Σάββατο, Σεπτεμβρίου 04, 2010

Περισσότερες και καλύτερα οργανωμένες από κάθε άλλη χρονιά ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στη Σαντορίνη, γεγονός που έχει βάλει για τα καλά το νησί στον εγχώριο πολιτιστικό χάρτη, κάνοντας το ένας αξιοσημείωτο προορισμό για διακοπές που μπορούν να συνδυαστούν με την ποιοτική διασκέδαση.


Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιρού και στα περισσότερα χωριά του νησιού πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις απο ομάδες και καλλιτέχνες απο την Σαντορίνη την Αθήνα ή και απο άλλες πόλεις, τόσο απο νέους μουσικούς και καλλιτέχνες όσο και διεθνώς καταξιωμένους.

Από τις σημαντικότερες διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2010 ήταν οι εκδηλώσεις της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήρας (ΔΗΚΕΘ) και της ΔΕΠΟΤΑΘ που συνδύασαν την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και των εθίμων με την εμπειρία των συναυλιών, σε ενα πρόγραμμα που φάνηκε οτι κάλυψε τα γούστα τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού.

Με την διοργάνωση, είτε με την στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων έγιναν οι εξής εκδηλώσεις:

Σάββατο 17/7 Κονσέρτο πιάνου με την Γιούλια Μπαλ στο Μπελλώνειο.
Κυριακή 18/7 Μουσική βραδιά αφιερωμένη «στα παιδιά που έφυγαν νωρίς», με τους Γιώργο Ρούσσο στο πιάνο, Γιώργο Καράτσαλο κιθάρες-φωνή και την Ντόρα Αθανασίου στο τραγούδι, στο Μπελλώνειο.
Δευτέρα 19/7 Συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη στην«CANAVA ROUSSOS»
Δευτέρα 2/8 Συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Τετάρτη 4/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τα χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας και το συγκρότημα «Τ’Αηδονάκια στο Γήπεδο Καμαρίου
Σάββατο 7/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και το συγκρότημα «Φαρισαίοι» στην παραλία της Περίσσας.
Τρίτη 10/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» και το συγκρότημα του Μανόλη Βουρβαχάκη στην Πλατεία των Φηρών
Τετάρτη 11/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Σαντορίνης «Οι Ακρίτες» στην Πλατεία των Φηρών
Πέμπτη Μουσικοχορευτική νησιώτικη εκδήλωση με το διεθνές χορευτικό σχήμα «Κατερίνα Δαρζέντα» της Σταματίνας Ξιάρχου και τα χορευτικά σχήματα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ του Δήμου Θήρας. Συμμετείχε το συγκρότημα «Φαρισαίοι» και στο βιολί ο Δημήτρης Νομικός, στην Πλατεία των Φηρών
Παρασκευή Χοροί του κόσμου από την σχολή «Escuella de Baille» της Κέλυ Πατσιλινάκου, στην Πλατεία των Φηρών.
Σάββατο 14/8 – Κυριακή 15/8 Ιερός Ναός Επισκοπής, Μέσα Γωνιά «Πανηγύρι Επισκοπής» από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας
Κυριακή 15/8 ώρα:21:30 Χοροεσπερίδα του Συλλόγου Μεσαγωνιατών Θήρας την «CANAVA ROUSSOS»
Τετάρτη 18/8 «Ψάλλοντας και Τραγουδώντας στην Επισκοπή». Συναυλία με την Μαρίζα Κωχ, τον Χρόνη Αηδονίδη και πολυμελή συγκροτήματα παραδοσιακών οργάνων από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας, στο Προαύλιο της Επισκοπής.
Πέμπτη 19/8 Συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρήστο Θηβαίο στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Πέμπτη 19/8 Ολονύκτιο Πάρτυ νεολαίας από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας στην Παραλία Καμαρίου (Καμάρα)
Παρασκευή 20/8 Ξενάγηση στην Αρχαία Θήρα, στο Μέσα Βουνό και στην Αρχαία Οία από την αρχαιολόγο Μάγια Ευσταθίου και τους συνεργάτες της
Πέμπτη 19/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και τα χορευτικά του. Παίζουν «Τ’Αηδονάκια», στο βιολί ο Σπύρος Βασσάλος, στην Πλατεία του Εμπορείου
Πέμπτη 19/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.
Σάββατο 21/8 Ποδοσφαιρικός Αγώνας : Νέοι – Παλαίμαχοι Αθλητές της Θύελλας Καμαρίου από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας στο Γήπεδο Καμαρίου
Σάββατο 21/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης
Κυριακή 22/8 Μουσικοχορευτική εκδήλωση με το διεθνές χορευτικό σχήμα ¨Κατερίνα Δαρζέντα» της Σταματίνας Ξιάρχου και τα χορευτικά σχήματα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ
Πέμπτη 26/8 Συναυλία με το Τρίφωνο στην «CANAVA ROUSSOS»
Σάββατο 28/8 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ 2010 Εικονική Έκρηξη Ηφαιστείου.

Ανανεωμένο, δυναμικό και νεανικότατο ήταν το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη υπό την διεύθυνση και επιμέλεια του κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε 6 συναυλίες, μια έκθεση ζωγραφικής, μια θεατρική παράσταση και δύο παρουσιάσεις βιβλίων.
Το Φεστιβάλ σήκωσε αυλαία την 1η Αυγούστου με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής και χαρακτικής με τίτλο “Άρωμα Θάλασσας” στην οποία συμμετείχαν πέντε νέοι, αλλά καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί, όλοι ηλικίας 35-40 ετών. Με ζωγραφικά τους έργα (λάδια και ακουαρέλες) συμμετείχαν η Τάνια Δημητρακοπούλου, ο Πάνος Κόκκαλης και ο Κώστας Παππάς, ενώ με χαρακτικά τους έργα (ξυλογραφίες και χαλκογραφίες) συμμετείχαν η Κλέβες Κρίσικο και ο Δημήτρης Τσιρογιάννης.

Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκίνησε στις 4/8 με την Ρίτα Αντωνοπούλου, μια νέα τραγουδίστρια που έχει κερδίσει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες, την ερμηνεία της και την ιδιαίτερη σκηνική της παρουσία. Η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσίασε μια μουσική παράσταση στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι για πιάνο και φωνή ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών αλλά και ξένα καθώς και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία. Μαζί της στο πιάνο ο Άκης Μουχλιανίτης.

Στις 7/8 δύο πολλά υποσχόμενοι βραβευμένοι καλλιτέχνες, η νεαρή σοπράνο Ελένη-Λυδία Σταμέλλου και ο πιανίστας Μάριος Καζάς, μας ταξίδεψαν με γνωστά κομμάτια από τον κινηματογράφο και τα musicals.
Στις 10/8 παρουσιάστηκε η παράσταση “Όταν η Κόκκινη Κλωστή Χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος” από την ομάδα κουκλοθεάτρου “Φτουξελευτερία” με ζωντανή ελληνική παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.
Ξεχωριστή εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ αποτέλεσε στις 13/8 το ρεσιτάλ “Piano in Passion” του master του πιάνου Βασίλη Τσαμπρόπουλου, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου μουσικού που το όνομά του είναι ταυτισμένο με το πιάνο.
Στις 17/8 η Μόρφω Τσαϊρέλη, συμπράττοντας με μία 5μελή αντρική ορχήστρα, παρουσίασε τη μουσική παράσταση “1 γυναίκα ... 5 άντρες ερμηνεύοντας μεγάλες ελληνικές και ξένες επιτυχίες αγαπημένων συνθετών.
Το ταξίδι συνεχίστηκε στις 20/8 με τον Γιώργη Χριστοδούλου και το Cabaret Infantil. Μια συναυλία με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο σε ακούσματα pop, bossa nova, mambo, swing, cha-cha, διασκευές σε ισπανόφωνα και γαλλικά τραγούδια, αλλά και σε παλιά ελληνικά λαϊκά τραγούδια.
Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώθηκε στις 23/8 με το Dimos Dimitriadis Jazz Quartet - New Play με μουσικές από το σημερινό παγκόσμιο πρόσωπου της τζαζ.

Επίσης, στους χώρους του Μεγάρου Γκύζη φιλοξενήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου "The Muse" 4 - 7 Σεπτεμβρίου.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη International Association of Art "The Muse" και σκοπός του είναι να ανακαλύψει νέα ταλέντα. Απευθύνεται σε πιανίστες ηλικίας από 15 έως 30 ετών και διεξάγεται τρεις γύρους. Οι πρώτοι τρεις διεθνείς διαγωνισμοί, το 2005, 2006 και 2007, προσέλκυσαν αμέσως την προσοχή νέων μουσικών από όλο τον κόσμο, που ήρθαν στη Σαντορίνη να αναδείξουν το ταλέντο τους και να λάβουν αναγνώριση από τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής και του κοινού. Στην φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε ακρόαση και διαγωνισμός για νεαρότατους πιανίστες ηλικίας από 5 ετών που ταξίδεψαν από την Σιγκαπούρη, την Σερβία και άλλες χώρες προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Θεσμός  για την Σαντορίνη είναι το «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης» που φέτος έκλεισε 32 χρόνια παρουσίας και προσφοράς του στην πολιτιστική ζωή του νησιού. Το φεστιβάλ αποτέλεσαν και φέτος 6 συναυλίες, οι εξής:
Την Κυριακή 5 Σεπτεβρίου πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Τρίο Ήχος» με μουσικούς απο την Αυστρία και την Ελλάδα. Συμμετείχαν οι μουσικοί Νίνα Ποπονιγκ στο βιολί, Έλλη Φιλίππου στο βιολοντσέλο και Κριστιν θα ακουστούν έργα των Μπετόβεν, Άαρον Κόπλαντ και Μπραμς.
Την Τρίτη 7 Σεπτεβρίου ρεσιτάλ πιάνου με τον Πασκαλ Γκονταρ απο την Γαλλία
Η συναυλία αποτέλεσε αφιέρωμα στον Φρειδερίκο Σοπέν και τον Ροβέρτο Σούμαν για την επέτειο των 200 χρόνων απο την γέννησή τους.
Την Παρασκευή 10 Σεπτεβρίου συναυλία με το κουαρτέτο εγχόρδων της σκάλας του Μιλάνου και τον σολίστα Μαρκο Σολλινιο με τους :
Φρανσέσκο Μαναρα βιολί, Πιεραντζελο Νεγκρι βιολί, Σιμονιντε Μπρακονι βιόλα, Μασιμο Πολιντορι βιολοντσέλο και Μαρκο Σολλίνι πιάνο.
Την Κυριακή 12 Σεπτεβρίου συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο στο βιολί και τον Ενρικο Πατσε στο πιάνο. Ακούστηκαν σονάτες των Σουμαν, Συμανοφσκι και Μπετόβεν
Την Παρασκευή 17 Σεπτεβρίου συναυλία με τον Σπύρο Μουρίκη στο κλαρινέτο, τον Μιλος Μλεινικ στο βιολοντσέλο, και την Αθηνά Καποδίστρια στο πιάνο. θα παρουσιαστούν έργα των Μότσαρτ, Σαιν Σανς, Φορε, Γραναδος, Κασαντο και Μπετόβεν.

Το “Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης” έχει ιδρυθεί και το διευθύνει καλλιτεχνικά η Αθηνά Καποδίστρια ενώ πραγματοποιείται στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Νομικού η οποία παραχωρείται γενναιόδωρα κάθε χρόνο για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Φεστιβάλ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού της χώρας καθώς και κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ταξιδεύουν στην Σαντορίνη προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συναυλίες στην υπέροχη αίθουσα με θέα την Καλντέρα του Συνεδριακού Κέντρου Νομικού στα Φηρά.


Ομαδική έκθεση ζωγραφικής διοργάνωσε η Κοινότητα της Οίας και η Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση της Οίας.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε 21-29 Αυγούστου στον φιλόξενο χώρο στο πανηγυρόσπιτο του Αγίου Γεωργίου στην Οία, όπου παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής των καλλιτεχνών :

Αληθινή, Κάτωνας Ασιμής, Χριστόφορος Ασιμής, Σταύρος Γαλανόπουλος, Άννα Γρηγορίου, Κατερίνα Ιωαννίδου, Μελάς Καραγιάννης, Δημήτρης Κολιούσης, Βασίλης Κύρκος, Παντελής Λεούσης, Ναυσικά Νούσια, Αντώνης Νταγαδάκης, Μαρία Ξαγοράρη, Λία Σταμοπούλου, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Ελένη Στύλιου, Φωτεινή Χαμιδιελή, Michael Grigg, Jean-Luc Jankowski.

Επίσης, στην Οία πραγματοποιήθηκε το 3ο ετήσιο Φεστιβάλ προβολής ταινιών μικρού μήκους "Super 8 Film Festival" 27,28,29 Αυγούστου.

Οι χαρακτηριστικοί λευκοί τοίχοι της Οίας θα «μετατράπηκαν» για άλλη μια φορά σε «οθόνες» φιλοξενώντας ταινίες από πολλές χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα κτλ. Οι ταινίες αφορούν όλα τα ήδη του κινηματόγραφου. Ορισμένες προβολές θα συνοδευτηκαν από ζωντανή μουσική.

Στις 22 Ιουλίου Οία παρουσίασε το πρόγραμμά του στην Οία το Mozart Quartett Salzburg και ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος σε μια συναυλία στην Πλατεία Παναγίας Ακαθίστου Ύμνου (Πλατσανή).


Ποικίλο και για όλα τα γούστα ήταν φέτος το πρόγραμμα του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης "Το Αρκάδι"που περιελάμβανε 14 εκδηλώσεις.

Επιγραμματικά, ήταν οι εξής: η θεατρική παράσταση «8 γυναίκες κατηγορούνται» απο την θεατρική ομάδα του Συλλόγου σε σκηνοθεσία της Στέλλας Καραμπεροπούλου που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στο Οινοποιείο Μπουτάρη. Η παράσταση «Η χώρα των πουλιών» μια διασκευή του Γιάννη Καλαντζόπουλου στις «όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Καραμπεροπούλου απο την παιδική θεατρική ομάδα του Συλλόγου.
Στις 3 Ιουλίου ο σύλλογος γιόρτασε τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης με εσπερινό στην Παναγία την Κόκκινη στον Καρτεράδο και κρητικό πανηγύρι με ζωντανή μουσική από τους Μανόλη Βουρβαχάκη, Μιχάλη Καβαλάρη και Κώστα Κόλλια.
Στις 7 Ιουλίου διοργανώθηκε συναυλία παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής με τον Γιώργο Μανολάκη στο λαούτο, το μπούλγαρι και το μπουζούκι καθώς και τους μουσικούς Γιάννη Ρομπογιαννάκη, Γιώργο Γιανναδάκη, Βαγγελιώ Φασούλα και Γιώργο Μαυρομανωλάκη.
Στις 21 και 23 Ιουλίου έγινε αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκη από το συγκρότημα «Φωνές του Νότου» στα Φηρά και την Οία.
Στις 25 Ιουλίου διοργανώθηκε μουσική βραδιά με τον Μιχάλη Τζουγανάκη και το συγκρότημά του, ενω στις 28 Ιουλίου συνδιοργανώθηκε χορευτικό Φεστιβάλ μεταξύ του Συλλόγου Κρητών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Σαντορίνης, του Πολιτιστικού Ομίλου Ακρωτηρίου Κύπρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας.
Στις 7-8-9-10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τίτλο «μουσικοχορευτικές βραδιές στις Κυκλάδες» με το συγκρότημα του Μανόλη Βουρβαχάκη, στην Ίο, την Θηρασιά και την Ανάφη. Οι γιορτές ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 4 Σεπτεβρίου με την καθιερωμένη «γιορτή ρακής». Με την εκδήλωση που κάθε χρόνο ρίχνει την αυλαία των θερινών δραστηριοτήτων του Συλλόγου με στόχο το γλέντι και το ξεφάντωμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Ακρόπολις στην Περίσα και τραγούδησε ο Μανώλης Κονταρός.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στο Εμπορείο την έκθεση ζωγραφικής της Φλώρας Καραμολέγκου με τίτλο "Μποριανές Εκρήξεις" το 5θήμερο 16- 20 Αυγούστου.



Μπορεί να μην πρόκειται αμιγώς για εκδήλωση, πλήν όμως, μια πολύ ωραία ιδέα έκαναν πράξη οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου του Εμπορείου σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς Ρούλα και Χριστίνα Φραγκάκου ετοιμάζοντας ένα πρόγραμμα ειδικά για παιδιά με επισκέψεις σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, πρωτότυπη προσέγγιση των μουσείων, παρακολούθηση αξιόλογων εκδηλώσεων και επαφή με τη Λογοτεχνία. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιελάμβανε:

Επίσκεψη στην Βιβλιοθήκη του Μπελλώνειου, παρακολούθηση της παράστασης «Η χώρα των πουλιών» που ανέβηκε απο το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι Συλλόγου Κρητών, επίσκεψη στην Οία και το Ναυτικό Μουσείο, γνωριμία με τα Μουσεία των Φηρών Προϊστορικής Θήρας και Αρχαιολογικό, επίσκεψη στην Μητρόπολη, Άγιος Μηνάς, Καθολική Μητρόπολη, Μέγαρο Γκύζη, Φηροστεφάνι, παρακολούθηση της συναυλίας της Ρίτας Αντωνοπούλου στο Μέγαρο Γκύζη, παρακολούθηση της συναυλίας από το συγκρότημα «Φωνές του Νότου – Μάνος Χατζιδάκις» στην Πλατεία Φηρών, εορτασμό της πανσελίνου του καλοκαιριού με ποιήματα και τραγούδια για το φεγγάρι, γνωριμία με τον Πύργο (Καστέλι - Οικισμός – Βυζαντινό Μουσείο), παρακολούθηση της συναυλίας με τη Μόρφω Τσαϊρέλλη στο Μέγαρο Γκύζη, κ.α.



Τέλος, η δημοφιλέστερη γιορτή και φέτος που συγκέντρωσε περισότερα απο 3.000 άτομα ήταν η «Γιορτή της Βεντέμας» που διοργάνωσε η Santo Wines την 1η Αυγούστου, μια γιορτή αφιερωμένη στους αγρότες-παραγωγούς του Συναιτερισμού.
Στην γιορτή προσφέρθηκε δωρεάν κρασί, φάβα και τοπικά προϊόντα ενω έγινε η αναπαράσταση του τρύγου.


Το καλοκαίρι του 2010 στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκαν περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε προηγούμενη χρονιά δίνοντας σε ντόπιους και επισκέπτες επιλογές για όλα τα γούστα.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 01, 2010

Στην “γλώσσα του χρήματος” και των οικονομικών μεγεθών απάντησε η Αγροτική Τράπεζα στην ερώτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου που έγινε κατόπιν της ερώτησης του Υπεύθυνου του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ Βουλευτή Κοζάνης κ. Γεωργίου Κασαπίδη, σχετικά με την αναπροσαρμογή των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων από την ATEbank προς την Ένωση Αγροτικών Προϊόντων Θήρας.

Η ερώτηση του κ. Κασαπίδη κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο και εστάλει η απάντηση της τράπεζας για την οποία μας ενημέρωσε η Δημοτική Οργάνωση της ΝΔ Θήρας.
Σύμφωνα με την απάντηση της Τράπεζας σχετικά με τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των επιτοκίων δανεισμού σημειώνεται ότι,

η τράπεζα στηρίζει την αύξηση των επιτοκίων στις συνθήκες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά και στο κόστος του τραπεζικού χρήματος.
Δηλώνει πως έλαβε υπόψιν της τη διακύμανση του πληθωρισμού, το γενικό και ειδικό πιστωτικό κίνδυνο καθώς και την κεφαλαιακή επάρκεια της. Καταλήγοντας, συνοψίζει πως η απόφαση για την αναπροσαρμογή του επιτοκίου της ΕΣΘΠ είναι καθόλα νόμιμη έτσι ο εποπτεύων υπουργός, δηλώνει με επίσημο έγγραφο του πως ουδεμία αρμοδιότητα έχει να μεταβάλλει τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.”

Το συμπέρασμα από την απάντηση της Τράπεζας σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Κασαπίδη είναι ότι:
1) Ο ρόλος του Υπουργού Οικονομικών στη αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού είναι διακοσμητικός.
2) Η κατά επίφαση κρατική ATEbank αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αδιαφορούν για τα προβλήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και δεν ενδιαφέρονται για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Δεν διαχωρίζουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από τις κοινές επιχειρήσεις και εμμένουν σε μία αμιγώς κερδοσκοπική πολιτική, αδιαφορώντας για τη βιωσιμότητα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και ιδιαιτέρως της Ε.Σ.Θ.Π.

Την ενημέρωση για το θέμα είχαμε από την Δημοτική Οργάνωση Θήρας της ΝΔ
Τηλ, 22860-33815, φάξ 22860-31351
e-mail: info@ndsantorinis.gr http://www.ndsantorinis.gr/

Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και... νόστιμη πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση των Σαντορινιών Προϊόντων και της Σαντορινιάς κουζίνας στους Σαντορινιούς αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αναλάβει η εταιρεία Santorini Events με την διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Πολιτείες της Θάλασσας».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Santorini Events,
Αν και η ιδέα για την διοργάνωση ενός «φεστιβάλ τοπικών Σαντορινιών γεύσεων» -όπως θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε εναλλακτικά- συζητιόταν εδω και χρόνια, ήταν το καλοκαίρι του 2010 που δημιούργησε τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει για την υλοποίηση της ιδέας μας, την οποία φιλοδοξούμε να διοργανώνουμε σε ετήσια βάση.

Η προετοιμασία μας για την φετινή διοργάνωση έχει ξεκινήσει απο τις αρχές του καλοκαιριού και μαζί μας μια ομάδα επαγγελματιών απο διάφορους επαγγελματικούς χώρους (από μάνατζερ και δημοσιογράφους μέχρι ξενοδόχους και σεφ!) που ζούν και εργάζονται στο νησί όπου όλοι μαζί θέσαμε ως στόχο την οργανωμένη προβολή τόσο στο νησί όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο των προϊόντων και της κουζίνας του τόπου μας.

Για τον σκοπό αυτό σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε σε πρώτη φάση τον Σεπτέβρη και συγκεκριμένα το 3ήμερο 24-25-26 του μήνα ένα φεστιβάλ γεύσεων και προϊόντων από την τοπική μας κουζίνα σε συνεργασία με ντόπιους μαγείρους, παραγωγούς προϊόντων της Σαντορινιάς γης καθώς και υπεύθυνους τοπικών επιχειρήσεων για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φιλοδοξία μας είναι οι “Πολιτείες της Θάλασσας” να αποτελέσουν το πρώτο βήμα μιας μεγάλης μιας σειράς εκδηλώσεων, μικρών και μεγάλων, τόσο στο νησί μας όσο και στο εξωτερικό, που θα προσελκύσουν ανθρώπους από τον χώρο του marketing προϊόντων, διεθνούς φήμης chef, καθώς και το καταναλωτικό κοινό, με στόχο να εδραιωθεί η χρήση των τοπικών μας προϊόντων στις κουζίνες του τόπου μας και διεθνώς και να αποκτήσουν την θέση που τους αξίζει.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας ζητήσαμε από την SantoWines – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων να μας παραχωρήσει τους προαύλιους χώρους της με θέα την Καλντέρα για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων, πρόταση στην οποία μας απάντησαν θετικά για τον λόγο αυτό την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την έμπρακτη συμπαράστασή της στους στόχους μας ενώ σε ανταπόδοση της φιλοξενίας υποσχόμαστε ότι με την λήξη των εκδηλώσεων το πλήρες υλικό που θα συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια του 3ημέρου (κείμενα, φωτογραφίες, συνταγές καθώς και η τεχνoγνωσία μας) θα είναι στην διάθεση της για κάθε χρήση.

Στο πλαίσιο της φετινής μας διοργάνωσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εστιάτορες της Σαντορίνης, ντόπιες μαγείρισσες, Έλληνες και ξένοι- δημοσιογράφοι από τον χώρο της γευσιγνωσίας και του κρασιού, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα, ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Βενετίας καθώς και εκπρόσωποι της οργάνωση πολιτών VENESSIA.

Εδώ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως, από όποιον επαγγελματικό χώρο κι αν προέρχεστε ή… δεν προέρχεστε και απλώς μαγειρεύετε για την οικογένειά σας ή τους φίλους σας! όποιο τοπικό προϊόν κι αν παράγετε και βρίσκετε ενδιαφέρουσα την πρότασή μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να συνεργαστούμε στο πρόγραμμα που διοργανώνουμε ή έστω να μαγειρέψουμε μαζί, να ενημερωθούμε για τα τοπικά προϊόντα και να απολαύσουμε την κουζίνα των συμμετεχόντων.

Κατά την διάρκεια του 3ημέρου προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε 3 διαφορετικές, ξεχωριστές μεταξύ τους βραδιές, με διαφορετικό θέμα η κάθε μια, με σκοπό την προβολή των προϊόντων αλλά της κουλτούρας του τόπου μας.

Έτσι, για την πρώτη ημέρα 24. 9 προγραμματίζουμε την βραδιά με τίτλο «Τα Θηραϊκά Προϊόντα στην Επαγγελματική κουζίνα» με την συμμετοχή 20 εστιατορίων που θα «παίξουν» με τις γεύσεις των προϊόντων μας.

Αυτό το βράδυ θα γίνει και η τελετή έναρξης του 3ημέρου με ομιλίες Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων με θέμα τα Θηραϊκά Προϊόντα.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι κύριοι :

Μάρκος Καφούρος πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Roberto Panciera, πολιτικός, καθηγητής Οικονομίας και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας, Σύμβουλος Τουριστικής Πολιτικής του Δήμου της Βενετίας και υπεύθυνος όλων των ιστορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης ανά τον κόσμο, ο οποίος θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Δήμο Θήρας και την Ένωση Συναιτερισμών Θηραϊκών Προϊόντων για συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Stefano Soffiato, Matteo Secchi και Davide Udizzo. Πρόκειται για τον πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα αντίστοιχα της Ένωσης πολιτών Βενετίας «Venessia» οι οποίοι θα απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στην Κίνηση Πολιτών Σαντορίνης για συνεργασία σε τομείς κοινής δράσης.
Michelle Fullin, δημοσιογράφος.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν τα προϊόντα της Santo Wines – Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ενώ θα ακολουθήσουν τα «μαγειρέματα» από τους μαγείρους 20 εστιατορίων της Σαντορίνης καθώς η δοκιμή και ψηφοφορία για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.

Για την δεύτερη βραδιά στις 25.9 προγραμματίζουμε εκδήλωση με τίτλο «τα παιδιά που μεγαλώσαμε» όπου ντόπιοι « μαμάδες και μπαμπάδες» θα μαγειρέψουν και θα δείξουν στους νέους πως «η κουζίνα του τότε μπορεί να γίνει κουζίνα του σήμερα και του αύριο!»

Με ελεύθερη συμμετοχή κάτοικοι του νησιού θα μαγειρέψουν αποκλειστικά με Θηραϊκά προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ενώ θα ακολουθήσει δοκιμή και ψηφοφορία από τους επισκέπτες για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.

Για την τρίτη βραδιά στις 26.9 προγραμματίζουμε εκδήλωση με τίτλο «Γιορτή Κρασιού και παιδικά παιχνίδια» όπου ομάδες νέων και παιδιών απ’ όλα τα χωριά του νησιού θα παίξουν παλιά παιδικά παιχνίδια. Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα δημιουργηθούν ομάδες νέων και ομάδες μεγάλων από όλα τα χωριά της Σαντορίνης που θα διαγωνιστούν μεταξύ τους με τους νικητές να κερδίζουν χρηματικά έπαθλα.

H 3η βραδιά θα κλείσει με την παρουσίαση όλων των κρασιών της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων τα οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν στο πλαίσιο μιας μίνι – γιορτής κρασιού.

Ελπίζουμε να σας δούμε στην αυλή της Santo Wines!

Στους χώρους του Μεγάρου Γκύζη θα φιλοξενηθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου "The Muse" 4 - 7 Σεπτεμβρίου.


Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη International Association of Art "The Muse" και σκοπός του είναι να ανακαλύψει νέα ταλέντα. Απευθύνεται σε πιανίστες ηλικίας από 15 έως 30 ετών και διεξάγεται τρεις γύρους. Οι πρώτοι τρεις διεθνείς διαγωνισμοί, το 2005, 2006 και 2007, προσέλκυσαν αμέσως την προσοχή νέων μουσικών από όλο τον κόσμο, που ήρθαν στη Σαντορίνη να αναδείξουν το ταλέντο τους και να λάβουν αναγνώριση από τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής και του κοινού. Στην φετινή διοργάνωση θα γίνει ακρόαση και διαγωνισμός για νεαρότατους πιανίστες ηλικίας από 5 ετών που ταξίδεψαν από την Σιγκαπούρη, την Σερβία και άλλες χώρες προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα :

Στις 4 Σεπτεβρίου 11.00 - 17.00 θα γίνει ακρόαση για τους νεαρότατους πιανίστες
Στις 5-6 Σεπτεβρίου η ακρόαση για τα μεγάλα παιδιά
Στις 7 Σεπτεβρίου η συναυλία των νικητών και βράβευσή τους που θα ξεκινήσουν στις 18.30

Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 37 νέοι από πολλές χώρες του κόσμου.
Σχετικό με τα βεγγαλικά…
ή "σεξ ή βεγγαλικά;"  στην περίπτωσή μας πάντως, το δίλλημα δεν ετέθη….

Πως το λέγαμε με τους Ολυμπιακούς αγώνες; Φωνάζει (και πιέζει) ο κύριος Ρόνγκ την κυρία Γιάννα, φωνάζει (και πιέζει) η κυρία Γιάννα τον κύριο Βενιζέλο, φωνάζει (και πιέζει) ο κύριος Βενιζέλος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (σ.σ. να του δώσει λεφτά) φωνάζει (και πιέζει) παραλλήλως τους εργολάβους να κάνουν σβέλτα με τις δουλειές, φωνάζουν (και πιέζουν) οι εργολάβοι τους μαστόρους να χτίζουν γρήγορα και να μην χασομεράνε……την ίδια ώρα που σε όλους μαζί και κυρίως στην κυβέρνηση φώναζαν (και πίεζαν) οι Αμερικάνοι να κάνουνε σβέλτα και να μη χασομεράνε με τις αγορές του απαραίτητου εξοπλισμού για την ασφάλεια των αγώνων (μας)…
Εν τέλει πάντως οι αγώνες έγιναν καλώς, και ασφαλώς καλώς δηλαδή..

Έτσι (το φαντάζομαι) και με τα βεγγαλικά…
Φώναζαν (και πίεζαν) οι δημότες και οι επιχειρηματίες να δουν τα βεγγαλικά, φώναζε (και πίεζε) ο αρμόδιος προϊστάμενος του δήμου τους άλλους αρμόδιους της ίδιας Αρχής να βρεθούν λεφτά για να πέσουν τα βεγγαλικά, φώναζε (και πίεζε) παραλλήλως στους αρμόδιους «εργολάβους» να κάνουν καλή δουλειά για να μην φωνάζουν (και πιέζουν) οι δημότες…. φώναζαν (και πίεζαν) οι αρμόδιοι «εργολάβοι» τους αρμόδιους υπαλλήλους να τα ρίχνουνε σωστά…
Εν τέλει φωταγωγηθήκαμε και φέτος από τα πυροτεχνήματα και καλώς μας φωταγωγηθήκαμε, σύμφωνα με την άποψη των περισσοτέρων…
5-17 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 32ο «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης»


Την Κυριακή 5 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Τρίο Ήχος» με μουσικούς απο την Αυστρία και την Ελλάδα. Συμμετέχουν οι μουσικοί Νίνα Ποπονιγκ στο βιολί, Έλλη Φιλίππου στο βιολοντσέλο και Κριστιν θα ακουστούν έρα των Μπετόβεν, Άαρον Κόπλαντ και Μπραμς.
Την Τρίτη 7 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου με τον Πασκαλ Γκονταρ απο την Γαλλία
Η συναυλία θα αποτελέσει αφιέρωμα στον Φρειδερίκο Σοπέν και τον Ροβέρτο Σούμαν για την επέτειο των 200 χρόνων απο την γέννησή τους.
Την Παρασκευή 10 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το κουαρτέτο εγχόρδων της σκάλας του Μιλάνου και τον σολίστα Μαρκο Σολλινιο Θα παίξουν οι μουσικοί:
Φρανσέσκο Μαναρα βιολί, Πιεραντζελο Νεγκρι βιολί, Σιμονιντε Μπρακονι βιόλα, Μασιμο Πολιντορι βιολοντσέλο και Μαρκο Σολλίνι πιάνο.
Στην συναυλία θα παρουσιαστούν το κουαρτέτο εγχόρδων του Βέρντι και κουιντέτα με πιάνα γραμμένα απο τους Μποκερίνι και Μπράμς
Την Κυριακή 12 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο στο βιολί και τον Ενρικο Πατσε στο πιάνο.  Θα ακουστούν σονάτες των Σουμαν, Συμανοφσκι, Μπετόβεν
Την Παρασκευή 17 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Σπύρο Μουρίκη στο κλαρινέτο, τον Μιλος Μλεινικ στο βιολοντσέλο, και την Αθηνά Καποδίστρια στο πιάνο.
Θα παρουσιαστούν έργα των Μότσαρτ, Σαιν Σανς, Φορε, Γραναδος, Κασαντο και Μπετόβεν

Το «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης» έχει ιδρυθεί και το διευθύνει καλλιτεχνικά η σολίστ κυρία Αθηνά Καποδίστρια ενώ πραγματοποιείται στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Νομικού η οποία παραχωρείται γενναιόδωρα κάθε χρόνο για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις.
Οι συναυλίες ξεκινούν στις 21.00.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Φεστιβάλ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού της χώρας καθώς και κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ταξιδεύουν στην Σαντορίνη προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συναυλίες στην υπέροχη αίθουσα με θέα την Καλντέρα του Συνεδριακού Κέντρου Νομικού στα Φηρά.