Παρασκευή, Μαΐου 28, 2010

Έχω μια αλλοδαπή -ελαφρώς περίεργη- απο δίπλα και με ρωτά
«Τι γκράφει»
«Ερωτική επιστολή» της απαντώ και γελάει η... «ξένη».
«Κι εσένα τι σε νοιάζει, κοίτα να κάνεις καλά την δουλειά σου κι άσε τα σχόλια»
«Ναι, αλλά τι γκράφει» επιμένει η αλλοδαπή.... (ας το πάει το ποτάμι, σκέπτομαι)
«Επιστολή στον κ. Βγενόπουλο» της ξαναπαντώ
«Και ποιό είναι κύριο Βγκενόπουλο;» επειμένει η περίεργη ξενόφερτη
«Ενα καλό κύριο που κάνει δωρεές» της λέω εγω με στύλ
«Α, ωραία ... καλό άνθρωπο, και τι δίνει;» συνεχίζει η αλλοδαπή
«Οτι μπορεί, κυρά μου», της λέω γω, καταλαβαίνοντας οτι η κουβέντα θα εχει και συνέχεια...
«Δίνει», της λέω, «αμα δεί οτι υπάρχουν ανάγκες σε φτωχές περιοχές, στέλνει διάφορα είδη, ανάλογα κι απο αυτά που θα του ζητήσουνε»
«Δηλαδή στέλνει γάλα, ρίζυ, μακαρόνια και τυρί;» ρωτά η αλλοδαπή
«Οχι, οχι... απ αυτά που λές, ολίγον χαλασμένα θα μπορούσε να τα στείλει στον τόπο σου, στον δε δικό μας τον τόπο αυτά τα μοιράζουν οι σύλλογοι. Ο κ. Βγενόπουλος δίνει άλλα»
«Δηλαδή τι άλλα;»
«-Πανάθεμα τη χώρα σου- ο κ. Βγενόπουλος, αμα δεί οτι ενα μέρος στην Ελλάδα εχει μια ανάγκη, δεν εχει πχ. νερό να πιεί, του στέλνει μια αφαλάτωση, αμα δε δεί οτι ο κόσμος διψά για πνευματική τροφή, του στέλνει 10 κάδρα κ.ο.κ.»
«Δηλαδή αμα του ζητήσουμε θα στείλει και σε μας;»
«Αμα του ζητήσουμε και το κρίνει σκόπιμο»
«Ναι, αλλά τι να του ζητήσουμε;»
«Τι να του πρωτοζητήσουμε...»
«Αμα του ζητήσουμε καινούργια παιχνίδια για τις παιδικές χαρές θα στείλει;»
«Άμα το κρίνει σκόπιμο...»
«Κι αμα του ζητήσουμε να βάλει και ειδικό τάπητα κάτω για να μην χτυπάνε τα παιδιά; θα στείλει;...»
«Μπορεί...»
«Κι αμα του πούμε να στείλει λεφτά να πληρώνονται 2 κυρίες παραπάνω στον παιδικό σταθμό θα στείλει;...»
«Μπορεί, αμα συγκινηθεί πολύ, μπορεί να στείλει...»
«Και θα ανοίξει και το βρεφικό τμήμα που είναι κλειστό γιατί δεν έχει προσωπικό;» (είχε πάρει πλέον φόρα η αλλοδαπή...)
«Σαν πολλά δε ζητάς;!»
«Αφού δεν τα κάνουν αυτοί που πρέπει....»
«Σε κείνους να τα πείς...»
«Εσένα βρήκα..»
«Ας του στείλουμε επιστολή και βλέπουμε»
«Να στείλουμε και σε αυτούς που ‘πρέπει’;»
«Και δε στέλνουμε;»


Ορισμένοι ,κρίνω φιλύποπτοι, υποστήριζαν οτι δεν προωθούνται οι δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να λειτουργούν οι αντίστοιχες ιδιωτικές. Μια «θέση» κατα την γνώμη μου καθ’όλα άκυρη μιας και υπάρχει αρκετός κόσμος διαφορετικού οικονομικού επιπέδου που θα μπορούσε να υπερκαλύψει την ζήτηση και των δημόσιων και των ιδιωτικών υπηρεσιών. Συνεπώς, μάλλον άκυρος και πολύ πιθανό ύποπτος, είναι αυτός ο τεχνιτός ανταγωνισμός μεταξύ τους. Η θεωρία δηλαδή οτι για να δουλέψουν οι ιδιώτες θα πρέπει να υποβαθμιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Η παραπάνω «θεωρία» κρίνω οτι υποτιμά και τις δύο πλευρές ενω προφανώς υποστηρίζεται -ή τουλάχιστο συντηρείται- απο όσους είναι ανίκανοι να στελεχώσουν και να βελτιώσουν τις υποδομές του δημοσίου. Οι δε ιδιώτες που κατα κανόνα προσφέρουν πιο προσεγμένες υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο, θα ήταν παράλογο να λειτουργούν υπο την προυπόθεση της ... υπολειτουργίας των αντίστοιχων δημόσιων.


Δυστυχώς, μια ακόμη εκπαιδευτική χρονιά κλείνει και ο κρατικός παιδικός σταθμός της Έξω Γωνιάς λειτουργεί με προσωπικό ... ασφαλείας και με το βρεφικό του τμήμα κλειστό λόγο έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα που οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του είναι επαρκέστατοι για να φιλοξενήσουν τον διπλάσιο σχεδόν αριθμό παιδιών.

«Η Περιφέρεια δεν μας εγκρίνει συμβάσεις, πόσο μάλλον αυτην την εποχή των περικοπών» είναι η κουβέντα που ακούγεται για το θέμα με αρκετή δόση .. παραίτησης. Και μιας και αναφερθήκαμε στους επαρκείς εσωτερικούς χώρους του ιδρύματος, σε οτι αφορά τους εξωτερικούς αξίζει να πούμε οτι χρειάζονται ...άμεση ανακαίνιση μιας και τα παιχνίδια είναι παλιά και οχι ασφαλεί, ενω το δάπεδο είναι στρωμένο με τσιμέντο(!) κι οχι με το ειδικό πλαστικό υλικό για να μην χτυπάνε τα παιδάκια ..πόσο μάλλον που είναι και πολλά και θα «συναγωνίζονται» πιο θα ανέβει πρώτο.


Η αλλοδαπή συνεχίζει να αναρωτιέται «τι γκράφει τόση ώρα»
«Τα απομνημονεύματά μου...» της απαντώ
«Τι είναι μνημονεύματα;»
«Άστα αυτά.... είσαι να πάμε στην Περιφέρεια να πιάσουμε τον Γενικό να διαμαρτυρηθούμε; να του πούμε στείλε καναν άνθρωπο, να δουλέψει ο σταθμός; (να μας εγκρίνει θέσεις να εξυπηρετηθούν τα παιδιά μας;)»
«κύριο Βγκαινόπουλο;»
Όχι κύριο Βγαινόπουλο...(!) κύριο... Μπρακόπουλο ...(!)
«ε, αμα είναι για τα παιδιά μας να πάμε όπου να ναι»
«φύγαμε...»


ΥΓ. Παιδευομαι 3 ημέρες με αυτό το κειμενάκι (δεν το ζωγράφιζα καλύτερα...)
Δεν ήξερα πως να το γράψω. Σκεφτόμουν ενα σορώ προλόγους και τίτλους.
«Θέλω καλύτερο σχολείο για το παιδί μου» ή «υποστελεχωμένος ο Παιδικός σταθμός της Έξω Γωνιάς» ή «άμεση ανακαίνιση χρειάζονται οι αυλές και οι εξωτερικοί χώροι» κλπ. Παιδευόμουν και με το στύλ. Λέω να το γράψω με χιούμορ, να κάνω «περιγραφή και απαρίθμιση» των αναγκών, να το κάνω «συγκινητικό», ουδέτερο, τι να το κάνω για να γίνει όσο το δυνατό πιο ... δυνατό. Μέχρι που αποφάσισα να το γράψω ....όπως βγεί σε μια τυχαία ήρεμη ώρα, υποσχόμενη στον εαυτό μου οτι θα γράψω κι άλλα μέχρι να ξεκινήσει η νέα χρονιά.
Με την ελπίδα να είναι καλύτερη απο την περσυνή. Και να εχει εγκρίνει η Περιφέρεια επιπλέον προσωπικό και να έχουν φτιαχτεί απο τον Δήμο (εκεί ανήκει κι εκείνοι λένε οτι έχουν λεφτά) οι εξωτερικοί χώροι.


Μια ερευνα στο διαδίκτυο πάντως εκπλήσει τον αναγνώστη της με τις επιλογές σε παιχνίδια για εσω και εξωτερικούς χώρους που υπάρχουν. Κρίμα που παιδικός σταθμός της Γωνιάς δεν τα εχει.. κρίμα γιατί σκέπτεσαι οτι ενα δημόσιο ταμείο μονο εκεί δεν θα έπρεπε να τσιγκουνευεται... κρίμα εν τέλει στα χρήματα που πάνε αλλού...

Και κάτι ακόμα, υπάρχει και το εξής αντιφατικό στο δημοφιλές νησί μας.
Μιλάω στο τηλέφωνο με φίλους και μου λένε τι καλά που θα είναι στην «ωραία Σαντορίνη με τον καθαρό αέρα» να μεγαλώνεις παιδί. Και εν μέρει συμφωνώ, πλήν όμως -και τους το λέω κιόλας- θα ντραπώ να τους προτείνω να επισκεφθούμε παρέα όταν με το καλό έρθουνε μια παιδική χαρά, ή να δούνε πως είναι ο παιδικός σταθμός -ο δημόσιος- που πάνε τα παιδιά μας. Γιατί είμαι σίγουρη οτι θα έχουν δεί και καλύτερους. Οπώτε, αρκούμαστε στον καθαρό αέρα....


Ο κινέζος πρέσβης πάντως δεν έκανε δήλωση για το γεγονός. Καλύτερα. Μπορεί και να σκεπτόταν να τον αγοράσει.
Ή μπορεί και να μας πρότεινε να ιδιωτικοποιήσουμε τις παιδικές χαρές.....
Αποκλειστικό!
ή μας κακομαθαίνεται κ. πρέσβη μου...



Σε αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα μας ενημερώνει το κοινό της για την άφιξη, σήμερα Παρασκευή 28 Μαίου, του Κινέζου πρέσβη στο νησί.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας απο την δημοτική αρχή, ο κινέζος αξιωματούχος «su-gamo-to-pani-gyri» αναμένεται να αφιχθεί στο νησί με πτήση της νέας Ολυμπιακής και να γίνει δεκτός απο τον δήμαρχο του νησιού, τους αντιδημάρχους (που ακόμη αναρωτιούνται τι διαφορετικό θα εχει αυτός ο κινέζος απο τους υπόλοιπους που έρχονται και φωτογραφίζουν οτι πετάει κι οτι κολυμπάει) καθώς και απο πολυμελή αποστολή διπλωματικών και διπλωματούχων επροσώπων της δημοτικής αρχής που θα τον περιμένουν με ανθοδέσμες και μπουκάλια βισάντο στο χέρι ζητοκραυγάζωντας «welcome Mr. ambassador, welcome» ενω είναι πολύ πιθανό να κληθούν και τα παιδιά των υπαλλήλων να μην πάνε σχολείο αλλά στο αεροδρόμιο και να τον ράνουν με λουλούδια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κινέζος πρέσβης «su-gamo-to-pani-gyri» μαζί με ολιγομελή συνοδεία κινέζων επιχειρηματιών που κατασκευάζουν μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών και κουλοχέρηδες, έρχονται να ενημερωθούν σχετικά με την λειτουργία και τα έσοδα του όρμου των Φηρών, μετά και την πρόταση του ΥΕΝ να τον αγοράσουν μαζί με τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε αντίθεση με την τακτική της κ. Κατσέλη που εστιάζει στην προβολή των πλεονεκτημάτων των περιοχών, η κινεζική πλευρά παζαρευει σκληρά τις τιμές υποστηρίζοντας οτι και η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει φτηνά στην Κίνα κι οχι μονο οι Κινέζοι να περιορίζουν το κέρδος τους πουλώντας στους Έλληνες φτηνές κιλότες έναντι 2 ευρώ και βερμούδες έναντι 5.  Su gamo to tam-tiri-rim fali-mento- elli-nakia” (μ.τ.φ.) «να πουλήσετε κι εσείς φτηνά!» απαιτούν οι κινέζοι απο την ελληνίδα υπουργό Οικονομίας και Nαυτιλίας και απο τον δήμαρχο Θήρας διαπραγματευόμενοι την αξία των λιμανιών της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα μας είπαν αυτοίκοοι μάρτυρες των συνομιλιών, ο κινέζος πρέσβης προκειμένου να κλείσει την συμφωνία υπόσχεται στους έλληνες αξιωματούχους οτι θα τους στείλει δώρο ένα κοντέινερ με εσώρουχα και βερμούδες ενω θα δώσει εντολή να έρχονται κι άλλοι κινέζοι τουρίστες στο νησί να τρώνε τα ψάρια μας, μιας και ούτως ή άλλως εκείνος θα πέρνει τα λεφτά.

Κατα την διάρκεια της επίσκεψής του, ο κινέζος πρέσβης αναμένεται να περάσει και να χαιρετήσει τους ομοεθνείς του που διατηρούν πολυκαταστήματα στο νησί πουλώντας ρούχα, εσώρουχα και το καλοκαίρι μαγιό, προκειμένου να διαπιστώσει οτι ζουν και εργάζονται σε καλές συνθήκες διότι έτσι κι είχανε μείνει στην Κίνα το πολύ πολύ να μαζευανε ρίζυ ξυπόλοιτοι στους οριζόνες και στα 35 τους να παθαίνανε αρθριτικά.

Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

Και η αφασία συνεχίζεται....


Άφατη συγκίνηση (μεταξύ των «αφαθέντων» 5 ηλικιωμένοι με αλτσχάιμερ και συχνοουρία οι οποίοι λιποθύμησαν) προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Ανδρεά Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία «καλά θα κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες να περιορίσουν τα έσοδά τους, διθότι το σύστημα οδηγείται σε ξέρα»,  όπως το sea diamond φαντάζομαι γω, που πήρε λάθος πορεία κι έπεσε στα βράχια και έκοψε την πλώρη του ...

Κατόπιν τούτου οι φαρμακευτικές εταιρίες εγχώριες και διεθνείς, επειδή πολύ στεναχωρήθηκαν και συμπάσχουν για τα παθήματα του «ελληνικού συστήματος» και προκειμένου να μην πέσει σε ξέρα, αποφάσισαν να περιορίσουν τα έσοδά τους κι απο 300% να υπερτιμολογούν με 299%. Ομολογουμένως η παράκληση του υπουργού έπιασε τόπο...

Το οτι ένας υπουργός (κανονικά) δεν ζητάει απο τις εταιρίες να «λυπηθούν» το κράτος αλλά τους επιβάλει κανόνες και επικαλείται τον ανταγωνισμό για να τις στριμώξει, προφανώς αποτελεί κανόνα σε άλλες χώρες.

Ο ίδιος υπουργός όμως δεν παρακάλεσε τους έλληνες να δουλέψουν περισσότερο και να συνταξιοδοτηθούν λίγο αργότερα «γιατί το σύστημα θα πέσει σε ξέρα» ούτε παρακάλεσε τους εργαζόμενους να περικόψουν τους μισθούς τους με το ίδιο αιτιολογικό. Αποφάσισε και τους τα έκοψε. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να πράξει και με τις εταιρίες; Εκείνες γιατί τις σεβάστηκε σε αντίθεση με τον κοσμάκη;
Άφατος ενθουσιασμός ή άφατο οπα..
πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση… «η κρίση έφερε την πρό-κριση!»
ή μας πήραν στο -μουσικό- ψιλό και οι ευρωπαίοι

Οι στίχοι του τραγουδιού της ελληνικής συμμετοχής λένε πάντως ότι το χρέος μας θα το πληρώσουμε.

Σύμφωνα με αυτούς μόνον ως τυχαίο δεν μπορεί να ερμηνευτεί το «Έκαψα το χθες νύχτες µου παλιές / Δάκρυα καυτά ψέµατα πολλά / Πλήρωσα όσα χρωστούσα και τα δανεικά» (στα δανεικά ήταν το ζουµί...); μπορεί. Οι ξένοι πάντως γελάσανε...

Αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε εδώ
Άφατη απορία....

Κάποιος να μου εξηγήσει που είναι το κακό αμα δε σε αφήνουνε να φύγεις απο την χώρα. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Κανονικά ο κύριος αυτός που εμφανίζεται οτι πήρε τα λεφτά απο την εταιρία, θα έπρεπε να απελαθεί. Να εξοριστεί. Έτσι δεν κάνανε παλιά με όσους θέλανε να «τιμωρήσουν»; Τους διώχνανε. Τους στέλνανε αλλού, μακριά. Να μην «χαλάνε» και τους υπόλοιπους. Απο μια άποψη, σωστή «τιμωρία». Ξέρεις τι είναι να «χτίζεις» μια ζωή και να μην σε αφήνει ο άλλος να χαρείς το σπιτάκι σου και να πίνεις το καφεδάκι σου ατενίζοντας το Αιγαίο;  ή το Αίγιο;  Αλλά που...
no interest
Άφατη ειλικρίνεια.... (No2)


Ακούγεται σε ολόκληρη την Ελλάδα απο δημοσίους υπαλλήλους, σχετικά με τους περιορισμούς του «Καλλικράτη», που δεν επιτρέπουν την πληρωμή διπλών μισθών από το κράτος. Και απο το δημόσιο, λόγο της υπαλληλικής ιδιότητας του αιρετού, και από την Αυτοδιοίκηση. Αυτό που λέγεται είναι το εξής :
«και γιατί να θέσω υποψηφιότητα; για να χάσω τον μισθό της υπηρεσίας μου και να εισπράττω λιγότερα χρήματα από την Αυτοδιοίκηση;, δεν λέει...»

Από την μια πλευρά, έχει βάση, οικονομική λογική δηλαδή,  η άποψη, από την άλλη μπορεί να χαρακτηριστεί ως αβάσταχτα ειλικρινής…
Άφατη αφασία Νο2
ή κόρακας κοράκου

Θα συμφωνούσα, εαν οι πρόεδροι των εν λόγο συλλόγων ήλεγχαν τα μέλη τους και «τράβαγαν και κανα αυτί» σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά αφού δεν το έκαναν τι φταίει το κράτος; Να τα "πέρνουνε" απο τον κόσμο, να μην τα δηλώνουνε, να βγαίνουνε και λάδι, σαν πολύ δεν πάει;
Για τον δικό μας τον χώρο, τα λέγαμε, έγιναν ανακατατάξεις,τώρα καθώς φαίνεται ήρθε η σειρά των υπολοίπων.
Άφατη αντιπαράθεση

Η σελίδα μας οφείλει να διαχωρήσει την θέση της απο την τοποθέτηση Θηραϊκού πόρταλ σύμφωνα με το οποίο “δεν θέλουμε ξενόφερτους δημάρχους”.
Η δική μας σελίδα κρατώντας αποστάσεις από την εν λόγο άποψη, υποστηρίζει ότι η Σαντορίνη θέλει έναν πεπειραμένο δήμαρχο. Να ξέρει, να έχει διαχειριστεί ανάλογες καταστάσεις, μην αναλάβει και πελαγώσει ο άνθρωπος. Στο ίδιο σκεπτικό θα προτείναμε η αναζήτηση να ξεκινήσει από αποστρατευμένους, ενδεχομένως και παραιτηθέντες, δημάρχους Αφρικανικών παραθαλάσσιων περιοχών.

Εκτός από το ότι θα έχουν θητεύσει σε πανέμορφα μέρη με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, θα μας έρθουν και πιο οικονομικοί. Θα χουν φτιάξει τα σπίτια τους (στην Αφρική) θα έχουν παντρέψει τα παιδιά τους (στην ίδια χώρα) και δεν θα έχουν ανάγκη τον μισθό της θέσης τους για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες...
Άφατη αφασία....
τόσο πολύ που σου κόβει την όρεξη να γράφεις κείμενα (και να δοκιμάζεις την πένα σου...)
ή κόψε μούρη και βγάλε συμπέρασμα
ή ας μου κόψει κι εμένα κανένας κανα τσέκ, κι ας ψάχνομαι μετά....
(θα του αφιερώσω μιαν ανώνυμη συγκινητική ευχαριστήρια επιστολή... )
ή Ελλάς - Ελλήνων - Χορηγών
ή Tasos Mantelis is sponsored by Siemens
ή κουμπάροι Α.Ε.

Τα παιδιά του πάντως τα σπούδασε σε καλά σχολεία στην Αμερική (κατα τα άλλα εξω οι Αμερικάνοι) το καθήκον του το έκανε κι απο κεί και πέρα σκασίλα του. Αυτό άλλωστε καταλαβαίνω “κόβοντας μούρη” απο τις φωτογραφίες όπου είδα τον εν λόγο «κύριο» άνετο και χαμογελαστό, σκεπτόμενο προφανώς τα παραπάνω. Οτι καλά την βόλεψε και πέρα βρέχει. Τι μπορεί να του συμβεί άλλωστε, το πολύ πολύ να του απαγορέψουν την έξοδο απο την χώρα (κι εδω καλά είναι) και να τον επιπλήξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Και οι πολιτικοί κάνουν λόγο για «κυνική ομολογία»...
Ο κ. Σημίτης θλίβεται. Κι εγω. Εγω να δείς δηλαδή....
Ο κ. Σημίτης αναφέρεται στο έργο της κυβέρνησής του και δεν θέλει να του το «αμαυρώνουν». Κι εγω το ίδιο. Σκέπτομαι την δουλειά μου, κι αυτην πολλών νέων της γενιάς μου που τους την αμαυρώσατε με υποτίμηση...
Ο δε επικεφαλής της αντιπολιτεύσεως λέει οτι «αμαυρώθηκε η σχέση πολίτη – πολιτικού (κόσμου) και υπονομευθηκε η κοινωνική συνοχή»
Κι εγω το ίδιο λέω κι εγω. Υπονομευσατε την κοινωνική συνοχή και κοιτάει ο ένας πως να την πέσει στον άλλον.


Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; δε βγάζει...
Το κακό δεν κόβεται απο μονο του. Άμα δεν φωνάξω εγω κι άλλοι 50 (λέμε τώρα) δεν βλέπω να χουν κανα λόγο οι πολιτικοί να κόψουν τα προνόμιά τους και να σοβαρέψει η κατάσταση (και να «σωθεί και το πολιτικό της σύστημα» τώρα που «σώθηκε η οικονομία»...) Σε αυτην τη χώρα οι πολιτικοί έχουν προνόμια (θεών του Ολύμπου όπως περιέγραψα σε ενα πρόσφατο κειμενάκι) τα οποία δεν εχουν καμιά πρόθεση να περιορίσουν και τα οποία μεταβιβάζονται απο γενιά σε γενιά. Ορισμένοι μάλιστα, σκληροπυρινικοί, τα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους γιατί δεν τα λυπoύνται και τα ρίχνουν στην εγχώρια αρένα. Αυτην την δουλειά έμαθαν, αυτην τους διδάσκουν. Προφανώς σκέπτονται «εμπάτε κι εσείς κι οτι προλάβεται...»
Το κακό δεν κόβεται απο μονο του. Άμα δεν θυμώσει και δεν αντιδράσει ο κοσμάκης, κανένας εκεί μέσα δεν πρόκειται και δεν μπορεί να τα βάλει με τον διπλανό του. Γι αυτό οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τα περί «κάθαρσης» θα πρέπει να σέβονται τον κοσμάκη που μια ζωή παλευει μπας κι αλλάξει κάτι. Δύσκολο  να το υποστηρίξει κανείς ,εδω που τα λέμε, απο την στιγμή που έρχεται σε αντιπαράθεση με τα «κεκτημένα» του.

Δες το κι ετσι...
Δεν είναι αστείο, να βλέπεις τους ίδιους πολιτικούς που έχουν μάθει τον Γερμανό οτι για να κάνει την δουλειά του θα πρέπει να λαδώσει, να ρίξει χρήμα στην Ελλάδα, να ενοχλούνται όταν ο Γερμανός λέει -καθαρά πιά- οτι η Ελλάδα είναι διεφθρμένη χώρα κι οτι «για να κάνεις την δουλειά σου ,εκεί κάτω, πρέπει να δώσεις».


Εδω ταιριάζει το χθεσινό που μου στείλατε, το λίνκ εδω, για το πώς μας βλέπουν οι «ξένοι» και το χειρότερο είναι οτι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε και να πούμε «μας δυσφημίζετε, δεν είναι ετσι...» Δυστυχώς, πρώτοι απ όλους οι πολιτικοί έδωσαν το κακό παράδειγμα. Τι περιμένεις να πουν κι οι ξένοι...


why not
Αλήθεια, εάν τελικά τα χρήματα εντοπιστούν (γιατί προφανώς οι λογαρισμοί θα βρεθούν άδειοι) θα ήταν μια ωραία ιδέα να τα βαζατε στα άλλα ταμεία, αυτά που έχουν ανοιχτεί για την σωτηρία της Ελλάδας. θα ήταν μια ωραία συμβολική κίνηση... "Απο την τσέπη του Τάσου για την σωτηρία της Ελλάδας" .. πολύ θα συγκινούνταν οι ευρωπαίοι με κάτι τέτοια....



Τώρα ακούω οτι στις 18 Ιουνίου δήλωσε οτι θα παραιτηθεί ο Φινλανδός πρωθυπουργός διότι φέρεται αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο. Για φαντάσου πως κυβερνάνε και κυβερνιούνται σε κείνη τη χώρα για να παραιτείται ο πρωθυπουργός, να μπαίνει άλλος στην θέση του και η ζωή να συνεχίζεται ήρεμα και ομαλά.

Άσχετο, αλλά στην 75η θέση βρίσκεται η Αθήνα σε οτι αφορά τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της. «Ετσι την κάνανε οι πολιτικοί την πόλη» λένε οι κάτοικοί της και δεν έχουν κι άδικο. Κι απο την άλλη δεν μπορείς να μην σκέφτεσαι οτι αν σε ολόκληρο τον κόσμο έχει υποτιμηθεί η αγορά ακινήτων, πόσο μάλλον όμορφων σπιτιών σε όμορφα περιβάλλοντα, τι να σκεφτείς μετά για την τσιμεντούπολη της πρωτευουσας; και πως να την κοστολογήσεις την υποτίμηση;... Απλά, προσπαθείς να βλέπεις τα πράγματα με αισιοδοξία...

Τετάρτη, Μαΐου 26, 2010

Ήρθε η ώρα του.... Να λειτουργήσει.

Ξεκινά σήμερα η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Βουρβούλο. Το πάρκο είχε κατασκευαστεί αλλά παρέμενε ανενεργό για 8 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης Θήρας που υπογράφει ο πρόεδρός της Λευτέρης Καφιέρης,

Η κυκλοφοριακή αγωγή των νέων είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα και πρέπει να συμβάλουν όλοι οι φορείς προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες και με βασική μας επιδίωξη να λειτουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην περιοχή του Βουρβούλου ώστε να εμφυσήσουμε την έννοια της κυκλοφοριακής αγωγής στα νέα παιδιά του νησιού, κατορθώσαμε να καταστήσουμε τον χώρο επισκέψιμο και αξιοποιήσιμο, με παρεμβάσεις στο χώρο όπως την συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών και την δημιουργία νέων.

Να σας κάνουμε γνωστό ότι έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον κο Μάρκο Ε. Αλεφραγκή (Αστυνόμος Α’ Ε.Α και άριστος γνώστης του αντικειμένου σε θέματα τροχαίας) ο οποίος προσφέρθηκε να παραδίδει τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και τον ευχαριστούμε για την συμβολή του, τις υποδείξεις και το ενδιαφέρον του.



Τα θεωρητικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής θα παραδίδονται στο Δημοτικό Σχολείο Βουρβούλου με τη συναίνεση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, θα ξεκινούν μετά τις εννέα το πρωί και μαζί με το πρακτικό μέρος θα διαρκούν τρείς ώρες. Σας γνωστοποιούμε λοιπόν ότι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Θήρας ξεκινά τη λειτουργία του στο νησί μας και ήδη αύριο Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 θα το επισκεφτεί τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου. Στις προθέσεις μας είναι ο χώρος να παραμένει ανοικτός κάποιες ώρες της μέρας όπου θα μπορούν τα παιδιά με την συνοδεία γονέων να τον επισκέπτονται. Ως οφείλαμε όμως, ενημερώσαμε πρώτιστα τους υπευθύνους των Δημοτικών σχολείων του νησιού για να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα επισκέψεων και να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή των μαθητών στο χώρο.
Καλούμε όποιον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί ενδελεχώς να επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλέφωνα 22860-33829 και 22860-31075.

Δευτέρα, Μαΐου 24, 2010

Τα νέα μας

Αυριο Τρίτη 25 Μαΐου 17: 30 στο Κλειστό Γυμναστήριο ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ φιλοξενεί την κορυφαία αθλήτρια του tae kwon do Αρετή Αθανασοπούλου.

Η Αρετή είναι :
Μέλος τις Εθνικής ομάδας από το 1994 – 2004, το 1994 κατέλαβε την τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 1995 την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό κύπελλο, το 1997 την τρίτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο, το 2000 την τρίτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο, ενω είναι Ολυμπιονίκης στο Σίδνευ το 2000 και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς το 2004 στην Αθήνα. Επίσης, είναι Πρωταθλήτρια ενόπλων δυνάμεων το 2002 και εχει κατακτήσει το Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών το 2003. Παράλληλα είναι εκπαιδεύτρια στα σώματα ασφαλείας και προπονήτρια 7 Dan.

Η Αρετή Αθανασοπούλου προσκεκλημένη του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σαντορίνης, θα κάνει αυριο Τρίτη 25.5 κοινή προπόνηση με την προπονήτρια του Πανιωνίου Τσουκνίδου Μαρία σε μια συνάντηση που υπόσχεται υψηλό θέαμα στους φανς του.



Ανελκύθηκαν και είναι ... υγιεί!
Την περασμένη εβδομάδα ανελκύθηκαν απο τον δύτη Βαλάντη Καραμολέγκο τα στρείδια που έχει ποντίσει το ΕΛΚΕΘΕ σε περιοχές γύρω απο το ναυάγιο του Sea Diamond. Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέτασή τους δείχνει οτι η «υγεία» τους δεν έχει επιβαρυνθεί απο το ναυάγιο. (μπορεί και να είναι ανθεκτικοί οργανισμοί τα στρείδια, σαν τις κατσαρίδες που θα επιβιώσουν ακόμη και σε πυρινικό πόλεμο...) στην διαδικασία συνέβαλε η Ένωση Λεμβούχων Θήρας, παραχωρόντας σκάφος της.





-Θέλω να δω τον Πάγκαλο! Θέλω να δω τον Πάγκαλο!
-Ησύχασε παιδί μου θα τον δείς ... κανόνισε γι αυτό η Επιτροπή

Η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στις 11 π.μ.στην Παλιά Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Οι προκλήσεις για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και της απώλειας της Βιοποικιλότητας και η ελληνική απάντηση”.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
Θεόδωρος Πάγκαλος – Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Σταύρος Δήμας – πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος
Μαργαρίτα Καραβασίλη – Γενική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υ.Π.Ε.Κ.Α
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής,
Θεωρούμε ότι η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη και καθοριστική για να κατανοήσουν οι υπεύθυνοι την αναγκαιότητα της άμεσης Ανέλκυσης και Απομάκρυνσης του ναυαγίου του Sea Diamond, καθώς και τη σπουδαιότητα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας. Καλούμε όλους τους Σαντορινιούς και τους φίλους της Σαντορίνης στις 5 Ιουνίου στην παλιά βουλή για να διαμαρτυρηθούμε για την τριετή αδιαφορία της πολιτείας και την άρνηση των υπευθύνων να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα που άλλοι μας δημιούργησαν.

Ενω, σύμφωνα  με (αν)επίσημη ενημέρωση η φημολογία οτι μετά την εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή θα πραγματοποιηθεί πορεία στον Άγνωστο Στρατιώτη και ακόμη πιο μετά χοροεσπερίδα στο On the Rocks στην Βάρκιζα, αποτελούν συκοφαντίες και προβοκάτσια....


Την ολοκλήρωση του συνδυασμού του ανακοίνωσε ο κ. Νίκος Ζώρζος.
Όταν έρθει η ώρα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα οπώτε θα γίνουν και οι απαραίτητες στατιστικές. Τόσοι νέοι, τόσοι μεγαλύτεροι, τόσοι απο τον Βουρβούλο, τόσοι απο το Ακρωτήρι, τόσοι επιχειρηματίες, τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.ο.κ.
Σύμφωνα με πληροφορίες κι επειδή δεν έχουν διαρευσει ακόμη ονόματα, δεν είναι και λίγα τα στοιχήματα που παίζονται σχετικά με το ποιοί είναι μέσα και ποιοί εκτός...


Την καθοδό του στις Δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Έπαρχος Θήρας.
Άφατη συγκίνηση προκλήθηκε απο την ανακοίνωση στο Θηραικό κοινό που διψάει για νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με την υποψηφιότητα.
συμπληρωματικό βίντεο Νο2

Αλλοι υποψήφιοι δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα υποψηφιότητες.
Μετα τις πανελλήνιες.



Το περασμένο Σάββατο 22.5 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής των Κωνσταντίνου και Ελένης στην εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου που βρίσκεται στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου Λιγνού. Την φετινή γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου η οποία διοργάνωσε ημερίδα στην Οία και την Θηρασσιά με θέμα τον «Καλλικράτη».



Όπου να ναι τελειώνουν οι εργασίες επισκευής του Δημοτικού σχολείου του Εμπορείου. Οι εργασίες έγιναν απο τον Δήμο Θήρας, παρόλ’ αυτά έγιναν καλά όπως λένε αυτοί που ξέρουν και τις έχουν δεί.


Μετά τον νέο τηλεφωνικό αριθμό το Κέντρο Υγείας άλλαξε και ΔΣ!
Πρόεδρος ορίστηκε η παιδοχειρουργός Κατερίνα Μανουσάκη και αντιπρόεδρος ο πρόεδρος του Διασωστικού Συλλόγου Θήρας Χρυσόστομος Δεναξάς.
Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Οι εκδηλώσεις των σχολείων της Σαντορίνης με την λήξη της σχολικής χρονιάς 2009 -2010.

Tο κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης  "Santorini Times".

Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς καθώς και το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης Σαντορίνης για τις πληροφορίες και το υλικό που μας έδωσαν.

οι 2 πρώτες φωτογραφίες είναι απο την εκδήλωση του Γυμνασίου των Φηρών στο Μπελλώνειο για την παρουσίαση της Περιβαλλοντικής τους εργασίας.

οι επόμενες 3 φωτογραφίες απο την παρουσίαση του έργου "ο επιθεωρητής έρχεται" που παρουσίασαν και στην Σαντορίνη στην εστία του Πύργου οι καθηγητές του Γυμνασίου της Σικίνου.
οι επόμενες 6 φωτογραφίες απο τις αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Γυμνασίου του Εμπορείου.


Το Γενικό Λύκειο Θήρας και το Γυμνάσιο των Φηρών μας ενημέρωσαν για τις σημαντικότερες Πολιτιστικές - Περιβαλλοντικές δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν τα προγράμματα, Στις 10-11 Μαΐου οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Θήρας παρουσίασαν την θεατρική παράσταση "Το βασίλειο μου για μια νότα" στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ένα παραμύθι για μικρούς μεγάλους. Μία ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα μαγικό δάσος αναζητώντας την Ουράνια Μελωδία που θα φέρει την Ευτυχία... Για την παράσταση εργάστηκε μία ομάδα 10 μαθητών του Γενικού Λυκείου, του Γυμνασίου, και μία μικρή μαθήτρια από το Δημοτικό Εμπορείου. Την σκηνοθεσία –και την συγγραφή έργου έκανε η εκπαιδευτικός Κολοβού Μαρία, την διδασκαλία οι : Κολοβού Μαρία - Λυγνός Λουκάς, σκηνικά Στέφα Ζωρζέτ, κοστούμια Σιγάλα Κατερίνα, μουσική Ρούσσος Γιώργος, στίχοι τραγουδιών Ρούσσος Γιώργος - Κολοβού Μαρία, Φωτισμός Λυγνός Λουκάς.

Στις 11και 12 Μαΐου η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Θήρας πραγματοποίησε την παρουσίαση της φετινής εργασίας μας με θέμα "Αειφόρος Ανάπτυξη της Σαντορίνης - Σενάρια για το μέλλον" Μία ομάδα 35 συνολικά μαθητών από το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο εργάστηκε όλο το χρόνο και με συναντήσεις σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, συζήτησε και οργάνωσε υλικό από όλη τη Σαντορίνη. Επισκέφθηκε χώρους και περπάτησε μονοπάτια του νησιού ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τα προβλήματα του νησιού μας.

Μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν την σχολκή χρονιά 2009-2010 είναι οι εξής, -Ενημέρωση από τον κ. Πέτρο Οικονόμου για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα -Ξενάγηση στον παραδοσιακό αμπελώνα και οινοποιείο του κ. Πάρη Σιγάλα -Συζήτηση με τον κ. Γιώργο Χάλαρη, πρόεδρο της κοινότητας Οίας - Θηρασίας, τον κο Λαμπράκη, τον κο Κουμιτζέλη και την κα Γιαννούση, φορείς της κοινότητας της Οίας, για τον τρόπο διαχείρισης της Κοινότητας τους. -Παρουσίαση από τον μαθητή Σωτήρη Κοπατσάρη του φαινομένου του θερμοκηπίου και της εξοικονόμησης ενέργειας. -Ξενάγηση από τον δήμαρχο Άγγελο Ρούσσο στο χώρο της ΧΑΔΑ -Ανακάλυψη 2 μονοπατιών του νησιού και πρωινό περπάτημα στον Σκάρο και στο μονοπάτι Ημεροβίγλι-Οία. -Επισκεφθήκαμε έναν χωρο του Δήμου στον Καρτεράδο όπου φιλοξενούνται τα αδέσποτα του νησιού και τα γαϊδουράκια μεγάλης ηλικίας. Η ομάδα πραγματοποίησε δενδροφύτευση, και καθαρισμό του άλσους με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Σιγάλα, γεωπόνου του δήμου , που και φέτος ήταν ένα μεγάλο στήριγμα για μας .

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Περιβαλλοντική Ομάδα οργάνωσε την «Ωρα της Γης» στις 27 Μαρτίου στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους μαθητές φορείς και κάτοικοι του νησιού. Στην εκδήλωση ακούστηκαν παραδοσιακές μουσικές και όργανα του νησιού και οι συμμετέχοντες περπάτησαν στα σκοτεινά σοκάκια των φηρών υπό το φως των κεριών.

-Συμμετοχή στη διαμαρτυρία για την μαύρη επέτειο των τριών ετών από τη βύθιση του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, στο λιμάνι του Αθηνιού, τη Δευτέρα του Πάσχα 5/4. Η ομάδα ειχε ήδη παρακολουθήσει και είχε ενημερωθεί από την ομιλια που έγινε στο Μπελλώνειο από την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρητης.

- Καθαρισμός παραλίας. Η ομάδα ξεκίνησε από την Περίσα και έφτασε μεχρι τη Βλυχαδα μαζευοντας δεκαδες σακούλες σκουπιδιών. - Σαν αποχαιρετιστήριο δώρο, πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στην καλντέρα με το Νήσος Θηρασία και θαυμάσαμε από κοντά το υπέροχο φυσικό δώρο που μας έχει χαρίσει στο νησί μας η φύση και αναλογιστήκαμε πόσο τυχεροί είμαστε που μένουμε σε αυτό το νησί. Αξίζει τον κόπο να το προστατεύουμε και να μην αφήσουμε οι αλόγιστες ενέργειες των ενηλίκων να χαλάσουν την σπάνια ομορφια του τόπου μας. Τέλος η ομάδα μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ακράτα. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν και οργάνωσαν τις παραπάνω δραστηριότητες είναι: Από το Γενικό Λύκειο Θήρας: Πεδιαδίτη Καλλιόπη και Λυγνός Λουκάς και απο Γυμνάσιο Θήρας: Ρικάκη Καρολίνα και Σαμαράς Νικόλαος.

Τέλος, σημειώνουμε ότι οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου των Φηρών στην σελίδα του σχολείου στο facebook έχουν ανεβάσει πλήρες φωτογραφικό αρχείο από τις δραστηριότητές τους. Αξίζει να το δείτε.




Το Γυμνάσιο της Μεσαριάς μας ενημέρωσε για τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο το σχολικό έτος 2009 – 2010.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε ο διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Αρμάος, στα πλαίσια προγραμμάτων του Βρετανικού Συμβουλίου διοργανώθηκε πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα «Πώς μπορούμε να σώσουμε τα δάση». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 20 μαθητές του σχολείου από τους οποίους βραβεύτηκε με έπαινο για το ζωγραφικό του έργο ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου Γεώργιος Μοραγλής. Επίσης το σχολείο συμμετείχε στο 2ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Ποίησης – Διηγήματος» που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Πετρούπολης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 18 μαθητές της Α τάξης και βραβευτήκαν οι: Βαμβακούση Ευγενία, Μάϊνα Ιακωβίνα και Ντερβίση Ελένη. Ενώ, στα πλαίσια του προγράμματος «Aegean – κοντά στους νέους «η Γ΄ Γυμνασίου επισκέφθηκε για μία ημέρα στις 22/4/2010 το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όλες οι μετακινήσεις (Αεροπλάνο – Πούλμαν) καθώς και η ξενάγηση στο μουσείο ήταν προσφορά της Aegean. Στην εκδρομή συμμετείχαν 46 μαθητές και τέσσερις συνοδοί καθηγητές.





Το Γυμνάσιο του Εμπορείου μας ενημέρωσε ότι με το τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 12-13 Μαΐου μαθητικοί αθλητικοί αγώνες, σε Χάντμπολ, βόλλευ και σκυταλοδρομία σε ότι αφορά τα ομαδικά αθλήματα, και σε ά: Ενόργανη γυμναστική, αγώνες δρόμου-ταχύτητας-αντοχής, σκάκι, πινγκ-πονγκ, άλμα σε μήκος και άλμα σε ύψος σε ότι αφορά τα ατομικά αθλήματα. Στους αγώνες συμμετείχε η πλειοψηφία των μαθητών, 110 από τα 147 παιδιά.
Στους πρώτους νικητές δόθηκαν μετάλλια κα σε όλους τους συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα.

Επίσης το Γυμνάσιο του Εμπορείου στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων διοργάνωσε «έκθεση καλλιτεχνικών» ζωγραφικής, κατασκευών και φωτογραφίας την οποία θαύμασαν οι γονείς που την είδαν και θα παραμείνει επισκέψιμη για όσους ενδιαφέρονται μέχρι το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές.





Αξίζει να αναφερθούμε και σε μια απο τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν απο τους καθηγητές του Γυμνασίου της Σικίνου με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζων Πρίσλεϋ στην Εστία του Πύργου, μετά απο την επιτυχία που είχε η παράσταση στην Σίκινο και την παρότρυνση να «ανέβει» και στην Σαντορίνη.
Μιλώντας για την πρωτοβουλία τους οι εκπαιδευτικοί της Σικίνου μας είπαν οτι «μέχρι πριν λίγους μήνες δεν είχαμε καμία σχέση με το θέατρο αλλά έπειτα από παρότρυνση του συναδέλφου και σκηνοθέτη μας Σπύρου Κατσαραπίδη, βρεθήκαμε να αναζητάμε ένα θεατρικό έργο για να ανεβάσουμε θέλοντας να κάνουμε κάτι συνεργατικό, δημιουργικό και φυσικά να περάσουμε καλά». «Ο επιθεωρητής έρχεται» μας κέρδισε αμέσως με τους διαχρονικούς αλλά ταυτόχρονα και τόσο επίκαιρους προβληματισμούς του. Το θεατρικό έργο γράφτηκε το 1945 από τον Τζων Πρίσλεϋ ενώ σύμφωνα με τη γνώμη των δραματολόγων όλου του κόσμου είναι το καλύτερο έργο του και ένα από τα πιο πολυανεβασμένα έργα των τελευταίων 70 ετών. Το θέμα του είναι η «ευθύνη» και η «ανευθυνότητα» των ανθρώπων που δεν νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους. Όλο το έργο, που η δράση του εκτυλίσσεται μέσα στα χρονικά όρια που διαρκεί η παράσταση, παίζεται στο σαλόνι των Μπέρλινγκς στο Μπράμλεϋ, μια βιομηχανική πόλη στο Βόρειο Μίτλαντ, ένα ανοιξιάτικο βράδυ του 1912.
Την σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Σπύρος Κατσαραπίδης ενω τους ρόλους ενσάρκωσαν οι : Άρθουρ Μπέρλινγκ: Κώστας Μπιμπής, Σύμπιλ Μπέρλινγκ: Μαρίνα Χορτάτου, Έρικ Μπέρλινγκ: Θάνος Παπαγιαννόπουλος, Σήλα Μπέρλινγκ: Χαρίκλεια Λιάκου, Τζέραλντ Κροφτ: Πάνος Καλημέρης, Επιθεωρητής Γκούλ: Αλέξης Μπρες, Έντνα : Αθηνά Βλάσση (Στην παράσταση της εστίας Πύργου: Πηνελόπη Βασιλειάδου) Τον σχεδιασμό της αφίσας την σύνθεση και εκτέλεση μουσικής έκανε η Στέλλα Γιαννακοπούλου.
Το Γυμνάσιο της Σικίνου υλοποίησε επίσης 2 προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθητοποίησης.





Τέλος, το ΕΠΑΛ πραγματοποίησε την Τρίτη 11 Μαΐου την παρουσίαση των Περιβαλλοντικών του ομάδων στο κτίριο του σχολείου στον Καρτεράδο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ξενάγηση στις εκπαιδευτικές αίθουσες και στους εργαστηριακούς χώρους του σχολείου.
Όπως μας είπαν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο, οι επαγγελματικοί τομείς που μπορούν να ακολουθήσουν οι μαθητές είναι 8 και οι ειδικότητες στις οποίες οδηγούν 11, ενώ εκείνοι στο σύνολό τους είναι 49 και καλύπτουν τις ανάγκες 300 μαθητών. Από τις πιο όμορφες δραστηριότητες έχουν γίνει στο σχολείο είναι ο κήπος που έχουν φτιάξει οι μαθητές με την βοήθεια του καθηγητή τους, όπου έχουν φυτέψει σπόρους με τα περισσότερα είδη που καλλιεργούνται στο νησί. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος καθηγητής του μαθήματος "γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος" του χρόνου ελπίζουμε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και θερμοκήπιο.

Το ΕΠΑΛ είναι επαγγελματικό Λύκειο, που παρέχει στους μαθητές την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα γενικής παιδείας και στα δύο τελευταία έτη να επιλέξουν ειδικότητα. Το σχολείο τα δύο τελευταία χρόνια στεγάζεται στην Μεσαριά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθεί από τη Νομαρχία Κυκλάδων και να ξεκινήσει η κατασκευή νέου κτηρίου για την στέγασή του, στον Πύργο.



Στην τοπική μας επικαιρότητα - Ανακοινώσεις


Aκολουθούν οι σημαντικότερες ανακοινώσεις και δελτία Τύπου που έχουμε λάβει τις τελευταίες ημέρες, ελαφρώς «μαζεμένα» όπως σημειώνουμε πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να εστιάζουμε στα πλέον ενδιαφέροντα σημεία τους.



Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: Τι κρύβεται πίσω από την κοπή των μοναδικών δένδρων της παραλίας «Πρασιές» στην Ανάφη; κατέθεσαν οι βουλευτές του Συριζα Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Πριν από λίγες ημέρες μπουλντόζες έκοψαν τα μοναδικά 20 περίπου αρμυρίκια στην παραλία «Πρασιές» της Ανάφης, αφήνοντάς την εντελώς άδενδρη. Αυτό καταγγέλλεται από Αναφιώτες και σταθερούς εδώ και χρόνια επισκέπτες του νησιού. Αυτό προκύπτει και από δημοσίευμα (26.04.2010) του δημοσιογράφου Μάριου Διονέλλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΔΡΟΜΟΣ», που συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό με την παραλία πριν και αμέσως μετά την κοπή των δένδρων. Τέλος, ο Κοινοτάρχης Ανάφης προέβη σε καταγγελία προς την Αγροφυλακή για την κοπή των δένδρων και ζήτησε την υποβολή μήνυσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί έγκλημα για την περιοχή.

Το ανησυχητικό είναι ότι - σύμφωνα πάντοτε με τις καταγγελίες και το δημοσίευμα - η εκρίζωση των δέντρων αυτών διαπράχθηκε με εντολή του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Καλαμιώτισσας και ηγούμενου της Μονής Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη, στην οποία διοικητικά υπάγεται η Καλαμιώτισσα. Η Μονή στις Πρασιές βρίσκεται πλησίον της παραλίας και φέρεται ως ιδιοκτήτρια 4.400 στρεμμάτων της περιοχής, η οποία σημειωτέον έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατεύεται από την οδηγία Natura.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο φαίνεται να αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας ενεργειών, προκειμένου η Μονή να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει υποδομές εκκλησιαστικού και «ησυχαστικού» τουρισμού με ξενώνες, γήπεδα και εστιατόρια.
Ένα όμως από τα σπουδαιότερα ζητήματα που έχει ανακύψει εδώ και δύο περίπου χρόνια και έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, είναι η σωρεία παραβάσεων εις βάρος του υποκείμενου και παρακείμενου της ιδιοκτησίας της Μονής αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να υλοποιήσει το σκοπό της. Συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατα καταγγέλθηκε η πλακόστρωση και κατάχωση του αρχαιολογικού αυτού χώρου, ακριβώς δίπλα από τον εξωτερικό τοίχο της Μονής, καθώς εκεί ακριβώς -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- πρόκειται να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάπαυσης των επισκεπτών. Την ίδια στιγμή, ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Αιγλίτη, που βρίσκεται μέσα στον περίβολο της Μονής παραμένει εγκαταλειμμένος στη φθορά του χρόνου, ενώ ακριβώς δίπλα του δημιουργούνται δωμάτια για την υποδοχή τουριστών στο μοναστήρι.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί

Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ για τις καταγγελλόμενες ενέργειες της Μονής Καλαμιώτισσας και του ηγουμένου της στην παραλία «Πρασιές» της Ανάφης, σχετικά με την πλακόστρωση και κατάχωση αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο της Μονής και την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαίου ναού Απόλλωνα Αιγλίτη που βρίσκεται στον περίβολό της;

Έχον εκδοθεί άδειες ανέγερσης ξενώνων κλπ. για την υποδοχή τουριστών και εάν ναι με ποιους όρους και προϋποθέσεις;

Προτίθενται να ελέγξουν τους υπεύθυνους προς κάθε κατεύθυνση τόσο για την κοπή των δένδρων της παραλίας όσο και για τις ενδεχόμενες πολεοδομικές παραβάσεις;



Ανακοίνωση σχετικά με την τοποθέτησή του στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο (29/4/2010) για τον «Καλλικράτη» μας έστειλε ο επικεφαλής της ΣυνΚυκλαδικής Πρωτοβουλίας κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Εμείς, παρουσιάζουμε το κείμενο ενώ σας υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχαμε αναρτήσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της ΣυνΚυκλαδικής σχετικά με τον νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης που προβλέπονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Σχετικά με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” ο κ. Συρμαλένιος αφού άκουσε τις τοποθετήσεις του Νομάρχη και στη συνέχεια του βουλευτή κ. Π. Ρήγα, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

Πράγματι ο “Καλλικράτης” είναι μια μεγάλη θεσμική μεταβολή στο διοικητικό σύστημα της χώρας. Το ζητούμενο όμως είναι, αν αυτή η μεταβολή θα λειτουργήσει υπέρ της Αποκέντρωσης με Αυτοδιοίκηση ή θα είναι στη λογική της αποσυγκέντρωσης του κράτους, μεταφέροντας τη λογική της διοίκησης στην αυτοδιοίκηση. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για το δεύτερο, αφού λείπουν ή δεν προωθούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η πρόβλεψη για αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται ως πρόσχημα η σύσταση των 7 Γενικών Διοικήσεων, που κρατάνε μια σειρά αρμοδιότητες των σημερινών κρατικών περιφερειών

Η μη υλοποίηση μιας μεγάλης δημοσιονομικής-φορολογικής μεταρρύθμισης, με την οποία θα προωθείται η απευθείας απόδοση μεγάλου μέρους των φορολογικών εσόδων στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, με κριτήρια αναπτυξιακά, κοινωνικά, πληθυσμιακά κλπ.

Επιπλέον η διατήρηση των εσωτερικών συγκεντρωτικών δομών είτε στους Δήμους, είτε στις Περιφερειακές Αυτοδιοκήσεις, χωρίς αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και υπηρεσιών στο πιο κοντινό προς τον πολίτη επίπεδο (δημοτικές, τοπικές κοινότητες), δείχνουν την υποβάθμιση της λογικής του αυτο-διοίκητου.
Σοβαρό ζήτημα που γίνεται εξοργιστικό είναι η απόρριψη κάθε σκέψης για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, που δείχνει τη λογική του εσαεί ελέγχου της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα του δικομματισμού.


Aντιπολίτευση με νόημα….
Ο βουλευτής Κυκλάδων και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας κ. Βρούτσης με ανακοίνωσή του σχετικά με τα μέτρα που συνοδεύουν την ένταξη της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι,
«Η καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, η καταστροφική διαχείριση του δανεισμού της χώρας, η βραδύτητα των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών οδήγησαν την κυβέρνηση εσπευσμένα και χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης στο Μηχανισμό Στήριξης και στα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που αυτός προβλέπει.

Μετά τη δραματική αυτή εξέλιξη:
Το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται.
Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα υποχωρούν.
Οι συνταξιούχοι βλέπουν το όνειρο της αξιοπρεπούς διαβίωσης να γίνεται εφιάλτης.
Οι παλικαρισμοί του Υπουργού Εργασίας στη Βουλή για τη δήθεν υπεράσπιση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αποδείχθηκαν μια επικοινωνιακής σκοπιμότητας σκιαμαχία. Ουδέποτε είχε τεθεί θέμα κατάργησής τους από το ΔΝΤ.
Η πολύμηνη διαβούλευση για το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό, μαζί με τις αντίστοιχες ρητορείες των Υπουργών, αποδεικνύονται εμπαιγμός αν δεν ήταν σχεδιασμός παραπλάνησης.
Όταν ο Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, φαίνεται εννοούσε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την αύξηση του ορίου των απολύσεων. Όταν δεσμευόταν για “Δομικές Αλλαγές” στην Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, είναι βέβαιο ότι είχε κατά νου ένα μηχανισμό μείωσης των συντάξεων. Λίγη σημασία έχει πλέον να μιλά κανείς για “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση”.

Το πακέτο των σκληρών μέτρων που, ήδη, έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίζει κάποια δημοσιονομικά οφέλη, δεν εγγυάται όμως την αναγκαία Αναπτυξιακή Προοπτική και δεν εξασφαλίζει τη στοιχειώδη Κοινωνική Συνοχή.
Από τη Συμφωνία “Σωτηρίας” της χώρας μας, λείπει η Ελπίδα, απουσιάζει η Εμπιστοσύνη, περισσεύουν τα επώδυνα και αρνητικά μέτρα για τους πολλούς.

Πρώτο μέλημα της Ν.Δ. από σήμερα, είναι η στήριξη των στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η προώθηση των προτάσεών μας για ανάπτυξη, τόνωση της αγοράς, στήριξη της απασχόλησης, αντιμετώπιση της ανεργίας. Η πίεση για επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, που καθυστερούν δραματικά επί επτά μήνες.



Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το περιεχόμενο του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση,
«Μέχρι τώρα, «επιτυχίες» του Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης ήταν οι διαρροές και οι αντιφατικές δηλώσεις για νέα μέτρα, που γέμισαν ανησυχία και αβεβαιότητα τους ασφαλισμένους και τους οδήγησαν στην πρόωρη έξοδο από την εργασία, κάτω από το φόβο για τα χειρότερα.

Επίσης, «επιτυχία» ήταν η μείωση όλων των συντάξεων, ακόμη και των πολύ χαμηλών.

Σήμερα, οι δήθεν νέες «επιτυχίες»:
Περιέχουν δομικές αλλαγές, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση.
Αλλοιώνουν ουσιαστικά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Μειώνουν περαιτέρω τις συντάξεις, με την επαναφορά ενός νέου τύπου Λ.Α.Φ.Κ.Α.
Αυξάνουν τα χρόνια εργασίας και μειώνουν κι άλλο τις συντάξεις, μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
Βαπτίζουν ως οργανωτική ανασυγκρότηση τη μετατροπή των 5 Ταμείων κύριας ασφάλισης σε 3.

Η βαθειά οικονομική κρίση και οι συνακόλουθες προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, απαιτούν:
Εξορθολογισμό των δαπανών, κυρίως των κλάδων Υγείας.
Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φ.Κ.Α., με ασφάλεια, ρευστότητα, διαφάνεια και αποδοτικότητα.
Έλεγχο της εισφοροδιαφυγής.
Δομικές αλλαγές, που θα πρέπει να είναι δίκαιες (και όχι να προβλέπουν θυσίες μονομερώς από την πλευρά των εργαζομένων). Κυρίως, όμως, να συνοδεύονται από αναλογιστικές μελέτες και τεκμηρίωση.

Όσοι περίμεναν μια μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, δίκαιη για τους πολλούς, αποτελεσματική για τη βιωσιμότητα του συστήματος και συνεπή προς τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, απογοητεύονται.


Την ομιλία που πραγματοποίησε στους φοιτητές του Παν/μίου Αιγαίου στη Ρόδο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ με θέμα “Ημέρα της Ευρώπης, Ελλάδα και Ε.Ε., Η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ.” μας έστειλε ο π. ΓΓ ΠΝΑ κ. Κόκκινος.

Στην ομιλία του, στο ιδιαίτερα επίκαιρο αυτό θέμα λόγω των ραγδαίων εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών εξελίξεων, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι,

Σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να μετατοπίσει τις ευθύνες που της αναλογούν –εκτός όλων των άλλων- στην Ε.Ε.. Η πρόσφατη απόφαση του ECOFIN να δημιουργήσει Ευρωπαϊκό Μηχανισμό απέναντι στους κερδοσκόπους και να στηρίξει την Ισπανία και την Τουρκία αποδεικνύει την λανθασμένη, επιπόλαια και εθνικά επιζήμια επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου να «παραδώσουν» τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Nομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.)

Οι παλινωδίες και οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της κυβέρνησης απαξίωσαν τα εθνικά επιχειρήματα και ουσιαστικά απομόνωσαν τη χώρα. Οι ευρωπαίοι εταίροι κατάλαβαν ότι τους τελευταίους έξι (6) μήνες είχαν απέναντί τους συνομιλητές μια κυβέρνηση χωρίς συγκεκριμένες θέσεις, που καθυστερούσε να λάβει αποφάσεις και δεν είχε συναίσθηση της κατάστασης και των ευθυνών της.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν στηρίξει τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σεπτέμβριο του 2009 ο δανεισμός της χώρας πραγματοποιούνταν με 4% επιτόκιο και τα spreads είχαν 130 μονάδα βάσης. Έξι (6) μήνες μετά η Ελλάδα δανείζεται με διπλάσιο επιτόκιο και τα spreads δεκαπενταπλασιάστηκαν.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. αποδεικνύεται -εκτός των άλλων- εθνικά επιπόλαιη και επικίνδυνη. Μια ματιά στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Βραζιλία και την Αργεντινή που πέρασαν από τη «μέγγενη» του Δ.Ν.Τ. επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μου. Τα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδόν κάθε εβδομάδα ανακοινώνει ο κος Παπανδρέου, δυστυχώς για τον λαό μας, είναι μόνο η αρχή.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις 17 Μαΐου συνεδρίασε η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) για την εξέταση θεμάτων Ιδιωτικών Επενδύσεων που αφορούν στο Νομό Κυκλάδων

Ειδικότερα, εξετάστηκαν αιτήματα, Υπαγωγών νέων Επενδύσεων, Ολοκληρώσεων Επενδύσεων, Ενάρξεων Παραγωγικής Λειτουργίας Επιχειρήσεων και ανακλήσεων Επενδύσεων, όπως αναλυτικά τα στοιχεία τους αναφέρονται στον παρακάτω Πίνακα Θεμάτων της 108ης Συνεδρίασης.