσιογράφοι -προσπαθώντας «να γυρίσουν το φύλλο» είπαν ότι δεν είμαστε σε τέτοια χάλια κι ότι η επίσκεψη ήταν «εθιμοτυπική και βάση πρωτοκόλλου».
Η αλήθεια είναι ότι ήταν τόσο ευχάριστη για τον έλληνα πρωθυπουργό αυτη η βδομάδα που δεν ήξερε τι να κάνει κι είπε να πεταχτεί μέχρι την Ρωσία να δεί τι κάνουνε τα φιλαράκια του…

Σύμφωνα με τον Τύπο,
Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.
Απαντώντας, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε αργότερα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Στην αρχή της συνομιλίας τους ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον οποίο συνέστησα να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα»
Απαντώντας ο κ. Ζέλικ είπε: «Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος θα ζητήσει βοήθεια».

Ενώ αποκλειστικά το «έχουμε και λέμε» δημοσιεύει σήμερα τους αυθεντικούς διαλόγους
(η πληροφορία μας στοίχησε ακριβά, γιατί μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει ακριβύνει ως χώρα…)

Αποκλειστικά λοιπόν στην σελίδα μας οι διάλογοι του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (ΓΠ) με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ (ΝΜ) και τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν (ΒΠ)

(ΝΜ) Καλώςτονε. Καλορίζικος. Από την Ελλάδα είπαμε ε;
(ΓΠ) Ναι από την Ελλάδα.
(ΝΜ) Φαίνεσαι καλό παιδί, ελπίζω να απολαύσεις την θητεία σου…. Ο δικός μου ο λαός αγαπάει τους πρωθυπουργούς και τους προέδρους του. Μένουμε σε ανάκτορα, όταν βγαίνουμε έξω μας ακολουθεί ολόκληρη μπάντα που παίζει μουσική, μας κάνουνε αγάλματα… μεγαλεία….
(ΓΠ) Μπα, σε μας δεν είναι έτσι… Εμάς όλη μέρα μας βρίζουνε στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και μας λένε ανίκανους….
(ΝΜ) Πες μου τώρα τι θες από μένα.
(ΓΠ) Ήρθα να μου δώσετε λεφτά να σώσω τη χώρα μου.
(ΝΜ) Μπα; γιατί στα χρωστάω; και για να χουμε το καλό ρώτημα, ποιος τα πήρε τα λεφτά στη χώρα σου; Οι μαφιόζοι;
(ΓΠ) Δεν ξέρω κύριε. Εγω πριν από λίγο ανέλαβα και βρήκα άδεια ταμεία. Και είμαι πολύ στεναχωρεμένος που δεν βρήκα τα λεφτά που υποσχέθηκα για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μου…
(ΝΜ) Κοίτα, για να μαστε και ξηγημένοι, εγώ λεφτά δεν μπορώ να σου δώσω. Στο ΔΝΤ να πας να γυρέψεις. Εκτός κι αν κάνουμε καμιά κίνηση να με τον αγωγό, ξέρεις με το αέριο, να αγοράζουν οι δικοί σου αέριο, να δω κι εγω τι μπορώ να κάνω μετα…
(ΓΠ) Αυτό θα πρέπει να το εξετάσουμε όμως κύριε πρόεδρε γιατί φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο δεν θα άρεσε στους Αμερικάνους… κι έτσι όπως είμαστε, δεν είναι να τα χαλάσουμε και με δαύτους…
(ΝΜ) Να το κοιτάξεις… η οικογένεια καλά; Καλά περνάτε στην Ελλάδα;
(ΓΠ) Το κατά δύναμιν. Υπάρχουν και χειρότερα…πόσο μάλλον μετα απ αυτά που είδα στην Ινδία που επισκέφθηκα πρόσφατα (σσ για τον ίδιο λόγο..)
(ΝΜ) Λοιπόν, καλά τα είπαμε, να προσέχεις την υγεία σου γιατί σε βλέπω λίγο στρεσαρισμένο και καλή τύχη σου εύχομαι.
(ΓΠ) Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε.
(ΝΜ) Να πας στην ευχή του θεού…



(ΒΠ) Καλώςτονε. Καλορίζικος. Από την Ελλάδα είπαμε ε;
(ΓΠ) Ναι από την Ελλάδα.
(ΒΠ) Και πως πάνε εκεί τα πράγματα;
(ΓΠ) Χάλια κ. πρωθυπουργέ. Εγω όπως ξέρετε είμαι καινούργιος και οι προηγούμενοι δεν μου άφησαν φράγκο για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μου. ο λαός δυσφορεί, εμείς τον φορολογούμε… μπορώ να πώ ότι αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες…
(ΒΠ) Σε καταλαβαίνω.. κι εγω όταν πρωτοανέλαβα, αρκετά χρόνια πρίν, είχα σοβαρά προβλήματα, αλλά, εφάρμοσα το σύστημα της ΚαΓκέΜπέ.
(ΓΠ) Δηλαδή;
(ΒΠ) Είναι πολύ απλό. Όποιον διαφωνούσε και μου δημιουργούσε προβλήματα τον εξαφάνιζα από την χώρα και τον έστελνα σε άλλη.
(ΓΠ) Μα τι λέτε κ. Πρωθυπουργέ!
(ΒΠ) Τι φαντάστηκες παιδί μου! δεν του έκανα κακό! Απλά τον εξόριζα στην Βραζιλία να κάνει τα μπανάκια του και να με αφήνει κι εμένα να κάνω την δουλίτσα μου. Ίσως, δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα να το εφαρμόσεις κι εσύ.
(ΓΠ) Εγω, κύριε, ήρθα για να ζητήσω λεφτά.
(ΒΠ) Και τι είναι εδώ; εκκλησία; .. στο ΔΝΤ να πας.
(ΓΠ) Θα πάω κύριε.
(ΒΠ) Τι έλλειμμα έχεις;
(ΓΠ) Μεγάλο.. αλλά θέλω να το μειώσω κατά 4 μονάδες το 2010.
(ΒΠ) Χα! Χα! Είσαι και καλαμπουρτζής..! αυτά δε γίνονται ούτε στα παραμύθια. Καλά τέτοια τους λές και τα χάβουνε οι δικοί σου;
(ΓΠ) Κύριε, σοβαρολογώ… θέλω να το μειώσω… ζητάω από όλους να κόβουνε αποδείξεις… θα πατάξω την μαύρη οικονομία…
(ΒΠ) Καλά, καλά…
(ΓΠ) Μήπως θέλετε χαρτομάντιλα κύριε; Μήπως θέλετε να σας πουλήσουμε προϊόντα;
(ΒΠ) Τα χαρτομάντιλα να τα κρατήσεις γιατί θα σου χρειαστούνε. Τι να πάρω εγω από σένα.. εμείς είμαστε μεγάλη χώρα και έχουμε παραγωγή … αλήθεια τα κορίτσια μας τι κάνουνε εκεί κάτω;
(ΓΠ) Ποια κορίτσια;
(ΒΠ) Τα κορίτσια που σας έχουμε στείλει για να καλοπαντρευτούνε για να μην κάθονται εδώ στα κρύα..
(ΓΠ) Ειλικρινά δεν σας καταλαβαίνω. Αγοράσαμε εμείς κορίτσια;
(ΒΠ) Για την ακρίβεια σας αγόρασαν εκείνες, αλλά δεν πειράζει άστο.. Λοιπόν σου εύχομαι καλή τύχη και όποτε σε ξαναβγάλει ο δρόμος σου έλα από δω να πιούμε κανα ζεστό να τα ξαναπούμε.
(ΓΠ) Εντάξει κύριε. Θα ξαναέρθω. Και πάλι σας ευχαριστώ.
(ΒΠ) Να σαι καλά και να προσέχεις γιατί σε βλέπω λίγο στρεσαρισμένο.
Και μου είπανε ότι στον τόπο σου σε φωνάζουνε και «Γιωργάκη» .. εσένα βρέ καψερέ έχουνε ασπρίσει τα μαλλιά σου… Τέλος πάντων, χάρηκα ποτ τα είπαμε και να προσέχεις.
(ΓΠ) Και πάλι σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.



Την Τετάρτη με πήρε τηλέφωνο ο Κούγιας. Η αλήθεια είναι πως ακουγόταν πολύ απελπισμένος. «Δέσποινα» μου λέει, «δεν ξέρω τι να κάνω με τη γυναίκα μου. Εκτός από τα δικά μου δαχτυλίδια, τώρα πολεμάει να φάει κι αυτά του κοσμάκη! Δεν ξέρω πια τι να κάνω! Σε ποιο κανάλι να βγω! Θα ντρέπομαι να κατέβω το καλοκαίρι στη Μύκονο γιατί θα με κοιτάζουνε στο δρόμο και θα φωνάζουνε να ο δαχτυλιδάκιας! δεν ξέρω πια τι να κάνω…»
-Αχ βρέ Αλέξη, σε κατανοώ…ειλικρινά πολύ «σοβαρή καριέρα» καταπίεζες τόσα χρόνια …
(σσ σύμφωνα με δήλωση της -πρώην;- κας Κούγια, ότι «τόσα χρόνια καταπιεζόταν η καριέρα της….»)


Την Πέμπτη η σελίδα μας έλαβε επιστολή.
Και πιο συγκεκριμένα, από τον υπουργό εργασίας ο οποίος -και επίσημα- μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σάλιο. Η είδηση μεταδόθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενώ απασχόλησε εκτενώς τα Αμερικάνικά κανάλια….

Αγαπητή μου Δέσποινα καλησπέρα,
Σε θυμάμαι από μια φορά που με είχανε φέρει στη Σαντορίνη να μιλάω για βαπόρια και άγκυρες, λές κι εχω εγω καμιά σχέση με αυτά τα πράγματα, και θυμούμαι το ζωηρό σου ενδιαφέρον για την ανέλκυση του υποβρυχίου. αλήθεια το βγάλατε ή ακόμα;
Εν πάσει περιπτώσει, επι του προκειμένου και επι της ερώτησής σου περί σάλιου, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει ούτε για φτύσιμο και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Εγω, αγαπητή μου Δέσποινα, είμαι μαγκάκι, δεν είμαι η Πετραλιά να βγαίνω να λέω άρες μάρες κουκουνάρες. Εγω τα λέω τσεκουράτα. Έτσι λοιπόν θέλω μέσα από την σελίδα σου να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι δεν υπάρχει ούτε σουσάμι από κουλούρι, κι άμα δεν δουλέψουμε (καναν ξένο να μας δώσει κανα φράγκο) είμαστε για τις πλερέζες. Γι αυτό κι εγω εισηγήθηκα να στείλουμε τον Γιώργο έξω, να (τους) δουλεψει δηλαδή, ότι θέλουμε πολιτική στήριξη κι όχι ελεημοσύνη, μπας και τη βγάλουμε καθαρή και φέτος. Διαφορετικά, δεν μας βλέπω καθόλου καλά.
Δέσποινά μου σε ευχαριστώ για το χρόνο και το χώρο σου και σας εύχομαι τα καλύτερα με το βαπόρι.

Ο υπουργός.



Την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση γιατί όπως είπε καθυστέρησε να πάρει μέτρα ενώ συμπλήρωσε ότι θα μας βγει σε κακό άμα δανειστούμε από το ΔΝΤ. Κάποιοι στο ακροατήριο τον χειροκρότησαν ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι δουλειά έχει αυτός ο νευρικούλης κύριος στο βήμα της ΝΔ, ενώ κάποιοι μάλιστα τον φώναξαν και πρόεδρο…


Εμένα πάντως, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μια Ρωσίδα μου φώναξε στο δρόμο «άντε, σας σώσαμε πάλι! Δε φτάνει που ήρθαμε και ανεβάσαμε την ανδρική λίμπιντο, τώρα ανεβάζουμε και την ελληνική οικονομία!»
Η αλήθεια είναι ότι κρεμόμαστε από τα φουστάνια της Ρωσίας…
Κυριακάτικη έκδοση…

Τα «highlights» της εβδομάδας πέρασε, σε τοπικό επίπεδο ….
(το επόμενο πόστ θα απασχολήσουν τα «highlights» της εβδομάδας που πέρασε σε εθνικό…)

Την -καθαρά- Δευτέρα το μόνο που μας απασχόλησε ήταν το εάν πετάξει η όχι ο αετός και το εάν έχουνε ή όχι χοληστερίνη τα σαρακοστιανά. Κατά τα άλλα και σύμφωνα με εκτεταμένο -και πάντα αποκαλυπτικό- ρεπορτάζ της σελίδας μας, το δημοφιλέστερο θέμα που συζητήθηκε κατά την διάρκεια του σαρακοστιανού τραπεζιού στο νησί μας, ήταν αυτό του δημοτικού συμβουλίου που καθώς φάνηκε πολύ διασκέδασε τον κόσμο που το παρακολούθησε. «Γελάσαμε με την καρδιά μας» παραδέχτηκαν πάνω στο τσακίρ κέφι της Καθαροδευτέρας οι περισσότεροι από όσους ρωτήσαμε, οι οποίοι μάλιστα ενδιαφέρθηκαν να μάθουν εάν οι συνεδριάσεις θα γίνονται τακτικότερα και σε προγραμματισμένα διαστήματα γιατί τέτοιες κωμωδίες δεν τις βλέπεις κάθε μέρα. Πόσο μάλλον τζάμπα.



Την Τρίτη -που στα περισσότερα σπίτια μοσχοβόλαγαν φρεσκοτηγανισμένα κεφτεδάκια- την τοπική μας επικαιρότητα απασχόλησε η σκάλα.
Πρόκειται για μια σκάλα της πόλης των Φηρών -η οποία αναδεικνύεται στην δημοφιλέστερη σκάλα του νησιού μας- περί της ιδιοκτησίας της οποίας ερίζουν τουλάχιστο 4 -διαφορετικές- πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγο σκάλα έχει ιαματικές ιδιότητες κι όποιος την ανεβαίνει γίνεται καλά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι σήμερα έχουν θεραπευθεί περισσότεροι από 1500 αναβάτες από χρόνιες και επώδυνες παθήσεις του μυοσκελετικού, πολλοί εκ των οποίων δηλώνουν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα τις θεραπευτικές ιδιότητες της σκάλας τις έχουν εξετάσει δικηγόροι, πολεοδόμοι, μηχανικοί, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, πλακάδες (σσ αυτοί που κολλάνε πλακάκια, πολλοί εκ των οποίων θεραπεύτηκαν διότι είχαν προσέλθει και ως ασθενείς) δημοτικοί σύμβουλοι, μηχανικοί δομικών έργων, εργολάβοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστούν από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και από την επιστημονική ομάδα του Κώστα Χαρδαβέλα.
Σε τοπικό πάντοτε επίπεδο, οι ιδιότητες και οι ιδιοκτήτες της σκάλας απασχόλησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου -ήταν άλλωστε το θέμα που η πλειονότητα των Θηραίων παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα- ενώ σύμφωνα με την απόφαση το θέμα θα συζητιέται στο εξής σε κάθε συνεδρίαση λόγο του αυξημένου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει (καθώς και των πολύ καλών ποσοστών τηλεθέασης)


ΥΓ Μοναδική παραφωνία κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος ήταν το γεγονός ότι ακούστηκαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες κάτω από την όμορφη πόλη των Φηρών υπάρχουν βόθροι διαφόρων μεγεθών -ορισμένοι μάλιστα μάρτυρες ήταν γλαφυρότατοι στις περιγραφές…- καταπακτές, βρωμερές σπηλιές και στοές, ενώ ενδεχομένως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες μαρτυρίες, μπορεί να υπάρχουν και απόκοσμες κατακόμβες γεμάτες με άγριους γρύλους και θρύλους… Οι δε μάρτυρες πιστοποίησαν την ύπαρξη των σπηλαίων σύμφωνα και με μαρτυρίες των παππούδων τους …(ωραία πράματα δηλαδή ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση….)





Μιλάνο 2010
η σκάλα του Μιλάνου













Σαντορίνη 2010
μια σκάλα, κι οχι η σκάλα -του σκανδάλου-
πρώτων γιατί μας έπεφτε λίγο μακριά κι απο την άλλη δεν ξέραμε αν εχει κόπυραιτ και που να τρέχεις τώρα...






Την Τετάρτη ο Δήμος του Ηρακλείου Κρήτης σε ημερίδα με θέμα τον Μινωικό Πολιτισμό ανακοινώνει με περηφάνια ότι στα συντρίμια του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και σε βάθος 5.000 μέτρων εντοπίστηκε ηφαιστειακή τέφρα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης εμφανίζεται ενοχλημένος από το γεγονός δηλώνοντας ότι οι Σαντορινιοί και το ηφαίστειό τους κατέστρεψαν τον Μινωικό πολιτισμό και ότι οφείλουν να τους αποζημιώσουν. Με το άκουσμα της είδησης δεκάδες μέρη του πλανήτη καταθέτουν ανάλογες αιτήσεις για χρηματική αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν επιδεικνύοντας μάλιστα την σκόνη (σσ την ηφαιστειακή) και την μπούρμπερη που έγιναν οι αρχαίοι οικισμοί τους εξ αιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου.
Μερικές από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι από νησιά του Ιονίου, τα νησιά Φίτζι, τα νησιά Γκαλαπάγκος, τις νότιες Σποράδες, την Κύπρο και τα νησιά του Πάσχα που υποστηρίζουν ότι από την έκρηξη έγιναν καλοκαιρινά…
Οι δε έλληνες αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον κ. Ντούμα υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο να ερευνηθεί από πούθε φυσούσε την εβδομάδα της έκρηξης οπότε και είναι πιθανό η σκόνη να έχει πάει παντού, με αποτέλεσμα όλοι να μας ζητάνε τα σπασμένα…

Την Πέμπτη και την Παρασκευή άπαντες οι Θηραίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το νέο μανιφέστο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η δόμηση στα εντός εκτός κι επι τα αυτά σχεδίου οικόπεδα των οποίων το σχήμα δεν είναι ορθογώνιο. «Όλα τα οικοδομήσιμα οικόπεδα στο εξής θα πρέπει να είναι ορθογώνια» ανακοινώνει με χάρη η νέα υπουργός στέλνοντας την απόφαση σε όλα τα πολεοδομικά γραφεία υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιβάλλεται στους κατασκευαστές να κατασκευάζουν κήπους στην μπροστινή ή στην πισινή πλευρά των σπιτιών στους οποίους οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να φυτεύουν τα λαχανικά της αρεσκείας τους, με αποτέλεσμα να χουν να τρώνε να τρώνε κανα φρέσκο μαρουλάκι γιατί έχουμε κρίση αλλά και να γίνει συνείδηση η πράσινη ανάπτυξη.
Στην Σαντορίνη η απόφαση γίνεται δεκτή με σκεπτικισμό (όσοι έχουν δηλαδή σκοπό να χτίσουν σκέπτονται πως θα τα καταφέρουν να ορθογωνίσουν τα οικόπεδά τους) ενώ οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης επίσης υποδέχονται την απόφαση με σκεπτικισμό προσπαθώντας να την ερμηνεύσουν μπας και μπορέσουν να κάνουν πολιτική δήλωση ή να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά τους είναι πολύ δύσκολο γιατί η εγκύκλιος είναι εγκυκλιωμένη εντελώς και δεν βγάζουν άκρη…
Οι οικοδόμοι πάντως -που είναι ο κλάδος που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την εγκύκλιο- δεν ανησυχούν δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την δουλειά τους και να παίζουν τάβλι στα καφενεία, αλλά ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να ορθογωνίσουν όλα τα οικόπεδα…


Το Σάββατο που άλλοι δουλεύουν άλλοι δεν δουλεύουν, πόσο μάλλον Φλεβάρη μήνα που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο τουρισμός, αρκετοί Θηραίοι το έριξαν στην περισυλλογή αναλογιζόμενοι το τι έχει να γίνει εν όψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Θα ισχύσει ο «Καλλικράτης» ή δεν θα ισχύσει; Κι αν θα ισχύσει τι θα προβλέπει για την δικιά μας την περιοχή; Θα συνενω(η)θεί η Σαντορίνη ή δεν θα συνενω(η)θεί; Θα κατέβουν για δήμαρχοι όσοι λένε ή δεν θα κατέβουν; Θα κατέβουν περισσότεροι ή λιγότεροι; Τι θα μας πεί ή δεν θα μας πεί ο καθένας στο πρόγραμμά του; πόσες οικογένειες θα χωριστούν, και στα πόσα «κομμάτια» για να ευχαριστήσουν όλους τους υποψήφιους; Τέτοια ερωτήματα απασχόλησαν αρκετούς Θηραίους το Σάββατο, ενώ άλλοι πάλι αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαθήματα διαιτησίας αγώνων μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο (η συμμετοχή είναι μεγάλη και πολύ καλά έκαναν όσοι πήραν την απόφαση) κάποιοι άλλοι πήγαν στην κινηματογραφική λέσχη και είδαν το «ανάμεσα στους τοίχους» που ήταν πολύ ωραία ταινία ενώ κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να μείνουν σπίτι και να ασχοληθούν με το Farmville που όπως άλλωστε παραδέχονται τους εχει γίνει μεγάλο κόλλημα τελευταία…