Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

εκδήλωση για τα 300 χρόνια της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας

Με την επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου στην Χριστιανική Εστία των Φηρών, γιόρτασε τα 300 χρόνια απο την επίσημη ίδρυσή της, το 1711, η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας.




Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα ενω παρουσιάστηκε η ταινία - ντοκυμαντέρ με θέμα την προβολή και ανάδειξη της ιστορίας της Ιεράς Μονής.
Πριν την προβολή της ταινίας, τιμήθηκαν με αντίγραφο του ιδρυτικού σιγγίλιου του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε' δύο πρόσωπα που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανόρθωση του μοναστηριού από την στιγμή που επαναλειτούργησε, με τα ιδιαίτερα χαρίσματα που διαθέτουν ο καθένας στον τομέα του.
Πρόκειται για την κυρία Ειρήνη Αναπλιώτου-Βαζαίου, νομικό σύμβουλο της Μονής τα τελευταία 13 χρόνια, η οποία αφιλοκερδώς προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το μοναστήρι, με πρώτο εκείνο της απομάκρυνσης των κεραιών, και για τον κύριο Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, ο οποίος με την σύζυγό του Μαρία ως καθηγητές μουσικής και τα παιδιά τους, Γεωργία, Πολυξένη, Ελένη και Νίκο, από το 2003 και μετά έχουν πραγματοποιήσει πολλές νεανικές εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο της Μονής στο Καμάρι. Τελευταία τους προσφορά αποτελεί η νέα ταινία που επίσημα προβλήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας.

Οι φίλοι της Μονής μας έφυγαν ενθουσιασμένοι με την λήξη της εκδήλωσης κρατώντας στα χέρια τους το DVD με την ταινία που δόθηκε ως ευλογία σε κάθε παρευρισκόμενο.
Στην σελίδα της Μονής μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία - ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκε για να μας ενημερώσει και να προβάλει την ιστορία του Μοναστηριού. 




Επίσης, στην σελίδα της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία Θήρας στο διαδίκτυο (θα ήθελα να πώ συγχαρητήρια για την επιλογή του μπλόγκερ, ξέρετε κάτι τέτοιες αποφάσεις είναι που μας απενοχοποιούν..!)
μπορείτε επίσεις να διαβάσετε ενα πολύ ενδιαφέρον κείμενο με ημερομηνία 23.3.2011 που (αναδημοσιεύεται) συντάχθηκε απο τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και υπο τον τίτλο "Ο λόγος του Θεού «σερφάρει» στο internet" λύνει κάθε απορία σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών του διαδυκτίου απο την ορθόδοξη εκκλησία, λέγοντας ουσιαστικά ενα μεγάλο "ναι" στην χρήση του ίντερνετ για την διάδωση του χρηστιανικού μηνύματος και την προσέγγιση της νεολαίας.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, -και μας αρέσει πολύ!- το οποίο ξεκινά αναφέροντας πως,
Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Μτ.28:19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν.

Η Άνοιξη στον Σαντορινιό αμπελώνα.

Μπορεί το προϊόν που παράγουν τα αμπέλια, το κρασί της Σαντορίνης, να είναι δημοφιλές και να χαίρει της εκτίμησης απο τους έμπειρους γευσιγνώστες αλλά και τους απλούς καταναλωτές στον τόπο του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, πλήν όμως είναι μάλλον λίγοι όσοι γνωρίζουν την διαδικασία παραγωγής του διάσημου προϊόντος.

Βλέποντας μάλιστα τις συγκεκριμένες φωτογραφίες με την εικόνα και την κατάσταση των αμπελιών αυτήν την εποχή, απαιτείται αρκετή φαντασία για να συνειδητοποιήσει κανείς, οτι αυτές οι "κουλούρες" που είναι φτιαγμένες με τον κορμό και τα πιο γερά κλαδιά της κάθε αμπελιάς, σε λίγες ημέρες απο σήμερα θα έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί, γεμίζοντας φυλλώματα τα οποία θα προστατέψουν τον πολύτιμο καρπό απο τα καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών που με σχολαστικότητα τηρούν κάθε χρόνο οι αμπελουργοί της Σαντορίνης, τα αμπέλια κλαδεύονται με τον ερχομό του φθινοπώρου, με τον κορμό και τα πιο γερά κλαδιά τους να πλέκονται σε σχήμα κουλούρας και τα μικρότερα απο αυτά -εφ όσον κριθεί οτι μπορούν να μείνουν στο φυτό- να δημιουργούν μικρούς κύκλους γύρω απο τον .. εαυτό τους. Παράλληλα με το κλάδεμα, οι αμπελουργοί καθαρίζουν απο τα αγριόχορτα την περιοχή γύρω απο το κάθε αμπέλι (αυτό κυρίως γίνεται για αισθητικούς λόγους) ενω σκάβουν μικρούς λάκκους γύρω απο την ρίζα του κάθε φυτού, ώστε αφενός να μην ακουμπάει στο έδαφος δημιουργώντας εστίες υγρασίας και αφ ετέρου το νερό απο τις -λίγες στην περιοχή- βροχές να συγκεντρώνεται σε αυτές τις λακκούβες παρέχοντας στο φυτό την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ολόκληρο τον χρόνο.

Αξίζει δε να σημειώσουμε οτι το αμπέλι της Σαντορίνης, όπως και όλες σχεδόν οι καλλιέργειες του νησιού, εκτός απο τις μελιτζάνες και ιδίως την άσπρη, δεν ποτίζεται, κι όλο το απαραίτητο νερό για την ανάπτυξή του το απορροφά απο την γή, ενω σε περιόδους ή και χρονιές ανομβρίας απο την υγρασία της ατμόσφαιρας. Η όλη αυτή διαδικασία επιτυγχάνεται κάθε χρόνο επιτυχώς, εξ αιτίας μιας μοναδικής ιδιαιτερότητας που έχει η Σαντορίνη, χάριν του "μικροκλίματός" της, που σημαίνει οτι η γή της αποτελείται απο μεγάλα στρώματα ελαφρόπετρας -ως αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου- που έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν και να διατηρούν την υγρασία απο τις λίγες ετήσιες βροχές, δίνοντας στις καλλιέργειες το νερό που τους χρειάζεται.
Ο Μάρτης βρίσκει τα αμπέλια "γυμνά" ακόμη απο φυλλώματα με τους γεωργούς να ελέγχουν την ανάπτυξη και την "υγεία" των φυτών, να κόβουν τα κλαδάκια που περισσεύουν και να διατηρούν το αμπέλι καθαρό απο αγριόχορτα.

Ο Απρίλης και ο Μάιος είναι οι μήνες που μεταμορφώνουν την αμπελιά, η οποία απο ενα κομμάτι κούτσουρο, μεταμορφώνεται σε ενα φουντωτό δεντράκι με πλούσιο φύλλωμα. Ακόμη και σε αυτήν την φάση όμως οι γεωργοί φροντίζουν ώστε να μεγάλα κλαριά με τα φύλλα να συνεχίσουν να δημιουργούν "κουλούρες" γύρω απο το φυτό ώστε να προστατέψουν τον πολύτιμο καρπό απο τον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού.
Το "θειάφισμα" γίνεται κάθε Ιούνιο ή και Ιούλιο, μια δυό φορές δηλαδή τον χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού με σκοπό να μην αναπτυχθούν "μικρόβια" στο φύλλωμα του φυτού ή και στον κορμό του απο την υγρασία.
Η ωρίμανση και συγκομιδή του καρπού γίνεται κάθε χρόνο απο τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεβρίου ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού και την θέση του αμπελώνα (ορεινός, πεδινός, κοντά στην θάλασσα κλπ) και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία της οινοποίησης.
Μέχρι στιγμής πάντως, κι όπως μας λένε οι γεωργοί του νησιού, ο καιρός φέτος ήταν -και προβλέπετε να συνεχίσει να είναι- ιδανικός κάτι που σημαίνει οτι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των κρασιών της φετινής βεντέμας αναμένεται να είναι πολύ καλή. 

Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2011

εστιατόριο σελήνη - έναρξη λειτουργίας

Το εστιατόριο "σελήνη" μας ενημερώνει οτι,

Μετά την επιτυχία της εκδήλωσης της περασμένης Κυριακής, ξεκινάμε στις 24 Μαρτίου την καινούρια περίοδο με το άνοιγμα του κάτω χώρου.
Από τις 12 το μεσημέρι προσφέρουμε καφέ, σάντουιτς, πιάτα εμπνευσμένα από την παράδοση της Σαντορίνης, γλυκά και κρασιά από όλους τους παραγωγούς του νησιού σε προσιτές τιμές με τη γνωστή ποιότητα και το σέρβις του Σελήνη.
Ενημερωθείτε στο website του Σελήνη (www.selene.gr) και σας περιμένουμε στον Πύργο, διακόσια μέτρα από την πλατεία στο δρόμο για τον προφήτη Ηλία.
Είμαστε ανοιχτά καθημερινά και ελπίζουμε συνέχεια για όλο το χρόνο.
Το εστιατόριο στον πάνω χώρο με τη γνωστή κουζίνα μας καθώς επίσης και η παρακείμενη έκθεση του Ι. Δρόσου - Χρυσού «Παραδοσιακό χωριό» θα ανοίξει στις 15 Απριλίου.
Ευχόμαστε καλή τουριστική περίοδο σε όλους.

Λ.Τ.Θ. συμμετοχή στην Cruise Shipping Miami

Στην έκθεση "Cruise Shipping Miami" (CSM) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14-17 Μαρτίου 2011 στο Miami της Florida συμμετείχαν και εκπροσώπησαν την Ελλάδα ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Διαμαντίδης και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης, στο πλαίσιο της καλύτερης υποστήρηξης της βιομηχανίας του τουρισμού και συγκεκριμένα της κρουαζιέρας στην χώρα.
Η έκθεση απευθυνόταν σε επιχειρήσεις διοργάνωσης κρουαζιέρας σε ολόκληρο τον κόσμο, σε επιχειρήσεις πλοιοκτήτες ανάλογου τύπου πλοίων, σε χώρες προορισμούς κρουαζιερόπλοιων καθώς και σε ενδιαφερόμενες να συμμετάσχουν στα προγράμματα χώρες και περιοχές.
Η Ελλάδα συμμετείχε στην εν λόγο έκθεση για πρώτη φορά έχοντας οργανώσει δικό της χώρο, στον οποίο προβλήθηκαν τα λιμάνια - προορισμοί των κρουαζιεροπλοίων της χώρας που είναι : ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, ο Βόλος, η Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Σαντορίνη και η Κεφαλονιά. Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν, Italy, Brazil, Denmark, Finland, France, Germany, Holland, Ireland, Greece, Spain etc.
Το ενδιαφέρον και εκτίμησή του, εκπροσωπόντας την Σαντορίνη -ενα νησί απο τα πλέον καθιερωμένα ως προορισμό κρουαζιεροπλοίων στον κόσμο- έδειξε το Λιμενικό Ταμείο Σαντορίνης αποδεχόμενο την πρόσκληση και συμμετέχοντας στην έκθεση. Εκ μέρους του Λ.Τ.Θ. συμμετείχε ο πρόεδρός του κ. Μητροπίας.
Πληροφορίες σχετικά με όλους τους εκθέτες μπορείτε να δείτε εδω.

δημοτικό συμβούλιο - αποφάσεις

Την αύξηση των τελών καθαριότητας κατα 30% και όχι 40% όπως είχε αρχικά εισηγηθεί ο δήμος της Σαντορίνης ύστερα απο εισήγηση της επιτροπής οικονομικών, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο μετά και τις ενστάσεις που εξέφρασε η μειοψηφία του συμβουλίου. Ο Δήμαρχος στην αρχική του τοποθέτηση επιχειρηματολόγησε υπέρ της αύξησης του 40% με το αιτιολογικό οτι (και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο "Καλλικράτης") με περιορισμένα τα έσοδα του Δήμου δεν είναι δυνατό να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα καθώς και να εφαρμοστούν προγράμματα για την καλύτερη διαχείριση των απορρυμμάτων καθώς και η ανακύκλωση.
Στην ίδια συνεδρίαση ανακοινώθηκε απο τον Δήμαρχο κ. Ζώρζο οτι οι οφειλές του Δήμου σε τρίτους ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ.
Στην συνεδρίαση εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία το φετινό τεχνικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί με τα χρήματα του ιδρύματος Νομικού (τελεφερίκ), ποσοστό των οποίων σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, αποδίδεται στον δήμο Θήρας.
Τον "βηματισμό" της έδειξε να βρίσκει η αντιπολίτευση της δημοτικής αρχής, με τον κ. Σιγάλα να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις ως προς μια απο τις λύσεις που εξετάζονται απο την δημοτική αρχή για την καλύτερη διαχείριση των απορρυμμάτων καθώς και τις αυξήσεις των χρεώσεων στους δημότες σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

σύλλογος εμπόρων Σαντορίνης - γιορτή

Με επιτυχία και καλή ανταπόκριση απο το κοινό στο οποίο απευθυνόταν πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου η γιορτή που διοργάνωσε ο "Σύλλογος Εμπόρων Θήρας" στο εστιατόριο Μαριώ στον Μονόλιθο με σκοπό την τόνωση και βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων των εμπόρων του νησιού. Κατά την διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά και κλήρωση δώρων που προσέφεραν στους παρευρισκόμενους τα μέλη του συλλόγου, ενω τιμήθηκε κι ενας απο τους ιστορικότερους και ..μακροβιότερους εμπόρους της Σαντορίνης, ο αεικίνητος Μανόλης Δαμασκηνός (γεννημένος στο Μεγαλοχώρι το 1909 παρακαλώ!) ως ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά του στον χώρο και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Βρούτσης - ερώτηση για το Νεώριο

Την άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη της βιωσιμότητας του Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης με ερώτηση (17-03-2011) που κατέθεσε στη Βουλή.
Στο κείμενό του μεταξύ άλλων αναφέρει οτι,
«Πριν από αρκετούς μήνες, η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους εργαζόμενους του Νεωρίου Σύρου, ότι με συγκεκριμένα άμεσα μέτρα θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη και βιώσιμη λειτουργία του ναυπηγείου.
Σήμερα, παρά τις όποιες κυβερνητικές δεσμεύσεις, ο εφιάλτης της ανεργίας για τους 500 εργαζόμενους του Νεωρίου Σύρου και τις οικογένειές τους είναι πλέον ορατός, αφού η μητρική εταιρεία (Ναυπηγεία Ελευσίνας) κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά τόσο για το μέλλον των 500 εργαζομένων, όσο και του ίδιου του ναυπηγείου, με αποτέλεσμα να «μηδενίσει» μέσα σε λίγους μήνες την μεγάλη προσπάθεια που έκανε η Νέα Δημοκρατία για την στήριξη του Ναυπηγείου την περίοδο 2004-2009.
Στήριξη πραγματική, που εκφράστηκε με την προώθηση για επισκευή στο Νεώριο 2 ΤΠΚ του πολεμικού ναυτικού, 3 πυροσβεστικών σκαφών, τη στήριξη του ΚΕΚ Νεωρίου με επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και τη χρηματοδότηση της εταιρίας μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να εμπαίζει τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, αλλά και ολόκληρη τη Σύρο.
Η Ν.Δ. καλεί την Κυβέρνηση την ύστατη αυτή ώρα να δώσει άμεσα λύση και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Νεωρίου, της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Αιγαίο, για την διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής ολόκληρης της Σύρου».

Χ. Κόκκινος - i want my space!

Τον "χώρο του" στην Περιφέρεια διεκδικεί το τελευταίο διάστημα ο κ. Κόκκινος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Με επιστολή του μάλιστα μας ενημερώνει σχετικά με το αίτημα που διατυπώνει προς τους πολιτικούς προυσταμένους της Π.Ν.Α.

Παρακάτω, ακολουθούν 2 επιστολές. Η πρώτη, με την οποία ο κ. Κόκκινος ενημερώνει για το αίτημά του και η δευτερη με την οποία ξανα-υπενθυμίζει στην ΠΝΑ την υποχρέωσή της να του δώσει μια .. θέση!
i want my space.
Ο θεσμός της «Καλλικρατικής» Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί ήδη για 3 περίπου μήνες και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης, εξακολουθεί να περιφρονεί θεσμούς και νόμους. Ενώ έχει φροντίσει να εξασφαλίσει θέση και γραφεία για τον εαυτό του και τους ημετέρους του στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αδιαφορεί για την υποχρέωσή του να παραχωρήσει γραφείο στις παρατάξεις της περιφερειακής μειοψηφίας, όπως ρητά ορίζει ο Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), άρθρο 169, παρ. 10
Απαιτούμε την άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας και την τακτοποίηση των υποχρεώσεων της περιφερειακής αρχής για την εύρυθμη και ισότιμη λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, θυμίζοντάς ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της Περιφέρειας, υπηρετούν τη διαφάνεια και τη δημοκρατία και εκφράζουν το μισό περίπου εκλογικό σώμα των νησιών μας.

i demand my space!
Σας υπενθυμίζουμε την υποχρέωσή σας να παραχωρήσετε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και γραμματειακή υποστήριξη στις παρατάξεις της μειοψηφίας, σε εφαρμογή του Νόμου.
Μετά την παρέλευση 2,5 μηνών από την εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών και λειτουργίας του Καλλικράτη, η παράταξή μας δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλη αναβολή και οι υποσχέσεις και η υποχρέωσή σας πρέπει να γίνει πράξη.
Απαιτούμε την άμεση παραχώρηση κατάλληλου χώρου με γραμματειακή υποστήριξη στην έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο αλλά και στη Ρόδο.
Οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Χατζηδιάκου περί «δήθεν παραχώρησης» γραφείων στη μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου εκθέτουν τον ίδιο και τον περιφερειάρχη. Ο ισχυρισμός ότι «ενημέρωσε περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού μας ότι διέθεσε γραφεία δίπλα στα ΚΕΠ της π. νομαρχίας Δωδεκανήσου» και ότι δεν του ζήτησα εγώ τα κλειδιά (!!!), δεν ευσταθεί και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών του Αιγαίου.
Ούτε γραφείο διέθεσαν, ούτε ενημέρωση έκαναν σε κανέναν!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι διορισμένοι συμβουλάτορες του κ. Μαχαιρίδη έχουν βολευτεί σε γραφεία, οι αιρετοί περιφερειακοί σύμβουλοι υποχρεώνονται να περιπλανώνται στους διαδρόμους και να φιλοξενούνται, για λίγα λεπτά, στα γραφεία των υπηρεσιών.

Παράλληλα,
ο περιφερειακός συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας» καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια του αποκλεισμού των στελεχών του από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας κ. Παπανδρέου στη Σύρο.
Την ίδια τακτική ακολούθησε η περιφερειακή αρχή και στις περιοδείες του περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη και του αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσαίου στην Πάρο, στην Άνδρο και του αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηδιάκου στην Κω. Στις συσκέψεις με τοπικούς φορείς στην Πάρο και την Άνδρο, όπου συζητήθηκαν σοβαρά τοπικά ζητήματα, δεν κλήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ. Δ. Λοτσάρης και κ. Κ. Μπιζάς αντίστοιχα.
Το ίδιο συνέβη και στην Κω όπου αποκλείστηκε ο περιφερειακός μας σύμβουλος κ. Θ. Βαρκάς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του κ. Χατζηδιάκου και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί.
Η φίμωση και οι αποκλεισμοί της μειοψηφίας, που εκπροσωπεί σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους του Νότιου Αιγαίου, δεν θα περάσει.

Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2011

δημοτικό συμβούλιο δήμου Σαντορίνης - συνεδριάσεις

Την ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΕΤΟΥΣ 2011 θα συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση που θα γίνει την Δευτέρα 28 Mαρτίου 2011 στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης (ΔΑΟΣ).

Ενω, το θέμα της ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ της ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του ΔΗΜΟΥ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Πέμπτης 31 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του ΔΑΟΣ.

περιφερεια - συνεδρίαση

Το ένα και μοναδικό θέμα της "Απογραφής της περιουσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου" θα συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίσή του στις 30.3.2011 στις 10 το πρωί σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Το θέμα θα εισηγηθεί ο Περιφεριάρχης.

ζήτω το έθνος, ζήτω και το θέατρο... (άντε, ζήτω και οι υπουργοί..)

Και καλά η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, για την γυναίκα, για το νερό, για τα απόβλητα, για τα ζώα, για τις θάλασσες, αλλά για το θέατρο; Κι όμως με μήνυμά του μας την "θυμίζει" ο υφυπουργός -οικονομίας και ανάπτυξης της περιφέρειας- κ. Ρήγας.
Τόσο εντύπωση μας έκανε η ανακοίνωση που ψάχνουμε να βρούμε την σχέση μεταξύ θεάτρου, οικονομίας, και ... περιφέρειας. Κουραστήκαμε λίγο είναι η αλήθεια, αλλά τα καταφέραμε. Μας βοήθησε όμως και το κείμενο του υφυπουργού.
Έτσι λοιπόν αντιγράφουμε την φράση πως " Ο θεατρικός λόγος μπορεί να είναι αυστηρός αλλά και ανθρώπινος, λυρικός αλλά και δραματικός, κωμικός αλλά και καταγγελτικός, οξύς αλλά και λυτρωτικός. Συμβουλεύει, δίνει λύσεις, αποδεικνύει την οικουμενικότητα της ανθρώπινης σκέψης και δυνατότητας." (αναφέρει στο μηνυμά του ο υφυπουργός)
"Και ο πολιτικός (λόγος ..) το ίδιο"  θα συμπληρώναμε εμείς....

Στο μηνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου (σ.σ. την οποία η τρόικα διατηρεί και αποδέχεται ως αργία..) ο κ. Ρήγας σημειώνει οτι,

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων το 1821, εναντίον της τεράστιας δύναμης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι μια μοναδική εποποιία, ένα λαμπρό παράδειγμα στην ιστορία, που καταδεικνύει ότι το ελεύθερο φρόνημα και η εθνική ομοψυχία καταφέρνουν το αδύνατο.
Αντίθετα, το αρνητικό φαινόμενο του διχασμού, είναι ένας επικίνδυνος σύμβουλος, που μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει.

μια άλλη γνώμη για την "ώρα της γής"

εναλλακτικός τίτλος "the hours..."
ή ώρες κι ώρες

Ούτως ή άλλως αυτην την εποχή (και που να δείτε στην επόμενη....) είναι όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις (και να ορίσεις...) τι είναι μέινστριμ και τι οχι..
Πως λέγαμε παλαιότερα οτι η δράση έχει και αντίδραση; Ε, ετσι και σήμερα, κάποιοι πανηγυρίζουν, άλλοι αδιαφορούν, άλλοι δε απορούν, αποστρέφονται(!) και το λένε κιόλας..
Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αποστροφή (!) της ως προς τους εορτασμούς και τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων "η ώρα της γής" μας έστειλε το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος".
Στο κείμενό της κάνει λόγο για "ανούσιο περιβαλλοντικό μάρκετινγκ" καθώς και για "πανηγύρι της τεχνητής ενοχοποίησης των απλών πολιτών..."

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με αφορμή τη γνωστή γιορτή που έχει στηθεί και φέτος για την «ώρα της Γης» το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας δηλώνει αποστροφή απέναντι:
Στο πανηγύρι της τεχνητής ενοχοποίησης των απλών πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τα δεινά του πλανήτη,
Στη σκόπιμη απενεχοποίηση των βιομηχανιών και των εταιρειών – χορηγών της «Ώρας της Γης 200...+» που ευθύνονται για τα καθημερινά και τεράστια περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρας μας,
Στην ανούσια φλυαρία του περιβαλλοντικού λόμπι και των όψιμων οικολόγων που αφιερώνουν ώρες σε καμπάνιες που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, δηλώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της γης»!, και ούτε λεπτό στα ουσιώδη περιβαλλοντικά προβλήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Σε αυτή τη χώρα, η οποία:
πρωτοστατεί στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς κανένα πλάνο εξορθολογισμού της κατανάλωσης, και ενώ η παγκόσμια τάση επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωση ρεύματος
αναλώνεται σε οικολογικά πανηγύρια τύπου «ώρα της γης», ανησυχώντας μην χάσουμε την πρωτιά από τις …Φιλιππίνες, αδιαφορώντας παράλληλα για την κατασπατάληση του ρεύματος
θεωρεί επίτευγμα να σβήσει τα φώτα Σάββατο βράδυ, όταν ούτως ή άλλως τα ενεργοβόρα κτίρια και βιομηχανίες δεν λειτουργούν,
ανοίγουμε τα μάτια μας – δεν είμαστε πιόνια
Απέναντι στις ανέξοδες οικολογίζουσες γιορτές η σιωπή μας είναι ένοχη και η άγνοιά μας επικίνδυνη, εάν θεωρούμε ότι έχουμε τελικά ευθύνη για την πραγματική διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα.
Σε μια εποχή που ο πολίτης σβήνει το διακόπτη καθημερινά επειδή αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος (και όχι επειδή έχει οικολογική συνείδηση), οι συμβολικές γιορτές είναι προκλητικές…

δήμος Σαντορίνης - Χ. Ντούμας - πρόσκληση

Ο Δήμος Θήρας και η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, μας προσκαλούν στη διάλεξη του Διευθυντή Ανασκαφών Ακρωτηρίου κου Χρίστου Ντούμα, με θέμα : "Από την Ανάγκη στην Απόλαυση. Οι Διατροφικές Συνήθειες του Ακρωτηρίου της Εποχής του Χαλκού" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 και ώρα 19.00 μ.μ. στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα.

παρουσίαση βιβλίου στην Ρόδο


Με πρόσκλησή του το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» μας προσκαλεί το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του "Ακταιον" στις 6.30 το απόγευμα,στην παρουσίαση του βιβλίου του Δάνου Σπάρταλη «Τρεις φορές πρόσφυγας» που θα γίνει από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Το βιβλίο αναφέρεται στον Ελληνισμό της Αιγύπτου και τη «διαδρομή» της οικογένειάς του συγγραφέα στη χώρα αυτή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παναγιώτης Ρήγας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο εξέδωσε το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας και βουλευτή του πασοκ για τις Κυκλάδες κ. Ρήγα.
Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στα επεισόδια που σημάδεψαν την επίσκεψη, με τον κ. Ρήγα να αναφέρεται σε αυστηρό ύφος σε "πολιτικούς χούλιγκαν" και "εκφραστές του πολιτικού χαβαλέ" (σ.σ. αφήνονται σαφείς αιχμές για συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, που μπορούν να ενταχθούν στο ... γενικότερο πνεύμα της εποχής..) σε αντίθεση με όσους είχαν την πρόθεση να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, ενω υπογραμμίζονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το κείμενο με τίτλο "δεν είναι αυτή η Σύρος" σημειώνεται οτι,

Η Σύρα του πολιτισμού και της ανεκτικότητας, της ευγένειας και του δημοκρατικού ήθους δεν έχει καμία σχέση με την άθλια καρικατούρα του νησιού που προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν με τη συμπεριφορά τους οι λίγες δεκάδες πολιτικοί χούλιγκανς και μπαχαλάκηδες, που μαζεύτηκαν μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο για να προπηλακίσουν, να χυδαιολογήσουν και να χειροδικήσουν σε βάρος του εκλεγμένου Πρωθυπουργού της χώρας.
Από τον εσμό αυτό της πολιτικής αλητείας, οφείλουμε να εξαιρέσουμε όλους εκείνους
-ομολογουμένως ελάχιστους - που βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν, διατυπώνοντας την πολιτική τους διαφωνία για την κυβερνητική πολιτική, καθώς και τους μαθητές των λυκείων, που το νεαρό της ηλικίας τους δικαιολογεί ακόμα και την υπερβολή στις εκδηλώσεις τους.
Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για τους εκπροσώπους συγκεκριμένου πολιτικού χώρου -του Σύριζα- οι οποίοι ήταν οι κύριοι υποκινητές, πρωταγωνιστές και πολιτικοί αβανταδόροι των απαράδεκτων επεισοδίων που αναστάτωσαν τη ζωή του νησιού και αμαύρωσαν την εικόνα της Σύρου στο πανελλήνιο.
Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, εκπροσωπώντας μια ελαχιστότατη μειοψηφία στην κοινωνία της Σύρου, επιχειρεί με αντιδημοκρατικές πρακτικές να επιβάλει τις απόψεις του. Νομιμοποιεί και καλύπτει πολιτικά κάθε τραμπούκο που πετάει πέτρες, κάθε προβοκάτορα που προκαλεί και προπηλακίζει όποιον δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του και κάθε χουλιγκάνο που με κραυγές και χυδαιότητες προσπαθεί να ακυρώσει τον πολιτικό διάλογο.
Ευτυχώς, δεν εκπροσωπούν και δεν εκφράζουν αυτοί την κοινωνία της Σύρου.
Όπως επίσης, δεν εκφράζουν την κοινωνία της Σύρου και διάφοροι δήθεν ανεξάρτητοι και υπέρ-δημοκράτες, τοπικοί παράγοντες, που λειτουργώντας μονίμως τυχοδιωκτικά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν –προς ίδιο όφελος– κάθε εστία έντασης και αναταραχής στο νησί. Διότι είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν εγκρίνει την αδικαιολόγητη και άσκοπη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας ∙ και όταν αυτό συμβαίνει, προφανώς, πρέπει να ζητούνται ευθύνες, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκρύπτει ή να αποδέχεται εγκληματικές και τραμπουκικές ενέργειες, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε πολίτη.
Ευτυχώς, ούτε αυτές οι συμπεριφορές εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Συριανών.

Ο Πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό, την απλότητα, το φιλόξενο χαρακτήρα αλλά και τη δημιουργικότητα των Συριανών, όταν επισκέφτηκε το Νεώριο και το Επιμελητήριο.
Στο χώρο του Νεωρίου, οι άνθρωποι του πραγματικού μόχθου - και όχι οι κρατικοδίαιτοι ψευτοεπαναστάτες της λούφας και της αραχτής και ενίοτε της αρπαχτής – υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό με ευγένεια και του εξέφρασαν με τρόπο καθαρό και αφτιασίδωτο την αγωνία τους και τα αιτήματα τους.
Απαίτησαν τα δίκαιά τους δυναμικά και απερίφραστα, στα πλαίσια ενός κόσμιου διαλόγου που είχαν απευθείας με τον Πρωθυπουργό.
Η ίδια ατμόσφαιρα κυριάρχησε και στο Επιμελητήριο, όπου ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια του Επιμελητηρίου, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και γενικότερα ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας στις Κυκλάδες.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, όλοι οι φορείς της Περιφέρειας συμμετείχαν σε έναν οργανωμένο και ουσιαστικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό της χώρας και είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν τα προβλήματα που απασχολούν τον επαγγελματικό τους χώρο, αλλά και ευρύτερα τα νησιά μας και να διατυπώσουν τις θέσεις του κλάδου τους για την επίλυση τους.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η νησιωτικότητα από μειονεξία σε πλεονέκτημα για τα νησιά μας,
για τη διεύρυνση της αποκέντρωσης και την περαιτέρω ενίσχυση της αυτοδιοίκησης –ειδικότερα στο νησιωτικό χώρο –με αρμοδιότητες και πόρους
για την επίσπευση της μελέτης που αφορά στον τρόπο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στην ακτοπλοΐα
για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Υγείας, κος Τιμοσίδης, ενημέρωσε για την επικείμενη –εντός των προσεχών ημερών– έκδοση της ΚΥΑ, που μετατάσσει τα Νοσοκομεία των νησιών από τη Β στη Γ ζώνη και για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας του διορισμού εννέα (9) ειδικευμένων γιατρών στην ιατρική μονάδα του ΙΚΑ της Σύρου.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, κος Γερουλάνος, υποσχέθηκε ότι θα δώσει σύντομα λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επομένως, παρά την προσπάθεια των λίγων εκφραστών του πολιτικού χαβαλέ και οπαδών του πολιτικού μπάχαλου, ο Πρωθυπουργός και είδε και άκουσε και συνομίλησε με τους αυθεντικούς εκπροσώπους της κοινωνίας της Σύρου και των νησιών της Περιφέρειας.
Η Συριανή κοινωνία αξιολογεί σωστά και εκτιμά την επιλογή του Πρωθυπουργού να ξεκινήσει την περιοδεία του στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, από την πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, τη Σύρο.
Αυτή του η επιλογή τιμά τον ίδιο αλλά και τη Σύρο και τους Συριανούς.
Την πραγματική Σύρο και τους αληθινούς Συριανούς.

Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

Η ελμέ Κυκλάδων και ο συνασπισμός Σύρου - Μυκόνου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων χαιρετίζει την αποφασιστική απάντηση του λαού της Σύρας στη στημένη κυβερνητική φιέστα που επιχειρήθηκε να στηθεί στο νησί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στην πλατεία Μιαούλη να διαδηλώσουν ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν τον εργαζόμενο σε εξαθλίωση και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη του κεφαλαίου, καθώς και στη συμμετοχή της Ελλάδας στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαό της Λιβύης.

Η Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Σύρου-Μυκόνου διαμαρτυρόμενη για όσα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά συνέβησαν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στη Σύρο, δεν θα συμμετάσχει στην Δοξολογία και Στεφάνωση την 25η Μαρτίου 2011 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Θεωρούμε ότι η παρουσία κάθε δημοκρατικού πολίτη μαζί με όσους δεν αντέδρασαν στην επίθεση των ΜΑΤ στον ειρηνικό Συριανό Λαό, μάλλον προσβάλλει παρά τιμά την μνήμη των Ηρώων του 1821.
Οι δηλώσεις του Δημάρχου αλλά και άλλων παραγόντων σχετικά με τα γεγονότα μάς οργίζουν ακόμη περισσότερο. Δηλώνουμε ότι θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους, όσο θα συνεχίζουν να προτιμούν την κλακαδόρικη συμπεριφορά από το να υπερασπίζονται το Σύνταγμα και τα δίκαια του Λαού.

ΔΑΟΣ - ανακοίνωση

Συνάντηση με τους υπευθύνους των ομάδων basket που συμμετείχαν από την αρχή του Τοπικού Πρωταθλήματος είχε χθές 23 Μαρτίου στις 19.00 ο Πρόεδρος του ΔΑΟΣ Αντώνης Κατζέλης προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι συνέχισής του υστέρα από την απρόσμενη διακοπή του. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Διοίκησης του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού ενώ για το ίδιο θέμα έγινε συνάντηση και με τους διαιτητές που συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα.
Οι συναντήσεις είχαν στόχο να λυθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργηθήκαν από τις αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη και που οδήγησαν τους νέους Δήμους σε ριζικές αναπροσαρμογές στη δομή και επανασύσταση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, ούτως ώστε να συνεχιστεί το Τοπικό πρωτάθλημα.

δήμος Σαντορίνης - ώρα της γής

Ο Δήμος Θήρας μας ενημερώνει οτι σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα των Γυμνασίων Φηρών – Μεσαριάς και του Λυκείου Θήρας, μας προσκαλεί στην «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 και ώρα 20:30 – 21:30 στην πλατεία Φηρών.
Σύμφωνα με το συμβολικό μήνυμα αλλά και την ανάλογη πρωτοβουλία,
ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ο Δήμος της Σαντορίνης μας προσκαλεί παράλληλα στις ακόλουθες δραστηριότητες:
Ενημέρωση από την Περιβαλλοντική ομάδα με θέμα την "ανακύκλωση" που θα γίνει στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 18:00 καθώς και από εκπρόσωπο του Δήμου.
Μετά την ενημέρωση θα γίνει πορεία προς την πλατεία των Φηρών και την Μητρόπολη και θα ακολουθήσει εκδήλωση με παραδοσιακά όργανα (τσαμπούνα με τον κ Γιάννη Πανταζή).

seeking ziera

HAVE YOU SEEN ZIERA? MISSING FROM IA ON 21ST MARCH. FEMALE, MIX DOBERMAN/GERMAN SHEPARD
PLEASE PHONE 6972206798

Βρούτσης για οικονομία - έσοδα απο φόρους

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Βρούτσης, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Σαν να μην έχει την ευθύνη επί 18 μήνες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ο Υπ. Οικονομικών, με τις δηλώσεις του στο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, άσκησε δριμεία κριτική στον ίδιο του τον εαυτό και στη δική του φορολογική πολιτική. Την αξιολόγησε ως άδικη και αναποτελεσματική.
Ομολόγησε την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις της Ν.Δ. για ανυπαρξία φορολογικής πολιτικής.
Μετατόπισε τις ευθύνες για την κατάρρευση των εσόδων και τη μη αποτελεσματική συλλογή της φορολογητέας ύλης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, δεν ανέφερε ούτε λέξη για το χάος που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθίσταται αδύνατη, με τραγικές επιπτώσεις στα έσοδα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τον ερχομό του 10ου, στη σειρά, νομοσχέδιου με φορολογικές διατάξεις με το οποίο καταργεί τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές.
Όσο η κυβέρνηση λειτουργεί με αντιφάσεις και παλινωδίες, όσο ενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί ένα επαχθές γι’ αυτήν φορολογικό περιβάλλον, τόσο η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού θα διευρύνεται και οι στόχοι θα γίνονται άπιαστο όνειρο.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, αφορισμούς και αναχρονιστικές πρακτικές.
Απαιτεί δέσμη αναπτυξιακών και αποτελεσματικών μέτρων, τα οποία σήμερα απουσιάζουν από την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης, σχετικά με τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011, προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Η παρουσίαση, από το Υπουργείο Οικονομικών, των οριστικών στοιχείων για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, επιβεβαιώνει παραστατικά την απίστευτη πτωτική τους πορεία.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα για το δίμηνο Ιανουάριου-Φεβρουαρίου ανήλθαν στα 7.950 εκατ. €, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπονταν να ανέλθουν στα 8.810 εκατ. €.
Δηλαδή, παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατά – 9,8% ή 860 εκατ. €.
Τα τακτικά έσοδα του Προϋπολογισμού, μειώθηκαν κατά 10,6% (δηλαδή 979 εκατ. €)
Τα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 10,8% (δηλαδή 344 εκατ. €)
Τα έσοδα από Έμμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 12,1% (δηλαδή 691 εκατ. €)».
Όλα αυτά τα στοιχεία, αποτυπώνουν τον σημαντικό εκτροχιασμό των εσόδων και την ουσιαστική απόκλιση από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

σεμινάριο για το αμπέλι. ναι, αλλά στην Μύκονο..

Με το καλημέρα των πιο σοβαρών αμπελουργικών εργασιών, τώρα δηλαδή που φουσκώνουν τα μάτια στα πρέμνα, ο ΕΡ.Ο.Σ. Μυκονίων αρχίζει τις σεμιναριακές εκδηλώσεις. Αργά, σοβαρά και σταθερά χτίζεται το νέο αμπελουργικό μέλλον της Μυκόνου και αναβιώνεται το παλιό που χάσαμε στο δρόμο.
Το σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της παλιάς Κοινότητας στην Άνω Μερά.
Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Γεωργάς, βιοκαλλιεργητής - αμπελουργός.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύνδεσμος Μυκονίων.
Πληροφόρηση απο την σελίδα "όλα στα κάρβουνα" του Δημήτρη Ρουσουνέλου.

σύλλογος μεγαλοχωριανών - εκδρομή

Εκδρομή στην λίμνη "Δόξα Κορινθίας" πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Σύλλογος των Μεγαλοχωριανών Σαντορίνης" της Αθήνας. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν αρκετά μέλη του Συλλόγου κι αν κρίνουμε απο τις φωτογραφίες που μπορείται να δείτε εδω: πρέπει να πέρασαν πολύ καλά. Εμείς ευχόμαστε καλή συνέχεια στο ανοιξιάτικο πρόγραμμά τους..

η συμμετοχή της Σαντορίνης στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου

Ανακοίνωση σχετικά με την συμμετοχή του Δήμου της Σαντορίνης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου μας κοινοποίησε η δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Η Σαντορίνη ήταν και πάλι παρούσα στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου 2011 στο Βερολίνο.
Το περίπτερο του νησιού μας ήταν από τα πρώτα σε επισκεψιμότητα της έκθεσης ΙΤΒ 2011. Σημαντικοί τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού ενημερώθηκαν για τις υποδομές και παροχές του νησιού, λαμβάνοντας και σχετικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, για προβολή και προώθηση του τουρισμού στο νησί μας.

Τον Δήμο Θήρας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Αριστείδης Χλωρίδης και ο κος Μπελλώνιας Λουκάς, οι οποίοι είχαν επαφές, μεταξύ άλλων, με την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Γερουλάνο και Υφυπουργό κ. Νικητιάδη, στους οποίους μεταξύ άλλων έθεσαν το θέμα της αποπεράτωσης του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι. Εποικοδομητικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με τον Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με επίσημους εκπροσώπους άλλων χωρών, με τους οποίους διερευνήθηκαν δυνατότητες συνεργασία και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα τουρισμού.
Την αποστολή πλαισίωσαν τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας, ο Πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων κ. Λιγνός και άλλοι φορείς.
Ο δήμος της Σαντορίνης σημειώνει οτι ευχαριστεί την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την παρουσία και συνεισφορά της στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου.

δήμος Σαντορίνης - ενημέρωση για την γιορτή της 25ης Μαρτίου

Για το πρόγραμμα της γιορτής της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου μας ενημερώνει ο Δήμος της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με αυτό,

Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα σε βαρύ κλίμα σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη δια μέσου των αιώνων τη φλόγα του πατριωτισμού και του αγώνα εναντίον της σκλαβιάς και έγιναν φωτεινό παράδειγμα για κάθε λαό.
Τιμούμε ιδιαίτερα την ηρωική εκείνη γενιά του 1821 που έδωσε τα πάντα και έκανε πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγουμένων γενιών, εξασφαλίζοντας σε μας τα δύο υπέρτατα αγαθά, την Ανεξαρτησία μας ως Έθνος και την Ελευθερία μας ως Λαός.
Προκειμένου και φέτος η Επέτειος αυτή να γιορταστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σας κοινοποιούμε παρακάτω το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821 και παρακαλούμε όπως παραστείτε στις εκδηλώσεις που αναφέρονται σ ΄αυτό:

Γενικό σ΄ όλη την Επαρχία, σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων, από τις 08:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων που αναφέρουμε πιο πάνω τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Ομιλίες από κατάλληλους ομιλητές σε συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς κ.λ.π στις 24 Μαρτίου. Οι ομιλητές που θα οριστούν να εκφωνήσουν τον πανηγυρικό της ημέρας, σκόπιμο είναι να αναφερθούν και στα επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Χώρα.
Προσκύνημα μαθητών στα μνημεία Ηρώων και στέψη ανδριάντων, προσερχόμενων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους στις 24 Μαρτίου.
Στα Φηρά της Θήρας το προσκύνημα των μαθητών θα γίνει στο μνημείο του Ιερού Λόχου.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου, ώρα 07:00 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.
Την ίδια ημέρα στις 11:00 θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας – Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανείου.
Στα Φηρά Θήρας, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Γαλαίος Ιωάννης καθηγητής Φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Θήρας.
Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των Ηρώων βάσει προγράμματος που θα καταρτισθεί από κάθε Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή.
Στα Φηρά Θήρας μετά τη δοξολογία θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Δημοτική Πλατεία «Σαρπάκη». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών και σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονικη Θήρας.
Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης στεφάνι θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων και εφεδροπολεμιστών οργανώσεων που εδρεύουν στην Επαρχία.
Μετά το πέρας της δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των ηρώων, θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών και συλλόγων στο δρόμο που περνάει έξω από το κτήριο της Δ.Ο.Υ Θήρας, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ.Μερτής Γεώργιος, Δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Θήρας.
Στα Φηρά Θήρας μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας με Ελληνικούς χορούς, από την δασκάλα κα Σταματίνα Ξιάρχου.
Τέλος ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας θα δεξιωθούν τις Αρχές και τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Ίδρυμα Θήρας.
Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί φορείς θα συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου να έχει Πανεθνικό και Παλλαϊκό χαρακτήρα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση να αποτελέσει ορόσημο για τη συναδέλφωση του λαού.
Στις εκδηλώσεις και τη Δοξολογία είναι προσκεκλημένοι να παραστούν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, όλες οι Αρχές του Τόπου, τα αναγνωρισμένα Σωματεία και Οργανώσεις που λειτουργούν νόμιμα, τα Σχολεία και όλοι οι δημότες.

Περιφέρεια - ενημέρωση

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου την Παρασκευή (25/3) θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία, που θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο.

"πολίτες" - συμμετοχή σε συνέδριο

Με πρωτοβουλία του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου και με φόντο την τραγωδία της Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 17/3 σε αίθουσα του Τ.Ε.Ε. στην Αθήνα η πρώτη σύσκεψη αντιπυρηνικών, οικολογικών, ειρηνιστικών και αυτοδιοικητικών οργανώσεων, με στόχο τον συντονισμό των ευρύτερων δυνάμεων του ελληνικού χώρου για την ανασύσταση και ενδυνάμωση του αντιπυρηνικού κινήματος.
Συμμετείχαν το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, οι Γιατροί κατά των πυρηνικών, η Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης (ΑΚΕ), η ΚΕΑΔΕΑ, το δίκτυο Μεσόγειος SOS, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Αττική Συνεργασία ενάντια στο Μνημόνιο και οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό Νοτίου Αιγαίου.

(το "έχουμε και λέμε") σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Ε, μιας και μας έκανε την τιμή, να μην του το ανταποδώσουμε; Αχαριστία θα ναι…

Για μια ακόμη φορά, σε τοπικό επίπεδο στην προκειμένη περίπτωση, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Περιφέρεια επισκίασαν οι διαμαρτυρίες απο ομάδες πολιτών που αντιδρούν (φαντάζομαι...) στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που πέρασαν πιο στο ... ντούκου. Και, πως να μην περάσουν άλλωστε μιας και στο πέρασμά του συγκεκριμένα απο την Σύρο προχθές ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, ευχάριστες στο άκουσμα θεωρίες, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, πλήν όμως έλειψαν οι "δεσμεύσεις", όπως λέγαμε και λίγο παλαιότερα. Οι τόσο απαραίτητες σε αυτήν την χρονική συγκυρία. Όπου, ενα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ασφυκτιά απο τις οικονομικές πιέσεις, με την οικονομία να μην δείχνει σημάδια -σύντομης τουλάχιστο- ανάκαμψης και τους εκλεγμένους της (νέας..) Αυτοδιοίκησης να οδηγούνται στα όριά τους και να βρίσκονται στα πρόθυρα να παραδώσουν τους ΟΤΑ και τα...κλειδιά τους (άλλο παλιό κι ετούτο...)

Κι επειδή κατα κανόνα, και προφανώς ετσι έγινε και σε αυτήν την περίπτωση, τις ομιλίες των πρωθυπουργών τις συντάσσουν ομάδες συνεργατών τους (είτε ως ιδιώτες είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι απο το κράτος πληρώνονται...) με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ηγέτη, θα θέλαμε να επισημάνουμε στους συντάκτες των πρωθυπουργικών μανιφέστων, να βάζουν και "λίγο απο εξαγγελία" στο εξής στα κείμενά τους. Γιατί με τα υφιστάμενα δυσκολεύεται να ενθουσιαστεί ακόμη και το πιο φανατικό ακροατήριο (το οποίο θα το ψάχνουνε σε λίγο με το κιάλι ...). Πόσο μάλλον οι (πασόκοι ή μη δεν έχει και πολύ σημασία πια...) εκλεγμένοι της (νέας..) Αυτοδιοίκησης που έχουν πολύ "κουπί" να τραβήξουν για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των πολιτών τους στα περιθώρια που τους δίνει ο "Καλλικράτης".
Πληροφορίες πάντως σύμφωνα με τις οποίες το στύλ Παπανδρέου (άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή...) προσπαθούν να "ξεπατικώσουν" αρκετοί πολιτικοί υπο την σκέψη οτι αποδίδει μακροπρόθεσμα οφέλη, δεν επιβεβαιώνονται...

Όσο για τις αντιδράσεις, ποιός δεν τις περίμενε; Με τέτοιες περικοπές και τέτοια οικονομία, μάλλον απίθανο μοιάζει να επισκέπτεται μια πόλη ή να πραγματοποιεί μια ομιλία ο πρωθυπουργός και να μην διαμαρτύρεται κανένας απέξω. Μια κατάσταση -ωραία- επανάσταση δηλαδή, γιατί μια χαρά πράμα είναι να διαμαρτύρεσαι για οτι δεν σου αρέσει, πλήν όμως για μια ακόμη φορά (κι αυτό δεν είναι καθόλου ωραία κατάσταση...) δημιουργήθηκαν επεισόδια. Τόσο που σπάς το κεφάλι σου να δείς ποιός παίζει τον πιο προβοκατόρικο ρόλο. Η αστυνομία; ή οι διαδηλωτές; ... Οι καταστάσεις πάντως που δημιουργήθηκαν προχτές στην Ερμούπολη έξω απο το μαγαζί ..(συγνώμη!) απο το Μέγαρο που μιλούσε ο πρωθυπουργός δεν ευνοούν κανέναν. Ούτε τους διαδηλωτές που αν περιφρουρούσαν και ήλεγχαν την πορεία θα είχαν πολλούς περισσότερους μαζί τους (καθώς και οικογενειάρχες και μαμάδες και παιδιά τους και συνταξιούχους κλπ) με αποτέλεσμα να βλέπαμε μια μεγάλη και οργανωμένη διαμαρτυρία στην Περιφέρεια απο συνειδητοποιημένους ενδιαφερόμενους συνομιλητές του πρωθυπουργού.
Ποιός είπε οτι λέμε όχι; Κανονικά, όλη η Ερμούπολη έπρεπε να είναι στον δρόμο. Αλλά με διαφορετικό τρόπο...

Σχετικώς αναμενόμενα τα δελτία Τύπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, "χτυπούν" (στα ευκολα..) στα κομματικά χαρακτηριστικά της παρουσίας του πρωθυπουργού και των υπουργών του, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις σοβαρές πολιτικές αδυναμίες.

Συμπέρασμα; Πιο καλά, πιο "αντιπολιτευτικά" αν το θέλετε, και πιο "επι της ουσίας" τα λένε τελικά οι δήμαρχοι (ζήτω οι επαναστάτες της παρέας δηλαδή!) μιας κι είναι αυτοί που βρίσκονται στην δύσκολη θέση να βγάλουν τα κάστανα απο την φωτιά....(με λαβίδα, κανονικά...)

Και για να μην τα πολυλογούμε, ο κ. Γιώργος -και η μεγάλη του πολιτκή συντροφιά- ήρθε, είδε και απήλθε, ενω όλοι οι υπόλοιποι -τοπικοί παράγοντες βεβαίως, βεβαίως...- τρώνε τρείς μέρες τώρα τα μουστάκια τους....

επίλογος (ο Αμερικάνικος...)
Καλός ο Ομπάμα, (μαύρος -ο πρώτος-, δημοκρατικός, με πειστικό λόγο, "σοβαρός" οικογενειάρχης, ωραίο χαμόγελο, καλογραμμένες ομιλίες, καταφέρνει και ενθουσιάζει τον κόσμο-;-, καλό το ποσοστό -με το οποίο βγήκε-) αλλά η ομάδα δεν τραβάει. Λόγο της οικονομίας και των χειρισμών του, φυσικά. Διαπιστώνουν εσχάτως αρκετοί διεθνείς αναλυτές. Αν το μεταφέρεις τώρα στα δικά μας, τα δεδομένα δεν διαφέρουν και πολύ...

επίλογος ο χαριτωμένος ..
-τι πήγε να κάνει ο Γιώργος στην Σύρο;
- να "εκτιμήσει" την κατάσταση....

Βρούτσης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Στην ανακοίνωση του σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Βρούτσης σημειώνει μεταξύ άλλων οτι,

«Μπορεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, όμως αυτό που έμεινε μετά την αποχώρησή του ήταν η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα του νησιού, καθώς και τα πρωτόγνωρα σε ένταση και έκταση θλιβερά γεγονότα.
Η αδικαιολόγητη και πρωτοφανής μάλιστα παρουσία 11 υπουργών - υφυπουργών της κυβέρνησης που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό, αν μήτι άλλο σηματοδοτούσε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να δοθούν λύσεις.Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, «άνθρακας ο θησαυρός»!
Μετακινήθηκε η μισή σχεδόν κυβέρνηση στη Σύρο, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, αφού ο Πρωθυπουργός επί της ουσίας προσπάθησε να «μηδενίσει το κοντέρ» στις ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερα υποσχέσεις και εξαγγελίες του.
Δεν γνωρίζει άραγε ο Πρωθυπουργός, ότι οι πολιτικοί τακτικισμοί και οι ανέξοδες λευκές επιταγές, δεν πείθουν πια κανέναν;
Αντίθετα, διεγείρουν το κοινό αίσθημα, εξοργίζουν και προκαλούν κοινωνικές εντάσεις.

ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Την διαμαρτυρία και την απογοήτευσή της για την μη πρόσκλησή της στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ επαγγελματικών φορέων κατα την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Σύρο εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Καρατάσος.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει οτι,
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας εκφράζουμε την απογοήτευσή μας ως συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί χιλιάδες επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων στις Κυκλάδες, διότι δεν κληθήκαμε σε καμία από τις συναντήσεις - συσκέψεις σας με εκπροσώπους φορέων των Κυκλάδων, κατά την επίσκεψή σας στη Σύρο. Οι απόψεις των χιλιάδων αυτών επιχειρηματιών φαίνεται δεν ενδιαφέρουν τη κυβέρνηση.
Ο τουρισμός όμως είναι από τις ελάχιστες ελπίδες της Ελλάδας για έσοδα από το εξωτερικό.
Αν όμως θεωρείτε ότι ο τουριστικός τομέας μπορεί να ξελασπώσει οικονομικά την Ελλάδα με την επικρατούσα κατάσταση, μάλλον πλανάστε.
Αν νομίζετε ότι οι κρατικές υπηρεσίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κρατικοί λειτουργοί ακόμη και οι κατά καιρούς υπουργοί, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εμποδίζουν τη τουριστική ανάπτυξη, μάλλον πλανάστε. Αν αυτό ίσχυε, θα το είχαν ήδη κάνει και η Ελλάδα δεν θα έπεφτε κάθε χρόνο στη παγκόσμια κλίμακα τουριστικών προορισμών.Οι τουριστικοί φορείς είναι παρόντες, εσείς ή οι σύμβουλοί σας όμως φαίνεται ότι προτιμούν να μην τους βλέπουν, ούτε να τους ακούν.

"οικολογικός άνεμος" για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Σε ανακοίνωσή του ο Περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδιασμό "Οικολογικός Άνεμος" Νίκος Χρυσόγελος, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο αναφέρει οτι,

«Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη δίκαιη οργή των νέων ανθρώπων για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και το μέλλον των παιδιών σε μεγάλη αβεβαιότητα είναι να τους πνίγει στα δακρυγόνα.
Η κυβέρνηση όχι μόνο εφαρμόζει μια οικονομικά αποτυχημένη, δημοσιονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη και περιβαλλοντικά καταστροφική πολιτική αλλά και χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά και χωρίς περίσκεψη τα ΜΑΤ και επιτίθεται με επικίνδυνα χημικά όχι μόνο σε όσους συμμετέχουν σε μια διαδήλωση, δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά και σε περαστικούς, περίοικους και καταστηματάρχες, όπως έγινεστην Ερμούπολη.
Δεν έχει σημασία τι λέει αλλά τι κάνει ο πρωθυπουργός, εξάλλου άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα. Βιώσιμο μέλλον των παιδιών μας δεν διασφαλίζουν τα εύκολα λόγια αλλά οι πράξεις, και αυτό που βίωσε η Ερμούπολη είναι μια εικόνα χημικού πολέμου. Μεταρρύθμιση χωρίς τους …ενδιαφερόμενους και με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βίας δεν γίνεται!

οικολόγοι πράσινοι για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο η Περιφερειακή Οργάνωση των Οικολόγων πρασίνων του Ν. Αιγαίου αναφέρει μεταξύ άλλων οτι,

Η Περιφερειακή Οργάνωση των Οικολόγων Πρασίνων Ν. Αιγαίου καταδικάζει την άσκηση βίας και την χρήση επικίνδυνων χημικών από την αστυνομία στην Ερμούπολη. Η κοινωνία και οι πολίτες είναι οργισμένοι με το πολιτικό σύστημα και με τα πολιτικά κόμματα εξουσίας που έφτασαν τη χώρα σε αυτό το χάλι, με την προηγούμενη και σημερινή κυβέρνηση που διαχειρίστηκαν με εντελώς αποτυχημένο τρόπο την κρίση αλλά και με την κυβέρνηση που ψηφίστηκε με άλλο πρόγραμμα και εφαρμόζει όσα κατηγορούσε ως αποτυχημένες επιλογές.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πάει στη Σύρο για να μιλήσει για την «πράσινη ανάπτυξη», τη δια βίου μάθηση, την οικονομία. Θα περίμενε κανείς πρώτα να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη, να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει ειλικρινή διάλογο, ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά που νοιώθουν ότι απειλείται το μέλλον τους και δεν πιστεύουν τα λόγια τα μεγάλα τα ψεύτικα. Και αντί για συγνώμη, πνίγηκε η Ερμούπολη στο νέφος από δακρυγόνα, τα ΜΑΤ δίδαξαν μια κατ΄ εξοχήν ειρηνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα παιδιά τι σημαίνει βία, και οι πολίτες της Σύρου έζησαν εικόνες πρωτοφανούς βίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταγγείλει ότι τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν δακρυγόνα τα οποία περιέχουν το χημικό αέριο CS και το Admisite-DM, αέρια με υψηλή τοξικότητα και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Διαπιστώνουμε ότι συχνά γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία ρίψη χημικών και κλιμάκωση της βίας, με αποτέλεσμα σωματικές βλάβες σε πολίτες χωρίς καν αφορμή.

"πολίτες" για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Σε ανακοίνωσή του ο συνδιασμός "πολίτες κόντρα στον καιρό" σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο αναφέρει οτι,

Σε καλοστημένη κυβερνητική φιέστα με ντεκόρ την απρόκλητη γενικευμένη επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές, τους εργαζόμενους και το λαό της Σύρου, εξελίχθηκε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Τα ΜΑΤ περιφρουρώντας τη “δημοκρατία” του κ. Παπανδρέου, εξάντλησαν την πυγμή τους ενάντια στους εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές της πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη και εμπόδισαν τους εκπροσώπους του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου Αιγαίου να προχωρήσουν στην αίθουσα που είχαν κληθεί επιλεκτικά οι τοπικοί φορείς.
Και λέμε είχαν κληθεί επιλεκτικά, διότι καμία παράταξη της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και εξ όσων γνωρίζουμε και κανενός άλλου φορέα, δεν ενημερώθηκε ούτε κλήθηκε επίσημα στην προγραμματισμένη συζήτηση με τον πρωθυπουργό στο Πνευματικό Κέντρο. Φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί και κομματικοί ηρακλείς του ΠΑΣΟΚ φοβήθηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή και διαφορετικές φωνές που θα τάραζαν την ησυχία του πρωθυπουργού και θα έδειχναν ότι πίσω από την κουρτίνα κρύβονται τα δραματικά προβλήματα της κοινωνίας, που βιώνει την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου.
Όμως η αγανάκτηση και η οργή δεν μπορεί να οριοθετηθούν όσα ΜΑΤ και να κατέβουν, όση καταστολή και να υπάρξει. Η ανεργία, το άδηλο μέλλον για τους νέους, η τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας, η υποβάθμιση της παιδείας, η κατάργηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το fast track ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν ισοπεδώνονται στη συμμετοχή των προθύμων και των επιλεκτικά προσκεκλημένων εντός της αίθουσας.
Καταγγέλλουμε τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στο Συριανό λαό και τη νεολαία και προκαλούμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αν θέλει να επικαλείται τη νομιμότητα της πολιτικής του, να προχωρήσει άμεσα σε λαϊκή νομιμοποίηση των αποφάσεων του, τουλάχιστον με δημοψήφισμα.

καφτηράνης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Για την ανακοίνωση του πολιτευτη της ΝΔ κ. Καφτηράνη σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο μας ενημέρωσε η Τοπική Οργάνωση της ΝΔ της Σαντορίνης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων οτι,

Ως πολίτης αυτής της χώρας και κυρίως ως πολίτης της πιο φιλόξενης και ήρεμης πόλης καταδικάζω τα όσα συνέβησαν χθες στο κέντρο της Ερμούπολης και τα χαρακτηρίζω επιεικώς απαράδεκτα. Η «βία» ποτέ δε φέρνει αποτέλεσμα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών είναι αναποτελεσματικοί , αντιδημοκρατικοί και απαράδεκτοι. Η αποδοχή μιας πολιτικής δε γίνεται με συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες μορφές εξουσίας. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και τα μέτρα που πήρε , παίρνει και θα πάρει είναι αβάσταχτα για όλους τους Έλληνες πολίτες. Μέτρα που δεν είναι επιλογή τους. Στις εκλογές του 2009 ψήφισαν και επέλεξαν μια κυβέρνηση που εξήγγειλε ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα. Είναι επομένως δικαιολογημένη κάθε αντίδραση που εκδηλώνεται με οποιαδήποτε μορφή ειρηνικής διαμαρτυρίας .Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούν και να αφήσουν τις στημένες επικοινωνιακές φιέστες. Ο λαός ξύπνησε. Η αρχή έγινε από τη Σύρο και έπεται η συνέχεια.Στο δια ταύτα : όσοι ήλπιζαν σε κάτι θετικό από την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν. .Το μόνο θετικό , η αντίδραση του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων που έστειλαν σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα πως κάθε παραμύθι έχει το τέλος του.

Κόκκινος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Στην ανακοίνωση του σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινος σημειώνει μεταξύ άλλων οτι,

Είναι λυπηρό για τους νησιώτες μας να βλέπουν τον Πρωθυπουργό, που επέλεξε πριν ένα χρόνο το Καστελόριζο -την εσχατιά της περιφέρειας και της χώρας- για να εξαγγείλει την υποδούλωση της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ., να δίνει αυτή τη φορά από την έδρα της περιφέρειας νέες υποσχέσεις που μοιάζουν με ακάλυπτες επιταγές.
Ο κ. Παπανδρέου αφήνει τους νησιώτες μας εκτεθειμένους και απροστάτευτους στα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν.
Η υγεία «νοσεί» επικίνδυνα, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν, η επιχειρηματικότητα περνά δύσκολες ώρες, το Ναυπηγείο του Νεωρίου και η CAIR της Ρόδου βιώνουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, οι αναπτυξιακές δράσεις στο Νότιο Αιγαίο έχουν σταματήσει και η παιδεία υποβαθμίζεται καθημερινά, ο τουρισμός πορεύεται στον αυτόματο πιλότο.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεν γνωρίζουμε αν ήταν δικιά σας επιθυμία να αποκλειστεί η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την κομματική φιέστα που επεδίωξαν να στήσουν. Όσο όμως και αν προσπαθούν να σας βάλουν στη «γυάλα» και να κρύψουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλί», να ξέρουν ότι δεν θα τα καταφέρουν.Οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές εξαντλήθηκαν. Η κοινωνία μας «χόρτασε» από λόγια και απογοητεύτηκε από την ανακολουθία των έργων και των διακηρύξεών σας.

επιμελητήριο Κυκλάδων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

 
Ξετρελαίνομαι για λεζάντες!

Και καλά τα Δ.Τ. (δελτία Τύπου). Όσο να ναι τα χουμε συνηθίσει. Ο κάθε φορέας (σ.σ. σε περίπτωση που είναι -ή θέλει να δείχνει-σοβαρός «βγάζει» κι ενα δελτίο Τύπου, οχι τίποτε άλλο, αλλά για να ενημερώνονται και οι δημοσιογράφοι..) αλλά λεζάντες είναι η αλήθεια οτι πρώτη φορά βλέπω! Νομίζω δε οτι πρόκειται για το best of της υπόθεσης!
Πρόκειται για τις λεζάντες που περιλαμβάνονται στο ΔΤ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ερμούπολη. (μήπως είστε δημοσιογράφοι; μήπως θέλετε να γίνετε; μήπως έστω νιώθετε το χιούμορ σας να καταπιέζεται;..)

Το Επιμελητήριο πάντως, κι αυτό είναι προς τιμήν του, μας έστειλε μακράν τις καλύτερες φωτογραφίες απο την εκδήλωση, διότι οι υπόλοιπες που έχουμε λάβει....(παιδιά σατανικό, μήπως είστε πολύ "προχωρημένοι" και το κάνετε επίτηδες;) δεν βλέπονται...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου (και τις λεζάντες του φυσικά...),
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε προσωπικά όλα τα στελέχη του Επιμελητηρίου και ενημερώθηκε από τον Πρόεδροκ. Ρούσσο για τις υποδομές, τις ενέργειες και τις δράσεις που έχει αναπτύξει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας στην τεχνολογία, προκειμένου να άρει τα προβλήματα που δημιουργεί η πολυνησιωτικότητα των Κυκλάδων και να προσφέρει στους επιχειρηματίες των νησιών αναβαθμισμένες υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία και να σταθεί αρωγός στην καθημερινή τους προσπάθεια για ανάπτυξη.
Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση, κάνοντας αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις. Εξήρε το έργο του φορέα, χαρακτηρίζοντάς το «δείγμα της μετατροπής των μειονεκτημάτων και των αδυναμιών που προέρχονται από τη νησιωτική φύση των κοινωνιών - όπως των κυκλαδίτικων νησιών - σε προτερήματα», ενώ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των τεχνολογιών και τις ευκαιρίες που αυτές διαμορφώνουν για ευκολότερη και αποτελεσματικότερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος, κυρίως μέσω του Διαδικτύου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Πρόεδρος κ. Ρούσσος ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, που αφορά στην υλοποίηση μιας καινοτόμου λύσης που θα επιτρέψει στα μικρά νησιά του Νομού να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το  σημαντικό πρόβλημα της ηλεκτροδότησής τους.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε επισκέφθηκαν την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπου ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απευθύνει «ζωντανά» χαιρετισμό, μέσω του συστήματος της τηλεδιάσκεψης, στα στελέχη του Επιμελητηρίου στα γραφεία που λειτουργεί ο φορέας στα επτά (7) μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων. «Είμαστε κοντά σας να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τις πολλές προοπτικές που έχουν τα νησιά του Αιγαίου» τόνισε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης σαν ένα είδος ηλεκτρονικής συμμετοχικής δημοκρατίας.


Λεζάντες Φωτογραφιών:
Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε κοντά σας να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τις πολλές προοπτικές που έχουν τα νησιά του Αιγαίου».
Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επικοινωνεί με τα επτά κατά τόπους γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης.

σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο -2

Πλήρες ρεπορτάζ καθώς και τις απόψεις φορέων σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο φιλοξένησε η Συριανή ηλεκτρονική εφημερίδα «άποψη». Στα παρακάτω λίνκ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα κείμενα που αναρτήθηκαν.

http://apopsy.blogspot.com/2011/03/blog-post_7635.html
http://apopsy.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html
http://apopsy.blogspot.com/2011/03/blog-post_9248.html
ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Μηχανικοί Δημοσίου) : Ο πρωθυπουργός ήρθε λαθραία στη Σύρο και έφυγε λαθραία http://apopsy.blogspot.com/2011/03/blog-post_3419.html
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ : Δυναμική λαϊκή απάντηση στην επίσκεψη Παπανδρέου στη Σύρου http://apopsy.blogspot.com/2011/03/blog-post_8910.html

σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο -1

Την άποψη ότι,
«όταν σε μία δημοκρατία, ένας πολιτικός (και μάλιστα πρωθυπουργός) χρειάζεται ειδική διμοιρία ΜΑΤ για να συναντήσει φορείς, τοπικούς άρχοντες και εργαζόμενους, όταν χρειάζεται η ρίψη δακρυγόνων σε μία μικρή πόλη των 12.000 κατοίκων για να μπορέσει να κυκλοφορήσει για 50 μέτρα, όταν χρειάζεται ξύλο και κυνηγητό για να μπορέσει να πάει στο ελικόπτερό του, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το τι «δημοκρατία» έχουμε και πόσο «εκλεγμένοι» είναι οι εκπρόσωποί μας.»
εξέφρασε σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, ο οποίος μας έστειλε και τα λίνκ των βίντεο από τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν.

http://www.youtube.com/watch?v=8PQ_mthJFBE
http://www.youtube.com/watch?v=IyvZ1TzCdaE

οικολογικός άνεμος - ενημέρωση

Ο συνδιασμός «οικολογικός Άνεμος» μας ενημερώνει ότι,
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και οι Σύλλογοι Ξενοδόχων, Εμπορο-επαγγελματιών και Μαζικής Εστίασης Νάξου, μας προσκαλούν στην ημερίδα που συν-διοργανώνουν την Κυριακή 27/3/2011 στις 11.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Αντικείμενο της ημερίδας είναι η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων – Διαλογή στην πηγή - Κομποστοποίηση».

Η περιφερειακή κίνηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ν. Αιγαίου διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: «Τσουνάμι και Πολιτική προστασία. Οργανώνοντας την προστασία μας, μαθαίνοντας από τα παθήματα», την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 18.30, Σύρος, Αίθουσα Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Γεωργία και κτηνοτροφία στο Ν. Αιγαίο την εποχή της οικονομικής και κλιματικής κρίσης: προβλήματα, ευκαιρίες, πρωτοβουλίες» που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Κίνηση «Οικολογικός Άνεμος» και οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Ρόδο την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011. Οι εισηγήσεις εκπροσώπων αγροτικών ενώσεων, ερευνητών, παραγωγών, στελεχών της αυτοδιοίκησης ήταν υψηλού επιπέδου και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.

Τέλος, οι εκλεγμένοι Πράσινοι Σύμβουλοι σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη ενός σημαντικού, νέου, ανεξάρτητου θεσμού που θα δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (στους Δήμους) και το Συμπαραστάτη του Πολίτη (στις Περιφέρειες).

Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

η τοποθέτηση του περιφεριάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη κατα την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Στα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα των νησιών μας στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, κατά τη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Περιφερειάρχης δεν παράλειψε να επισημάνει εμφατικά τις διαχρονικές αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης, κάνοντας λόγο για «θύλακες, γραφειοκρατικούς και πολιτικούς, που αντιστέκονται και αρνούνται να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό να στείλει για μία ακόμα φορά το μήνυμα «προς πάσα κατεύθυνση, για αποκέντρωση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ανέλυσε τις προτάσεις και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την περιφερειακή αρχή, με έμφαση στους τομείς Υγείας, Μεταφορών, Ηλεκτρονικής Περιφέρειας, Τουρισμού και Πρωτογενή τομέα, Τουρισμού και Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πρότυπου καινοτόμου και δημιουργικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Μαχαιρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων οτι,
Είναι τιμή για την Περιφέρειά μας να υποδέχεται σήμερα τον Πρωθυπουργό, που επέλεξε να βρίσκεται στην καρδιά του Αρχιπελάγους, σε μέρες και ώρες κρίσιμες, που χαρακτηρίζονται από ανησυχία και αστάθεια σε διεθνές επίπεδο.
Είστε παρών και πρωταγωνιστής και στα δύο μέτωπα. Είναι σκληρές και ίσως άνισες οι μάχες που δίνετε. Είναι επιλογές με βαρύ κόστος, προσωπικό και πολιτικό, αυτές που κάνετε.
Είναι όμως βαρύ και το φορτίο για τον Έλληνα, που θέλει οι θυσίες του να πιάσουν τόπο.
Θέλει από εσάς την έμπνευση και το κίνητρο για να έχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελπίδα και στην προοπτική. Θέλει να τον ακούτε, να είστε κοντά του.
Γι’ αυτό η παρουσία σας σήμερα στην Περιφέρειά μας είναι σημαντική. Έτσι την αντιλαμβάνονται οι Νοτιοπελαγίτες, έξω και πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
Οι νησιώτες έχουν πολλούς λόγους παραπάνω να ελπίζουν στην έξοδο από τη στενωπό.

Ακόμα και στις εποχές της λεγόμενης “ευημερίας”, οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες πάσχιζαν για τα αυτονόητα και για να πείσουν ότι δεν τους αξίζει η μοίρα της “άγονης γραμμής”.
Έστω και υπό το βάρος της βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι αυτοί που επένδυσαν, ίσως περισσότερο από τον κάθε άλλο Έλληνα, στη διοικητική μεταρρύθμιση, στην αποκέντρωση και στις νέες αυτοδιοικητικές δομές.
Μαζί με αυτούς, και εμείς, όσοι πήραμε την εντολή των συμπατριωτών μας να κάνουμε πράξη αυτά που θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ριζικά και ουσιαστικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Συμπληρώνουμε τρεις μήνες υπηρετώντας τους νέους θεσμούς. Το κάνουμε με πάθος και κόπο πολύ. Καθημερινά χτίζουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.
Καθημερινά όμως διεκδικούμε και την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που μάλλον δεν κατανοούν το σαφές δικό σας μήνυμα.
Οραματιστήκατε θεσμούς με κύρος και δύναμη.
Δεν πρόκειται να γίνει αυτό χωρίς εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Έγιναν πράγματι γενναία βήματα με τον Καλλικράτη.
Υπάρχουν όμως δυστυχώς πολλοί ακόμα θύλακες αντίστασης και άρνησης σε πολλά επίπεδα της κεντρικής διοίκησης.
Είναι θύλακες γραφειοκρατικοί και πολιτικοί που δεν θέλουν να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης.
Σας είχα ζητήσει στο Αγαθονήσι το 2009 ότι αυτό το κράτος με αυτή τη μορφή που έχει σήμερα πρέπει να καταργηθεί, είναι συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό.
Ίσως το μήνυμά σας θα πρέπει να σταλεί ακόμα μία φορά και πιο ηχηρά προς πάσα κατεύθυνση.
ΔΕΝ ζητάμε αρμοδιότητες και πόρους για να καλλιεργήσουμε ψευδαισθήσεις και να ικανοποιήσουμε μωροφιλοδοξίες μας.
Έχουμε στρατηγική που χαράσσουμε και ένα σχέδιο για να υλοποιήσουμε με διαφάνεια και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Κάνουμε αυτό που μας ζητήσατε πριν έντεκα μήνες, από την άλλη πλευρά του Νότιου Αιγαίου, από την Ρόδο που βρεθήκατε.

Είπατε τότε: «Πείτε μου τι θεωρείτε ότι εμείς, κεντρικά, πρέπει να κάνουμε, και τι θεωρείτε ότι εσείς μπορείτε να σηκώσετε, γιατί εμείς θα αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, θα δώσουμε δυνατότητες.
Θα θέλαμε τα περισσότερα θέματα να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε εσείς».
Και όμως, συνεχίζουμε, όπως και πριν, να συνωστιζόμαστε καθημερινά έξω από τα γραφεία των υπουργών για την επίλυση προβλημάτων των περιοχών μας.
Γιατί ακόμα και σήμερα η γραφειοκρατία και το συγκεντρωτικό κράτος θέλει να ελέγχει και το επιτυγχάνει την περιφέρει σε όλα τα επίπεδα.

ΣΗΜΕΡΑ, εδώ στη Σύρο, είναι σαν να συνεχίζουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε στη Ρόδο, στις 23 Απριλίου του 2010.
Μόνο που τώρα, στο Νότιο Αιγαίο πιστεύουμε ακόμα πως οι νέοι θεσμοί οι νέες δυνατότητες οι νέες ευκαιρίες και βεβαίως η νέα δυναμική που αναπτύσσουμε θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του κέντρου.

Κύριε Πρόεδρε,
εδώ στο Νότιο Αιγαίο, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που θα μας δοθεί.
Βρίσκεστε σε έναν τόπο, που οι αρχές, οι φορείς και οι πολίτες του, συμφώνησαν να διεκδικήσουν και να πετύχουν ό, τι θεωρείτο μέχρι σήμερα ανέφικτο και αναπόφευκτο για τον νησιωτικό χώρο.
Η πολυδιάσπαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου απαιτεί πολυάριθμες υποδομές και δέσμευση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων δυσανάλογα μεγαλύτερους από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.
Η προσπάθεια που καταβάλουμε ως νέα περιφερειακή αρχή με ελάχιστο προσωπικό είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες ως ευκαιρίες και τις δυνατότητες ως αναπτυξιακή προοπτική και για τα 48 κατοικημένα νησιά μας.
Η ισοπολιτεία για κάθε κάτοικο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αλλά και η παροχή καλύτερων προσφερομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες μας αποτελούν το στρατηγικό στόχο της αναπτυξιακής μας πολιτικής, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και το δυναμισμό των επιχειρήσεων.
Σκοπός μας είναι οι πολιτικές και οι δράσεις να εξασφαλίζουν καλές υπηρεσίες ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου.
Είναι γεγονός πως για την επίτευξη του σκοπού μας απαιτείται συνέργεια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, κοινωνικοί εταίροι, κ.λ.π) αλλά και εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Είναι πολύ σημαντικό πέραν των διατιθέμενων αναπτυξιακών πόρων, να υπάρξει μέριμνα για την εφαρμογή ειδικών πολιτικών και δράσεων».

τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Σύρο

Στο κείμενο που ακολουθεί, παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου κατα την διάρκεια της επίσκεψής του την Δευτέρα 21 Μαρτίου στην Σύρο και της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους φορέων του Νοτίου Αιγαίου.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης". Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και συνομίλησε με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου, ενω συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση με Προέδρους και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Φίλες και φίλοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή σας και τη φιλοξενία στο νησί σας. Συνηθίζεται να επισκεπτόμαστε τα νησιά το καλοκαίρι, αλλά εγώ ήθελα να επισκεφθούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα νησιά μας, τώρα -όπως και πριν από λίγες εβδομάδες τη Σαμοθράκη- τώρα το χειμώνα, γιατί τώρα βλέπουμε από κοντά, μαζί σας, τα προβλήματα και τις δυσκολίες αυτής της εποχής. Αλλά και γιατί πρέπει να έχουμε μια σοβαρή προετοιμασία για την τουριστική περίοδο που έρχεται.
Πριν μιλήσουμε για τα δικά σας θέματα, τα νησιωτικά ζητήματα, αλλά και της Σύρου, θα ήθελα να πω δυο λόγια γενικότερα.
Γνωρίζετε ότι είμαστε εδώ, για να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, από την Ελλάδα, που πέρασε από μια κρίση και ηθική και οικονομική, σχεδόν χρεοκοπίας, μιζέριας, αλλά και μόνιμης ταλαιπωρίας του πολίτη από ένα πολιτικό σύστημα που δεν τον σεβόταν.
Γιατί ό,τι βιώνουμε σήμερα, είναι σύμπτωμα πολλών και σύνθετων αιτιών: νοοτροπίες, ένα κρατικοδίαιτο και συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης, ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κεντρικό κράτος, ατιμωρησία, η λογική ότι εδώ όλα επιτρέπονται. Όλα αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε και βεβαίως, το κάνουμε κάθε μέρα που περνά.
Δεν ζητούμε την ανοχή, ζητούμε τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια. Συμμετοχή, όχι απλά με διαμαρτυρία, αλλά με πρωτοβουλία και με δημιουργία. Πρωτοβουλία όλων. Γιατί εμείς επιχειρούμε να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από βάρη του παρελθόντος.
Και μπορεί να αναρωτηθούν πολλοί: «Μα, τώρα, τι μας λέει ο Πρωθυπουργός; Εντάξει, ας τα κάνει εφόσον αυτά πιστεύει, ας τα αλλάξει».
Θέλω ακριβώς σε αυτό το σημείο να σταθώ, διότι μακάρι να μπορούσε μόνο ένας Πρωθυπουργός ή μια Κυβέρνηση να αλλάξει όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, απλώς με κάποιους νόμους. Οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, είναι πολύ ισχυρές και χρειάζεται ολόκληρη η κοινωνία, όλοι οι φορείς, να δουλέψουμε μαζί για να τις αποδομήσουμε, να τις χτυπήσουμε, να αλλάξουμε και να φτιάξουμε κάτι πολύ καλύτερο.

Το είπατε κι εσείς, και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενοι για παράδειγμα στις νοοτροπίες που επικρατούν σε σχέση με τον συγκεντρωτισμό και τον φόβο από το ενδεχόμενο να δώσουμε εξουσίες στον πολίτη, στην Περιφέρεια.
Αναφερθήκατε κι εσείς σε πολλά θέματα, στελέχωσης, παιδείας, υγείας, Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, που πρέπει να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες. Παραδείγματος χάριν, αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια συνενώσεων σχολείων και υπάρχουν βεβαίως, αντιδράσεις. Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις θα μπορούσε, παραδείγματος χάριν να μεταφερθούν αρμοδιότητες για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, στην ίδια την Περιφέρεια.
Το πώς θα στελεχωθούν τα σχολεία, με ποια κριτήρια θα στελεχωθούν, τι είδους σχολεία θέλουμε, ακόμη και τι μαθήματα πρέπει να υπάρχουν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, τι αριθμός καθηγητών ή δασκάλων χρειάζεται, όλα αυτά θα μπορούσαν να περάσουν στην Περιφέρεια.
Οι χώρες που έχουν τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως η Φινλανδία, η Σκανδιναβία, οι Βόρειες χώρες, έχουν αποκεντρωμένες δομές. Είναι αποκεντρωμένες οι αποφάσεις για τα σχολεία στην Περιφέρεια, αλλά και στο ίδιο το σχολείο, ο ίδιος ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο ίδιος ο Διευθυντής του Σχολείου μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες, να διαμορφώνει, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά, τις συνθήκες, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, καλύτερα το πρόγραμμα σπουδών.

Και έρχομαι τώρα εδώ, στη Σύρο, στην δική μου επίσκεψη και του κλιμακίου της Κυβέρνησης. Γνωρίζετε, πόσο δεμένος είμαι με τα Νησιά μας, πόσο τα αγαπάω, το Αιγαίο, τη Σύρο, που έχω επισκεφτεί πολλές φορές. Και είναι για μένα χαρά και συγκίνηση να βρίσκομαι εδώ, σ’ αυτήν την όμορφη περιοχή, σε αυτό το όμορφο Νησί.
Το Αιγαίο, επειδή ταξιδεύω στον κόσμο, είναι από τα ομορφότερα, αν όχι το πιο όμορφο μέρος του κόσμου, αλλά είναι και λίκνο του δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν λέω δυτικού πολιτισμού. Λέω δημοκρατικού πολιτισμού. Διότι έχει αποδειχθεί από τις επαναστάσεις στην περιοχή μας, ότι ο πολιτισμός της δημοκρατίας, αυτά τα οποία έχουμε εμείς ως παράδοση, δεν είναι δυτικός πολιτισμός, είναι ο πολιτισμός που αναζητά όλη η ανθρωπότητα.
Και βεβαίως, είναι μια περιοχή που έχει ανοιχτούς ορίζοντες. Μας δίνει τη δυνατότητα να οραματιζόμαστε, να ονειρευόμαστε κάτι καλύτερο, μας δίνει και δύναμη και δημιουργικότητα. Όπως έλεγε και ο Οδυσσέας Ελύτης, όταν έγραφε για τις Κυκλάδες: «Ο νους ξεπερνιέται από μερικά κύματα και λίγες πέτρες». Τυγχάνει να είναι σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα για την Ποίηση. Εγώ θα έλεγα ότι, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τη Δημιουργία, διότι αυτό σημαίνει ποίηση.

Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και εμείς. Τη νησιωτικότητα, που όταν συζητάμε για αυτήν, συνήθως την ταυτίζουμε με το δύσκολο, το αρνητικό, τις αδυναμίες. Τη νησιωτικότητα πρέπει να την μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα της περιοχής και της χώρας μας.
Αυτό είναι ακριβώς που ελπίζουμε να κάνουμε με τις επιλογές μας σε ένα χώρο, το Αιγαίο, που ήταν πάντα ένα «σφουγγάρι» ιδεών, τάσεων και ρευμάτων, που αναδείχθηκε έτσι σε κέντρο πολιτισμού με τεράστια επιτυχία.
Έχουμε και στην Κυβέρνηση αυτή τη φορά πολλούς νησιώτες, ο Τάκης Ρήγας, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Νικητιάδης, ακόμα και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέλει να θεωρείται Σεριφιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Άννα Νταλάρα και πολλοί ακόμα, όχι μόνο από εδώ, αλλά από το Ιόνιο, την Κεφαλλονιά, και βεβαίως από την Κρήτη πολλούς, και τον Γραμματέα μας. Πιστεύω ότι, φέρνουν κι αυτοί το πνεύμα της καινοτομίας και των ανοιχτών οριζόντων.

Αμέτρητα πλεονεκτήματα, που μπορούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική κίνηση και πολύ μεγαλύτερη ευημερία. Γι΄ αυτό, αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε δεν είναι το φθηνό κατάλυμα - αυτό το προσφέρουν δυστυχώς πολύ εύκολα πολλές άλλες χώρες και πολλές φορές πολύ φθηνότερα - αυτό που πρέπει να προσφέρουμε, είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, αυτό θέλει και ο επισκέπτης, μια διαφορετική εμπειρία ζωής.
Που βεβαίως θα συντίθεται, θα συναποτελείται, από το περιβάλλον, τους ανθρώπους, που είναι ο πολιτισμός, είναι η ανθρωπιά, είναι το κέφι μας, η συμπεριφορά μας, τα έθιμά μας, τα τοπικά προϊόντα – πολύ σωστά μίλησε ο περιφερειάρχης για την ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής παραγωγής, των τοπικών προϊόντων, με την ιστορία μας και τον τουρισμό.
Αυτός ο συνδυασμός είναι και μοναδικός και ποιοτικός. Αλλαγή όμως σημαίνει και εμείς να ανακαλύπτουμε τα νησιά μας, την κάθε περιοχή μας. Δυστυχώς, ο συγκεντρωτισμός με την πελατειακή νοοτροπία, δεν βοήθησε ώστε να ανακαλύπτουμε και εμείς το δικό μας χώρο, διότι μας ανάγκαζε να κοιτάμε πάντα μακριά, το κέντρο, την εξουσία για κάθε μας ιδέα, για κάθε μας πρόταση, για κάθε μας πρωτοβουλία. Μας «ευνούχισε» ουσιαστικά η πελατειακή αντίληψη, ενώ μπορούμε να ανακαλύψουμε τόσα.
Η κάθε γωνιά είναι και η ιστορία. Το κάθε νησί, το κάθε βουνό, η κάθε παραλία είναι ευκαιρία, για πολιτισμό, για ένα άθλημα διαφορετικό. Η κάθε σπιθαμή της χώρας μας μπορεί να αναδεικνύει και μια νέα μοναδική εμπειρία με ταυτότητα, όχι εισαγόμενη, αλλά με ταυτότητα ελληνική και τοπική.
Έτσι αυτή η ολοκληρωμένη εμπειρία μπορεί να μείνει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη, να τον κάνει να θέλει να έρθει ξανά αλλά και να διαδώσει αυτή την εμπειρία σε πολλούς άλλους στη χώρα του.

Αυτό απαιτεί, και να ανακαλύψουμε ξανά και τον δικό μας τόπο, και να ξαναγαπήσουμε τον τόπο μας, να αγαπήσουμε και τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας και τις ομορφιές, αλλά και να τις σεβαστούμε και να τις αναδείξουμε. Να τις αναδείξουμε με έναν συνδυασμό φυσικού περιβάλλοντος, κλίματος, διατροφής, ντόπιων προϊόντων από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και αξιοποίησής τους, ενσωμάτωσής τους, θα μπορούσε να πει κανείς, στον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Γιατί τουρισμός στις Κυκλάδες σημαίνει και διατροφή, σημαίνει να είναι ωφελημένος κι ο αγρότης κι ο κτηνοτρόφος. Το αναφέρω γιατί κι εσείς θέσατε τα προβλήματα αυτά.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτό χρειάζεται συνέργειες και σχεδιασμό από τη δική σας μεριά και τη δική μας στήριξη.
Ο δρόμος της ποιότητας, είναι το δικό μας στοίχημα. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ποιότητας, της αξίας. Αυτό σημαίνει να επενδύσετε στα εξαιρετικά προϊόντα σας. Τα λουκούμια της Σύρου, η φάβα της Σαντορίνης, το κρασί της Πάρου και της Σαντορίνης, η γαστρονομία της Σίφνου. Να αναδειχθεί παράλληλα η πλούσια κληρονομιά, οι μεγάλοι μουσικοί του νησιώτικου και του ρεμπέτικου, η μοναδική αρχιτεκτονική της Ερμούπολης.
Είναι μερικά μόνο παραδείγματα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχετε, τα οποία μπορούν να συμβάλουν για να βγούμε όλοι, να βγείτε εσείς κατ' αρχήν, πολλαπλά κερδισμένοι, να κατακτήσετε και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Και βεβαίως, έχουμε και άξιους εκπρόσωπους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Συνδυασμός του φίλου Γιάννη Μαχαιρίδη εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο. Νομίζω ότι, αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη σημερινή εκλεγμένη Διοίκηση και βεβαίως, αυτό δημιουργεί και ιδιαίτερες ευθύνες στην εκλεγμένη Περιφέρεια να αποδείξει ακριβώς τον ιστορικό ρόλο που έχει αναλάβει.
Πριν από λίγο ήμουν στο Επιμελητήριο και είδα την πολύ σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Δουλειά που δείχνει πώς μπορεί να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και πώς πρέπει να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Είναι μια πρωτοπόρα δουλειά. Μέσα από τις δυσκολίες του νησιωτικού χώρου, γίνατε πρότυπο, με τη δημιουργία αυτού του δικτύου ψηφιακής ενοποίησης και συνεργασίας των Επιμελητηρίων. Ένα πρότυπο, το οποίο θα μπορούσε να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο "Καλλικράτης" είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά είναι όμως και μια αρχή. Αλλάξαμε, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη.
Δεν θα αρκεστούμε μόνο σε αυτά, και εγώ θα επιμείνω να μεταφερθούν στην Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλές ακόμη αρμοδιότητες, όπως βεβαίως και πόροι. Θα ήθελα μάλιστα να απευθύνω μια πρόσκληση πρόκληση, ειδικά σε εσάς, τους νησιώτες. Θέλω προσωπικά, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, περισσότερες προτάσεις και πρωτοβουλίες για ενίσχυση της αποκέντρωσης.
Θέλω να γίνετε πρωτοπόροι της αποκεντρωμένης διοίκησης, αυτής της ριζικής αλλαγής του κράτους, πάντα βεβαίως, μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές, ανοιχτές, λογοδοσίας και διαφάνειας, διότι και αυτό αποτέλεσε δυστυχώς μία ασθένεια που πέρασε από την κεντρική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση τα περασμένα χρόνια.

ερώτηση του γεν. επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για το θέμα του sea diamond

Ενημέρωση σχετικά με αξιοποίηση της καταγγελίας που απεστάλει στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την μη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του θαλάσσιου Περιβάλλοντος απο το προ 4ετίας ναυάγιο του Κ/Ζ sea diamond, μας παρείχε το δικηγορικό γραφείο του κ. Γαβρίλη με έδρα τα Φηρά της Σαντορίνης.
Η ενημέρωση αφορά στην απάντηση του ειδικού Επιθεωρητή κ. Δουλαδίρη, προς το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, απο το οποίο ζητά ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση.

παραλαβή 2 οχημάτων απο την κοινωφελή επιχείρηση της Οίας

Η Κοινοτική Κοινωφελής Επιχείρηση της Οίας μας ενημέρωσε για την παραλαβή στα πλαίσια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» 2 οχημάτων με ειδικό εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης ανθρώπων με ειδικές ανάγκες σε όλο το νησί της Σαντορίνης.
Την προμήθεια των οχημάτων χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, το οποίο στην ανακοίνωσή της η Επιχείρηση ευχαριστεί, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Προέδρου κ. Χάλαρη και των μελών του Δ.Σ. της Κοινοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Οίας.
"Η προμήθεια των οχημάτων μεταφοράς ΑΜΕΑ που διαθέτουν τις εγκεκριμένες προδιαγραφές και standards ασφαλείας αποτελεί ανάγκη αλλά και υποχρέωση προκειμένου να εξυπηρετούνται αξιοπρεπώς και με ασφάλεια συνάνθρωποι μας με κινητικά προβλήματα", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιχείρηση.

επιμελητήριο - ημερίδα για το e-shop, συμπεράσματα

Για τα αποτελέσματα της πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την δυνατότητα -την οποία τους παρέχει δωρεάν μέσα απο την δικτυακή του πύλη- να προωθούν τα προιόντα τους, μας ενημερώνει η γραμματεία του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη διεξήχθη, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου, η προγραμματισμένη εκδήλωση παρουσίασης της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα», του νέου «εργαλείου» που παρουσιάζει το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο πλαίσιο της προσπάθειας του για στήριξη της παραγωγής και εμπορίας των τοπικών προϊόντων και της τοπικής αγοράς.
Η νέα αυτή εφαρμογή, που προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και αποτελεί κομμάτι της παροχής πρωτοποριακών υπηρεσιών, παρέχοντας στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων (π.χ. κρασιά, τυριά, μέλι, γλυκά αλλά και κεραμικά, χειροτεχνήματα κ.α.) τη δυνατότητα να προβάλλουν και να προωθούν τα προϊόντα τους μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) που θα λειτουργεί εντός της δικτυακής πύλης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr  ακόμα και αν οι ίδιοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες τεχνολογικές υποδομές.
Στόχος της εφαρμογής είναι η τόνωση της κυκλοφορίας των ποιοτικών Κυκλαδικών προϊόντων με τη δημιουργία διαύλων πώλησης τόσο εντός του Νομού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης της ταυτότητας και εμπορευσιμότητας των Κυκλαδικών προϊόντων, ιδίως στην παρούσα, δυσχερή οικονομική συγκυρία.
Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε, επίσης, στις παραμέτρους του σχεδιασμού της προσπάθειας αυτής, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές ιδιαιτερότητες τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και σε επίπεδο νησιών, καταλήγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται μια παρόμοια δυνατότητα, κυρίως στους μικρούς παραγωγούς, που ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν την καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι, πέραν της δυνατότητας που δίνει το σύστημα στους ιδιώτες και επαγγελματίες όλης της χώρας, δίνεται έμφαση στη μεταφορά εντός του Νομού, γεγονός που, ειδικά για τα μέλη του AegeanCuisine, δίνει λύση ώστε να προμηθεύονται τα παραγόμενα προϊόντα όταν αυτά δεν κυκλοφορούν στο νησί όπου δραστηριοποιούνται.
Ο κ. Γιώργος Καλώστος, διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, υπογράμμισε το γεγονός ότι η νέα αυτή υπηρεσία, ειδικά στον τομέα των τροφίμων και ποτών, συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Πρωτοβουλίας AegeanCuisine, μέσω της οποίας γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων των νησιών μας.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα», με παραδείγματα επιχειρήσεων και προϊόντων που είχαν αναρτηθεί σε αυτήν ειδικά για την εκδήλωση.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην απλότητα διαχείρισης της εφαρμογής, η οποία επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να χειρίζονται μόνοι τους, απλά, εύκολα και γρήγορα, την παρουσίαση της επιχείρησης και των προϊόντων τους, τονίζοντας, βέβαια, ότι τα στελέχη του Επιμελητηρίου και της Εταιρείας Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους για κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη.

Με το πέρας της παρουσίασης και υπό τον συντονισμό του διευθυντή του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξη Τσιάντη, το κοινό –περίπου 150 παραγωγοί και έμποροι της Σύρου και των νησιών Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σαντορίνης και Μήλου, που παρακολουθούσαν «ζωντανά» την εκδήλωση από τους χώρους των γραφείων του Επιμελητηρίου μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης – έθεσε ερωτήματα προς το πάνελ.
Η συζήτηση που ακολούθησε είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καταδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία του θέματος για τους επιχειρηματίες των νησιών, ενώ ακούστηκαν και αρκετές προτάσεις, η εφαρμογή και υλοποίηση των οποίων θα εξεταστεί άμεσα από το Επιμελητήριο, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση της εφαρμογής προς όφελος των επιχειρήσεων.