Σάββατο, Μαΐου 11, 2013

ο ΑΟ Θήρας στην Α2! σήμερα 11.5 στις 18.00 και 20.00 οι τελευταίοι αγώνες του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών στο βόλει

Την μοναξιά της κορυφής του τουρνουά ανόδου του 10ου ομίλου στο Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Γυναικών απολαμβάνει ο Α.Ο. Θήρας. 

Η ομάδα του Σωτήρη Αμαριανάκη νίκησε 3-0 (25-21, 25-21, 25-19) την Τελχνίδα Ρόδου και με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες εξασφάλισε την πρωτιά. 
Έτσι οι σημερινοί αγώνες θα έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού η ομάδα της Σαντορίνης πανηγυρίζει πλέον την άνοδο της στην Α2. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 2 αγώνες)
1. ΑΟ Θήρας 6 (6-1)
2. Τελχινίς Ρόδου 3 (3-4)
3. Παγγεραγωτικός Μυτιλήνης 2 (4-5)
4. Αναγέννηση Σάμου 1 (3-6)

Πέμπτη 9/5/2013
18.00 ΑΣΣ Αναγέννηση - ΡΣΦΠ Τελχινίς 1-3 (21-25, 29-27, 13-25, 17-25)
20.00 ΑΣ Παγγεραγωτικός - ΑΟ Θήρας 1-3 (18-25, 22-25, 25-22, 19-25)

Παρασκευή 10/5/2013
18.00 ΑΣ Παγγεραγωτικός - ΑΣΣ Αναγέννηση 3-2 (25-12, 14-25, 17-25, 26-24, 15-08)
20.00 ΑΟ Θήρας - ΡΣΦΠ Τελχινίς 3-0 (25-21, 25-21, 25-19)

Σάββατο 11/5/2013
18.00 ΡΣΦΠ Τελχινίς - ΑΣ Παγγεραγωτικός
20.00 ΑΣΣ Αναγέννηση - ΑΟ Θήρας


Πηγή : www.volleynews.gr  

Σύμφωνα με σημερινή 11.5 / 13.00 ανακοίνωση του Α.Ο. Θήρας, 


Ο Α.Ο.ΘΗΡΑΣ από χθες το βράδυ είναι και μαθηματικά στην Α2 εθνική κατηγορία βόλει γυναικών.

Σήμερα 11/05/2013 στις 8 το βράδυ δίνει το τελευταίο του παιχνίδι με την Αναγγένηση Σάμου.
Θα ακολουθήσει φιέστα απονομής του κυπέλου στην ομάδα του νησιού μας.
Καλούμε όλους τους Σαντορινιούς να βρεθούν στο Κλειστό
Γυμναστήριο για να χειροκροτήσουμε τις αθλήτριες και να γιορτάσουμε όλοι μαζί την μεγάλη αυτή επιτυχία του νησιού μας.

Ευχαριστούμε πολύ όλους. Το Δ.Σ. του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

«ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΘΗΡΑΣΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΑΓΗ» για την άνοδο του ΑΟ Θήρας στην Α2 κατηγορία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  

Η Δημοτική μας παράταξη εύχεται στον Αθλητικό Όμιλο Θήρας καλή επιτυχία και με το καλό να τον χειροκροτήσουμε πρώτο για να αγωνίζεται από του χρόνου στην Α2 κατηγορία Βόλεϊ γυναικών.
Η παράταξή μας στηρίζει αναφανδόν όλα  τα Αθλητικά Σωματεία του νησιού που διεκδικούν την συμμετοχή τους σε μεγάλες κατηγορίες αλλά και αυτά που έχουν ως στόχο τους την προσέλκυση των νέων μας στους αγωνιστικούς χώρους και τα γήπεδα της Σαντορίνης.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους  αύριο και ως νέα Δημοτική Αρχή.
Είμαστε δίπλα σας .Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

στο Μέγαρο Μουσικής το εθνικό ωδείο Θήρας

Ο μαθητής κιθάρας (τάξη Κωνσταντίνου Γρηγορίου) Γιάννης Μπουλιέρης θα εκπροσωπήσει, την Παρασκευή 17/5/2013 το ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΗΡΑΣ, κατόπιν πρόσκλησης απο το ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Μεγάλης Μουσικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λιλιαν Βουδούρη"), ώρα 15.00...

www.santorinisoul.com ενας πολύ ωραίος και εύχρηστος οδηγός για την Σαντορίνη, συνδεδεμένος με ορισμένα απο τα πιο .. προχωρημένα τα social media

Στην διεύθυνση www.santorinisoul.com θα μπορέσετε να δείτε έναν όμορφο, σύγχρονο και καλοσχεδιασμένο ψηφιακό οδηγό για την Σαντορίνη ενω στην σελίδα
θα μπορέσετε να βρείτε πληροφορίες για τα οινοποιεία του νησιού, πληροφορίες για τα προϊόντα τους, καθώς και οδηγίες για το πώς μπορείτε να τα βρείτε!

Descriptions and directions to visit the wineries of Santorini. Taste the famous crisp Assyrtiko whites and Vinsanto.

γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο Γιάννης Δεκαβάλλας

Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εκλέχτηκε ομόφωνα ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων είχε αρνηθεί να διεκδικήσει την προεδρία του οργάνου, επικαλούμενος υψηλό φόρτο δουλειάς και υποχρεώσεων.              

πρόσκληση της Γεωθήρα για την εκμίσθωση χώρων αιγιαλού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ με διακρ. τίτλο «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.» με έδρα τον Καρτεράδο,
Αναμένται να δημοπρατηθούν και να εκμισθωθούν χώροι αιγιαλού  εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θήρας, (εκτός των Δ.Κ. Καμαρίου και  Εμπορείου Θήρας καθώς και της Κόκκινης Παραλίας Ακρωτηρίου).

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η Γεωθήρα καλεί,

Όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες όμορων στην παραλία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και κέντρων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θήρας (εκτός των Δ.Κ. Καμαρίου και Εμπορείου Θήρας καθώς και της Κόκκινης Παραλίας Ακρωτηρίου), οι οποίοι επιθυμούν να μισθώσουν το χώρο αιγιαλού που βρίσκεται έμπροσθεν της επιχείρησής τους, για την άσκηση  δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών κλπ), να υποβάλλουν αίτηση στη ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε..
Προκειμένου να παραλαμβάνονται οι αιτήσεις από τη ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. , πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από αρμοδίως θεωρημένο ακριβές αντίγραφο της άδειας του καταστήματος που διατηρούν καθώς και να αναγράφουν τον Α.Φ.Μ. του ενδιαφερόμενου μισθωτή (είτε φυσικού, είτε νομικού προσώπου).
Προς εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, διευκρινίζεται ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, οι όμοροι επαγγελματίες θα χρειαστεί, σε μεταγενέστερο στάδιο, να προσκομίσουν βεβαίωση μη οφειλής στο Δήμο Θήρας, τη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας και τη ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε..

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των αιτήσεων ορίζεται η Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 και ώρα 14:00. Μετά  το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, δεν θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση.

Για πληροφορίες Τηλ. : 22860-23021, Fax  : 22860-23031
Πληροφορίες : Βάιλας Γιώργος


διαγωνισμοί απο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας προκηρύσσει δύο δημόσιους ανοικτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τα εξής έργα:
1. “ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΥΦΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΙΟΥ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΣ 18ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΕΩΝ”, με προϋπολογισμό €116.000,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 16%.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα τεύχη δημοπράτησης μέχρι και την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, καταβάλλοντας τη δαπάνη αναπαραγωγής τους που ανέρχεται σε 20,00 € κατόπιν αίτησής τους.
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 4 Ιουνίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 πμ στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θήρας.
Η εγγύηση συμμετοχής είναι 1.951,00 €. Δεν γίνονται δεκτές εναλλακτικές προσφορές. Η χρηματοδότηση είναι από ιδίους πόρους. Η πληρωμή θα γίνει τμηματικά ανάλογα με την περαίωση των επιμέρους εργασιών.

2. “ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΥΦΑΛΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΑΜΜΟΥΔΙΟΥ”, με προϋπολογισμό €116.000,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 16%.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα τεύχη δημοπράτησης μέχρι και την Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013, καταβάλλοντας τη δαπάνη αναπαραγωγής τους που ανέρχεται σε 20,00 € κατόπιν αίτησής τους.
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 πμ στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θήρας.
Η εγγύηση συμμετοχής είναι 1.956,00 €. Δεν γίνονται δεκτές εναλλακτικές προσφορές. Η χρηματοδότηση είναι από ιδίους πόρους. Η πληρωμή θα γίνει τμηματικά ανάλογα με την περαίωση των επιμέρους εργασιών.

Για πληροφορίες 2286028362/21876, κ. Αργυρός Αντώνης.

την ανάγκη αντικατάστασης απο άλλο πλοίο των δρομολογίων του Aqua Jewel επισημαίνει με επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πουσσαίος

Με επιστολή  που απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη καθώς και στον ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Σπιλάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων  κ. Γεώργιος Πουσσάιος τόνισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης στην παύση εκτέλεσης δρομολογίων του Ε/Γ – Ο/Γ  ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ λόγω μηχανικής βλάβης.

Όπως επεσήμανε, είναι αναγκαία η εξασφάλιση της αντικατάστασης του Ε/Γ – Ο/Γ  ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ και όχι μόνο η μερική κάλυψη των δρομολογίων του από το Ε/Γ – Ο/Γ  ΑΚΟΥΑ ΣΠΙΡΙΤ.

Ως απάντηση έλαβε την διαβεβαίωση ότι προσωρινά και μόνο για τέσσερις μέρες τα δρομολόγια θα καλυφθούν μερικώς από το Ε/Γ – Ο/Γ  ΑΚΟΥΑ ΣΠΙΡΙΤ ενώ από την επόμενη εβδομάδα το πλοίο πρόκειται να αντικατασταθεί.


πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 θέσεις εργασίας στον Τουρισμό απο το Υπ. Εργασίας

Πρόγραμμα που αφορά στην υλοποίηση δράσης για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού, παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παρέστησαν η γενική γραμματέας Ερ¬γασίας κ. Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδοµών και Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισµού κ. Ιωάννης Πυργιώτης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)  κ. Ανδρέας Ανδρεάδης καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης που έχει τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας ως 29 ετών» ανέρχεται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την υλοποίησή της αναλαμβάνουν ο ΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/10/2014.


Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε: «Το πρόγραμμα επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, θα προσφέρει σε 10.000 νέους και νέες ανέργους θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα προσόντα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα προοπτική απασχόλησης στον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Ευχαριστούμε τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων για τη συνεργασία». 

Στην εισήγησή του για το πρόγραμμα ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε οτι,

Η στήριξή της κυβέρνησης στον τουρισμό είναι δεδομένη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και εμείς, ως υπουργείο Εργασίας αναγνωρίσαμε τον ΣΕΤΕ ως ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο.
Ικανοποιώντας έτσι το δίκαιο αίτημα (και αυτονόητο δικαίωμα) ενός κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 400.000 άμεσα εργαζόμενους να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική διαβούλευση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Αναβιώνουμε το πρόγραμμα του «κοινωνικού τουρισμού» της Εργατικής Εστίας που έχει καταργηθεί από τις αρχές του 2012.  Έστω και σε μικρή έκταση θα υλοποιήσουμε ξανά φέτος ένα τέτοιο πρόγραμμα, μέσω του ΟΑΕΔ, για να δοθούν ανάσες σε εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, για να τονωθεί η τοπική οικονομία μικρών τουριστικών περιοχών. Παράλληλα, τη Δευτέρα ανακοινώνουμε και το πρόγραμμα 2013 του κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ. Ολοκληρώνοντας έτσι μια δέσμη παροχών του υπουργείου Εργασίας που, πέρα από την προφανή κοινωνική τους σημασία, έχουν και αναπτυξιακή διάσταση, καθώς ενισχύουν τον εγχώριο τουρισμό . 

Για να επανέλθω στο πρόγραμμα: ένας ακόμη λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε αυτή η ειδική διαχείριση – δηλαδή από τον ΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι – είναι γιατί ανταποκρινόμαστε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κλάδου. Π.χ. ειδικές προδιαγραφές των συμμετεχόντων ως προς τη γνώση ξένης γλώσσας, αποφοίτηση από τουριστική σχολή κ.λπ. Και σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη σύζευξη που θα προκύψει μεταξύ νέων και επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε πιο σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Θα ήθελα, ακόμη να επισημάνω, ότι λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του τουριστικού κλάδου (εποχικότητα, προσωρινές συμβάσεις κ.λπ.) διασφαλίσαμε και εδώ – όπως και στο πρόγραμμα των 35.000 θέσεων - ότι δεν θα υπάρξει ανακύκλωση προσωπικού, δεν θα υπάρξουν απολύσεις υφιστάμενων εργαζομένων. Θέσαμε όρο το κανονικό προσωπικό να είναι, αριθμητικά, τουλάχιστον ίσο με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


τα πρώτα στοιχεία του «Εργάνη»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανακοινώνει τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Απρίλιο 2013, όπως αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παρουσιάζονται, ακόμη,  συγκριτικά στοιχεία με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι προσλήψεις ανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας, φύλο και ανά περιφέρεια, ενώ απεικονίζονται και τα επαγγέλματα που εμφανίζουν το μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, το μήνα Απρίλιο του 2013 καταγράφηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και  21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Από τις παραπάνω ροές, προκύπτει για το μήνα Απρίλιο 2013 αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.298 θέσεις εργασίας, υπερδιπλάσια της αύξησης κατά 14.435 θέσεις εργασίας  τον αντίστοιχο μήνα το 2012 (Απρίλιος 2012) και 8.950 τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2013). Σημειώνεται ότι το θετικό ισοζύγιο του Απριλίου 2013 προήλθε κατά βάση από το μεγάλο αριθμό νέων αναγγελιών πρόσληψης (89.779 προσλήψεις), σημαντικά υψηλότερο των αντίστοιχων προσλήψεων του περσινού Απριλίου (65.306 προσλήψεις). 
Σε επίπεδο διμήνου (Μάρτιος & Απρίλιος 2013), το καθαρό ισοζύγιο ανήλθε στις +38.248 θέσεις εργασίας, έναντι μόλις + 6.871 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Μάρτιος & Απρίλιος 2012).
Σε επίπεδο τετραμήνου (Ιανουάριος – Απρίλιος 2013), το καθαρό ισοζύγιο είναι θετικό κατά + 20.460 θέσεις εργασίας, έναντι μείωσης κατά - 32.691 θέσεις εργασίας το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Ιανουάριος - Απρίλιος 2012).

Σημειώνεται ότι το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από 1.3.2013 καταγράφει με ηλεκτρονικό τρόπο τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αποτυπώνοντας, για πρώτη φορά, σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε περιοχή της χώρας κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Συνεπώς, τα συγκριτικά στοιχεία με παρελθόντα έτη πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη καθώς μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 η καταγραφή των στοιχείων αυτών γίνονταν χειρόγραφα..." 


Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι τα έντονα επικριτικά σχόλια που έχουν συνοδεύσει την εν λόγο ανακοίνωση του Υπουργείου στο Τύπο, με αρκετά απο αυτά να εστιάζουν στην ερμηνεία του όρου (στην ασάφεια για την ακρίβεια..) περί των 21.000 « οικειοθελών αποχωρήσεων».


μία ακόμα άγνωστη μέχρι σήμερα εικόνα του Μυκονιάτη αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη παρουσιάστηκε πριν απο λίγες ημέρες στο κοινό

Μία ακόμα άγνωστη μέχρι σήμερα εικόνα του Μυκονιάτη αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη (1670-1747), παρουσιάστηκε στο κοινό της Μυκόνου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου από τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του για τη ζωή και το έργο του Χριστόδουλου Καλέργη. Η εικόνα αποτελεί ιδιοκτησία του λογοτέχνη κ. Παν. Κουσαθανά.

Η εικόνα αυτή (22,5Χ16,00) υπό τον τίτλο “Η Κυρία Κατωπυλιανή” παρουσιάζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα στην εκδοχή της Οδηγήτριας, να κρατάει με το αριστερό της χέρι τον Χριστό. Στην εικόνα η Παναγία φέρει το δεξί της χέρι στο στήθος της, ενώ ο μικρός Χριστός, κρατάει με το αριστερό του χέρι ειλητάριο και με το δεξί του ευλογεί. Η Παναγία και ο Χριστός κοιτάζουν τον θεατή της εικόνας. Η εικόνα αποτελεί κλασική έκφραση της Κρητικής Σχολής για τη Βρεφοκρατούσα και έχει χρώματα ζωντανά και έντονα. Παρότι δεν φέρει χρονολογία θα πρέπει να έχει ζωγραφισθεί μεταξύ 1720-1740.



Παρασκευή, Μαΐου 10, 2013

νικητής στον πρώτο του (χθεσινό αγώνα 9.5) o ΑΟ Θήρας – συνεχίζονται σήμερα και αυριο οι αγώνες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.volleyball.gr 


O οικοδεσπότης ΑΟ Θήρας και ο Τελχινίς Ρόδου έκαναν το πρώτο βήμα για την κορυφή στο τουρνουά ανόδου του 10ου ομίλου του Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών που οδηγεί στην Α2!

Η ομάδα της Σαντορίνης κέρδισε το ντέρμπι κόντρα στον Παγγεραγωτικός Μυτιλήνης με 3-1 σετ, ενώ οι Ροδίτισσες νίκησαν την Αναγέννηση Σάμου, επίσης με 3-1 σετ. Οι αγώνες, στο
κλειστό της Σαντορίνης, θα συνεχιστούν το επόμενο διήμερο.

Αποτελέσματα, πρόγραμμα και βαθμολογία

Πέμπτη 9/5/2013
18.00 ΑΣΣ Αναγέννηση - ΡΣΦΠ Τελχινίς 1-3 (21-25, 29-27, 13-25, 17-25)
20.00 ΑΣ Παγγεραγωτικός - ΑΟ Θήρας 1-3 (18-25, 22-25, 25-22, 19-25)

Βαθμολογία
1. Τελχινίς 3 (3-1)
2. ΑΟ Θήρας 3 (3-1)
3. Παγγεραγωτικός 0 (1-3)
4. Αναγέννηση 0 (1-3)

Οι επόμενοι αγώνες είναι οι εξής: 

Παρασκευή 10/5/2013
18.00 ΑΣ Παγγεραγωτικός - ΑΣΣ Αναγέννηση
20.00 ΑΟ Θήρας - ΡΣΦΠ Τελχινίς

Σάββατο 11/5/2013
18.00 ΡΣΦΠ Τελχινίς - ΑΣ Παγγεραγωτικός
20.00 ΑΣΣ Αναγέννηση - ΑΟ Θήρας

στη Νέα Υόρκη το νέο brand “SΑΝΤΟRINI” της Santo Wines


Η διεθνής πρώτη εμφάνιση του νέου brand «SANTORINI» της Santo Wines πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό επαγγελματιών, δημοσιογράφων και οινόφιλων στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ανάδειξης του Θηραϊκού αμπελώνα και της γαστρονομίας στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 10 οινοποιείων της Σαντορίνης.

Η νέα εικόνα των ΠΟΠ οίνων του Συνεταιρισμού κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς συνδυάζει στρατηγικά τη μοναδικότητα της Σαντορίνης και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών του αμπελώνα της με μια δυναμική, κοσμοπολίτικη εικόνα ενός brand name διεθνών προδιαγραφών, αντάξιo της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς του.

Τα νέα SANTORINI ASSYRTIKO και SANTORINI NYKTERI της Santo Wines δοκιμάστηκαν σε μια σειρά επιλεγμένων εκδηλώσεων που απευθύνονταν σε στοχευμένο κοινό της Νέας Υόρκης.

Την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για οινόφιλους στην κάβα MASLOW 6 στην περιοχή Tribecca, στο πλαίσιο αντίστοιχων ενεργειών που έλαβαν χώρα σε κεντρικές κάβες του Μανχάταν.
Γευστική δοκιμή για επαγγελματίες στο Salvation Taco, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια μεξικανικής κουζίνας της Νέας Υόρκης. Περισσότεροι από 100 οινοχόοι, καβίστες, Beverage Directors και Chefs κορυφαίων εστιατορίων του Μανχάταν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα κρασιά της Σαντορίνης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και τον πολυδύναμο χαρακτήρα τους ο οποίος οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα τύπων και στυλ οίνων, φρέσκων και παλαιωμένων.
Κορύφωση της βραδιάς ήταν ένας αγώνας πινγκ πονγκ ανάμεσα στους Νεοϋορκέζους οινοχόους και τους Σαντορινιούς οινοπαραγωγούς. Με κίνητρο – σύνθημα “Beat the Winemaker”, το έπαθλο για τον νικητή ήταν μια πενταήμερη διανυκτέρευση στο Κυκλαδίτικο νησί, προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων της Σαντορίνης.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή για κορυφαίους δημοσιογράφους και διαμορφωτές γνώμης της οινικής αγοράς της Νέας Υόρκης, στο εστιατόριο Μόλυβος φιλοξένησε μια εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στο Έτος Γαστρονομίας της Σαντορίνης.
Οι εκλεκτοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιλεγμένες ετικέτες των 10 Σαντορινιών οινοποιείων και να απολαύσουν ένα γεύμα υπό την επιμέλεια των κκ Γιώργου Χατζηγιαννάκη και Νίκου Μπούκη, ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη αντίστοιχα, καθώς και του Jim Botsakos, Executive Chef του Μόλυβος. Πηγή έμπνευσης του μενού τα αυθεντικά προϊόντα της Σαντορίνης, όπως η φάβα και το τοματάκι, σε παραδοσιακές συνταγές με δημιουργικές πινελιές και σε απόλυτη αρμονία με τα κρασιά του Θηραϊκού αμπελώνα.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ και Πρόεδρος της Santo Wines, κ. Μάρκος Καφούρος, καθώς και η οινολόγος Σοφία Πέρπερα, στο σύντομο καλωσόρισμά τους, υπογράμμισαν την αυξανόμενη δυναμική των ΠΟΠ οίνων της Σαντορίνης και τις υψηλές προοπτικές που παρουσιάζουν στην αγορά των ΗΠΑ και διεθνώς.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους: Kim Markus, Αρχισυντάκτης του Wine Spectator, Joshua Green και Tara Thomas, Εκδότης και Αρχισυντάκτης αντίστοιχα του Wine & Spirits,  Susan Konstreva, Executive Editor του Wine Enthusiast,  Christina Grdobick, Εκδότης του Food and Wine, καθώς και ο Michael Weiss, Διευθυντής του Culinary Institute of America.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων ο Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ και της Santo Wines,

«Η Σαντορίνη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σε αυτούς που ποτέ δεν την έχουν επισκεφθεί. Είναι διάσημος προορισμός, γενέτειρα μιας ξεχωριστής αμπελοοινικής κληρονομιάς και μιας αυθεντικής γαστρονομίας.

Έχουμε στα χέρια μας ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brand name, τη Σαντορίνη. Αυτά τα δυνατά χαρτιά πρέπει να αξιοποιούνται προς γενικό όφελος. Σήμερα η Σαντορίνη αναλαμβάνει να πάρει στις πλάτες της την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και την καθιέρωσή του στη θέση που πραγματικά του αξίζει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη».  

νέες σημαντικές διακρίσεις για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της Σαντορίνης από την δημοφιλή σελίδα: www.gogreece.about.com

νέες σημαντικές διακρίσεις για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της Σαντορίνης από την δημοφιλή σελίδα: www.gogreece.about.com

και σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κατάρτηση της : list of the 2013 About Greece Travel Readers' Choice Awards που πραγματοποιήθηκε από τους αναγνώστες της σελίδας, τα αποτελέσματα είναι τα εξής :


About Greece Travel Winners

Best Greek Islands
1. Crete
2.Folegandros
3. Santorini (Thira)
4. Antiparos
5. Corfu/Kerkyra

And the 2013 winner for Best Greek Island is - Crete! The biggest Greek island has also been selected as the "best" Greek island... at least for this year.

Best Fine Dining in Greece
Nominees:
Spondi, Athens
Ambrosia, Santorini
Selene, Santorini
En Olympo, Litochoro (Olympus Area)
Premiere, Hotel Intercontinental, Athens

And the winner in the Best Fine Dining in Greece category is .... Ambrosia on the island of Santorini.
Note: there is also a sister restaurant called Nectar and Ambrosia, which is a more casual dining experience. Ambrosia, the more classic fine dining experience, is the winner.

Best Bargain Hotel in Greece
Nominees:
Afroditii Hotel, Skopelos
Acropolis View Hotel, Athens
Villa Drossia, Gythio
Grotta Hotel, Naxos
Hermes Hotel, Plaka

And the winner in the Best Bargain Hotel in Greece is ... The Acropolis View Hotel, Athens, Greece.

Best Small or Boutique Hotel in Greece
Nominees:
Avli Hotel, Rethymno, Crete
Sea Captain's House 1864, Oia, Santorini
Brasil Suites, Glyfada, Athens Area
Grotta Hotel, Naxos
Nobelos Hotel, Zakynthos
And the 2013 winner for the Best Small or Boutique Hotel in Greece is .... Sea Captain's House 1864, Oia, Santorini

Best Luxury Hotel or Resort in Greece
Nominees:
Mykonos Grace, Mykonos
Costa Navarino, Messinia
Hotel Aressana, Santorini
Ikies Traditional Suites, Santorini
Hotel Grande Bretagne, Athens
And the 2013 winner for Best Luxury Hotel or Resort in Greece is .... Hotel Aressana, Santorini (a 2012 Winner as well.)


Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην κατηγορία για το καλύτερο νησί η Σαντορίνη συμμετείχε στην πεντάδα των καλύτερων νησιών στην Ελλάδα με την πρωτιά να κερδίζει για το 2013 η Κρήτη.

Στην κατηγορία “Best Fine Dining in Greece”, του “καλύτερου εστιατορίου”
υποψήφια στην “πεντάδα” ήταν 2 εστιατόρια που βρίσκονται στην Σαντορίνη, το “Αμβροσία” στην Οία και το “Σελήνη”στον Πύργο, με νικητή στην κατηγορία το εστιατόριο Αμβροσία, στην Οία. 

Στην κατηγορία Best Small or Boutique Hotel in Greece” υποψήφιο ήταν το
Sea Captain's House 1864, Oia, Santorini το οποίο και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στην .. εκτίμηση των φίλων και επισκεπτών της σελίδας.


Ενώ, στην κατηγορία “Best Luxury Hotel or Resort in Greece” υποψήφια ήταν 2 ξενοδοχεία και resort που βρίσκονται στην Σαντορίνη, το Hotel Aressana, στα Φηρά και το Ikies Traditional Suites, στην Οία, με νικητή για δευτερη μάλιστα κι όπως αναφέρεται συνεχόμενη φορά, το ξενοδοχείο resort Aressana,στα Φηρά! το οποίο κατάφερε να κερδίσει ακόμη και το ολοκαίνουργιο, πολυτελές και με πολλές επιλογές ως προς τις υπηρεσίες του Costa Navarino, στην Πύλο.


About the About Greece Readers Choice Awards Voting Process

All votes in each category were subject to a review by About.com. Any suspicious votes were scrubbed from the final tallies by a separate reviewer - not the Guide. For more information on the voting and review process, please see:
About.com Readers' Choice Awards Frequently Asked Questions (FAQ).
Get Ready for Nominations for 2014

This year, there were five award categories open for nominations, down from eleven last year, which seemed a bit unwieldy. Think I missed or omitted a good category? Let me know and it may be included next year.
Didn't your favorite get nominated this year? Be ready to submit a nomination next year. The best way to keep up on the nomination process is to subscribe to my weekly About Greece Travel Newsletter, which will give you plenty of advance notice on the 2014 About.com Readers' Choice Awards program. Nominations are expected to open in late January or early February of 2014.

More Infomation on the About Greece Awards Program

Any questions? Feel free to email me at gogreece@aboutguide.com. Please note that this is a new email address, replacing the previous one which was gogreece.guide@about.com.  I am happy to hear your input on the awards program and please feel free to suggest additional categories as well.


μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες γάμων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη …

Μερικές (και .. πραγματικά πολλές!)από τις καλύτερες φωτογραφίες γάμων που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των συνεργασιών της στην Σαντορίνη μπορείτε να δείτε στην σελίδα της “Chris”, στην διευθυνση :

Στο παραπάνω λίνκ θα μπορέσετε να δείτε τις φωτογραφίες από την τελευταία δουλειά της Cris στο νησί, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013, ενώ στο λίνκ Santorini στην δεξιά πλευρά της σελίδας θα μπορέσετε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες δουλειές της στην Σαντορίνη, με .. πρωταγωνιστές τα ζευγάρια που αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανέναν  λόγο να μην εμφανίζουν σε κοινή θέα μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής τους!

Σύμφωνα με την ίδια οι γάμοι στην Σαντορίνη είναι .. μυθικοί. Η εντυπωσιακή θέα της καλντέρας με το μαγικό της φως σε συνδιασμό με τις αντιθέσεις του φυσικού τοπίου, κάνουν το νησί ιδανικό προορισμό για μια γαμήλια τελετή…

SANTORINI DESTINATION WEDDING. REGINA & JAY. {PREVIEW}.
April 26, 2013

Weddings on Santorini are mythic. The spectacular views of the caldera, magical light, and diverse landscape all conspire to make this cresent-shaped island a dream wedding destination. No wonder it’s believed to be the lost site of Atlantis.
Special thanks to Regina & Jay for letting us capture their most precious moments together. Congratulations!

Make-Up Artist: RENIA BLEDAKI // Wedding Planning: STELLA AND MOSCHA // Ceremony Venue: DANA VILLAS //
Reception Venue: ARESSANA HOTEL // 2nd Camera Photography: Nick // Same Day edit VIDEO by Chris.

Δουλευοντας ανα τον κόσμο η Cris έχει πραγματοποιήσει φωτογραφήσεις γάμων σε :
AMSTERDAM, AUSTRIA, BALI, BARCELONA, BERLIN, FRANCE,
IRLAND, ISTANBUL, TALY, LONDON, LUXEMBOURG, MALLORCA
MARRAKESH, PARIS, SANTORINI, SHANGHAI, SINGAPORE, SUEDTIROL,
SPAIN, and THAILAND.

3ο Διεθνές Συμπόσιο ΑΜΠΕΛΟΣ 2013 με θέμα “Εξελίξεις στον Αμπελοοινοικό Τομέα” 30-31 Μαΐου 2013 στη Σαντορίνη και έκθεση ISLE 2013

Η στροφή των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού προς κρασιά από ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται σε περιοχές όπου αυτές έχουν αναπτυχθεί παραδοσιακά αποτελεί πλέον μια κυρίαρχη τάση.

Είναι μια τάση που δεν αφορά μόνο στον κόσμο του κρασιού. Είναι μια γενικότερη αντίληψη και επιθυμία για φυσική αρμονία, κατανάλωση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, ιχνηλασιμότητα και αυξανόμενη συνειδητοποίηση για την σημασία και την αναγκαιότητα της διατήρησης της κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας.

Τα κρασιά που παράγονται από τις αυτόχθονες ποικιλίες αμπέλου, τις λεγόμενες “ποικιλίες-κληρονομιά”, συγκεντρώνουν πλέον σχεδόν το αποκλειστικό ενδιαφέρον των επαγγελματιών αγοραστών έναντι των διάσημων διεθνών ποικιλιών. Και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.

Η ISLE2013 Heritage Wine Exhibition είναι μια διεθνής έκθεση κρασιών από νησιωτικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται σε Ιταλία (Σικελία, Σαρδηνία), Μάλτα, Γαλλία (Κορσική), Ισπανία (Ίμπιζα, Μαγιόρκα), Κανάρια, Μαδέρα, Κύπρο, Τουρκία (Τένεδο), Κροατία (Πακλένι) και στα ελληνικά νησιά (Αιγαίου, Ιονίου και Κρήτη). Πραγματοποιείται στο νησί της Σαντορίνης, ένα τόπο όπου καλλιεργούνται αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και τα κρασιά του είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που εκφράζει τις σύγχρονες επιθυμίες των καταναλωτών.

Η έκθεση πραγματοποιείται στις 1-2 Ιουνίου 2013, σε μια χρονιά που θεωρείται σταθμός για τη Σαντορίνη μετά την απόφαση του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 ως “Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη”. Το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης.

Ακόμη, το 3ο Διεθνές Συμπόσιο ΑΜΠΕΛΟΣ 2013 με θέμα “Εξελίξεις στον Αμπελοοινοικό Τομέα” θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαΐου 2013 στη Σαντορίνη, ακριβώς πριν από την έκθεση ISLE 2013.

Στο ΑΜΠΕΛΟΣ, επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές του αμπελο-οινικού τομέα, αμπελουργοί, οινοποιοί, επαγγελματίες από όλα τα συναφή πεδία και φίλοι της αμπέλου και του οίνου θα παρουσιάσουν και θα μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, τις εμπειρίες της παραγωγής, τις γνώσεις, τις απόψεις τους και θα απολαύσουν ένα εμπνευσμένο και γεμάτο προκλήσεις συμπόσιο.


3η προσπάθεια για εκλογές και συγκρότηση ΔΣ για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Την τρίτη της φετινή προσπάθεια για την πραγματοποίηση εκλογών και την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να επιχειρήσει την Κυριακή 12 Μαίου στις 11.00 η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, μετά και τις δύο δυστυχώς αποτυχημένες απόπειρες που επιχειρήθηκαν φέτος τον χειμώνα.

Η αποτυχία του να πραγματοποιηθούν εκλογές και να προκύψει εκλογικό αποτέλεσμα στις δυό προηγούμενες “χειμερινες” προσκλήσεις από πλευράς της Ε΄νωσης Ξενοδόχων Θήρας, μπορούν να αποδοθούν τόσο στον χρόνο που πραγματοποιήθηκαν (την χειμερινή περίοδο, όπου πολλοί ξενοδόχοι απουσιάζουν από το νησί και για επαγγελματικούς λόγους όπως η συμμετοχή σε τουριστικές και εμπορικές εκθέσεις) καθώς και το ότι πολλά, κι ολοένα περισσότερα, ξενοδοχεία ανήκουν πλέον και διαχειρίζονται από μεγάλες αλυσίδες του χώρου, τα αρμόδια διοικητικά στελέχη των οποίων δεν βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο νησί, ή δεν είχαν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Απο την πλευρά τους τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης καλούν όλους τους ξενοδόχους του νησιού να ανταποκριθούν στην πρόσκληση με σκοπό την δημιουργία μιας ισχυρής και παραγωγικής Επαγγελματικής Ένωσης. 


αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία λεμβούχων ο κ. Μ.Κανακάρης – συνεχίζονται οι εργασίες για την ναυπήγηση του νέου σκάφους της Ένωσης – τον Ιούνιο τα εγκαίνια

Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λεμβούχων εξελέγη ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας κ. Κανακάρης, θέση από την οποία θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε σημαντικές συναντήσεις του κλάδου σε εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο, σε μια εποχή όπως η σημερινή ραγδαίων αλλάγων στο χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μερικά από τα ζητήματα τα οποία αναμένεται να εξεταστούν από πλευράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεμβούχων το επόμενο διάστημα είναι τα προβλήματα και οι δυνατότητες που υπάρχουν στα λιμάνια και τις λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας, οι προκλήσεις του κλάδου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των λεμβουχικών υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας.


Σχετικά με την ναυπήγηση του νέου σκάφους από την Ένωση Λεμβούχων Θήρας στους ιδιόκτητους χώρους της στην Βλυχάδα, οι εργασίες συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.


Εάν όχι το μοναδικό, ένα από τα -δυστυχώς- ελάχιστα σκάφη που κατασκευάζονται αυτήν την εποχή στην Ελλάδα, ναυπηγεί το τελευταίο διάστημα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην περιοχή της Βλυχάδας της Σαντορίνης, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας.

Το νέο σκάφος αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2013 και να προστεθεί άμεσα στον στόλο των 25 σκαφών της.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας έχει σκοπό να κατασκευάσει στα ιδιόκτητα ναυπηγεία της, συνολικά 4 νέα σκάφη, με τα δύο πρώτα να παραδίδονται το 2013 και τα άλλα δύο το 2014.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας με το νεότευκτο σκάφος της θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, ακόμη και μέσω επιδοτούμενων δρομολογίων στα νησιά της επαρχίας Θήρας (του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης) καθ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδίως τους χειμερινούς μήνες οπώτε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι δυσχερής, με την κατάσταση, λόγο και των περικοπών κονδυλίων του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις επιδοτούμενες γραμμές (κατά 13 εκ. ευρώ το 2013) να αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ τους, των μικρών -και οχι μόνο- νησιών.

Το νέο σκάφος θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 200 επιβάτες, η ταχύτητά του θα ξεπερνά τους 20 κόμβους, ενω θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα που θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει ακόμη και με δύσκολους χειμωνιάτικους καιρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Λεμβούχων Θήρας είναι σταθερά μια από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Σαντορίνη που συνεχίζουν να ακολουθούν αναπτυξιακό πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενες πάντοτε έγκαιρα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας παρέχει λεμβουχικές (θαλάσσιες μεταφορικές) υπηρεσίες στην περιοχή της Σαντορίνης με τα ιδιόκτητα σκάφη της και με το μόνιμο προσωπικό της που ξεπερνά τα 70 άτομα.

Ένα από τα κύρια αντικείμενά της είναι η ασφαλής και γρήγορη μεταφορά των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν τον όρμο των Φηρών, μιας και το νησί δεν διαθέτει λιμένα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, εξ αιτίας της έλλειψης του οποίου, προέκυψε άλλωστε και η ανάγκη δραστηριοποίησης ενός σύγχρονου στόλου πλοιαρίων για την από-επιβίβαση στην Σαντορίνη των επιβατών των πλοίων της κρουαζιέρας.

Με τα 4 νέα πλοία της η Ένωση Λεμβούχων Θήρας θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν στις θαλάσσιες μεταφορές κι ακόμη δε, και στο κομμάτι της ακτοπλοίας, καλύπτοντας τις ανάγκες του κομβικού λιμανιού της Σαντορίνης.

Τα εγκαίνια του νέου σκάφους που θα προστεθεί στον στόλο της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2013 με προσκεκλημένη την Άλκιστη Πρωτοψάλτη που θα τραγουδήσει κατα την διάρκεια της γιορτής των εγκαινίων. 

Πέμπτη, Μαΐου 09, 2013

σήμερα ξεκινούν οι αγώνες και τα παιχνίδια του Α.Ο. Θήρας στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ

Με πρώτο αντίπαλο τον Παγγεραγωτικό (Λέσβου) ξεκινά ο Α.Ο. Θήρας τους αγώνες του για την άνοδο στην Α2 κατηγορία γυναικών βόλεϊ.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ από τις 9 εως τις 11/5/13.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

09/05/13 
18:00  Α.Σ.Σ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ – Ρ.Σ.Φ.Π ΤΕΛΧΙΝΙΣ
20:00  Α.Σ.Σ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ - Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

10/05/13
18:00  Α.Σ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ - Α.Σ.Σ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
20:00  Α.Ο.ΘΗΡΑΣ - Ρ.Σ.Φ.Π ΤΕΛΧΙΝΙΣ

11/05/13
18:00  Ρ.Σ.Φ.Π ΤΕΛΧΙΝΙΣ – Α.Σ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ
20:00 Α.Σ.Σ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Αθλητικού Συλλόγου,


Ο Α.Ο.ΘΗΡΑΣ σας καλεί να ενισχύσετε την προσπάθεια που κάνει για την άνοδο στην Α2 γυναικών βόλεϊ .
Είναι η πρώτη φορά που σύλλογος ομαδικού αθλήματος στην Σαντορίνη είναι τόσο κοντά στην επίτευξη τέτοιου στόχου ομάδα της Σαντορίνης καταλαμβάνοντας την 1η θέση εξασφαλίζει το εισιτήριο για την συμμετοχή της στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Α2.
Το γήπεδο πρέπει να είναι γεμάτο για να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια της ομάδας και να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή που με τόσο κόπο έχτισαν όλη τη χρονιά.


Το πρόγραμμα για τους αγώνες μπαράζ για την ομάδα της Σαντορίνης είναι το εξής:

Πέμπτη 9 Μαΐου ώρα 20:00 Α.Ο.ΘΗΡΑΣ—ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου ώρα 20:00 Α.Ο.ΘΗΡΑΣ—ΤΕΛΧΙΝΙΣ ΡΟΔΟΥ

Σάββατο 11 Μαΐου ώρα 20:00 Α.Ο.ΘΗΡΑΣ --- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ 

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2013

πολλα, όμορφα, χαρούμενα και .. αστεία τα σκίτσα με θέμα το έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη..!

Με επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βραδάκι της Τρίτης 7 Μαίου στην Εστία του Πύργου, τα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσων με θέμα το “Έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη”, με έργα περισσοτέρων από 150 συμμετεχόντων ελλήνων και όχι μονο, σκιτσογράφων.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία (που θα έχουμε την ευκαιρία να δημοσιευσουμε ολόκληρη μια από τις επόμενες ημέρες) πραγματοποίησε η ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Κυριακή Χρυσού-Καρατζά, με θέμα: «οι Φωτιές του Πάσχα στην Σαντορίνη». 
Στην ομιλία της, αποτέλεσμα της έρευνά της για το θέμα την Μ. Παρασκευή του 2010, η κ. Καρατζά αναφέρθηκε στην πρόσφατη ιστορία του εθίμου (που υπολογίζεται ότι ξεκίνησε, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος την Άνοιξη του 1995) καθώς και στην φωτιά, ως στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας.
Η έρευνα της κ. Καρατζά για το συγκεκριμένο σύχρονο έθιμο του οικισμού του Πύργου της Σαντορίνης, αναμένεται να συμπεριληφθεί σε έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, με θέμα την φωτιά και τις χρήσεις της στην ελληνική ιστορία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Εστία” του Πύργου Καλλίστης Θήρας, και του Δήμου Θήρας.

Σύντομες ομιλίες και αναφορές για το “έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη” καθώς και για την πραγματοποίηση της έκθεσης σκίτσων με αυτό το θέμα, πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο, τον εικαστικό και δημοτικό σύμβουλο κ. Ασιμή, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Φτακλάκη.

Η έκθεση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το τέλος Αυγούστου, είναι επισκέψιμη στο κοινό, ενώ με το τέλος της αναμένεται να αναδειχθούν και να βραβευθούν τα καλύτερα σκίτσα

Με το τέλος της εκδήλωσης προσφέσθηκαν σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση νόστιμοι μεζέδες από το εστιατόριο “Σελήνη” στον Πύργο.






Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

όμορφες μέρες γιορτών με έθιμα παραδοσιακά στην Σαντορίνη..

Όμορφα πέρασαν και γιορτάστηκαν οι μέρες του Πάσχα για μια ακόμη χρονιά στην Σαντορίνη, με την πιο εντυπωσιακή βραδιά να είναι αυτή της Μεγάλης Παρασκευής στον Πύργο, όπου σε συνδυασμό με τον πολύ καλό φετινό καιρό, τα περισσότερα απο 8 χιλιάδες τενεκεδάκια γεμισμένα με καύσιμο υλικό, άναψαν για να φωτίσουν για μια ακόμη φορά ολόκληρο τον ορεινό οικισμό, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα, που είναι δυνατό να δει και να θαυμάσει κανείς απο ολόκληρο το νησί.

Για μια ακόμη φορά οι δρόμοι  και τα στενά του οικισμού του "Καστελιού" ήταν γεμάτα απο ανθρώπους που συμμετείχαν στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τηρείται το Έθιμο της πλέον πένθιμης ημέρας της Μ. Εβδομάδας, ακολουθώντας τον επιτάφιο στα ολόφωτα στενά του οικισμού.

Για μια ακόμη φορά, πολύς ήταν ο κόσμος που «απαθανάτισε» την όμορφη εικόνα του οικισμού «με τις χιλιάδες φωτιές» την βραδιά του Επιταφίου, με τις φωτογραφικές του μηχανές και τις κάμερές του, αγωνιώντας για την λήψη των πιο ωραίων πλάνων και φωτογραφιών!
Οι φωτογραφίες άλλωστε και τα βίντεο απο το συγκεκριμένο βράδυ, τις επόμενες κιόλας ώρες έκαναν τον γύρω του διαδικτύου...

Αξίζει να αναφέρουμε οτι για την κάθε χρόνο αναβίωση του εθίμου προετοιμάζουν απο αρκετές ημέρες νωρίτερα, οι περισσότεροι νέοι του χωριού, στους οποίους αξίζει κάθε συμπαράσταση και συγχαρητήρια.
Κι εμείς άλλωστε, μιας πρόκειται για μια και μοναδική βραδιά τον χρόνο, την περιμένουμε κάθε φορά «πως και πως» με πολύ ενδιαφέρον και ανυπομονησία!

Αξίζει δε να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια, «παίρνοντας» την όμορφη ιδέα απο τους κατοίκους του Πύργου, κάτοικοι και νοικοκύρηδες κι άλλων, των περισσότερων πλέον θα λέγαμε, περιοχών του νησιού, πραγματοποιούν και αναβιώνουν το συγκεκριμένο έθιμο, οπότε η εικόνα ολόκληρου του νησιού το βράδυ της Μ. Παρασκευής είναι αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή...

Για μια περισσότερο και με εντονότερα χαρακτηριστικά κατανυκτική ατμόσφαιρα καθώς και για να παρακολουθήσει κανείς ψαλμένες με τον δικό τους ιδιαίτερο, «μοναστηριακό» τρόπο, τις ψαλμωδίες της Μ. Εβδομάδας καθώς και τις Αναστάσιμες, μπορεί να επισκεφθεί την Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού του Πύργου, όπου προεξάρχοντος του ηγούμενου π. Δαμασκηνού, οι θρησκευτικές τελετές συνεχίζουν να εχουν την αίγλη και την αρμόζουσα θρησκευτικότητα του παρελθόντος.
Οι εκατοντάδες άλλωστε επισκέπτες που παρακολουθούν τις λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας καθώς και του Μ. Σαββάτου, αποδεικνύουν οτι ο χώρος συνεχίζει να εμπνέει τον πολύτιμο στις μέρες μας, και ίσως σπάνιο, θρησκευτικό σεβασμό. 


Σχετικά με την τουριστική κίνηση και σύμφωνα με τα στοιχεία απο τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, φέτος κινήθηκε σε πολύ καλά για τα γενικότερα δεδομένα, επίπεδα, με τα ξενοδοχεία των Φηρών, της Οίας, του Καμαρίου και της Περίσας, να κινούνται σε πληρότητες απο 50 -70%.
Σχετικά με τα Φηρά και την Οία, περιοχές δηλαδή στις οποίες κινείται ενα μεγάλο μέρος των επιβατών των πλοίων της κρουαζιέρας, τις μέρες των γιορτών «πήγαν» αρκετά καλά, ενω ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί και η αγοραστική κίνηση απο πλευράς τους, στα εμπορικά καταστήματα των περιοχών.

Η κρουαζιέρα άλλωστε φέτος (κι αναφερόμαστε στον αριθμό των πλοίων που αναμένεται να προσεγγίσουν την Σαντορίνη, καθώς και στον αριθμό των επιβατών που αποβιβάζονται στο νησί και επιλέγουν μέσω μιας εκδρομής να επισκεφθούν διάφορες περιοχές του νησιού) αναμένεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγράμματα και στοιχεία να πάει καλύτερα απο κάθε προηγούμενη χρονιά, με τα κρουαζιερόπλοια να είναι και περισσότερα, και μεγαλύτερα ενω σε κάποιες περιπτώσεις -και συγκριτικά με το παρελθόν- «αποτελούμενα» απο επιβάτες μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας.

Όσο για την φετινή Δευτέρα 5 Μαΐου  ή, την «Δευτέρα του Πάσχα» ήταν κι αυτή μια ιδιαίτερη μέρα για την Σαντορίνη μιας και γιορτάστηκε η .. ονομαστική γιορτή του νησιού, «της Αγίας Ειρήνης» απο την οποία πήρε το όνομά του το νησί.
Με την δημοφιλέστερη εκκλησία στο όνομά της και με το ιδιαίτερο προσονύμιο ως «Αγία Ειρήνη του Φτελού», να βρίσκεται στην Καλντέρα, στην περιοχή της Μεσαριάς, δίπλα σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία, με μέριμνα των οποίων η εκκλησία συντηρείται κάθε χρόνο και στολίζεται και αναδεικνύεται ανήμερα της γιορτής της.
Η συγκεκριμένη εκκλησία, λόγο της τοποθεσίας της, μιας και βρίσκεται σκαμμένη στους γκρεμούς της καλντέρας, αποτελεί μιας απο τις πλέον δημοφιλείς επιλογές ανήμερα της ονομαστικής γιορτής της, ενω καθ όλη την διάρκεια του χρόνου φιλοξενεί δεκάδες γάμους, κυρίως επισκεπτών του νησιού.

Εκκλησίες της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν και γιορτάζονται στο νησί στην Μεσαριά, το Ακρωτήρι και το Μεγαλοχώρι.

Σύμφωνα με την ιστορία η Σαντορίνη πήρε το όνομά της απο την χριστιανική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης που χτίστηκε αρκετούς αιώνες πρίν, στις παρυφές του βουνού του νησιού, στην περιοχή της Περίσας, της οποίας σήμερα απομένουν τα .. ερείπια μέσα σε χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική περιοχή.


Όσο για τους Αγίους «Γιώργηδες» της Σαντορίνης, η δημοφιλέστερη και μεγαλοπρεπέστερη εκκλησία είναι αυτη του Αγίου Γεωργίου στην Οία, που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, χτισμένη στις αρχές του περασμένου αιώνα, επάνω σχεδόν στην καλντέρα, εκκλησία η οποία αναπαλαιώθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό του 1956 με δαπάνες της «Οιάτικης» οικογένειας Νομικού, για τον λόγο αυτό στην μεγάλη αυλή της εκκλησίας υπάρχει η μαρμάρινη προτομή του ευεργέτη της, ενω στο εσωτερικό της, στα δεξιά της εκκλησίας, η μικρογραφία ενός ομοιόματος ενός απο τα πλοία της οικογένειας.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Οίας έχει πλούσια και αξιοσημείωτη εικονογράφηση, διάκοσμο, μεγάλης αξίας και σπουδαίας τεχνικής τέμπλο, έργο σπουδαίου γλύπτη της εποχής των αρχών του περασμένου αιώνα, καθώς και μέρος του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, που ανήμερα της γιορτής του, εκτίθεται σε προσκύνημα.
Η εκκλησία κάθε χρόνο ανήμερα της ονομαστικής της γιορτής συγκεντρώνει πιστούς απο όλα τα χωριά της Σαντορίνης, ενω με το τέλος της λειτουργίας μοιράζεται η καθιερωμένη «πανήγυρη» στο ευρύχωρο πανηγυρόσπιτο του ναού, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου απο αυτόν.

Δημοφιλής επίσης εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπάρχει και στον Βουρβούλο, με την ετήσια γιορτή να έχει αυξήσει την δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες πιστών τόσο στον εσπερινό όσο και ανήμερα της γιορτής. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια -αλλά οχι και φέτος- με το πέρας της λειτουργίας ξεκινούσε και πραγματοποιούνταν παραδοσιακό γλέντι στην αυλή του ναού, με λαικά παραδοσιακά όργανα και τραγούδια, μπόλικο φαγητό και κρασάκι..
Ο συγκεκριμένος Άγιος έχει μάλιστα και το ιδιαίτερο προσονύμιο (και .. χαρακτηριστικό!) ως ο «Αι Γιώργης ο .. ξεχρεωτής» (!) μιας και σύμφωνα με τοπικό μύθο, είχε βοηθήσει πιστό που προσευχήθηκε με αυτόν το «σκοπό» και την ελπίδα, να αποπληρώσει τις .. οφειλές του.
Η εκκλησία πάντως, στην όμορφη τοποθεσία με θέα τις βορειοανατολικές περιοχές και παραλίες του νησιού, είναι γνωστή με αυτό το προσονύμο, οπότε σε ενδεχόμενη αναζήτησή σας, καλό θα είναι να αναφερθείτε στο συγκεκριμένο «χαρακτηριστικό» του Αγίου!

Μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Αγίου, υπάρχει επίσης στον Καρτεράδο, «πίσω» απο τα νεόδμητα εμπορικά κέντρα του οικισμού, το οποίο γιορτάζεται απο οικογένεια του οικισμού κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής του, ενω λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις κι αρκετές ακόμη ημέρες του χρόνου.

Και, μιας και η Σαντορίνη τιμά «για τα καλά» τον Άγιο «έχοντας» στο όνομά του αρκετές εκκλησίες, αξίζει να αναφερθούμε και στον Αι Γιώργη του Εμπορείου, μια μικρή εκκλησούλα που βρίσκεται «επάνω» στον κεντρικό δρόμο Εμπορείου – Περίσας, στην περιοχή και ευρύτερα στην -δημοφιλή- παραλία, η οποία έχει πάρει το όνομά της απο τον συγκεκριμένο Άγιο...

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται απο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Οίας και του Βουρβούλου.