Σάββατο, Ιουνίου 13, 2015

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΒΔΜ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

Η εικαστική έκθεση που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ''Εικαστικό Εργαστήρι ''  του  Κέντρου Δια Βίου Μάθησης που λειτούργησε στον Δήμο Θήρας  θα συνεχίσει να λειτουργεί  στην Εστία στον Πύργο από 11/6/2015 έως 25/6/2015 και ωράριο λειτουργίας 10:00- 14:00 και 18:00- 22:00 καθημερινά. 

Harmony Group Sweet Adelines – συναυλία με την υποστήριξη του ΔΑΠΠΟΣ (17.6 21.00)

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σας ενημερώνει πως στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων διοργανώνει την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 στις 21:00 συναυλία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά. 

Θα τραγουδήσει η παγκοσμίου φήμης πολυπολιτισμική γυναικεία χορωδία "Harmony Group Sweet Adelines", η οποία αποτελείται από περισσότερες από τριάντα τραγουδίστριες, χαρίζοντας μας μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή βραδιά. 


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.   

η παιδική παράσταση «Το Βιβλίο των Θρύλων» στο οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου (21.6)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών της παράστασης,

Η εταιρεία παραγωγής «Εργοστάσιο Ονείρου», αφού παρουσίασε με μεγάλη αγάπη και φροντίδα στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», την παιδική παράσταση «Το Βιβλίο των Θρύλων», ετοιμάζεται άμεσα για την καλοκαιρινή της περιοδεία.

Η  παράσταση έχει ως βασικό μέλημά  να καλλιεργήσει την φαντασία των παιδιών μέσα από οπτικά ερεθίσματα που είναι εμπνευσμένα απ' το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.

Στόχος είναι να εμψυχώσει την ενεργή συμμετοχή  των παιδιών μέσω του διαδραστικού χαρακτήρα της παράστασης που είναι βασισμένη και στο θεατρικό παιχνίδι και ν’ αφυπνίσει τις αισθήσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη μουσικής και χορού. Τέλος, το παιδί καλείται να ανακαλύψει νέες μορφές επικοινωνίας που ξεκινούν απ’ την παντομίμα και φτάνουν στη Νοηματική Γλώσσα.

Λίγα λόγια για το έργο:
Πόσο η τεχνολογία επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών; Πόσο τo διαδίκτυο, τα  ηλεκτρονικά παιχνίδια και η τηλεόραση είναι υπεύθυνα για την αποξένωση τους;
Έτος 2077.  Η φύση και τα ζώα έχουν εξαφανιστεί λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας.  Οι άνθρωποι έχασαν την φαντασία τους, την επικοινωνία, τα όνειρα και το γέλιο... Μόνο ένα μικρό παιδί που ακόμη ονειρεύεται, γίνεται βοηθός του ασημένιου ιππότη Ασταναπάν και μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες ανοίγουν το βιβλίο των θρύλων, το οποίο έρχεται να μας θυμίσει αξίες που έχουν χαθεί.

Συντελεστές : Συγγραφέας: Δημήτρης Πιέτρης, Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη, Δημήτρης Πιέτρης Σκηνικά-Ζωγραφική: Γιάννης Σπανόπουλος, Κοστούμια: Ευαγγελία Πολυζωίδη, Χορογραφίες: Έλλη Μερκούρη, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Μακιγιάζ: Φρέντυ Καλομπράτσος, Μαλλιά: Ζήσιμος Βακολέτος, Video Art: James P. Σύνθεση Τραγουδιού «Δεν φοβάμαι τίποτα» & Ερμηνεία: Τζώρτζια Κεφαλά (του συγκροτήματος ΜΠΛΕ), Πρωτότυπη Μουσική:  Νίκος Σπηλιώτης,  Οργάνωση Παραγωγής-Δημόσιες Σχέσεις:  Δούκα Ειρήνη-Ρεγγίνα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλλη Μερκούρη, Τόνια Παπαδάκη, Γιάννης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Πιέτρης
Φιλική συμμετοχή σε βίντεο-προβολή: Γρηγόρης Αρναούτογλου & Μαρία Μπεκατώρου.
Τη φωνή της δίνει, η Χριστίνα Κουλουμπή. Στον ρόλο της μάγισσας  η Βίκυ Σταυροπούλου

Βίντεο της παράστασης μπορείτε να δείτε εδω : https://www.youtube.com/watch?v=A5iM9rB4BH4


Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Σαντορίνη στο Οινοποιείο Κουτσογιαννοπούλου, στον Βόθωνα στις 21 Ιουνίου. 


Η τιμή εισιτηρίου είναι 10€.

γυμναστικές επιδείξεις ενόργανης γυμναστικής του αθλητικού κέντρου Μάινα (24.6 19.00)

Σύμφωνα με τις προσκλήσεις,



το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας,

συνεχίζεται οι κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής για τις κατασκήνωσεις τις οποίες διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Θήρας Αμοργού & Νήσων στην Ανάφη.

Πληροφορίες και σχετικά έντυπα στην ιστοσελίδα του γραφείου νεότητας «ΝΕΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ» , στους ιερείς , στους κατηχητές και   γραφείο νεότητας.

Τα σχετικά έντυπα βρίσκονται στην ιστοσελίδα «ΝΕΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ». Η κατασκηνώσεις αναφέρονται σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Τετάρτη Δημοτικού μέχρι και την τρίτη Γυμνασίου αγόρια ή κορίτσια σε διαφορετικές περιόδους κατασκήνωσης σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.
Κατάθεση των δηλώσεων στον εκκλησιαστικό παιδικό σταθμό "Η Γλυκογαλούσα" στον Καρτεραδο (τηλ 2286023440).

 Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:
Παιδιά  που έχουν αποφοιτήσει την Δ΄  έως και την ΣΤ ΄Δημοτικού.  
Από Δευτέρα 22  έως 29 Ιουνίου 2015 .
B΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΘΗΛΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Παιδιά  που έχουν αποφοιτήσει την Δ΄  έως και την ΣΤ ΄Δημοτικού. 
Από Δευτέρα 29 Ιουνίου  έως 6 Ιουλίου 2015 .
Γ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΘΗΛΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:
Παιδιά  που έχουν αποφοιτήσει τάξεις Γυμνασίου –Λυκείου. 
Από Δευτέρα 6 Ιουλίου  έως 13 Ιουλίου 2015 .
Δ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΡΡΕΝΩΝΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:
Παιδιά  που έχουν αποφοιτήσει τάξεις Γυμνασίου –Λυκείου.
Από Δευτέρα 13 Ιουλίου  έως 20 Ιουλίου 2015 .



Cultural Village - το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων

Μέρος του προγράμματος των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που θα φιλοξενήσει για τα παιδιά της Σαντορίνης, παρουσίασε ο δημιουργικός πολυχώρος Cultural Village στον Πύργο.

Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις : 


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΜΕΝΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ
Έναρξη : 20 Ιουνίου / Πληροφορίες εγγραφές : https://www.facebook.com/events/654616041338066/

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑΣ ΓΙΩΤΗ στις 4 Ιουλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΟΜΜΥΔΑ στις 5 Ιουλίου


Σάββατο 29 Αυγούστου

Το Σάββατο 29 Αυγούστου, θα φιλοξενήσουμε στο χώρο μας την αγαπημένη δημοσιογράφο και συγγραφέα Αγγελική Νικολούλη για να μας παρουσιάσει τα τελευταία βιβλία της από τις Εκδόσεις Καστανιώτη! Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Καστανιώτη για την συνεργασία που αναπτύσσουμε πρώτη φορά μαζί τους!




Για πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα:  https://www.facebook.com/events/557564054383517/

Santo Youth Contest, ένα φιλόδοξο camp με θέα την… Καλντέρα (26.6 – 2.7)

Η Σαντορίνη και γενικά οι Κυκλάδες διψούν για αθλητισμό και για μπάσκετ. Κόντρα στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν με τις δύσκολες, αλλά και συνάμα ιδιαιτέρως δαπανηρές μετακινήσεις φροντίζουν να βάζουν καθημερινά το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη του μπάσκετ, όπως θα κάνουν κι αυτό το καλοκαίρι με το 2ο Santo Youth Contest. Το επιτυχημένο μπασκετικό camp επιστρέφει!

Με την συνεργασία της Anne Marie Litt (αντιπροέδρος της ιταλικής συνομοσπονδίας αθλητισμού – CIDS) και της Α.Ε. Σαντορίνης, το Santo Youth Contest θα φιλοξενηθεί για μια ακόμη χρονιά στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ στο διάστημα 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου.

Το Santo Youth Contest είναι ένα τουρνουά όπου αθλητές κάτω των 17 ετών θα παίξουν μπάσκετ, θα προπονηθούν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σεμινάρια σχετικά με την καταπολέμηση του στοιχήματος/στησίματος αγώνων, την υγιεινή διατροφή, τις πρώτες βοήθειες, τη βία και το ρατσισμό.

Σκοπός του τουρνουά είναι να δοθούν στους νέους ειδικά μαθήματα για καλή αγωγή στον αθλητισμό έτσι ώστε να καλλιεργηθεί το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας ανάμεσα στους νέους αθλητές έξω από οποιουδήποτε ανταγωνιστικού τύπου ιδανικά, και να γίνει προσπάθεια για την ένταξη παιδιών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς, νοοτροπίες στην κουλτούρα που πρεσβεύει το ευ αγωνίζεσθε του κλασσικού Ελληνικού ιδεώδους.


Θα πραγματοποιηθούν αγώνες μεταξύ των συλλόγων και θα πραγματοποιηθεί αγώνας all star game μαζί με διαγωνισμό τρίποντων.





Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2015

37ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ (4-20.9)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, 

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης θα διανύσει φέτος την 37η σεζόν του υπό την αιγίδα και με τη στήριξη του Δήμου Θήρας.  Το Φεστιβάλ  με καλλιτεχνική διευθύντρια την Αθηνά Καποδίστρια θα πραγματοποιηθεί 4-20 Σεπτεμβρίου, πιστό στο φθινοπωρινό ραντεβού του,  στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ.Νομικού.  Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 6 συναυλίες οι οποίες θα έχουν ώρα έναρξης στις  9.00 μ.μ.


το πρώτο αθλητικό – πολιτιστικό camp για παιδιά από 7 – 14 ετών από τον Α.Ο. Θήρας (29.6 – 11.7 και 13 – 24.7)

Ο Αθλητικός Όμιλος Θήρας διοργανώνει το πρώτο Αθλητικό και Πολιτιστικό camp στο νησί μας για παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών την χρονική περίοδο 29-06 έως 11-07-2015 και από 13-07 έως 24-07-2015.

Όπου θα πραγματοποιήσει την εκμάθηση Βόλεϊ , Taekwondo , Σκάκι και Παραδοσιακούς Χορούς στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

 Πληροφορίες εγγραφές στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.
Τρίτη – Πέμπτη 17.00 – 19.00 μ.μ.
 τηλ. 6944881436 ( κος Αρβανίτης Γιώργος)








ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ CAMP για παιδιά 6 –14 ετών ΑΠΟ ΤΟΝ «Α.Ο . ΘΗΡΕΑΣ» – έναρξη 16.5

Ο Αθλητικός Σύλλογος Θήρας διοργανώνει καλοκαιρινές δραστηριότητες  για τα παιδιά του νησιού μας με εκμάθηση τεχνικών κολύμβησης , προετοιμασία αθλητών για συμμετοχή τους σε πανελλήνιους  κολυμβητικούς αγώνες και εξοικείωση με το υγρό στοιχείο σε μορφή παιχνιδιού.

Επίσης θα λειτουργήσει και ακαδημία Beach Volley  από 16/05 με καθηγητές προπονητές και επαγγελματίες αθλητές στο χώρο του Βόλεϊ για ηλικίες 6 – 14 ετών όπου θα διδάξουν τα μυστικά του αθλήματος του Βόλεϊ ,την ομαδικότητα , την υπευθυνότητα, την αυτό πειθαρχία , την κοινωνικότητα και την ευγενή άμιλλα.

 Ο Α.Σ. Θηρέας Θα λειτουργήσει και τμήμα Βόλεϊ για γυναίκες και άνδρες από 16/5 για εκμάθηση τεχνικών beach volley, εκγύμναση και βελτίωση φυσικής κατάστασης μέσα από μεθόδους Cross fit, TRX, beach volley, ανάπτυξη κοινωνικότητας ,ομαδικότητας ,συνεργασίας και ευ αγωνίζεσθε.

 Πληροφορίες εγγραφές τηλ. 2286083291 & 6981173947





σύσκεψη για το Νοσοκομείο Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας προσκάλεσε την Πέμπτη 11-06-2015 σε σύσκεψη τις δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά η ανάγκη υλοποίησης της υπάρχουσας ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για λειτουργία του νέου Νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα.
Κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη άμεσης συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας της νέας Κυβέρνησης , η οποία έχει ήδη ζητηθεί με το υπ αριθ. 164/19-03-2015 έγγραφο του Δήμου Θήρας, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έχει δοθεί  στον Δήμαρχο Θήρας από το Δημοτικό Συμβούλιο. 


Γ. Χατζημάρκος: «Οι νησιώτες δεν είναι λαθρεπιβάτες στο σκάφος που λέγεται Ελλάδα» - αστηρά μηνύματα προς τους κυβερνητικούς παράγοντες για δημοσιονομικά μέτρα και μεταναστευτικό

Στην πρόσφατη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο για διαχείριση των ροών προσφύγων και το μεταναστευτικό, καθώς και τις κρίσιμες ώρες των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στέλνοντας σαφή όσο και αυστηρά μηνύματα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

«Δεν δεχόμαστε ψευτοδιλήμματα»

Αδιανότητο και εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ρήξης, στην διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που τις τελευταίες ώρες έχει λάβει δραματική τροπή, εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της χώρας.  Όπως είπε, όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, όσο η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όλα τα άλλα ζητήματα εμφανίζονται δευτερεύοντα και υποδεέστερα. Σε καμία περίπτωση όμως η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για εκβιαστικά διλήμματα  που στην ουσία συνιστούν ψευτοδιλήμματα, όπως το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: 

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δείξει ότι η συζήτηση για το ειδικό καθεστώς των νησιών αποτελεί ψευτοδίλημμα. Τίθεται σε μας με ένα τρόπο διλημματικό, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν άλλοθι αυτοί οι οποίοι δε το υπερασπίζονται. Λαθρεπιβάτες στο σκάφος που λέγεται Ελλάδα, οι νησιώτες δεν υπήρξαμε ποτέ. Σκληρά εργαζόμενοι πάντα, προσφέροντας τα μέγιστα και στην εθνική οικονομία και σε εθνικά θέματα όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Ήμασταν και παραμένουμε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε στο μέγιστο των δυνάμεών μας, απολύτως αναλογικά, στο τίμημα που πρέπει να πληρώσει η χώρα για την έξοδό της από την κρίση. Ψευτοδιλήμματα δεν δεχόμαστε από κανένα, έχουμε δε την απαίτηση, όλοι οι εκπρόσωποί μας, σε όλα τα επίπεδα να δώσουν την πολύ σκληρή μάχη και να υπερασπιστούν μέχρι τέλους  τα κεκτημένα αυτού του τόπου, σε ένα επίπεδο όχι συνδικαλιστικό και λαϊκίστικο, όχι ψευτολεβεντιάς και ψευτοπαληκαριάς, αλλά σε επίπεδο σοβαρής προάσπισης θεσμικών παρεμβάσεων, που αν χαθούν, δεν μπορούν να επανέλθουν».

Ο κ. Χατζημάρκος, τεκμηριώνοντας την σοβαρότητα με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκεται απέναντι στο πρόβλημα της χώρας, αναφέρθηκε στην πρόταση που οι τοπικοί φορείς έκαναν στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, να δώσουν οι ίδιοι ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, για να σωθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε διότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν χρειάζονται ισοδύναμα μέτρα, καθώς το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό, άποψη που επιβεβαιώνει ότι όλη η συζήτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί πράγματι ένα ψεύτικο δίλημμα.

«Πιο τίμια πρόταση από αυτή που καταθέσαμε στο γραφείο του Υπουργού δεν υπάρχει. Αυτό είναι πρωτοφανές στην ιστορία τοπικών παραγόντων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σε ένα περιβάλλον λαϊκισμού, καταθέτοντας καταγγελτικά υπομνήματα  και ψηφίσματα. Το αναφέρω διότι ακούγονται και γράφονται απίστευτα πράγματα. Δεν ανέχομαι και δεν δέχομαι από κανένα να αμφισβητεί την συνεισφορά των νησιωτών στον λογαριασμό που πρέπει να πληρωθεί για να βγει η χώρα από την κρίση» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους υψηλόβαθμους θεσμικούς παράγοντες να δείξουν σοβαρότητα και σεβασμό στην αγωνία των νησιωτών και να σταματήσουν να επιδίδονται καθημερινά σε συνεχείς,  αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ, με ένα τρόπο που αγγίζει τα όρια του γελοίου και του γραφικού. Ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία επί του θέματος και να αναλάβουν την ευθύνη μιας τελικής δέσμευσης, για να ξέρουν οι νησιώτες τι να περιμένουν.

«Δεν θα γίνουμε ο αερόσακος για το μεταναστευτικό»

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατευθύνει κονδύλια όχι μόνο προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς τις περιφέρειες και στους δήμους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμη και το ύψος των 500 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, καθώς και στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης της Frontex,  που σημαίνει άμεση ενίσχυσή της με πλωτά και εναέρια μέσα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε από τον Επίτροπο η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες να είναι εκτός του ΠΕΠ και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα δίνει την δυνατότητα στις Περιφέρειες να εκτελούν δαπάνες για το μεταναστευτικό, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός «εμείς να δίνουμε βοήθεια και κανένας να μην απλώνει το χέρι για να την πάρει» όπως είπε χαρακτηριστικά.


Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση σε Ρόδο και Κω και για τις εξαγγελίες του , για τις  οποίες ενημερώθηκε μόνο από τα ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης μίλησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο: «Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, αν δεν υπάρξει ο απαιτούμενος σεβασμός στον θεσμό και η αναγνώριση των όσων έχουμε προσφέρει και των όσων προτιθέμεθα να προσφέρουμε για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος, ζητώντας την ελάχιστη θεσμική θωράκισή μας, δεν είμαι διατεθειμένος να παίζω τον ρόλο του αερόσακου. Αν δεν υπάρξει σεβασμός, να αναζητήσουν αλλού εξιλαστήρια θύματα. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί σε κεντρικό επίπεδο να φέρει αποτελέσματα σε αυτό το ζήτημα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να ξέρουν όμως από εδώ και στο εξής όσοι χειρίζονται αυτά τα θέματα στα νησιά μας, ότι η περίοδος χάριτος και ο μήνας του μέλιτος έχουν τελειώσει. Από εδώ και πέρα, ή θα υπάρξει συνεργασία με αμοιβαίο σεβασμό, ή θα αντιμετωπίσουν από πλευράς μας τη σθεναρή αυτή στάση, που θα προασπίσει τα συμφέροντα του τόπους μας. Αρκετά με την ευγένεια σε όσους την εκλαμβάνουν ως αδυναμία».

κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Δημοτική Κοινότητα Θήρας - απο 19.6 τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θήρας,

Μετά την ανακοίνωση της κ.Επάρχου Θήρας ότι  οι εργασίες  ασφαλτόστρωσης  στον μικρό Περιφερειακό θα περαιωθούν την 19-6-2015, ενημερώνουμε τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού, ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Δημοτική Κοινότητα Θήρας θα ισχύσουν από 22 Ιουνίου 2015 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015, σύμφωνα με την από την 175/ 29-05-2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
           
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν:

1.Μονοδρόμηση του περιφερειακού δρόμου Κοντοχωρίου και της περιοχής  ρεμμάτων με κατεύθυνση προς βορρά (προς Οία). Η μονοδρόμηση ξεκινά πό την οδό Δανέζη( Σούπερ Μάρκετ Δακουτρός) μέχρι την διασταύρωση της οδού Ημεροβιγλίου-Πάνω Βουρβούλου.
2.Μονοδρόμηση του δρόμου Φηροστεφανίου με κατεύθυνση προς το κέντρο των Φηρών, από την διασταύρωση του Νηπιαγωγείου Φηρών ως την οδό Δανέζη(Γωνία PELEKANTRAVEL).
3.Πεζοδρόμηση της οδού από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Μπελλώνειο)έως και την οδόΔανέζη (Γωνία PELEKAN TRAVEL).
4.Πεζοδρόμηση της οδού Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού από το Αρχαιολογικό Μουσείο έως την Μητρόπολη Θήρας.

Η κίνηση των οχημάτων τροφοδοσίας στο πεζόδρομο θα γίνεται μόνο τις ώρες που καθορίζονται από την 249/2011 Κανονιστική  Απόφαση  Δήμου Θήρας Κατόπιν ειδικής άδειας.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ευελπιστούμε στην συνεργασία όλων για την επιτυχημένη εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.   


Ο αρμόδιος  Αντιδήμαρχος 
Νικόλαος Καμπουράκης

φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Προβολή σε σημαντικά ΜΜΕ της Ευρώπης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζοντας τις εντατικές της προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη προβολή των νησιών της, φιλοξενεί το τελευταίο διάστημα ταξιδιωτικούς ρεπόρτερ και εκπροσώπους τουριστικών πρακτορείων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

«Βασικός μας στόχος είναι η εξωστρέφεια και η στοχευμένη προβολή των ιδιαιτεροτήτων και ομορφιών των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στις τουριστικές αγορές. Η φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και τουρ οπερέιτορς, παράλληλα με τις άλλες δράσεις μας, συμβάλει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση του πολυσχιδούς τουριστικού προϊόντος που παρέχουν τα μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά της Περιφέρειας μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις συνεργαζόμενες δημοτικές αρχές και τους κατά τόπους επαγγελματίες για την άψογη συνεργασία και τη βοήθεια τους στην ομαλή διεξαγωγή των δημοσιογραφικών αποστολών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, στοχεύοντας στη διεύρυνση τέτοιου είδους συνεργειών ώστε να προβληθούν αρτιότερα οι εκπληκτικής ομορφιάς προορισμοί μας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου.

Δημοσιογραφικά ταξίδια στη Ρόδο
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία σαν μια νέα αγορά και ειδικότερα απο Κωςταντινουπολη θα φιλοξενηθούν στη Ρόδο κατά το διάστημα από 18 Ιουνίου έως 21 Ιουνίου 2015 εκπρόσωποι των σημαντικότερων τουρ οπερέιτορς της χώρας.Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στην συνεργασία της αεροπορικής εταιρείας Bora Jet με την ΠΝΑΙ . Ειδικότερα πρόκειται για μέλη των εξής τουριστικών πρακτορείων της Τουρκίας: ETS Tur, Jolly Tur, Anı Tur, Mikatur, tatil.com, tatilsepeti.com, Setur, Kappatur, Pronto Tour, Touristica, MNG Turizm, Tura Turizm,  BKM Turizm, Gezinomi, Turizmpark, VIP Turizm, Vals Tur, SSC Turizm, Gezinet, Bavul.com, HMC Turizm, Vista Turizm, Viking Turizm, Biletbank, Crea Tourism.

Μία δεύτερη σημαντική αποστολή από την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, Τούρκοι δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με την Βora Jet θα επισκεφθούν το νησί της Ρόδου από 25 Ιουνίου έως και 28 Ιουνίου 2015 για να ανακαλύψουν τις ομορφιές του νησιού και να γράψουν για τις εμπειρίες τους στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα με τα οποία συνεργάζονται. Σημειώνεται ότι η αποστολή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κυριότερων εντύπων και τηλεοπτικών μέσων της Τουρκίας. Εφημερίδες: Milliyet, Hurriyet, Sozcu, Posta, Haberturk, Aksam. Bloggers: Elif Tanriverdi, gezimanya, I can travel, Travelmodus.  Magazines: Samdan, Alem, Trendsetter.

Δέκα Δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από την Μ. Βρετανία  επισκέφθηκαν τη Ρόδο από 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2015. Η φιλοξενία τους οργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Μ.Βρετανίας & Ιρλανδίας και της BritishAirways με αφορμή την έναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του νησιού της Ρόδου με το Λονδίνο με την εν λόγω αεροπορική εταιρεία.
Στο ταξίδι συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών tour operators και ΜΜΕ της Βρετανίας. Μεταξύ αυτών ήταν εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτορείων Saga, Sovereign, Planet Holidays, Destinology, Classic Collections και Olympic Holidays, καθώς και δημοσιογράφοι του γνωστού περιοδικού travel trade, Travel Weekly και της εφημερίδας Sun. Επίσης η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί με διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό της British Airways για το Νότιο Αιγαίο ( Κυκλάδες Δωδεκάνησα) .

Στις 30 Μαΐου επισκέφθηκαν τη Ρόδο 10 εκπρόσωποι αυστριακών τουρ οπερέιτορς.  Τα ταξίδια οργανώθηκαν σε συνεργασία με την TUI. Τα μέλη της αυστριακής αποστολής είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την φιλοξενία των Ροδιτών και να ανακαλύψουν της πολλές πτυχές της προσωπικότητας της Ρόδου και των τουριστικών δυνατοτήτων που προσφέρει.

Στη Ρόδο βρίσκονται αυτές τις μέρες δύο δημοσιογράφοι του ελβετικού τουριστικού περιοδικού “je pars” ( www.jepars.ch) πρόκειται για τον κ. Gerard Blanc ο οποίος επί 17 έτη υπήρξε πρόεδρος της presstourism.ch, της ένωσης των δημοσιογράφων που ειδικεύονται στα τουριστικά και συναφή ρεπορτάζ. Μαζί με τον κ. Blanc, βρίσκεται στη Ρόδο η δημοσιογράφος σύζυγός του Erica Blanc.

Η φιλοξενία τους γίνεται σε συνεργασία με τον EOT Αυστρίας και την Aegean Airlines με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας από Γενεύη προς Ρόδο.
Σημειώνεται ότι το τουριστικό περιοδικό “je pars”, το οποίο διανέμεται ως επί το πλείστον στο αεροδρόμιο της Γενεύης , πρόκειται να δημοσιεύσει αφιέρωμα  για τη Ρόδο στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2015, καθώς και στην ηλεκτρονική του έκδοση.

4 Ελβετοί δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν τα νησιά Κω και Ρόδο το διάστημα από 13 Ιουνίου έως 18 Ιουνίου 2015, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας. Η αποστολή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κυριότερων εντύπων (ημερήσιων, περιοδικών) που φιλοξενούν τουριστικά ρεπορτάζ και τουριστικούς bloggers. Στόχος του δημοσιογραφικού ταξιδιού είναι η καλύτερη δυνατή προβολή των νησιών στο ελβετικό κοινό.

Δημοσιογραφικά ταξίδια σε νησιά των Κυκλάδων
Ο δημοσιογράφος των Sunday Times της Μ. Βρετανίας, Martin Hemming, επισκέφθηκε από τις 04 έως τις 10 Μαΐου 2015 τα νησιά της Σίφνου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου. Στις 24 Μαΐου δημοσιεύθηκε το άρθρο του Βρετανού Δημοσιογράφου στην έντυπη έκδοση των Sunday Times και στη συνέχεια στην ηλεκτρονική. Στο κείμενό του ο Martin Hemming περιγράφει την εμπειρία του από το ταξίδι του στα κυκλαδίτικα νησιά παροτρύνοντας τους αναγνώστες να ακολουθήσουν το δικό του island hopping.

Επτά Ιταλοί ταξιδιωτικοί συντάκτες από διάφορα έντυπα (bimboinviaggio.com/en , bioecogeo.com, 24orenews.it, Magazine F, La Gazzetta di Parma, DOVE), μεταξύ των οποίων ένας φωτογράφος του National Geographic καθώς και ένας συνεργάτης της UNESCO ο οποίος ενδιαφέρεται για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας επισκέφθηκαν τα νησιά της Πάρου, της Αντιπάρου και της Σύρου το διάστημα από 05-έως 11 Μαΐου 2015. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής αποστολής βρέθηκαν ο πολιτισμός, το φυσικό τοπίο και εν γένει το τουριστικό προϊόν των νησιών.

Δύο Τούρκοι ταξιδιωτικοί συντάκτες  καθώς και ένας φωτογράφος, οι οποίοι αρθρογραφούν σε διάφορα ταξιδιωτικά έντυπα (tlturkey.com/site, motorboatdergi.com, magmadergisi.com,  hossajans.com.tr, skylife.com/tr) επισκέφθηκαν  τα νησιά της Νάξου, της Αμοργού και της Αστυπάλαιας από τις 19έως τις 28 Μαΐου 2015.

-Έντεκα Εσθονοί τουριστικοί πράκτορες επισκέφθηκαν τη Μύκονο από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2015, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Σκανδιναβίας και την Aegean Airlines, με αφορμή την έναρξη των απευθείας πτήσεων της εν λόγω εταιρείας από το Ταλίν στην Αθήνα.

-Τέσσερις Τούρκοι ταξιδιωτικοί συντάκτες (sirtcantalilar.com,  CNNTurk.com,  www.yoldaolmak.com ) επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τα νησιά Πάρος, Μήλος και Ίος για να ανακαλύψουν τις ομορφιές και ιδιαιτερότητες των νησιών και να τις παρουσιάσουν μέσω των ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονται.

-Τέλος, Ρώσος δημοσιογράφος, οποίος εξειδικεύεται στους ελληνικούς προορισμούς και αρθρογραφεί στο website www.greek.ru , πρόκειται να επισκεφθεί τα νησιά της Νάξου, τις Μικρές Κυκλάδες, την Αμοργό και την Αστυπάλαια στα μέσα Ιουνίου.

Σχεδόν όλες οι παραπάνω δημοσιογραφικές αποστολές είναι αποτέλεσμα δράσεων που πραγματοποιήθηκαν  από το τμήμα της διεύθυνσης τουρισμού στις Εκθέσεις που πήρε μέρος η ΠΝΑΙ όπου οι δημοσιογράφοι επέλεγαν τους προορισμούς. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να στείλουμε δημοσιογράφους σε  όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ανέφερε η Αντιπεριφεριαρχης τουρισμού Μαριετα Παπαβασιλειου.
Τα Δωδεκάνησα δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο οι Κυκλάδες στους δημοσιογράφους.  Αναμένονται και νέες δημοσιογραφικές αποστολές και ελπίζουμε να επιτευχθεί η συνεργασία  με το CNN που θα επισφραγίσει αυτήν την προσπάθεια διότι οι δημοσιογράφοι του CNN θα επισκεφτούν οργανωμένα και στοχευμένα όλα τα νησιά της ΠΝΑΙ.


Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μαριέττα Παπαβασιλείου

καταληκτική ημερομηνία για νέες αιτήσεις ένταξης στο Δίκτυο Aegean Cuisine (19/06/2015)

Στις 19 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία για νέες αιτήσεις ένταξης στο Δίκτυο Aegean Cuisine.
Ανακοινώθηκε ο νέος κύκλος πιστοποιήσεων για όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το σήμα Aegean Cuisine στις Κυκλάδες.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου πιστοποιήσεων για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης στις Κυκλάδες που επιθυμούν ένταξη στο γνωστό Δίκτυο το οποίο προωθεί την αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα και τα μοναδικά τοπικά προϊόντα. 

Η καταληκτική ημερομηνία για νέες αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι αυστηρά στις 19 Ιουνίου 2015, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edimakop@cycladescc.gr   ή στο φαξ 22810 86555.

Για περισσότερες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου της  αίτησης συμμετοχής, τα κριτήρια συμμετοχής και τη διαδικασία πιστοποίησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κλικ εδώ.
Για απορίες ή διευκρινίσεις σε σχέση με τη κριτήρια και τη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κυρία Δημακοπούλου στο τηλέφωνο 22810 82346, εσωτ.123, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00-16:00.



1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 (25.6)

Tην Πέμπτη 25 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Ερμής, στην Ερμούπολη Σύρου.

Ι.    Εισαγωγικό μέρος
1.         Διαπίστωση απαρτίας - Έναρξη συνεδρίασης
2.         Έγκριση ημερήσιας διάταξης
3.         Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΙΙ.  ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020
4.         Παρουσίαση Προγράμματος
5.         Πρόοδος κάλυψης Αιρεσιμοτήτων (Περιφερειακών - Οριζόντιων)

ΙΙΙ. Ενεργοποίηση Προγράμματος
6.         Εξειδίκευση Εφαρμογής Προγράμματος
7.         Μεθοδολογία και Κριτήρια Επιλογής Πράξεων

ΙV. Πληροφόρηση και Επικοινωνία
8.         Παρουσίαση της Στρατηγικής για την Πληροφόρηση και Επικοινωνία

V. Λοιπά θέματα
9.         Βασικά στοιχεία του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου
10.       Πρόοδος ανάπτυξης του Ενιαίου συστήματος παρακολούθησης δεικτών ΕΣΠΑ
11.       Ενημέρωση για το περιεχόμενο του Πλάνου Αξιολόγησης
12.       Ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη - Παρουσίαση Eγκυκλίου
13.       Παρουσίαση βασικών αρχών ΟΠΣ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020
VΙ.  Συζήτηση - Συμπεράσματα - Αποφάσεις
14.       Συζήτηση - Παρεμβάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης

15.       Παρουσίαση και έγκριση συμπερασμάτων - αποφάσεων Επιτροπής Παρακολούθησης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ο ρόλος των Περιφερειών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αντικείμενο της συνάντησης Περιφερειαρχών και Επιτρόπου

Η διαχείριση των ροών προσφύγων και το μεταναστευτικό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σήμερα , Παρασκευή, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα,  μετά από αίτημα της ΕΝΠΕ, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Εκπροσωπώντας μια από τις Περιφέρειες της χώρας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, ο κ. Χατζημάρκος απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο τόνισε ότι πλέον μόνο από την Ευρώπη μπορεί να υπάρχει η προσδοκία της βοήθειας για την αντιμετώπισή του. Περιγράφοντας την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο, ανέφερε πως νησιά όπως Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Λέρος, Σύμη, Τήλος, Κως και Ρόδος δέχονται το ένα τρίτο του συνολικού μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην χώρα, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν στις Περιφέρειες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αρχικά ο  Επίτροπος Μετανάστευσης , χαρακτηρίζοντας το Δουβλίνο «ατυχή στιγμή για την ολοκλήρωση της ΕΕ», αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, που επιδιώκει να ελέγξει το πρόβλημα,   στο πλαίσιο της οποίας έχει ήδη επιτευχθεί ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης της Frontex,  που σημαίνει άμεση ενίσχυσή της με πλωτά και εναέρια μέσα, σε συνάρτηση με την άμεση δράση κατά των διακινητών.

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η ανακοίνωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να κατευθύνει κονδύλια, όχι μόνο προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς τις περιφέρειες και στους δήμους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμη και το ύψος των 500 εκατ. ευρώ, αγώνα τον οποίο δίνει ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος.  Ζήτησε, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση και υποβολή των σχεδίων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν άμεσα την ευρωπαϊκή στήριξη, υποσχόμενος κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση και την όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα υποβληθούν.
Χαρακτήρισε εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη δημιουργίας ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών,  η χρηματοδότηση των οποίων θα καλυφθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού και Επενδυτικού Ταμείου.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο ότι αυτή την στιγμή, η μοναδική ανοιχτή δομή στο Νότιο Αιγαίο είναι αυτή που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από ίδιους πόρους  στην Λέρο, ενώ από ίδιους πόρους χρηματοδοτούνται και οι εγκαταστάσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας, υπερβαίνοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων της και  αναλαμβάνοντας ρόλους και πρωτοβουλίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχουμε δώσει την δομή αυτή στο κράτος για να την λειτουργήσει και δεν υπάρχει κανένας από το ελληνικό δημόσιο για να παραλάβει τα κλειδιά» είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Λέρου.
Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες να είναι εκτός του ΠΕΠ και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα να  γίνουν στα νησιά αυτά που πρέπει, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Περιφερειάρχης  ανέδειξε στην διάρκεια της συζήτησης και το θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει. «Οι Περιφερειάρχες στο μεταναστευτικό, παίζουν το ρόλο του αερόσακου, που αν ανοίξει, πέφτουν όλοι πάνω του» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με τις επιθέσεις και τις κατηγορίες που έχει δεχτεί, κάθε φορά που αναδείκνυε όλες τις πτυχές και τις παραμέτρους που συνοδεύουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως η ασφάλεια και η δημόσια υγεία.

 «Παρά ταύτα, είμαστε και παραμένουμε πρόθυμοι να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αυτή την στιγμή δεν μας επιτρέπεται να το κάνουμε», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «παγκόσμια πρωτοτυπία» να ζητούν οι Περιφέρειες την θεσμοθέτηση της δυνατότητας να εκτελούν δαπάνες για το μεταναστευτικό και να μην εγκρίνεται.


Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ενίσχυση της Frontex την οποία χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. 

πρώτο σε πανελλήνιο διαγωνισμό το 7ο Γυμνασίου Ρόδου σε θέματα ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Μεγάλες Γιορτές της Ανακύκλωσης για τους μαθητές»

 «Η γη είναι στα χέρια των παιδιών!» Αυτό απέδειξαν με έργα τα παιδιά και οι καθηγητές του 7ου Γυμνασίου Ρόδου που πρώτευσαν σε πανελλήνιο επίπεδο στον τομέα της ανακύκλωσης, αλλά και όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δραστηριότητα «Μεγάλες Γιορτές της Ανακύκλωσης για τους μαθητές». Αυτή τη φράση που αποτελεί κεντρική θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των ανθρώπων της, μετέφερε ως μήνυμα ζωής, ελπίδας και ως πυξίδα για το μέλλον ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης που επισκέφτηκε στον χώρο τους τα παιδιά και τους καθηγητές. Επέλεξε μια ξεχωριστή μέρα για τους μαθητές που ολοκληρώνουν το σχολικό έτος και ξεκινούν τις διακοπές τους για να τους συγχαρεί. Τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου Ρόδου που πέτυχαν την τιμητική πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ελλάδα και διακρίθηκαν ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της χώρας, συγκεντρώνοντας 41.466 ανακυκλώσιμα αντικείμενα για να προωθήσουν την ιδέα της ανακύκλωσης που στην πρακτική της μορφή, ευεργετεί το περιβάλλον και στηρίζει την εθνική οικονομία. Η ανακύκλωση διασώζει φυσικούς και οικονομικούς πόρους και τα ανακυκλώσιμα υλικά αντί να μετατρέπονται σε απορρίμματα, ξαναχρησιμοποιούνται. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Ορφανού Λουκία ανέφερε πως τα παιδιά που διαγωνίστηκαν και τώρα συνεχίζουν τη σχολική τους διαδρομή στο Λύκειο, αποτελούν μια δυνατή ομάδα που με πάθος αγκάλιασε την προσπάθεια για ανακύκλωση, συγκέντρωσε πλήθος ανακυκλώσιμων αντικειμένων, πίστεψε στη νίκη και νίκησε. Ο κ. Φλεβάρης, μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο Σύλλογο των εκπαιδευτικών, στους μαθητές και στους γονείς τους και τα συγχαρητήριά του για την επιτυχία του σχολείου. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η επιτυχία των παιδιών αποτελεί επιτυχία της νεολαίας των νησιών του Αιγαίου, της Δωδεκανήσου και της Ρόδου και είναι οδηγός όχι μόνο για νέες διακρίσεις των μαθητών μας, αλλά και για την πορεία τους προς το μέλλον και προς την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο ως χρήσιμοι και χρηστοί πολίτες του τόπου μας. Όταν γίνουν και αυτοί γονείς θα δώσουν τη σκυτάλη της αγάπης και του σεβασμού προς το περιβάλλον στα παιδιά τους για να περάσει από γενιά σε γενιά η αειφορία και η παράδοση του πλανήτη μας, της φύσης μας και της ζωής από τους προηγούμενους στους επόμενους. Τα παιδιά ευχαρίστησαν τον Αντιπεριφερειάρχη για την επίσκεψη στο σχολείο τους και υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να αγαπούν το περιβάλλον, την ανακύκλωση, την καθαρή ενέργεια, τον τόπο μας και τη γη μας και κάθε τι που κάνει τη ζωή καλύτερη και τον κόσμο πιο καθαρό.

συνεργασία Δημάρχου Ρόδου, με το σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο είχε την Τετάρτη η διοίκηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), με αντικείμενο τους άμεσους άξονες συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΣΑΔ. Στη συνάντηση εκτός από τον Δήμαρχο Ρόδου και τον πρόεδρο του ΣΑΔ Γιώργο Σκιαδόπουλο παρευρέθησαν από πλευράς Δήμου ο Αντιδήμαρχος Τέρης Χατζηιωάννου, η Αντιδήμαρχος Άννα Ζωάννου και από πλευράς ΣΑΔ ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Περνάρης.
Οι άξονες συνεργασίας που συζητήθηκαν εκτενώς είναι οι παρακάτω:

A.        Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί στην πόλη της Ρόδου. Αναλύθηκε από πλευράς ΣΑΔ η σημασία και αναγκαιότητα διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, καθώς με αυτόν τον τρόπο οργανώνεται μια πολυδιάστατη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εικόνα που θέλουμε να έχει η πόλη μας στο παρόν και στο μέλλον. Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αποτελούν έναν αξιοκρατικό τρόπο ανάθεσης της μελέτης ενός έργου, δίνουν ίσες ευκαιρίες σε αρχιτέκτονες να διεκδικήσουν τη μελέτη ενός σημαντικού έργου και προάγουν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής έρευνας της χώρας.
Προτάθηκαν διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος, ενώ η συζήτηση κατέληξε στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (πλατεία των εκατό χουρμαδιών), η οποία όπως φάνηκε αποτελεί κοινό τόπο για να αποτελέσει αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στο άμεσο μέλλον. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα στις επόμενες μας συναντήσεις.

B.        Αρχιτεκτονικοί περίπατοι. Ο Δήμος θα στηρίξει την οργάνωση αρχιτεκτονικών περιπάτων που οργανώνει ο ΣΑΔ. Ο ΣΑΔ, έχοντας ήδη την στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και του Σπιτιού της Ευρώπης, θα οργανώσει αρχιτεκτονικούς περιπάτους σε ιστορικές περιοχές του νησιού μας, ξεκινώντας από την Παλιά Πόλη. Σκοπός είναι ο πολίτης να κατανοήσει, να σεβαστεί και να αγαπήσει την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του, ενώ παράλληλα θα εξελιχθούν ανοιχτοί διάλογοι μεταξύ πολιτών, φορέων και επιστημόνων.

Γ. Επιστημονικός τουρισμός. Ο Δήμος θα στηρίξει το Διεθνές Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που οργανώνει ο ΣΑΔ. Το 2015 θα οργανωθεί Πανελλήνια Ημερίδα, που θα αποτελέσει προοίμιο του Συνεδρίου.


«στο Νότιο Αιγαίο εξακολουθεί να δοκιμάζεται η Συνθήκη της Ρώμης» - συνέντευξη του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

Το Νότιο Αιγαίο ως χώρος ίσων ευκαιριών είναι ο μεγάλος στόχος που θέτει ο νέος Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  και σκοπεύει, όχι μόνο να αξιοποιήσει στο έπακρο τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους, αλλά και να δώσει την μάχη για να συμπεριληφθεί το Νότιο Αιγαίο -με «όπλο» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του- στις Περιφέρειες που χαρακτηρίζονται ως «λιγότερο αναπτυγμένες» και εξασφαλίζουν κατά συνέπεια αυξημένους πόρους. 

Στους πρώτους μήνες της θητείας του ο κ. Χατζημάρκος διαπιστώνει σοβαρό πολιτικό έλλειμμα στη μέχρι σήμερα διαχείριση τεσσάρων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, αφού τα νησιά της Περιφέρειας, μετά από ένα πακτωλό κονδυλίων, εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής, ενώ το νέο ΠΕΠ 2014 – 2020, είναι το μικρότερο σε όλη την χώρα, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι το Νότιο Αιγαίο συμπεριλαμβάνεται στις «περισσότερο αναπτυγμένες» Περιφέρειες.

Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα θα λυθούν μόνο εφόσον η έννοια της νησιωτικότητας αναγνωριστεί εμπράκτως από την ελληνική κυβέρνηση και υπενθυμίζει ότι «αυτό που απετέλεσε το 1960, στην Συνθήκη της Ρώμης τον υπέρτατο στόχο την Ευρωπαίων, το να δημιουργήσουν ένα χώρο ίσων ευκαιριών, σήμερα δοκιμάζεται ουσιαστικά στις δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρώπης, που δεν είναι άλλες από τις νησιωτικές. Αν η Ευρώπη θέλει να κρατήσει τον καταστατικό της ρόλο, τον αρχικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στόχο της, πρέπει να δοκιμαστεί και πρέπει να πετύχει ακριβώς στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και στην διαμόρφωση ενός χώρου ίσων ευκαιριών»

Η συνέντευξη
Κύριε Περιφερειάρχη, η ανάληψη των καθηκόντων σας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμπίπτει με το τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων της τρέχουσας περιόδου. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε αυτήν την φάση;
Προτεραιότητά μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την πλήρη απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση των ενταγμένων έργων και η ωρίμανση όσων δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν, ώστε  να εξασφαλισθεί  η χρηματοδότησή τους στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Υπάρχει μια συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος. Εμείς δεν την λαμβάνουμε υπόψη μας. Μένουμε προσηλωμένοι στο χρονικό ορόσημο της 31ης Δεκεμβρίου 2015. Παρακολουθούμε καθημερινά, πολύ στενά την εξέλιξη όλων των έργων που είναι ενταγμένα, ούτως ώστε να φτάσουμε στο τέλος αυτής της προγραμματικής περιόδου έχοντας επιτύχει να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων. Ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση και την συνέχιση των έργων που κρίνουμε απολύτως απαραίτητα και που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί,  στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Και τους δύο στόχους φαίνεται μέχρι στιγμής να τους επιτυγχάνουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ομαλά θα πάμε στο κλείσιμο  της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και εγκαίρως θα έχουμε μεταφέρει στην επόμενη περίοδο τα έργα που αξιολογούνται ως πρώτης προτεραιότητας και έχουν ωριμότητα και προοπτική ολοκλήρωσης.

Αυτή την περίοδο ξεκινά το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο, τμήμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πως σχεδιάζετε να το αξιοποιήσετε, δεδομένου ότι αφορά περισσότερο άυλες δράσεις και λιγότερο υποδομές;
Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο: τελειώνει μια προγραμματική περίοδος και αρχίζει η επόμενη. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η επόμενη προγραμματική περίοδος ενδέχεται να είναι η η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να διαχειριστεί κοινοτικούς πόρους. Κατά συνέπεια, πρέπει να δράσουμε αναλόγως, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, με τις καταστάσεις να πιέζουν,  ούτως ώστε με τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου, να δώσουμε όσο περισσότερες λύσεις μπορούμε στα πολύ μεγάλα ανοιχτά μέτωπα που έχουν τα νησιά μας. Να τους αξιοποιήσουμε με τρόπο τέτοιο, που να απαντήσουμε στις προκλήσεις της περιόδου αυτής. Ερχόμενοι μετά από μια βαθιά εξαετή ύφεση αλλά ταυτοχρόνως και με πολύ μεγάλα κενά σε ότι αφορά την «αξιοποίηση» των πόρων των προηγούμενων κοινοτικών προγραμμάτων, κάνουμε μια θλιβερή διαπίστωση: ότι μετά από τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, δυστυχώς οι πληγές στα νησιά είναι ακόμη απαράδεκτα πολλές και μεγάλες.

Οι πόροι που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ για το Νότιο Αιγαίο, επαρκούν για να κλείσετε αυτές τις πληγές;
Σε ό,τι αφορά το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο άξονες και ποσά ανά άξονα. Ποσά ελάχιστα μπροστά στα κενά που καλούμαστε να καλύψουμε. Δυστυχώς, το νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου είναι το μικρότερο στην Ελλάδα. Μόνο 168 εκατ. ευρώ, ένα ποσό υπερβολικά χαμηλό για να καλύψει τις ανάγκες των 52 κατοικημένων νησιών της Περιφέρειάς μας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαχείριση των χρημάτων αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη σε σχέση με την πίεση που έρχεται από τους νησιώτες, από τις τοπικές κοινωνίες κάθε νησιού.
Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος είναι σκόπιμο να κάνετε τη σύγκριση. Υπήρξε προγραμματική περίοδος που η περιοχή μας δέχτηκε και 1,2 δις. ευρώ!  Κι όμως, παρά τα ασύλληπτα ποσά που εισέρευσαν στο Νότιο Αιγαίο, τα νησιά είναι ακόμη γυμνά από βασικές υποδομές.  Μεγάλες ελλείψεις εντοπίζονται σε λιμενικές υποδομές, σε δομές υγείας, σε σχολικές αίθουσες, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο και δυστυχώς ακόμη και σε  δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης  και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Θλιβερή διαπίστωση και αυταπόδεικτο πολιτικό έλλειμμα στην περιοχή μας, ότι δεν έχουμε ούτε ένα νησί που να είναι καλυμμένο στους προαναφερθέντες τομείς. Αυτό σημαίνει ότι έλλειψε ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ορθολογική διαχείριση. Αυτό αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες, όχι μόνο του κεντρικού κράτους οι οποίες είναι υπαρκτές και δεν τις αρνούμαστε, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλάτε για πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υποδομές. Όμως, το τελευταίο ΕΣΠΑ δεν προορίζεται για έργα υποδομής, τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει με τα τέσσερα κοινοτικά πλαίσια που προηγήθηκαν. Με αυτό ως δεδομένο,  πως θα καλύψετε τις ανάγκες των νησιών;

Αυτό ακριβώς που περιγράφετε,  είναι και ο λόγος που θέσαμε ως πολιτικό στόχο να «χτυπήσουμε» την κατάταξη της ΠΝΑ στις πλούσιες και ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρώπης και να απαντήσουμε τεχνοκρατικά ότι δεν ανήκουμε σε αυτές. Είναι μια μάχη που θα δώσουμε στην επόμενη διετία και έχουμε ισχυρά επιχειρήματα να αντιτάξουμε. Για το Νότιο Αιγαίο είναι μια μάχη επιβίωσης, διότι η κατάταξή αυτή μας στερεί πάρα πολλούς πόρους και μας αποκλείει από πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε πολιτική αντίσταση πάνω σε αυτήν την εξέλιξη  και αυτό το πολιτικό έλλειμμα, δυστυχώς, το πληρώνουν πολύ ακριβά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το πληρώνουν σε θέσεις εργασίας, σε υποδομές, σε ανάπτυξη, σε πόρους οικονομικούς και ανθρώπινους. Γι αυτό θέσαμε ως πρώτο στόχο να κινηθούμε,  παράλληλα με την αξιοποίηση των πόρων του επόμενου προγράμματος, προς την ακύρωση αυτής της άδικης και δυσμενέστατης εξέλιξης.

Με ποια επιχειρήματα σχεδιάζετε να αντικρούσετε την κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις πλούσιες Περιφέρειες της Ευρώπης;
Η κατάταξη των Περιφερειών έγινε με αποκλειστικό κριτήριο, το μέσο εισόδημα ανά κάτοικο κάθε περιοχής, πράγμα που από μόνο του αποτελεί λάθος. Πλην όμως, αυτό που ισχύει στην χώρα μας και δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι ότι ο υπολογισμός του δείκτη του μέσου εισοδήματος σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται επί πραγματικών εισοδημάτων, ενώ στην χώρα μας δυστυχώς ισχύει ακόμη η πατέντα των υποθετικών εισοδημάτων. Αναφέρομαι στα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία διαμορφώνουν εισοδηματικά επίπεδα ακόμη και σε ανθρώπους που, ενώ πλήττονται από την ύφεση και την ανεργία, εξακολουθούν να φορολογούνται σε ένα συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος, επειδή κληρονόμησαν ένα σπίτι και έχουν ένα αμάξι 1400 κυβικών. Δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δίκαιο.

Σε περίπτωση που η μάχη για να συμπεριληφθεί η ΠΝΑ στις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες δεν έχει  θετική έκβαση, πως θα αναπληρώσετε την απώλεια των πόρων;  

Εμείς ξεκινάμε την μάχη αυτή με αισιοδοξία. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχοντας μια πρώτη εικόνα και από την στάση που θα τηρήσουν άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το μέτωπο θα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν θα είμαστε μόνοι μας στις Βρυξέλλες. Θέλω να τονίσω ότι, για να έχουμε επιτυχία εκεί, θα πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας και την κυβέρνηση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό. Δεν έχουμε καμία αγωνία ή αμφιβολία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μόνο να κερδίσει, στηρίζοντας την δική μας θέση και επιχειρηματολογία. Στην περίπτωση που η μάχη αυτή δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε είναι μονόδρομος, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού να γίνει από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Επιπλέον, δόθηκε η μάχη – και ελπίζω αυτό να γίνει σεβαστό και από την σημερινή κυβέρνηση – το 30% των πόρων όλων των τομεακών προγραμμάτων να εκχωρηθεί στις Περιφέρειες, όπως ήταν και η αρχική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε να είναι και συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης  - ως φορέα υποδοχής του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου – και της ΕΝΠΕ. Σε τομείς όπως είναι η αλιεία, το περιβάλλον και οι υποδομές, για το Νότιο Αιγαίο η μεταβίβαση των πόρων των τομεακών προγραμμάτων σημαίνει μια πηγή χρηματοδότησης η οποία θα είναι μεγαλύτερη και από το ίδιο το ΠΕΠ. Ο στόχος ήταν και παραμένει να γίνει εκχώρηση των πόρων αυτών στις Περιφέρειες, διότι κανένας δεν μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα, να παίρνει αποτελεσματικότερες αποφάσεις και να θέτει τις προτεραιότητες σε κάθε τόπο, από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Το ζήτημα αυτό πάντως, εκτός από οικονομικό, είναι πρωτίστως πολιτικό. Η νησιωτικότητα αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε μεν στα χαρτιά,  δεν έγινε όμως πράξη μέχρι σήμερα.
 Πιστεύω πως η  ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει αφενός την νησιωτικότητα, αφετέρου τις τρομακτικές ανάγκες των νησιών σε υποδομές, τα οποία σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα απαιτούν πόρους, που για κάθε τομέα είναι προφανώς και δικαίως πολλαπλάσιοι, από τους αντίστοιχους, που μια ηπειρωτική περιοχή έχει ανάγκη. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, για ένα πληθυσμό 300.000 ανθρώπων, μπορεί να επαρκεί ένα νοσοκομείο, ένα οδικό δίκτυο, ένα λιμάνι, ένα αεροδρόμιο, ένας ΧΥΤΑ . Εμείς, για τον πληθυσμό των 300.000 ανθρώπων που είναι ολόκληρη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε 115 λιμάνια, 14 αεροδρόμια, τα οποία είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού, να χρειαζόμαστε μια δομή υγείας ανά νησί, που σήμερα δεν υπάρχει και βέβαια δομές στην παιδεία σε κάθε νησί  που επίσης δεν υπάρχουν.  Αυτό μας βγάζει έξω από τους στατιστικούς δημοσιονομικούς δείκτες, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η νησιωτικότητα συνίσταται σε αυτό ακριβώς. Δεν έχει καμία σχέση με τους στατιστικούς δημοσιονομικούς δείκτες που συναντά κανείς στην ηπειρωτική Ευρώπη. Νησιωτικότητα σημαίνει ότι σε κάθε μικρή νησιώτικη κοινωνία πρέπει να εκπληρωθεί ο θεμελιώδης όρος της Συνθήκης της Ρώμης, που απετέλεσε και τον θεμέλιο λίθο της σύστασης της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, που περικλείεται στην φράση «χώρος ίσων ευκαιριών». Αυτό που απετέλεσε το 1960, στην Συνθήκη της Ρώμης, τον υπέρτατο στόχο την Ευρωπαίων, το να δημιουργήσουν ένα χώρο ίσων ευκαιριών, σήμερα δοκιμάζεται ουσιαστικά στις δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρώπης, που δεν είναι άλλες από τις νησιωτικές. Άρα, αν η Ευρώπη θέλει να κρατήσει τον καταστατικό της ρόλο, τον αρχικό της πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στόχο, αλλά και ένα περιεχόμενο το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μόνο, πρέπει να δοκιμαστεί και πρέπει να πετύχει ακριβώς στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και στην διαμόρφωση ενός χώρου ίσων ευκαιριών. Σήμερα, η αποτυχία είτε της Ευρώπης είτε κυρίως των εθνικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, έγκειται στο ότι χώρος ίσων ευκαιριών στην νησιωτική Ελλάδα, δεν υφίσταται.



Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2015

αναβίωση του εθίμου του Κλήδωνα από τον πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοχωρίου (23.6 20.30)

Την αναβίωση του εθίμου του «Κλήδωνα με τις αφωταρίδες» θα πραγματοποιήσει για μια ακόμη χρονιά φέτος, πιστός στο παραδοσιακό έθιμο, ο πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι» την Τρίτη 23.6 στην κεντρική πλατεία του χωριού.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδωνα και θα ανάψουν οι φωτιές του Αι- Γιάννη ενώ θα ακολουθήσει γιορτή με κεράσματα στον κόσμο που θα βρεθεί στην πλατεία, προσφορά του Συλλόγου στους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού. 

συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,8 της επάρχου θηρας

την συνέντευξη μπορείτε να δείτε εδώ : http://aegeantoday.gr/?p=31843 

ο λαός, οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να αντιπαλέψουμε το νέο «μνημόνιο»! – ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» είναι έτοιμη. Θα έχουμε νέα επέλαση στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και νέα φορολογικά βάρη - ένταση της φορολογίας για λαϊκά και μεσαία στρώματα. Διατηρούνται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγουμένων μνημονίων και παραμένουν σε ισχύ όλες οι κατευθύνσεις για «φτηνό και ευέλικτο κράτος», κινητικότητα, αξιολόγηση, φορομπηξία και ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η παγίωση της φτώχειας δεν είναι «έντιμος συμβιβασμός»!
Μια συμφωνία που θα τσακίζει παραπέρα τη ζωή των εργαζομένων δεν είναι «έντιμος συμβιβασμός»! Η αναμονή, ο συμβιβασμός είναι χαμένος χρόνος για το λαό. Θα χαρίσει χαμόγελα σε δανειστές και μεγαλοεργοδοσία, νέα προνόμια, νέες φορο- απαλλαγές, «φρέσκο» κρατικό χρήμα σε αυτούς που πλούτισαν και εξακολουθούν να πλουτίζουν σε βάρος της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που βασανίζεται και υποφέρει.

Δεν πρέπει να χαρίσουμε τον κόπο μας!
Οι ζωές μας δε σηκώνουν άλλα μέτρα. Έχουμε πείρα, χορτάσαμε από σωτήρες που στρίμωχναν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας στην αυταπάτη του «μικρότερου κακού». Δεν θεωρούμε τελειωμένες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα για τα οποία οι εργαζόμενοι μάτωσαν για δεκαετίες

Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα!
Οι ανάγκες μας δε μπορούν να περιμένουν! Βαδίζουμε μπροστά ενωμένοι για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας. Έντιμος και δίκαιος είναι ο αγώνας που διεκδικεί όλα όσα χάσαμε την περίοδο της κρίσης, που παλεύει για τη συνολική κατάργηση του αντεργατικού οπλοστασίου που επέβαλαν τα προηγούμενα μνημόνια!

Τώρα είναι η ώρα της αγωνιστικής απάντησης!

Ως Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο της Σαντορίνης στηρίζουμε τα συλλαλητήρια της 11ης Ιούνη, ενάντια στη νέα συμφωνία. Άλλωστε η πλειοψηφία των εργαζόμενων στη Σαντορίνη γνωρίζουν καλά τι θα πει «ανάπτυξη» στο τουρισμό : σε ένα νησί που προβάλλεται ως η «ναυαρχίδα» του τουρισμού και κατακλύζεται από τουρίστες και κρουαζιερόπλοια, οι μισθοί των εργαζομένων είναι εξαιρετικά χαμηλοί, το ωράριο ελαστικό και πολύωρο, οι υπερωρίες απλήρωτες, τα δικαιώματα ανύπαρκτα και η απόλυση πανταχού παρούσα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ,
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ



Η Γραμματεία Σαντορίνης του Π.Α.ΜΕ.