Παρασκευή, Μαΐου 04, 2007

  • Παρασκευή 5.5.2007
  • Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο (12.30) σύσκεψη στο λιμεναρχείο Θήρας με θέμα την πορεία των εργασιών απορρύπανσης αλλά και το ενδεχόμενο απάντλησης των πετρελαιοειδών του Sea Diamond. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΕΝ Γιάννη Τζοάννου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης
  • Την θεατρική παράσταση «κάλλιο αρκά παρά ποτέ» παρουσιάζει η ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα «Άλλος με τη βάρκα μας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας, σήμερα στο Οινοποιείο Μπουτάρη και το Σάββατο 6 Μαίου, στο Μπελλώνειο.
    Η είσοδος ελεύθερη, .. ωραία και για παιδιά άνω των 15 ετών.
  • Φιλαρμονική έχει αύριο και…
    Τη δεύτερη μουσική της παράσταση θα δώσει η Φιλαρμονική αύριο στις 20.30 στο Μπελλώνειο. Η μουσική ομάδα δραστηριοποιείται από το 2001 υπό τη μουσική καθοδήγηση του καθηγητή μουσικής Βενέδικτου Λαναρά και αριθμεί 30 μαθητές.
    Μεγάλη η γκάμα μουσικών ακουσμάτων και θα ακουστούν από Σαντορινιές καντάδες, μέχρι παραδοσιακή μουσική της Νέας Ορλεάνης και των Βαλκανίων.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Κυριακή με μπυροκατάνυξη και …. γιορτή Μπύρας διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στη μπυραρία "Question"στην Περίσσα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας. Θα προσφερθεί δωρεάν γερμανική βαρελίσια, μπύρα ενώ θα γίνει και λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων του συλλόγου.
  • Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινά και το πρωτάθλημα σκάκι που διοργανώνει η ΔΕΠΟΤΑΘ. Οι αγώνες θα γίνουν στη Στέγη των Κοντοχωριανών από τις 17:00 μέχρι τις 20:00. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
  • Ενώ, ...στο Γυμνάσιο των Φηρών οι ημιτελικοί και τελικοί αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος βόλεϊ, Σάββατο και την Κυριακή στις 19:30 και στις 21:00... (το βράδυ της Κυριακής, ο τελικός)
  • Άνοιξε και σας περιμένει και φέτος η Έκθεση των αναπαραγωγών των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Νομικού όσο και στο Μουσείο του Μεγάρου Γκύζη. Πρόκειται για αναπαραγωγές, μιας και οι αυθεντικές όλο και σε κάποιες αποθήκες θα βρίσκονται
  • Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε την ζωή του στην άσφαλτο, στην στροφή του Μεγάλου χωριού στην Αγία Μαρίνα. Αναγκαίες κρίνονται πλέον οι προστατευτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Επικίνδυνος κρίνεται και ο δρόμος προς Οία.
    Διακοπή ρεύματος 08.00 -11.00 για την Κυριακή στο Φηροστεφάνι ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Πέμπτη, Μαΐου 03, 2007

  • Πέμπτη 3.5.2007
  • Χωρίς ραντάρ και βυθόμετρο μπήκε το Sea Diamond στην Καλντέρα ενώ φαίνεται ότι δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία συγκεκριμένα όργανα που πρέπει να λειτουργούν όταν το πλοίο πλησιάζει στη στεριά, με την εκδοχή του ανθρωπίνου λάθους να επιβεβαιώνεται.
  • Διακρίσεις για τα Σαντορινιά κρασιά. Το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό Challenge International du Vin 2007 που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία απέσπασε πριν λίγες μέρες το Vinsanto 8 ετών παλαίωσης της SantoWines, ενώ χρυσά βραβεία απέσπασαν τα κρασιά, στην πλειονότητά τους Vinsanto από όλα τα οινοποιεία του νησιού.
    Θετικά σχόλια απέσπασε το κοινό περίπτερο των εννέα οινοποιείων της Σαντορίνης στην έκθεση προϊόντων Μεσογειακής Διατροφής στο Μετρό στο Σύνταγμα την περασμένη εβδομάδα. Τα οινοποιεία που συμμετείχαν για να τα θυμόμαστε κιόλας είναι τα: Αμπελώνας Γαβαλά, Κάναβα Αργυρός, Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Μπουτάρη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαν... τωρινή Winery, Canava Roussos, SantoWines, Volcan Wines.
  • 4.2 από τους Έλληνες και 4από τους ξένους με άριστα το 5 παίρνει η Σαντορίνη.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους επισκέπτες της Σαντορίνης, όπως προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και παρουσιάστηκε στο 12ο Τουριστικό Πανόραμα πριν λίγες μέρες.
    Ο μέσος χρόνος διαμονής στο νησί είναι 6,5 βράδια με τα ξενοδοχεία να αποτελούν το κατεξοχήν κατάλυμα Ελλήνων και ξένων τουριστών. Όσον αφορά στην αγοραστική συμπεριφορά κατά μέσο όρο οι Έλληνες ξοδεύουν 725 ευρώ το άτομο ενώ οι ξένοι τουρίστες ξοδεύουν 770 ευρώ. Τα περισσότερα είδη που αγοράζουν είναι κατά σειρά: σουβενίρ, τρόφιμα και ποτά, γλυκά παραδοσιακά, κοσμήματα, είδη ρουχισμού. Σχετικά με τη συνολική εμπειρία της παραμονής στο νησί, η ομορφιά του φαίνεται οτι έρχεται να συμπληρώσει τις τυχόν άλλες αδυναμίες του ανθρώπινου παράγοντα.
  • Ενημερωτική συζήτηση με τους γονείς μαθητών της τρίτης γυμνασίου του γυμνασίου του Εμπορείου θα πραγματοποιήσουν αυριο το μεσημέρι στις 12.00 ο διευθυντής του ΕΠΑΛ και η κ. Φραγκάκου υπευθυνη γραφείου ΣΕΠ. Θέμα της συναντησης, οι εκπαιδευτικές επιλογές των μαθητών μετά το Λύκειο.
  • Συνάντηση με επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της νότιας πλευρας του νησιού πραγματοποίησε χθες ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Σιγάλας.

Τετάρτη, Μαΐου 02, 2007

  • Τετάρτη 2.5.2007
  • Mόνο λίγες ώρες χρειάσθηκαν οι τεχνικοί του Aviation Recorders της Φλώριδα για να "διαβάσουν" όλα τα καταγεγραμμένα του "μαύρου κουτιού" του “Sea Diamond” Σύμφωνα με τα στοιχεία, χωρίς ραντάρ και βυθόμετρο μπήκε το πλοίο στην Καλντέρα ενώ φαίνεται ότι δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία συγκεκριμένα όργανα που πρέπει να λειτουργούν όταν το πλοίο πλησιάζει στη στεριά, με την εκδοχή του ανθρωπίνου λάθους να επιβεβαιώνεται.
  • Κατά τ’άλλα, μαύρα πηχτά κομμάτια πετρελαιοειδών ανεβαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια της καλντέρας και συγκεντρώνονται από την εταιρία απορρύπανσης.
    Την βιντεοσκόπηση του ναυαγίου και την μελέτη για το ενδεχόμενο απαντλησης των καυσίμων συνεχίζει το σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ που βρίσκεται στη Σαντορίνη.
    Παρά τις συνεχείς καταθέσεις των αξιωματικών του πλοίου τόσο στην Εισαγγελία Νάξου όσο και στον ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού Παρασκευά Σαλίβερο, ακόμα δεν έχουν απαντηθεί τα ακριβή αίτια που ο πλοίαρχος Γιάννης Μαρίνος είχε "χαράξει λανθασμένη ρότα, η οποία έφερε το 142,9 μέτρων κρουαζιερόπλοιο κατευθείαν πάνω στην ξέρα και δεύτερον με ποιων εντολή το “Sea Diamond” οδηγήθηκε στον Αθηνιό και δεν παρέμεινε στα αβαθή των Φηρών, όπου και θα «καθόταν» και δεν θα απειλούσε τις ακτές και την θάλασσα του νησιού.
  • Σημειώνεται δε, ότι γραφειοκρατικοί ήταν οι λόγοι της πολυήμερης καθυστέρησης στην αναχώρηση του μαύρου κουτιού. Μακρά αλληλογραφία και περισσότερα από 50 έγγραφα απαιτήθηκαν για την οριστικοποίηση της μεταφοράς του.
  • Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε ότι οι έρευνες για τους δύο Γάλλους αγνοούμενους συνεχίζονται «σε θάλασσα και στεριά», υπονοώντας ότι εξετάζονται εκ νέου τα σενάρια που θέλουν τον αγνοούμενο Ζαν Κριστόφ Αλέν και την κόρη του να κατάφεραν να αποβιβαστούν από το κρουαζιερόπλοιο.
    Η δήλωση. έρχεται σε συνέχεια πληροφοριών που αναζωπυρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις οποίες τα ίχνη των δύο αγνοουμένων αναζητούνται και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως το Ηράκλειο και η Ηγουμενίτσα. Οι δηλώσεις Κεφαλογιάννη μεταφέρθηκαν ήδη στη σύζυγο του αγνοουμένου και προκάλεσαν την οργή της.
  • Την θεατρική παράσταση «κάλλιο αρκά παρά ποτέ» παρουσιάζει η ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα «Άλλος με τη βάρκα μας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 6 Μαίου, στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρα, Απριλίου 30, 2007

  • Δευτέρα 30.4.2007
  • Τώρα είναι που θα χρειαστούν για τα καλά τα σινούκ και τα μεταγωγικά της πολεμικής αεροπορίας, αυτήν τη φορά για να …. μεταφέρουν τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων από και προς τα Φηρά και τον Αθηνιό.
    Πολλά τα κρουαζιερόπλοια φέτος, κάτι όμως που δεν είναι διόλου ευχάριστο με δεδομένο ότι τα πλοία φθάνουν και αναχωρούν την ίδια ώρα με αποτέλεσμα η αποεπιβίβαση και μεταφορά των επιβατών με το τελεφερίκ ή με λάντζες στον Αθηνιό να είναι από προβληματική και χρονοβόρα έως αδύνατη.
    Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, περισσότερα από 9.000 άτομα θα φθάνουν στο νησί στον ίδιο χρόνο κάτι που κάνει την εξυπηρέτησή τους πολύ δύσκολη. 500 άτομα την ώρα δύναται να μεταφέρει το τελεφερίκ, ενώ ο Αθηνιός…. δεν είναι και στην καλύτερή του φάση.
    Την βεβαιότητα ότι «εάν δεν αλλάξει κάτι, σίγουρα θα ταλαιπωρηθεί κόσμος» εξέφρασε ο πρόεδρος της ένωσης λεμβούχων Μάκης Κανακάρης, σημειώνοντας ότι με το σημερινό καθεστώς των ελεύθερων θαλασσίων μετακινήσεων, πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν οι ώρες των δρομολογίων, κι αυτό ύστερα από ισχυρές πιέσεις. Σε Δήμο και Επαρχείο πέφτει "το μπαλάκι" για την εξεύρεση μιας εστω και προσωρινής λύσης για την διαχείρηση των επισκεπτών.
  • Σήμερα, και με καθυστέρηση αρκετών ημερών επέστρεψε στο νησί το σκάφος "Φιλία" του ΕΛΚΕΘΕ προκειμένου να ξεκινήσουν οι υποθαλάσσιες έρευνες για την μελέτη απάντλησης.
  • Παναγιωτακόπουλος, Κορφιάτης, και Παναγιώτης Ρήγας οι ομιλητές χθεσινής κομματικής εκδήλωσης των δημοτικών Οργανώσεων Θήρας και Οίας του Πασοκ.
    Υψηλότονη ρητορική και.. ομόλογα, παραίτηση Τσιτουρίδη, καθώς και η πρόγνωση για εκλογές των Οκτώβρη, τα θέματα που κυριάρχησαν.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων, ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα ,υπο την προϋπόθεση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, απασχόλησαν την προχθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ υπο την νέα της σύσταση. Ο διευθυντής της ΤΕΔΚ ενημέρωσε τους αιρετούς για το «υπο διαβούλευση» νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ το συμβούλιο αποφάσισε την διοργάνωση ημερίδας για την καλύτερη ενημέρωση για το θέμα.