Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2012

ο Δήμος Σαντορίνης στην ITB 2012

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην διεθνή έκθεση Τουρισμού ITB 2012 από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών, συγκέντρωσε 113.006 επαγγελματίες επισκέπτες (2.200 περίπου περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά), ενώ το Σαββατοκύριακο 59.126 επισκέπτες - κοινό είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους τουριστικούς προορισμούς και τα πακέτα προσφορών.

Τον Δήμο Θήρας εκπροσώπησε στην έκθεση ο κος Μπελλώνιας Λουκάς, ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Θήρας, ο οποίος υποδέχτηκε στο περίπτερο της Σαντορίνης τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.

Ο κ. Μπελλώνιας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών οργανισμών, πρακτορείων και  αεροπορικών εταιριών ενημερώνοντας τους, και απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις είχαν σχετικά με το νησί. Επίσης απάντησε σε ερωτήσεις πολλών δημοσιογράφων γερμανικών ΜΜΕ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στη Σαντορίνη, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις του νησιού μας είναι έτοιμες να προσφέρουν την ίδια υψηλή ποιότητα υπηρεσιών στους επισκέπτες τους, αντάξια σε αυτή που αρμόζει στο δημοφιλέστερο και ομορφότερο νησί παγκοσμίως.

Ο φιλέλληνας Γερμανός φωτογράφος και ένας από τους ιδρυτές του Τουριστικού Οργανισμού Volcano Discovery, κ. Tobias Schorr πραγματοποίησε παρουσίαση για την Σαντορίνη ενώ το χορευτικό συγκρότημα της Σκοπέλου, εκπροσωπώντας όλη τη νησιωτική Ελλάδα, ενθουσίασε το γερμανικό κοινό με παραδοσιακούς χορούς.

"Ατλαντίδα" - ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων "Ατλαντίδα", 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ξεκινάει η διαδικασία δήλωσης τιμών για το έτος 2012.
Παρακαλείσθε για την προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών :
Α) Σφραγίδα Επιχείρησης,
Β) Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας Επιχειρηματία,
Γ) Αντίγραφο Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του Καταλύματος σε Ισχύ,
Δ) Αντίγραφο Δήλωσης Τιμών του 2011,
Η διεύθυνση του γραφείου μας είναι ΚΕΝΤΡΙΚΟ PARKING ΦΗΡΩΝ

Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού κατόπιν συνεννόησης (ώρα και ημέρα) παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλέφωνο             6944847314       (απογευματινές ώρες μόνο ) ή στο τηλέφωνο             2286022854       τις ώρες γραφείου.
Υπεύθυνος Λιναρδόπουλος Γιώργος e-mailgio_linar@hotmail.com

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ   12/3/2012              19:30 ΜΕΧΡΙ 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ   14/3/2012              19:30 ΜΕΧΡΙ 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ   21/3/2012              19:30 ΜΕΧΡΙ 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/3/2012         19:30 ΜΕΧΡΙ 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ   28/3/2012              19:30 ΜΕΧΡΙ 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/3/2012         19:30 ΜΕΧΡΙ 21:00


ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

δεμένα τα πλοία την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Μαρτίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΝΟ,

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή (16.3) συνεδρίασή της απεφάσισε παμψηφεί την κήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και από ώρα 06.01 και λήξη την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 06.00.
Oι Έλληνες ναυτεργάτες δέχονται μια ολομέτωπη, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η Διοίκηση της ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες με την παραπάνω απεργία προτάσσουν την συνεχιζόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεις φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Τα κυρίαρχα αιτήματα της ΠΝΟ είναι η άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία, η διατήρηση του ΝΑΤ και η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό,η διατήρηση των εφάπαξ παροχών, η διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο του Ναύτη, η μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών, καθώς και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα μέσω υποστήριξης απο το κράτος.

η Santo Wines στο "Οινόραμα 2012"

Η Santo Wines μας ενημερώνει οτι συμμετέχει στην έκθεση  "Οινόραμα 2012" 2012, η Ελλάδα των δημιουργών" που ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους επαγγελματίες και τους φίλους του κρασιού. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΕΠ στην Μεταμόρφωση Αττικής, τις εξής ημέρες και ώρες,
Παρασκευή 16/3: 15.00 – 19.00, Σάββατο 17/3 : 10.00- 19.00, Κυριακή 18/3: 10.00 – 19.00, Δευτέρα 19/3: 10.00 – 18.00
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να δείτε στο : http://www.oenorama.com 

η "Κάναβα Ρούσσος" στο "οινόραμα 2012"

Στην έκθεση "οινόραμα 2012" απο πλευράς Σαντορίνης συμμετέχει και το οινοποιείο "Κάναβα Ρούσσος".
Σύμφωνα με τους διοργανωτές,

Το Οινόραμα, βιτρίνα του αμπελοοινικού κλάδου και πλατφόρμα ανάδειξης των οινοποιείων της χώρας, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της θετικής εικόνας που η ελληνική κοινωνία έχει για το ελληνικό κρασί. Μια εικόνα, που για 20 χρόνια τώρα, μεταφράζεται σε αυξημένες πωλήσεις για όλα τα εμφιαλωμένα κρασιά. Μόνο η πρωτοφανούς έντασης κρίση που ζούμε μπόρεσε να αναχαιτήσει -προσωρινά- την ανοδική πορεία του εμφιαλωμένου ελληνικού κρασιού.
Όμως, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η στιγμή που το ελληνικό κρασί πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του, να υπενθυμίσει σε όλους πως είναι η αυθεντική πρόταση.
Το κρασί, μέρος αναπόσπαστο της ελληνικής γης, πρέσβης της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, θα βγει κερδισμένο από αυτήν την κρίση ενώ σε λίγο όλοι θα αναγνωρίζουν πως έχει αξία μοναδική γιατί αντιπροσωπεύει αξίες πραγματικές.

αγώνες σκάκι

Ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σαντορίνης σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σκακιστικό Όμιλο του νησιού και τα σχολεία της Σαντορίνης διοργανώνουν "σκακιστικούς σχολικούς αγώνες" την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 10.00 στο κλειστό γυμναστήριο, στον Καρτεράδο. 
Στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού. 
Το σύστημα των αγώνων θα είναι το Ελβετικό 6 γύρων, ενω οι νικητές και οι νικήτριες θα είναι οι 3 πρώτοι της τελικής βαθμολογίας, καθώς και οι τρεις πρώτοι ανά τάξη.
Όσοι συμμετέχοντες κριθεί οτι μπορούν, θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα που θα γίνει 7-9.4.2012 στην Χαλκιδική.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Παναγιώτη Φρεντζά στο τηλέφωνο 22860 27140  ,   panfren@gmail.com 

Ε.Λ.Μ.Ε. Θήρας - πρόσκληση

Το Δ.Σ. Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Θήρας μας καλεί την Δευτέρα 19-3-2012 και ώρα 18:00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπoυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: "Χρέος, Μνημόνια, Δανειακές Συμβάσεις". Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

να τον χαιρόμαστε....

ή, έχετε καμιά σχέση με τον Φίλιππο; γιατί καλοί κι οι οικονομολόγοι, αλλά κι οι καλλιτέχνες ακόμη καλύτεροι.....

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σαντορίνης για το τρέχον έτος. 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας κ. Πλιάτσικα, το χρηματικό υπόλοιπο του ταμείου δεν μπορεί να καλύψει τις οφειλές παρελθόντων ετών, καθώς και οτι θα πρέπει κατα προτεραιότητα να εξοφληθούν οι οφειλές ΠΟΕ (;), να εισπραχθούν συγκεκριμένα έσοδα, και να εφαρμοστεί το τεχνικό πρόγραμμα. 


να τις χαιρόμαστε.....

Η Δημοτική Επιχείρηση "ΓΕΩΘΗΡΑ" ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να νοικιάσουν κομμάτια των παραλιών της Περίσσας και του Καμαρίου οτι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 28 Μαρτίου. Η επιχείρηση βρίσκεται στον Καρτεράδο και καλού κακού πάρτε μαζί σας, αντίγραφο της άδειας της επιχείρησής σας, τον ΑΦΜ σας και .. βεβαιωθείτε οτι δεν χρωστάτε στον Δήμο....


«Ελλάδα δεν είναι μόνο η πλατεία Συντάγματος»..

είναι και οι πλατείες Αμερικής, Κολιάτσου, Αιγύπτου, Κυψέλης κ.ο.κ.

Την εκτίμησή τους, ότι οι συμπατριώτες τους θα επισκεφθούν και πάλι μαζικά (*) την Ελλάδα, εξέφρασαν ο Κυβερνήτης της φρεγάτας H.M.S Argyl, αντιπλοίαρχος Paul Stroude, και ο Αμυντικός Ακόλουθος της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, συνταγματάρχης Anthony Morpet, κατά την εθιμοτυπική συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Ρόδο.
«Οι Άγγλοι ξέρουν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η πλατεία Συντάγματος, όπως αυτή αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία από τις διαμαρτυρίες πολιτών ή τα επεισόδια» τόνισαν και οι δύο Άγγλοι αξιωματικοί, κύριοι Stroude και Morpet εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τα νησιά του Αιγαίου και συμφωνώντας με την επισήμανση της αντιπεριφερειάρχη ότι τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες αποτελούν, παραδοσιακά, ασφαλείς προορισμούς για τους επισκέπτες τους.
Υπογραμμίστηκε δε, ότι παρά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους, οι Άγγλοι θα προτιμήσουν να "δραπετεύσουν" για διακοπές, «έστω με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

(*) αυτό το "μαζικά" μας προβληματίζει λίγο..... 

οικονομική επιτροπή Περιφέρειας - συνεδρίαση 20.3

Την Τρίτη 20.3.2012 θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο: « Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Άνδρου (2012)».
Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο: « Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Τήνου  (χρήση 2012)».
Στέγαση υπηρεσιών Π.Ε. Κέας.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: «Κατασκευή 12θέσιου Γυμνασίου στην Κω» προϋπολογισμού 2.500.000,00€
Αποστολή πρακτικού αξιολόγησης οικονομικών προσφορών του πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη για την προμήθεια γραφικής ύλης προϋπολογισμού 56.000,00€ με Φ.Π.Α.
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου: «Αυτόνομα συστήματα οδοφωτισμού στις περιοχές Άργους και Εμπορίου Ν. Καλύμνου.
Έγκριση διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια υγρών καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για την Περιφ. Ενότητα Ρόδου για το έτος 2012 προϋπολογισμού 69.500,00€  
Έγκριση διενέργειας Διεθνούς Ανοικτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού ανάθεσης υλοποίησης του έργου: «Ανάδειξη εργολάβου για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδένδρων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου
Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5χ5 στην πόλη της Ρόδου προϋπολογισμού 90.000 €. 
Τροποποίηση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2012.
Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας.
Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
Αποδοχή χρηματοδότησης   

συντονισμός για τα έργα του ΕΣΠΑ

Ο συντονισμός και η συνεργασία των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα έργα του ΕΣΠΑ, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 15.3 στην Σύρο υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες ανακύπτουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η καλή πορεία των εντάξεων και της υλοποίησης των έργων.
Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και παρά τις επιπτώσεις που και οι ίδιοι βιώνουν, συνεχίζουν να παλεύουν προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα.
Πολύ σημαντική θεωρείτε η εξέλιξη της εκχώρησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόσθετων πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΡΑ) ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συγκεκριμένοι πόροι αφορούν σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και στο έργο διαχείρισης λυμάτων νήσου Πάτμου.

Παράλληλα,
Συνεργασία με επίκεντρο τα θέματα της παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων αλλά και της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Τιμών, είχε ο Περιφερειάρχης με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο.
Επίσης τα έργα αφαλάτωσης στα νησιά, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Χάλκη και Ανάφη, απασχόλησαν τη συνάντηση του Γιάννη Μαχαιρίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη.
Ενω, ο Περιφερειάρχης σε συνομιλία με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, Αβραάμ Γούναρη, ζήτησε να ρυθμιστούν ζητήματα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στο Ν. Αιγαίο.


Χ. Κόκκινος - «Λεφτά υπάρχουν»…ναι μεν, αλλά…

ε, οχι και "golden boys" ενα μηνιάτικο εισπράττουν... (!)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινου σχετικά με το θέμα των αυξήσεων ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων σε ανακοίνωσή του αναφέρει οτι,

Την ώρα που ο ελληνικός λαός βιώνει πρωτοφανή αντιλαϊκή πολιτική, την ίδια ώρα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις και η ανεργία καλπάζει, η Κυβέρνηση δίνει κρυφά μπόνους σε συνεργάτες και συμβούλους Υπουργών «προικίζοντας» προκλητικά τα golden boys.
Με απόφαση που υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας δίνουν αυξήσεις στους «ημετέρους» που κυμαίνονται από 8,3% έως 25,6% επιβαρύνοντας κατά 2,1 εκ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τελικά ο κ. Παπανδρέου είχε δίκιο… «λεφτά υπάρχουν» αλλά μόνο για τους «ημετέρους»! 

Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

«Ραψωδία Όμικρον» στο Μπελλώνειο

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Ο.Σ.), υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προσκαλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης στο Θεατρικό Αναλόγιο-Παράσταση: Ομήρου Ιλιάδα, «Ραψωδία Όμικρον»

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το έργο του πρώτου των Ποιητών Όμηρο,  ερμηνευμένο από την σπουδαία ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη και τον μεγάλο μουσικό των «κρουστών» Νίκο Τουλιάτο.

Η Ραψωδία Όμικρον παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της παρουσίασης των 24 ραψωδιών της Ιλιάδας με τίτλο «Αρχαία κληρονομιά, νέα προοπτική». Οι αναγνώσεις της Ιλιάδας πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την ολοκλήρωση της νέας μετάφρασης του κορυφαίου φιλόλογου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Δύο σημαντικοί δημιουργοί η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος συμπράττουν παρουσιάζοντας την ραψωδία Όμικρον της Ιλιάδας του Ομήρου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση στη μορφή του θεατρικού αναλογίου με λόγο, ρυθμό, ήχο αλλά και αυτοσχεδιασμό όπου οι δύο καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εκτός από τον λόγο, κρουστά όργανα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ο λόγος γίνεται ρυθμός, και ο ρυθμός τονίζει και συμπληρώνει τον λόγο μεγεθύνοντας και αποκαλύπτοντας τις καταπληκτικές εικόνες που διαμορφώνουν το ποιητικό κείμενο του Ομήρου και η σύγχρονη και άμεση μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.
Ολόκληρη η Ραψωδία Ο αναφέρεται στις μάχες των Τρώων και Αχαιών στα πλοία. Οι Τρώες, μετά την ανάκαμψη του Έκτορα, που πολλοί τον θεωρούσαν νεκρό, αφού δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, ενθαρρύνονται και επιτίθενται στα αραγμένα πλοία των Αχαιών. Αβυσσαλέες μάχες εξελίσσονται με αποτέλεσμα πολλοί γενναίοι πολεμιστές και από τα δύο στρατόπεδα να βρουν τον θάνατο. Η μάχη είναι αμφίρροπη και μια γέρνει από τη πλευρά των αμυνόμενων και μια των επιτιθέμενων. Η περιγραφή του ποιητή στη συγκεκριμένη ραψωδία τελειώνει με τον Δία να ωθεί τους Τρώες στα πλοία των Αχαιών με σκοπό να βάλουν την πρώτη φωτιά, ώστε να την δει και να μπει στη μάχη ο Αχιλλέας. Ξεχωριστό είναι το επεισόδιο της απόπειρας του Τεύκρου, αδερφού του Αίαντα. 

Ερμηνεία: Δήμητρα Χατούπη
Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Η παράσταση – αναλόγιο θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά Σαντορίνης το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 στις 19:00.

Μετά την κάθε παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους ηθοποιούς.


προσοχή στα εισερχόμενα..

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γνωστοποιείται ότι, εντοπίστηκε στο διαδίκτυο νέα απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης, μέσω απατηλού μηνύματος, το οποίο αποστέλλεται σε χιλιάδες χρήστες και τους ενημερώνει για «δήθεν» επιστροφή φόρου.
Οι δράστες εμφανίζουν και πάλι ως αποστολέα του απατηλού μηνύματος το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και επιχειρούν με τη μέθοδο «phishing» να «αλιεύσουν» προσωπικά δεδομένα χρηστών του διαδικτύου, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι την 6-3-2012 είχε εξιχνιαστεί ανάλογη περίπτωση και είχαν συλληφθεί  για την συγκεκριμένη υπόθεση τρεις αλλοδαποί.
Παρακαλούνται οι πολίτες – χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή εξαπάτησης τους από τέτοιου είδους απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα. Παρακαλούνται επίσης στις περιπτώσεις αυτές να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ccu@cybercrimeunit.gov.gr  ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464.
Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας στην Ελλάδα δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

νεότερες απόψεις σχετικά με την δραστηριότητα του ηφαιστείου..

Την επιστημονική άποψή του σχετικά με την δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης εξέφρασε στις 13.3.2012 ο καθηγητής Άντριου Νιούμαν της Σχολής Γεωεπιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.ecnmag.com 

Σύμφωνα με την μετάφραση του κειμένου του το οποίο όπως αναρτήθηκε στα Αγγλικά μπορείτε να διαβάσετε εδω:
http://www.ecnmag.com/News/2012/03/Santorini--The-Ground-is-Moving-Again-in-Paradise/ 

Ο καθηγητής Άντριου Νιούμαν της Σχολής Γεωεπιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), από το 2006 έχει εγκαταστήσει πάνω από 20 αισθητήρες GPS στη Σαντορίνη. Από τον Ιανουάριο του 2011 όμως παρατηρεί ότι η καλντέρα ξυπνά και πάλι με ταχύ ρυθμό. Τα αποτελέσματα της μελέτης του δημοσιεύονται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης και δείχνουν ότι το έδαφος γύρω από την καλντέρα επεκτείνεται αργά προς τα έξω.
«Από τότε (Ιανουάριος 2011), τα όργανά μας στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν μετακινηθεί πλαγίως κατά πέντε έως εννέα εκατοστά. Ο θάλαμος μάγματος του ηφαιστείου γεμίζει και παρατηρούμε στενά αυτήν τη δραστηριότητα», δήλωσε ο Νιούμαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου του και με το "Live Science".
Ωστόσο, ο επιστήμονας δεν είναι βέβαιος κατά πόσο αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να σημαίνει ότι επίκειται έκρηξη, καθώς, όπως επισημαίνει, είναι περιορισμένες διεθνώς οι παρατηρήσεις τέτοιας δραστηριότητας σε αυτά τα είδη ηφαιστείου. Πάντως, ο Α. Νιούμαν υπογραμμίζει ότι παρόμοιες καλντέρες σε άλλα μέρη της Γης έχουν στο παρελθόν δείξει ανάλογη δραστηριότητα, χωρίς να εκραγούν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανού γεωφυσικού, ο θάλαμος του μάγματος του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχει διογκωθεί κατά περίπου 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από πέρυσι τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμά, ότι αρκετό μάγμα έχει πλέον συσσωρευτεί στον υποθαλάσσιο θάλαμο, το οποίο θα μπορούσε να γεμίσει μια σφαίρα διαμέτρου μήκους τριών ποδοσφαιρικών γηπέδων.
Αν πάντως συνέβαινε το ηφαίστειο να εκραγεί κάποια στιγμή, κατά τον Νιούμαν, το φαινόμενο θα ήταν συγκρίσιμο με ό,τι έχει συμβεί κατά τα τελευταία 450 χρόνια και όχι με την τρομακτική έκρηξη, η οποία εκτιμάται ότι έλαβε το χώρα το 1650 πΧ.
Η έκρηξη εκείνη, αφού νέκρωσε την πόλη του Ακρωτηρίου, θάβοντάς την κάτω από 20 μέτρα στάχτης, πιθανώς προκάλεσε στη συνέχεια και την πτώση του μινωικού πολιτισμού, ενώ μερικοί έφθασαν να ταυτίσουν το συμβάν με την εξαφάνιση της αρχαίας Ατλαντίδας.
Κατά τον Αμερικανό καθηγητή, μια παρόμοια κολοσσιαία έκρηξη δεν αναμένεται να επαναληφθεί σύντομα, καθώς αφενός συμβαίνει μία φορά κάθε 100.000 χρόνια και αφετέρου γιατί σήμερα το "φούσκωμα" του μαγματικού θαλάμου είναι λιγότερο από το 1% αυτού που εκτιμάται ότι είχε υπάρξει τότε.
«Θα μπορούσε πάντως (μια πιθανή έκρηξη) να είναι επικίνδυνη. Αν η καλντέρα εκραγεί υποθαλάσσια, ίσως προκαλέσει τοπικά κύματα τσουνάμι και επηρεάσει την κίνηση των σκαφών και των κρουαζιερόπλοιων μέσα στην καλντέρα. Οι σεισμοί θα μπορούσαν να προξενήσουν ζημιές σε σπίτια και να προκαλέσουν κατολισθήσεις στις πλαγιές (της καλντέρας)», σύμφωνα με τον Άντριου Νιούμαν, ο οποίος επίσης σημείωσε όμως ότι ακόμα κι αν η καλντέρα δεν εκραγεί, η αργή μετακίνηση (παραμόρφωσή της) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σεισμούς και κατολισθήσεις. «Δεν χρειάζεται μια έκρηξη ηφαιστείου για να προκληθούν κατολισθήσεις λόγω σεισμών», ανέφερε.

Στο θέμα αναφέρεται και ο ελληνικός Τύπος με χαρακτηριστικό το άρθρο της εφημερίδας "Έθνος" 

χωρίς φοβικά σύνδρομα... 
Αξίζει πάντως να πούμε σε οτι αφορά τον Ελληνικό καθώς και τον διεθνή Τύπο, πως αντιμετωπίζουν το θέμα και τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι επιστήμονες, με μεγάλη σοβαρότητα, με δεδομένη την δημοφιλία και την μεγάλη τουριστική κίνηση που έχει η Σαντορίνη.

Απολύτως καθησυχαστικό είναι και το άρθρο της σελίδας www.the best.gr  επισημαίνοντας οτι ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ηφαίστεια, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι έχουν εμφανίσει ηφαιστειακή δραστηριότητα.

ΠΕΔ για πλοία...

Επιστολή προς την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Διαμαντοπούλου, με κοινοποίηση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, τους . Βουλευτές και τους Ο.Τ.Α. Νομού Κυκλάδων, σχετικά με "τις συνεχείς μειώσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και τη σημαντική επιμήκυνση του χρόνου του ταξιδιού για εξοικονόμηση καυσίμων" έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. 

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

Όπως γνωρίζετε το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται συνεχείς μειώσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, σημαντική επιμήκυνση του χρόνου του ταξιδιού για εξοικονόμηση καυσίμων, καθώς επίσης συζητείται και νέα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Η συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα, είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα πρέπει κάθε ευνομούμενη πολιτεία να το διασφαλίζει  για τους πολίτες της.  Είναι κοινωνικό αγαθό γιατί αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των κατοίκων ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Πολιτών που στερούνται σήμερα την ικανοποιητική τους πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Κατανοούμε την μεγάλη οικονομική κρίση η οποία μαστίζει σήμερα τη χώρα μας, αλλά η οποία δεν οφείλεται σίγουρα στους ανθρώπους αυτούς που ζουν στο Αιγαίο.
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στο χώρο της ακτοπλοΐας θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση του τουρισμού στα νησιά μας, ο οποίος αποτελεί τον κύριο βραχίονα της οικονομικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. Οδηγούμαστε ολοταχώς σε συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν πριν από 40 και 50 χρόνια.  Ενδεικτικά αναφέρω ως παράδειγμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου με τον Πειραιά όπου ο χρόνος ταξιδιού από 3 ώρες και 40 λεπτά, έχει αυξηθεί σε 4 ώρες και 40 λεπτά. Ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας που εξυπηρετεί τη γραμμή θα υπάρξει και νέα μείωση της ταχύτητας του πλοίου με παράλληλη αύξηση των ήδη ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Τα νησιά μας με την ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της ακτοπλοΐας οδηγούνται στην απομόνωση και στην κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση. 

επιμελητήριο στο ενδεχόμενο απεργειών στην ακτοπλοία

ή, διαίρει και βασίλευε έχουμε γίνει....

Επιστολή στον γ.γ. της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Χαλά έστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με θέμα τις επικείμενες απεργίες στην ακτοπλοία, σύμφωνα με την οποία,

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό εκ μέρους σας  ότι δεν πρέπει  για κανένα λόγο να χρησιμοποιηθεί η νησιωτική περιφέρεια, ως μέσο άσκησης πιέσεων προς την πολιτική ηγεσία, αφενός γιατί με αυτό τον τρόπο, συμπολίτες σας στερούνται του συνταγματικού δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης, αφετέρου γιατί εν μέσω της δυσμενούς συγκυρίας που βιώνουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας, πρέπει να επιδείξουμε σύνεση, ωριμότητα και ομόνοια.
Επιπλέον η τακτική που ακολουθήσατε κατά το παρελθόν -αγνοώντας τις επιστολές μας- ήταν ένα πλάγιο μέσο επίτευξης των στόχων σας, η χρήση του οποίου είχε δραματικά αποτελέσματα για τις νησιωτικές περιοχές.  Ειδικότερα για τον τουρισμό, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο, εμφανίζουν μείωση της τάξης του 40%. Αν όλοι μαζί δεν διαφυλάξουμε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, η συρρίκνωση του θα επιφέρει πολύ σύντομα δραματική μείωση της δραστηριότητας τόσο στα νησιά
όσο και στον κλάδο σας. Για το λόγο αυτό, για άλλη μια φορά, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις και να επιλέξετε διαφορετικό τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων σας.


CRPM - Μαχαιρίδης, βόηθα με να σε βοηθώ, να ζήσουμε στα νησιά....

Τις ανησυχίες του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εν όψει της μελλοντικής πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. (2014 – 2020) σε σχέση με τα νέα διαρθρωτικά ταμεία, συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CRPM), Πρόεδρος Περιφέρειας της Βρετάνης, κ. Jean-Yves LE DRIAN, απαντώντας στις σχετικές προτάσεις που του έθεσε εγγράφως ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, και με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Νήσων της CRPM.
Στην επιστολή του, ο κ. Le Drian τονίζει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς του Περιφερειάρχη για την ειδική μέριμνα που πρέπει να επιδειχθεί στο νησιωτικό χώρο, με χαρακτηριστική περίπτωση το Νότιο Αιγαίο που εμφανίζεται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2007 – 2013) ως «πιο αναπτυγμένη περιοχή» και έχει ενταχθεί στο Στόχο 2, παρά τις κοινά παραδεκτές ενδονησιωτικές ανισότητες.

δόξα το θεό, σύντομες οι ανακοινώσεις....

ή τέρμα (;) τα ... κατόπιν των ενεργειών μου (!)

Υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης του έργου Επισκευή και Βελτίωση των Λιμενικών Εγκαταστάσεων Αμοργού, Δονούσας και Κουφονησίων ανάμεσα στο Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων και της αναδόχου εταιρείας «Προμηθεύς». Η εταιρεία κατέθεσε ήδη τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές και προβλέπεται η άμεση εγκατάσταση της και η έναρξη των εργασιών.
Για το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται για το 2012 πίστωση 400.000 ευρώ, η οποία θεωρείται επαρκής για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου, όπως μας ενημερώνει ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ κ. Ρήγας.

στο πλευρό μας Καρατζαφέρης - Κουβέλης (μήπως να το αλλάξουμε;..)

Αλληλέγγυοι στον αγώνα για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ τάχθηκαν οι πρόεδροι του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κύριοι Γιώργος Καρατζαφέρης και Φώτης Κουβέλης, κατά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα μαζί τους αντιπροσωπεία φορέων του Αιγαίου, οι οποίοι ανέλυσαν το ιστορικό της θέσπισης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά και πώς αυτό συνιστά ένα μίνιμουμ αντιστάθμισμα στα μειονεκτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη φύση του ο νησιωτικός χώρος.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο διαβεβαιώνουν οτι θα είναι διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια των Αιγαιοπελαγιτών και θα αγωνιστούν στη Βουλή, αν και όποτε χρειαστεί, ώστε να μην τεθεί θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.
Μάλιστα, έκριναν σκόπιμο το όλο θέμα να τεθεί επιτακτικά στα Ευρωπαϊκά όργανα και στην "Ομάδα Δράσης" της Κομισιόν.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, αμέσως μετά και τις σημερινές συναντήσεις, τόνισε πως «έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός ότι εκφράστηκε η κατανόηση και η κατηγορηματική δέσμευση να υποστηριχθεί το δίκαιο αίτημα των φορέων του Αιγαίου για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις μας», συμπληρώνοντας πως «Θέλω να πιστεύω, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από τα δύο μεγάλα κόμματα».

ο Συριζα πήγε Σίφνο

Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αρτεμώνα στη Σίφνο στις 12/3 με θέμα την Οικονομική Κρίση και την Πρόταση της Αριστεράς, οι ομιλητές Ηλίας Ιωακείμογλου και Νίκος Συρμαλένιος, τόνισαν μεταξύ των άλλων οτι, 

Ο Ηλίας Ιωακείμογλου αναφέρθηκε καταρχήν στην παραποίηση της οικονομικής πραγματικότητας που επιχειρούν η κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ. Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε σε μια σειρά μύθων, όπως ότι η Ελλάδα είναι ελάχιστα παραγωγική και ότι η οικονομική ανάπτυξη μετά το 1995 ήταν απατηλή, ότι ο κύριος υπεύθυνος για την μνημονιακή πολιτική είναι η Γερμανία, ότι οι πιστωτές του ελληνικού δημοσίου είναι το "παρασιτικό" χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο σε αντίθεση με τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου, ότι το δημόσιο χρέος οφείλεται στις μίζες και τη διαφθορά, και ότι για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ευθύνεται και η υπερκατανάλωση των εργαζομένων.
Ο εισηγητής ανασκεύασε τους μύθους αυτούς δείχνοντας ότι με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα και ότι η ανάπτυξη μετά το 1995 και έως το 2004 είχε υγιείς βάσεις, ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη τετραετία 2004-2008, ότι ο υπεύθυνος για τη μνημονιακή πολιτική είναι οι αστικές τάξεις της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, ότι οι πιστωτές μας είναι το σύνολο των μερίδων του κεφαλαίου, ότι το δημόσιο χρέος οφείλεται στην νομιμοποιημένη υποφορολόγηση των επιχειρήσεων και των μεγάλων περιουσιών, και στην φοροδιαφυγή, ότι δεν υπήρξε υπερκατανάλωση των εργαζομένων αφού μειώθηκε το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ.
Ο εισηγητής εξήγησε ότι η κατανάλωση των εργαζομένων ήταν αντίστοιχη της ανάπτυξης χάρη στον δανεισμό που ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών κάτω από την αξία της εργασιακής τους δύναμης. Τέλος, εξήγησε τον μηχανισμό της εσωτερικής υποτίμησης και ανέπτυξε επιχειρήματα ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με διαφορετικό ταξικό πρόσημο.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα και μπροστά στις επερχόμενες εκλογές  είναι, αν θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα την καταστροφική πολιτική των μνημονίων ή αν ο λαός θα ανατρέψει την πολιτική αυτή, ανοίγοντας το δρόμο σε μια άλλη πορεία της χώρας. Τόνισε ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής οδηγεί μαθηματικά και στην τυπική χρεωκοπία και το λαό σε εξαθλίωση, ενώ εκτίμησε με έμφαση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία, όπου η ιστορία χτυπάει την πόρτα της Αριστεράς.
Αναφερόμενος στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι οι προτάσεις του για ριζικά διαφορετική Ελλάδα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη, έχουν κατατεθεί επανειλημμένα. σχετικά με τις προτάσεις αυτές, μπορείτε να ενημερωθείτε στην σελίδα : http://politesna.blogspot.com/ 

οι 9 ομοιότητες

9 ομοιόητες στα δύο ναυτικά ατυχήματα των κρουαζιεροπλοίων Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης (2007) και Costa Concordia στις ακτές της Ιταλίας (2012) εντοπίζει σε άρθρο του για το θέμα που δημοσιεύθυκε στο περιοδικό "Κ" της καθημερινής ο δημοσιογράφος Νίκος Βαφειάδης.
Το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδω. 

Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2012

«όλοι μαζί μπορούμε» και σε τοπικό επίπεδο από τον ΣΚΑΙ

Στην πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ και του www.skai.gr «όλοι μαζί μπορούμε» για την συγκέντρωση ρουχισμού και τροφίμων που θα διατεθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, συμμετέχει και η Σαντορίνη, και συγκεκριμένα η Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και νήσων καθώς και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σαντορίνη 106.4» καλώντας τους κατοίκους του νησιού να προσφέρουν είδη, και συγκεκριμένα, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα που θα πρέπει να είναι καθαρά, σιδερωμένα, μέσα σε σακούλες, και έτοιμα για χρήση, έτσι όπως αξίζει να δοθούν στους συνανθρώπους μας.
Τα είδη θα συγκεντρωθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί μέχρι την μία το μεσημέρι, στην εκκλησία της «Παναγίας της Κόκκινης» στον Καρτεράδο.
Ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του κόσμου του νησιού θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των διοργανωτών και θα ανακουφίσει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Στην πρωτοβουλία «όλοι μαζί μπορούμε» συμμετέχουν οι εκκλησίες των παρακάτω πόλεων: Πάτρας, Πύργου, Αμαλιάδας,  Καρδαμύλης, Τρίπολης, Δημητσάνας, Μεγαλόπολης, Κορίνθου, Κιάτου, Λουτρακίου, Ναυπλίου, Ερμιόνης, Σπάρτης, Γυθείου, Αρεόπολης, Σαντορίνης, Πάρου, Νάξου καθώς και στον Πειραιά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στα Καμίνια στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.

στην βουλή από πλευράς ΝΔ, ερωτήματα για το «Ακρωτήρι»

Ερώτηση στην Βουλή με θέμα την εκκρεμούσα επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου στην Σαντορίνη ο οποίος παραμένει κλειστός από το Σεπτέμβριο του 2005, μετά την κατάρρευση μέρους του νέου στεγάστρου του και ενώ οι εργασίες αποκατάστασής του έχουν ολοκληρωθεί, κατέθεσε ο τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης.

Η ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου της Θήρας;
- Πότε θα εκδοθούν τα απαραίτητα οικοδομικά πιστοποιητικά και πότε προβλέπεται να γίνει η απαραίτητη αυτοψία στελεχών του ΥΠΠΟΤ;
- Πότε αναμένεται να εκδοθεί το τελικό πόρισμα απόδοσης ευθυνών για το δυστύχημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ;
- Ποιες είναι οι ενέργειες του ΥΠΠΟΤ αναφορικά με την καταγραφή των αρχαιοτήτων που καταστράφηκαν και τη δυνατότητα αποκατάστασης αυτών;
- Έχουν υπολογισθεί τα διαφυγόντα κέρδη από τη μη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Θήρας τα τελευταία επτά χρόνια;
- Πότε θα λειτουργήσει η πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου και πότε θα λάβουν το απαραίτητο πιστοποιητικό από την πυροσβεστική υπηρεσία;

συζητήσεις για το ακτοπλοϊκό (plus .. Σ.Α.Σ..) στην Ρόδο

Η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ήταν το αντικείμενο του διήμερου διαλόγου που διεξήχθη στη Ρόδο στις 8 Μαρτίου, παράλληλα με την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Νικόλαος Λίτινας, το διήμερο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο των νησιωτών όσο και των ακτοπλοικών εταιριών με σκοπό την λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών και τη βιωσιμότητα των εταιρειών.
Σύμφωνα με τον κ. Λίτινα, τα συμπεράσματα του διαλόγου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα και βασισμένα σε στοιχεία, που αποτυπώνουν τις πραγματικές διαστάσεις των σύνθετων προβλημάτων που υπάρχουν, ενω επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και για δημιουργία περιβάλλοντος συνέργειας και συναντίληψης. Συζήτηση έγινε επίσης για τη χρηματοδότηση των «άγονων γραμμών».
Σε ό, τι αφορά το Νότιο Αιγαίο, η Περιφέρεια θα αναλάβει την επεξεργασία της δομής του ακτοπλοϊκού δικτύου, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις και διορθώσεις, με έμφαση στις συνδυασμένες μεταφορές.
Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας, αφού υπενθύμισε ότι ανάλογες συζητήσεις έγιναν πρόσφατα στη Μυτιλήνη, προανήγγειλε τη διεξαγωγή ημερίδας και στη Σύρο, όπου επίσης θα συνεδριάσει το ΣΑΣ.

Χ. Κόκκινος εν όψει εκλογών...

Το μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος, μίλησε στην 5η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και αναφέρθηκε στα εξής:
Ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών απαιτείται "πανστρατιά" και αξιοποίηση όλων των στελεχών της παράταξης. "Άνοιγμα" προς όλους τους ψηφοφόρους, όπου και αν ανήκουν ιδεολογικά. Να γίνει γνωστό στην κοινωνία το πρόγραμμα της Ν.Δ. και να υπάρχει ενιαίος και συγκεκριμένος πολιτικός λόγος στα στελέχη της. Να σφυρηλατηθεί η ενότητα και η αλληλεγγύη. Στα ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν, να συμμετέχουν αγωνιστές της παράταξης αποδεκτοί από την κοινωνία. Να μιλήσουμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας και για τα προβλήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν. Να υπάρχει ιδεολογική αντιπαράθεση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που οι πολιτικές του κατέστρεψαν την Ελλάδα και στην Αριστερά που συστηματικά αρνείται και υπονομεύει. Στην πορεία για τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές , η ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου αλλά και με το κομματικό κράτος που έχει "στήσει" το ΠΑΣΟΚ. Η ελληνική κοινωνία έχει ελάχιστες πλέον αντοχές. Αντιμετωπίζει καθημερινά τη φτώχεια , την ανεργία, την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την αναπτυξιακών δράσεων. Ο ιστορικός ρόλος της ΝΔ τη φέρνει και πάλι στην εξουσία για να δώσει  και πάλι την ελπίδα και την προοπτική εξόδου από την κρίση.

"Santorini Biennale of Arts"

Για την σειρά εκδηλώσεων "Santorini Biennale of Arts" που θα πραγματοποιηθεί 1η Ιουλίου με 30 Σεπτεμβρίου 2012 μας ενημερώνουν οι διοργανωτές της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, η διοργάνωση στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών μέσα απο ενα διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας.
Το θέμα των Σεπτεμβρίου εκδηλώσεων είναι "Παρελθόν, μνήμη και νοσταλγία" με τους καλλιτέχνες και τα έργα τους να εκφράζονται σε θέματα που αφορούν τις κοινωνικές σχέσεις, καθώς και το πως η κοινωνία διαμορφώνεται και εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν έργα ζωγραφικής, γραφικών τεχνών, κολλάζ, κόμικς, ζωγραφικής στο γυαλί, γλυπτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, ταινίες μικρού μήκους, βίντεο, εγκαταστάσεις, και βιομηχανικό σχέδιο.
Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα: http://www.santorinibiennale.gr/

συμπληρωματικό..

Σας ενημερώνουμε ότι στην ανάρτηση με τίτλο "επίτιμος δημότης Σαντορίνης ο Α. Αλαφούζος - το ρεπορτάζ " (12.3) προστέθηκαν (14.3) η προσφώνηση του δημάρχου Σαντορίνης Νίκου Ζώρζου καθώς και οι ευχαριστίες του κ. Αλαφούζου στην Δημοτική Αρχή καθώς και στον κόσμο του νησιού. 

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2012

τα τελευταία «οικοδομικά» νέα της Σαντορίνης...

Από τις τελευταίες αναρτήσεις που έχουν γίνει στο διαδίκτυο σχετικά με την νέα νομοθεσία και τις ρυθμίσεις στις διαδικασίες δόμησης και επισκευών κτηρίων στην Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε ότι,

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του www.skai.gr διαβάζουμε οτι,

Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται ΠΔ για την απαγόρευση της δόμησης στην Καλντέρα. 
Με καθυστέρηση δεκαετιών το ελληνικό κράτος διαπίστωσε, ότι η δαιδαλώδης πολεοδομική νομοθεσία και η έλλειψη ελέγχων δημιούργησαν τετελεσμένα υπέρ-δόμησης στα ελληνικά νησιά ακόμη και στη Σαντορίνη που αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
Με Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ απαγορεύεται ρητά η δόμηση στην Καλντέρα, στην οποία πλέον επιτρέπονται μόνο έργα αντιστήριξης, κοινής ωφέλειας (μονάδες αφαλάτωσης, τελεφερίκ, διαχείριση απορριμμάτων) και συντήρησης υφισταμένων κτιρίων.
Στις λοιπές περιοχές της Θήρας επιβάλλονται περιορισμοί. Έτσι προκειμένου να θεωρηθούν άρτια και οικοδομήσιμα τα νέα οικόπεδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 στρέμματα και η επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται στα 200 τετραγωνικά ,ενώ αν πρόκειται για τουριστικά καταλύματα και κατασκηνώσεις, στην ενδοχώρα η αρτιότητα ορίζεται στα 10-15 στρέμματα αντίστοιχα.
Κατά παρέκκλιση, επιτρέπεται η δόμηση σε υφιστάμενα οικόπεδα 4 στρεμμάτων, όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία είναι 150 τετραγωνικά.
Επίσης το ΠΔ απαγορεύει τη δόμηση σε γη που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητα και οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν επιδότηση για καλλιέργεια, αμπελιού, φακής, φάβας, ντομάτας κτλ.
Τέλος για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης δίνεται η δυνατότητα κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων σε όλες τις περιοχές πλην της Καλντέρας, τα οποία επιτρέπεται να έχουν μόνο μία ανοιχτή όψη, Ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης , ισχυρίζεται ότι αυτή η ρύθμιση θα δώσει κίνητρο για την μείωση της αυθαίρετης δόμησης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις πρόσφατες αυθαιρεσίες που διαπίστωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στη Σαντορίνη, διαβεβαίωσε ότι η πολεοδομία δεν θεώρησε νέες άδειες δόμησης , κατά το διάστημα ισχύος της αναστολής έκδοσης αδειών, αλλά, ως όφειλε δεχόταν τα αιτήματα των πολιτών και τα πρωτοκολλούσε ανεξαρτήτως θετικής ή αρνητικής απάντησης.
Ωστόσο, ο κ. Σηφουνάκης πέταξε το "μπαλάκι" της αρμοδιότητας των πολεοδομικών ελέγχων στο Υπουργείο Εσωτερικών αφού οι πολεοδομίες ανήκουν πλέον στους Δήμους.
Τέλος δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ δεν θα δεχθεί να ενταχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευές που ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2011 και προανήγγειλε κύμα ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ξεκινώντας από τη Μύκονο όπου ήδη έχουν διαπιστωθεί τέτοιες περιπτώσεις και δεν θα τους επιτραπεί να ενταχθούν.

Σύμφωνα με το www.econews.gr  και την εφημερίδα "Ημερησία",

Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα στη Σαντορίνη έδωσε το ΥΠΕΚΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σωρεία παραβάσεων στο νησί.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση αναστολής για έξη μήνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:
“Με την με αριθμό 57061/23-12-2011 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 367 ΑΑΠ/30-12-2011) Νικολάου Σηφουνάκη, ανεστάλη για έξι (6) μήνες η έκδοση οικοδομικών αδειών στη Θήρα. Επίσης συντάχθηκε και έχει ήδη διαβιβαστεί στις 20/2/2012 σχέδιο προεδρικού διατάγματος προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο διευρύνεται η προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον, με το νόμο 4030/2011 προβλέφθηκε η εξέταση των επώνυμων καταγγελιών από το Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν καταργήθηκε η αυτεπάγγελτη αρμοδιότητα των πολεοδομιών (ήδη Υπηρεσιών Δόμησης) να καταγράφουν την εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών και αφενός να συντάσσουν έκθεση αυτοψίας αφετέρου δε να αναφέρουν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την τέλεση αξιόποινων πράξεων, κατά το άρθρο 17 παρ. 8 του ν.1337/1983, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) ετών σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών δόμησης χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση οικοδομικής άδειας στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος σε περίπτωση αυτοφώρου κινεί τη σχετική διαδικασία.
Καμία σχέση δεν έχει με τα παραπάνω η αρμοδιότητα της επιτροπής του άρθρου 24 παράγραφος 9 του νόμου 4014/2011 περί αυθαιρέτων, η οποία αφορά μόνο αυθαίρετες κατασκευές, των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός πριν τις 28/7/2011 και σε καμία περίπτωση αυθαίρετες κατασκευές, μετά τις 28/7/2011.
Ως εκ τούτου οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων έχουν πλήρη αρμοδιότητα για καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών, την οποία οφείλουν να ασκούν αυτεπαγγέλτως.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου της Θήρας έχουν, εν κατακλείδι, την πλήρη ευθύνη αλλά και κατά τον Νόμο 3852/2010 – ΦΕΚ 87Α’ / 7 Ιουνίου 2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) για κάθε θέμα δόμησης.

Ενώ σχετικά με τις παραβάσεις που όπως αναφέρεται έχουν γίνει,

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία” οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κάνουν χρήση των διατάξεων περί τακτοποίησης για να τα νομιμοποιήσουν με σχετικά μικρό κόστος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για την Μύκονο, σημειώνεται ότι,
Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω κτισμάτων εκμεταλλεύτηκαν την υπουργική απόφαση Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους με προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί ο «σκελετός» τους μέχρι τον Ιούλιο του 2011 (έναρξη εφαρμογής του νόμου για την τακτοποίηση).
Το δημοσίευμα της “Ημερησίας” αναφέρει πως οι παραβάτες προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης του σκελετού του κτηρίου, καθώς η κατασκευή των αυθαιρέτων ξεκίνησε μετά το Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ενώ δεν υπήρχαν αεροφωτογραφίες.
Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος, αλλά και το γεγονός ότι ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ισχύει χωρίς να ισχύει αντίστοιχος για την ταυτότητα των κτιρίων, επιτρέπει την κατασκευή νέων αυθαιρέτων χωρίς κυρώσεις.

Ανάλογο δημοσίευμα έγινε και στην εφημερίδα το «Βήμα». 

Παράλληλα και σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο σχετικά με το θέμα,

Συνελήφθησαν στις 10.3.2012 στην Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, πέντε (5) άτομα (δυο ημεδαποί ηλικίας και τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) κατηγορούμενοι για παράνομες οικοδομικές εργασίες.
Ειδικότερα, στις 9.3 στον Πύργο Θήρας, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την εφαρμογή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες χωρίς άδεια της Αρμόδιας Αρχής σε ημιτελές κτήριο - ξενοδοχείο.
Σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρίας του κτηρίου, που απουσίαζε και αναζητείται, σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομες οικοδομικές εργασίες και απασχόληση μη νόμιμων μεταναστών.
Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.

επίτιμος δημότης Σαντορίνης ο Α. Αλαφούζος - το ρεπορτάζ..

 Επίτιμος δημότης Σαντορίνης ανακηρύχθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα  Φηρά της Σαντορίνης ο Οιάτης στην καταγωγή επιχειρηματίας και ευεργέτης του νησιού, Αριστείδης Αλαφούζος.

Κατά την διάρκεια της τελετής που διήρκησε μισή ώρα, έγινε αναφορά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία πάρθηκε η απόφαση ανακήρυξης του κ. Αλαφούζου επίτιμου δημότη απο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και την γραμματέα του, Άρη Χλωρίδη και Μαρία Νομικού αντίστοιχα. Για την ζωή, το έργο και την προσφορά στην κοινωνία και την ιδιαίτερη πατρίδα του μίλησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βαρβαρήγος ενώ την προσφώνηση του τιμώμενου έκανε ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση τραγουδιών απο την Χορωδία του "πολιτιστικού συλλόγου Βουρβούλου ο Άγιος Ευστράτιος" υπο την καθοδήγηση του Μανώλη Καφούρου.
Παρόντες στην τελετή η σύζυγός του Ελένη, ο γιος του Γιάννης καθώς και οι δημοσιογράφοι του ενημερωτικού συγκροτήματος της οικογένειας, Αλέξης Παπαχελάς και Ελένη Μπίστικα.


Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος ανέφερε ότι,
Η στιγμή ετούτη είναι απότοκη της συγκίνησης και του θαυμασμού για την σπουδαία προσφορά στον τόπο μας του τιμώμενού μας κ. Αριστείδη Αλαφούζου, του οποίου ο λόγος κάθε φορά που τον συναντώ μου δημιουργεί αισθήματα που μόνο τα λόγια ενός ευαίσθητου και σοφού ανθρώπου μπορούν να δημιουργήσουν. Μιας και, ο λόγος του επιφανούς συμπατριώτη μας, είναι λόγος μοναδικού ενδιαφέροντος, λόγος ανεπιτήδευτος και πηγαίος, λόγος ερωτικός για τη μικρή μας πατρίδα.
Οι σύντομες συναντήσεις που είχα μαζί του, αποτέλεσαν για εμένα ξεχωριστή εμπειρία, μιας και μέσα απο αυτές, ανακάλυπτα το μέγεθος του ανθρώπου, που οχι μόνο πέτυχε στην πολύχρονη διαδρομή του στους τομείς που επέλεξε να εργαστεί, ούτε γιατί ανήκει στους ισχυρούς, διακεκριμένους και τιμημένους, αλλά γιατί η ισχύς και η επιτυχία του δεν επηρέασαν διόλου εκείνη την πτυχή του χαρακτήρα που διατηρεί τη δροσιά και αναδίδει αυτό που ονομάζουμε αγάπη, που δεν φυλακίζεται, δεν συγκρατείται γιατί ανθίζει στο λόγο, γιατί υγραίνει τα μάτια, γιατί κερδίζει τις καρδιές.
Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα συνεπακόλουθά του. Και τούτη τη δύσκολη εποχή, συχνά γίνεται λόγος για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Συχνά πλέον, προβάλλεται η συλλογικότητα ως ανάγκη έναντι της ατομικότητας που δείχνει ως αντίληψη να υποχωρεί. Σε αυτήν τη συγκυρία, τα βιώματα καθώς και οι καθημερινές επιλογές του κ. Αλαφούζου, που είμαι βέβαιος πως έχουν περάσει και στους διαδόχους του, εκφράζονται με το σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε». Σύνθημα το οποίο καλεί, σήμερα, τους έλληνες πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πιο αδύναμους της κοινωνίας μας.
Η προσφορά για την οικογένεια Αλαφούζου είναι χαρά, και η ανθρωπιά ένα πέταγμα από την καθημερινή αποτελμάτωση.
Η δυσκολία στους ανθρώπους, αλήθεια από πολύ παλιά γνωστή, είναι να αναγνωρίζεται η αξία τους από την ιδιαίτερη κοινωνία τους. Αυτή η αλήθεια είναι που σημάνθηκε με τη διατύπωση «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Η μεγάλη επιτυχία του Αριστείδη Αλαφούζου έγκειται στο ότι εξαιρέθηκε απ΄ αυτήν την αλήθεια και από πολύ νωρίς η ιδιαίτερη κοινωνία του τον αγκάλιασε με την προσήλωση και την ανυπόκριτη αγάπη μητέρας. Εμάς, ως αρχή του τόπου, αυτή η πραγματικότητα μας αναπαύει και διευκολύνει την έκφραση και της δικής μας εκτίμησης και την απόδοση της πρέπουσας τιμής.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση απονέμω εκ μέρους των απανταχού Σαντορινιών, Θηραίων και Θηρασιωτών, τα αναμνηστικά για την ανακήρυξη του κ. Αριστείδη Αλαφούζου σε επίτιμο Δημότη Θήρας.     



Στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης Γιώργος Βαρβαρήγος αναφέρθηκε στην διαδρομή και την προσφορά του Αριστείδη Αλαφούζου στην τοπική κοινωνία, ενώ μέσα από αυτήν έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα την ιστορία του τόπου αλλά και της οικογένειας.

Ο Σαντορινιός κ. Αριστείδης Αλαφούζος, γεννήθηκε στην Οία το 1924 από τον Ιωάννη και την Κυριακή. Είναι γόνος μιας από τις ισχυρότερες ναυτικές οικογένειες της Σαντορίνης που η ιστορία τους ξεκινά το 1823 την εποχή των ιστιοφόρων.
Ο Νικόλαος Αλαφούζος ήταν δημογέροντας, ενώ ο Αντώνιος Αλαφούζος ο επονομαζόμενος Αριστείδης διετέλεσε πρώτος Δήμαρχος Οίας. Μέλη της οικογένειας εγκαταστάθηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας και στην Αζοφική, όπου μετέφεραν εμπορεύματα της Σαντορίνης, αλλά και από το υπόλοιπο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα. Οι εποχές δεν ήταν πάντα ευημερείς, πέρασαν κρίσεις και από τα 12 ιστιοφόρα της περιόδου 1870- 1880 ο στόλος περιορίστηκε στα 6 ως το 1890, στα 4 το 1905 και σε 1 το 1914. Πρώτος επένδυσε σε ατμόπλοιο  ο Σπυρίδων Αλαφούζος, εγκατεστημένος αρχικά στη Ρωσία, ήλθε στον Πειραιά το 1922, όπου το 1928 παντρεύτηκε την κόρη της Καδιώς Σιγάλα.
Τον 1925, η ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου ανάγκασε τον Αριστείδη και την  οικογένειά του να φύγουν από το νησί και να εγκατασταθούν στον Πειραιά. Όμως η Οία παρέμεινε για πάντα το σπίτι του, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων και της ζωής του ολόκληρης.
Τον Οκτώβρη του 1940 ο πόλεμος έκλεισε τα σχολεία.  Ο ίδιος ήταν 15 χρόνων και δεν υπήρξε τρόπος να συνεχίσει τη ναυτική παράδοση της οικογένειάς του. Από τον Πειραιά, μετακόμισαν στην Αθήνα. Το Δεκέμβρη του 1941,  μέσα στην κατοχή, έμεινε ορφανός, καθώς απεβίωσε ο πατέρας του, πλοίαρχος Ιωάννης Αλαφούζος.
Δυστυχώς, επί κατοχής, το σπίτι της οικογένειας στην Οία επιτάχθηκε από τις ιταλικές δυνάμεις, για στρατιωτική εγκατάσταση και υπέστη σημαντικές καταστροφές. Ακόμη και τα ξύλινα πατώματα ξηλώθηκαν και κάηκαν. Αργότερα ο τρομερός σεισμός του 1956 το κατέστρεψε ολοσχερώς μαζί με την Οία.
Η μητέρα του Κυριακή με την αδελφή του Ειρήνη είχαν εγκατασταθεί στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Ο Αριστείδης τελειώνοντας το Γυμνάσιο σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παντρεύτηκε την εκλεκτή του Ελένη, που με απόλυτη αφοσίωση τον συντροφεύει σε όλη τη ζωή του, και απέκτησαν δύο  παιδιά, τον Γιάννη και τον Θεμιστοκλή.
Και ενώ ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος ασκούσε με μεγάλη επιτυχία το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, η αγάπη του για τη θάλασσα δεν άργησε να τον κερδίσει και να τον οδηγήσει το 1965 στην αγορά του πρώτου πλοίου, του «Αγία Κυριακή». Η πορεία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα επιτυχής, με παγκόσμια αναγνώριση και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 τιμήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, των Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας, δια χειρός του Πρέσβη της Ιαπωνίας, για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνο-ιαπωνικών οικονομικών δεσμών, κυρίως στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των διμερών φιλικών σχέσεων διά της οδού των Μέσων Ενημέρωσης, με την εφημερίδα «Καθημερινή» και την αγγλόφωνη «Athens – Plus».

Όλα αυτά τα χρόνια, η ανεξάντλητη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον κάνει να επιστρέφει σ’ αυτήν, κάθε φορά που θέλει να χαρεί έναν ξέγνοιαστο περίπατο στα ριμίδια της και να απολαύσει τις ομορφιές και τα αρώματα της Θηραϊκής γης.
Σε κάθε του ταξίδι, αδιάκοπα και ακούραστα, αφουγκράζεται  τις ανάγκες του βασανισμένου τόπου και των ανθρώπων του. Με σιωπή,  αξιοπρέπεια και σεβασμό στους συνανθρώπους-συμπατριώτες του, συμπαραστέκεται και ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.
Σήμερα, η ύπαρξη βασικών υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών θεωρείται αυτονόητη και πολλές φορές ξεχνούμε την πολύτιμη και πολύπλευρη συμβολή κάποιων ανθρώπων. Ο τόπος μας θα είχε καταφέρει πολύ λιγότερα πράγματα χωρίς αυτήν.
Παρόλο που γνωρίζω ότι η σεμνότητα του κ. Αλαφούζου δε μου το επιτρέπει, θεωρώ καθήκον να αναφερθώ ενδεικτικά στα έργα που έχει επιτελέσει για την ανάπτυξη των νησιών μας.
Το εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού που παράγει πόσιμο νερό, χαρακτηρίστηκε ως έργο πνοής για την Οία, έδωσε νέα ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και  ανακούφισε οικονομικά και πρακτικά την καθημερινότητα των νοικοκυριών του χωριού. Το 1992 έγινε η δωρεά από τον κ. Αλαφούζο της 1ης μονάδας αφαλάτωσης και το 1995 της 2ης.
Δωρεά του ήταν επίσης και ένα από τα πρώτα απορριμματοφόρα οχήματα της Κοινότητας Οίας.
Αγωνίστηκε με κάθε μέσο για την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου Θήρας, έργο ζωτικής σημασίας, που με τη λειτουργία του θα αναβαθμίζει τις ιατρικές υπηρεσίες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας.
Αγωνίστηκε με κάθε τρόπο για την έγκριση και ολοκλήρωση του έργου  στήριξης των πρανών της Καλντέρας στην περιοχή του Αμμουδιού. Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες του για το έργο στήριξης των πρανών της Καλντέρας στην περιοχή της Αρμένης.
Έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των νησιών μας, με έμφαση στην πρόοδο των ανασκαφών του Ακρωτηρίου. Επίσης με την έκδοση των συγγραμμάτων: 1.Συλλογικό Έργο «Αργοναύτης Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Χρίστο Ντούμα». Έκδοση «Εφημερίδα Καθημερινή» Αθήνα 2003, και 2. «Οι αρχές της Αιγαιακής Προϊστορίας. Οι ανασκαφές στη Θήρα και τη Θηρασιά τον 19ο αιώνα», μια έκδοση της «Καθημερινής» με προοίμιο του καθηγητή Χρίστου Ντούμα και συγγραφέα την αρχαιολόγο Ίριδα Τζαχίλη.
Αμέριστη είναι η φροντίδα του και για τα θρησκευτικά μας μνημεία, όπως στην περίπτωση της ανακαίνισης της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία σε μια περίοδο που είχε εγκαταλειφτεί. Ανέλαβε τη συντήρηση των Ενοριακών Ιερών Ναών Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Δημητρίου στη Θηρασιά καθώς και του  Ενοριακού Ιερού Ναού Παναγίας Ακαθίστου Ύμνου (Πλατσανής) στην Οία.
Ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού που κοσμεί τον κεντρικό πεζόδρομο της Οίας ανηγέρθη με δαπάνες της οικογένειας Αλαφούζου και εορτάζεται με ευλάβεια από όλους τους Σαντορινιούς. Με λαμπρότητα πανηγυρίζει πάντοτε και ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος (Μαρουλιανής), της οικογένειας Αλαφούζου, που βρίσκεται στη Φοινικιά της Οίας.
Πρόσφατα το Δημοτικό Σχολείο της Οίας εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα εποπτικά μέσα, διαδραστικούς πίνακες, που δώρισε η οικογένεια Αλαφούζου.
Η σχέση του κ. Αλαφούζου με τα παιδιά της Οίας και της Θηρασιάς δεν περιορίζεται εδώ. Η αγάπη με την οποία έχει περιβάλει όλα τα παιδιά που φοιτούν από τον Παιδικό Σταθμό έως και τις λυκειακές τάξεις της Οίας και της Θηρασιάς μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αγάπη που έχει ένας παππούς για τα εγγόνια του. Σε κάθε γιορτή Χριστουγέννων τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από τον κύριο Αλαφούζο. Και το καλοκαίρι αποχαιρετούν το σχολείο και αρχίζουν τις ξένοιαστες μέρες των διακοπών τους με ένα δροσερό γλύκισμα – κέρασμα.
Αγαπητέ κ. Αλαφούζο σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για όλα αυτά που με περίσσευμα αγάπης έχετε προσφέρει στον τόπο μας και τους ανθρώπους του και ευχόμαστε ο Θεός να χαρίζει πάντοτε υγεία σε σας και την οικογένειά σας.

Τις ευχαριστίες του στην Δημοτική Αρχή και στον κόσμο του νησιού εξέφρασε ο κ. Αλαφούζος αναφέροντας ότι, 

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και θα το θυμάμαι, θα το φέρω μαζί μου σ’ όλη μου τη ζωή» είπε, ευχαριστώντας λιτά και ανθρώπινα και ουσιαστικά, ο Oιάτης Aριστείδης Aλαφούζος. «Εγώ, τώρα, κάθε μέρα που περνάει, σκέπτομαι, σκεπτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό το νησί. Πράγματι, έχει πολλές ανάγκες. Εγώ, σας το έχω δηλώσει, είμαι διατεθειμένος να συνεισφέρω σε πολλά έργα, ιδίαις δαπάναις, όσο μπορώ. Eύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να μπορέσουμε για πολύ καιρό να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση. Eλπίζω και οι διάδοχοί μου, και η οικογένειά μου να τη συνεχίσουν. Eυχαριστώ πολύ».