Παρασκευή, Φεβρουαρίου 06, 2009

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις Κυκλάδες να αποκτήσουν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Ανάσα για περίπου 350 οικισμούς της χώρας που βασανίζονται από το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων και των υδάτινων πόρων τους, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που προβλέπει τη διάθεση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα του Περιβάλλοντος.
Μεγάλη κερδισμένη από αυτήν την εξέλιξη είναι η Σαντορίνη όπου εντάσσονται οι αποχετεύσεις του Εμπορείου, του Καρτεράδου, των Φηρών και της Οίας.
Ανάλογα έργα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Αντιμετωπίζουμε οριστικά το πρόβλημα όλων των οικισμών της χώρας (με πληθυσμό πάνω από 2000 κατοίκους) με την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και τη δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής δικτύων αποχέτευσης, δήλωσε χθες ο Γιώργος Σουφλιάς εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.


«Πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε με τη γραφειοκρατία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα» τόνισε ο Δήμαρχος της Σαντορίνης σημειώνοντας ότι «τα έργα αυτά ήταν ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης». Σημείωσε επίσης πώς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης λέγοντας ότι ο Δήμος της Σαντορίνης εχει ήδη υποβάλλει την σχετική αίτηση από τον Δεκέμβριο.

Ελπίζουμε η γραφειοκρατία να μην φάει και τα λύματα

Η γραφειοκρατία πάντως και οι διαδικασίες σε μια πρώτη εκτίμηση χαρακτηρίστηκαν από τους δημάρχους όλης της χώρας «τουλάχιστο περίπλοκες».
Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα προέρχονται από τον Άξονα Προστασία και Διαχείρηση Υδάτινων Πόρων» που χρηματοδοτεί έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς στην πρώτη περίπτωση άνω των 15.000 κατοίκων, και στην δεύτερη 2.000 κατοίκων.




Διακοπές ρεύματος θα κάνει η ΔΕΗ προκειμένου να συντηρήσει το δίκτυό της, αύριο Σάββατο 7.2 στην Έξω Γωνιά 08.00 – 14.00 και την Κυριακή 8.2 στον Καρτεράδο 08.30 – 12.30
σε οτι αφορά την τελευταία ανάρτηση σχετικά με την αναρρίχηση που πραγματοποιείται στη Σαντορίνη, προσθέτουμε και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες απο τα μαθήματα που έγιναν τισ προηγούμενες ημέρες.
















.....
.





Έξω οι κλέφτες! Ή προσέξτε (πολύ) μην την πατήσετε!

Είναι γεγονός ότι σε εποχές χαλαρών ηθών και οικονομικών δυσχερειών η «δημιουργικότητα» και η φαντασία των απατεώνων οξύνεται και τρέχει με … χίλια.
Κι η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει(;) οι διεθνείς(!) απατεώνες να χτυπούν -καλά κρυμμένοι- μέσα από το διαδίκτυο και υποστηρίζοντας διάφορες απίθανες ιστορίες να ζητούν απευθείας χρήματα ή την μεσιτεία και μεσολάβησή των «πελατών» τους στην μεταφορά χρημάτων.

Φαίνεται όμως, ότι οι εγχώριες οικονομικές δυσκολίες αποθράσυναν εντελώς τους ντόπιους απατεώνες οι οποίοι μιλώντας άπταιστα ελληνικά (η αλήθεια είναι ότι η φρασεολογία, η επιχειρηματολογία και το ύφος τους δεν παίζονται!) δεν κρύβονται πια πίσω από το διαδίκτυο αλλά τηλεφωνούν απευθείας στα ανυποψίαστα(;) θύματά τους.

Το τελευταίο κρούσμα αυτής της τηλεφωνικής απάτης «ακούμπησε» και την Σαντορίνη μιας και ο απατεώνας ισχυριζόμενος ότι είναι... αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε χρήματα από τον δήμαρχο της Ίου Γιώργο Πουσσαίο προκειμένου όπως ισχυρίστηκε να βοηθήσει έναν καρκινοπαθή από την Σαντορίνη. Στην προσπάθειά του μάλιστα να πείσει τον δήμαρχο του γειτονικού νησιού να βάλει το χέρι στην τσέπη, επικαλέστηκε την γνωριμία του και τις συστάσεις που είχε από τον Μητροπολίτη Θήρας και τον Έπαρχο Θήρας. «Ήταν πολύ πειστικός κι αν δεν ήταν κάποιες λεπτομέρειες που με έβαλαν σε υποψία, μπορεί να του έδινα χρήματα» παραδέχτηκε ο δήμαρχος της Ίου τονίζοντας την πειστικότητα και την επιμονή του δράστη. Και ποιες ήταν οι λεπτομέρειες; Το γεγονός ότι ο δράστης επέμενε η κατάθεση να γίνει σε κεντρικό κατάστημα ΕΛΤΑ της Αθήνας καθώς και ότι η κατάθεση θα έπρεπε να γίνει σε τρία λεπτά! (ε, λίγο βιαστικός δεν ήταν;!)

Ένα ενδιαφέρον σημείο στην υπόθεση είναι ότι πιθανότατα ο απατεώνας να είναι γνωστός μιας και οι υποψίες πέφτουν σε ένα πρώην τρόφιμο των φυλακών που κατάγεται από την Σαντορίνη και που είχε κάνει παρόμοιες απάτες στο παρελθόν.
Τότε, έλεγε πως είναι ειδικός σύμβουλος του τότε Υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και ….μοίραζε μεταθέσεις ,βέβαια, με το αζημίωτο….
Κι επειδή στην επόμενη εμφάνισή του δεν ξέρουμε πως θα αυτοπαρουσιαστεί, …
συνιστούμε να είστε προσεκτικοί..




Καλώς έρχεται το δολλάριο!
Περιμένουμε να δούμε την συμπεριφορά (και τα «θέλω» τους)


Σίγουρη είδηση αποτελεί πλέον η άφιξη και παραμονή στο νησί μας Αμερικανών στρατιωτών, μελών του πληρώματος πολεμικών σκαφών που πραγματοποιούν (όχι κρουαζιέρες!) αλλά πολεμικές αποστολές στην Μεσόγειο.
Η άφιξη των στρατιωτών επιβεβαιώθηκε και επίσημα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο απο τον δήμαρχο Θήρας που όπως είπε δέχτηκε πρόσκληση απο την Αμερικανική πρεσβεία όπου τον ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να στείλουν στο νησί ένα πλοίο με 1000 άτομα πλήρωμα. «Αυτό δείχνει οτι εκτός απο τις ομορφιές της η Σαντορίνη έχει κι ένα πολύ ασφαλές λιμάνι κι είναι ασφαλής προορισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. (η αλήθεια είναι οτι στην Σαντορίνη δεν έχουμε τους χαρακτηρισμένους ως μπαχαλάκηδες της Αθήνας!)
Το πλοίο αναμένεται να εμφανιστεί στα χωρικά ύδατα της Σαντορίνης γύρω στις αρχές Μαρτίου και αναμένεται να παραμείνει γύρω στη βδομάδα. Αναμένεται όμως να ξαναέρθει τον Οκτώβρη και να μείνει έναν μήνα.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν δημόσια ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γρατσίας και ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων κ. Κανακάρης.
Υψηλές προσδοκίες απο την άλλη πλευρά έχουν επενδύσει στο γεγονός οι καταστηματάρχες του νησιού ελπίζοντας σε τόνωση της ντόπιας αγοράς.




Περιμένουμε νέα αεροπλάνα!
Τρεις νέες εταιρείες αναμένεται να προσεγγίσουν την Σαντορίνη


Επιτέλους και μια -ακόμη- ευχάριστη είδηση, μιας και είναι γεγονός ότι στον καταιγισμό των δυσάρεστων ειδήσεων σχετικά με την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, το να ανακαλύψει κανείς ευχάριστες ειδήσεις τείνει να γίνει δύσκολο.

Οι δύο από τις τρεις αεροπορικές εταιρίες προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και έρχονται να καλύψουν το κενό που άφησε η κατάρρευση του «XL Leisure Group». Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ότι εκτός από το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, πλέον θα υπάρχει απευθείας σύνδεση της Σαντορίνης με το Νιούκαστλ.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, η «Thomas Cook Airlines» προσέθεσε στο στόλο της ένα τρίτο αεροσκάφος, το οποίο προορίζει για ελληνικούς προορισμούς. Πρόκειται για ένα Boeing 752-200, ικανό να μεταφέρει 235 επιβάτες, με διαθεσιμότητα περίπου 70.000 θέσεων για κάθε θερινή περίοδο, ενώ στις προθέσεις της εταιρείας είναι η δρομολόγηση του αεροσκάφους και στην Σαντορίνη.

Δυναμική είσοδο όμως προαναγγέλλει και η γνωστή εταιρεία χαμηλού κόστους «Easy Jet» που με ορμητήριο το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου αρχίζει πτήσεις προς τη Σαντορίνη. Το πρώτο δρομολόγιο, αναμένεται στις 3 Μαΐου και όπως λένε υπεύθυνοι της εταιρείας τα αεροδρόμια -προορισμοί στην Ευρώπη και την Βόρειο Αφρική θα φτάσουν τα 104. Μάλιστα η διάθεση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Κι εντάξει, να πηγαίνουμε κατευθείαν Ευρώπη. Ελλάδα και Ελ.Βέ θα πηγαίνουμε;

Στο παιχνίδι όμως μπαίνει και μια νεοσύστατη ελληνική εταιρεία που φιλοδοξεί να πάρει ένα κομμάτι από το μερίδιο της Ολυμπιακής και της Aegean.
Πρόκειται για την Athens Airways που ήδη έχει παραλάβει το πρώτο από τα τέσσερα αεροσκάφη του στόλου που φιλοδοξεί να δρομολογήσει. Είναι ένα τζετ ERJ-145, της εταιρείας EMBRAER μεταφορικής ικανότητας 50 επιβατών.
Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία από την Άνοιξη θα προστεθούν πτήσεις και προς την Σαντορίνη.



Σχόλια επι των σχολίων
ή
και οι ιδέες θέλουν προσοχή (δηλαδή, πόσο μάλλον οι ιδέες θέλουν την προσοχή τους…)


Με έκπληξη παρατηρήσαμε στο τελευταίο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ότι οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι άσκησαν κριτική (η αλήθεια είναι ότι ορισμένες από τις ιδέες που κόμισαν τις έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν) σε θέματα τα οποία καλούνταν να αντιμετωπίσουν ή να διεκπεραιώσουν με τον καλύτερο κατ’ εκείνους πάντοτε τρόπο, ως αντιδήμαρχοι. Και η απορία που μου δημιούργησαν παρατηρώντας την συνεδρίαση είναι .. ακριβώς αυτή. Πως είναι δυνατό να ασκούν κριτική σε θέματα τα οποία μέχρι πρότινος διεκπεραίωναν. Άλλωστε, θεμιτή φιλοδοξία κάθε πολίτη πόσο μάλλον των αιρετών, είναι να βρεθούν σε θέσεις ισχύος (για να μην λέμε συνέχεια εξουσίας μιας και η λέξη δυστυχώς είναι φορτισμένη και με αρνητική έννοια) ώστε να διαχειριστούν με σωφροσύνη και σύνεση αυτήν την ισχύ για το κοινό όφελος. Έχοντας λοιπόν διαχειριστεί αυτήν την ισχύ και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για έξι χρόνια, εκπλήσσει το γεγονός ότι οι κύριοι Σιγάλας και Αργυρός, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους προκειμένου να ασκήσουν κριτική ουσιαστικά στους διαδόχους τους. Διότι συνήθως ισχύει το αντίστροφο. Ασκεί κανείς κριτική για να καταλάβει την εξουσία και να την διαχειριστεί καλύτερα από τον προκάτοχό του.






Φαίνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εχει πάρει σοβαρά τον ρόλο της για την στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος συμμετέχοντας σε εκθέσεις, ημερίδες και πρωτοβουλίες για την στήριξή του.

Σε ανακοίνωση της για συμμετοχή της στην 2η Πανελλήνια Έκθεση Νέων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού «ACTIVE TRIP» που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου στην Πάτρα, η Περιφέρεια τονίζει ότι:

«Αν και το 2009 προδιαγράφεται μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, η συνεχής παρουσία μας και η επίμονη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τον τουρισμό, θα αποδείξει ότι ο τουρισμός είναι ανθεκτικός. Μπορεί η κρίση να επηρεάζει τη συμπεριφορά του πολίτη, αλλά δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει τις μετακινήσεις, όπως και την ανάγκη κάποιου να ταξιδεύει, να πηγαίνει διακοπές.

Και εμείς, στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, ανταποκρινόμενοι σ’ αυτή την ανάγκη , συνεχίζουμε να προβάλλουμε μέσα από τις μεγαλύτερες εγχώριες και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, την ξεχωριστή ταυτότητα της περιοχής μας. Στόχος μας είναι, ο τουρισμός στα νησιά μας να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τη δίνη της παγκόσμιας ύφεσης».


Στην εν λόγο έκθεση, η οποία παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν νέες και ειδικές μορφές τουρισμού από εκθέτες από ολόκληρη την Ελλάδα που συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν τα πολλά «πρόσωπα» που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας σε μία εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στις διακοπές με χαρακτήρα βαθύτερης εξερεύνησης των τόπων, αληθινής περιπέτειας και ουσιαστικής γνωριμίας με την ελληνική ιστορία και παράδοση.
Ιστιοπλοΐα, Εκδρομές με χαρακτήρα Δράσης και περιπέτειας, Θρησκευτικός τουρισμός, Θερμαλισμός και Τουρισμός Υγείας, Συνεδριακός και Επαγγελματικός Τουρισμός, Αθλητικός Τουρισμός, Αγροτουρισμός, έδωσαν το «παρόν» παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της χώρας μας σε αυτούς τους τομείς.

Και σε αυτήν την έκθεση όπως και σε κάθε άλλη που συμμετέχει η Περιφέρεια με ανακοινώσεις της έχει ενημερώσει το κοινό ότι φιλοξενεί δωρεάν στον εκθεσιακό της χώρο Ο.Τ.Α. και επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχους, παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.λ.π.), που ενδιαφέρονται να συνοδεύουν τις αποστολές της.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν δύο ημερίδες που διεξήχθησαν ως παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 7 Φεβρουαρίου με θέμα «Οι μαρίνες και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού - Η περίπτωση της Πάτρας και άλλων πόλεων - Εμπειρίες & προοπτικές» και η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου και είχε θέμα «Ποιότητα νερού και τροφίμων στις ξενοδοχειακές μονάδες».

Να θυμίσουμε πως φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε από τις 15 έως τις 18 Ιανουαρίου, στη διεθνή έκθεση «MATKA 2009» στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις της Βόρειας Ευρώπης και δείχνει τη γενικότερη κίνηση των τουριστών από τις Σκανδιναβικές χώρες,
και από τις 29 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου στη διεθνή έκθεση «FESPO 2009» στη Ζυρίχη της Ελβετίας, στο οικονομικό κέντρο της Κεντρικής Ευρώπης, προκειμένου να προβάλλει τα πλεονεκτήματα και τις ομορφιές των νησιών του Νότιου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Επίσης ,σήμερα, παρουσιάζουμε και το πρόγραμμα των εκθέσεων και των σεμιναρίων στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την φετινή χρονιά.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προωθώντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, τον ΕΟΤ, τους ΟΤΑ, και τους φορείς Τουρισμού θα συνεχίσει με προγραμματισμό και στόχευση σε «ώριμες» αλλά και σε «αναδυόμενες» τουριστικές αγορές τη συμμετοχή της σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα λάβει μέρος στις ακόλουθες τουριστικές εκθέσεις:

29 Ιαν.-1 Φεβρουαρίου 2009 (FESPO) ΖΥΡΙΧΗ
6-8 Φεβρουαρίου 2009 (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ) ΠΑΤΡΑ
19-22 Φεβρουαρίου 2009 (ΒΙΤ) ΜΙΛΑΝΟ
11-15 Μαρτίου 2009 (ΙΤΒ) ΒΕΡΟΛΙΝΟ
18-21 Μαρτίου 2009 (MITT) ΜΟΣΧΑ
19-22 Μαρτίου 2009 (LE MONDE A PARIS) ΠΑΡΙΣΙ
7-10 Μαίου 2009 (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ) ΑΘΗΝΑ


Επίπλέον, και για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα στηρίξει και θα χρηματοδοτήσει συμμετέχοντας παράλληλα στα πλωτά σεμινάρια (22 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2009) που θα πραγματοποιηθούν σε πέντε (5) χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία) και σε οχτώ (8) Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ντίσελντορφ, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Βιέννη, Μπρατισλάβα και Βουδαπέστη).

Τέλος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνεχίσει τη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της, μέσω του Διαδικτύου στην ιστοσελίδα www.dreamislands.gr και εντός των ημερών αναμένεται η παραλαβή νέων εκδόσεων και νέου ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού.









Και να κλείσουμε την δημοσίευση με κάτι πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο,

Αν τους δείτε να αναρριχώνται μην (τους!) τρομάξετε!
Είναι όλοι εκπαιδευμένοι και έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αναρρίχησης.

Πρόκειται για τα μέλη μιας ομάδας αθλητών του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Σαντορίνης που το προηγούμενο διάστημα κάλεσαν στο νησί επαγγελματία εκπαιδευτή –αναρριχητή και παρακολούθησαν τα μάθήματά του προκειμένου να μυηθούν στα μυστικά της αναρρίχησης. Τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος στο Εμπορείο και η πρακτική εξάσκηση στο βουνό της Σαντορίνης στις περιοχές της Περίσσας και του Καμαριού.

Τα μαθήματα αναμένεται να επαναληφθούν και τον επόμενο μήνα με την παρουσία στο νησί του καθηγητή Πασχάλη Ζαφειριάδη σε συνεργασία με το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Σαντορίνης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που μας έδωσε ο κ. Ζαφειριάδη κατά την εδώ παραμονή του, ήταν πως η Σαντορίνη αναπτύσσει πλέον αυτήν την νέα μορφή τουρισμού, του αναρριχητικού τουρισμού που είναι πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη κι ότι ήδη γίνονται προσπάθειες ώστε να προβληθεί αυτή η δυνατότητα που παρέχει η Σαντορίνη στους επισκέπτες της αλλά και στους φανατικούς του σπόρ.

Τα στιγμιότυπα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά του δυναμισμού του σπόρ αλλά και της …. καταλληλότητας των βράχων μας.




Δευτέρα, Φεβρουαρίου 02, 2009

Καλή σας ημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα και χρόνια πολλά!

Γιορτάζει σήμερα η Σαντορίνη, γιορτάζουν τα Φηρά την Μητρόπολή τους, τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής. Στην σημερινή Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και νήσων κ.κ. Επιφάνιος ενώ την τελετή παρακολούθησε το σύνολο της τοπικής πολιτικής ηγεσίας. Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος την τελετή και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν παρακολούθησε ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας.


Στην επικαιρότητά μας τώρα,

Την ετήσια γιορτή του πραγματοποίησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η τοπική οργάνωση Πασοκ Θήρας. Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους πολιτικά προσκείμενους αιρετούς του στην ετήσια γιορτή του. Φέτος ,όπως μάθαμε, το αντικείμενο των συζητήσεων στα «πηγαδάκια» που δημιουργήθηκαν ήταν ο χρόνος το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά και τα πρόσωπα που πιθανολογείται ότι θα αποτελέσουν την νέα κυβέρνηση, εάν βέβαια αυτή είναι το Πασοκ.
Στην γιορτή βρέθηκαν και μίλησαν στους φίλους του κόμματος οι βουλευτές του Πασοκ κύριοι Ρήγας και Λιντζέρης. Σε τοπικό επίπεδο πάντως δεν έλειψαν οι συζητήσεις και τα σχόλια για τις επόμενες δημοτικές εκλογές καθώς και η απόφαση των δύο πρώην αντιδημάρχων και επιτελικών στελεχών στην τοπική οργάνωση του κόμματος, που εκλέχτηκαν με συνδυασμό προσκείμενο στο Πασοκ, να αποχωρήσουν προκειμένου να ιδρύσουν δικό τους συνδυασμό για τις επόμενες εκλογές.
Η εκδήλωση πάντως χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη σε ότι αφορά την ανταπόκρισή της στον κόσμο και ουσιαστική σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν. Οι κύριοι Ρήγας και Λιντζέρης πάντως στις σύντομες ομιλίες τους εστίασαν στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις που είναι δυσμενείς για την Ελλάδα και .. τους πολίτες της και που όπως ανέφεραν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.



Ανακοίνωση εξέδωσε η πρόσφατα ιδρυθείσα αλλά πολύ δυναμική ομάδα του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Σαντορίνης σύμφωνα με την οποία σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών και πιο συγκεκριμένα σεμινάριο με θέμα «Βασική Υποστήριξη Ζωής και Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση».

Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας 4 ωρών και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποίηση BLS/ AED από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εγγραφές θα γίνονται μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Σαντορίνης, στο Εμπορείο.

Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ για τα μέλη και 15 ευρώ για τα μη μέλη του συλλόγου.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22860 81080
και 6944 12 63 39




Πάντα τυπικό στην διοργάνωση των εκδηλώσεών του,
πρόσκληση μας έστειλε το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σαντορίνης αναφορικά με την τελετή κοπής της πίττας του που θα γίνει στο Μπελλώνειο την ερχόμενη Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στις 18.00 το απόγευμα.
Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος με ενδιαφέρον περιμένουμε την ομιλία της προέδρου του παραρτήματος κας Μαίρης Κορωνιού η οποία στις δύσκολες εποχές που ζούμε αναζητά και δίνει σύγχρονα νοήματα στην έννοια τις αξίες και το έργο του εθελοντισμού.



Τυπικός όμως πάντοτε (κι αυτό αξίζει να το αναφέρουμε) είναι στην διοργάνωση των εκδηλώσεών του και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου που σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου μας καλούν το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου σε ημερίδα με θέμα :
«Η Λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου από την σκοπιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων»
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο κ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 17.00 στο Μπελλώνειο.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Αργύρης Μαυρομμάτης για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου και η Ειρήνη Μαυροκεφαλίδου για Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου.



Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου μας ενημέρωσε επίσης και για την ετήσια γιορτή του που θα γίνει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο "Αηδόνι". Όπως κάθε χρόνο, ετσι και φέτος στην γιορτή θα παρουσιαστεί και μίνι θεατρικό απο την ομάδα των γονέων με θέμα ... ήθη και έθιμα των Ακρωτηριανών απο το παρελθόν ειδωμένα με μπόλικο χιούμορ!


Ρεκόρ εμφανίσεων κάνει το τελευταίο διάστημα ο δραστήριος και καθώς φαίνεται «πανταχού παρόν!» Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος.
Το σχόλιο αφορά πρόσφατο δελτίο Τύπου που λάβαμε από την Περιφέρεια σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γενικός την ίδια μέρα και συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή έδωσε το παρόν σε (6)τελετές για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας συλλόγων της Περιφέρειάς μας που βρίσκονται στην Αθήνα.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι θέλει δύναμη, όρεξη (πάνω απ όλα!) και κουράγιο να παρακολουθεί κανείς τόσες εκδηλώσεις και όχι μόνο να παρακολουθεί, αλλά να είναι ενημερωμένος για τις δραστηριότητες των συλλόγων καθώς και για τα αιτήματά τους, φροντίζοντας να τα ικανοποιεί.
Πάντα τέτοια!


σ.σ. στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφέρει (5) γιορτές σε μία μέρα. Η πραγματικότητα όμως μας διέψευσε! οι γιορτές ήταν έξι (6)! Για του λόγου το αληθές οι εξής:


".....O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος παρευρέθη διαδοχικά την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των πιο κάτω σωματείων απόδημων νησιωτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα αποδεχόμενος την τιμητική τους πρόσκληση:
Της Ένωσης Δονουσιωτών Κυκλάδων
Του Δήμου Λέρου και της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων
Του Συνδέσμου Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου
Της Ένωσης Καλύμνιων Αττικής «ο Άγιος Νικόλαος»
Του Συνδέσμου των Απανταχού Μηλίων «Η Αγιά Σοφιά»
Του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Άνδρου ¨Παναγιά η Θεοσκέπαστη¨







Δελτίο Τύπου για την πρόσφατη εκδήλωση - παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Αντιπροέδρου της Κοινότητας Οίας - Θηρασίας Βάλσαμου Πιτσικάλη, με τίτλο:
« Των Ανθρώπων και του Τόπου»
μας έστειλε ο εκδότης της εφημερίδας Θηραϊκά Νέα κ. Λιγνός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 21 Ιανουαρίου, έγινε στην κατάμεστη κόσμου Λέσχη Αρχιπλοιάρχων Ε. Ν. στον Πειραιά, η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Αντιπροέδρου της Κοινότητας Οίας - Θηρασίας Βάλσαμου Πιτσικάλη, με τίτλο:
« Των Ανθρώπων και του Τόπου». Χορηγός της έκδοσης του βιβλίου είναι ο Πλοίαρχος Ε. Ν. κ. Εμμανουήλ Πελεκάνος, στη μνήμη των γονέων του Λουκά και Γεωργίας. Το βιβλίο επιμελήθηκε ο Εκδότης – Διευθυντής των «Θηραϊκών Νέων» κ. Εμμ. Α. Λιγνός, ο οποίος είχε και το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας – Θηρασίας κ. Γεώργιος Χάλαρης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εμποροπλοιάρχων Ε. Ν. Επαρχίας Θήρας κ. Δημήτριος Μηνδρινός.

Το βιβλίο παρουσίασε με μεστό νοημάτων, συγκινητικό και λυρικό λόγο η Θηραία συγγραφέας, ιατρός κ. Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου.

Παρευρέθησαν και αναφέρθηκαν στο έργο και την προσωπικότητα του Ποιητή – Καπετάνιου Βάλσαμου Πιτσικάλη οι κ.κ. Γεώργιος Ανωμερίτης πρώην Υπουργός, Παναγιώτης Κρητικός πρώην Βουλευτής - Αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Ρήγας Βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Συρίγος επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και Απόστολος Ποταμιάνος Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων Ε.Ν.

Επιλογικά μίλησε ο Ποιητής, που ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρεθέντες και απήγγειλε το ποίημα «Η ζωή των ναυτικών».

Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φιλολόγου, Λυκειάρχη Ευαγγελίας Δρακουτού –Αρβανίτη, από το Μεγαλοχώρι, που είχε αποβιώσει προ διημέρου και ήταν Καθηγήτρια του συγγραφέα και πολλών εκ των παρισταμένων.