Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

Ομιλία κ. Πατρικιάνου

Με συγκίνηση για τα πολύ ωραία λόγια που αντιγράψαμε -κι αυτό μας έκανε να τα μελετήσουμε λέξη λέξη- δημοσιεύουμε σήμερα την ομιλία του καθηγητή κ. Νίκου Πατρικιάνου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την βράβευση των αποφοίτων της σχολικής χρονιάς 2009-2010 και τον αποχαιρετισμό των καθηγητών κ. Πατρικιάνου και κας. Καταβάτη που συνταξιοδοτήθηκαν.



Η ομιλία

Η παρουσίας σας σε μια τέτοιου είδους σχολική εκδήλωση μας υποχρεώνει, όντας κι εμείς «σάρκα από την σάρκα» της Σχολικής Κοινότητας να απευθυνθούμε σύντομα και καταλλήλως σε ένα τόσο αγαπητό ακροατήριο.

Στους αγαπητούς γονείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε να επιμένουν στα παιδιά τους για την αναγκαιότητα της μόρφωσης στην ζωή τους. «παιδεία των εν ημίν μόνον εστίν αθάνατον και θείον» έλεγαν κορυφαίοι στοχαστές μας και ακόμη «μη θεωρείτε τίποτε ωφελιμότερο από την αγωγή των παιδιών σας με σκοπό να τα οδηγείτε στα καλά έργα με παραινέσεις και πειθώ».
Κι αυτό το μήνυμα κληρονόμησαν σε εμάς οι σοφοί παιδαγωγοί του ελληνισμού, για να το μεταβιβάσουμε κι εμείς στους νεότερους, αν βέβαια θέλουμε ακόμη να «μετέχουμε της ελληνικής παιδείας»

Στους αγαπητούς συναδέλφους ευχόμαστε σε όλο το δύσβατο δρόμο της σχολικής ανάβασης όσο αυτή κρατήσει για τον καθέναν, να συνεχίσουν να στέκονται μπροστά στους μαθητές τους όπως έχει εμπνευστεί τον ρόλο του δασκάλου ο αιώνιος παιδαγωγός, ο Πλούταρχος «αδιάβλητοι στην προσωπική τους ζωή, αψεγάδιαστοι στην συμπεριφορά τους και άριστοι για την κατάρτιση».

Και από εσάς αγαπητά μας παιδιά, ζητούμε μέσα από το στοργικό και έμπειρο λόγο των γονιών σας και των δασκάλων σας να συνεχίσετε να μαθαίνετε τι είναι καλό και τι αισχρό, τι δίκαιο και τι άδικο, τι γενικά προτιμητέο και τι απορριπτέο, να ευλαβόσαστε το θείον, να τιμάτε τους γονείς και τους δασκάλους σας, να σέβεστε τους μεγαλύτερους, να πειθαρχείτε στους νόμους, να αγαπάτε τους φίλους και την αλήθεια. Έτσι θέλει ο σοφός παιδαγωγός τον μαθητή. Γενικώς ικανό στον λόγο και την πράξη». Κι αυτό οδηγεί στο διαχρονικό πρότυπο του “καλού και αγαθού” που κάθε νέα γενιά πρέπει να επιδιώκει να κατακτήσει, εάν θέλει να είναι συνεχιστής μιας τόσο λαμπρής πολιτιστικής παράδοσης.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την σύντομη και από καρδιάς παραίνεση σας καλούμε να αναζητάτε πάντα καθ’όλη την διαδρομή σας στο Λύκειο, την «αρετή του μέτρου» που προάγει το πνεύμα, καλλιεργεί την ψυχή και ασκεί το σώμα, για να πληρωθεί το ρηθέν στα πλαίσια της κλασικής ελληνικής βιοθεωρίας «νούς ιγιής εν σώματι υγιεί»

Και από εμάς συγχαρητήρια στους αγαπητούς αποφοίτους μας της σχολικής χρονιάς 2009- 2010 για την επιτυχία τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στους αγαπητούς μαθητές της φετινής σχολικής χρονιάς και την ευχή : καλή και γενναία προσπάθεια στον καθημερινό σχολικό αγώνα για όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη μόρφωση, που είναι και ο υψηλός στόχος γονιών και δασκάλων.

ενημέρωση για το πρόγραμμα leader

Ενημέρωση για την 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER μας έστειλε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.

Παράλληλα μας καλεί στην παρουσίαση του προγράμματος
-και συγκεκριμένα του Άξονα 4 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη Της Ελλάδας 2007-
που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην ευθεία Πύργου-Φηρών
το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 στις 21:00 μ.μ.

λίγη εξωστρέφεια δεν βλάπτει..

Κρατικός Προϋπολογισμός του 11 ..


Με περικοπές επιδομάτων υπαλλήλων ΔΕΚΟ, αυξήσεις τιμολογίων και εισιτηρίων, απολύσεις 10.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, αλλά και εξοικονόμηση δαπανών από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την πάταξη της φοροδιαφυγής φιλοδοξεί η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του 2011 κατά 2% του ΑΕΠ και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας από την τρόικα.
Μέτρα συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. είναι περικοπές δαπανών, ενσωματώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπεται δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο απολύσεων.

Σκληρή ήταν η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού απ΄ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συνασπισμού για τον προϋπολογισμό,

Ο Προϋπολογισμός του 2011 ολοκληρώνει την προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την τρόϊκα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Τα νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13,5 δις δίνουν την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία αφού θα την βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης.
Τα νέα μέτρα βασίζονται σε μία εν πολλοίς πολιτικά μεθοδευμένη, αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους με την οποία για πρώτη φορά στα δημοσιονομικά χρονικά της χώρας, εντάσσονται οι ΔΕΚΟ και τα ελλείμματά τους στη γενική κυβέρνηση, - πράγμα που επίσης δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις χώρες της ΕΕ- εκτινάσσοντας έτσι έλλειμμα και χρέος.
Την στιγμή που η ανεργία εκτινάσσεται σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την χώρα μας, που όλοι οι δείκτες της ανάπτυξης καταρρέουν και ο πληθωρισμός απειλεί τα νοικοκυριά, οι πολιτικές περικοπών στα εισοδήματα και τις δημόσιες επενδύσεις αναδεικνύονται σε αυτοκαταστροφικές για την ελληνική οικονομία καταδεικνύοντας τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων για τον προϋπολογισμό,

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής. Τους τελευταίους 12 μήνες η κυβέρνηση επέβαλε όλα τα μέτρα που ήθελε. Μόνη σοβαρή παρέκκλιση από το πνεύμα του Μνημονίου, ήταν μέχρι τώρα η περαίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι πολίτες λοιπόν, που πληρώνουν ήδη πανάκριβο τίμημα, δικαιούνται εξηγήσεις τι πήγε στραβά και ποιοί ευθύνονται για τα 4 επιπλέον δις περικοπών και φόρων που καλούνται τώρα να επωμιστούν».

καμιά "γιορτή" - μόνο αιτήματα

Οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων μας διαβιβάζουν Δελτίο Τύπου της "Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία" για την ενημέρωση των κατοίκων του Νομού Κυκλάδων.
Σύμφωνα με αυτό,

3 Δεκέμβρη 2010 - Εθνική Ημέρα των ατόμων με αναπηρία - Όχι σε εκδηλώσεις συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού

Επιστολή στον Υπ. Εσωτερικών απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εν όψει της 3ης Δεκέμβρη Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, παραδοσιακά η 3η Δεκέμβρη αποτελούσε και αποτελεί ημέρα προώθησης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου κοινωνικής διαμαρτυρίας και κοινωνικής διεκδίκησης.

Η φετινή 3η Δεκέμβρη βρίσκει την πολιτεία και την κοινωνία της χώρας μας αντιμέτωπη με μία βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, της οποίας τα σημάδια έχουν γίνει ήδη εμφανή στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ., αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις των καιρών και την επώδυνη θέση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία, δε μπορεί παρά να εκφράσει -αυτή τη φετινή 3η Δεκέμβρη- τα αιτήματα του 10% του ελληνικού πληθυσμού συμπυκνωμένα σε μία μόνο φράση
«Το αναπηρικό κίνημα απαιτεί και διεκδικεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος για την αναπηρία σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας». Το αίτημα αυτό θα προβάλλει με τη διοργάνωση Πανελλήνιου-Παναναπηρικού Συλλαλητηρίου ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2010, ώρα 10:00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο πλαίσιο της φετινής 3ης Δεκέμβρη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, ζητά από τον Υπουργό και κάθε οργανωμένο φορέα της Πολιτείας που ανήκει στο δημόσιο τομέα, κάθε Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του να μην προχωρήσουν σε καμία εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα αναπηρίας. Η Συνομοσπονδία ζητά να γίνει σεβαστή η απόφαση του αναπηρικού κινήματος να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την οργανωμένη πολιτεία, κάθε οργανωμένο φορέα της Κοινωνίας και κάθε Έλληνα πολίτη ότι η φετινή 3η Δεκέμβρη δεν είναι μέρα γιορτής αλλά ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και κοινωνικής διεκδίκησης.

Επιπλέον, ζητεί η κοινωνικοπολιτική διάσταση αυτή να συμπεριληφθεί σε εγκύκλιο προς τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους φορείς Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, όπως και σε όλα τα Υπουργεία, ζητώντας να μην προχωρήσουν σε καμία εορταστική εκδήλωση, καθώς είναι αδιανόητο εν μέσω οικονομικής κρίσης να πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την αναπηρία.

Τέλος, την εποχή αυτή, που η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση χτυπάει πρώτα την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, δεν επιτρέπεται να γίνουν εκδηλώσεις συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού, οι οποίες πάντοτε βρίσκονται απέναντι στο αναπηρικό κίνημα και ενάντια στην πολιτική ατζέντα του.
Η 3η Δεκέμβρη 2010-Εθνική Ημέρα Ατόμων με αναπηρία είναι ημέρα από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία για τα άτομα με αναπηρία.
«ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την εκπρόσωπο της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τον Νομό Κυκλάδων κα. Παναγιώτα Βασιλικού στο κινητό τηλέφωνο 6977263886.

με τα φεγγάρια (τους)..

-δεν βγήκα δημοτικός σύμβουλος..
-(πλήγμα για την δημοκρατία.., εδω δεν έχουμε να φάμε..) ε, καλά δεν πειράζει κιόλας, βγήκανε άλλοι, την επόμενη δόση, καλά να είμαστε..
-έτσι λες;
-γιατί οχι..

Ο πόλεμος του φωτορεπόρτερ

ή ο πόλεμος γενικώς…

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενό τους στην Κυριακάτικη Καθημερινή (31.10.2010) o Γιάννης Μπεχράκης και ο Γιάννης Κόντος περιγράφουν τη μάχη επιβίωσης που δίνουν οι ελεύθεροι φωτοειδησεογράφοι σήμερα, σε ένα κείμενο που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα σε πολλά επαγγέλματα τα τελευταία χρόνια και κυρίως το τελευταίο διάστημα.

Η ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, το γεγονός ότι η ψηφιακή κάμερα του κινητού τηλεφώνου, μας καθιστά επίδοξους ή οιονεί φωτογράφους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τον ειδησεογραφικό χώρο στο σύνολό του, αποτελούν τα δυο βασικά αίτια της «αναγκαίας μετάλλαξης» του επαγγέλματός τους.

Η εμφάνιση επίδοξων ερασιτεχνών φωτογράφων και δημοσιογράφων «της διπλανής πόρτας», πλήττει, σύμφωνα με τον Γ. Κόντο και απαξιώνει την ειδησεογραφική εικόνα, η γνησιότητα της οποίας πλέον αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, καθώς σύμφωνα με τον Γ. Μπεχράκη, κανένα έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο δεν επιβιώνει χωρίς τη συνδρομή ενός μεγάλου πρακτορείου, η αναγκαστική μετάλλαξη αντικατοπτρίζεται στη μεταβολή των επαγγελματικών σχέσεων: «Το Ιντερνετ μετατρέπεται σε έναν υπερ-πελάτη για τον φωτορεπόρτερ. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πελάτης του Διαδικτύου αντικαθιστά, όσον αφορά τον freelancer φωτορεπόρτερ, τους “κλασικούς” πελάτες, τα πρακτορεία και τις εφημερίδες».

«Ο επαγγελματίας φωτορεπόρτερ δεν φωτογραφίζει ποτέ ένα συμβάν κατά τύχη, αυτό που τον διαφοροποιεί από τον ερασιτέχνη είναι η έρευνα και το βλέμμα του στον κόσμο. Ο επαγγελματίας έχει χρόνο να χτίσει το φωτορεπορτάζ του», υποστηρίζει ο Λερουά. «Την τελευταία εικοσαετία ζήσαμε την κατάρρευση της ποιότητας της φωτογραφίας που δημοσιεύεται στον Τύπο. Το πρόβλημα είναι ότι δημοσιεύονται όλο και λιγότερες φωτογραφίες ποιότητας. Στερώντας μας το μάτι του επαγγελματία φωτορεπόρτερ, τα μίντια μας κρύβουν τον κόσμο.

Κρίση και δεοντολογία
Η οικονομική κρίση επιταχύνει τη διαδικασία αυτοκάθαρσης στον τομέα του φωτορεπορτάζ, όπως και σε κάθε αντίστοιχο τομέα. Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, και σύμφωνα με τον Κόντο, έχει οδηγήσει πολλούς φωτογράφους στην αναζήτηση άλλων επαγγελμάτων. «Σήμερα το φωτορεπορτάζ επιβιώνει χάρη στα μεγάλα πρακτορεία όπως το Reuters, το Αssociated Press, το Getty, το AFP και το EPA. Μόνο οι πολύ λίγοι και πολύ καλοί θα επιβιώσουν τελικά», προσθέτει ο Μπεχράκης.

Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία υφίστανται ωστόσο με ηπιότερο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης. Ως μισθωτοί έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα των περικοπών, αλλά δεν έχουν φτάσει στο αδιέξοδο των ελεύθερων επαγγελματιών που πασχίζουν να πουλήσουν το υλικό τους στα φωτογραφικά πρακτορεία.

«Στην παγκόσμια αγορά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται πριν από αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση απλώς επιδεινώθηκε με το κλείσιμο αρκετών εντύπων, τις περικοπές προσωπικού και αμοιβών. Θεωρώ ότι η έξοδος από την κρίση έχει αρχίσει, αλλά θεωρώ απίθανο να επιστρέψει η αγορά στην προγενέστερη μορφή της», υπογραμμίζει ο Κόντος. Η νέα αυτή πραγματικότητα παραβιάζει, σύμφωνα με τον Κόντο, ηθικές και αισθητικές αξίες που αποτελούσαν την δεοντολογία του επαγγέλματος, υποβιβάζει την ποιότητα του επαγγέλματος εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα.

«Το επάγγελμα του φωτοειδησεογράφου δέχεται απανωτά “χτυπήματα” στις μέρες μας, κάποτε και από τους ίδιους τους φωτογράφους, οι οποίοι καταπατούν την ηθική του φωτορεπορτάζ, αλλά και από τους πελάτες (τις εφημερίδες και τα περιοδικά) που προωθούν μέτριους, φτηνούς φωτογράφους, πολλές φορές εφοδιάζοντας τους ίδιους τους δημοσιογράφους με χαμηλής ποιότητας κάμερες, βαφτίζοντάς τους εν μια νυκτί φωτορεπόρτερ. Ταυτόχρονα καταμετρούμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα καταπάτησης της ελευθερίας των φωτορεπόρτερ, με τους αστυνομικούς να απειλούν και να χτυπούν βάρβαρα ακόμα και τους διαδηλωτές, προκειμένου να υποδείξουν πότε και πώς θα τραβήξουμε φωτογραφίες», συμπληρώνει πικρόχολα ο Μπεχράκης.

«Το γεγονός ότι παραβιάζονται δεοντολογικοί κανόνες με κάνει να ελπίζω ότι αυτή η τάση θα είναι εφήμερη, όσο και η αξία του φωτογραφικού υλικού που διαχέεται από τα χέρια μη επαγγελματιών φωτορεπόρτερ», συμπληρώνει ο Κόντος.

Η εποχή των multimedia
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας αντικατοπτρίζεται στην σταδιακή επικράτηση του Διαδικτύου έναντι των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Η ανάπτυξη όμως του Ιντερνετ συνοδεύτηκε και από την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του βίντεο ως συνοδευτικού υλικού της πληροφορίας ή του κειμένου, και τον επακόλουθο παραγκωνισμό της φωτογραφίας.

Ο Γιάννης Μπεχράκης θεωρεί ότι έχει έρθει η εποχή του multimedia την οποία ο φωτορεπόρτερ δεν μπορεί να αγνοήσει, υπερασπίζεται ωστόσο με πάθος τη φωτογραφία, ποντάροντας στην καλλιτεχνική και αισθητική της αξία: «Πιστεύω ότι η καλή φωτογραφία και το καλό φωτορεπορτάζ διαθέτει μεγάλη υποβλητική δύναμη και γι’ αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το βίντεο. Απλώς ο πήχυς έχει ανέβει πολύ».

Ο Κόντος από την πλευρά του θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη ευνοεί τον φωτορεπόρτερ, καθώς το βίντεο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο όπλο στα χέρια του. «Οι σύγχρονοι φωτοδημοσιογράφοι έχουν εντάξει την κινούμενη εικόνα και την παραγωγή πολυμέσων στη δουλειά τους, διευρύνοντας το δημιουργικό τους πεδίο. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν επαγγελματικές διεξόδους και σε άλλες αγορές. Το Διαδίκτυο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελεί τον καλύτερο και τον πιο ανέξοδο τρόπο διακίνησης της εικόνας».

«Το multimedia είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Δεν μπορεί ένας φωτορεπόρτερ να φτιάξει μόνος του ένα ντοκιμαντέρ για το Ιντερνετ: να τραβήξει βίντεο, να φτιάξει κείμενα και ερωτήσεις, να πάρει συνεντεύξεις και να κάνει την φωτογραφική του δουλειά», υποστηρίζει ο Λερουά. «Ο αντίκτυπος της σταθερής εικόνας δεν συγκρίνεται με την φευγαλέα εντύπωση της κινούμενης. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί κανείς να ξεχωρίσει 300 εικόνες που συνοψίζουν την εποχή μας, ενώ μετά βίας δέκα βίντεο», προσθέτει ο Γάλλος.

Οι δύο Ελληνες φωτορεπόρτερ παρακολουθούν τις αλλαγές και συμφωνούν ότι στο τέλος θα επιβιώσει ο σοβαρός επαγγελματίας, αυτός που θα επιδείξει τις μεγαλύτερες ικανότητες προσαρμογής. Η ανελέητη μάχη της επιβίωσης έχει αρχίσει για τα καλά• το φωτορεπορτάζ δείχνει, όπως λέει ο Κόντος, να απομακρύνεται από τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ως προς την ουσία του: να προσφέρει εικόνα και πρόσωπο στην είδηση.

ένα καλώδιο ρε παιδιά...


(πρόλογος, ή εισαγωγή.. πάλι καλά που είμαστε μετριοπαθείς άνθρωποι και δεν έχουμε φιλοδοξίες -ή οράματα!- να συνδέσουμε υπογείως ή υπεργείως τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, να κάνουμε δηλαδή οτι έγινε και στην Μάγχη με την γνωστή σύραγγά της...)

Ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, κατέθεσαν από κοινού ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα τον κίνδυνο του μπλάκ άουτ σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση οκτώ νησιών των Κυκλάδων (Σύρος, Μύκονος, Μήλος, Πάρος Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος και Κουφονήσια) κινδυνεύει να διακοπεί, εξαιτίας της καθυστέρησης της αδειοδοτικής διαδικασίας της υποβρύχιας σύνδεσης των ανωτέρω νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην κοινή ερώτησή τους οι κ. Βρούτσης και Γιαννάκης ζητούν από την Υπουργό τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων, καθώς και να ενημερωθούν για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ερώτηση,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση οκτώ νησιών των Κυκλάδων (Σύρος, Μύκονος, Μήλος, Πάρος Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος και Κουφονήσια), κινδυνεύει να διακοπεί και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και με την χειμερινή περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών.
Ως βασική αιτία αυτής της ενδεχόμενης κατάστασης, αναφέρει η ΡΑΕ, την καθυστέρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας της υποβρύχιας σύνδεσης των ανωτέρω νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Γεγονός, που αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών που διασυνδέονται, δεδομένου μάλιστα, ότι οι τοπικοί σταθμοί παραγωγής, ενόψει της προγραμματισμένης διασύνδεσης, δεν ενισχύονται πλέον και ως εκ τούτου η δυναμικότητά τους επαρκεί οριακά για τα αμέσως προσεχή έτη.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα στα οποία «σκοντάφτει» η διασύνδεση είναι:
Η αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός στη Μύκονο.
Η κατασκευή παράκαμψης του δρόμου στο ενεργειακό κέντρο Λαυρίου.
Η έγκριση εγκατάστασης υποσταθμών σε Πάρο και Νάξο.
Η οριοθέτηση του αιγιαλού στη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο.
Η χορήγηση άδειας για εκτέλεση τεχνικών έργων στον αιγιαλό, την παραλία και τη θάλασσα σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο και Τήνο.
Ο χαρακτηρισμός των οικοπέδων ως δασικά ή μη σε Σύρο, Πάρο και Νάξο.

Δημιουργείται, λοιπόν, ένας εύλογος προβληματισμός στις Κυκλάδες σχετικά με την έκβαση του ζητήματος, ενώ παράλληλα εντείνεται η αναστάτωση και η αγωνία των νησιωτών, οι οποίοι βλέπουν ότι η ολιγωρία που δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύντομα θα τους βυθίσει στο σκοτάδι. Επειδή, η όποια επιπλέον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας διασύνδεσης, κάνει ορατό τον κίνδυνο του μπλάκ άουτ σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων.
Επειδή, η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών, αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να διασφαλίζει τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης και παροχής υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες της.
Υπάρχει, πράγματι κίνδυνος αιφνίδιας διακοπής της ηλεκτροδότησης στα ανωτέρω νησιά και αν ναι ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να τον αποτρέψει ;
Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα ;

Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

Βρούτσης για τρόικα

και η ζωή συνεχίζεται...

Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή το αδιέξοδο που προέκυψε στη συνάντηση τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η προχειρότητα και το διαπραγματευτικό έλλειμμα που διαπιστώσαμε όλοι, τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το Μνημόνιο (μετά από πολυήμερες μυστικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα), επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Σήμερα, μπροστά στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, διστάζει να το υλοποιήσει, υπεκφεύγει και προσπαθεί να παζαρέψει.
Με την επιπόλαιη και ενδοτική της στάση, άνοιξε το δρόμο για αμοιβές ακόμη και κάτω από τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ – 739 € το μήνα για πλήρη εργασία).
Εκεί, είναι το μεγάλο πρόβλημα, η μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανατροπή. Πλήρης εργασία, με αμοιβή κάτω από το όριο της φτώχιας.
Έτσι, όμως, δεν κερδίζεται το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Η συμπίεση των αμοιβών σε επίπεδα φτώχιας δεν είναι λύση. Η Ν.Δ. τάσσεται θετικά στην ποιοτική εργασία, σε ισορροπία, όμως, με την αναγκαία ευελιξία.
Η ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων της ανταγωνιστικότητας της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται:

Ποιοτική εργασία σε ισορροπία με την αναγκαία ευελιξία
Άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Περαιτέρω αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία
Επένδυση στην επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση
Βελτίωση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων
Άρση των στρεβλώσεων στο πεδίο της μεσολάβησης και της διαιτησίας

Όλα όσα παρακολουθούμε σήμερα, είναι επικίνδυνοι πειραματισμοί που επιβαρύνουν την αγορά εργασίας και καθηλώνουν την Ελληνική οικονομία.
Το Μνημόνιο δεν δίνει λύσεις, αντίθετα σωρεύει προβλήματα».

Νίκος όπως Γιώργος..

(συμπληρωματικό, ως προς το γενικότερο κλίμα..)

Λέτε; μακάρι να δικαιωθεί -σε τοπικό επίπεδο, βεβαίως βεβαίως- ο δήμαρχος της Σαντορίνης, καλή όπως καλή ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός - αφού τα ξέρεις γιατί δεν τα λές, που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η καθαριότητα της Ελλάδας, sorry, η οικονομία, ήθελα να πώ...

συμπληρωματικό Νο2,
ναι μεν αλλά, άμα βγαίναμε κάθε μέρα, ή έστω μέρα παρά μέρα, και λέγαμε "ζήτω-ζήτω ο πρωθυπουργός"  τότε κάτι δεν θα πήγαινε (στα) καλά (μας)....

Ακόμη γελάμε... άκου 7 άτομα για την καθαριότητα της Σαντορίνης..  με 7 άτομα ούτε ξενοδοχείο της Σαντορίνης δεν καθαρίζεις, οχι την Σαντορίνη ολόκληρη...
Μακάρι να βρούν λύσεις και τρόπους οι αρμόδιοι, διαφορετικά δεν μας βλέπω καθόλου καλά.. (απο τα σκουπίδια και τη σκόνη..)

Ακόμη.... φοβάμαι. Μην αλλάξουν τελικώς τα Π.Δ. (προεδρικά διατάγματα σημαίνει αυτό) σχετικά με τους όρους δόμησης στην Σαντορίνη και δοθεί ως εκ τούτου η δυνατότητα να φτιάχνουμε νόμιμους ΧΥΤΑ και αφαλατώσεις και τότε.... τι επιχείρημα θα ευε-βρεθεί για την μη υλοποίησή τους;
Μήπως οτι τώρα που βρήκαμε τον χώρο, "χάσαμε" τα λεφτά;
Μακάρι να 'ξερα...

αφού τα ξέρεις γιατί δεν τα λές... (τα λέω!)

Για να αποφευγονται οι παρερμηνείες...
ή,  δαυίδ και γολιάθ..

Κι επειδή δουλειά του ελληνικού Τύπου και των Μέσων γενικώς, είναι να ασκούν κριτική στα "κείμενα" κυρίως των κυβερνόντων, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να λέμε και να γράφουμε και τα καλά. Πόσο δε μάλλον όταν προέρχονται απο αξιόπιστες (;) μα κυρίως μεγάλη αναγνωρισημότητας και επιρροής Μέσα.


δικαίωση για τον Γιώργο
Με τον έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τάσσονται οι «Financial Τimes» για την κριτική του στο Βερολίνο, ενώ συνεχίζεται το ντόμινο αντιδράσεων και από άλλους ευρωπαίους παράγοντες και τραπεζίτες.

Παράλληλα, διευρύνεται στην Ευρώπη το αντιγερμανικό μέτωπο...
Αυστηρή κριτική δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ ΣτροςΚαν και το αφεντικό της (της τράπεζας...)  Ντόιτσε Μπανκ Γιόζεφ Ακερμαν για τους χειρισμούς της στο θέμα της κρίσης που μαστίζει την Ιρλανδία και ολόκληρη την Ευρώπη. Πιέσεις να βρεθεί διέξοδο ασκεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Παπανδρέου είπε δυνατά αυτό που συζητιόταν για εβδοµάδες

Υπέρ του Γ. Παπανδρέου στην κόντρα µε τη Γερµανία τάσσονται οι «Financial Times» µετά τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού ότι η στάση του Βερολίνου στην κρίση αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας για χώρες της ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου όταν χτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου για την πολιτική του Βερολίνου, «είπε δυνατά αυτό που κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωµάτες συζητούσαν µεταξύ τους για εβδοµάδες», ανέφερε η βρετανική εφηµερίδα σε δηµοσίευµα µε κύριο θέµα τη συνεχώς κλιµακούµενη δυσαρέσκεια των υπόλοιπων Ευρωπαίων για την πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο.
Οπως γράφουν οι «Financial Times» η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων προς την κ. Μέρκελ άρχισε να αυξάνεται και πλέον η γερµανική κυβέρνηση έχει φτάσει σε σηµείο να φέρνει άλλους ευρωπαίους ηγέτες σε δύσκολη θέση προκειµένου να αυξήσει τη δηµοτικότητά της στους γερµανούς ψηφοφόρους. Τα σχόλια που έχουν γίνει κατά της Γερµανίας «κάποιες φορές δεν µπορούν να δηµοσιευτούν», είπε µε νόηµα στους «Financial Times» ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντάνιελ Γκρος. Ακόµη και παραδοσιακοί σύµµαχοι της Γερµανίας όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία εγείρουν ερωτηµατικά για τη στάση του Βερολίνου, συµπληρώνει η βρετανική εφηµερίδα.

..κι όπως λέγαμε και χθές στο ραδιόφωνο, "όταν τσακώνονται οι ιπποπόταμοι (κατα κανόνα) την πληρώνουν τα βατραχάκια". Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν ξέρουν τι (τους) γίνεται, ούτε οτι δεν μπορούν να το μολογήσουν κιόλας....

πολιτιστικός σύλλογος Θήρας - μαθήματα ζωγραφικής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας με ανακοίνωσή του μας ενημερώνει οτι απο 1ης Δεκεμβρίου ξεκινούν μαθήματα Ζωγραφικής - Αγιογραφίας και Κατασκευών για ενήλικες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη για την διδασκαλία κ. Έφη Κολάρου στο τηλέφωνο 6973920319
Οι εγγραφές γίνονται κάθε Δευτέρα 18.00-20.00 στα γραφεία του Συλλόγου στο Εμπορείο ή κατόπιν ραντεβού.

1ο Διεθνές φεστιβάλ-έκθεση παραδοσιακών προιόντων

Ενημέρωση για την πραγματοποίηση του "1ου Διεθνούς φεστιβάλ-έκθεσης Παραδοσιακών Προιόντων" λάβαμε απο την εταιρία www.traditionalproducts.gr 

Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις απο ολόκληρη την Ελλάδα και την οποία θα επισκεφθούν ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες (εταιρίες - έμποροι) απο την εγχώρια και διεθνή αγορά.


Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της διοργανώτριας στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Στην εποχή της πλήρους βιομηχανοποίησης, το φεστιβάλ-έκθεση Παραδοσιακά προϊόντα του Κόσμου 2010 έρχεται σαν εναλλακτική λύση για να αναδείξει μικρότερες παραγωγές προϊόντων, χειροποίητων ή βιοτεχνικών. Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση όπου συναντάτε η παράδοση με το σήμερα.
Προϊόντα, τέχνες και τεχνικές από όλο τον κόσμο, που διαμορφώθηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου από ανάγκες, εμπειρίες, αλλά και κυρίως από πολύ μεράκι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό.
To Διεθνές Φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο ενότητες:
1. Στα πολιτιστικά δρώμενα
Σε κατάλληλους διαμορφωμένους χώρους θα πραγματοποιηθούν:
Παρασκευή φαγητών για την ανάδειξη των τοπικών κουζινών, Μουσικές παραστάσεις, Χορευτικές παραστάσεις, Εικαστικές εκθέσεις
2. Στην Εμπορική έκθεση. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν με ξεχωριστά περίπτερα: Παραδοσιακά τρόφιμα, ποτά και γλυκά,  Αρωματικά φυτά, βότανα, μπαχαρικά, Είδη λαϊκής τέχνης, Υφάσματα, κεντήματα, υφαντά, Ξυλόγλυπτα, μπρούτζινα, χάλκινα, Κεραμικά, αγγειοπλαστική, αγάλματα, κούκλες, Αργυροχρυσοχοΐα, πολύτιμοι λίθοι, Υαλουργία, φυσητό γυαλί, Τουριστικοί προορισμοί, τουριστικά είδη, Εκκλησιαστικά, βυζαντινές εικόνες, θρησκευτικά είδη, Παραδοσιακά μουσικά όργανα, Λαϊκός πολιτισμός, θέατρο σκιών, μαριονέτες, Φορείς, ενώσεις, σύλλογοι κ.ά.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι: Η ανάδειξη προϊόντων όχι τόσο διαδεδομένων στο ευρύ κοινό, Εμπορικές συμφωνίες μεταξύ εκθετών και επισκεπτών, Ενημέρωση του αγοραστικού κοινού.

Η έκθση θα πραγματοποιηθεί 2-5/12/2010  10:00 - 20:00 στο Expo Athens στην Ανθούσα.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΩΡΩΝ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (BSEC-BC). Επίσης την αιγίδα φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων όπως το ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ και του ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, και με χορηγούς επικοινωνίας σημαντικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

"Όλοι για λίγους, λίγοι για όλους..." - μια ιστορία για την περαίωση

Μια μικρή ιστορία που "θυμήθηκε" με αφορμή την «περαίωση» (την γνωστή επίκαιρη φορολογική διαδικασία) μας έστειλε (η αλήθεια είναι πριν απο μερικές ημέρες και την ανεβάζουμε με μικρή καθυστέρηση) ο κ. Βουδούρης. Η "αλληγορική" ιστορία έχει το ενδιαφέρον της κι εμείς την ανεβάζουμε με την ελπίδα οτι μπορεί να συμβάλει να δείτε τα πράγματα με μια πιο ανάλαφρη διάθεση (τουλάχιστο..)

Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να βάλουμε ως τίτλο στην ανάρτησή μας,
"Όλοι για λίγους, λίγοι για όλους..."

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα θέλαμε να δούμε να επιβεβαιώνεται το "φινάλε" της μικρής αυτής ιστορίας ...

Μια μικρή ιστορία που θυμήθηκα με αφορμή την «περαίωση»

Μια φορά και έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, βρέθηκα σ’ ένα μικρό χωριό απομονωμένο, όπου είχε γίνει ένας φόνος. Ήρθε η αστυνομία, ήρθαν και οι δικαστικές αρχές και όλοι μαζί συζήτησαν τι πρέπει να κάνουν. Ήταν προφανές ότι ο ένοχος ήταν ένας από τους κατοίκους του χωριού. Κάποιος λοιπόν πρότεινε να ελέγξουν τι έκαναν οι τριάντα κάτοικοι του χωριού τη μέρα του φόνου. Ένας άλλος όμως παρατήρησε ότι αυτό θα ήταν πολύ χρονοβόρο και ενδεχομένως δύσκολο. Ο πρώτος αντέτεινε ότι ήταν θέμα δικαιοσύνης, ότι έπρεπε να βάλουν τα δυνατά τους και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον ένοχο με τουλάχιστο 30 χρόνια φυλάκιση.
Πάνω στην συζήτηση αυτή πετάγεται τότε ένας τρίτος λέγοντας: «έχω μια πολύ καλή ιδέα. Θα μαζέψουμε όλους τους κατοίκους του χωριού και θα τους ζητήσουμε να δεχτεί ο καθένας τους να τιμωρηθεί με ένα χρόνο φυλάκιση. Όποιος δεν δεχτεί, θα του πούμε ότι θα πρέπει τότε αυτός να αποδείξει ότι είναι αθώος, κάτι βέβαια ιδιαίτερα δύσκολο, αβέβαιο και τελικά επικίνδυνο για τον ίδιο. Οπότε όλοι θα δεχτούν. Έτσι, εμείς, και θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, έχοντας τιμωρήσει τον φόνο με τριάντα χρόνια φυλάκιση, και το βράδυ θα προφτάσουμε να γυρίσουμε σπίτι και να κοιμηθούμε με την συνείδηση ήσυχη».
Έτσι και έγινε. Όλοι οι κάτοικοι δέχτηκαν, απρόθυμα είναι αλήθεια, την ετυμηγορία και εξέτισε ο καθένας τους ένα τμήμα του συνόλου της ποινής. Αποκομίζοντας βέβαια την πεποίθηση ότι εφόσον δεν έχει σημασία ποιος κάνει ένα κακούργημα, μάλλον συμφέρον είναι να το πράττει κάποιος προς όφελός του.
Δεν ξαναγύρισα ποτέ σε αυτή την χώρα. Αρκετά χρόνια μετά όμως άκουσα από κάποιους ταξιδιώτες, ότι η εγκληματικότητα έχει εκτιναχτεί στα ύψη σ’ αυτό το μικρό χωριό.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι γιατρός, Βουλευτής Μεσσηνίας του Πασοκ, ενω έχει αναπτύξει σημαντική εθελοντική δράση στην Ελλάδα και τον κόσμο με βάση την ιδιότητά του.

έρευνα για τον τουρισμό

Για το αποτέλεσμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνεργασίας και δουλειάς μας ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα το τμήμα και η ομάδα που αχολείται με τον Τουρισμό.
Πρόκειται για την συνεργασία ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν (Darwin University) της Αυστραλίας στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται μια έρευνα που αποσκοπεί στη διερεύνηση της χρήσης του κοινωνικού διαδικτύου για την συλλογή και τη διαχείριση της γνώσης στην τουριστική βιομηχανία. Για την υλοποίηση της έρευνας έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, στο οποίο μπορείτε και καλείστε να συμετάσχετε ακολουθόντας την διευθυνση :

http://www.kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=HOELMK_f9f993c1



Στην έρευνα μπορούν και καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία. Η έρευνα πραγματοποιήται αρχικά στο Αιγαίο ενω θα συνεχιστεί σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το ερωτηματολόγιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, και μόνον οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ικανές να τους προβληματίσουν επάνω και καίρια ζητήματα σχετικά με το τουριστικό προιόν, ενω οι όλες απαντήσεις να μελετηθούν ώστε να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην σημερινή συγκυρία.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι κυρίες Μαριάννα Σιγάλα απο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Καλοτίνα Χαλκίτη απο το Darwin University.

Καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την Πανελλαδική Έρευνα για τον τουρισμό θα μπορέσετε να έχετε την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου κατα την διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής "έχουμε και λέμε" (9-11 πμ) στον "Σαντορίνη 106.4" όπου θα μιλήσει η κ. Μαριάννα Σιγάλα.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου,

Κοινωνικό Διαδίκτυο και Διαχείριση Γνώσης στην τουριστική βιομηχανία.

Τα εργαλεία του κοινωνικού διαδικτύου (όπως ιστολόγια, wikis, κοινωνικά δίκτυα κλπ.) παρέχουν σήμερα στους χρήστες τους όχι μόνο μία καινούρια πηγή πληροφόρησης, αλλά και μία συνεργατική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να συνεργαστούν με άλλους έτσι ώστε να εντοπίσουν, να μοιραστούν και να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες. Έτσι, για παράδειγμα η χρήση του κοινωνικού διαδικτύου δίνει την ευκαιρία σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού να βρουν, να διαβάσουν, να συζητήσουν, να σχολιάσουν και να παράγουν ελεύθερα πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες διεθνείς και τοπικές εξελίξεις, τον ανταγωνισμό, την τουριστική ζήτηση, το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον κ.ά. Ταυτόχρονα, η γνώση που παράγεται μέσα από αυτές τις διαδραστικές συζητήσεις των χρηστών του κοινωνικού διαδικτύου καλλιεργεί αυτό που όλοι αποκαλούν ως η συλλογική νοημοσύνη των ομότιμων κοινοτήτων, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να προσδώσει σε κάθε χρήστης της έναν σημαντικό παράγοντα για την απόκτηση και δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Συμπερασματικά, η αξιοποίηση του κοινωνικού διαδικτύου από Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην απόκτηση και δημιουργία καινοτομίας και καλών πρακτικών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεών τους. Το τελαυταίο με τη σειρά του μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανταποκρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ευελιξία ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας στις εκάστοτε αλλαγές και εξελίξεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια αυτά, μια ομάδα ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν (Darwin University) της Αυστραλίας, διεξάγει μια έρευνα που αποσκοπεί στη διερεύνηση της χρήσης του κοινωνικού διαδικτύου (WEB 2.0) για την συλλογή και τη διαχείριση της γνώσης στην τουριστική βιομηχανία. Για την υλοποίηση της έρευνας έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε όλους του επαγγελματίες της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Εάν είστε επαγγελματίας του τουρισμού παρακαλούμε θερμά να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο αυτό, το οποίο δεν απαιτεί περισσότερα από 10 (δέκα) λεπτά. Η έρευνα είναι ανώνυμη, όλες οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν είναι απολύτως εμπιστευτικές και τυχόν μελλοντική δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Μπορείτε να βρείτε και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο στην παρακάτω ιστοσελίδα:
http://www.kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=HOELMK_f9f993c1

Η συμμετοχή και συμβολή σας στην έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη διάχυση και προώθηση των ευκαιριών του κοινωνικού διαδικτύου στην Ελληνική τουριστική βιομηχανία. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στον τύπο και το διαδίκτυο, και θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω δημόσια και ελεύθερη διαβούλευση.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας,
Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) & Καλοτίνα Χαλκίτη (Darwin University)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

Κόκκινος - περιοδεία

Σύμφωναμε ανακοίνωση του συνδιασμού "΄Νέα Εποχή για τα νησιά μας",
ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, θα βρίσκεται στην Ρόδο από την Πέμπτη 18 Νοέμβριου, έως και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου όπου θα περιοδεύσει και θα παρευρεθεί σε μια σειρά από συσκέψεις και συναντήσεις και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ.
Την Πέμπτη 18/11/2010 στις 06:30 μμ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, θα παραστεί στη συνεδρίαση των μελών της.
Την Παρασκευή 19/11/2010 στις 06:30 μμ, θα πραγματοποιηθεί στο «Ροδίνι» συνεδρίαση του περιφερειακού συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» παρουσία των υποψηφίων συμβούλων της περιφερειακής ενότητας Ρόδου και φίλων του συνδυασμού.
Το Σάββατο 20/11/2010 στις 09:00 πμ θα έχει συνάντηση με τον Νομάρχη και προσφάτως εκλεγμένο Περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου, κ. Μαχαιριδη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την λειτουργία της Περιφέρειας.

καθαριότητα..

Εγώ την Σαντορίνη θα την καθαρίσω!

Τις θέσεις αρκετών δημάρχων, αλλά και θεσμικών παραγόντων αναμένεται να εκφράσουν οι δηλώσεις του Δήμαρχου της Σαντορίνης Νίκου Ζώρζου ότι η Σαντορίνη παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα και τις απαιτήσεις της επιτρόπου (πως είναι δηλ. η Γερμανίδα καγκελάριος για την Ελλάδα...) θα πρέπει να είναι καθαρή από 1.1.2010 κι όχι από τον Μάιο οπότε και θα εγκριθούν οι συμβάσεις. «Με τις απαιτήσεις σας εξωθείτε τους φτωχούς Δήμους της Ελλάδας στην βρωμιά» φέρεται να απάντησε ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Θήρας στην Επίτροπο, σημειώνοντας ότι «καθαριότητα με 7 άτομα δεν γίνεται».
Τη στήριξή της στον Νίκο Ζώρζο πιθανολογείται ότι θα προσφέρει και η παράταξη της μειοψηφίας με ανακοίνωσή της στην οποία (θα) τονίζει πως «δεν αποτελεί λύση ένας μηχανισμός 'διάσωσης' που εξαρχής πνίγει -στα σκουπίδια- τους πιο αδύναμους Δήμους» και ότι «η παράταξη είναι απολύτως αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Δήμου να αντισταθεί την βρωμιά».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμάται πως ο Νέος Δήμαρχος θα επαναφέρει το θέμα με κάθε ευκαιρία, με στόχο να συγκροτηθεί ένα άτυπο μέτωπο δημάρχων με ανάλογα προβλήματα κόντρα στις δημοσιονομικές αποφάσεις.
Άλλωστε, αν και επισήμως δεν ομολογείται, οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Θήρας κατά των επιλογών της επιτρόπου, φαίνεται πως εκφράζουν τις θέσεις αρκετών Δημάρχων αλλά και θεσμικών παραγόντων της Περιφέρειας.
Είναι χαρακτηριστικό πως την Τρίτη το ενημερωτικό σηµείωµα, που διανέµεται στους ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου στα Φηρ΄΄α, φιλοξενούσε ανάλυση υπό τον τίτλο «Μήπως η Σαντορίνη έχει δίκιο;».

και για να μην παρερμηνευτούμε,
Το κείμενο βασίζεται στο ρεπορτάζ για την Ελληνική (με κομματική ομοψυχία παρακαλώ) αντίσταση στις χθεσινές ανακοινώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μετεκλογικό φωτο-ρεπορτάζ συνέχεια…

Με τους αμφορείς στο χέρι…

-Θα τους πάρουμε σπίτι μας Άγγελε;
-Όχι, μας τους δώσανε να τους δώσουμε…

(είναι συναινετικό το κλίμα σήμερα, «ιστορική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή 17 Νοεμβρίου, μιας και, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, «παλεύουν» από κοινού τις Γερμανικές δηλώσεις, συμφέροντα, επιδιώξεις…)

υπηρεσίες και βουνά ...(μ' αεροπλάνα και βαπόρια..)

αυτό δεν είναι σημειολογία, αυτό βγάζει μάτι...
Μου λέτε "δεν γράφεις για τις εκλογές, δεν γράφεις για τις εκλογές.." κι ομολογώ οτι προσπαθώ. Να μην γράφω για τις εκλογές.
Πλήν όμως, κι επειδή όλα έχουν την σημασία τους, αλλά κι επειδή αυτά τα πράγματα δεν γράφονται προεκλογικά, δύσκολα με τις πρώτες φωτογραφίες παίρνεις εκλογές, ενω με τις δεύτερες....


Λεζάντα: "απο υπηρεσία σε υπηρεσία" ή "246 υπηρεσίες σε 36 μέρες"









Τις πρώτες, (κανονικά) το σκέφτεσαι να τις ανεβάσεις ακόμη και στο φέιςμπουκ, για να τις δεί η παρέα σου δηλαδή να κάνει κόμεντ, γιατί, για δελτία Τύπου δεν κάνουνε στα σίγουρα... Ενω, στην δεύτερη περίπτωση οι φωτογραφίες έχουν τουλάχιστο στύλ. Και άποψη. Πως λέμε άποψη της Ακρόπολης απο το Μοναστηράκι;
Βλέπεις, διακρίνεις ενα όραμα. Αλλά και χωρίς όραμα να το δείς, βγάζουν εναν ευρωπαικπό "αέρα" έχουν αν μη τι άλλο, καλό styling ... σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση που βασίζεται στο σενάριο "φόρεσα οτι βρήκα πρόχειρο, έφαγα στο δρόμο δυό σουβλάκια κι πέρασα μια βόλτα απο 'δω να πιώ φραπέ και να κουβεντιάσουμε..."


Λεζάντα : "βουνό τα βλέπω τα σκουπίδια στην Αφάντου" ή "πολλά έχουν δεί τα μάτια μου, μ'αυτό μου φέρνει τρόμο..."

Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

Βρούτσης - ανακοίνωση εκλογές

Και οι πολιτικοί, μπλόγκερς είναι. Τα βλέπει δηλαδή ο καθένας τα πράγματα απο την δική του οπτική γωνία.  (κατ' επέκταση και ο κ. Βρούτσης, μπλόγκερ είναι....  Μάλιστα με τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα δείχνει να βελτιώνεται γενικώς, στον λόγο και τις τοποθετήσεις του, γιατί, εδω που τα λέμε, αμα έχεις να μελετάς και να μιλάς για το ασφαλιστικό και για άλλα σοβαρά ζητήματα, τι σου είναι να ξεπετάξεις, μια "περιφεριακή" ανακοίνωση.... Απο την άλλη, δε σου μένει και χρόνος να "κάνεις παιχνίδι" με τους υποψήφιους, τους λές, κύροι, βρείτε τα, γιατί εγω εχω επιτροπή στη Βουλή.... )

Στην σημερινή του ανακοίνωση ο κ. Βρούτσης βλέπει γαλάζιους τους περισσότερους δήμους των Κυκλάδων (οι "γαλάζιοι" το ξέρουνε; αλλά και να το ξέρουνε, δεν είναι εποχή για να τσακώνεσαι ετούτη....) ενω για το Πασοκ λέει οτι υπέστει συντριπτική ήττα στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων (οι "πασόκοι" το ξέρουνε; το ξέρουνε αλλά τι να κάνουνε -που κοντεύουνε να γίνουνε Σύριζα, πέντε πασόκοι, πέντε γνώμες, πέντε συνδιασμοί, .. πέντε τους είπε κι έδωσε ο κόσμος σε κάποιες περιπτώσεις...)

Σύμφωνα με την -μετεκλογική- ανακοίνωση του κ. Βρούτση,

«Οι Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την πορεία του τόπου μας.
Η νέα Αυτοδιοικητική Δομή, προβλέπει ισχυρές περιφέρειες, με περισσότερες θεσμικές αρμοδιότητες και λιγότερους Δήμους, χωρίς όμως τη συνδρομή των αναγκαίων πόρων.
Η νέα, με διευρυμένες αρμοδιότητες, Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, δεν θα πρέπει να αφήσει πίσω τις Κυκλάδες και εμείς είμαστε εδώ για να μην το επιτρέψουμε.
Οι νέοι λιγότεροι Δήμοι – ένας για κάθε ένα από τα νησιά μας – αποτελούν πρόκληση και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των νησιωτών.
Πολλά νέα πρόσωπα παίρνουν τις τύχες των Δήμων στα χέρια τους.
Συγχαίρω, όλους όσοι εκλέχθηκαν και τους εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.
Οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν. Προσδοκούν πολλά από αυτούς και δεν πρέπει να απογοητευτούν.
Συγχαρητήρια, επίσης, αξίζουν για τον αγώνα που έδωσαν και σε όσους δεν εξελέγησαν.
Η δημιουργική κριτική τους, αλλά και η συνεισφορά τους θα είναι χρήσιμη και αναγκαία στο Δήμο τους.
Είναι γνωστό, ότι οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές, δημιουργούν αρκετές φορές πολώσεις, εντάσεις και αμφισβητήσεις. Όλα αυτά δικαιολογούνται μέχρι και την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Στα νησιά μας, δεν χωρούν διαιρέσεις. Η επόμενη μέρα, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους.
Εγώ από την πλευρά μου, σας διαβεβαιώνω, ότι θα συνεργαστώ ειλικρινά και αποδοτικά με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες.
Ανεξάρτητα, από την πολιτική και κομματική αφετηρία των νέων Δημάρχων, θα σταθώ δίπλα στην κάθε προσπάθεια για λύση των προβλημάτων.
Πάνω απ’ όλα, μας ενώνουν οι Κυκλάδες και η αγωνία των συμπολιτών μας, για ανάπτυξη και ευημερία.
Η Ν.Δ., από τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, βγήκε ενισχυμένη, ενωμένη και πιο δυνατή. Το κεντρικό πολιτικό της μήνυμα για αποδοκιμασία των πολιτικών του Μνημονίου, βρήκε μεγάλη απήχηση στο εκλογικό σώμα.
Ειδικά, το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών στις Κυκλάδες, σηματοδότησε μια αλλαγή εποχής. Για πρώτη φορά, αρκετά νησιά μας έχουν Δήμαρχο που προέρχεται από τη Ν.Δ. ή είναι ανεξάρτητος από την κυβερνητική κηδεμονία.
Στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριπτική ήττα.
Πιο συγκεκριμένα:
Στην Άνδρο και στη Μύκονο, ήταν εξαφανισμένο.
Στη Νάξο, στη Μήλο και στη Σαντορίνη, αποδοκιμάστηκε και πραγματοποιήθηκαν ιστορικές ανατροπές.
Στην Πάρο το ισοδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να ικανοποιεί καθόλου τον κ. Ραγκούση.
Στη Σύρο, όπως είναι γνωστό, το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνάμεις της Ν.Δ.
Όμως, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου είναι ακόμη εδώ. Συνεχίζουμε να παλεύουμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και την ελάφρυνση των πολιτών απ’ τις επιπτώσεις της κρίσης και της πολιτικής του Μνημονίου.
Προτείνουμε ελπίδα, δίνουμε προοπτική, εγγυόμαστε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας».

απεργία της ΠΝΟ στις 23.11

(πρόλογος. τι, έτσι, άιντε-άιντε είναι οι απεργίες; .. θέλουνε προ-λόγους!)

Με σημερινή της ανακοίνωση η Διοίκηση της ΠΝΟ μας ενημερώνει οτι κατά την χθεσινή συνεδρίασή της απεφάσισε με μυστική ψηφοφορία την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας, με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την 06.00 της Τρίτης 23 Νοεμβρίου 2010 και λήξη την 06.00 της Τετάρτης 24 Νοεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της,

Όπως είναι γνωστό, η Διοίκηση της ΠΝΟ με το από 27-10-2010 Δελτίο Τύπου της, είχε ήδη ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι, ενώ εκπνέει σε λίγες εβδομάδες το τρέχον έτος, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα στις τάξεις των ναυτεργατών από την εκκρεμότητα αυτή.
Η ΠΝΟ αγωνίζεται ακατάπαυστα για την ικανοποίηση πάγιων, δίκαιων και ώριμων αιτημάτων της Ομοσπονδίας, όπως η αντιμετώπιση επί τέλους της μάστιγας της ανεργίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και βεβαίως το μείζονος και κυρίαρχης σημασίας ζήτημα της ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς που συνιστά κεντρικό άξονα και πρώτιστη σταθερά για την ΠΝΟ και τους Έλληνες ναυτεργάτες.
Ακόμη, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον άλλοτε εύρωστο και παλαιότερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ειδικότερα δε οι γνωστές σοβαρές περικοπές στις συντάξεις των απομάχων του κύματος που αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίες, ενώ είναι εκείνοι που διαχρονικά στήριξαν το Ταμείο τους με ασφαλιστικές εισφορές σε συνάλλαγμα, συνιστά μια απαξιωτική και οδυνηρή πραγματικότητα για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες.
Τέλος δε, η θλιβερή κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει η ναυτική εκπαίδευση, με ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων και ανυπαρξία υποδομών των κτιρίων, μη πρόσληψη διδακτικού προσωπικού στις ΑΕΝ, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ενθάρρυνση και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Στην παρούσα χρονική στιγμή όμως, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει απόλυτη προτεραιότητα για την Ομοσπονδία και τους Έλληνες ναυτεργάτες και αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα και σαν τέτοιο δεν επιδέχεται ουδεμία παραπέρα ολιγωρία από την εργοδοτική πλευρά. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η υπογραφή ΣΣΕ για τα Ακτοπλοϊκά-Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κοχ.
Στην συνέχεια, η Διοίκηση της ΠΝΟ με σημερινή απόφασή της διευκρινίζει ότι κατά την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης αυτή δεν θα συμπεριλάβει τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας.

παντρεμένη η .. ελεύθερη, η φάβα είναι μία..

Μια πολύ απλή και πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο εντυπωσιάζει. Με το πόσες φωτογραφίες και κείμενα και συνταγές απο ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο υπάρχουν σχετικά με την φάβα. Την φάβα της Σαντορίνης, Ή αλλιώς ένα απο προιόντα "σήματα κατατεθέντα" της Σαντορίνης.
Η αλήθεια είναι οτι τα τελευταία χρόνια η φάβα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν δοκιμάσει και πειραματιστεί με την γεύση της και με τους εκατοντάδες τρόπους που μπορεί κανείς να την μαγειρέψει και να την σερβίρει και όλοι φαίνεται να είναι εντυπωσιασμένοι. Πόσο μάλλον, θα σημειώναμε, ως προς την γεύση της όταν προέρχεται απο την Σαντορίνη εναν απο τους τόπους όπου η φάβα καλλιέργείται συστηματικά εδω και εκατοντάδες χρόνια.
Μάλιστα, κι αυτη είναι η αφορμή για την σημερινή αναφορά, πρόσφατα η φάβα απέκτησε και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Ο λόγος για τη φάβα Σαντορίνης που μόλις πριν από ένα μήνα εντάχθηκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για την πολύ σημαντική αυτη εξέλιξη μας είχε ενημερώσει άμεσα η Ένωση Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων, ενω σήμερα ανα-δημοσιεύουμε ενα απο τα καλύτερα κείμενα -και πολύ δημοφιλή στην Σαντορίνη, το κείμενο κυκλοφορεί απο ... μέιλ σε μέιλ τις τελευταίες ημέρες!- που γράφτηκαν με αφορμή την σημαντική αυτή διάκριση.
Πρόκειται για κείμενο που δημοσιευθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην εφημερίδα "Καθημερινή",
σύμφωνα με αυτό,

Φάβα Σαντορίνης, με αναγνώριση από Ε.Ε. - Πρωτοφανής η άνοδος της δημοτικότητάς της

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Ξανθιά, διάσημη και.. νοστιμότατη, απέκτησε πρόσφατα και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Ο λόγος για τη φάβα Σαντορίνης που μόλις πριν από ένα μήνα εντάχθηκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα βέβαια έρχεται το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να προστατεύσουν στην πράξη το μοναδικό προϊόν.

Ο κ. Γιάννης Νομικός είναι ένας από τους ελάχιστους νέους παραγωγούς φάβας στο νησί, ο οποίος μάλιστα καλλιεργεί αρκετά στρέμματα. Για την επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος έχει στήσει ένα μικρό εργαστήριο, ώστε να εξασφαλίσει τη συσκευασία και άρα την αυθεντικότητα της φάβας που πωλείται στην αγορά ως «φάβα Σαντορίνης».

Με το χέρι ψαχουλεύει την περυσινή εσοδεία, που από τον Μάιο «ξεκουράζεται» για τουλάχιστον οκτώ μήνες σε μεγάλα βαρέλια έτσι ώστε να στεγνώσει και να μπορέσει στη συνέχεια να αλεστεί. Η αγωνία του τώρα είναι τι θα γίνει φέτος.

Τις επόμενες ημέρες πρέπει να γίνει η σπορά και δεν έχει πέσει σταγόνα βροχής για να μαλακώσει το χώμα και να δεχθεί τους σπόρους. «Ο πατέρας μου έλεγε ότι τη φάβα τη σπέρνουμε του Αγ. Νικολάου στις 6 Δεκέμβρη. Πρώτα σπέρναμε στα κτήματα που ήταν κοντά στη θάλασσα. Ολα εξαρτώνται βέβαια από τα νερά» λέει ο κ. Νομικός.
«Το μυστικό»
«Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει καλή σοδειά;» ρωτάω τον κ. Πέτρο Φωστέρη που έχει έρθει στο εργαστήριο για κουβεντούλα. Επέστρεψε στο νησί μετά τη σύνταξη και τώρα καλλιεργεί φάβα για ιδιωτική κατανάλωση. «Οποιο είναι το μυστικό για κάθε σοδειά» με αποστομώνει. «Να έχει το φυτό νερό και φαγητό».

Η φάβα καλλιεργείται εδώ και 3.600 χρόνια στη Σαντορίνη σε λίγα στρέμματα, στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας. Κάθε οικογένεια παρήγε τη φάβα της, όπως είχε και το μποστάνι της. Τα ιδιαίτερα χώματα του νησιού, οι κλιματολογικές συνθήκες και, όσο και να φαίνεται παράξενο, η έλλειψη νερού έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος.

«Η δική μας είναι χρυσοκίτρινη, θα την ξεχώριζα από το χρώμα ανάμεσα σε χίλιες. Και στη γεύση είναι γλυκιά, καμία σχέση με τις άλλες» μου λέει λίγη ώρα αργότερα στο κατάστημα του συνεταιρισμού θηραϊκών προϊόντων, που έχει εκπληκτική θέα στην καλντέρα, ο διευθυντής του συνεταιρισμού Ματθαίος Δημόπουλος.
Η ποιότητα και οι δύσκολες συνθήκες παραγωγής δικαιολογούν, όπως μου εξηγεί, και την υψηλή της τιμή.
«Τα έξοδα καλλιέργειας ανά στρέμμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, φτάνουν τα 700 ευρώ. Χρειάζεται χειρωνακτική εργασία και η παραγωγή είναι μικρή και όχι σταθερή», λέει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες εκμηχάνισης. Μικρά ελαφριά τρακτέρ 25 - 50 ίππων ώστε να μη βουλιάζουν στα χώματα της Σαντορίνης χρησιμοποιούνται στην περιποίηση των χωραφιών. Ομως, ο ο παράγων «φύση» παραμένει πάντα απρόβλεπτος και καθοριστικός.
Ο κ. Γιάννης Νομικός εκφράζει με μεγάλη γλαφυρότητα τους κινδύνους για την παραγωγή. «Τις καλές χρονιές θα μαζέψεις 80 κιλά το στρέμμα. Ομως συχνά η παραγωγή καταστρέφεται.
Η φάβα κινδυνεύει από τα πάντα. Από τα πουλιά που τρώνε τους σπόρους όταν σπέρνεις, από τον αέρα που παίρνει τα λουλούδια πριν δέσουν καρπό, από τη μεγάλη ξηρασία και από έναν ξαφνικό καύσωνα, ακόμα και μια ημέρα πριν από τη συγκομιδή» διηγείται.
Οι παραγωγοί πουλάνε τη φάβα 9 - 10 ευρώ το κιλό. Στο ράφι βέβαια η τιμή συχνά διπλασιάζεται. «Σε αυτό εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, πρέπει να υπάρξει έλεγχος» λέει ο κ. Νομικός.
Αν και τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της φάβας Σαντορίνης σημείωσε πρωτοφανή άνοδο, από πέρυσι τον Μάρτιο παρατηρήθηκε πτώση των πωλήσεων.
«Συγκεντρώσαμε τους παραγωγούς που δίνουν τη φάβα στον συνεταιρισμό και δέχθηκαν να ρίξουν την τιμή του κιλού κατά ένα ευρώ. Ετσι έπεσε η τιμή και στην κατανάλωση και αυτό λειτούργησε θετικά» λέει ο κ. Δημόπουλος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η φάβα που πωλείται χύμα.
«Ερχεται ένας έμπορος, παίρνει από ένα παραγωγό 50 κιλά και έπειτα πουλάει στη λαϊκή ένα τόνο. Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι “Φάβα Σαντορίνης” με δύο ευρώ απλώς δεν υπάρχει», προσθέτει.

Χρυσή ευκαιρία για το νησί

Η φάβα σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές δεν λείπει τα τελευταία χρόνια από τον κατάλογο κανενός «γκουρμέ» εστιατορίου της πρωτεύουσας. Και βέβαια πάντα πρόκειται για «φάβα Σαντορίνης».
Στο νησί καλλιεργήθηκαν το 2010 1.680 στρέμματα με φάβα από 195 παραγωγούς, αλλά η παραγωγή ήταν πολύ πεσμένη.
Το 2009 καλλιεργήθηκαν 1.475 στρέμματα και το 2008, 960 στρέμματα. Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια της φάβας αυξάνεται.
Ωστόσο η παραγωγή δεν φτάνει για να καλύψει ούτε την εσωτερική ζήτηση. Μετά την ένταξη του προϊόντος στον κατάλογο των ΠΟΠ, η φάβα Σαντορίνης είναι και αναγνωρισμένα πλέον μοναδική. Πρέπει να παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο, από το φυτό Lthyrus clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών, από πιστοποιημένα αγροτεμάχια, μόνο στη Σαντορίνη και να αλέθεται από πιστοποιημένους μύλους.

Πολλοί στο νησί μιλούν για μία χρυσή ευκαιρία η φάβα Σαντορίνης να αποκτήσει τη φήμη ενός εξαιρετικού προϊόντος. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και να έχει το ανάλογο αντίκρισμα στην αγορά χρειάζεται προσπάθεια και έλεγχος. «Για αρχή, να σταματήσει εντελώς η διάθεση χύμα προϊόντος» λέει ο κ. Νομικός. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όταν πριν από πέντε χρόνια ο συνεταιρισμός αποφάσισε να συσκευάσει τη φάβα ήταν μια κίνηση που θεωρήθηκε κυριολεκτικά επανάσταση...

2 in a row..

2 στην σειρά δηλαδή,
μηνύματα απο τον απερχόμενο ΓΓ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

το πρώτο για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου, το δευτερο
(πολύ ακομπλεξάριστα) αναφέρεται στην ολοκλήρωση της θητείας του. "διορίστηκα! δεν έκανα κανένα έγκλημα" θα ήθελε να πεί με δυό λόγια ο κ. Μπρακουμάτσος, αλλά τέτοια λόγια δε λέγονται (απο πολιτικούς..)
το πρώτο,

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (ηρεμίστε, εδω Νότιο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο!)
η χαρακτηριστική εκείνη φωνή, που για πολλούς τότε κακόβουλους θεωρήθηκε η στιγμιαία έκφραση αντίδρασης, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ την Εθνική Ημέρα του Πολυτεχνείου, μαζί με τις φωνές και τους αγώνες δεκάδων ανθρώπων νέων, εργαζομένων, φοιτητών, επιστημόνων, από όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας.
Άραγε, εκείνη η ημέρα, σήμερα μας θυμίζει κάτι; Είναι πραγματικά για όλους μας Εθνική Ημέρα;
Το σίγουρο και δεδομένο είναι, ότι κάθε στιγμή το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ και επιπλέον όταν υπάρχει η Κοινή Συμμετοχική Μεγάλη προσπάθεια, ούτε η Κοινωνία, ούτε η Δημοκρατία, ούτε η Πολιτεία, ούτε οι Πολίτες, ούτε το Έθνος έχουν κάτι να φοβηθούν.
Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, Μεγάλη Ευθύνη για όλους μας.

το δεύτερο,

Με μεγάλη τιμή επιλέχτηκα το Δεκέμβρη του 2009 να υπηρετήσω ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από εισήγηση του Υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση και πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο με επέλεξε να εργαστώ για την κοινωνία των Πολιτών του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και να συνεργαστώ με όλους του θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.
Μέχρι σήμερα πιστεύω ότι το «πολεμήσαμε» και το «προσπαθήσαμε» όλοι μαζί!
Λίγο πριν τη λήξη της θητείας μου, δεν έχει καμία σημασία τι θέλω ή τι ανακοινώνουν τα ΜΜΕ, σημασία έχει ο Τόπος μας , οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ότι αποφασίσει ο Πρωθυπουργός θα το σεβαστώ και θα το τιμήσω γιατί πάντα έχω την αίσθηση ότι ανήκω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε μένα και έτσι σέβομαι κάθε απόφαση της Κυβέρνησης.
Σε αυτόν το ευλογημένο τόπο ήρθα με αισιοδοξία, αν φύγω θα αφήσω ένα κομμάτι από τον εαυτό μου σαν άνθρωπος, αν επιλεγώ να μείνω θα είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη τιμή και χαρά μου.

Μείωση ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες

Απο το τελευταίο newsletter της εταιρίας Ηλιότοπος, ενημερωνόμαστε για την εν λόγο πρόταση απο πλευράς επαγγελματιών του τουρισμού. Η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιη, με μοναδική ένσταση οτι θετική ανταπόκριση απο πλευράς κυβέρνησης θα ξεσήκωνε κύμα ενδιαφέρομένων επαγγελματιών απο άλλους χώρους για αντίστοιχες μειώσεις του φόρου. Ευχόμαστε η πρόταση να τύχει αξιολόγησης.

Πλήττεται καίρια η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11%, όταν οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία τους. Στη Γαλλία είναι 5,5%, στην Πορτογαλία και την Κύπρο 5%, στην Ισπανία 7% και στην Τουρκία 8%. Το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες συζητείται έντονα στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, φέρνει στη χώρα έσοδα άμεσης απόδοσης και έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

μήνημα αριθμός 432

Το φετινό μήνυμα του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτη Ρήγα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η αυθόρμητη και ανιδιοτελής εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973, αποτελεί ύψιστο παράδειγμα θυσίας του λαού μας, που εξέφρασε δυναμικά την αντίστασή του κατά της καταπίεσης και του παραλογισμού ενός αυταρχικού - χουντικού καθεστώτος. Μιας θυσίας που μετασχημάτισε την οργή και την απελπισία των Ελλήνων σε προοπτική ελπίδας.
Μέσα από εκείνο τον αγώνα κερδισμένοι βγήκαμε όλοι, αλλά κυρίως το δημοκρατικό πολίτευμα, που έγινε ισχυρότερο. Και αυτό αποτελεί για μας ιερή παρακαταθήκη, καθώς η ενίσχυση της Δημοκρατίας είναι ένας αγώνας, τον οποίο οφείλουμε να δίνουμε και να κερδίζουμε καθημερινά.
Αν και έχουν περάσει 37 ολόκληρα χρόνια, το μήνυμα και το παράδειγμα της γενιάς του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο, αφού ο αγώνας του λαού ποτέ δε σταματά, μόνο αλλάζει τρόπο έκφρασης. Ο ηρωικός αγώνας εκείνης της γενιάς θα καταδεικνύει πάντα ότι το μέλλον βασίζεται στη νεολαία για τα οράματα, τα ιδανικά, το θάρρος και την αυτοθυσία της. Σε κάθε εποχή, οι νέοι είναι οι ασυμβίβαστοι οραματιστές που προσπαθούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους για ένα καλύτερο αύριο, βασισμένο στη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία.
Τιμώντας, σήμερα, τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, τιμούμε τη στάσης ζωής τους, τις αξίες τους, το πρότυπο συμπεριφοράς τους.


Υστερόγραφο. Όσο προάγετε ο κ. Ρήγας, τόσο καλύτερα γίνονται τα μηνύματα. Αυτό θα πεί ιεραρχία!

και οι ανακοινώσεις πέφτουνε right through..

ευχαριστήριο αριθμός 6.536 ...
σελίδα Χ, άρθρο βου, παράγραφος ξού κεφάλαιο θού...
ή αυτη είναι η ιστορία μιας Περιφέρειας ....

Ευχαριστήριο μήνυμα με το τέλος της εκλογικής διαδικασίας εξέδωσε ο ΓΓ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μπρακουμάτσος.

Το μήνυμα,
Οι εκλογές τελείωσαν. (σσ.κοίτα να δείς πόσο πολιτικός μπορεί να γίνει τελικά και ο πιο σκληρός λογιστής...)
Προφανώς η λαϊκή ετυμηγορία, αφού επιβεβαίωσε τους ικανούς για να εκπροσωπήσουν και να υπηρετήσουν την Κοινωνία των Πολιτών του Νοτίου Αιγαίου, τους έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το αναπτυξιακό, κοινωνικό, πολιτικό μέλλον αυτής της χώρας είναι η υλοποίηση του «Καλλικράτη» απαρέκκλητα και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Οι επόμενες ώρες, ημέρες, χρόνια θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξες, πιο προσεκτικές, αλλά κύρια πιο αποτελεσματικές.
Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό, αλλά ούτε ευρώ (σ.σ. όλα τα λεπτά όλα τα κιλά..)  στη γρήγορη Αναπτυξιακή Πορεία, που ξεκινήσαμε όλοι μαζί στις εκλογές του 2009 και που επιβεβαίωσαν οι συμπολίτες στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές.
Καλή Δύναμη, Υγεία, Αισιοδοξία στους επιτυχόντες, είτε υπηρετήσουν τους συμπολίτες από την πλειοψηφία, είτε από την μειοψηφία, γιατί δεν είναι η ώρα για διαχωρισμούς, είναι η ώρα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ!




Νωρίτερα, πριν απο τις εκλογές, ο κ. Γενικός (και οχι γενικώς..) είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεών του κατα την διάρκεια της θητείας του.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ημερίδα που έγινε στη Σύρο με θέμα «Εγνατία ΟΔΟΣ Α.Ε και προοπτική συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Ο.Τ.Α». Επίσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ στην Τήλο, Σύμη και Χάλκη, προκειμένου να συζητήσει με τους δημάρχους για τα έργα, που μπορούν να υλοποιηθούν με τη βοήθεια της εταιρείας.

Τα έργα αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στην κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη προσφάτως και κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ακολούθησε συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. " Συναποφασίσαμε να είμαστε σε συνεργασία και αν υπήρχαν κάποια προβλήματα, πιστεύω ότι τώρα θα εκλείψουν", τόνισε ο κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος αναφερόμενος, στις σοβαρές ενστάσεις που είχε το ΤΕΕ, στο θέμα της συνεργασίας με την "ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ". Αντίστοιχη ημερίδα με αυτή που έγινε στη Σύρο, θα πραγματοποιηθεί και στη Ρόδο με συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού που θα έρθει στο νησί μας.

Εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη Ρόδο και είχε ως θέμα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης». Ο Περιφερειάρχης μίλησε και για τα 6.000.000 ευρώ που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ, για τις δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν σε μεγάλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. "Αμέσως μετά τις εκλογές, θα γίνει άλλη μια ημερίδα για το ίδιο θέμα, καθώς πρέπει πολύ σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα και η σχετική προκήρυξη", τόνισε ο κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε και για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ εκφράζοντας την ικανοποίηση του, γιατί μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί έργα και ενέργειες που καλύπτουν το 85% των πόρων, υπεγράφησαν συμβάσεις με αντίστοιχο ποσοστό 71%, ενώ το ποσοστό απορρόφησης ξεπερνά το 20%. Σε ό,τι αφορά το μέρος του προγράμματος που έχει εκχωρηθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ύψους 193.000.000 ευρώ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 42 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 86,4 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 33 είναι νέα έργα, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι μεταφερόμενα , δηλαδή είχαν αρχικά ενταχθεί στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τώρα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των μεταφερόμενων έργων είναι και η Βελτίωση της Εθνικής Οδού Ρόδου - Λίνδου από το Φαληράκι έως τα Κολύμπια με προϋπολογισμό 13.000.000 ευρώ. Επίσης στο ΕΣΠΑ μεταφέρεται και το έργο της κατασκευής του Αγωγού Μεταφοράς Λυμάτων από τον Αρχάγγελο στον Βιολογικό, με προϋπολογισμό τα 2. 149.738 ευρώ.

Στη συνέχεια όμως ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη λύπη του για όσα ακούγονται τελευταία σχετικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και επιτέθηκε στον Χαράλαμπο Κόκκινο ο οποίος, όπως τόνισε, λειτουργεί ισοπεδωτικά και στα πλαίσια επικοινωνιακής πολιτικής. «Με αποκαλεί διορισμένο. Είμαι ο τελευταίος που επιλέχθηκα και διορίστηκα από κυβέρνηση. Το θεωρώ τιμή μου όπως πιστεύω ότι το ίδιο πίστευε και εκείνος όταν τοποθετήθηκε εδώ  από τη δική του κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Μπρακουμάτσος προσθέτοντας πως η 8η Νοεμβρίου, πρέπει να βρει όλους τους φορείς του νησιού ενωμένους." Κανείς δεν μπορεί να πετύχει κάτι μόνος του. ¨Όλοι μαζί μπορούν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα", είπε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ .Μπρακουμάτσος τόνισε πως  θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αν δεν προκύψει κάτι  διαφορετικό μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, θα  επιστρέψει στη δουλειά του. Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης  αν θα συνεργασθεί με τον κ. Κόκκινο στην περίπτωση που εκλεγεί, τόνισε πως θα το κάνει γιατί αποτελεί υποχρέωση του και μόνο, αφού είναι διαφορετικής ιδεολογίας, αντίληψης, προγραμματισμού, συμπεριφοράς από τον κ. Κόκκινο, σε κάθε δε περίπτωση θα συνεργαστεί με τον Αιρετό Περιφερειάρχη τον οποίο θα επιλέξει η λαϊκή ετυμηγορία στις 7 Νοεμβρίου 2010.


Υστερόγραφο. (α, θα σκάσω αν δεν το πώ!) ακούγεται τόσα χρόνια και ειλικρινά δεν το εχω καταλάβει. Είναι κακό να είναι κανείς διορισμένος; να διορίζει δηλ. έναν κάποιον (φίλο και γνωστό της) η κυβέρνηση -φυσικάκαι πρέπει να κάνει την δουλειά του καλά- για να κάνει την δουλειά της. Να κάνει δηλαδή αυτός που διορίζεται την δουλειά της κυβέρνησης. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και οι νοσοκόμες κάτι αντίστοιχο δεν κάνουν; τους διορίζει η κυβέρνηση. Σαφώς με αντικειμενικά -και δεν λέω αξιοκρατικά με τα λόγου γνώσεως- κριτήρια. Με την ίδια λογική κάθε κυβέρνηση  διορίζει και τους "αρχιλογιστές" της στις Περιφέρειές της για να συνεργάζεται μαζί τους και για να της λένε την αλήθεια κι οχι κοροιδίες. Ούτως ή άλλως η λογική των γαλάζιων και των πράσινων υποψηφίων ίδια δεν είναι;
Εν πάσει περιπτώσει, γνωρίζω οτι παίζουμε με "πολιτικά επιχειρήματα" και λειτουργούμε με την λογική του άσπρου -μαυρου, πλήν όμως, νομίζω οτι μερικά στερεότυπα αξίζει να εξετάζονται καλύτερα...
Με φίλους, λέμε ακόμη χειρότερα (μην τα παίρνεται κι όλα στα σοβαρά!) ..."καταργήστε τις εκλογές"(!)  "σταματήστε να πιέζετε τον κόσμο" και διορίστε καλύτερα 5-10 δικούς σας, που να αλλάζουνε κάθε 2 χρόνια (όπως στις υπηρεσίες, στον στρατό, κλπ) να γίνονται δηλαδή μέχρι τα 60 τους "όλοι δήμαρχοι", να τελειώνουμε και με αυτό το κουλουάρ...

Δευτέρα, Νοεμβρίου 15, 2010

άγονες οι κουβέντες...

Ενημέρωση σχετικά με τον πρόσφατο διαγωνισμό του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων για 4 από τις 11 “άγονες” ακτοπλοϊκές γραμμές μεταξύ των οποίων κι αυτη της Θήρας-Ανάφης μας παρείχε ο Συνδιασμός "πολίτες κόντρα στον καιρό". (κόντρα στα κύματα έπρεπε να λέτε καλύτερα κ. Νίκο...- "fighting with the waves"...)

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Την Τετάρτη (10-11-10) κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων για τέσσερις από τις έντεκα “άγονες” ακτοπλοϊκές γραμμές. Ανάμεσα τους οι γραμμές Κρήτης-Κάσου- Καρπάθου-Ρόδου, Θήρας-Ανάφης-Κάσου-Καρπάθου-Χάλκης-Ρόδου και Θεσσαλονίκης-Χίου-Σάμου-Πάτμου-Καλύμνου-Κώ-Ρόδου. Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. Έτσι πολλές γραμμές του Αιγαίου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγκοινωνία μετά από τέσσερις μήνες, όταν θα λήξουν και οι υπάρχουσες συμβάσεις.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις άγονες γραμμές και για τα συγκεκριμένα δρομολόγια, γιατί θεωρούν ότι είναι οικονομικά ασύμφορες. Προφανώς δεν θεωρούν αρκετά τα περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων πάνω από 25 εκατομμύρια προέρχονται από τους επιβάτες) που έχουν προϋπολογιστεί να δοθούν για επιδοτήσεις δρομολογίων τον τελευταίο χρόνο.
Οι "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανέδειξαν το πρόβλημα των θαλάσσιων συγκοινωνιών ως θέμα πρωταρχικής σημασίας. Θεωρούμε ότι η παροχή ακτοπλοϊκών υπηρεσιών από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει στα σοβαρά προβλήματα σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα καθώς και μεταξύ τους. Αντιμετωπίζουμε τις τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες ως βασική προϋπόθεση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας για τα νησιά μας και ως ελάχιστο κοινωνικό δικαίωμα αλλά και χρέος του κράτους προς του πολίτες των νησιών.
Καταθέσαμε προτάσεις όπως η δημιουργία δημόσιου-κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και του κράτους (πόσα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν διαθέτοντας 90 εκατομμύρια κάθε χρόνο;) Αναδείξαμε την αναγκαιότητα του ριζικού ανασχεδιασμού του δικτύου σύνδεσης των νησιών. Καταγγείλαμε την απελευθέρωση των τιμών που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των ναύλων. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε το “μεταφορικό ισοδύναμο” ως στοιχειώδες συνταγματικό δικαίωμα ίσης μεταχείρισης των πολιτών της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτές τις προτάσεις θα θέσουμε και στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Γι’ αυτές τις προτάσεις σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί από σήμερα, πηγαίνοντας κόντρα στα συμφέροντα και "κόντρα στον καιρό".

ευχαριστήριο αριθμός 5.496....

Ευχαριστήριο μήνυμα με το τέλος της εκλογικής διαδικασίας εξέδωσε ο κ. Ηλίας Πελέκης, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Σαντορίνης και υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδιασμό του κ. Κόκκινου. Ο κ. Πελέκης δεν κατόρθωσε να εκλεγεί.

Το μήνυμα.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που με τιμήσατε με την ψήφο σας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 και στηρίξατε το συνδυασμό "Νέα εποχή για τα νησιά μας".
Συγχαίρω όλους τους εκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους και εύχομαι καλή επιτυχία στο εργο τους .
Θέλω να ελπίζω ότι το ενδιαφέρον και η αγωνιστικότητα όλων ανεξάρτητα από το μετερίζι που βρίσκεται ο καθένας να συμβάλει στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων των νησιών της περιφερειακής ενότητας Θήρας γιατί τα νησιά αυτά δεν αντέχουν άλλο χαμένο χρόνο και ευκαιρίες

μετεκλογικό..

Μετεκλογικό επί του γενικότερου κλίματος...
ή για θαύματα και για κλάματα (που πήγα και το θυμήθηκα..! ναι αλλά και οι θαυματοποιοί παθαίνουν κρίση!)
ή, ήταν και παραήταν “ιδεολογικές” οι εκλογές κρίνοντας από τα αποτελέσματα…
βγήκαν αντάρτες, βγήκαν αουτσάιντερ, τι άλλο θέλετε…

Μια χαρά τους βλέπω τους πολιτικούς με την κρίση. Έχουνε γίνει ψύχραιμοι και ..ψαγμένοι!

Δηλαδή, είδα οτι οι βουλευτές (όλων των κομμάτων) έχουν πάψει να κάνουν “εξέδρα” στους υποψήφιους και “ανακατεύονται” στις εκλογές, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους, τους υποψήφιους -για τους δήμους- να παλέψουν μοναχοί τους, και το εκλογικό σώμα να επιλέξει με προσωπικά κριτήρια..

Ενδεικτικά (σαν αυτά που λέγαμε στο σχολείο..!)

Προβιβάζονται ο Παπουτσής και ο Χυτήρης που έχουν γίνει κούλ και δεν ορμάνε στους συνομιλητές τους (όλοι ωριμάζουνε..!) προφανώς γιατί πήρανε χαμπάρι πόσο αντιπαθητικοί γίνονται στο πιο κρίσιμο κομμάτι της κοινωνίας -που επηρεάζει το υπόλοιπο κομμάτι-
προβιβάζεται ο Δένδιας, που δεν ήταν και ποτέ “καβάλα στο καλάμι”, ήμερη και ψύχραιμη η Κανέλη άφησε τις κόντρες και τις υστερίες, διότι κατάλαβε κι εκείνη πόσο πασέ είναι ολ' αυτά, ενώ, ο δε Παυλόπουλος εκφράζει ακόμη κάτι το παλαιοκομματικό. Έσκουζε λες και τον ζούλαγες εκεί που πονούσε άμα έλεγε κάποιος καμιά “κακιά” κουβέντα για τον Κακλαμάνη. Και δεν είναι οτι έχουνε καμιά ιδιαίτερη φιλία (απ΄ότι ξέρω), απλά ο Προκόπης Παυλόπουλος κουβαλάει κάτι το κομματικό και “ομαδίστικο”. Σου λέει δηλ. -ακόμα- "πρόκειται για υποψήφιο δικό μας”….
Γενικά πάντως, ψηφίζω Πρετεντέρη! Μια ζωή ίδιος! κόβει όπου θέλει, λέει αυτά που θέλει και παίρνει κι ενα ύφος "ποιός είσαι εσύ που μου την λες βρε"!

(ζήτω! ζήτω) Οι εκλογές σε τίτλους
Έσπασε ρεκόρ η αποχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Επικράτηση Γ.Σγουρού στην Αττική και Π.Ψωμιάδη στην Κεντρική Μακεδονία
Νίκη του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα
Μάχη ψήφο με ψήφο δόθηκε στη Θεσσαλονίκη
Επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Δήμο Θεσσαλονίκης ζητά ο Κ.Γκιουλέκας
«Θα δώσουμε αγώνα από τη θέση που μας έταξαν», λέει ο Δημ.Δράκος
«Δεσμεύομαι να είμαι για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος που δεν είχε» τονίζει ο Γ.Μπουτάρης
Αιχμές Γ.Καρατζαφέρη σε Α.Σαμαρά για το αποτέλεσμα της κάλπης
Απόψε νίκησε ο «Καλλικράτης» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης
Να λάβει το μήνυμα των πολιτών, ζήτησε ο Μ.Μπόλαρης από τον Π.Ψωμιάδη
«Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Δήμο Πατρέων αναλαμβάνει η κοινωνία» λέει ο Γ.Δημαράς
Οι πολίτες -και μέσω της αποχής- ζήτησαν αλλαγή πορείας, η ερμηνεία του Αντ.Σαμαρά Συγχαρητήρια Κικίλια σε Σγουρό, αλλά και ευχαριστίες στη ΝΔ που «έβγαλε νέους στο προσκήνιο»
Ημέρα ευθύνης, διεκδίκησης και ανάπτυξης η επόμενη των εκλογών, είπε ο Π.Ψωμιάδης Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα κατά του μνημονίου, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας
«Απόψε κερδίσαμε την πόλη μας» τόνισε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης
Κάλεσμα συστράτευσης για την αλλαγή της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου
«Δυναμώνει η δυσαρέσκεια, ώρα για αγώνα» δηλώνει η Αλέκα Παπαρήγα Ικανοποιημένος ο Φ.Κουβέλης για την πολιτική συμμαχιών της Δημοκρατικής Αριστεράς
Στη διάθεση του νέου δημάρχου Αθηναίων ο Νικήτας Κακλαμάνης
Αισθάνομαι δικαιωμένος, όχι νικητής δήλωσε ο Γιάννης Σγουρός
«Ο Πειραιάς ξαναβρίσκει την ελπίδα», δήλωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος
«Τα κομματικά διλήμματα δεν πέρασαν» δηλώνει η Ντ.Μπακογιάννη
Συγχαρητήρια Μίχα προς τον Β.Μιχαλολιάκο με «αστερίσκο» τη μεγάλη αποχή
Οκτώ περιφέρειες για το ΠΑΣΟΚ, πέντε για τη ΝΔ

Συγχαρητήρια….
στον κ. Καμίνη που φαίνεται δίκαιος και ήρεμος άνθρωπος. Στο κάτω κάτω καιρός ήταν για μια αλλαγή…
στον κ. Δημαρά, (ή στην β-ρ-άση κολλάει το σίδερο....) βουλευτή του κυβερνώντος μέχρι πρότινος, που τα κατάφερε και με το παραπάνω σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ανεξαρτητοποιηθεί, να παραιτηθεί, να πάρει την απόφαση, να στήσει συνδιασμό, ως αντάρτης κόντρα στον κομματικό υποψήφιο, και να πάρει και τις εκλογές στον Δήμο της Πάτρας! Άξιος(!) και καλή θητεία
και καλή θητεία στον Γιάννη Μπουτάρη που ξέρει να δίνει αγώνες και να αντέχει στον χρόνο…
συγχαρητήρια όμως αξίζουν και στις “πένες του διαδικτύου” (δεν τα γυρεύουν κιόλας...) ,στους μπλόγκερς, που σε πολλές περιπτώσεις προέβαλαν την δραστηριότητα αξιόλογων υποψηφίων και δημιούργησαν ευνοϊκό κλίμα υπέρ τους..
(μετά και το μέτρημα των κομμάτων…)
συγχαρητήρια και σε όσους δεν βγήκαν, πρώτοι δηλαδή, τους ευχόμαστε να ξεπεράσουν γρήγορα την πικρία, μιας κι έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν ως αντιπολίτευση.

Άσχετο, αλλά....

Υ.Γ. Και οι πολιτικοί... μπλόγκερς είναι! και μπλογκάρουν μεταξύ τους. "παίζουν" με τα μέσα που τους παρέχει το σύστημα ("λειτουργικό", κι αυτό και μάλιστα δουλεύει, μια χαρά....)

Υ.Γ. Νο2
Άκουγα παλιά πολιτικούς να λένε «δεν ξέρεις εσύ από εκλογές» υπονοώντας ότι οι εκλογές θέλουν σχεδιασμό και «μαγειρέματα».
Απ ότι δείχνει πάντως η χθεσινή κάλπη, οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από εκλογές..