Πέμπτη, Μαΐου 02, 2013

ανάμεικτα, αλλά αισιόδοξα, τα αισθήματα και οι τάσεις στον τουρισμό

Σύμφωνα με κείμενα του capital.gr και του Αθηναικού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Με τις χειρότερες προοπτικές ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν για τα περισσότερα ξενοδοχεία στους- άκρως δημοφιλείς, αλλά και ακριβούς στο παρελθόν- νησιωτικούς προορισμούς, με την πτώση του εγχώριου τουρισμού για την περίοδο του Πάσχα να αγγίζει ακόμη και το 70%, παρά τις μειώσεις στις τιμές των δωματίων.

Αν και οι ξενοδόχοι, ιδιαίτερα όσοι διατηρούν μικρές μονάδες, ήλπιζαν ότι φέτος θα ανατραπεί το αρνητικό σερί των προηγούμενων δύο χρόνων στις κρατήσεις, εντούτοις κερδισμένοι βγαίνουν και φέτος τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που κατάφεραν να έχουν αύξηση στις πληρότητες έως και 30%, στηριζόμενοι στο all-inclusive, αλλά και στα χαμηλά πακέτα που πρόσφεραν στους tour operators του εξωτερικού.

Στα Χανιά συγκεκριμένα, η πτώση του εγχώριου τουρισμού αγγίζει το 40%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Χανίων Μ. Γιαννούλη, οι τιμές για ένα δίκλινο με ημιδιατροφή σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων ξεκινούν από 60 ευρώ, ενώ σε ένα μικρότερης κατηγορίας με πρωινό στοιχίζει 40 ευρώ. Στην Κέρκυρα οι τιμές στα δίκλινα κυμαίνονται στα 50 ευρώ, ενώ κάποια ξενοδοχεία, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους εγχώριους επισκέπτες προσέφεραν το προηγούμενο διάστημα πακέτα με τρεις διανυκτερεύσεις και διατροφή σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κέρκυρας Π. Μπράμος, η εικόνα των κρατήσεων για την περίοδο του Πάσχα δεν είναι καλή, καθώς λόγω του υψηλού κόστους μετάβασης για πρώτη φορά φέτος πολλοί Κερκυραίοι δεν θα επισκεφθούν το νησί.

Ίδιο το κλίμα και στην Κεφαλονιά, όπου οι τιμές για ένα δίκλινο ξεκινούν από τα 30 ευρώ. Οι ξενοδόχοι έριξαν ακόμη περισσότερο φέτος τις τιμές τους, ελπίζοντας στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η έκπληξη πάντως ήρθε από τις αγορές του εξωτερικού, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των επισκεπτών από την Ολλανδία, την Αυστρία, την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Γερμανίας. Να σημειώσουμε εξάλλου πως τον Απρίλιο σημειώθηκε στο νησί ρεκόρ αφίξεων από Βρετανούς και Ιταλούς, που επισκέφτηκαν την Κεφαλονιά μέσω low costs αεροπορικών εταιρειών.

Οι ξένοι σώζουν φέτος όπως φαίνεται και τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Κω. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Κω Μ. Χατζημιχαήλ, πάνω από 30% αύξηση παρατηρείται στις αφίξεις Ρώσων τουριστών. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης κινούνται και οι αγορές της Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας όπως επίσης και της Σκανδιναβίας. Στον αντίποδα, σε σύγκριση με το 2012 οι κρατήσεις από Έλληνες τουρίστες για την εορταστική περίοδο καταγράφουν πτώση 40-50%. Στη Κω να αναφέρουμε οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από τα 25 ευρώ.

Χαμηλούς τζίρους προβλέπουν και οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής. Οι πληρότητες αγγίζουν το 70%, εντούτοις το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών αφορά σε ξένους τουρίστες και κυρίως Ρώσους και Ουκρανούς. Σε καλύτερη μοίρα πάντως, στηριζόμενες στον καλό καιρό και στο all-inclusive είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο και Σαντορίνη, προορισμοί που έτσι και αλλιώς συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών.

Αν και η περίοδος του Πάσχα αποτελεί «οδηγό» για την καλοκαιρινή σεζόν, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως το κλίμα θα αντιστραφεί. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους ξενοδόχους της πρωτεύσας. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Τουρισμού της GBR Consulting για το δεύτερο τρίμηνο οι ξενοδόχοι πόλεων αναμένουν αυξημένες πληρότητες το 2013 σε σχέση με το 2012, περιμένουν ωστόσο σημαντική πτώση στα έσοδά τους λόγω της «αναγκαστικής» μείωσης των τιμών. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας μάλιστα εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι για τη φετινή πορεία των εσόδων τους.


Υπάρχουν όμως και τα καλύτερα νέα σύμφωνα με τα οποία,

Aύξηση κατά 6,9% εμφάνισαν οι αφίξεις τουριστών

Aύξηση κατά 6,9% εμφάνισαν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα την ίδια περίοδο να εμφανίσει πλεόνασμα 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με 23 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εισπράξεις από τους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ ή 2,9% σε σχέση με πέρυσι.


Στη δεύτερη θέση των τουριστικών charters από Πολωνία η Ελλάδα
  
Η Ελλάδα, συνεχίζει να βρίσκεται στην δεύτερη θέση των τουριστικών προορισμών charters από Πολωνία, συγκεντρώνοντας συνολικά μερίδιο 17,1% (έναντι μεριδίου 16,4% της 13ης εβδομάδας 2013) και παρουσιάζοντας αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 κατά 30,3%.

Αυτά προκύπτουν σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Πολωνών Tour Operators (www.pzot.pl) τα οποία και αφορούν κρατήσεις σε πτήσεις charters έως και την 16η εβδομάδα του2013, σχετικά με τις κρατήσεις για το φετεινό καλοκαίρι, όπως τα αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του ο προϊστάμενος και σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ στο Γραφείο Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Βαρσοβία Παντελής Γιαννούλης.

Αναλυτικότερα αναφέρονται οι δέκα μεγαλύτεροι τουριστικοί προορισμοί: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αίγυπτος με ποσοστό 19,3% και μείωση έναντι του 2012 κατά 16,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό 14,9% και αύξηση έναντι του 2012 κατά 6,3%, ενώ στην συνέχεια ακολουθούν οι : Ισπανία με ποσοστό 13,3% και μείωση έναντι του 2012 κατά 13,2%, η Ιταλία με 6,5% και αύξηση κατά 20,3%, η Βουλγαρία με ποσοστό 5,1% και μείωση κατά 9,3%, η Τυνησία με ποσοστό 3% και μείωση 31%, η Αυστρία με ποσοστό 2,8% και αύξηση 1,1%, η Κροατία με ποσοστό 2,7% και μείωση κατά 6,8% και η Πορτογαλία με ποσοστό 2% και μείωση κατά 1,5%.

Σημειώνεται ότι η μετάβαση με Charter, αφορά περίπου 80% των πολωνών τουριστών, ενώ το υπόλοιπο 20 % καλύπτεται από μετακινούμενους με αυτοκίνητα (14%) και με λεωφορεία (6%) -ενώ κύριες χώρες προορισμού των τελευταίων δύο κατηγοριών, είναι οι: Αυστρία, Ιταλία, Κροατία και Βουλγαρία- (σημ. στις μετρήσεις δεν υπολογίζονται τα κανονικά αεροπορικά δρομολόγια, τα οποία όσον αφορούν στην Ελλάδα είναι προς Αθήνα και Θεσ/κη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναδημοσίευση :www.capital.gr

Επιπλέον 3,5 δισ. άμεσα έσοδα μέχρι το 2017 "βλέπει" ο τουρισμός

Κοντά στα 14 δισ. άμεσα έσοδα βάζει τον πήχη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η εταιρεία «Marketing Greece A.E.», η οποία ξεκινά και επισήμως τη λειτουργία της, με βασική προτεραιότητα την υποστήριξη ενός ενιαίου brand για το ελληνικό προϊόν, σε αντιπαραβολή με τις συνεχείς αλλαγές στο σχεδιασμό για τον τουρισμό κατά τα προηγούμενα χρόνια από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιδιωτική πρωτοβουλία που οργανώνεται τους τελευταίους μήνες για την προβολή των τουριστικών υπηρεσιών από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), οι οποίοι συμμετείχαν και στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «Marketing Greece A.E.» με 2 εκατ. ευρώ.

Αν και οι φορείς που μετέχουν στην εταιρεία επαναλαμβάνουν πως θα διατηρήσουν στενή συνεργασία με τους κρατικούς φορείς στη δημιουργία νέας τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας και των προορισμών της, το στοίχημα είναι με μόλις 2 εκατ. ευρώ είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος των 14 εκατ… έσοδα τα οποία δεν κατάφεραν να φέρουν οι πολυδάπανες διαφημιστικές καμπάνιες του παρελθόντος.

Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της «Marketing Greece» Ανδρέας Ανδρεάδης κατά η χτεσινή παρουσίαση της εταιρείας, το ζητούμενο είναι να έρθουν στην Ελλάδα πιο εύπορους τουρίστες, βάζοντας τέλος στην ευμετάβλητη τουριστική ταυτότητα που υπήρχε μέχρι πρότινος. Αν μάλιστα η εταιρεία καταφέρει να βελτιώσει και την «Αχίλλειο πτέρνα» του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή να διευρύνει την τουριστική σεζόν, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 20 εκατ. τουρίστες φέτος, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Αναφερόμενος τέλος στο επιχειρησιακό σχέδιο σε σχέση με τη Marketing Greece, που εκπόνησε η εταιρία συμβούλων McKinsey, επανέλαβε ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να φέρει έως το 2021 ακόμα 18 δισ. ευρώ έσοδα, συμβάλλοντας κατά 37% στην εγχώρια ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει συνολικά στα 49 δισ. την ίδια χρονιά.

Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει ένα παγκοσμίου επιπέδου website, θα αναπτύξει τα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης, ενώ θα συνεργαστεί με γραφεία δημοσίων σχέσεων στις βασικές αγορές - στόχους, εφαρμόζοντας έτσι ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης επιμέρους τουριστικών περιοχών και τουριστικών προϊόντων. Σε πρώτη φάση, δίκτυα δημοσίων σχέσεων θα δημιουργηθούν στη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία, με στόχο τη μετάδοση και αναπαραγωγή θετικής δημοσιότητας και ελκυστικής παρουσίασης των ποικίλων τουριστικών προϊόντων και προορισμών που παρέχει η Ελλάδα. Η ιστοσελίδα από την άλλη θα παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα σχεδιασμού του ταξιδιού τους, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες αναζήτησης διαμονής, μεταφοράς και περιήγησης. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης με περισσότερες από μία διαδικτυακές μηχανές κρατήσεων.

Η «Marketing Greece A.E.» θα έχει ταυτόχρονα συμβουλευτικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός συστήματος branding της χώρας και των περιοχών της, σχεδιάζοντας και υποστηρίζοντας στρατηγικά σχέδια δημιουργίας και προβολής τουριστικών προϊόντων ανά προορισμό. Επίσης θα συμμετέχει σε διεθνή τουριστικά event, σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού.

Βίκυ Κουρλιμπίνη  vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr


Τουριστικό αφιέρωμα στην Ελλάδα από την εφημερίδα Der Standard
  
«Η Ελλάδα επανέρχεται ως αγαπητός προορισμός για διακοπές και αυτό δεν πρέπει να προξενεί απορία, καθώς η πεντακάθαρη θάλασσα, ο ήλιος και τα θαυμάσια τοπία, απέχουν λιγότερο από δύο ώρες πτήσης» τονίζεται στην εισαγωγή του δισέλιδου τουριστικού αφιερώματος με τίτλο «Τρεις χιλιάδες νησιά, ήλιος και θάλασσα», στο ένθετο «Ταξίδια» της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, η αυξητική τάση της ζήτησης για την Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη και η χώρα θα είναι εφέτος στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών για διακοπές, με τα επί μέρους αυστριακά ταξιδιωτικά γραφεία να ανεβάζουν την αύξηση των κρατήσεων από Αυστρία για Ελλάδα μέχρι και 40%, σε σχέση με πέρυσι και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να αναφέρει πως μέσα στο 2013 θα την επισκεφθούν πάνω από 17 εκατομμύρια τουρίστες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των επισκεπτών την περυσινή χρονιά ήταν 15,5 εκατομμύρια και η αγάπη τους προς την Ελλάδα με τα 3.000 νησιά της δεν μειώθηκε, αφού τώρα που η ίδια καταβάλει προσπάθειες να τους ξανακερδίσει, αυτοί ξανάρχονται με ευχαρίστηση.

Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί, αφενός στο ό,τι αυτός ο παράδεισος βρίσκεται ούτε δύο ώρες αεροπορικώς μακριά από την Αυστρία και αφετέρου στο ό,τι η χώρα είναι τόσο πολύμορφη ώστε να ικανοποιεί όλους τους επισκέπτες, είτε αυτοί αναζητούν τη θάλασσα, είτε την περιπέτεια, είτε τον πολιτισμό. Στο αφιέρωμα γίνονται αναφορές και περιγραφές μερικών νησιών, των ιδιαιτεροτήτων τους και των προσφορών τους για τους επισκέπτες όπως, για παράδειγμα, στη Μύκονο και την Ίο που χαρακτηρίζονται νησιά του πάρτι, στην Ηράκλεια, ένα από τα μικρότερα νησιά με παροιμιώδη ησυχία, στην Κέρκυρα και τους δεσμούς της με την Αυστρία, λόγω και της αυτοκράτειρας Ελισάβετ.

Επίσης, προτείνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της Ελλάδας, να επισκεφθούν οπωσδήποτε την Αθήνα, το Αρχαιολογικό Εθνικό Μουσείο, την Ακρόπολη και το Μουσείο της, το Νομισματοκοπείο και την Εβραϊκή Συναγωγή. Τέλος, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι αυτή η ποικιλία προσφοράς της Ελλάδας, από τους πολιτιστικούς θησαυρούς μέχρι τις ειδυλλιακές τοποθεσίες, από τα νησιά για πάρτι μέχρι τις παραλίες που προτιμούν οικογένειες οι οποίες διψούν για ήλιο, είναι εκείνα που καθιστούν τη χώρα ένα από τους πλέον αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  -  www.capital.gr

«ευχές για την εορτή του Πάσχα» από τον Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με το ευχετήριο κείμενο του δημάρχου Θήρας,

Εύχομαι η ανάσταση του Κυρίου να λυτρώσει τις πονεμένες ψυχές των συνανθρώπων  μας που υποφέρουν…
Στη ζωή μας να μην υπάρχει σκοτάδι… Όλα να γίνουν πιο φωτεινά όπως ακριβώς το θεόπεμπτο δώρο του Αγίου Φωτός, που φέτος καλείται να σκορπίσει τη λάμψη του στην ανθρωπότητα ακόμη περισσότερο!!!
Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης να μας βρει πιο έτοιμους να το δεχτούμε.
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων και προσωπικά, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά καλή Ανάσταση.

το φετινό Ανοιξιάτικο Παζάρι της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (3.5)



Το φετινό Ανοιξιάτικο Παζάρι της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας, θα πραγματοποιηθεί ΑΥΡΙΟ  Παρασκευή 3 Μαίου στην κεντρική πλατεία των Φηρών, 10πμ - 17.00μμ 

Στο παζάρι της Ένωσης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του καταφυγίου αδέσποτων σκυλιών και φρονίδας ηλικιωμένων ιπποειδών στον Καρτεράδο, θα μπορέσετε να βρείτε πασχαλινές λαμπάδες, δώρα, αναμνηστικά και μεγάλη ποικιλία ρούχων vintage.Από 10 πμ- 5 μμ.
Βοθήστε μας να βοηθήσουμε τα αδέσποτα της Σαντορίνης!!!


Santorini Animal Welfare Spring Bazaar Fundraiser, this Friday 3rd May be there in the Fira Main Square! Easter candles, SAWA t-shirts, calendars, pottery, gifts and a great variety of vintage clothing. From 10am to 5pm. Help us help them!!!


“Σαντορίνη - Θηρασιά Ενότητα – Αλλαγή” – ανακοίνωση σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης για την μείωση των τελών σύνδεσης της ΔΕΥΑΘ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Δημοτική Παράταξη Σαντορίνη-Θηρασία-Ενότητα-Αλλαγή συμφωνεί και στηρίζει το αίτημα του Συλλόγου Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης το οποίο αφορά την μείωση των τελών σύνδεσης και την εξόφληση των τελών σε δόσεις.

Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΘ έχουν την υποχρέωση να αφουγκραστούν το αίτημα των επιχειρήσεων της Νότιας Σαντορίνης και να το ικανοποιήσουν αμέσως , καθώς για πολλά χρόνια οι επιχειρήσεις αυτές δεν απολάμβαναν όπως το υπόλοιπο νησί τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσανάλογη μεταχείριση τους από τον Δήμο.
Η Δημοτική μας παράταξη θα υποστηρίξει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα των επιχειρήσεων και ζητά από την Δημοτική παράταξη του Δήμαρχου να πράξει αντίστοιχα.
Είναι ανάγκη ο Δήμος και οι επιχειρήσεις του να σταθούν δίπλα από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του νησιού και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην περιοχή.
Αναλυτικά τις θέσεις της παρατάξεώς μας θα αναλύσουμε όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΘΗΡΑΣΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

αντίθετη η ΠΕΔ (περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου) στην συγχώνευση σχολικών μονάδων

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο, σχετικά με την «Αντίθεση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου σε ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων», έστειλε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου κος Ευστάθιος Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου.

Στην επιστολή του ο κ. Κουσουρνάς, αναφέρει τα εξής:    
«Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με την παρούσα επιστολή σας εκφράζω την έντονη αντίθεση τόσο των αιρετών, όσο και των κατοίκων της νησιωτικής μας περιφέρειας, σε ενδεχόμενη συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων. 

Ο νησιωτικός μας χώρος εν μέσω της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δέχεται συνεχή πλήγματα υποβάθμισης, ακόμη και των ελαχίστων κοινωνικών δομών που υφίστανται και λειτουργούν σήμερα στα νησιά μας.

Περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο της παιδείας, θα έχει ως δραματικό αποτέλεσμα την ελλιπή μόρφωση των παιδιών μας, αλλά και την εγκατάλειψη κυρίως των μικρών νησιών, οικογενειών προς αναζήτηση καλύτερων εκπαιδευτικών συνθηκών για τα παιδιά τους, ξαναγυρνώντας τις τοπικές μας κοινωνίες σε προηγούμενες δεκαετίες, τις οποίες θεωρούσαμε ότι τις είχαμε πλέον ξεπεράσει.

Η λειτουργία ολοκληρωμένων σχολικών μονάδων στα νησιά μας, αποτελεί όρο επιβίωσης των κατοίκων, επένδυση στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολιτιστική και πνευματική «όαση».
Αιρετοί, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε να μη γίνουν πραγματικότητα τα ‘’εφιαλτικά σενάρια’’ που συγγράφονται ερήμην μας για το μέλλον των παιδιών μας.
Προσδοκάμε ότι θα λάβετε υπόψη σας την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου, όπως άλλωστε αυτό προβλέπεται στο άρθρο 101 του Συντάγματός μας και δεν θα προβείτε σε καμία ενέργεια , η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της παιδείας μας.
Επίσης θα σας ζητούσαμε, όπως εσείς και κάποιο άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου σας, επισκεφθείτε το νησιωτικό μας χώρο και συζητήσετε μαζί μας για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στο χώρο της εκπαίδευσης, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη και αληθινή εικόνα, για την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σήμερα.
Προσδοκώντας ότι θ΄ ανταποκριθείτε το αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Απο το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
Ερμούπολη, 2/5/2013                                                                                                                    


πρωτοβουλίες Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την ανάπτυξη Υδατοδρομίων

Σύσκεψη με στόχο την αξιοποίηση του νόμου για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδοατοδρομίων οργανώθηκε μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ Γ. Πουσσαίου, του Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert W. Peck, προέδρου του ΔΣ του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη και στελέχη εταιριών. Αντίστοιχες συσκέψεις έχουν προηγηθεί και στο παρελθόν συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολιτικής υδατοδρομίων.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζοντας την σημασία των υδροπλάνων για την ανάπτυξη των νησιών μας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση διεθνούς Forum εντός του Ιούνιου 2013 στη Σύρο.

Τέλος, προκειμένου να ενημερωθούν οι Δήμοι και τα Λιμενικά Ταμεία των Κυκλάδων τους αποσταλεί ο σχετικός νόμος 4146 που αφορά την διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων.

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2013

έτοιμα και τα φετινά μελιτίνια !


Η αλήθεια είναι ότι ύστερα από χρόνια συστηματικών προσπαθειών τα νόστιμα, όμορφα, χειροποίητα και .. ιδιαίτερα στον τρόπο παρασκευής τους «μελιτίνια» της Σαντορίνης, δεν έχουν στερηθεί δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, με το παραδοσιακό Πασχαλινό γλύκισμα του νησιού να έχει κατοχυρώσει για τα καλά πλέον την θέση του ανάμεσα στα δημοφιλέστερα «γλυκά της Λαμπρής» σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Το ιδιαίτερο με τα «μελιτίνια της Σαντορίνης» είναι ότι συνεχίζουν να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, χειροποίητα δηλαδή, καθώς και τα αγνά τους υλικά, σε εντυπωσιακά μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τόσο από νοικοκυρές του νησιού στις κουζίνες των σπιτιών τους, όσο και από φούρνους σε .. ποσότητες επαγγελματικές που σε τίποτε όμως δεν στερούνται απο την ποιότητα των μικρών ποσοτήτων.

Εμείς, φέτος, επιλέξαμε την κουζίνα του ξενοδοχείου Aressana στα Φηρά της Σαντορίνης, για να παρακολουθήσουμε την συγκεκριμένη διαδικασία.
Στους χώρους του ξενοδοχείου από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου βρίσκονταν η οικογένεια που δημιούργησε και λειτουργεί το ξενοδοχείο, με τις κυρίες της παρέας, εκπροσώπους από δυό γενιές, να επιστρατεύουν την εμπειρία τους στην παρασκευή του συγκεκριμένου γλυκίσματος.

Τα μελιτίνα του Aressana φτιάχτηκαν και φέτος για την ανάγκες της οικογένειας καθώς και των πελατών και φίλων της παρέας του ξενοδοχείου.

Μια αξιοσημείωτη διαφορά στην παρασκευή των μελιτινιών της ομάδας του Aressana είναι ότι δεν χρησιμοποιούν αλεύρι για να πασπαλίζουν το φύλλο ώστε να μην κολλάει στο άπλωμά του και μέχρι να κοπεί σε μικρούς κύκλους οι οποίοι και θα δεχθούν την γέμιση, αλλά το απλώνουν σε βαμβακερό τραπεζομάντιλο επάνω στο τραπέζι, το οποίο μαζεύει τα υγρά του φύλλου και το κάνει να δουλεύεται εύκολα, χωρίς να κολλάει..
Πέρα από την ευκολία, η συγκεκριμένη τεχνική, γλιτώνει και τις νοικοκυρές από τα .. αλευρώματα στην κουζίνα, μιας και η δουλειά γίνεται .. καθαρά!

Όσο για την συνταγή; Μοιάζει και είναι απλή με το δύσκολο μέρος του εγχειρήματος να εστιάζεται στα τσιμπήματα που απαιτεί το φύλλο, ώστε να κλείσει μέσα του την γέμιση της κρέμας του τυριού…
Σύμφωνα με .. μαρτυρίες, έχουν υπάρξει και καταναλωθεί μελιτίνια -κυριολεκτικά «κεντήματα»- με περισσότερα από 70 (!) τσιμπήματα στο φύλλο τους…
Ένα «τυπικό» μελιτίνι πάντως μπορεί αξιοπρεπώς να «παρουσιαστεί» με μέσο όρο τα 25 με 40 τσιμπήματά του… !
Η τοπική πάντως ιστορία των «μελιτινιών» θέλει τις νοικοκυρές να συναγωνίζονταν στο παρελθόν -αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αυτό ισχύει και στις μέρες μας- για το ποιά θα «πετύχει» τα περισσότερα τσιμπήματα!

Μυστικό της επιτυχία αλλά και της νοστιμιάς και δημοτικότητας των μελιτινιών είναι και το εξαιρετικά λεπτό τους φύλλο (ίσως πρόκειται για το λεπτότερο φύλλο στην ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική) το οποίο καταφέρνουν πλέον να φτιάξουν οι νοικοκυρές χρησιμοποιόντας μικρές χειροκίνητες μηχανές μέσα απο τις οποίες περνάνε πολλές φορές το φύλλο μέχρι να βγεί όσο λεπτό το θέλουν.

Η πρόταση, ιδέα αλλά και συμβουλή μας για τα μελιτίνια; Επιχειρήστε τα αλλά ποτέ μόνοι σας, χωρίς παρέα! (που να μπορεί να βοηθήσει..!)
Είναι γεγονός άλλωστε οτι η παρασκευή των «μελιτινιών» είναι μια μάλλον οικογενειακή υπόθεση ή υπόθεση παρέας!

Για τα μελιτίνια χρειαζόμαστε:

Για την γέμιση :
2 κιλά ανάλατη μυζήθρα (στην Σαντορίνη χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις ανθότυρο από την γειτονική Ίο), 2 κιλά ζάχαρη, 5 κομπάκια μαστίχα
3 αυγά, 1/4 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το φύλλο : 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουταλιές βούτυρο,
λίγο αλάτι, χλιαρό νερό τόσο ώστε να ανοίγεται το φύλλο, λίγη μαστίχα ενώ μυστικό αποτελεί και η προσθήκη λίγης ρακής..

Σύμφωνα με την συνταγή,
Με λίγη ζάχαρη διαλύετε την μαστίχα στο μιξεράκι, ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε στην άκρη. Φτιάχνετε το φύλλο φροντίζοντας το βούτυρο να "χαθεί" στο αλεύρι.
Ανοίγετε το πολύ λεπτό φύλλο περνώντας την ζύμη πολλές φορές απο το χειροκίνητο μηχάνημα και την κόβετε σε στρογγυλό σχήμα.
Ρίχνετε μία κουταλιά από τη γέμιση μέσα σε κάθε κομμάτι στρογγυλού φύλλου και "τσιμπάτε" γύρω-γύρω το φύλλο ώστε να γίνει σαν "πλισέ".
Βάζετε τα γλυκίσματα στο ταψί (μπορούν να «περιμένουν» μέχρι και 3 περίπου ώρες πρίν ψηθούν) και τα ψήνετε στους 175 βαθμούς για 20 με 25 περίπου λεπτά.

Για την φιλοξενία στον όμορφο χώρο τους, στην κουζίνα του ξενοδοχείου Aressana, καθώς και για τις χρήσιμες συμβουλές, ευχαριστούμε τις κυρίες Αθανασία Γιούκα και Μόσχα Μενδρινού ενω για την ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία, την κυρία Ευαγγελία Μενδρινού – Παλαμά. 











νέες επιτυχίες και μετάλια για τους αθλητές του TKD του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης

Στις 27/4/2013 η επίλεκτη ομάδα της ΕΤΑΝΕ, συμμετείχε στο 3 rd HEREYA OPEN INTERNATIONAL TOURNAMENT στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.
Η πρώτη θέση που έλαβε στη Γενική Κατάταξη αναδεικνύει και την πετυχημένη παρουσία που είχε σε αυτό το διεθνές αθλητικό γεγονός.

Η παραπάνω διάκριση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και επιβράβευση για το σύλλογο μας καθώς στην ομάδα αυτή (η οποία απαρτιζόταν από τους πρωταθλητές του ενωσιακού πρωταθλήματος Ελλάδος που έγινε στην Ηλιούπολη στις 16 & 17/04/2013) μέλη της ήταν τρεις αθλητές μας, αλλά και η προπονήτρια του συλλόγου μας κ. Τσουκνίδου Μαρία.
Η κ. Τσουκνιδου Μαρία, είχε επιλεγεί για το COACHING της επίλεκτης ομάδας της ΕΤΑΝΕ, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης επιτυχίας, μαζί με άλλους καταξιωμένους προπονητές.

Οι αθλητές του συλλόγου μας κατάφεραν και απέσπασαν δυο μετάλλια και μια 5η θέση, οι επιτυχίες των οποίων, έδωσαν πολύτιμους πόντους στην ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

Συγκεκριμένα:
ο Φωκάς Κωνσταντίνος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα -57 Kg.
ο Καραμολέγκος Γιώργος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -49 kg,
και η Χαμπέου Κωνσταντίνα η οποία έφτασε μια αναπνοή από τα μετάλλια στα -33Kg.
Να σημειωθεί ότι ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ ήταν ένας από τους συλλόγους με τους περισσότερους αθλητές στην αποστολή της ΕΤΑΝΕ. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

"πολίτες κόντρα στον καιρό" – μήνυμα για την Πρωτομαγιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης για την σημερινή ημέρα,

Η Ελλάδα και   άλλες χώρες  βρίσκονται   αντιμέτωπες με  σκληρές δανειακές συμβάσεις, εγκλωβισμένες σε λιτότητα, υποτέλεια και φτωχοποίηση, παγιδευμένες σε πορεία αργής χρεωκοπίας.
Η ανεργία και η ανέχεια αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς κάνοντας την κοινωνία να δυσφορεί να αγανακτεί  αλλά και να φοβάται.
Με την πέρα από κάθε λογική, πολιτική της κυβέρνησης ,  αντιμετωπίζουμε  συνεχείς επιθέσεις στις συνθήκες εργασίας  και στο βιοτικό επίπεδο  με αποτέλεσμα να ενταθεί ακόμη περισσότερο  η κοινωνική ανισότητα.

Πάγια και διαχρονικά αιτήματα του κεφαλαίου  όπως περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις φυσικών πόρων και υπηρεσιών δημοσίας ωφέλειας, μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων, περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, και η γενικότερα απορρύθμιση της εργασίας, είναι ο στόχος και  όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν  άμεσα αν δεν υπάρξουν ανατροπές που θα αλλάξουν τους υφιστάμενους συσχετισμούς.
Δυστυχώς  ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου έχει  υπονομευτεί όπως και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων και   οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πιέζονται όλο και περισσότερο με βασικό μοχλό πίεσης την ανεργία να συναινέσουν σε νέα πακέτα λιτότητας.
Έχουμε πλέον καταλάβει όλοι ότι πάγια προσπάθεια του κεφαλαίου και της πολιτικής ελίτ είναι να φορτώσει το βάρος της κρίσης στους ώμους των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων.

Είναι μάλλον ώρα να καταλάβουμε και ότι μόνο ένας τρόπος αντίστασης  υπάρχει  ενάντια στη βαρβαρότητα που μας οδηγούν και αυτός δεν είναι άλλος  από μία   δυναμική, ενωτική και επιθετική αντίσταση από πλευράς των δυνάμεων της εργασίας, που όχι μόνο θα διατηρήσει τα   εργατικά και λαϊκά κεκτημένα, αλλά θα διεκδικήσει συγχρόνως με αξιώσεις να αλλάξει ριζικά τους όρους της συζήτησης, τόσο για την οργάνωση της οικονομίας, όσο και της πολιτικής.
Είναι πολύ σημαντικό και είναι χρέος όλων των εργαζομένων σήμερα   να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις δεκαετιών και να μην επιτρέψουμε επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.
Αυτό όμως προϋποθέτει μαζικές κινητοποιήσεις, ταξική εγρήγορση και πολιτική αποφασιστικότητα.
Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης και αντίστασης.

το ΕΠΑΜ Θήρας για τη Πρωτομαγιά

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Σήμερα έχουμε Πρωτομαγιά,

Η ξένη κατοχή αλλά και το προδοτικό και γρεκύλικο σύστημα με τους αντίστοιχους πολιτικούς του φορείς έχουν φέρει τη χώρα μπροστά σε πολλαπλά αδιέξοδα.
Το ΕΠΑΜ έχοντας πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης καλεί τα μέλη και τους φίλους του να δράσουν να συσπειρωθούν  μέσα στην ίδια την κοινωνία. Τρέξτε πόρτα - πόρτα, γειτονιά τη γειτονιά, χωριό το χωριό, πόλη την πόλη, να πάρουμε τη πατρίδα πίσω.  Αφουγκραστείτε τα βάσανα, τους φόβους  ή τα όνειρα και τις επιθυμίες των συμπατριωτών  μας, οργανώστε το λαό, ώστε να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την τύχη τη δική του, των παιδιών του και της πατρίδας.
Φίλοι και συναγωνιστές κάντε τη Πρωτομαγιά και το πνεύμα της να ζήσουν μέσα από τις πράξεις σας. Ζητήστε την χώρα σας πίσω. Ζητήστε Εθνική Ανεξαρτησία, να γυρίσουμε σε εθνικό ελληνικό νόμισμα. Ζητήστε να τιμωρηθούν οι αλήτες που έφεραν την κατοχή, να φτιάξουμε νέο σύνταγμα.
Ελάτε στο ΕΠΑΜ όλοι μαζί για ένα λαό χωρίς ξένα και ντόπια αφεντικά.
Να πούμε στην πράξη ζήτω η Πρωτομαγιά των εργατών, των ανέργων, του οργανωμένου λαού!
Θήρα, 01/05/2013

Hellenic Seaways - ευχές!


διακοπές στην Σαντορίνη για την δημοφιλή Kim Kardashian

Ολιγοήμερη επίσκεψη στην Σαντορίνη για ξεκούραση και διακοπές πραγματοποίησε η δημοφιλής Αμερικανίδα παρουσιάστρια Kim Kardashian, με το μεγάλο ενδιαφέρον του γεγονότος να εστιάζεται στην μεγάλη προβολή από διεθνή Μέσα που έλαβε και συνεχζει να λαμβάνει η είδηση, διαφημίζοντας ως εκ τούτου την Σαντορίνη.

Οι φωτογραφίες άλλωστε καθώς και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου σχετικά με την επίσκεψη των Kardashian στην Σαντορίνη αλλά και την Μύκονο μπορούν να υπολογιστούν μέχρι στιγμής σε .. εκατοντάδες, προβάλλοντας για μια ακομη φορά τις ομορφιές των νησιών των Κυκλάδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ταξίδι-αστραπή φέρεται πως πραγματοποίησε στην Σαντορίνη ο δημοφιλής ράπερ Κάινι Γουέστ προκειμένου να πάρει την Κιμ Καρντάσιαν μαζί του στο Παρίσι, όπου ηχογραφεί το νέο του δίσκο.

Σύμφωνα με τον Τύπο,

After taking over Mykonos, Kim, Kourtney and the rest of the Kardashians visited Santorini where they also had a fight with a Greek hotel owner.

Local media reported that the Kardashians wanted to break plates during a party they held at a hotel on the Greek island but the management did not allow them. This resulted in a small fight with the management but their wish was never granted.

Most people use boats to hop between the Greek islands but the rich and famous family did not. Kim and Kourtney had leased a private plane to take them, their mother Kris and step-brother Brody Jenner from Mykonos to Santorini on Sunday morning.

The famous family shot scenes for their show Keeping Up With the Kardashians while they enjoyed the late spring sun and the breathtaking views of Santorini. The sisters also tweeted a lot of pictures from the island.

Their journey to Greece has put the Greek and foreign media on high celebrity alert for their stay. Hordes of reporters and photographers are following their every move like they were a Presidential visit, hoping to catch a photograph of them in a bikini.
The grand plan of the visit of Kardashians in Mykonos was organized by Giorgos Trivizas, President of the Greek-American Chamber of Tourism, with Costas Skagias coordinating their stay there as well as on Santorini as they island-hop. In luxury, of course.

Πολύ καλό φωτορεπορτάζ σχετικά με την επίσκεψη της δημοφιλούς οικογένειας στην Σαντορίνη έκανε η βρετανική εφημερίδα dailymail



Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

πασχαλινές συνταγές από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα….

Συνταγές και ιδέες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα: http://www.exoumekaileme.com/p/blog-page_2.html
Στην σελίδα θα μπορέσετε να διαβάσετε συνταγές απο νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
Εμείς, σας ευχόμαστε, είτε ως νοικοκυρές είτε ως ταξιδιώτες, να περάσετε όμορφα τις φετινές γιορτές, «παρέα» με νόστιμες γεύσεις και καλούς φίλους!

«σηκώθηκαν» οι Λάζαροι στις πλατείες των χωριών….

Πιστοί στο έθιμο οι κάτοικοι του Μεγαλοχωρίου και του Καρτεράδου, ύψωσαν και φέτος στις πλατείες των χωριών τους, τους "Λάζαρους"!
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το μετόχι» πιστός στην αναβίωση του εθίμου του “Λάζαρου” τα πολλά τελευταία χρόνια, στόλισε το πρωινό του «Σαββάτου του Λαζάρου» και «σήκωσε» με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως γινόταν τα παλιά χρόνια, το απόγευμα της ίδια μέρας, τον «Λάζαρο» στην πλατεία του χωριού.
Ο Λάζαρος είναι ένα ξύλινο ομοίωμα σε σχήμα ρόμβου, ύψους 13 μέτρων, στολισμένο με λουλούδια, δεντρολίβανο και αλισμαριά.
Ανάλογη γιορτή πραγματοποιήθηκε και στον Καρτεράδο.
Οι Λάζαροι και φέτος, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, είναι από τα πλέον όμορφα και πολυφωτογραφημένα Πασχαλινά έθιμα των χωριών του νησιού… 

επαναλειτουργεί και υποδέχεται τους πιστούς και τους επισκέπτες του ο Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος στα Φηρά


Άνοιξε και πάλι και υποδέχεται τους πιστούς και τους επισκέπτες του ο Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος στα Φηρά. Ο ναός είχε μείνει κλειστός προκειμένουν να γίνουν εκτετεμένες εργασίες συντήρησής του, από τον Νοέμβριο του 2012.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν την πλήρη αντικατάσταση του δαπέδου του με λευκό μάρμαρο καθώς και την προσθήκη διακοσμιτικών μαρμάρινων κατασκευών στο εσωτερικό του ναού.

Στο πλαίσιο των εργασιών τοποθετήθηκε επίσης λευκό μάρμαρο σε όλη του την εσωτερική περίμετρο και σε ύψος ενός μέτρου, με σκοπό την προστασία των αγιογραφιών από την φθορά του χρόνου, καθώς και λευκό μάρμαρο στο εξωτερικό μέρος του τρούλου του επίσης για την προστασία του Ναού από τα καιρικά φαινόμενα.




Σήμερα, ο ναός, ολόλευκος και ολόλαμπρος, υποδέχεται τους πιστούς και τους επισκέπτες του, μετά τις εκτεταμένες εργασίες οι οποίες ουσιαστικά του “δίνουν ζωή” για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Οι εργασίες καθώς και τα υλικά, σε μεγάλο μέρος τους, αποτελούν εθελοντική και αφιλοκερδή προσφορά θρησκευόμενων δωρητών.
Η επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση του ανακαινισμένου Μητροπολιτκού Ναού Θήρας και την αναφορά των δωρητών θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου του 2013.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος του Μητροπολιτικού Ναού Θήρας,

Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2013
7:00 το πρωΐ Θεία Λειτουργία
7:30 το απόγευμα η Ακολουθία του Νυμφίου



 Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013
7:00 το πρωΐ Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
7:30 το απόγευμα η Ακολουθία του Νυμφίου


Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013
7:00 το πρωΐ Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
7:30 το απόγευμα η Ακολουθία του Νυμφίου

 Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2013
7:00 το πρωΐ Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
4:00 το απόγευμα η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου
7:00 το απόγευμα η Ακολουθία του Νιπτήρος


Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2013
8:00 το πρωΐ Θεία Λειτουργία
7:00 το απόγευμα η Ακολουθία των Παθών

Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2013
8:00 το πρωΐ η Αποκαθήλωση του Κυρίου
7:30 το απόγευμα η Ακολουθία του Επιταφίου
(Προετοιμασία Επιταφίου) (Οι Επιτάφιοι της Σαντορίνης)

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2013
8:00 το πρωΐ  Θεία Λειτουργία
11:00 το βράδυ η Ακολουθία της Αναστάσεως

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2013
11:00 το πρωΐ ο Εσπερινός της Αγάπης

Πρόγραμμα Διακαινησίμου
Τρίτη 6 Μαΐου 2013
6:30 το απόγευμα Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης

Τετάρτη 7 Μαΐου 2013
7:00 το πρωΐ Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης
6:30 το απόγευμα Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Πέμπτη 8 Μαΐου 2013
7:00 το πρωΐ Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

έκθεση γελοιογραφίας στο πλαίσιο του “έτους γαστρονομίας” στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με πρόσκληση του Δήμου Θήρας,

Την Τρίτη 7 Μαΐου 2013 και ώρα 20:30 στην Εστία του Πύργου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης σκίτσων και γελοιογραφίας στο πλαίσιο της δράσης του “έτους γαστρονομίας”.

Ο ΔΗΜΟΣ  ΘΗΡΑΣ  και η ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ διοργανώνουν  Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα  "ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ"
στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013  Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη" 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κα Λίτσα Φτακλάκη την Τρίτη 7 Μαΐου 2013 και ώρα 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, στον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με περισσότερα από 120 σκίτσα τους 69 Γελοιογράφοι από 19 συνολικά χώρες.

Διάρκεια της Έκθεσης  από  07/05/2013  έως  και  10/08/2013
Ώρες  λειτουργίας  από 18:00 έως και 21:30

Email για πληροφορίες: cartoon2013santorini@gmail.com
Η Έκθεση έχει την υποστήριξη της  FECO  GREECE  LEVADIA.


κύμα συλλεκτών από νέους Έλληνες της διασποράς στην greek sale του Λονδίνου... και “σπίτια στην Οια” στο “μπουκέτο” των έργων

Σύμφωνα με κείμενο της Eλενης Mπιστικα για την εφημερίδα Καθημερινή,

Aπό τα 108 έργα που δημοπρατήθηκαν στις μεταμεσημβρινές ώρες της Tετάρτης 24/4/13, άλλαξε χέρια το 55%. Eντύπωση έκανε ότι, αμέσως μετά, ζητήθηκαν και αγοράστηκαν, με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς του sale, δύο αξιόλογα έργα, που δεν είχαν πιάσει την τιμή εκκίνησης. (…)

Yπάρχει άλλο ένα έργο που συγκινεί και εντυπωσιάζει με την καθαρότητα των γραμμών και την απαλότητα των χρωμάτων. Eίναι το έργο «Σπίτια στην Oία, Σαντορίνη» υπογεγραμμένο και χρονολογημένο «Ghika ’63» του Nίκου Xατζηκυριάκου-Γκίκα (1906-1994), νερομπογιά σε χαρτί, που πουλήθηκε αντί 15.000 λιρών. Oι ρίζες στην Oία είναι βαθιές..

σημαντικό και διαρκές το έργο της Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης

Συνεχής και αποτελεσματική είναι η δραστηριότητα της SAWA της Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης, η οποία από το 1993 σε συνεργασία με την μοναδική για χρόνια κτηνίατρο του νησιού και με τους τρείς σήμερα κτηνιάτρους, έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό έργο σε ότι αφορά τα αδέσποτα και ηλικιωμένα ζώα εργασίας (άλογα, μουλάρια και γενικά ιπποειδή).

Τα τελευταία χρόνια η SAWA σε συνεργασια με τους γιατρούς πραγματοποιεί ολοκληρωμένα προγράμματα στείρωσης και εμβολιασμών των αδέσποτων ζώων του νησιού, ενώ έχοντας δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο φίλων σε σε πολλές ευρωπαικές χώρες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει φτιάξει το πλαίσιο για τις υιοθεσίες και αποστολές αδέσποτών σκυλιών και γατών από την Σαντορίνη σε πολλές Ευρωπαικές πόλεις.

Καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, οι αποστολές ζώων σε πόλεις της Ευρώπης είναι τακτικότατες.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης φιλοξενεί κατά καιρούς εθελοντές και ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα αδέσποτα του νησιού καθώς και στα ηλικιωμένα ιπποειδή που βρίσκονται στο καταφύγιό της στον Καρτεράδο.

Την δραστηριότητα της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας στο facebook μπορείτε να την δείτε εδώ : https://www.facebook.com/SantoriniAnimalWelfareOrganizationSawa?fref=ts

You probably remember this amazing boy that came to us in fall.... his tricks and loving nature captured lots of attention! And then the magic moment came.... the moment that we pray for every dog to be fortunate enough to experience.... his future owner visited the shelter and amongst the 100 residents she fell in love with Eriko... Athina and Eriko started their new life together on the island and we hope that more people in Santorini will make the same choice and adopt a magnificent island stray instead of buying and breeding....

The Santorini Animal Welfare Association – SAWA is a non-governmental, non-profit making organization, founded in 1993 by active and devoted animal lovers

την παρουσίαση της κολεξιόν “ρακού 2013” των μαθήτων του πραγματοποίησε το 1260 Ceramic studio - εργαστήριο κεραμικής


 Την παρουσίαση της κολεξιόν “ρακού 2013” των μαθήτων του πραγματοποίησε το 1260 Ceramic studio - εργαστήριο κεραμικής, το Σάββατο 27 Απριλίου, στον εκθεσιακό του χώρο και στο εργαστήριό του, που βρίσκονται στην διασταυρωση του δρόμου για το Ακρωτήρι, στο Μεγαλοχώρι.




Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες στην σελίδα του 1260 Ceramic studio διαβάζουμε ότι, http://www.1260ceramicstudio.com/terms.php

Η Μαρίνα Ταλιαδούρου και ο Γιάννης Βλαντωνόπουλος είναι δημιουργοί του 12600Ceramic studio στη Σαντορίνη. Η δουλειά τους εναλλάσσεται ανάμεσα στα μονόπυρα υψηλής θερμοκρασίας (12600C) με σμάλτα από πορσελάνη και στάχτη ελιάς, στα χρηστικά αντικείμενα και το ρακού ( παραδοσιακή τεχνική ψησίματος του 16ου αιώνα στην Ιαπωνία). Στο στυλ της δουλειάς τους διακρίνονται δύο διαφορετικές τάσεις. Από την μία βλέπουμε φιγούρες από παραμυθένιους κόσμους που μπορούν να μας ταξιδέψουν σε εικόνες από την παιδική μας ηλικία και από την άλλη σύγχρονες μοναδικές φόρμες γεμάτες δυναμισμό, αποτελούμενες από καθαρές και επιβλητικές γραμμές.

Στο εργαστήριο τους έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την διαδικασία δημιουργίας των κεραμικών και να δοκιμάσετε αν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτήν. Βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού, λίγο μετά από το Μεγαλοχώρι, μόλις λίγα μέτρα πριν την διασταύρωση για Ακρωτήρι. 

1260Ceramic studio Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη
Τηλ. 22860 82423  mail: 1260Ceramicstudio@gmail.com 


Σχετικά με την τεχνική ψησίματος ρακού, μπορείτε να ενημερωθείτε στην σχετική σελίδα στην διεύθυνση : http://www.1260ceramicstudio.com/info.php?catid=2

Η τεχνική “ρακού”  είναι μια παραλλαγή Ιαπωνικής παραδοσιακής τεχνικής ψησίματος του 16ου αιώνα.
Τα κεραμικά αυτά φτιάχνονται από πηλούς grees-stoneware, οι οποίοι περιέχουν σαμμότ ( πυρίμαχη άμμος) και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα θερμικά σοκ στα οποία υποβάλλονται.
Τα κομμάτια γυαλώνονται και τοποθετούνται σε καμίνι γκαζιού. Ενώ βρίσκονται σε θερμοκρασία 900-10000C, χρησιμοποιώντας μεγάλες τσιμπίδες βγάζουμε ένα, ένα  τα κομμάτια από το καμίνι και πυρακτωμένα τα ρίχνουμε σε εύφλεκτη ύλη (πριονίδια, φύκια, άχυρα κ.α.). Έτσι δημιουργείται άνθρακας και με την μέθοδο της αναγωγής  αναπτύσσονται  τα χρώματα και τα μέταλλα που κοσμούν τα κεραμικά. Τα υλικά΄που χρησιμοποιούμε δεν είναι τοξικά.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το βούτηγμα των κομματιών σε νερό.

έτοιμο το πεζοδρόμιο στα Φηρά

Παραδόθηκε για χρήση στους πεζούς, μονίμους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης,  το πεζοδρόμιο που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας στα Φηρά.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν πρίν από περίπου έναν μήνα, είχαν εντυπωσιακά γρήγορη εξέλιξη με αποτέλεσμα και να μην ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, αλλά και να παραδοθεί το έργο έγκαιρα και πρίν από την “επίσημη και τυπική” έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Το πεζοδρόμιο στα Φηρά είναι μήκους 500 περίπου μέτρων στην δεξιά πλευρά του δρόμου από την διασταυρωση του Μπελλώνειου με κατευθυνση προς την πλατεία, και πλάτους 2 περίπου μέτρων κάτι που σημαίνει ότι δίνεται σαφής .. χώρος και προτεραιότητα πλέον στους πεζούς.

Η κατασκευή του πεζοδρομίου στο σημείο, εμποδίζει τους οδηγούς των αυτοκινήτων από διπλοπαρκαρίσματα κατά μήκος του δρόμου, ενώ δίνει την ευκαιρία σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες να την περπατούν ανεμπόδιστοι και χωρίς κίνδυνο.

Κάτοικοι αλλά και ο εμπορικός κόσμος της περιοχής είχαν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του πεζοδρομίου, το οποίο και στην πράξη πλέον φαίνεται ότι εξυπηρετεί την κίνηση των πεζών στην περιοχή.

Έλεγχοι από πλευράς της δημοτικής αστυνομίας και της τροχαίας για την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και στάθμευσης, πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.   

ομόφωνη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θήρας ως προς την μη τοποθέτηση του νέου, ογκώδους ραντάρ της Π.Α. στην κορυφή του βουνού του Προφήτη Ηλία

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαντορίνης αποφάσισε στην συνεδρίασή του την Δευτέρα 29 Απριλίου την μη τοποθέτηση του νέου, ογκώδους ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στην κορυφή του βουνού του Προφήτη Ηλία, προς αντικατάσταση του παλαιότερου και υφιστάμενου στην περιοχή.

Η ομόφωνη απόφαση υποστήριξε την τοποθέτηση του αντιδήμαρχου κ. Καφούρου
σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης εγκατάστασης, καθώς και να γίνει μελέτη για την οριστική μετεγκατάστασή του από την θέση στην οποία βρίσκεται.

Η συγκεκριμένη υπόθεση άλλωστε δεν είναι καινούργια, μιας και το ογκωδέστατο νέο ραντάρ έκανε την εμφάνισή του στο νησί πρίν από αρκετούς μήνες, πλήν όμως χωρίς να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασής του στην επίμαχη θέση.
Το ιστορικό δε την υπόθεσης της θέσης του ραντάρ, δεν είναι ούτε αυτό νέο, μιας και η Μονή του Προφήτη Ηλία έχει ξεκινήσει προ10ετίας νομικούς αγώνες, με την υποστήριξη επιστημόνων που υπερασπίζονται την θέση της, ως προς την ακαταλληλότητα της συγκεκριμέρνης θέσης λόγο της εκπομπής ακτινοβολίας από το ραντάρ.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης του νέου ραντάρ, οι οποίες όμως και λόγο των πιέσεων πολιτών που βρέθηκαν στην περιοχή, δεν το επέτρεψαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία Θήρας για το γεγονός,

Ευχαριστούμε πρώτα τον Τριαδικό μας Θεό
την Παναγία,  τον Προφήτη Ηλία
και όλους τους Αγίους μας, που δεν μας εγκατέλειψαν, αλλά παραβλέποντας την έντονη αμαρτωλότητά μας και την προσωπική αμετανοησία μας, έδωσαν αυτή την λύση  στο προκείμενο πρόβλημα που απασχολεί χρόνια την Μονή και το νησί μας.

Σε όλους όσους και σήμερα θυσίασαν τον προσωπικό τους χρόνο μακριά από τα σπίτια τους, την οικογενειά τους, και την εργασία τους, ο Προφήτης να σας δίνει πλούσια την ευλογία του έως τέλους.

 Από εδώ και εις το εξής, το θέμα του Ραντάρ, όπως και κάθε θέμα, που αγγίζει την ιστορία και το περιβάλλον της Σαντορίνης, θα πρέπει να γίνει η προτεραιότητα μας τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και συλλογικά. Γένοιτο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ , ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ανακοίνωση του ομίλου ξενοδοχείων HotelBrain, σχετικά με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου ξενοδοχείων HotelBrain,

Το ΜΗΤΕ είναι το μητρώο που έχει φτιάξει ο ΕΟΤ (Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων). Ο αριθμός ΜΗΤΕ αναγράφεται πάνω δεξιά στο σήμα που μας έχει δώσει.

Οπουδήποτε υπάρχει διαφημιστική καταχώρηση Τουριστικής Επιχείρησης (π.χ. internet, τηλεόραση, περιοδικό τύπο κ.λ.π.), είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΜΗΤΕ. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.000 € το οποίο θα είναι υπέρ ΕΟΤ. (άρθρο 165, παρ.3) 

κατάθεση στην δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond έδωσε ο δήμαρχος Θήρας

Ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση βύθισης του Κ-Ζ Sea Diamond ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, την Δευτέρα 29 Απριλίου.

Στην κατάθεσή του ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε στην ρύπανση που προκλήθηκε από την βύθιση καθώς και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την παραμονή του ναυαγίου στην καλντέρα της Σαντορίνης, κάνοντας αναφορές σε στοιχεία μετρήσεων δημόσιων φορέων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί με αφορμή το γεγονός ότι η δίκη ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου του 2013, με αναμενόμενο το ότι θα διαρκούσε για αρκετούς μήνες, ως συνέπεια της σημαντικότητας της υπόθεσης, του κατηγορητηρίου καθώς και του μεγάλου αριθμού των μαρτύρων που ξεπερνούν τους 60.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 13 κατηγορούμενους, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι η διατάραξη της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, παράβαση από αμέλεια του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων και παραμέληση της υποχρέωσης του πλοιάρχου για διάσωση των εγγράφων του πλοίου. 

μισθώσεις ακινήτων από τον Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμος Θήρας θα προβεί σε μειοδοτική δημοπρασία  μίσθωσης ακινήτων,  που θα χρησιμοποιηθούν για χώροι στάθμευσης οχημάτων σε όλα τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θήρας  με τους εξής όρους:         
                                         
Η δημοπρασία θα είναι μειοδοτική  και θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, σε ημέρα και ώρα που  θα καθορισθεί από τον Δήμαρχο.

Τα προς μίσθωση ακίνητα πρέπει να βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ως εξής : 
Α. Δημοτική Κοινότητα  Φηρών  πέντε (5) οικόπεδα  τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.  
Β. Τοπική Κοινότητα  Ημεροβίγλι δύο (2) οικόπεδα  τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Γ. Τοπική Κοινότητα  Βουρβούλου ένα (1) οικόπεδο τα οποία να έχει ελάχιστο εμβαδόν 300 τμ και άνω.
Δ. Δημοτική Κοινότητα  Μεσαριά ένα  (1) οικόπεδο τα οποία να έχει  ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Ε. Τοπική Κοινότητα  Βόθωνα  ένα   (1) οικόπεδο τα οποία να έχει ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Ζ. Τοπική Κοινότητα  Έξω Γωνιά ένα (1) οικόπεδο τα οποία να έχει ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Η. Δημοτική Κοινότητα Επισκοπή Γωνιά (Καμάρι) δέκα (10) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 100 τμ.
Θ. Δημοτική Κοινότητα  Εμπορείου τέσσερα (4) οικόπεδα  τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 450 τμ.
Ι. Τοπική Κοινότητα  Πύργου Καλλίστης δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ.
Κ. Τοπική Κοινότητα  Μεγαλοχωρίου δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ.
Λ. Τοπική Κοινότητα  Ακρωτηρίου  ένα (1) οικόπεδο τα οποία να έχει ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ.
Μ. Τοπική Κοινότητα  Οίας  τρία  (3) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ.

Τυχόν έξοδα διαμόρφωσης των χώρων θα βαρύνουν  αποκλειστικά  το Δήμο.

Οι προσφορές ενδιαφέροντος κατατίθενται στο Δήμο και θα περιλαμβάνουν:
Αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος .
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας .

Η μίσθωση θα   αρχίζει από της υπογραφής  των συμφωνητικών και θα τελειώνει την 30/12/2011 με δυνατότητα ανανέωσης από την πλευρά του Δήμου  για  ένα  έτος  επιπλέον.
Η πληρωμή των ενοικίων θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις η πρώτη το μήνα Αύγουστο  και η δεύτερη το μήνα  Νοεμβρίου  κάθε έτους  με έκδοση στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου του σχετικού χρηματικού εντάλματος.

A. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Δημ. Κοινότητας Φηρών : 
Ανώτατη τιμή  μισθώματος  5,50 € ανά  τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 

B.Για οικόπεδα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Δημ. Κοινότητας Καρτεράδου: Ανώτατη τιμή μισθώματος 1,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Γ. Για οικόπεδα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Δημ. Κοινότητας Μεσαριάς: Ανώτατη τιμή μισθώματος 1,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Δ. Για οικόπεδα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Δημ. Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς (Καμάρι): Ανώτατη τιμή μισθώματος 2,5 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Ε. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Δημ. Κοινότητας Εμπορείου: Ανώτατη τιμή μισθώματος 2,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως για τα οικόπεδα που βρίσκονται στη περιοχή Περίσσας  και 2,00 € για τα οικόπεδα που βρίσκονται στον οικισμό Εμπορείου . 
ΣΤ. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας Οίας: Ανώτατη τιμή μισθώματος  2,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Ζ. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας Ημεροβιγλίου: Ανώτατη τιμή μισθώματος 2,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Η. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας Βουρβούλου: Ανώτατη τιμή μισθώματος 1,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως στα οικόπεδα που βρίσκονται στην περιοχή του νέου οικισμού και 2,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως στα οικόπεδα που βρίσκονται στην περιοχή του παλαιού χωριού . 
Θ. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας  Πύργου: Ανώτατη τιμή μισθώματος  1,50 €  ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Ι. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας Βόθωνα: Ανώτατη τιμή μισθώματος  1,50 €  ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Κ. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας Έξω Γωνιάς: Ανώτατη τιμή μισθώματος 1,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Λ. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας Μεγαλοχωρίου: Ανώτατη τιμή μισθώματος 1,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως. 
Μ. Για οικόπεδα  που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της  Τοπικής  Κοινότητας Ακρωτηρίου: Ανώτατη τιμή μισθώματος 2,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων κατάλληλων για τον ανωτέρω σκοπό, να υποβάλλουν στο Δήμο μέσα σε προθεσμία  δέκα πέντε  (15) ημερών από σήμερα (30.4.2013) , έγγραφες προσφορές ενδιαφέροντος.  

απάντηση στον κ. Σιγάλα

Σύμφωνα με ανακοίνωση απο τον Δήμο Θήρας,

Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό την αγχώδη περιπέτεια του κ. Σιγάλα. Οι επιτυχίες του Δήμου αντί να τον ευχαριστούν τον στεναχωρούν. Κάθε φορά που ανακοινώνεται μια επιτυχία ακολουθεί μια συνέντευξη του ή και άλλων του συστήματος, προκειμένου να επισκιαστεί το γεγονός. Τούτο θα ήταν άνευ κανενός ενδιαφέροντος αν δεν προξενούσε ζημιά. Ποιά; Είναι παραδεκτό ότι πρότυπο για τα παιδιά αποτελούν οι γονείς, για τους μαθητές οι δάσκαλοι και για τους πολίτες οι πολιτικοί.

Ο Δημόσιος λόγος κου κ.Σιγάλα μπορεί να προάγει μόνον τον εκμαυλισμό των πολιτών καθώς είναι εκ χαραχτήρος υβριστής, καθώς παραποιεί την αλήθεια και υπηρετεί τον λαϊκισμό, που ως δημόσιος λόγος κολακεύει και διεγείρει τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να τον οδηγεί σε λάθος δρόμο.
Για να ακολουθεί κανείς το σωστό δρόμο, απαιτούνται προϋποθέσεις: Η ορθή κρίση, η ανιδιοτέλεια και η έλλειψη αφεντικών.
Πάντως να είστε βέβαιοι ότι στην δική του περιπέτεια δεν θα συμμετέχουμε. Στη ζωή άλλοι δρουν και παράγουν και άλλοι κατηφορίζουν στον ξεδιάντροπο σχολιασμό.
Του ευxόμαστε καλή τύχη και μακάρι και ανάσταση.