Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2012

«καλά λόγια» για την Santorini Biennale 2012

 Δεκάδες είναι οι αναφορές, τα θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια στον ελληνικό και ξένο Τύπο καθώς και στο διαδίκτυο σχετικά με την Santorini Biennale 2012 που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Σαντορίνη.

Εμπνευστής και κινητήριος δύναμη της προσπάθειας είναι ο κ. Κίκος Παπαδόπουλος ο οποίος πήρε την απόφαση για την πραγματοποίηση της ιδέας, τους τελευταίους μήνες του 2011, και μαζί με την ομάδα που συγκρότησε, ξεκίνησαν την πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων καλλιτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο, την επιλογή και πρόσκληση συμμετοχής σε κριτικούς τέχνης, τον εντοπισμό των χώρων που θα εκτεθούν τα έργα, σε συνεργασία με την Εστία Πύργου Καλλίστης, τις επαφές με τον κόσμο του νησιού προκειμένου να κατανοήσουν τα σχετικά με την έκθεση και τέλος την επικοινωνία και προβολή της στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

Παρά το γεγονός οτι η έκθεση πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πειραματική», έχει πάει πολύ καλά σε κάθε επίπεδο, κατανόησης και αποδοχής της απο την τοπική κοινωνία, καθώς και δημιουργίας θετικών εντυπώσεων σε οτι αφορά την υπόστασή της στο εξωτερικό.

Σε οτι αφορά το πρώτο, το στοίχημα ήταν δύσκολο εάν σκεφτεί κανείς οτι για την υποστήριξή της θα έπρεπε να πεισθεί, να συμμετάσχει και να κινητοποιηθεί έμπρακτα πολύς κόσμος, ενω εξίσου δύσκολο ήταν και το στήσιμο του μηχανισμού σχετικά με τις αποστολές και τα στησίματα των έργων  (και μάλιστα «δύσκολων» και μεγάλων διαστάσεων έργων..) στους όμορφους χώρους που παραχωρήθηκαν απο κατοίκους, κυρίως, του Πύργου της Σαντορίνης, καθώς και άλλων μεμονωμένων περιοχών του νησιού, για την εγκατάστασή τους.
Σε γενικές γραμμές και σχετικά με την Santorini Biennale 2012  θα μπορούσαμε να πούμε οτι σε κάθε περίπτωση και επίπεδο, δικαιώνει τις προσδοκίες όλων όσων με τον οποιοδήποτε τρόπο συμμετέχουν σε αυτήν.
Με άλλα λόγια κι ίσως σε επίπεδο «πρακτικής αποτίμησής» της η Santorini Biennale 2012  αποτελεί ενα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο στο νησί καταρρίπτοντας παράλληλα τον μύθο που θέλει τις «τουριστικές περιοχές» να αδυνατούν ή, να δυσκολεύονται να διοργανώσουν και να φιλοξενήσουν εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικές με την σύγχρονη τέχνη και ... τις ανάγκες τις να εκφραστεί.

Η Santorini Biennale 2012 φιλοξενεί πολλά και σημαντικά έργα, αρκετά απο αυτά γνωστά και βραβευμένα στον τόπο τους, σημαντικούς ανερχόμενους αλλά και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες απο την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενω υποστηρίζεται και πλαισιώνεται απο μια ομάδα επιμελητών που φρόντισαν για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση των έργων.
Η έκθεση ξεκίνησε επίσημα την 1η Αυγούστου ενω αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεβρίου, με ψηφοφορία για την ανάδειξη του πιο δημοφιλούς (και φυσικά δεν λέμε καλύτερου ή, σημαντικότερου..) έργου.

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί....
Η Santorini Biennale 2012 αποτελείται από 700 έργα (ενώ ακόμη, αρκετοί καλλιτέχνες διεθνώς, μαθαίνοντας έστω και καθυστερημένα για την ύπαρξή της, στέλνουν δείγματα ή χαρακτηριστικά κομμάτια της δουλειάς ή, τεχνικής τους αφού η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2012 ...) σε αυτήν συμμετέχουν περισσότεροι από 280 καλλιτέχνες από 35 χώρες], για την τοποθέτηση των έργων έχουν χρησιμοποιηθεί 25 χώροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στον όμορφο παραδοσιακό οικισμό του Πύργου αλλά και στην υπόλοιπη Σαντορίνη, ενω χιλιάδες είναι τα σχόλια, λίνκ, καθώς και ... share στο διαδίκτυο σχετικά με το περιεχόμενό της!
Κατά συνέπεια, φίλοι, γνώστες, .. εραστές (!) ή μη των Τεχνών αυτό που οφείλουμε να παραδεχτούμε είναι οτι η Santorini Biennale 2012 αποτελεί ενα φιλόδοξο στοίχημα... μεγάλου μεγέθους! 

Αυτό δε που αξίζει να συμπληρώσουμε είναι οτι στο πλαίσιο και απο την ομάδα της "Santorini Biennale 2012", πραγματοποιούνται και υποστηρίζονται πολλές άλλες "παράλληλες" εκδηλώσεις πολιτιστικού και εικαστικού χαρακτήρα, όπως η έκθεση φωτογραφίας στο αμφιθέατρο του οινοποιείου Μπουτάρη, παρουσιάσεις βιβλίων απο τους συγγραφείς τους, πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Cultural Village - Santorini of the past, η τοποθέτηση των έργων ζωγραφικής και των έργων (γκραβούρες) του Μάριου Πλωρίτη στην αίθουσα της "Εστίας" του Πύργου, και άλλες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Σεπτεβρίου.

Οπότε, εάν οι «δρόμοι» σας βγάλουν φέτος στην Σαντορίνη για ενα ταξιδάκι για το «κλείσιμο» του φετινού καλοκαιριού, ενα απο τα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το γραφείο της έκθεσης στο Πύργο, να πάρετε πληροφοριακό υλικό καθώς και τον «πολύτιμο» χάρτη ο οποίος θα σας οδηγήσει μέσα απο τα όμορφα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού του Πύργου, στους χώρους και τις αίθουσες (κι είναι περισσότερες απο 30!) στις οποίες εκτίθενται τα έργα της φετινής Santorini Biennale 2012. Το σίγουρο είναι οτι η βόλτα σας αυτή θα αποτελέσει αξέχαστη εμπειρία κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στο νησί, μιας και ο συνδυασμός του μεσαιωνικού οικισμού του Πύργου με την σύγχρονη Τέχνη, φέτος, δημιουργεί ενα μοναδικό αποτέλεσμα. 

Φωτογραφικό άλμπουμ πολλών έργων που φιλοξενούνται, ή δημιουργήθηκαν για την έκθεση, μπορείτε να δείτε και στην σελίδα: http://santorini-biennale2012.blogspot.gr η οποία θα συνεχίσει να ενημερώνεται ώστε να μπορέσει να «έχει» όλα τα έργα της φετινής πρώτης «Έκθεσης Τέχης της Σαντορίνης».

Σχετικά με την «Δάφνη»

Ένα απο τα εντυπωσιακότερα και πιο φωτογραφημένα έργα της έκθεσης είναι η «Δάφνη» στην είσοδο του Καστελιού του Πύργου, έργο του διάσημου Ιάπωνα Φούμιο Χιρακάουα και της Πολωνής Μαρίνας Τοπούνοβα, αρχιτεκτόνων με έδρα το Κόμπε της Ιαπωνίας, το οποίο προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων περιοδικών design και αρχιτεκτονικής του κόσμου.

Το έργο κατασκευασμένο με χαρτί ακουαρέλας είναι μια σύγχρονη παρέμβαση μέσα σ' ένα περιβάλλον ηλικίας αιώνων και αντιπροσωπεύει την συνύπαρξη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Το έργο σχεδιάστηκε για να δείξει την ηλικία του χώρου ως απόσταση από το παρόν «δένοντας» την σχέση των υλικών με τον χρόνο και την φθορά. Το έργο θ' αρχίσει σιγά-σιγά να καταστρέφεται μόνο του από τις καιρικές συνθήκες αλλάζοντας σχεδόν καθημερινά σχήμα και χρώμα. 

Τύπος Έργου: Εγκατάσταση Τέχνης
Τόπος: Είσοδος Καστελιού του Πύργου, Πύργος, Σαντορίνη, Ελλάδα.
Περίοδος Κατασκευής: Ιούλιος 2012
Υλικά: Χαρτί ακουρέλας + απλός φωτισμός led.
Διάσταση: 25μ2
Υλοποίηση: Fumio Hirakawa (Ιαπωνία), Marina Topunova (Πολωνία), Αρχιτέκτονες, Κόμπε, Ιαπωνία. 
Σκοπός: Santorini Biennale of Arts - 2012
Επιμελητής: Paola Gentili
Συνετελεστές: Βασίλης Ζώρζος, Αρχιτέκτονας, Σοφία Αράπογλου, Γρηγόρης Φράγκος, Andri Siaele, Βάσω Άσφη, Κώστας Μπίσσας, Ιωάννης Βλάχος, Σαμψών Φύτρος, Αντόνης Τσεμάΐ.

το Duo Edan στο Μέγαρο Γκύζη

Την Παρασκευή 17 Αυγούστου το Μέγαρο Γκύζη παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για βιολί και πιάνο από το DUO EDAN.

Πρόκειται για δύο έξοχες δεξιοτέχνες σολίστ από τη Βιέννη, την ουγγρικής καταγωγής σπουδαία βιολονίστρια Édua Zádory και την ουκρανικής καταγωγής πιανίστρια Anastasiia Dombrovska.
Η Édua και η Anastasiia δημιούργησαν ένα ντουέτο με πάθος, προσωπικότητα και μια εκπληκτική ομοιογένεια, όπου η έντονη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία της Zadory είναι σε τέλεια καλλιτεχνική αρμονία με το φλογερό και ορμητικό παίξιμο της Dombrovska.

Η είσοδος στην συναυλία είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξής της είναι στις 21.00

Η Άννα Βίσση στην Σαντορίνη, στο πλαίσιο της “Anna Vissi 20-12” tour

Για μια μεγάλη συναυλία θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι την Σαντορίνη η απόλυτη ελληνίδα στάρ Άννα Βίσση, στο πλαίσιο της φετινής της tour Anna Vissi 20-12”.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Αυγούστου στο οινοποιείο της Santo Wines στον Πύργο.
Στην 3ωρη διάρκεια του προγράμματός της η Άννα Βίσση αναμένεται να τραγουδήσει τις μεγάλες επιτυχίες της κατά την διάρκεια της καριέρας της, καθώς και τις ολοκαίνουργιές της όπως το «τυραννιέμαι» την «βενζίνη» και το «ώρα να φεύγω».

Anna Vissi tour 20-12
Σάββατο 18 Αυγούστου
Οινοποιείο Santo Wines, Σαντορίνη

Χορηγοί επικοινωνίας Santorini TV - Santorini FM 106.4

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Δημοτικού Αθλητικού, Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Οργανισμού.

Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ.
Σημεία προπώλησης εισιτηρίων
Φηρά :  Bookstore and more, Νομικός Travel, Δακουτρός Travel, και Pelican Travel
Καμάρι : Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου
Καρτεράδος : Σαντορίνη FM 106.4

3ήμερο εκδηλώσεων απο τον Σύλλογο της Μεσαριάς

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΡΙΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στις καθιερωμένες του, φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων έχει ως εξής:
Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  17 Αυγούστου  Ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας μέσα από την μουσική, την ποίηση και το χορό.
Το  ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Αυγούστου  Μουσικοχορευτική βραδιά, Παραδοσιακό γλέντι, Φαγητό, με το συγκρότημα του Κυριάκου Πρέκα(Φαρισαίου) 
Την ΚΥΡΙΑΚΗ  19 Αυγούστου  Θεατρική Παράσταση " Η νεράιδα και το παλικάρι " από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία του χωριού με ώρα έναρξης στις 21.30 και η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 

ρεσιτάλ πιάνου στο Μπελλώνιο

Ρεσιτάλ πιάνου με τις δίδυμες Στεφανία και Μαριάννα Καψετάκη, θα πραγματοποιηθεί  στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά, το Σάββατο 18/8/2012 και ώρα 21.30 για την ενίσχυση του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία.
Θα παρουσιαστούν έργα για σόλο και 4 χέρια των Brahms, Debussy, Rachmaninoff, Liszt kai Prokofiev.
Είσοδος : 10 ευρώ.

την Κυριακή 19.8 τα φετινά "Ηφαίστεια"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης σχετικά με την πραγματοποίηση των φετινών "Ηφαιστείων", 

ΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

ΕΙΚΟΝΕΣ, ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΧΟΙ ΘΑ ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ.

ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΡΩΝ: ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ.
ΈΝΑΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΟΤΕ…

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.

καλές, και νεότερες, ιδέες από την Santorini Biennale 2012

Η Μπιενάλε Σαντορίνηςπροκηρύσσει παγκόσμιο διαγωνισμό αφίσας με τίτλο "Σχεδίασε μια Ευχή γιατην Ελλάδα" στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματός της για το 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών,

Η έκθεσή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί από 10 Ιαν 2013 έως 10 Μαρ 2013, ταυτόχρονα σε 24 μεγάλες πόλεις του κόσμου και από 20 Απρ 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην Σαντορίνη.

Στόχος τους διαγωνισμού είναι φιλέλληνες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να συμβάλλουν στην στήριξη του ονόματος της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Θεωρώντας ουσιώδες το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο και σημαντικό ρόλο ως προς το θέμα της εικόνας της Ελλάδας στο κόσμο, προσκαλούμε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να συμβάλλουν "Σχεδιάζοντας μια Ευχή για Ελλάδα!" η οποία θα ταξιδέψει σε 24 μεγάλες πόλεις.  

Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα από τις 10 Ιαν 2013 έως τις 10 Μαρ 2013 στις παρακάτω πόλεις: Τόκυο, Σεούλ, Βομβάη, Καλκούτα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο, Μπουένος Άϊρες, Σανγκάη, Πεκίνο, Σίδνεϊ, Μελβούνρη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Τορόντο, Μόντρεαλ, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα, Παρίσι, Μιλάνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Ενώ από τις 20 Απριλίου 2013 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 η έκθεση θα μεταφερθεί στον Πύργο της Σαντορίνης! 

Η περίοδος συμμετοχών «άνοιξε» στις 14 Αυγούστου 2012 και αναμένεται να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, με κόστος εγγραφής τα 40€.
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες θα πρέπει να κατεβάσουν το ηλεκτρονικό δείγμα (pdf template) από το website της Μπιενάλε Σαντορίνης και αφού σχεδιάσουν την "Ευχή" τους θα πρέπει να την αποστείλουν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: reg@santorinibiennale.gr
Μέγεθος αφίσας: Α2, Tελικό αρχείο: Pdf (curves) & CMYK, χωρίς cropmarks.

Η Μπιενάλε της Σαντορίνης θα τυπώσει 25 αφίσες για το κάθε έργο τις οποίες θα διανέμει στις αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού προς παρουσίαση. Η λίστα με τις συμμετέχουσες γκαλερί θ' ανακοινωθεί κατά την διάρκεια της περιόδου εγγραφών.

Για πληροφορίες:
@: kikos@santorinibiennale.gr  

συναντήσεις στην Σαντορίνη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων – το ρεπορτάζ

Στη Σαντορίνη περιόδευσε το τριήμερο 10-12 Αυγούστου, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ. 

Κατα την διάρκεια της παραμονής του στην Σαντορίνη, ο κ. Χρυσόγελος είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ Ν. Ζώρζο, τη διοίκηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, την Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, τον πρόεδρο των αλιέων κ. Κ. Πρέκα, δημοτικούς συμβούλους και ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης, ενώ συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι τοπικοί φορείς στο Εμπορείο. 
Επισκέφθηκε, επίσης, το κλειστό κτίριο του “Γενικού Νοσοκομείου Θήρας” και παραχώρησε συνέντευξη τύπου, το Σάββατο 11/8, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines). Στις συναντήσεις ο Νίκος Χρυσόγελος, συνοδευόταν από τα στελέχη της περιφερειακής κίνησης του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Χριστίνα Ευθυμιάτου, Λέλα Μαγκανάρη και Ξενοφώντα Λιγνό, καθώς και από το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη και τον ερευνητή - βιολόγο Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Με τον Δήμαρχο Ν. Ζώρζο συζητήθηκαν θέματα όπως η κατάλληλη προετοιμασία της Σαντορίνης και της περιφέρειας Ν Αιγαίου για να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία τη νέα προγραμματική περιόδου 2014-2020, η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου στο νησί, η ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND, η δημιουργία ενός τακτικού φόρουμ διαλόγου με τη συμμετοχή νέων που κατάγονται από την Σαντορίνη με στόχο προτάσεις, πρωτοβουλίες, ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικών γνώσεων που θα συμβάλλουν στην βιώσιμη οικολογική – κοινωνική ανάπτυξη του νησιού αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για νέους. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη συνεργασίας των ερευνητικών φορέων με τους ψαράδες για τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών γύρω από το νησί με στόχο την ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας αλλά και της ενίσχυσης των εισοδημάτων των ψαράδων του νησιού.

Από τα βασικά θέματα συζήτησης στις συναντήσεις -συζητήσεις του Νίκου Χρυσόγελου και της αντιπροσωπείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ με τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες της Σαντορίνης ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού και η επιλογή μεθόδων επεξεργασίας αλλά η χωροθέτηση του χώρου για τα υπολείμματα. 
Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε προς όλους την ανάγκη προώθησης της διαλογής στην πηγή και της κομποστοποίησης σε σπίτια και επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο όγκος των υπολειμμάτων προς διάθεση στο πλαίσιο της στρατηγικής “μηδενικών αποβλήτων”. Η προοπτική αυτή μπορεί να αποτελέσει τη μόνη ασφαλή πορεία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των απορριμμάτων, σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη, με έντονη χρήση όλων των περιοχών αλλά και πολύ μεγάλο όγκο απορριμμάτων, που κάνει αδύνατη την εξεύρεση χώρων όπου θα θάβονται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Η συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στην επίλυση του προβλήματος -με την ανάληψη των ευθυνών του καθενός- και η δημιουργία κοινωνικών συμμετοχικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν υπηρεσίες επαναχρησιμοποίησης / ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ευαισθητοποίησης, είναι οι σύγχρονοι μέθοδοι διεθνώς για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση κι ανακύκλωση.

Το θέμα της προστασίας της γεωργικής γης (κυρίως του αμπελώνα), αλλά και της τεχνικής υποστήριξης – προώθησης των τοπικών προϊόντων απασχόλησε επίσης τη συζήτηση με τη διοίκηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. 
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμφώνησε με την ανάγκη τροποποίησης του πρόσφατου ΠΔ για το χωροταξικό στη Σαντορίνη, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν οι απαραίτητες ζώνες και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία του αμπελώνα και όχι κάποιων μεμονωμένων νησίδων αμπελιών μέσα σε ένα σύνολο άλλων δραστηριοτήτων. Συζητήθηκαν, επίσης οι προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα διαρθρωτικά ταμεία, ιδιαίτερα αυτό για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, της περιόδου 2014-2020 για την υποστήριξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που θα βασίζονται σε ολοκληρωμένες προτάσεις για τη σύνδεσή τους με τον τριτογενή τομέα και τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και των κοινωνικών – πολιτιστικών υποδομών σε αυτές.

Στις συναντήσεις με την Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, αλλά και με τον Δήμαρχο και τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, συζητήθηκαν ορισμένες νέες κοινές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κινητοποίησης και του συντονισμού των δράσεων όλων των πλευρών για την ανέλκυση του ναυαγίου και την παρακολούθηση και τον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο Νίκος Χρυσόγελος δεσμεύτηκε από πλευράς του να ενημερώσει την Επίτροπο Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων κ. Μαρία Δαμανάκη, αλλά και την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο για το θέμα, να καταθέσει νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου αλλά και να πιέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της .

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο των αλιέων, κ Κυριάκο Πρέκα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς (κακή ποιότητα και υψηλή τιμή καυσίμου, υπεραλίευση και καταστροφικά εργαλεία, δυσκολία επιβίωσης των επαγγελματιών και περιορισμένη είσοδος νέων στο επάγγελμα). Συμφωνήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα σχετικά με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Νίκος Χρυσόγελος είναι εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας. Συζητήθηκε, επίσης, η δρομολόγηση δράσεων για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και υπήρξε σύμπτωση απόψεων, μεταξύ άλλων και για την ανάγκη στενής συνεργασίας των ερευνητικών φορέων με τους ψαράδες για τον καθορισμών των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν αυτές. Η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μπορούν να τύχουν υποστήριξης από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Θάλασσα και την Αλιεία και είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του πλούτου της θάλασσας, στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στο επάγγελμα του ψαρά καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων μέσω αύξησης της ψαριάς και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.

Στη συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναφέρθηκε στα πέντε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, και τις θεματικές προτεραιότητές τους καθώς και στις δυνατότητες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των νησιωτικών κοινωνιών να εξασφαλίσουν πολύτιμους οικονομικούς πόρους για τις αναγκαίες αλλαγές. Επεσήμανε, ότι για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν απαιτείται καλή προετοιμασία κι άμεση σύνταξη ενός περιφερειακού στρατηγικού προγράμματος – μετά από ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή των φορέων με προτάσεις - και ωρίμανση των δράσεων που θα επιλεγούν μέσα στο 2013, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλα επίπεδα, τοπικό – περιφερειακό – εθνικό. Το περιβάλλον, η εξοικονόμηση ενέργειας και η κοινωνική συνοχή αποτελούν βασικούς άξονες προτεραιότητας και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια πράσινη ανασυγκρότηση της περιφέρειας και τη διέξοδο από την δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε, επίσης, κατά την συνέντευξη αλλά και στις συναντήσεις με τους φορείς και πολίτες, ότι η παρούσα οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας κοινωνικά άδικα περιοριστικά μέτρα ή επαναφέροντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε ακριβώς στην πολύπλευρη κρίση. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για δίκαιες και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις, στροφή της οικονομίας προς βιώσιμες και πράσινες κατευθύνσεις και για επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, αν αξιοποιούσαμε σωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας αλλά και των νησιών, όπως είναι η μοναδική βιοποικιλότητα, ο πλούτος προϊόντων και ποικιλιών στο γεωργικό τομέα, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες με κατάλληλη προσαρμογή στις τοπικές ιδιαιτερότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (άνεμος, ήλιος, κύματα, υπολείμματα γεωργικής δραστηριότητας, γεωθερμία χαμηλής αλλά και υψηλής ενθαλπίας). Χρειάζονται επίσης πρωτοβουλίες για ένα δυναμικό και ορθολογικό νέο μοντέλο τουρισμού που δεν θα βασίζεται μόνο στη μαζικότητα αλλά σε αξιοποίηση του άυλου πλούτου που διαθέτουμε και σε ήπιες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συνδεδεμένες με την πρωτογενή τοπική παραγωγή και την διατήρηση και προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου.

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου, επισήμανε στην συνέντευξη τύπου τις δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας αν υπάρξει κατάλληλη σύνδεση με τον τουρισμό, αν δηλαδή οι τουρίστες καταναλώνουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι για να βγει η κοινωνία από την κρίση πρέπει να αναλάβει και η ίδια πρωτοβουλίες, να μην περιμένει τη σωτηρία της από κάποιους άλλους.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε, επίσης, για την προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη και συστηματικότερη οργάνωση σε όλα τα νησιά, να ενδυναμώσει η παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων, να αναπτυχθεί πιο αποτελεσματική συνεργασία με τους φορείς και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η ταυτόχρονη παρουσία του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και η σταθερή υποστήριξη και αλληλεγγύη των πράσινων στην ελληνική κοινωνία.

Σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων στο νησί αναφέρθηκε οτι, 

Για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων: Η στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να στοχεύει στα “μηδενικά απόβλητα”, δηλαδή στην προσπάθεια μέσα από την πρόληψη, ανακύκλωση, κομποστοποίηση να υπάρχουν, στο μέλλον, τελικά υπολείμματα όχι περισσότερα από 5-7%, κάτι που πρέπει να στηριχθεί και στην γνώση και στις πρακτικές αξιοποίησης των απορριμμάτων που ξέραμε καλά στα νησιά πριν από μερικές δεκαετίες.

Αυτό προϋποθέτει, όμως, ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των πολιτών, ενεργή συμμετοχή των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων αλλά και κάθε πολίτη στην προσπάθεια, καλύτερη οργάνωση του δήμου, ανάληψη από τον τουριστικό τομέα περισσότερων πρωτοβουλιών για μείωση των αποβλήτων αλλά και διαχωρισμό τους στην πηγή. Ο Νίκος Χρυσόγελος και η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων δήλωσαν ότι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος μέχρι τώρα (τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, συνεργασία με σχολεία, πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης).

Για το θέμα της κομποστοποίησης, ο Νίκος Χρυσόγελος, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η διαλογή των οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι, στις τουριστικές εγκαταστάσεις και στα εστιατόρια χωριστά από τα άλλα απορρίμματα και η τοποθέτηση ενός επιπλέον κάδου μόνο για τα υλικά αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με χωριστή συλλογή και επεξεργασία των καθαρών οργανικών υλικών με κατάλληλη μέθοδο κομποστοποίησης, μπορεί να αξιοποιηθεί το 100% των οργανικών υλικών ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα της τάξης του 41%, όπως προβλέπει η προκρινόμενη μέθοδος με βάση τη μελέτη που παραδόθηκε στον Δήμο.

Αν βελτιωθεί και η ανακύκλωση των υλικών και αναληφθούν πρωτοβουλίες για μείωση / πρόληψη παραγωγής των απορριμμάτων, είναι εφικτός ο στόχος για υπολείμματα απορριμμάτων όχι περισσότερα από το 5-7% της σημερινής ποσότητας (που ξεπερνάει τα 12.000 τόνους ετησίως). Μια τέτοια στρατηγική έχει μεγάλη σημασία μακροχρόνια γιατί τα νησιά δεν έχουν χώρους όπου μπορούν να θάβονται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, αλλά και βραχυπρόθεσμα ενόψει της χωροθέτησης του χώρου για τη διάθεση των υπολειμμάτων.

Ένας τέτοιος χώρος για τα υπολείμματα (ΧΥΤΥ) είναι μεν αναγκαίος αλλά θα πρέπει να χωροθετηθεί σε περιοχή όπου θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν θα δεσμευτεί ή επηρεαστεί άμεσα παραγωγική γη. Καλύτερη επιλογή θα ήταν η χρησιμοποίηση κάποιου παλιού λατομείου ή ορυχείου. Παράλληλα, σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να προβλεφθεί η συνεχής επεξεργασία ακόμα και των ελάχιστων υπολειμμάτων που θα καταλήγουν εκεί με στόχο να μηδενίζεται πρακτικά η ποσότητα των “άχρηστων απορριμμάτων”.

Με δεδομένες τις δυσκολίες πρόσληψης προσωπικού για τη συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των μεθόδων συλλογής κι επεξεργασίας αλλά και τα σημαντικά ποσά που διαθέτει ο Δήμος Θήρας κάθε χρόνο για τη συλλογή των απορριμμάτων κι αύριο για την επεξεργασίας τους, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να συζητηθεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρισης όπου θα συμμετάσχουν κυρίως εργαζόμενοι κατά καιρούς στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου που θα αναλάβουν στο πλαίσιο μιας “σύμβασης κοινωνικής αναφοράς” όλο το φάσμα δραστηριοτήτων (ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών, ανακύκλωση, χωριστή συλλογή για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, λειτουργία των υποδομών για προσωρινή αποθήκευση και για κομποστοποίηση, υποστήριξη στην οικιακή κομποστοποίηση κα). Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν αφενός βιώσιμες θέσεις εργασίας, θα βελτιωθεί η απόδοση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα αλλά και θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων πόρων και υποδομών, με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής μηδενικών αποβλήτων. Ένα τέτοιο σχήμα θα μποορύσε, επίσης, εκτός των σημερινών πόρων που διαθέτει ο δήμος για τα απορρίμματα να αξιοποιήσει και επιπλέον πόρους, πχ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2012

ξεναγήσεις με την δυνατότητα μεταφοράς από το Οινοποιείο Μπουτάρη….

Οργανωμένες ξεναγήσεις με την επιπλέον δυνατότητα μεταφοράς απο και προς το ξενοδοχείο στο οποίο μένουν, δίνει από φέτος στους επισκέπτες του το «Οινοποιείο Μπουτάρη» στην Σαντορίνη.

Οι επισκέπτες κατά την επίσκεψή τους στο οινοποιείο έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν γευστική δοκιμή των κρασιών του Οινοποιείου, να ξεναγηθούν στους χώρους του Οινοποιείου, να γευθούν ελαφριά πιάτα με συνταγές από την τοπική κουζίνα, καθώς και να επισκεφθούν το κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών και αξεσουάρ του Οινοποιείου.

Στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας, παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να μεταφερθούν, προς και απο το οινοποιείο, με μίνι πούλμαν, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του καθώς και να δοκιμάσουν τα κρασιά του. Η υπηρεσία μεταφοράς παρέχεται έναντι 35 ευρώ και είναι δυνατό να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες απο τις 16.00 το απόγευμα και μετά.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τις γηγενείς ποικιλίες των κρασιών του Οινοποιείου, να ενημερωθεί για τον αρχαίο αμπελώνα της Σαντορίνης, τη μοναδική μορφή των αμπελιών του, καλλιεργημένα στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού, τις ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιού καθώς και να γευθεί
το διεθνούς φήμης γλυκό, απο λιαστά σταφύλια, κρασί του νησιού, το Vinsanto!

Το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα βραβευθέντα κτήματα της εταιρίας Μπουτάρη. Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1989 και από τότε  έχει παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της αμπελουργίας του νησιού και στην εμπορική ανάπτυξη και προώθηση των κρασιών της Σαντορίνης σε όλο τον κόσμο.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο, προσφέροντας στους επισκέπτες του ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης. 

Santo Wines – ανακοίνωση σχετικά με τον τρύγο

Η Ε.Σ.Θ.Π. ανακοινώνει ότι  την Πέμπτη 16 Αυγούστου και Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012 θα παραλαμβάνει ΑΗΔΑΝΙ από ΟΛΕΣ τις περιοχές στο ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ της στον Αγ. Ανδρέα. ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ: 7:30 – 18:30.
Επίσης Η Ε.Σ.Θ.Π. ανακοινώνει ότι από την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012 θα παραλαμβάνει ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΟΣΤΑΦΥΛΑ στο ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ στον Αγ. Ανδρέα από τις παρακάτω περιοχές: Ακρωτήρι ( Φάρος) , Μεγαλοχώρι ( Ανάληψη- χωριό), Μεσαριά – Βόθωνας (χωριό), Καρτεράδος (ψηλά), Φηρά

επιτυχημένο το «συναπάντημα»

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην φετινή πρόσκληση από πλευράς
κατοίκων και επιχειρηματιών του Εμπορείου, στο χορευτικό αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου στην αυλή του σχολείου του Εμπορείου.
Την διοργάνωση υποστήριξαν πλήθος τοπικών επιχειρήσεων, με έδρα το Εμπορείο.

διαδικασία έγκρισης και πιστοποίησης “Ποικιλιακών Οίνων”..

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι :
Δίνεται η δυνατότητα σε όποια οινοποιεία επιθυμούν, να παράξουν  από την τρέχουσα  αμπελοοινική περίοδο οίνους με αναφορά της ποικιλίας και/ή του έτους εσοδείας τους στην επισήμανση, καλούμενους «Ποικιλιακούς Οίνους» .
Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν για τη διαδικασία έγκρισης και πιστοποίησης από την Υπηρεσία μας των «Ποικιλιακών Οίνων» , καθώς και τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις τους βάσει του Α.Π.  3795/85103/7-8-2012 εγγράφου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακαλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22413. 64929 της Υπηρεσίας μας.

ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ιδρύθηκε ενα νέο Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «Αθλητικός Όμιλος Θήρας» (Α.Ο.Θήρας).
Σκοπός του Σωματείου είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών για την συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες, η ανάπτυξη του πνεύματος της αθλητικής άμιλλας, της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων των αθλητών, καθώς και η δημιουργία ηθικών και ισχυρών χαρακτήρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών θα επιδιωχθεί με την καλλιέργεια φυτωρίων αθλητών και με την οργάνωση και λειτουργία αγωνιστικών τμημάτων volley.
Παράλληλα, ο Σύλλογος μας ενημερώνει οτι θα λάβει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο Γενικός Αρχηγός και υπεύθυνος της ομάδας volley, Γιώργος Σπυριδάκος. 

την συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές του 1014 ανακοίνωσε ο Άγγελος Ρούσσος

Την συμμετοχή του (την υποψηφιότητά του) στις επόμενες δημοτικές εκλογές (που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές) ανακοίνωσε με συνέντευξή του την Δευτέρα 13 Αυγούστου, ο πρώην και για δύο συνεχόμενες τετραετίες (2004- 2010) εκλεγμένος δήμαρχος Σαντορίνης, Άγγελος Ρούσσος, καθώς και έπαρχος την τετραετία 2000 - 2004.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε στους λόγους της απόφασής του, κύριος εκ των οποίων όπως ανέφερε είναι οι λανθασμένες επιλογές της σημερινής Δημοτικής Αρχής στο θέμα της χωροθέτησης και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ως προς αυτό, και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρούσσος και λαμβάνοντας υπόψη τις επικίνδυνες, όπως τις χαρακτήρισε διαφοροποιήσεις, μεταξύ των μελών του συνδυασμού της Δημοτικής Αρχής, δήλωσε ότι αυτό που προτείνεται σήμερα ως λύση από πλευράς του Δήμου, δεν νομίζει ότι είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Σημειώνοντας πως, η προτεινόμενη από τον Δήμο λύση (την οποία χαρακτήρισε ΧΥΤΥ) έχει σοβαρά μειονεκτήματα, απαιτώντας μεγάλη έκταση, μη μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων, και μολύνοντας την περιοχή της διαχείρισης, σε αντίθεση με την λύση που είχε ο ίδιος ως Δήμαρχος προτείνει και υποστηρίξει, η οποία και προέβλεπε την δημιουργία ενός εργοστασίου κλειστού τύπου 300τμ για την επεξεργασία των απορριμμάτων.
Ο κ. Ρούσσος συμπλήρωσε δε πως έχει αμφιβολίες ως προς το εάν τελικά θα εγκριθεί ο τρόπος διαχείρισης που προτείνει η Δημοτική Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Ο κ. Ρούσσος μάλιστα κάλεσε τον Δήμαρχο να δώσει στην δημοσιότητα και να παρουσιάσει σε αντιπαραβολή και τις δύο μελέτες (τις προτεινόμενες λύσεις) «Μουρελάτου – Φρατζή» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ώστε να φανεί ποια είναι καλύτερη. Αυτό δε που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι ότι ο πρώην δήμαρχος δεν δίστασε να αναφέρει ότι η μέθοδος που εκείνος είχε προτείνει έχει μεγαλύτερο κόστος και σε ότι αφορά την κατασκευή, λειτουργία και συντήρησή της, καθώς και σε ότι αφορά τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες…

Πέρα από το ζήτημα της διαχείρισης  των απορριμμάτων ο πρώην δήμαρχος αναφερόμενος στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, δήλωσε ότι μέλημά του δεν είναι να «ξαναγίνει δήμαρχος» αλλά να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί και τα οποία όπως είπε, δεν επιλύονται από την δημοτική αρχή.
Σχετικά με την υποψηφιότητά του ο κ. Ρούσσος ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι καθώς και νέα στελέχη που τον υποστηρίζουν και του ζητούν να συμμετάσχει στα κοινά, καθώς και ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από ώριμη σκέψη.
Ο πρώην Δήμαρχος αναφέρθηκε και στα σημαντικότερα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της οκταετούς θητείας του, τα οποία όπως ανέφερε ήταν η αποχέτευση μεγάλου μέρους του νησιού, η ολοκλήρωση του Εθνικού σταδίου στο Καμάρι, καθώς και υποστήριξη για την δημιουργία και λειτουργία του Νοσοκομείου και του Παιδικού Σταθμού του Εμπορείου. 

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α. 17.8 – θέματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17.8 με τηλεδιάσκεψη μεταξύ Σύρου και Ρόδου, με τα εξής θέματα:

1.      Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή 4 αιθουσών και 2 W.C. στο διθέσιο Ειδικό Σχολείο Νάξου», προϋπολογιμσού 518.469,83 Ευρώ.
2.      Έγκριση πρακτικού δημοπρασίας και επιτροπής διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου ν. Ίου (χρήση 2012)», προϋπολογισμού 80.000,00 Ευρώ.
3.      Έγκριση 3ου Πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού του έργου: «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης των πολιτών» του πιλοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων Ανάφης και Χάλκης, προϋπολογισμού 36.000,00 Ευρώ.
4.      Έγκριση 2ου και τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου: «Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου ν. Κέας», προϋπολογισμού 282.147,24 Ευρώ.
5.      Έγκριση όρων δημοπράτησης του έργου: «Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης στη ν. Κουφονησίου. Κατασκευή Συνοδών Έργων», προϋπολογισμού 657.720,00 Ευρώ.
6.      Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή και εγκατάσταση πλωτού κυματοθραύστη στο Λιμάνι του Αδάμαντα ν. Μήλου», προϋπολογισμού 1.270.000,00 Ευρώ
7.      Έγκριση όρων δημοπράτησης του έργου: «Κατασκευή λιμενικού έργου Πολλωνίων ν.Μήλου», προϋπολογισμου 4.250.000,00 Ευρώ
8.      «Αποκατάσταση ζημιών επαρχιακού οδικού δικτύου Σύρου», προϋπολογισμού 13.231,14 Ευρώ
9.      Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Σύρου (χρήση 2012)», προϋπολογισμού 80.000,00 Ευρώ
10.  Ανάθεση έργου με τίτλο: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Θηρασιάς (χρήση 2012)», προϋπολογισμού 16.074, 43 Ευρώ
11.  Ανάθεση έργου με τίτλο: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Φολεγάνδρου (χρήση 2012)»,  προϋπολογισμού 24.597,28 Ευρώ
12.  Ανάθεση έργου με τίτλο: Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Θήρας (χρήση 2012)», προϋπολογισμού  46.006,05 Ευρώ
13.  Παράταση προθεσμίας του έργου: «Βελτίωση-Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Τήνου  (χρήση 2010)», προϋπολογισμού 24.597,28 Ευρώ 
14.  Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή 2ου (12/θέσιου) Γυμνασίου Κω», προϋπολογισμού 2.500.000,00 Ευρώ. 
15.  Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδου ποδοσφαίρου Βαθύ Καλύμνου», προϋπολογισμού 249.000,00 Ευρώ
16.  Παράταση εκτέλεσης του έργου: «Βελτίωση επαρχιακής οδού Αγ. Ισίδωρος-Λάερμα ν. Ρόδου», προϋπολογισμού 7.000.000,00 Ευρώ
17.  Έγκριση μελέτης, δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής του έργου: «Κτίριο ΕΚΑΒ Ρόδου», προϋπολογισμού 553.000,00 Ευρώ
18.  Έγκριση μελέτης δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής του έργου: «Συντήρηση κλειστού    γυμναστηρίου “Βενετόκλειο”», προϋπολογισμού 49.520,24 Eυρώ. 
19.  Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου: «Βελτίωση Οδού Πρόσβασης στο Δημοτικό Σχολείο Παστίδας», προϋπολογισμού 150.000,00 Ευρώ.
20.  Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα τελικού της αρχικής σύμβασης και 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα τελικού της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Λέρου», προϋπολογισμού 250.000,00 Ευρώ.
21.  Έγκριση όρων διενέργειας διαγωνισμού με διαπραγμάτευση του έργου: «Προμήθεια ειδών γραφικής ύλης του έτους 2012» των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες, προϋπολογισμού 90.000,00 Ευρώ.
22.  Έγκριση τροποποίησης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στο έργο: «Κατασκευή δημοτικού σχολείου Παστίδας», προϋπολογισμού 2.900.000,00 Ευρώ.
23.  Αποδοχή και ανάκληση χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ 
24.  Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.
25.  Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
26.  Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
27.   Εγκρίσεις μετακίνησης κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων. 

επιστολή Μαχαιρίδη στον Υπ. Εσωτερικών για τη δημιουργία «κοινωνικής ασπίδας»

Σύμφωνα με την Π.Ν.Α,

Σε απάντηση σχετικής επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών, που επικαλούμενος την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ζητεί από τις Περιφέρειες και τους Δήμους να μπορούν μπροστά, μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, στον πόλεμο κατά της φτώχειας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης συμφωνεί με την πρόταση του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για το σχεδιασμό μιας «πολιτικής κοινωνικής ασπίδας» προκειμένου «να κρατηθούν όρθιες οι τοπικές κοινωνίες».

Στην επιστολή του, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης εκφράζει την πλήρη διαθεσιμότητα της Περιφέρειας στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Αποδέκτης κι εγώ προσωπικά της επιστολής σας, οφείλω να συμφωνήσω με την πρότασή σας προς τους αυτοδιοικητικούς φορείς, να μπείτε μπροστά μαζί με τις Περιφέρειας και τους ΟΤΑ στον πόλεμο κατά της φτώχειας, προωθώντας μια πολιτική κοινωνικής ασπίδας, προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται σκληρά.
Είναι αλήθεια πως πέραν των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που σε ένα μικρό έστω ποσοστό καλύπτονται από τις κοινωνικές προνοιακές δομές, η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού.
Ο κίνδυνος φτωχοποίησης και μάλιστα απόλυτης ένδειας, πλήττει ανέργους, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, άτομα με αναπηρίες ή περιθωριοποιημένα και γενικώς συμπολίτες μας που εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των νεόπτωχων, οξύνοντας τα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα.
Είναι απαραίτητο, κύριε Υπουργέ, να βελτιωθεί η πρόσβαση αυτών των ομάδων και των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού στη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην αξιοπρεπή στέγαση. Όπως επίσης απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από τα παιδιά και την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.
Η σοβαρότητα της κατάστασης, που επιδεινώνεται καθημερινά, απαιτεί καλά σχεδιασμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Προϋποθέτει όμως και νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει μια δυναμική πολιτική παρέμβασης, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με διεύρυνση της συμμετοχής όλων των θεσμικών φορέων και λοιπών φορέων.
Απαιτεί βεβαίως και οικονομική στήριξη των κοινωνικών δομών και δράσεων.
Θεωρείστε δεδομένη τη διαθεσιμότητά μας προκειμένου να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σε ότι αφορά στην αναγκαιότητα για τις αναγκαίες αλλαγές, διορθώσεις και συμπληρώσεις του θεσμικού πλαισίου, θα καταθέσουμε συνολική πρόταση λόγω και της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

ορκίστηκε η νέα Γενική Γραμματέας της ΑΔΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,

Ορκίστηκε ενώπιον του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, η νέα Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κα. Χριστιάνα Καλογήρου.
Η Γενική Γραμματέας μετά την ορκωμοσία της μετέβη στα γραφεία της ΑΔΑ στον Πειραιά όπου και ανέλαβε επισήμως τα νέα της καθήκοντα.

Χ. Κόκκινος – τα προβλήματα δεν πάνε διακοπές …

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Χαράλαμπου Κόκκινου, «με ευθύνη της Περιφερειακής αρχής υποβαθμίζεται ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου»
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κόκκινος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι,

Στις ιδιαίτερα κρίσιμες και δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, η κοινωνία μας ζητά συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
 Επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η συστηματική τακτική της υποβάθμισης του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Περιφερειακή Αρχή της Π.Ν.Α.
Ενάμισης μήνας πέρασε από την τελευταία συνεδρίασή του. Τα προβλήματα δεν πήγαν διακοπές… Άγνωστο γιατί δεν συνεδρίασε το ανώτατο όργανο της β΄θμιας αυτοδιοίκησης προκειμένου να συζητήσει και να επιδιώξει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τους νησιώτες μας.
Μετά από ένα (1) ολόκληρο μήνα ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει στις 17 Αυγούστου η Οικονομική Επιτροπή της Π.Ν.Α., με συσσωρευμένα στην ημερήσια διάταξη τριάντα (30) περίπου θέματα!
Την ίδια ώρα παρακολουθούμε επικοινωνιακά ΄΄τρικ΄΄ της ηγεσίας της Π.Ν.Α. που εμφανίζουν ευημερία αριθμών που αποτελούν εικονική πραγματικότητα και δεν  ανταποκρίνονται στη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας.
Καλούμε:
Την Περιφερειακή Αρχή να τηρήσει τις ομόφωνες αποφάσεις των προηγούμενων περιφερειακών συμβουλίων και , με δεδομένο ότι τα προβλήματα πιέζουν και  ΄΄δεν πήγαν διακοπές΄΄, να σεβαστεί το δημοκρατικό θεσμό του περιφερειακού συμβουλίου και ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ. Εάν οριστικοποιηθούν οι φήμες ότι η συνεδρίαση του μηνός Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου,  επιβεβαιώνονται οι παρατηρήσεις μας και  ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των καιρών.

η απάντηση Βρούτση σε Ασκούνη (πρόεδρο ΚΕΔΕ)

Στο ζήτημα της «ενίσχυσης της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς» απαντά ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη.

Σύμφωνα με την απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα,

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, έχει την ευθύνη διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δις ευρώ.
Κεντρικός στόχος του Επιχειρησιακού αυτού Προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, αναγνωρίζουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κομβικό ρόλο, συμμετέχοντας σε σημαντικό αριθμό δράσεων και συμβάλλοντας άμεσα και αποτελεσματικά στην υλοποίηση των δράσεων αυτών.
Συγκεκριμένα και στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετέχει  σε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1 δις. Ευρώ .
Ενδεικτικά αναφέρονται τα Προγράμματα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 – 64 ετών, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων, τα Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, τα Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, οι Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, τα Κέντρα στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και το Πρόγραμμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Ειδικότερα και όσον αφορά  στο πρόγραμμα της εναρμόνισης, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την ευρύτερη εικόνα του θέματος.
Στόχος της δράσης εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως περιγράφεται στο εγκεκριμένο Ε.Π, είναι «η εξατομικευμένη στήριξη της γυναικείας απασχολησιμότητας μέσω ειδικής ενίσχυσης των γυναικών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μονάδες φροντίδας παιδιών».
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ε.Π., ο αρχικός αριθμός των γυναικών που είχε προγραμματισθεί να ωφεληθεί για το σύνολο της προγραμματικής περιόδου 2007–2013 ήταν 15.700.
Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα, από τη εν λόγω δράση έχουν ωφεληθεί περισσότερες  από 100.000 γυναίκες
Από το 2008 (πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης) μέχρι και σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 500 εκ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Π.
Για τη συγκεκριμένη δράση και για τα  έτη   2011–12 και 2012–13 είχαν εγκριθεί συνολικά από το Υπουργείο Εργασίας 200 εκ. ευρώ (100 εκ. ευρώ ετησίως). Ωστόσο και παρά τον ετήσιο αυτό οικονομικό σχεδιασμό, για το πρώτο και μόνο έτος διατέθηκαν 175 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να απομείνουν για το δεύτερο έτος 2012–13 τα υπόλοιπα 25 εκ. ευρώ.

Όμως, το Υπουργείο Εργασίας, επιδεικνύοντας τη δέουσα ευαισθησία και ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για υποστήριξη  όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γυναικών, ανέλαβε για το τρέχον έτος τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
1.Ενίσχυσε τη δράση με επιπλέον 100 εκ. ευρώ, μεταφέροντας πόρους από άλλους άξονες του Ε.Π. και υπερδεσμεύοντας το συνολικό προϋπολογισμό του και κινούμενο στα  όρια των κανόνων του διαχειριστικού πλαισίου.
2.Θέσπισε εισοδηματικό κριτήριο συμμετοχής (40.000 ευρώ οικογενειακό ετήσιο εισόδημα), ώστε να διασφαλισθεί η ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά γυναικών.
3.Διευκόλυνε την υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν στο  έτος φορολογητέου εισοδήματος των γυναικών, ώστε να αντανακλάται επί το δικαιότερον η τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση.

Οι ανωτέρω πρωτοβουλίες είχαν ως αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός γυναικών με το προηγούμενο έτος.
Τα παραπάνω στοιχεία, αναδεικνύουν τη μέριμνα αλλά και τη βούληση του Υπουργείου Εργασίας και εμού προσωπικά για την ενίσχυση της εν λόγω δράσης.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι:
Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, έχει ενεργοποιήσει κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών πλήρως το διαθέσιμο προϋπολογισμό του Ε.Π., επιταχύνοντας παράλληλα το ρυθμό απορρόφησής του, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία άλλων πόρων προς διάθεση. Συνεπώς, οποιαδήποτε άποψη υποστηρίζει ότι υπάρχουν «λιμνάζοντες πόροι», δεν ευσταθεί.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου αδυναμίας κάλυψης της επιπλέον υπερδέσμευσης του προϋπολογισμού του Ε.Π. ΑΝΑΔ και εξαντλώντας κάθε περιθώριο που παρέχεται από το πλαίσιο διαχείρισης, προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα μικρής αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για το τρέχον έτος.
Παράλληλα, σας καλεί να εξετάσετε από την πλευρά σας τη δυνατότητα χρήσης του όρου της σχετικής πρόσκλησης, σύμφωνα με τον οποίο «σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο Δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά Φορέα/Δομή». Άλλωστε, το ποσό του voucher ανά κατηγορία δομής ήταν το ανώτατο προβλεπόμενο.
Εκτιμούμε ότι, ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική άμβλυνση του προβλήματος με την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων γυναικών.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης και σας καλούμε άμεσα σε διάλογο.