Σάββατο, Αυγούστου 27, 2011

Pierre Yves Cousteau in the memory of his father at Santorini

Κάποιοι φίλοι (και κυρίως φίλες..) με ρωτούσαν εάν είναι όμορφος. Είναι (αλλά πολύ πιτσιρικάς βρέ παιδιά..!) Κυρίως όμως, είναι οραματιστής, δραστήριος και δημιουργικός.

Πρόκειται για τον Πιέρ - Ίβ Κουστώ, τον μικρότερο γιό του παγκοσμίως γνωστού εξερευνητή των θαλασσών Ζακ Κουστώ, ο οποίος βρίσκεται στην Σαντορίνη και πριν απο λίγες ημέρες υλοποίησε μια ιδέα που επεξεργαζόταν χρόνια. Την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλακέτας στην μνήμη του πατέρα του σε υποθαλάσσια περιοχή, ευκολα προσβάσιμης ακόμη και απο αρχάριους καταδύτες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 26 Αυγούστου στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 "η ιδέα να τιμηθεί και με αυτόν τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο η μνήμη του πατέρα του, υπήρχε εδω και χρόνια, πλήν όμως ο ίδιος δεν είχε καταλήξει στον τόπο και την θαλάσσια περιοχή που θα τοποθετούνταν η πλακέτα, εως και φέτος στην αρχή του καλοκαιριού, οπότε και συζητώντας το με φίλους, κατέληξε στο οτι ιδανικός τόπος για την απόδοση αυτής της τιμής, ήταν η Σαντορίνη. Νησί το οποίο είχε επισκεφθεί ο πατέρας του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και είχε εξερευνήσει την υποθαλάσσια περιοχή γύρω από αυτό και είχε μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η τοποθέτηση της πλακέτας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 11.30 π.μ. απο τον ίδιο τον Πιέρ - Ίβ Κουστώ στην περιοχή "Φάρος" στο Ακρωτήρι -συγκεκριμένα κάτω απο τον βράχο στον οποίο πολλοί διακρίνουν το προφίλ ενός "Ινδιάνου" κι ως εκ τούτου η περιοχή αποκαλείται και με αυτό το όνομα- σε βάθος 7 μέτρων και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο ακόμη και απο αρχάριους καταδύτες ώστε να έχουν την δυνατότητα να το δούν.

Η μαρμάρινη πλακέτα βάρους μεγαλύτερου των 70 κιλών είναι διακοσμημένη με ψάρια και κατασκευάστηκε στην Νάξο, απο τους ιδιοκτήτες του καταστήματος "fish and olive creations" Katharina Bolesch και Alexander Reichardt, με των οποίων την φροντίδα ταξίδεψε στην Σαντορίνη προκειμένου να τοποθετηθεί στην υποθαλάσσια θέση της.

Σχετικά με το υποθαλάσσιο μνημείο, η πλάκα που βρίσκεται επάνω στο μάρμαρο έχει κατασκευαστεί απο ειδικό μέταλλο που διατηρείται και δεν οξυδώνεται στο νερό για χρόνια.
Την πλάκα σχεδίασε ο Alexander Reichardt ενω κατασκευάστηκε με την βοήθεια του Gebueder Wollf.
Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt τοποθέτησαν την μεταλλική πλακέτα επάνω στην μαρμάρινη βάση του βάρους 70 κιλών, η οποία είναι φτιαγμένη απο Ναξιώτικο μάρμαρο. Η βάση κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου "Κοντοπίδης" στην Νάξο και αποτελεί χορηγία του Γιάννη Καρποντίνη.
Πρόκειται για την πρώτη αναμνηστική πλακέτα στην μνήμη του Ζακ Κουστώ, στην Μεσόγειο και πιθανότατα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για τους ενδιαφερόμενους δύτες που θέλουν να την δούν στην καλύτερή της ώρα, αυτην την εποχή, οι ακτίνες του ήλιου "χτυπούν" κατευθείαν επάνω της στις 15.38 μμ.


Η τοποθέτηση της πλακέτας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με την τεχνική υποστήριξη μελών της ομάδας εκπαιδευτών καταδυτών του "Navy's Water World Diving Center" με έδρα το Καμάρι της Σαντορίνης και συγκεκριμένα με την βοήθεια των επαγγελματιών δυτών Μιχάλη Σωτηρίου και Αποστόλη Στυλιανόπουλου και της ομάδας τους.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλακέτας στην Σαντορίνη, ο Πιέρ - Ίβ Κουστώ αναφέρθηκε στην αγάπη που τρέφει για τους ωκεανούς, το θαλάσσιο περιβάλλον και γενικότερα την οικολογία, χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που κληρονόμησε απο την οικογένειά του, ενω αναφέρθηκε στις προσπάθειές του τα τελευταία χρόνια για την ίδρυση και λειτουργία της οργάνωσης "cousteaudivers" με σκοπούς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την φωτογράφιση όσο το δυνατό περισσότερων υποθαλάσσιων περιοχών.

Χαρακτηριστικά, στην συνέντευξή του μας είπε οτι "η αγάπη και η προστασία των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν είναι θέμα "φιλευσπλαχνίας" αλλά απλή αίσθηση του καθήκοντος που πρέπει όλοι να έχουμε για τα όσα κάνει το περιβάλλον για μας.


Επίλογος.
Ζήτω ζήτω! ένας πιτσιρίκος (να μαστε πάλι εδω Αντρέα...) εξ Αθηνών ορμώμενος και μια "επαρχιώτισσα" (πλήν όμως απο τις αριστοκρατικές Κυκλάδες, πόσο δε μάλλον την Θήρα...) δημοσιογράφοι άπαντες, ασχολήθηκαν με το γεγονός της επίσκεψης στην Θήρα και της τοποθέτησης περί των θαλασσών της, τιμητικής πλακέτας αφιερωμένης στην μνήμη του εξερευνητή των θαλασσών Ζακ Κουστώ απο τον μικρότερο γιό του, -που τιμά τον πατέρα του..- Πιέρ - Ίβ.
Η δεύτερη δε, για να σκάσει ο πρώτος απο την ζήλεια του, κάλεσε τον (όμορφο) υιό Κουστώ στο στούντιο του Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 στην εργασία, της και αφού συνομίλησαν, φωτογραφήθηκε κιόλας μαζί του. (αμέ..!)  



Some friends (especially girlfriends ..) asked me if he is beautiful. He is, but mostly he is well educated and creative about things that have to do with the protection of the marine environment and the oceans.


I am talking about Pierre - Yves Cousteau -the youngest son of the world famous marine explorer Jacques Cousteau- who still is in Santorini island (GR) and a few days ago realized an idea he had worked for years.

He placed a commemorative plaque in the memory of his father in an easily accessible -even by beginner divers- sea area at “Akrotiri” Santorini.
According to what he said in an interview on the local radio “Santorini 106.4 FM” on Friday, August 26th, "the idea to honor with this symbolic and meaningful way the memory of his father, was existing for years, but he could not decided the place and the sea area that would fulfil the requirements he had, until he came this summer to Santorini and after discussing the idea with some friends he took his decision.
Santorini is the island his father had visited in late 70’s exploring the underwater area and had very good impressions.

The placement of the commemorative plaque took place on Saturday, August 20th, at 11,30 am by Pierre - Yves Cousteau at an area called “Akrotiri” in depth of 7 meters to give many divers the opportunity to see it.
The marble plaque weighing 70 kg, is decorated with fish and was constructed in Naxos island, by the owners of the store "fish and olive creations" Katharina Bolesch and Alexander Reichardt.
The marble plaque was placed in cooperation and with the technical support of the team members and diver trainers of "Navy's Water World Diving Center" located at Santorini and specially with the help of the professional divers Michael Sotiriou and Apostolis Stylianopoulos.

Considering the plaque, it has been placed on the 20/08 at 11,30 am.The plaque is made by a very special steel which survives the sea for centuries. Alexander Reichardt designed the plaque and Gebueder Wollf (Germany) have lazed the design on this Av4 steel sheet.
Katharina Bolesch and Alexander Reichardt fixed the plaque on a Naxian Marble base (70 KG). The Naxian Marble was the first the ancient Greek have used for doing sculptures at Delos, Acropolis etc.The base has been cut at the Kontopidis marble factory on Naxos. The marble has been sponsored by Jannis Karpontinis. This is the first memorial plaque in the memory of Jacques Cousteau in the Mediterranean, and probably all over the world.
This time of the year, the sun is shining directly on the plaque at 3,38 pm.

According to what Pierre - Yves Cousteau said about his act, the love of the oceans and the sea world is not an act of charity but an obligation, a sense of duty, we should all have according to what nature give us.

κριτική στην δημοτική αρχή Σαντορίνης

Την κριτική του στο έργο και τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής της Σαντορίνης άσκησε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Αντώνης Σιγάλας.
Σε ιδιαιτέρως απλά ελληνικά που καμμιά φορά ξενίζουν τους ακροατές, πλήν όμως φαίνεται οτι ο ίδιος έχει συνείδηση των υπερβάσεών του, ο κ. Σιγάλας άσκησε κριτική για διάφορα θέματα που διαχειρίζεται ο Δήμος ενω παράλληλα αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνει ο συνδυασμό του οποίου ηγείται.

Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε στο θέμα της καθαριότητας για το οποίο είπε οτι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ενω σημείωσε οτι θα ήταν αποτελεσματικότερο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να "μοιραστούν" ετσι ώστε να εργάζονται κοντά στον τόπο που μένουν σύμφωνα με το σκεπτικό οτι με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Στο ίδιο θέμα επανέλαβε ο διαφωνεί με την "λύση" της χρήσης του μηχανήματος του κ. Σούκου για την διαχείριση μέρους των απορριμμάτων μιας και το θεωρεί αναποτελεσματικό, χαρακτηρίζοντας ως λανθασμένη την επιλογή του δημάρχου της Άνδρου Γιάννη Γλυνού να το χρησιμοποιήσει αντιμετωπίζοντας τα γνωστά προβλήματα. Ο κ. Σιγάλας άσκησε κριτική και στο θέμα των επιλογών του Δήμου σε θέματα τουριστικής προβολής, προτείνοντας την φιλοξενία των παρουσιαστών και των παραγωγών πρωινών ενημερωτικών εκπομπών στο νησί προκειμένου να το προβάλλουν μέσα απο την δουλειά τους.

Γενικότερα πάντως εξέφρασε την απαισιοδοξία του οτι σειρά μεγάλων έργων δεν θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον δρόμο Αεροδρομίου - Οίας του οποίου η δημοπράτηση δεν ολοκληρώθηκε (σ.σ. εξ αιτίας οικονομικής διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών), ενω σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου Σαντορίνης είπε οτι "χρήματα υπάρχουν".

Τέλος ο κ. Σιγάλας ζήτησε απο την δημοτική αρχή να μην παραμερίζει, αλλά να συνεργαστεί με τον συνδυασμό του με σκοπό την διαμόρφωση ακόμη καλύτερων θέσεων για τον Δήμο της Σαντορίνης, σημειώνοντας οτι "είμαστε ενήμεροι και έχουμε προτάσεις για όλα τα θέματα".

Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

οι γιορτές της Σαντορίνης

 Πολλές και.. νόστιμες ήταν φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη οι γιορτές (κάποιοι τις λένε πανηγύρια, και πολύ καλά κάνουν αφού έτσι τους αρέσει, αν κι εμένα η λέξη παραπέμπει σε θρησκευτικές γιορτές που συνοδεύονται απο φαγητό..) που πραγματοποιήθηκαν σε όλα ή σχεδόν όλα τα χωριά της Σαντορίνης.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφερθούμε στην πρόσφατη (το βράδυ της Τετάρτης 24 Αυγούστου) προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής κουζίνας που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “εστία” του Πύργου σε συνεργασία με το εστιατόριο “σελήνη” στο λαογραφικό μουσείο Δρόσου – Χρυσού στον Πύργο.

Προσπάθεια που “πέτυχε” αν κρίνει κανείς από την ανταπόκριση του κόσμου που συμμετείχε μαγειρεύοντας, δοκιμάζοντας τα φαγητά και χορεύοντας τα τοπικά νησιώτικα τραγούδια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και παρουσίασαν την δουλειά τους τα χορευτικά σχήματα του χωριού.

Τα παραδοσιακά φαγητά που παρουσιάστηκαν ήταν :

σκουλουκάκια κατοχής απο την Κατερίνα Δαρζέντα, φασόλια γίγαντες απο... κοφτό μακαρόνι με χταπόδι Γιώργος Χατζηγιαννάκης, γιαμπράκια και ντολμαδάκια απο την Ζωή Βαμβακούση, Τσιαρίδες απο την Γεωργία Γαλαίου, τυρί χλωρό Σαντορινιό απο την Κατερίνα Φουστέρη, Λαρδί απο τον Παναγιώτη Βαμβακούση, κρεμμυδάτο, ψάρια σαβόρο και αιματιές απο την Μαρία Σβορόνου, μαυρομάτικα φασόλια γιαχνί απο την Ρήτα Ζώρζου, κολοκυθόσουπα αυγοκομμένη απο την Στέλλα Φύτρου, σούπα Βεντέμας απο την Ζαμπιώ Φύτρου, αυγό με ντομάτα και ομελέτα με καμπούνες και κροκέτες μπακαλιάρου απο την Ειρήνη Ζώρζου, σισαμόμελο απο την Ευαγγελία Νομικού, κουφέτο απο την Κατερίνα Φουστέρη και κουφέτο απο την Βαγγελία Βαμβακούση.


Τα συγχαρητήρια αποδίδονται στους διοργανωτές καθώς και στις κυρίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και μαγείρεψαν τα νόστιμα φαγητά τους προσφέροντας τα με κέφι και διάθεση να εξηγήσουν πως τα μαγείρεψαν στον κόσμο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Ανάλογες γιορτές πραγματοποιήθηκαν στα περισσότερα χωριά της Σαντορίνης ενώ μια από τις πιο καλοοργανωμένες και με μεγάλη ανταπόκριση «νοικοκυραίων» που μαγείρεψαν και κόσμου που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ήταν αυτή που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Μεσαριάς την Κυριακή 21 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού.



Καθημερινές ήταν δε και οι γιορτές των εκκλησιών (σ.σ. λειτουργία και … φαγητό!) που έγιναν κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, διατηρώντας έτσι το παραδοσιακό τοπικό χρώμα αλλά και –στις περισσότερες περιπτώσεις- τις γεύσεις.




Μέγαρο Γκύζη, με το τέλος των συναυλιών


Με "δυναμικό" τρόπο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των 7 φετινών συναυλιών του Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης, με το συγκρότημα "Πέννυ and the swingin cats" σε μια συναυλία που ενθουσίασε το κοινό της κι έκανε το πολυπληθές ακροατήριό της να χορέψει στους ρυθμούς του swing, το οποίο με ιδιαίτερο και χαρισματικό τρόπο προσαρμόζει στα σύγχρονα ελληνικά μουσικά δεδομένα το συγκρότημα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δυναμικά και ανερχόμενα της εποχής μας, «παίζοντας» -κυριολεκτικά- σε έναν μουσικό χώρο με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης και πειραματισμού στην Ελλάδα.

Μια άξια λόγου παρατήρηση αποτελεί το γεγονός ότι το κοινό των φετινών συναυλιών του Μεγάρου Γκύζη έχει ανανεωθεί συγκεντρώνοντας πολλούς νέους κατοίκους του νησιού καθώς και επισκέπτες, που αναζητούν ποιοτικές μουσικές προτάσεις στα «μεγέθη» του φεστιβάλ, κι αναφερόμαστε στην περιορισμένης χωρητικότητας αίθουσα του Μεγάρου. Ενδεχομένως, κι ως προς τον χώρο, στο μέλλον να υπάρξουν προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση κι άλλων χώρων της περιοχής των «καθολικών» στο πλαίσιο του φεστιβάλ και προκειμένου κάποιες έστω από τις συναυλίες να μπορούν να απευθυνθούν σε ευρύτερο κοινό.

Θετικότατα ήταν τα σχόλια που ακούσαμε και συζητήσαμε -στα διαλλείματα των συναυλιών!- και για τις φετινές επιλογές των συγκροτημάτων καθώς και όλων των καλλιτεχνών και εικαστικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εύσημα για τις εύστοχες επιλογές τα οποία αποδόθηκαν στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κ. Παπακωνσταντίνου, με τις ευχές να θέλουν η κατάρτιση του προγράμματος του 2012 να συνεχίσει να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα «γούστα» των νεότερων μουσικόφιλων του νησιού.

Το φετινό πρόγραμμα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με τις εκτός φεστιβάλ εκδηλώσεις στις 26 Αυγούστου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «χορεύοντας αιώνες στην Κρήτη»
καθώς και με την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Μ. Βάλβη με τίτλο «Φωτοδίοδος 2001-2011» που θα διαρκέσει εως τις 24 Σεπτεβρίου.


Σχετικά με την προβολή του ντοκυμαντέρ,

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, η Κρήτη «ταξιδεύει» στη Σαντορίνη για την παρουσίαση-προβολή στο Μέγαρο Γκύζη της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Η ταινία είναι μία παραγωγή του Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού της Ομάδας των χοροδιδασκάλων-ερευνητών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, και έχει στόχο την ουσιαστική ανάδειξη και προβολή της τέχνης του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πρώτη παρουσίαση της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2011, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία.

Στην ταινία «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» ο θεατής παρακολουθεί ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως την Κάτω Ζάκρο, στην Ανατολική Κρήτη. Ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές χορεύουν σπάνιους τοπικούς χορούς, περιγράφουν τα παλιά γλέντια, μιλούν για τους παραδοσιακούς και τους παλιούς μουσικούς, ενώ παρέες τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια. Παράλληλα, παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας από παραστάσεις, σεμινάρια και πρόβες των τελευταίων πέντε ετών. Πριν την προβολή της ταινίας θα προηγηθεί μία ομιλία του ερευνητή-χοροδιδασκάλου Γιάννη Μεγαλακάκη με θέμα την τέχνη του κρητικού χορού. Τον Γιάννη Μεγαλακάκη θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Σκανδάλης.
Η είσοδος για την ομιλία και την προβολή της ταινίας είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η ταινία ''ΧΟΡΕΥΩ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ'' κυκλοφορεί μέσα σε μία πολυτελή κασετίνα, η οποία συνοδεύεται από αναλυτικότατο έντυπο υλικό. Την ημέρα της παρουσίασης-προβολής θα διατίθεται από τους δημιουργούς της στο κοινό στην τιμή των 20 ευρώ.



Σχετικά με την έκθεση,
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί της καταγωγής του, μετά από 18χρονη διαμονή στη Γερμανία, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη Σαντορίνη τη δουλειά των τελευταίων δέκα ετών. Θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα με μικτή τεχνική (ακρυλικά, φυσικές ύλες, ρητίνη σε ξύλο), αλλά και σχέδια (κιμωλία - κάρβουνο σε χαρτί Ingres).
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο.
Ο Αλέξανδρος Βάλβης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στη Γερμανία, όπου έζησε για 18 χρόνια εργαζόμενος στο Μόναχο σαν ζωγράφος και γραφίστας. Είναι μέλος της Ένωσης των Βαυαρών καλλιτεχνών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχουν γίνει πολλές ατομικές εκθέσεις του, οι περισσότερες στη Γερμανία, ενώ έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Το 2003 φιλοτέχνησε το έργο Πισιδία 2003 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στη Νέα Ιωνία με την τεχνική του θερμού σμάλτου σε επιφάνεια χάλυβα.

Την επιμέλεια έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 21:00.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.
Ώρες επίσκεψης: 10:00-16:00 και 18:30-21:00 καθημερινά (πλην Κυριακής), τηλ. 22860 23077



Στην πρώτη φωτογραφία, με το τέλος της συναυλίας, ο καλλιτεχικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη Γιάννης Παπακωνσταντίνου με τα μέλη του συγκροτήματος Human Touch, Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μπάσο, Σταύρος Λάντσιας πιάνο - πλήκτρα - ντράμς και David Lynch σαξόφωνα και φλάουτο.
Πολλές και καλές πληροφορίες για το συγκρότημα μπορείτε να διαβάσετε εδω

συναυλίες της Νεανικής Χορωδίας των Παρισίων

Η Καθολική κοινότητα Σαντορίνης μας καλεί το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 21.00 σε θρησκευτική μουσική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Καθολική Εκκλησία "Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής" στα Φηρά της Σαντορίνης. Θα ακουστούν έργα των Mozart, Bach, Dvorak, Saint-Saëns.
Μαέστρος, Francis Bardot, στο πιάνο Jérôme Boutillier, σοπράνο σόλο Raphaëlle Boutillier.
Η είσοδος είναι ελευθερη.

Ο Δήμος Θήρας και το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο μας προσκαλούν την Δευτέρα 29 Αυγούστου και ώρα 20.00 στη συναυλία της Νεανικής Χορωδίας των Παρισίων σε ένα πρόγραμμα "έντεχνης και λαϊκής μουσικής της Ευρώπης" υπό τη διεύθυνση του κ. Francis Bardot.
Θα παρουσιαστούν Γαλλικά παραδοσιακά τραγούδια. Μαέστρος, Francis Bardot, στο πιάνο Jérôme Boutillier, σοπράνο σόλο Raphaëlle Boutillier. Η είσοδος είναι ελευθερη.

οι γευσεις της Σαντορίνης στην Μύκονο

Βραδιά γευστικών "γυμναστικών επιδείξεων" με ...άρωμα Σαντορίνης θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο την Παρασκευή 26 Αυγούστου με καλεσμένους του Αθηναγόρα Κωστάκου στο Bill &Coo στη Μεγάλη Άμμο, τους chef, κυρίους Ζαχαράκη και Τσιοτίνη.
Κατα την διάρκεια της βραδιάς θα μαγειρευτούν πολλά απο τα ονομαστά καλούδια του νησιού που θα συμμετέχουν σε ένα μενου degustation που θα ταξιδέψει όσους τυχερούς παρευρεθούν στην πρωτοπόρο αρχόντισσα της γεύσης των Κυκλάδων, Σαντορίνη.

"Flash back" στο οινοποιείο Μπουτάρη

Συναυλία με τίτλο "Flash back" θα πραγματοποιήσουν ο Γιώργος Στρώνης στο σαξόφωνο και ο Μάριος Κωστάκης στο πιάνο, την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 21:30 στο Οινοποιείο Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι. Τιμή εισόδου στα 5 ευρώ. Το κρασί είναι προσφορά του Οινοποιείου.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22860 81011

δημοπρασίες δημοτικών καταστημάτων

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Δήμου Σαντορίνης,
Εκτίθενται σε πλειοδοτική, φανερή και προφορική δημοπρασία η εκμίσθωση των παρακάτω :

Δημοτικό κατάστημα στη Τοπική Κοινότητα Πύργου Θήρας (που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία) με τιμή εκκίνησης 1.550,00 €, μηνιαίως.
Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική χρήση για κατάστημα, γραφεία, κλπ, πλην καταστήματος ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, κατάστημα ενοικίασης μοτοποδηλάτων & αυτοκινήτων καθώς επίσης και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης. Διαφοροποίηση της χρήσης του απαγορεύεται.
Η δημοπρασία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο κλειστό Γυμναστήριο την 9η Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και από ώρα 09.00 π.μ. έως ώρα 10.00, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Δημοτικό κατάστημα στη Τοπική Κοινότητα Πύργου Θήρας (που βρίσκεται στην έξω πλατεία), με τιμή εκκίνησης 250,00 €, μηνιαίως.
Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική χρήση για κατάστημα, γραφεία, κλπ, πλην καταστήματος ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, κατάστημα ενοικίασης μοτοποδηλάτων & αυτοκινήτων. Διαφοροποίηση της χρήσης του απαγορεύεται.
Η δημοπρασία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο κλειστό Γυμναστήριο (Καρτεράδο) την 9η Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και από ώρα 10.00 π.μ. έως ώρα 11.00, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Δημοτικό κατάστημα στα Φηρά Θήρας (που βρίσκεται στην οδό Μητροπολίτη Γαβριήλ) με τιμή εκκίνησης 2.000,00 €, μηνιαίως.
Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική χρήση για κατάστημα, γραφεία, κλπ, πλην καταστήματος ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, κατάστημα ενοικίασης μοτοποδηλάτων & αυτοκινήτων καθώς επίσης και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης . Διαφοροποίηση της χρήσης του απαγορεύεται. Η δημοπρασία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο κλειστό Γυμναστήριο (Καρτεράδο) την 7η Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και από ώρα 10.00 π.μ. έως ώρα 11.00, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

απο τις -γνωστές μας- ΤΕΔΚ στις "ΠΕΔ"..

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αφορά τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).


Σε αυτό προβλέπονται οι σκοποί, οι πόροι, τα όργανα και οι αρμοδιότητες τους, ο τρόπος εκλογής των οργάνων αυτών καθώς και ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης των παραπάνω ενώσεων.
Ο Δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Δήμαρχος της έδρας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, απέστειλε προς τους Δημάρχους των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου σχετική επιστολή, και τους καλεί όπως προβούν στην άμεση εκλογή των εκπροσώπων τους στην Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ., καθόσον τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής των εκπροσώπων των Δήμων, θα συγκληθεί στην Σύρο η Γενική Συνέλευση, για την ανάδειξη των οργάνων του νέου αυτού θεσμού, του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Ο Δήμαρχος Σύρου –Ερμούπολης, θέλει να εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει ως συνέχεια των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων οι οποίες με την εξειδίκευσή τους τόσα πολλά προσέφεραν στους μικρούς ιδίως Δήμους και Κοινότητες.

φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι στις Κυκλάδες....

Η προστασία, ανάδειξη και ταυτόχρονη αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Σύρου είναι το αντικείμενο και ο σκοπός του διαπανεπιστημιακού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη, από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.


Με αφορμή την σημαντική από κάθε άποψη συνάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που δόθηκε για το θέμα, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών, θυμίζοντας ότι από τους οκτακόσιους τριάντα (830) που έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο, οι εκατόν ογδόντα (180) βρίσκονται στις Κυκλάδες.
Ένα στοιχείο που, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπαγορεύει την αναγκαιότητα, επιστημονικές προσπάθειες όπως αυτές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να τύχουν εφαρμογής και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Ο κ. Πουσσαίος αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών και τις προσπάθειες που καταβάλλονται να διατηρηθούν ζωντανοί, παρά τις ενδείξεις αλλοίωσής τους που διαπιστώνονται.
Υπό την έννοια αυτή, πρόσθεσε ο κ. Πουσσαίος, τα σεμινάρια αυτά μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε θεσμό, γεγονός που επιβάλλει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να υποστηρίξει ουσιαστικά αυτή την επιστημονική συνάντηση.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης, ως συνδιοργανωτές, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ιωσήφ Στεφάνου, καθώς επίσης και ο π. Αντώνιος Βουτσίνος, εκ μέρους της Καθολικής Επισκοπής.

Περιφέρεια - ενημέρωση

Την δέσμευση των τοπικών φορέων για πλήρη στήριξη και συνδρομή στη διοργάνωση του Ελληνορωσικού Συνεδρίου που διοργανώνεται στη Ρόδο, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, απέσπασε την Παρασκευή 19/8 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

Στην πρόκληση ανταποκρίθηκαν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων, τραπεζικά στελέχη και άλλοι φορείς.
Αναλύοντας το σκεπτικό για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα πρώτα δειλά βήματα προσέγγισης με τη Ρωσική αγορά που είχαν γίνει επί Νομαρχίας Δωδεκανήσου, επιτυγχάνοντας θεαματικά αποτελέσματα, ενώ φυσική συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας με τους φορείς και πολιτικούς παράγοντες της Μόσχας είναι και αυτή η διοργάνωση.
Ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς επεσήμανε τη συνέπεια και την πίστη, με την οποία ο κ. Μαχαιρίδης, ως πρώην νομάρχης και σημερινός Περιφερειάρχης, προσεγγίζει τη Ρωσική αγορά, και σήμερα δικαιώνεται.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης είπε πως αξίζει να επενδύσουμε στη Ρωσική αγορά, εκτιμώντας ότι θα πρόκειται για έναν άθλο η επιτυχία ενός Συνεδρίου με τόσες προσωπικότητες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κώστας Γεωργιάδης υπογράμμισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, προσθέτοντας όμως ότι οι συνάδελφοί του θα ανταποκριθούν και θα συνδράμουν τη διοργάνωση.
Την παράμετρο της ανάδειξης των επιχειρηματικών ευκαιριών για την περιοχή, επεσήμανε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Παπαδημήτρης, σημειώνοντας πως τα μέλη του ΕΒΕΔ θα είναι στη διάθεση των διοργανωτών.

Με τον δήμαρχο της Λέρου Μιχάλη Κόλλια, στελέχη της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακούς παράγοντες συναντήθηκε το Σάββατο 20.8 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της περιοδείας του σε νησιά του νομού.
Επισημάνθηκε επίσης ως προτεραιότητα η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με απώτερο σκοπό και στόχο την αυτάρκεια του νησιού σε προϊόντα, παράλληλα με την πιστοποίησή τους.

Με τη διαπίστωση ότι οι Λειψοί αποτελούν πρότυπο σε δράσεις και υποδομές περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του στο νησί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Με τον δήμαρχο Μπενέτο Σπύρου πραγματοποίησαν αυτοψία σε έργα και δομές που έδωσαν λύση στα προβλήματα διαχείρισης του τρίπτυχου «νερά – λήμματα – απορρίμματα», με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για υποδειγματική λειτουργία του ΧΥΤΥ, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ανακύκλωση των σκουπιδιών γίνεται σε ποσοστό 80%, κάτι που επιτυγχάνεται με την ευαισθητοποίηση και συνδρομή των κατοίκων του νησιού.
Όπως τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, αυτό το μοντέλο ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζεται στους Λειψούς επιβάλλεται να αποτελέσει τον οδηγό και για άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας μάλιστα από τον δήμαρχο να συμβάλλει και αυτός στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, καθώς στην Περιφέρεια ανήκει η αρμοδιότητα του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σε Κάσο και Κάρπαθο.

Μαχαιρίδης, Aegean, επιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις 24 Αυγούστου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης σχολίασε τη δραστηριότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, αναφερόμενος κατ’ αρχάς στις πρόσφατες επαφές που έγιναν πρόσφατα με την Aegean, μετά από πρωτοβουλία και εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ίδια την εταιρεία να συνδράμει την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.


Απαντώντας δε σε ανακοίνωση και δηλώσεις από συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Στον Μαχαιρίδη ρετσινιές δεν κολλάνε. Χωρίς κανένα κόμπλεξ, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ο τόπος οφείλει πολλά στους επιχειρηματίες. Αν πρόκειται να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, αυτές θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο έχει πάψει πλέον να είναι το ασφαλές καταφύγιο».
Και κατέληξε: «Μακάρι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην εξυπηρετείται μόνο η Ρόδος και η Κως, αλλά και άλλα, περισσότερα νησιά της Περιφέρειάς μας, που μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά ακόμα περισσότερο».

αστυνομικό δελτίο..

Συνελήφθη την Κυριακή 21 Αυγούστου από αστυνομικούς του Τμήματος Θήρας ένας αλλοδαπός υπήκοος Σενεγάλης, ηλικίας 39 ετών, για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών, ενω, στις 24 Αυγούστου συνελήφθησαν στην Θήρα (2) αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας για για διευκόλυνση εξόδου από την χώρα μη νόμιμων αλλοδαπών καθώς και οι δύο (2) αλλοδαποί για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα.

Μαρίνα and her jazzy friends - the lives

Με το ολοκαίνουργιο φετινό της συγκρότημα «Μαρίνα and her jazzy friends» η Μαρίνα Δημητρίου και η ομάδα των μουσικών που την πλαισιώνουν, καθόλη την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εμφανίζονται κάθε Παρασκευή στις 22.00 στο beach bar restaurant Demilmar στην Περίσσα ενώ κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις 21.30 στο restaurant του ξενοδοχείου Imperial Med στην Αγ. Παρασκευή του Βόθωνα.

Οι μουσικές παραστάσεις και στους δύο χώρους είναι ανοιχτές για το κοινό που μπορεί να τις παρακολουθήσει απολαμβάνοντας το φαγητό ή ποτό του.

Ειδικά για την βραδιά των «ηφαιστείων» και της εικονικής αναπαράστασης του ηφαιστείου της Σαντορίνης με βεγγαλικά, την Κυριακή 28 Αυγούστου το συγκρότημα «Μαρίνα and her jazzy friends» θα εμφανιστεί στην βεράντα του ξενοδοχείου «Suites of the Gods» στην καλντέρα στο Μεγαλοχώρι, στις 21.30. Η συναυλία είναι ανοιχτή για το κοινό και για όποιους επιθυμούν να απολαύσουν την φαντασμαγορία των βεγγαλικών ακούγοντας μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας αλλά και τραγούδια της κ. Δημητρίου.
Η τιμή του εισητηρίου με πλούσιο μπουφέ και κρασί είναι στα 15 ευρώ το άτομο.

η γιορτή του Αγίου Αριστείδη το καλοκαίρι του 2011

Για μια ακόμη χρονιά η οικογένεια του Χρήστου και της Ρούλας Μακρογιαννέλη μας καλούν στις λειτουργίες και την γιορτή της εκκλησίας του Αγίου Αριστείδη που θα πραγματοποιηθούν 12 και 13 (ανήμερα) Σεπτεβρίου στον ναό που βρίσκεται στην περιοχή των -«κάτω» όπως χαρακτηριστικά λέγεται αποκαλείται- Φηρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού,

Την Δευτέρα 12 Σεπτεβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εσπερινός και μετά το τέλος του στο προαύλιο του ναού θα εμφανιστεί ο σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου και θα χορέψει το τμήμα παραδοσιακών χορών του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια της γιορτής θα μοιραστεί πανήγυρη και άφθονο κρασί.
Την Τρίτη 13 Σεπτεβρίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αριστείδη θα πραγματοποιηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία και περιφορά της εικόνας του Αγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θήρας κ.κ. Επιφανείου.
Κατά την διάρκεια της γιορτής θα προσφερθούν καφές και γλυκά στους παρευρισκόμενους. 
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απευθύνει η οικογένεια, «θα είναι χαρά και τιμή μας να συνεορτάσουμε».

"ηφαίστεια" 2011

Το Σαββατοκύριακο 27 – 28 θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις «Ηφαίστεια».

Το Σάββατο 27 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο οινοποιείο Santo Wines στον Πύργο.
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στο Pelican Travel, στο Κλειστό Γυμναστήριο, στο οινοποιείο Santo Wines και στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Καμάρι.
Tην Κυριακή 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα "Ηφαίστεια" στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου με ρίψη βεγγαλικών απο το Ηφαίστειο και τα Φηρά.

ο κομμουνισμός, η ντομάτα, η παγκοσμιοποίηση (ο Τσέ και άλλα εργαλεία..) η κατσαρόλα και η ανατροπή...

Ένα κείμενο -ύμνο - ιστορική αναδρομή- για την ντομάτα (αποκλειστικά γι αυτην!) τις διαδρομές της στον χώρο και τον χρόνο καθώς και για τις επιδράσεις και την ευεργετικότητά της έγραψε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος και δημοσίευσε το περιοδικό "Βήμα Gourmet" στο Αυγουστιάτικο τευχος του.
Γιατί το αναδημοσιευουμε; Διότι αναφέρετε στην τοπική ντοματούλα (το Σαντορινιό ντοματάκι..) καθώς και στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για χάρη του.

Το κείμενο έχει ως εξής,

Αρχικά κατάλαβα ότι στο τραπέζι θα ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΤ. Ύστερα κάτι προέκυψε. Εντέλει στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας του στρογγυλού τραπεζιού ήταν ο δήμαρχος. Μετρημένα αισιόδοξος, υποσχέθηκε συμβολή στην ανάδειξη του τοπικού γευστικού διαβατηρίου. Κατά την έναρξη του 3ου Συνεδρίου για το Τοματάκι Σαντορίνης, ένοιωσε άβολα, καθώς ήταν ο μόνος που φορούσε γραβάτα. (σ.σ.σ.σ. -σημείωση σχολιαστή στον συντάκτη- μπορεί να είναι κι ετσι, πάντως στο τέλος το χιούμορ του, με το επώνυμο του Μαμ-αλάκη, το έκανε..)  

Το ιδιάζον του θέματος και το κλίμα των ημερών, καθιστούσαν την απουσία πολιτικών πρώτης γραμμής και πρώτης σειράς καθισμάτων, αναμενόμενη. Το νησί περήφανο για τα προϊόντα του, με πλούσια ιστορία να διατρέχει τη ραχοκοκαλιά του, παλεύει σε δύσκολες εποχές για το αδύνατο. Το τοματάκι γίνεται Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. Αν αυτό για κάποιους είναι αμελητέο, επειδή μιλάμε για παραγωγή μόλις 200 τόνων, παραμένει πάντα πολύ σπουδαίο γεγονός για την Σαντορίνη, σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και στοιχείο της γευστικής της ταυτότητας.

Μεσούντος του Ιουλίου, επί τριημέρου, δεν την συνάντησα σε εστιατόριο. Μόνο στο πρωινό του ξενοδοχείου, που συμβαίνει να είναι κινητήριος μηχανή των γαστρονομικών και οινικών εκδηλώσεων. Αυτό είναι πιο ανησυχητικό κι από την επιθετική προσβολή του δομημένου περιβάλλοντος, μέσα στην άδολη αγροτική καρδιά του νησιού, του κάθε νησιού, που πρέπει κάποτε να ‘ρθει σε μια ισορροπία.

Προ μηνών, ελληναμερικανός φίλος, ανήρτησε φωτογραφία κατακόκκινης ντομάτας στο facebook. Ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος για την γλύκα της ντομάτας των ελληνικών νησιών. Ένας ύμνος! Δεκάδες σχόλια, κυρίως πέραν του Ατλαντικού.

Η όμορφη Νοτιαμερικάνα ταξιδεύτρια, που παρέμεινε καιρό στα αζήτητα μέχρι να εγκλιματιστεί, αποτελεί πλέον γευστικό status, θρυαλλίδα μνήμης, που ξεχειλίζει καρδιές κι εγείρει φιλελληνικά αισθήματα.

Η άφιξη της ντομάτας στην Ευρώπη δεν συνοδεύτηκε από ραγδαία γαστρονομική επανάσταση. Απεναντίας. Χρειάστηκαν 200 χρόνια για να μπει πρώτα στο στόμα του Ευρωπαίου κι ύστερα στην κατσαρόλα του και να αποτελέσει μια πραγματική επαναστατική πράξη, που σάρωσε τις κουζίνες της Μεσογείου. Έγινε συστατικό στοιχείο της κάθε τοπικής κουζίνας, ώστε σήμερα να αναρωτιόμαστε, πώς ζούσαν δίχως αυτήν οι άνθρωποι. Η ντομάτα ήταν το πρώτο προϊόν που σήμανε τη νεότερη εποχή, όπου τα σύνορα καταργούνται, οι πολιτισμοί μπολιάζονται, οι άνθρωποι αποκτούν κοινές ανάγκες, κοινό τρόπο (και γευστικής) επικοινωνίας.

Μια πρόδρομη παγκοσμιοποίηση κατά την οποία, όσα δεν κατάφερε ο κουμμουνισμός πολύ αργότερα μέσα από την ανατροπή, τα πέτυχε η ντομάτα με τη σύνθεση. Κι έτσι κοκκίνισαν οι κατσαρόλες του κόσμου! Γεύσεις αναβαθμισμένες έγιναν κτήμα του λαού. Ένας άλλος λύκος, αυτή τη φορά όχι της στέπας, ήλθε και έπερσεν την Τροία. Να θυμηθούμε τον Όμηρο: «…ὅς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν·» Αυτό το έπερσεν, το περσικόν της καταστροφής, του πέρθω, που έμοιαζε παλαιόν ως λύκος, ένας λύκος περσικός, ένα δηλητηριώδες ροδάκινο, το λυκοπερσικόν το εδώδιμον, που χρειάστηκε να απεκδυθεί την λεοντή του για να παρανομαστεί χρυσόμηλο, pomi d’ oro, pomme d’ amour, love apple, να του αποδοθούν αφροδισιακές ιδιότητες για να γίνει κτήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Την ομορφιά της σήμερα χαρακτηρίζει, συνδέοντάς την με το λυκοπερσικόν, η ελαφρά υπόξινη γεύση κι αυτό μόνο σαν δεν τη κερδίσει το πρωταρχικό, το μελωμένο στο καυτό λάδι, κρεμμύδι της ελληνικής Κουζίνας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η ντομάτα αφού κατέκτησε το μυαλό, πέρασε στο στομάχι, έγινε συνώνυμο της απόλαυσης - δώρο του καλοκαιριού.

σ.σ.σ.σ. κι επείδή το κείμενο με ενέπνευσε για "ατακαδόρικα" σχόλια, γράφοντας πως "Το ιδιάζον του θέματος και το κλίμα των ημερών, καθιστούσαν την απουσία πολιτικών πρώτης γραμμής και πρώτης σειράς καθισμάτων, αναμενόμενη" τι ακριβώς εννοείτε; οτι εφοβήθησαν μήπως τους έπερναν κάποιοι με τα τοματάκια; (!) τόσος ρομαντισμός; αλλοίμονο...

Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2011

η Santo Wines στο "εθνος"

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο - φωτορεπορτάζ για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων ή κατα τον περισσότερο κόσμο γνωστής ως Santo Wines, δημοσίευσε η εφημερίδα "το έθνος".
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μπορείτε να απολαύσετε τις πολύ όμορφες φωτογραφίες του οινοποιείου, ενω στο κείμενο αναφέρονται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα τοπικά ποιοτικά προιόντα της Santo Wines, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οινοποιείου και του αγροτουριστικού κέντρου καθώς και για το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των τοπικών παραγωγών να συνεχίζουν την καλλιέργεια των προιόντων τους.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται οτι,

Ενας από τους βασικούς στόχους και το μεγάλο στοίχημα του κ. Ματθαίου Δημόπουλου για τον Συνεταιρισμό είναι να κατακτήσουν τα κρασιά της Σαντορίνης και τις αγορές του εξωτερικού, μπαίνοντας όμως στην υψηλή κατηγορία. "Η Σαντορίνη έχει αναγνωριστεί ως ο πρεσβευτής του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό", θα μας πει ο ίδιος. "Ολος ο κλάδος στην Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ότι το νησί παράγει ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης - αναφέρομαι στο λευκό πάντα και στο Vinsanto.
Φτιάχνουμε ένα πολύ καλό κρασί, έχουμε εξασφαλίσει την ποιότητα, αλλά οι παραγωγές είναι μικρές, αφού ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ξηρικός, δεν ποτίζεται. Παρότι πληρώνουμε 1 ευρώ το κιλό, την ψηλότερη αμοιβή από όλη την Ελλάδα και από τις ψηλότερες της Ευρώπης, το κάθε στρέμμα παράγει μόνο 300-500 κιλά, δηλαδή σύνολο 3.000-4.000 τόνους σταφύλια.
Για εμάς, ως Συνεταιρισμό, μας ενδιαφέρει όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα το κρασί να μπουν στην υψηλή κατηγορία καταναλωτών, να πείσουμε την αγορά ότι αξίζει να πληρώσει έτσι ώστε να μπορέσει να πληρωθεί ανάλογα και ο παραγωγός". Και ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί η αναστροφή του κλίματος, η αύξηση των καλλιεργειών: "Εχουμε παλέψει πολλά χρόνια να πείσουμε τους κατοίκους και έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση ότι η Σαντορίνη δεν είναι μόνο καλντέρα, αρχαία, η θάλασσα, είναι και αυτά τα προϊόντα που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στον τουρισμό.
Εχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, υπάρχουν ακόμα πολλά χωράφια ακαλλιέργητα, υπάρχει χώρος και τι πιο ωραίο να βλέπει ο τουρίστας και πρασινάδα παντού. Βεβαίως, πρέπει να λυθεί και το χωροταξικό θέμα, να ξεκαθαριστούν οι χρήσεις γης, να μην μπορεί να κτίζει ο καθένας όπου να 'ναι. Στόχος μας είναι να γίνει η Σαντορίνη και γαστρονομικός προορισμός. Αυτό είναι το όραμά μου".