Σάββατο, Νοεμβρίου 07, 2009

Και βέβαια δεν ξεχνιόμαστε, τώρα που είναι χειμώνας, αρκετά είναι τα σκυλάκια και κουταβάκια που ζητούν σπίτι.

Η πάντα ενημερωμένη σελίδα της Ένωσης Ζοωφίλων Σαντορίνης είναι η : http://sawasantorini.blogspot.com/
και απο εκεί μπορείτε να μαθαίνετε για τα ζωάκια που... περιμένουν κάποιον να τα δεί και να τα αγαπήσει.

Άμεσα ζητούν σπίτι και την αγάπη σας:

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση που ενδιαφέρεστε αξίζει να τα δείτε και να τα ζήσετε από κοντά.

ΖΗΤΑME ΣΠΙΤΙ!

ΔΙΝONTAI ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Ημίαιμα κουτάβια, αρσενικά, 2 μηνών, πολύ ήρεμα, κατάλληλα για οικογένεια με παιδιά Πληροφορίες: 6974321784 & 22860-25847

ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Διασταύρωση χάσκι-λυκόσκυλο, θηλυκό, στειρωμένο, 1 έτους, πολύ κοινωνικό, κατάλληλο για οικογένεια με παιδιά. Πληροφορίες: 6974321784 & 22860-25847

ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Χάσκι ημίαιμο , θηλυκό, στειρωμένο, 1 έτους, πολύ φιλικό, κατάλληλο για οικογένεια με παιδιά. Πληροφορίες: 6974321784 & 22860-25847

ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Καθαρόαιμο Αγγλικό Σέττερ, αρσενικό, 1 έτους, πολύ κοινωνικό, κατάλληλο για οικογένεια με παιδιά. Πληροφορίες: 6974321784 & 22860-25847



.....................

Θέλω να συνενωθώ!

Το μπλόγκ είναι στην ευχάριστη θέση (και μάλιστα είναι πολύ περήφανο γι αυτό) να σας αποκαλύψει ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες -και προσωπικές του- πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο νέος Δήμος που θα προκύψει στο πλαίσιο του Καποδίστρια ΄Β και ύστερα από συνένωση και θα περιλαμβάνει και την δική μας την περιοχή, θα ονομάζεται : ΣΑΝ-ΖΩΝΗ (σσ Δήμος ΣανΖωνιανών)
Όνομα το οποίο θα προέλθει από την συνένωση του Δήμου Θήρας -των Κυκλάδων- με τον Δήμο Ζωνιανών -της Κρήτης-.

Η απόφαση, που όπως είπαμε σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, προέκυψε ύστερα από ενδελεχή μελέτη στα -κοινά- χαρακτηριστικά των 2 περιοχών, ενώ οι αρμόδιοι απεφάνθησαν ότι θα υπάρξουν και πολλαπλά οφέλη. και για τις δύο περιοχές.

Μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών των δύο περιοχών, ότι το χειμώνα που φεύγουν οι παραθεριστές και καθόμαστε μόνοι μας, αντί να μελαγχολήσουμε, παντρευόμαστε μεταξύ μας και ρίχνουμε για πέντε μερόνυχτα σερί μπιστολιές στον αέρα ώστε να το γιορτάσουμε και να περάσει και η ώρα μας. ως αποτέλεσμα των πολλών χειμερινών γάμων άλλη δουλειά να μην έχουμε παρά να βαράμε μέρα – νύχτα πιστολιές…..
Παράλληλα και μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών, εσχάτως και στην περιοχή μας όπως άλλωστε και στην περιοχή των Ζωνιανών, θραύση στην νεολαία κάνει το παιχνίδι «η γάτα με το ποντίκι». όπου παρέες 20άρηδων νεαρών προσπαθούν να κλέψουν τα τζιπ της αστυνομίας που οδηγούν 20άρηδες αστυνομικοί, και να τα οδηγήσουν καμια ωρίτσα και μέχρι να τους περικυκλώσουν παρέες μεγαλύτερων σε ηλικία και βαθμό αστυνομικών.
Όπως άλλωστε λένε 20άρηδες και από τις δύο πλευρές, όλο αυτό το παιχνιδάκι γίνεται πάλι για να περνάει η ώρα, γιατί εδώ που τα λέμε η νεολαία δεν εχει και πολλές διεξόδους στο νησί μας, με αποτέλεσμα να πλήττει, ενώ επειδή είμαστε φιλήσυχοι πολίτες ούτε οι εικοσάρηδες αστυνομικοί έχουν τόση δουλειά με αποτέλεσμα κι αυτοί να πλήττουν, και προκειμένου και οι δύο πλευρές να κρατούν τα αντανακλαστικά τους σε εγρήγορση έχουν το τελευταίο διάστημα εφαρμόσει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία αυτό το παιχνιδάκι, «η γάτα με το ποντίκι». Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών δηλώνουν ότι πρόθεσή τους το επόμενο διάστημα είναι να βελτιώσουν τους χρόνους τους κάπως από τις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. ακόμη και με βροχή….


για την συνένωση είπαν
Ο Έπαρχος Θήρας φέρεται να είπε ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση που αξίζει να συζητηθεί (να το δούμε δηλαδή το θέμα) εάν μας συμφέρει κι εάν έχουμε κάτι να κερδίσουμε από αυτό (να εξετάσουμε δηλαδή τα οφέλη) κι εάν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από την εμπειρία των Κρητικών.
Ο Έπαρχος Θήρας είπε ότι σε πρώτη φάση βλέπει θετικά το ενδεχόμενο, υποσχέθηκε να το θέσει θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Επαρχιακού Συμβουλίου, να γράψει γράμμα για το θέμα στον αρμόδιο υπουργό, ενώ αναφερόμενος στο ακτοπλοϊκό είπε ότι η συνένωση μπορεί να βελτιώσει την κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Κρήτη.
Ο Δήμαρχος Θήρας φέρεται να είπε ότι «καλύτερα» γιατί του αρέσει η Κρήτη, γιατί είναι λεβεντομάνα και βγάζει καλό λάδι κάτι που δεν βγάζει η Σαντορίνη (κι ετσι θα κάνουμε τράμπα το προϊόν). Επίσης ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το προπαρασκευαστικό έργο του Υπουργού κ. Ραγκούση «θεάρεστο» μιας και οι ανακατατάξεις στην Αυτοδιοίκηση ήταν επιβεβλημένες, ενώ τον ίδιο τον χαρακτήρισε «λεβεντιά» γιατί αυτές οι αλλαγές θέλουν …. κότσια.
Ο Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ενώ ακόμη απορεί για το πώς βρέθηκαν κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο περιοχών, σημειώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ των μελών του συνδυασμού του, ενώ εάν προκύψουν αντιρρήσεις, θα γίνει διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Σύλλογος Κρητών Θήρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός σημειώνοντας ότι η απόφαση εάν και καθυστερημένη ήταν αναγκαία, ενώ για αμέσως μετά τις εκλογές προανήγγειλε συναυλία με άξιους εκπροσώπους των δύο περιοχών κατά την διάρκεια της οποίας -μεταξύ άλλων- θα μοιραστεί άφθονη ρακή.
Ο Σύλλογος Ποντίων Θήρας αρχικά εξέφρασε την στήριξή του στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αν και αισθάνεται ελαφρώς δυσαρεστημένος από το γεγονός οτι καμια από τις εισηγήσεις του για συνένωση της Σαντορίνης με περιοχές του Πόντου δεν έγινε δεκτή….
Το δημοτικό συμβούλιο τέλος, αποφάσισε υπέρ της σύστασης 10 μελούς επιτροπής που θα μεταβεί στην Κρήτη για 10 μήνες προκειμένου να εξετάσει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών και να εξάγει τα πολύτιμα συμπεράσματά του…..
......................


Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας στο πλαίσιο των χειμερινών πολιτιστικών εκδηλώσεών της, χθες Παρασκευή 6 Νοεμβρίου παρουσίασε την παιδική θεατρική παράσταση
«Κόκκινη κλωστή Δεμένη…»
στις 11 το πρωί στο Μπελλώνειο, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές να την παρακολουθήσουν.

Ενω, για σήμερα το απόγευμα στις 17.00 στο Μπελλώνειο εχει οργανώσει ημερίδα με θέμα «Θυρεοειδής Αδένας και Ψυχικές διαταραχές. Υποθυρεοειδισμός - Υπερθυρεοειδισμός και διαταραχές στην ψυχική σφαίρα.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Κάποιο πρόβλημα στον αδένα αυτό μπορεί να είναι η αιτία πολλών άλλων προβλημάτων στη υγεία μας και σχετίζεται άμεσα με ψυχικές διαταραχές. Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αφορά όλους μας.

Ομιλητές θα είναι η ενδοκρινολόγος Κατούντα Ευγενία και η ψυχολόγος Καφιέρη Μαρία.



............
....

Κόκκινο κρασί, φλογερές γυναίκες;

Για ένα ενδιαφέρον άρθρο της Τασούλας Επτακοίλη υπο τον τίτλο «Οινολογίες»
μας ενημερώνει η κ. Ρούσσου από το οινοποιείο «Κάναβα Ρούσσος» στην Γωνιά
.

Πέρα από τον τίτλο του άρθρου, η επικεφαλίδα της ανακοίνωσης που λάβαμε για το θέμα εχει καλύτερο τίτλο. «Κόκκινο κρασί, φλογερές γυναίκες;»


Είναι μεγαλύτερο, λοιπόν, το επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας σε όσες γυναίκες πίνουν κάθε μέρα ένα - δυο ποτηράκια κόκκινο κρασί; Να συγκαταλέγεται κι αυτό στις πολλές διαπιστωμένες αρετές του ερυθρού οίνου;
Αυτό πάντως υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές. Σε μια μεγάλη έρευνα, την πρώτη του είδους της διεθνώς, που πραγματοποιήθηκε από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, αναλύθηκε η συμπεριφορά 800 γυναικών ηλικίας 18 - 50 ετών και τα συμπεράσματα ήταν σαφή: η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται άμεσα με τις γυναικείες σεξουαλικές ορμές. Είπατε τίποτα;

Κι άλλη έρευνα, ελληνικού ενδιαφέροντος αυτήν τη φορά: Το 91% των Ελλήνων καταναλώνουν κρασί, και μάλιστα το 50% σε υψηλή συχνότητα.

Αυτά τα συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, προέκυψαν από έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Αγροτικής Οικονομίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι καταναλωτές -όπως διαπίστωσε, επίσης, η έρευνα- δείχνουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά κρασιά αφού τα προτιμούν σε ποσοστό 64,8%, ενώ εκείνοι που προτιμούν αποκλειστικά τα εισαγόμενα είναι ελάχιστοι (0,6%), στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά δεν έχει αλωθεί από τα εισαγόμενα, στο βαθμό που αυτό ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Οσον αφορά τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε σχέση με το είδος του κρασιού που καταναλώνουν, τα πρωτεία φαίνεται να κατέχει το ερυθρό (48%) σε σχέση με το λευκό (36%).




..................

πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου "Κ.Π. Καβάφης - η νεότερη εγυπτιακή σφίγγα" του Σαράντου Καργάκου μας έστειλε ο εκδότης των Θηραικών Νέων κ. Λιγνός.
η παρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις εκδόσεις Αρμός.

«Έφυγε» το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 5 Νοεμβρίου ο π. Ελευθέριος Λειβαδάρος, για περισσότερα από 54 χρόνια ιερέας της ενορίας του Μεγαλοχωρίου.

Για το γεγονός, για την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου ιερέα,
ο κ. Ιωσήφ Πέρρος, πάντοτε συνεπής στην παρακολούθηση της επικαιρότητας του νησιού, μας έστειλε δυό κείμενα. το ένα το συνέταξε ο ίδιος, ενω το δεύτερο αποτελεί … κληρονομιά της γιαγιάς του Γουλιελμίας Συρίγου – Μονιούδη.

Από το βιβλίο “ Η Σαντορίνη μου” της Γουλιελμίας Συρίγου – Μονιούδη διαβάζουμε: “ νέος μαθητευόμενος κοντά στο συγχωριανό του αείμνηστο παπά – Μάρκο Βασσάλο όπου και διδάχτηκε πολλά. Πριν έλθει στο Μεγαλοχώρι ήταν εφημέριος στο Βουρβούλο... Διαδέχθηκε το 1954 τον αείμνηστο ιερομόναχο Λουκάκη. Ακούραστος στα καθήκοντά των εκκλησιών του μέχρι και το πιο μακρινό ξωκκλήσι του χωριού ο παπά – Λευτέρης πρόθυμος στις υποχρεώσεις του ποιμνίου του, ονομαστός για το χάρισμά της φωνής του. Διακρίθηκε για τον σεβασμό του και την ευλάβειά του που τον χαρακτηρίζουν στις δεκαετίες που πέρασαν μέχρι και των ημερών μας, ώστε να διατηρηθεί η πλούσια θρησκευτική της κληρονομία στο Μεγαλοχώρι.
Για τον σεμνό λευίτη του χωριού μας λένε ότι όποιος δεν έχει παρακολουθήσει τον κατανυχτικό του εσπερινό, ή δεν τον έχει ακούσει να σημαίνει τις καμπάνες της Παναγιάς με τρόπο τόσο αρμονικό και ρυθμικό έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος από την ομορφιά που διατηρεί και σήμερα το Μεγαλοχώριο”


Ο πατήρ Ελευθέριος, με καταγωγή από το Εμπορείο Σαντορίνης, ήρθε στο Μεγαλοχώρι, να ιερουργήσει πριν από πενήντα χρόνια. Πριν έλθει στο Μεγαλοχώρι ήταν εφημέριος στο Βουρβούλο.
Έχει την μεγάλη ευτυχία να αποκτήσει μαζί με την παπαδιά, την κυριά Κατερίνα, μια πολυμελή οικογένεια. 7 παιδιά, 13 εγγόνια (ίσως να ξεχνάω κανένα), 5 δισεγγόνα.
Ακούραστος στα καθήκοντα των εκκλησιών του μέχρι και το πιο μακρινό ξωκλήσι του χωριού, πάντα πρόθυμος στις υποχρεώσεις του ποιμνίου του, ονομαστός για το χάρισμα της φωνής του. Διακρίθηκε για το σεβασμό και την ευλάβεια που τον χαρακτηρίζουν στις δεκαετίες που πέρασαν μέχρι και των ημερών μας, ώστε να διατηρηθεί η πλούσια θρησκευτική της κληρονομιά στο Μεγαλοχώρι.
Πριν από λίγες ημέρες ο παπάς μας, έπαθε ένα ατύχημα, εξ αιτίας του οποίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αυτή ήταν η αφορμή να συγκεντρώσω σ ένα άρθρο, συνοπτικά τα βιώματά μου από τον παπα Λεφτέρη
Πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής γιορτής του χωριού προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων (άγιων προστάτιδων του χωριού), την Ιη Ιουλίου, τιμήθηκε μέσω του Μητροπολίτη πρώην Θήρας κ. Παντελεήμονα, από την Εκκλησία της Ελλάδας, για την πεντηκονταετή του ιερατική παρουσία. Αυτή τη βράβευση, μετά από λίγες ημέρες την έβαλε μέσα στο ιερό και την παρουσίαζε στους ξενοχωρίτες καθώς και στους χωριανούς , με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση. Η βράβευση αυτή, μπορεί να ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον ίδιον, αλλά αυτά που προσέφερε είναι πολύ πιο σημαντικά για όλους. Ο παπάς μας ήταν για μισό και πλέον αιώνα δίπλα σε όλους, για όλους. Μαζί στις χάρες, μαζί στις θλίψες. Μαζί στις γεννήσεις μαζί και στους θανάτους.

Δεν ξέρω αν είμαι άξιος να κρίνω την ιερατική λειτουργία του παπά μας, αλλά θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που κάποια, ίσως μόνο τα «παπαδάκια» μπορούσαν να διακρίνουν.

Το βασικό του χαρακτηριστικό, ήταν η μελωδική φωνή του. Δεν ήξερες αν εκείνη την ώρα έβγαινε η φωνή από τα χείλη Αγγέλου, ή από χείλη ανθρώπου. Αργά και σταθερά έψελνε και φαινόταν ότι είχε ύψιστη συναίσθηση του τι έκανε εκείνη τη στιγμή. Είχε μία καθαρή και αγνή χροιά φωνής, που δεν τον εμπόδιζε να ψέλνει από τις πιο χαμηλές κλίμακες μέχρι τις πιο υψηλές νότες. Πάντα, όταν έπρεπε να ψάλλει, αρχικά δεν έψελνε κανείς άλλος μαζί του για να ακούσουμε τις ψαλμωδίες από αυτόν. Όταν έκαναν λάθος τόνο οι ψαλτάδες πάντα χωρίς να πει τίποτα έψελνε μόνος του για να τους διορθώσει.
Tο Μεγαλοχώρι είναι ένας τόπος καταγωγής πολλών ιερέων, εκτός των άλλων. Για τον σεμνό Λευίτη του χωριού μας λένε ότι όποιος δεν είχε παρακολουθήσει τον κατανυχτικό του εσπερινό ή δεν τον έχει ακούσει να σημαίνει τις καμπάνες της Παναγιάς, με τρόπο τόσο αρμονικό και ρυθμικό έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος από την ομορφιά του Μεγαλοχωρίου. Όποιο από τα παπαδάκια, μπορούσε να προλάβει τον παπά όταν κατέβαινε από το καμπαναριό της Παναγιάς, θα του φαινόταν ότι είχε τελειώσει μία συνομιλία με τους Αγγέλους που προστάτευαν το χωριό, τους είχε «καλέσει» στην Παναγιά και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει να λειτουργεί. Φαίνεται ότι έπαιρνε από κάπου ανώτερα δυνάμεις. Πάντα θα μείνει στα αυτιά μας ( και στις ψυχές μας) ο τρόπος που σήμαινε ο παπάς τις καμπάνες. Αυτός ο ήχος που μόνο μέσα από τα γεροντικά χέρια του παπά «έβγαινε». Ήταν σαν μαέστρος που καθόριζε τη σειρά που θα παίξουν τα όργανα της ορχήστρας του. Πολλοί (χωριανοί-παπαδάκια), προσπάθησαν να σημάνουν τις καμπάνες της Παναγιάς, κανείς δεν κατάφερε να τον πλησιάσει. Θα φανεί περίεργο αυτό που θα πω, αλλά έχω την εντύπωση ότι βοήθησε ο ήχος της καμπάνας που χτυπούσε ο παπάς, στην πίστη των Μεγαλοχωριανών. Ήταν κάτι που οδηγούσε ψηλά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του παπά που θυμάμαι, ήταν όταν στην Μικρή Είσοδο του Εσπερινού, όταν μας μάθαινε το «φως ιλαρόν», μας κρατούσε πάντα ίσο για να μάθουμε να ψέλνουμε. Ή όταν κατά τη διάρκεια του Άγιου Δεκαπέντε, στις παρακλήσεις της Παναγιάς, μετά το τέλος των τροπαριών όταν έπρεπε να θυμιάσει ξεκίναγε πάντα το «άξιον εστίν ως αληθώς», κράταγε το ίσο χτυπώντας τα χέρια του στην Αγία Τράπεζα, έτσι ώστε να μας δείξει πώς πρέπει να ψάλλουμε όλοι μαζί. Το τελευταίο καλοκαίρι, ο αδερφός μου κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας, ίσως την πιο ιερή στιγμή, στο «Λάβετε φάγετε» όπου το κρασί μετουσιώνεται σε αίμα και το πρόσφορο σε σώμα του Χριστού, μου είπε ότι δεν περίμενε να έχει συγκινηθεί ο παπάς τόσο, καθώς έβλεπε την ηρεμία στα μάτια του και την ευλαβικότητα του στο πρόσωπό του.
Κάθε Δεκαπενταύγουστο, (και) το χωριό μας τιμά την Δέσποινά μας, την Κοίμηση της Παναγιάς. Η εορτάζουσα εκκλησιά βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα από την Παναγιά. Τα περισσότερα (λαμπάδες, πανέρι, άμφια κ.λ.π.), τα μεταφέρναμε από την Παναγιά. Ενώ είχε σημάνει γιορτινά, και ξεκίνησε ο πανηγυρικός εσπερινός, ψάχναμε στο ιερό να βρούμε το κοντάρι που ανάβει τους πολυελαίους. Ρωτήσαμε τον παπά αν το έφερε, και εκείνος είπε ότι το ξέχασε. Ασυναίσθητα του είπα δεν πειράζει και ότι θα πεταγόμουνα να το έπαιρνα. Τότε εκείνος γυρνά με ένα ύφος στεναχώριας και μου λέει: « εμένα όμως πειράζει, γιατί εγώ το ξέχασα». Δεν ξέρω πως το πήρε. Δεν ξέρω τι αισθάνθηκε εκείνη τη στιγμή, αλλά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η απάντησή του.
Πάντα όταν συνιερουργούσε με άλλους ιερείς, ή ακόμα βρισκόταν ο Επίσκοπος της περιοχής στο χωριό, έκανε τα πάντα για να είναι ευχαριστημένοι. Αν και είναι ο γηραιότερος, γινόταν πάντα διάκονος για όλους. (Αυτό, φυσικά συνέβαινε και με το ποίμνιό του. )

Τη δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, αξιώθηκα να βρεθώ στην Παναγιά των Εισοδίων, στο Μεγαλοχώρι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε κατανυκτικός εσπερινός προεξάρχοντος, του Μητροπολίτη μας κ.κ. Επιφανείου, με τη συμμετοχή πλήθος ιερέων από όλα τα χωριά του νησιού. Ο παπάς μας, συμμετείχε στο εσπερινό και παρατήρησα ότι για άλλη μία φορά, βρέθηκε σε σημείο μεγάλου σεβασμού από τους άλλους ιερείς. Μέσα στο ιερό υπήρχε ένας μικρός καναπές για να κάθεται ο εκάστοτε ιερέας. Όταν μπήκε στο ιερό, ένας νέος σε ηλικία ιερέας που δεν περίμενε να δει, τον «ανάγκασε» να καθίσει στην πολυθρόνα του, για να του δείξει την αγάπη του.
Προσπάθησε να μην αφήσει κανέναν με παράπονο, αν και δεν βρήκε την ίδια ανταπόκριση. Οι περισσότεροι πάντα τον ακούγαμε με σεβασμό σε οτιδήποτε έλεγε. Στις εκκλησίες του χωριού που γιόρταζαν το καλοκαίρι, πάντα πήγαινε μία δυο μέρες πριν, είτε για να δει το στολισμό, είτε για να δει αν λείπει κάτι, είτε να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη ( αν τυχόν ήταν ιδιωτική ) για την πανήγυρη, δηλαδή για το προσφερόμενο φαγητό από κάποιον πιστό μετά το τέλος της λειτουργίας στους πιστούς), είτε ακόμα να δει αν γαλαχτίστηκε καλά η εκκλησία, ώστε να δει αν είναι έτοιμη να δεχτεί τους πιστούς.
Τέλος, ήταν αυτός που κράτησε αναλλοίωτες τις θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου μας, είτε αυτές λέγονται Πασχαλινά έθιμα, είτε οτιδήποτε άλλο.

Δεν ξέρω αν κατάφερα να σας παρουσιάσω τον παπά για τον άνθρωπο και προς το συνάνθρωπο, τον σεβάσμιο παπά μας. Ξέρω όμως, ότι πολλοί, έμαθαν να αγαπούν την εκκλησιά, από τον τρόπο που ιερουργούσε ο παπα Λεφτέρης. Είναι ο άνθρωπος που έζησε, κατά τη γνώμη μου, για το δούναι και όχι για το λαβείν. Μπορεί από κάποιους να πληγώθηκε, μπορεί κάποιοι να τον πλήγωσαν, ζητώ εκ μέρους τους συγγνώμη. Οι περισσότεροι ευεργετήθηκαν. Για όλους εμάς, εκφράζω τις ευχαριστίες μας, και προσεύχομαι όπως η Παναγιά η Τρανή, καθώς και όλοι οι Άγιοι του Μεγαλουχωριού τον προστάτευσαν επί πενήντα και πλέον χρόνια, έτσι να του δίνουν υγεία, μακροημέρευση και κάθε καλό, τώρα που παραιτήθηκε από τα επίσημα χαρτιά του της Μητρόπολης, mιας και σίγουρα δεν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.
.................................
Μιας και η τελευταία ανάρτηση είχε να κάνει με την Περιφέρεια και συγκεκριμένα με την αποχώρηση του Γενικού Γραμματέα κ. Κόκκινου ως αποτέλεσμα των πολιτικών ανακατατάξεων,
αξίζει να σημειώσουμε πως ένα από τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν οριστικά στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την υπογραφή του κ. Κόκκινου,
είναι η μελέτη «Σ.Χ.Ο.Ο.Λ.Π» (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) της Κοινότητας της Οίας, προϋπολογισμού 120.000,00 €

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2009


το είχαμε προβλέψει ! το είχαμε προβλέψει !
(καλά, δεν είμαστε και μάντεις -τύφλα να χει ο γιούρι γκέλερ!- απλώς παρατηρητηκοί)
Την αποχαιρετιστήρια επιστολή του δημοσιοποίησε σήμερα ο απερχόμενος ΓΓ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
στην οποία ευχαριστεί τους συνεργάτες του, αναφέρεται στο έργο του (η αλήθεια είναι πως είναι καλογραμένη, μιας και ο ΓΓ είχε 35 ολόκληρες μέρες στην διάθεσή του για να την γράψει..) ενω εκφράζει και το παράπονο οτι κανένας δεν τον πήρε τηλέφωνο να του πεί οτι εδω και 35 μέρες το Πασοκ κέρδισε τις εκλογές με αποτέλεσμα να βάλει τα δικά του παιδιά σε μπόλικες θέσεις του δημοσίου.
Ως αποτέλεσμα της άγνοιάς του ο ΓΓ της Περιφέρειας είχε κόψει εισητήρια να πάει επίσκεψη στην Τήνο την επόμενη εβδομάδα, τα οποία και θα πρέπει να επιστρέψει και να ζητήσει να του καταβληθεί το αντίτιμο. ( μεταξύ μας είχε προετοιμάσει κι άλλες πρωτοβουλίες αλλά δεν του βγήκαν)
Σύμφωνα με την επιστολή,
Αγαπητοί Πολίτες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου,

Σήμερα 3-11-09 ενημερώθηκα μέσω διαδικτύου, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών την αποδοχή των παραιτήσεων μας που είχαμε υποβάλλει από τις 7-10-09. Δεν γνωρίζω εάν αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εκείνο όμως που διακρίνω, είναι η έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας που θα έπρεπε να είναι διάχυτη στις περιπτώσεις της εναλλαγής των κομμάτων της εξουσίας, με συγκεκριμένη διαδικασία παράδοσης παραλαβής την οποία εσκεμμένα ή μη μου στερούν.

Δεν δέχτηκα ούτε τηλέφωνο, ούτε μία υπηρεσιακή επιστολή!!!
Έχοντας ολοκληρώσει τη μακροβιότερη θητεία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια μας και τη χώρα μας στην τιμητική θέση του Αντιπροέδρου του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών), νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τους εκπροσώπους των αρχών, τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, τους συνεργάτες μου, τους ενεργούς πολίτες και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που διατηρήσαμε όλο αυτό το διάστημα.


Τα τελευταία 5 ½ και πλέον χρόνια δουλέψαμε με αυταπάρνηση, προσπαθήσαμε συλλογικά - πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές που ορισμένοι προσπάθησαν να επιβάλουν - και για το λόγο αυτό καταφέραμε να πορευθούμε με συναίνεση στον κοινό δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα σήμερα, έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται πάνω από 1800 έργα μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου, το ΕΣΠΑ, τα αναπτυξιακά Προγράμματα του ΥΠΕΣ «ΘΗΣΕΑΣ» και «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και άλλα από εθνικούς και συγχρηματοδοτούμενους πόρους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2004 (όταν ανέλαβα Γενικός Γραμματέας της ΠΝΑ), τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ), η αξιοποίηση των πόρων ήταν μόλις 12.5%, ενώ στο τέλος του προγράμματος (Ιούνιος 2009) έφτασε το 115%, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλες οι προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών του τόπου και των κατοίκων. Οι πόροι που είχαμε στη διάθεση μας αξιοποιήθηκαν πλήρως επ’ ωφελεία των πολιτών, διότι υλοποιήσαμε σημαντικά έργα που άπτονται κάθε τομέα δραστηριότητας, μεταβάλλοντας την όψη των νησιών μας, στους δύο κατεξοχήν τουριστικούς νομούς της χώρας μας (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα).


Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου επωφελήθηκαν από καινοτόμες δράσεις μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε 15 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το επενδυτικό κλίμα αποκαταστάθηκε με την επιχορήγηση 180 και πλέον επενδύσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο ενώ πάνω από 4000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν μέσω του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και επίκειται η ενίσχυση και άλλων πολλών μέσω του ΕΣΠΑ.


Το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς μέσα από μία πολυδιάστατη καμπάνια ύψους 3,1 εκ €, ιδρύθηκαν δομές επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, στηρίχθηκαν οι κοινωνικές δομές φροντίδας και πρόνοιας των Δήμων, στηρίχθηκε η δια βίου κατάρτιση και επιμόρφωση αλλά και για πρώτη φορά προετοιμαστήκαμε τόσο έγκαιρα και οργανωμένα για να ανταποκριθούμε επάξια στην πρόκληση της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Περιφέρεια μας τιμήθηκε με το βραβείο Regions Stars 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε πλήθος άλλων διακρίσεων για τις καινοτόμες ενέργειές της.


Η επιτυχημένη πορεία του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης επιτρέπει σε όλους μας, να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και για την εξελικτική πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και τα επόμενα χρόνια θα σημειωθούν οι ίδιες απορροφήσεις, οι ίδιες μεθοδικές προσπάθειες.
Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί πως παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμπίπτει πλέον στο στόχο 2 (ανταγωνιστικότητα) εντούτοις η απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή φρόντισε να υποστηρίξει επαρκώς την ανάγκη για έργα υποδομής διασφαλίζοντας πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από αμιγώς εθνικούς πόρους μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Οι συνολικοί πόροι που αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την περίοδο του ΕΣΠΑ (μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, των Τομεακών Προγραμμάτων και του Ειδικού Προγράμματος) ανέρχονται σε 1,2 δις €, πόροι ικανοί να εγγυηθούν την απρόσκοπτη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής του τόπου.
Οι προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ έχουν “ανοίξει”, η απορρόφηση του αγγίζει το 20% και με συγκεκριμένες δράσεις στο τέλος του έτους θα αυξηθεί. Ο- Η αντικαταστάτης μου βρίσκει την Περιφέρεια έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το ΕΣΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κανόνα ν+3 και τις απορροφήσεις πόρων που απαιτούνται και για το έτος 2010.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία μέσω των προγραμμάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ναυπηγείο του Νεωρίου και η CAIR (οι δύο βαριές βιομηχανίες της περιοχής μας) ενισχύθηκαν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Διαθέτουμε 3,6 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή των νησιών μας και τη στήριξη καινοτόμων δράσεων όπως αυτή των πλωτών σεμιναρίων στους ποταμούς της Κεντρικής Ευρώπης σε μία εποχή που ο τουρισμός και η χώρα μας είναι αντιμέτωπες με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η μορφή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει πλέον αλλάξει.
Η Ελλάδα και τα νησιά μας προχώρησαν με γοργά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης και ελπίζω να πορευθούν με τον ίδιο ρυθμό και στο μέλλον.
Αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής. Δώσαμε και κερδίσαμε κρίσιμες μάχες για καλύτερη ακτοπλοΐα και μεγαλύτερη πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων στα νησιά μας. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της λειψυδρίας με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.
Η Κυβέρνηση Καραμανλή υλοποίησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της απέναντι στο λαό των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στηρίζοντας τα νησιά μας με έργα πνοής και δράσεις ζωής. Ήταν ιδιαίτερη τιμή και ύψιστη ευθύνη για εμένα να εκπροσωπήσω αυτή την Κυβέρνηση στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Αφήνω ένα έργο σημαντικό και πολυδιάστατο, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης, ευχόμενος αυτό να αποτελέσει το στέρεο υπόβαθρο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου.
Αποχωρώ από την τιμητική θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πιο έμπειρος και πιο γεμάτος από τις ομορφιές και τη ζεστασιά των ανθρώπων αυτού του πραγματικά προικισμένου τόπου, στην ανάπτυξη του οποίου θα με βρείτε πάντοτε αρωγό και συμπαραστάτη από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι.
Εύχομαι στον/ στην αντικαταστάτη μου καλή επιτυχία στο έργο του και δηλώνω ότι θα είμαι παρών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
Εις το επανιδείν.
Χαράλαμπος Κόκκινος
Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ αναφέρει,

Φίλες και φίλοι,
Με αφορμή την αποχώρηση μου από την θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία μας τα τελευταία πεντέμισι (51/2) χρόνια. Μια συνεργασία, η οποία θεμελιώθηκε μέσα από την συστράτευση όλων για το καλό του τόπου και χαρακτηρίστηκε από την συναίνεση και την υλοποίηση κοινών οραμάτων και στόχων.
Γνωρίζοντας τις προσπάθειές και του αγώνες σας για την ενημέρωση των συμπολιτών μας εύχομαι ολόψυχα υγεία και υλοποίηση των ατομικών και συλλογικών επιδιώξεων σας. Επιθυμώ να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αναπτυξιακή πορεία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και η ευημερία των νησιωτών μας. Να είστε βέβαιοι πως θα είμαι στο πλευρό σας και θα στηρίζω τις προσπάθειές σας από όποιο μετερίζι και αν βρίσκομαι.

Τέλος ο κ. Κόκκινος μας ενημερώνει για την :

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟΥ :


ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ)
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 4.000.000€, ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ε.Π.
ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013.


Συγχρηματοδοτούμενου, κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ανακοινώνει ότι:
Σε συνέχεια της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η οποία αφορούσε στην κατάρτιση του Οριστικού Πίνακα Επιλεχθεισών Δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό.
Κατά το στάδιο αυτό καταρτίστηκε ο Οριστικός Πίνακας Επιλεχθεισών Δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.
Ο Οριστικός Πίνακας είναι ήδη αναρτημένος στο διαδίκτυο στις διευθύνσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: http://www.notioaigaio.gov.gr/ και http://www.notioaigaio.gr/, όπως και όλη η διαδικασία του Διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι Τελικός Δικαιούχος / Φορέας Υλοποίησης του Έργου είναι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Με την υλοποίηση του εν λόγω Έργου αναμένεται, να ωφεληθούν περί τα 1.250 άτομα που χρειάζονται βοήθεια στο Σπίτι (ηλικιωμένων ατόμων και αλλά και μη ηλικιωμένων, όπως ΑΜΕΑ κ.λπ.), στα διάφορα νησιά της Περιφέρειας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μέσω της χρηματοδότησης 40 Δομών «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στο αμέσως επόμενο διάστημα (εντός 20 ημερών) καλούνται οι Υποψήφιοι Ανάδοχοι να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη (Παράρτημα VI) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου και της έκδοσης της Απόφασης Κατακύρωσης των Αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού με τις τελικά επιλεχθείσες Δομές των «Βοήθεια στο Σπίτι».

καθώς και για την :

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟΥ :


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΗΦΗ)
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.700.000€, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013
ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Συγχρηματοδοτούμενου, κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ανακοινώνει ότι:
Σε συνέχεια της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η οποία αφορούσε στην κατάρτιση του Οριστικού Πίνακα Επιλεχθεισών Δομών «ΚΗΦΗ», που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό.
Κατά το στάδιο αυτό καταρτίστηκε ο Οριστικός Πίνακας Επιλεχθεισών Δομών «ΚΗΦΗ», που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.


η Περιφέρεια τέλος μας ενημερώνει για την συμμετοχή της στην μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση «World Travel Market (WTM) 2009» στο Λονδίνο (9-12 Νοεμβρίου) , προβάλλοντας το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο.

Έχετε γειά βρυσούλες…. (της Μήλου)
ή η μοναξιά ενός / του απερχόμενου Γενικού….

Γιατί μπορεί η διαδικασία για την ανάδειξη των νέων ΓΓ των Περιφερειών να καθυστερεί στο κυβερνών κόμμα,
γιατί εδώ που τα λέμε δεν είναι κι εύκολο πράγμα να εξετάσεις 90 χιλιάδες βιογραφικά και να λύσεις τους γρίφους των διαπροσωπικών -πολιτικών- σχέσεων του καθενός υποψήφιου (δηλαδή μπορεί εσύ να έχεις μάστερ αλλά εγώ έχω μπάρμπα στην…-ποια Κορώνη- Βουλή)
πλήν όμως οι απερχόμενοι Γενικοί είναι (εμφανέστατα!) έτοιμοι για αποχώρηση.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, είναι οι φωτογραφίες που λαμβάνουμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον απερχόμενο Γενικό να φιγουράρει μόνος του στο πλάνο.

Μεταξύ άλλων, παρατηρούμε, ότι ο Γενικός έχει γενικώς χαλαρώσει, εγκαινιάζοντας ένα νέο, πιο χαλαρό ενδυματολογικό στυλ, εγκαταλείποντας το αυστηρό «κουστούμι - γραβάτα» και επιλέγοντας κάτι πιο σπορ, το οποίο άνετα μπορεί να τον συνοδεύσει στους μοναχικούς περιπάτους που μπορούν να ακολουθούν τις (θλιβερές σε πολλές περιπτώσεις) τελετές εγκαινίων σχολικών μονάδων.

...

Οι τελετές πραγματοποιήθηκαν υπό την σκέπη και χορηγία του μεταλλικού νερού «Ιόλη» και υπό την επίβλεψη της τοπικής εκκλησίας.
Η διάφανη στήλη, συμβολίζει την διαφάνεια με την οποία λειτούργησε κατά την διάρκεια της θητείας του ο απερχόμενος Γενικός, ενω την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία "σκαμπανεβάσματα"




.................
















...
ΥΓ. ο φωτογράφος (αυτός που τραβάει, επιλέγει και στέλνει τις φωτογραφίες στον Τύπο) είναι "μιλημένος";; γιατί, αν όχι, ο τύπος πρέπει να είναι πολύ προχωρημένος στο πολιτικό στάιλινγκ, στέλνοντας μας φωτογραφίες με τόσο βαθύ πολιτικό νόημα που βρίθουν υποννοουμένων...


...

Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009



έχουν να αλλάξουν ταμπέλες...

Βέβαιες θεωρούνται οι ανακατατάξεις στην γεωγραφική κατανομή των Δήμων ολόκληρης της χώρας πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που άλλωστε αποτελεί προτεραιότητα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Η διοικητική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι θα τεθεί σε ισχύ λίγο πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, που θα γίνουν με βάση τον νέο διοικητικό χάρτη.

Ήδη ο υπουργός εχει προχωρήσει στην συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής τον συνταγματολόγο κ. Τσάτσο ο οποίος ορίστηκε σύμβουλος του υπουργού, με σκοπό να ολοκληρώσει την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δεν απέχουν και πολύ από τα πορίσματα μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι από 1034 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 380 – 430. Τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για 392, αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα αλλάξει αλλά σε καμιά περίπτωση οι δήμοι δεν θα είναι περισσότεροι από 430.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι θα αποτελέσουν αυτοδιοικητικές μονάδες τρίτου βαθμού καθώς οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά συμβούλια αναμένεται να εκλέγονται με άμεση και μυστική ψηφοφορία. Άμεσα πάντως δεν θα γίνουν αλλαγές στις Περιφέρειες μιας και κάτι τέτοιο θα διέλυε κυριολεκτικά τον σχεδιασμό που έχει την έγκριση της Ευρώπης για την διαχείριση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Σύμφωνα πάλι με τον σχεδιασμό, οι επόμενοι δήμαρχοι θεωρητικά αλλά και πρακτικά μπορούν να θεωρούνται πανίσχυροι, ενώ αυξημένες αρμοδιότητες θα έχουν και τα δημοτικά συμβούλια τα οποία θα γίνουν -θα λέγονται δηλαδή- διαμερισματικά συμβούλια.


Το σχόλιο στο θέμα είναι πως «αμυδρή» μπορεί να χαρακτηριστεί η κινητικότητα (σε ότι τουλάχιστο φαίνεται) των εκλεγμένων των Κυκλάδων σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας όπου η συζήτηση -και δημόσια- για τις συνενώσεις έχει αρχίσει για τα καλά.
Καμιά κινητικότητα δεν έχει καταγραφεί εκ μέρους των αυτοδιοικητικών των Κυκλάδων για τον «Καποδίστρια 2», σε σχέση με την κινητικότητα των 12νήσιων.
Ο εκεί Νομάρχης καθώς και άλλοι αιρετοί συναντήθηκαν με τους 5 βουλευτές του Νομού προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, που όπως φαίνεται «τρέχει» ταχύτατα η κυβέρνηση.

Εδώ, στις Κυκλάδες, και μέχρι στιγμής, η αδράνεια είναι πρωτοφανής.
Πως τώρα μπορεί να το εξηγήσει κανείς; Ή ότι έχουμε συνειδητοποιήσει τις αλλαγές και τις αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ωριμότητα (ψιλοσυμφωνούμε δηλαδή) ή ότι … δεν έχουμε καταλάβει πόσο … σοβαρό και επείγον είναι το θέμα (υπολογίζοντας ότι όλο και κάποιος θα το «μπλοκάρει» και .. που να κουβεντιάζουμε θεωρίες …)
ή ,τέλος, ότι οι Κυκλαδίτες δεν έχουν καμιά όρεξη να ξεκινήσουν από σήμερα να μπλοφάρουν με πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της διαβούλευσης να χουν κάψει όλα τους τα χαρτιά, αλλά περιμένουν να δούν τις θα αποφασιστεί, ώστε εκ του ασφαλούς να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους (ωραία συλλογική λογική αυτή…. όλοι για έναν κι ένας για όλους…)
Μόνη εξαίρεση η ΤΕΔΚ Κυκλάδων που συζήτησε το θέμα στην τελευταία συνεδρίασή της στην Κίμωλο.


Σχόλιο Νο2
Έχουν να αλλάξουν ταμπέλες… αλλού θα πατάμε κι αλλού θα βρισκόμαστε σε λίγο καιρό, ή μάλλον δεν θα ξέρουμε που θα πατάμε και που θα βρισκόμαστε.
Ρε παιδιά, εγώ για δήμο Σαντορίνης το ήξερα, τώρα πως το λέτε; δήμος «ΣαΦΟΘηΣι»;; (προκύπτει από τα αρχικά των ονομάτων των νησιών
Σαντορίνη, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Οία …. )

Όρεξη να ‘χει κανείς να φτιάχνει σενάρια…. και ταμπέλες που (να) τις πάς τις ταμπέλες….
Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου θα γίνει το επόμενο to «Live στον Κήπο» στις 10 το βράδυ.
Αναφερόμαστε στις performance του Κωνσταντίνου Πελεκάνου και της μουσικής του ομάδας στο «Καφέ Κήπος», κάτω από την κεντρική πλατεία των Φηρών.


Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σαντορίνης καλεί την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 18.00 στον χώρο του Επαρχείου, τα μέλη του Συλλόγου τους φίλους και τους γονείς των αθλητών σε Γενική Συνέλευση.


Φάρσα αποδείχθηκε τελικά -κι ευτυχώς- το τηλεφώνημα για … έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού το μεσημέρι της Παρασκευής στην Εθνική τράπεζα του νησιού…
(κάποιος θα χρώσταγε κι είπε να πάρει από μόνος του παράταση….)


Ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή η καθιερωμένη (25η) έκθεση τουρισμού «Φιλοξένεια 2009» που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης απο τις 29 Οκτωβρίου.


Το Αθλητικό Κέντρο Δήμου Θήρας με ανακοινώσεις του μας ενημερώνει για τις ώρες χρήσης του Κλειστού Γυμναστηρίου, οι οποίες θα ισχύσουν εως ότου μπεί το διαχωριστικό του γηπέδου ώστε την ίδια ώρα να γίνετε χρήση του Γυμναστηρίου από περισσότερες ομάδες.
Σχετικά με το πρόγραμμα που οριστικοποιήθηκε και εκδόθηκε μας ενημερώνουν ότι σε περίπτωση αλλαγών θα υπάρχει ενημέρωση 2 ημέρες νωρίτερα ενώ τα Σαββατοκύριακα το πρόγραμμα θα τροποποιείται ανάλογα με τα επίσημα παιχνίδια των ομοσπονδιών καθώς και του τοπικού τουρνουά.

Χαρακτηριστικό του προγράμματος ότι τις πρωινές ώρες και μέχρι τις 14.30 η χρήση του χώρου από αθλητές είναι ελεύθερη.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία του χώρου.

Για την πραγματοποίηση μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας, σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, μας ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας (ΔΗΚΕΘ)
Επρόκειτο για ημερίδα με θέμα το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν οι εξής ομιλίες,

Στις 10:00 πμ: «Μια περιήγηση στην ελληνική φύση». Ομιλητής Πέτρου Νίκος πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Στις 10:30 πμ: «Τα διεθνή προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης green key (πράσινο κλειδί) και Blue Flag (γαλάζια σημαία)». Ομιλητής Κόλλας Λεωνίδας Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Στις 11:15πμ: «Προβλήματα και προοπτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε νησιά του Αιγαίου». Ομιλητής Μεγαλοβασίλης Παύλος, Γεωλόγος & Γεωχημικός, Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ Ιονίων νήσων

Στις 11:45 μμ: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των στερεών απορριμμάτων σε νησιωτικές περιοχές». Ομιλήτρια Σκώττη Έφη, καθηγήτρια εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας TEI Ιονίων νήσων

Στις 12:15 μμ: «Το είδος Ailanthus altissima (βρωμοκαρυδιά): Ένας σοβαρός κίνδυνος για το περιβάλλον». Ομιλητής Μπουχάγιερ Παύλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.



Επίσης, με ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΘ μας ενημερώνει για τα προγράμματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών που πραγματοποιούνται και φέτος στο νησί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,



H Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ) σας ενημερώνει ότι στα μαθήματα χορού που τελούν υπό την εποπτεία της και γίνονται από την δασκάλα χορού κα Ξιάρχου Σταματίνα, στα Φηρά, το Καμάρι, το Εμπορείο και τη Μεσαριά, συμμετέχουν περισσότεροι από 250 μαθητές των σχολείων του νησιού μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους, τους μικρούς μας φίλους καθώς και τους κηδεμόνες τους που τα ωθούν να διδαχτούν το ήθος και την κουλτούρα που πηγάζει από τη χορευτική παράδοση του τόπου μας.