Σάββατο, Αυγούστου 17, 2013

«εκτός σοβαρού απροόπτου» κανονικά η ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης

«Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου» δεν θα χρειαστεί εκ περιτροπής διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, δήλωσαν σήμερα Σάββατο 17.8 οι αρμόδιοι.
Ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) απηύθυνε, πάντως, έκκληση  για τον περιορισμό της κατανάλωσης στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η κατανομή της ισχύος με τον καλύτερο τρόπο.
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος Θήρας για το πρόβλημα ηλεκτροδότησης.

«Μουσική Βεγγέρα» στην κεντρική πλατεία του Πύργου - Φλώρα, Αργύρης και Νίκος at .. Pyrgos! (17.8)

Ο Δήμος Θήρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», μας προσκαλούν ΑΠΟΨΕ Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 και ώρα 20:30, στη μουσική συνάντηση της Φλώρας Χρυσού, του Αργύρη Λούλατζη και του Νίκου Σαπουτζάκη, στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Στην παράσταση θα παρουσιάσουν κομμάτια από τις προσωπικές δισκογραφίες τους καθώς και τραγούδια – διασκευές από την εγχώρια και διεθνή μουσική σκηνή.

Η έντεχνη ελληνική σκηνή ξεδιπλώνεται και συναντά την ροκ, αλλά και την παράδοση. Ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και άλλοι θα συναντήσουν τους Radiohead, Johnny Cash και Eric Clapton.

Στην ακουστική αυτή μουσική παράσταση τα τραγούδια ερμηνεύονται και παρουσιάζονται με ακουστικές κιθάρες, λούπες (Loop Station), μπαγλαμά και λαούτο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν κεράσματα με παραδοσιακά εδέσματα και κρασί.

Είσοδος  ελεύθερη.

Μια ωραία μουσική βραδιά (και κλίμα!) αναμένεται να δημιουργήσουν οι μουσικές, οι ερμηνείες και οι στίχοι των τραγουδιών της Φλώρας Χρυσού (από .. εδώ..! ) του Αργύρη Λούλατζη και του Νίκου Σαπουντζάκη, το Σάββατο  17 Αυγούστου στις 20.30 στην πλατεία του Πύργου.

Στην μουσική γιορτούλα αναμένεται να ακουστούν πολλά από τα τραγούδια των νέων και πολύ καλών και ταλαντούχων νέων μουσικών που έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους και πολύ πετυχημένα βήματα στον χώρο τους..

Επειδή είναι νέοι, δυναμικοί και καλοί σε αυτό που κάνουν, αξίζει στα σίγουρα ο κόσμος της Σαντορίνης να τους ακούσει και να παρακολουθήσει την δουλειά τους.

Όσο για την Φλώρα Χρυσού, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος μιας και η καταγωγή της είναι από την Σαντορίνη, οπώτε και η στήριξη του κόσμου του νησιού θα πρέπει να θεωρείτε βέβαιη..

Για την Φλώρα σε παλαιότερες αναρτήσεις εχουμε αναφέρει ότι,

(10.1.2013) Νέο ολοκαίνουργιο τραγούδι με δικούς της στοίχους και μουσική παρουσίασε πριν απο λίγες ημέρες η Φλώρα Χρυσού, μια νέα τραγουδοποιός από τη Σαντορίνη.
Το τραγούδι έχει τίτλο "Οξυγόνο μηδέν στον αέρα" κυκλοφόρησε απο την από τη «Final Touch!» που αποτελεί νέα συνεργασία της Φλώρας, ενω έχει ήδη ξεκινήσει να διαγράφει την πορεία του στο ίντερνετ, στο youtube,  αλλά και στα ραδιόφωνα.

Με μουσικές σπουδές σε πιάνο, αυτοδίδακτη στην κιθάρα και στα μαθήματα φωνητικής, η Φλώρα γράφει η ίδια τα τραγούδια της και αρκετά από αυτά τα έχει παρουσιάσει σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς.
Το 2006 συμμετείχε με το τραγούδι της " Ίσως σε θέλησα" στο 2ο CD της ιστοσελίδας www.kithara.gr .
Το 2009 με το τραγούδι «Μάντης» απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κοζάνης.
Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με την διεθνή οικολογική οργάνωση "Friends of the earth" στην Κύπρο με το τραγούδι «Don’t give up».
Το Νοέμβρη του 2010 παρουσιάστηκε  από τη Legend η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θα σου λείψω».
Το Μάρτιο του 2012 κυκλοφόρησε το "Σκληρά σ' αγαπάω"  από τη Legend σε digital single .
Τώρα επανέρχεται στη δισκογραφία με το digital single "Οξυγόνο μηδέν στον αέρα" από τη Final Touch!


Πριν απο λίγες ημέρες η Φλώρα Χρυσού παρουσίασε την πρώτης της ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειάς με τίτλο : "θα σου λείψω" σε στοίχους και μουσική δικούς της, ενω πολλές είναι οι αναφορές και τα θετικά σχόλια απο μουσικά sites.
Το πρώτο της δισκογραφικό βήμα έγινε στη Legend με την κυκλοφορία του δίσκου της που περιλαμβάνει 12 δικά της τραγούδια σε ροκ- ποπ ύφος. Απο τα τραγούδια που έχουν διακριθεί και μεταδίδονται στις play lists είναι τα ΜΕΤΡΟ (ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΚΡΥΦΤΟ) και ΔΕ Μ' ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ.
Αξίζει να την ανακαλύψετε!




Demo_Deux στο Μέγαρο Γκύζη (17.8)

Το Σάββατο 17/8 στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ξετυλίγεται μια μουσική συνεύρεση από τους Demo_Deux, ένα ντούο που είναι σε διαρκή μουσική αναζήτηση. 

εξαιρετική φωνή της Σπυριδούλας Μπάκα συνοδεύεται από τον Αναστάση Σαρακατσάνο στο πιάνο συμπληρώνοντας μία δεκαετία μουσικής σύμπλευσης. 
Μαζί τους συμπράττουν ο Δημήτρης Βαρελόπουλος στην κιθάρα και το λαούτο και ο Πέτρος Λαμπρίδης στο μπάσο.

Με εφόδια τις σημαντικές μουσικές τους γνώσεις και τις σημαντικές σπουδές τους εξερευνούν τις μουσικές παραδόσεις, αφομοιώνουν νέους ήχους στη μουσική τους και «συνομιλούν» με το ακροατήριό τους συμπαρασύροντάς το στο μουσικό τους ταξίδι στο καλό διαχρονικό ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε μελωδίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και το διεθνή κινηματογράφο.

Σπυριδούλα Μπάκα, φωνή, Αναστάσης Σαρακατσάνος, πιάνο, Δημήτρης Βαρελόπουλος, κιθάρα-λαούτο, Πέτρος Λαμπρίδης, μπάσο.

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013, ώρα 21:00
Μέγαρο Γκύζη, Φηρά (τηλ. 22860 23077)
Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.megarogyzi.gr/


στα “Black Rock Studios” στην Σαντορίνη ηχογραφήθηκαν τα νέα singles της Έλενας Παπαρίζου

«Ευτυχώς στα “Black Rock Studios” ο Κώστας Καλημέρης είχε φροντίσει για γεννήτρια και έτσι μπορέσαμε να ηχογραφήσουμε» δήλωσε η Έλενα Παπαρίζου, με την ολοκλήρωση των εγγραφών των νέων τραγουδιών της..

Tο ξένο album θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και θα έχει το ήδη γνωστό σε όλους μας, «Save me», κάποια tracks από τον ελληνικό δίσκο όπως τα «Chainsaw», «Οne life», «Set your heart on me», «Crazy for love», «The groove is the solution» και νέα τραγούδια.

Το νέο άλμπουμ αποτελεί μια διεθνή συνεργασία της Έλενας με τον ανερχόμενο hip hop artist Kaan στο ντεμπούτο άλμπουμ του οποίου θα συμμετέχουν επιπλέον ο Eros Ramazzotti, ο Snoop Dog, o Mustafa Santal, oι Radio Killer κά.», ενω στίχους των τραγουδιών  έγραψε και ο Γιάννης Δόξας.

Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2013

σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού καθώς και του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ, στον Δήμο Θήρας

Σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στο νησί απο την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Αυγούστου στον Δήμο Θήρας, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού, του κ. Μιχελάκη και της κ. Κεφαλογιάννη αντίστοιχα καθώς και του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού και υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης.

Απο πλευράς του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου και εκ μέρους του Δήμου Θήρας, εκφράστηκαν ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπουργών, που απο τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν μερίμνησαν ώστε να φτάσουν στο νησί μηχανήματα για να καλύψουν τις άμεσες και περισσότερες δυνατές ανάγκες του.

Ο Δήμαρχος Θήρας ευχαρίστησε τους εθελοντές που βοήθησαν να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση και να υπάρξει μέριμνα για τους μονίμους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους επισκέπτες αλλά και τα ευπαθή προϊόντα του νησιού, σημειώνοντας πως αυτήν την εποχή στο νησί υπάρχουν 120.000 άνθρωποι.

Ο Υπουργός εσωτερικών κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό και μεγάλη καταστροφή» (σσ στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Μονόλιθο) που έθεσε εκτός λειτουργίας τις δύο κύριες μηχανές του.

Ο Υπουργός ανέφερε οτι η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε τις αμέσως επόμενες ώρες, με την μεταφορά στο νησί με πλοία 14 φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, οι οποίες ετέθησαν σε άμεση λειτουργία με την πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων στην Επιχείρηση στο νησί, αλλά και όσων ήρθαν απο την Αθήνα.

Η κ. Κεφαλογιάννη Υπ. Τουρισμού απο την πλευρά της αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται απο το υπουργείο για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο κομμάτι του τουρισμού, αναφέροντας παράλληλα οτι σύμφωνα με τις πληροφορίες της οι επαγγελματίες του νησιού, αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με κατανόηση και στεκόμενοι στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε οτι δεν έχει τεθεί υπόψη της θέμα ακυρώσεων κρατήσεων επισκεπτών, πως οι αφίξεις των πτήσεων στο αεροδρόμιο του νησιού πραγματοποιήθηκαν κανονικά εξ αιτίας της ενεργειακής αυτονομίας του σταθμού, ενώ έδωσε βαρύτητα στο ζήτημα του «τι πρέπει να διορθωθεί» ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ενός παρόμοιου προβλήματος σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, στο μέλλον.

Επίσης, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε οτι για την ενίσχυση της εικόνας του νησιού, το επόμενο διάστημα θα δοθεί βαρύτητα στην προβολή του μέσω διαδικτύου, ενω συμπλήρωσε δε πως θα δεχθεί και τις προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου του τουρισμού σε αυτήν την προσπάθεια. 

Απο την πλευρά του ο κ. Ζερβός, (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος της ΔΕΗ/ΑΝ - ΔΕΗ-Ανανεώσιμες)  εξέφρασε την λύπη του και την συγνώμη απο πλευράς Επιχείρησης προς τους καταναλωτές, κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, σημειώνοντας πως απο τις επόμενες ώρες (σσ απο την συνάντηση της 16ης.8) η Επιχείρηση θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως, όπως ανέφερε, τις ανάγκες του νησιού, με 8,5 MW και 6 MW σε εφεδρεία. 

προαναγγέλλει μηνύσεις κατά της ΔΕΗ ο δήμαρχος Σαντορίνης

Σύμφωνα με κείμενο και δημοσίευση του capital.gr

Μηνύσεις κατά της ΔΕΗ προαναγγέλλει ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ν. Ζώρζος, καθώς τρεις ημέρες μετά την πυρκαγιά στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι το νησί εν μέσω τουριστικής περιόδου, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως, ενώ μέχρι στιγμής η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί κατά 80%.

Όπως δηλώνει ο κ. Ζώρζος «ήρθε η ώρα να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους. Είχαμε την άποψη ότι το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε επρόκειτο να τηρηθεί. Βλέπουμε όμως ότι αυτό ανατρέπεται. Προασπίζοντας το συμφέρον του τόπου θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά της πάντως η ΔΕΗ στην ερώτηση γιατί δεν είχαν προβλεφθεί εφεδρείες απαντά ότι πρόκειται για ατυχία καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, όσα MW και να είχαν στο νησί, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε θα είχαμε πάλι πρόβλημα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης, το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση δημιουργήθηκε από τυχαίο γεγονός σε μια σύγχρονη μηχανή και δεν είναι θέμα πρόβλεψης. Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση του νησιού είπε ότι όσο περνάνε οι ώρες θα αυξάνεται η παραγόμενη ισχύς εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η πλήρης ηλεκτροδότηση του νησιού.

Πηγή:www.capital.gr


οι διασυνδέσεις που δεν έγιναν και βυθίζουν στο σκοτάδι το Αιγαίο

Σύμφωνα με κείμενο του Χάρη Φλουδόπουλου για το capital.gr

Το μπλακ άουτ της Σαντορίνης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στον ΑΣΠ Σαντορίνης, έφερε στο προσκήνιο το χρόνιο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των νησιών, που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Και ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν προχωρήσει τα σχέδια των υποβρύχιων διασυνδέσεων, τα νησιά που αποτελούν την καρδιά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένα σε προβλήματα ηλεκτροδότησης. Διότι δεν είναι μόνο η περίπτωση της Σαντορίνης.

Δύο μέρες πριν το μεγάλο μπλακ άουτ, είχε προηγηθεί μεγάλη διακοπή ρεύματος στη Μύκονο, ενώ σε άλλα μικρότερα νησιά όπως η Φολέγανδρος ή τα Κουφονήσια  τα προβλήματα είναι σχεδόν καθημερινά.

Στην Σαντορίνη, την Πέμπτη είχαμε και νέο μπλακ άουτ καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα περίπου 27MW μονάδων που είχαν αποκατασταθεί μετά από νέα βλάβη. Το πρόβλημα λύθηκε και τα 27MW επανήλθαν ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση του νησιού. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος στον ΑΣΠ Θήρας η εγκατεστημένη ισχύς είναι λίγο πάνω από τα 60MW ενώ η καλοκαιρινή αιχμή (στοιχεία περιόδου 2008 – 2012) είναι λίγο πάνω από τα 45MW.

Που οφείλονται λοιπόν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των νησιών;

Η κάλυψη των αναγκών γίνεται από αυτόνομους σταθμούς παραγωγής και από μονάδες ΑΠΕ. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά υπάρχουν εγκατεστημένες θερμικές μονάδες (πετρελαϊκές) συνολικής ισχύος 1783 MW και ακόμη 287,32 MW αιολικών και 14,464 MW Φωτοβολταϊκών.

Η ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια έχει συνδέσει νησιά κόμβους στις Κυκλάδες, όπως η Πάρος όπου υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με τα νησιά που την περιβάλουν χρησιμοποιώντας υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης 20 kV για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχουν για παράδειγμα οι υποβρύχιες διασυνδέσεις Πάρος-Νάξος-Ηρακλειά-Κουφονήσι και Πάρος-Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος.

Συχνά λοιπόν συμβαίνει η παραγωγή να μην μπορεί να καλύψει την ζήτηση, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις βλαβών σε μονάδες –πολλές από τις οποίες είναι καταπονημένες και παλιές– ή στα υποβρύχια καλώδια (από τράτες η άγκυρες πλοίων.

Και βέβαια όπως φάνηκε και με το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη, εκτός από τα νησιά - κόμβους πολλά νησιά δεν συνδέονται με άλλα νησιά ή  με το Ηπειρώτικο Ηλεκτρικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έτσι σε περίπτωση βλάβης του τοπικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, όπως συνέβη στη Σαντορίνη.

Αλλά ακόμη και το υπάρχον παραγωγικό δυναμικό σύμφωνα με μελέτες είναι οριακά επαρκές: μόνο στη Μήλο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο, απαιτείται για να υπάρξει ασφαλής και επαρκής ηλεκτροδότηση να εγκατασταθεί νέα ισχύς 120MW: οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται στη Μύκονο (40MW) και την Πάρο (40MW).

Και ενώ η ποιότητα της ηλεκτροδότησης των νησιών μας είναι από μέτρια έως κακή, το κόστος που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών μας είναι τεράστιο. Για παράδειγμα το 2011 το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών ανήλθε σε 679.111.732 ευρώ για 5.545.493 ΜWh. Δηλαδή το κόστος παραγωγής, ήταν 122,46 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ –για το διασυνδεδεμένο σύστημα– είναι στα 71,33€/MWh.

Λύσεις

Η λύση που κατά τους ειδικούς της αγοράς ενέργειας, διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ηλεκτροδότηση των νησιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, είναι η σύνδεση των κύριων νησιών με το Ηπειρώτικο Ηλεκτρικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με υποβρύχια καλώδια Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια η διασύνδεση των μικρότερων νησιών με νέα υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης.

Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε πρόσφατα στις αρχές Ιουλίου στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Λαύριο-Σύρος,Σύρος-Τήνος, Σύρος-Παρος και Σύρος-Μύκονος).

Ωστόσο το πρόβλημα στη Σαντορίνη έδειξε ότι οι διασυνδέσεις αυτές δεν είναι αρκετές και απαιτείται ο σχεδιασμός και υλοποίηση και άλλων έργων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.

Και όπως δείχνουν και τα στοιχεία, το κόστος για την κατασκευή των διασυνδέσεων μπορεί να αποσβεστεί σχετικά γρήγορα, οδηγώντας σε ελάφρυνση του κόστους αλλά και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ηλεκτροδότησης των νησιών μας.


Πηγή:www.capital.gr


δήλωση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ν. Συρμαλένιου με αφορμή τις δηλώσεις Υπουργών για την κατάσταση στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με το κείμενο,

Το κλιμάκιο των υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού, μετά τη σύσκεψη με τις τοπικές αρχές της Σαντορίνης, προσπάθησε για άλλη μια φορά να διασκεδάσει την πραγματικότητα και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο νησί και στον τουρισμό από την παρατεινόμενη, μετά από τέσσερις ολόκληρες μέρες, αβεβαιότητα στην ομαλή ροή της ηλεκτροδότησης, αφού το μόνο που μπόρεσαν να υποσχεθούν είναι η αναβάθμιση της τουριστικής προβολής του νησιού στα social media και στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου, καθώς και ευχολόγια, παρουσία και του Διοικητή της ΔΕΗ, για γρήγορη ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ούτε λέξη για τη ριζική αντιμετώπιση του θέματος, ούτε λέξη για τις ευθύνες της ΔΕΗ σε σχέση με τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για την κατάσταση του σταθμού παραγωγής και, φυσικά, καμιά αναφορά στη διάλυση στην οποία οδηγούν τη ΔΕΗ, με την πολιτική της τριχοτόμησής της, της ανάθεσης εργασιών στους εργολάβους, την έλλειψη προσωπικού, την μεγάλη καθυστέρηση διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησής της. Και βέβαια, ούτε μια λέξη για το αναπτυξιακό μοντέλο που οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων δεκαετιών προώθησαν, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς όρους και όρια, το οποίο, τελικά, οδήγησε έναν από τους πρώτους παγκόσμιους προορισμούς σε ευτελισμό, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.


Αυτή την δύσκολη ώρα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλαμε να απευθύνουμε τα εύσημα στη δημοτική αρχή και σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, σε όλους τους εργαζόμενους των υπηρεσιών, αλλά και στους εθελοντές πολίτες της Σαντορίνης που με αυταπάρνηση έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για την αποκατάσταση της ομαλότητας.

ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη

"Το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη στην καρδιά της τουριστικής περιόδου αναδεικνύει υπαρκτά προβλήματα συντήρησης των μονάδων, στελέχωσης σε ειδικότητες πρώτης γραμμής και ορθολογικής κατανομή προσωπικού", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

"Το έργο του διασυνδεμένου δικτύου της νησιωτικής Ελλάδας είναι στρατηγικής σημασίας και θα απαιτήσει στη συνέχεια μεγάλες επενδύσεις ιδιαίτερα σε νησιά που λειτουργούν ως πόλοι έλξης για το γενικότερο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Χρειάζεται η εκπόνηση, με δεδομένο το διεθνοποιημένο περιβάλλον ενέργειας, ενός στρατηγικού σχεδίου, για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, τη χρηματοδότηση της δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών ώστε να μπορούν να στηριχθεί η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.
Οι παράγοντες αυτοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό για την ίδια τη ΔΕΗ και το στρατηγικό της ρόλο".

Πηγή:www.capital.gr


διάσταση απόψεων μεταξύ του Δήμου Θήρας και της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης

Η διάσταση απόψεων στο θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης, ήταν ενα απο τα θέματα που αναδείχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την προθεσμία (15.9)  που τέθηκε απο το Υπ. Υγείας, ώστε απο πλευράς νησιού να υπάρξει μια πρόταση για το μέλλον του νοσοκομείου.

Τις προηγούμενες ημέρες, για το θέμα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία πρώην και νυν διοικητών δημόσιων νοσοκομείων και καθηγητών της ιατρικής, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το μοντέλο με το οποίο η υγειονομική μονάδα θα μπορούσε να δουλέψει βιώσιμα και με διάρκεια, παρέχοντας υπηρεσίες που να καλύπτουν τόσο τις παροχές προς τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, όσο και τις υγειονομικές ανάγκες που αφορούν τους αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού.

Κατα την διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε επιστολή του Υπ. Υγείας προς τον Δήμο Θήρας, σύμφωνα με την οποία  :

Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις.

Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο.

Ευελπιστώ ότι όλοι οι φορείς ή οι κινήσεις πολιτών που υποστηρίζουν ότι το Νοσοκομείο θα είναι υπερκερδοφόρο και ότι εξυφαίνεται κάποιο σχέδιο συνωμοσίας ξεπουλήματος του, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν το παραπάνω οικονομικό ρίσκο.

Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με την πρόταση ΑΕΜΥ.» 

Υποστηρικτές όμως είχε και η πρόταση που παρουσιάστηκε για την λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα και με την υποστήριξη Αρχών και φορέων του νησιού. 

Στο ίδιο θέμα, σκληρές επιστολές αντάλλαξαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος (σε απάντηση τηλεοπτικής συνέντευξης του επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιγάλα) και ο επικεφαλής του συνδιασμού «Σαντορίνη , Θηρασιά ενότητα - αλλαγή» κ Σιγάλας.

Απο πλευράς του Δημάρχου Θήρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων οτι :
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας με ομόφωνη απόφαση του έχει αποτυπώσει τη θέληση του θηραϊκού λαού για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, που θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αντάξιες της Σαντορίνης και των εκατομμυρίων θαυμαστών της σε όλο τον κόσμο.»

Απο πλευράς του κ. Σιγάλα αναφέρεται μεταξύ άλλων οτι : «Αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή την υλοποίηση σκοτεινών σχεδίων που επεξεργάζονται καιρό τώρα σκοτεινοί κύκλοι και σίγουρα με την στάση μας αυτή έχουμε προκαλέσει σε κάποιους και απέραντη οργή.»


Σύμφωνα με την επιστολή του Υπ. Υγείας,

“Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σε συνέχεια της συναντήσεως στο γραφείο μου, αναφορικά με το θέμα του Νοσοκομείου Σαντορίνης, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνω γραπτώς προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως.

Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο.

Ευελπιστώ ότι όλοι οι φορείς ή οι κινήσεις πολιτών που υποστηρίζουν ότι το Νοσοκομείο θα είναι υπερκερδοφόρο και ότι εξυφαίνεται κάποιο σχέδιο συνομωσίας ξεπουλήματος του, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν το παραπάνω οικονομικό ρίσκο.

Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με την πρόταση ΑΕΜΥ. Υπενθυμίζουμε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση ΣΔΙΤ για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, όπως θα ενσωματωθεί στη Διακήρυξη του Διαγωνισμού:

1. Ο κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού της Σαντορίνης θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΠΥ, όπως υφίσταται στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
2. Οι επισκέπτες άλλων χωρών και οι χρήστες του Ιατρικού Τουρισμού θα έχουν ειδικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το Νοσοκομείο.
3. Θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση, την παροχή περίθαλψης και φροντίδας για τους άνεργους, απόρους κοκ.
4. Θα υπάρχει πρόβλεψη παρουσίας στο Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη διοίκησης του νέου Νοσοκομείου, ενός μέλους, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σαντορίνης.
Με τις παραπάνω προϋποθέσεις πιστεύουμε ότι διασφαλίζεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών της Σαντορίνης σε παροχές υγείας υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα προστατεύεται η δημόσια περιουσία.

Κύριε Δήμαρχε το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα 14 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του Νοσοκομείου και την αγορά του σχετικού εξοπλισμού και είναι αδύνατο να δεχτώ ως Υπουργός Υγεία να συνεχίζεται η δια της αδρανείας καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.
Όπως σας είπα και στο γραφείο μου δεν προτίθεμαι να λάβω απόφαση για ΣΔΙΤ χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σαντορίνη, άλλωστε κανείς διαγωνισμός ΣΔΙΤ δεν θα είχε πιθανότητα ευόδωσης υπό καθεστώς απειλών φασαρίας και αντεγκλήσεων. Η τελική απόφαση για την αξιοποίηση του Νοσοκομείου πρέπει να είναι των κατοίκων της Σαντορίνης και όχι του Υπουργείου Υγείας.

Προς καλλίτερη ενημέρωση των πολιτών σας και για να διερευνήσετε τυχόν άλλες λύσεις, ώστε να μην μένει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις μου, σας δίνω μεγάλο περιθώριο χρόνου για να αποφασίσετε, τι θέλετε να κάνετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Εάν η ως άνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα θεωρήσω ότι ο Δήμος Σαντορίνης δεν μπορεί να αναλάβει ό ίδιος την ευθύνη του Νοσοκομείου, ούτε να συμβάλει εποικοδομητικά στον διαγωνισμό, άρα δεν υφίσταται περιθώριο συναινετικής λύσης του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού  και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεως του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε.

Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή συναινετική λύση πέρα από τις φωνές των άκρων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προξενούν θόρυβο και είμαι βέβαιος ότι και εσείς προσωπικά θα συμβάλετε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση.
Μετά τιμής, Υπουργός Υγείας,  Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης”


ανακοίνωση του κέντρου υγείας Σαντορίνης για την διακοπή ρεύματος

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Καθώς ολοκληρώνεται η περιπέτεια που έζησαν τα νησιά μας και παρά τα έντονα προβλήματα που κατέδειξαν οι πολύωρες διακοπές ρεύματος, στην οργάνωση του Δήμου μας, ευχαριστούμε θερμά ως διοίκηση το σύνολο του προσωπικού του ΚΥ Θήρας.

Από την «ώρα μηδέν», βρεθήκαμε στο χώρο του ΚΥ Θήρας. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσιμης αυτής κατάστασης από το σύνολο του προσωπικού ήταν παραδειγματικός.

Η ψυχραιμία του καθ’ ενός στο χώρο ευθύνης του και στην εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς και η απρόσκοπτη παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών, μετέδωσε σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς (Σαντορινιούς αλλά και επισκέπτες) αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στο χώρο του ΚΥ Θήρας. Το ιατρικό προσωπικό, άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο με υψηλό επαγγελματισμό έδωσε άμεσα λύσεις τόσο στη βεβαρημένη, λόγω των ημερών, καθημερινότητα αλλά και σε ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα που ανέκυψαν λόγω της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Άμεσα εξασφαλίστηκε με ενέργειες της διοίκησης, της διεύθυνσης και του προσωπικού:
1. η αντιμετώπιση του προβλήματος των νεφροπαθών, με την οργάνωση της μεταφοράς τους στη Κρήτη για την θεραπεία τους.
2. η εξασφάλιση φιλοξενίας όλων εκείνων των ασθενών που χρειάζονται αδιάλειπτη παροχή οξυγόνου, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την υγεία τους.
3. η εξασφάλιση συνεχούς υδροδότησης και ρευματοδότησης των χώρων του ΚΥ Θήρας.
4. η εξασφάλιση αδιάλειπτης λειτουργίας του ΚΥ Θήρας καθ’ όλο το διάστημα των τεσσάρων ημερών.

Είναι λοιπόν υποχρέωση μας η απόδοση θερμών ευχαριστιών, στο σύνολο του προσωπικού, για την αποτελεσματικότητα και την ψυχραιμία εφαρμογής του σχεδίου της αντιμετώπισης των προβλημάτων κατά την εμφάνιση και την εξέλιξη της κρίσης, χωρίς πανικό, αποτελώντας παράδειγμα οργάνωσης και διαχείρισης τέτοιου είδους περιστατικών, στα οποία ο τόπος μας είναι ιδιαίτερα ευπαθής. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΚΥ Θήρας, Λαμπράκης Ε. Ιωάννης





Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2013

«Παναγίες του Αιγαίου» , μια πολύ ωραία έκδοση που ελπίζουμε να ξανακυκλοφορήσει, για όσους θα την ήθελαν και δεν την έχουν ήδη..

Πρόκειται για το όμορφο φωτογραφικό λεύκωμα με τα πολύ ωραία κείμενα  «Παναγίες του Αιγαίου» που διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα-Σαββατοκύριακο" στις 14.8.2009 και κυκλοφόρησε στην συνέχεια και αυτόνομα, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Συγγραφείς του είναι οι : Δημήτρης Ν. Μανιάτης, Γιάννης Σεφεριάδης, Νίκος Μαστροπαύλος και Μάνος Χαραλαμπάκης ενω, οι πολύ ωραίες φωτογραφίες των εκκλησιών του Αιγαίου που γιορτάζουν ανήμερα τον Δεκαπεντάυγουστο ανήκουν στους : Κώστα Κατσιγιάννη, Μαριλένα Κατσίνη, Τζούλια Κλήμη, Βαγγέλη Κορρό, Βασίλη Μαθιουδάκη, Δημήτρη Ν. Μανιάτη, Φάνη Μανουσάκη, Νίκο Μαστροπαύλο, Μανώλη Παπαδάκη, Γιάννη Σεφεριάδη, Κωνσταντίνο Σοφιανό, Βασίλη Συκά και Ξένη Ταζέ.


Οι αναφορές των εκκλησιών αφορούν πολλές απο τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας όπως τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τις Σποράδες, την Εύβοια, τον Αργοσαρωνικό, Κύθηρα, την Κρήτη. 

κανονικά οι γιορτές για τον 15Αύγουστο στην Σαντορίνη

Κανονικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Συλλόγων των χωριών του νησιού, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες για τον εσπερινό και ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής του φετινού Δεκαπεντάυγουστου, καθώς και τα πανηγύρια που τις συνοδεύουν, σε όλα τα χωριά της Σαντορίνης, παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Το γεγονός των προβλημάτων μάλιστα, δημιούργησε σε αρκετούς ανθρώπους, κι απ ότι μάθαμε, την διάθεση "να κάνουν οπωσδήποτε" τις γιορτές και τα πανηγύρια, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην υπήρχε ηλεκτροδότηση..

Οι γιορτές πραγματοποιήθηκαν και φέτος με την παρουσία δεκάδων και εκατοντάδων -ανα περίπτωση- πιστών, μονίμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, με το φαγητό που προσφέρθηκε κατά την διάρκεια των πανηγυριών να είναι μαγειρεμένο .. όπως πάντοτε άλλωστε, είτε σε κλιματόβεργες, είτε με την "υποστήριξη" του υγραερίου...

Απο τις δημοφιλέστερες γιορτές είναι αυτές της "Παναγίας της Επισκοπής" στην Μέσα Γωνιά, και της "Παναγίας της Κοίμησης στο Ακρωτήρι".



τουριστική χρονιά-ρεκόρ για τη Σαντορίνη – συνέντευξη Δημάρχου σαντορίνης στο Α.Π.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων,

Σε εξέλιξη, πολλά έργα υποδομής στο νησί, αναφέρει ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος σε δηλώσεις του στο Αθηναικό πρακτορείο Ειδήσεων. 

Εκτιμήσεις για πολύ καλή τουριστική χρονιά φέτος για τη Σαντορίνη, διατυπώνονται από τουριστικούς φορείς, που υπολογίζουν ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 1,7 εκατομμύρια του 2012 και ενδέχεται να ξεπεράσουν και τον αριθμό των 1,9 εκατομμυρίων που αφίχθησαν το 2011.

Ειδικότερα, το 2012, το νησί δέχθηκε 1.685.664 τουρίστες, από τους οποίους 833.489 έφτασαν με κρουαζιερόπλοια, 483.638 με πλοία της γραμμής, 167.064 με αεροπλάνα εσωτερικού και 201.473 με αεροπλάνα εξωτερικού από κάθε γωνία του κόσμου. 
Εξάλλου, ραγδαία είναι η αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται το νησί και κατά τη διάρκεια τόσο του χειμώνα όσο και των δικών τους αργιών.

Στόχος, η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού - Σε εξέλιξη, έργα υποδομής

«Παρά το μεγάλο τουριστικό ρεύμα που υπάρχει για μια ακόμη χρονιά στο νησί μας», αναφέρει ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση θεματικών μορφών τουρισμού, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού καθώς και την περαιτέρω χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος ανακήρυξε τη φετινή χρονιά ως «Έτος Γαστρονομίας», ώστε το νησί, μέσω μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται, να εδραιωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς και, παράλληλα, να προβληθούν σε διεθνές επίπεδο τα αγροτικά προϊόντα της Σαντορίνης, προς όφελος και των αγροτών του νησιού.

Σε πλήρη εξέλιξη, αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Ζώρζος, βρίσκεται και η ολοκλήρωση της δράσης του δήμου Θήρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και την εθελοντική συμβολή του φυσιολάτρη Κώστα Ζαρόκωστα, για τη διάνοιξη των παλιών, ερειπωμένων μονοπατιών, αλλά και την αναζήτηση και χάραξη νέων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κυκλοφορήσει χάρτης με πεζοπορικές διαδρομές της Σαντορίνης, ενώ όλα τα μονοπάτια θα είναι διαθέσιμα για εξερεύνηση από την ερχόμενη τουριστική χρονιά.

Ο κ. Ζώρζος υπογραμμίζει επίσης την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου που θα αναφέρεται στην ιστορία της Γεωλογίας του νησιού της Σαντορίνης και θα στεγαστεί, πιθανόν, σε ιστορικό νεοκλασικό στην Έξω Γωνία που θα ανακαινισθεί πλήρως.

Σε ερώτηση για το πού βρίσκονται σήμερα τα σχέδια του Πιερ-Υβ Κουστό, του γιου του θρυλικού εξερευνητή και ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού θαλάσσιας προστασίας Cousteau Divers, για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στη Σαντορίνη, ο κ. Ζώρζος επισημαίνει ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις. Τάσσεται, όμως, υπέρ της δημιουργίας του, με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν οι ψαράδες -όπως τονίζει- και να καταλάβουν τη σημασία του εγχειρήματος και το πώς μπορούν να κερδίσουν από τη λειτουργία του.

Ο κ. Ζώρζος δίνει έμφαση στα μεγάλα αλλά και στα μικρότερα σε μέγεθος έργα υποδομής, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο στο νησί. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό έργο της διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού, επισημαίνοντας ότι κατατέθηκαν οι μελέτες για την αποκατάσταση των Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), μέχρις ότου βρεθεί οριστική λύση που θα προβλέπει την Ολική Εγκατάσταση Συστημάτων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Δίνει έμφαση στην αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης για τα Φηρά και την Περίσσα, για πρώτη φορά μετά το 1991, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του, ενώ επισημαίνει ότι, μέχρι τον Οκτώβριο, γίνεται προσπάθεια ώστε να έχει σταλεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ προμελέτη για το λιμάνι της Ρίβας στη Θηρασία.

Σε διάφορα στάδια βρίσκεται, επίσης, η διαδικασία υλοποίησης πολλών έργων που συνδέονται με τον βιολογικό καθαρισμό και το σύστημα αποχέτευσης της Θηρασίας, του συστήματος αποχέτευσης της Φοινικίας και του Εμπορίου, του δικτύου ύδρευσης του Πύργου, ενώ ολοκληρώνεται και το δίκτυο μεταφοράς αφαλατωμένου νερού Φηρών, Φηροστεφάνι, Ημεροβιγλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας και δεύτερου τελεφερίκ, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι, εντός του Αυγούστου, θα υπάρξει η μελέτη σκοπιμότητας για δεύτερο τελεφερίκ που θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί 2.500 άτομα την ώρα (το υπάρχον εξυπηρετεί 700 άτομα την ώρα).

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το CNN κατέταξε στα 12 ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του κόσμου το ηλιοβασίλεμα από την Οία της Σαντορίνης. Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη από τις εκατοντάδες διακρίσεις που έχει, κατά καιρούς, λάβει η «Ρήγισσα του Αιγαίου», από μεγάλου κύρους τουριστικές εκδόσεις, διεθνή μέσα ενημέρωσης και τουριστικούς οργανισμούς, που τη συγκαταλέγουν στους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


black out σε Σαντορίνη και Θηρασιά

Το black out ξεκίνησε στις 11.50 και η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Σαντορίνη και την Θηρασιά, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, απο τα Φηρά.

Η διακοπή ρεύματος προκλήθηκε από έκρηξη στη μία γεννήτρια, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά και κατέστρεψε και την δεύτερη μηχανή που βρισκόταν εκείνη την στιγμή σε λειτουργία και ηλεκτροδοτούσε κατά τις πρωινές ώρες το νησί. Απο την έκρηξη δεν υπήρξε τραυματισμός.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και για την δημιουργία κλίματος ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, ότι για λογαριασμό των επιχειρήσεων οι οποίες διατηρούσαν τρόφιμα και ευπαθή προϊόντα σε ψυγεία τα οποία τέθηκαν εκτός λειτουργίας, κινητοποιήθηκαν οι προμηθευτές τους, οι οποίοι μετέφεραν τα προϊόντα σε δικά τους ψυγεία τα οποία λειτουργούν με γεννήτριες.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας οι κεραίες των οποίων ηλεκτροδοτούνται απο το δίκτυο της ΔΕΗ με τις δυνατότητες για εφεδρική λειτουργία να είναι περιορισμένες.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές και κατ επέκταση επιχειρήσεις, του νησιού που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ύδρευσης, και χρησιμοποιούν νερό το οποίο αντλούν απο δεξαμενές, διαδικασία, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Μετά τα μεσάνυχτα, αναμένεται να φτάσει στο νησί πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας γεννήτριες και προσωπικό για την αποκατάσταση των ζημιών.

Παρά τα προβλήματα που -είναι λογικό να ..- έχουν δημιουργηθεί, η Σαντορίνη των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών αυτές τις ημέρες, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της.


Σε ανακοίνωσή του ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους.

ανακοινώσεις του Δήμου Θήρας για το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης

14.8.2013 10.30

Ο Δήμος Θήρας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή  το σύνολο του προσωπικού του Δήμου, Τεχνικό και  Διοικητικό για τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που έδειξαν τις δύσκολες ώρες, δουλεύοντας συντονισμένα  με φιλότιμο και χωρίς ωράριο, ανακουφίζοντας την κοινωνία δίνοντας λύση σε μικρά και μεγάλα προβλήματα .
Ο Δήμος ευχαριστεί  τη Δημοτική Αστυνομία αλλά και  τους εθελοντές πολίτες του νησιού μας που πλαισίωσαν τους κατά τόπους αιρετούς Προέδρους και τοπικούς Συμβούλους,  κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας.                                   

 14.8.2013 10.00        
                                 
 Από το Δήμο Θήρας ανακοινώνεται ότι προχωρά η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών του εργοστασίου της ΔΕΗ. Ήδη σήμερα νωρίς το πρωί ενεργοποιήθηκε μία από τις κύριες μηχανές του εργοστασίου, ενώ το προσωπικό της ΔΕΗ καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ενεργοποιηθούν και άλλες. Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται το αρματαγωγό Χίος που μεταφέρει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, τεχνικούς και άλλον εξοπλισμό.

Η ηλεκτροδότηση που αυτή τη στιγμή γίνεται εκ περιτροπής τις επόμενες ώρες θα καλύπτει όλο και περισσότερες περιοχές. Υπολογίζεται ότι κατά τις πρώτες βραδυνές ώρες η ηλεκτροδότηση θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των νησιών μας.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο Δήμος Θήρας κάνει έκκληση στους πολίτες της Σαντορίνης να δείξουν την απαραίτητη ψυχραιμία και υπομονή, αποφεύγοντας την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, όπου αυτή αποκαθίσταται. Είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να κατανοήσουμε ότι η παραγωγή ρεύματος δεν είναι σε επάρκεια και κάποιοι από τους συνανθρώπους μας στερούνται βασικές τους ανάγκες.

Πάνω από όλα  προέχει η ασφάλεια και η υγεία των συμπολιτών μας. Για τους νεφροπαθείς συμπολίτες  μας έχει προγραμματιστεί η μετάβασή τους στη Κρήτη για την ασφαλή θεραπεία τους, ενώ στο Κέντρο Υγείας Θήρας με τις προσπάθειες του προσωπικού  εξασφαλίζεται η παροχή οξυγόνου στους έχοντες ανάγκη και αντιμετωπίζεται κάθε  έκτακτο περιστατικό.
Τηλεφωνα έκτακτης ανάγκης: 

ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ 2286022798
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΗΡΑΣ:  2286022659
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ: 2286360300
ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ: 2286025221                                  


ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για το black out

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Θηραίες και Θηραίοι

Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου μία  βλάβη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο, προκάλεσε  γενικευμένη διακοπή ρεύματος  και δημιούργησε   μια έκτακτη κατάσταση στο νησί μας.
Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Θήρας προέβει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και   κινητοποίησε τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και  τις υπηρεσίες του,  προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα και  να συνεχιστεί  η ομαλότητα  και η φυσιολογική ζωή του τόπου μας.
Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών μας και η καλή λειτουργία των  μονάδων υγείας του νησιού μας.

Ήδη η Πολιτεία ανταποκριθηκε άμεσα και αποστέλλει  στο νησί μας δύο πλοία ένα  αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού και  το επιβατικό πλοίο ΗΟΡΙΖΟΝ, φορτωμένα με  ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και άλλον εξοπλισμό  προκειμένου  να αναπληρώσουν τα καταστρεμένα μηχανήματα άμεσα. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται τα πλοία στη Σαντορίνη.

Την ίδια  στιγμή το προσωπικό της ΔΕΗ καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες ώστε οι εναπομείνασες μονάδες, εκ περιτροπής να εξασφαλίσουν ηλεκτροδότηση σε όλα τα χωριά της Θήρας και της Θηρασίας.

Φίλες και φίλοι,  σε αυτή τη δύσκολη στιγμή εμείς οι Σαντορινιοί πρέπει να δώσουμε το   παράδειγμα,  δίνοντας  προτεραιότητα στους επισκέπτες μας, με την  άριστη φιλοξενία  μας  και την  ικανοποίηση των αναγκών των χιλιάδων επισκεπτών μας, προασπίζοντας   το συμφέρον και την παράδοση του τόπου μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ 

ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το μπλάκ άουτ της ΔΕΗ στη Σαντορίνη

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑΜ Νίκος Συρμαλένιος.

Αναλυτικά:

Το μεγάλο ατύχημα στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη που βύθισε ολόκληρο το νησί στο σκοτάδι, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, έφερε για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ, του κατακερματισμού της, της ανάθεσης μεγάλου μέρους εργασιών σε εργολάβους, της έλλειψης προσωπικού, καθώς και της τραγικής έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρηση των μονάδων της. Όλες οι παραπάνω ελλείψεις θα οδηγηθούν στο αποκορύφωμα με τη συνολική εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Το μπλάκ άουτ που προήλθε από την έκρηξη της μηχανής των 8 MW στο σταθμό παραγωγής, σύμφωνα και με τους τεχνικούς που γνωρίζουν από χρόνια τη λειτουργία του, ήταν αποτέλεσμα της εξαρχής προβληματικής λειτουργίας των δύο συγκεκριμένων μηχανών των 8 MW, τύπου Wartsila, που τοποθετήθηκαν στο σταθμό κατά την τελευταία οκταετία. Τα προβλήματα των δύο μηχανών, σε αντίθεση με τις λοιπές μηχανές των 4 και 6 MW του ιδίου τύπου, είχαν επανειλημμένα καταγραφεί και επισημανθεί από τους εργαζόμενους του σταθμού της Σαντορίνης και προς την Περιφερειακή Διοίκηση της ΔΕΗ, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ριζική αντιμετώπιση και λύση.

Οι λύσεις που εσπευσμένα δίνονται με μεταφορά και πρόσθετων φορητών μονάδων, μέσω μεταφοράς τους από το πολεμικό ναυτικό, σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα, αφού βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, που απαιτούν τουλάχιστον την παραγωγή 30 MW, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση της περιόδου αυτής

Με δεδομένο ότι η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, με δεδομένο ότι σήμερα στο νησί υπάρχουν πάνω από 150.000 άτομα, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και στους οικιακούς καταναλωτές, ενώ υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και υγεία ατόμων με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς, ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο, τραυματίες, χρονίως πάσχοντες, αλλά και άτομα ηλικιωμένα με προβλήματα υγείας,

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρουν, έτσι ώστε:

Α) να αποκατασταθεί άμεσα όχι μόνο η διάθεση ενέργειας για τις ανάγκες των ημερών, αλλά για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, με δεδομένες τις αυξημένες καταναλώσεις, ιδιαίτερα της τουριστικής περιόδου

Β) να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του τοπικού σταθμού παραγωγής, με διασφάλιση όλων των αντικειμενικών διαδικασιών για την προμήθεια και αντικατάσταση των μηχανών που καταστράφηκαν

Γ) να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και συντήρηση του σταθμού παραγωγής και των δικτύων με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό

Δ) να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων, νεφροπαθών και άλλων ατόμων με ειδικές ανάγκες που συνδέονται με την παροχή ρεύματος

Ε) να αποζημιωθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές που ενδεχομένως υπέστησαν ζημιές από το παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης 


Πηγή:www.capital.gr

κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του Κ.Κ.Ε. για το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σήμερα 13/8/2013 το πρωί γίναμε μάρτυρες ενός σοβαρού ατυχήματος στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στο Μονόλιθο της Θήρας. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, οι μηχανές παραγωγής ρεύματος αχρηστεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό και το νησί της Σαντορίνης και της Θηρασιάς έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται την πιο τουριστική εβδομάδα του χρόνου.

Αρχικά, θέλουμε να συγχαρούμε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο που με πραγματική αυταπάρνηση και πέρα από τα τυπικά τους καθήκοντα προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του ατυχήματος, κάτι που ήταν πάνω από τις δυνάμεις τους. Τους εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (συμβάσεις δίμηνες και οκτάμηνες, μπλοκ παροχής υπηρεσιών κλπ).

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα αίτια του ατυχήματος και για την κατάσταση του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος.

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να μας εκπλήξει. Οι Σαντορινιοί, χρόνια τώρα ,ανησυχούμε κάθε μέρα για το εργοστάσιο και τη λειτουργία του, μιας και είναι «κοινό μυστικό» ότι οι μηχανές είναι απαρχαιωμένες και η παραγωγή τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με διακοπές και προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, σε πλήρη συμφωνία με την πολιτική της τρόικα και των κυβερνήσεων που υλοποιούν όλα αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, αυξήσεις των ωρών εργασίας και σε κακή συντήρηση των μηχανημάτων την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αγγίξει μέχρι και το 30% και έχουν αρχίσει οι διακοπές της ηλεκτροδότησης για οφειλές λογαριασμών του ρεύματος!
Να γιατί συνέβη το ατύχημα στη Σαντορίνη.
Και θα συμβούν πολλά ακόμη ατυχήματα σε όλο το δίκτυο όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική. Όσο το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να είναι «είδος πολυτελείας» κι όχι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να έχουν όλοι φθηνά και με επάρκεια.

Για το λόγο αυτό, είναι άμεση ανάγκη να δημιουργήσει ο λαός τη Λαϊκή του Συμμαχία και τις αναγκαίες συνθήκες ώστε οι πηγές του πλούτου και τα προϊόντα τους όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, να είναι στην υπηρεσία όλων για πραγματική ευημερία και πρόοδο.

Σαντορίνη, 13 Αυγούστου 2013 

το Santorini of the Past Cultural Village για την επίσκεψη της Victoria Hislop

Το Santorini of the Past Cultural Village- Museum , στα πλαίσια των θερινών πολιτιστικών του εκδηλώσεων, και σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ φιλοξένησε για πρώτη φορά στη Σαντορίνη την Βικτόρια Χίσλοπ και διοργάνωσε δύο αξέχαστες βραδιές το σαββατοκύριακο 26-28 Ιουλίου 2013.

Οι αναγνώστες της Βικτόρια Χίσλοπ που βρίσκονταν στο νησί την υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου στο χώρο του Μουσείου μίλησαν για το έργο της Χίσλοπ ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός, από τους πρωταγωνιστές της αξέχαστης μεταφοράς στην τηλεόραση του βιβλίου «Το Νησί», καθώς και ο σκηνοθέτης της σειράς Θοδωρής Παπαδουλάκης. «Το Νησί» είναι το εξαιρετικά πετυχημένο μυθιστόρημα που σύστησε τη Βικτόρια Χίσλοπ στο κοινό της Ελλάδας και της Αγγλίας, και έχει θέμα τη ζωή των αποκλεισμένων λεπρών στη Σπιναλόγκα, στις αρχές και στα μέσα του 20ου αιώνα.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου η Χίσλοπ μίλησε για «Το Νήμα», το βιβλίο της που εξελίσσεται τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το νέο της έργο, «Ο Τελευταίος Χορός» μια συλλογή διηγημάτων για την Ελλάδα του σήμερα.

Μετά τη δεύτερη εκδήλωση την Κυριακή, ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κρίση στη χώρα μας και τις επιπτώσεις της στον πολιτισμό, με τον Peter Economides, καταξιωμένο παγκοσμίως brand strategist.

Η Χίσλοπ μαγεύτηκε από την πρώτη της επίσκεψη στη Σαντορίνη από τη φυσική ομορφιά του νησιού, τη φιλοξενία και την ανταπόκριση του κόσμου και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα επισκεφθεί και πάλι το νησί.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες, χορηγούς και υποστηρικτές που έλαβαν μέρος στις δυο εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τους Νίκο Αντερριώτη, Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, Χριστίνα Παπαγεωργίου και Γιώργο Χατζηγιαννάκη. 

ξενάγηση τηλεοπτικού συνεργείου του ΡΙΚ στην Σαντορίνη

Συνεργείο της δημόσιας τηλεόρασης της Κύπρου, και συγκεκριμένα του τηλεοπτικού σταθμού ΡΙΚ, φιλοξένησε την Τρίτη 6 Αυγούστου για πολύωρα γυρίσματα στο νησί, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία» του Πύργου.

Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου, από πλευράς του Δήμου Θήρας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Συλλόγου της «Εστίας» του Πύργου, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στο εστιατόριο «Σελήνη» που περιελάμβαναν την παρασκευή και παρουσίαση πιάτων με βάση τα τοπικά προϊόντα με σκοπό την προβολή της γαστρονομίας του νησιού, καθώς και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου «Santorini of the past - cultural village» στον Πύργο, με σκοπό την παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Σαντορίνης, στο παρελθόν.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, παραδοσιακούς χορούς της Σαντορίνης παρουσίασε η ομάδα των χορευτικών σχημάτων της «Εστίας» του Πύργου που λειτουργεί με την καθοδήγηση της δασκάλας παραδοσιακών χορών Αρτεμίας Δεναξά.

Τα χορευτικά σχήματα υποστήριξαν μουσικά, ο Λοίζος Σορώτος στο βιολί και ο Μιχάλης Βάλβης στο λαούτο.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του τηλεοπτικού συνεργείου του ΡΙΚ στο νησί, συνέντευξη παραχώρησε και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ο οποίος αναφέρθηκε στην στην πλούσια ιστορία τόπου τόπου αλλά στο παρόν του ως ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους, σύγχρονους σε υπηρεσίες και υποδομές ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο.

Απο πλευράς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου το παρόν του καθ’όλη την διάρκεια της επίσκεψης έδωσε και ο πρόεδρός του κ. Δαρζέντας, ο οποίος προσέφερε στα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου, επιλεγμένα κρασιά του νησιού καθώς και τοπικά προϊόντα.

Την πραγματοποίηση της επίσκεψης υποστήριξε η Ένωση Λεμβούχων Θήρας σε οτι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές των επισκεπτών.

Οι μετακινήσεις του τηλεοπτικού συνεργείου πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Νομικός Travel.

Την κάλυψη των εξόδων της επίσκεψης υποστήριξε ο Σύλλογος «Εστία» του Πύργου, καθώς και το εστιατόριο «Σελήνη».

Το αποτέλεσμα των γυρισμάτων αναμένεται να προβληθεί φέτος τον Σεπτέμβριο στην εκπομπή «καυτές πιπεριές» του ΡΙΚ.

Η επίσκεψη και η οργάνωση της ξενάγησης σε επιλεγμένους χώρους και περιοχές στο νησί , του τηλεοπτικού συνεργείου του ΡΙΚ πραγματοποιήθηκε και εντάχθηκε στο πλαίσιο της δράσης «2013 έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη».

Για το γεγονός θα ακολουθήσει Δελτίο Τύπου απο την δράση «2013 έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη». 

“το Βυθισμένο Βασίλειο” - παρουσίαση του βιβλίου στο Μέγαρο Γκύζη στις 24.8

Το βιβλίο “Το Βυθισμένο Βασίλειο” του Γιώργου Κουκουλά θα παρουσιαστεί επίσημα για πρώτη φορά, στην Σαντορίνη, που αποτελεί άλλωστε και τον τόπο στον οποίο εξελίσσονται παράλληλα οι δυό ιστορίες του, μια σε σημερινό χρόνο, και η άλλη κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών πριν την εγκατάλειψη του νησιού απο τους κατοίκους του το 1500 περίπου π.Χ. λόγο των σοβαρών ενδείξεων που υπήρχαν για την έκρηξη του ηφαιστείου.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 21.00 στο Μέγαρο Γκύζη.
  
Σχετικά με το βιβλίο και την νέα έκδοσή του, είχε αναφερθεί ότι,  

Με νέο τίτλο σε σχέση με αυτόν με τον οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει («Η Ατλαντίδα δεν χάθηκε ποτε») το καλοκαίρι του 2012 επανακυκλοφόρησε πρίν απο λίγες ημέρες απο τις εκδόσεις «Διόπτρα» το ιστορικό μυθιστόρημα η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται στην Σαντορίνη, «Το Βυθισμένο Βασίλειο» του Γιώργου Κουκουλά.


το νέο σκάφος της Ένωσης των Λεμβούχων πάει στο Μαγγανάρι της Ίου!

Προγραμματισμένα ημερήσια δρομολόγια απο την Σαντορίνη στην Ίο ξεκίνησε να πραγματοποιεί το ολοκαίνουργιο σκάφος «Γαρμπής» της Ένωσης των Λεμβούχων της Σαντορίνης σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Για μεμονωμένες ή και ομαδικές κρατήσεις θέσεων καθώς και για πληροφορίες για την ημερήσια εκδρομή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της Ένωσης λεμβούχων στο 22860 25290 ή και με τα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία.

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΡΜΠΗ ΕΙΝΑΙ:

ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ

ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ : 11.00 ΑΠΟ ΑΘΗΝΙΟ 11.15 ΑΠΟ ΓΙΑΛΟ ΚΑΙ 11.30 ΑΠΟ ΑΜΜΟΥΔΙ  

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΑΓΓΑΝΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 18.00 ΜΕ ΩΡΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ 17.15-17.30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 45 € ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ 30 €
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 5-12 ΕΤΩΝ η τιμή του εισητηρίου χρεώνεται στο ΜΙΣΟ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ FREE.... 


Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013

(κανονικά..) η παραδοσιακή γιορτή από το Πολιτιστικό Χωριό " Η Σαντορίνη που έφυγε" (14.8)

Η Οικογένεια Γιάννη Χρυσού - Δρόσου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει στο χώρο του Πολιτιστικού Χωριού " Η Σαντορίνη που έφυγε" Πανήγυρη με παραδοσιακό φαγητό και κρασί μετά τον Εσπερινό ,την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013.

Η οικογένεια καλεί με χαρά της στην γιορτή που διοργανώνει όλο τον κόσμο του χωριού και του νησιού.

Είσοδος ελεύθερη. 

Με αφορμή την πρόσκληση αξίζει να αναφέρουμε τα σχόλια της όμορφης και ιδιαίτερα χρήσιμης  ταξιδιωτικής σελίδας http://wondergreece.gr για το Πολιτιστικό Χωριό “Η Σαντορίνη που έφυγε”


Ένας χώρος που στόχο έχει να παρουσιάσει ότι και ο τίτλος του ‘‘τη Σαντορίνη που έφυγε’’. Ένα ταξίδι στο παρελθόν του νησιού μέσα από τη καθημερινή ζωή των κατοίκων. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, η παραγωγή κρασιού, η παραγωγή τοματοπολτού από το άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης, μα και η επεξεργασία της φάβας. 
Μέσα από τις αναπαραστάσεις των εργασιών των κατοίκων, των σπιτιών του και το φωτογραφικό υλικό θα μεταφερθείτε στη Σαντορίνη το τέλος του 19ου έως τις αρχές του 20ου αι.
“Η Σαντορίνη που έφυγε” στεγάζεται σε μια παλιά κάναβα (παλιό οινοποιείο) του 1895.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-16:00 και 18:00-21:00 Εισιτήριο: € 3.

 Copyright © wondergreece.gr 

Δευτέρα, Αυγούστου 12, 2013

την Τρίτη 13.8 η Ζωή Παπαδοπούλου στο Μέγαρο Γκύζη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Γκύζη, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί "κανονικά" .. χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση  και .. υπο το φως των κεριών, κάτι που στα σίγουρα θα δημιουργήσει μια .. παρείστικη και ρομαντική ατμόσφαιρά!

Στις 13/8 η μουσική διαδρομή του φετινού φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη συνεχίζεται με την Ζωή Παπαδοπούλου, μια τραγουδίστρια με φωνή ιδανική για σχεδόν όλων των ειδών τα τραγούδια, που τραγουδά πάντα με οδηγό τη ψυχή της και έχει κερδίσει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες και την ερμηνεία της μέσα από τις συνεργασίες της τα τελευταία χρόνια με τους Μητροπάνο, Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Κότσιρα, Μαριώ, Μακεδόνα, κ.α.

Έχοντας ετοιμάσει ένα μελωδικό ταξίδι στο χρόνο, με γνώμονα το συναίσθημα και τη συγκίνηση που το καλό ελληνικό τραγούδι ξέρει να προκαλεί, ερμηνεύει τραγούδια της ψυχής, τραγούδια αγαπημένα, αξέχαστα, τρυφερά, συγκινητικά, ερωτικά, χαρούμενα, μελαγχολικά, σε μια μουσική παράσταση για φωνή και πιάνο, στο οποίο την συνοδεύει ο μόνιμος συνεργάτης της Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συναυλία, τους καλλιτέχνες καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Μεγάρου Γκύζη στην διεύθυνση : http://www.megarogyzi.gr/index.php/zoi-papadopoulou

ethno – Greek Odyssey στο εστιατόριο Φεγγέρα στο Μεγαλοχώρι


Τις μουσικές τους στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Ethno Greek Odyssey” θα παρουσιάσουν απόψε Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 21.00 στο εστιατόριο Φεγγέρα στο Μεγαλοχώρι ο Θανάσης Κλεόπας και ο Γιάννης Πανταζής, γνωστοί μουσικοί, από τις μέχρι σήμερα επιτυχημένες εμφανίσεις τους σε πολλούς χώρους στο νησί.
Ο Γιάννης Πανταζής τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στην Σαντορίνη, διδάσκει σε νέα παιδιά του νησιού το παραδοσιακό όργανο της τσαμπούνας, ενώ έχει δημιουργήσει τον χώρο “La Ponta”, στο Ενετικό Καστέλι του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, όπου πραγματοποιείται έκθεση καθώς και εργαστήρια παρουσίασης και εκμάθησης της παραδοσιακής τσαμπούνας.

Για πληροφορίες και κρατήσεις για την αποψινή εκδήλωση στο εστιατόριο Φεγγέρα, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22860 82930