Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

πάρτε και μια δευτερη..
μόνο με λεζάντα
"αμ, εγω τα ήξερα αλλά τι να κάνω... (το καθυστέρησα όσο μπορούσα...)"

....................................................................


ηβτθξθινι


....................

Και σιγά την υποβάθμιση... δεν μας "την είπανε" και οι Κινέζοι!
ή «Κινέζος τουρίστας την Σαντορίνη»

Δεν πα να λένε η Moods και η Poors ... εγω τους Κινέζους φοβάμαι (που έχουνε για τα καλά ξυπνήσει και -μας- κυβερνάνε) μη και μας υποβαθμίσουνε. Αλήθεια, γιατί δεν δανειστήκαμε σε γιέν; Απαγορευότανε; Μονο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι δηλαδή γινότανε να μας δανείσουνε; (σιγά μην χάνανε το «κελεπούρι»...)
Εγω πάντως φοβάμαι τους Κινέζους μη και μας κάνουνε κανα εμπάργκο και ξεμείνει η αγορά και φαγωθούμε μεταξύ μας...

(τρωγόμουνα τόσο καιρό να βάλω μια φωτογραφία του «αγαπημένου» κ. Σημίτη κι ήρθε σιγά σιγά κι έδεσε!)
To look της Πρωτομαγιάς...

Όλοι ευχόμασταν πως αυτή η πρωτομαγιά θα ήταν τριήμερο αλλά τελικά οι προσεύχες μας δεν εισακούστηκαν. Έτσι όμως για να σας φτιάξουμε την διάθεση, σας προτείνουμε να πάτε μια εκδρομή για να διασκεδάσετε έστω και αν είναι Σάββατο.Και επεδή δεν θέλουμε να σκεφτείτε για το outfit και την επιμέλεια του στιλ σας, οι στιλίστες της σελίδας είχαν στο μυαλό τους μόνο εσάς όταν έφτιαχναν αυτό το σετ. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε και λίγη αντιηλιακή κρέμα όσο θα είστε έξω, επειδή ο ήλιος καίει.

Καλό μήνα.

Οι δύο τελευταίες ημέρες τη φετινής 37ης αιμοδοσίας σήμερα και αυριο Κυριακή που το κλιμάκιο θα βρίσκεται στο Εμπορείο.
Αξίζει να πούμε οτι με παρότρυνση του προέδρου του νεοσύστατου «Συλλόγου των Αλβανών της Σαντορίνης» κ. Τσέλα καλούνται οι Αλβανοί που ζουν στο νησί να συμμετάσχουν την αιμοδοσία.
Για καθυστέρηση στην διεκπεραίωση εγγράφων σχετικών με την πρόοδο στην πορεία της επίλυσης 2 σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί ,την ανυπαρξία αφαλάτωσης και εγκεκριμένου χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων,
κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή.



Παράλληλα καταγγέλθηκαν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πραγματοποίηση δημοτικών συμβουλίων, καθώς και στην προχειρότητα στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων.

Και να δεις ποιός μου το λέγε…. ποιός μου το λεγε....;
Ότι στις επόμενες εκλογές θα “πέσει” η ερώτηση “νερό έχουμε;”
(σσ σκουπίδια όμως έχουμε, αλλά δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε...)



Συμπληρωματικό.
Αξίζει να πούμε οτι πριν απο λίγες μέρες με έγγραφό τους τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών εντέλονται το κλείσιμο και την άμεση αποκατάσταση των παράνομων χωματερών. Η παυση της λειτουργίας και η αποκατάσταση των ενεργών και ανενεργών ΧΑΔΥ (χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποριμμάτων) εχει οριστεί για τις 16 Ιουλίου με έγγραφο εχει σταλεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση μέχρι τις 31 Μαίου οι Περιφέρειες οφείλουν να στείλουν αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειές τους και για τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν στις περιοχές τους καθώς και για το πως πρόκειται να εξασφαλίσουν τα παραπάνω.
Στους ΓΓ των Περιφερειών υπενθυμίζεται οτι «χρεώνεται» η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του δικαστηρίου ων Ευρωπαικών κοινοτήτων (10.2005) που αφορά στην παυση λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.
Η εξέλιξη δημιουργεί νέα(;) προβλήματα και σε αρκετούς Δήμους των Κυκλάδων στα όρια των οποίων εξακολουθούν να λειτουργούν χωματερές. Σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Νάξο, Άνδρο, Τήνο και Σαντορίνη. Σύμφωνα με δημοσιευμτα του Τύπου στα παραπάνω νησιά οχι μονο λειτουρούν χωματερές αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό για την κατασκευή ΧΥΤΑ.
Κάτι που σημαίνει οτι μέρι τις 16 Ιουλίου δεν θα εχουν λύσει το πρόβλημα και για μια ακόμη φορά θα βρεθούν σε αδιέξοδο, πλήν όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα των προστίμων απο την ΕΕ μοιάζει εντονότερο παρά ποτέ.
Ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής Κυκλάδων του Πασόκ, δεν μας πολυγράφει τελευταία, απο τις ανακοινώσεις του πάντως μαθαίνουμε οτι,

Δεν αλλάζει το καθεστώς Κοινωνικής Ασφάλισης των επαγγελματιών στα μικρά νησιά και σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ως γνωστόν από την 1-1-2003 οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι που δραστηριοποιούνται σε πόλεις, χωριά και οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, δεν υποχρεώνονται να ασφαλισθούν στον ΟΑΕΕ με βάση συγκεκριμένο εισοδηματικό κριτήριο. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Παρά ταύτα ο Οργανισμός με εγκυκλίους του καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών (ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα κλπ.) στις περιοχές αυτές, παρά την πρόβλεψη του νόμου για απαλλαγή τους.
Ο Υφυπουργός στο τέλος της συζήτησης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες δεν θα υποχρεώνονται, με βάση την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.


Νωρίτερα είχαμε ενημερωθεί οτι με αγόρευσή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ,
ο κ. Ρήγας είχε ζητήσει την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος.

Στην συνέχεια επεσήμανε τις ουσιαστικές θετικές αλλαγές που επέρχονται με τις διατάξεις του νέου νόμου και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που προηγούνται της ωρίμανσης των έργων καθώς και στην αντικειμενική αδυναμία αρκετών φορέων υλοποίησης να ανταποκριθούν στις αυξημένες δυσκολίες που εμφανίζουν πολλές δράσεις και έργα του ΕΣΠΑ.
Κατέληξε δε, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί με την ευκαιρία της εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», αποκλειστικά για το νησιώτικο χώρο ειδική δομή κατά το πρότυπο της «ΕΓΝΑΤΙΑ Α. Ε» που θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της προετοιμασίας και της υλοποίησης των έργων που έχουν σχεδιαστεί για το νησιώτικο χώρο.


Επίσης ο κ. Ρήγας μας έστειλε μηνυμα για την Πρωτομαγιά (αλλά εγω κάπου το εχω ξαναδεί...!, επίσης, αυτό δεν είναι μήνυμα, ψυχανάλυση, ψυχαναγκασμός και κατάθλιψη είναι..!)

Το μήνυμα λέει οτι,
Η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται σε συνθήκες βαθειάς και πρωτόγνωρης κρίσης, που πλήττει βάναυσα ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Η πατρίδα μας βρίσκεται στο κέντρο μια πρωτοφανούς δίνης παγκοσμίων ανακατατάξεων και διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών και συγκρούσεων. Στο σημείο αυτό η Χώρα μας οδηγήθηκε από χρόνιες διαθρωτικές στρεβλώσεις και λανθασμένες πολιτικές, αλλά κυρίως από την εγκληματική πολιτική των Κυβερνήσεων της ΝΔ.
Αυτή την στιγμή όμως χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουμε την ολοκληρωτική κατάρρευση και ολοσχερή μας καταστροφή ως Χώρα. Τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που μας επιβάλλονται είναι προφανές ότι εξαντλούν τα όρια αντοχής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, όμως η Χώρα μας δεν έχει άλλη διέξοδο σωτηρίας για να μην χρεοκοπήσει.

Ανεξάρτητα όμως από το γεγονός αυτό, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πορεύεται στο μέλλον διαιωνίζοντας το καθεστώς διαφθοράς, σπατάλης, ανομίας, αδικίας, παραοικονομίας, φοροκλοπής, ασφαλιστικής ασυδοσίας και αναξιοκρατίας που υπάρχει σήμερα.
Η απαίτηση του Ελληνικού λαού είναι οι θυσίες, στις οποίες επιβάλλεται σήμερα, να συνοδευτούν από σαρωτικές αλλαγές παντού. Στο Δημόσιο, στην Οικονομία, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, παντού! Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε με δανεικά. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν αναλάβει να βγάλουν την Χώρα από την απελπιστική θέση που έχει περιέλθει. Για να υπάρξει επιτέλους στη Χώρα μας ισονομία, δικαιοσύνη, διαφάνεια, ισοπολιτεία και συνοχή.
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης και αγώνα, όχι για να καταστρέψουμε ότι έχει απομείνει αλλά για να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα για την πατρίδα μας και το Λαό μας. Μπορούμε όλοι μαζί να ξαναχτίσουμε την ελπίδα.



Ενω,
Δεν έχουμε λάβει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης» πλήν όμως σε χθεσινή του συνέντευξη τον τοπικό Τύπο ο κ. Ρήγας εμφανίζεται αισιόδοξος για το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «ύψιστης σπουδαιότητας»
Παράλληλα αναφέρει οτι το σχέδιο αποτελεί την σπουδαιότερη μεταρρύθμιση σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης απο την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Εκφράζει δε την πεποίθηση οτι η μεταρρύθμιση είναι θεσμικά και οικονομικά κατωχυρωμένη και χαρακτηρίζει τις «κόκκινες γραμμές» της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ ως «μαγκιές» κάποιων αιρετών σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται συναίνεση και συλλογική ευθύνη και λειτουργία.
Απο όσα αναφέρει για τα νέα οικονμικά δεδομένα των Δήμων αξίζει να αναφέρουμε το εξής. Οτι θα λειτουργήσει πρόγραμμα εξυγίανσης των Δήμων ενω στον προυπολογισμό του κάθε δήμου δεν θα μπορεί να προβλεφθεί οποιοδήποτε ποσό για να πληρώσει δάνεια περασμένων ετών. Το μέγιστο όριο θα είναι 5,5 επι του προυπολογισμού. Άρα, δημιουργείται ενα πλέγμα ρυθμίσεων που εξορθολογίζει την διαχείρηση στους δήμους. Την κάνει περισότερο διαφανή και πιο αποτελεσματική.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως διακρίνουμε οτι ναι μεν ο κ. Ρήγας πέρνει σαφή θέση υπέρ του σχεδίου κάνοντας μάλιστα λόγο για «μαγκιές» ορισμένων αιρετών, πλήν όμως κι επειδή είναι «παιδί της Αυτοδιοίκησης» υπάρχουν σημεία που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως «επαρχιώτικο στύλ» (ή still επαρχιώτικο..!) με σαφή «κρατήματα» στα θέματα των μετατάξεων και τη διανομή των αρμοδιοτήτων στα νέα όργανα...
Τακτικότατη ενημέρωση για τις δραστηριότητές του μας παρέχει ο πρώην ΓΓ της περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινος για τον οποίο οφείλουμε να αναφέρουμε οτι αξιοποιήθηκε (αναβαθμίστηκε θα μπορούσαμε επίσης να πούμε) απο τη νέα ηγεσία της ΝΔ που τον τοποθέτησε σε 3 τομείς Πολιτκής Ευθύνης. Στους τομείς της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Η απόφαση πάρθηκε απο τον ΓΓ της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστα Τασούλα μετά απο εισήγηση του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη.

Σύμφωνα με τα ΔΤ που έχουμε λάβει απο τον κ. Κόκκινο μαθαίνουμε οτι,

Στην ομιλία του στην 9η σύνοδο της ΚΕ της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας καθώς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα, για την αυξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας
σε αντίθεση με την ΝΔ που όπως ανέφερε στήριζε το τραπεζικό σύστημα και την επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με τα οργανωτικά της ΝΔ πρότεινε
την αύξηση κατά 10-20% των εκλεγμένων μελών στις ΝΟΔΕ και στις Δημοτικές Οργανώσεις, την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και την διεύρυνση της δημοκρατίας με την εκλογή προέδρου ΝΟΔΕ από όλα τα μέλη.

Για τις εκλογές για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ είπε οτι,
Έγινε στα πρότυπα της εκλογής του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με διαδικασίες βάσης με τη συμμετοχή 44.000 περίπου νέων.
Προερχόμενος και εγώ από τους κόλπους της ΟΝΝΕΔ, εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους και στην πορεία της οργάνωσης και θερμά συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο και σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία.

Για αδράνεια, στασιμότητα και ανακολουθίες κατηγόρησε την κυβέρνηση σε οτι αφορά την πορεία του προγράμματος «ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας για τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων».

Χαρακτηριστικά ανέφερε οτι,
Στις 26 Αυγούστου 2009 με ΣΑΕ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεσμεύτηκαν διακόσια πενήντα (250) εκ. ευρώ στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας για τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Το πρώτο εξάμηνο του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από εκτενή διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, συγκέντρωσε τα αιτήματά της και δημιουργήθηκε ένα «μητρώο έργων» τα οποία -εφόσον είχαν «ωριμότητα» - θα υλοποιούντο κατά την περίοδο του ΕΣΠΑ .
Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μόνο 20 εκ. ευρώ (9 εκ. στις Κυκλάδες και 11 εκ. στα Δωδεκάνησα) θα εκταμιευτούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το 2010.


Στο ίδιο «μήκος κύματος» και σχετικά με την πορεία των δράσεων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) μας λέει οτι και αυτην την περίπτωση παρατηρείται στασιμότητα, έλλειψη προγραμματισμού και αδράνεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρει οτι,
Τον Σεπτέμβριο του 2009 η Ελλάδα ήταν η 5η χώρα σε «απορροφήσεις» του ΕΣΠΑ στις 27 χώρες της Ε.Ε. ενώ τον Ιανουάριο του 2010 «κατρακύλησε» στην 10η θέση.
Χάρη στον κανόνα ν+3 που πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ το Δεκέμβριο του 2005 στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. σε συνδυασμό και με την υψηλή χρηματοδότηση για τη χώρα μας, για την περίοδο του ΕΣΠΑ , δεν θα υπάρξει φέτος, για το 2010 , απώλεια πόρων παρά την σημερινή κυβερνητική απραξία.

Ενω ο κ. Κόκκινος συνεχίζει λέγοντας οτι,
Επί έξι (6) μήνες στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου δεν έχει «κουνηθεί φύλλο». Με εξαίρεση δύο έργα (Γυμνάσιο /Λύκειο Νισύρου και επέκταση Λυκείου Καλύμνου ) που εντάχθηκαν πρόσφατα.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στις Κυκλάδες όπου δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο τους τελευταίους μήνες. Το ΤΕΕ της Θήρας είναι το μοναδικό έργο το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μαζί με παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Κέας.
Μειώνουν από 1,5 δις σε 500 εκ. ευρώ τους πόρους του ΕΣΠΑ που αφορούν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης
«Παγώνουν» τα προγράμματα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας»
Δεν ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς του ΕΣΠΑ που αφορούν επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων.


Σχετικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» το χαρακτήριε ασαφές σημειόνοντας οτι η κυβέρνηση δε διαβουλευτηκε αρκετά με την κοινωνία αλλά με τα στελέχη της.

Σημειώνοντας οτι το πρώτο τετράμηνο του 2010 παρατηρείται μια πρωτοφανής υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ΟΤΑ αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις τους». Ενω την περίοδο 2004-2009 η τοπική αυτοδιοίκηση είδε τα έσοδά της να πολλαπλασιάζονται (μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων , μέσω της πολιτικής προστασίας , μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων κτλ ) Είχε στην διάθεσή της πόρους από εθνικά προγράμματα όπως ο «ΘΗΣΕΑΣτο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» αλλά και από συγχρηματοδοτούμενα μέσω του Γ΄ΚΠΣ, σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση που μείωσε κατά 30% τους πόρους των ΚΑΠ δεν έχει καταβάλει τους πόρους για την πολιτική προστασία «πάγωσε» το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»
το ΕΣΠΑ δεν προχωρά, ενω δεν καταβάλλονται πόροι από ειδικά προγράμματα (φόρος εισοδήματος για τους ΟΤΑ της Δωδεκανήσου , Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κτλ )


Εω τέλος με Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 26 Απριλίου και τίτλο «η κυβερνητική φιέστα στη Δωδεκάνησο τελείωσε»
αναφέρει οτι,
οι Έλληνες μετά από εφτά (7) μήνες κυβερνητικών παλινωδιών και δημαγωγικών εξάρσεων βλέπουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας σε οπισθοδρόμηση και εξάρτηση, τις εργασιακές σχέσεις σε ελαστικοποίηση και τους εργαζόμενους σε απόγνωση και αβεβαιότητα για το μέλλον τους

Θυμίζοντας παράλληλα οτι,
το ΠΑΣΟΚ το 1981 πήρε το χρέος από το 29% του ΑΕΠ και το 1989 το παρέδωσε στο 110% χωρίς να υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά κατασπατάληση και κακοδιαχείριση .
Η κυβέρνηση Σημίτη δεν κατόρθωσε να μειώσει ούτε στο ελάχιστο το χρέος της χώρας μας. Γύρω στο 110% το παρέδωσε και η Ν.Δ. αφού είχε καταφέρει να το μειώσει προηγουμένως , έστω και λίγο, εν μέσω μάλιστα των άσχημων οικονομικών δεδομένων παγκοσμίως.
Τον Οκτώβρη του 2009 παρέλαβε το έλλειμμα στο 7,5% και το εκτίναξε στο 13,6% σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Εurostat.
Το Σεπτέμβρη του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με 4,2% επιτόκιο και τα spreads είχαν 130 μ.β. ενω μέσα σε εφτά (7) μήνες φτάσαμε τον Απρίλιο του 2010 να δανειζόμαστε με επιτόκιο (6,5%) και τα spreads να αγγίζουν τις 500 μονάδες βάσης!

Παρασκευή, Απριλίου 30, 2010

Ο ΓΓ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Μπρακουμάτσος μας ανακοίνωσε χθες οτι
αξιολογήθηκαν θετικά και τις επόμενες μέρες θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, τρία πολύ σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 11,8 εκ. €.

Τα έργα αυτά είναι:
Κατασκευή ΤΕΕ Θήρας, προϋπολογισμού 7,2 εκ. €
Πρόκειται για νέο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο συνολικής επιφάνειας 4.638 τ.μ. που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Άγιος Ανδρέας του Πύργου. Το κτίριο θα περιλαμβάνει 21 αίθουσες διδασκαλίας, 9 αίθουσες εργαστηρίων, χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων και βοηθητικούς χώρους, καθώς και γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και άλλους υπαίθριους χώρους.

Κατασκευή ΤΕΕ Μήλου, προϋπολογισμού 3 εκ. €
Το έργο είναι μεταφερόμενο από το 3ο ΚΠΣ και έχει ολοκληρωθεί. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις είναι συνολικής επιφάνειας 2.400 τ.μ. και περιλαμβάνουν 13 αίθουσες διδασκαλίας.

Βρεφονηπιακός Σταθμός Πυλώνας Δ. Λινδίων Ρόδου, προϋπολογισμού 1,6 εκ. €
Πρόκειται για την κατασκευή νέου βρεφονηπιακού σταθμού δυναμικότητας 15 βρεφών και 80 νηπίων στο Δημοτικό Διαμέρισμα «Πυλώνας» του Δήμου Λινδίων.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.


Νωρίτερα, από το γραφείου του ΓΓ της περιφέρειας είχαμε την ενημέρωση ότι,
η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση για την ένταξη στο πρόγραμμα της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 το σύνολο των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μέτρο, με την διάθεση πρόσθετων πιστώσεων ύψους 55 εκατ. ευρώ πέραν των αρχικά εγκεκριμένων 100 εκατ. ευρώ.
Οι πιστώσεις που κατανεμήθηκαν με την προσθήκη των πιστώσεων για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για το έτος 2009, διαμορφώνονται πλέον στα 1.500.000€ ΕΥΡΩ.
Επομένως Συνολικά εντάσσονται στο Πρόγραμμα για την Περιφέρειας μας, 76 Εν Δυνάμει Δικαιούχοι, αριθμός διπλάσιος του αρχικού.

Με την νέα ρύθμιση, το μέσο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους του Μέτρου διαμορφώνεται σε 17.500€ σε επίπεδο δηλαδή υψηλότερο των 16.000€ που ίσχυσε κατά την Γ΄ Προγραμματική Περίοδο.
Επισημαίνεται ακόμη ότι, οι εγκεκριμένοι Νέοι Γεωργοί του Μέτρου απολαμβάνουν, πέραν της ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης, πρόσθετα δικαιώματα όπως προτεραιότητα επιλογής και υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης στο Μέτρο 121 των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς επίσης και σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ..
Όπως είχαμε υποσχεθεί «ανεβάζουμε» σήμερα τις σημαντικότερες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των βουλευτών και πολιτευτών της περιοχής μας το τελευταίο διάστημα.
Τα δελτία στις περισσότερες περιπτώσεις «τα μαζευουμε» αρκετά ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να περνούν παράλληλα το μήνυμά τους δίχως να γίνοται κουραστικά στην ανάγνωση. Η «περικοπή» γίνεται κατα την κρίση μας.....

Την επιδότηση της απασχόλησης των εργαζομένων στον Τουριστικό Τομέα ζήτησε με ερώτηση του στη Βουλή ο Γ. Βρούτσης.
Παράλληλα είπε ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στήριξης του τουρισμού, αφού συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην στήριξη της απασχόλησης.
Όπως, επισήμανε η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εφαρμόσει το «Πρόγραμμα Κατάρτισης και Επιδότησης Εργασίας», προϋπολογισμού 50 εκατ. €. Χρήματα που κατευθύνθηκαν προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τη μορφή επιχορήγησης, ίσης με το επίδομα ανεργίας, για το σύνολο του εποχικού προσωπικού των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2009. Παράλληλα, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στα 45 εκατ. € που διέθεσε η Ν.Δ. για το Πρόγραμμα Κατάρτισης των Ανέργων σε θέσεις συναφείς με τον τουρισμό.
Ο κ. Βρούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει και φέτος στην επιδότηση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια αυτή θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.


Ο κ. Βρούτσης ως υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο που διοργάνωσαν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά με θέμα το μέλλον του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στον πολιτικό διάλογο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, επιδεικνύοντας υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά, την οποία ποτέ δεν έδειξε το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αρνούμενο την πρόσκληση για συναίνεση στην τότε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης της Ν.Δ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό ρόλο των Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου διαλόγου, επισημαίνοντας, παράλληλα τα βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ο.Α.Ε.Ε. και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις: Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που κινείται σε ποσοστά της τάξης του 25-30% με αναγκαίο εργαλείο, μεταξύ άλλων, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), διαχωρισμό του Κλάδου Σύνταξης από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού και αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών υγείας, εξορθολογισμό, σε ορισμένες υπερβολικές περιπτώσεις, των ποσοστών αναπλήρωσης με καλύτερη σχέση εισφορών-παροχών, αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης του Ταμείου, σαφέστερη οριοθέτηση των «γκρίζων ζωνών» της ασφάλισης μεταξύ Ο.Γ.Α. και Ο.Α.Ε.Ε.

Για την αυξηση του ΦΠΑ δήλωσε,
«Με την αύξηση του Φ.Π.Α. στα Νησιά του Αιγαίου, ανατρέπεται το επί 19 χρόνια ευνοϊκό καθεστώς που θέσπισε η Ν.Δ.»
Μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κατακτήσεις για τη νησιά του Αιγαίου και για το Νομό μας, αποτελεί η θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η ευεργετική αυτή διάταξη, κατοχυρώθηκε από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1992 η οποία αντιλήφθηκε ότι ο νησιωτικός χώρος χρειαζόταν ειδικές πολιτικές ώστε ν’αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα.
Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νέο νόμο ανατρέπει αυτό που ίσχυε για 19 ολόκληρα χρόνια με ενα καθαρά αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο μέτρο, θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών και παράλληλα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών.

Ως Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε στη δημοσιότητα 12 προτάσεις για το Ασφαλιστικό, ως συμβολή στον Κοινωνικό Διάλογο.
Βασικός άξονας των προτάσεών μας είναι η εφαρμογή και αξιοποίηση των υφιστάμενων θεσμικών ρυθμίσεων.Εμείς πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών. Επιμένουμε στη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μεριμνώντας παράλληλα και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
( ο «δωδεκάλογος» στην σελίδα του βουλευτή...)

Σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας είπε οτι «αντί των μέτρων εξυγίανσης της αγοράς υπηρεσιών υγείας και εξορθολογισμού των δαπανών περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος Φ.Π.Α. 10% τις υπηρεσίες υγείας.

Σχετικά με την τουριστική κίνηση φέτος το Πάσχα, ο κ. Βρούτσης απο τα μηνύματα που έλαβε την χαρακτήρισε «μειωμένη» κρίνοντας ευλογη την ανησυχία των επιχειρηματιών. Ανησυχία, που εν πολλοίς ενισχύουν ακόμη και τα πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων, που αποκαλύπτουν ότι 50 ξενοδοχεία στις Κυκλάδες έχουν “βγει στο σφυρί” μέσω αγγελιών.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Επισης ο κ. Βρούτσης μίλησε στην βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Επιγραμματικά ανέφερε οτι,
Ποινικοποιεί την κατοικία και την ιδιοκτησία. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο γίνεται διώκτης του κατεξοχήν αναπτυξιακού πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, που είναι ο κατασκευαστικός κλάδος.
Προβλέπω, ότι όταν του χρόνου θα έρθουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα εισοδήματα του 2010, με βάση αυτό το νόμο, όλοι θα λυγίσουν. Παρότι τα φορολογικά νομοσχέδια είναι κατεξοχήν αναπτυξιακά εργαλεία, στο νομοσχέδιό αυτό δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής διάστασης. Θα συνθλίψετε τα μεσαία εισοδήματα, θα αυξήσετε κατακόρυφα την ανεργία σκοτώνοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματικότητα.
Ως νησιώτης βουλευτής ζήτησα επίμονα από τον υπουργό να αναγνωρίσει το αφορολόγητο στις δαπάνες μεταφοράς των νησιωτών. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Ως βουλευτής Κυκλάδων παρενέβη στην βουλή για την υποστελέχωση του περιφερειακού ιατρείου Αντιπάρου σημειώνοντας ότι το νησί παραμένει τους τελευταίους μήνες χωρίς το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, αφού οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου αναγκάζονται - μετά από απόφαση του Νοσοκομείου Σύρου - να καλύπτουν εφημερίες του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας της Πάρου.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ και με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Η πρόσφατη ανακοίνωση του ποσοστού της ανεργίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποκαλύπτει τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η εξέλιξη του φαινομένου της ανεργίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η κλιμάκωση της ανεργίας στο 11,3% τον Ιανουάριο, έναντι 9,4% τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αναδεικνύει τη δραματική πραγματικότητα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009. Αποδεικνύονται ακόμα ότι οι πολιτικές που ποινικοποιούν την ιδιοκτησία και την κατοικία, όπως ο πρόσφατος φορολογικός νόμος της κυβέρνησης, δημιουργούν τρομακτικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα.
Τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης για την ανεργία είναι περιορισμένης έκτασης και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Με την ίδια ιδιότητα και για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία»(28.4) προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η χώρα μας έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των χωρών, που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του εορτασμού, στο πλαίσιο της Δ.Ο.Ε..

Κάθε χρόνο, περίπου, 2,2 εκατ. άνθρωποι, σε ολόκληρο τον Κόσμο χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Επίσης, περίπου 270 εκατ. εργαζόμενοι έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ 160 εκατ. υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι η δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και η εξάλειψη των θανάτων στους εργασιακούς χώρους είναι μια πρόκληση εθνική, στην οποία πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε θετικά. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων είναι βασικό συστατικό της «ποιοτικής εργασίας» κα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση.
Η χώρα μας διαθέτει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο που επικαιροποιείται και ανανεώνεται συνεχώς. Σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή συνιστά η ψήφιση του Κώδικα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, έργο που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009, παραδόθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο και βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.
Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίζει από το σχολείο, για τους μαθητές μας, τους αυριανούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Η υπόθεση μας αφορά όλους».

Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010



όπου και να πάω βλέπω χρώματα.
Απρίλιος 2010





























































































































































































































































































...........................................................
Λίγες ημέρες νωρίτερα ….

Την εκδήλωση παρακολούθησε η σελίδα “καλλιστορώντας” που πρόσφατα παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ και φωτορεπορτάζ στα οποία και σας παραπέμπουμε για περισσότερες πληροφορίες, ενώ αξίζει να δώσουμε κι εμείς από την πλευρά μας ,έστω και ετεροχρονισμένα, συγχαρητήρια σε όσους δούλευαν την ιδέα εδώ και καιρό ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες και να έχουμε σήμερα αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για το γεγονός της αδελφοποίησης του Δήμου της Λαυρεωτικής με τον Δήμο Θήρας.

Κατά κοινή ομολογία η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για όσους την παρακολούθησαν από κοντά και όσους ενημερώθηκαν για το περιεχόμενό της μιας και ένωσε δυό περιοχές που έχουν πολλά κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά μεταξύ τους εκτός από την “εκατέρωθεν καταγωγή” ,θα μπορούσαμε να πούμε, πολλών κατοίκων τους.
Πρόκειται για την πρόσφατη αδελφοποίηση του Δήμου Λαυρεωτικής με τον Δήμο Θήρας και την κοινότητα της Οίας (σσ που τότε, προ Καλλικράτη διατηρούσε την αυτονομία της)
Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι η εκπροσώπηση της Σαντορίνης κρίθηκε ικανοποιητική ενώ χαρακτηριστική ήταν αθρόα ανταπόκριση στο κάλεσμα των απλών κατοίκων της περιοχής της Λαυρεωτικής ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου καθώς και του πρώην αντιπροέδρου της βουλής κ. Κρητικού.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που είχαμε λάβει από όλους τους συμμετέχοντες φορείς της Αυτοδιοίκησης,

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, ο Δήμος Θήρας και η Κοινότητα Οίας – Θηρασίας μας καλούσαν στην εκδήλωση για την αδελφοποίηση των περιοχών τους που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Απριλίου στο Λαύριο.
Τις προσκλήσεις υπέγραφαν οι κύριοι Δημήτρης Λουκάς δήμαρχος Λαυρεωτικής, Άγγελος Ρούσσος δήμαρχος Θήρας και Γεώργιος Αντ. Χάλαρης πρόεδρος της Κοινότητας Οίας – Θηρασιάς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε,

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξαρχόντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ.κ. Νικολάου και Θήρας, Αμοργού και Νήσων, κ.κ. Επιφανίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου.
Εκδήλωση Αδελφοποίησης στην αίθουσα Μηχανουργείο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (πρώην Γαλλική Εταιρεία).
Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Ανωμερίτη με τίτλο «Αγία Αικατερίνα Οίας» - Ένας “άτρωτος” στους αιώνες πατριαρχικός σταυροπηγιακός ναός.
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Ακρωτηριανών Θήρας.
Ξενάγηση στο χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

σχόλιο επί της πρωθυπουργικής προσπάθειας να αναστρέψει το δημιουργηθέν κλίμα …

Αμ δε φταίει και για όλα (τα πρόσφατα δεινά της) η Ελλάδα.
Άμα μπλέκεις με τζογαδόρους, στο τέλος ψάχνεις και τα ρούχα σου.
(και περιμένεις να γυρίσει το φύλλο…)
Να φυσήξει άλλος αέρας δηλαδή…



Επίσης, το ότι δεν φταίμε και για όλα, κι επίσης το ότι το (όντως) βαθύ κράτος δεν φταίει αποκλειστικά για την οικονομική μας κατάσταση γίνεται σαφές και εξ αιτίας του μπαράζ του εκτροχιασμού κι άλλων ευρωπαϊκών (περιφερειακών) οικονομιών πέραν της ελληνικής ..
Άλλο το εγχώριο πάρτυ (της δημόσια διοίκησης δηλαδή) άλλων των «αλλοδαπών» (των κερδοσκόπων εις βάρος της ελλάδας δηλαδή… )

Για να δω τι φύλλο έχεις….
Μόνο μην μας πείτε παιδιά ότι και για αυτό φταίμε εμείς ….


«Κάτω οι βάσεις» ή «κάτω από την βάση»
Το πρώτο το λέγαμε εμείς κάποτε, το δεύτερο μας το ανταποδίδουν εκείνοι εσχάτως….

Εγώ πάλι λέω ότι «τα έχουνε πάρει» οι Αμερικάνοι που τους βρίσκαμε «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» (και λέγαμε κιόλας για την οικονομική παρακμή της υπερδύναμης κλπ)
έχει που έχει πάρει και την κατιούσα το δολάριό τους σε σχέση με το ευρώ (και όχι μόνο)
κι έρχονται τώρα οι αμερικάνοι αν-αλητες και σου λένε, τώρα που τους βρήκαμε θα τους αλλάξουμε την πίστη στην υποβάθμιση των ευρωπαίων…



Το λέγαμε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή το «μπάμ» του Ισλανδικού ηφαιστείου και της σκόνης που σήκωσε, ότι, φανταστείτε τι θα είχε γίνει τότε, χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Άλλωστε είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η σκόνη του (θηραϊκού) έφτασε μέχρι της ακτές της Νορβηγίας (το γεγονός έχει πιστοποιηθεί, ότι η σκόνη είναι «δική μας»!) καθώς και τι τσουνάμι θα προκλήθηκε (θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εξ αιτίας του κατεστράφει ο Μινωικός πολιτισμός, και πιθανότατα και άλλοι)

Ένα ενδιαφέρον κείμενο «με αφορμή» δημοσίευσε το τελευταίο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τις συνέπειες της «τότε» ηφαιστειακής έκρηξης….
Το βρίσκετε εδώ.

Τρίτη, Απριλίου 27, 2010

ευχάριστες ειδήσεις....
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που λάβαμε απο την Santo Wines,

ο οινικός διαδικτυακός κόμβος www.wein-plus.de ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς των φίλων του κρασιού και των επαγγελματιών της κεντρικής Ευρώπης και έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση και την αξιολόγηση μιας πλούσιας συλλογής οίνων του ελληνικού αμπελώνα, απένειμε στην SantoWines το βραβείο «Leading Wine Producer of Greece», κατατάσσοντάς την στα κορυφαία οινοποιεία της Ελλάδας.
Το Ασύρτικο Grande Reserve 2007 με βαθμολογία 90/100 κατέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των ελληνικών λευκών ξηρών οίνων που συμμετείχαν στην γευστική δοκιμή.
Το Vinsanto 2004 με βαθμολογία 93/100, η Καμένη και το Νυχτέρι με τον τίτλο «Excellent Wines» συμπληρώνουν την συλλογή των υψηλών διακρίσεων !
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η επιμονή μας στην ανάδειξη της ποιότητας των οίνων της Σαντορίνης ανταμείβεται για ακόμη μία φορά με τον καλύτερο τρόπο!



.....................

Πως το κάνει ο Αθηναϊκός Τύπος και δημοσιεύει σχόλια αναγνωστών; (αυτοί είναι «απλοί» άνθρωποι, που δεν ζορίζονται κάθε μέρα να παρακολουθούν την επικαιρότητα και να γράφουν κείμενα, απλά βλέπουνε, ακούν και -σοφά- σχολιάζουν)

Έτσι θα το κάνουμε και μείς! (ουάου...)

Από τα πιο εύστοχα που έχω ακούσει από χθές μέχρι σήμερα, λένε ότι :

Γιατί εσχάτως ανακάλυψε και δεν το έλεγε νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος (σσ που τον πιέζουν οι αλλοδαποί να πάρει μέτρα) ότι άμα καταργούνται αβέρτα κουβέρτα μισθοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τότε θα μειωθούν (πολύ…) οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν (ακόμη πιο πολύ…)
Γιατί δεν το επικαλούνταν αυτό τόσον καιρό και σήμερα ξεκινάει να ακούγεται ως επιχείρημα;
Α) δεν το ήξερε
Β) δεν το είχε σκεφτεί
Γ) δεν του το είχαν πεί
Δ) δεν περίμενε τέτοιες περικοπές
Ε) δεν περίμενε κανείς τέτοιες πιέσεις




Σωστό κι αυτό….
Ουαί κι αλλοίμονο και βρεθεί έλληνας επιχειρηματίας στην θέση της Ελλάδας (αυτήν την εποχή)
Να χρειάζεται δηλαδή ρευστό για να λειτουργήσει την επιχείρησή του και να του λένε -με σκεπτικισμό- οι δανειστές του (που μπορεί να είναι και αλλοδαποί)
«μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά…. πολλούς υπαλλήλους έχεις βρέ παιδί μου, να σε βοηθήσω, αλλά διώξε τους μισούς, και πολύ ψηλό νοίκι πληρώνεις… για κοίταξε να βρεις κάτι οικονομικότερο, κι έχεις και σπίτι στο όνομά σου…υπερβολικό αυτό… να σε βοηθήσω, αλλά… θα περνάω και κάθε μεσημέρι να τρώω ένα πιάτο φαί»


Κατά τα άλλα αυτό που πιεζόμαστε να υπογράψουμε δεν είναι μνημόνιο… μνημόσυνο είναι…. (σσ για την εκταμίευση των δανείων του Ταμείου και των χωρών της ευρωζώνης...)
Το «συμβόλαιο» πάντως εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την Κυριακή....





..........
Σε ημερίδα για την Αειφόρο Διαχείριση του Νερού με θέμα : «Η Συμβολή της Συλλογής Όμβριων Υδάτων» μας καλεί αύριο Τετάρτη 28 Απριλίου το Μεσογειακό Σκέλος της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership Meditarranean, GWP-Med).

Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία το Δήμο Θήρας και το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Αποστολή Νερό της Coca Cola Τρια Έψιλον και Coca Cola Hellas και θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του ΔΑΟΣ, στον Καρτεράδο απο τις 18.30 – 21.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και μετά το τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει
ελαφρύ γεύμα για τους παρευρισκόμενους.


Σύμφωνα με την πρόσκληση,
η ημερίδα απευθύνεται τόσο στο ευρύτερο κοινό όσο και του επαγγελματίες της Σαντορίνης, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο νερό, τις πιέσεις, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις, εστιάζοντας στην αειφόρο διαχείρισή του και τις δράσεις προσαρμογής στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα στα Ελληνικά Νησιά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε πρακτικές συλλογής όμβριων υδάτων, παρουσιάζοντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές, νέα υλικά, προδιαγραφές κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός συστήματος συλλογής όμβριων υδάτων και παραδείγματα εφαρμογών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη τους στο ευρύτερο περιβάλλον.

Η ημερίδα αυτή γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος "Συλλογή Όμβριων
Υδάτων στα Ελληνικά Νησιά", το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο
περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Αποστολή Νερό" της Coca-Cola Τρία Έψιλον και
της Coca-Cola Hellas και στοχεύει στην περιβαλλοντική ενημέρωση τόσο των
σχετικών επαγγελματιών, όπως μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.α., αλλά και του
ευρύτερου κοινού, για θέματα που αφορούν στο νερό και το πρόβλημα
λειψυδρίας, εστιάζοντας στην αειφόρο διαχείρισή του και στις δράσεις
προσαρμογής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές συλλογής ομβρίων
υδάτων και τις σύγχρονες τεχνικές, τα νέα υλικά και τις προδιαγραφές που
χρειάζονται κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση συστήματος συλλογής
όμβριων υδάτων και πρακτικά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών


Για κάθε πληροφορία σχετική με τις δραστηριότητες της οργάνωσης μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Κωνσταντίνα Τόλη, υπεύθυνη Προγράμματος GWP-Med
στο κιν: 6978591533 είτε στις εξής διευθύνσεις,

Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med)
12, Kyrristou str.
10556 Athens, Greece
T: +30210-3247490, -3247267
F: +30210-3317127
E-mail: konstantina@gwpmed.org
Web: www.gwpmed.org



.
Όπως το λέγαμε και στο ραδιόφωνο.
Εμείς «βάζουμε τον δάσκαλο» εσείς τον χρόνο! Να έχετε όρεξη δηλαδή να μάθετε την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Το πώς έφτιαχναν δηλαδή οι «παλαιότεροι» τα καλάθια, τα κοφίνια, τα καλαθάκια, τις καλαθούνες κ.ο.κ.

Δάσκαλος και συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης στην κατασκευή χειροποίητων καλαθιών είναι ο κύριος Δημήτρης Νομικός, γνωστός και ως «Μανωλίτσος» κι επίσης γνωστός ως μουσικός, ο οποίος εχει την διάθεση να μάθει την τέχνη του σε όποιον ενδιαφέρετε.
Να ξέρετε όμως οτι δεν είναι ευκολη δουλειά, κι οτι ξεκινάει απο το να μαζέψει κανείς τις κατάλληλες βέργες απο τις λυγαριές, να τις επεξεργαστεί και τη να τις πλέξει.




Στις φωτογραφίες μια συλλογή καλαθιών και ο κ. Νομικός, ο δημιουργός τους.








.............


Η (πικρή) ιστορία μιας χωματερής ...ή (σε αποκλειστικότητα πάντα...) οι αυθεντικοί διάλογοι μεταξύ ενός (τυχαίου) δήμαρχου και ενός (τυχαίου) δημότη (που δεν ξέρουμε αν είναι ψηφοφόρος του τυχαίου αυτού δήμαρχου...)
όπου Δ. = ο τυχαίος δήμαρχος και δ. = ο τυχαίος δημότης

δ.: Τι «χαμπάρια» κ. Δήμαρχε; Όλα καλά;
Δ.. :Καλά. Ας τα λέμε καλά. Εσύ;
δ. : καλά. Ας τα λέμε καλά. Αλλά, με την χωματερή, τι γίνεται με την χωματερή;
Δ.. : Καλά. Ας τα λέμε καλά...
δ. : Μόνο «καλά»; καλύτερα δεν εχει; Θα συνεχίσει «μοσχοβολάει» δηλαδή;
Δ.. : Προφανώς, για λίγο καιρό ακόμα...
δ. : Και στις 16 Ιουλίου που λένε οτι θα τις κλείσουνε;
Δ.. : Μακάρι. Να τις κλείσουνε μπας και μας λύσουνε το πρόβλημα.
δ. : Και γιατί δεν το λύνατε εσείς;
Δ.. :Δεν με αφήνανε.
δ. : Ποιός δεν σας άφηνε;
Δ.. : Το Προεδρικό.
δ. : Ποιό προεδρικό;
Δ.. :Διάταγμα.
Δ. : Τι είναι αυτό;
Δ.. :Ένα διάταγμα που λέει οτι δεν μπορούμε σε συγκεκριμένες περιοχές να κάνουμε ΧΥΤΑ.
δ. : Και γιατί δεν τον κάνατε σε άλλες;
Δ.. :Δεν υπάρχουνε άλλες.
δ. : Οπώτε;
Δ.. :Δεν εχει οπώτε, περιμένουμε.
δ. : Τι περιμένουμε;
Δ.. :Να αλλάξει το προεδρικό. Πως να στο εξηγήσω, να κάνει εξαιρέσεις και να μας αφήσει.
δ. : Και πότε θα γίνει αυτό;
Δ.. :Μπορεί, αμά τις κλείσουνε και δούνε κι αποειδούνε.
δ. : Λέτε;
Δ.. :Μπορεί.
δ. : Και μέχρι τότε;
Δ.. :Περιμένουμε.
δ. : Μόνο;
Δ.. :Και στέλνουμε επιστολές και τους ενημερώνουμε.
δ. : Και τι τους λέτε;
Δ.. : Συνέντευξη μου πέρνεις; Τους ενημερώνουμε οτι περιμένουμε να μας εγκρίνουνε τον χώρο για να εγκαταστήσουμε τα μηχανήματα.
δ. : Δηλαδή, λεφτά έχετε;
Δ.. :Λεφτά έχουμε, χώρο δεν έχουμε.
δ. : Δηλαδή, δεν έχετε καθυστερήσει τις διαδικασίες;
Δ.. :Οχι. Εγω λέω οτι οχι.
δ. : Δηλαδή έχετε λεφτά αλλά δεν έχετε χώρο;
Δ.. :Ναι. Εγω λέω οτι ναί.
δ. : Και μέχρι να βρεθεί ο χώρος;
Δ.. : Περιμένουμε.
δ. : Στο «περίμενε» δηλαδή;
Δ: Στο περίμενε...
δ: Κατα τα άλλα, καλά;
Δ: Καλά ας τα λέμε καλά.
δ: Να στε καλά Δήμαρχε, χάρηκα που τα είπαμε.
Δ: Κι εγω χάρηκα. Να σαι και σύ καλά. Κι όποτε θες, να περνάς να τα λέμε.




Η (πικρή) ιστορία μια Αιγαιοπελαγίτικης σταγόνας
ή (σε αποκλειστικότητα πάντα...) οι αυθεντικοί διάλογοι μεταξύ ενός (τυχαίου) δήμαρχου κι ενός (τυχαίου) δημότη (που δεν ξέρουμε αν είναι ψηφοφόρος του τυχαίου δήμαρχου...)
όπου Δ. = ο τυχαίος δήμαρχος και δ. = ο τυχαίος δημότης


δ: νερό θα πιούμε;
Δ:γιατί, δεν πίνετε;
δ:με δόσεις, για να μην πω με το σταγονόμετρο
Δ:μπα πως κι ετσι;
δ: με κοροιδευετε; Δεν ξερετε οτι κάθε τρείς και λίγο ξεμένουμε απο νερό και περιμένουμε το βαπόρι να μας φέρει καινούργιο;
Δ: ναι αλλά δεν το πίνετε. Πίνετε μπουκάλια. Οπότε με το πόσιμο δεν υπάρχει πρόβλημα
δ:ναι, αλλά με το πρόβλημα του του μη πόσιμου τι θ γίνει;
Δ:κάνουμε υπομονή. Η νά κυβέρνηση που εχει οικολογικ΄ευαίσθητη υπουργό θα μας στείλει αφαλατώσεις
δ:πότε;
Δ:σύνομα λέει. Να μπεί και στο ίντερνετ να διαβουλευτείς αν θέλεις.
δ:τι να κάνω;
Δ:να κάνεις τσάτ, για το νερό, να περάσει η ώρα σου.
δ:δεν σας πιάνω...
Δ:παιδί μου, το θέμα χει τεθεί σε διαβούλευση το ίντερνετ.
δ:το νερό μου;
Δ:ναι, το νερό σου. Μπήκε στο τσάτ και το συζητάνε.
δ:ποιοί;
Δ:διάφοροι, διάφοροι που έχουνε γνώμη. Αμα θες μπές κι σεσύ να κάνεις τσάτ, να πείς την δικιά σου
δ:εγω θα πώ οτι δεν εχω νερό
Δ:να το πείς. Θα συγκινηθούν....
δ:και πότε θα τελειώσει η συζήτηση;
Δ:ανάλογα με τα κέφια. Χτές το βράδυ συζητούσαν 6 άτομα
δ:και μετά τη συζήτηση;
Δ:θα έρθουνε τα ΣΔΙΤ να κάνουνε αφαλατώσεις
δ:τι είναι πάλι αυτά;
Δ:αυτά είναι όταν δεν βάζει το κράτος τα λεφτά, αλλά συνεργάζεται με ιδιώτες που κάνουνε την επένδυση
δ:τόσο καλοί ιδιώτες
Δ:καλοί είναι, αλλά στην συνέχεια εκμεταλευονται την επένδυση
δ : θα το πουλάνε δηλαδή;
Δ:θα το πουλάνε βέβαια, τι θες να στο δίνουνε τζάμπα; Γιατί, το κράτος τζάμπα στο δίνει;
δ:οχι βέβαια..
Δ:ε, ετσι κι αυτοί, θα κάνουνε αφαλάτωση και θα πουλάνε το νερό
δ:καλή επιχείρηση ακούγετε..
Δ: γιατί σκέφτεσαι να την κάνεις εσύ;
δ:δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα... αλλά που ρευστό τέτοια εποχή...
Δ: δύσκολοι καιροί...
δ:και πότε υπολογίζετε να γίνει το έργο;
Δ:είπαμε, δεν ξέρουμε ακόμα...
δ:και αυριο πως θα κάνουμε μπάνιο, πως θα πλύνουμε τα πιάτα;
Δ:ούτε αυτό το ξέρω, γιατί δεν πάτε στη θάλασσα, εχει «ανοίξει» ο καιρός...
δ:δήμαρχε με κοροιδευεις;
Δ:καθόλου
δ:στη θάλασσα να πάτε
Δ:στη θάλασσα θα πάμε να πνιγούμε μου φαίνεται..
δ:μη λες τέτοια λόγια
Δ:σε λίγο θα σας φέρουνε νεράκι
δ:για να δούμε
Δ:υπομονή, υπομονή
Δ(το ίδιο θα σου πώ κι εγω όταν θα έρθεις να γυρέψεις ψήφους...)
Δ:τι είπες;
δ:τίποτα... για το νερό μουρμουρίζω...
Δ:λοιπόν καλά τα είπαμε, κι αμα εχεις καμια απορία, μπες στο τσάτ
δ:εντάξει, .. εντάξει..
Δ:πάντως να το ξέρεις, για το νερό δεν φταίω εγω..εμείς όποτε ήτανε η ώρα το παραγγέλναμε..
δ:εντάξει, εντάξει...
Δ:οχι εντάξει, να το ξέρεις, οτι δεν φταίμε εμείς..
δ:εντάξει δήμαρχε..
Δ:λοιπόν, χάρηκα που τα είπαμε, κι όποτε θες, να με πέρνεις τηλέφωνο να τα λέμε
δ:εντάξει δήμαρχε, εντάξει..







Πολύ ενδιαφέρουσες και δημιουργικές συναντήσεις.
Συνέδριο με θέμα «Η ανάπτυξη στις Κυκλάδες από τον 18ο αιώνα έως σήμερα - Η συμβολή της Γυναίκας» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου το διήμερο 17-18 Απριλίου στην Μύκονο.
Μέλος του συλλόγου από το 1990 και πρόεδρός του από το 2007 είναι η κ. Άννα Καμμή, μια δραστήρια κυρία και επιτυχημένη επιχειρηματίας στον τουρισμό.
Στο συνέδριο συμμετείχε και αποστολή του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης αποτελούμενη από την αντιπρόεδρο κ. Άννα Μαρία Γρατσία και τα μέλη κ. Λαμπρινή Σιγάλα και κ. Αμάνι Μπαρακάτ.

Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010

Την παρουσίαση του παιδικού σταθμού και του πνευματικού κέντρου της ενορίας του Καρτεράδου έκανε το περασμένο Σάββατο 24 Απριλίου ο ιερέας της ενορίας π. Χριστόφορος.
Παρουσιάζοντας τις νέες δομές μας είπε οτι ο παιδικος σταθμός θα μπορεί να φιλοξενεί 25 παιδιά απο 2,5 – 5 ετών και θα απασχολεί τουλάχιστο 6 υπαλλήλους.
Για το πνευματικό κέντρο, είπε οτι θα αποτελέσει χώρο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής καθώς και εστία, πολιτσμού, παρουσίασης εκδηλώσεων, φιλοξενείας εκθεμάτων ενω θα απευθύνετε και στους επισκέπτες γνωρίζοντας τους την εκκλησιαστική ιστορία και την θρησκευτική κουλτούρα του τόπου. Παράλληλα, στόχος είναι να γίνονται και μαθήματα ηλ. υπολογιστών για παιδιά, αλλά και χώρος συνάντησης για ανθρώπους 3ης ηλικίας.

Ενδιαφέρον εχει το σχόλιο του πορταλ «νεα της σαντορίνης» σύμφωνα με το οποίο είναι άξιο απορίας πως ενας εφημέριος μπορεί να κάνει οτι δεν κάνει η αυτοδιοίκηση (παιδικούς σταθμούς δηλαδή..) και μάλιστα χωρίς να μπερδευει τα οικόπεδα, χωρίς τεχνικές υπηρεσίες και χωρίς προυπολογισμό 22 εκατομμυρίων ευρώ.....


Σε εξέλιξη βρίσκεται η φετινή 37η εαρινή εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει η τράπεζα αίματος Σαντορίνης. Η Αιμοδοσία ξεκίνησε το Σάββατο 24 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Μαίου στο Εμπορείο. Σήμερα Δευτέρα 26 Απριλίου το κλιμάκιο θα βρίσκεται το πρωί στο λιμάνι των Φηρών σε συνεργασία με την Ένωση Λεμβούχων και αυριο το πρωί στην 134 ΣΜ και το απόγευμα στο γυμνάσιο της Μεσαριάς. 28- 29-30- Απριλίου θα βρίσκεται στο Κ.Υ. Θήρας.
Την αιμοδοσία στηρίζει φέτος και η Ένωση Λεμβούχων που σήμερα παροτρίνει τα μέλη της να αιμοδοτήσουν ενω θα πραγματοποιεί δρομολόγια ειδικά για την εξυπηρέτηση των Θηρασιωτών που θέλουν να δώσουν αίμα.



Την παρουσίαση του προγράμματος «summer camp 2010» έκανε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ο πρόεδρος του ΔΑΟΣ Μανόλης Ορφανός.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας απο 6-14 ετών και χωρίζεται σε 3 περιόδους. Εγγραφές απο σήμερα.



Σήμερα 16.00 – 20.00 στο Επαρχείο, καλεί τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση και εκλογές το Σωματείο Τουριστικών καταλημμάτων «η Ατλαντίδα». Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου μετά και τις αλλάγές στο καταστατικό, το Σωματείο θα μπορέσει να διευρυνθεί κάνοντας αποδεκτές τις αιτήσεις νέων μελών.



Είναι πολλά λεφτά.... (Άρη...)
225 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, μας κάνουν 1 εκατομμύριο την τεραετία...
Αυτά -πολύ πιθανό- είναι τα λεφτά που θα γλιτώσει ο δήμος της Σαντορίνης απο την περικοπή μισθών και επιδομάτων αιρετών που κόβονται απο το Καλλικράτη.

Τους μισθούς των αιρετών τους λένε «έξοδα παράστασης» (διότι, όντως, περί παραστάσεων πρόκειται..) και σύμφωνα με υπολογισμους ο Δήμος Θήρας δίνει γι αυτές τις παραστάσεις (σύν και τις δημοτικές επιχειρήσεις) παραπάνω απο 330.000 ευρώ το χρόνο.
Αυτές είναι μερικές απο τις αλλαγές που φέρνει ο Νόμος που φέρει το όνομα του αρχαίου ημών προγόνου... (κάποια στιγμή να δούμε ποιός ήταν αυτός ο αρχαίος...)



Ο Έπαρχος Θήρας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τελευταία λέει οτι μπορεί να κάνει ψηφοδέλτιο και να κατέβει στις εκλογές. Στοχεύει -αυτό δεν το λέει αλλά το υποψιαζόμαστε- στους απογοητευμένους αλλά και σε όσους δεν έχουν «κολλήσει» ακόμη με κανέναν...



Επανεξελέγει πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης ο Χαράλαμπος Δαρζέντας, μετά και την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.



Η Μεγαλοχωριανή ζωγράφος Ρένα Κουρπά εκθέτει 24 Απριλίου – 9 Μαίου τα νέα της έργα με θέμα "΄Ηφαίστεια Αδάμαστα Θηρία" τα οποία μας δίνουν την αίσθηση της Ζωής και της Φύσης, αναπαριστώντας με τη ζωγραφική της τα φοβερά αυτά «πλάσματα», τα ηφαίστεια. Βρίσκονται παντού και περιμένουν να έρθει η σειρά τους να σπείρουν τον τρόμο στους ανθρώπους και στη φύση. Η αλήθεια είναι ότι απλά εκτονώνονται ρυθμικά, όπως κάθε οργανισμός ή φυσικό φαινόμενο.
Η λάβα, η στάχτη, το θειάφι, οι ατμοί, οι νέοι οργανισμοί που δημιουργούνται, η μαγεία των εκρήξεων που μας αποστομώνουν, το μοναδικό τους χάρισμα να αλλάζουν το χάρτη του πλανήτη, ώθησαν την καλλιτέχνιδα στα ηφαίστεια. Ζωγραφίζοντάς τα, ανακάλυψε τη μεγάλη τους διάσταση και μοιράζεται μαζί σας τη γοητεία και το μεγαλέιο τους.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού, Στεφάνου Δέλτα 15, Α είσοδος Φιλοθέης, Ψυχικό.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 23 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00-14.00 & 18.00-21.00).
Πηγή: http://www.kallistorwntas.blogspot.com/




"Δεν υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση " ανακοίνωσε το ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με τις συνέπειες απο το ναυάγιο του sea diamond.


«Σε ανθρωπογενείς δράσεις και όχι στο ναυάγιο του Sea Diamond εκτιμά το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ότι οφείλονται οι περιφερειακές επιδράσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας της Σαντορίνης»
Αυτά (μας) λέει παρουσιάζοντας την τελευταία του έκθεση απο τις δειγματοληψίες του Ιανουαρίου το Εθνικό Κέντρο Θαλασίων Ερευνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέραν των φυσιολογικών τιμών των υδρογονανθράκων παρατηρήθηκε η εγκατάσταση νέων ειδών μικροοργανισμών, κάτι που είχε παρατηρηθεί και μετά την επιχείρηση απάντλησης.
Γενικά πάντως το ΕΛΚΕΘΕ δεν βλέπει ουσιαστική επιβάρυνση του περιβάλλοντος εξ αιτίας του ναυαγίου.
Τώρα, καλό είναι αυτό, κακό είναι; Όπως το δεί κανείς...



Το χρωστάγαμε,
Τι απάντησε η Κοινότητα και η ΚΕΥΑ της Οίας στην πρόσφατη επιστολή των εκπαιδευτικών του νησιού σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει και εμφανίζεται επιτακτικότερο παρά ποτέ με την παροχή νερού στην Θηρασιά.
Μεταξύ άλλων πάντως -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- η κοινότητα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων θα προχωρήσει η οριστική επίλυση του προβλήματος μιας και μετά την δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει ήδη τεθεί το θέμα θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων.
Την επιστολή των εκπαιδευτικών σχολίασε και η τοπική της ΝΔ.

(η τοπική του Πασοκ δεν είπε τίποτε ακόμη γιατί υποτίθεται οτι περιμένει τις αφαλατώσει της κ. Τίνας...)

Η κοινότητα μας λέει ότι,

Με αφορμή τη δημοσίευση της επιστολής των εκπαιδευτικών της Θηρασιάς, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε με τη σειρά μας για το πρόβλημα του νερού στη Νήσο Θηρασία.
Η λύση της υδροδότησης του Νησιού της Θηρασιάς με υδροφόρο πλοίο, από την αρχή της εφαρμογής της, αντιμετωπίστηκε από την Κοινότητα Οίας ως προσωρινή. Από την αρχή η Κοινότητα Οίας διαθέτοντας την τεχνογνωσία και την ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα εισηγήθηκε στο τμήμα του αρμόδιου υπουργείου για την δημιουργία στο νησί μονάδας αφαλάτωσης η οποία θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα.
Παράλληλα και για όσο διαρκεί η προσωρινή λύση της μεταφοράς νερού στη Θηρασιά με υδροφόρο πλοίο από το Λαύριο η επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης της Κοινότητας Οίας, κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες.
1. Στην έγκαιρη κάθε φορά εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για το νησί,
2. Στην μείωση των απωλειών στα δίκτυα και τις δεξαμενές της Θηρασιάς αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις.
Αναφορικά για το πρώτο σκέλος σημειώνεται ότι :
1. επί καθημερινής βάσης υπάρχει παρακολούθηση της κατανάλωσης και των αποθεμάτων.
2. 10 ημέρες τουλάχιστον πριν την υπολογιζόμενη εξάντληση των αποθεμάτων πραγματοποιείται εγγράφως παραγγελία προς την εταιρεία μεταφοράς νερού η οποία κοινοποιείται και στο αρμόδιο τμήμα του εκάστοτε υπουργείου .
3. Ενημέρωση και προγραμματισμός των παραγγελιών νερού της επόμενης χρονιάς βάση των στατιστικών στοιχείων κατανάλωσης και παραγγελιών των προηγούμενων χρόνων.
Πέραν των παραπάνω όμως, η κοινότητα Οίας συνεχίζοντας την προσπάθεια για εξεύρεση μόνιμης λύσης του προβλήματος, προχώρησε από μόνη της στην μελέτη προμήθειας και εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στο Νησί της Θηρασιάς. Δυστυχώς όμως η δυσκαμψία της νομοθεσίας στο συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα και διαδικαστικά θέματα παρακόλλησαν επί μακρό χρονικό διάστημα και με διάφορους τρόπους (γραφειοκρατικό) την πραγματοποίηση της εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης.

Ευτυχώς πλέον εισακούστηκαν οι εκλύσεις της Κοινότητας Οίας και τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν πλέον μετά από πολλά χρόνια σε μια σοβαρή προσπάθεια οριστικής επίλυσης του προβλήματος ύδρευσης όλων των άνυδρων νησιών του Αιγαίου.
Από 13/04/2010 και έως 17/05/2010 βρίσκετε σε δημόσια διαβούλευση η υλοποίηση μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μέσω ΣΔΙΤ.
Με την υλοποίηση λοιπόν του παραπάνω έργου δίνεται πλέον οριστικά η λύση στο επί τόσα χρόνια πρόβλημα ύδρευσης των άνυδρων Νησιών και της Θηρασιάς.


Το σχόλιο της τοπικής της ΝΔ
Με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλίας Πελέκης και έχει σταλεί και στον τομέα Περιβάλλοντος της ΝΔ, αναφέρει ότι :

Σας ενημερώνουμε ότι επιτακτικό αίτημα των κατοίκων της κοινότητας Οίας –Θηρασίας του Δήμου Θήρας προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας είναι η εγκατάσταση Μονάδων Αφαλάτωσης Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Νέα Δημοκρατία είχε εξασφαλίσει πόρους, δυστυχώς όμως η εγκατάσταση των μονάδων προσκρούει στις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος που αφορά τις Ζώνες οικιστικού έλεγχου που θεωρούν τις Αφαλατώσεις οχλούσες δραστηριότητες με αποτέλεσμα την μη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες .Παρακαλούμε να ενεργοποιήσετε όλους τους αρμόδιους τομείς πολιτικής ευθύνης να πράξουν τα δέοντα ώστε να ξεπεραστούν τα νομοθετικά κωλύματα και να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση Αφαλατώσεων για να απαλλαγούν οριστικά από το κίνδυνο λειψυδρίας τα νησιά.


Ενώ, ο πρόεδρος της ΚΕΥΑ Οίας Κ. Παγώνης μας είπε ότι,Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι να εγκατασταθεί αυτόνομη μονάδα αφαλάτωσης στο νησί. «Μια μονάδα που κοστίζει 100- 150 χιλιάδες ευρώ μπορεί να λύσει μόνιμα το πρόβλημα. Ευτυχώς τώρα το κατάλαβαν» λέει ο κ. Παγώνης αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις για την εγκατάσταση 9 αφαλατώσεων σε 8 νησιά των Κυκλάδων μέσω των ΣΔΙΤ, διαδικασία η οποία προβλέπει την εγκατάσταση στη Θηρασιά ενός μηχανήματος δυναμικότητας 10.000 κυβικών τον χρόνο.

Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

Μονόλιθος ! συγνώμη.... Μονόδρομος!
όλα τα "λεφτά" οι δυό πιο μικρές παράγραφοι του σημερινού κύριου άρθρου του "Βήματος". Πρόκειται για τις 2 τελευταίες που λένε οτι
"η χώρα είτε θα βαδίει στον μονόδρομο της ανάπτυξης είτε θα πρέπει να βάλει πωλητήριο στα νησιά της.
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου έδειξε οτι εχει το θάρρος να λάβει επώδυνα μέτρα. Ας έχει και την τόλμη και τη φαντασία που απαιτεί η συνέχεια".
(ναι αλλά μην ξεκινήσετε απο την Σαντορίνη, πουλήστε κανένα άλλο πρώτα, ξερό και ακατοίκητο, και μετά βλέπουμε...)
και χωρίς χιούμορ, πολύ σημαντικό το σχόλιο οτι στην ελλάδα το κόστος παραγωγής σε πολλά πράγματα είναι υψηλό, κι απ' οτι φαίνεται η μείωσή του εχει ξεκινήσει με την περικοπή σε μισθούς. δυστυχώς.
πέραν τούτου, ενα σωρό χρόνια θυμάμαι αντίστοιχα κύρια άρθρα, να αναφέρονται στις παραδοξότητες του ελληνικού συστήματος, που προφανώς και προ κρίσης βόλευε τους περισότερους, πλήν όμως οι δημοσιογράφοι, δεν τα έβλεπαν μονον, τα έγραφαν κιόλας.
ίσως τόσο απλά.
αυτά για σήμερα, και απο αύριο, επιστρέφουμε με "ζουμερές¨ειδήσεις απο την τοπική μας επικαιρότητα.
Ποιός είπε οτι εχω πρόβλημα με τα γιαούρτια;
ή δεν τρελάθηκε.... (ακόμα)
ή όποιος εκτίθεται, αυτά «τραβάει» .....

(σήμερα θα γράψω καλά λόγια για τον κ. Βγενόπουλο γιατί εχω σκοπό να του απευθυνθώ προσωπικώς για μια δωρεά που θα μπορούσε να μας κάνει)

Εδω που τα λέμε, και σήμερα που την είδα σε επανάληψη την συνέντευξη του Βγενόπουλου στους «νέους φακέλους», βρίσκω πολλά «δίκια» σ’ αυτά που λέει, και πρώτ απ' όλα που ξεκαθαρίζει οτι δεν εχει καμιά όρεξη να τρέχει να παρακαλεί τον καθέναν να τον ψηφίσει. (και τι θα τους έλεγε άλλωστε, ψηφίστε με να σας διορίσω στη εταιρία μου;!) Γιατί όπως είπε είναι 40 χρόνια επιχειρηματίας και πουλάει προιόντα (ναι ρε παιδιά, και γιαούρτια, πως κολλήσατε ετσι με δαυτα!) και οχι ψήφους. Και δεν εχει καμια διάθεση να πουλήσει.
Αυτός, τον πρωθυπουργό (και το μοντέλο του) εξυπηρετεί (χάρη του κάνει δηλαδή) υποστηρίζοντας οτι πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες αλλαγές διαφορετικά η χώρα πάει για ... χόρτα στο Φάληρο. Κι επειδή αυτά τα πράματα δεν μπορούνε να τα λένε ούτε οι υπουργοί ούτε οι δύσμοιροι οι βουλευτές -που σε λίγο δεν θα τολμάνε να βγούνε απο τη βουλή γιατί δεν θα τους ακούει κανένας- κάποιος σοβαρός, με αξιοπιστία και κύρος άνθρωπος θα πρέπει να τα πεί. Και ο Βγενόπουλος ευκαίρισε. Και γιατί να μη βοηθήσει τον Γιώργο στο κάτω κάτω; Εγω θα τα βάλω με τους υπουργούς και θα τους πώ «αδύναμους» και ποιός θα μου δώσει σημασία; Ενω ο Βγαινόπουλος ως άλλος kill-Bill «καθαρίζει». Κι απ' οτι φαίνετε τα πάει μια χαρά. Σου λέει εγω δωρίζω -δεν διορίζω!- κι αυτοί δε θέλουνε. Και τους ονοματίζει κιόλας. Σου λέει μετά οτι «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και δένει το γλυκό. Και σου λέει και το εξής φοβερότερο και σε αποτελειώνει. Οτι τα δικά μου τα στελέχη είναι καλύτερα απο τους υπουργούς του Γιώργου, γιατί εγω στο κάτω κάτω τους διάλεξα (τους «αρίστους») ενω εκείνος τους φορτώθηκε (τους «α-χ-ρίστους»)


Πιο παλιά σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους τους πολιτικούς στήριζαν οι χιουμορίστες δημοσιογράφοι που πλάκα στην πλάκα τις κατάπινε ο κόσμος τις «κρίσεις».
Άλλες πάλι φορές όταν περνάγαμε κρίση ταυτότητας ή αναζητούσαμε την «πχιότητα», τότε επικαλούνταν άνθρωποι «των γραμμάτων και των τεχνών».
Στην παρούσα όμως φάση, της -βαθιάς- οικονομικής κρίσης, χρειάζονται πιο αποτελεσματικές λύσεις, οπωτε και κλήθηκαν οι επιχειρηματίες.


Μεταξύ σοβαρού και αστείου (πάντα)
Καμμιά αφαλάτωση δεν κάνετε δώρο στη Θηρασιά που δεν εχει νερό να πιεί; «εκεί μας καταντήσανε οι πολιτικοί που μας κυβερνάνε, κύριε Βγενόπουλέ μου» κι εμείς θα πίνουμε
-κυριολεκτικά- νερό στο όνομά σας. θα σας γράψει και ο τοπικός Τύπος κύριε Βγενόπουλέ μου...

Θα παρακαλούσα τέλος τον κ. Βγενόπουλο, μην μου κάνει μηνυση γιατί δεν εχω να του δώσω αυτά που θα μου ζητήσει ...
Το παρακάτω κείμενο απαγορεύται να το διαβάσουν όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας κλπ) καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (χρωστάνε, τους κυνηγάνε, σκέπτονται να εξαφανιστούν κλπ).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και λοχεία και καλό θα είναι πρωτού το διαβάουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Το κείμενο αντενδείκνυται αυστηρώς στα παιδιά και στις εφηβικές ψυχές.


Πολύς κόσμος, απο αυτούς που ασχολούνται ακόμη ή τους επιρρεάζει άμεσα η οικονομική κατάσταση της χώρας λένε και σχολιάζουν οτι η χθεσινή μέρα θα μείνει στην -ελληνική- ιστορία μιας και ύστερα απο κυοφορία (και τι κυοφορία...) μηνών τελικά αποφασίστηκε η ελλάδα να ζητήσει την «πολιτική στήριξη» του ΔΝΤ, ως την καλύτερη δυνατή λύση που υπήρχε στο υφιστάμενο -δρματικό- για την (χ)ώρα σκηνικό. Τόσο οι δημοσιογραφικές περιγραφές όσο και τα σχόλια πολλών αναγνωστών καθώς και πολλά ελληνικά ιστολόγια περιγράφουν σήμερα με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ως χώρα. Γιατί σε ατομικό επίπεδο φαίνεται οτι τα πάμε καλύτερα.
Ως προς την «γενική κατάσταση»πάντως οφείλω να εκφράσω ορισμένες επιφυλάξεις, μιας και θεωρώ οτι η οικονομία είναι κάτι πολύ ρευστό, κι οτι απο την μια μέρα στην άλλη τα πράγματα αλλάζουν και στην περίπτωσή μας μονο προς το καλύτερο μπορούν να να αλλάξουν και αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν. Οικονομικά. Κάπου θα βρεθούν λεφτά ή θα προκύψουν. Τα σπρέντ που κάνουν «σπρίντ» θα υποχωρήσουν. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει ή θα αργήσει πολύ, είναι τα πισωγυρίσματα που έγιναν, γίνονται και ακόμη περισότερο απαιτούνται (απο τους δανειστές μας) σε εργασιακά και μισθολογικά θέματα.
Η οικονιμία «γυρίζει», τα υπόλοιπα δύσκολα....

Με αφορμή πάντως τα παραπάνω, αποφάσισα σήμερα να μην σχολιάσω
-περισότερο(…)- την κατάσταση αλλά να αναφερθώ εμμέσως σε αυτην παρουσιάζοντας ενα ενδιαφέρον κείμενο που απλά έτυχε να πέσει στα χέρια μου, οχι οτι είναι το καλύτερο, αλλά τουλάχιστο περιγράφει με ακρίβεια «που βρισκόμαστε». Προέρχεται απο το βιβλίο «η νεοελληνική φαυλοκρατία» του Ευάγγελου Κοροβίνη που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Αρμός.

Το βρίσκετε εδω

Πολύ ενδιαφέρον και το κείμενο του Δημήτρη Μητρόπουλου στα Σαββατιάτικα «Νέα» με τίτλο : «Εναλλακτικά Ελλάδα όπως Αργεντινή;»
Σχολιάζοντάς το μπορώ να πω σε όσους λένε, «το πασοκ κυβερνάει, κι εσείς πάλι κάνετε αντιπολίτευση;» οτι η κυβέρνηση αυτη είναι κλεγμένη -και μάλιστα αισχάτως- και με μεγάλη διαφορά και -προφανώς- συνεχίζει να εχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να αποτελεί την καλύτερη υφιστάμενη λύση. Άλλωστε, βλέπουμε τι γίνεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που πρόσφατα εξέλεξε νέο αρχηγό, κι όσο να ναι μέχρι να «ψηθεί» κι αυτός για να κυβερνήσει θα περάσει ενας κάποιος καιρός. Οπώτε το συμπέρασμα είναι πως όποιος και να κυβερνά, κάποιοι αναλαμβάνουν -νομοτελειακό κι αυτό- τον δύσκολο ρόλο της κριτικής.
Κι οτι αυτό κατα κανόνα τον κάνουν και όσοι δημοσιογράφοι δεν αποκαλούνται «παπαγαλάκια» όπου κι αυτοί -άνθρωποι είναι!- που αναλαμβάνουν το επίσης δύσκολο έργο να παρουσιάζουν οτι «όλα βαίνουν καλώς», και πολύ καλά κάνουν γιατί κάποιος θα πρέπει να δημιουργεί καλό και θετικό κλίμα.
Καθείς, λοιπόν, κι οι δυσκολίες του.....