Παρασκευή, Ιουλίου 06, 2012

"οι βάτραχοι" στο Οινοποιείο Μπουτάρη

Aπόψε στις 21.00 στον "θόλο" του Οινοποιείου Μπουτάρη θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης "οι βάτραχοι" σε σκηνοθεσία και επιμέλεια της Στέλλας Καραμπεροπούλου και του "Θεατρικού Εργαστηρίου Σαντορίνης" με την συμμετοχή παιδιών της Σαντορίνης, μαθητών του εργαστηρίου.
Η παράσταση διαρκεί μία ώρα, συνολικά θα πραγματοποιηθούν 3 παραστάσεις, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 6-7 και 8 Ιουλίου και η τιμή της εισόδου είναι στα 6 ευρώ.

Σχετικά με την παράσταση οι συντελεστές της μας ενημερώνουν οτι,

Η αδυσώπητη μάγισσα Τιβιουάξ μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε βατράχους!!!!
Άραγε θα καταφέρει ο θεός του θεάτρου Διόνυσος να ξαναφέρει στη ζωή έναν από τους μεγάλους ποιητές και να σώσει τους ανθρώπους από τα μάγια της; Θα καταφέρουν οι άνθρωποι να ξαναβρούν τη χαμένη τους πνευματικότητα; Την απάντηση θα μας δώσει το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ στην κωμωδία ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΟΙ.

Από την πένα του Αριστοφάνη σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Στέλλας Καραμπεροπούλου.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης από το 2006 που δημιουργήθηκε από την κυρία Στέλλα Καραμπεροπούλου σε συνεργασία με τον σύλλογο Κρητών "Το Αρκάδι" έχει αγκαλιαστεί από παιδιά και ενήλικες που διψούν για εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, μόρφωσης και αγωγής.
Οι παραστάσεις που μας παρουσίασε: Παραμυθιάδα, Μικρός Πρίγκιπας, Ωραία Κοιμωμένη, Μουσικοχώρα, Γάτες, 8 Γυναίκες Κατηγορούνται, Θαλασσινό Τριφύλλι, Όρνιθες, Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, Οι Ερωτευμένοι,  έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό της Σαντορίνης.

στην Σαντορίνη ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας,

Στη Σαντορίνη μεταβαίνει σήμερα 6.7 ο Αντιπερφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, προκειμένου να παραβρεθεί στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα “Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου“.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει ως βασικό της στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, στον οποίο πρωτεύοντα ρόλο έχει να διαδραματίσει ο αγροτικός μας τομέας.
Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει τη διεξαγωγή του συνεδρίου AGRIC 2012, καθώς και σειρά άλλων δράσεων προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των νέων όρων που θα επιτρέψουν στα νησιά μας να αναδείξουν το φυτογενετικό τους πλούτο και την αγροτική τους παράδοση μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

διπλή διάκριση για το "Σαντορίνη Μπουτάρη 2011"

Νέες διακρίσεις του οινοποιείου Μπουτάρη στα δύο κορυφαία περιοδικά της Αμερικής Wine Advocate και Wine and Spirits.
Η "Σαντορίνη Μπουτάρη 2011" και στα δύο αυτά περιοδικά πήρε τη βαθμολογία 90!!, αναδεικνύοντας την ποιότητα των ελληνικών κρασιών και πιο συγκεκριμένα την ποιότητα των σαντορινιών μας κρασιών!  

Σύμφωνα με το κείμενο του Mark Squires για το Wine Advocate,  

90  for the "2011 Boutari Santorini"
The 2011 SANTORINI is Assyrtiko, and a rather refined and carefully crafted one that slowly evolves and unwinds, demonstrating its persistence and the ability to improve dramatically in the glass. Boutari seems to have a style, emphasizing harmony and balance, if I can add insights from what I see in Naoussa as well. This is always a more forward Santorini, without the pure power some of the others often show. If this starts with subtlety, however, it gradually becomes more impressive this year as it lingers in the glass and unfolds, showing layers, crispness and persistence that I wasn’t initially sure it had. This is a very fine performance if rather low key performance in this vintage, a harmonious, well balanced offering with surprisingly good aromatics, perhaps tinged by a hint of herbaceousness. For Assyrtiko, this has a lot of personality. I didn’t start out impressed, but it was hard to give up the glass. Drink now-2016.

Το Wine Advcocate  είναι το περιοδικό που γράφει ο κορυφαίος και παγκοσμίως γνωστός κριτικός οίνων Robert M. Parker Jr. με διεθνής επιρροή.
Το σύστημα βαθμολόγησης του για τα ποιοτικά κρασιά είναι 50-100 και έχουν μεγάλη επιρροή στην αμερικάνικη, αλλά και στην ευρωπαική αγορά.

Το κείμενο μπορείτε να το δείτε στην διεύθυνση :
New Boutari Scores in Robert Parker's Wine Advocate #201/June 2012

Η δεύτερη διάκριση ήρθε απο το περιοδικό "Scores of Wine and Spirits" στο τεύχος του Αυγούστου που μόλις κυκλοφόρησε.

90  Boutari 2011 Santorini $23.00 (Best Buy)
Το αμερικανικό περιοδικό Wine and Spirιts είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα περιοδικά του κόσμου και απευθύνεται στους διανομείς, τους εστιάτορες και τους καταναλωτές. Τα άρθρα τους έχουν βάθος και είναι συχνά καυστικά, αλλά σημαντικά. Η κλίμακα τους είναι από το 50-100 για τα ποιοτικά κρασιά και η βαθμολογία τους έχει μεγάλη επιρροή παγκοσμίως.
Το "Boutari 2011 Santorini" χαρακτηρίζεται μια απο τις Best Buy επιλογές του μήνα Αυγούστου, στην τιμή των $23.00 σε οτι αφορά την Αμερικανική αγορά.

δημοσιογραφική αποστολή στην Αμοργό και Δονούσα

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Δημοσιογραφική αποστολή στην Αμοργό και τη Δονούσα οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής των νησιών μας.
Οι Έλληνες ταξιδιωτικοί συντάκτες έχουν προσκληθεί από την Περιφέρεια, στην πρώτη αυτή επίσκεψη στα νησιά, προκειμένου να προβάλουν τα ελληνικά νησιά μέσα από αφιερώματα που θα δημοσιευθούν στα έντυπα τα οποία εκπροσωπούν.
Από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα και τις παραλίες του νησιού, ενώ θα γνωρίσουν την ενδημική βλάστηση και θα περπατήσουν στα μοναδικά μονοπάτια της Αμοργού.
Ειδική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στα φημισμένα θρησκευτικά μνημεία της με επίσκεψη, μεταξύ άλλων, στις μονές Χοζοβιώτισσα και Βαλσαμίτη, καθώς και σε σημαντικά ιστορικά μνημεία όπως ο Πύργος Αρκεσίνης και ο Ασφοντυλίτης.
Ξεχωριστό τμήμα του ταξιδιού θα αποτελέσει η επίδειξη παραδοσιακής αμοργιανής μαγειρικής και η παρουσίαση του «καλαθιού της Αμοργού» με χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα.
Στη Δονούσα, οι δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν τη Μερσίνη και θα κολυμπήσουν στην Καλοταρίτισα.
Η δημοσιογραφική αποστολή αποτελεί το πρώτο ταξίδι από μια σειρά αποστολών που διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής. Θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές το Φθινόπωρο με τη συμμετοχή δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Τρωάδες» απο το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2012 και ώρα 11:30 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας θα δοθεί συνέντευξη τύπου για το θεατρικό έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου.
Η θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί στην Πλατεία του χωριού Ασκληπειό στις 14 Ιουλίου 2012 και ώρα  21:00  στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου «Πολιτισμός και Περιβάλλον».
Τη συνέντευξη θα παραχωρήσει  η Περιφερειακή Σύμβουλος θεμάτων Πολιτισμού κ. Τζένη Φάκκα – Βασιλαράκη.
Εκ μέρους του Θεάτρου Νοτίου Αιγαίου θα μιλήσουν: ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης κ. Ζαχαρίας Αγγελάκος, και οι πρωταγωνιστές του έργου: κ. Μαίρη Βιδάλη, ο κ. Οδυσσέας Σταμούλης, η κ. Νίτα  Παγώνη και η κ. Βάσω Αγγελάκου.

Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012

όχι στην ACTA και από το Ν. Αιγαίο..

478 ευρωβουλευτές είπαν "όχι" στην αμφιλεγόμενη συνθήκη ACTA για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από τη διαδικτυακή πειρατεία.

Ειδικότερα στη σημερινή ψηφοφορία, η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης -όπως λέγεται η ACTA στα ελληνικά- καταψηφίστηκε από 478 ευρωβουλευτές, 39 ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρξαν και 146 λευκά. Οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές θεώρησαν ότι η ACTA είναι πολύ ασαφής, αφήνοντας περιθώρια για καταχρήσεις και αυξάνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Εάν υπερψηφιζόταν σήμερα η συμφωνία αυτή και τελικά αποκτούσε καθολική ισχύ στην Ευρώπη, τότε πολλές ιστοσελίδες θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να κλείσουν και οι ιδιοκτήτες τους θα ήταν κατηγορούμενη, αφού μέχρι και η χρήση μιας φωτογραφίας θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη.

Στην φωτογραφία, σε μια από αυτές που έχουν πιο πολύ κυκλοφορήσει στον Τύπο και σε ιστοσελίδες στην Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής των «οικολόγων πρασίνων» και μέλος του συνδυασμού «οικολογικός άνεμος Ν. Αιγαίου» (σ.σ. που σήμερα γιορτάζει τα 2 χρόνια παρουσίας του στην περιοχή), Νίκος Χρυσόγελος.

«ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου»

«Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου» είναι ο τίτλος του σημαντικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 6 και7 Ιουλίου 2012.
Το συνέδριο είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου.
Στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 40 προσκεκλημένοι ομιλητές, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ερευνητές, στελέχη αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κ.α. οι οποίοι έχουν προετοιμάσει πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για να παρουσιάσουν στο κοινό του συνεδρίου.
Με το τέλος των ομιλιών της πρώτης ημέρας, της Παρασκευής 6 Ιουλίου, στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί ο .. γνώριμος και κάθε φορά πολυαναμενόμενος «διαγωνισμός ντοματοκεφτέδων» στο πλαίσιο του οποίου ντόπιες νοικοκυρές πλάθουν και τηγανίζουν τους παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης τους οποίους στην συνέχεια .. κρίνουν οι συμμετέχοντες και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση!


Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών,

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines, στον Πύργο.
Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Θήρας και τη Santo Wines.

Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου. Από τα αγροτικά συνέδρια της Σαντορίνης ξεκίνησε η επιτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης για τη  «Φάβα Σαντορίνης» και για το «Τοματάκι Σαντορίνης» ως προϊόντων ΠΟΠ, όπως επίσης η διαρκής αναφορά του νησιού ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προορισμού που αξιοποιεί και προβάλει τη γαστρονομική του ταυτότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων τουριστών.

Σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Πολλά και πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων:
-Η σημασία των Αιγαιακών Τοπικών Προϊόντων και Πόρων στην συγκρότηση του Τουριστικού Προϊόντος της Περιοχής, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Aιγαίου κ. Πάρι Τσάρτα
-Προστασία και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, από το Μάρκο Καφούρο, Πρόεδρο της SantoWines
-Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή: Όχημα για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, από το Γιώργο Καλώστο, Project Manager του Aegean Cuisine
-Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για τη διατήρηση των τοπικών φυτoγενετικών πόρων, από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης κα

Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, ώρα 20.00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή, πανηγυρική εκδήλωση, για το κοινό η οποία θα περιλαμβάνει:
-κεντρική ομιλία με θέμα «Επιστροφή στη γη και στις αγροτικές καλλιέργειες» από το Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο και Τεχνικό Σύμβουλο της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών)
-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης»
-τιμητική βράβευση)
-τον ετήσιο διαγωνισμό τηγανίσματος του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές που θα συντονίσει η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου
-«Μουσικομαγειρέματα» με τον παρουσιαστή και συγγραφέα μαγειρικής οικονομίας Ευτύχη Μπλέτσα
-προσφορά τοπικών εδεσμάτων

Αναλυτικά για το συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση: http://agric2012.conferences.gr.
Για επιπλέον πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής για την παρακολούθηση του συνεδρίου επικοινωνήστε με τον Ηλιότοπο στο τηλ. 22860 24758.


Το πρόγραμμα των ομιλιών και εκδηλώσεων του συνεδρίου έχει ως εξής :

Παρασκευή 6 Ιουλίου,  
  
09.00 – 09.30  Έναρξη εργασιών                       
09.30 – 10.00  Η σημασία των Αιγαιακών Τοπικών Προϊόντων και Πόρων στην συγκρότηση του Τουριστικού Προϊόντος της Περιοχής
«The importance of the Aegean Local Products and Resources in the formation of the area’s Tourism Product» by Paris Tsartas, Rector, University of the Aegean
              
10.00-11.30    
Greece: Cradle of European Plant Genetic Diversity and Hotspot for Conservation Action
Nigel Maxted, University of Birmingham, UK

Η σημασία της βιοποικιλότητας και των παραδοσιακών ποικιλιών στην εποχή της γονιδιωματικής ως πηγή πολύτιμων χαρακτήρων στα φυτά: Το παράδειγμα της ντομάτας
«The role of biodiversity and the local traditional varieties in the era of genomics as a valuable source of genes in plants: the example of tomato» by Athanasios Tsaftaris, Institute of Applied Biosciences

«Η συμβολή της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στη διάσωση και ανάδειξη του φυτογενετικού πλούτου των νησιών του Αιγαίου»
«The contribution of the Greek Genebank to the preservation and exploitation of the phytogenetic wealth of the Aegean islands»
P. Ralli, A. Tsivelikas, S. Samaras, N. Stavropoulos, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, E. Kotali, Ministry of Rural Development and Food
E. Psarra, K. Ganitis, I. Gatzelaki, A. Stathi, I. Mylonas, E. Ninou

Προϊόντα ποικιλιών προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και πολλαπλασιαστικό υλικό
Traditional specialties products of protected designation of origin and plant propagated material
M. Koutsika-Sotiriou, I. Mylonas, Aristotle University of Thessaloniki, A. Tsivelikas, A. Traka-Mavrona, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”

Χρήση του DNA και της τεχνολογίας DNA-Barcoding για την μελέτη της βιοποικιλότητας και τη διάκριση των ειδών και των τοπικών ποικιλιών
The use of DNA and DNA barcoding technology in the study of biodiversity species identification and local varieties
P. Madesis, A. Tsaftaris, Institute of Applied Biosciences, I. Ganopoulos, Aristotle University of Thessaloniki      

12.00 – 14.00 
Ισοζύγιο των ερευνητικών προσπαθειών στην αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών μικρόκαρπης τομάτας
An overall assessment of research efforts in the exploitation of local small-sized tomato cultivars
A. Traka-Mavrona, A. Tsivelikas, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, M. Koutsika-Sotiriou, Aristotle University of Thessaloniki

Τοπικές ποικιλίες Λήμνου και Λευκάδας
Crop landraces of Lemnos and Lefkada islands
P. Bebeli, K. Thomas, R. Thanopoulos, Agricultural University of Athens
H. Knuepffer, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Germany

Καλλιεργούνται ακόμα τοπικές ποικιλίες; Η περίπτωση της Λέσβου
Are landraces' still cultivated? The Lesvos case
R. Thanopoulos, P. Bebeli, Agricultural University of Athens, K. Koutis, Egilopas (NGO), R. Tsiggou, South Aegean Region

Ντόπιες ποικιλίες: Παρελθόν ή μέλλον;
Local varieties: past or future?
P. Kladou, M. Panagou, I. Papadopoulos, S. Tompras, K. Douma, V. Oikonomou, University of the Aegean

Αγρο-βιοποικιλότητα στη Λέσβο: μελέτη και καταγραφή τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων δέντρων και αμπέλου
Agro-biodiversity in Lesvos Island: inventory of local varieties of cultivated trees and vineyard
K. Douma, A. Galanidis, University of the Aegean

Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας πολλαπλασιαστικού υλικού κάππαρης (Capparis sp.)
Assessment of the potential for production of caper (Capparis sp) propagation material
A.L. Tsivelikas, P. Ralli,  E. Traka-Mavrona,  Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, D. Vogiatzis, S. Kostas, Μ. Κoutsika-Sotiriou, Aristotle University of Thessaloniki     

15.00 – 17.00 
Hans Stubbe's expedition to Crete in 1942 to collect plant genetic resources
Helmut Knόpffer, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Germany

Προστασία και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής
Protection and value-adding of local production
Markos Kafouros, President, Association Cooperatives of Theraic Products, SantoWines

Oι κρόκοι της Σαντορίνης – Σαμψών Κατσίπης, καθηγητής, φυσιοδίφης
Saffrons of Santorini
Samson Katsipis, Naturalist, Walter Friedrich, University of Aarhus

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης: Μία διαχρονικά ανεκτίμητη κληρονομιά
The vineyard of Santorini: A priceless heritage
Serkos Haroutounian, Agricultural University of Athens

Tα μανιτάρια της Σαντορίνης  – Σαμψών Κατσίπης, καθηγητής, φυσιοδίφης
The mushrooms in Santorini - Samson Katsipis, Naturalist

Μελέτη των κλώνων, των τύπων και των παραλλαγών  της Κορινθιακής Σταφίδας (Vitis vinifera L.) με την αμπελογραφική περιγραφή και τις μοριακές μεθόδους.
Study of the clones, biotypes and mutations of grape vine cultivar Korinthiaki
(staphis) (Vitis vinifera L.) using ampelographic description and molecular methods.
Maritina Stavrakaki, Katerina Biniari, Agricultural University of Athens    

                          
20.00   Public Event  - ομιλίες ανοιχτές στο κοινό
Επιστροφή στη γη και στις γεωργικές καλλιέργειες - The return to land and agriculture
D. Michaelidis, Journalist            

20.50 - 21.40   Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης - Gastronomy and Tourism in the crisis era
Coordinator: Dimitris Antonopoulos, Journalist
Panelists: Nikos Zorzos, Mayor of Thera, Eft. Bletsas, TV Show Host and Food Author, Dina Nikolaou, Chef, Paris Tsartas, Rector of the University of the Aegean, George Hatziyannakis, Restaurant owner         
  
21.40 - 22.00   Προβολή  ταινίας μικρού μήκους «Νέοι + Παράδοση = Μέλλον» των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της Οίας
Short film presentation by the students of Oia   
  
22.00   Διαγωνισμός μαγειρικής για τον Καλύτερο Τοματοκεφτέ
Competition for the best “Tomato ball”/ “Tomatokefte”
Coordinator: Dina Nikolaou, Chef           

22.10 - 22.30   «Μουσικομαγειρέματα» - Foodmusic Show
with Eft. Bletsas, TV Show Host and Food Author          

22.45   Ανακοίνωση Νικήτριας Διαγωνισμού Μαγειρικής – Σαντορινιά Πανήγυρη
Award – Local festival “panygiris”        

 
Σάββατο 7 Ιουλίου
                          
09.30 – 11.30 
Ο ποικιλιακός πλούτος του αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα. Συμβολή στην αισθητική του αγροτικού τοπίου.
The varietal wealth of the Aegean region vineyards. Contribution in the aesthetics of the rural landscape
Manolis N. Stavrakakis, Agricultural University of Athens

Η κόνυζα, ένα κοινό ζιζάνιο σε ελαιώνες και αμπελώνες της Κρήτης και άλλων νησιών, αναπτύσσει ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο glyfosate
Conyza spp., a common weed in olive orchards and vineyards of Crete and other islands, develops resistance to glyphosate herbicide
Konstantinos Giannopolitis, Agronomist, Editor, Agrotypos S.A.

Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για τη διατήρηση των τοπικών φυτoγενετικών πόρων
Application of new technologies for the conservation of local plant genetic resources
Christina Vogiatzi, Brian Grout, University of Copenhagen

Μελέτη μορφολογικών χαρακτηριστικών και δημογραφικών παραμέτρων αυτοφυών ειδών κρόκου των Κυκλάδων και της Κρήτης
Morphological characteristics and demographical parameters studies of wild crocus species in Cyclades islands and Crete
P. Ralli, A. Traka-Mavrona, K. Economakis, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, C. Dordas, M. Koutsika-Sotiriou, Aristotle University of Thessaloniki, S. Katsipis, Emporio High School, C. Alexandris, Association Cooperatives of Theraic Products, K. Simoglou, Prefecture of Drama       

12.00-13.30    
Η Αγροτική Παράδοση των Κυκλάδων
The agricultural heritage of the Cycladic islands
Manolis Lignos, Editor of “Thiraika Nea” Newspaper, Founder of Em. Lignos Folclore Museum in Santorini

Επιχειρησιακό Σχέδιο Επαναχρησιμοποίησης γαιών στα νησιά του Αιγαίου με τοπικές ποικιλίες γεωργικών προϊόντων
SPROUT ADEPT: Business Plan for Sustainable Production & Organization/Utilization of Abandoned Partites of Terra, on the Aegean islands using local varieties
Yolanda Totsiou, Innnovation and Quality Consultant, Christina Efthimiatou, Development Consultant -Ecological Wind South Aegean

Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή: Όχημα για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων
Aegean Cuisine: Forum for the promotion of local products
George Kalostos, Project Manager Aegean Cuisine

Λαϊκή θεραπευτική στη Φολέγανδρο των Κυκλάδων: Aρρώστιες και γιατροσόφια
Popular treatment in Folegandros of Cyclades: Diseases and nostrums
Katerina Marinaki, Journalist, Folklorist

Αρωματικά φυτά και παραδοσιακά προϊόντα στη Σαντορίνη
Aromatic plants and traditional products in Santorini
Students of Thera EPAL             
13.30 – 15.00 Lunch – Poster Presentation        
15.30 – 17.30  Guided Visit of the“Santorini of the Past” Cultural Village, at Pyrgos

Round Table Discussion
Τα τοπικά προϊόντα και η παράδοση στη συγκρότηση του τουριστικού προϊόντος
The local products and cultural heritage in the formation of the area’s tourism product
Coordinator: George Hatziyannakis, Selene Restaurant
Panelists:  Dimitris Antonopoulos, Journalist, Mathaios Dimopoulos, General Manager SantoWines, Vassilis Zacharakis, Nichteri Restaurant, George Kalostos, Project Manager Aegean Cuisine, Ivi Hryssou, “Santorini of  the Past” Cultural Village  



παραδοσιακοί χοροί απο ολόκληρη την Ελλάδα στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Σε συνέχεια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Θήρας, σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 και ώρα 21.00, στην Πλατεία της Παναγίας Ακάθιστου Ύμνου (Πλατσανή) Οίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παραδοσιακών χορών στην οποία θα συμμετέχουν χορευτικά και χορωδίες από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα:
Ο Χορευτικός Σύλλογος Μηχανιώνας, ο Χορευτικός Σύλλογος Νησί Βέροιας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φαέθων Λευκίμης Κέρκυρας, το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, και ο Χορευτικός Σύλλογος Ηπειρωτών Αγ. Αναργύρων.
   
Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

ευχαριστούμε τους εθελοντές!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος και ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ζώρζος ευχαριστούν τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ‘’Καθαρίζουμε την Ελλάδα – Ομορφαίνουμε την Ελλάδα’’, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του ΣΚΑΙ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, συλλόγους και φορείς του νησιού.
Εκτός από τους Προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες που συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στα μικρά παιδιά που με την προθυμία και εργατικότητά τους, συνέβαλαν ουσιαστικά στον καθαρισμό των εξής σημείων:
Επαρχιακή οδός Μεσαριάς – Αεροδρομίου και περιμετρικά του Αεροδρομίου
Καστέλι Ακρωτηρίου
Λιμανάκι Βουρβούλου
Παραλία Μπαξέδων Οίας
Δράσεις παρόμοιες θα επαναλαμβάνονται από τον Δήμο μας προκειμένου να ενισχύεται και να ενθαρρύνεται ο εθελοντισμός προς όφελος κυρίως των νέων μας.

Άνδρος άνωθεν …

Ένα καλαίσθητο λεύκωμα 201 σελίδων με 140 φωτογραφίες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ στη γνωστή σειρά ΑΝΩΘΕΝ για την “αυροφίλητο” Άνδρο.

Το βιβλίο-λεύκωμα, το οποίο προλογίζει ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός, έγραψε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος πλην των άλλων “κυκλαδικών” του βιβλίων, είχε επίσης γράψει και επιμεληθεί την έκδοση για το άλλο νησί των γονιών του τη Νάξο.
Όλες οι φωτογραφίες, οι περισσότερες ολοσέλιδες και δισέλιδες έχουν ληφθεί από ελικόπτερο με φωτογράφο τον Γιάννη Γιαννέλο την Άνοιξη του 2012.
Το βιβλίο εμπεριέχει επίσης διαχρονικά ποιήματα του Γιώργου Ανωμερίτη από τις συλλογές του “Οκτάνεμα”, “Επαναπροσδιορισμοί” και “Συλλογικά” (Εκδόσεις Γαβριηλίδη), καθώς  και 10 ιστορικές σφραγίδες του νησιού από τη συλλογή του Ανδριώτη στην καταγωγή ιατρού και συγγραφέα Ακύλλα Μήλα.

Στο εισαγωγικό-λογοτεχνικό του, όπως και σ΄ όλα τα άλλα έργα του, σημείωμα ο Γιώργος Ανωμερίτης περιγράφει ως Ανδριώτης από μητέρα, όλα όσα επί χρόνια έχει ζήσει στο νησί, ατενίζοντάς τα πλέον από άλλη οπτική γωνία μέσα από το φακό του Γιάννη Γιαννέλου.
“Έχοντας περπατήσει ή επισκεφθεί τα περισσότερα μέρη της Άνδρου, όπου η αισθητική απόλαυση βρίσκεται ακόμα και στο ελάχιστο φως μιας φευγάτης ματιάς, δεν μπορούσα παρά να σταθώ εκστατικός … στη γοητεία του σώματος της Άνδρου…. Όλη αυτή η γη, που τη θαυμάζεις από ψηλά έχει στα χώματα της άγια ονόματα, θυσίες, κόπους και σκληρούς αγώνες για να κρατηθεί η γη με μαλτεζόπετρες στις πλαγίες των στημάτων”. Για  να καταλήξει, γράφοντας με το σύνηθή του τρόπο ότι “σε εποχές ισοπεδωτικές και γενικόμορφες πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να σώσουμε από τη φθορά και την πιο μικρή ρυτίδα του προσώπου της Άνδρου που ξέρουμε, χωρίς να τη φορτώσουμε φτιασίδια. Να δείξουμε λίγο πιο πολύ σεβασμό στο απλό της ομορφιάς της, πριν γίνει απλοϊκό σε καινούριες θεωρήσεις εκμετάλλευσης γης και ανθρώπων”.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ έχει εκδώσει επτά (7) βιβλία σχετικά με την ιστορία και των πολιτισμό των Κυκλάδων, “Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας - ένας θρησκευτικός “Μυστράς” στην Κεντρική Νάξο” (2009), “Το Κάστρο της Νάξου” (2010), “Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης” (2010), “Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Άνωθεν” (2010), “Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου” (2011), “Μοναστήρια των Κυκλάδων” (2011) και “Πατριαρχικά Σιγίλλια προς τα Αγιονήσια των Κυκλάδων 1553-1821” (2012)

Σε αυτήν του την δουλειά, ο Γιώργος Ανωμερίτης, γνωστός για την πολιτική του ιστορία και την ποιητική του δουλειά, για μία ακόμη φορά, με την επιλογή και σύζευξη εικόνας και ποίησης, αποτυπώνει με την δική του ευαίσθητη ματιά τον έγχρωμο χρόνο ενός πολυπολιτισμικού αναπτύγματος, όπως η ιστορία της Άνδρου της οποίας άλλωστε είναι αναλυτής και γνώστης.


Εισαγωγή-Επιμέλεια: Γιώργος Ανωμερίτης, Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος
Λεύκωμα, σελίδες 201, διαστάσεις 23,5 x 24 εκ.
Γλώσσα έκδοσης: Ελληνικά-Αγγλικά
Εκδόσεις Μίλητος, 2012 ISBN: 978-960-464-347-9
Τιμή: 25 Ευρώ

οι πλέγμα στο Bel Air Bar (7.7)

Το Σάββατο 7 Ιουλίου το συγκρότημα «πλέγμα» που αποτελείται απο τους Κωσταντίνο Πελεκάνο, Χριστόφορο Γαβαλά και την μουσική συντροφιά τους, θα παρουσιάσει τις μουσικές του στο
Bel Air Lounge Bar στα Φηρά. Ώρα έναρξης 23.00

δύο χρόνια “Οικολογικός Άνεμος” στο Νότιο Αιγαίο…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Σα σήμερα πριν από δυο χρόνια πολίτες από το Ν. Αιγαίο υπέγραφαν την ιδρυτική διακήρυξη του Οικολογικού Ανέμου και δημιουργούσαν έτσι την πρώτη Πράσινη Περιφερειακή Κίνηση στο Ν. Αιγαίο. Βασικές αρχές μας η ευθύνη στις επόμενες γενιές, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη πράσινων κοινωνικών και περιβαλλοντικών δομών και λύσεων  στο Νότιο Αιγαίο.

Σήμερα δύο χρόνια μετά οι 6.558 πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν και μας τίμησαν με τη ψήφο τους ελπίζουμε να νιώθουν δικαιωμένοι για την  επιλογή τους αφού ο Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων, ερωτήσεων,  έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές εκδηλώσεις και έχει καταθέσει τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους νησιώτες σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Όχι μόνο αυτοί όμως. Ακόμη και αυτοί που δε μας ψήφισαν ελπίζουμε ότι διαπιστώνουν καθημερινά την αξία της παρουσίας του “Οικολογικού Ανέμου” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου αλλά και γενικότερα στο Ν. Αιγαίο.
Εκτός από αυτό, όμως, τα μέλη του Οικολογικού Ανέμου με την καθημερινή δράση τους αποδεικνύουν ότι βρίσκονται μέσα στην κοινωνία και λειτουργούν μαζί της για τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών. Εξάλλου, η συμμετοχή των μελών του ΟΑ σε κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών δείχνει ότι ο ρόλος μας δεν περιορίζεται μόνο μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο “Οικολογικός Άνεμος” πιστεύει σε μια διαφορετική Περιφερειακή Διοίκηση. Ανεξάρτητη από το κεντρικό κράτος, δημιουργική και πρωτοπόρα. Ο “Οικολογικός Άνεμος” αντιμετωπίζει τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία και πρόκληση και όχι ως μειονέκτημα. Ζητάει ουσιαστική αποκέντρωση και αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζητάμε να διαμορφώσουμε και να διαχειριστούμε μόνοι μας το μέλλον μας μακριά από τις αποτυχημένες συνταγές και πολιτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε χρεοκοπία. Ζητάει νέες, πράσινες οικολογικές πολιτικές και λύσεις που θα εξασφαλίζουν μια διαφορετική ευημερία για τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου.
Σε μια εποχή που περισσεύει η οργή, η απογοήτευση, η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής, επιλέγουμε να επενδύουμε σε λύσεις, σε δημιουργικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με όραμα αλλά και ρεαλιστικές αναζητήσεις, χαράσσοντας νέα μονοπάτια στα νησιά μας αλλά με ρίζες στις αξίες και την σοφία του χώρου. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το νότιο Αιγαίο ένα χώρο βιωσιμότητας, κοινωνικής συνοχής, δημιουργικότητας, πολιτιστικό και οικολογικό κέντρο, σταυροδρόμι πολιτισμών, όπως ήταν πάντα εξάλλου. 

Χ. Κόκκινος για τον τουρισμό…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κόκκινου,

Στη Συνεδρίαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο στις 9-6-2012 - μετά από πρόταση που κατέθεσα -  συμφωνήθηκε ομόφωνα και δημόσια  να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του,  το θέμα της Τουριστικής Ανάπτυξης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου , με δεδομένη την κάμψη της Τουριστικής Βιομηχανίας που παρατηρείται στα νησιά μας.
 Ο Τουρισμός απασχολεί έμμεσα ή άμεσα το 75% των κατοίκων της περιοχής μας και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρέπει να ληφθούν άμεσα από την ΠΝΑ πρωτοβουλίες, με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει μέσω πόρων εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων . 
Η πτώση του Τουρισμού έχει εθνικές , κοινωνικές και οικονομικές αρνητικές προεκτάσεις. Μου προκαλεί εντύπωση η απουσία του θέματος από την  ημερήσια διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο 9-7-2012 και ζητώ την ένταξή του προς συζήτηση όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί.


Συριζα Κυκλάδων σχετικά με τις αρμοδιότητες των βουλευτών του κόμματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Συνεδρίασε χθές (6.7) η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και αποφάσισε την κατανομή των βουλευτών στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής και στις Επιτροπές Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου.
Την σύνθεση των Επιτροπών Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου, όσον αφορά τους βουλευτές, μπορείτε να την δείτε εδώ http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=27497

Σε ότι αφορά τον βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα Νίκο Συρμαλένιο τοποθετήθηκε στην επιτροπή ελέγχου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. 

Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – ανακοίνωση

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανακοινώνει στους αμπελουργούς – μέλη της, ότι κατατέθηκε στο προσωπικό λογαριασμό του καθενός στην Αγροτική Τράπεζα, η επιδότηση των αμπελώνων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. από το πρόγραμμα των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους.
Η επιδότηση είναι 70€ το στρέμμα και το συνολικό ποσό που κατατέθηκε είναι 765.856€.

Επίσης από το ίδιο πρόγραμμα κατατέθηκαν οι επιδοτήσεις:
Φάβα Σαντορίνης: 34,60€ το στρέμμα και συνολικό ποσό που κατατέθηκε είναι 64.442,50€
Τοματάκι Σαντορίνης: 59,98€ το στρέμμα και συνολικό ποσό που κατατέθηκε είναι 24.387,86€.

σχετικά με το ραντάρ….

Επιστολή με την μορφή υπερεπείγουσας έκκλησης κατέθεσαν στο υπουργό άμυνας οι βουλευτές του Συριζα κύριοι Δρίτσας και Συρμαλένιος με αφορμή τις πρόσφατες εργασίες αναβάθμισης του ραντάρ που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Προφήτης Ηλίας, ζητώντας του την αναστολή της λειτουργίας του και την μεταγκατάστασή του.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Μόλις ενημερωθήκαμε ότι στο όρος του Προφήτη Ηλία της νήσου Θήρας όπου ήδη από ετών υπολειτουργεί ραντάρ, υπαγόμενο στην αρμοδιότητά σας, εμφανίστηκαν αιφνιδίως σήμερα (6.7.2012) συνεργεία με σκοπό την αναβάθμισή του, με εγκατάσταση νέων μονάδων εξαρτημάτων.
Εδώ και αρκετό καιρό, σε διαμαρτυρίες εκ μέρους της Μονής του Προφήτη Ηλία και των τοπικών Αρχών, καθώς και κατοίκων με αίτημα τη μετεγκατάσταση του ήδη υπολειτουργούντος ραντάρ σε άλλο σημείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία των προσκυνητών και επισκεπτών ή των περιηγητών, οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου τους διαβεβαίωναν προφορικά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ότι το αίτημά τους θα γινόταν αποδεκτό.
Παρά ταύτα, σήμερα  προέκυψε αιφνιδίως η ανωτέρω εξέλιξη.
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να ανασταλεί η εγκατάσταση του συστήματος αυτού και να υπάρξει χρόνος για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις, και κυρίως να μην υλοποιηθούν απειλές των τοπικών αστυνομικών αρχών ότι όσοι αντιδρούν θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.
Πιστεύουμε ότι όποιοι και αν είναι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που εμείς δεν μπορούμε να τους αξιολογήσουμε, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η υλοποίησή τους δεν μπορεί να γίνεται με τόσο αυθαίρετο τρόπο.

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ε.Κ.Μ.
Δρίτσας Θοδωρής, Α΄ Πειραιά και Νησιών
Συρμαλένιος Νίκος, Κυκλάδων
Τηλέφωνα και mails:
Δρίτσας Θοδωρής: 693 7225312, dritsas@parliament.gr
Συρμαλένιος Νίκος: 694 4514330 syrmal2000@yahoo.gr

Βρούτσης - Ράιενμπαχ, 1-1...

Στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση και του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Μιχάλη Χάλαρη.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος, καθώς και για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στο Σ.ΕΠ.Ε.
Ο Υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, υποστήριξε την επιτάχυνση υλοποίησης όλων των δεσμεύσεων στις οποίες εμπλέκεται το Σ.ΕΠ.Ε. και προβλέπονται από τη «Δανειακή σύμβαση», ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε για την ουσιαστική ενίσχυση του σώματος -από κοινού με τον Ειδικό Γραμματέα - ώστε αυτό να καταστεί πιο αξιόμαχο και αποτελεσματικό.

Παράληλα,
Συνάντηση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Νικολόπουλο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα πεδία συνεργασίας τα οποία αφορούν την υποστήριξη της task force για μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, «Με τον κ. Ράιχενμπαχ, είχαμε μια ειλικρινή, εποικοδομητική αλλά κυρίως εγκάρδια συζήτηση. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα έχει επέλθει μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η απαραίτητη πολιτική ομαλότητα και ηρεμία, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση.

Ειδικότερα, τα πεδία συνεργασίας που συζητήθηκαν αφορούν την υποστήριξη της task force για τις ακόλουθες παρεμβάσεις μας:
Την υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης, Σύνταξης και παρακολούθησης πληρωμών συντάξεων.
Υποστήριξη και παρακολούθηση της ανάπτυξης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ομογενοποίηση των οικονομικών και λογιστικών συστημάτων των Ταμείων.
Αναμόρφωση του συστήματος πιστοποίησης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών».



Τετάρτη, Ιουλίου 04, 2012

La Ponta στο Ακρωτήρι!

Όμορφη θέα, ήρεμη ατμόσφαιρα, αντικείμενο, μοναδικό. Αυτές είναι ίσως κάποιες από τις λέξεις με τις οποίες θα μπορούσε να περιγράψει ο επισκέπτης, Έλληνας και ξένος, τον ολοκαίνουργιο μουσειακό χώρο La Ponta στον «Γουλά» του Ακρωτηρίου.

To La Ponta είναι ένας πύργος του 13ου αιώνα, μέσα στο ενετικό Καστέλι του Ακρωτηρίου, που τον χειμώνα του 2012 και ακολουθώντας το όραμα των δημιουργών του, της Άρτζυ Κακκίση και του Γιάννη Πανταζή, διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο – εργαστήριο κατασκευής του κατεξοχήν παραδοσιακού πνευστού μουσικού οργάνου της Σαντορίνης και του Αιγαίου, της Τσαμπούνας.
Το La Ponta άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012 και η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου του νησιού αλλά και επισκεπτών είναι πολύ καλή και τα σχόλια ενθαρρυντικότατα!


To La Ponta είναι ένας πύργος του 13ου αιώνα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ενετικό Καστέλι του Ακρωτηρίου, 1 χιλ από τον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Ο πύργος φιλοξενεί  έκθεση και εργαστήριο τσαμπούνας, ένα είδος λαϊκού ασκαύλου, καθώς και άλλα παραδοσιακά ελληνικά όργανα,κρουστά και αυλούς.
Ο πύργος βρίσκεται στην κορυφή του καστελιού του Ακρωτηρίου, δηλαδή στο κέντρο περίπου του οχυρωμένου οικιστικού πυρήνα που υπήρχε κάποτε στη θέση αυτή. Σήμερα, λίγα σπαράγματα διασώζονται από το καστέλι του Ακρωτηριού, ενώ ο πύργος δεσπόζει στην κορυφή του λόφου  με μια διαφορετική μορφή από αυτή που διέθετε αρχικά, λόγω σοβαρών ζημιών που υπέστη κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1956.
Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, το Ακρωτήρι αποτελούσε ένα μονάχα από τα καστέλια του νησιού και ονομαζόταν La Ponta.

Στο εργαστήριο La Ponta κατασκευάζεται το κατεξοχήν παραδοσιακό πνευστό μουσικό όργανο του Αιγαίου η Τσαμπούνα.
Η μέθοδος κατασκευής και επεξεργασίας ακολουθεί τις διάφορες παραδοσιακές τεχνικές, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη ποιότητα  του ήχου, στη σταθερότητα του τονικού ύψους και στην αισθητική εμφάνιση.
Επίσης στο εργαστήριο La Ponta κατασκευάζονται  αυλοί με μονά επικρουστικά γλωσσίδια (μονοτσάμπουνα ή μαντούρες), διάφοροι Δίαυλοι, καθώς και το παραδοσιακό κρουστό των Κυκλάδων Ντουμπάκι σε διάφορα μεγέθη...
Η έκθεση περιλαμβάνει τσαμπούνες κατασκευασμένες απ' όλους σχεδόν τους σύγχρονους κατασκευαστές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει παλαιά όργανα από τη Σαντορίνη.
Μέσα από τη συλλογή αυτή, δίνεται έμφαση στο πανόραμα της τσαμπούνας στο Αιγαίο. Χαρτογραφούνται οι ιδιαίτερες κατά τόπους κατασκευαστικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες.
Πρόκειται για μια σπάνια και μοναδική στο είδος της συλλογή που αποτυπώνει τις πλούσιες κατά τόπους κατασκευαστικές παραδόσεις στο Αιγαίο.

Ο δρόμος για το La Ponta
Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο και σχετικά με την ιδέα για την δημιουργία του χώρου οι δημιουργοί του, μας λένε οτι,  

Ο δρόμος μου για το La Ponta ξεκίνησε με μια απογευματινή μου βόλτα προς το Φάρο του Ακρωτηρίου την άνοιξη του 2010. Ένας οξύς ήχος που έμοιαζε με κάλεσμα πτηνού ήταν αυτός που με οδήγησε σε ένα σπίτι, περιβαλλόμενο από ένα σιδερένιο φράκτη, με ένα κοτέτσι! Μπροστά σε αυτό, μια κότα προσπαθούσε να απαλλαγεί από το φράκτη που ήταν πιασμένη. Φοβήθηκα ότι εαν προσπαθούσα να την απελευθερώσω, θα έκανα μεγαλύτερο κακό και έτσι χτύπησα την πόρτα του σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μου και της είπα "μια κότα έχει πιαστεί στο φράχτη". Εκείνη τη στιγμή, όλη η οικογένεια πετάχτηκε έξω από το σπίτι φωνάζοντας "η κότα, η κότα, έσωσες την κότα μας". Με χαρά, η οικογένεια με κάλεσε στο σπίτι της και με κέρασε τσάι και γλυκό. Έτσι γνώρισα τη Λουκία και το Γιώργο Αλεφραγκή, καθώς και τη γιαγιά Μπαμπία που τους είχε επισκευτεί.

Ιστορικές ξεναγήσεις και μουσικές παραστάσεις πραγματοποιούνται στο La Ponta καθημερινά 12:00-12:45 και 18:00-18:45, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες του χώρου, ή και χωρίς. Οι ξεναγήσεις μπορούν να γίνουν για οργανωμένα γκρούπ ή και ατομικά. Τιμή εισητηρίου 7 Ευρώ.


Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει φωτορεπορτάζ για την καλύτερη παρουσίαση του χώρου.

Santorini Biennale 2012 - ήρεμη δύναμη …

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 1η Ιουλίου στον Πύργο τα εγκαίνια της φιλόδοξης προσπάθειας για την προβολή της τέχνης στην Σαντορίνη «Santorini Biennale 2012».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται οργανωμένα η παρουσίαση έργων τέχνης σε διαφορετικούς χώρους, στα γεωγραφικά όρια ενός οικισμού (σ.σ. αν και, υπάρχουν περιπτώσεις χώρων εκτός Πύργου που φιλοξενούν έργα) για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με τόσο μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση πάει πολύ καλά μιας κι αγκαλιάστηκε και υποστηρίζεται από τον κόσμο και τους επιχειρηματίες του οικισμού, οι οποίοι προτείνουν στους επισκέπτες τους να ακολουθήσουν τις .. πολιτιστικές διαδρομές των έργων, στα σοκάκια του χωριού. Σχετικά με την ανταπόκριση των επισκεπτών, από τις πρώτες κιόλας μέρες της έκθεσης, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι είναι ικανοποιητικότατη κάτι που τους δίνει την δύναμη να συνεχίσουν με κέφι την προσπάθειά τους η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Σεπτεβρίου.

Πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, τα έργα που εκτίθενται, τους χώρους που τα φιλοξενούν, καθώς και τους καλλιτέχνες, μπορείτε να λαμβάνεται καθημερινά, 09.00 – 14.30 από το γραφείο της έκθεσης, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Πύργου.
Ενώ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει και να διανεμηθεί και ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τα έργα, τους χώρους που εκτίθενται και τους καλλιτέχνες που τα έχουν δημιουργήσει.
Αξίζει δε να πούμε ότι όσοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στέλνοντας ένα, ή και περισσότερα, έργα τους, μπορούν να το κάνουν μέχρι και τις 15 του Ιουλίου, πάντοτε ύστερα από επικοινωνία τους με τους διοργανωτές.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές,

Καλλιτέχνες από 35 χώρες ανάμεσά τους και αξιόλογοι Θηραίοι καλλιτέχνες, 18 Επιμελητές και κριτικοί τέχνης από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Μ. Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Χιλή, την Γαλλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, δημιούργησαν σε 20 εκθεσιακούς χώρους την 1η Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης.  Με κέντρο δραστηριοποίησης τον Πύργο της Σαντορίνης, αποστολή της Μπιενάλε είναι να προωθεί ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και παράλληλα να .. ομορφαίνει το νησί που την φιλοξενεί!

Ο μεγαλύτερος όγκος των εκθέσεων θα διεξαχθεί στον Πύργο ενώ ένα μέρος των εκθέσεων θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Σαντορίνης. Πιο συγκεκριμένα στον Πύργο θα χρησιμοποιηθούν 11 κλειστοί χώροι (παλιές κάναβες) καθώς και μερικοί εξωτερικοί χώροι κάτω από το Βενετσιάνικο Καστέλι δημιουργώντας ένα πάρκο τέχνης. Οι εκθέσεις θα επεκταθούν στο “Santorini of the Past” Cultural Village (Πύργος), Ξενοδοχείο Voreina Gallery Suites (Πύργος), OrizontesHotel (Πύργος), Καμάρι (cineKamari), Φηρά (Hotel Majestic), Ημεροβίγλι (Andromeda Villas), Οία (Pelagos Hotel & Atlantis Bookstore), Περίσσα και Περίβολος (Το Ταξίδι, Hotel Irigenia  - Thera Mare Boutique Hotel) και Ακρωτήρι (Kalestesia Suites).

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο : 6955 667773

οι μαθητές τραγουδούν για τους νέους που έφυγαν νωρίς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης,

Το Γυμνάσιο Θήρας σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με τίτλο
«Οι μαθητές τραγουδούν για τους νέους που έφυγαν νωρίς…»  η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 10 Ιουλίου 2012 και ώρα 8.00μ.μ.
Η παρουσία σας θα αποδείξει ότι οι νέοι αυτοί κερδίζουν το μερίδιο της αθανασίας που εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουμε με τη σκέψη, τη θύμηση και την καρδιά μας.

η γιορτή στο «χωριό»!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, ανήμερα της 1ης Ιουλίου η καθιερωμένη εκδήλωση του εν Αθήναις συλλόγου των Μεγαλοχωριανών της Σαντορίνης για να τιμηθούν οι προσπάθειες και οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών του χωριού.
Την εκδήλωση φέτος διοργάνωσαν και συνεργάστηκαν με τα παιδιά για την παρουσίαση των κειμένων που διαβάστηκαν, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μονιούδη - Σιγάλα και ο κ. Ιωσήφ Πέρρος, οι οποίοι και χεοροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους με το τέλος της εκδήλωσης. Όπως επιλέγεται να γίνεται κάθε χρόνο, στην φετινή γιορτή τιμήθηκε η προσωπικότητα του Φίλιππα Κατσίπη για την προσφορά του στα κοινά του χωριού και της Σαντορίνης.
Οι κύριοι διοργανωτές της εκδήλωσης στις σύντομες ομιλίες τους ευχαρίστησαν για την πολύτιμη βοήθειά τους την πρόεδρο του χωριού Μαρκέλλα Πιτσικάλη, τον «αδερφό» σύλλογο "το Μετόχι", τις δασκάλες Αργυρούλα Πιτσικάλη και Νικολέττα Καραμολέγκου, και τη δασκάλα των χορευτικών του χωριού Αρτεμία Δεναξά, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα πετύχαινε η γιορτή!

Φεστιβάλ Σύρου – πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε χθές 3 Ιουλίου από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με την υποστήριξή του. Το πρόγραμμα, επιγραμματικά, έχει ως εξής:

3/7/2012 Βασίλης Καζούλης: Την κιθάρα μου κάνω κατάρτι, στο γαλάζιο ταξιδεύω...
3/7/2012 - 8/7/2012 Τακτικές Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου
4/7/2012 Σύγχρονη μουσική δημιουργία Πινακοθήκη Κυκλάδων
5/7/2012 Τρίο Solvista - Ταξίδι στο βυθό της μουσικής
6/7/2012 - 7/7/2012 Industrial Revival - Βιομηχανικοί Χώροι στον Χρόνο
Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη
7/7/2012 - 18/7/2012 Ασκέπαστος Χρόνος Αίθουσα «Εμμ. Ροΐδη»
8/7/2012  Giovanni Gabrieli a Sacred Concert Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία
9/7/2012 - 22/7/2012  8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου
10/7/2012 - 10/9/2012 Σύρω σε, σ’ Ανατολή και Δύση, Ινστιτούτο Κυβέλη
11/7/2012 - 20/7/2012 Παρά θιν' αλός, Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη»
12/7/2012 Μέσα στο παραμύθι, ο κόσμος..., Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
13/7/2012 Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής Ι.Ν. Αγ. Νικολάου
15/7/2012 Κάτω από τα αστέρια, Πλατεία Μιαούλη
16/7/2012 Σμύρνη, Πόλη, Αθήνα, Πειραιάς, Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
18/7/2012 Δημήτρης Μπάσης Live Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
18/7/2012 - 28/7/2012 Έκθεση Παραδοσιακών Γλυκών και Ποτών
21/7/2012 - 30/11/2012 Έκθεση Συριανών τοπίων από 11 Ρώσους Ζωγράφους
20/7/2012 - 30/7/2012 Θάλασσες ΙΙ  Βιομηχανικό Μουσείο
 22/7/2012 - 31/7/2012 Ακουαρέλες από τη Σύρο Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη»
21/7/2012 - 22/7/2012  1ο διήμερο φεστιβάλ ακορντεόν στην Ποσειδωνία
23/7/2012 Το αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου (19ος - 20ος αιώνας)
23/7/2012 Συναυλία Μπάμπη Τσέρτου
24/7/2012 - 2/8/2012 Μουσικά όργανα & παλιοί οργανοπαίκτες
26/7/2012 Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Ορχήστρας των Κυκλάδων
27/7/2012 - 11/8/2012 6η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα “Επικοινωνία”
29/7/2012  Ένα αυτοκίνητο διηγείται... Υπαίθριος Χώρος Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου
30/7/2012 Σμυρνέϊκο Μινόρε με τη Γλυκερία
6/8/2012 Burger Project
8/8/2012 Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου
17/8/2012 - 24/8/2012 Μουσική Κατασκήνωση Σύρου
21/8/2012 Baildsa
24/8/2012 Όπου αγαπάς και όπου γης
24/8/2012 Φιλοσοφία, Τέχνες, Λογοτεχνία, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Σύρου στο τηλ. 22810 85190 

Φεστιβάλ Νάξου – πρόγραμμα

 «Εν-τεχνη δι-έξοδος» είναι το θέμα του φετινού Φεστιβάλ Νάξου που θα λάβει χώρα στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλα σημεία του νησιού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια και χορευτικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ έχει ως εξής:

28/7-2/9/2012: ΔΗ-ΜΗΤΗΡ-ΓΗ: Πολυδιάστατη εικαστική αναζήτηση των αρχετυπικών εικόνων της θεάς Δήμητρας, που διαμόρφωσαν πλαστικά ειδικά για τον Πύργο Μπαζαίου οι καλλιτέχνες Μίλτος Παντελιάς και Ειρήνη Γκόνου.
30/7: Μέρες του Φωτός – unplugged: Η Νατάσσα Μποφίλιου, ξεχωριστή ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, υπόσχεται μια μαγική ατμόσφαιρα, απόλυτης ευαισθησίας και μελωδικότητας. Ενορχηστρώσεις - Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης - Τσέλο: Άρης Ζέρβας - Βιολί: Δημήτρης Κουζής. Επιμέλεια προγράμματος: Γεράσιμος Ευαγγελάτος.
Πέμπτη 2/8 Βραδιά σύγχρονου χορού στην πανσέληνο: - Ώρα 21:30 - Ιερό Διονύσου, Ύρια. Ένα χορευτικό σόλο σε χορογραφία και ερμηνεία της Τζάνετ Αμάτο. Μουσική: Μονικ ντε Βιβί. Κοστούμι: Ντανιέλ Μενασσόλ
4/8 – Ρεσιτάλ πιάνου: Σάββατο 4/8 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου
Ρεσιτάλ πιάνου του Χρήστου Μαράντου και Χάραλντ Όσμπεργκερ σε έργα για τέσσερα χέρια, των: W.A.Mozart, Robert Schumann, Franz Liszt, Herbert Lauermann και Περικλή Λιακάκη.
Τετάρτη 8/8 Rainbows, Moons and Bicycles (RmB):– Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου
Η μοναδική Έλλη Πασπαλά μαζί με τον δεξιοτέχνη της τζαζ Τάκη Φαραζή στο πιάνο, ξυπνούν συγκινήσεις μέσα από το ρυθμό των τραγουδιών του Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Βαν Μόρισον αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταμάτη Κραουνάκη, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και άλλων αγαπημένων δημιουργών.
Έλλη Πασπαλά: φωνή - Τάκης Φαραζής: πιάνο
11/8 και  12/8 – Kassandra:   Ώρα 22:00 -Notos Club – Παλιά Χώρα: Η Kassandra του Sergio Blanco (Σέρχιο Μπλάνκο). Μια stand-up tragedy σε απλοποιημένα αγγλικά. Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου - Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου
Σάββατο 11/8 και Δευτέρα 13/8 – O μισοκοκοράκος: Ώρα 20:00 – Πύργος Μπαζαίου
Παράσταση κουκλοθέατρου, για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Η αξία του παραμυθιού δεν βρίσκεται στο ηθικό δίδαγμα, αλλά στην ελπίδα και τη βεβαιότητα που δίνει στο παιδί, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή. Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Παρασκευή 17/8- Μεσογειακός ήχος 2012: Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου
O Ross Daly (Ρος Ντέιλυ), η Κέλυ Θωμά και ο Βασίλης Ρακόπουλος, γεφυρώνουν με επιτυχία εντελώς διαφορετικά μουσικά αρχεία και προσεγγίσεις.
Κυριακή 26/8 – Moving sounds: Κυριακή 26/8 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου
O Markus Stockhausen (Μάρκους Στοκχάουζεν) τρομπέτα, μικρή τρομπέτα, σάλπιγγα και η Tara Bouman (Τάρα Μπούμαν) κλαρινέτο, μπασέτ κόρνο, μπάσο κλαρινέτο.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Διεθνές σεμινάριο ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού (26/8 - 2/9)
Με τους: Markus Stockhausen, Tara Bouman, Βασίλη Ρακόπουλο. Οι σπουδαστές θα δώσουν συναυλία την Κυριακή 2/9. Σχολή Ουρσουλινών – Κάστρο Χώρας
http://users.sch.gr/fragiskou
Σεμινάριο Δραματοθεραπείας - Commedia Dell’ Arte and the Dramatherapist (1και 2/9)
Με την Anna Seymour, Καθηγήτρια Drama therapy, στο Cambridge College.
Πύργος Μπαζαίου – Ινστιτούτο ΑΙΩΝ http://aeon-dramatherapy.gr

Πηγή: www.in.gr

στην Τήνο (5-6-7 Ιουλίου) η φετινή Συνάντηση λαϊκών πνευστών και παραδοσιακής μουσικής νέων Ν. Αιγαίου


 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει στην Τήνο (5-6-7 Ιουλίου 2012) τη δεύτερη σε επίπεδο Περιφέρειας “Μουσική Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου”.

Περισσότεροι από 120 νέοι μουσικοί - ηλικίας από 6 μέχρι και 21 ετών - από 15 τουλάχιστο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλης εμβέλειας μουσική πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζει την ενθουσιώδη προσπάθεια ενδυνάμωσης της ζωντανής μουσικής του Αιγαίου, που ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων το 2002, με την καθιέρωση του θεσμού των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών.
Η Συνάντηση των Νέων, με την παγκυκλαδική αρχικά μορφή της, έχει καθιερωθεί από το 2004, αποτελώντας το επιστέγασμα της προσπάθειας που καταβάλλεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στο Φοίνικα της Σύρου, για προσέλκυση όλο και περισσότερων παιδιών στην εκμάθηση των παραδοσιακών λαϊκών κυκλαδίτικων οργάνων (λαϊκά πνευστά και κρουστά, βιολί, λαούτο, λύρα και σαντούρι).
Η μεγάλη αυτή ομήγυρη των νέων νησιωτών, με συνεχώς αυξανόμενη κάθε χρόνο συμμετοχή, επιτυγχάνει τη μύηση των νέων στον πλούτο και την ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου και τη γόνιμη ανταλλαγή μουσικών - και όχι μόνο - εμπειριών μεταξύ τους, συντελώντας στη διαμόρφωση μιας ιδιότυπης νεολαιίστικης πολιτιστικής κοινότητας στο χώρο του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Συνάντηση που φέτος φιλοδοξεί να συγκεντρώσει νέους εκπροσώπους νησιών από κάθε γωνιά της Περιφέρειας, θα διεξαχθεί σε τρείς φάσεις, σε παραδοσιακά χωριά της τηνιακής ενδοχώρας. 

Την διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ φέτος πραγματοποιείται με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Τήνου και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, καθώς και τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περσυνή εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη.


η Σαντορίνη που έφυγε φιλοξενεί τους απρόβλεπτους...


συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου 9.7 – θέματα

Την Δευτέρα 9.7 στην Τήνο, σε αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με τα εξής θέματα :

Επικύρωση πρακτικών της 6ης/9-6-2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι διεργασίες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο που αφορούν τα διαρθρωτικά ταμεία (Ταμεία Κοινωνικής Συνοχής, Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ανάπτυξης) για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Εισηγητής : κ. Νικόλαος Χρυσόγελος
Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος Εισηγητές : κ. Γεώργιος  Πουσσαίος  - κ. Φώτιος Χατζηδιάκος
Συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων  ουσιών «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ».
Εισηγητής : κ. Γεώργιος  Πουσσαίος 
Έκδοση άδειας εκμετάλλευσης λατομείου σχιστολιθικών πλακών έκτασης 14.850 τ.μ. στη θέση «Πατέλα» του Δήμου Τήνου
Τροποποίηση του καταστατικού του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού (Δ.Ο.Τ.) σε Περιφερειακό Οργανισμό Τουρισμού (Π.Ο.Τ.)
Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Καλυμνίων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλύμνου για το έργο "Μελέτες δημιουργίας Αλιευτικών Καταφυγίων στο Βαθύ, στο Εμποριό και στην Τέλενδο του Δήμου Καλυμνίων", προϋπολογισμού 100.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Τροποποίηση του άρθρου 5 της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων), του Δήμου Άνδρου (ως διάδοχος των Δήμων Άνδρου, Κορθίου και Υδρούσας) και του ΤΕΙ Αθήνας, με τίτλο «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΟΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΑΝΔΡΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΝΕΡΟΥ» που αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Έργου Ενταγμένου στο Τεχνικό Πρόγραμμα Κυκλάδων, στην Κατηγορία ΚΑΠ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ( με α / α 16), (9779δ).
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Πουσσαίος
Κλείσιμο παλαιών Τραπεζικών Λογαριασμών και άνοιγμα νέων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Δωδ/σου) στην EUROBANK
Λήψη απόφασης για ορισμό τόπου συνεδρίασης του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου.

τριήμερο “Κοινωνικής Οικονομίας” 6-8 Ιουλίου από τους οικολόγους πράσινους


Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου, 

Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας ως εργαλείου αναζωογόνησης των τοπικών οικονομιών, με δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.


Χ. Κόκκινος για την οικονομική επιτροπή….

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινος σχετικά με συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας (2.7) αναφέρει ότι,

 Τα μέλη του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση αποστολής των εισηγήσεων.
Κατά τη συζήτηση θέματος σχετικού με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής Ν. Αιγαίου, καταθέσαμε αίτημα αλλαγής του προγραμματισμού της τουριστικής προβολής. Εκτιμώντας την έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία και την πτώση της τουριστικής κίνησης ζητήσαμε: Την αλλαγή του προγραμματισμού της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, tην άμεση σύγκλιση συνεδρίασης της τουριστικής επιτροπής, sυζήτηση του θέματος του τουρισμού στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Συριζα Κυκλάδων, για το νερό....

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, το νερό δεν είναι εμπόρευμα είναι δημόσιο αγαθό» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Συριζα Ν. Χουντής
στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την Έκθεση του Κοινοβουλίου για τα ύδατα  που έγινεστην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.  
Η Γνωμοδότηση, η οποία είχε εγκριθεί ομόφωνα, κατέγραφε την πλήρη αντίθεση της Επιτροπής Αναφορών στις προσπάθειες και πιέσεις θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης στις χώρες μέλη της ΕΕ, τονίζοντας ότι«το νερό είναι δημόσιο αγαθό».

Δευτέρα, Ιουλίου 02, 2012

εξετάσεις για τις άδειες ταξί

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Π.Ν.Α.,                                           
Σας γνωρίζουμε ότι την 10/07/2012 ημέρα  Τρίτη και ώρα 11:00 στα Γραφεία του                             
Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών  Θήρας θα διενεργηθούν εξετάσεις υποψήφιων για απόκτηση Ειδικής Άδειας Οδήγησης Αυτοκίνητου ΤΑΞΙ-ΕΔΧ.
Κατάθεση δικαιολογητικών έως  09/07/2012.           
Για πληροφορίες 22860 – 25375  pethtme@1730.syzefxis.gov.gr                   

συνάντηση της ΕΝΠΕ με υπουργούς …

Και συγκεκριμένα με της νέα πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα συναντηθεί σήμερα 2.7 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Και στις δύο συναντήσεις με τους κ. κ. Αντώνη Μανιτάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, αντίστοιχα, θα συμμετάσχει και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Γιάννης Βρούτσης – δραστηριότητα….

Σχετικά με τις δραστηριότητές του ως Υπουργός Εργασίας μας ενημέρωσε ο βουλευτής των Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
Επιγραμματικά, και στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων του ως επικεφαλής πολιτικός προϊστάμενος του εν λόγο υπουργείου, ο κ. Βρούτσης,

Με απόφασή του συγκρότησε Επιτροπή Μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Η επιτροπή ανέλαβε να προσδιορίσει τους χώρους και την αναγκαία υποδομή για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου από το κτήριο της οδού Πειραιώς 40, στο κτήριο επί της οδού Σταδίου 29, όπου στεγάζεται και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπογράμμισε ότι:
«Με την απόφαση αυτή, το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να εξοικονομήσει 400.000 € ετησίως από μισθώματα, πλέον των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν εξαιτίας της μείωσης της γραφειοκρατίας και των λειτουργικών εξόδων. Επίσης, επιτυγχάνεται ο διαχρονικός στόχος της ενοποίησης των Υπηρεσιών του Υπουργείου».

Ο Υπουργός Εργασίας με νέα απόφασή του συγκρότησε Επιτροπή Μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Η επιτροπή ανέλαβε να διερευνήσει και να μελετήσει τους χώρους και την αναγκαία υποδομή για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ σε κτήρια του ΟΑΕΔ (πρώην Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας), με σκοπό την αξιοποίησή τους σε συνεργασία με την διοίκηση του Οργανισμού. 

Επίσης,
Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 29.6 στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ του Υπουργού, του Υφυπουργού και της Γενικής Γραμματέως με Υπηρεσιακούς παράγοντες για τη διαμόρφωση Εθνικής διαπραγματευτικής στρατηγικής.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση δυο μόνιμων διαπραγματευτικών ομάδων (μια για τις Εργασιακές Σχέσεις και μια για το Ασφαλιστικό), που θα διαπραγματεύονται την εφαρμογή και την πορεία των όρων της Δανειακής Σύμβασης.

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποίησαν την Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 ο Υπουργός κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Νικολόπουλος με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Η συζήτηση - ενημέρωση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν τις βασικές στοχεύσεις του ΙΚΑ για την περίοδο 2012-2013, τις δαπάνες, την πορεία των εσόδων του φορέα, καθώς και την προώθηση διαρθρωτικών υποστηρικτικών αλλαγών στο ΙΚΑ όπως την ταχύτερη απονομή συντάξεων και τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού.

Ενώ, τέλος, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ο Υπουργός συναντήθηκε με την Διοικήτρια του ΟΑΕΕ κα. Γεωργία Κωτίδου και τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Παναγιώτη Πέτρουλα, όπου και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους δυο ασφαλιστικούς φορείς.

Συριζα Κυκλάδων για τον ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριζα Κυκλάδων σχετικά με το ζήτημα του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης αναφέρεται ότι “μονομερές δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης η αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση και σε καμία περίπτωση αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απαντάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Ν. Χουντή”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, που με βάση διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζουν ως μεγάλο στόχο της νέας κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα για  την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%, δίνουμε στη δημοσιότητα παλαιότερη απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα φορολογίας κ. Šemeta στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή.

Ο κ. Šemeta στην απάντηση του τονίζει ότι είναι αποκλειστικό δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους (εν προκειμένω της Ελλάδας) να ορίσει ποιο θα είναι το ύψος του ΦΠΑ για το χώρο εστίασης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον καθορισμό του. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρινίζει δηλαδή ότι ο ορισμός του ύψους του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης είναι αποκλειστικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης αποτελεί αίτημα που θα «διεκδικηθεί» από την Τρόικα.

Ο Ρέμπραντ στην Σαντορίνη ….

(αλήθεια, πότε ήρθε και δεν τον πήραμε χαμπάρι..!)

Κείμενο με τίτλο, «Ο Ρέμπραντ στην Σαντορίνη» ανάρτησε την Παρασκευή 28 Ιουνίου στην ιστοσελίδα του ο αρχαιολόγος, ιστορικός της Τέχνης, αρθρογράφος και  συγγραφέας, (ο πολιτισμός στην εποχή της μελαγχολίας, Ελένη απο χαρτί, κ.α.) Μάνος Στεφανίδης.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό περιοδικό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (έχω κι εγώ κόκκινο σπίτι..!) On - Off τον Φεβρουάριο του 2005.