Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2009



σας υπενθυμίζουμε,
σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουλίου και αυριο Σάββατο 4,
θα πραγματοποιηθούν στισ 20.30 στο Μπελλώνειο οι εκδηλώσεις του "Θηραικού Κύκλου".

Πρόκειται για ενα δρώμενο, ενα πολυθέαμα, που εχει διοργανώσει η συγγραφέας κ. Τωμαδάκη σε συνεργασία με την καλλιτεχνική συντροφιά του "Θηραικού Κύκλου".
Κατα την διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνουν αναφορές σε λογοτεχνικά βιβλία που αναφέρονται στο νησί, μουσική θα παίξει ο Γιάννης Χαρούλης και ο ομάδα του ενω θα κάνει και σχόλια στα κείμενα που θα διαβαστούν, θα διαβαστούν επίσης κείμενα και ποιήματα μαθητών των γυμνασίων της Σαντορίνης που έγραψαν για το νησί τους, ενω θα βραβευθούν τα καλύτερα απο αυτά.


Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι οτι η κ. Τωμαδάκη και οι συνεργάτες της δούλεψαν ολόκληρο το χειμώνα για να παρουσιάσουν αυτην τη δουλειά, μιας και σε οτι αφορά τα σχολεία, η προετοιμασία ξεκίνησε απο τον Ιανουάριο οπώτε και οι μαθητές ενημερώθηκαν για την δυνατότητα να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους για το νησί, στο χαρτί. Οι περισσότερες συμμετοχές προήλθαν απο το γυμνάσιο της Μεσσαριάς με την συνεργασία των φιλιλόγων της κ. Φραγκάκου και και της κ. Σορώτου.
Πολλές απο τις δουλειές των μαθητών θα τις φιλοξενήσουμε και στην εν λόγο σελίδα.

Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2009

Τυπικότατη η Ένωση Ζωόφιλων Θήρας μας ενημέρωσε σχετικά με την πρόσφατης (28.6) επίσημη συνάντησης των μελών της, στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα της κατασκευής στεγάστρου στον όρμο των Φηρών για την φροντίδα των ιπποειδών που δουλευουν στην περιοχή, καθώς και το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Σκύλων του Δήμου Θήρας.
Η συνάντηση κρίθηκε απο τα μέλη της εποικοδομιτική μιας και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις σε πολλά θέματα που απασχολούν την Ένωση Ζοωφίλων Θήρας.

Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2009


Για ακόμη μια ευχάριστη εξέλιξη σχετικά με τις κτιριακές υποδομές του νησιού μας, ενημερώνει η βουλευτής κ. Μανούσου.
Σύμφωνα με αυτην, υπεγράφει χθες η απόφαση για την παραχώρηση χώρου για την ανέγερση σχολείου στο Καμάρι.
η ανακοίνωση
Σας γνωρίζω ότι υπεγράφη χθες από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, αφού είχε προηγηθεί και η υπογραφή από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μπέζα, η απόφαση για παραχώρηση του χώρου για την ανέγερση σχολείου στην Επισκοπή Γωνιάς (Καμάρι) του νησιού μας.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, παραχωρείται δωρεάν, κατά κυριότητα, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων το δημόσιο κτήμα ΑΒΚ 310 Θήρας.
Η παραχώρηση γίνεται με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Επισκοπή Γωνιάς (Καμάρι).
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τις παράλληλες συνεχείς επαφές που είχα, υπάρχει η αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και από τον ΟΣΚ, για την άμεση κατασκευή του σχολείου.
Έτσι δίνεται τέλος σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε τα παιδιά μας για μεγάλο διάστημα και σύντομα θα μπορούν να κάνουν μάθημα σε σχολείο με σύγχρονες προδιαγραφές που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Γ. Μητροπία και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ν. Ζώρζο, για την συνεχή πληροφόρηση και συνεργασία που είχαμε.
Αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι, και εγώ από την πλευρά μου, συνεισέφερα στην προώθηση του θέματος, προσπαθώντας για την ταχύτερη υπογραφή της σχετικής απόφασης.
Όλοι εργαζόμαστε με γνώμονα την προσφορά και κυρίως στα παιδιά μας.
Με βαθιά εκτίμηση,
Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων


(έχουμε το τσαντίρι ή τον φόβο στο αίμα μας. δεν εξηγείται αλλιώς….)

Παιδιά ψυχραιμία (λογική, σύνεση κ.ο.κ) και προσοχή σε ότι ακούτε να σας λένε.

Μα καλά, είναι δυνατό να πιστεύετε ότι σας λένε;;
(καλά, εσείς, που ζείτε; και μπορεί το ζώδιό σας να λέει ότι είστε καλοί και ευκολόπιστοι άνθρωποι, αλλά εσείς κοντεύετε να ξεπεράσετε και τον Θανάση Βέγγο στις ταινίες του! θυμηθείτε τουλάχιστο ότι οι προβλέψεις του ζωδίου σας γι αυτόν το μήνα λένε ότι θα πρέπει να είστε ψύχραιμοι, διπλωμάτες, να αποφεύγετε τις κακοτοπιές, να τσεκάρετε τα όσα ακούτε, να δουλεύετε καθώς πρέπει και να μην λουφάρετε γιατί υπάρχει κρίση και την δουλειά που κάνετε μπορούν να την κάνουν άλλοι διακόσοι -και μάλιστα καλύτερα από εσάς- και τέλος να μην λέτε ψέματα γιατί ο ψεύτης και κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται)
Κατόπιν των παραπάνω, σας επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τουλάχιστο ως γραφικούς όσους σας λένε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει σεισμός(!) στο νησί. Οι εν λόγο άνθρωποι θα πρέπει να είναι πειραγμένοι, ή να έχουν σκοπιμότητες, ή να μην έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν, ή τουλάχιστο να θέλουν να σας κάνουν πλάκα, γιατί το να λένε τέτοιες αρλούμπες δεν εξηγείτε διαφορετικά.

Το τι λένε οι επιστήμονες, σας το έχουμε πει. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Η σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών εκτονώνεται, οι σεισμοί χαρακτηρίζονται τεκτονικοί, πλην όμως επειδή στην περιοχή μας έχουμε 2 ηφαίστεια, ένα ορατό –και πολύ δημοφιλές τουριστικά- κι ένα ακόμη, υποθαλάσσιο, η περιοχή μας χαρακτηρίζεται γενικώς ηφαιστειακή, ως εκ τούτου δεν είναι λάθος να χαρακτηρίσει κανείς τους σεισμούς ηφαιστειακούς

Προχθές (την Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 15.45) σημειώθηκε μια ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκτόνωσης του φαινομένου.





Σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς αγώνες, στο άρθρο 43 του οποίου περιλαμβάνεται η διάταξη για την αποκατάσταση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου.

Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη μιας και ύστερα απο τις άκαρπες προσπάθειες να εκδοθούν οι ειδικοί όροι δόμησης για την ιδιαίτερη αυτη περίπτωση, η "άκρη" βρέθηκε μέσα απο το εν λόγο νομοσχέδιο.
Για τις εξελίξεις μας ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Άρια Μανούσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με επιστολές μου σας είχα ενημερώσει για όλες τις ενέργειες μου, σχετικά με την αποκατάσταση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Σας ενημερώνω ότι σήμερα ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς Αγώνες, στο άρθρο 43 του οποίου περιλαμβάνεται η διάταξη για την αποκατάσταση του στεγάστρου.

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 43, του παραπάνω νομοσχεδίου με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού, η οποία επέχει θέση οικοδομικής άδειας και ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθορίζονται, κατά παρέκκλιση από κάθε κείμενη διάταξη, ειδικοί όροι δόμησης και κατασκευών, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για το έργο της αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του βιοκλιματικού στεγάστρου.

Ένα πρόβλημα το οποίο από το 2005 αποτελεί αγκάθι για τον νησί μας, βρίσκει λύση, ύστερα από συντονισμένες επαφές και συζητήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά αλλά και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, είμαι πεπεισμένη ότι η άμεση αποπεράτωση του έργου θα προχωρήσει απρόσκοπτα.
Για άλλη μια φορά σας εκφράζω τη βούληση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.
Με βαθιά εκτίμηση,
Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου

Σχετικά με τους μεσογειακούς αγώνες σημειώνουμε οτι,

Στην Ολομέλεια προς συζήτηση εισήχθη το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων «Βόλος 2013», με το οποίο ιδρύεται η ανώνυμος εταιρεία, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί και να υλοποιήσει τους Αγώνες.

Ο υφυπουργός Πολιτισμόυ Γιάννης Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως το θέμα του σχεδίου νόμου είναι η ίδρυση της εταιρείας που θα κάνει τους Αγώνες και «όχι η υλοποίηση των έργων, τα οποία περιλαμβάνονται στο φάκελο διεκδίκησης, θα εκτελεστούν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού»

Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Σύγκρουση "κορυφής" με θέμα γνωστό

κι η αλήθεια -ή μέρος της!- είναι οτι ο κ. Χάλαρης είναι παλιά "καραβάνα" στην τοπική αυτοδιοίκηση και γνωρίζει πως να αποφευγει κακοτοπιές, να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και να είναι επιφυλακτικός -τουλάχιστο εξεταστικός- στις προτάσεις που του γίνονται.
απο την άλλη πλευρά, ο κ. Καραχάλιος ,αν και νεότερος στην αυτοδιοίκηση, απο την μέχρι τώρα σταδιοδρομία του, μπορεί να χαρακτηριστεί σκληρός αντίπαλος που επίσης γνωρίζει να αποφευγει τα λάθη κι ως εκ τούτου μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε οτι έκανε λάθος επιλογή με το να ανοίξει θέμα ΔΛΤ...
να δούμε λοιπόν, ποιά θα είναι η εξέλιξη αυτης της αντιπαράθεσης, σε κάθε περίπτωση πάντως ο "νικητής" ή εστω ο ανθεκτικότερος αντίπαλος θα εχει να προσθέσει μπόλικα ένσημα -πολιτικά- στο βιβλίο του.... σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα -το πολιτικό πάντα- αναθερμαίνεται παρασύροντας -στην αναθέρμανση- και τα πολιτικά αντανακλαστικά πολλών ...

πρόταση συνεργασίας Καραχάλιου
Δελτίο Τύπου με το οποίο μας ενημερώνει για την πρωτοβουλία του να επιστρέψει ο πρόεδρος της Κοινότητας της Οίας και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Οίας στο Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (ΔΛΤ) -από το οποίο είχαν παραιτηθεί- και να ξεκινήσουν μια κοινή προσπάθεια προς όφελος της Σαντορίνης,
μας έστειλε ο νέος πρόεδρος του (ΔΛΤ) κ. Καραχάλιος.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρετε στις προθέσεις του για το καλό του τόπου καθώς και στην απάντηση που είχε από τον πρόεδρο της κοινότητας της Οίας, σημειώνοντας ότι «ο κ. Χάλαρης όχι μόνο αρνήθηκε να ανακαλέσει την παραίτησή του αλλά δήλωσε ότι θα επιδιώξει με προσφυγές να εμποδίσει την λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου»

ενστάσεις Χάλαρη - πολύπλευρες απαντήσεις
Σήμερα, λάβαμε και την απάντηση του προέδρου της Κοινότητας της Οίας.
Σύμφωνα με αυτην,

Κύριε Καραχάλιο,
Μόλις λάβαμε το δελτίο τύπου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας που το υπογράφετε ως Πρόεδρος. Δεν παραξενεύθηκα γιατί το είχα προβλέψει και το είχα δηλώσει στους πολίτες που με πίεσαν για να τοποθετηθώ στο θέμα της εσπευσμένης αλλαγής του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που προέκυψε έπειτα από την ξαφνική παραίτηση του μέχρι σήμερα, κατά δήλωση κάποιων, πετυχημένου Προέδρου κου Γρατσία, χωρίς να έχουν αναφερθεί οι ουσιαστικοί λόγοι της παραίτησή του.
Με την ανακοίνωση – δελτίο τύπου σας την 30.06.2008 είχατε κατακρίνει τη λειτουργία του οργάνου αρνούμενος να συμμετάσχετε σε αυτό όσο θα υπήρχε αυτή η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας. Συγκεκριμένα αναφέρατε εκτός των άλλων “Δεν επιθυμώ όμως πλέον η στάση μου αυτή να αποτελέσει άλλοθι σε μια συνεχιζόμενη από μέρους του Προέδρου και της πλειοψηφίας του Δ.Λ.Τ.Θ. αδυναμία εξασφάλισης των όρων νόμιμης και αποτελεσματικής λειτουργίας τιυ Ταμείου. Δεν επιθυμώ να υπάρχουν στον αέρα αναπάντητες καταγγελίες για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση. Δεν επιθυμώ η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ, όπου ο Θηραϊκός Λαός μας έστειλε με την ψήφο του, να εκλαμβάνετε ως ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ή τυχόν ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥΣ. Διαχωρίζω λοιπόν την θέση μου και απέχω στο εξής από κάθε λειτουργία και ενέργεια τόσο του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Λ.Τ.Θ., όσο και από τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχω μετά από ομόφωνες αποφάσεις του παραπάνω συμβουλίου. Θα συμμετέχω μόνο σε διαδικασίες όπου η παρουσία μου είναι αναγκαία για την προώθηση της διαδικασίας ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου του Κ/Ζ SEA DIAMOND από τη θάλασσά μας ” .
Δεν θα ασχοληθώ με την επιλογή σας να τα ξεχάσετε όλα αυτά και σήμερα να δηλώνετε υπέρμαχος αυτής της λογικής.

Υποχρεούμαι να σας υπενθυμίσω και εγγράφως τι σας ανέφερα στο γραφείο μου ενώπιων και Κοινοτικών Συμβούλων επί λέξη, “Θεωρώ ότι η διαδικασία της τοποθέτησής σας όπως έγινε, είναι παράνομη και προκειμένου να γίνει σωστά από τον καθ΄ύλην υπεύθυνο που είναι ο Δήμαρχος Θήρας βάσει του Νόμου 3463/2006 άρθρο 244, του νέου νόμου 3737/2008 άρθρο 20 παράγραφος 17, τα έγγραφα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αριθ.πρωτ.12396/5372-25.5.09 και με αριθ.πρωτ. 11313/4983-15.06.09 προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με κοινοποίηση στο Δήμο Θήρας που αναφέρει επί λέξει ότι Επιπλέον με τον νόμο 3731/08 να επανοριστεί η σύνθεση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας με τη συμμετοχή του αναλογούντος αριθμού μελών από την Κοινότητα Οίας”.

Αντί λοιπόν να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που και ο ίδιος δηλώσατε ότι γνωρίζετε, γράφετε ατυχώς και για λόγους εντυπωσιασμού ότι αρνήθηκα την συνεργασία εμμένοντας στην στείρα αντιπαράθεση και ότι θα επιδιώξω την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του οργάνου αυτού με συνεχή άσκηση προσφυγών κατά των αποφάσεων του.

Επιπλέον αναφέρεστε για το θέμα του Ναυαγίου του Sea Diamond. Εγώ είμαι αυτός που αντέδρασα έντονα, δηλώνοντας την παραίτησή μου από το Λιμενικό Ταμείο, για τον τρόπο χειρισμού του θέματος και σας δήλωσα ότι θα πρέπει να αποτελεί η επίλυση του ζητήματος αυτού, πρωταρχικό στόχο του κου Δήμαρχου, κάτι που δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα.
Ψεύδεστε ασύστολα κύριε Καραχάλιο. Εγώ έχω μάθει να υποστηρίζω τις θέσεις και τον λόγο μου και μάλιστα δημόσια.
Αντίθετα σε ότι αναφέρετε στο Δελτίο Τύπο, σας δήλωσα ότι στόχος μου ήταν και παραμένει η εύρυθμη λειτουργία του οργάνου κάτι που αποδεχθήκατε και εσείς ως θέση. Κατανοώ τον εκνευρισμό σας θεωρώντας ίσως ότι χάσατε πολύτιμο χρόνο παραμένοντας στο γραφείο μου για 3 ώρες, πιστεύοντας ότι θα με πείθατε να αλλάξω τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, συνενώνοντας στην παράνομη σύνθεση και λειτουργία οργάνου που έχουμε την υποχρέωση να υπερασπίζουμε, όπως ο νόμος ορίζει.

Η κοινωνία της Σαντορίνης, θεωρώ ότι απαιτεί από εμένα να είμαι πάντα ο ίδιος και να μην αλλάζω θέση και ιδέες για μια καρέκλα. Για αυτό σας καλώ να ανακαλέσετε άμεσα τις ψευδείς, ανυπόστατες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό μου. Σας καλώ την επόμενη φορά όταν επιδιώξετε να ξανασυζητήσουμε για οποιοδήποτε θέμα να κρατάτε μαγνητόφωνο προς υποβοήθηση της μνήμης σας. Θα σας κάνει καλό να είστε βέβαιος.
Αφού ως νεόκοπος αυτοδιοικητικός θέλετε να είστε στην επικαιρότητα και μπορεί εύκολα να θυσιάσετε, αξίες, αρχές, θέσεις, ανθρώπους για τον αυτοσκοπό σας, εγώ δεν θα σας δώσω τη χαρά να το πετύχετε. Έχω την υποχρέωση να υπερασπιστώ αυτά που μέχρι σήμερα τιμώ.
Οι Σαντορινιοί τώρα ανησυχούν περισσότερο με τους περίεργους εναγκαλισμούς.

Ο κ. Χάλαρης, στο ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα μας έστειλε και την παρακάτω ανακοίνωση.

Η Κοινότητα Οίας είναι από την ύπαρξη του έθνους ένας από τους αρχαιότερους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ένας από τους 1034 Ο.Τ.Α. της χώρας σύμφωνα με τον νόμο 2539/97.
Είναι η δεύτερη Κοινότητα στη χώρα με τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ.
Είναι η μεγαλύτερη Κοινότητα στο Αιγαίο και από τις πρώτες στη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, που έχει ως στόχο με σεβασμό να αναδεικνύει και να προωθεί τη διαφορετικότητα στην Αρχιτεκτονική καθώς και την μοναδικότητα του τοπίου σε παγκόσμιο επίπεδο με την απόλυτη προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Στόχος ήταν και παραμένει καθημερινά η προσπάθεια για το καλύτερο.

Οι άνθρωποι που αγαπούν αυτόν τον τόπο, διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε αυτόν, απαιτούν σεβασμό στην κοινή προσπάθεια. Οι εκλεγμένοι του τόπου αυτού διαχρονικά σεβόμενοι και πειθαρχούμενοι στους νόμους του κράτους είναι υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που το διαπιστώνει πια και ο απλός επισκέπτης εκτός από κάποιους κοντόφθαλμους και ισοπεδωτές που δηλώνουν μάλιστα και δημοκρατικοί.

ΟΥΔΕΙΣ έχει το δικαίωμα να υποτιμά τον θεσμό της δημοκρατίας καθώς και να αμφισβητεί αυτήν την προσπάθεια και το έργο που έχει πραγματοποιηθεί.
Ας διδαχθούν από το όραμα και την προσπάθεια των ανθρώπων της «Κοινοτητούλας» μας έστω και για μία στιγμή, είμαστε σίγουροι πως θα ωφεληθούν.

Οι σημερινοί εκλεγμένοι της Οίας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον θεσμό με σεβασμό στον δύσκολο αγώνα, γιατί ο τόπος το απαιτεί. Η Σαντορίνη συνολικά πρέπει να μείνει ψηλά στη συνείδηση του κόσμου, πρέπει να πάει μπροστά και για αυτό θα αγωνιστούμε.
Οι προσωπικές σκοπιμότητες δεν μας ακουμπούν.


Τέλος, ο κ. Χάλαρης, με το ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα μας ενημερώνει και ανακοινώνει δημόσια την αποστολή επιστολής με τους εξής αποδέκτες :

Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κο Κόκκινο
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης, Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού
Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής
Δήμαρχο Θήρας, κο Άγγελο Ρούσσο
Λιμενικό Ταμείο Θήρας
Μ.Μ.Ε.

και θέμα την " Σύνθεση Δ.Σ. Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας "

σύμφωνα με αυτην,
Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας την 24.6.2009 και την απόφαση με αριθμό 222/2009, όπου ακούστηκαν πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δυστυχώς πολλοί παρασύρθηκαν δείχνοντας για άλλη μία φορά πόσο πρόχειρα προσπαθούν να διαχειριστούν τα κοινά του τόπου, για την αλήθεια των γεγονότων είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι :
Σύμφωνα με τον νόμο 3463/2006 άρθρο 244 παράγραφος 3 :
α. Ειδικά στην περίπτωση που η γεωγραφική περιοχή ευθύνης του λιμενικού ταμείου εκτείνεται στα όρια περισσοτέρων του ενός Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), αυτό αποκτά διαδημοτικό χαρακτήρα.
β. Ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ορίζεται σε εννέα (9) στην περίπτωση που η γεωγραφική περιοχή του εκτείνεται στα όρια δύο Ο.Τ.Α., έντεκα (11) στα όρια τριών Ο.Τ.Α. και μέχρι δεκαπέντε (15) στα όρια περισσοτέρων των τριών Ο.Τ.Α.
γ. Ο αριθμός των αιρετών εκπροσώπων καθενός από τους συμμετέχοντες Ο.Τ.Α. προσδιορίζεται από το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου, δια του αριθμού των μετεχόντων Δήμων.
Σε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει υπόλοιπο προς συμπλήρωση του αριθμού των μελών, οι αντίστοιχες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου κατανέμονται ανά μία στους συμμετέχοντες Ο.Τ.Α. με το μεγαλύτερο πληθυσμό.
δ. Σε περίπτωση, κατά την οποία προκύπτει αριθμός μεγαλύτερος των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο αριθμός των αιρετών μειώνεται με αφαίρεση εκπροσώπων των πληθυσμιακά μικρότερων Ο.Τ.Α. και σε περίπτωση νησιών με αφαίρεση κατά πρώτον των εκπροσώπων των πληθυσμιακά μικρότερων Ο.Τ.Α. του νησιού, στο οποίο βρίσκεται η έδρα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
ε. Ο πρόεδρος των ανωτέρω νομικών προσώπων και τα μη αιρετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της έδρας του νομικού προσώπου.
Λανθασμένα λοιπόν κάποιοι λόγο της αναφοράς στο συγκεκριμένο εδάφιο της λέξης Δήμος θεώρησαν ότι οι Κοινότητες δεν έχουν συμμετοχή στο Δ.Σ. με τον αριθμό των αιρετών όπως καθορίζεται στο παραπάνω εδάφιο. Κάποιοι ΟΤΑ προσέφυγαν και το Υπουργείο με τον νόμο 3731/2008 άρθρο 20 παρ.17 έδωσε ξεκάθαρη απάντηση καθώς πλέον «Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 244 του ν. 3463/2006 η λέξη «Δήμων» αντικαθίσταται από τη λέξη «ΟΤΑ».
Εμείς σεβόμενοι τους νόμους αποστείλαμε στον Δήμαρχο Θήρας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σειρά εγγράφων και ζητώντας την εφαρμογή του νόμου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το 12396/5372-25.05.2009 έγγραφο της, ζήτησε μετά τον Ν.3731/08 να επανοριστεί η σύνθεση του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Θήρας με τη συμμετοχή του αναλογούντος αριθμού μελών από την Κοινότητα Οίας καθώς και να φροντίσει το Λιμενικό Ταμείο για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την καθαριότητα με την Κοινότητα Οίας προκειμένου αυτή να διαβιβαστεί έγκαιρα για έγκριση στο ΥΕΝ και ΓΕΝ και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της καθυστέρησης της σύνταξης – υπογραφής της σύμβασης του 2008, που τελικά δεν εγκρίθηκε. Επί των ανωτέρων εγγράφων δεν δόθηκε καμία απάντηση και φυσικά δεν υπήρξε καμία συμμόρφωση με τους νόμους από τους υπεύθυνους παραλήπτες των εγγράφων. Αντίθετα αιρετοί προχώρησαν σε απρεπής χαρακτηρισμούς για την Κοινότητά μας.
Δεν επαιτούμε, διεκδικούμε και απαιτούμε την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία ενός οργάνου που ο νομοθέτης μας επιβάλει να ασχοληθούμε και να είμαστε παρόντες. Διαφαίνεται ότι σε κάποιους ενοχλεί η παρουσία μας καθώς δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως θέλουν και όχι όπως πρέπει.
Σε μια περίοδο που οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, σεβασμό και αποτελεσματικότητα θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα δικαιώματά τους σεβόμενοι πάντα τους νόμους, τους θεσμούς και τους ανθρώπους, για αυτό και ζητάμε από τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν άμεσα την νομοθεσία.


Ναι μεν έχει περάσει ένα σωρό καιρός, πλην όμως δεν αναφερθήκαμε στα … μετεκλογικά (των ευρωεκλογών ,βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε) μηνύματα που εξέδωσαν σε τοπικό επίπεδο τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους σχετικά με το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης.
Υπενθυμίζουμε ότι και σε τοπικό επίπεδο, σημαντικό προβάδισμα κατέγραψε το Πασοκ, μεγάλες απώλειες σημείωσε η ΝΔ ( σε επίπεδο νομού μάλιστα οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και το εθνικό …σκορ) το ΚΚΕ συγκράτησε και σε κάποιες περιπτώσεις ενίσχυσε τις δυνάμεις του, ο Σύριζα καταποντίστηκε (έψαχνε να βρει την ψήφο του, όπως σκωπτικά σχολίασαν κάποιοι) με τα γνωστά αποτελέσματα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κάθε πλευρά ώστε να αποφύγει το κόμμα την σκληρή αυτοκριτική και ομφαλοσκόπηση, ενώ σημαντικό μερίδιο της εκλογικής πίτας μοιράστηκε μαζί με τους υπόλοιπους το ΛΑΟΣ, που στις Κυκλάδες πήγε πολύ καλά. Τα αποτελέσματα άλλωστε τα εχουμε σχολιάσει.

Σειρά ,λοιπόν, και για λόγους “αρχείου“ έχουν και τα μηνύματα των κομμάτων και των εκπροσώπων τους.

Για το αποτέλεσμα της κάλπης ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης έγραψε,

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν θετικό για τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες των Κυκλάδων που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τα πολλά και σημαντικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Δεν παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας με την αποχή εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους προς την Κυβέρνηση. Αποδοκίμασαν τις συμπεριφορές ορισμένων στελεχών που παραβίασαν τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάμε συγνώμη από όσους απογοητεύσαμε. Σίγουρα, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να εξετάσουμε με κάθε ειλικρίνεια τα αίτια της ήττας. Οφείλουμε επίσης να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ταχύτητα πάνω στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύξαμε με τους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χρέος, αλλά και καθήκον μου, να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για να δικαιώσω τις κοινές μας προσδοκίες για τις Κυκλάδες και την Ελλάδα όπως κάνω από την ημέρα της εκλογής μου έως σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τις εκλογές. Τις έχασε η Νέα Δημοκρατία. Παρά την απογοήτευση τους, οι Κυκλαδίτες δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Δεν στράφηκαν σε ένα ΠΑΣΟΚ που χωρίς προτάσεις, σχέδιο και όραμα για τα νησιά μας επέμενε στην σκανδαλολογία κατά την προεκλογική περίοδο. Αντί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει χαρούμενη και δικαιωμένη για τα αποτελέσματα του κόμματος της, ας αξιολογήσει καλύτερα γιατί εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες σχεδόν 10.000 λιγότεροι ψηφοφόροι από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2007 και 1.500 λιγότεροι από τις ευρωεκλογές του 2004 (Ευρωεκλογές 2009: 22.301 - Βουλευτικές 2007: 31.925 - Ευρωεκλογές 2004: 23.706).

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι δουλεύοντας με ευθύνη και συνέπεια στις επόμενες εκλογές μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τους πολίτες και να αντιστρέψουμε το πολιτικό κλίμα.


Για το αποτέλεσμα της κάλπης ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας έγραψε,

Η αισιοδοξία και η ελπίδα ανέτειλαν και πάλι στις Κυκλάδες
Ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και για τις Κυκλάδες.
Είναι η πρώτη φορά μετά την αναμέτρηση των εθνικών εκλογών του 1996 που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στις Κυκλάδες.
Η αμετροέπεια, η φαυλότητα, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύουν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες αποδοκιμάστηκε και καταδικάστηκε από τους Κυκλαδίτες.

Πεντέμισι χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία εμπαίζει τους Κυκλαδίτες.
Με επικοινωνιακά τρικ προσπαθεί να δημιουργήσει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι των νησιών μας.
Ψευδεπίγραφες νησιωτικές πολιτικές, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πολυδάπανες, ανούσιες και προκλητικές «φαμφάρες και ταρατατζούμ», παχιά λόγια και μηδενικό έργο, βόλεμα ημετέρων, ρουσφέτια, διαπλοκή και πρωτοφανής σπατάλη του δημοσίου χρήματος είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής, της πρακτικής και των συμπεριφορών των γαλάζιων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.
Τα προβλήματα όμως των Κυκλαδιτών στην υγεία, στην συγκοινωνία, στην οικονομία, στην γραφειοκρατία, στην εργασία, διογκώνονται συνεχώς.
Οι Κυκλαδίτες με την ψήφο τους διατράνωσαν την απόφασή τους να γυρίσουν σελίδα, να μην επιτρέψουν στην Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει να τους εμπαίζει και να τους εξαπατά.
Οι Κυκλαδίτες στρέφουν και πάλι το βλέμμα τους προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Δείχνουν να ξαναεμπιστεύονται το κόμμα που έβγαλε τα νησιά από το περιθώριο την δεκαετία του ’80 και τα οδήγησε στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης εφαρμόζοντας πραγματικές νησιωτικές πολιτικές.
Προσωπικά, ως ο μοναδικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις Κυκλάδες, αισθάνομαι χαρά, αισιοδοξία και δικαίωση. Πάνω και πρώτα από όλα όμως αισθάνομαι ακόμα πιο βαριά την ευθύνη να συνεχίσω τον αγώνα για την ανάδειξη και κυρίως για την επίλυση των προβλημάτων των Κυκλαδιτών. Αγώνα ασυμβίβαστο, καθαρό και διαρκή μέχρι την τελική δικαίωση. Έως τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Κυκλαδιτών θα κατανοήσει τις θέσεις μας και θα αποδεχθεί το πρόγραμμά μας. Μέχρι τη μέρα που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο Γιώργο Παπανδρέου τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του και να οδηγήσει την Ελλάδα με σιγουριά, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία στο μέλλον.

Τέλος, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους Κυκλαδίτες που συμμετείχαν στη εκλογική διαδικασία και ιδιαίτερα εκείνους που τίμησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ψήφο τους.

Πραγματικά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα στελέχη αλλά και στα απλά μέλη και τους φίλους του κόμματός μας στις Κυκλάδες, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνολικής απαξίας και αδιαφορίας, έδωσαν τον αγώνα τους για τις αξίες και τις αρχές του κινήματός μας και για ένα καλύτερο μέλλον των νησιών μας.

Με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές οι Κυκλαδίτες αποδείξαμε ότι αξίζουμε και θα διεκδικήσουμε ένα μέλλον πιο ελπιδοφόρο , πιο αισιόδοξο, πιο δημιουργικό και πιο φωτεινό για τα νησιά μας, για μας και για τις γενιές που έρχονται.


Για το αποτέλεσμα της κάλπης η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Άρια Μανούσου ανέφερε μεταξύ άλλων στο τοπικό ραδιόφωνο ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο για την ΝΔ που με συνέπεια στις αρχές της προχώρησε και προχωρά σειρά μεταρρυθμίσεων στην χώρα», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «πρόσωπα μέσα στον κομματικό μηχανισμό που με την συμπεριφορά τους καταστρέφουν το έργο της κυβέρνησης και τα οποία, όπως σημείωσε, θα πρέπει να απομονωθούν για να μην νομίζει ο κόσμος ότι είμαστε όλοι ίδιοι»


Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων στο μετεκλογικό του μήνυμα αναφέρει ότι,

Οι κάλπες μίλησαν. Το ισχυρό μήνυμα της αποχής και στις Κυκλάδες (48,91%), αλλά και τα ποσοστά που κατέγραψαν τα κόμματα, αναδεικνύουν – παρά τους φαινομενικούς νικητές – την τεράστια δυσαρέσκεια και την απαξίωση του εκλογικού σώματος στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Στις Κυκλάδες η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ (36,77%) μετά από 13 χρόνια, η πτώση της ΝΔ στη δεύτερη θέση (34,38%), καθώς και η διασπορά των ψήφων σε πολλά μικρότερα κόμματα, καταδεικνύουν την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς ταυτόχρονα να αναδεικνύουν ένα δυναμικό ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, που και αυτό κατέγραψε μικρή πτώση (από 37,88 σε 36,77) σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Ανησυχητική η άνοδος του εθνικιστικού-ξενοφοβικού ΛΑΟΣ, που παραλίγο να καταλάβει την τρίτη θέση στο νομό με 5,45%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του πάντα σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007. Το ΚΚΕ διατηρεί οριακά την τρίτη θέση με 5,48%, σημειώνοντας όμως μικρή πτώση τόσο σε σχέση με τις βουλευτικές (5,58%), όσο και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 (5,55%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4,88% (ελαφρώς μεγαλύτερο από το εθνικό του ποσοστό 4,70), καταλαμβάνει τελικά την πέμπτη θέση με μικρή διαφορά από το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 (4,4 %) και μικρή πτώση σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007 (5,3%)
Τέλος αξιοσημείωτη καταγραφή είχαν τόσο οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4,14%, όσο και οι Κυνηγοί με 3,64%.
Για μας, το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτό που κρατάμε για τις Κυκλάδες είναι ότι, παρά τη σοβαρή υποχώρηση μας σε πανελλαδικό επίπεδο, καταφέρνουμε να είμαστε και πάλι πάνω από το εθνικό ποσοστό, αποτελώντας μια αξιόπιστη δύναμη στο νομό μας, ενώ σημειώνουμε σημαντικά ποσοστά (πάνω από 5%) και σε αρκετά νησιά (Μήλος 8,18 %, Κίμωλος 7,13%, Σίφνος 6,52%, Τήνος 6,43%, Αμοργός 6,26%, Πάρος 5,17%, Ίος 5,29%), και καταγράφουμε άνοδο στη Νάξο σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές (από 3,87 σε 4,27 %). Επίσης σημαντικά ποσοστά καταγράφουμε στους Δήμους Εξωμβούργου 6,55%, Τήνου 6,01%, Άνω Σύρου 5,84%, Ποσειδωνίας 7,24% καθώς και στην Κοινότητα Πανόρμου 8,56%, γεγονός που δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τους αγώνες μας και τη διαρκή και συνεπή παρουσία μας, έχει οικοδομηθεί και εδραιωθεί στις Κυκλάδες μια σχέση εμπιστοσύνης, που για μας έχει βαρύνουσα σημασία.
Απευθυνόμενοι προς τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες, εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους και υποσχόμαστε ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους, συνεχίζοντας μαζί τους τους αγώνες για τη δυναμική ανάδειξη των μεγάλων και μικρών προβλημάτων του νομού μας.
το επιμελητήριο και η νέα τεχνολογία





Το Επιμελητήριο Κυκλάδων σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στο γραφείο του στη Σαντορίνη (Ευθεία Πύρου – Φηρών έναντι Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης) και να συμμετάσχετε μέσω τηλεδιάσκεψης στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει, την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2009 και ώρα 19:30 στη συνεδριακή αίθουσά του στην Ερμούπολη Σύρου, με θέμα:

• την παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» (Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013) το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τα αρμόδια εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών.

Για πρώτη φορά, θα δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά, επιχειρηματίες από 5 νησιά, καθώς η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διασύνδεση της συνεδριακής αίθουσας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, με τα γραφεία του στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μήλο και Σαντορίνη, όπου οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να προσέλθουν για να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης την εκδήλωση, καταθέτοντας τις απόψεις τους και υποβάλλοντας τις ερωτήσεις τους.