Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

καλή η πορεία των έργων της ΔΕΥΑΘ

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της τοποθέτησης των αγωγών ύδρευσης στον δρόμο Φηρών - Πύργου από συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Σαντορίνης.
Το έργο μήκους 2 χιλιάδων 700 μέτρων ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με το τέλος των εργασιών για την εγκατάσταση των «κάθετων» συνδέσεων και των 2 πυροσβεστικών κρουνών που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των εκατέρωθεν ακινήτων.
Σύμφωνα με την επιχείρηση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΘ για την σύνδεση των ακινήτων τους με το δίκτυο της ύδρευσης.
Παράλληλα, την ικανοποίησή της για την καλή πορεία και έγκριση των χρηματοδοτήσεων των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής του Ημεροβιγλίου εκφράζει η διοίκηση της Επιχείρησης.
Πρόκειται για την αποχέτευση της καλντέρας του Ημεροβιγλίου και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Ημεροβιγλίου.
Σε ότι αφορά το πρώτο έργο, την αποχέτευση της καλντέρας του Ημεροβιγλίου, βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης με το ποσό του 1εκ. 191 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ ενώ αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο από το ξεκίνημά του.
Το έργο που έχει αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας λόγο της ιδιομορφίας της περιοχής μιας και πρόκειται για την καλντέρα, προβλέπει την τοποθέτηση 1,5 χλμ αγωγών αποχέτευσης και 5 αντλιοστάσια.
Το έργο αποτελεί στοίχημα δεκαετιών για την περιοχή ενώ αναμένεται να εξυπηρετήσει πολλές επιχειρήσεις και κυρίως ξενοδοχεία που αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες αναγκαστικής ύπαρξης δεξαμενών λυμάτων..
Σε ότι αφορά το δεύτερο έργο, πρόκειται για το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Ημεροβιγλίου από τη νέα αφαλάτωση των Φηρών. Για το έργο αυτό έχουν δεσμευθεί τα χρήματα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» ύψους 3εκ. 870 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ και αναμένεται η έγκρισή του και στην συνέχεια η δημοπράτησή του. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης απο την νέα αφαλάτωση που βρίσκεται στην περιοχή "έξω γυαλός" μέχρι την δεξαμενή του Ημεροβιγλίου. Η μονάδα της αφαλάτωσης του "έξω γυαλού" σήμερα (και εδω και έναν χρόνο απο την έναρξη λειτουργίας της) λειτουργεί με δύο μονάδες που παράγουν χίλια κυβικά νερό σε 24 βάση η κάθε μία, ενω με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να παράγουν 4.500 κυβικά σε 16 ώρες λειτουργίας.

πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μπορεί να λειτουργήσει

Αδικαιολόγητη και άδικη στασιμότητα παρατηρείται, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν κάτοικοι του νησιού, στο θέμα της μη λειτουργίας του "πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής" που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην Σαντορίνη και βρίσκεται στην περιοχή του Βουρβούλου.
Σύμφωνα με το πρόσφατο ιστορικό, το πάρκο κατόρθωσε να λειτουργήσει μονο για κάποιες λίγες επισκέψεις μαθητών δημοτικών σχολείων περί τα τέλη της περυσινής σχολικής χρονιάς (2010 - 2011) κι έκτοτε, παραμένει κλειστό. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί, το πάρκο, που το διαχειρίζεται ο Δήμος Σαντορίνης, χρειάζεται πολύ μικρή συντήρηση, κυρίως καθαρισμό, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει σχολεία, ενω -μάλλον;- εύκολα μπορεί να λυθεί και το πρόβλημα με την έλλειψη τουαλετών. Παράλληλα, κι απ' οτι πάλι έχουμε πληροφορηθεί υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών και σε εθελοντική βάση να προσφέρουν τις υπηρεσίες και την εμπειρία τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση σε θέματα "κυκλοφοριακής αγωγής".
Οπότε, δεν μένει παρά να ευχηθούμε να υπάρξει ενδιαφέρον απο πλευράς της δημοτικής αρχής και οι απαραίτητες διαδικασίες να "τρέξουν" γρήγορα ώστε ο χώρος να λειτουργήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες προορίστηκε.

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Σαντορίνης 25.10 - θέματα

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης, η 19η για το 2011.
Η συνεδρίαση περιλαμβάνει 25 θέματα και θα πραγματοποιηθεί στε αίθουσα του κλειστού Γυμναστηρίου Σαντορίνης.

Τα σημαντικότερα θέματα είναι τα εξής:
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ # 2.500# € ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ «ΓΛΥΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ, ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ» ΣΤΗ ΘΗΡΑ 29-10-2011.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 20/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 21/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», ΜΕ ΘΕΜΑ :«ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΗΠΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ (ΕΔΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑ)-ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ».
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ ΟΙΑΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΟΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΑΣ.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ # 500# € ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ –ΚΡΑΣΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΑΣ ΘΗΡΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΑΝΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΜΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΗΡΩΝ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #8.126,46# € ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΗΡΩΟΥ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : « ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΟΕΔΑ) ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΦΗΡΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ».
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 4.7 ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

28η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Σαντορίνης με θέμα τον "εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940",
Ο εορτασμός της Ιστορικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και φέτος με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στα Σχολεία τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Οργανισμούς.
Γι΄ αυτό παρακαλούμε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε οι καθιερωμένες εκδηλώσεις να τελεσθούν με κάθε επισημότητα προκειμένου να τονισθεί η εξέχουσα σημασία της Εθνικής Επετείου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Γενικό σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων, από τις 08:00 το πρωί της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων που αναφέρουμε πιο πάνω τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου. Ομιλίες σε συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς κ.λ.π την 27η Οκτωβρίου. Προσκύνημα μαθητών στα μνημεία Ηρώων και στέψη ανδριάντων, προσερχόμενων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους την 27η Οκτωβρίου.

Στα Φηρά της Θήρας το προσκύνημα των μαθητών θα γίνει στο μνημείο του Ιερού Λόχου. Την ίδια ημέρα στις 10:30 θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θήρας – Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανείου.
Επίσημη δοξολογία θα γίνει στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες. Στα Φηρά Θήρας, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Παντελίνα Καραμολέγκου, Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου Φηρών.
Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των Ηρώων βάσει προγράμματος που θα καταρτισθεί από κάθε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα.

Στα Φηρά Θήρας μετά τη δοξολογία θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Δημοτική Πλατεία «Σαρπάκη». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών κατά την καθιερωμένη σειρά και τάξη, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ψαλλεί ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές των σχολείων.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών και τμήματος του Αεροπορικού Αποσπάσματος Θήρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο δρόμο που περνάει έξω από το κτίριο της Δ.Ο.Υ Θήρας, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι. Στα Φηρά Θήρας μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας με Ελληνικούς χορούς, από την δασκάλα κ. Σταματίνα Ξιάρχου.
Τέλος ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας θα δεξιωθούν τις Αρχές και τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Ίδρυμα Θήρας.

Πιστεύουμε ότι όλοι πολιτικοί φορείς θα συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου να αποτελέσει ορόσημο για τη συναδέλφωση του λαού. Στις εκδηλώσεις και τη Δοξολογία είναι προσκεκλημένοι να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, όλες οι Αρχές του Τόπου, τα αναγνωρισμένα Σωματεία και Οργανώσεις που λειτουργούν νόμιμα, τα Σχολεία και όλοι οι δημότες.

τυπικά νησιώτικου τύπου ή κλασικά νησιώτικου στύλ...

Έκκληση απηφθυνε (23.10) ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Πουσσαίος για λήξη της απεργίας των Ναυτεργατών και για άρση της απομόνωσης των νησιών, προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του "η παρατεταμένη απεργία των Ναυτεργατών για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, που κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα νησιά μας. Οι νησιώτες για ακόμα μια φορά γίνονται θύματα των όποιων επιλογών και αποφάσεων.
Η αναζήτηση λύσεων δεν μπορεί πλέον να εξαντλείται, τιμωρώντας τους κατοίκους των νησιών και εγκλωβίζοντάς τους μαζί με τους τουρίστες, που επέλεξαν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας αυτή την εποχή με στόχο καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Για άλλη μια φορά η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό καταρρακώνονται.
Οι κάτοικοι των νησιών εύλογα αγανακτούν και διαμαρτύρονται, καθώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης και βασικών υπηρεσιών.
Απευθύνουμε έκκληση για λήξη της απεργίας. Οι νησιώτες απαιτούν σεβασμό και εξασφάλιση της κάλυψης των αναγκών τους".

Σχόλιο συνδιασμένο με μια απορία.
Εαν ήθελα (και μπορούσα φυσικά..) να γράφω "δυνατά" κείμενα - σχόλια, σαν αξιόλογους συναδέλφους μου, (ή σαν απελπισμένους υπουργούς;;) τι θα έπρεπε να γράψω ή, να βάλω τίτλο στο γεγονός; (της επιστολής, βεβαίως βεβαίως και με όλον τον σεβασμό)
"σαν πόρνες που περιμένουν -αλλά δεν βλέπουν- στον (ναυτικό..) ορίζοντα πελάτη(;)..."
Μόνον που σε εμάς, τους "νησιώτες" δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, οπότε δικαιολογείται το γεγονός οτι είμεθα πεπειραμένοι και προετοιμασμένοι και για σκληρότερα "εμπάργκο". Σε μια εποχή που τείνουμε να κατανοούμε όλο και περισσότερο τους λόγους και τις αιτίες των αντιδράσεων καθώς και της περιορισμένης πειθούς (οι μεν εργαζόμενοι ζητούν αποφάσεις, οι δε, οι εταιρίες, νούμερα...) ανακοινώσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων, σε μια εποχή ενδεχομένως, που λειτουργούμε υπο το σκεπτικό του "θα δούμε.."
Παρ όλ, αυτά, τα υπο την επήρρεια των γενικότερων εξελλίξεων, σεβόμαστε πολύ και ειλικρινώς τις διαρκείς, ειλικρινείς και καλοπροαίρετες προσπάθειες των ΟΤΑ για την εξομάλυνση των καταστάσεων και την επιστροφή στους ρυθμούς της νησιώτικης καθημερινότητας, κρατώντας κατα το δυνατό, ισχυρές αποστάσεις απο την -σύγχρονη- οπτική που θέλει τα νησιά να αντιμετωπίζονται ως γειτονιές της Αθήνας.. Άλλιώς, είναι η αλήθεια μας είχε μάθει η Αυτοδιοίκηση να σκεφτόμαστε τόσα χρόνια...

συνεδρίαση του ΔΣ του "Θησέα" Κυκλάδων - συνάντηση Γ. Πουσαίου με ΔΣ Επιμελητηρίου

Με στόχο τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου, συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Θησέας Κυκλάδων", υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου.
Στη συνεδρίαση στην οποία ήταν παρούσα και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, αποφασίστηκε η διεύρυνση του προγράμματος σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε συνεργασία με φορείς των νησιών.
Ο κ. Πουσσαίος ξεκαθάρισε πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία του φορέα τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2012.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μέλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Θησέας Κυκλάδων”, την επιστημονική εποπτεία της οποίας έχει ο ΟΚΑΝΑ.


Με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα ενεργειακά σε συνέχεια και των συμπερασμάτων που προέκυψαν από το πρόσφατο Ελληνορωσικό Συνέδριο στη Ρόδο, ενώ πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση για θέματα που αφορούν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Κυκλάδων.

Ι.Μ.Προφήτη Ηλία, σχετικά με τα ακίνητά της

Την πρόθεσή της να μην ανανεώσει τα συμβόλαια ενοικίασης πολλών καλλιεργήσιμων εκτάσεών της, χωραφιών και αμπελώνων, γνωστοποίησε προφορικά τις προηγούμενες ημέρες σε ενοικιαστές της η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Σαντορίνης. Σύμφωνα με το αιτιολογικό, η ενοικίαση των εκτάσεων δεν εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα του Μοναστηριού, στην παρούσα οικονομική και φορολογική κατάσταση.
Οι αποφάσεις της Μονής δεν είναι οριστικές ενω όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση αυτήν την εποχή, εξετάζονται τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι εκκλησίες σε σχέση με το τι καλούνται να καταβάλλουν στην εφορία.

παρουσίαση βιβλίου με φόντο την Αμοργό

Οι εκδόσεις "Μπαβιούλας" και οι "μικρές πατρίδες" μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Προβόπουλου "κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του" με θέμα την ζωή και το έργο του Μιχάλη Ρούσσου για τα μοναδικά έργα που κέντησε επάνω στις πέτρες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 19.30 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) ενω τους προσκεκλημένους θα καλωσορίσει ο δήμαρχος της Αμοργού Νικήτας Ρούσσος.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αικατερίνη Καμηλάκη Πολυμέρου, διευθύντρια του κέντρου έρευνας της Ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Για το έργο του Μιχάλη Ρούσσου θα μιλήσουν ο Άθως Δανέλλης, καραγκιοζοπαίχτης και ο Alexander Spitzing μουσικός, δάσκαλος μουσικής.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο νομικός, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, Μανώλης Λιγνός.
Για πληροφορίες www.actimon.blogspot.com

αναβολή εκδήλωσης

Το τμήμα μηχανικών σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου μας ενημέρωσε οτι τελικά αναβάλλεται για τις αρχές Νοέμβρη η προγραμματισμένη για την Δευτέρα 24 Οκτώβρη 2011 εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου SMILIES, λόγο της μη δυνατής άφιξης των ομιλητών στη Σύρο.

αστυνομικό δελτίο..

Μπορεί ελαφρώς το κλίμα να έχει αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, και οι περισσότεροι να έχουν, και να επιθυμούν να έχουν, άποψη περί των πρόσφατων διαδηλώσεων, διαμαρτυριών καθώς και επεισοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, πλήν όμως, η εθιμοτυπία, εθιμοτυπία.. Και το κάτω κάτω, όλοι απο κάπου πρέπει να "κρατιόμαστε", πόσο μάλλον αυτήν την εποχή της .. φουρτούνας! (λέμε εμείς οι νησιώτες,... των "αναταράξεων" θα λένε οι ευρωπαίοι!)

Με την καθιερωμένη εθιμοτυπία γιορτάστηκε και φέτος στις 20 Οκτωβρίου η "Ημέρας της Αστυνομίας" και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου.
H 20η Οκτωβρίου, εκτός από ημέρα εορτασμού του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, είναι η ημέρα που η Πολιτεία θέσπισε για να τιμήσει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ως θεσμό για την προσφορά του, στην ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, εκπρόσωποι της ηγεσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρακολούθησαν την λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ερμούπολης Σύρου και την δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου.
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα από την Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, στην Ρόδο και από την Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην Κω.

οι εμφατικού τύπου απορίες του Τύπου και η πραγματικότητα...
Συνελήφθη στις 20.10.2011 το βράδυ στην Θήρα μετά από έλεγχο που έκαναν περιπολούντες αστυνομικοί Α.Τ. Θήρας, ένας ανήλικος 17χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας για παράνομη οπλοκατοχή. Ο συλληφθείς θα οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.

Επιμελητήριο - ενημερωτική εκδήλωση για συμμετοχή σε πρόγραμμα για τον εναλλακτικό τουρισμό

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων (ΕΤ.Α.Π.) στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν για ενημέρωση των επιχειρήσεων του Νομού Κυκλάδων, σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση της δράσης, «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) – ΕΣΠΑ 2007-2013, σε συνεργασία με την ΕΛΑΝΕΤ. Η δράση «Εναλλακτικός Τουρισμός» αποσκοπεί στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος, στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.
Η παρουσίαση θα γίνει με ταυτόχρονη «ζωντανή» συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, όπου οι επιχειρηματίες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.
Δικαίωμα συμμετοχής στην δράση έχουν υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Ενδεικτικά, μορφές εναλλακτικού τουρισμού που δύναται να επιδοτηθούν είναι: Αθλητικός τουρισμός αναψυχής, Θαλάσσιος τουρισμός, Τουρισμός υπαίθρου, Γαστρονομικός τουρισμός και Τουρισμός υγείας και ευεξίας.
Ενισχύονται έργα με προϋπολογισμό από 10.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ ανά επενδυτική πρόταση και με ανώτατο ύψος ίσο με τον ετήσιο κύκλο εργασιών/ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης της χρήσης 2010 (οικονομικό έτος 2011). Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα τρίμηνης (3) παράτασης.
Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%.
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 15/09/2011 μέχρι 15/11/2011 μέσω του www.ependyseis.gr/mis
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στον 22810-82346 www.e-kyklades.gr

η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών

"Ουσιαστική και αιχμηρή" μπορεί άνετα να σχολιαστεί η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με θέμα το «Πολυνομοσχέδιο και τις απεργιακές κινητοποιήσεις 19ης και 20ης Οκτωβρίου».
Με αυτην του την παρέμβαση το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει τις θέσεις του σε βασικά θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες αλλά και την κοινωνία, εστιάζοντας στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως ρευστότητας, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, ενω γίνονται αναφορές στην απουσία μέτρων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στην έλλειψη αντίληψης "νησιωτικότητας" αποπλευράς κυβέρνησης.
Εν τέλει, θα τολμούσαμε να σημειώσουμε οτι το Επιμελητήριο εκφράζει την αγωνία του για το παρόν και το μέλλον, οικονομικό και κοινωνικό, των Κυκλάδων, ενός τόπου που παρελήφθει "Νομός" και παραδίδεται στο μέλλον ως"περιοχή"...

Σύμφωνα με το κείμενο,

Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 19ης και 20ης Οκτωβρίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμεί να εκφράσει τις θέσεις του επί των βασικότερων θεμάτων που απασχολούν όχι μόνο την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της. Προφανώς οι εξελίξεις των ημερών με την παράλυση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα σε κανένα Έλληνα.
Η επιχειρηματικότητα βάλλεται πανταχόθεν είτε με την παύση παροχής ρευστότητας από τις Τράπεζες, είτε με συνεχή και δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα, είτε με την δρομολογούμενη απαξίωση κάθε θεσμού στον εργασιακό τομέα.
Ο ιδιωτικός τομέας που αποτελεί την μοναδική δυνατότητα απορρόφησης εργατικού δυναμικού, συνεχίζει να αποδυναμώνεται και να οδηγείται σε μια ανεξέλεγκτη συρρίκνωση, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε άγνωστες για τους σύγχρονους Έλληνες καταστάσεις.
Παράλληλα, και ενώ η πραγματική φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται, συνεχίζεται η άδικη περαιτέρω επιβάρυνση και τιμωρία, της πλειοψηφίας των νομοταγών επιχειρήσεων που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Μας προκαλεί έκπληξη αλλά και λύπη, το γεγονός ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας και οι συνδικαλιστικοί φορείς -εκτός των εργοδοτικών φυσικά- δεν αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και στις χιλιάδες εργαζομένων που βρίσκονται ήδη στο δρόμο και διαβιούν σε καταστάσεις εξαθλίωσης.
Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, επιβεβαιώνουν τους φόβους των εργαζομένων στο Δημόσιο, ότι η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, και θα προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στην κοινωνική ισορροπία.
Έν μέσω αυτού το αρνητικού κλίματος που πλήττει την επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς την αγορά εργασίας, τα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν ανεπαρκή. Οι δράσεις που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, συμβάλλουν στην απορρόφηση των πόρων κατά μικρό μόνο ποσοστό, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία, παραμένουν ανύπαρκτα για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα η περιοχή των Κυκλάδων με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οικονομική της διάρθρωση, καθίσταται περισσότερο ευάλωτη σε τέτοιου είδους μεταβολές, οι οποίες αφενός έχουν το χαρακτηριστικό της «βίαιης» εφαρμογής, αφετέρου δεν λαμβάνουν υπόψη, ακριβώς αυτά τα στοιχεία που καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερη.
Χαρακτηριστικά όπως η εποχικότητα, η διάσπαση της αγοράς, η απομόνωση κατά τη χειμερινή περίοδο, οι ελλιπείς υποδομές υγείας, το υψηλό κόστος μεταφορών και διαβίωσης, η εκ των πραγμάτων δυσκολία μετακίνησης από νησί σε νησί, είναι τα κυριότερα, αλλά όχι και τα μοναδικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός νησιωτικού χώρου, ο οποίος – πρέπει να τονισθεί – δεν έχει ούτε γεωγραφική, αλλά ούτε κοινωνική και οικονομική συνοχή.
Τα νησιά των Κυκλάδων και γενικότερα του Νοτίου Αιγαίου, έχουν καταταχθεί οριζόντια, στην κατηγορία των περιοχών με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αν και χαρακτηρίζονται από τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Αυτή η οριζόντια κατάταξη αδικεί κατάφορα την πλειοψηφία των μικρών νησιών, τα οποία παρασύρονται στην ίδια κατηγοριοποίηση με τα νησιά πρώτης ταχύτητας (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη), ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, απομόνωσης και δραματική μείωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Η εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της εργασίας από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων προκάλεσε την έκπληξή μας, καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω, η εποχικότητα ως κύριο χαρακτηριστικό της τοπικής αγοράς, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης. Με επιστολή μας προς τον Υπουργό Aνάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητήσαμε την άρση της εξαίρεσης, κάτι που όπως αποδείχθηκε, δεν εισακούσθηκε.
Επιπλέον, η νησιωτικότητα ως μια ιδιαιτερότητα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Πολιτική, απαιτεί μια διαφορετική βαρύτητα, τόσο στην παρουσία του δημόσιου τομέα, όσο και στις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες.
Η ανεπάρκεια ορισμένων από τις δημόσιες υπηρεσίες στον Νομό Κυκλάδων όχι μόνο δεν παρέχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά ευθύνεται για την ταλαιπωρία τους σε απερίγραπτο βαθμό, ακόμα και για την επιβολή προστίμων για καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Μέτρα όπως η εθελούσια έξοδος, η εφεδρεία και οι μειώσεις των αποδοχών, αποδυναμώνουν περαιτέρω όσες από τις δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αποδιοργάνωσης.
Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε σκόπιμη και απαραίτητη, την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και την άμεση ανακατανομή του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο τομέα.
Σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την επιβολή περαιτέρω επιβαρύνσεων σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, είναι προφανές, ότι ειδικά η περιοχή μας αλλά και γενικότερα η χώρα, δεν μπορεί να «σηκώσει» τα οικονομικά βάρη που επιφέρει το νομοσχέδιο.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται σε περαιτέρω θυσίες το 2012, καταβάλλοντας ουσιαστικά διπλή εισφορά αλληλεγγύης, αφενός με μηνιαία παρακράτηση για τα εισοδήματα του 2012 και αφετέρου με εκκαθάριση δηλώσεων για εκείνα που αφορούν το 2011. Επιπρόσθετα, η διάταξη για το αφορολόγητο όριο των συνταξιούχων άνω των 65 ετών και των νέων κάτω των 30 γίνεται ακόμα σκληρότερη.
Αυτά τα πρόσθετα μέτρα αποδυναμώνουν δραματικά την οικονομία, αγνοώντας τις δευτερογενείς κοινωνικές και άλλες συνέπειες και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα εντελώς στατικά.
Ωστόσο, παρά την δρομολογούμενη εφαρμογή αυτών και ακόμα περισσότερων μέτρων και τις αιματηρές θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, η προοπτική αύξησης του χρέους της κεντρικής διοίκησης δεν φαίνεται να περιορίζεται, αφού σύμφωνα με στοιχεία, το 2011 θα κλείσει με αύξηση κατά 21,6% περίπου επί του ΑΕΠ.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ατιμωρησία των υπεύθυνων για τα σκάνδαλα, την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης θεσμών, αξιωμάτων και προσώπων και ταυτόχρονα το θυμό και την οργή των Ελλήνων, που θεωρούν άδικη για τους περισσότερους την εφαρμογή αυτών των μέτρων και τις θυσίες τους χωρίς αντίκρισμα.
Επιπλέον, η κοινή γνώμη έχει σαφή άποψη και βούληση, από πού και πως πρέπει να ξεκινήσει η εξυγίανση και η περικοπή δαπανών, και η πολιτική ηγεσία δεν θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό από την εφαρμογή αυτής της βούλησης, προκειμένου να αποδείξει ότι και συμμετέχει στις θυσίες του Ελληνικού λαού και αντιλαμβάνεται την ευθύνη της στην απόδοση δικαιοσύνης.
Η πρωτοφανής για το νομό των Κυκλάδων έκταση των κινητοποιήσεων αυτές τις ημέρες, δείχνει ότι έχουν ξεπεραστεί επικίνδυνα οι «κόκκινες γραμμές» της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευνομίας και της ανοχής, και οι καταστάσεις που βιώνουμε επιβάλλουν στην κυβέρνηση να σταματήσει να ενεργεί σπασμωδικά και αναποτελεσματικά.
Δεν είμαστε ειδικοί ώστε να προτείνουμε ποιες πρέπει να είναι οι τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα – σε όποιους τομείς αυτό είναι εφικτό – όμως με αγωνία παρακολουθούμε ορατούς κινδύνους να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο χωρίς να δείχνουμε την ικανότητα ή και τη βούληση να αλλάξουμε πορεία.
Παραμένουμε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε και να συμβάλλουμε στη σωτηρία της χώρας στο βαθμό που επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, ώστε να προστεθεί και η δική μας φωνή και παρουσία σε αυτή την προσπάθεια.

το Επιμελητήριο κυκλάδων για την απεργία της ΠΝΟ

Αυτή η εβδομάδα, χαρακτηρίσθηκε από μια γενικευμένη κινητοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Το ήδη τεταμένο κλίμα ήρθαν να συμπληρώσουν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ο αποκλεισμός που υφίστανται τα νησιά από την προηγούμενη Δευτέρα.
Ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο Κυκλάδων αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία οι ελλείψεις σε θέματα τροφοδοσίας άρχισαν να γίνονται εμφανείς και να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε πολλά από τα νησιά όχι μόνο του νομού μας, αλλά όλης της χώρας.
Η συνδυασμένη πίεση όλων των φορέων, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, είχε σαν αποτέλεσμα τον προγραμματισμό συνάντησης, μεταξύ του Υπουργού Aνάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των εκπροσώπων της Π.Ν.Ο., η οποία ευελπιστούμε ότι θα έχει θετική έκβαση.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο απέστειλε επιστολή τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και στην Π.Ν.Ο. σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην εκτόνωση του κλίματος και στην κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από την απομόνωση στην οποία έχουν ερήμην καταδικαστεί για πέμπτη συνεχή ημέρα.
Στην επιστολή του προς τον κ. Υπουργό, το Επιμελητήριο πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων και δραστικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα αποκλεισμού των νησιών, ενώ από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζήτησε αντίστοιχα την πραγματοποίηση δρομολογίων σε μια αποδεκτή συχνότητα, σε περίπτωση νέων κινητοποιήσεων.
Το παρόν δελτίο τύπου εκδίδεται για γενικότερη ενημέρωση, μετά την πρωτοφανή και μαζική κινητοποίηση των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, οι οποίες αναζήτησαν αυτές τις ημέρες πληροφόρηση από τον φορέα μας, εκδηλώνοντας την αγωνία τους, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και γενικότερα για τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα.

δίκτυο "Δάφνη" πλήρης ενημέρωση για το που είμαστε και που πάμε..

Το «Σήμα Αειφορίας» θα διεκδικήσουν και πάλι οι νέοι Νησιωτικοί Δήμοι του Αιγαίου που προέκυψαν μετά τον Καλλικράτη, με νέες δράσεις για το περιβάλλον, την πράσινη οικονομία και τον πολιτισμό.

Σε διεθνή ημερίδα που οργανώθηκε στις 14 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου για τις τοπικές πρωτοβουλίες και την πράσινη ανάπτυξη, ο πρόεδρος του δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ και δήμαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός, αναφέρθηκε στην ανάγκη υπέρβασης των κλασσικών επενδυτικών σχημάτων στην ενέργεια, ειδικά στο νησιωτικό χώρο στην εποχή της κρίσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του «στη ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου επεξεργαζόμαστε ήδη σχέδια για κοινοπρακτικά σχήματα σε ενεργειακά έργα με συμμετοχή των ΟΤΑ και συνεταιρισμών. Οι νέες πολυμετοχικές ενεργειακές εταιρείες, μπορούν να προωθήσουν τις ΑΠΕ με περισσότερα οφέλη για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία. Μπορούν ακόμη, σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας των τραπεζών, να λύσουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων. Σε πρώτη φάση έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Άνδρο και τη Σαμοθράκη, αλλά ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλα νησιά. Βέβαια, μια τέτοια καινοτομία απαιτεί επίλυση προβλημάτων στο θεσμικό επίπεδο (π.χ συμμετοχή των ΟΤΑ σε επενδυτικά σχήματα), επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της χρηματοδότησης της ίδιας συμμετοχής των δήμων (σε συνθήκες ένδειας τραπεζικών κεφαλαίων) και ζητήματα που σχετίζονται με το εταιρικό δίκαιο, την δίκαιη κατανομή των κερδών (δεδομένης της δυσπιστίας μεταξύ των εταίρων σε νεοφανή σχήματα, και της δυσκολίας στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων κτλ.)»

Στην ίδια εκδήλωση, παρουσιάστηκαν σχετικά παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού, ανακοινώθηκε επίσημα το έργο για τα Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου, καθώς και το πρόγραμμα Αειφορικών Δράσεων των δήμων που συμμετέχουν στο δίκτυο "ΔΑΦΝΗ".

Οι δράσεις της αειφορίας είναι το αποτέλεσμα του σχεδιασμού που άρχισε από το 2006 στο πλαίσιο του δικτύου ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου). Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του δικτύου ΔΑΦΝΗ αφορούσε δράσεις μεταξύ 37 νησιωτικών δήμων του Αιγαίου για την περίοδο 2006 – 2010.

Τα νησιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, και η προσπάθειά τους συνιστά το πρώτο παγκοσμίως εγχείρημα για τη προβολή περιβαλλοντικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων σε ένα σύστημα πιστοποίησης με συγκεκριμένους κανόνες και κοινά αποδεκτές διαδικασίες.

Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ δημιουργήθηκε το 2006, μετά την διαπίστωση ότι τα νησιά ως ξεχωριστές γεωγραφικές ενότητες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν απαντώνται στον ηπειρωτικό χώρο, είναι τόποι που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Η «νησιωτικότητα», η ιδιαιτερότητα δηλαδή των νησιών, που οφείλεται στην γεωγραφική αποκοπή τους από την ενδοχώρα αλλά ταυτόχρονα και από την εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από τα αστικά κέντρα, η απομόνωση τους χειμερινούς μήνες και η πληθυσμιακή έκρηξη λόγω τουρισμού το καλοκαίρι, η μείωση του πληθυσμού, το δημογραφικό ζήτημα, η λειψυδρία, η δυσκολία στη διαχείριση της ενέργειας, η άναρχη ανάπτυξη και η καταστροφή του τοπίου, δημιουργούν ζητήματα που απαιτούν εξειδικευμένες λύσεις. Όλα τα παραπάνω μαζί με τη διαπίστωση ότι αυτά αποτελούν κοινά ζητήματα στον νησιωτικό χώρο, οδήγησαν στη δημιουργία του δικτύου ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου), με μέλη αρχικά νησιωτικούς δήμους του Αιγαίου και εν συνεχεία, με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, δήμους-νησιά καθώς και νησιωτικές περιφέρειες.

Μετά τον Καλλικράτη, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο δίκτυο ΔΑΦΝΗ 29 νησιωτικοί δήμοι και 2 νησιωτικές περιφέρειες: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι: Αίγινας, Αλοννήσου, Αμοργού, Άνδρου, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Κώ, Λειψών, Λέσβου, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Νισύρου, Πάτμου, Πάρου, Ρόδου, Σαμοθράκης, Σίφνου, Σκοπέλου, Σκύρου, Σύρου – Ερμούπολης, Τήλου, Ύδρας, Φολεγάνδρου, καθώς και 5 νέα μέλη, οι Δήμοι Ικαρίας, Κυθήρων, Σικίνου, Τήνου και Φούρνων – Κορσεών, που μόλις εντάχθηκαν στο δίκτυο.

Ο σκοπός του δικτύου στην α΄ φάση λειτουργίας (2006-2010), ήταν καταρχήν η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης κάθε νησιού, η επισήμανση των σημαντικότερων ζητημάτων που χρειάζεται να αντιμετωπισθούν και εν συνεχεία η ιεράρχηση δράσεων σε συγκεκριμένους τομείς που θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν ήταν δυνατόν να δρομολογηθούν, πολύ περισσότερο να υλοποιηθούν χωρίς την έντονη δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας.

Οι δράσεις των μελών του δικτύου εντάσσονται σε ένα σύστημα αξιολόγησης που καταλήγει στην «πιστοποίηση» του νησιού και την απόδοση του «σήματος της αειφορίας. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται από ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κίμωνα Χατζημπίρο, βάσει ενός «μοντέλου» που λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους μεταξύ των οποίων την υφιστάμενη κατάσταση του νησιού, και την προσπάθεια για βελτίωση αυτής της κατάστασης. Όπως δηλώνει και ο συντονιστής του προγράμματος Ηλίας Ευθυμιόπουλος: «Αυτή ήταν και η μεγάλη καινοτομία. Η νέα εποχή, που συνδυάζει επιστήμη, τεχνολογία και οικολογική ηθική, δεν μπορεί να έχει διάρκεια αν βασιστεί μόνο σε υποκειμενικές προσεγγίσεις. Όπως σήμερα μετράμε το ΑΕΠ ή το έλλειμμα, θα πρέπει να μετράμε την κατανάλωση του νερού, την βιοποικιλότητα, τις εκπομπές του θερμοκηπίου. Θα πρέπει να μπορούμε να βάζουμε ποσοτικούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Αυτή είναι η πρόκληση, κι αυτή είναι η δέσμευση των αυτοδιοικητικών υποκειμένων που έβαλαν τις υπογραφές τους σ’ ένα μνημόνιο συνεργασίας».

Κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου λειτουργίας του ΔΑΦΝΗ, αρκετοί δήμοι-μέλη έδειξαν αξιοσημείωτη δραστηριότητα και υπέβαλαν σχέδια αειφόρων δράσεων για να διεκδικήσουν την πιστοποίηση και το «σήμα αειφορίας». Στους δήμους με το καλύτερο σχέδιο δράσης, αποδόθηκε το «βραβείο αειφορίας», το οποίο τις χρονιές 2007-2008-2009 συνοδεύτηκε και από χρηματικό έπαθλο που θεσπίστηκε από τον χορηγό-επιχειρηματία κ. Γεώργιο Προκοπίου.

Παραθέτουμε παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα νησιών που δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία κατά την α΄ περίοδο λειτουργίας του δικτύου:
Με ένα βραβείο 30.000€ και το σήμα της ΔΑΦΝΗΣ που της αποδόθηκε το 2007 η Κέα έγινε το πρώτο νησί του Αιγαίου που πιστοποιήθηκε για τις δράσεις του στην κατεύθυνση της αειφορικής ανάπτυξης.. Η Κέα ήταν το πρώτο νησί στο Αιγαίο που εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και με προγραμματικές συμφωνίες με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.  Μήλος το 2008, πήρε την μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύστημα αξιολόγησης με δράσεις μεταξύ των οποίων εξέχουν η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης με χρήση αιολικής ενέργειας, βιολογική επεξεργασία λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση.
Στο δήμο Ποσειδωνίας της Σύρου αποδόθηκε το 2009 το βραβείο αειφορίας, για ένα πρόγραμμα στο οποίο ξεχωρίζει η εγκατάσταση κινητής μονάδας αφαλάτωσης που επιτρέπει στους κατοίκους την πρόσβαση σε πόσιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας εφαρμόζοντας μια καινοτόμο λύση, που απαλλάσσει επίσης και από την τόσο επιβαρυντική περιβαλλοντικά χρήση πλαστικών μπουκαλιών.
Το 2010 ο δήμος Ερμούπολης στη Σύρο πήρε «ειδικό βραβείο αειφορίας» για ένα πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, με ολοκληρωμένη καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. έτσι ώστε αυτή τη στιγμή να επιτυγχάνει την ανακύκλωση ενός πολύ μεγάλου ποσοστού στο σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων, και αυτό χάρη στην ενεργό συμμετοχή όλων των κατοίκων.
Απ τα νησιά που πιστοποιήθηκαν ξεχώρισαν ακόμα η Αμοργός με δράσεις όπως αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων αγροτικής κληρονομιάς που συνδέονται με το νερό ο Μούδρος Λήμνου για αντικατάσταση-αποκατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, παραγωγή πόσιμου νερού, η Ίος με την ανάδειξη φυσιογνωμίας των πολιτιστικών της μνημείων, το Κόρθι της Άνδρου με την ίδρυση και την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση, η Οία της Σαντορίνης με υπογειοποίηση καλωδίων και δικτύων.

Μέσα στα 5 χρόνια λειτουργίας του το ΔΑΦΝΗ έχει προχωρήσει σε συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά δίκτυα όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων (ΣτΔ), μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εθελοντική δέσμευση των Δήμων της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εξοικονόμηση ενέργειας και διείσδυση των ΑΠΕ κατά ποσοστά 20% μέχρι το 2020.
Εν συνεχεία μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΙSLE-PACT, δημιουργήθηκε το Σύμφωνο των Νησιών (Pact of Islands) το 2011. Σαράντα δήμαρχοι και περιφερειάρχες Ευρωπαϊκών νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών, εκ των οποίων οι δεκαπέντε από το Αιγαίο, υπέγραψαν στις 12 Απριλίου 2011, το Σύμφωνο των Νησιών αναλαμβάνοντας πολιτική δέσμευση ανάλογη με αυτήν του ΣτΔ.
Μέσα από αυτές τις συνεργασίες και με την ολοένα αυξανόμενη δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της τοπικής κοινωνίας, γίνεται πλέον ορατό ότι έννοιες όπως εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, αφαλάτωση με χρήση ΑΠΕ, διατήρηση του νησιωτικού τοπίου, εναλλακτικός τουρισμός, επιστροφή σε παραδοσιακές μορφές γεωργίας, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και να γίνονται συνείδηση σε ένα μεγάλο μέρος της νησιωτικής κοινότητας.
Σε μια εποχή πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η εναλλακτική πρόταση μπορεί να αναδυθεί μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες όπως αυτές του δικτύου ΔΑΦΝΗ, με εμπιστοσύνη στο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών και με τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας αλλαγών που θα κάνουν τη διαφορά.

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α. (25.10)

Την Τρίτη 25.10.2011 στις 11.00 θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Π.Ν.Α. με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας στη Σύρο και στη Ρόδο, με θέματα:


Κατάρτιση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012.
Τροποποίηση Προϋπολογισμού 2011.
Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία Νήσου Ρόδου (Περιοχή Λάρδου)» προϋπολογισμού: 900.000,00€.
Έγκριση απευθείας ανάθεσης του έργου: «Επισκευή κτηνιατρείου Τήνου» Προϋπολογισμού Μελέτης: 20.153,54€.
Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. των εργασιών του έργου: «Επισκευές γηπέδων για τα ISLAND GAMES».
Έγκριση Δράσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ο "οικολογικός άνεμος" για την 11η συνεδρίαση του ΠΣ

Στις 28 Σεπτεβρίου σε αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου που στεγάζεται στο Περιφερειακό Μέγαρο (πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου) συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο (11η συνεδρίαση του 2011).  Σύμφωνα με ενημέρωση απο τον συνδιασμό "οικολογικός άνεμος" Ν. Αιγαίου,

Το πρώτο θέμα "Έγκριση Απολογισμών του οικονομικού έτους 2010 των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου" με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Μακρυωνίτη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την πλειοψηφία και την παράταξη «Πολίτες κόντρα στον Καιρό», ενω η παράταξη "νέα εποχή για τα νησιά "του κ. Κόκκινου και η παράταξη "οικολογικός άνεμος" με επικεφαλής τον κ. Χρυσόγελο ψήφισαν κατά. Σύμφωνα με τον συνδιασμό "οικολογικός άνεμος" Δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά για ένα θέμα το οποίο δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τους απολογισμούς. Επισημάναμε, ότι πρέπει να γίνει ενοποίηση του τρόπου παρουσίασης των απολογισμών από και στο εξής αφού πλέον υπάρχει μία περιφέρεια, ενω ζητήσαμε απο το ΠΣ τα οικονομικά στοιχεία να συνοδεύονται από ποιοτικούς δείκτες, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών.

Το δεύτερο θέμα "Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Παρούσα κατάσταση και προγραμματισμός - Σύσταση Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων" με εισηγητή τον κ. Αντώνιο Χατζηιωάννου, ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία με την παράταξη "οικολογικός άνεμος" να επισημαίνει τα λάθη παρελθόντος, τα κυριότερα από τα οποία ήτανη η ανοχή ή συγκάλυψη από όλο το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, αλλά και τις δικαστικές αρχές, της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων που είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία αλλά και παράνομη εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Στο Ν Αιγαίο λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια 80 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων σήμερα συνεχίζουν να είναι ενεργοί 16, ενώ σε ελάχιστους από όσους δεν χρησιμοποιούνται πλέον έχουν γίνει πραγματικά έργα εξυγίανσης του περιβάλλοντος κι αποκατάστασης.
Στην ενημέρωσή του σχετικά με την συνάντηση του με τον κ Χαν, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι επιδιώκει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα και μάλιστα με διαδικασίες φαστ τρακ έργα κατασκευής ΧΥΤΑ. Ως συνδιασμός διαφωνούμε πλήρως. Η Περιφέρεια πρέπει να θέσει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και να συμβάλει με τεχνική υποστήριξη σε όσους δήμους το χρειάζονται για την μείωση των απορριμμάτων κατά 80-90%, ώστε να απαιτούνται μικροί μόνο χώροι για αδρανή κυρίως υλικά, χώροι πολύ μικρότερου οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και πιο εύκολα αποδεκτοί από την κοινωνία.

Το θέμα «εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου» ψηφίστηκε απ' όλες τις παρατάξεις θετικά με τον κ. Χρυσόγελο να ζητά η απόφαση να συνδυαστεί με μια Στρατηγική για τα ΑΜΕΑ.

Στο θέμα "τροποποίηση Π.Δ.Ε. Κυκλάδων και Δωδεκανήσου" που ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία απο την παράταξη της πλειοψηφίας, ο κ. Χρυσόγελος ψήφισε μόνο τους πίνακες με τα νέα έργα που προτάθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα και όχι το σύνολο του προγράμματος.

Στο θέμα "συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης" που ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία απο την παράταξη της πλειοψηφίας απο την παράταξη επισημάνθηκε οτι "ο σημερινός τρόπος συγκρότησης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης δεν οδηγεί σε μια ισορροπημένη εκπροσώπηση των φορέων, τόσο για συγκεκριμένους τομείς (πχ τουρισμός, γεωργία κα) όσο και σε σχέση με αυτούς που θα έπρεπε να συμμετέχουν σε μια τέτοια επιτροπή (πχ απουσιάζουν περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς). Θα έπρεπε η Περιφέρεια να ζητήσει από τους φορείς να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιοι θα συμμετάσχουν.

Στο θέμα "διάθεση μηχανημάτων έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε ΟΤΑ" που ψηφίστηκε θετικά απο όλες τις παρατάξεις απο την παράταξη "οικολογικός άνεμος" επισημάνθηκε οτι τα μηχανήματα που θα παραδωθούν δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Στο θέμα της έγκριση σύναψης «Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» που ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία, η παράταξη τοποθετήθηκε θετικά αλλά δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει δέσμευση για αποκλειστικές συνεργασίες σε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Πρέπει να πούμε ότι επιδιώκουμε συνεργασίες, χωρίς κόστος, κυρίως μέσω εργασιών, προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών, διδακτορικών, σεμιναρίων που είναι στα αντικείμενα και τους στόχους του Πανεπιστημίου. Πρέπει να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων, των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου για το τι σημαίνει πρακτικά η συνεργασία μεταξύ ΠΝΑ και Π.Α.

Το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου αναβλήθηκε λόγω απουσίας γνωμάτευσης του Νομικού Συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την δυνατότητα ή όχι συμμετοχής της Περιφέρειας σε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Το θέμα της επαναληπτικής ψηφοφορίας για την Επιλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης "οικολογικός άνεμος" τόνισε οτι, «Και σε αυτή τη συνεδρίαση δεν εκλέχτηκε Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης, όχι μόνο γιατί απουσίαζαν πολλοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι αλλά και εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη διαδικασία και της παρεξήγησης του ρόλου που καλείται να παίξει ο θεσμός.

Πουσσαίος για την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών

Στο μηνυμά του για την "ημέρα των Ηνωμένων Εθνών" ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος αναφέρει οτι,
«Δυο παγκόσμιοι πόλεμοι δίδαξαν στην ανθρωπότητα την ανάγκη να επιδείξουμε σεβασμό στις διεθνείς σχέσεις για μερικά αν και ισχυρά ιδανικά. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών: ο σεβασμός της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου και του Διεθνούς συστήματος δικαιοσύνης, ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου σε αυτό τον πλανήτη να έχει ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.
Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών γιορτάζεται η έναρξη ισχύος του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, στις 24 Οκτωβρίου του 1945.
Σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη ηγούνται μιας διεθνούς συνεργασίας ζωτικής σημασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η απερήμωση. Υπάρχει, επίσης, και η πρόκληση των μη-μεταδιδόμενων ασθενειών – οι οποίες εμποδίζουν την μακρο-οικονομική ανάπτυξη και διατηρούν παγιδευμένους τους φτωχότερους ανθρώπους σε κατάσταση χρόνιας φτώχειας. Η παράνομη μετανάστευση δημιουργεί μια τεράστια πίεση για κάποιες χώρες – όπως και για την Ελλάδα – ενώ συγχρόνως προκύπτει - ή και επιδεινώνεται – από απουσία ανάπτυξης σε χώρες προέλευσης, φτώχεια και πολέμους. Υπάρχει επίσης η κρίσιμη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια συνεισφορά η οποία μπορεί να ενισχυθεί με μια ισχυρότερη εντολή για την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.
Ο ετήσιος διεθνής εορτασμός απο τα κράτη-μέλη του Ο.Η.Ε., προσφέρει την ευκαιρία στους λαούς της γης να πληροφορηθούν για τις δραστηριότητες του οργανισμού που στοχεύουν σε παγκόσμιες συμφωνίες αφοπλισμού, σε ειρηνευτικές αποστολές, στην προστασία των μειονοτήτων, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας. Η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά το έργο του Ο.Η.Ε., ως θεματοφύλακα τις διεθνούς έννομης τάξης και συμμετέχει δραστήρια και με ευαισθησία σε όλους τους τομείς».

Βρούτσης για ψήφιση πολυνομοσχεδίου (21.10)

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου (21.10.2011), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ στη Βουλή διεξάγεται με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, σε κλίμα «ιδιαίτερης κοινωνικής έντασης», μία πολύ κρίσιμη συζήτηση η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί την κοινή γνώμη με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία της. Η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος με τίτλο «λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης» προβλέπει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάταξη που υπόσχεται εδώ και δύο χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και άρα πρόκειται για άλλη μια απόπειρα “κοινωνικής εξαπάτησης”.
Αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» σε ένα Ν/Σ που στον πυρήνα του περιλαμβάνει εκτός των άλλων ακραίες μορφές υπερφορολόγησης χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων και πολύτεκνων και έκτακτες εισφορές, ως αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής που απέτυχε την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάταξη της οικονομίας.
Η κυβέρνηση μετά από 2 χρόνια απαράδεκτης ολιγωρίας, αδράνειας και πολιτικής αλαζονείας για το μόνο που μπορεί να καυχιέται είναι ότι κατάφερε την κατάρρευση των εσόδων, την διάλυση του φορολογικού συστήματος και τα μηδενικά αποτελέσματα κατά της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την τρίτη αλλαγή μέσα σε 18 μήνες της φορολογικής κλίμακας. Το ίδιο συνέβη και με τις φοροαπαλλαγές, ενω τώρα επιχειρείται για τρίτη φορά, μέσα σε 18 μήνες, νέα αλλαγή που εφαρμόζεται με οριζόντιο τρόπο και αυξάνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

οικολογικός άνεμος - συμμετοχή σε κίνηση για την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών..

Η παράταξη "Οικολογικός Άνεμος" Ν. Αιγαίου μας ενημερώνει σχετικά με την πρωτοβουλία των πρασίνων ευρωβουλευτών κυρίων Μ. Τρεμόπουλου και Σβεν Γκήγκολντ, την οποία υπογράφουν
ενεργοί πολίτες από τους χώρους των οικονομικών επιστημών, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της δημοσιογραφίας, του συνδικαλισμού, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και του πολιτισμού,
σχετικά με την ανοιχτή εκστρατεία υπογραφών στο διαδίκτυο για την "φορολόγηση των μεγάλων ιδιωτικών περιουσιών".
Το πλήρες κείμενο καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία μπορείτε να δείτε εδω : www.callforawealthlevy.eu

Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

οι κινητοποιήσεις στην Σαντορίνη

Περισσότερο κόσμο απο κάθε προηγούμενη φορά στο πρόσφατο παρελθόν συγκέντρωσαν οι πορείες και διαμαρτυρίες ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκαν στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία των Φηρών το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου 2011.
Και τις δύο ημέρες οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 350, αριθμός μεγάλος, όπως άλλωστε χαρακτηρίστηκε κι απο τους ίδιους τους συμμετέχοντες, για τα δεδομένα του νησιού. Κατα την διάρκεια των ομιλιών, εκλεγμένοι αλλά και πολίτες εξέφρασαν την δυσφορία και αγανάκτησή τους στα μέτρα και στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με τις ρυθμίσεις σε εργασιακά ζητήματα που επέλεξε να εφαρμώσει η κυβέρνηση.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και εργαζόμενοι απο τον ιδιωτικό τομέα ενω την συμπαράστασή τους σε όσους θα ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν λόγο συνθηκών και της φύσης της εργασία τους να συμμετάσχουν στην απεργία, εξέφρασαν όλοι σχεδόν οι ομιλητές.
Αποχή απο την εργασία τους πραγματοποίησαν χθές Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, για 3η συνεχόμενη ημέρα, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου Σαντορίνης, τόσο σε οτι αφορά το προσωπικό των γραφείων όσο και των υπηρεσιών καθαριότητας καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με μοναδικό θέμα την σύνταξη ψηφίσματος διαμαρτυρίας σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης καταδίκασε τα μέτρα της κυβέρνησης υποστηρίζοντας οτι οδηγούν μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού στην φτώχια καθώς και στην υποτίμηση της περιουσίας τους.

εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί και ως "φως στο τούνελ"...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα, διπλασιάζεται το ειδικό επίδομα προβληματικών περιοχών για τους Κυκλαδίτες υπαλλήλους. (σ.σ. δημοσίους, ως θα όφειλε να αναφερθεί στην ανακοίνωση)

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση διπλασιάζεται το επίδομα που έπαιρναν μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι των νησιών των Κυκλάδων, αφού ο Υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε την σχετική εισήγηση του εισηγητή του Πασοκ στο πολυνομοσχέδιο Παναγιώτη Ρήγα, με αποτέλεσμα το ύψος του επιδόματος να αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 100 €.

μια θετική εξέλιξη και μια (συνεχιζόμενη) απεργία

Οι βουλευτές του Πα.Σο.Κ. των νησιωτικών περιοχών και Πειραιά, με πρότασή τους η οποία έγινε αποδεκτή από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, κατάφεραν να ανατρέψουν την δυσμενή ρύθμιση για τους πολίτες εκείνους που συνταξιοδοτούνται με βαρέα και ανθυγιεινή εργασία καθώς και τους ναυτικούς κάτω των 55 ετών εφόσον έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα συντάξιμα χρόνια. Έτσι καμιά μείωση στις συντάξεις τους, λόγο της ηλικίας τους, δεν πρόκειται να υποστούν οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών.
Επίσης εξασφαλίσθηκε συνάντηση της Ναυτικής Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοϊδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Παπαμανώλη με ημερομηνία 20.10, "μετά από αυτή την έκβαση και λόγο ότι τα παραπάνω αποτελούσαν βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο. θεωρώ ότι η Ναυτική Ομοσπονδία θα πρέπει άμεσα να λύσει την απεργία της, να αποκατασταθούν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες και να εξυπηρετηθούν μετά από 4 ημέρες οι συμπολίτες μας στα νησιά."


Πλήν όμως, "διαφορετική γνώμη" είχε τελικά η διοίκηση της ΠΝΟ η οποία το απόγευμα της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεών της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,

"Η Διοίκηση της ΠΝΟ και διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της, αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία την συνέχιση της απεργίας με 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Παρασκευή 21-10-2011 και ώρα 06.00 μέχρι την Κυριακή 23-10-2011 και ώρα 06.00. « Η ΠΝΟ δεν αγνοεί το γεγονός ότι οι επιβάτες υφίστανται ταλαιπωρία, πλην όμως, έχει τη βεβαιότητα ότι οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται και κατανοούν πλήρως τα αιτήματα των Ελλήνων ναυτεργατών και τους λόγους, που τους οδήγησαν στην κάθοδο σε απεργία, η αποκλειστική ευθύνη της οποίας βαρύνει την κυβέρνηση».
Η ΠΝΟ καλεί τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες στη συγκέντρωση το Σάββατο στις 11 το πρωί απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου.

έκθεση Ορθόδοξου χριστιανικού βιβλίου

Ο ραδιοφωνικός Σταθμός "Ράδιο Ατλαντίς 104,5" και το Χριστιανικό Βιβλιοπωλείο Φηρών διοργανώνουν από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου την "1η Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου και Ειδών Θρησκευτικής Ευλάβειας" στον Πολυχώρο ΥΦΕΝ.
Στη διάρκεια του 3ημέρου στον πολυχώρο ΥΦΕΝ θα εκτίθεται πλούσιο υλικό από την ελληνορθόδοξη βιβλιογραφία και πλήθος ειδών θρησκευτικής ευλάβειας. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 9:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ. και θα πλαισιωθεί από ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων,
την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 9:00 π.μ.: Έναρξη της έκθεσης, 6:00 μ.μ.: Επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, Χαιρετισμός και Ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφάνιου, 6:30 μ.μ.: απόδοση ύμνων επιλεγμένων από το CD και με τις φωνές της χορωδίας του Σ.Θ.Ι.Α.Σ. υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Νικόλαου Βαρβαρήγου,
το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ.: Επίδειξη Παρασκευής Πρόσφορου από την κ. Σοφία Αργυρού και ομιλία με θέμα: «Το Πρόσφορο, οι Συμβολισμοί και η Σημασία του στην Ορθόδοξη Εκκλησία»
την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ.: Ομιλία του Αρχαιολόγου – Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Θήρας, Αμοργού και Νήσων, πρωτοπρεσβήτερου Νικόλαου Σιγάλα με θέμα: «Η Χρήση των Ιερών Σκευών», 9:00 μ.μ.: Λήξης της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

όμορφος κόσμος, όμορφοι άνθρωποι...

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση σχετικά ασχολίες κατοίκων του Μεγαλοχωρίου της Σαντορίνης που στηρίζουν την παράδοση παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η σελίδα www.kallistorwntas.blogspot.com που με συνέπεια προβάλει θέματα σχετικά με την καθημερινότητα του νησιού.
Την ανάρτηση μπορείτε να δείτε εδώ

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2011

Santo Wines - ενημέρωση

Με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/10/2011 η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με εξειδικευμένους γεωπόνους, στο οινοποιείο της στον Πύργο Θήρας.
Στην έναρξη της ημερίδας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μάρκος Καφούρος ενημέρωσε τους παριστάμενους παραγωγούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις δραστηριότητες της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.
Στο κυρίως θέμα της ημερίδας παρουσιάστηκαν σύγχρονα, οικολογικά προϊόντα, που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, τα οποία μειώνουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως είναι ο καύσωνας και η μεγάλη ξηρασία, στο αμπέλι, την τομάτα και τη φάβα, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής όλων των παραγόμενων προϊόντων.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση κατά την διάρκεια της οποίας δόθηκαν απαντήσεις, συμβουλές και κατευθύνσεις από τους ειδικούς στα πολλά ερωτήματα των παραγωγών μας σχετικά με τις καλλιέργειες τους.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο κ. Ματθαίος Δημόπουλος, Γεν. Διευθυντής της ΕΣΘΠ - SantoWines.
Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο Οινοποιείο στον Πύργο, τηλ. 22860 22596   www.santowines.gr

επιμελητήριο - ανακοίνωση

Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλεί τα μέλη του να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχεώσεις και οφειλές ως προς την συνδρομή τους και προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές στις 2,3,4,5.12.2011 εξέδωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Για περισσότερρες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 22810 82346 (Σύρος), 22860 25788 (Σαντορίνη) καθώς και στο μέιλ : contact@cycladescc.gr

Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

συνέντευξη του αρχιτέκτονα Κώστα Δεκαβάλλα για την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του αρχιτέκτονα κ. Κωσταντίνου Δεκαβάλλα σχετικά με την αρχιτεκτονική των παλαιών, παραδοσιακών, κτισμάτων της Σαντορίνης καθώς και αυτήν των νεότερων μετασεισμικών που κυρίως κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’70 μπορείτε να δείτε στο λίνκ που ακολουθεί.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης «Πορτρέτα και διαδρομές Ελλήνων αρχιτεκτόνων». Στην συνέντευξη μεταξύ άλλων γίνονται αναφορές στα μοναδικά ανά τον κόσμο «υπόσκαφα» κτίσματα του νησιού καθώς και στους ρυθμούς που επιλέχθηκαν να ακολουθηθούν στις μετασεισμικές κατασκευές κτηρίων και κτισμάτων γενικότερα. Ιδιαίτερη αναφορά, από τις ελάχιστες που υπάρχουν, γίνονται στα «κλωστρά» της Σαντορίνης όπου πρόκειται κυρίως για τοίχους διαχωρισμού και σκίασης οι οποίοι έχουν κενά για να τους διαπερνά το φως και ο αέρας με αποτέλεσμα και στόχο να δημιουργούν καλές κλιματικές συνθήκες.

Την συνέντευξη μπορείτε να την δείτε εδώ

"ατλαντίδα" - ενημέρωση επι των τελών...

Ενημέρωση σχετικά με τον νέο νόμο για το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών παρέχει στα μέλη του το Σωματείο Τουριστικών καταλυμάτων «Ατλαντίδα».
Περισσότερες πληροφορίες για το νέο τέλος μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες του Σωματείου www.atlantida-santorini.gr  και www.santorinirooms-hotels.gr  καθώς και στο τηλέφωνο 22860 24046

πολίτες κόντρα στον καιρό για κινητοποιήσεις

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και απεργίες που διοργανόνωνται σε όλη την χώρα καλεί η παράταξη που συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο "πολίτες κόντρα στον καιρό".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι "πολίτες κόντρα στον καιρό" χαιρετίζουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χαιρετίζουν τη συλλογική και ατομική δράση των πολιτών, που με κάθε τρόπο, ξεπερνώντας το φόβο, τα εκβιαστικά διλήμματα και την τρομοκρατία, εκδηλώνουν με όλους τος πρόσφορους τρόπους την αντίθεση και την οργή τους απέναντι στην πολιτική φτωχοποίησης που εφαρμόζει η τρόϊκα και η πειθήνια κυβέρνηση τους.
Πλέον όλοι καταλαβαίνουν ότι τα μνημόνια και οι πολιτικές βίαιης περικοπής μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων, οι πολιτικές κατάργησης εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων, οι πολιτικές εκποίησης του δημόσιου και εθνικού πλούτου, αποσκοπούν μόνο σ' ένα στοχο: το στόχο της περαιτέρω αναδιανομής του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, το στόχο της τρομοκράτησης ενός ολόκληρου λαού, που χρησιμοποιείται ως πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την Ευρώπη.
Όμως είμαστε σίγουροι ότι τα σχέδια τους δεν θα περάσουν....Το ποτάμι ήδη ξεχείλισε. Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που ήδη προχωρούν, θα ενταθούν και θα συμπαρασύρουν στο διάβα τους όλα τα εμπόδια.

εκδρομές στην Πελοπόννησο απο το on lava

Το γραφείο OnLava διοργανώνει δύο εκδρομές στην Βόρεια Πελοπόννησο για τις εβδομάδες από 15 έως 20 Νοεμβρίου και από 22 έως 27 Νοεμβρίου 2011. Τα μέρη τα οποία θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε είναι τα εξής:
Αθήνα (Ακρόπολη και Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης)
Νομό Αχαίας Πάτρα (κέντρο Πάτρας, Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, εργοστάσιο Αχάια Κλάους) Αίγιο (κέντρο Αιγίου, Ι.Ν Παναγίας Τρυπητής, Υδροβιότοπος Αλυκής, Ιερά Μονή Ταξιαρχών) Καλάβρυτα (Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, τόπο Θυσίας στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς)
Νομό Ηλείας Αρχαία Ολυμπία (Αρχαιολογικός χώρος, Μουσείο, Παραλία Κυλλήνης)
Νομό Φωκίδας Δελφούς (Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο, Παρνασσός)
Νομό Αργολίδας Ναύπλιο (κέντρο και παραλία Ναυπλίου, Παλαμίδι, Μπούρντζι) Μυκήνες (Αρχαιολογικό χώρο, Μουσείο) Επίδαυρο (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Επίδαυρο)
Νομός Κορινθίας Κόρινθο, Λουτράκι, Ισθμό Κορίνθου, Αρχαία Κόρινθο
Εκτός απ’ τα προγραμματισμένα μέρη που θα επισκεφτείτε, κατά τη διάρκεια των διαδρομών θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πανέμορφα τοπία και μέρη που θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστα.

Το κόστος της εκδρομής είναι €325 το άτομο και περιλαμβάνει: εισητήρια Blue Star σε διακεκριμένη θέση (Σαλόνι VIP).  Όλες οι μετακινήσεις και συμμετοχή σε όλες τις εκδρομές με πολυτελές Λεωφορείο. Εισητήρια και Είσοδοι σε όλα τα μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.
Διαμονή με ημιδιατροφή σε ξενοδοχείο 4* στο Αίγιο η οποία περιλαμβάνει πρωινό και δείπνο και μια Ελληνική βραδυά.

Οι αναχωρήσεις θα γίνουν την Τρίτη 15 και Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 15:30 απ’ το λιμάνι του Αθηνιού, όπου θα είναι και το σημείο επιστροφής την Κυριακή 20 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 12:30 τα μεσάνυχτα.
Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε 22860 21275 και 6946 373 421 ή στείλτε e mail στο info@OnLava.com
Για περισσότερες πληροφορίες www.onlava.com/onlava/index.php/el/travel/267-special-offers

ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Λόγω της συμμετοχής των υπαλλήλων του Δήμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., παρακαλούμε τους κατοίκους του νησιού καθ΄ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα είναι έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, να μην βγάζουν απορρίμματα και αντικείμενα στους χώρους συγκέντρωσης.

αναζητώντας τον Έκο..

Ο Έκο, ένα αρσενικό, στειρωμένο κυνηγόσκυλο "πόιντερ", λευκό με μαύρο χάθηκε στην περιοχή Μπαξέδες την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, φοράει φθαρμένο δερμάτινο λουράκι και έχει τατουάζ στο εσωτερικό του αυτιού του. Εάν τον έχετε δει παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης στο 6974321784 καθώς ο 'Εκο δεν ξέρει να επιβιώσει στο δρόμο.


Το δαμε κι αυτό, και να'ταν η μόνη...

Τρεις φορές μεγαλύτερο χαράτσι από αυτό που κανονικά της αναλογεί καλείται να πληρώσει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ιδιοκτήτρια ακινήτου στη Σαντορίνη επειδή ο Δήμος Θήρας έκανε λάθος και εξαπλασίασε την τιμή ζώνης του ακινήτου της.
Η συνταξιούχος κυρία Π. (πως λέμε τα "πί" του προέδρου, "πρόεδρε, περισσεύουν πολλοί", "πολυέλαιοι Πινόκιο" κ.ο.κ.) τρέχει τώρα και δεν φτάνει για να βρει το δίκιο της αλλά ούτε ο δήμος ούτε η ΔΕΗ ούτε οι υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να τη βοηθήσουν γιατί, όπως λένε, «δεν έχουν οδηγίες» και άρα ούτε αρμοδιότητες.

Το πρόβλημα δε, δεν αφορά μονο την εν λόγω κυρία, μιας και φαίνεται οτι είναι δεκάδες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων στο δημοφιλές νησί που καλούνται να πληρώσουν υπερπολλαπλάσια χρήματα για να "σώσουν" τα ακίνητά τους σύμφωνα και με το νέο τέλος της ελληνικής φορολόγησης για την .. σωτηρία της χώρας... Κι απ ότι φαίνεται τα προβλήματα είναι και αναμένεται να εμφανιστούν ιδιαίτερα έντονα στην Σαντορίνη όπου οι αντικειμενικές αξίες ως γνωστό εδω και χρόνια έχουν χτυπήσει κορυφή, ενω οι ζώνες σε πολλές περιπτώσεις μπλέκονται μεταξύ τους...
Σε οτι αφορά την "ακριβοπληρωμένη (ή υπερκοστολογημένη) Σαντορίνη" δεν έφτανε που για ενα ακίνητο (ακόμη και .. υπόσκαφο κοτέτσι..) πληρώναμε ενα σορό χρήματα σε φόρους τώρα έρχεται και το νέο τέλος για να μας αποτελειώσει... (ναι, αλλά "θα σώσει την χώρα" όπως λένε ,"ξένοι" επισκέπτες φίλοι γελώντας...)

Το τέλος ακινήτων για το 18 ετών σπίτι των 40 τετραγωνικών που διαθέτει η συνταξιούχος στον οικισμό Αγιος Γεώργιος της Φοινικιάς Οίας θα της έρθει 704 ευρώ με τον επικείμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Κανονικά θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με 220 ευρώ επειδή η τιμή ζώνης του οικισμού στον οποίο είναι χτισμένο το ακίνητο καθορίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στα 1.100 ευρώ. Ωστόσο από... λάθος του Δήμου Θήρας η τιμή ζώνης υπολογίστηκε με τιμές... Καλντέρας, δηλαδή στα 5.900 ευρώ.

Η κυρία Π. απευθύνθηκε στον Δήμο Θήρας, όπου το λάθος επιβεβαιώθηκε και η τιμή ζώνης διορθώθηκε αμέσως. Οπως της είπαν, ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει ο δήμος διότι σε ό,τι αφορά το τέλος ακινήτων οι υπηρεσίες του είναι αναρμόδιες.
Το πρόβλημα του φουσκωμένου χαρατσιού όμως δεν λύθηκε διότι, όπως την πληροφόρησαν από τη ΔΕΗ αποσείοντας και εκείνοι με τη σειρά τους κάθε ευθύνη, οι λίστες με τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων, βάσει των οποίων θα εκδοθούν οι λογαριασμοί, έκλεισαν με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου -τότε, δηλαδή, που το ακίνητό της είχε τιμή ζώνης 5.900 ευρώ- και δεν μπορούν να αλλάξουν.
Στο υπουργείο Οικονομικών, όπου απευθύνθηκε ξανά η κυρία Π., όχι μόνο δεν βρήκαν λύση, αλλά ξέκοψαν και κάθε ελπίδα στη συνταξιούχο να διορθώσουν το λάθος. Η αρμόδια υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών την πληροφόρησε ότι θα πρέπει να πληρώσει φέτος κανονικά το φουσκωμένο τέλος για να μην της κοπεί το ρεύμα, κι από... του χρόνου, που τα στοιχεία θα έχουν διορθωθεί, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Στο μεταξύ στον Δήμο Θήρας η περίπτωση της κυρίας Π. δεν είναι η μοναδική. Δεκάδες άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα (λάθος τιμές ζώνης) έχουν απευθυνθεί στις δημοτικές αρχές και ζητούν την κινητοποίηση του δημάρχου ώστε με τη μεσολάβησή του στο υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί λύση.
Ανάλογες περιπτώσεις, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, θα υπάρξουν πολλές ακόμη σε όλη την Ελλάδα και αυτό γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η επιχείρηση από τις βάσεις δεδομένων των δήμων εμπεριέχουν πολλά λάθη τόσο στα τετραγωνικά όσο και στις τιμές ζώνης και δεν θεωρούνται αξιόπιστα.
Το ζήτημα είναι τόσο στο νόμο όσο και στην υπουργική απόφαση που τον συνοδεύει. Κανείς δεν σκέφτηκε έναν απλό και δίκαιο τρόπο να λύνονται τα προβλήματα, αλλά αντ' αυτού το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε όλοι να δηλώνουν ανευθυνο-υπεύθυνοι.

πηγή, εφημερίδα ελευθεροτυπία

το Πανεπιστήμιο αιγαίου για το "smilies"

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο πλαίσιο του έργου «SMILIES» (Small Mediterranean Islands Light Industry Enhancement and Support) διοργανώνει την Δευτέρα 24 Οκτώβρη 2011 στην Αίθουσα Ρίτσου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης στις 17:45 ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Διάχυση των Αποτελεσμάτων του SMILIES: Σύνδεση καινοτομίας και έρευνας».

Το έργο SMILIES εγκρίθηκε στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας «MED» και υλοποιείται από έντεκα εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλύπτοντας συνολικά 4 Μεσογειακές περιοχές (Κρήτη, Σικελία, Κύπρος και τα νησιά του Αιγαίου). Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Επιμελητήριο Ρεθύμνης ενώ από το Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που εδρεύει στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στο στάδιο της ενίσχυσης πιλοτικών έργων επιλέχθηκαν τον Ιούλιο του 2010 εκατό έργα, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα οποία εντάχθηκαν σε έξι προκαθορισμένα σενάρια (τουρισμός, λιανικό εμπόριο, ποτά και τρόφιμα, κατασκευές, αγροτικά προϊόντα και περιβάλλον και εξειδικευμένες αγορές).
Στα πιλοτικά έργα προσφέρθηκε υποστήριξη για δραστηριότητες καινοτομίας, διεθνοποίησης και δικτύωσης. Επίσης λειτούργησε μια συνεργατική πλατφόρμα σκοπός της οποίας ήταν η ενθάρρυνση και υποστήριξη, η επίτευξη συνεργασιών και η προβολή προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο SMILIES συμμετέχουν 11 εταίροι από 4 περιοχές:
Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου (Ελλάδα)
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος (Ελλάδα)
Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης (Ελλάδα)
Περιφέρεια της Σικελίας, Τμήμα Τουρισμού, Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας (Ιταλία)
Μεσογειακό Ινστιτούτο – Εταιρεία Στρατηγικού Διακρατικού Σχεδιασμού της ΠΑΚΑ (Γαλλία)
ΑΕΕΛ-Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας (Κύπρος)
Γνώση Αναπτυξιακή – Συμβουλευτική Επενδύσεων και Ανάπτυξης (Ελλάδα)
ΕΛΚΕΔΕ – Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε. (Ελλάδα)
ΕΤΑΚΕΙ – Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης & Ινών (Ελλάδα)
ARCA – Κοινοπραξία για την Εφαρμογή της Έρευνας και τη Δημιουργία Καινοτόμων Επιχειρήσεων (Ιταλία)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Ελλάδα)

Χ. Κόκκινος για μισθολόγιο - μέτρα τρόικας

Ανακοίνωση σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τα μέτρα της κυβέρνησης εξέδωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κόκκινος.
Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της,

Με οργή και αγανάκτηση η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τα πρωτοφανή αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα. Η κυβέρνηση έχοντας χάσει τον έλεγχο, συγκρούεται καθημερινά με όλα τα κοινωνικά στρώματα , εφαρμόζοντας επικίνδυνες και ανερμάτιστες πολιτικές.
Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή:
Οδηγεί στην εφεδρεία-απόλυση 30.000 δημοσίους υπαλλήλους, όταν επί μία διετία η κυβέρνηση αντί να λιγοστέψει το κράτος και τους διορισμούς, ίδρυσε 70 νέες κρατικές δομές , διόρισε 35.000 στο δημόσιο τομέα και αύξησε τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων.
Το νέο μισθολόγιο – «φτωχολόγιο» ( παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις) μειώνει ακόμη περισσότερο τους ήδη «κουτσουρεμένους» εδώ και μία διετία μισθούς, σε ποσοστό 10 έως 40%.
Το βαθμολόγιο-«ποινολόγιο» οπισθοδρομεί τη δημόσια διοίκηση και πολλαπλασιάζει τον κομματισμό και την αναξιοκρατία.
Η νέα «φοροκαταιγίδα» εξανεμίζει το εισόδημά μας. Τους τελευταίους 15 μήνες, μας επέβαλαν 17 νέα «χαράτσια».
Ο εργασιακός «μεσαίωνας» επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί σε «βαλκανιοποίηση» των μισθών.
Η «αγορά» έχει «στεγνώσει». Καθημερινά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις , μπαίνουν «λουκέτα».
Ακρίβεια, Ανεργία , Ύφεση είναι τα αποτελέσματα της λανθασμένης σοσιαλιστικής συνταγής που οδηγούν την κοινωνία μας σε μαρασμό και απόγνωση.
Κυβέρνηση και Τρόικα «κλέβουν» τη ζωή μας, μας οδηγούν στην εξαθλίωση και επιβάλλουν ισοπεδωτική ισότητα.
Η συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. Η παλλαϊκή συμμετοχή και η αποφασιστικότητά μας είναι φραγμός στα επικίνδυνα και αντεθνικά σχέδια Παπανδρέου-Τρόικας.

Ρήγας για μισθολόγιο - αίτημα δημοσιοποίησης οφειλετών

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο Πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, πρότεινε τις εξής τροποποιήσεις:

Να διατηρηθεί το επίδομα των προβληματικών περιοχών κατηγορίας Α για όσα νησιά περιλαμβάνονται σε αυτήν και καθορίζονται στην ΔΙΔΑΔ Φ.50/265/29847 ΦΕΚ 667/11-11-92 Τεύχος Β’ που εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 9 του ν. 2085/92.
Να διατηρηθούν οι κενές οργανικές θέσεις καθώς και οι θέσεις που κενώνονται από την εργασιακή εφεδρεία για το νησιώτικο χώρο.
Με την αποδοχή των τροποποιήσεων αυτών εξασφαλίζεται η διατήρηση του επιδόματος προβληματικών περιοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους και η ευελιξία των υπηρεσιών των νησιών μας.

Επίσης, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπ. Οικονομικών κατέθεσε ο κ. Ρήγας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει,

Η κυβέρνηση με την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έχει αναλάβει, στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, συγκεκριμένες και ποσοτικά προσδιορισμένες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές μας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας με στόχο την σωτηρία της και την διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις σημερινές και επερχόμενες γενιές.
Τα μέτρα που επιβάλλονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου είναι σκληρά, επώδυνα και δυσβάστακτα για την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, έχει στηρίξει μέχρι σήμερα, όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αγνοώντας το προσωπικό, ηθικό, ψυχικό και πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για τον κάθε βουλευτή, η ψήφιση όλων αυτών των μέτρων.
Σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλείται να ψηφίσει ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που συνεπάγονται καινούργιες θυσίες για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Αντιλαμβανόμαστε ότι στην παρούσα συγκυρία η λήψη αυτών των μέτρων αποτελεί προαπαιτούμενο για την συνέχιση του δανεισμού της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επαπειλούμενη κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας και η ολική καταστροφή της χώρας που θα ακολουθήσει επιβάλουν την ψήφιση των μέτρων. Ταυτόχρονα όμως εισπράττουμε την εύλογη και δίκαια αγανάκτηση των συμπολιτών μας, που υφίστανται όλες τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και παραοικονομίας που δυστυχώς “επιβιώνουν” και σε αυτή την περίοδο.
Επειδή η Ελληνική βουλή έχει πρόσφατα θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, επειδή ορισμένοι Έλληνες πολίτες με “ελαστική” πατριωτική συνείδηση εγκληματούν κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της χώρας, αποκρύπτοντας και φυγαδεύοντας στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά ποσά. Επειδή οφείλουμε εκτός από υπεύθυνοι να είμαστε πρωτίστως δίκαιοι απέναντι στους Έλληνες πολίτες που απαιτούν ισονομία, δικαιοσύνη και αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών για την σωτηρία της χώρας.
Ζητώ:
Να θέσετε στην διάθεση μου και στην διάθεση του Ελληνικού κοινοβουλίου και να δημοσιοποιήσετε: Τα ονόματα των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000€. καθώς και τα ονόματα όσων έχουν καταθέσει ποσά άνω των 100.000€ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και αδυνατούν να τα δικαιολογήσουν βάση των εισοδημάτων που δηλώνουν μέσω των ετήσιων φορολογικών του δηλώσεων.

εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων με θέμα το φορολογικό

Εκδήλωση με τίτλο "Πληρώνω Δίκαια" και θέμα τους φορολογικούς συντελεστές πραγματοποίησε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης στη Σύρο η Νομαρχιακή επιτροπή ΟΝΝΕΔ του νομού Κυκλάδων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βρούτσης Αν. Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ και Βουλευτής Κυκλάδων ενω σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, υπάρχει η αναγκαιότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

συνεδρίαση επιτροπής ΠΝΑ για προυπολογισμό Δωδεκανήσου

Συνεδρίασε στις 15.10 στη Ρόδο υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αντικείμενο τον Προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου οικονομικού έτους 2012

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιπεριφερειάρχες Δέσποινα Διακοσταυριανού και Σωτήρης Παμπάκας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η Δ/ντρια Διοικ. – Οικονομικού Δωδ/σου Καλλιόπη Διακαντώνη , ο Προϊστάμενος του Τμήματος Λογιστικής Διαχείρισης Τριαντάφυλλος Καραγιάννης και ο υπάλληλος του τμήματος Αντώνης Παπούλης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Πουσσαίος και ο Αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Μακρυωνίτης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αφού ανέλυσε τον Συγκεντρωτικό Πίνακα οικονομικού έτους 2012 και εκτιμώντας την οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας είπε:
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν.
Στον κοινωνικό τομέα να διαθέσουμε 1.000.000 € συμπεριλαμβανομένης και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΓΑΛΗΝΟΣ.
Για το Δια Βίου Μάθησης 500.000 € Για την συντήρηση Οδικού Δικτύου στο σύνολο των νησιών νομού Δωδ/σου 3.000.000 € Για το περιβάλλον 1.000.000 € Στον πρωτογενή τομέα προγραμματισμός και κατασκευή έργων 1.000.000 € Για τον Αθλητισμό 150.000 €, Για τον Πολιτισμό 150.000 €, Για τον Τουρισμό 200.000 €, Προετοιμασία μελετών προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την περίοδο 2013-2020.
Όσον αφορά τον Κωδικό Δράσης Κοινωνικού Τομέα ο Περιφερειάρχης πρότεινε Μέσω Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας να προγραμματιστούν δράσεις, στο πλαίσιο των οποίων να διασφαλιστεί η ιατρική περίθαλψη σε μικρά νησιά και όχι μόνο, αλλά και η συμμετοχή και υλοποίηση δράσεων προώθησης της απασχόλησης ανέργων.
Επίσης τόνισε την ανάγκη στήριξης στις εταιρείες ΔΙΟΔΟΣ, ΟΚΑΝΑ, τις εταιρείες για ναρκωτικά, με την επίσκεψη κλιμακίου γιατρών στην Κάρπαθο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και να γίνουν ανάλογες δράσεις στο σύνολο των νησιών του νομού Δωδ/σου, στήνοντας έτσι μηχανισμούς με γιατρούς ειδικότητας στα νησιά.

η Περιφέρεια για τις τιμές των καυσίμων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σχετικά με τις τιμές των καυσίμων και σε ακολουθία ανακοινώσεων του Υπ. Ανάπτυξης σύμφωνα με τις οποίες «δεν πρόκειται να ανεχθούμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στα καύσιμα», η Π. Ν. Αιγαίου μας ενημερώνει ότι,

Σε ορισμένα πρατήρια εντοπίστηκαν τέτοια φαινόμενα, και προκειμένου να αποτρέψουμε την επέκτασή τους εξαιτίας της απεργίας στα τελωνεία της χώρας και την αγωνία των καταναλωτών για την επαρκή προμήθειά τους σε καύσιμα.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλεται ανώτατη τιμή καταναλωτή για κάθε τύπο καυσίμου, σε όλη τη χώρα, στη μέση τιμή ανά νομό της χθεσινής ημέρας, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο για την πλήρη εξομάλυνση της αγοράς.
Οι ανώτατες τιμές καταναλωτή ανά Νομό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr  Επίσης έχουν κοινοποιηθεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι οποίες καλούνται να ελέγξουν την εφαρμογή της απόφασης.
Στο πλαίσιο αυτό οι καταναλωτές , όταν διαπιστώσουν υψηλότερες τιμές από το πλαφόν να το καταγγείλουν στη γραμμή καταναλωτή 1520 και στον αριθμό fax 210-3815317 της Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

γαλλογερμανικός άξονας στην Περιφέρεια και άλλες..χαριτωμένες συναντήσεις (!)

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, με προϋπόθεση την εθνική συνεννόηση» είπε στους Γάλλους ο Μαχαιρίδης
ή les Français sont des (mes) amis.. (να χα και κανα "φιλετάκι" να σας ..φιλέψω...)


Σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων με ατζέντα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα (*) κλήθηκε να απαντήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε σήμερα στη Ρόδο με προσωπικότητες από τη Γαλλία, όλοι μέλη της Οργάνωσης ARRI, στην οποία ανήκουν πρώην υπουργοί, βουλευτές, κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, οικονομικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί κλπ.

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου και συνοδευόμενοι από την επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή, οι Γάλλοι έθεσαν ερωτήματα, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται στην Ευρώπη «ταμπού», όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ζαν Μισέλ Φόουβ.
«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους Έλληνες και όχι εκείνους που τόσο καιρό μιλάνε για τους Έλληνες» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα μεταφέρουν στη Γαλλική κοινωνία τον προβληματισμό των τοπικών αρχών.

«Το πελατειακό διαχρονικά πολιτικό σύστημα της χώρας συντήρησε τον μεγάλο ασθενή που λέγεται Δημόσιο και ένα κράτος συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό, που για να επιβιώσει κατέφευγε στον υπέρογκο δανεισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος επεσήμανε πως τώρα «τα ψέματα τελείωσαν και είναι η ώρα, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να πει την αλήθεια στον λαό». (**)

Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να περιγράψει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, (σ.σ για πούλημα τα χουμε;..) όπως η φυσική της ομορφιά, ο πρωτογενής της τομέας με τα ποιοτικά μας προϊόντα, η ναυτιλία, η τουριστική βιομηχανία και μια τεράστια δημόσια περιουσία που παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητη. (***)

Σε σχετικές παρατηρήσεις των συνομιλητών του, ότι «πρώτα ο Έλληνας οφείλει να πιστέψει στις δυνάμεις του και μετά όλοι οι άλλοι», ο κ. Μαχαιρίδης υπογράμμισε ότι «αυτή η χώρα έχει περάσει στο παρελθόν κρίσεις και εθνικές καταστροφές. Εάν ομονοήσουμε και αν καθίσουν οι πολιτικοί μας αρχηγοί στο ίδιο τραπέζι, θα πετύχουμε πολλά». (****)


Με τον Γερμανό Πρέσβη Roland Wegener, συναντήθηκε στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, παρουσία και του Επίτιμου Πρόξενου της Γερμανίας στη Σύρο Νίκου Γάσπαρη. Πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση αναφορικά με θέματα γενικού ενδιαφέροντος και ειδικά για τον τουρισμό και για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά. (σ.σ. όλο γύρω γύρω το πάτε..)
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Wegener για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, (σ.σ όπα οι .. αναφορές..!) παραθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και το ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Μαχαιρίδης ανέλυσε στον Γερμανό Πρέσβη τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, ενώ από την πλευρά του ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η χώρα του, προκειμένου να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

σχόλια - αναφορές

(*) Η αλήθεια είναι οτι αυτό δεν το πολυκαταλάβαμε. Για ποιούς λόγους δηλαδή κλήθηκε ο κ. Μαχαιρίδης να απαντήσει σε ενα (και μάλιστα ευρύ!) φάσμα ερωτήσεων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εαν γνωρίζαμε τις προθέσεις των φίλων Γάλλων, πιθανότατα, να μπορούσαμε να απαντήσουμε πιο ευστοχα..Το ενδιαφέρον τους πάντως ήταν χαρακτηριστικά μεγάλο..

Chers amis, les français, pourquoi vous demandez pour connaître sur l'économie (les problemes economiques) de la Grèce?
La vérité est que nous ne comprenons pas bien, pourquoi M. Mahairidis, a dû répondre à plusieurs questions sur les problèmes financiers de la Grèce. Si nous savions, nous pouvions répondre plus précisément..

(**) Στούς ξένους βλέπω, μια χαρά τα λέει... "χύμα"΄(!) όπως λέμε και .. εγχωρίως, στην ελλάντα (en grece) δηλαδή.

(***) no comment, ή τώρα καταλάβαμε..

(****) στους "ξένους" (α, λετρανζέρ..) τα έλεγε, οπώτε, .. γλιτώνει τα περίεργα βλέμματα
ή, είναι αυτό που λένε, "η φαντασία στην εξουσία .."

Υ.Γ. Τώρα, το εαν ο συμπαθής κ. Μαχαιρίδης άκουσε την φράση (γνώριμη σε εμάς τους έλληνες -και για όσους έχουν ελαφρούτσικα καλή μνήμη και αντανακλαστικά-..) "τα δικά μας, δικά μας, και τα δικά σας .. δικά μας"! που ,κατα παράφραση, είχε πεί ο γάλλος πρόεδος Μιτεράν στον δικό μας έλληνα Παπανδρέου (Ανδρέα), δεν το γνωρίζουμε. Η εποχή πάντως σηκώνει τέτοιες κουβέντες, πιο πολύ κι απ' το "τότε" θα λεγα...!

η Περιφέρεια (ξανα)πήγε στην Πετρούπολη (την Αγία, της Ρωσίας..) για έκθεση αυτην τη φορά..

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 14/10/2011 η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση INWETEX-CIS 2011 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Στο χώρο που εκμίσθωσε η Περιφέρεια εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ φιλοξένησε από τα Δωδεκάνησα τους Δήμους Ρόδου, Κω, Πάτμου, Κάσου και από τις Κυκλάδες τους Δήμους Σύρου, Μήλου και Ίου αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες του τουρισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο σύνολό της.

Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση INWETEX-CIS 2011 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές συναντήσεις της Βορειο-Δυτικής Ρωσίας στην οποία συγκεντρώνονται ετησίως περισσότερες από 460 επιχειρήσεις από 35 κράτη και γύρω στους 9.000 επιχειρηματίες του τουρισμού.
Το ενδιαφέρον που έδειξαν τόσο το ρωσικό κοινό όσο και οι επαγγελματίες του Τουρισμού στη Ρωσία για τα νησιά μας, ήταν πολύ μεγάλο, αφού το διαφημιστικό υλικό που διέθεσε η Περιφέρεια αλλά και οι φιλοξενούμενοι δήμοι είχαν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση.
Η στοχευμένη παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Αγία Πετρούπολη ήταν μια ακόμα συμβολή στη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και αποτελεί μέρος του προγράμματος μιας σειράς δράσεων προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης Ρώσων Τουριστών.
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας και Περιφερειακός Σύμβουλος της Ενότητας Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

τουρισμός υγείας - οι (ευρωπαικές) συζυτήσεις η συγκρότηση της ιδέας - οι υποδομές

"Τουρισμός Υγείας: καθιερώνοντας μια νέα κουλτούρα στην Ευρώπη". Αυτό ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο ευρωκοινοβούλιο με την συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των κυρίων Δανέλλη και Χατζημαρκάκη.
Στην κοινή τους εκδήλωση με τίτλο "Τουρισμός Υγείας: καθιερώνοντας μια νέα κουλτούρα στην Ευρώπη" κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Επίτροπος Υγείας John Dalli καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άγγελος Τόλκας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

"Ο Τουρισμός Υγείας με όσες μορφές κι αν τον φανταστούμε - ιατρικό τουρισμό, οδοντιατρικό, ιαματικό, αθλητικό, τουρισμό ευεξίας, γαστρονομικό, προσβάσιμο και υποβοηθούμενης διαβίωσης - αποκτά σήμερα ολοένα και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσταση και αποτελεί μια νέα ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης. Η διαπεριφερειακή συνεργασία την οποία προτείναμε και εντάξαμε και στην πρόσφατη επίσημη έκθεση του ΕΚ για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό τον περασμένο μήνα, καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων μέσω της οδηγίας για την "Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη στην ΕΕ" όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Συμβούλιο, εμφανίζονται ως εργαλεία υποστήριξης της ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού.
Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το φυσικό περιβάλλον που διαθέτουμε - ήλιος, θάλασσα, βουνά, φυσικές πηγές, κλπ - σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση και πείρα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη νέων μονάδων περίθαλψης και φροντίδας των τουριστών υγείας. Η ημερίδα είχε ως στόχο αφενός να ενημερώσει για τις δυνατότητες που έχουμε σαν Ένωση στον τομέα του Τουρισμού Υγείας, και αφετέρου να ενθαρρύνει τη σύναψη συνεργασιών και συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών μελών προς την κατεύθυνση αυτή.

O Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Εξετάζουμε πάντα τρόπους για να βελτιώσουμε το προϊόν “ελληνικός τουρισμός”. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε προγράμματα για την άνοδο του ποιοτικού επιπέδου του τουρισμού.
Η Ελλάδα διαθέτει μακραίωνη παράδοση στα θερμά λουτρά. Λόγω και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του υπεδάφους θερμές πηγές υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά σημεία της ελληνικής υπαίθρου. 19 ιαματικές πηγές που λειτουργούν σήμερα στον Ελλαδικό χώρο ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.

Ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική απάντηση στην κρίση. Είναι μια νέα μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται ραγδαία σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης και προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων. Μας ενδιαφέρει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών στις Βρυξέλλες γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξετάζοντας τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς μέριμνας για την υγεία. Θα μπορούσε στον τομέα αυτό να αναπτυχθούν σχέδια υγιεινής διατροφής και να γίνουν επενδύσεις στη δημιουργία κέντρων ευεξίας και στην εξειδικευμένη ιατρική. Σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, δίδονται εξαιρετικές προοπτικές να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς που μπορούν να μετακινηθούν από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα έχει το δυναμικό, με τις γνώσεις της και με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το κλίμα της".

Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Βρούτσης για φορολογικό..

Τις προτάσεις της ΝΔ για το νέο ελληνικό φορολογικό σύστημα παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα οι αναπληρωτές (ποιόν αναπληρώνουν;) υπεύθυνοι του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές κύριοι Σταϊκούρας και Βρούτσης.
Μεταξύ άλλων, στο πολυσέλιδο κείμενό τους, αναφέρουν οτι "η κατάσταση της Οικονομίας επιδεινώνεται καθώς και οτι οι υστερήσεις στα έσοδα και οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων."
Στα τέσσερα σημαντικότερα "κεφάλαια" των επισημάνσεών τους (εμείς πάντως προτάσεις δεν είδαμε..) αναφέρουν οτι α) το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά, β) τα έσοδα καταρρέουν, γ) τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 4,2% και οι δαπάνες διογκώνονται, δ) το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει.